Written by Bella | July 20th, 2016

Sedang hamil enam bulan anak kedua hasil perkahwinan dengan Fizz Fairuz, pelakon Almy Nadia kali ini mahu lebih tenang dan tidak lagi mempedulikan segala komen negatif dan kritikan masyarakat tentang bentuk tubuh badannya yang sudah kembali besar.

Buat Almy, ia adalah perkara biasa apabila berat badan wanita yang sedang hamil meningkat dan Almy lebih mengutamakan kesihatan bayi didalam kandungan beliau.

Jelas Almy, beliau tidak boleh memuaskan hati semua pihak.

Saya kini tidak mahu lagi mempedulikan kata-kata negatif yang dilemparkan terhadap diri saya. Lumrah, badan akan naik ketika hamil dan saya menerima hakikat itu dengan hati terbuka. Biarlah apa yang ingin orang kata, asalkan saya bahagia.

Lagipun, saya tidak mahu menyekat pemakanan demi memuaskan hati pihak tertentu saja. Bagi saya, kesihatan bayi dalam kandungan lebih penting daripada segala-galanya.

Korang ni, macam tidak biasa lihat wanita hamil yang sedikit gempal tubuh badannya. Biasalah, semua itu kerana perubahan hormon apa yang penting ialah kandungan sentiasa sihat. Janganlah asyik hendak menghina orang sahaja….

Sumber Berita : BH PLUS

54 responses to Memang Badan Akan Naik Ketika Hamil, Saya Terima Segala Kritikan – Almy Nadia

  1. Anonymous says:

    gasak la nak gemuk ke apa almy….tp baju raya ko tu sgt la x sesuai….banyak kot baju2 preg yang lawa dan nmpak selesa…..

    0

    0
    • lava says:

      almy oi ko pakai tudung tak nampak sangat selekeh nya. tengok anak ko pun manis bertudung.

      0

      0
    • haron says:

      Mak oi!!!! Gemuk nye badan kau, ish ish ish!!!! ye la kalau mengandung sekali pun tak kan naik sebegitu. Geli aku tengok, Kau sure tak control makan, semua kau tala bagi alasan makan untuk dua, Ini dah cukup alasan untuk laki kau kahwin lagi sorang ni.

      0

      0
    • sally says:

      laki almy muka gatal. kalau bini gemuk mesti dia cari baru.

      0

      0
    • Anonymous says:

      Jantan loser aja yg suka perempuan gemuk, x yah nak sedapkan ati kata laki x kesah kalau ko gemuk, kalau nak dpt title miss J, gemukkan lah badan, laki ko kat luar sgt miang carik perempuan solid, kan ke gemuk ni sinonim dgn penyakit, kalau da gemuk penyakit pun hinggap, jadi tolong jgn lupa diri kalau mkn, mkn secara sederhana, bykkan exercise, jgn mkn atau minum benda manis2, mesti bole kurus

      0

      0
  2. siti says:

    alahai… dlm kepala otak dia xda benda lain ke nk pikir selain dari risau org mengata dia gemuk. bosannya bini ko fizz fairuz

    0

    0
    • aren says:

      of cos la die kisah.. dh ramai sgt kot yg complain..abis nk buat cmne.. dh peknen.. kang slim sgt, xcukup zat lak.. lain org, lain keadaan time peknen..

      0

      0
      • whatever says:

        dia ni x mengandung pun stress psl gemok. bkn time hamil je. dh pregnant ni bole la ckp mcm tu. apa da hal. tak perlu nk sentap2 psl isu gemuk. mmg bosan perempuan mcm ni.

        0

        0
        • aina says:

          die pn ckp yg die terime kritikan.. celah mane yg ckp die sentap..?? ke ko yg lelebih?

          0

          0
  3. Anonymous says:

    tapi dia masih nampak cantik weh….dan pcayalah, wanita bgini yg setiap laki dambakan…dia boelh terima smua baik buruk lakinya dulu..xkan gemok sikit nak kecoh…

    0

    0
    • Anonymous says:

      kannn….ingat senang nak dapat bini camni? buruk laki pun telan…buruk rupa sendiri pun telannn la jugak jah! janji bagi zuriat kat laki iteww!
      sabar la almy….

      0

      0
    • Mia says:

      Betul.. almy masih nampak cantik & sweet.. naik bdn time pregnant is normal.. peace no war :-)

      0

      0
  4. kendall jenner says:

    takda crita lain ke..ramai je org lain gemuk pas beranak,,,ni asal sbut almi nadia, gemuk..gemuk..gemuk..pastu almi ckp tak kisah tak kisah tak kisah…..apa pun bagus almi pakai longgar ckit.
    btw nara, bila nak keluarkan cerita pasal taylor swift gaduh dgn kim kardashian and kanye west. panas kot….hehehe takdela gurau je takyahla marah

    0

    0
    • jagajelepasni says:

      Naik badan masa hamil okla, lepas bersalin diet kembali langsing gitew. Jgn mcm setengah pompuan melayu dah beranak anak sampai umur 3thn 4thn pun masih gemok, taknak pantang salahkan hormone la sakit la…tapi bangun tidur lambat, malas, cekik banyak then complain tak habis psl badan gemok padahal sendiri tak jaga.

      0

      0
      • anon says:

        Mana pulak ok. Masa mengandung pun kenalah jaga makan. Sebab tak jaga masa hamil lah dia susah nak turun lps bersalin. Wlpn hamil, mkn berpada2, jgn diikutkan nafsu. Nak gemuk senang, nak kurus yg susah.

        0

        0
  5. Anonymous says:

    Bosan wei cite pasal dua eko ni..si almy tu dh thu badan naik..segala naik baju tu cari le y longgar skt…ni x..aku tengok dh mcm sarung nangka dh…almy ni klau gemok kepala kecik badan beso…

    0

    0
  6. sentap says:

    baju sarat lace dah cam alas meja aku tgk…bangga citer laki ko beli sauna tuk ko..pas bsalin sauna la byk2 bakar sikit lemak tu…sok2 x dpt blakon memekak salah plakon baru…pdhal sendiri cam tong syabas…

    0

    0
  7. Shhh says:

    Tpi aku heran kenapa cina kalo mengandung badan dorg tak naik..lepas bersalin pun still slim..walaupun figure badan dh lain sikit..bos aku anak dh 3..masa mengandung anak kedua..kecik je perut badan masih nampak kurus..ttp da gak naik sikit…da double chin..kalo pakai dress tk nmpk mcm dia mengandung..lepas bersalin anak kedua..dn nak masuk satu tahun umur..dia mengandung lagi..pun sama..perut nmpak besar sikit berbanding yg kedua..tpi badan tu maintain je..naik sikit tu tak ketara sgt..dh bersalin anak yg ketiga..last nmpak masa bukak posa ari tu..badan still kurus…aku rasa mana2 wanita cina mmg mcm tu..dorg tak gemuk/berat naik lepas kahwin..sama da dh beranak atau belum..still nmpak kurus..da satu lagi bini bos depan ofis..orgnya kecik je..anak pun 3..badan mmg cantik..yelah org kaya mmg semua blh buat..tpi aku rasa yg tk kaya pun jga badan..(ni bangsa lain)..bukan org melayu…mmg majority org melayu berat akan naik ke lepas kahwin..atau bersalin..sedara mara aku mmg mcm tu..ke sebab keturunan..tlg pahamkan aku..jangan kecam aku..aku Cuma nk tahu…

    0

    0
    • Anonymous says:

      diaorang memang berpantang kaw-kaw dari segi makan..
      memang kalah orang melayu…

      ada sorang kawan ni…dia tak berpantang makan…
      memang naik badannya..
      tapi 2-3 bulan lepas tu dia berjogging…
      normal balik badannya..

      pokok pangkalnya…memang diaorang jaga..

      0

      0
    • Anonymous says:

      depa berpantang pun ada pusat khas utk menjaga ibu berpantang.. anak pun di jaga kat pusat tu selama 2 bulan.. makan semua disediakan depa bagi kat ibu time nak susu badan, ada pilihan sama ada nak bg susu formula atau susu badan. depa tak mandi terus 2 bulan hehehe.. minum wine bagai bagi panas dalam badan.. lepas cuti bersalin..trus cun dah..

      0

      0
    • Anonymous says:

      yeke semua wanita cina tu kurus lps bersalin? ada je yg aku tgk lps brsalin gemok.. sama jugak dgn wanita melayu,, diana danielle kurus je lps brsalin, erra fazira, lisa surihani, fasha sandha,, eina azman,, haa tu bukan melayu,, sebenarnya bukan bangsa tapi hormon dan cara berpantang,, itu sahaja,,

      0

      0
      • lela says:

        entah lah..tgk almy ni kesian kat dia. pas bersalin je anak pertama badan x turun2. skrg pregnant anak no 2. bg aku sejak badan dia gemok x nampak beza pun dia pregnant ke x sbb dia gemok. harap almy jgn kecik hati org2 yg komen pedas2 ni lah sebenarnyer ckap jujur supaya bg almy semangat kurus kan badan. syg tau dik..umur muda lagi badan dah mcm gini..sian kat suami jugak.diaorg dpn kita ckap je lah ok.tapi hakikat nyer diaorg nak isteri diaorg jaga penampilan.sok2 kalau laki suka kat pompuan lain ko jgn nak meroyan tau almy. harap2 pas besalin anak no 2 ni ko gi lah slimming center ke…diet ke..gym ke..sahut cabaran utk kurus k.don’t give up! :)

        0

        0
    • noon says:

      kaum cina masa time pantang diaorang ada hire confinement service.
      bab makan semua ada orang jaga. makanan yang panas2 banyak minum green tea…etc… thats why slim lepas bersalin.

      0

      0
    • Milee says:

      Meh i beritahu kenapa chinese slim lepas bersalin. My dad converted, so kakak and adik ayah which is my aunties is chinese. Diorang badan memang slim lepas beranak sebab nya nenek i akan prepare sup bak kut teh dari pork meat. Sup tu campuran herba and pork. Mmg diyakini akan menguruskan badan. Lepastu cara kami pantang pun sangat lah strict dari segi pemakanan. Hari hari bak kut teh je sampai la abis pantang.

      0

      0
    • fuhhh says:

      orang cina kalau muda-muda memang la lawa2, ramai yang slim.. cuba tengok bila dah tua.. huhu

      0

      0
  8. Saper2 je la says:

    Asal citer dia ni mesti hal badan dia….tau pn ko almy oiiii bior gasak la org nk kata badan ko ape ke..yg ko layan smp stress wat ke hapey…kata retis berpengalaman, x kan x leh nk kebalkan la diri tu lg dgn komen2 haters ni…bawak2 bertenang tau tmbh2 tgh hamil ni…

    0

    0
  9. gia says:

    raya hari tu, ada makcik sedara dtg umah, dia tegur sy dh berisi sikit. standard ar klu berat 65kg. dulu masa sek bole la berat 40. alahai makcik ni. td dia tgk tak bdn dia kt cermin sblm kuar umah. dia kecik seinci ja dr syanie. lawak di pg raya.

    0

    0
  10. mak kuntum says:

    aku lemas dgn almy ni..sendiri terasa, relex laa badan org bbadan dua bbadan tiga memang macam ni walaupun buka semuanya tapi yg aku x bkenan dia ni lorat sikit..x bole org tegur mula la ayat ntah apa2..dah memang selekeh org tegur ko jwb apa??? heloo ko tu memang selekah bukan simple ok n satu lagi rancak je bila masak ayat x bole blah “lauk main campak2”..selalu sangat dah caption macam tu, naik boring dah, nak2 ngan sambal tempoyak ko tu almy

    0

    0
    • AiniIsmail says:

      Dah mmg gemuk..camana kan . Hari tu lepas bersalin gemuk jugak. Lepas selekeh nak mampus.
      Pastu sentap forever . Lol

      0

      0
  11. NN says:

    Aku rasa badan dia n raja farah masa pragnen sama besar n berisi. tapi kenapa aku tgok raja farah lagi cun cantik n sweet jek. Urmmmmm

    0

    0
  12. MAK JEMAH says:

    ADE AKU KISAAAAAAAAAAAH

    0

    0
  13. qassim says:

    Raja farah mengandung pon badan dia naik jugak….tapi aku tgok raja farah tu cantik, kemas, bersih, pakai baju pon longgar2…..

    almy, cer ko pkai baju pregy yg longgar2 n rambut ikat ke bertudung mcm irma ke…. baru la org x kutuk ko.

    0

    0
  14. kakikucinghitam says:

    ibu preggy kalau mengandung jgn ikutkan sgt nafsu makan. makan mcm biasa dan mnum susu utk ibu preggy. kalau lapar, makan salad atau buah. saya dlu makan banyak sgt masa preggy naik 22kg.nasi lemak 2 bungkus, bege 2 biji. nasi plg sikit 2 pinggan. selalu 3 pinggan. sbb fikir baby lapar. padahal psycho semua tu.. ni advise dr gynae saya sendiri one of the most top gynae in KL. tapi saya dah terlambat masa last2 baru saya dpt servis dr dia.. mmg betul tau lps bersalin mak ai gelebeh sana sini. kalau org putih diorg preggy pun jaga makan supaya kesihatan lg tiptop dan cpt hlg berat badan lepas bersalin. ingt ya mommy2 semua

    0

    0
    • Anonymous says:

      bohong la org putih jaga makan..cuba tengok channel e tu…diaorg jaga pun lepas bersalin… masa mengandung sikit sangat retis yg akan keluar dlm paper sebab diaorg tau diaorg pun naik mcm org lain juga.. sama je kaki

      0

      0
  15. bini org says:

    Aku pun rasa dia ni cm selekeh kan. Ada ank ikt la rambut elok2 pakai baju longgar sikit supaya tertutup spare tayar tu

    0

    0
  16. Afif Rayyan says:

    Sabar jela puan almy nadia ye

    0

    0
  17. Salimon Binti So'ot says:

    nak terkentot kat muka depa dua voley?

    0

    0
  18. mak c kina says:

    pregnant mesti la gemuk..20kilo kot naik…aku tgk dia ni comel,tp selekeh..kan lbh baik klu almy perkemas kan diri utk nmpk bergaya…pakai baju yg sesuai..byk bju preggy yg cantik2..blh je pakai jubah sbb jubah blh pakai blk bila dah bersalin..

    0

    0
  19. Yang Benar says:

    Nampak sedap kot Almy Nadia. Gua mau rasa.. Itu pun klau dibenarkan.. Geram gua tengok.

    0

    0
  20. Awan says:

    Betul tu Almy, tak perlu nak jaga hati orang lain tak penting pun mereka tu… tapi pandai2 la jaga your laki yer muehehhee. Jangan pasni meroyan pulekkk laki bini.

    0

    0
  21. Cik green says:

    Hebatnya pregnant mkn berpinggan2 konon baby lapar.. weh.. i pregnant gak mkn on time.. cukup zat udahla.. xde la mkn byk2.. mkn cm biasa tp tu pun dh sengkak perut.. cmne engkorg leh sumbat byk2?? Pelik

    0

    0
  22. Fake Muslimah says:

    Aku tak tahu kenapa aku ada firasat bahawa suatu hari nanti fizz fairuz akan berlaku curang.

    Wahai kaum hawa sekalian, walaupun suami anda kata “takpe syg, abg x kisah syg gemuk atau kurus, syg tetap cantik di mata abg, abg x peduli org ckp apa”
    Sedarlah bahawa semua itu dusta, dia tetap akan pandang perempuan lain.

    Jadi, tolonglah pandai mencantikkan diri, bukan setakat jaga makan minum suami, diri sendiri pown kena jaga jugak, jangan tunggu dapat title MISS J baru terhegeh2 nak body mantop bagai.

    Pesanan khas dari penaja.

    0

    0
  23. KAU says:

    mulut org lantak kan je la…………….dosa dia org tanggung

    0

    0
  24. Anonymous says:

    jap! korang ni peduli apa dia gemuk ke tak> syanie korang terima plak seadanya. pada aku la, si nadia ni boleh berlakon…gemuk ke tak tolak tepi. bkn dia nak jd heroin james bond ke hapa. kemon!

    0

    0
  25. dina says:

    almy…memang susah nak kurus…tapi kau kena kurus jugak…suami kau tu ada potensi akan curang.
    lagipun …mcm mana nak jadi duta kalau tembam….u dah cantik dah..sayang kalau body out.
    lagi satu…pakai lah tutup aurat….bukan saja boleh tutup lemak2 tu tapi jugak suami dan anak2 akan respect u lebih kalau pakai tutup aurat…percaya lahhhh.

    0

    0
  26. Anonymous says:

    Tak kisah la Almy. Lepas mengandung dapat baby… boleh je kurus balik. Untuk sihat dan cantik. Lagi best. Dapat babies, dapat body solid. Fizz kena la sponsor wife you buat slimming treatment. Baru bahagia.

    0

    0
  27. mamaraniaraisya says:

    Bagus Almy … jangan dengar sangat cakap-cakap orang ni… jaga anak dlm kandungan baik -baik… semoga sihat dan selamat.. cukup la… yang lain-lain tu pikir kemudian…

    0

    0
  28. Hajar Rahman says:

    Biasa la da kahwin..
    Atas sumbat , bawah kena sumbat mana #takgemuk

    0

    0
  29. anon says:

    Mmglah naik kalau tak jaga. Jgn jadikan mengandung sebagai alasan utk gemuk. Ada dua pilihan…..nak kedarah sampai gemuk, ke nak control mkn & kurus cantek. Artis2 yg kurus tu sb dia org control mkn. Nikmat mkn tu cuma beberapa minit je, masa tengok & mengunyah dlm mulut. Bila dah telan masuk perut & jadi ta_k & buang jgk dlm toilet. Kene kawal nafsu mkn tu.
    Kalau rozita, scha, ziana, erra dll…blh jaga diet masa hamil, takkanlah U tak blh, almy. Mmglah semangat kena kuat tapi try lah… Kurus & gemuk mmg bersebab, jrg sngt yg natural.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Anon..ko ni msti xprnh mengandung sbb tu pndai ckp je lebey.. meh ak story ckit… ak time pegnen dlu makan byk, smua bnde ak mkn dlm kuantiti yg byk..tp bdn ak maintain je kurus.. Ketahuilah stiap biological condition seseorg itu berbeza-beza. Lgpon die mengndung, biarlh die mkn..tp apa2 pn doktor msti ckp, mengandung ke x..ambillah gizi yg sehat. Bukannya diet xmkn! cb ko tgk aisywarya rai..smpai sekrg lps bersalin bdn die mseh gemuukk..ikut individulh broo..mgkn almy ni mmg bdn cpt naik..kasilah die rilex dlu..

      0

      0
  30. KT Pari says:

    Semua perempuan, yang dah kawin ke belum, kenalah jaga body …utk diri sendiri supaya sentiasa slim dan cantik. Lebih lebih lagi mcm Almy yang memang laki jenis gatal. Nanti anak baru sorang dua dah sebok nak cari pengganti.
    Jiran aku 50an, tapi nampak mcm 30an. Dia kata dia sentiasa jaga makan, tak kira mengandung ke tak. Makan cuma dua kali sehari & cuma satu senduk nasi, banyak mkn buah & sayur. Mmg berbaloi sebab nampak muda. Kalau bkn selebriti pun boleh jaga makan, takkan selebriti nak biar je jadi gemuk.

    0

    0
  31. doradoodoo says:

    Nasib baik ex tunang FF ni tak jadi kawen dgn loser macam FF ni.
    Bahagia dah aku tengok ex tunang dia ni kahwin dgn model Faizul Hafiz tu.
    Nak jadi rezeki Ex tunang FF ni…
    Dah pun jadi model untuk iklan raya MAS tau.
    kau ada FF? tak de! Padan muka kau! spesies menganiayai perempuan!

    0

    0