Written by AbangNara | June 19th, 2011

zami ismail pak uda meninggal dunia

Zami Ismail, 67 tahun atau lebih dikenali dengan nama Pak Uda telah pun meninggal dunia pagi tadi. Punca kematian beliau ialah serangan sakit jantung. Arwah Zami Ismail merupakan seorang pelakon komedi yang telah menghiburkan kita menerusi sitkom Pi Mai Pi Mai Tang Tu.

Al-Fatihah kepada arwah Zami Ismail. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang yang beriman.

109 responses to Pak Uda @ Zami Ismail Meninggal Dunia, Al-Fatihah

  1. nia says:

    al-fatihah..suke tgk lakonan arwah dlm hantu kak limah

  2. nia says:

    al-fatihah…suke tgk lakonan arwah dlm hantu kak limah

    • ez0ra says:

      a-fatihah. sem0ga r0hnya dicucuri rahmat….
      ermmm teringat crita pi mai pi mai tang tu…..
      sangat best…

      • reezluv says:

        sama la..semoga arwah ditempatkan dikalangan orang beriman…Al-Fatihah…

      • Syarih says:

        Allahyarham adalah seorang penghibur dan pelakon komedi yang ramah. Setiap lakonannya terutama dalam drama atau filem komedi amat menghiburkan kita semua. Sama-samalah kita berdoa semoga Allah memberi rahmat dan menempatkan roh nya di kalangan orang-orang yang beriman. Takziah kepada keluarga allahyarham…

    • Rindu pak uda nanti :(… salm takziah pada keluarga. baru tengok tanah kubur haritu (drama). pak uda best. semoga roh allahyarham zami ismail tenang dan dipermudahkan di sanal, insyaallah :)

    • BumbleBee says:

      “uihhh…panjangnyer kopek..” dialog arwah dlm HKLBR yg aku akan ingat smpai bebiler… semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya… Al-fatihah

    • Anonymous says:

      alfatihah…muge keluarga dan rakan-rakan artis diberikan iman oleh allah swt, amin

  3. Twit N View says:

    Takziah, Al-Fatihah…semoga rohnya ditempatkan di dalam golongan org2 yg beriman…

  4. rock says:

    Innalillahiwainnaillahirojiun…..

  5. [email protected] says:

    Takziah buat keluarga Pak Zami.. al-fatihah

  6. SUE says:

    Al-Fatihah.. Semoga rohnya dicucuri rahmat….

  7. Sharuz says:

    Takziah wat keluarga Pak Zami..al-fatihah

  8. Dania says:

    Al-fatihah….

  9. Dania says:

    Al-fatihah…. kita kehilangan seorang lagi pelakon komedi yang hebat…

  10. Noraida rashid says:

    Al-Fatihah……

  11. mysara says:

    Al-Fatihah. Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan yang beriman. Amin.

    Teringat dialog Pak Uda dlm filem Hantu Kak Limah: “Eh2 panjangnya kopekkkk”..:)

  12. Afiq Ikhwan says:

    Takziah diucapkan kepada keluarga..Al Fathihah..

  13. n o n a m a n i s (: says:

    AL-FATIHAH….semoga roh Allahyarham dirahmati-Nya…semoga keluarga Allahyarham tabah menghadapi sume ni…he was a good actor and comedian..we’ll miss him =’)

  14. harelham hari says:

    smga roh ny d cucur rahmad-Nya,amin.

  15. tiafatiha says:

    nampak opie zami kat ijn (ccu) smlm. bilik pak uda sblh je dgn bilik nenek aku. x sangka die dah pergi. Al-fatihah

  16. nza says:

    membesar dan terkenang lawak arwah,,pmai pmai tng tu..

  17. takziah says:

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..
    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah..

  18. pak Ya Una says:

    Salam takziah buat Pak Uda… Semoga Allah mencucuri rahmat buat roh Allahyarham.

  19. firdaus says:

    Al-Fathihah…….kesian kepade keluarge mereke…..

  20. mati pun kecoh.. jie ta sedih pun?

    • adamzahri says:

      dik, comment tu bia sopan bole x? ko ni x respect org yg dah xde kan. kalu x ske x pyh la comment. xde sape pun pakse ko post comment kan. pegi msuk skola agama balik la

    • pepe jelah... says:

      kurang ajar la ko ni….hormatla sket org dah meninggal…kalo ko x suka jgn komen pepe…nnt jadi pada ahli keluarga ko baru ko tau…manusia mcm ni pun ada…

    • kreng keng says:

      bodoh punya sharifah…memalukan keturunan syed aje

    • fitt says:

      dia tue bukan org islam,mmg ler mcm tue adamzahri,sbb tue dia comment mcm tue…..

    • Permata says:

      Tak baik ckp mcm tu, kita kena menginsafi diri bila dengar perkhabaran bila ada orang meninggal sebab nanti bila turn kita pulak, jangan pula sampai orang gmbira bila kita tak ada.

      Oh ye, plus. Dia suka la tu, attention seeker sbb tu dia tulis komen mcm tu. mesti bukan nama penuh dia sebab tu die berani tulis macam tu, memburukkan nama orang lain.

      Dik, awk tulis mcm tu, cuba awak fikir sendiri. awak tak takut ke kalau awak mati nanti, orang sekeliling tak sedih, malahan gembira sbb awak yg suke buat kecoh/onar ni, dah tak ada. Fikirlah dalam dalam.

    • didi says:

      tengok blog kau pun dah tau kau ni gedik! muka macam sial!

    • sharifah jijik says:

      mmg la jie x sedih, sbb jie otak xde.. cacat rupanya.. inalillah jgk la buat jiejik ni ye… sian al yahya dpt anak mcm ni, tgk last2 mak bapak jgk yg disalahkan sbb anak xberakal.. lain kali belajar sungguh2, spm pun x pas.. ni la jadinya.. btw blog jie tu tahape2, sila tutup blog sblum ramai org antar spam.. kesiannn…

    • kaki tokak says:

      adik…..kalau nak kejar glam bukan mcm ni caranya…..banyak lagi cara lain dik oiii!!! nanti kalau org dah hentam jangan pulak tutup akaun facebook or blog ye….terima je sb mulut adik mcm longkang!!!!!!

    • pio says:

      dik …kalau nak kejar gelemer bukan mcm ni……ni bukan benda main2….tak suke diam……kalau nak cari follower blog awak pun bukan mcm ni….kalau nanti org marah jgn pulak tutup akaun facebook or blog adik ye….sb mulut adik sememangnya mcm longkang…..umur baru 20 tp kuang ajor bukan main….

    • BumbleBee says:

      ko rasa perasaan sedih ko tu penting and precious sgt ker? lebeh ramai lg org2 kt luar sana yg sedeh and mendoakan arwah… setakat parasit mcm ko ni menumpang blog org lain utk carik glamer utk blog sndiri…simpan jerlahh dek..

      p/s: malu aku pada Allah tengok gmbr ko bertudung tp mulut taraf tangki najis…org mcm ko ni laa yg merosakkan gmbran sebenar pemakaian tudung…

    • PARAMORE says:

      SHARIFAH BODOH NI BAEK KAU CABUT TUDUNG KAU YG LITUP KEPALA KAU TU SEBAB MULUT KAU MACAM CIKARO YANG TAK DE AGAMA LANGSUNG.!! KAU TAK SEDIH ADA ORANG KESAH KE. DIAM JEL BAHALOLL.!! KAU INGAT KAU TOP..? KAU INGAT KALAU KAU TAK SEDIH ORG KESAH KE.? BLOG KAU DAH MCM BODOH MELALUT MERAPU. BAEK KAU DELETE JE BLOG KAU TU MINAHHHH.. AKU DAPAT KAU NANTI AKU SIMBAH ASID KAT MUKA KAU!!

    • jihan cikaro says:

      budak ni budak kptm kl ni.. memang sosial dulu. tak tau plak dh pakai tdung.

    • johan says:

      kjp pakai tudung kjp tak. pegi mamposss la minah ni! aku dapat siap kau! kptm kl kn? jaga2!!!!!

    • yuyong says:

      x jumpa pon blog dia,dia nie org x ada perasaan agaknya

    • Sharifah Al Sopan Santun .. says:

      giler aper budak ni.. ko tak tahu malaikat yang nak cabut nyawa ko nanti ker.?

    • cintai budi bahasa says:

      Ini lah harganya kemodenan… Ni lah ganjarannya kemajuan…ada anak2 muda yang hilang kesopanan… cara berbahasa dan rupa paras tak sepadan…

      Kepada adik Sharifah suka diingatkan, budi bahasa jadikan amalan… bercakap yang baik jadikan kebiasaan… jangan ikut kebaratan…bimbang jadi kesesatan…

    • mysara says:

      ko ni memalukan golongan sharifah syed je lah..syuh2 pi main jauh2.

      • didi says:

        ader apa dekat golongan sharifah & syed? dorang punya taik busuk juga! kaki clubbing bersepah! teguk arak! tidur dengan jantan! pegi mampos dengan nama laaa..

        • belacan hangus says:

          aku tampar kang..terbang ko punya tudung tu!

          bodoh sharifah ni … sundal sial…manposs ko bohsia..

        • queen says:

          erm..mmg tak dinafikan budak2 akhir zaman ni dah xde sopan santun, budi bahasa.. apatah lagi ada perasaan perikemanusiaan.. diorg ni mmg dah takde perasaan.. kurang ajar.. apatah lagi nk menghormati org lain.. mereka ni lebih memntingkan diri sendiri & terikut2 arus kemodenan yang sebenarnya mereka sendiri tak tahu ape itu kehidupan, dunia dan akhirat!! Diorg ni zero!! so sesiapa yg ada anak masih muda remaja or bakal menjadi remaja kenalah didik mereka sewajarnya & kenalah pantau anak2 anda walau busy mana pun kita. kalo kita lalai inilah jadinya…

        • farah kleenex says:

          aku setuju dgn didi ape ade dgn sharifah&syed nie diaorg nie perangai perasan bagus aku ade kwn name sharifah nie perangai dia hanya aku aje yg tahu tikam org dr belakang die nie,meluat aku dgn org mcm nie

      • HanieBonie says:

        SGT MEMALUKAN KETURUNAN KAU CEKYAH HOiii.. HOPE KAU INSAF N KAU SENDIRI DA BEDOSA NGAN KELUARGA ARWAH.. PEGI LA MINX MAAF WEY…

    • munirah says:

      cam xcaya la si ‘ jie ‘ ni yg tulis kata2 sebegini rupa..try bkk blog kamu..innocent gler..muke leh buat menantu la kirenya..klu tujuan kamu nak promote blog yg xseberapa n childish tu..kire dah berjaya sbb mesti ramai teringin nak tgk muka yang sanggup mengeluarkan kata2 yg xberadab(termasuk aku)..tapi sayangnya xseindah rupa. atau ada yg kenakan budak ni kut.. hopefully..

      • syed says:

        nampak je muka baik…..aku kenal budak ni… dah berapa banyak jantan dia dah tidor….tak sangka plak dia femes kat sini…. balak baru dia satu course dengan aku kat uitm.. acca…..

        • abang jawa says:

          betina macam Saripah ni jenis manusia
          yang sanggup lahirkan anak luar nikah
          lepas tu buang kat mana- mana tempat..
          sebab dia dah tak ada hati dan perasaan….

          muka nampak baik tapi didalam berkulat..
          kena rogol ramai ramai baru dia tahu..

        • yuyong says:

          wei btl ker atau ko buat2 cerita muke mcm baik aje aku tngk budak nie …tp mcm baiklah tp hati aku rase dah berulat kot wakakaka…

    • baby says:

      ko ni mmg biadap..aku harap lepas ni turn ko pulak kehilangan org yg paling rapat ngan ko…biar ko tahu macam mana rasanya bila kematian seseorang.dan ko tak payah bagi tahu sesiapa dan tak payah kecoh kecoh mintak org lain sedekahkan alfatihah..ko uruskan lah sendiri

    • mia says:

      HAHAHAHAHA……………
      kesiannye follower blog die ade 10 orang jek..
      patut la nk cari publisiti murahan…
      ciannye ko ni………………………..hahahahhahaha
      10orang…..????hahaha……………….

  21. yang says:

    al-fatihah….

  22. HUSIN says:

    JKKK kg.pisang

  23. aqma says:

    hilang seorang lagi lagenda drama melayu…takziah…

  24. Salam takziah buat keluarga Allahyarham Zami @ Pak Uda…Alfatihah…moga beliau di tempatkan di kalangan insan2 yg beriman…aminnn..

  25. puteri nur asyiqin says:

    takziah kpd keluarga Pak Uda..
    Al-Fatiha…

  26. Hackers_1978 says:

    Al fatihah….nampaknya Pak Jabit dah tinggal sorang…Pak Abu dah meninggal…

  27. Anonymous says:

    al fatihah..semoga rohnya dicucuri rahmat..amin..

  28. syamira says:

    al-fatihah

  29. Mohamad Rahim says:

    Dalam ‘SYYYTT!’ & ‘PI MAI PI MAI TANG TU’ kalau watak Pak Uda tak muncul, rasa tak lengkap. Sejak zaman ‘OPAH’ beliau adalah pelakon/pelawak dalam kelasnya yang tersendiri. Saya tidak pasti sama ada beliau pernah memenangi apa2 anugerah, tetapi lakonannya berjaya menghiburkan kita. Kehilangan yang besar industri seni tanahair. AL-FATIHAH. Ya Allah ampunilah semua muslimin yang telah mendahului kami dan limpahkanlah rahmat-Mu kepada mereka. Amin.

    • Fifi says:

      Setuju, lagi 1 pesen dia pakai baju dlm Pi Mai Pi Mai Tang Tu yang butang baju dia senget tu tetap jadi ingatan.

      Innalillah, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang yang beriman.

      • Mohamad Rahm says:

        Adegan yg plg saya ingati ialah dlm 1 siri SYT! Bintang undangan Susan Lankaster yg konon2 dtg ke Kg Sri Wangi tu nak buat kajian. Susan bertanya berapa org anak Pak Uda? Pak Uda dg selamba menghitung dlm B I pelat Perak: “wan tu teri por paip SEX seben…”

        Kmd Susan bertanya mana semua anak2nya?
        Selamba dia menerangkan, antara lain:
        “2 goes to heaven (dah matilah)… 1 goes oversea..
        “Oversea? Where?” kata Susan.
        “Pearl of the Orient (Pulau Mutiara/Pulau Pinanglah)

        Sampai sekarang masih lekat dlm memori saya.

  30. ina says:

    dia adalah pakcik saya yg sekian lama xjumpa setelah menjadi org kepayang fair park,ipoh…. masa beliau di hospital ampang pun x berkesempatan nk jumpe… alfatihah utk pakcik zami….

  31. sariza says:

    Alfatihah…..Slm Takziahhh buat Kluarga Arwah Pak Uda..smga Arwah Ditmptkn Bsama org2 bRimannn..Aminnn

  32. Leejo kola kubu says:

    Al-fatihah bt arwah….hilang lagi sebutir bintang yang menyinar…tiada lagi pak uda,tiada lagi lawak2 slumber,..yg tinggal hanyalah KENANGAN……

  33. tanahliat says:

    al- fatihah……..

  34. Mama says:

    Al-Fatihah utk arwah dan takziah untuk keluarga arwah …rasa baru je tengok cerita Tanah Kubur lakonan beliau kat Astro Oasis … x sangka lakonannya jadi kenyataan …

  35. hamizan says:

    paling kelakar pi mai pi mai tang tu dan hantu kak limah

  36. roziah says:

    Takziah…Al-Fatihah

  37. fzzh says:

    Al-fatihah untuk pak zami & takziah untuk keluarga arwah. Moga roh dicucuri rahmat.

    Untuk sharifah, harap belajar menghormati perasaan ahli keluarga yang baru menghadapi kematian orang tersayang. Fikir2kanlah

  38. lanlan says:

    sgt sedey,td mak bg tau tOk zami meninggal..slalu balik kje 2 pg tgk astro warna pi mai pi mai tang tu,hilang lagi penghibur hati ku,,.. semoga allah ampunkan segala dosa beliau dan ditempatkan bersama golongan beriman,..al fatehah.
    p/s : cik syarifah,kalu anda islam,sila mengucap dua kalimah syahadah,serta insaf ye..

  39. jabun says:

    al-fatihah

    lawak sepanjang zaman..

  40. chentahati says:

    inalillah…br je petng semlm tgk drama anak bapak 2…dlm cerita tu dia meninggal dunia sakit kanser…
    tgk2 hari nie dgr berita betul2 dia meninggal dunia….
    semoga dia bersama orng beriman..amin.

  41. cikdin says:

    takziah pd kluarga. rasa kehilangan. takde ganti.
    p/s to sharifah. memalukan keturunan syed (klu btul la). klu ngko mati sok, bagitau aku. aku nk kutuk ngko plak. nak ke?

  42. haramjadah says:

    sharifah tu bukan kurang ajar, tapi tak diajar….kuda kayu, mangkok ayun, dajaii…elok kalau dapat sumbat mulut dia dengan taik kucing. Bukan apa dia nak hangatkan topik ni….akai tak guna letak celah pantat. Atau pun dia ni bukan Islam….dahlah tu jangan layan dia………..

  43. anti sharifah says:

    bodo punyer sharifah, malukan keturuna syed jerk,tapi rasa nyer dia memang nak mampos pun.kesian org yang melahirkan dia.patutnya bunuh jer time kecik.x pun dia ni anak [email protected] nikah

  44. dyamohamad says:

    ya allah.tgok tak cerita tanah kubur kat astro oasis ke prima tah.arwah berlakon jd org baik dan meninggal.ya allah.jadi btol2 rupanye.smoga arwah tenang.amin

  45. Datin Wannabe says:

    Lawaknya tak over dan bersahaja. Pasti aku akan rindu dengan jenakanya. Semoga tenang di sana Pak Uda….Al-Fatihah.:(

  46. teguran says:

    abg nara perlu belajar cara penulisan yang betul. ada perkataan yang tak manis kalau bab bab kematian ni ditulis sebegitu. teguran ikhlas.

  47. aspire5580 says:

    hai sharifah jihan al-yahya (19 june 2.04p)m..punya maksud disebalik nama yang baik..Mulia dan kemegahan…ekau kalau nak menyakitkan hati org lain..x payahla bg komen oiii..den ghaso ekau bukan guno otak tp ekau guno kepalo lutut ..ontahla den pun x tau

  48. saadon says:

    syok tengok lawak dia, terutama masa buat sitcom pi mai pi mai tang tu.

  49. comelll says:

    Innalillahiwainnaillahirojiun.. takziah! Al Fathihah.

  50. ida4141 says:

    paling di ingati…
    kacing baju cam pak uda…..

  51. badbadrempit says:

    semoga arwah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman.. sesungguhnya, bakat beliau tiada bandingannya… takziah kepada seluruh keluarga arwah….. amin….

  52. masdin says:

    al-fatihah…….semoga rohnya dicucuri rahmat…….

  53. miss boc says:

    http://says.my/boc/m-ms

    takziah buat keluarga Allahyarham..
    Al-fatihah…

  54. Hantu Kak Limah says:

    Prg Jahanam lu Sharifah Jihan Al- Cibai!… Ni sure spesis Anak Haram Al-Yahya!… Jenis ni kita ‘bakor aje’!.. ‘bakor aje’!..

  55. mulut capoi says:

    NI MESTI KES MASA KECIK SUNAT X HABIS NI…KITA KETIP…..BIJIK ASAM DIAAAA……

  56. abcd says:

    sial punya sharifah.nanti ko mati x de sape yg sedih pon….

  57. sharipah ni tadi ada aku nampak dia, haaa…tau dah dia duk dimana, nanti tiap2 hari aku skodeng apa dia buat….jeng.jeng…..mana nak lari…

  58. xoxo says:

    Innalillahiwainnaillahirojiun..Takziah, Al-Fatihah.

  59. d'ReZ says:

    ~~ Xbaek ckp mnde2 y x el0k pd mrk y dh pergi mngadap Ilahi…ssungguhnye sume mnusia y id0p psti mati…pd sesape y x cdey tuh xpyh la nk c0mment at cni..xde mknenyer klu k0 nk tulis mende y ley wat owg laen skt aty…wlaup0n ko dh taw klu k0 or suku sakat k0 mati nty p0n xde sape y nk nangiskn utk k0..pedehal.s0 jg la bhs tuh bbaek k…???h0rmat ckt pd mrk y dh xde..jgn wat cam dunia neh k0 sowg jew punye.wat da hell???better k0 sdekahkn Al-fatihah.Smg roh Zami Ismail d tptkn bsame 0wg2 y s0leh n beriman…sekian…tqvm…

  60. sharifahjihan pantat says:

    budakl sharifah tu muku n prngai memang cam PAAANTAAAAATTTTTTT

  61. kalau aku duduk kat syaripah kadng2 ada bau busuk , mungkin kencin x basuh betui2.

  62. abang brader says:

    hilangnya tiada ganti…..

  63. ANTI sharifah jihan al-yahya BONGOK says:

    KO MAMPOS NT ORG SUME GELAKKAN KO BR TAU..DAH LA BLOG CAM HARAM..X BEST LANGSUNG ..ADA KE PASANG LAGU WESTLIFE..SOOO LAME..ANTI

  64. haramjadah says:

    urban konon…..baru celik tengok dunia…tengok cam muka minah gian, kentut punya busukkk…, mulut bau petai, selalu sakit perut….cirittt.