Written by Bella | August 5th, 2016

Senarai penuh calon bagi Festival Filem Malaysia ke 28 (FFM 28) telah diumumkan dan ia megundang kontroversi apabila kategori utama iaitu Lakon Layar Terbaik, Pengarah Terbaik dan Filem Terbaik dibahagikan kepada dua kategori , Bahasa Malaysia dan Bukan Bahasa Malaysia.

Malah, filem yang mempunyai jalan cerita dan ulasan terbaik iaitu Ola Bola dan Jagat  tidak tercalon dalam kategori Filem Terbaik FFM 28 sebaliknya mewujudkan kategori Filem Terbaik Bukan Di Dalam Bahasa Malaysia.

Ia sekaligus mencetuskan rasa tidak puas hati Persatuan Lakon Layar Kuala Lumpur dan Selangor yang menganggap pembahagian dua kategori itu sebagai tindakan rasis.

Mengapakah FINAS Malaysia dan Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) mewujudkan kategori yang rasis seperti Filem Bukan Bahasa Melayu?

Dimanakah FINAS Malaysia dan Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) dalam memupuk semangat perpaduan dalam Sinema Malaysia? Dimanakah konsep 1Malaysia yang disarankan oleh kerajaan?

Ini Festival Filem Malaysia, bukan Festival Filem Melayu!

Sebagai penulis lakon layar professional, kami melihat pencalonan FFM makin memalukan Negara tahun demi tahun, dan dengan ini kami memohon agar FINAS Malaysia sebagai pengelola acara ini merombak semula mekanisme pencalonan serta penapisan pemilihan pencalonan untuk acara yang sepatutnya menjadi acara kemuncak industri filem Malaysia.

PENULIS juga juga mempersoal pencalonan filem “Suamiku Encik Perfect 10” dan “Mat Moto: Kami Mat Moto Bukan Mat Rempit” dalam kategori Lakon Layar Terbaik sekaligus membuktikan Festival Filem Malaysia masih berada di takuk lama.

Bukan itu sahaja, beberapa netizen juga turut bersetuju bahawa pencalonan FFM28 kali ini agak “pilih kasih”.

Berikut senarai penuh pencalonan FFM 28:

FILEM TERBAIK FFM28
NOTA
POLIS EVO
MUNAFIK
MAT MOTO – KAMI MAT MOTO BUKAN MAT REMPIT
JEJAK WARRIORS

FILEM TERBAIK BUKAN DI DALAM BAHASA MALAYSIA
OLA BOLA
MARAVAN
JAGAT
HUAT THE FISH
THE KID FROM THE BIG APPLE

PENGARAH TERBAIK FFM28
GHAZ ABU BAKAR / POLIS EVO
SAW TEONG HIN / JEJAK WARRIORS
SHAMYL OTHMAN / REMBAT
SYAMSUL YUSOF / MUNAFIK
WAN HASLIZA WAN ZAINUDDIN / LOVE SUPERMOON

PENGARAH TERBAIK (FILEM BUKAN DI DALAM BAHASA MALAYSIA)
CHIU KENG GUAN / OLA BOLA
JESS TEONG / THE KID FROM THE BIG APPLE
PUVANENDRAN SELVARAJA / MARAVAN
SHANJHEY KUMAR PERUMAL / JAGAT
YEE KWAN HUAH & SILVER / HUAT THE FISH

PENGARAH BAHARU TERBAIK
FEROZ KADER / SUAMIKU ENCIK PERFECT 10
PEKIN IBRAHIM / MAT MOTO – KAMI MAT MOTO BUKAN MAT REMPIT
SHANJHEY KUMAR PERUMAL / JAGAT
JESS TEONG / THE KID FROM THE BIG APPLE
DAVEN RAGHAVAN / CCTV

PELAKON WANITA TERBAIK
LISA SURIHANI / SUAMIKU ENCIK PERFECT
MAYA KARIN / NOTA
MAYA KARIN / JWANITA
NABILA HUDA / MUNAFIK
NADIYA NISAA / LOVE SUPERMOON

PELAKON BAHARU WANITA TERBAIK
FALISHA CROSLEY / MAT MOTO – KAMI MAT MOTO BUKAN MAT REMPIT
MARIANNE TAN / OLA BOLA
NUR RISTEENA / GIRLFRIEND KONTRAK
RAJA ILYA / SUAMIKU ENCIK PERFECT
ZARA ZYA / REMBAT

PELAKON LELAKI TERBAIK
AARON AZIZ / SUAMIKU ENCIK PERFECT
ANIU / REMBAT
PEKIN IBRAHIM / MAT MOTO – KAMI MAT MOTO BUKAN MAT REMPIT
SHAHEIZY SAM / POLIS EVO
ZIZAN RAZAK / POLIS EVO

PELAKON BAHARU LELAKI TERBAIK
ADAM SHAHZ / JUVANA 2 – TERPERANGKAP DALAM KEBEBASAN
CHE AMAR / CHOWRASTA
KEITH FOO / GIRLFRIEND KONTRAK
MAS KHAN / BIASAN
SARAN KUMAR / OLA BOLA

PELAKON PEMBANTU WANITA TERBAIK
ADELINE TSEN / GAMATISME
AMINAH RHAPOR / CHOWRASTA
ANNE NGASRI / LOVE SUPERMOON
CHRISTINA SUZANNE / JWANITA
FAUZIAH DATO’ AHMAD DAUD / LANGIT CINTA

PELAKON PEMBANTU LELAKI TERBAIK
RAMLI HASSAN / NOTA
AZAD JAZMIN / GIRLFRIEND KONTRAK
HASNUL RAHMAT / JUVANA 2 – TERPERANGKAP DALAM KEBEBASAN
HUSHAIRI HUSAIN / POLIS EVO
SRI  BALASUBRAMANIAM / OLA BOLA

PELAKON KANAK-KANAK TERBAIK
ALIFF FIRDAUS / JEJAK WARRIORS
HARVIND RAJ / JAGAT
RYQAL ISKANDAR / CICAKMAN 3
SHIVATHARAN NAMBIAR / OLA BOLA
TAN QIN LIN / THE KID FROM THE BIG APPLE

CERITA ASAL TERBAIK
OLA BOLA
REMBAT
MAT MOTO – KAMI MAT MOTO BUKAN MAT REMPIT
JAGAT
THE KID FROM THE BIG APPLE

LAKON LAYAR TERBAIK FFM28
NOTA
SUAMIKU ENCIK PERFECT
POLIS EVO
MAT MOTO – KAMI MAT MOTO BUKAN MAT REMPIT
LOVE SUPERMOON

LAKON LAYAR TERBAIK (FILEM BUKAN DI DALAM BAHASA MALAYSIA)
OLA BOLA
THE KID FROM THE BIG APPLE
HUAT THE FISH
MARAVAN
JAGAT

SINEMATOGRAFI  TERBAIK
POLIS EVO
BRAVO 5
MUNAFIK
MAT MOTO – KAMI MAT MOTO BUKAN MAT REMPIT
JAGAT

PENYUNTING TERBAIK
OLA BOLA
JAGAT
THE KID FROM THE BIG APPLE
POLIS EVO
MUNAFIK

PENATAAN SENI TERBAIK
JAGAT
BRAVO 5
OLA BOLA
HUAT THE FISH
THE KID FROM THE BIG APPLE

PENATAAN BUNYI TERBAIK
REMBAT
POLIS EVO
MUNAFIK
MAT MOTO – KAMI MAT MOTO BUKAN MAT REMPIT
VILLA NABILA

KESAN VISUAL KHAS TERBAIK
KAPSUL
OLA BOLA
MUNAFIK
CICAKMAN 3
THE NOISE

PEREKA KOSTUM/BUSANA TERBAIK
OLA BOLA
CICAKMAN 3
BRAVO 5
THE KID FROM THE BIG APPLE
POLIS EVO

SKOR MUZIK ASAL TERBAIK
CHOWRASTA
JWANITA
PILOT CAFÉ
OLA BOLA
MUNAFIK

LAGU TEMA ASAL TERBAIK
NUR ZAIDI ABD RAHMAN – LANGIT CINTA (DAYANG NURFAIZAH)
SYAMSUL YUSOF – KALAH DALAM MENANG (SYAMSUL YUSOF & MAWI)
EDRY ABDUL HALIM – ADIWIRA (ZIZAN RAZAK & KRU)
NUR ZAIDI ABD RAHMAN – UNTUK CINTA (DAYANG NURFAIZAH)
ZEE AVI & RENDRSA ZAWAWI – ARENA CAHAYA (ZEE AVI)

Sumber Berita : Facebook Alfie Penulis

20 responses to Netizen Luah Perasaan Tidak Puas Hati Dengan Pencalonan FFM28

  1. Anonymous says:

    kalau dah org skop production yg jadi pengerusi, pencalonannye semua filem sendiri jela. semua shamsul yusof. padahal ola bola, jagat, and even polis evo jauh lebih baik dari segi lakon layar, jalan cerita,meseg yg disampaikan dan lakonan. aku sampai sekarang xpercaya munafik kalahkan polis evo n ola bola kalau x sebab rate diri sendiri or bli tiket sendiri banyak2. lemau je ffm ni

    0

    0
    • Team Kim K and sisters says:

      Bosan betul gosip ni… tengok puki kim k yang warna coklat tu lebih baik..puki kim k ada tumbuh vulu bekas shave.

      0

      0
    • Anonymous says:

      cte mat moto yg bnyk sgt pencalonan tu pun pengarahnye si syafiq yusof. pusing2 kot situ jugak

      0

      0
    • minah jambu says:

      Film cabutibuluku tk di calun kan ke ? eh kenape ehk ?

      0

      0
  2. Anonymous says:

    mmg tak puas hati. ola bola patut calon dlm sinematografi terbaik. pelakon tunggak ola bola pun patut tercalon. apa ni FFM…??? teruk sgt dah ni. Suamiku Encik Perfect 10 pun tercalon??? bengong jer…filem mcm drama murah je.

    0

    0
  3. NANA] says:

    MUNAFIK….MAT MOTO DAN MR. PERFECT TU tak sepatutnye masuk calon pon….munafik byk tiru scene cerita thai…jln cite pon bosan dan dh boleh agak. mat moto pon sama je jln cite dgn cite gengster….mr. perfect pon jln cite sampah…sebijik mcm jln citer novel RM20. so makin tahun makin downgrade la taraf penilaian FFM ni. cite yg bagus bkn cite yg kutipan pecah panggung…citer yg bagus tu citer yg memberi nafas baru

    0

    0
  4. Inul says:

    aku siap menangis tgk cite ola bola….sbb menitikberatkan semangat patriotik dan kesukanan krn negara bukan glamour dan wang ringgit semata2…tp mcm cilakak x tercalon…come on FFM!!!!Bila tgk cite ni aq terfikir knp la x de 1 menteri pn nk bg anugerah pd wira2 sukan yg pnh mengharumkan negara kita.stesen tv blh buat dokumentari khas cari blk family2 pemain2 yg mengangkat nama negara kita 1 ms dl supaya generasi kini knl dan generasi sblm ni dpt mengimbau memori mereka.

    0

    0
    • minah jambu - safety first says:

      minah jambu sokong ! kenape tk di calon kan citer ola bola ? eeeee mengarot betol lah !! minah jambu sokong afdlin boikot FFM28 pasal dh mengarot sangat !!

      0

      0
  5. AJ says:

    kalau diorg x asingkan filem bukan bahasa malaysia mmg xda can lahh filem2 melayu tu nk menang. haha

    0

    0
  6. AKU says:

    MAKIN LAMA MAKIN HANCUR INDUSTRI HIBURAN MALAYSIA…HAHAHAHA… APA2 AWARD INDUSTRI FILEM/MUSIC DI MALAYSIA SEMUA MERAPU.. DITAMBAH LAGI DGN GOSIP ARTISNYA YG KELAUT.. FESYEN RED CARPET YANG YG MELOYAKAN.

    0

    0
  7. Anonymous says:

    satni ada kata pulak.. tak memperjuangkan bahasa melayu sbg bhsa kbgsaan.. lawak lahai. tp bab crte2 skop production diangkat lebih2 tu memg haiyoo. melambangkn crte melayu hebat tahap tu je ke?? memalukan. rindu cerite2 arwah yasmin ahmad

    0

    0
  8. melati says:

    FFM 28 ni pun berdosa besar siapa menonton mcm ABHBP…tah2 saper yg tgk FFM28 ni tak masuk syurga….wakakakakakakakakakakaaaaa…

    0

    0
  9. nice says:

    mat moto yg adik shamsul buat tu ke, yg die sendiri mngaku and tweet kononnye pada hari pertama dah dpt kuti 1 juta tu?
    **facepalm

    0

    0
  10. Sembelit says:

    dgr kata,datuk usop haslam nk buat film baru..dgr2 tajuk dia sgt menarik iaitu Kentot Ku Kentot Mu Jua..pelakon2 dia terdiri drpd Neng Yatimah selaku heroin,&Latif Borgiba sebagai hero..betul kew?

    0

    0
  11. Anonymous says:

    bullcrap..huh

    0

    0
  12. Syafiq91 says:

    FFM tak sepatutnya melantik org2 yg terlibat dgn perfileman,,nanti ada pilih kasih
    contoh KRU & SKOP Production ..semua film mereka jelaa akan diangkat
    pencalonan pelakon pun trashy

    0

    0
  13. peminat blogger BNara says:

    eeee tak puas hati laa list pencalonan ni…. tah apa2 tah FFM ni buat

    0

    0