Written by AbangNara | October 12th, 2017

Semalam, Tiz Zaqyah telah membuat satu luahan hati tentang peranan persatuan SENIMAN. SENIMAN adalah satu organisasi di mana semua artis di Malaysia harus mendaftar di bawahnya untuk membolehkan mereka bekerja . Namun menurut Tiz, tiada sebarang faedah yang diterima menjadi ahli SENIMAN selain daripada kad keahlian yang diterima.

tiz zaqyah

Tiz Zaqyah juga turut membuat membandingkan peranan SENIMAN dengan peranan persatuan yang sama di Hollywood. Ini luahan hati Tiz Zaqyah:-

tiz zaqyah

tiz zaqyah

Sudah tentu kata-kata daripada Tiz Zaqyah ini telah membangkitkan rasa kurang senang Presiden Seniman iaitu Zed Zaidi. Menurut Zed Zaidi, luahan rasa kecewa yang dilakukan oleh Tiz Zaqyah di laman sosia tidak memberi sebarang perubahan dan membantu pengiat seni lain. Sebaliknya jika Tiz benar-benar serius, dia perlu datang ke mesyuarat. Kata Zed Zaidi:-

Cakap senang, kita buat mesyuarat panggil semua pengiat seni tidak pernah nampak batang hidung pun. Kalau dia rasa berhadapan dengan masalah sila utarakan dalam mesyuarat nanti. Kalau banyak sangat complaint saya nak lantik dia jadi Ahli Jawatankuasa tahun depan. Jangan samakan kita dengan industri luar, mereka sudah lama, persatuan kita dalam proses pembelajaran dan sebab itu kita mahu semua orang beri sokongan dan idea.

Kad ahli itu adalah penting sebagai lesen supaya kawal industri daripada banjiran pelakon luar. Seperti negara jiran Indonesia, mereka ada syarat yang sangat ketat untuk membenarkan pelakon luar masuk industri mereka. Mereka buat begitu untuk mengutamakan pelakon-pelakon tempatan mereka. Kita perlu ada badan yang kawal dan beri lesen iaitu kad ahli kepada pelakon yang ingin aktif dalam industri.

zed zaidi
Zed Zaidi turut menjawab tentang persepsi negatif masyarakat terhadap artis ‘bimbo’. Kata Zed Zaidi lagi:-

Itu perkara utama saya perjuangkan iaitu sediakan peluang untuk artis sambung belajar peringkat ijazah sarjana muda di Universiti Utara Malaysia. Apabila ramai artis yang sambung belajar, ia secara tidak langsung mengubah persepsi masyarakat bahawa artis Malaysia bodoh. Dia tidak tahu dan ambil tahu tentang perkara-perkara itu, dia hanya tahu cari kesalahan sahaja. Berkaitan masa bekerja itu kami sedang memperjuangkannya dan ia bukan sesuatu yang mudah seperti bercakap di laman sosial,

zed zaidi

Ada betulnya juga kata Zed Zaidi itu kan? Sembang pung pang pung pang tapi bila panggil untuk berbincang mengatasi masalah seorang pun tak nak datang. Lepas tue bila stress terus meluahkan perasaan di laman sosial. Kalau dah namanya persatuan, kenalah duduk berbincang, bertukar-tukar fikiran dan mengambil tindakan bersama-sama. Selagi tak ada kerjasama daripada rakan artis, selagi itulah SENIMAN tidak akan boleh menjalankan peranannya. Tak gitu? Apa pula pendapat anda? Sumber Mstar Online.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

25 responses to “Mesyuarat Pun Tak Pernah Datang”, Zed Zaidi Balas Kritikan Tiz Zaqyah Terhadap SENIMAN

  1. Akak Peah says:

    Jed jedi dah jwb tue..amacam..Kita tgg kata2 bls dari tiz zakiah kembali ya..

    11

    0
    • Pekerja Gomen says:

      Aku sokong Tiz jadi Presiden
      Fathia Latif Jadi Naib Presiden
      Uqasha Sensorse jadi Setiausaha
      Boy Iman jadi Bendahari
      Hafiz Hamidun jadi AJK bahagian dakwah
      Air I’m sorry jadi AJK bahagian motivasi

      23

      0
      • Miss Unibes says:

        Jejaidi dah jawab pantun yg dijual oleh Tisakiah. Balas baliklah Tisakiah. Eh, Jejai dah duda. Kau tak cuba lagi ke? Dulukan Jejai pernah kasitau kau pernah ajak dia keluar. Waktu tu Jejai dah kawin Pastasanda. Tengahmalam macamtu lah kau ajak dia. Tu Jejai yg kata. Now dia duda. Pi lah goda. Lol.

        1

        0
  2. mulut celupar says:

    zed zaidi acah2 tegas..

    6

    4
  3. Ryna14 says:

    for once he is talking sense.

    53

    0
  4. Kapal Selam says:

    Yaay ‘abang long zed’ bersuara..
    Saya setuju Tiz Zaqyah jadi president….sebab president baru yg sexy boleh galakkkan pelakon perempuan lain di sexy….ini menyubang kepada penggiat seni tayang boob-ies (tetek) dan juga berbikini di pantai seperti Tiz.
    Sila sokong Tiz Zaqyah with her big mouth.

    0

    0
  5. nok gebuzzz says:

    kali ni mcm sokong jugak la ape zed zaidi ckp….tapi jgn omong kosong ye pak,nanty kena tibai lagi..al maklumla retis Malyasia ni acah2 diva,cantik,popular sgt,macho..padahal…………

    8

    0
  6. bendahari says:

    Paling benci jenis org tembak blkg..padehal btg hidung x prnh nmpk dlm meeting..rmai jenis mcm ni bkn kt seniman je ..jkkk kg pisang pun ada..masa bentangkn isu kelibat x nmpk tapi dh ujung2 ada plk..menikus..dtg nk jamuan je..hrmmmm..

    32

    0
    • Anonymous says:

      lol…klu dh presiden cam zed zaidi ni aku pn x hingin nk dtg meeting….ckp berdegar tp habuk pn xde….aku y bkn artis pn x nmpk ape y seniman ni buat tuk bantu artis malaysia..y aku nmpk si zed ni kuat main politik…..bodek sne,sni….lps tu hentam artis luar…racis kuat sgt…kt org luar pn xtau ape y berlaku sbnrnye dlm seniman so x pyh nk sembang lbh2…dl pn ade isu jgk seniman ni….wang dlm seniman pn penah hlg….jwb laa jed sape y jd toyol dlm seniman tuh??mne2 organisasi pn klu dlm meeting bkn main lg sembang…tp perlaksanaan nye xde…kkdg org ats ni bkn nk sgt dgr ape y org bwh luahkan dlm meeting..masuk telinga knn,kuar telinga kiri..so bl dh luah kat media sosial br nk gelabah….

      4

      0
  7. Anonymous says:

    ok..andai betul lah, nampknya zed blm berjaya lg. sbb blm nmpk lg hasilnya dia selaku presiden seniman. ntahlah.. belum ada bnd yg boleh dibanggakan lg wpun dah lama dia memegang jwtan presiden

    8

    1
    • Anonymous says:

      Bkn sng nk jadi president seniman kt artis m’sia ni..smua lgk diva..lainkali angkat je ank tompel yg datuk tu..byk sgt eksennya ckp komen dlm rncgn kak ogy ‘ye ke’..artis ni bila sakit @ ssh je baru puji hegeh2 seniman..fhm maksud..

      6

      0
      • Anonymous says:

        y byk bantu artis susah tu bkn seniman y diterajui oleh jed jaidi tp ade satu lg persatuan y diterajui oleh dj dave….x igt ape nme persatuan tu…x silap psl kes sorg artis lme gelandangan tu dj dave ni y bongkar kann…dia y byk bantu artis2 ssh…seniman y diterajui oleh jed jaidi xtau laa ape sumbangan nye…

        2

        0
        • Anonymous says:

          ya..yg ini aku stuju. zz ni tak boleh dijentik sikit.hrp je bdn gemuk muka tembam,tp kena kritik sikit trs panas bontot. plng lucu dia gigih nak bash artis singapore.

          1

          0
  8. melati says:

    2 x 5 ..jew saya tgk mereka ni….waakakakakakaa..!!

    2

    0
  9. ahkak says:

    baru first time ni lah setuju dengan apa yang ZZ cakap..

    5

    1
  10. Anonymous says:

    Eh kejadahnya nak perjuangkan retis peluang sambung belajar? Ada kasta ke retis ni sampai nak bagi kuota diorang ni study? Habis yg org biasa yg layak mcm mana? Oi retis, Kalau ko pandai dan beringat sambung la study, kalau ko benak xdpt. Baru adil. Dah nak kena ada kuota pulak utk si retis. Bongok la! Bagi je kat sesiapa yg layak retis atau tak…meluat pulak aku retis ni demand mcm mcm ..walhal asal usul dr org mcm kita2 ni je…

    9

    0
    • a says:

      Apa kaitan pulak nak sambung study dengan jadi artis.

      Aku pun tak tau apa jasa seniman ni. Memang betul la apa tiz cakap tu. Patut yang basic tu perlu jaga – minimum pay, fair and safe working environment etc. Yang selalu aku nampak muka zed ni hanya bila nak ulas isu cibisan atau nak gaduh. easy issues.

      7

      0
      • Anonymous says:

        Ko baca kasi habis dulu stetmen zz tu..pegi baca habis..

        0

        4
      • wekkkkkkk says:

        nnti bila seseorg retis tu tua, dh x berdaya cari duit, buat nya pulak anak2 dh abaikan, atau anak2 x ada, maka bila sakit, org2 dlm persatuan seniman tu lah yg menolong carikan duit bantuan. TIQ tu muda lagi…org muda mmg x kaji benda tu, sbb dia masih sihat dn x tua di masa akan dtg…dn kalau ada anak2 pun dh tentu dpt anak mitahli. Jaga semua mkn minum pakaian makbapak.

        1

        0
  11. MerakSekampung says:

    Si zed zaidi ni artis dah bidas baru nak bagi statement. orang seru kau time pattaya tunjuk tetek tu kau kemana? YANG SENIMAN TAHU HANYA kawal supaya tidak dibanjiri artis luar je la. yang artis malaysia tunjuk segala tetek kau senyap. SENIMAN MEMANG TAK ADA GUNA PUN. LEMBAB SANGAT ASYIK PROSES PEMBELAJARAN JEKK. KENAPA DUNIA HIBURAN NI BARU 10 TAHUN KE ?

    9

    0
    • Ani says:

      betulah tu…artis2 luar kena ada sekatan…kalau x penyanyi2 muda kita x mungkin dapat naik macam sekarang…….sokong zed pasal perkara tu…

      0

      5
  12. jed jaidi says:

    Jed jaidi… Tgk2 skit byk sgt retis luar msuk mlysia… retis mlysia nk msok negara depa pn blh kira brapa kerat ja.. kata kita serumpun..

    4

    0
  13. zakyah zaidi says:

    zed zaidi…………………….shut up !!!! tiz zakyah………………..shutup!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kat akhirat nanti jawap ler…………..saya artis seniman!!

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Aik, pasal x tahu le Tanya …kalo persatuan tu aktif dan berkesan .. tak perlu tunggu mesyuarat AJK nak tahu ok ke tak… maybe ramai x attend meeting sebab dah tahu hala tuju…x kemana…

    3

    0
  15. Johan says:

    Pompuan cantik x semestinya cerdik, biasa akal dia cetek..tiz zakiyah la contonhnya, tpi mulut dia besar, bj best la tiz.

    3

    0

Leave a Comment

Optional