Written by AbangNara | March 21st, 2013

Hari ini keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) telah pun diumumkan. Teringat kenangan Abang Nara menduduki SPM pada tahun 2000. Cepat sungguh masa berlalu. Salah seorang artis yang mengambil keputusannya pada hari ini ialah si kecil molek Najwa Latif.

najwa latif spm

Jutaan tahniah Abang Nara ucapkan kepada Najwa Latif kerana mendapat 4A untuk SPM di samping lulus dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu, Matematik dan Agama Islam. Najwa Latif berhasrat untuk menyambung pelajarannya di dalam jurusan Bahasa Inggeris namun masih belum memilih mana-mana kolej atau universiti.

najwa latif

Tahniah kepada Najwa Latif atas keputusan ini. Semoga dapat menyambung pelajaran ke tempat yang diingini. Sementara itu, mungkin Najwa Latif boleh tumpukan perhatian terhadap bidang nyanyian sebelum membuat apa-apa keputusan. Tahniah sekali lagi. Info asal Astro Awani.

P.S: Sebab lelaki memilih wanita lain

108 responses to Najwa Latif Dapat 4A Untuk SPM

  1. nurul aina says:

    abg nara, fieqa malik, adik erin malek tuh dia dpt 9A klu x silap…cbe abg nara g risik

    0

    0
    • Takpe, berapa pun result dia dapat
      dia dah ada kerjaya tersendiri,..

      0

      0
      • miss pineapple says:

        Eina Azman dpt brapa A..? bang nara tolong siasat

        0

        0
      • bale says:

        “I failed in some subjects in exam, but my friend passed in all. Now he is an engineer in Microsoft and I am the owner of Microsoft.”
        ? Bill Gates

        0

        0
        • Anonymous says:

          he (bill gates) is genius, but u?? compare apple to apple please..

          0

          0
        • Maria Salena says:

          I SPM xada A langsung.. memang frust gila lah! Tapi I mula dari bawah ambik Diploma sehingga berjaya masuk Universiti and now I buat PHD. Alhamdullilah syukur kpd ALLAH. Yang penting kalau nak berusaha pasti ada kejayaan jgn give up dan jgn rasa rendah diri bila kita tengok orang lain lagi berjaya dari kita, sebab kita pun mampu berjaya lebih dari dia, In sya allah, tawakal, sentiasa berdoa dan yang paling penting sembahyang tu jangan lupa.

          0

          0
        • bale says:

          eh anon..shadap u..sapa suruh kau compare..org pandai bukan bodoh sombong mcm kau nak compare2 kan org..cuba faham quotes tu betul2..nak berjaya bukan tgk pointer atas paper or brp A kau dpat dlm exam.. phui.. such a psychopath

          0

          0
        • How About Windows Pirate???? says:

          good..

          0

          0
        • chopper says:

          nama dia bill gates…ngaji x habis pun pandai bisnes & computer….kalau stakat hari2 masuk dok komen dlm blog retis ni..sampai kiamat pun ko x jadi kaya mcm dia…..SPM xpenting konon…cuba pi cari kerja apa tgk dlm malaysia ni yg xperlu spm gaji 2k keatas…cakap pandai la….lain la kalau ada “bakat” yg boleh dijual utk menjana duit…

          0

          0
        • tipah says:

          bill gates is not genius. kalau dia seorang genius kenapa dia boleh failed some subjects in exam? bill gates belajar dari kesilapan. :)

          0

          0
        • Anonymous says:

          tipah, cer ko kaji maksud genius ape?

          bale, ko x pas spm, ko x masuk u ye? kesiann.. jgn emo.. haha

          0

          0
        • Anonymous says:

          lagi satu cuba korg check mcm mana die bleh fail? sbb die sibuk dgn microsoft die masa kat u, yg korg ni tgh cipta ape sampai nak bandingkan dgn bill gates?? cipta kontroversi?? bak kata komen kat atas, duk bergosip kat sini, ade hati nak compare ngan bill gates!! puiiiiii

          0

          0
    • cek lah says:

      ok la tu akak tumpang hepy adik nak sambung study jgn jadi sorg artis tu duk canang result 10A dah basi dia..kalau jd artis top org suke takpe gak..ni penuh kontroversi…bikin sia siaaaaaaaaaaaaaaaaa ..opsss nara delete lahhh komen ni…kesahhhh!

      0

      0
    • Olga says:

      XKAN 4A JE KOT???????YG LAIN E KOT??????

      0

      0
      • anne says:

        ok la tu 4a kelas sains tulen. kau ingat senang ke nak score subjek2 sains tulen ni..

        0

        0
        • Fez says:

          Zaman sekarang senang lah. Grade inflation rate tinggi gila babi. Aku tgk adik aku goyang kaki duduk rumah, study seminggu sblm exam pun last2 straight jugak. Bukan mcm zaman dulu.

          0

          0
        • miss says:

          betul ke study seminggu sebelum exam dah bole dpt straight A? saya ni cikgu dan saya tahu bukan mudah nak capai kejayaan klau hanya dgn usaha yg sedikit. lagi2 subjek sains tulen kena study betul2. mungkin adik awak selalu study dan awk shj tak nampak. apepun tahniah kpd adik awk.

          0

          0
        • peanut says:

          yes.grade mmg rendah dan senang nak lulus. tapi kalau nak dapat A susah sikit

          0

          0
    • heisyira says:

      Fieqa malek dpt straight A.dhla cantik,sopan.suke tgk :)

      0

      0
    • sensey says:

      Berapa A’s pun korang dpt dlm SPM..tp kalau tak kenal erti putus asa..korang akan berjaya jugak..keputusan SPM tak menjamin apa2.mcm my friend ada dpt straight A’s dlm SPM..sampai skrg struggle cr kerja sana sini..sy sendiri tak la dpt byk A dlm spm..tp alhamdulillah..umur 24 dah ada kerja tetap..ada kereta sendiri..dah boleh berdikari tak susahkan family..

      0

      0
    • K.A.A says:

      tahniah.. elok la sambung study tu..

      0

      0
    • ayang says:

      ya en nara, fieqa malik antara 16 pelajar sekolah kami yang dapat straight A. seorang pelajar yang sangat berbudi bahasa dan hormatkan guru-gurunya. She deserves it. Amin…

      0

      0
  2. izati says:

    alhamdulillah..syukur

    0

    0
  3. kakak sukeeee.... says:

    Wah tahniah najwa…nyanyi nyanyi jugak..pelajaran jgn diambil mudah ye dik…

    0

    0
    • Sweet minah jambu merah biru says:

      pasal dia tau >ADA MU< tu pasal leh dapat 4A tol tk najwaaaaaaaa tahniah !!

      0

      0
  4. YaYa says:

    cOngratzZZ !!!

    0

    0
  5. sinister says:

    congrats najwa…
    bagus ar kalau ada niat nak sambung study…
    kita as ummat Muhammad s.a.w, mmg di tuntut utk menimba ilmu…
    pahala tu… n pls kekalkan imej najwa ya…
    good luck for ur future undertaking ya sis ;)

    0

    0
  6. mango says:

    oklah tu.. aku dulu tak sesibuk mana pun tak dapat 4 A…kalau aku sibuk mcm najwa ni silap2 tak ade A langsung..hehehe

    0

    0
    • cik pedas says:

      takpe adik najwa..
      nasib baik de niat nak sambung blajar..bgus akak sokong
      jgn jadi cam sorg retis 10A tu last2 retis jugak dia pilih
      kalau top org ramai suke takpe..ni top kerana kontroversi…opssss!!

      0

      0
  7. Shhh says:

    mencari teman hidup…layari FB page TemanHidupKu.com..anda akan temui apa yang anda inginkan..

    0

    0
  8. peminat setia kononnya eina azman says:

    Eina Azman dpt berapa A pulak? Ramai yang nak tau ni abg nara…

    0

    0
    • akulah aku says:

      bila ko mention nama eina azman, aku pi google la jugak. mane tau ade citer pasal result dia, skali lain yg kuar.. kuang2. btw, tahniah Najwa!! semoga urusan kamu dipermudahkan. Amin.

      0

      0
  9. den la ni says:

    tahniah najwa!!!!erm rase2 nye xrmai artis cilik yg brani dedah kptsn dorg mcm awk..yg len ble nk spm sibuk canang, dh dpt snyp je..mcm hampeh

    0

    0
    • saya suka gosip says:

      ye..elfira loy menangis2 x nk bgtw result mse kene pggilan hangit…

      0

      0
      • fanatic big bang says:

        terok benau gamoknye result elfira dulo kot sampai nanges hahah.. tapi skang dah melatops…

        0

        0
  10. GD says:

    elfira loy loy aloy tu pon tak bg tau spm nye bape~ bguih2 same ngn result aku dulo buahahah…..

    0

    0
  11. alia says:

    tahniah najwa.. akak dulu pun dpt 4A 6B.. sambung degree TESL.. alhmdulillah skrg da jd cikgu english.. teruskan usaha njwa klu nk sambung bljar dlm TESL..

    0

    0
    • sweet minah jambu merah biru says:

      huh minah jambu dulu tros tk dapat A asek asek BBBBBBBB CCCCCCCCCC aje !!! bukan minah jambu punye salah ! tapi teacher yg kasi minah jambu terima aje lah nk buat camana kan !

      0

      0
    • Anonymous says:

      X tnya pun result orang awak…siap bgtau lagi tu

      0

      0
    • lisa says:

      akk,result kita lebih kurang akk.lepas dpt result akk masuk aliran apauntuk U?

      0

      0
    • imani says:

      tahniah najwa..akak dulu dapat 2A, 1B,2C,1D,2E,1G alhamdulillah dah jadi engineer. Sambung belajar ye dik. SPM mungkin penentuukur kejayaan..tapi nasib boleh diubah..sbb Allah dah cakap Dia tak akan ubah nasib sesuatu kaum sehingga kaum itu sendiri mengubahnya..
      Good Luck!

      0

      0
      • lola says:

        patut jalan/jambatan/stadium dekat malaysia runtuh sana sini… engineer ni mesti semua macam kau!

        0

        0
      • confuse says:

        ada gred G ek?

        0

        0
      • Datuk says:

        ko jadi engineer?ni mesti masa belajar pakai org dalam kan??? BODOH MELAYU…………

        0

        0
        • supi says:

          kau bijak ke? suka2 ckap orang bodoh. at least dia ada usaha, dah jadi engineer pon. entah2 kau tu kuli orang je skrang banyak cara nk smbung belajar.

          0

          0
      • tony says:

        ishh..ish.. aku tgk result kau terok jugak yer. boley jadi engineer pulok tue? engineer tahi kucing ker?

        0

        0
        • stark says:

          entah bila kau nk berjaya kalau asyik nak dengki dgan orang je kerja. dah rezeki dia. aku rasa kalau perangai kau mcm ni rezeki pon jauh. sampai bila tak berjaya.

          0

          0
        • stark says:

          dah rezeki dia. kalau macam ni la perangai kau memang jauh la rezeki dgan kau. memang xberjaya sampai bebila la kau ni. bnyak gila cara nak smbung belajar sekarang ni, kau je tak tahu. kita kalau nak bcakap guna otak. jangan tunjuk sangat bodoh kita tu.

          0

          0
  12. Anonymous says:

    tahniah najwa latif..

    0

    0
  13. D says:

    mintak pendapat korang sume pembaca yg sudi membantu..saya dapat A utk semua subjek teras..physics chemist bio dan add maths dapat B..rasanya bidang apa yg bagus utk saya ambik..saya dalam dilema..tapi saya minat nak ambil engineering atau yg berkaitan dgn sains..huhu :( terima kasih sudi membantu

    0

    0
  14. julia says:

    najwa dapat 3a 1a- 2b 2c 2d. hehe, saya semak result dia

    0

    0
    • Anonymous says:

      4a 6b keeee 3a 1a- 2b 2c 2d.keee.. ate itu yg mampu.. bior ler….. dr elfira.. bek lagi ni

      0

      0
      • julia says:

        eh, najwa dapat 3a 1a- 1b 2c 2d. so total 9subjek. nak ic najwa ke??

        0

        0
      • kepohcie says:

        asal kau nk compare kn result elfira dgn najwa?result elfira kn thun lps pny… xyah nk kecoh2 sgt..at least dia dpt biasiswa n dpt smbung bljr…x mcm retis sorg tu..dpt 10a kaannnn…hmmm..ezlisa roy dpt brp ek?bang nara, plz update..

        0

        0
    • zoro says:

      belambak budak mrsm yang dapat result lagi teruk dari dia. siap ada gagal lagi. good job najwa.

      0

      0
  15. Learn says:

    Tahniah….Orang yang tak dapat banyak A tak semestinya tidak pandai mungkin belum tahu kepentingan pelajaran.

    0

    0
  16. d says:

    sadsadsadsaddsa

    0

    0
  17. Holahop says:

    Tahniah diucapkan kepada najwa latiff. Usaha dia banyak tu..jadi itulah kejayaan atas usaha dier…Nak jadi cikgu Englisnh pun bleh gak tu. mungkin kau lihatku banyak berbelanja ,tapi sebenarnya ku biasa biasa saja~

    0

    0
  18. bungamelayu says:

    ayt pn tunggang terbalik…hancussss!

    0

    0
  19. lagu kosong antara yg menjadi sumber kekuatan akak dlm menempuhi hidup penuh ranjau all the best dek bye

    0

    0
  20. Nurul says:

    Tahniah Najwa!

    0

    0
  21. Mirai Suenaga says:

    Ok lah tu. Najwa Latif orang tak heran sangat. Tau dia budak baik, maka result baik gak. Tahniah ye Mirai nee-san ucapkan!

    Eina Azman ni baper? itu yang penting! menyeksi je, nak tau gak bape….!

    0

    0
  22. apa la korang ni nak pertikai najwa dpt 4A,? 4A tu kira ok la..mmg betul SPM tu penting, tp bagi aku 4A tu dah kira bagus la..orang kalau nk berjaya dia ikut usaha dia sendiri..contoh abg aku, sekolah tak sampai SPM, tingkatan 3 dah berhenti sebab nak sara kami adik beradik, tapi sekarang tau tak dia buat ape? dia bekerja dgn satu syarikat multimedia sebagai manager yg base kt sydney Australia, gaji sebulan 25k..isteri dia keje kt UIA lecturer, dari BI dia tak tau apa, sekarang bercakap fasih dalam bahasa english..sebab apa? sebab dia berjaya berdikari, bergaul dgn orang yg berilmu tinggi, di malaysia dia siap ade bukak satu kedai hardware …jadi pokok pangkal nya SPM itu adelah Tiket penerbangan sahaja, cuba kita byg kan lepas naik kapal terbang, kemana kita nak tuju? kalau betul perjalanan kita insyallah kita akan menemui kejayaan, kalau SPM dapat 17A pun tapi lepas naik kapal terbang tapi tak tau mana nk tuju..

    0

    0
    • bahasabritish says:

      Pelajaran penting dik, jangan pandang remeh hal ilmu dan pelajaran, dalam agama pun darjat orang berilmu lebih tinggi.mungkin niat abang adik yangikhlas menyara adik adik…tuhan balas dengan kejyaan……..tapiiiii…jangan ukur kejyaan dengan duit…sebabbbbbbb banyak tokey cina kaya pakai mercs, tak boleh cakap BAHASA ENGLISH, tak habis sekolah pun banyakkkkkk duit dia…jangan jadikan duit ukuran hormat pada seseorang….baiklah dik semoga usaha dan pengorbanan abang adik tu berbaloi2…semiga dik pun dah pandai BAHASA ENGLISH.

      0

      0
    • AntiJudgeMentalPeople says:

      Agreed. Mohon mereka2 yang ‘number-minded’ people ingt life is not always about getting the most money, the highest ranks and so forth..jgn stereotaipkn life pls..everyone is great in their own way. Najwa ni boleh mnyanyi, main gitar and she have those artistik and aestetik values…bukan semua org otak sains please..stop being judgemental..plus, if you strive hard enough, u can achieve almost everything despite of how much ur A’s were..Mohon berckp scra matang.

      P/S : normal la klau ad reply angry bird..=_=

      0

      0
  23. Abdullah says:

    erm…saya dulu dapat 5A7B, mmg kecewa sgt sebab cikgu target dapat 9 or 10A.
    sampai deactivate account FB sbb xnak kwn2 tanye…rase pathetic time tu..
    Alhamdulillah skrg umur 26, dah stabil..kerje kat Oil and Gas Company..
    Sendiri pun xsangke dapat step kat company ni sbb rasa rendah diri dulu dengan orang2 yang straight As…jangan putus asa. Have faith in Allah, have faith in Him :)

    0

    0
  24. doremon says:

    wahh rasa bersemangat bace kisah2 korg ni..gagal sekali xbermakna gagal selamanye..janji ade usaha nk majukan diri dan jgn lupe ALLAH..

    0

    0
  25. kasabian says:

    ok la tu najwa..4A..alhamdulillah
    yg dpt 10A pn g skolah lama pakai suar ketetttttt

    0

    0
  26. Anonymous says:

    tahniah najwa.. luv ur voice adik.. aku dulu dpt 3A, add math aku fail.. mmg pling bnci add math.. haha..pastue aku dpt smbung bljr, n last yr bru grad degree.. aku mula2 nk keje mkan gaji gak mcm org lain..lastly aku decide aku nk keje sdri..aku bru masuk 3 bulan keje n income aku for sebulan 20k..aku xkeje mcm bos..aku keje mcm kuli, org lain kesian kat aku sbb keje aku ni mcm kuli..tp dorang xtahu aku keje pg smpai tghri je.. aku siap support family aku..so kesimpulannya jgn cpt putus asa..

    0

    0
  27. SUE says:

    wahhh..memasing bukak kesah hidup memasing..dulu..dulu…dulu…semuanya berketul2 A korank dapat kan..engineer Phd bagai dalam ni..tapi bile part mengomen mengeji korank la jugak ea..fuh..berOtak..tapi apabila komen semua macam wujud zaman jahiliyah rupanya…

    0

    0
  28. hanami says:

    kita yang komen kutuk artis xdpt result gempak pun ada ke dpt 9A??bia la dia nak dpt result bapa pun..kita yg mgutuk tu nak menambah dosa sedia ada ker??rezeki masing2 kan..baik kita doakan yg tbek tok dia.bukan nyer kutuk dia.

    0

    0
  29. Kak Nera says:

    Further kat UNITAR je lah dik.. dah ade yang nak sponser tu, ambik je lah..

    0

    0
  30. Annza says:

    eina azman tak habis sekolah, dia berhenti awal tahun lalu, that why la dia tak tau beli keta kat mana; Tak apa najwa, yang penting habis sekolah, kenal basic hidup itu yang penting.

    0

    0
  31. farhana says:

    tahniah diucapkan kepada najwa latif . semoga dia dapat menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi lagi . goodluck najwa .

    # saya peminat najwa latif :)

    0

    0
  32. nini says:

    ok la tu najwa. aku bu sedug tau tak.
    sej,bm a+
    pend,islam, sc,tasawwur, ekonomi, perdagangan A
    math C
    bi, seni b+.

    najwa tkpe pure sc.. budak sastera mcm i ni susah tau.. dah la result trial dpt 9a. ngahahahaha. tp spm? hancur. anyway, let’s plan our future. life goes on

    0

    0
  33. mojo says:

    tgk kat tv najwa macam malas nak layan pasal pelajaran dia.bukan apa buat bekalan.artis ne sampai bila.hari nie mungkin mewah.esk.?kalau pandai menjahit tak pe?ni masak nasi pun tak tau.wakaka

    0

    0
  34. to lala says:

    to lala: untuk pengetahuan anda, si elfira tu dapat 8a ye. Pakai nak hentam je cakap teruk. Fitnah tu. tah pape tah

    0

    0
  35. emma mengelembong says:

    tahniah wawa. at least wawa x sembunyikan result spm dari umum. 4A pon ok what… best wishes to you!

    0

    0
  36. Luffy says:

    Saya SPM dpt 7A 1B.. Ambik 8 subjek jer (kelas sastera). Yg tak tahan P.Islam yg dpt B, B+ plak tuh lagi sikit jer nak dptkn A. Nanti orang cakap takde agama pulak. :P

    Bagi saya zaman sekarang ni dpt 10A+ pun dah tak gempak lah sbb zaman dulu boleh ambik banyakx2 sampai 21A.. 17A.. skrang pling banyak pun brape jer 11A.. 12A.

    0

    0
  37. Hi there, I enjoy reading through your article. I like to write a
    little comment to support you.

    0

    0
  38. nur ilzamfazieylatul syura says:

    Kak najwa apa tajuk spm

    0

    0