Written by AbangNara | September 2nd, 2009

SEBELUM ini, artis terkenal versatil Adibah Noor tidak ambil kisah tentang cacian dan maki-hamun daripada orang yang tidak dikenali mahupun mereka yang dikenali.

Adibah beranggapan itu adalah harga yang perlu dibayar oleh seorang penyanyi, pelakon, pengacara dan lain-lain.

Bagaimanapun, kesabarannya teruji apabila ibu bapanya turut menjadi mangsa cacian menerusi komen sebuah laman blog baru-baru ini.

Semuanya gara-gara Adibah terlibat dalam program realiti Mentor terbitan TV3. Dia merupakan mentor kepada protegenya, Thye.

Bila kesabaran teruji, Adibah telah bersemuka dengan pengendali blog tersebut dalam satu programnya.

“Saya berani pergi menghentam dia sebab tak puas dengan pelbagai perkara yang dikendalikan dalam blog dia. Mungkin kerana kita ini berani tentang dia…dan dia jadi sakit hatilah.,” katanya ketika menghadiri rakaman khas ‘Mentor Raya’ di Restoran Seri Melayu, Jalan Conlay, Kuala Lumpur, Khamis lalu (27 Ogos 2009).

Menurut Adibah, apabila hati blogger itu menjadi sakit, benda itu menular menjadi barah. “Ia perlu dirawat secepat mungkin sebelum ia menjadi mudarat yang hancurkan diri sendiri,” katanya.

Pemenang Anugerah Juara Lagu 2006 (kategori balada) menerusi album ‘Terlalu Istimewa’ ini memberitahu komen-komen tersebut meremukkan hatinya.

“Walaupun dia hina saya, tak apa, tak kisah, tapi saya agak hampa dan kecewa seorang yang terpelajar macam dia boleh mengutuk sampai ke mak bapa saya.

“You bacakan blog itu? Sampaikan mak bapa saya diajarnya supaya tidak melahirkan anak-anak haram seperti saya. Itu perkataan dia, bukan perkataan saya. You baca, memang ada kat situ.

“Mula-mula dia suruh emak bapa saya ajar saya supaya tidak jadi kurang ajar. Lepas itu pula dia ajar emak bapa saya supaya …. tidak lahirkan anak-anak haram….macam saya,” ujar Adibah yang berlakon dalam filem Sepet (2004), Gubra (2006), Mukhsin (2007), Buli Balik dan Talentime (2009) arahan Allahyarham Yasmin Ahmad.

Walaupun kesedihan terpendam di lubuk hatinya, Adibah tetap menyimpan sekelumit belas kasihan terhadap individu tersebut.

Katanya, dia percaya individu terbabit memerlukan rawatan segera ekoran sakit yang begitu tenat.

“Malah saya doakannya agar dia cepat sembuh. Daripada kita kutuk dia balik yang tidak ada jalan penyelesaiannya, lebih baik kita galakkan dia cari jalan untuk merawat hati dia.

“Saya rasa dia memerlukan bantuan. Dia mungkin perlu jumpa ustaz untuk rawat hatinya yang terlalu sakit. Saya bukan cakap ‘klise’, tapi macam tak percaya orang macam dia boleh mengeluarkan bahasa ‘out of this world’. Bahasa sekesat-kesat, maki hamun,” kata Adibah.

“Saya tidak kisah tapi hampalah sebab dia sering melaungkan dia seorang graduan, seorang yang gah. Namun kenapa sampai nak mengeluarkan bahasa-bahasa sebegitu…Kutuk biarlah kutuk saya seorang. Janganlah sampai kepada emak bapak kita,” jelas Adibah yang berharap dapat mengeluarkan album kedua sebelum akhir tahun ini.

Album kedua Adibah itu akan mengekalkan format album pertamanya, ‘Terlalu Istimewa’ (Disember 2005) yang mencampuradukkan pelbagai genre seperti joget, R&B, jazz dan lain-lain kecuali dangdut dan etno.

Ditanya bagaimana dia tahu tentang komen blog tersebut, Adibah memberitahu, para peminatnya yang memaklumkan perkara itu kepadanya.

“Bila peminat beritahu, mereka suruh baca blog tersebut. Saya kata tak payah bacalah, ‘it’s okay’… saya tak ambil hati…

“Bila kata tak nak baca, mereka pergi ‘cut and paste’ dalam emel saya dan blog saya… Nak tak nak, saya bacalah untuk memuaskan hati mereka,” ujar Adibah yang terus terguris hati.

Sambil menggeleng-gelengkan kepalanya, Adibah masih tidak percaya komen-komen dihamburkan oleh seorang kenalannya.

“Sedih sebab tak masuk akal,” katanya yang sebelum ini turut menerima ejekan sedemikian rupa daripada orang yang tidak dikenalinya.

“Sejujurnya, saya pun dah cuba nak jauhkan diri daripadanya….dan iyalah… mungkin cara itulah dia menghiburkan diri.. Tapi yang kita tak suka, kita jauhkan diri,” tambah Adibah.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

281 responses to (PANAS)Adibah Noor Bengang Bila Ibu Bapa Dicaci

  1. violet says:

    emmmmmmmmmm

  2. BumBLeBee says:

    huh….mcm tawu jer sape yg caci AN ni…

  3. virgo says:

    sabor jer laa kak diba…
    sy dh baca blog artis tue…
    die sakit jiwa kot…dlm blog die asyik kutuk org jer…

  4. syamiza says:

    haiii…………..

  5. syamiza says:

    amboi…. voilet… juara carta nampknyer pg niee….. padanla miza cari kat umah lan td tak derr…. eekekkeke upernyer kat sini….. pe khabar voilet dan kawan2 yg lain???

  6. puteriaquarius81 says:

    oit.. dh rmai ropanya kt sini.. huhu eclipse naper ko x tarik tgn aq td..

  7. puteriaquarius81 says:

    tuk wan ali ke yg mulut jahat tuh? teruknya.. klu aq pun geram gak. x puas ati antara org lain tp kaitkan fmily, mak abah plak tuh.. kuang ajar tahap gajah liar tuh… eeeeee geramnya.. xper adibah, Allah sentiasa bersama org2 yg benar..

  8. violet says:

    yesssssssssss
    ri ni besday aku.
    so mlm nk potong kek….
    xsbr lak….
    :)

  9. virgo says:

    aku mmg pelik sgt dgn si laser nie…
    dulu xder laa lmbut giler msa muda2 tp skrg bila dh tua lak smakin mnjadi2 prangai giler die…
    meroyan kot…..

  10. new moon says:

    hai monink guys….akhirnye ade gk story bru…ehh…violet, virgo..pe add blog tu?nk tgk gk…

  11. new moon says:

    violet epi burfday…hehehe…arini bru btul kn…kuikuikui…yg ke bape ekk?

  12. syamiza says:

    happy besday voilett……………………
    kawan2 jom kita nyanyikan lagu tuk voilet……

  13. syamiza says:

    Selamat panjang umur dan murah rezeki ya voilet…..+ dapat jodoh yg terbaik……+ anak2 yg comel2….

  14. Penari Poco2 says:

    saraa, antu…
    bkn aku x pose…aku pose…
    cume kapla aku ader pening skit…
    byk assgnment nk kene buat nie…
    diorg bg arahan last minute jer…
    esok dah wat presentation kat dpn pengarah…
    jd, mggu nie aku ader sibuk skit aarrr…
    xleh nak chat ngan korang slalu…

    • puteriaquarius81 says:

      take ur time…

    • syamiza says:

      tak per la poco….. buat ler keje ko tu dulu…. nanti paper info ko tanyer je kat eclipse…. dia kan tau… kaki n tangan kak nara…hahahaaa…
      buat la yg penting dulu….. nanti kalau tak sibuk ko jengok2 la kitorang……

    • hantupensil says:

      alah…gurau2 je pun…
      huhuhuh…
      xpe2 gi smbung keja…

  15. new moon says:

    VIRGO….ape add blog c mulut busuk tu??aku nk p mlawat jap..

    • syamiza says:

      mcm2 ader…. tak yah la g rayer kat sana…. nanti tambahkan dosa bulan jerrk….. huh dasyat ayat2 power dier….

    • puteriaquarius81 says:

      gi la moon.. skit mata bc.. ayat xder yg indah.
      suma mengutuk, mencarut… agaknya dlu dia amik course teknologi carutan & makian .. mmg bgs ar sbb dia mempraktikkan dgn cemerlang.. ups kena smn plak ni karang.. huhu

      • syamiza says:

        dulu dia ambik law ler….. ko bebaik put3…. kang tak pasal2 melayang surat saman dpan umah kang…ekekekek

      • BumBLeBee says:

        tu r…pastu buat program ntah hape2…org2 yg blakon dlm program dier pun…eiii x paham aku…xde job lain kot.tu main sebat jer walaupun xde pekdah…. astro plak still nk layan p siarkan jugak….aduih…..pelik sungguh…

    • virgo says:

      klu baca blog tue mesti ko pning kepala sbb bahasa yg digunapakai bahasa org yg tak ada otak…
      suka2 ati buruk2kan org…

      • puteriaquarius81 says:

        itu la psl. btl tu. kalau kta kutuk dia pun bkn dia bc.. siap tkg tapis lg.. cit podah, dah burukkan org pastu nk lari plak.. takut terima kritikan org lain..

      • syamiza says:

        yup…. bahasa rojak marba….. tu laa blog pling busuk sekali penah miza tgk….. adoi yaiiiiii….terlebih suda…..

        • new moon says:

          mak aih…aku tny sorg 10 komen aku dpt…ok2…moon xg..huhu…..tp tringin gk nk tgk blog die…hohoho…nevermind la..

  16. syamiza says:

    ehhhhh………senyap jer….. dorang ni beraya kat blog azwana alia tu kerr……… cak….cak…cak…..

    • syamiza says:

      korang tengok tak rancngan dia yg stro tayang?
      Subhanallah…. memang tak paham langsung….. apa motif citer cak2 tu….. tak paham pun jalan citer dier…..

    • virgo says:

      yer laa tue…
      nape yer miza si laser bole jd cam 2…

      • syamiza says:

        ntah laa…. pengaruh alam sekitar kot…..
        kwn2 dier jenis2 org mcm tu kot…….
        yg tak tahan tu mulut dierr…. sedap jer laser kan org…..

  17. tOmEii says:

    ai geng….
    morng…..
    askum….

    ni sume keje si azwanalia si mulut puaka tue…..
    memg dsar mak hayam xsedr dr….
    nk mmpus sgt dh gayany…..

  18. eclipse says:

    aduh bz lak ari ney…
    nak komen psl si pon ney pon xdpt…huhu…
    korang sume tlg komen bg pihak aku dlu…heheheh..
    jap g aku msk lps aku tunaikan tggjwb pd negara…

  19. tOmEii says:

    violet….
    hepi besday…..
    semoga pnjg umo n dmurhkn rezeki sellu n semoga cepat dpt jdoh……
    huahuahua……

  20. syamiza says:

    abg/kak nara……………
    tolong arrr tukau page citer pasal org lain…..
    nanti bertong2 dosa kitorang dok kutuk azwana alia tu…… kureng pahala kitorang…….

  21. eclipse says:

    weh korang.. tp knp lak si mak hayam ney nak kutuk2 si adibah if xde sbb?
    korang leh pk x?
    ney mst dlu dua org ney slg kutuk mgutuk n xpuas ati…
    pokok xkan bgoyang klu xde angin…huhu..

    • tOmEii says:

      mak hayam tu dgkila cz AN jd mentor….
      die xlaku so jeles gler la ngn org laen….

      • eclipse says:

        camtu ker?
        sbb aku dh lm gak la lepak blog mak hayam ney…
        slalu sebut artis gemuk bedebah…
        aku ingatkan laki…
        rerupanya AN…huhu…
        mst dh lm dia bengang dgn AN ney…

    • puteriaquarius81 says:

      itulah aq pun nk tau gak camner diorg leh mula gduh..

    • syamiza says:

      besa la si laser tu…… dier gelarkan kak diba selsema tut……. ntah naper dier gelar mcm tu pun tak tau….
      lantak la org tu ramping mcm kerengga ker… besar mcm tong deram kerr… apa yg dier kisahkan…. bukan dier yg tanggung makn minum kak diba tu pun…. sajer jer nak buat org lain musuh dier…. dulu ngan kawan baik dier… ifa raziah…. pun si laser tu cari pasal……
      ish..ish…

  22. eclipse says:

    abg azwan…..heheheh…
    semoga di bln ramadhan ney ko insaf yea…
    n bln2 len gak…
    dgr cite ko p bt umrah…
    rugi jer if ati ko msh kotor…huhu…

    • puteriaquarius81 says:

      ntahla, artis ni cam sj nk menunjuk bila gi umrah tu.. balik mlysia cam hampeh gak… stkt ni aq cuma respek ngn pak nil jer…

      • syamiza says:

        pak nil nampak ader perubahan kan….. dier kira antara artis veteren yg ok…..budi bahasa tinggi….. bahasa pun sopan jer kan…..

        • puteriaquarius81 says:

          btl tu.. wlupun pak nil nmpk lmbut sikit tp dia mmg berbudi bhs n x penah dgr dia guna ayat kasar pd sesapa..

  23. puteriaquarius81 says:

    hanginnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!

  24. eclipse says:

    aku myampah tol org klu kutuk n libatkan mak bapak…
    mcm ms sek dlu…
    suke sbt2 nama ayah…
    kepala otak dorang gak nya…
    kat sek dlu aku slalu gado klu org men2kan nama mak ayah aku…
    mmg mati la org tue aku kejekan…huhu..
    evil lah plak…
    inilah eclipse yg ppuan bkn sbrg ppuan..hahahaha…

  25. miss comet says:

    SABAR JER LA KAK ADIBAH ORG YG MENGUTUK KO TUE PUN TAK SEBAIK MANA PUN, TAK SEMPURNA 100% JUGAK JADI BIAR JER….C LUNCAI NGAN LABU2NYA….ANYOT…..KANKANKAN
    SAYA TETAP MENYOKONG KAK ADIBAH …….MUAHHHH

  26. new moon says:

    hmmm…..aku dh fenin….fenin…fenin…apa dia tuliss daaaa…..@*^#!*^$#%(!$!%%@*!^!*

  27. miss comet says:

    Akhbar ari n kuar news “HJH KRISDAYANTI” dah kena cerai talak 3 oleh c Anang….sbb KD ni ada org len….curaanggggg g2 mcm2 jer…….dunia dunia….

    • eclipse says:

      dh lama aku tau…huhu..

    • puteriaquarius81 says:

      eh KD ker.. ingtkan td rossa.. x bc tp dgr kt rdio.. adoiiii mcm2

    • syamiza says:

      Anang Hermansyah, atau anang, suami kepada krisdayanti telah mengaku menceraikan penyanyi itu 4 hari sebelum bulan puasa bermula.

      Kata krisdayanti “jangan salah faham, bukan saya yang meminta cerai tetapi dia yang memintanya”. Anang jua berkata bahawa mereka telah berbincang dan telah memutuskan hak penjagaan anak diberikan kepada Anang.

      Anang, yang berkahwin dengan Krisdayanti pada 1996 enggan memberitahu sebab perceraian mereka,tetapi anak perempuan sulung Krisdayanti, Titania Aurelie Hermansyah,11,memberitahu bahawa ada sekali semasa dia sedang berenang, kris telah membawa seorang lelaki, ahli perniagaan dari Timur Timor masuk kedalam bilik tidurnya.

  28. eclipse says:

    pu3 aku tnye umur ko..trs ko larikan dr kan…
    pndai2….mcm si azwana gak…kahkahkah…

  29. aries_april says:

    AZWANA NI MMG SKA CRI PSL LAH…
    XSDR KER?
    DNIA NI CMA PNJMAN…

  30. nenekpunkz says:

    kah kah kah..ada aku kesah??ngeh ngeh ngeh..sabar yer kak dibah..walaupun nama kite berdua hampir sama..huhuuu..

  31. eclipse says:

    aku dh p bc blog dia…
    ckp2 dia mcm nak insaf jer…
    tue la…hipokrit…
    ble nak pg mekah br nak bt bek…
    ayat pon cover…
    harap2 ko xtrbkr kat sn nti…huhu…

    • aries_april says:

      aries mls nk bc blog dia g…
      ayt dia…
      smua lbh krng sma ja…
      yg psti…
      smua dia nk kta kat orng…

  32. damia zahra says:

    cian kat adibah..ntah pa per website mamat tu..(control jari dik nun..control..) hokhok

  33. LaLuNa says:

    org nak kutuk aku nak maki aku nak ngumpat aku..aku leh sabo lagik..tp kalo dah sentuh bab mak bapak mmg mulut org tu nak kene siat la..sape tak marah kalo mak bapak org kutuk..bangang die tu..dasar pondan..!! sabo yer kak dibah..

  34. virgo says:

    mntak2 si laser nie taubat nasuha laa pas blk dr umrah nie…

  35. aries_april says:

    klau kata kta…
    leh trma g…
    klau msuk orng yg bsar kan kta…
    mmg xleh trma…
    aries pn pantng….

  36. Jojio says:

    Nasib ler si Adibah tu baik, kalu aku siap koma si sotong tu aku kejakan…..

  37. aries_april says:

    miza…
    ni la jojio yg aries ckp ari tu….
    orng tmpt ngan kita gak…
    dia stay png…
    tp orng kdh…
    klau nurull..
    mmg orng tmpt kita.

  38. nenekpunkz says:

    wei nek nak kuar kejap…nak pi kebun..korank jgn main jauh2x yer..hehe..jga dri leklok ok..babai

  39. new moon says:

    huuu….pnykit mate dh dtg…

  40. aries_april says:

    napa can slow ja BN ari ni?

  41. syamiza says:

    ehhhh………. senyap jerr……
    sibuk gamaknyerrrr dorang niee……..

  42. syamiza says:

    ngantuk nyer laaa mata ni…… mana yg lain nieee……. senyap jerr….
    tadi gegar gumpita….. laaa nie diam seribu bahasa……
    p mana habis dorang nieerrr…….

  43. eclipse says:

    aku bengang tol dgn boss aku!!!!!!!…
    bagi increment sket jer…
    xguna tol…..

  44. Zaza Muhammad says:

    eyyew.. psyco kot yg nk kutuk2 org smpi mak bapak… apa daa.. klu aku pun hangin, org nk kutuk kite gane pun insyaallah kite ble trima then perbaiki diri. tp melampau tahap maksima aa klu heret parents. Harap2 yg berkenaan tu bertaubat dan mintak ampun ngan parents Adibah. Dose kpd Allah ble bertaubat nasuha (don’t play2 tau bab2 taubat ni) dan Allah itu Maha pengampun lagi maha menyayangi umat dia, tp dose sesama manusia klu x mintak ampun, susah oooo…. SO dibulan baik lagi mulia ni kite bermaafan lah..

  45. puteriaquarius81 says:

    haluuuuuuuuuuuuuuu
    testing..

  46. puteriaquarius81 says:

    ilang dah suma org.. huhuk

  47. new moon says:

    wei orang2 kampung moh gi page sebelah..

  48. ezoraputeh says:

    ala…org makin tua makin blh bpikir…tp c sewel nie sdap2 ajer nk bg gelaran kt org…pelik aku dgn smua org dia sakit ati…baik wartawan n golongan artis…tu kita x tahu lg yg lain…tp klau tgk cara c sewel nie aku ingat mau ngan kluarga pn c sewel nie x ngam…hehehehe…
    giler lah katakan!!!

  49. nippon says:

    Mak Hayam Tergebuzz la nih…….. najis btol

  50. pingkypanthers says:

    kesian kat adibah..
    hmm lama dah aku baca citer ni kat blog si azwana 2..
    sabar yerk…

  51. Yuhuuuuuu says:

    Sebenarnya org2 bloggers ni kutuk cam baling batu sorok tangan. Belakang jer berani kutuk cuba kutuk depan mesti x berani. tu la Tuhan tetapkan mengumpat tu dosa besar makan daging sendiri.

  52. ricky says:

    sabar ye kak dibah..

  53. joyah says:

    sape lagi yg kutuk kak diba kalau bukan si mulut laser. kalo nk tau bace la dalam silaserazwanali.blogspot.com. bahasa dia…memang betul2 org takde pegangan agama dan terpelajar.

  54. abmalik says:

    pondan ni biasa lah cam 2.koya kata org kelantan

  55. lyn_huan says:

    kesian kat kak dibah…bukan takat celupar lagi dah org tu..mmg mulut jahat. dah tak dak kerja lain nak buat…lyn tumpang simpati kat kak dibah. Moga2 Tuhan memberi pengajaran pada org yg tak sedar diri tu….

  56. lili says:

    azwan ali mmg hawau…seske ati dye je nk kutuk2 org..dye 2 xsdr dri!!bapok

  57. saya says:

    biar la dib….spesis cam tu jgn layan…lama2 pupus la dia… Katanya peminat dia beratus juta…spesis dia juga tu…apa nak heran

  58. zarul666 says:

    blog tu lelaki pnya ke pompuan pnya?sbb aku tgk mukanya llaki tp pki tdung…hahaha!

    tp aku sbnrnya plik knp blog yg truk cmtu pn ada rmai peminat.skong bulat2 pemilik blog tu.cuba le skong blog yg membina minda n memupuk sifat kemasyarakat ke,yg ada byk ilmu2 yg bermanfaat ke…ini blog yg cmtu disokongnya…apa daa…

  59. faidzhalim says:

    kalau dia kata orang cam tu…

    abis tu dia apa………………..buat malu je…

    menjatuhkan maruah sendiri sebenarnya……..

  60. shaza says:

    hmm.. itu blog pegacara yang katanyne insaf.. tapi “PROPA” lebih.. harap2 cikgu diba sabar banyak2 ekk.. we all x2 student u always pray gud things for you.. love

  61. minahkumari says:

    biarlah kak dibah…
    kesian dia sebab x berpijak dibumi nyata!!!!!!