Written by AbangNara | June 27th, 2010

maya karin bercerai

Hari Jumaat yang lepas, tup-tup Maya Karin dan suami muncul di Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur. Tak ada khabar tak ada angin, kedua-duanya menjalani prosiding tertutup di dalam kamar hakim selama 2 jam. Persoalannya untuk apa?

Seperti yang semua orang tau, rumah tangga Maya Karin dan suaminya, Steven sekarang ini tengah dilanda taufan. Yang peliknya, desas-desus sebab mereka berdua ke mahkamah bukanlah untuk mendaftarkan penceraian, tetapi untuk mendaftarkan perkahwinan.

Ketika ditanya tentang penceraian, Steven menjawap:-

“No divorce”.

Kami tak tahu sangat pasal bab kahwin nie, tapi boleh ke tak daftar perkahwinan lepas dah kahwin lama macam diorang berdua nie? Untuk pengetahuan, Maya Karin dan suami berkahwin di Itali 2 tahun yang lepas. Ada sesapa boleh bagitau prosuder pendaftaran perkahwinan?

63 responses to Maya Karin Dan Suami Ke Mahkamah, Daftar Perkahwinan Atau Penceraian?

  1. fifie says:

    pertahankanlah selagi boleh…

    • FASHA_SANDHA NIH! says:

      utk soalan abg nara tu, i pun taktau sgt gak psl pendaftaran ni…tp setahu i la, yg nikah kat luar negara, mesti daftarkan pernikahan kat malaysia…tapi mgkn ada dikenakan denda sikit @ duit proses…tapi kalau setakat baru dua tahun mcm kes maya ni, kira orait lagi kot…ada yg lagi lama dah nikah kat siam, baru nak daftar…ie…joe razwil dan aida…ada dekat 7 ke 8 tahun kot…alih2 dgr citer dorang dah nak divorce…aida yg minta, joe taknak lepaskan…ye la, psl si aida tu la joe ceraikan bini lama dia kan? ntah la, tak kuasa mak, nokkkk….

      • Zaza Muhammad says:

        nk tambah sket… klu dah mintak izin awal2 ngan pjbt agama Malaysia nk nikah kat luar negara, process pendaftaran dia takan delay.

    • batubintang says:

      klu ikut prosedur ..sesiapa yg bernikah d luar negara msti daftar nikah semula di malaysia..
      klu pasangan tu ada minta kebenaran bernikah di luar negara di pej kadi sblm bernikah..bleh terus daftar shja di pej kadi..
      klu xde minta kebenaran..kena pergi mahkamah, kena bicara, byr dnda bru bleh dftarkan di pejabat kadi..
      begitulah prosedurnya..mngkin lain negeri lain syaratnya..tp ni prosedur basic utk dftar perkahwinan di luar negara..

    • ZULIS says:

      KAHWIN KAT ITALY,RUPA2NYA LUM DIDAFTAR LAGI APA CITE NI.SAH KE TAK SAH I TAK TAHU.

  2. itam says:

    yah first

  3. kira_e says:

    diaorg nk cerai la..da kuar kt gosip murai.com..

  4. hmmm says:

    kan da kuar kat paper smlm….dorg baru nak daftar perkahwinan dorg…kan dorg kat kawin kat oversea….hubby dia pun da ckp no divorce…

    • jokong mas says:

      kena daftar dulu perkahwinan kat malaysia…baru boleh divorce…kl tak daftar kat sini, tkde rekod pernikahan diorang ..camne nak divorce…am i right?

      • batubintang says:

        betul2..klu bernikah di luar negara..pej kadi xde rekod pernikahan..
        kena datfar dlu..bila da ada rekod pernikahan bru bleh proses utk bercerai…

  5. elya says:

    ktgln btoi BN ni.. Tmpt lain 2hri lps dh kuar cite ni..

  6. adam says:

    cerailah tu…masa nak kawin pikir seronok je..tak pikir panjang kan da pendek rumahtngga tu.

    • cikedi says:

      semuanya kententuan ALLAH..hang pun jgn dok ckp byk..hang pun belum tentu kawin nak kekal sampai mati…so nak ckp tu beringat….setakat mana sgt pemikiran manusia utk berfikir ?????

  7. iU says:

    cantik maya pakai tudung

  8. Fact-oriented Person says:

    Maybe diorang tengah buat lawatan sambil belajar ke mahkamah, le tour de syarie court. Anyone?

  9. babytomei says:

    diorg kwen kt luar negara, jd kena dftar dlu prnikahan luar negara 2 kt mlysia di mahkmh syariah, dftar jer bkn sush pun..sebb xdaftar tu lah nk cerai susah..nk cerai camner? bila ms diorg nikh pun xtau..xde dlm daftar nikah kt pejabat agama…so, sblm nikah jauh2 tu fkir laa dlu akibat baik bururknyer..mungkin diorg bajet prkhwinn diorg kekal keakhir hayat kot…kalau ade ank lg kesian..mcn taraf ank klu prkhwinn ibubapa pun xdidaftarkn? silap2 ank xdpt taraf sah or warganegara…

  10. eiman says:

    fikir positif la, husband maya karin kata no divorce tu maka takde la kot.. sayang kalau perkahwinan tersebut gagal..

  11. apoi says:

    kena daftar dulu sebelum cerai lol….
    sepatutnya kena daftar sejurus nikah. tp diorg lembap. bila nak cerai dah sangkut…

  12. Zaza Muhammad says:

    just doakan yg terbaik utk diaorg…buang yg keruh ambil yg jernih lagipun sedangkan lidah lagi tergigit.. (peh!! bermadah2 laks aku ari ni heheh)..

  13. cats meow says:

    ni la artis yg aku tgk pg court tak pakai spek itam besor

  14. tyra says:

    doa yg t’baek utk mereka…amin…

  15. ajuera says:

    npe nmpk mata maya tu mcm bergenang je?sedih ke gembira tu wei??

  16. E-yan says:

    moga2 jodoh masih ada ..tomelnya bju maya pakai tu memang sesuai..

  17. sweet couple….jgn la cerai maya….

  18. kak nam says:

    kalau kawin luar mesia, kena daftar dlam tempoh 6 bulan lepas kahwin. kalau x kena denda rm3k kalau x silap.

    persoalannya, kenapa dah 2 tahun baru nak daftar. sbbnya… nak cerai. if nak cerai tapi x daftar nikah cene? sb tu dorg kena daftar dulu, then baru leh proceed cerai….

    kesimpulannya…. fikirlah sendiri….

    • cikedi says:

      kak nam ada betulnya…mereka perlu daftar nikah dulu…lepas tu …emmm….harap2 jgn laaa mcm tuu….

  19. wah2…

    org Islam tp nk kahwin dengan org bukan Islam sdgkn Islam org tu pn sendri pn low?hehehe

    aku kata cmtu sbb asal dh kahwin tetibe xde daftar kahwin niii silap siapa?fkir2knlh…nk salah sapa erk?hehehe kang kata undang2 nmpk sgt law xketat…wah2

    klu dh xdaftar dh ehem2 tu halal ka haram ka?so nper baru nk daftar nikah?ai ya ama poringge…

    tulh klu tuhan nk tunjukkn sekejap jerrr…

    • cikedi says:

      daftar tu undang2 negara kalo x daftar dlm negara deyyy tambi….kalo ikut hukum islam dah sahh….x tengok ka siap saksi dia pun mai mahkamah??? mcm leee hang pandai bab undang2..buat malu jaaa hang niii….nak kata maya karin islam x tau undang2 negara..hang lagi x tau hukum islam…bengongg!!!

      • b.o.p says:

        betul tu..kalau lafaz akad nikah da sah..maka sahlah prkhwinan tu..dftar kawin tu sbagai bukti da kawin kot…

      • alamak cikedi ni sapa yg bengong wah2…

        LOL maya karin kahwin masuk tv tu masuk NONA so?awt baru skrg baru nk daftar LOL ni sapa bengong aku ka ko ka law ka?ko ni tgk gambar tu asal diorg jln asing2..?lg satu klu maya karin power sgt undg2 malaysia n agama awt baru skrg nk daftar wah2…LOL wah2…

        lg satu klu semata2 nk daftar kahwin kat malaysia ni pastu nk cerai berbaloi ka?awt xceraikn ja kat negara diorg nikah tu senng xyah nk wat banyak kerja…settle kat sna…LOL wah2

        tgk sapa yg loL ker x wah2…;p

  20. BlackBerry00 says:

    mudah2an tiada berlaku perceraian…

  21. mamacomey says:

    harap2 biarlah kekal ke penghujung nyawa

  22. lia says:

    daftar pernikahan untuk fail penceraian la…klu xdaftar mcm mana nak fail penceraian kt Malaysia…

  23. betol cakap aku says:

    daftar kawin sb nk cerai..huh! mcm bengong jer..

  24. melayu hebat says:

    maya karin mmg cun..dia taknak..bagi aku..lalala… ;)

  25. viewmyblog says:

    HI ALL….
    VIEW MY BLOG…!!

  26. cinta says:

    after 2 year nikah,,diorg bole buat permohonan pengesahan pernikahan. Setelah mahkamah penyatakan perkahwinan mereka sah dr hukum syarak, sah sbg suami isteri. Baru mereka bole buat pendaftaran pernikahan di malaysia..pastu klo mereka nk buat penceraian br bole buat permohonan

  27. mas da queen says:

    Hola~~ Come visit my blog. http://marblepiece.wordpress.com
    Mostly humor and amazing things. See ya~~

  28. apa2 ajer says:

    Harap2 x bercerai.. Nanti dia jadik pontianak lakk..

  29. kutu says:

    dasyat.. benda mcm ni pun leh sambil lewa artis ….

  30. lulu says:

    maya karin punyer wedding punya la class ,sampai nikah kt italy ..last2 bercerai …byk betol duit ko maya ….

  31. xxx says:

    b*d*h.. seko lg artis yg kemaruk nk sgt mat salleh. serve u right

  32. Norulhuda says:

    jgn lah bercerai…cube pertahankan yea…

  33. kutu says:

    nasib baek kes cerai x leh gune my eg kot.. klu blh dia gune my eg je tu…

  34. dah boring dengar cite artis bercerai….

  35. Fact-oriented Person says:

    The fact is, diorang daftar kerana nak bercerai. Tak perlu tanya banyak or pertikai apa2, nanti bila disahkan perkahwinan luar negara diorang tu, tunggu lah berita selanjutnya..it’s the truth. Kenapa nak bercerai or kenapa perlu daftar utk bercerai jugak tak perlu tanya, itu adalah PROSEDUR, that’s that.

    Diorang kan artis..so apa nak heran? Bukan artis pun tiap2 hari bercerai..

  36. Arline Bali says:

    Well, this was kind of boring but whatever.

  37. what’s up, high-minded blog on suety loss. alike helped.