Written by serenity | September 11th, 2015

Sebelum ini, seorang pereka pernah menyuarakan ketidakpuasan hatinya kerana menurutnya, rekaan tudungnya telah ditiru oleh rangkaian tudung keluaran selebriti Neelofa iaitu Naelofar Hijab. Perkara itu senyap begitu saja kerana tudung yang sama didapati telah keluar setahun sebelumnya di Indonesia. Terbaru, seorang wanita yang menjalankan perniagaan tudung SugarScarf pula mendakwa Naelofar Hijab telah meniru tudung rekaannya.


 photo sugarnaelofar.jpg

Menurut pemilik SugarScarf iaitu Eyqa Sulaiman di Instagram miliknya:

Kenape saya selalu pertahankan idea Madison instant shawl saya?

Kami mula dr kecil2 lan. Dr modal rm400 dan husband saya rm400 juga. total rm800. Bukan dtg dr keluarga yg senang, kami dulu student yg tak pernah terpikir utk smpi ke tahap skrg.

Beli tudung 20 helai pada tahu. 2008. Jual kt blog. Beli kt supplier tudung. kami x de modal yg besar utk buat tudung sendiri. Saya pernah jual dr bilik ke bilik. Dan online habis dlm masa 1 jam sahaja. Masa tu tak ramai yg jual di online. Boleh ckp beberape top brand yg masih ada smpi skrg ada kawan bisnes saya sendiri. Tp sekarang kene struggle sedikit sbb ramai yg jual tudung and ramai pula yg jual benda yg sama. Yg x id / patternkan lah senang faham, kesian kan. Serious kesian sgt sbb mcm mana nak hidup bila keluar design sendiri org copy jadik design dia. Ingat idea tu mcm pejam celik mata terus dpt ke ?

Kami start di blog, balas email manual, check payment ( nak kata x pernah kene tipu of coursela mmg pernah ) , check payment satu2 sbb dulu takde canggih cam skg, tulis kertas pos alamat panjang berjele dan beratus2 helai, dan husband bawa kereta mcm dlm cite initial d. Sbb nak kejar kan pos org tiap2 hari. Bayangkan. Smpi hidung saya berdarah berjurai2 x benti sbb penat sgt focus balas email. Malam baru makan. sbb terlalu focus dan hasilnya saya ada gastrik skg nih.

( sambungan ) ?????? #teamMadison #teamOriginal #supportOriginaldesign #beoriginal #stopcopyingbeinspired


 photo 11881685_1658766141003837_1673298517_n.jpg
 photo 11821722_976393422418785_272811416_n.jpg

Perkara ini menimbulkan perbalahan antara agen dan pelanggan kedua-dua jenama tudung ini di akaun Instagram Neelofa. Setakat ini Neelofa sendiri tidak mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai perkara ini. Walau begitu rekaan menggunakan inner silang sebegitu sudah lama dilihat berada di pasaran tudung tempatan.

Sebenarnya agak sukar untuk mempertahankan rekaan fesyen dari ditiru jika ia tidak dipatenkan. Menurut pendapat sesetengah orang juga tidak wujud originaliti dalam dunia fesyen, apatah lagi dalam rekaan tudung kerana ramai pengeluar tudung mengambil idea bukan saja dari sesama sendiri, malah dari rekaan hijab pereka negara luar.

Anda keluarkan rekaan hari ini, minggu hadapan tidak mustahil rekaan yang sama muncul di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Cara terbaik mempertahankan rekaan fesyen ialah dengan mempatenkan rekaan seperti yang telah dibuat oleh Fareeda dengan rekaan tudung ropolnya. Apa pendapat anda?

Program Seni & Budaya September 2015 ini! Mari kita meriahkannya…

Posted by Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara on Sunday, 6 September 2015

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

220 responses to Naelofar Hijab Dituduh Tiru Rekaan Tudung SugarScarf

  1. BEDAKSEJUK says:

    kalao dah patern awal leh la lwan..kalo x xleh wat pe…huhu

    0

    0
    • Anonymous says:

      tgk mcm xsme je..sebab sugarskaf tu anak tudung atau awning die kaler laen..dan nampak laen2 material..nealofar hijab tu satu material nmpknye..satu kaler.

      apepn..tak pyh nk gadoh..claim tu ko pnye, ini haku pnye.
      g patern kan habeh cito! sape2 leh tiru..kt psr mlm pn mlmbak gk

      0

      0
      • Anonymous says:

        Sugarscarf ada byk jenis.. ada yg inner sama kaler.. ada yg xsama kaler

        0

        0
        • Anonymous says:

          yg jns madison tu haa..lgsung xsme pn..dr dulu dh ade jenis cmtu..sume nk claim kekonon sendri design..

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          tak salah utk sorang peniaga yang mempunyai patent snediri utk fight apa yang betol2 dia punya…(kalau betol dia punya laaa)….diorang design penat2, buat ikut otak depa, orang lain senang2 jer cilok design tu…mmg tak fair and kurangajar laaaa…(kalau betol laaa)…kalau tak betol….ampa semua mangkuk sbb menyusahkan aku utk baca entri bodo ni!!!

          0

          0
      • jenny says:

        PATENT bukan patern.

        0

        0
      • dara says:

        Bukan kira warna. Tpi dari segi patent. Silang cross tu. Adoii

        0

        0
        • Anonymous says:

          silang ke sailang ke..dr dulu dh ade..xde jename sape2 pn..alih2 jename ss??

          0

          0
        • cikikaka says:

          design ni dah lama wujud lah,, belum kelua sugarscarf aku dh beli kat masjid india, jalan tar. silang2 bagai ni.
          yg sugarscarf pulak xnk ckp tiru neelofa pulak? letak bunga2 kat tepi tudung mcm style neelofa buat.. apa daaaa…
          sama je.. lagi pun bukan brand neelofa je yg buat silang2 ni byk lagi.

          0

          0
        • fifi aina taskunu says:

          patern bukan patent la dara..silang cross tu masok dlm patern..bukan patent

          0

          0
        • Nadrah says:

          Yes setups..sugar scarf pn Sama dok tiru pattern bunga2 tepi mcm naelofarhijab tu.. Ape da..2×5..

          0

          0
      • Anonymous says:

        dunia akhir zaman.
        design tudung semata2 nak bagitau tu aku pnye.
        betullah tudung tak sama dgn pakaian menutup aurat(rambut/leher).
        kemonlah..bising2 sgt buat malu je..
        ini siap cite darah meleleh semata2 baca email.
        uh..tragik sungguh citenye tu.

        0

        0
        • Anonymous says:

          hala klu beriye nk ckp ciplak..anggap je mcm imitation..gred AAA ke. klu name atau brand tu dh gah..ruleks la, pasti ade regular customer. cer tgk levis..made in siam pn ade..xde la kecoh sgt.sb brand tu dh ade peminat tsendri.levis down town seswai la dgn kmmpuan msg2.

          msti ade sb tetibe timbul isu tdg SS kne ciplak. toleh blkg cket..mgkin tlalu mahal..smpi org rse hrga melampau sgt. atau sebhgian rezeki dr jual tdg tu bkn hak anda..pk2kn..jgn sampi tmenung.

          0

          0
        • Anonymous says:

          LOL!!
          Kah3 terok beno cite kesah sedih..detail sgt. Smpai cite initial D pn msuk skali. Hidung berdarah la.
          Nsb xcite mkn megi semangkuk kongsi due atau kerat due.
          Detail sgt nk bg org backup kot.
          Inila org melayu..bisnes sikit jd cmneh..tgk bangsa laen ( phm2kn la bangsa yg mne) kes tiru ciplak neh kes yg amat2 besar.setakat design tudung kecoh.design sesuatu pakaian tu abstrak la ngok.

          0

          0
      • Ss says:

        DAH PATENT KAN DAH. boleh tgk kat ig Sugarscarf tu ada patent id no. Tp kalau org nak tiru jugak dia pedulik ape ye dak? Neng geulis pun tiru design ni sedangkan dah patent dr tahun 2012-2013 lagi

        0

        0
        • Cik tudung says:

          Neng geulis dah jual tudung cross ni tahun 2010 lagi ye… so sape yg tiru??.. cuma neng geulis tak patent kan dan masa tu brand dia tak femes… bila ss femes, tiba2 baru patentkan dan terus jadi dia punya… so siapa dipersalahkan?.

          0

          0
      • Anonymous says:

        dah patern la wei. ni bleh nk cerita

        0

        0
      • Shawl's Lover says:

        Acctually tudung pesen ni dari zaman dahulukala lagi dah ada. X kire lah butik mahal ke, pasar malam ke, kedai dalam tesco or mydin ke, online seller yg popular ke. Seriously mmg dah lama ada. Tp SS jd bengang and tergugat sbb yg jual patern yang sama ni NEELOFA. Ko faham x NEELOFA? Retis kot. Kat Malaysia ni kalau retis jual belacan pun laku asal ada nama dia. Nak nak lg tudung / shawl mcm ni. Lagi lah lakunya melampau2 and menggugat bisnes orang lain. So dalam kes ni, dua2 nak kata salah tak. Nak kata x salah pun tak. So sebagai orang yg dah lama berniaga dan org yg baru nak berjinak2 dalam business masing2 kene faham lah. Jangan sampai terlalu dengki / takut bisnes nak lingkup atau jgn sampai tahap nak tutup periuk nasi orang pulak. Penyelesaiannya satu jer xyah nak bising2. Rezeki masing2 ada. Pelanggan akan pilih yang berkualiti walau hebat mcm mane pun retis ittew. okbai

        0

        0
      • sengal says:

        sugarscarf dah pattern kan la dia punya rekaan. kalau tidak x kan la eyqa berani bersuara. x tahu tu sibuk la nak komen. puii

        0

        0
      • Joyah Pok Pek says:

        Design zig zag tu sama..nak paten bukan murah mahal tau..bln2 mau rm7k kena byr..

        0

        0
      • penonton says:

        Ala tudung bkn byk sgt patent pon jd klu sama tu lebih kurang jela
        Sama mcm bawal gak ad cap kangroo ada buaya ada cicak
        Chill

        0

        0
    • Anonymous says:

      yg jns madison tu haa..lgsung xsme pn..dr dulu dh ade jenis cmtu..sume nk claim kekonon sendri design..

      0

      0
    • jenny says:

      PATENT bukan patern.

      0

      0
    • Anonymous says:

      g lah saman klu betol dh paternkan..kannn.
      selalunye jenis bkn hak cipta yg bising2 neh..
      padahal dah ade lame dah..pasar mlm pn ade..
      melambak2..
      tetibe :eh neh i yg design tau..
      huhu..mcm2 skrg neh..

      0

      0
      • ehemmmm says:

        dari 2013 dah dipaternkan untuk Madison.
        kindly please visit ig founder of Sugarscraft.

        0

        0
        • Anonymous says:

          maleh haku..g lah saman..memekak kat ig wat gapo.
          and saman sekali mokcik pasar amalm, jln tar, dll..ramai jual tudung yg same..kate meniru kan..
          ok bai.

          0

          0
        • Cik tudung says:

          Neng geulis dah jual tudung cross ni tahun 2010 lagi… so sape yg tiru??.. cuma neng geulis tak patent kan dan masa tu brand dia tak femes… bila ss femes, tiba2 baru patentkan dan terus jadi dia punya… so siapa dipersalahkan?.

          0

          0
    • Anonymous says:

      klu nk saman.g saman laen2 seller gak..kemaen rmai jual tudung yg same tu haaa..adoiii..

      0

      0
    • lynna says:

      lopak xde idea lettew. klu xsama olah seakan sama pn kira tiru jgk okey.. kne paham tuu.

      0

      0
    • minah jambu says:

      tu la tudong2 semua ni buat semak n masalah aje tk habis2..pakai topi aje yg senang rambut pon tk Nampak jugak…tudong2 ni semua leceh !

      0

      0
    • Lara says:

      Btw, korang korang beli tudung bebanyak branded mahal nak mamps semua ni untuk apa sebenarnya?

      0

      0
      • Tudung Saji says:

        Beli saje nak tunjuk riak bila pakai, especially bila ada cop besi tu. Nah, semua orang tau haku pakai tudung jenama ape, harga berapa. Lol

        0

        0
    • Tudung periuk says:

      Rezeki kan masing2. Kalau femes pun tapi org takut nk beli sebab mahal pun x guna juga. Lofa saya dgr jual tudung sambil bantu kewangan stokis2 dia. Mungkin sb tu rezeki dia masyuk.

      Sebenarnya 2-2 brand sy x pakai. Walaupun old school, sy tetap dgn wide shawl saya. Gosok masa 1st beli je…leceh time nk pakai je la. It’s ok.

      0

      0
    • DRESSCANTIK says:

      semoga kedua-dua belah pihak dapat mencari jalan penyelesaian

      0

      0
    • Anonymous says:

      Ss dah patentkan tudung tu. yang menulis artikel mohon kaji dulu ye.

      0

      0
    • Bibik says:

      Yang penting akak pasar malam pun berlambak jual tudung pattern mcm ni dari dulu lagi tapi take pun nk kecoh…kat booth tesco or mydin pun berlambak apasal bila neelofa jual je kau nk canang sedunia yg dia tiru design kau? Kesiann, ingat Jan tutup periuk nasi orang…semua pun nk berniaga so lebih baik kongsi bersama2 adalah tu bahagian masing2 nanti…spread the love not hate apatah lg sesama Melayu :)

      0

      0
    • mizuumi says:

      untuk pattern adalah sgt mahal utk satu2 design. apatah lgi kalo byk. tak semua mmpu. sama kes dgn sastrahijab yg penah claim nealofar basic design die (+ mmg dorg kluarkn dlu cme material kain lain) tp kes close mcm tu je la. sbb dorg x daftar pattern. n dorg pun baru bdk2 lps grad. mmg xmmpu la pun. terima je la dgn reda.

      0

      0
    • kiah seposen says:

      xpe..percaya rezeki Allah..kalau dh tertulis tu rezeki ss…then org akn tetap beli..klau dah rezeki naelofar..org pegi beli sna..lepas ni kna hati2..buat patent..in da positive side, org tiru tu maknanya rekaan kita tu cantiklah..means idea kita tu awesome..tu org tiru…xpe jgn gaduh2..think +ve..muahh ciked

      0

      0
    • Patent weh. Bukan pattern says:

      Aku tak penan teringin pakai design macamni. Macam balut kepala lepas eksiden!

      0

      0
    • Caridulubarucakap says:

      Link to patent https://iponline.myipo.gov.my to search for ID and TM. Dah patent pun lol kalau ikut mahkamah memang kalah neelopak

      0

      0
  2. bbycumil says:

    lorr aku ingat lopa pkai sugarscarf

    0

    0
  3. no idea says:

    Dah kata dah. Skrg masing2 nk keluarkn tudung jenama sendiri tapi style tudung tu sama yg dah ada dipasaran. Tak nk buat idea baru & x de inovasi lsg. Yg peliknya ada pulak yg membeli semata2 krn tudung dikeluarkan artis padahal tudung yg sama lg murah & berkualiti dah lama ada dipasaran. Lg satu org melayu ni selalu tak nk patenkn ciptaan sendiri. Rugi bila org tiru x boleh nk ambil tindakan. Jadilah peniaga melayu yg bijak, inovasi dan berwawasan.

    0

    0
    • senyap sunyi says:

      actually pemilik sugarscarf dah patentkan design dia sejak 2009 lagi…sebab tu dia bengang..dia dh habis berates ribu utk buat semua tu…skrg ni puan eyqa dalam proses utk buat tindakan pun..dh post dlm ig dia..

      0

      0
  4. biyella says:

    sugarscarf dah ade pattern lah. Ace tengok Ig dia, kan ade no pattern. So sah lah memang neelopak meniru. geezzz

    0

    0
  5. Mat K says:

    Fak la Lopau. Kau memang tiru. Mengaku je lah kimak.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    laaa tudung cmni blambak lama dh kt pasar mlm dgn supermarket… apa nk heran… lg cantik dri design ni pun ada..

    0

    0
    • senyap sunyi says:

      sori pasar malam jalan tar xde lagi design macam sugarscarf

      0

      0
      • Anonymous says:

        pasar mlm jln tar ko je xde lg… pasar mlm umh aku berlambak… setakat nk beli ori x payah lah… ikot kmampuan jela… beli ori sgt pun sama mcm 20 kilo beras.. bkn nk pkai ari2..

        0

        0
  7. sslover says:

    eyqa dah patentkan design madison la.

    0

    0
  8. Bedah Peah says:

    Sugarscarf Madison ni bukan baru tahun ni keluaran dia. Dah setahun dua dah design ni sugarscarf jual-cuma dulu material shawl lain,sekarang lain sikit.

    0

    0
  9. lopa poyo says:

    neelofa loser.kaki ciplak!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  10. luna says:

    rasenye berlambak je tudung cmni kt pasaran.. berniaga biasalah ada je pattern lebih kurang.. siape yg mampu, beli yang ada brand kalau x, beli je kat jln tar ke yg xde jenama ada je tudung mcmni… xpun beli anak tudung yg silang2 mcm ni pastu lilit shawl biase… xperlu tunding jari ckp org ni tiru org ni tiru… masing2 ada peminat dan follower brand tu sendiri…

    0

    0
    • senyap sunyi says:

      actually pemilik sugarscarf dah patentkan design dia sejak 2009 lagi…sebab tu dia bengang..dia dh habis berates ribu utk buat semua tu…skrg ni puan eyqa dalam proses utk buat tindakan pun..

      0

      0
  11. Miss F says:

    Abe Nara..kalo nk kuar cite please tgk detail dlu.. sugarscarf dah paten design madison tu..owner ss tu da ssh payah paten kan design tu..sng2 naelofar tiru..hurmmm

    0

    0
  12. Zila says:

    Sugarscarf memang dah pattern dia punya design …. lofar memang kuat meniru…

    0

    0
  13. ssloverssss says:

    lopa kaki ciplak
    bajet divas letop
    xde keje tiru org punya
    kering idea ke kak oii?

    0

    0
    • Anonymous says:

      divass letop tu stokis die yg poyoss

      0

      0
      • sugartudung says:

        Betul. Bahasa dia, kemain berlagak. Leading no 1 lah, siap ckp founder sugarscarf meroyan lah. Allah kalu nk bagi balasan, sekejap je. Jgn megah sangat dgn brand tudung yg katanya paling popular tpi suke ciplak idea org. Shame on u lofa.

        0

        0
        • luuuu says:

          Diva letops tu kurang ajar pun. Xsuka betul. Dulu dah kena dgn rizalman.. Teruk sgt perangai. Ingat la diva letops. Mulut jaga2. Takut Allah tarik balik nikmat dari kau.

          0

          0
  14. aminah harun says:

    artis famous buat design apa pun tetap sold out dia nye tdung. menganga la ku ni nk beli kt website lofa,sumer colour sold out. br nk compare tudung depa2 ni mn lg sdap.
    xkira la di cop tiru or apa, artis akan sentiasa menang. lg pulak hrga lofa lagi murah dr sugarscrf.

    for me, eyqa owner sugarscaft kena turun kan harga mandison dia tu, mkin lma mkin mhal kot. tu yg ku mls nk kumpul byk2 dh.

    so far lain la design nye, lofa punya full instant, sugrscft pulak semi instant. still nak kena pusing2 n pkai pin. material pun lain2.

    apa pun, aku suka je madison ni, nmpk exclusice n inner xpyh gosok. Lofa punya still renyah nk bergosok.

    0

    0
    • Anonymous says:

      tudung silang pangkah ni dah banyak dah ciplak..cuma neelofar kan brand famous..tu yang jadi isu..contoh shawl dua muka..original idea is from elya shazleen..x sampai sebulan dari jln tar,pasar mlm ,online shop semua start reka their own version of dua muka..even dah didaftarkan..zaman ni semua benda mesti ada fake version..even rice is fake right now.k bye

      0

      0
      • lopa gedixs says:

        mcm tau je komen sape ni..ain salam erk?hihihihi:p

        0

        0
        • Tata says:

          Ain salam tatu opss tati itukah? Testimoni pun banyak tipu n i think dia sendiri tau gambar tu edit je buang jerawat tapi still nak post apakah? Tak baik nipu.

          0

          0
    • Anonymous says:

      tudung silang pangkah ni dah banyak dah ciplak..cuma neelofar kan brand famous..tu yang jadi isu..contoh shawl dua muka..original idea is from elya shazleen..x sampai sebulan dari jln tar,pasar mlm ,online shop semua start reka their own version of dua muka..even dah didaftarkan..zaman ni semua benda mesti ada fake version..even rice is fake right now.k bye

      0

      0
    • Anonymous says:

      madison pon ada yang instant sarung je takyah belit. namanya madison ciara.

      0

      0
    • Gila shopping online says:

      memang pun..dulu waktu zaman student selalu beli dekat online shop nie,harga dia pun berpatutan.masa tu diorang belum famous lagi..lepas famous dan up jangan harap nk dapat harga murah..plain shawl dulu sehelai rm25..sekarang dah dekat rm50++, even sekarang dah kerja rasa x mampu tengok harga..menggigil rasa time nk add to cart.

      0

      0
      • aminah harun says:

        owh adik… sm la dgn, nk gigil tngok hrga dia skrg. tu lah hrap puan eyqa trun kn hrga dia balik mcm ms mula2 weoll support dia tu kan. xbyk.. sikit pun ok.
        minah suka sgt madison ni, tp tu lah ukur baju d bdn sendiri, 10 lai koleksi pun dh alhamdulillah, kot sesak2 boleh gadai. hahaha.

        hrga lofa hijab minah xnk komen sbb xminat nak buat koleksi, stakat selai untuk satu patern dh la..

        0

        0
      • makcik says:

        mmg la cik kak, skrg ni nk upah model lg, cameraman lg. nk bangunkn website pun pki duit tau. tu yg kne up harga

        0

        0
  15. Anonymous says:

    Untuk pengetahuan semua, Sugarscarf Madison telahpun dipatenkan (copyright & industrial design) sejak tahun 2013. Sambungan kepada caption gambar di Instagram pengasas Sugarscarf boleh dibaca di ruangan comment. Nasihat sy kepada BeautifulNara, sila baca dan nilaikan segala fakta sebelum memuat naik sesuatu berita. Umum mengetahui bahawa Encik Nara merupakan peminat Neelofa, adalah lebih baik jika berita yang disampaikan tidak bersifat bias atau berat sebelah.

    0

    0
    • Anonymous says:

      neh mesti owner ss tu haha..rileks la..
      selalu kt bn neh ade sambungan story.
      gelabah bewokk

      0

      0
      • Anonymous says:

        ni mesti lopa yg reply ni… gelabah bewokk

        0

        0
        • Anonymous says:

          haha ss neh mne dtg..iklan kat radio tu nymph dgr..sory haku pn xpkai naelofar hijab tu..tp bagi haku tudung sume same..lagipn dulu2 lagi dah ade dh..dan selalunya mokcik2 yg pakai silang pangkah tu..skrg je nak up balik..heh.

          0

          0
    • Anonymous says:

      kah3..yg tulis tu serenity lah..bkn nara..
      jgn marah..kot ye pon..huhuhu

      0

      0
    • lala says:

      rasanya en nara dpt news ni pun dr somebody yg emailkan kt dia kan? apa niat?
      ada dua..sama ada mmg nak jadik batu api or side either ss or lopa.apa apa pun…ni promosi yg bgus utk dua dua brand..lepas ni yg tak tau pasal tudung silang silang cfm akan tertarik n tambah sales depaaa
      yg tukang email (kalau tukang kipas yg email) dapat apa???

      0

      0
  16. k.ton says:

    tak payah lah nak gaduh.wat malu org islam je..masing2 Allah dah tentukan rezeki. Tudung macam ni berlambak2 dah kat kedai. Yang penting wanita islam dapat tutup aurat dengan sempurna.

    Sepatutnya kamu berbangga sebab dapat hasilkan tudung yang boleh tutup aurat. Nak cakap tiru, idea ni dah lama sy tgk kat indonesia.sebelum SS buat lagi. Jangan nak sentap ye :-)

    0

    0
  17. Anonymous says:

    tudung silang pangkah ni dah banyak dah ciplak..cuma neelofar kan brand famous..tu yang jadi isu..contoh shawl dua muka..original idea is from elya shazleen..x sampai sebulan dari jln tar,pasar mlm ,online shop semua start reka their own version of dua muka..even dah didaftarkan..zaman ni semua benda mesti ada fake version..even rice is fake right now.k bye

    0

    0
  18. pemerhati says:

    Design mmg sng kena ciplak pastu kua kt pasar malam,jln tar..so neelofa ni setaraf dgn mereka sahaja tp mereka lg berani sbb jual murah n lagi mulia…neelofa ni dah la meniru,mahal pulak tu!!!…sila jgn sentap….anda ada level anda sendiri..kahkahkah…

    0

    0
  19. jelitaz says:

    selagi tak di paternkan, tak betul2 register patern tu.. tak boleh buat apa. stakat boleh gado mulut je la. bawa p court pun x boleh..

    0

    0
  20. sempoi says:

    org melayu ni klu buat bisnes bermusim..tudung dulu,kini dan selamanya..bl tgk org lain jual tudung laku ko pun nk jual tudung jgk..cb laa jual bnde lain…byk lg bnde y blh di jual dn mmg diperlukan…cb tgk org cina,semua bidang bisnes diorg bolot..bkn satu tu je…cb bkk kdai aksesori hp ke,jual hp ke,repair hp/laptop ke…cb klu org melayu bisnes hp2 ni aku rs x wujud ‘LOWYAT PENIPU’…sbb kat lowyat tu rmai org cina tu y ade ‘penipuan’..pastu nk meroyan,melalak ko ciplak aku punya design laa ape laa…adoiii…cb laa cari bisnes lain y mencabar skit…klu dh tau persaingan dlm jual tudung ni mmg agak ‘sengit’ buat laa bisnes lain pulak..side income..xde laa nk hrp pd satu bisnes je…camne org melayu nk kekal dlm bisnes..klu btl pn si neelopa ni tiru biar kan lah dia…klu kt jujur dlm bisnes i.allah keberkatan tu ade..sape y x jujur,keje laa siang,mlm cam nk mati pun ttp jgk rs x cukup mkne nye tu keberkatan dh hlg..bisnes pun kne pndai selaras dgn syariah..

    0

    0
  21. Anonymous says:

    dok gulung gulung tudung.. last last jadik tudung serban baru tau.. apalah korang ni

    0

    0
  22. Tulip says:

    Maap le, makcik ni tak up-to-date bab brand ni.. Nampak cantik,hrga ikut bajet beli je la..tak tau le kalo pakaian2 ni blh sampai saman menyaman.. Emm..kalo yg cipta baju kurung & kebaya ni dulu tau ada hak utk patent kan design, mmg kaya raya le diorg ni..hehe

    0

    0
  23. Mat K says:

    Lopau ni bongkak. Mana nak mengaku tiru. Macam2 statement bangang dia keluarkan nanti.

    0

    0
  24. tudungsss says:

    Founder Sugarscarf bersuara pertahankan design dia. Fight for her originality. Dia sndiri ckp dah call or text mana2 yg tiru design dia. Tpi takde jalan penyelesaian. Diorang still tiru jugak. Boleh cuba rajin membaca dkt ig yer. Bukan tudung naelofarhijab je yg tiru idea sugarscarf. Ade je brand lain mcm NG. Cume kat sini. Banyak NH stokis yg terasa pedasnya. Dan sngat biadap cakap orang meroyan ape la.

    0

    0
  25. Lara says:

    Pi mai pi mai tang tu jugak pesen2 tudung ni, ate nak belit kot mane nyer lagi. Tapi bagus la jugak dapat jugak publisiti korang, and pembeli can choose for the best :) Dah takmo gadoh2.

    Btw serkup macam tu zaman nenek kami dulu dah ada kot.

    0

    0
  26. unknown says:

    orang jual tudung, dia nak jual tudung.. haihh

    0

    0
  27. Newloofah says:

    Aku beli tudung ikut mood. Walaupun material shawl ProudDuck cantik, tapi sebab mahal, beli sekali je lah. Seems that shawl Bella Ammara yg baru ni pun ikut design klim tepi mcm PD. Ada customer dah tegur. Tudung bawal AidiJuma colourful dan murah kalau hari sale dia. Dah kumpul sekodi. Nak pakai pun senang. Elya Shazleen, tebal sangat materialnya. Aku terpaksa tetas jahitan muka ke-2 sebab rasa tak selesa dgn end-look.
    Instant shawl Naelofar materialnya ringan, harganya affordable tapi makin lama makin kembang kainnya. Yg chiffon tu tak la, tp rimas nk kena pakai inner neck.
    Sugarscarf mcm brand mahal. Tak pernah rasa nk cuba. Especially bila guna model minah salleh. Couture sangat gayanya.

    0

    0
  28. P.O.Y.O says:

    Ek eh bukan ke neelofa ni mmg terkenal dgn ciplak design org??mula2 ciplak design tudung new designer..pastu ciplak bokitta..pastu ciplak sugar scarf…mmg jenis xde idea sendiri…ok lagi org yg xde idea….kah3

    0

    0
  29. natural says:

    alahai. pasal tudung pon mau gado ko. korg pkai tudung elok2. tutup aurat dgn sempurna sudah. xyah nak kutuk brand itu ini. pakai tudung tp kutuk2 dosa jugak.
    xyah la nk kempen2 pertahankan patent. ko buat kempen tutup aurat dgn sempurna lg bagus. beli tudung mahal2 pon xguna juagk kalau korg ni berbalah. istifar byk2 ye. muahx

    0

    0
    • Pemerhati says:

      Kan.itu pn nk gaduh..ckp bodo kn marah..Allah x nilai pn brand ape or tdung ciplak ke original mane yg ko pakai..Allah nilai apa yg ko pakai tu menutup aurat dgn sempurna.pakai tudung saji pn klu tutup aurat dpt pahala..hihi

      0

      0
  30. loyalmalaysian says:

    saya cadangkan sugarscarf buat pattern lain dan patentkan…abis cite

    0

    0
  31. Miss f says:

    Ss dh lame kuarkn design madison ni.. pastu tgk si lopa ni pkai time meletop igtkan pkai yg ss.. skli bile buke ig ckp new design… then bile org duk bising tgk ig blik caption tu dh bertukar jadi excited x… pompuan jenis ape la tu kalu xleh nk hormat hak cipta org… dulu dgr dlm ikim menangis beria2 konon dh insaf tu yg bertudung bagai tu… hai insaf sekerat jalan je nampaknya…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Adik dia pun kaki edit comment.smlm kat IG ckp org x reti ckp english and x berjaya mcm lopa.manatahu org tu beli tudung lopa and lebih berjaya dr lopa.and org tu buat teguran bagus pn bukan maki hamun

      0

      0
  32. sue says:

    Sebelum Lofa buat tudung ni, dah banyak bersepah anak tudung dengan design silang ni. yang sambung terus dengan selendang pun ada. Tak payah nak melenting kalau tak patern kan ‘design silang tu’ tu. tau lah mahal nak buat MyIpo. fesyen tudung selendang semua sama je akak oi. sama jugak segitiga segi empat. tudung/selendang bentuk bulat je saya belum pernah jumpa. Sugarscarf ni dah kurang femes sebab dah banyak saingan.rezeki masing-masing kan. apa kata keluarkan design2 baru pulak.

    0

    0
    • LOLO says:

      2012 lagi ss dah pattenkan..

      0

      0
    • Anonymous says:

      2012 lagi dia dah patern heasscarf dia..sila semak kat myipo….

      0

      0
    • ss says:

      dah kurang femes? memandaiii je haha awak rasa mcm tu sbb tak follow ss. ss ni femes ok, setanding fareeda jgak. tgk kat grup fb, aktif pulak tu hr2 post gmbr . brand lain mana ada

      0

      0
      • sue says:

        hello! ‘dah kurang femes’ sebab banyak saingan.ko paham tak maksud aku? dari awal SS start bisnes lagi aku dah follow. sampai lah dia bukak kedai kat shah alam. lepas tu aku dah tak follow sebab dah banyak pilihan sekarang ni. itu nama nya persaingan. kalau tudung dia bagus untuk kau, teruskan lah jadi follower. Ada aku kesah. Ko kata setanding Fareeda? aku senyum je lah. Fareeda punya tudung aku tak pakai sebab bukan taste aku, tapi dia punya design lain dari yang lain. Itu namanya originality. Aku suggest SS buat design baru je kot. yang ko terasa kenape?

        0

        0
  33. Abang sado rupanya tomboi says:

    Ahhhh…bawal ekslusif dulu kini dan selamanya…

    0

    0
  34. Ms.W says:

    Kesimpulannya,jangan nak untung semata mata tapi tiru hak cipta org lain.Lepas tu ckp rezeki masing2 dan orang lain pun buat design mcm ni jgk.Before produce design buat la research dulu.Yang paling penting bukan untung sgt tapi keberkatan.To Neelofa’s fans jgn nak backing sgt kalau memang dah salah.Face the fact! Cuba kalau orang tiru design kita mau tak marah.In fact SS dah lama patent pun dah cuma tak ramai yg tau.So Neelofa tak payah la keluarkan statement mempertahankan diri,just say sorry and stop produce the same design.Peace yo!

    0

    0
  35. huuh says:

    pattern = corak rekaan
    patent = hak milik

    sory klu salah. tp rasa cam betul uhuhuhuhu

    0

    0
  36. akuyangkomenkauyangpanas says:

    SAMA MACAM NARALAH. COPY PASTE CERITA DARI BLOG LAIN. TAK GITU?? :)

    0

    0
  37. anon says:

    Minah gedik ni desperate sngt nak wat bisnes and cari nama, tiru pun tiru lah, minah ni bknnya kesah. Kalau org tiru dia punya, agaknya siaplah saman menyaman…
    Mmg pattern yg sama… Kalau cerdik sngt, takleh reka design or pattern sendiri ke… Menyampah betol dgn minah gedik ni…

    0

    0
  38. Ali baba says:

    Buat apa lah nak gado-gado tengok nora danish tudung style balut kepala dengan tuala tak kecoh pun. Kau hado! Wat Cool aje wat lax sudah. Hahaa. Rezeki dimana-mana. Mana ada benda yang originality. Dah satu line sedikit sebanyak pasti mempengaruhi fesyen ye dak.

    0

    0
  39. ana says:

    dah banyak design macam ni kt luar sana bukan si Neelofa saja….. betul tu di indonesia lebih dulu design ni

    0

    0
    • ss says:

      korang smua yg ckp sblum ni indonesia dh kluar pattern ni. yeke? yakin ke? sy follow fesyen hijab ni dr 2008 / 2009 lagi, mana ada pattern ni kt indonesia. tdung awning mcm fareeda tu ada la

      0

      0
  40. Ikanpari says:

    Klu kita patenkan pun ada xpired datenya.. xingat bape thn.. pastu dah jd hak public..mmm
    #apa2pundoaorgteraniayainsyaAllahdimakbulkan

    0

    0
  41. Anonymous says:

    Suka satu comment kat atas “harga tudung sma mcm harga beras 20kg”.. Makes sense..

    0

    0
  42. Anti Sundal says:

    Lopar tgh gigil la tu nk cr lawyer in case kene saman.x pernah la aku tgk si lopar ni keluarkan tudung yg bile tgk je boleh tau design lopar.mmg pesen dh sedia ade di psrn tudung yg djual.guna la otak tu sikit.jd kreatif.buat design sendiri yg comfortable n plg penting memenuhi syariat…

    0

    0
  43. mrs pip says:

    adohai …. ni pun mau gaduh … ss vs nh , wtfood!
    gaduh di court je la ok, baru pro ….

    0

    0
  44. murah murah says:

    Abih tu yg MUAZ jln TAR tu melambak tudung camnih…pasar malam…g la saman semua….heee…

    0

    0
    • pipi says:

      hahah correct. correct. correct

      0

      0
    • Anonymous says:

      betul tu, kalau betul nak pertahankan paten tudung tu, saman semua orang yang jual patern yang sama. Berlambak kot. jangan target artis sorang ni je. ke sebab dia artis ko nak saman?

      0

      0
  45. Anonymous says:

    tudung setengah hati…tak ikut syariat islam sebenarnya pon…

    0

    0
  46. Ip says:

    Kalaupun dh kuar kt indonesia, tp industrial design n copy right applied in for msia. So under undang2 msia. So boleh amik tindakan

    Satu lagi. Ini bukan kes bukan patent ye. Patent adalah sejenis harta intelek/ intellectual property yg lain.

    Bagus jugak jd kes mcm ni, at least masyarakat boleh faham kepentingan memelihara harta intelek ( intellectual property – ip).

    0

    0
  47. ss vs nh says:

    wow..ramainya penyokong SS…tp tgk NH rilex je….anyway, good for both brand dgn issue ni..dua2 bertambah2 famous..bab2 tiru2 ni serah je kat owner brand memasing selesaikan…hanya diorg yg tahu cerita, kita ni judge without proof tk perlu bash masing2 k…untungnya kita jugak sbg pengguna dpt both design

    0

    0
    • Ss says:

      Rilekk? Cuba baca komen kat ig neelofa. Ya ampun mulut puaka, riak sgt stokis dia.

      0

      0
      • zil says:

        sis,sy rasa sama gak kt ig SS sy tgk.sikit lebih kurang je bash NH dgn ayat boleh tahan la..memasing pertahankan hak kan…walaupun bukan peminat both brand…sy perati je peminat tegar masing2 ..tp 1 je sy tgk n salute Lofa bila ada kontroversi diam diam n cool,

        0

        0
  48. TudungSaji says:

    Only in Malaysia orang bising pasal jenama tudung,harga tudung dan jenis kain tudung.Kat Mekah local pakai satu colour satu pesen dan labuh menutup bahagian dada.kita ni jangan jadi perempuan yg tutup kepala untuk bergaya.jadilah muslimah yg ditutup nafsu berlaga.

    0

    0
    • aku cantik says:

      sokong sgt.

      kalo ye ditiru aku rasa ada byk yg pasar mlm pun tiru. awat x jd isu bersepah sebiji pun ada mcm brand ariani, fareeda atau naelofat

      0

      0
  49. Jiji says:

    I pakai bawal exclusive ja..original swaroskilah lg..x yah gaduh2

    0

    0
  50. Saya says:

    Saya suka sugarcraft hehehe …..

    0

    0
  51. El says:

    Salah siapa ooo.. Salah siapa???? Whatever la korang

    0

    0
  52. mh says:

    businesses tudung paling susah nak dipetenkan off course semua tiru indon … adjust sikit mengaku paerten sendiri…..tudung yg ada awnig pon dr indon (aceh)

    0

    0
    • nelydiam says:

      betul tu. banyak patern(design) dari indon je pon kalau bab tudung berawning ni.,
      nak gado sapa tiru sapa. ngok tollah.

      0

      0
  53. Lia says:

    Penting nya education ya. Bukan setakat tahu Nak jual je. Ilmu pengetahuan, media law, copyright, patent semua tu. Kalau kot ya Nak claim diri tu designer, belajar dulu ilmu diatas. Bukan tahu Nak ciplak ajeee.

    0

    0
  54. miz kem says:

    Cuba tgk afdlin shauki tu.. dr awal lg dia dah patentkan pelikat pants dia.. sama jugak dgn jenama tudung fareeda n ariani, smpai skrg tiada satu pun yg blh tiru diorang

    0

    0
  55. aku cantik says:

    There is a saying by Steve Jobs quoting Picasso ” good artists copy great artists steal. ”
    Rezeki ni jika kita punya, kita dpt lah no matter what. Kalo bkn, kat ujung mulut pun boleh terkeluar balik. Aku bkb menyokong copycats but at some points org seni ( not that i am a neealofar’s fan) tend to copy other people’s creative works.

    Aku tgk tudung2 ni design hampir sama je except Fizo’s punya.

    Unfortunately situation cedok idea org ni dh lme n not limited to tudung saja. and tudung di Malaysia pun byk angkut dari Indonesia n Vietnam.

    0

    0
  56. Nad says:

    Tak sama pun.

    0

    0
  57. Shara rara says:

    Naelofar better than Sugarscarf. kbai

    0

    0
  58. dresscantik says:

    semoga kedua-dua pihak mendapat jalan penyelesaian…

    0

    0
  59. Pasar Malam says:

    Baguslah ada orang tiru. Ko orang jual mahal sangat. Tak kirelah SugarScarft atau Neelofar. Aku nak beli kat pasar malam jer. Itu je aku mampu. Harga mahal2 lebih baik aku guna untuk makan atau bende lain yang berfaedah untuk meneruskan kelangsungan hidup. Ko orang yg ada duit tu bole lah support dia orang ni. Mengkayakan org lain. Silakan.

    [aku hanya mampu beli tudung pasar malam]

    0

    0
    • Anonymous says:

      SUKE STATEMENT KO. BETULLAH. MAHAL SGT DUA2 BRAND NIE. BEK AKU BELI KAT KIP MART 20 HINGGIT JER. MATERIAL KAIN SAME KOT… JZ XDA TAGGING BRAND. SO WHAT??? LANTAK KOWANG LAAA NAK GADO PUN

      0

      0
  60. melati says:

    Bodoh lah mangkok2 yg berniaga tudung ni?,.kita kalau nk bertutup @ Hijab tak yah nk berfesyen2 …janji tudung….dh jadi lumrah org camni tujuan berlakon 1 atau 2 drama pastu nk berniaga tudung…konon org nk ikut dia lah…kepada artis yg baru nk naik ingat2 lah Malaysia ni bukan nya cam Hollywood …Menggong..!!!!!!!!

    0

    0
  61. melati says:

    Lagi 1 ..ni stail lapok lah konon org lain Ciplak2….ni mesti kes SPM pun tak lepas cam Emma kembong….sekarang ni semua Media eletronik lah ..Menggong..

    0

    0
  62. anonymas says:

    hurm…ingat lagi neelofa beria keluarkan statement kat surat khabar ttg isu2 tiru ni, nk saman bagai…aleh2 ,die sendiri keluarkn design yg boleh bikin kontrovesi.ironi nye

    0

    0
  63. AdikManis says:

    x kira la tudung apa pun/ patern apapun/ patent apapun… janji bertudung.. manis ayu..
    asalkan bukan tudung saji.

    0

    0
  64. yana says:

    ko punya ko mkn…
    dia punya dia mkn…
    klu btl tudung ko nie femes dr azali lg, xpyh nk tkut la… rezeki masing2 kn… ke bisnes ko skrg dh xjln sbb tdung lopa lg laku dr ko….hehehehe

    0

    0
    • yy says:

      Buss SS dah LINGKUPPPPPP weyyyy..cust sume lari g beli tudung lopaa….hshshshahahahahhsshsh padan muke owner SS yg mgelabah biawakk

      0

      0
  65. SARINA IRMA BINTI SAIDON says:

    madison ade inner yg attach ngan shawl. neelopa xde. sooo bole la kata tak tiru. design bentuk silang kat depan tu lama dah wujud nye oiiii…. dulu2 lagi ayunar dh wat inner silang gitu?? nasib la ayunar tak saman ko?? sebb ko patern so ko bole saman org lah???

    0

    0
  66. org melayu terer english says:

    Wei org meleis…ni haaa abam nak ajar sket korang english

    Patent = Hak cipta/kebenaran

    Pattern = corak

    Lain kali sebelum nak tulis apa2 tu….sila check sikit english korang…nak komen tapi english lintang pukang.

    0

    0
  67. Aku suka says:

    Yg komen2 ni kbykn bwh 20 thn…hmm

    0

    0
  68. miss says:

    eleh sugarscarf ni.dia pn tiru patern org lain sibuk je nk claim yg dia konon.
    #beinspireddontcopy #teamoriginal puuiiiiiiiiiii SUGARSCARF

    0

    0
  69. menyampahlakhakudiknon says:

    nyampah lak aku ss ni
    nak bgtahu satu donia yg dia sorg je smpai berdarah hidung nak run business
    halooooo org lain mungkin lagi terok dari kau wahai owner ss
    so jgn nak berdrama sinetron filipin kat sni
    org yang bijak die diam tau xde melenting mcm ko
    nama pn berniaga adatlah kalau ade desing nak ala2 sama
    kalau xnak sama ko xya publish kt public bia ko sorg je pakai .
    meluat aku org mcmni. ade je nak kondem sama islam sama melayu
    bukan nak bakup lofa. tapi bukak mata sikit. bukan kau sorg je jual tudung dik nonnnn
    belambak2 org jual. ko mmg xmention lofa copy sbijik2. tp statement ko tu dh boleh bau..relek sudah. ko kecoh cmni pn bukan ko puas ati pn nmpk mcm dogol lg adeelah. sbr ek. kalau ko strong and x pedulik ape pn halangan just move on.

    0

    0
  70. makcikendon says:

    sudah2 la wahai peniaga2 sekalian
    nak meniaga sgt tp kecoh smcm
    faham ko mrh bila ada design orglain sama ala2 macam kau
    tapi aku tgk tudung2 kau pn byk jugak ala2 neelopak nye tudung
    acaner tu eh? mostly haku nengok, bila lopa stat jual instant rmai lak niru dia jual instant shawl. haha.. lopa xd kecoh bagai lak .yg die concern nye tudung ciplak. design lebih kurang brand lain brand sndri die takde kesah pn. die takde nak tabur pasir dlm periok nasi org. dia pn usaha gak hakak oi.. beza nya dia dpt run business time die dah sng.. ko jgn nak samakan zaman ko dgn zaman dia.. mati a cmtu ko nak suruh org imagine life ko sorg je yg susah payah.. pity on u lah SUGARSCARF

    0

    0
    • Anonymous says:

      Publicity murahan….tudung x laku dah SS ni…..konon exclusive…piiiiiraaaaahhhhhhhhh……aku penah jumpe owner ss ni BERLAGAK NAK MAMPOSSSS….”talk to my pa” dia x layannnnn ok…sbb brand dia ni exclusiveeeee KATENYEEEE…….SKRG mgelabahhhhh biawak bila sume cust lari pakai tudung lopak

      0

      0
  71. SAYUR says:

    TUDUNG SS DAH LAPUK….X LAKU..MOTIP OWNER BUAT KECOH…..
    1.MERAIH SIMPATI DGN BCERITA KISAH IDUP YG ORG BACA PUN MYAMPAH (HARI2 POST DLM IG)
    2.BELLA AMARA MERUPAKAN MUSUH LOPA…KORAG INGAT X BELLA AMARA PENAH BUAT TELEKONG DGN LOPA????
    (SKRG APA DH JADI???)
    3.NOW BELLA AMARA MERUPAKAN KWN
    BAIK SS…SO DI SINI ADA JUGA UNSUR BALAS DENDAM KESUMAT YG MANA BELLA AMARA PAKAI SS UNTUK MBALAS DENDAM KESUMATNYE
    4.DGN CARA INI SI SS DPT MEMBUAT MARKETING MURAHAN DIMANA RATA2 ORANG KAT MSIA NI X KENAL PUN SUGARSCARF BERBANDING JENAMA TUDUNG LOPA!
    MOTIP KAT SINI SI SS HATI BUSUK DAN SKRG DAN DAN TU BUKAK APPLICATION TOK STOCKIS..KATA TUDUNG SS EXCLUSIVE…SKRG PE CERRRRR??NAMPAK X GAME SS YG TUDUNG X LAKU?SO SS MINTA JAGA MARUAH MERAIH SIMPATI DGN CITE2 LAMA…….

    0

    0
  72. just sayin says:

    agak2 mcmni kot perasaan pereka lv,gucci, prada, etc :’)

    0

    0
  73. jenny says:

    Hahahahaha Neelofa is just your common garden variety thief. Buruk pangai.

    0

    0
  74. mojo says:

    Kau buat purdah je lofa.kau pakai juga purdah tu.dah tentu orang lain tak tiru.artis2 lain pun takut nak pakai.mesti punya.katanak berhijrah sangat..kalau tudung gantung freedada tu sama mcm tak pakai apa2.

    0

    0
  75. Hamba Allah says:

    Korang ni sedap2 n senang mulut je cakap suruh patent.. patent ni perlu modal besar ok.. peniaga yang kecilan2 ambil masa nk kumpul modal utk patent, lain la artis dah mmg kaya.. nmpk je peluang design baru terus patent hak milik dia, sbb dia ada modal.. cuba korang design produk sndri n tiba2 ada org lain ciplak produk kau.. apa kau rasa ? tak kena batang hidung sndri senang la ckap.. haish.. dlu sastra hijab dah kena, now sugar scarf pulak.. neelofa ur so cheap, lingkup org melayu klu ada sikap org mcm ni, lagi2 bangsa sndri.. kau berhijrah yang tidak mencerminkan diri, ke kau pakai tudung sbb hanya nk jd model fashion label sndri ? hijab la katakan..

    0

    0
  76. Anonymous says:

    its just a shawl girls…not rocket scientist mind needed here

    0

    0
  77. ayu says:

    NEELOFA NI MMG KAKI CIPLAK TAK SILAP YG BASIC TU PON CIPLAK SALER LAIN

    0

    0
  78. Anonymous says:

    Spe la yg nk pkai tudung mcm ni. Bg ak x cantik pn. Boleh x korg pkai je tudung bawal, xkisah la bawal satin ke bawal turki pn cantik jgk utk bergaya. Ni pkai konon hijabister hijabista hijabsister watever. Kdg2 rimas tgk..dlm gmbr mmg nmpk ok..bila tgk live..x cantik n serabut sgt.nk smbhyg pn susah tgl n nk pkai blik. Biarlh depa gaduh..xpyah beli senang.

    0

    0
  79. aku cantik says:

    sesapa pun bila diuji begini kaji balik dan muhasabah diri sendiri. mungkin kita meniaga x byr zakat atau ada buat prkara yg sama kpd org lain

    0

    0
  80. Anonymous says:

    Tudung SS RM239 (normal price) RM199 (promotional price). Kalau harga mcm ni confirm brand yang dah famous and berkualiti. Tkejut je tgk harga tudung pn dah sma mcm harga branded bag.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Jangan fitnah!tu harga baju..tudung paling mahal 129!get ir fact correct before comment!

      0

      0
      • Anonymous says:

        Jangan nak memekak sangat lah. Kau kalau nak beli,beli je lah.tak payah sibuk . Mahal sangat tudung sampai 129,apa buat pakai kain bagus sangat ke? Kita nie yang penting tutup aurat tak kisah apa material kain.

        0

        0
    • lalalala says:

      tudung, n pakaian mahal2 tu kalis api neraka ke? kalau tutup aurat, harga sepuluh ringgit pun okay.. apa entah.. bangga sgt pakai branded ke? kalau pakai then jalan2 ada org tegur ehh “Eh nie tudung ss/nh ke?” then bangga? riak? rileks sudah dua2 pihak pun..

      0

      0
  81. Anonymous says:

    BERSYUKUR la rezeki tetap ada…dr Allah tarik rezeki sugarcraft terus terkubur…rezeki dari Allah tu tetap ada anggap je saingan secara positif tak perlu nak pertahankan segalanya Hak Allah…jgn smp customer lari dah la yek. tak perlu demand…bersyukur la kerana design anda menjadi perhatian semua dan disukai oleh semua orang kan positif begitu,

    0

    0
  82. Anonymous says:

    AKU DH PKAI SHAWL INNER SILANG NIE DRI SBELUM SUGARSCARF N NAELOFAR KELUARKAN PATERN NIE. BELI KAT ONLINE BRAND TUTT…… SO SAPE TIRU SAPE?? KONPIUS AR

    0

    0
  83. wadoyok says:

    Skrg ni lopak, akak dia nabila, sharnaaz ahmad, manager lopak pi bercuti kt pantai.. apa lagi sharnaz dgn nabila dok sebilik la tu. Lopak lak ada skandal terlarang dgn manager pengkid tu. Korang takkan tau. Alasan.. manager. Tp org terdekat tau ler. Meniaga tudung. Tapi buat maksiat! Hasil dr korang beli tudung dia, depa 1 family pi buat maksiat. Bagus..

    0

    0
    • anonymous says:

      Ko nampak ke? Ko menuduh tu lagi la dapat dosa. Dah la ko x kenal pon diorang nk g mintak maaf. Kesian ko kat akhirat nanti merangkak cari diorang. tch tch

      0

      0
  84. minacheese says:

    Hmm rasa nk beli tudung naelofar plk lpas baca kecoh2 ni..
    Alahai..aritu fareeda nk g terjah tudung2 dia yg org tiru. Skrg ni sugarscarf plak ke?
    Abes tu pegi la saman kalo dah rasa x puas hati sgt. Kita tengok sapa yg betul.

    Tak pyh nk cerita sgt la kesusahan nk berjaya tu. dah jd mengungkit plk. Nak senang mmglah kena susah dulu. Semua org pn camtu.

    Rasanya dalam berniaga ni, niat kena betulkan balik. Lillahitaala. Jual tudung da elok da. Tapi tuduh2 orang da jadi satu dosa plak. Kalau neelofa cakap dia inspired dr inner jual kt pasal malam ko nak kate ape dik??

    0

    0
  85. melati says:

    tuduh menuduh , biasa lah bila barang tak laku…lantak lah…..Tapi yg menjadi persoalan ni AF 15..dh lah nk berkubur!!!! pastu ader tiga mangkok yg perasan Baguiii plakdlm AF15 iaitu Che Ta , Ramli MS , Zizan kangkang aduiii sedih ku nengok……bukan nk ngata Perserta tu…!!! semua Muka layak hantar kebun hukum Tembak…pastu suara sumbang mambang nyanyi lagu Rock…Sedih aku jadi rakyat Malaysia ader Rancangan Hiburan Cam AF15 ni…….sedihhhhhhhhhhhhhhh..

    0

    0
  86. Hajar rahmat says:

    Cuaca Jerebu mcm nak mampos pat luar ni !!!
    Korang yg sibuk gaduh hal betina betina yg syok kaup untung harga tudung tak munasabah harganya..
    Hahhahaja

    0

    0
  87. lalala says:

    udah2 le bincng psl ni. fakta dh la byk yg x teoat. pattern lah.. patent lah.. ip lah industrial design lah..copyright lah.. etc etc..

    nak buat apa bagi free publicity kat tudung2 ni..tudungsaji lagi baik la. korang dpt apa debat x habih psl tudung ni. yg kaya diorg. dah.. jom beli tudung pasar mlm..

    0

    0
  88. P.O.Y.O says:

    Cer tengok muka lopa kat ateh tu,,nmpk mcm muka jahat,,,cer tgk model ss tu,,,ceria je…hahaha udah2 le gaduh psl tudung nih…kita dulu masa sekolah lagi kreatif,,tudung lembik depan then potong plastik keras bubuh dalam tudung….then bila zaman dah maju sikit,plastik keras tu dibalut lak dgn kain,,jd la tudung FAREEDA dan ibu Ariani…hahaha….pdhal plastik keras cuma 20 sen je,,,jd tudung Fareeda terus RM200..apa daaa….ni la akhir zaman,,pakai tudung utk menunjuk2…aku pun sama,,,hahah k bai…larik!

    0

    0
  89. madison says:

    tudung sugarscarf tu dah bertahun2 di pasaran.. waktu tu xde sape lg buat style camtu. sekali tup tup neelofa memperkenalkan design tu dekat ig dia sebagai ‘improvised, new design..’ like macam design tu fresh idea dari dia.. lepas tu gigih plak team dia komen kat pengasas sugarscarf bagitahu neelofa yg mula2 cipta design tu. butik lain yg tiru.. amboii.. kau rasa itu benda yang betul ke.? lantak kau lah. lagipun aku tgk owner sugarscarf tu bukan nak ambil tindakan pape. dia nak bagitahu yg dia rasa kesal je. mentang2 artis, byk duit, cantik, pengaruh besar.. senang2 tiru. sedangkan sugarscarf tu susah payah bgnkan jenama, reka design sndiri..

    0

    0
    • apa2 je says:

      Betul. Kurang ajar sgt stokis2 nya komen kat iG eyqa tu. Sah sah lofa tiru. Lg mau backup lofa. Apa la.. duckscarves pun lofa tiru bab promotion kan. Xde idea lgsg lofa ni. Then buat mcm semua idea gempak dia punya. How could she.

      0

      0
  90. sakit mata says:

    hahaha..ni la jadi kalau semua nak buat biz tudung…idea semua lebih kurang je..adoiii..pakai je la janji tutup aurat..

    0

    0
  91. Anon says:

    Lofa ni kuat meniru. Elya Shazleen dia tiru, SS pun dia tiru. Yang kes vietnam pun sama. SS ni naik dari bawah kot. Yang si lopak ni meniru ja pandai. Be original la sikit oi. Pemalas nak pk la tu. Mentang2 femes pastu acah2 suma ko yang punya. Plastik gila ko ni lopak.

    0

    0
  92. Anonymous says:

    ha’ah neelofa muka nmpak jahat..hati busuk..gaduh ngn anzalna laa fazuraa laaa…

    0

    0
  93. akujualtudungjugakdulu says:

    Laaaa…aku dah jual tudung camni dua taun sudah..amik kat bandung…kemon la..diaorg ni yg lambat..sori..tp reality…

    0

    0
  94. fzr says:

    Nak jual tudung biarla niat nak menolong wanita Islam menutup aurat. Kena ingat satu je, REZEKI TAK PERNAH SALAH ALAMAT. Ni bergaduh sakan pasal benda baik (TUDUNG), kan dah jadi tak baik. Lainla kalau niatnya NAK BERFESYEN semata, ISTILAH FESYEN tak pernah ada dalam ajaran ISLAM. Puan-Puan semua, tak yah la bergaduh join sama mcm pengasas syarikat tudung tu. Betulkan niat kita, cuma satu, beli tudung nak tutup Aurat (ini nasihat untuk diri saya sendiri juga).

    0

    0
  95. melati says:

    Apela kecoh2 pasal tudung jer pun..
    Designers item yg berlambak2 copy mengopy tu xde pun dorng bising2..Michael kors tiru prada..Prada copy LV..LV copy Chanell..xde lak aku dgr dorng kecoh2.

    0

    0
  96. nana says:

    actually bagi pengalaman saya , i think neelofa x tiru pun sbb style macam sugarscarf tu sebelum sugarscarf ada lagi sy dah ada tudung macam tu . tudung tu dah lama ada di indonesia dan sy ada beli . . sebelum neelofa belum jadi artis lagi . berlambak lah style tudung mcm sugarscarf tu di sabah sbb di sabah banyak hijab ambil dari indonesia . dah lama dah wujud . kalau sugarscarf boleh cakap neelofa ciplak dia punya tudung , hbistu yg dia sibuk nak letak bunga mcm style naelofarhijab zalora tu lofa senyap ja . sugarscarf sibuk nak buat mcm style lady love tu lofa senyap ja . sugarscarf sibuk nak buat macam naelofar lady d lofa senyap ja . x faham la dengan peniaga tudung sekarang . dia ingat dia punya rekaan tu first lain kali selidik dulu .

    0

    0
  97. Thanks for finally writing about >Naelofar
    Hijab Dituhduh Tiru Rekaan Tudung SugarScarf | <Loved it!

    0

    0
  98. Anonymous says:

    ——–Komen ditutup ———-

    0

    0
  99. yulliana says:

    saman sekarang tak de yang meniru semua tudung same je di pasaran tak yang nak menudu siapa tiru siapa sebab kadang kita sendiri pun tiru orang lain juga jadi tak paya yang nak mengaku itu adalah rekaan kita yang reka 1 dunia dah sama dah fesyen ni dah lama ka indonesia berniagala secara sihat tak ya nak gadu-gadu rezeki allah yang tentukanyu

    0

    0
  100. I blog often and I seriously thank you for your information. This great article has truly peaked
    my interest. I am going to take a note of your site and keep checking for new details about once a week.
    I opted in for your RSS feed as well.

    0

    0