Written by Bella | June 30th, 2016

Penyanyi kumpulan muzik Indonesia,  Dewa 19, Ahmad Dhani tidak perlu diperkenalkan lagi bukan? Beliau juga mempunyai peminat tersendiri di Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, Ahmad Dhani baru-baru ini ada mengeluarkan kenyataan penuh kontroversi di akaun Twitternya dimana beliau menyatakan memakan babi itu halal asalkan haiwan berkenaan bersih .

Jelas status berkenaan menyentuh sensitivi umat Islam di Indonesia dan ia mendapat kritikan daripada netizen Indonesia.

Berikut antara respon netizen terhadap kenyataan Ahmad Dhani :-

Meskipun di kecam teruk, Ahmad Dhani kemudian membuat satu lagi kenyataan mempersoalkan adakah babi dan anjing haram memasuki masjid. Jika benar haiwan berkenaan haram berada di kawasan masjid, Ahmad Dhani mengatakan ia perbuatan Muslim daripada keturunan jongos.

Hmmph, adakah Ahmad Dhani cuba untuk meraih publisiti murahan? Sesungguhnya status seperti itu jelas tidak menghormati umat Islam sedangkan beliau juga beragama Islam..Namun, kalau lihat gaya hidup Ahmad Dhani dan keluarganya yang agak sosial mungkin ini bukanlah satu perkara yang memeranjatkan…Wallahualam..

79 responses to Makan Babi Itu Halal – Ahmad Dhani

  1. Honey says:

    Astaghfirullah hal’azim.. kenapa la dia ni.. moga di beri petunjuk & hidayah Allah. Aaminn

    0
    0
    • Anonymous says:

      Mana dia pejuang islam kat Indo? Tolong ajarin dong manusia bernama ahmad dhani ini!

      0
      0
      • lalaland says:

        dia nih free thinker…bkn Islam

        0
        0
        • Anonymous says:

          Tak kisah dia agama apa tapi dia telah mempersenda islam!

          0
          0
        • lalaland says:

          Biar jelaa dia.. Ramai kat Indonesia da nasihat dia.. cube google dia da byk mpersendakan Islam since dari dulu lagi..
          dia nih jenis manusia yg batak nak attention.
          Lagi dilayan lagi suka dia.

          0
          0
    • kole susu says:

      Yg curi duit masuk akaun persendirian tu memang HALAL, dijamin masuk syurga dan akan tergolong dalam orang2 mukmin sama level dengan orang makan babi halal

      0
      0
    • Anonymous says:

      ramai yg Islam tapi tak mengamalkannya

      0
      0
    • titi says:

      Certain netizen indo yg Islam, memang macam ni, kalau yg alim, alim betul, kalau yg tak, mcm ni lah dia,paling femes tengok contoh artis2 diorang yg kawen lain2 agama, selamba

      0
      0
    • bbycumil says:

      dah jauh sgt terpesong ni..semoga kembali ke pangkal jalan..

      0
      0
  2. Mind U..... says:

    statement Agama yg berbaur keliru…
    jgn di sebar/siarkan…….
    Si dianie nak cari publisity…
    cause nama dia dah nak tenggelam.
    so suka ati dia buat rumusan..
    babi halal …….
    kalau kau dah makan…
    sebab babi tu sedap gila…
    lantak lah…
    takyah nak tag org sama…..

    0
    0
  3. sentap says:

    Ya Allah. takotnya tengok orang zaman sekarang. maen fikir logik sendirik je. ape babi je ke yg dia nampak? ayam, kambing, kerbau, lembu dah pupus ke acaner? selagi tak darurat, babi bukan option untuk makan.

    0
    0
  4. aku says:

    esk lusa wat status twitter kena hack

    0
    0
  5. Anonymous says:

    bukan ahmad dhani jer cam ni ramai lagi indon Islam songsang sama cam dier

    0
    0
    • Anonymous says:

      aper hukumnyer menghalalkan aper yang haram???? ahmad dhani tolong masuk kelas ugama lagi masuk pesantren.

      0
      0
  6. kikiki says:

    boikot dia masok malaysia

    0
    0
    • Anonymous says:

      Nanti dia ckp pulak zina halal dgn niat nk menambahkan umat… bongok tul..

      0
      0
      • Anonymous says:

        Pada dia memang halal pun.Bukan ke Mulan,bini dia sekarang ni mengandung anak dia sebelum mereka nikah?Diaorang ada affair waktu Ahmad Dhani ni masih kahwin dengan bekas isteri dia

        0
        0
        • minah jambu says:

          kire2 si mulan dh rembat laki kawan sendiri si maya tu..mulantu dia memang jambu maya dia sweet..mat dani dia macho ..rembat merembat ni dh jadi perkara biasa tkde ape yg nak di heran kan lagi…

          0
          0
  7. Mak Jenin says:

    kau suka makan babi sebab babi tu sedap gila…
    lantak kau lah…
    apahal nya pulak kau nak tag org sama…..
    Beribu tahun diharamkan …kau keluar dalil kau sendiri..
    cucu bersih bole makan…
    wakdikau….
    lepas babi…kau try bangkai tikus..
    cuci bersih2 buat mee bakso..
    kau makan sampai menjilat garpu..!!!!

    0
    0
  8. Anonymous says:

    Dia ni bukan islam pun,kot2 dia ni mmg mkn babi/anjing semua tu..boikot je dia ni..

    0
    0
  9. loyalmalaysian says:

    Indon…indon….sebab tu negara diaorg asik ditimpa mcm 2 bencana…

    0
    0
  10. belinda says:

    Apa rasa eh makan babi? Jahat2 mana pun aku, aku tak pernah makan alah macamtu, even arak pun. Sebab apa ntah, tak biasa daripada kecil and aku tau haram.

    0
    0
  11. Intai2 says:

    Setuju….haram kan masuk malaysia takut mempengaruhi org lain dgn fahaman sesat nye….

    0
    0
    • Fans melati says:

      Tak tahu ujung pangkal tak yah la nk caya Gossip liar cam ni..
      Buat tambah Dosa aje

      0
      0
    • minah jambu says:

      ape pulak kalau tau babi tu tk boleh di makan jangan makan la ..kalau bende tu salah jangan di buat n kenape nk di haram kan mat dani masok Malaysia ? babi punye pasal nk haram kan mat dani masok Malaysia oh my god itu sunguh mengarot skali..!

      0
      0
  12. Anonymous says:

    Tu komen pasal dia gan si AHOK on of Indon Minister yg Keturunan Cina..
    Si Dhani ni fed up Ahok hanya Olok olok masuk Masjid utk tujuan Politik..
    Padahal nk cari support aje.

    Dhani ni beragama Islam

    0
    0
  13. Kay says:

    Ada terbaca satu article dimana ahmad dhani ni jewish.

    0
    0
    • Anonymous says:

      Dia Islam tapi bangga gila nenek moyang dia ada keturunan Yahudi.Anak luar nikah dengan Mulan,cakap babi halal,bangga ada keturunan Jew Jerman.Aku rasa dia ni dah boleh consider murtad la.Bila bercakap macam level tahap agung dia ni.Padahal bangsat aje

      0
      0
  14. apeapeaje says:

    cer tgk sini https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmad_Dhani
    ade keturunan jewish

    0
    0
  15. Anonymous says:

    Astaghfirullahalazim..tp indonesia ni negara islam paling pelik. Ingt x ad artis secara terbuka umum die murtad, lps tu kenyataan mamat ni lagi.. rancangan tv byk dangdut, artis islam berpakaina x sopan dan mcm2 lg la.. sebab tu ke Tuhan kasi bencana yang dasyat pada dorg ni?? Kalau kat malaysia habislah ko dikk….silap2 kena belasah sebelum ko kena dakwa.

    0
    0
  16. Anonymous says:

    siapa yang mengagungkan artis indon ini lah pekerjaan mereka. memang buat bertentangan dengan islam…. lihat saja krisdyanti berzina dgn laki orang sampai ada anak, aeril, luna maya, cut tari boleh bertukar2 pasangan sex, jupe dengan anjingnya, sarah azahari adik beradik,.banyak lagi contoh…… yang artis malaysia mahu ikuti…. Bunga Cinta Lestari dan Ashraf Sinclair suka telanjang…… mereka makan apa2 saja tanpa mengira halal haram, minum minuman keras pun boleh………. asal mereka puas……..

    0
    0
    • xyz says:

      Itu individual la dik. Segelintir je artis indonesia buat, seluruh indonesia kau nak marahkan buat apa. You tengok artis bermasalah je, padahal banyak lagi artis indonesia yang berperibadi baik. Samalah dengan artis malaysia, bukan semuanya jahat.

      Tapi Dhani ni sayang sungguh. Macam menulis ketika high sahaja.

      0
      0
    • Anonymous says:

      Kalau da nama artis tak kira negeri pun..
      Pat malaysia pun apa kurangnya???
      Yg buat keja hampas pun , bila da bertudung fans mula terima balik.
      Kesimpulan nya kita baca dan ambik iktibar sudah.,
      Tu yg pakai NIQAB buat muka Duckface asalnya dulu pun sapu laki org,
      Ada jgk dulu yg pakai Bikini sakan skrg da kawin pakai tudung semua terima.

      0
      0
  17. Anonymous says:

    Ahmad dhani dah bengong….

    0
    0
  18. kakak cantik rupanya maknyah says:

    Dia ni sesuai kawin dgn melati ni…

    0
    0
  19. Citacitaku says:

    Penah tgk lifestyle dan kediaman ahmad dhani siaran di tv indon… Anjing bersepah, ank dia ngan mulan siap cium2, pelok jilat skali anjing tu… Seriously mmg geli. X heran klu dia kuar kenyataan camni sbb nenek dia kn jew/kristian and he lives like a non muslim. Nothing is weird in Indon, Islam aje byk jenis smpi sambut raya pun ada yg lmbat or cepat drpd yg lain…. Sakitnya tuh di sini…hatinya dong….

    0
    0
  20. melati says:

    Ahmad Dhani ,mungkin dh penat berdoa kat Tuhan , tapi tk kaya2 gak….biasa lah org malas macam Ahmad Dani ,hanya tahu berdoa jew tapi tak Usaha ,begini lah jadinya.!! bila tk berjaya jew salah kan Tuhan lah,.. mula lew buat mcm2 makan Babi halal lah ,… Ahmad Dani sebenar nya dia malu ,sebab lagu2 ciptaan dia semua tak meletop jadi bila jalan kat luar tu dia Tunduk lew macam Babi..!!! pasal tu dia anggap Babi tu mulia bagi Dia sebab dia berjalan tunduk ,sebab malu pasal tu lah dia Kenan Babi..!!! wakakakaakakaakaaaa…

    0
    0
  21. melati says:

    lagi 1 lepas dia kena kecam truk mesti dia akan kuar kenyataan camgini..!!! ” maaf kan saya , memang Babi tak boleh makan sebab Babi tu Tuhan saya..”‘””.!! percaya lah mesti Ahmad Dani akan cakap ….saya pasti…!!!

    0
    0
  22. Mak Jenin says:

    suka ati kau aje ya ahmad dhani…
    kalau nak femes..
    takyah lah buat
    statment jahil mcm nie….!!!

    0
    0
  23. Cermin dulu negara sendiri says:

    Cuba tgk kat youtube ada orang bongkar pemahaman ahmad dhani menerusi video2 Dewa plus dia ni memang ada keturunan yahudi…kat Malaysia ni pulak Melayu masih menyanjung so called ulamak yusof qardhawi dgn muridnya maza yg halalkan gelatin babi so bkn Indon jer pelik melayu pun dah naik pelik..

    0
    0
    • Rose Azita says:

      Jangan fitnah! DRMAZA dan Yusof Qardhawi tk pernah buat kenyataan sedemikian.

      0
      0
      • Kenapa meleis ketinggalan says:

        cuba rujuk statement Qardhawi ms isu cadbury ada gelatin babi tu kata Qaradawi
        kalau babi dah transform ke benda yg lain consider sbg halal…Proses transformasi tu dinamakan istahalah…dan disokong Dr Asri

        http://english.astroawani.com/malaysia-news/whats-unclean-can-turn-halal-says-dr-asri-37365

        http://says.com/my/news/is-pig-gelatine-halal-to-consume-here-s-what-islamic-scholars-say

        Fatwa Dr. Yusuf al-Qaradhawi: Gelatin haiwan adalah halal walau daripada babi:

        Pengerusi Persatuan Ulama Antarabangsa, guru kami (fil riwayah) Syaikhuna Fadhilah al-Syaikh al-‘Allamah Dr. Yusuf al-Qaradhawi pernah ditanya berkenaan hukum memakan makanan yang mengandungi gelatin yang dibuat daripada haiwan termasuk babi, maka jawab al-Syaikh al-Qaradhawi:

        ???? ??? ???? ??? ???????? ??? ???? ?????????? ???? ??? ??????? ??????? ??????? ???? ???? ????? ???? ???? ?????? ?? ?????? ???? ???? ????? ???? ?????? ???? ??? ??? ????? ??? ??? ??? ???? ?????? ??????? ????? ????? ??????? ??? ????? ???? ??? ????? ???? ????? ????? ??????? ??????? ???? ???? ??? ??? ???? ????? ?? ??? ??? ?? ????? ???? ?? ??????? ????? ????? ???? ???? ??? ??? ????? ???? ????? ???? ????? ?? ??????? ?? ????? ?????? ??? ???? ???? ????? ?????? ????? ???? ?? ??????? ?????? ??????? ????????? ?? ??? ?????? ????? ??? ??? ???????? ?? ???? ???????? ????? ???? ???? ?? ????? ??????? ???? ??????? ??? ?? ???????? ???????? ????? ?????? ?? ??????? ?? ???? ????? ??? ??? ??? ?? ??? ???????? ??? ??: ???? ??? ??????? ???? ???? ?????? ??? ????? ?????? ????? ??? ????? ????? ??? ??? ?? ???? ?????? ???? ??? ?????? ???????? ?????? ???? ????? ???.

        Terjemahan: “Di sana terdapat perkara yang dilupakan oleh banyak pihak iaitu isu transformasi bahan (perubahan zat).

        Kami berkata: Apabila sesuatu najis ditransformasikan, ia menjadi suci, iaitu sesuatu bahan itu mungkin pada asalnya adalah babi, kemudian ia bertransformasi menjadi sesuatu bahan yang lain – asalnya ialah babi tetapi ia diambil dan ditransformasikan menjadi sesuatu yang lain – contohnya menjadi sabun.

        Para fuqaha’ berkata, contohnya, sesuatu perkara seperti tinja dan sebagainya, apabila ia diambil dan dikenakan api serta dinyalakan, maka abunya adalah halal kerana ia telah menjadi bahan yang lain. Mereka berkata: Jika seekor anjing masuk ke dalam takung garam dan mati di dalam takung garam itu hingga garam memusnahkannya, hinggakan apabila kamu mencarinya kamu tidak menjumpainya disebabkan anjing itu sendiri telah menjadi garam, maka garam itu boleh digunakan untuk makan, minum dan segala-galanya, kerana ia telah mengalami transformasi bahan.

        Hukum ditetapkan bergantung kepada `illah (sebab) yang ada dan yang tiada. Maka `illah dalam hal ini ialah ia tidak kembali wujud. Oleh itu, apabila daging atau tulang babi telah bertransformasi, – dan saya mendengar daripada saudara kami Dr. Muhammad Hiwari, dan dia adalah antara doktor akademik yang tinggal di German untuk tempoh yang sangat panjang, dan dia mempunyai kajian yang sangat baik dalam hal ini, – dia berkata kepada kamu: Kemuncak hal ini adalah, ia boleh diambil dan digunakan sebagai ubat gigi, dan digunakan sebagai sabun, dan digunakan sebagai gelatin (atau jeli) yang asalnya ialah babi, kerana ia telah menjadi sebatian kimia yang baru menyebabkannya tertakluk kepada hukum yang baru (iaitu halal)”

        [Sumber: laman rasmi al-Syaikh al-Qaradhawi: http://www.qaradawi.net/new/component/content/article/220-2014-01-26-18-21-41/2014-01-26-18-26-08/632-#???%20????????%20??%20??%20????????? ]

        Selain Yusuf al-Qaradawi, Dr. Abdul-Ghaffar Ash-Sharif (Former Dean/Professor of Shari’ah Kuwait college), Tahir al-Mahdi al-Baleeli (European Fiqh Council), Muhammad Al-Hawaari (European Council for Fatwa Research) turut menyokong pandangan bahawa semua jenis gelatin termasuk dari babi dianggal halal kerana ia telah berubah sifat.
        http://www.mykmu.net/2014/06/dna-babi-majlis-fatwa-dimaki-qaradawi-macam-mana/

        0
        0
        • tah pape says:

          Sebab tu kita kalau nak belajar bukan boleh google je. Belajar kena burguru.

          0
          0
        • geleng kepala says:

          isma over.. suruh cuci darah… qardhawi n maza pulak halalkan aje.. mcm tu lah sistem riba ..mcm mana bank ‘islam’ yang halalkan caj bunga yg tinggi..yang haram dihalalkan..

          0
          0
  24. Anonymous says:

    brengset

    0
    0
  25. Anonymous says:

    ahmad dhani – anjing
    anjing – ahmad dhani
    ahmad dhani – babi
    babi – ahmad dhani

    0
    0
  26. myde says:

    pebenda lah korang ni kalau x faham apa yang dia cakap jgn memandai mandai.
    dia tgh cerita pasal hal politik kat sana, pasal si AHOK (menteri cina) yang gunakan masjid utk raih publisiti. tweet 1st tu sarkastik. tweet ke dua tu pulak kalau dlm bahasa melayu mcm ni : anjing dan babi BUKANKAH haram masuk masjid?? kat indo bukannya = bukankah

    0
    0
  27. Anonymous says:

    KANG ORG KATA BODOH MARAH.. BODO BERTINGKAT-TINGKAT

    0
    0
  28. jirah says:

    BODO NEVER ENDING…………………………………………….

    0
    0
  29. hulk hogan says:

    Indon, biasa lah tu..di Msia pun dah makain ramai org2 mcm ni..doakan diorg ni diberi hidayah aje dah le..

    0
    0
  30. si jongos says:

    babi memang halal bagi non muslim…
    bagi yg muslim, confirm lagi terang dan nyata tak halal.

    0
    0
  31. nurqaseh says:

    memang ada yang berfikiran macam ahmad dani….

    kita doakan dia dapat hidayah…kurang pahala puasa bila kita pun berperangai macam dia….

    0
    0
  32. Anonymous says:

    Nape nama dia ahmad dhani?patut letak nama si babi je..

    0
    0
  33. Peminatmelati says:

    Sah gila!

    0
    0
  34. Oma says:

    Org indon mmg mcm tu , kalo yg alim tu alim sgt , yg liberal paling byk … yg murtad xusah ckp lah blh tenggok sendiri indon2 yg kt europe nih !!!

    0
    0
  35. Beng says:

    Kesian meleis tak paham sarcasm

    0
    0
  36. Anonymous says:

    die ni islam atas nama..tp nak kwin 4 kemain lg…

    0
    0
  37. KAU says:

    dia ni kecik besar kecik besar jer aku tgk….muka dah mcm vavi la

    0
    0
  38. arianagomez says:

    Hahaha..

    What to do.. Cara hidupnya pun dh x menggambarkan seorang muslim sejati. Hubungannya dgn mulan jameela pun boleh diragukan. tetiba dh ada 2 anak. tp bukan die je yg mcm tu.. sume artis indo pn mcm tu.. ingat kes krisdayanti? menikah dlm keadaan die hamil brapa bulan dgn raul lemos. begitu jugak few celebrity muslim kawin ngan non muslim.. non muslim x convert tu islam. masing2 ikut agama masing2. Ikut mazhab mana pun tatau diorg ni..

    0
    0
    • xyz says:

      Eee kelakarlah awak ni, mana ada semua lah macam tu. Artis Indo bukannya KD dengan Mulan je, ramai je lagi artis lain kot. Bukan semua amalkan kecelaruan agama begitu. Ada je yang clean and clear macam kita manusia biasa dekat Malaysia ni.

      0
      0
      • blakedexter says:

        sah peminat sinteron indo ni.

        hahaha

        awak.. glen fredly yg non muslim pernah berkahwin dgn dewi sandra yg muslim. begitu jugak marcell, yg kahwin dgn artis melayu singapura. begitu jgk broery marantika yg penah kahwin ngan anita sarawak. just to name a few. huhu.

        x dinafikan ada yg mengamalkan agama Islam mengikut sunnah yang betul. mcm rossa, pasha ungu, wali band, dian sastrowardoyo (muallaf) dan ramai lagi.

        0
        0
  39. kick your mind says:

    sebenernya pernyataan si dhani ditujukan untuk lawan politiknya yg chinese indoesian…FYI dhani ini salah satu bakal calon gabernor jakarta..cmiiw

    0
    0
  40. pencak silat says:

    haramkan ahmad dhani memasuki Malaysia, dia adalah seburuk2 manusia dan kejadian.

    0
    0
  41. azw says:

    yupp. sarcasm..
    kata kuncinya “kalau babi itu bersih ” “dimakan dgn niat yang agung”
    persoalannya, ada ke babi yg bersih dan ada ke org yg nk mkn dgn niat yg agung?
    genius ahmad dhani ni. cuma kepintarannya tak tercapai dek akal mereka2 yg baca sekali imbas terus judge. hehe

    0
    0
  42. miss nuwu says:

    Korang smua ni xfhm ke sarcastis..ish…ada yg siap maki2 lg..i bkn pminat dia..tp xde la nk hentam dia trus..fahami dlu yg trsirat dr yg tersurat..bab agama dia Wallahualam..tp korang yg kutuk2 dia ni bila nk mintak maaf??kikikkiki

    0
    0
  43. Bannn says:

    Knp die ni tak kene tangkap atau warning?? Kalau kt Malaysia/Singapore mempersenda agama mcm ni mesti dah kene tangkap. Ke sbb die ni artis??

    0
    0
  44. nano says:

    eh jangan lupa baim wong pun sama bukan dalam IG pun post gambar dengan anjing…..tu pun makcik2 tetap puja

    0
    0
  45. ROHAIFI AZRI says:

    Laporan berita memang macam tu, adakalanya menyerang individu yang tak sealiran atau sefahaman. Sebenarnya Ahmad Dhani perli sebab Ahok masuk masjid orang tak bantah.. So dia perli la ayat macam tu. Tu sebenarnya dia marah sebab Ahok sesuka hati masuk masjid tanpa sekatan, semua dia masuk.. So dia perli la.

    Ahok tu Gabenor Jakarta, Cina, non-Muslim yang bebas mencampuri urusan orang Islam di Jakarta. Dan terbaru Ahok melarang pemakaian jilbab di sekolah pada bulan puasa. Tapi tak jadi isu la sebab dia Gabenor. Cerita Ahmad Dhani perli pulak yang dijadikan isu.

    Pilihanraya 2017 Ahmad Dhani tak bertanding, dia hangatkan suasana je.. Supaya orang tahu Ahok tu tak membantu orang Islam pun.

    0
    0
  46. Sandrianasiska says:

    Dia nikan mak dia Indonesian Jews…tu pasal perangai tak macam orang Islam. Biarlah Allah swt turunkan bala kepada dia dan keluarga baru dia rasa langit tinggi ke rendah.

    0
    0
  47. Mimi Yang Divine says:

    saya rasa kan, tweet dia ni lebih bersifat “sarcastic”. cuba baca bebetul.. “babi” tu adalah satu metafora sebagai sesuatu perlakuan yg haram tetapi perlakuan itu menjadi halal jika niat adalah baik. Mungkin saya silap tapi perkataan “anjing” dihujung ayat tu seolah menggambarkan rasa jijik dia. Tweet kedua pun cam tu juga. Sekali baca mmg kita geram. Tp bila baca betul2, sekali lagi dia gunakan anjing dan babi untuk menggambarkan orang2 yang bukan beragama islam atau org yang jahat tetapi menggunakan masjid untuk agenda politik mereka. Saya mungkin silap sebab masing2 ada interpretasi sendiri dan saya mohon maaf jika sesiapa ada terkesan dgn pendapat saya.

    0
    0
  48. FAZURA JELITA says:

    Pada Pendapat Aku….

    0
    0
  49. Timunti says:

    Kopi cap belalang.. Kopi cap belalang.. Buleh bungkus dah kalau ambasador mcm ni.

    0
    0

Leave a Comment

Optional