Written by AbangNara | May 21st, 2014

Lama juga Abang Nara tidak kongsikan luahan hati daripada pembaca BeautifulNara. Selalunya email yang dihantar kepada Abang Nara, luahan hatinya adalah ditujukan kepada selebriti-selebriti. Menariknya email yang Abang Nara terima semalam, luahan hatinya adalah ditujukan kepada para pengkomen di blog ini. Walaupun disampaikan dalam bahasa Inggeris, Abang Nara rasa agak menarik juga luahan hati ini untuk dikongsikan dengan anda semua.

komen

Berikut ialah luahan hati pembaca yang Abang Nara rahsiakan namanya:-

Hi BeautifulNara the Malaysian entertainment blogger,

I’m currently doing a Diploma in Entertainment Arts at KDU College because I got a big passion to becoming an entertainment artiste in Malaysia. Since the local entertainment scene will be my career in the future, I just started reading local entertainment blogs to gain a knowlegde about the local entertainment industry and how the artiste do to pursue their career.

After a month of research, I found out that the BeautifulNara blog is one of the most popular entertainment reads in Malaysia. I like your writing about the celebrity gossips but YOUR READERS AND COMMENTATORS ARE TOTALLY SUCKS. It’s making me afraid to enter the local entertainment scene since their fans are so judgemental and narrow minded.

Why they must read your blog when their mind can’t open to accepted something reliable to the entertainment jobs such as latest fashion and urban exploitation? It really sadden me very much because I really want to be in this industry but when the society are this way, how can I be survived?

As for example, the latest news about Tiz Zaqyah dying her hair red, I think her hairstyle is very nice and up to date as I seen red as a very trending colour right now and I took it as normal because I seen many people dying their hair but YOUR READER?! Are they living in the forest and never seen people dying hair as how their judging about Tiz Zaqyah hair is really stupid and immature. Why they must related anything that celebrities do religiously?

Are they a perfect human for God? Most of your readers are Malays, I’m a Malay but all the Malays I known is not like all those people that commentating and judging the Malaysian celebrities (Maybe because I lived in Subang Jaya and only knows people that lived around KL such as in Damansara, Hartamas and Ampang).

Are all the Malays outside from the city are like these?! Why are they so narrow minded and judgemental? They seem like the BIGGEST FAN in the local industry but why it’s so hard for them to be open minded and well-accepted in anything that the celebrities do? Why does they want everything in their own way?

And the most stupidest thing, why they want to expect all female celebrities to wear Tudung when the Google searching box showing that a Malaysian is a total pervert towards female celebrities, as an example, as I trying to search Neelofa’s name or other female celebrities, the thing popped out is as an example: neelofa seksi, neelofa seluar dalam, neelofa bogel, etc.

It’s not happened only towards Neelofa but also to the other female celebrities! As a female, and a Malaysian, I felt sad toward these because its showing how perverts and stupid Malaysian (Malays mainly) is. But ironically, they are also wanting all the female celebrities wears Tudung and be in the way they want but that is such an hypocrites, stupid and immature reason since they also have a huge sexual imagination towards Malaysian female celebrities.

Oh God, are the real Malays are really this two-faced and stupid?!?! How can I enter the Malaysian entertainment industry when all the fans are these way? How can I survived with these type of people? I feeling so sad… I grew up around open-minded people but if one day, I should be facing the lower level Malaysian people, I wish I could teach them to learn more about the world, and to some Malays, I want them to stop being racist, religionist, narrow-minded and jugdemental.

As a Malay, I feel so sad when some of my people have this kind of lifestyle, attitude and behaviour. I hope you, BeautifulNara, is an open-minded and well-thinking person and not LIKE YOUR READERS. Hope one day, the Malaysian entertainment industry will be change because if things like these keeps going, Malaysian artiste can’t be well standard and be recognized by the world.

Sincerely,
SAD READER OF YOUR BLOG.

Secara jujur, Abang Nara menghargai setiap komen yang dihantar ke BeautifulNara. Namun sayangnya Abang Nara tak cukup masa untuk periksa satu-satu dan membuang mana-mana komen yang tidak senonoh. Abang Nara beranggapan anda cukup dewasa untuk memberi komentar secara matang dan berhemah. Takkanlah budak-budak umur 10 tahun nak mengomen kat sini kan? Jadi apa pendapat anda mengenai luahan hati ini? Adakah para komentar di BeautifulNara terlalu jumud? Atau ada punca mereka memberi komen sedemikian? Kongsikan pendapat anda.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

554 responses to Luahan Hati Seorang Pembaca BeautifulNara Untuk Para Pengkomen

  1. makcik says:

    maafkan makcik..makcik tak faham

    0

    0
    • AbangNara says:

      lol

      0

      0
      • Anonymous says:

        X phm…. Bang nara pun translate kan le

        0

        0
        • narareader says:

          Tiz Zaqyah dan rambut merahnya memang tidak boleh diterima kecuali orang bukan Islam.

          RAMBUT – Adalah bahagian badan yang ditanda sebagai salah satu aurat kepada perempuan beragama Islam. Sekiranya anda tidak bersedia untuk bertudung / menutup aurat tetapi sedang mencuba menjadi yang baik, adakah pendapat anda tentang rambut berwarna merah menandakan anda seorang yang mencuba menjadi artis yang baik?

          Anda adalah bakal artis/mungkin artis – Artis tanpa pengkritik/peminat/pengutuk/fanatik/pemaki/pemuji => Orang gila duduk rumah syok sendiri, seorang yang sakit tetapi berperwatakan normal.

          0

          0
        • Noks says:

          Apakah ketahian grammar yang dia guna? Kalau pandai cakap melayu, baik tulis dalam melayu. Your grammar sucks oh celeb wanna be. If u cant speak english properly, then pls dont. Sakit mata dan hati aku baca

          0

          0
        • bodohnya budak KDU ni kesian says:

          alahainya….gelinya baca luahan ko dik
          penuh dengan kePOYOan, aku duduk subang jaya
          TETAPI aku malu ko kejiranan aku rupanya, marilah aku nak pindah
          tempat lain, subang jaya ade budak KDU gila glamer poyo nak mampos
          -set fire & fly-

          0

          0
        • miss m says:

          aku tak faham lah dengan anda semua ni. haram agak nye kalau salah grammar? ok lah, so aku boleh lah nak sama kan dengan baca quran kan.. kalau tajwid tak betul.. tak payah nak baca –.” menda boleh study more kan. kalau cakap korang typical malay, ada yg bash aku lak kan. why? malay cuma boleh cakap melayu je ke? otak korang fikir ape? korang super duper hebat sangat tulis english.. kalau bagus..kenapa tak comment in english je.. blergh…mmg betul laa budak ni cakap most commentator here are narrow minded…

          0

          0
        • hah says:

          english hazab kebedah camni mmg sesuai la jad retis2 sendu dik

          0

          0
        • Noura says:

          Untuk orang yang faham english pun tak akan faham sebab tatabahasa budak ni teruk sangat.

          0

          0
        • Anonymous says:

          korang x faham sbb grammar dia teruk atau korg ohmyenglish sangat??? xyah nak berpura2, aku faham je dia ckp.. cuma bnyk benda x setuju.

          dek oii, if u are not ready to face the reality of being a celebrity, just dont be… anyway artis hollywood pun slalu kene kutuk dik, cuma derang x ckp la rambut hijau tu murtad kristian ke ape, komen kt blog gossips semua sama je kat mana2 pun, just buat reserach lebih ok dek…

          0

          0
        • brader nara, knpa u letak bnda2 nie kat BN?? wasting my time to read dis ‘karangan’ u know…….
          my dear, kindly take note dat tiz zaqyah tue melayu……….n melayu tu ISLAM………u tahu x ISLAM???dats the reason y dia kena sembur………bnda x elok kita tegur, bnda elok kita puji……..
          u ni blagak lebey laa…….sng ckp POYOOOOOOO!!!!!!!!
          if u ni bakal2 retis (blum lg retissss lg pun) nk kecoh psl nara readers pnye comment………..cpt melatah……..baik u x pyh jd retissss……
          tkot nnti u kena ‘bahan’ silap2 tros pegi jahanam………hahahahahaha

          *** sedangkan nyonya mansur tue pun taknak anak dia dgn retisssss…….gila glamourr betul laa u nie……
          take note jugak retis + divorce = berpisah tiada

          0

          0
        • dena says:

          to : reader yg sedih kat atas tu….

          1. ko nak duk lam industri mane pun duduk lah…nak jadi ape pun jadilah… tapi mane2 pun ade pro n cons… ko nak harapkan yang manis2 je sila terus ke ‘syurga.’ bukan dunia.

          2. ko boleh kritik dorang komen ape2…tp ape yg ko google tu tak related dengan topik. main topik: komen kat beautifunara tak open minded. apa kena mengena ngan isu google search :neelofa seluar dalam yg kononnya ramai pervert kat malaysia ni? ko pelik sebenarnya sbb ko expect org yg google adalah org yg komen kat sini. nonsense! student kan? meh akak nak cakap sket…ko boleh buat comparison kalau benda tu related sahaja… kau tak boleh compare harga warung dengan harga restaurant. tu tak adil. bukak minda sket pls.

          3. bab agama. when it comes tu hukum hakam, suka atau tak..itu lah hakikat. ko tak leh menafikan. mungkin ada bahasa yg kasar, tapi selagi hukum hakam yg diterangkan tu tak salah…ko kena terima. nak buat tak nak buat tu hal individu, tapi ade orang nak amik part kat sini. macam aku, aku open je..aku bertudung tapi kalau bab org lain lantak lah nak rambut merah ke nak bertudung ke tak nak apa ke tapi aku masih kena terima hakikat yg ‘tak tutup aurat memang berdosa’ ,, mungkin agak annoying cara mereka menegur. tapi betul kan apa dorang cakap? bercakap tentang fakta itu “sucks!!” ?? then kat situ dah tunjuk ko nak menafikan apa yg hak apa yg batil.

          4.tu je… industri hiburan industri yg lagha…nak duduk, duduk lah…tp benda2 yang lagha ni setan suka, tapi tak semua org suka…kalau tahan,stay…tp jangan sesekali nak expect semua org suka sbb itu adalah mustahil!

          0

          0
        • Bedah says:

          I’m currently doing (pursuing; kaan lebih manis) a Diploma in Entertainment Arts at KDU College because I got a big passion (because of my passion; got tuh “past tense” maksudnya dulu jer lah ko berminat sekarang dah tak) to becoming (become: after “to” kena guna root word balik. kalau nak guna becoming tak paya letak “to” dah) an entertainment artiste in Malaysia.
          Itu baru ayat pertama.. yg bawah2 tuh mmg nauzubillah ler bila baca..
          Dik, tulis bahasa Melayu kan senang…

          0

          0
        • Anonymous says:

          mana komen aku tadi.

          bedah letas “to” not necessary kene root word

          contoh – looking forward to meeting u tomorrow..

          0

          0
        • aku la.. says:

          ala… tah2 mak bapak die org kpg.. tp anaknye jek bajet yg mcm org bdr sgt….

          0

          0
        • Bedah says:

          Anonymous

          looking forward to meet you tomorrow..
          atau
          looking forward meeting you tomorrow..

          mmg after “to” kena guna kata asal balik
          Sila check dgn cikgu bahasa inggeris balik yer

          0

          0
        • Anonymous says:

          the thing popped out is as AN example: neelofa seksi, neelofa seluar dalam, neelofa bogel, etc.

          AN example??? Kemudian example dia banyak…. belajar singular plural ke tak ni??

          0

          0
        • Anonymous says:

          bedah, pegi check buku grammar balik bedah…

          looking forward to meeting u..

          ujgn malukan kaum kita kak bed.. pls…

          0

          0
        • Anonymous says:

          bedah check link ni, klu nara bg aku paste la.. klu x boleh google bedah..

          http://english.stackexchange.com/questions/293/equivalents-to-im-looking-forward-to-hearing-from-you

          0

          0
        • Anonymous says:

          bedah check sini, klu nara xbg letak link, ko google pls.. jgn belajar x abis.

          http://english.stackexchange.com/questions/293/equivalents-to-im-looking-forward-to-hearing-from-you

          0

          0
        • Anonymous says:

          bedah skarang blaja english boleh google, pls google ye..

          0

          1
        • pontianak versi moden says:

          nih aku betulkan english kau

          isi pertama
          – I got a big passion to BECOME bukannya BECOMING…kalau nk guna BECOMING ganti TO kepada FOR.
          – “knowlegde” salah…sepatutnya eja knowledge

          isi kedua
          – fans are so JUDGMENTAL lebih tepat

          isi ketiga
          – bukan ACCEPTED tapi ACCEPT jer
          – bukan SADDEN tapi SADDENS

          p/s: aku betulkan sampai sini jer……tak larat nak betulkan semua….penat okehhh !!!

          0

          0
        • Who's Your Daddy says:

          This is a free country (you know the drill), everyone (duh) have the rights to express their freedom of speech/typing except….

          In the end, you cannot control people’s golden mouths and fingers. SABO JELAH NYAH…

          0

          0
        • Bedah says:

          Anonymous,

          Kesian awak berguru dengan Google
          terpulang lah kamu nak guna macam mana pon…
          Yg penting saya berguru dengan guru dan saya banyak baca buku…

          kesian awak Anonymous

          0

          0
        • N9 says:

          lepas “to” mmg kena root word la..samdol..betol la bedah ckap tu

          0

          0
        • Anonymous says:

          dik, from what i see, awak yg tengah judge orang sekarang ni.

          macam mana awak boleh tahu org yg comment pasal “narrow-minded” things are from which part of the country?

          even so, you can’t categorize a person from where they come from.
          for example, not everyone from Subang Jaya ada gaya macam Joe Flizzow. ada je budak Subang Jaya who are struggling with their English grammar and all. then again, nobody’s perfect, right? and not all Ampang girls are so bahaya. ada je Ampang girls yg harmless. hehe. #watlekwatpis!

          0

          0
        • Mira says:

          Bodoh sungguh sapa kirim email neh!!!! Kau tak nak pulak kritik ke celakke artis2 Malaysia yang yang pakaian tak tutup aurat kau tak kritik pulak ke siallll!!!!! Babbbiiii lah kau!!!! Kalau nak fight mari fight dgn Mira la sialllll!!! English pon ke laut!!!! Kah kah kah

          0

          0
        • jangan gelabah says:

          Halo..
          Eyy budak yg antar email kt atas..ko jangan nak gelabah sangat bajet budak urban..aku tampar muka ko kang…
          Migraine aku baca email ko ni…
          Mengganggu hari2 ceria aku la ko ni..
          Lenkali jangan berani2 malukan diri sendiri..sian ko dik..ko xcukup matang..
          Nasib baikla kami di sini memahami ko..sian..

          0

          0
        • oyee says:

          aku tak kisah kalau bedah tak faham lepas ‘to’ tak semestinya root words. tapi yang like punya ramai menunjukkan ramai lagi tak faham.

          dulu2 masa sekolah menengah cikgu english ajar lepas to mesti root word kan?

          malas nak cakap panjang, sebelum komen dengan confident nya, sila google dulu. sedih. bila satu hari nanti bedah dah tau, mesti dia sedih dia suruh orang belajar english balik. :'(

          anyway, sedih dengan orang yang buat luahan hati ni. aku tak kisah digelar melayu kolot tak open minded. aku lagi sedih jika bangsaku memuji2 benda yang dah terang2 berdosa.

          0

          0
        • hah says:

          ko ketahian apa bedah?

          firstly, look/-ing forward to hearing from you is a very common expression. grammatically correct. tak semestinya segala mak nenek to kena jadi root word lepas tu. kalau ko tak penah dengar then ko belum sampai level2 nak comment on this subject.

          nak lebih jelas? kalau to guna sebagai preposition, then verb to akan end with -ing. kalau preposition, verb segala pon ko takleh bezakan then senyap. cer google dulu.

          aku bukan cikgu english pon tau. ngok.

          0

          0
        • Bedah says:

          elok bebenor bahasa kamu ye Hah..
          tu je lah modal.. kome google kome hentam Bedah,, yg lelain tu knape takmo hentam? ape punya manusia suke memaki hamun.. Pernah kome nengok bedah memaki hamun? lagi kesian perangai manusia seperti kamu yop.. A sharp tongue does not mean you have a keen mind!

          0

          0
        • diva says:

          ni mesti miss m yang email kan? asap sentap? dah grammar berterabur jadi komenter kat BN ni memang lah tegur dah meluat ngan luahan hati bakal retis ni. kalau tak suke, jangan baca comment lah. baca cerita kat atas je. poyo lah awak ni miss m

          0

          0
        • Anonymous says:

          Cis!!! Aku ingat lepas aku pos hal ni… aku femes… meletops pasal idea bernas aku… rupanya aku kena kutuk kaw2..!!! Aku malu…. aku nak terjun lombong sekarang…

          0

          0
        • Bedah says:

          Diva,

          psssttttt.. sape miss m tuh? retis wannabe yek? jantina F/M? *bulu mata terkelip2*
          jemah sgt kan hehhehehhe ;o)

          0

          0
        • zaia says:

          wahaahha..lawak la weyh komen dari atas sampai bawah..
          memang ketahian betul entri nie hahahhahahhaha

          korang bukan main gigih lagi nak betulkan hingerishh si pengemail,dia bukan nak improve tapi nak membajett di BN..nmpk tak di situ?..tapi ok la mungkin boleh bantu org lain yg nak belajar.

          abg nara tu bukan tak tau sah email ni jadi bahan tapi nak jgk keluarkan tp bagus la jgk tu xD.pastu tetiba muncul nak gelak2 plk kat ats tu ada makna la tu kan?bahahahhaha.
          (keluarkan komen sy abg nara,dari tadi komen tak kuar2,org lain bleh je,org pun nak join jgk nie!sy ni kelas ketiga ke kt BN ni huh!blk2 aku je yg kena..huhuhuhuhu)

          @Anonymous
          bahahahhaa!!kesian kau kan

          0

          0
        • kepada miss m says:

          Bukan masalah nak bash dia salah grammar. Masalah nye ini budak sgt poyossss. Budak subang jaya kunun. Kok ye nak mention berkaean ng budak damansara, hartamas etc, bior le English tu up sket

          0

          0
        • Anonymous says:

          Dude, nk tulis dlm english tp english kau grammar berterabur.

          0

          0
        • Anonymous says:

          adoyai..kepade sume yg berlagak pandai english n keluarkn fakta lepas ‘to’ kene gune ‘root word’, memang la betul. tapi ade exception such as “I look forward to meeting you”. Bukannye “i look forward to meet you”. Standard sekolah rendah ok. kalau english sendiri pun x berape nk mantap xyah nk kutuk org lebih2 la. bile tulis english je or cakap english je mesti kene tuduh berlagak la hape la. cmni la mentaliti org melayu. sebab tu org melayu x maju. nk ckp english pun susah. sume org nk kutuk. cmne nk blajar gitu. at least this person tried to write in english. the best we can do is to correct him/her, not insulting. minx maaf kalau ade kesalahan grammar n ejaan, but this is juz a comment section not an essay for exam. tq.

          0

          0
        • Mak Jemah Suka Baling Senduk says:

          dik non,
          x leh tahan dgn mulut orang , sila jgn masuk industri ni..
          poyo la ko..
          hei, yg dok google gambar neelofa pelik2 tu, lelaki tau..
          sebab tu yang pompuan ni, bg komen suruh artis2 ni bertutup aurat supaya tiada lagi lelaki yang menggoogle gambar pelik neelofa dan seangkatan nye..
          bajet giler ko, kawasan urban ye..oo, tu yang open minded la sangat..
          baru belajar setakat diploma, tu pun belum abis..
          da poyo2 tak boleh nak terima komen2 orang..
          teguran lah yang boleh membawa kebaikan kepada seseorang..

          #masuktelingakanankeluartelingakiri

          0

          0
        • diva says:

          bedah,

          alaa miss m yang comment kat atas tuh

          0

          0
        • lynn says:

          I feeling so sad…

          yelah nyah. i feeling so sad. hahahaha. lawak tol ko ni nyah. ko dah kenapa? takyah lah nak sombong sgt tinggal kat subang jaya. mati nanti dlm tanah jugak ko tinggal.

          grammar ko ni kelaut sgt. adik aku yg 10tahun pun lagi pandai dari ko ni. hish. malu lah sikit.

          0

          0
        • Anonymous says:

          seriously bedah kata berguru dgn guru yg banyak membaca, that guru should die in pain for giving wrong info to the student. seriously bedah? refer komen2 kat bawah, ade banyak lagi contong ‘looking forward to’.. anyway berguru dari google is not necessary wrong unless u live in 1950’s

          0

          0
        • Bedah says:

          Anonymous,
          Syabas anda seorang keyboard warrior.. Ya, you betol bout the “to” and so on bla bla and what so ever..
          owhh phuwleezzzz..
          org lain kondem this so called “urban city kid”, u cakap org melayu so typical suka kondem kenapa tak tegur.. bile org macam I menegur; dimana tiada kata kasar digunakan, u bash me pulak.. pastu asyik cakap melayu itu laa ini laa… come on la wei.. this is attitude problem, takde kena mengena dgn bangsa. Malu la wei memperkecilkan bangsa sendiri..
          Come on… What u trying to proof lar??

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          senang citer jer mek anonymous…bila agama ko letak kat tulang bontot ko, cam ni laa hasilnya….takyah nak buat HAVOC KL bagai…takyah nak rasa bandar sgt laa minah..kat neraka nanti baru ko rasa orang dok Hartamas ker, Subang Jaya ker, kampung tok samdol ker, parit buntar ker, arau ker…semua akan dibakar kalau tak letak agama di atas…LOL!!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ooohh Tuhannnn..

          Mengapa aku dihinaaa begini…. aku maluuu… Bahasa Inggeris aku kelaut… aku bebal… bebal tahap gaban…

          0

          0
        • Anonymous says:

          ironinye bila bedah panggil org lain keyboard lain sedangkan diri sendiri yg keyboard warrior, duk point salah org, salah sendiri x ngaku.. poyo dan meroyannye bedah!

          0

          0
        • lain kali jgn buat cmni lg ye... says:

          Takut ke org x percaya bhwa ko tu bandar&bkl artis klu x spekkong kt blog melayu?Itu kan org yg pemikiran ulu/hutan/gua & yg sedalam dgnnya..
          Aku duk bndr gk,speaking mmg fasih tp bila menulis pn ada silapnya,dh aku tulis sama mcm aku ckp..bahasa pasar org kata..mcm la prckapan melayu kita tu betul sgt..
          Tp ko punya gaya bahasa kt email ni aku rasa ko nk spekong english pasar ramadhan pun x boleh jgk ni nak kata pasar tani pun bukan..
          Ini mcm ko buat esei tp x tanya cikgu terus submit je..adik aku pun tau mana yg silap..X tau ke prof.english kt Msia&BN ni ramai, dorang x kira ko fasih kt luar ke x, klau nmpk writing ko silap je, mmg boleh diserang seizure ko bila prof.eng itu me-reply..
          Ini blog,org x dgr ko ckp,org nmpk apa ko tulis. Kot ye pun nk berenglish, tanyala member yg prof tu betul ke x pstu barulah emailkn..dr situ ko dh belajar jgk…blog melayu+berenglish hancus+feeling urban+show off+pndg rndh org lain, hasilnya gini la yg terjadi…sabar je la…

          0

          0
        • Noor Asfrina Abdullah says:

          Very good comments

          0

          0
        • Anonymous says:

          anonymous lagi sekor tu poyo betei.. Bajet urban sgt la tu… Hakhak

          0

          0
        • Anonymous says:

          well said my friend

          0

          0
      • kikilala says:

        “Maybe because I lived in Subang Jaya and only knows people that lived around KL such as in Damansara, Hartamas and Ampang).
        Are all the Malays outside from the city are like these?! Why are they so narrow minded and judgemental?”

        OH PLEASE!! i’m gonna vomit on your face. perasan nak mampos.

        0

        0
        • Anonymous says:

          dia budak mentah. tolong excuse pemikiran ‘city’ dia..

          0

          0
        • alaa says:

          nak tolong muntah berjemaah boleh tak.. geli la ok. grammar pun hancus ade hati nak anto email bahasa enggeres. (Maybe because she/he lived in Subang Jaya and only knows people that lived around KL such as in Damansara, Hartamas and Ampang that speak and write bad grammar). HAHAHAHAHA.. PHUiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          again, kutuk grammar hancus konon, cer tunjuk grammar ko sket nak ckp grammar dia hancus, ni la melayu.. asal ckp omputih kene bash, patut la masih ramai yg tak pandai ckp omputih!

          boleh tak kutuk isi email dia je dan jgn jadi bdk mentah xde akal mcm dia jgk, kutuk benda xde kene mengena..

          0

          0
        • miss ynwa says:

          hahhaha…tak teringin nak baca bajet omputih, terima kasih kpd kikilala translate kan…bapak ah poyo gile dak ni, aku duduk hartamas ko pehal budak aku dapat ko aku jubokan muka mu….bitch please!!! hahahhaa

          0

          0
        • hah says:

          hello kutuk grammar tu ada kena mengena la. ape yg susah sgt nak guna grammar yg betul. kat sekolah tak belajar? yg kemaruk sgt nak ngomen dlm english kenapa? nak belagak duduk subang jaya so urban kokesyen kena cakap omputih la gamaknya

          hakikatnya?

          grammar ke laut.

          0

          0
        • Bedah says:

          Did he/she always this stupid or he/she making a special effort today ;o)

          0

          0
        • Anonymous says:

          patut la bdk sekolah kebangsaan ramai tak konfiden ckp omputih. asal nak ckp je mak2 dia kata ckp la melayu, buat melayu je ckp omputih tunggang langgang. kesian cikgu sekolah.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Aku asal org PJ gak tp xde urban sgt mcm ko ni!..mak bpk ko asal mana?! kalo takat duduk SJ dr lahir, mak bpk ko asal luar SJ/PJ/KL..toksah nak berlagak bandar sgt! ko balik sekolah, x pegi belajar sekolah agama ke! nak open minded sgt pegi duduk US sana, toksah memekak kat sini!

          0

          0
        • Wak Doyol English Hazab says:

          Error:How can I enter the Malaysian entertainment industry when all the fans are these way?
          Correction: these — this

          Error: How can I survived with these type of people?
          Correction: survived — survive pastu tak payah nak letak ‘with’

          Error:I feeling so sad…
          Correction: I feel so sad

          Error: I should be facing the lower level Malaysian people
          Correction: err.. sumpah aku tatau dimana aku harus bermula. ‘lower level Malaysian?’ what kind of fuckery is this?

          Seriously girl, if you honestly – like me, grew up in Subang Jaya and you feel like you are open-minded, I’m sorry but I did not see that through your lame email. If you are open-minded, you would accept that being open-minded means accepting that people are different. Some are conservative in their views, some are old-fashioned and some are easy going. It doesn’t mean that we have to accept Tiz Zaqyah’s red hair to prove our open mindedness.

          Hazaaab la English kau!

          0

          0
        • Damansara Utama says:

          aku duk damansara pun xde la nk urban sangat kononnya.. perasan gile org bandar.. rasanya budak kampung br masuk bandar ni. tu yg over gile…

          0

          0
        • anum says:

          aku nak respon kat org2 yg marah kat org2 yg komplen pasal english budak ni.

          apakah berperasaan kamu orang semuanya kalau pembacaan bahasa melayu dengan kegunaan tatabahasa yang tidak ketepatan?

          meluat tak? baru seayat..kalau panjang macam surat budak ni agak2 sakit mata tak? tak salah nak jadikan blog ni tempat utk improve english tapi cara untk improve adalah belajar. taip2 panjang2 refer la kat org yg lebih tahu, lebih cerdik..baru tekan button send tu.

          btw, subang jaya tu bagi aku “pekan” je. not really a city. tak payah nak feeling urban sangat.

          thats the reason why. peace :)

          0

          0
        • zaia says:

          xD..
          Aku rasa lah kan org bkn meluat sbb dia guna english bagai ni…
          Tapi dia mcm menunjuk dan bajet ditambah pula dgn ramuan tambahan berhingerishh bagai, disitu org dah meluat sbb english buruk siot tapi cakap bukan main tak tahan..boleh dikata dia bukan nak belajar ke nak improve english ke, dia hanya nak menunjuk ‘level’ dia..

          Ada betulnya apa yang dia cakap ok., tapi org tak nampak dah luahan dia.
          Buruk pun kalau takde unsur membajet,takpe,ini bayangkan la dah sedap membajet tapi eh eh apesal hingerishh dia buruk??memang kena la dgn pengomen rakus kat sini wahhaha…
          Klau betul2 ikhlas nak bagitau pendapat,guna je la melayu kalau dah english buruk camni, lain la kalau awk tak reti tulis melayu..kan merosak pendapat/luahan sendiri…dari menarik jadi masam..memang la faham tapi baca tak sedap dah la panjang…
          Baru berangan jadi artis dah macam nie, belum jadi artis lagi tu..

          0

          0
        • KELOLO says:

          Kan gua dah cakap gua havoc hav hav havoc havoc.

          0

          0
        • hynh says:

          Maaf nak mencelah sikit. Isu penggunaan ‘to’ tu betul seperti yang dikatakan oleh hah dan si anon. Tak semestinya lepas ‘to’ wajib berbalik kepada root word. Contoh:

          I am look forward to meeting you tomorrow. (betul)
          I am look forward to meet you tomorrow. (salah)

          I am looking forward to meet you tomorrow. (betul)
          I am looking forward to meeting you tomorrow. (salah)

          Ni bukan ilmu/info dari google, tapi saya maklum sendiri melalui perbualan oleh native speaker kat UK ni. Contoh supervisor phd saya (orang local UK, Dr Martin Thornton) dan staf2 university yg berurusan dengan saya melalui email. Selain tu, pembaca berita kat BBC channel, drama2 kat itv channel dll pun semuanya menggunakan hukum ‘to’ seperti di atas.

          Sekian.

          0

          0
        • FC says:

          This comment is for Hynh…

          All your examples are wrong, sad to say. The correct sentence is of course .. “I am looking forward to meeting you tomorrow”.

          Having ‘I am’ before look as in your examples is one of the most common grammar mistakes speakers make. So dealing with English-speaking UK native or not, your examples are seriously incorrect. Just saying… :)

          0

          0
        • Grammar nazi says:

          Hynh and FC –
          I’m looking forward to our meeting tomorrow.

          0

          0
        • hah says:

          FC, hynh copy paste sebab tu la tersalah ‘i am look’.

          ALL of dia punya examples? Really? ALL? Because to me, the last 2 examples are absolutely correct.

          Jgn nak menganjeng sgt bole? IELTS ko 9.0 mcm aku ke?

          0

          0
        • JALANG KDU BERLAGAK says:

          English ke laut la dik..
          Kesian nya perempuan ni. Nak jadi artis malaysia feeling jadi artis hollywood.

          0

          0
        • FC says:

          Hello Hynh,

          Thanks so much for taking my comment with such grace, it was sincerely meant to correct an ‘oversight’ on your end and I’m glad to have you see it from my point of view as well now. Have a good day! :)

          0

          0
        • FC says:

          Hey Grammar Nazi,

          Coffee on you? :)

          0

          0
      • Anonymous says:

        mohon abg letak gambar baru. gambar tu terlalu naive utk diletak sini..

        anyway, melayu mmg ramai yg busuk, esp yg acah2 alim tp perangai celaka bak hang (excuse the melaka in me :crdt kokping)…

        dan ada juga melayu yang buat salah tapi tak ngaku salah tp defensive nak mampos (excuse again, melaka in me jgk) yg sibuk nak justify x pakai tudung sbb x ikhlas blabla semata2 xnak pakai tudung *credit: blog kokping

        dan ada jgk yg melayu jenis duk mengata org, tengok salah org, diri dia mcm betul, duk point dosa org, padahal mengutuk org tu lagi berdosa..

        so pilih yg mana nak… aku pilih no 3 je la dah aku pun tgk ngutuk kokping. hahaha

        0

        0
        • hynh says:

          kepada FC,

          tima kasih banyak2 betulkan saya. Lepas nampak comment saya tadi di-publish baru perasan semua contoh tu dah salah. Sepatutnya semua contoh ayat di atas tak dak ‘am’. Sebab hukum selepas ‘am’ mesti diikuti dengan verb -ing. Contoh yang FC bagi tu memang betul. Jadi isunya di sini, betul la selepas ‘to’ tak semestinya diikuti dengan root word.

          Terima kasih sekali lagi buat FC.

          Sekian.

          0

          0
        • hynh says:

          IELTS saya x la sampai 9.0. Sebab tu saya ada buat salah jugak. Huhu.. IELTS saya cukup2 makan ja buat lepas syarat kemasukan ke university kat UK ni utk PhD dalam bidang Humanities (History). Supervisor pun selalu komen saya punya writing masih berbunyi ‘usluk melayu’. Banyak lagi saya kena perbaiki.

          Tadi dapat surat daripada pihak nursery sini. Ni contoh penggunaan ‘to’ yang tak berbalik kepada root word:

          We look forward to seeing you and your child at our open day or the home visit.

          Your sincerely,
          Mrs Cully and Nursery Staff.

          Sekian.

          0

          0
      • Anonymous says:

        hahhahaa abg naraa

        0

        0
      • pencetusummah says:

        hahahaha abg nara..hahahaa

        0

        0
      • hmm says:

        dosa je semua ni…
        sape xnak baca and kutuk, jangan bukak mana2 blog artis..
        sape nak bace and kutuk sambil tambah dosa, silakan..dah nama pun blog artis kan, of kos la tempat begosip…

        same2 muhasabah diri la..
        btw, ko translate bm ke english la dik, jangan buat macam ni dalam spm nanti!

        0

        0
      • K.A.A says:

        kalo x suka dgn fan malaysia.. keluar dari malaysia… nak jadi artis makan duit rakyat malaysia gak… mcm good2 je si penulis tu… Allah x de nak menilai kita dari segi kita open minded ke idak…

        0

        0
      • ayahanda boy iman says:

        diknon, ayahanda rasa ko translate bulat2 kat kepala hotak ko yg berdengung tu into english, betol tak? kesian ko, buat malu KDU jek. ayahanda saran ko repeat english 101 balik, ke laut sangat english ko tu nokssss. bajet mcm bagus tp kene lahar bertubi2

        0

        0
      • tipah says:

        Yg lain tu.lantak lah.tp ak plg bengang die sebut “are all malays outside from city are like these” mmg lahanat ah.ak asal kg.xd batak artis ah wey.tu atas individual.bkn kg ke bandar ke.

        0

        0
    • melati says:

      oh my english!!! tanjat acik bce grammar english ko dik non!!! len kali sekolah gi CBN taw!!!haha

      0

      0
      • Bedah says:

        As for example, the latest news about Tiz Zaqyah “dying” her hair red
        Sebagai contoh, berita terkini mengenai Tiz Zaqiyah “mati” rambut merah..
        Oh my Gucci, do u understand what does “dying” means?
        Hellooo.. its DYEING NOT DYING okay.. itu mati!!
        Laughing my ass off…. hahahahhahahahahhahahhahahahahah
        I don’t know what makes you so dumb but it really works (^_^)

        0

        0
    • Bulat says:

      Xcuse me. Warnakan rambut merah striking tu tanda maju? Kalau macam tu orang asli, red indian, yg tinggal dalam hutan pedalaman, batak, Penan, yang bertatu , buat qaza, tak pakai baju, baju tak cukup kain , mereka tu boleh dikatakan lebih maju dari Amerika . Speaking konon. Baru ambik dip, pandai speaking, duduk kat bandaraya dah perasan Amerika . Sila bunuh diri lah!!!!!!

      0

      0
    • sotset says:

      Ntah pape.ni artis yg kna kutuk and pura2 tulis emel ke?

      0

      0
    • Farah says:

      ahaha lol. okay kelakar pulak rasa biarlah dia dengan englishnya mungkin kita ni bukan berasal dari KL so we cant judge her language..nilah contoh bakal artis yg akan mengeluarkan statement bodoh di masa masa akan datang

      Paling menyampah kalau setiap kali comment dekat Instagram or blog mesti ada manusia manusia seperti adik Subang Jaya ni yg akan mention TYPICAL MALAY, NARROW MINDED STUPID PERVERT JUDGE-MENTAL wtf. Support sangat retis retis yg tah apa apa ni. Org yg bijak takkan biar diri dia dikutuk bodoh je. Boleh tengok contoh Lisa Surihani, dia mmg seksi diluar camera tapi pandai je jaga pemakaian bila pegi majlis or keluar. sbb tu ramai org suka.

      Lagi satu org Malaysia mmg camni, so live with it! Kalau rasa awak tu so KL, city girl, open minded sila jadi artis diluar negara. Kitorg sikit pun tak heran, lagipun tujuan awak jadi artis sbb nak kaya cepat, kawin ngn org kaya and mls nak belajar amik course yg nak perah perah kepala kan =)

      0

      0
      • Cik Meow says:

        Aku setuju!
        Kalau tak suka ditegur, sila keluar. Jangan nak sentap kat sini.

        0

        0
      • sempoi says:

        aku sokong komen ko farah..sempoi laa dik..gelabah laa lu…warna rambut merah y terang nk mampos tu ko kate ok??ko ni islam ke x??lg satu,kenapa kami semua tak boleh kaitkan agama ??kebanyakn artis kat malaysia ni semua melayu…melayu+islam..so klu dh warna rambut merah dah tu islam pulak tu wajib laa kami2 ini tegur..haram kan hukum mewarna rambut tanpa ada sebab2 y munasabah..itu pun hnya inai shj dibenarkan selain dari itu tidak boleh..lebih2 lg klu warna rambut itu untuk menarik perhatian,suka2 lg laa tak boleh dik oii…tu laa bljr agama xnk..agaknya bl ustaz ko tegur ko time skola dl msti ko bash giler2 ustaz tu kan..kesian..

        bkn setakat artis je kene tegur,kkdg org biasa cam aku ni pun klu ade buat salah pun org tegur jugak..cume aku ni bkn retis so xde laa nk meroyan kat twitter ke fb ke cam retis y xleh di tegur tu kann…bl ko dh keje nti dik,bkn setakat peminat je y tegur ko,bos ko pun tegur ko klu ko buat salah..abis tu ko nk ckp bos ko narrow minded sbb tegur ko??kesian btl aku bdk ni…klu camtu baik duk hutan jgn campur dgn masyarakat..normal laa dlm hidup ade org ske,ade org x ske…

        0

        0
    • concern says:

      dik keluar la n merantau lagi lebih jauh dari subang jaya n pekan KL yang ko rasa dah habis urban sangat tu…. stop pointing “orang kampung’ as negative symbol and as they are too naive.. orang kampung di Malaysia yang engko anggap narrow minded ni la lebih survival and ramai yang dah bejaya di luar sana.. Tun Mahathir contoh paling terang orang kampung yang berjaya dan yg bertanggungjawab develop kawasan urban yg ko bangga kan sangat tu..

      kenapa pembaca komen mcm suck..?! sebab ko tengok la dengan bijik mate ko attitude artis-artis hiburan malaysia dari yang muda sampai yang tua bangka yg majoritinya memang mcm jamban.. penuh dengan masalah moral dan macam tak pernah pergi sekolah, sedangkan mereka datang dari background masyarakat melayu yang bertamadun, Islamik dan penuh dengan adab dan sopan..

      kalo nak jadi artis hiburan Malaysia lapis baru, jadila artis yg bijak, pandai bawak diri dan tahu limit serta mendidik melalui hiburan.. janganla jadi artis yg bercakap, berpikir dan bertindak pakai kepala lutut macam yg banyk bersepah sekarang ni… boleh la merasa kene maki dengan orang Malaysia..

      0

      0
    • gegirl says:

      Ayoyo.. If you are too updated and western sangat, gi la dudok omputih sane.. Please la wey, aku stay ampang, aku dilahirkan di KL, mak bapak aku anak jati KL, tp xde la macam ngko.. Kami still tahu what is Halal n Haram.. Memang rambut Tiz Zaqyah cantik.. Kau Melayu kan, Islam kan? Kau patut tahu.. Dah la color rambut pun dah tak sah solat.. inikan pula show off rambut kau..

      Aku ni bertudung, tapi xde la nak keje kat KLCC ni pun nak pakai kain batik or baju kurung hari2.. Of coz la something yang follow the trends but still kene Syariah compliant..

      Giler ke ape kau ni.. Dik oii, kau ni baru diploma tempatan tapi dah berpikiran macam ni.. I dun know la how you will turn to if study abroad.. ntah2 lagi poyo.. aku okayy je ..

      0

      0
    • lololol says:

      Budak melayu baca gossip bahasa melayu, tulis email bahasa English.

      Stick to melayu je la, honey. Your English is horrible. It hurts my eyes when you used past tense at the wrong sentences. Also, the use of ‘IS’ and ‘ARE’ has been very confusing. Nak bagi komen, tolonglah at least orang boleh paham ayat tu.

      0

      0
    • pemerhati jauh says:

      aku rasa dia nak trial & error kot english nie. kot kot nie yang akan di submit untuk exam muet nanti LOL. dik non oii, akak nie duduk malaysia, grammar pun mungkin kelaut, tapi tulis macam hang nie, perghhh akak pun tau asalnye ditranslate google. peace !

      0

      0
    • Aku buat kesimpulan lah part kenapa relate agama dengan dunia hiburan.

      Macam nilah adik artist wannabe KDU college, tugas manusia kat muka bumi ni ada dua satu jadi hamba Allah, satu menjadi khalifah di muka bumi mentadbir bumi dengan sebaik2 pentadbir.

      Hatta dalam apa pun perkejaan kita buat menulis pun Allah kira. Jadi disebabkan kau pun persoalkan kenapa nak kena relate hiburan dengan agama. Jadi kau jawaplah dekat akhirat kelak. Sedarlah menjadi artis ni sia-sia saja. Sungguh, lain kalau kau jadi artis yang menyeru ke arah kebaikan dan mengingatkan manusia pada perjanjian azali antara manusia dengan Allah di alam roh lagi. Dah perjanjian kau apa? Lahir di muka bumi ni untuk jadi open minded dan artis hiburan? =.=

      ni untuk abg nara jugak.

      0

      0
    • Grammar nazi says:

      Oh honey… With your level of English, a Malaysian artist is definitely the perfect job for you.

      PS/ tudung or freehair, Tiz’s red hair is fugly #truth

      0

      0
    • yahoo says:

      Aku suspek Abg Nara yang tulis email ni. Sebab dia sentap dgn komen melahar gigi dia n wife kat post Oral B. Hahaha sabar bang, pegomen beautifulNara semua nakal-nakal.

      0

      0
    • SafiyyahHanzalah says:

      It’s how some people think.. you can’t change that and there’s nothing you can do.. dear KDU kid, please don’t embarrass yourself again. Watch your words okay. Fans are everything to an artist. Basically you can’t change how some people think and how they judge something. They will continue talk and talk about one tiny matter as long as they want. When they get tired of it, they’ll stop.

      Becoming an artist is not easy, what you see is just only maybe 10% of real life. If you can’t stand it already, don’t be an entertainment artist. As simple as that.

      From how you say things, I can say that it’s you who actually should open your mind more. You know, there are many types of people in this world with different judgement and perspective towards something. That’s a fact. I’ve read so many comments from this blog and other entertainment blogs, yeah SOME of them really sucks.

      “Why they must related anything that celebrities do religiously?”

      ***Oh.. I don’t know if you’re a Muslim or not. But if you’re, you should be aware that the hair is aurat obviously referring to Tiz Zaqyah (and she’s also Muslim). If the celebrity is non-Muslim, people don’t even bother if they get naked.

      “And the most stupidest thing, why they want to expect all female celebrities to wear Tudung when the Google searching box showing that a Malaysian is a total pervert towards female celebrities, as an example, as I trying to search Neelofa’s name or other female celebrities, the thing popped out is as an example: neelofa seksi, neelofa seluar dalam, neelofa bogel, etc.”

      ***I seriously don’t understand what you’re trying to relate in here. the tudung and pervert things are totally different topics (from how you saying it).

      I won’t talk about your grammar. I know you’ve tried your best. Just read more. Mine is not so correct either hahaha

      0

      0
    • lol says:

      Macam mana nak keje ni English pun terabur..

      0

      0
      • berterabur pun tak pe... says:

        Tak aper ….berterabur pun … Budak Kdu ni nak jd RETIS jerrrr…. bukan loyer , doktorr, enginier tak yah buar report bagai ….Budak Kdu ni hnya kene reportkn diri dngn vip @ vvip klu nak Kayo. Millionaire berlambak sanggup hangkut dorang klu berlakon suam2 kuku mcm HANIZ SURAYA… oppsss…

        0

        0
    • Bedah says:

      Your grammar is horrendous. Budak ni x pernah visit PerezHilton.com ke, TMZ ke. Dekat sana Hollywood celebrities banyak kena kutuk teruk lagi kot. Ko kot yang narrow minded. Dah nama artist mestila kena kutuk

      0

      0
    • Sedih says:

      Kepada yang komen “kalau english tak betul, takyah cakap english langsung”
      tu, does that mean that if your bacaan al-quran tak betul, then you should not be reading al-quran at all unless & until you get your tajwid right?

      0

      0
    • minimor says:

      tunggang langgang grammar ko bedahhh!

      0

      0
    • CT says:

      Kalo nak jadi artis smangat mesti kental…ni blum cuba dah merunggut. You have many artist such as Siti Nurhaliza and Yuna for example that have reach the world stage . They had gone through many things in life and you should learn from them. But what make them different is that they take whatever criticism thrown to them with an open heart. If you have talent , let your talent do the talking. Only if you are tough enough then you can survive in the malaysian entertainment, if not I suggest you find yourself a new career asap.

      0

      0
    • 12345678900987654321 says:

      DIK, SEKADAR NAK JADI ARTIST JE KAN? TAK PAYAH SEKOLAH PUN BOLEH JADI ARTIST DIK..BAZIR DUIT MAK BAPAK JE AMBIL COURSE MCM ITU DI KOLEJ SWASTA..AKAK BET RESULT SPM KAU TERUK SO TAK BOLEH MASUK IPTA, SO KAU MASUK KDU..TAPI SEKADAR COURSE MACAM TU, HMMM..ALAHAIIII…SEDIH AKAK MEMBACANYA..BTW, BEING OPEN MINDED RELATES TO ATTITUDE..ITS ABT THE ABILITY TO LISTEN AND RESPECT OTHER PEOPLE’S OPINION AND VIEWS AS WELL, NOT JUST YOURS..MY ADVISE AFTER READING YR LENGTHY ‘NOT WORTH READING’ LETTER ARE:
      (1) GET BACK TO YR ROOT..BORN N BRED IN PJ/HARTAMAS/WHATEVER PLACES IN KL EVEN RUMAH SETINGGAN @ PPR DOESN’T MAKE U URBAN / CITY GIRL..WHATS IMPORTANT IS THE WAY U THINK/MIND SET..AND YOUR MINDSET IS LIKE THE HOMELESS INDONESIAN ROAMING THE STREET AND POO UNDER THE BRIDGE (2) LEARN AL-QURAN AND ISLAMIC TEACHING..ITS SO MUCH BETTER THAN LEARN TO BECOME AN ARTIST??? WHAT A WASTE! (3) LEARN HOW TO COMMUNICATE / WRITE (READ REPLIES TO YR LETTER..YOU’LL UNDERSTAND WHAT I MEANT)..NO COMMENT ABT YR GRAMMAR, ENGLISH IS NOT OUR MOTHER TOUNGE, SO ITS UNDERSTOOD WHEN WE WRITE / TALK WITH A BIT GRAMMATICAL ERROR HERE AND THERE..ASALKAN ADA 2 WAY COMMUNICATION MENUNJUKKAN KEDUA2 FAHAM W/PUN GRAMMAR BERTERABUR..TETAPI ADALAH LEBIH BIJAK JIKA KAU BELAJAR LAGI UNTUK IMPROVE ENGLISH LANGUAGE, IMPROVE GRAMMAR..

      0

      0
    • Oz says:

      Tawaran Perkhidmatan Urut B2B Untuk Lelaki Di Kawasan Kuala Terengganu

      Saya menawarkan perkhidmatan urut B2B outcall di kawasan kuala Terengganu. Harga serendah hanya RM50 sejam. Perkhidmatan seumpama ini pertama kali diperkenal di sini.
      Sila hubungi :
      IZ ditalian – 0189118071 / 01473116396
      Tidak terbuka kepada lelaki lembut / nyah

      TQ

      0

      0
    • Mak Esah says:

      aku x nk komen pape..
      cuma nk ckp… OWH OWH OWHHH YOUR ENGLISH ! !

      0

      0
    • Anonymous says:

      macam -macam

      0

      0
  2. Kamehameha says:

    Prkataan pertama nak tulis, bapak poyo.

    0

    0
  3. lana lang says:

    alahaiii..poyo nye kau dik.. dah la nak jadik artis,pastu komen omputih xnak kalah…dik, tu la bayaran nya kalau jadi artis…kalau xnak kene kutuk ngan org, jgn jd artis…oh, btw, ade diploma jek, xyah poyo sgt..tau lah budak subang jaya. mmg ada gaya, mcm hari2 , hari raya.. hiks…akk ni ade degree dik oii…byk gak commentators kat sini siap ada master segala..tp wat lek wat peace jek.. x kata ape adik ckp tu salah, ada betulnya..cuma kelakar sikit jek..ok bai

    0

    0
    • ohh says:

      mcm lah ko tu bagus sangat…!

      0

      0
    • heidi says:

      ko tu bagus sangat ker??

      0

      0
    • takdakdiplomacumaadaMaster says:

      setuju ! hahaha. ingatkan chinese ke indian ke yg tulis karangan english berderet tu, rupanya malays jugakk.. malays kalau tegur pakai english ni “ego” tu duk depan, hok nasihatnya duk blakang. org putih celup mmg suka sokong kemungkaran “As for example, the latest news about Tiz Zaqyah dying her hair red, I think her hairstyle is very nice and up to date as I seen red as a very trending colour right now and I took it as normal because I seen many people dying their hair”
      haishh! malays cannot be like that la .Malays mmg dilahirkan sbg Islam not Kristian/Budhaa/Hindu/ etc
      btw, i takdak diploma cma ada master je.. hahah. ok dah.

      0

      0
    • Anonymous says:

      tak terkejut dengan org mcm kau ni, ada degree master tapi still typical. wake up!

      0

      0
    • eh eh eh says:

      haha nak tergelak baca smua2 nye..ada yg betul gak pe budak ni cakap.. Kdg2 ak pelik gak ngn reader BN ni.. Apa yg korang expect from an artist? Nak dorang jaga aurat, batas dan hukum semua. Kalo dorang kesah pasal semua tu dorang tak akan jdi artis at the first place la. Semua masuk blog ni sebab nak tau pasal gosip artis, then? Tepuk dada tanya la diri masing2 niat korang tu. Aku tak backup artis pon sebab byk yg poyo je lebih tpi bakat tak seberapa.. sama la dengan peminat. ada yg sampai follow FB twitter and insta bagai just utk kutuk. Wah banyak nye masa terluang yer (aku lgsg takde follow artist, so lgsg tak tau pasal dorg, just bc BN je la nak tau perkembgan tpi smua pon perkembgan x sihat..sigh). Ada yang sanjung bagai nak rak tu lagi la aku tak paham. Anyway adik yg baru nak masuk entertainment industry, kalo awak takut dgn smua2 judgemental ni, then it’s better for u to just stop. Day dreaming je la senang.

      0

      0
      • AKAK WORLD says:

        SERIOUSLY, TULISAN BUDAK2 MENTAH ….KONONN URBAN LAH SGT!!! LET ME TELL U DIK, I’M NOT FRM YR COUNTRY, I WAS RAISED AND EDUCATED IN A SECULAR ENVIRONMENT. I WAS LIKE U ONCE, CLDNT UNDERSTAND MY OWN BANGSA APALAGI AGAMA MAKLUMLAH SBB DAH URBAN SGT KONON, SO TERASA LAH DARJAT TU TINGGI. FOR ME SEGALA TEGURAN BERMAKNA ORG TU KOLOT N UNEDUCATED,LIKE U SAID “NARROW-MINDED”. BUT TT WAS IN THE PAST, AKU BANGGA KERANA AKU CARI BANGSA AKU DAN AGAMA AKU N NOW IM NOT ASHAMED TO ADMIT IM IN THAT CATEGORY YG KAU GOLONGKAN SBG KOLOT OR NARROW-MINDED. AKU BANGGA KERANA AKU KOLOT AKU DAPAT FIKIR YG HALAL DAN HARAM, AKU TAHU KEHIDUPAN PERLU ADA BATASAN. ALLAH KURNIA KAN KITA AKAL, FIKIR HUKUM2 ALLAH DAN APA RELEVAN NYA PADA KEHIDUPAN. WLD THE WORLD BE THE WAY IT IS NOW IF ALL OF US HAVE FOLLOWED WHAT HE HAS COMMANDED?? KAU RASA GOLONGAN MANA YG DATANGKAN HURU-HARA PADA DUNIA HARI INI??? JGN BANGGA KONON URBAN SGT SAMPAI TAK BOLEH TERIMA TEGURAN SBB ESOK LUSA ALLAH BOLEH BERI ATAU TARIK BALIK SEMUA YG KAU ADA. IF U CANT ACCEPT BEING IN THIS ENTERTAINMENT INDUSTRY YG KAU RASA KOLOT, THEN U CAN PACK UP YR BAGS N BLAHHHH FROM HERE, GO JOIN HOLLYWOOD YG KAU BANGGA2 KAN. U R NOT ONE OF THEM UNTIL U BECOME THEM (IF THAT’S WHAT U WANT). SERIOUSLY, IF U CLAIM U HV THE RIGHT TO DO ANYTHING N EVERYTHING AS AN ARTISTS, THEN DONT U THINK WE ALSO HV OUR RIGHT TO SAY WHAT WE THINK, CHOOSE WHICH ARTISTS WE LIKE N WHOM WE WANT TO WATCH. SERIOUSLY WHAT IS RATING??? AND WHO ARE THE CINEMAS, TVS N THEATRES DEPEND ON TO SELL THEIR PRODUCTS??? LIKE SERIOUSLY DIK U BETTER LEARN HUMILITY AND HEAL YR SPIRITUAL THEN U WILL SEE THE WORLD FROM MANY DIFFERENT PERSPECTIVES. SEMOGA ALLAH BERI U HIDAYAH, AMIN.

        0

        0
        • mieralolaaa says:

          aku nak budak niehhh bykkn buka channel oasis.. tgk laa tanah kubur tue byk2.. tgk kat utube pun boleiiii ….. open sgtt haa pintu neraka pun open utk kamu… jom laaa kite bertaubat toksah giniehh lahh kanss..

          0

          0
      • Man Ipoh says:

        ramai yang baca BN nara ni hipokrit….terutama macam ustaz dan ustazah…dah tahu hiburan….nak bersyarah pulak…..

        9

        0

        0
      • Man Kiara says:

        Walaupun nahu adik teruk tapi saya faham apa yang adik maksudkan.Ramai yang pembaca BN ni hipokrit….terutama yang macam ustaz dan ustazah…dah tahu dunia hiburan….nak bersyarah pulak,.baik kau orang tengok rancangan ugama saja….mungkin dia orang ni bertudung,kolot dan dari kampung atau baru datang kebandar minda masih kekampungan..tapi ada hati nak jadi artis atau jealous dengan artis…sebab tu suka komen yang bukan-bukan pada artis….mereka yang suka mengutuk ni….get a life…macamlah kau orang bagus sangat…..lepas ni mesti banyak minah atau mamat fikiran sempit mengutuk aku pulak….ki…ki…ki

        9

        0

        0
  4. KELOLO says:

    jadi bagaimanakah ini akan mengeffect para komentar di sini?
    Boooohooo nobody cares about you. Such an attention seeker..
    Tayah nak jadi cheta sangat nak seek attention. Memalukan…Sebaik terang terang sebut budak KDU.. bagus!

    0

    0
    • woii says:

      plz plz jgn nk memalukan senior kamu di KDU ..org yg urban x perlu nk bgtau dia urban.. gaya penulisan x mcm budak KDU….(…………………….)

      0

      0
  5. makanpizza says:

    Artis wannabe sangat. Like it or not, industri yg bakal anda pilih tu, itu lah rupanya. Selamat menjadi artis.

    Pfttt

    0

    0
  6. musibat says:

    As for example, the latest news about Tiz Zaqyah dying her hair red, I think her hairstyle is very nice and up to date as I seen red as a very trending colour right now and I took it as normal because I seen many people dying their hair – statement paling bodoh

    0

    0
    • Geram says:

      “Why they must related anything that celebrities do religiously?”

      paling rasa nak lempang !

      0

      0
    • Bedah says:

      As for example, the latest news about Tiz Zaqyah “dying” her hair red

      Hellooo.. its DYEING NOT DYING okay.. dying itu mati!!
      Laughing my ass off…. hahahahhahahahahhahahhahahahahah
      I don’t know what makes you so dumb but it really works (^_^)

      0

      0
      • Anonymous says:

        Dying tu nazak

        0

        0
        • Tipah says:

          Oh My Dior Anonymous…..
          Do have to be a keyboard worrier?
          Lack of sense of humor.. did everything have to be serious with u?
          phuwwwlllleeezzzzzzz.. get a life dude!

          0

          0
      • Anonymous says:

        bedah, jgn saiko, jgn pakai bnyk nama pls… ur ip is still d same ok.. bila nak ckp urdu? kahkahkah

        deutch konon, meh aku ckp cine, kanine lu.. kahkahkah…

        0

        0
  7. kak timah says:

    Cer ko spekang bahsa melayu…. Mgkin kak timah bole Paham…
    Adik Nara: 8-1=7….cr BG soalan yg x Susah dr ni boley…. Hahahahah

    0

    0
  8. waterlily says:

    first of all,

    your english is quite terrible dik..

    second of all, sekian terima kasih.

    adik kene byk belaja lagi liku2 kehidupan.

    0

    0
    • Anonymous says:

      eceh kata english dia quite terrible, how’s yours then?

      0

      0
      • spesis sama says:

        tah2 kau ni dia……
        bukan nak kutuk english dia tu…
        nmpk ker tak dia budget tp tak sedar diri..itu yg english bapak teruk nak guna jgk, nak budget bandar&artis katerkan..dah english huduh, guna malay je lah tak hilang cita2 nak jadi artis tu pun jngn risau

        0

        0
        • Anonymous says:

          peluang pekerjaan sekarang memerlukan kelyakan berbahasa inggeris, unless ko nak keje gomen. if org2 mcm korgasik kutuk org berbahasa inggeris, mcm mana dorg nak belajar. org pun takut dan xde konfiden nak bertutur.

          mmg la dia budget, tp bnyk lagi point boleh komen selain part grammar or english.

          0

          0
        • hah says:

          anon, belajar english kat sekolah. dah sampai masuk kolej english hazab ke laut pastu fefeeling urban nak komen kat blog gosip in english tapi tunggang langgang..tu elok belajar senyap2 je. ko nak belajar english puluh tahun sampai bila baru nak english ok? kalau semua cam ko, tak sedarkan diri dia english dia hazab sampai bila la dying hair dying hair

          0

          0
      • z says:

        ngoi,english dia kena bash sebab dia claimed diri urban sgt,pastu kutuk org kekampungan la apa.sedangkan english dia sndiri ntahapapa.agak pelik kalau org bandar mengaku urban tp english azab.

        0

        0
    • popo says:

      Grammar yang basic punya boleh belajar lagi dengan lebih gigih yaaa. Lain kali jangan tulis I feeling, tulis I am feeling atau I feel. Lepas tu kalau nak senarai contoh banyak-banyak guna are jangan guna is. Kemudian tak payah nak as AN example sebab contoh lebih dari satu ok? Haaa kan aku dah buka kelas belajar English taraf budak sekolah rendah. OMG narrow-minded nya diri aku ni. Homaigod I feel bad ( nampak tak aku guna verb feel dengan betul huahuahua)

      0

      0
      • Anonymous says:

        client + bosses aku all aussies, lagi bnyk grammar error dari ni, at least she tried.

        0

        0
        • narareader says:

          Bukan Melayu takut hendak menulis/membaca/menutur guna bahasa Inggeris, tetapi, perlu kena dengan hadirinnya. Sah-sah pembaca BN ni majoriti orang Melayu, kalau ada Cina India pun (kalau ada laa…, kalau ada 1 Malaysia sangatlah) macamlah Cina India tak faham bahasa Melayu?

          Gajah depan kepala tak nampak, Cheta tak cium Zain takyah pakai kanta tu yang nampak sangat.

          0

          0
        • lili says:

          Aku sakit hati sebab dia dok kutuk-kutuk orang lain kononnya tinggal luar bandar pemikiran sempit, asyik nak kaitkan dengan agama, lower level la kononnya. Macam dia bagus sangat. Sebab tu la orang bash english dia. Apa ingat orang bandar saja terer BI, orang kampung tak tau apa-apa? Aku tak kisah orang yang broken BI kalau dia humble, ngaku kurang tahu, sanggup dibetulkan. Bukan yang berlagak, jenis kutuk orang lain terutamanya kampung. Tok nek aku asal kampung gak weh

          0

          0
  9. The One & Only Makcik Esah says:

    Makcik orang kampung jadi makcik tak faham nak…cuma makcik faham 1 perkataan bandar yang makcik tau sesuai benar dengan anak yang belajar dekat KDU ini iaitu…..POYO!!!

    0

    0
  10. Mineral yang open minded says:

    “since their fans are so judgemental and narrow minded”..setuju ngan statement ni..tp yg judgemental tu bkn fans..tu anti-fans..blagak cam mereka tu fans..kalau fans, mesti support & ajar ngan cara baik..bukan caci hina mcm diri tu baik sgt..thanks..

    0

    0
  11. waterlily says:

    org yg duduk bandar pun asal dari kg dik…

    0

    0
  12. siah says:

    Belum jadi artis perangai dah macam retis diva. Ahkak kesiannn kat ko dik

    0

    0
  13. ah paint says:

    Tulislah dalam bahasa melayu kalau dah tahu english macam tu –‘ sakit kepala baca.

    0

    0
    • Anonymous says:

      wait. ke kau yg bodoh english?

      0

      0
      • ah paint says:

        Hahaha anon, memanglah aku bodoh english, aku jual cat kat pekan je. Kalau aku pandai dah lama aku jadi enjinior..eh betul ke eja ni? Lagi pun, kau tak baca ke nama aku? Ke kau lg bodoh english dari aku?

        Anyway, to this KDU kid, if you want to be in the entertainment industry, the least you could do is to improve your english. No need british accent, aussie accent and stuff, just nice fluent english. Goodlyck budak KDU :)

        0

        0
        • Anonymous says:

          fluent doesnt mean grammatically right brotha! keep ur head down a bit will u.. i can see that she’s able to speak but with grammatical error here n there whch is normal and can be improved. belittling people will not make u look smart ok bro.. kbye

          0

          0
      • ah paint says:

        Hahaha anon, memanglah aku bodoh english, aku jual cat kat pekan je. Kalau aku pandai dah lama aku jadi enjinior..eh betul ke eja ni? Lagi pun, kau tak baca ke nama aku? Ke kau lg bodoh english dari aku?

        Anyway, to this KDU kid, if you want to be in the entertainment industry, the least you could do is to improve your english. No need british accent, aussie accent and stuff, just nice fluent english. Goodluck budak KDU :)

        0

        0
      • ah paint says:

        Eh yeah anon, wrong choice of word there, should be ‘fluent and grammatically correct bla bla’. My bad, sorry.

        What I’m trying to convey here is, if you cannot write proper english, then improve it, or write in malay. Unlike most people, I did not ask her to stop using it. Anyway, bad grammar may cause misunderstanding

        0

        0
        • Anonymous says:

          how to improve if she’s not allowed to practice? enlighten me pls.

          agree to the part bad grammar will mislead the meaning. but do u know that matsallehs dont speak perfect grammar too? inikan pula melayu, just give her some space on her grammar..

          i am kampung people i despise those who look down at us. but if this shows how narrow a city girl can be, i am proud to be born in kampung and to be called kampung people. hail kampung!

          0

          0
        • Bedah says:

          totally agreed ah paint..

          0

          0
    • alaa says:

      kaaaaannn… ni bajet2 orang city punya english ke ni? ehehehe

      0

      0
      • ah paint says:

        Hahaha anon, memanglah aku bodoh english, aku jual cat kat pekan je. Kalau aku pandai dah lama aku jadi enjinior..eh betul ke eja ni? Lagi pun, kau tak baca ke nama aku? Ke kau lg bodoh english dari aku?

        Anyway, to this KDU kid, if you want to be in the entertainment industry, the least you could do is to improve your english. No need british accent, aussie accent and stuff, just nice fluent english. Goodlyck budak KDU :)

        0

        0
    • ah paint says:

      First of all, I did not stop her from practicing, but in my opinion there are other better ways for her to do that, maybe she should write this email and ask someone trustworthy to improve it? Sending an email in this form of grammar will only invite unscrupulous comments, whether she likes it or not,

      I too live in a kampung, and I learnt english the hard way, so please don’t go around saying that only ‘urban people’ can speak english. And if I can fo it, you can to :)

      0

      0
      • budak biasa jer says:

        komen kau yg perenggan kedua tu betul2 beri aku semangat utk perbaiki english aku…aku ni tak ada lah pandai sgt english..still lagi belajar. Dulu..agak susah jugak aku nak belajar english sebab kawan2 aku…keluarga aku semua tak pandai english. Aku belajar english pun kat sekolah & internet. Sekarang, walaupun english aku kadang2 still ada grammatical error tapi aku dah boleh cakap english. Betul cakap org…practice makes perfect.

        0

        0
      • Anonymous says:

        kelles nak antar email kat nara kene mcm nak antar assignment, siap bg org check semua bagai. chill bro, dia salah grammar bkn salah tajwid.

        0

        0
      • hah says:

        aku takla duduk kampung, tapi parents tak kaya, sederhana2 je. dorang x reti ckp omputih pon so kat rumah ke, dgn sedara mara ke, semua ckp melayu.

        tapi?

        aku sendiri yg usaha. baca buku omputih, semua word yg aku tak paham aku tulis dalam buku nota, cari definition dlm dictionary, ringkaskan, then hafal. so makin lama, makin banyak word. tiap2 ari aku refresh hafal.

        aku dari zaman sekolah menengah lagi org dah puji english aku. sebab urban ke? TAK. sebab USAHA.

        cer tanya apa usaha minah kokesyen english hazab ni buat? kalau asyik TUUUUULIS je grammar hancus tapi tak belajar dari kesilapan tak guna gak. blog gossip ke tempat nak belajar dari kesilapannya?

        0

        0
  14. bukan waris tapi waras says:

    Kalo lum qatam grammar and vocab english, lebih baik tulis dlm bhs melayu

    0

    0
    • miss m says:

      sama macam baca alquran.. kalau belum qatam tajwid tak payah mengada baca alquran..practise make perfect.. –.”””

      0

      0
      • dena says:

        helloooo…membaca ngan menulis berbeza. pls take note. bab al-quran ngan tajwid. tolong buat comparison dengan sesuatu yang berkait.

        contoh : tak pandai tajwid tak payah baca al-quran.budak kat atas ni menaip english,bukan membaca. i know she can read so well. baca kat sini learning process.tak related langsung.

        yang related dengan gramatical error tu ko boleh cakap, “tak paham tajwid, jgn berani2 nak tulis al-quran”

        baru sama dengan, “grammar tunggang langgang, baik tulis bahasa je”

        sebab apa? nanti lain yg nak disampaikan lain yg orang paham.

        0

        0
        • Anonymous says:

          baca quran kena kuar suara utk di dgr, xtau la aku klu ko baca dlm hati je kan, even baca dlm hati pun klu ko baca dgn tajwid salah berdosa. jadi sbb tu ko rasa perlu ke utk ko jgn baca langsung? fikirkan.

          xkan la sbb ko xpandai tajwid ko perlu baca terjemahan bahasa je?

          0

          0
      • rianda says:

        miss.m : (soalan pertama : Kau cikgu tajwid ke?lolz. apa la cikgu tajwid buat dlm ni. cek tajwid pengkomen ke?)
        btw.tak katam tajwid takyah baca al quran? kau bia betul. dalam solat pon bacaan ayat2 quran. jd x pndai tajwid, tak yah solat? jgn memandai bg hukum sendri.
        In this case, budak ni nak utarakan pendapat dia je. aku pon rasa budak ni lorat gila nk speaking bagai. tp look into positive side, bagus gak die try. aku faham je apa dia tulis pon.takdahal. tapi mungkin cikgu tajwid expectation tinggi sikit kot.
        dan.. kalau x katam , x terer abes x boleh cuba..bila masa nak applykan practice make perfect yg cikgu warwarkan tu? baca dalam hati eh? kot.. =)

        0

        0
    • Anonymous says:

      melayu bodoh, klu x pandai belajar n practice, bkn x belajar lgsg.

      0

      0
  15. Anonymous says:

    Bang Nara, sila cakap kat dia ni. His/Her English can give people cancer. The first paragraph is already filled with grammatical errors. *shakes head*

    Also, judging people and saying they are judgmental is only making it a point that the person him/herself is judgmental.

    Honestly I’m going to have nightmares from reading the above so called luahan.

    Please, if your heart isn’t strong enough to face criticism, get the hell away from entertainment industry. This is merely a Malaysia’s local market. Have that person even seen the way celebrities are treated in other countries? Leaving Hollywood alone since their value as the western people are completely different from us, even the Hallyu fan-bases are a lot worst than the commentators here.

    Honestly. Stop saying people are stupid when you can’t even make a single sentence without grammatical error. It only makes you seems stupid. Get over yourself.

    0

    0
  16. cik yah says:

    Nara,
    sila bertanggungjawab dengan artikel anda.
    Komentor anda memang ramai hilang kawalan.
    50% tidak dewasa dan tidak matang.
    Sila check semula komen2 yang beratus tu.
    Tak mampu? Tiada masa? Jawapan mudah untuk mengelak diri.

    Bukan tagline beautifulnara, ‘marilah bergosip secara berhemah’ ke?
    Macammana nak pastikan ianya berhemah?
    Sila check komen on daily basis. Bukan tulis artikel dan hilang pergi.
    Kalau tak mampu, tukar sahaja tagline tu.
    Mungkin boleh ‘marilah bergosip dan komen dengan sesukahati anda’.

    0

    0
    • AbangNara says:

      Salam cik yah

      Setiap hari ada lebih dari 1000 komen yg masuk di beautifulnara.

      Kalau nak baca dan periksa satu satu, makan nasik pun x sempat.

      Kalau cik yah rajin, Meh la kerja part time tolong pantau komen.

      0

      0
      • cik yah says:

        Eh, ada vacancy ke?
        seriously ada?
        boleh saya tolong carikkan part timer yg mungkin boleh membantu?

        0

        0
        • minah jambu merah biru says:

          eh ye ke ? minah jambu pon nk keja ngan bang nara la..biar minah jambu tolong pantau kn komen2 semua leh tk ? bang nara leh tak !!!!!!!!!!…bang nara kalau minah jambu tanye tk penah nk jawab padahal minah jambu ada lah pengomen yg setia ngan BN….bang nara are u there ?

          0

          0
      • Pantau jngn tak pantau... says:

        Hai abg nara… kak nara kan boleh tolong …. Salam cik yah … Betul la Abg Nara beritahu tu … cik Yah kene Faham … Mari bergossip cara berhemah maknanya Tukang Komen kene lah ambik tanggungjwb jgk terhadap apa yg mrk tulis …
        Cik Yah … Sungguh tak logik bila cik yah kata nak suruh abg nara ni pantau Beribu komen. Entry baru & lama smua org komen. Da bg tau kat kotak biru tu kpd tukang komen spy pepandai la bw diri bila komen.

        1. Jawabnya abg nara ni kene PENYAKIT BATU KARANG krn tahan urin dia sbb tak sempat ke tandas.. Tak pun dia kene pakai PAMPERS syer dngn ank dia punyer tak yah ke tandas.

        2. BADAN abg nara mcm ORG AFRIKA yg kebulur kemarau … KURUH KERING tak minum & makan sbb keje nak pantau jer… Hilang Kemachoan Nara…

        3. Mata abg nara cuba cik yah tngk … cermin mata dia tebal .. bak kata Che Ta tak lama lg kene pakai KANTA PEMBESAR sbb mata dia naik julin menghadap komen2. Tngk tu dia da ambik gambr bukak cermin mata sbb mata dia da penat @ nak TUNJUK MATA ALA KOREAN IDOL YG TAK JADI tu … huhuhu

        4. Abg nara akan JADI ZOMBI mcm hantu Mak Limah kg pisang sbb TIDAK TIDUR malam selama 24/7 pantau komen.

        5. Kak Nara BENGANG sbb KURANG BELAIAN dr Abg Nara sbb dia sebuk BELAI KOMEN 2 tu. Maka rumahtangga mrk jd haru biru. Pertambahan Kpendudukan negara kluarga abg nara terbantut krn tak sempat nak tambah ank2.

        6. ANAK abg Nara TAK KENAL DADDY dia nanti Aritz tu ingt abg Nara ni mamat ntah saper2 tinggal kat umah dia sbb nara SIBUK TENGOK KOMEN SAMPAI TERLUPA TENGOK ANAK.

        7. Abg Nara TAK SEMPAT SOLAT sbb punggung dia melekat kat tempat duduk sbb duduk terlalu lama… bkn boleh jamak@qada klu tiada sbb2 syarie. GOSOK GIGI PUN TAK SEMPAT langsung tak leh jd model ubt gigi lg. Abg nara ikut la sunnah stiap kali solat gosok gigi bkn 2x sehari. Syer info.

        8. Kak yah INI BLOG JER bukan mainstrm nwspaper online @ Portal hiburan. Mcm2 ada tu yg meriah FESTIVAL KOMEN SEMASIA.:
        Tukang komen terdiri Para Asatizah( ustz, ustazah ), ilmuan, org gilor, org sewel, pervert, org kebanyakkan, org awam,org emo aka sakit jiwa, makcik gomen & swasta, pelbagai tengkat pelajaran tak lepas pmr hingga Phd, bapak org , org bujang, adk2, kakak2, sex maniac ect.

        **Sykt besau tu duit bnyk nak hire org tolong pantau. Abg nara ni duit yg nak bg ank bini makan & savings masa dpn… Ngam2 jer. Cadangn buat cik yah samaada JD SUKARELAWAN pantau komen kat BN @ SPONSOR family abg nara. Abg nara blh MINTAK DONER spt wiki minta doner.

        9. Sy tak faham org yg nak likes cik yah mcm tak pakai logik … INILAH CONTOH MCM2 ADA. SUKA HATI LA ORG nak like@dislike Cik yah wlpn tak logik. SY TAK MARA pun. OK APER NEGARA BEBAS BERDAULAT. Mcm tu lah jgk komen matang @ budak2 hingusan , logik@ tak logik, komen bodoh@ berilmu ect. Jngn masuk akta hasutan itu sy takut gak… politiks tak nak … main jauh2 dr sini.

        Klu nak tau komen pedas sy slalu lambat kuar tau … janji kuar. Kat belakang2 mcm da nak basi, abg nara pantau. Kene pantau … sy tak mara … Tadi ada org mara Nara siap kena puihhhx100 sbb komen dia lambat masuk @ kene pantau… abg anon relax la jngn mara2 nnt sakit jantung…

        10. Komen sy pena ada yg tak kuar kene pantau sbb sy ada bengang kat budak hina org miskin. Sy mara sbb ada makcik cleaner sy menangis bagai nak rak teresak2 bila baca. Tulisan sy tak da ayat makian pun . Komen sy dngn budak tu smua kene delete. Adil tu sbb tu sy tak kesah, PADAN MUKA KITA ORANG.

        11. Ayt Nara sy tngk BUKAN NAK MENGELAK tp LEBIH KPD LOGIK. Takkan dia nak type penjelasan mcm sy ni. Bg sy dah bg tau kat kotak biru jd pandai2 ler bawa diri. Sy cuti jd ada bnyak masa nak di buangkn.

        12. Cik yah & kekawan, fyi portal lain @ blog lain klu komen kenekn dorang kutuk dorang sucks, sure kene block tp klu Nara kene kutuk dia tak delete. Abg nara ni MMG THICK SKIN la. Klu sy mmg tak sanggup. Pakai perisai aper abg nara?. PERISAI KAPTEN AMERIKA ke..?

        13. Nama pun dah mcm2 org , perangai mcm2. BUKAN TAK DEWASA TP cuma DORANG KLU TYPE MMG TAK INGAT DUNIA. Almaklum lah Msia negra yg rakyat LITERASI online @ NETIZEN TERTINGGI DI DUNIA berbanding jumlah penduduknya.

        14. Klu SMUA PANTAU … TAK MENARIK … , sy baca nak lepas tension. Klu nak pantau semua baik abg nara KEJE DNGN LPF , CENSORSHIP kat astro @ mana stesen tv @ EDITOR surat kabor di msia.

        Sy ingt pena di ketawakn dngn mat saleh & ng timur asia. Dorang kata rakyat kita burng hantu… mcm2 gelaran dorang bg … lantak dorang la janji kita bahagia… mcm ngra dorang bagus sngt …

        Tp bg yg sentiasa online berintenet tu agak2 lah jngn melampau sampai tak ingat ank bini laki kluarga. Klu ckp hal agama jngn pandai2 jatuhkn hukum. Bercakap nafsu nafsi bkn dngn ilmu. Solat jngn sampai tertinggal. Jngn curang dngn pasangn. Jngn buat perkara tak senonoh.

        Lg satu sy tak fhm knapa melayu suka kutuk bangsa sndri. Typical malay. Korang duduk la kat luar ngra, baru tau perangai dorang pun mcm setan. Tak pena la sy dngr dorang kutuk bangsa sndri. Sekian. Timur barat pegi tak pena dngr perkataan typical bla bla …. . Kesian nama Melayu. Btw sy tak melayu….

        P.s: sy gonna miss BN sbb tinggal 1 mnth sj sy kat msia.

        0

        0
        • cik yah says:

          dahsyat kau kan. sampai 14 point kau boleh fikirkan. bagus-bagus! kaulah candidate yg sesuai utk jadi part timer kt BN ni. Walau agak pening nak baca komen kau, tp akak baca sampai habis untuk menghargai usaha keras kau berfikir dan menaip. tapi sampai penghujung akak masih terkial2 nak faham cerita sebenar kau. Namun begitu, syabas dik. Kerajinan kau amat dikagumi. 14 point kotttttt.

          p/s:Mana tak terkial, kejap kau cerita pasal pena, kejap pasal mara. akak pun tak tau apa kena mengena mara dan mak cik cleaner dalam cerita kau ni.

          0

          0
        • Bedah says:

          gigih uols

          0

          0
        • Pantau jngn tak pantau... says:

          Salam @cik yah & @kak bedah … oh citer pasal mck cleaner. Ada ank org kaya ni kata org miskin hidup dr hasil org kaya & bla..bla dia hina org miskin, dia bash giler2. Masa tu sy sdg baca BN tiba2 mck ni dtg nak baca skali … lps tu dia menangis.

          Dia kata ” mck tak minta pun jd miskin ” , masa tu keadaan dia tertekan. Dah tua pun kena keje tp dia tak suka meminta2. Sy masa tu tngh mara lps tu bila tngk mck tu menangis. Lg la angin 1 bdn. Ada ke dia kata sy saiko .. dia kata x da ank org kaya baik mcm sy. Lps tu my niece join dngn i skali tp dia ni pun sengal, dia kata dia tnya maid & drvr kami pasal sttmnt budak tu. Lg la dia kata my niece mcm2..

          Yg penting didik ank dngn agama. Budak Kdu ni rasa dia terlebih kaya ke … siap mention tmpt tinggal dia sbb perangai sama dngn budak narcissistic tu. Lps tu komen2 kami hilang smua termasuklah komen Budak hina org miskin itu. Maka lenyapkah komen2 itu dr entry sbb kene delete dngn abg nara. @cik yah juz nak bg tau abg nara ni buat keje jugak.

          Tp sy tak pernah mara dngn nara. Dia blogger klu mainstrm nwspaper tak pantau mmg sy scra formal buat aduan. Mungkin Nara tak perasan sbb bnyk sngt komen nak pantau.PENA=PERNAH. Budak yg hina org miskin tu SEBIJIK MCM BUDAK KDU ARTISTE WANNABE ni.

          Parents sy, 1 family lahir di bandar besar kat bndr metropllitan luarng, x pena hina org kg. Dulu masa kecik di msia, Kami klu cuti parents bw ke kg ntah mana2 bg kami main lumpur. Seronok aper. Main msk dlm paddy field. Tak kuar2 dr bendang. Sikit lg boleh kwn dngn kerbau sbb berkubang lama dlm lumpur.. Bdk KDU ni memalukan college dia la… bhs inggeris dia sy no komen.

          Sy duduk di europe & us bhs inggeris dorang lg hancur dr adek tu. Adek ni ada la jgk usaha nak guna bhs Inggeris klu kat europe ramai anti bhs inggeris. Jd mcm kak bedah kata klu lama2 duduk German tatabhs inggeris blh tnggang terbalik. Betul akak tu ckp , lain la yg ckp tu tak duduk sana @ guru bhs inggeris. Tak ramai penduduk tempatan di europe boleh bhs inggeris lain la di uk. Itu pun ada bhs irish & scotish pening kpl nak faham.
          Di Us student mrk tatabhs bhs inggeris klu tak blaja ke laut. Da habis high school pun ada yg lg teruk dr adek ni. Ni la bahana… Budak Kdu ni nak berlagak sngt. Cuba diri tu blja humble… tak ada la org bash dia sngt.
          Belum lg di ng asia timur , negara bkn planet bumi… planet mana sy pun x tau… kene blaja bhs mrk dulu baru blh hidup…

          Aper2 pun menuntut ilmu penting tp tak yah la nak gunakan ilmu yg sedikit tu … RASA DIRI TU ” UP ” dr org lain. Adek KDU oii. Bg sy bhs Inggeris dia tu x jd masalah asal sy fhm mesej dia. Tp yg merisaukan adalah TAHAP PEMIKIRAN DIA SBG MUSLIMAH. Bhs boleh blaja lg. Klu di Korea yg da berumur pun blaja dr sy. Tak jd masalah. Tp nak gunakn bhs inggeris sbb berlagak .. itu sndiri kene TANGGUNG la klu kene bash…

          0

          0
      • Dla Jaafar says:

        saya nak! saya nak!
        macam best je…macam menarik je….
        hahahahaha~

        0

        0
  17. jaja says:

    pada saya mereka yang komen bukan kolot. bukan x open minded. tapi mereka tahu mana halal haram. cuma cara penyampaian untuk menegur seseorang itu sahaja tidak berkesan. saya tahu tak semua orang sempurna. jadi sebab itu kita kena terima apa nasihat orang lain. cuma caranya penyampaian sahaja yang tak betul. sebagai melayu dan semestinya islam. yang salah atau haram saya tak perlu sokong walaupun saya peminat setia seseorang artis itu. kepada pembaca2 apa kata kita sama2 perbaiki cara penyampaian pendapat atau nasihat.

    0

    0
  18. Anonymous says:

    I have a hard time reading your so-called “luahan hati”, my dear. basically because I’m too pre-occupied in my head with correcting your english errors. lain kali tulis dalam bahasa melayu pun ok kan…senang sikit for everyone to get your point :)

    0

    0
    • Anonymous says:

      ni lagi satu melayu, klu dia salah betulkan, bukan kutuk.. sbb tu melayu malas nak belajar, asal nak belajar je kene kutuk. asal nak ckp omputih je, kene hina suruh ckp melayu je… kau ni asal ulu mana ni??

      do u think i dont had hard times to read your manglish????? hah? hah?

      nak kutuk, kutuk je la isi cerita dia, xyah la nak kutuk english dia teruk ke ape

      0

      0
      • musibat says:

        kecoh siaaa ko mesti budak ni kan? xyah la nak poyo sgt

        0

        0
        • alaa says:

          nak like banyak kali boleh tak agak2? ahahhahaa

          0

          0
        • Anonymous says:

          ni lagi sekor melayu dah tu anak mampos tapi bodoh x boleh nak di ajar. sbb tu ramai melayu ckp english memalukan malaysia… klu aku budak ni, baik aku reply in english je, pastu bahasa mesti ala2 ‘city-live-in-subang” ko ape tau, duduk ulu.. kahkahkah…

          0

          0
      • far says:

        ko melatah apesal. mesti ko yg tulis surat tu kan.. malu weh

        0

        0
        • Anonymous says:

          melatah sbb aku cikgu english yg kesiankan anak melayu x reti ckp english sbb org2 mcm korang yang suka kutuk org lain bila cuba ckp english!! mcm mana org melayu nak pandai klu ade lagi melayu2 mcm korang ni??

          0

          0
        • narareader says:

          Kepada Anonymous says:
          May 21, 2014 at 2:00 pm

          Bukan Melayu takut hendak menulis/membaca/menutur guna bahasa Inggeris, tetapi, perlu kena dengan hadirinnya. Sah-sah pembaca BN ni majoriti orang Melayu, kalau ada Cina India pun (kalau ada laa…, kalau ada 1 Malaysia sangatlah) macamlah Cina India tak faham bahasa Melayu?

          Aku bekerja di syarikat multi-nasional, di mana 100% bahasa yang digunakan ialah Bahasa Inggeris. Keperluan untuk bekerja di syarikat ialah mampu berkomunikasi dan fasih serta menulis menggunakan bahasa Inggeris dengan betul. Lagi malu kalau tulisan karat macam atas tu.

          Kalau ya pun nak melayu maju, baik praktis tulis hari-hari sebelum hantar email kat BN. Hahahaha

          0

          0
      • miss m says:

        bila cakap english kena kutuk ada saja ‘cikgu’ yg cuba nak betulkan grammatical error. haih! haram ke kalau salah grammar..dia tulis pun bukan writing english, spoken english…nnti bila cakap typical malay marah plak kan. why? malay kena cakap malay je ke? patut laa ramai melayu susah dapat kerja atasan.. english x bagus.

        0

        0
        • Anonymous says:

          ler ko ni.. pengomen ni sume cynical je la memandangkan tukang luah perasaan tu bajet macam diri tu baguih sangat. sampai hukum agama pun sume die taram ikut perception die sampai xleh beza halal haram, betul salah..

          0

          0
      • kdu says:

        Anonymous says:
        May 21, 2014 at 1:40 pm

        Kau ni budak KDU tu eik?

        0

        0
      • Anonymous says:

        Mesti nak kena kutuk lebih tepat kutukan membina kalau tak sampai bila2 tak ada improvement.Ini blog Melayu lebih baik comment dalam bahasa Melayu dari merapu in English.

        0

        0
      • budak KDU POYO says:

        ni laahh budak KDU tu..beria nau nau melenting.rajin ko kan.tu la.kan da sakit hati sendiri orang kutuk.orang sakit hati sebab ko tu poyo sangat ala2 urban bitch.sebab tu diorang kutuk english kau.

        0

        0
        • Anonymous says:

          org yg kata aku ni budak kdu maknanye korg bodoh. sila suruh nara check ip.

          0

          0
        • Tipah says:

          Anonymous is a KEYBOARD WARRIOR..
          I’m sorry for you :'(
          Naaaaa I don’t…. What a LOOOOOSER!!!
          Switched off the internet, he/she is nothing! Chicken!!!
          Booooooo

          0

          0
        • Anonymous says:

          so tipah is no keyboard warrior? what a joke! hahahaha

          0

          0
      • Bedah says:

        tak semua kutuk, ade jugak yg tolong perbetulkan..
        tapi si yg cuba memperbetulkan itu di”tahi”kan pulak… macam mane?
        Asek mencari salah org aje la kan

        0

        0
        • Anonymous says:

          alahai bedah nak betulkan grammar org, grammar sendiri kelaut, belajar ngan guru konon, aku rasa mesti guru ko mati x sempat ajar bab look forward to kan.. buat malu ngan caucasians je ku ko ckp lepas look forwad to kene root word. pls dont do it again ok.

          0

          0
        • Bedah says:

          Anonymous,
          Syabas anda seorang keyboard warrior.. Ya, you betol bout the “to” and so on bla bla.. semua u betul.. suka? Blöde fotze!
          owhh phuwleezzzz..
          org lain kondem this so called “urban city kid”, u cakap org melayu so typical suka kondem kenapa tak tegur.. bile org macam I menegur; dimana tiada kata kasar digunakan, u bash me pulak.. pastu asyik cakap melayu itu laa ini laa… come on la wei.. this is attitude problem, takde kena mengena dgn bangsa. Malu la wei memperkecilkan bangsa sendiri.. Dummkopf
          Come on… What u trying to proof lar??
          Mach es dir selber du scheisskopf … (btw its Deutsch in case you nak google kan)

          0

          0
        • Tipah says:

          Kak Bed, takpayah layan Anonymous..
          He’s MENTALLY RETARD! TOTALLY!…
          I get your point, what he/she trying to proof? dude, its gossip blog… bukan university!

          0

          0
        • hah says:

          ko dah check german ko grammar betul ke tak bedah? cikgu mana lak ajar ko yg ko nak sekolahkan commenters kat sini. jgn jack of all trades, master of none KANNNNN

          ooops

          0

          0
        • Bedah says:

          Hah.. Ich spreche deutsch…Du? Dumpfbacke…pffttt
          I don’t go to school to check my so called ‘German grammar’ or whatsoever u call lah… I speak German at home with my family.. so??

          0

          0
        • Anonymous says:

          alahai bedah, kelakar pulak panggil org keyboard warrior, ko tu tak keyboard warrior ke? berenti meroyan pls… ko mental ye.. siap ckp deutch bagai.. hebak lettewww… kahkahkah.. ade gak manusia suka tunjuk hebat kat blog gosip… bahasa urdu xnak ckp?? kah kah kah kahhhh…………

          aku x kata pun budak ni betul,seingat aku aku x bash pun ko betulkan english dia, tp nape ko nak meroyan bila aku betulkan ko????

          niat aku cuma nak betulkan ko punya ‘to’ not necessary kene root word tp ko bash aku berguru ngan google la ape la.. siapa keyboard warrior sekarang. heee ko ni kuat meroyan, tegur skit pun marah.. chill k…

          0

          0
    • pening says:

      Dear email writer,

      I’m having a hard time to ignore your bad english.

      Sincerely,
      ashamed to see people grew up in the city behaving like you.

      0

      0
      • Meredith says:

        Ditto.

        0

        0
      • Anonymous says:

        dear pening,

        im having hard times to ignore your bad english too.

        sincerely

        not ‘city’ malay

        0

        0
        • narareader says:

          Dear anonymous May 21, 2014 at 2:03 pm,

          I’m NOT im.

          0

          0
        • Anonymous says:

          dear nara reader, pls dont be so naive

          p/s: pls = please
          p/p/s : ur = your

          regards
          not city girl

          0

          0
        • Naruto says:

          sorry mencelah
          im dgn i’m tu sama jer.. “im” short form jelah, bukan error ke hape.

          0

          0
        • Lala says:

          alah….im tu singkatan jer, macam kau tulis jangan “jgn”.
          aku selalu gak tulis singkatan macam tu….kalau exam baru lah aku tulis penuh… PEACE :-)

          0

          0
        • narareader says:

          Yes darling :)

          Singkatan pls/ur/im
          Memang tiada salahnya, dah gigih nak betulkan penggunaan bahasa orang lain, kita pun haruslah perbetulkan ejaan sendiri juga.

          Takpa lah adik not ‘city’ girl kata saya naif. Cuma nak habaq, bila kerja nanti jangan pulak guna pls/ur/im , takut jadi kebiasaan, tak bagus untuk masa depan.

          kenyit mata sikit. ;)

          0

          0
        • Anonymous says:

          nara reader, usually in formal if u type im in words ke email ke it will auto correct as I’m, thats normal my dear..

          0

          0
  19. Anonymous says:

    Budak ni belum matang lagi. Kesian.. Dik, kita tak boleh nak halang apa sahaja yang orang luar nak cakap pasal kita. Tapi kita boleh kawal emosi dan reaksi sendiri terhadap kata-kata mereka pada kita. Nak melatah ke, nak marah ke, nak cool ke, tu semua terpulang pada diri sendiri. Mulut orang mana boleh tutup.

    0

    0
  20. DEENA says:

    hello, saya pelajar ijazah dari usm,
    saya suka para-para pengkomen disini.
    pengkomen-pengkomen di sini meriah dan lawak-lawak belaka , Malah ada juga yang suka memberi pendapat-pendapat yang bernas. :D

    p/s: tanpa anda apa akan jadi terhadap blog abg nara ni.

    0

    0
    • deebam says:

      DEENA.. baca komen lebih menyeronokkan daripada baca entry…
      betul ke ayat BM ni.. nanti salah kena kutuk pulak.. ekekekke

      0

      0
    • kak ton says:

      ehh ni BM tak betul ni.
      Para-para pengkomen (salah)
      Para pengkomen (betul)

      jom la bahas kan issue BM nih!!!! ahhhh..
      tgk xde sape pun kesah pasal bahasa melayu lagi.
      sedih doh.

      0

      0
  21. SASA says:

    if u are so good, brilliant and too urban like u mentioned in the letter, u won’t go to KDU which is private collage jeeeee pun. That’s all.

    0

    0
  22. bedah says:

    mak cik bedah jueii goreng pisang je..idok pandeiii bahasa orang putih ni..ado sapo2 ke boleh tlg mak cik bedah?? tapi dari pengalaman mak cik bedah..grammar budok ini ke laut dalam..sila masuk kelas tuition dopan umah mak cik bedah yoo

    0

    0
  23. ntahlaa says:

    wahai si sedih,
    xsemestinya kita jadi artis asyik kena kutuk dik oii..org biasa,org besar pn kena kutuk dik..kadang2 nk memeriahkan blog abg nara..memgla kdg2 ade komen yg menyakitkan hati..to be honest dik,akak terhibur baca komen2 yg ade dik..xperlu nak sakit hati sgt la dik..dik,kalau kita dah memmg niat nak bina kerjaya (xkira la apa kerjaya sklipn) jgn expect akan terima yg baik jer dik..kena kutuk,kena maki,kena tengking tu semua lumrah dik..adik beri komen kat abg nara,& abg nara post kt blog die pn,akn ade yg kutuk adik..tu la lumrah dik..bhs yg adik gune tu seolah2 adik bkn lulusan diploma..kalau nak menegur,tegur gune bhs yg sopan..thanksss..

    0

    0
  24. Tokiooo says:

    Hurmmmm…
    Grammatical errors everywhere!

    This kid should get hell of beating from the Grammar Nazi!

    0

    0
  25. Good day! I knhow this is kind of off topicc but I was wondering if you knew wjere I could locafe a captcha plugin for my comment form?
    I’m using tthe same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
    Thanks a lot!

    0

    0
  26. poyo je says:

    ni article nk provoke komen je.haha..menda la korg ni..name pn blog hiburan mmg keja nye menghibur je la..tak payah la nk post banda2 baik kt sini..benda yg buruk cmpur bnda baik akan jd buruk..(-)(+)= ?

    pasal ‘penulis'(?) ni, satu je nasihat..marilah bertaubat dikk..penah tak terpikir statement psl jugdemental tu kna kt batang idung sendiri..asal kite adalah dari air mani yg hina dik..jgn bangga sgt duk kt mane.kite tau mati kat mane (:

    0

    0
  27. WA, Australia says:

    Such a snob!!

    0

    0
  28. innn says:

    Saudari penghantar email, kalau awak sibuk sangat nak jadi entertainer awak tak payah la nak kisah apa pengkomen2 blog gosip ni tulis. Perlu diingat, bukan semua orang open-minded sangat macam awak yg duduk subang jaya memang ada gaya tu. Kecoh sangat, duduk study habiskan diploma tu lagi bagus.

    0

    0
  29. orgkampung says:

    “Maybe because I lived in Subang Jaya and only knows people that lived around KL such as in Damansara, Hartamas and Ampang).
    Are all the Malays outside from the city are like these?! Why are they so narrow minded and judgemental?”

    OMG your english..
    And you proudly claim you’re from THE CITY?
    I agree on some parts regarding the commentators but hello generalizing those who commented here are NOT FROM PARTS OF KL girlll/boyyyy your english is worse than most of my OUT OF KL FRIENDS.

    Stick to your daily routine ‘monitoring’, ‘researching’ or whatevershit you call it those gossip blogs so you can atleast learn decent english from pengkomen-yg-datang-dari-luar-bandar tu (oh btw I hope you can understand MALAY)

    0

    0
    • Biskut says:

      soooo true…im not from KL, so I guess im narrow minded. but yeah, my English is much better than this celebrity wannabe.

      0

      0
  30. Anonymous says:

    sebenarnya budak ni blom diploma pon.tp baru register nak masuk sem 1.wakakakaka!!!poyo la ko ni dik.gi beli kamus BI tuk rujukan ok.all the best!

    0

    0
  31. Hamba Allah says:

    Bodoh. Hukum Allah tak ada kompromi untuk setiap orang Islam.

    0

    0
  32. hellosayanakkomen says:

    “Maybe because I lived in Subang Jaya and only knows people that lived around KL such as in Damansara, Hartamas and Ampang).
    Are all the Malays outside from the city are like these?! Why are they so narrow minded and judgemental?”

    OMG your english..
    And you proudly claim you’re from THE CITY?
    I agree on some parts regarding the commentators but hello generalizing those who commented here are NOT FROM PARTS OF KL girlll/boyyyy your english is worse than most of my OUT OF KL FRIENDS.

    Stick to your daily routine ‘monitoring’, ‘researching’ or whatevershit you call it those gossip blogs so you can atleast learn decent english from pengkomen-yg-datang-dari-luar-bandar tu.

    0

    0
    • lola says:

      klu duk city ckp base omputih x pandai xleh claim diri city girl ke? bukan city girls means born in the city?

      0

      0
      • hellosayanakkomen says:

        Im speaking from the perspective of ‘pengkomen-blog-artis-semua-orang-kampung’ which I, being judgmental just like what shes been emphasizing throughout her letter assumed that she also mean us ORG KAMPUNG have poor english command.

        Again, whats the point of highlighting she’s from that ‘elite’ are of KL and comparing herself to most of us by actually saying “Are all the Malays outside from the city are like these?! ”

        So yes Im one of those judgmental commentators and yes I judge her/his English.

        0

        0
        • Anonymous says:

          maybe i read it wrong tp dia kata org kampung narrow minded, xboleh terima org seksi2, rambut hijau kuning, but i cant see anywhere she said that kampung cant speak english.. ade ke?

          therefore i am saying that kampung ke city ke, tak berkait lgsg ngan bahasa ape anda pakai.

          0

          0
    • alaa says:

      oh i sooo love your comment. <3 <3 <3

      0

      0
  33. neera says:

    i don,t know whether u r muslim or not. if u r muslim, please istighfar. if u’re not, can u respect the islamic culture/rules? if u were passionate enough with what u love too, try to think in positive way. improve urself, ur positive vibes and make sure u r doing good with ur passion.tq

    0

    0
  34. neera says:

    i don,t know whether u r muslim or not. if u r muslim, please istighfar. if u’re not, can u respect the islamic culture/rules? if u were passionate enough with what u love too, try to think in positive way. improve urself, ur positive vibes and make sure u r doing good with ur passion. tqvm

    0

    0
  35. naa says:

    mcm budak baru nak up ni. Duduk subang jaya dah rasa urban gile. kahkahkah. grow up pls.

    0

    0
  36. AbangNara says:

    Secara jujur, pengomen di BeautifulNara memang ada yang kasar namun kebanyakkanya kelakar, lawak dan memang membuatkan orang ketawa.

    Abang Nara ada beberapa orang rakan yang tak banyak artikel pun tapi terus skip pergi baca komen sebab nak hilangkan stress mereka. Untuk mereka, komentar anda adalah bahan gelak tawa harian mereka.

    Terima kasih kepada pengomen BeautifulNara. Tanpa anda, memang tak meriah blog ini. Tq so much

    0

    0
    • nenek jebat says:

      abg nara, kite setuju dgn komen abg nara, sy ni pengemar beautifulnara dari sy zaman study kat uitm sampailah keje, sampai kan bos asyik perli “ko ni tak sah satu hari tak bukak beautifulnara!!”…huhu..for your information abg nara “sebenarnya bos sy pon bukak time rehat, tp dia bukak sorok2..kikikikikiki

      0

      0
  37. nok gebuzzz says:

    who caressss!!!!kite nak komen ape suka hati la….kalau x suke jgn baca ruangan ni.k bye!!

    0

    0
  38. Bedah says:

    Ini semua poyo…
    chill lah.. its only “blog gossip”..

    0

    0
  39. Noura says:

    Your grammar is bad and you should feel bad. Next time, write in Malay will you?

    0

    0
  40. Annoyed says:

    Point dia betol. I perasan gak pengkomen2 tegar zaman ni semua extreme la. 90% kutuk 10% je yg positive. Mcm penulis ni tegur pengkomen2 tegar… tengok la reaksi majority komen article ni semua yg negative. Mcm tak dpt ditegur cpt melenting. Siap kutuk English dia. Dia pun dah ckp dia Melayu. Mungkin dia dlm process belajar memperbaiki penulisan dlm bhs English. Ko jgn la expect English dia 100% perfect… dia bukan mat salleh. Sdgkan mat salleh pun ada jugak fail English. Mcm Melayu gak, tak da la kita menguasai 100% bhsa Melayu kan. Yg byk fail/tak score A SPM subjek BM pun Melayu gak.

    Takyah riak sgt siap mention ada degree master bagai. Knp perlu pandang rendah kat dia yg baru nak ambil diploma? Bkn ke patut dipuji org muda msh ada effort nak belajar dr majority yg buat keja tak berfaedah spti buang anak yg terlalu byk berlaku skrg ni. Ni la bangsa Melayu, riak.. rs bagus sgt. Kalau tak nak ngaku kalah/salah siap guna sentimen agama. Yg byk buat jahat kat Msia ni bangsa Melayu gak. Jgn berselindung di sebalik agama la. Islam itu indah, bangsa je merosakkan nama nya.

    0

    0
  41. cik melly says:

    seronok dapat baca komen-komen yang menggelikan hati. macam tgk drama. :)

    0

    0
  42. 1st time komen kat beautifulnara says:

    Dik…ko punye english sama klakar dgn ko punye komen…pffftttt

    0

    0
  43. peace says:

    haha.sedey sgt.ni blog gosip je.why so serious??asal KL je mindset kena open sgt la? rambut mesti dye,clubbing,mix laki pompuan xda batas,arak,dadah? baru blaja kdu poyo je.ni mst budak bau nk up.kalo g us ke uk ke terus shock gaknye. aku ramai je member asal usul kl, relek je.solat x tinggal,puasa,having a great time as muslim..teringat sorg member aku pernah ckp, no matter how modern your life is, it doesnt make u far away from Allah. nak pakai baju brand pon pakai lah,janji tutup aurat..nak mkn restoran mahal pon mkn la janji halal.nak g holiday pun pegilah,janji jaga pergaulan laki pompuan.islam cara hidup.inshaallah selamat.

    0

    0
  44. Prince Noob says:

    “As a Malay, I feel so sad when some of my people have this kind of lifestyle, attitude and behaviour.”

    so lifestyle yang perlu malaysia contohi adalah western lifestyle yang sangat open minded dan tidak peduli pasal hukum hakam agama?

    lawaklah komen kau ni dik. lama sangat terperap kat bandar tu. cuba bergaul dengan orang luar bandar sikit.

    0

    0
  45. awek subang jaya says:

    Nape plak xleh kritik retis? Dalam quran pon awal2 dah kritik golongan retis ni golongan sesat lg menyesatkan… So? Nak komplen ape yg terkandung dlm quran gak ker?

    Aku suka baca komen dorang sbb byk yg lebih kelakar dari maharajalawak

    0

    0
  46. fino says:

    well dik, wrong move for you to choose that course
    bising duk cakap u malay, and other malay x open minded bout ur malay fav actress rambut merah
    jgn bangga sgt masuk setakat kdu tu, or u tu budak hartamas ke bagai
    hope u bole differentiate these two malay n islam
    its different dik. u malay if u rambut merah belum tentu u islam
    sbb tak boleh bawak solat, dont tell me tiz pakai inai rambut yg letak pewarna makanan n boleh dibawak solat
    so ppl bkn sengaja busuk hati nak brag bout all those thing
    ppl care, in our muslim society semua care. i malas nak cakap bout if tuhan tak suka dia bagi bala kat sume org, hope u learn that in islamic studies at ur college

    but if now malaysian have changed from dulu suka hiburan yg melampau sampai belakangkn agama, and now we people prefer artis yg lebih bertamadun. who are you nak bising2 marah? just bcoz u ni budak kdu just started to learn bout the industry, or u malay yg uptodate dgn lifestyle barat, or u duduk hartamas bagai, doesnt mean u can change society to become like who you are. we part of the society are grateful for what we are.

    bila search kat google artis malaysia semua keluar benda tak elok, n yet u blame us for that? rambut merah u puji, artis fav u lg suka n step by step pakai seksi pulak and org puji lagi dia lagi berani sbb takde org sensitive bout religion, then later jadi ‘material’ for prevert. u still tak nampak benda tu actually dtg dari mana?

    well if u are muslim, i just hope that you will try to gain more knowledge not only about the industry u are goin to enter, but also on other important things in life, religion.
    i bukan nak hina u, tp oleh sebab u hina bn reader macam ni, you must learn something
    belum masuk industry u dah panas, then its not too late to change course ;)

    0

    0
  47. sentap says:

    hahahahhahah…nk gelak sampai esok. dik, kau jgn pandir sgt. tw kn neh blog retis. retis melayu plak tu. tkng komen pon org melayu. kau pon tw kn. yg kau pandir nk speaking bagai kenape? nk tunjuk kau bandar sgt? open minded sangat? sbb open minded la kau jadik gney.. cite2 nk masuk bidang seni. aku kalau ade sedare mare nk masok bidang ni, begado pon sanggup dik. kalu sedare mare aku nk masok imam mude ke pencetus ummah ke tp dye xdk duet, aku bgolok gadai pon xpe dik. ni menggelabah nk jdik retis pstuh nk komen bnde yg sweet2 je.. mmg xdpt dik. ct nrhaliza yg glamour, sopan santun tu pon ade org hentam. neh pulak kau budak bandar mnggelipak nk jdik retis cm kau ckp kan tu. subang jaya. haktuiihhh. jgn bajek suci la dik

    0

    0
  48. takmampunakjadikartis says:

    uptodate camne skalipun, haram is still haram ye adik duduk hartamas whatsoever

    0

    0
  49. mengong says:

    Bagaimana saya mahu masuk industri hiburan jika semua peminat berperangai sebegitu..ni aku translate laa.
    Pegh x yah masuk la poyo oi. Takut sgt ke dgn haters..pegh gila penakut ko ni. Oi belum berjuang kot dah paranoid.haih org melayu je ke yg kuat menghukum?? Mak salih ..org india org cina tak macam ni??bodo bodo punya email. Cukup la hina melayu..kalau typical melayu situ sini..sama je lah. (Aku baru jengah je page my kitchen rules tu..aku baca komen mengutuk mak salih lagi teruk aku rasa. )
    Oh my english ko tu aku x la baca sgt..sbb english aku kelaut jugak….kuikuikui

    0

    0
  50. shahz says:

    betul tu bang nara oii. sy mmg suka menjengah blog gossip ni sebab nak baca komen2 kat sini. ada yg boleh dpt informasi terus kat sini. hehe. buat adik student diploma kdu ni, habiskan study and at the same time, try to improve yr english dik oii. our entertainment industry ni full with colourful. bukan semua komen2 kat sini yg mengutuk. cuba check balik. ada jgk yg memuji. kalau takut dilambung ombak jgn berumah di tepi pantai. bila dah masuk industri nnt, teruskan bagi yg terbaik utk peminat. kena la terima hakikat, bukan semua suka apa yg kita buat.

    0

    0
  51. missdizzy says:

    your english sucks and i speak from the perspective of a bachelors degree holder and working in marketing & communications… oi, tak reti tuleh je bahasa melayu… lol… poyo max !

    0

    0
    • Wak Doyol English Hazab says:

      you have errors in parallelism. your english aint that great either!

      0

      0
      • missdizzy says:

        terima kasih untuk feedback anda :) care to give me a lesson on my ‘parallelism’ and how i can better it? oh and btw… “aint” goes as “ain’t” >< lol! at least saya ada juga bagi feedback pada penulis… kalo takleh tulis england powderful, tulih lah dalam bahasa… kalau engkau nak berlagak je tapi tak strengthen argument bersama example yang bleh membina kan my own proficiency, you can stuff your opinion where the sun don't shine :)

        0

        0
  52. Penduduk Luar Bandar says:

    “Are all the Malays outside from the city are like these?! Why are they so narrow minded and judgemental? ”
    kite bukan lah nk komen ape cuma nk cakap sikit je, sebab kite ni tak duduk dekat city2 yang maju so terasa lah kn.

    Dear Sis,
    if you think that people in rural areas were narrow minded and urban population is the best and you even put yourself in a very high level of malaysian hierarchy , You are totally wrong Dear .You always thinks that you are too perfect and consider all offense is a common sense . Simply, jahilliah moden. for example, If you cannot agree with the commentators regarding tiz zaqiah issues, can you ask god to be agree with you that the way she coloured her hair is right and up to date in islam? can you change the matter of aurat in islam? dear not everything needs to be up to date and open minded. The “only” things I see that you should work hard to be up to date are the practise of islam in your life.

    I’m really sure that you will read this,
    please let down your ego and change your perspective about “lower level malaysian people.”

    0

    0
  53. MF says:

    watafarkk.kalau hang kata suka hati la orang free hair nak free hair. then u might as well dont have the right to cakap buruk pasal orang pakai tudung. grammar berteraboq bak anggg. bodo piang ni

    0

    0
  54. oh my english season 10 says:

    hahahaha..
    english mcm taik ade ati nk komen
    ckp mlayu sudah

    0

    0
  55. Anonymous says:

    pandai abg nara buat ratings… LOL

    0

    0
  56. anonymous says:

    KERJA SAPU SAMPAH JE LA DIK TAK DA KISAH

    0

    0
  57. ninie says:

    “Maybe because I lived in Subang Jaya and only knows people that lived around KL such as in Damansara, Hartamas and Ampang”.
    nak ckp sume member ko geng urban je la..pffffftttt.
    sakit pulak hati aku ni dia kata org luar keyell narrow minded even aku pon dok bandar tapi asal kampung gak.HELOOO….org asal kampung pon ramai yang study oversea,ko setakat KDU je pon cakap mendongak langit..Kitorang yg komen psl rambut kaler2 retis, baju ketat sarung nangka tu sebab kitorang sedar tu benda salah dengan ajaran agama…kalau retis tu non-muslim lantaklah nak pakai apa pon..Plus,ko tau mana semua yg komen kat sini orang luar bandar??!!grrrrrrrr…*panas2x*

    0

    0
  58. lantak says:

    hahahah..why so serious dik? aku suke je bce kt BN. pengomen sume lawak2. serious. kadang2 gelak kuat2 bce komen. aku rase mostly tkng komen mengomen dgn sarkastik. kau jgn la bajek2 suci. rilek je bace komen. memang kelakar sgt. kdng2 tkng komen bukan sebok ke retis tp sebok ke model tudung zaharah. kau ape taw. dduk subang jaya je kan

    0

    0
  59. me says:

    Haiiyooooo….yg dia ni pun nak jd retis nape????? nak join dunia tu , tak yahla heran sgt. da mmg dunia retis gitu. kata orang. kotla dia join jd ostad ostazah ke…

    0

    0
  60. Because I'm Happy says:

    Dear SAD READER OF YOUR BLOG,

    Being open minded does not mean that one have to compromised religious beliefs and cultures. Both can go hand in hand. I do agree that sometimes the comments are very mean spirited and cruel but you can’t please everyone, right? but it is more important that our actions please Allah.

    I know the irony of leaving religious comments in a gossip blog can’t be ignored but if my insignificant comment point someone to become better why not? In my opinion if you can’t take the heat than don’t be a part of the industry. When you publicize your life to everyone, you can’t expect everyone to agree with you, people will comment and criticize it is up to you to separate the good from the bad.

    Anyway please don’t be simple minded in judging people based on where they originated from. I maybe from the kampung but that does not make me “closed minded”. Even if you’re a “liberal” refusing to consider facts from a more conservative point of view will make equally closed minded as the people that you so desperately wished not to be associated with. Peace!

    0

    0
  61. ruheis says:

    “And the most stupidest thing, why they want to expect all female celebrities to wear Tudung..”
    If you are Malay and Islam – tutup aurat is hukum Allah!

    “Are all the Malays outside from the city are like these?!” – Hukum Allah no examption either to city peoples of kampung people.

    To SAD READER OF YOUR BLOG – ingat agama! That all i can say…Ingat Allah.

    0

    0
    • habbatussauda says:

      stupidest? hehe..most stupid je sayang oi..takde stupidest

      peace, akak bukan nak ngutuk, nak betulkan je :)

      0

      0
  62. lala.. says:

    Aku tahu sape yg e-mail ni. dia mmg budak subang, kat twitter pun dia asyik sebok ckp org melayu ni narrow minded lah tu lah, ni lah..
    ni ASK.FM dia:http://ask.fm/MarisaSoraya
    twitter dia:https://twitter.com/MarisaSoraya

    0

    0
  63. ISH ISH ISH says:

    hehehe..
    bukan la kata komen tu secara religiously sahaja.
    tapi jika statement seseorang artis tu menjerumus dan lebih kearah membelakangkan agama, mestilah manusia2 ni akan lebih mudah untuk mengkomen wahai adik artis wannabe diploma holder from KDU.
    cuma salahnya pengkomen ni ialah bukan menasihati tapi mencemuh.

    mmg betul, hati manusia mana boleh terima even selebriti skali pun xkan bole tahan kalau kene cemuh selalu. tapi, kalau statement mereka bunyinya lebih kurang mcm ni ..” saya xrasa tudung tu satu keperluan…” (contoh ni, kau jgn emo pulak dik oiii..) tak ke boleh mengundang kontroversi yang moleh mencabar kesabaran alim ulama kite tu?
    kene fikir juga akibatnya pada generasi yang akan datang betul x?

    so better think carefully before u gonna throw your words out there.
    keep up your english and dont be one of those people yang hentam org lain dengan marah2 tapi u do what they did.

    geli dik..

    maafkan hakak kalau grammar hakak terabor…maklumlah gigi pon terabor jugak…hahah

    0

    0
  64. Biskut says:

    kalau nk jadi retis ko kene la prepare siap2 kena bash peminat. kalau ko rasa semua pengomen sini jugdemental n narrow minded then mayb ko masih lom ready utk jd retis atau ada baiknya kau tuka bidang jer. jadi tea lady kat opis najib ker. kau ingat jd retis ni akan indah selalu ker? kau retis mmg kau akan jd perhatian. tmbah plak ni kan Negara islam. aku bukan islam tp aku phm ler kenapa ramai peminat menyangkut pautkan agama dlm komen dorg. takkan la kau sendiri sbg org islam pun tak phm?

    0

    0
  65. orang melayu bangsat memang camtu…suka pedajal and suka kutuk bangsa sendiri…. tak boleh tgk artis yg buat perubahan… apa che ta buat…salah…apa tiz buta…salah…org cakap or tulis dalam bahasa inggeris pun salah,,,kena kutuk kena keji… no wonder lah bangsa melayu yg ramai miskin kat Malaysia….. yg kaya cina….melayu haprak??? pi karaoke…pi snooker…pi lepak kedai kopi…. pi lumba haram…… pinjam ceti pinjam along….masuk rancangan bodoh maharaja lawak….tgk citer lawak bodoh…. bukan nak tgk national geography….. tu yg ramai melayu kat fakulti sastera…… bahasa inggeris tonggang langgang…. marah sikit…’suck my fuck’!!! bodoh punya melayu…..

    aku nie pun melayu , boleh je terima apa yg artis Malaysia buat….tak keji..tak komen…. just follow kisah diorg.. korang semua apa yg dapat? buang masa je….. tak dpt apa2….

    melayu bodoh!! melayu haprak!!! go to hell!!

    0

    0
    • anum says:

      whether u like it or not….yg salah tetap salah… tak nak kena cemuh jgn buat benda salah pastu tunjuk kat orang.. wat je diam2, orang tak tahu, nara pun x up kat sini..xde lah org mencemuh…. reti???

      beribu retis kat malaysia ni..tp x semua cerita busuk dorang nara tepek kat sini sbb bila tak tayang kat umum ie: instagram,twitter bla..bla.. nara tak nampak..so lepas lah tengkuk dorang… yg kena cemuh semua silap sendiri..sendiri yg post,sendiri la yg mintak dicemuh…. kalau kata ‘instagram saya suka hati saya nak post apa pun” readers kat sini jugak boleh cakap “laptop kami sukaati kami nak komen apa pun” mana boleh nak expect pujian semata2…

      simple kan?

      0

      0
    • minah jambu merah biru says:

      helo melayu gampang 3:14 ! jangan marah n jangan gadoh2 itu lagiii buang masa…mari kite laongkn bersama perkataan yg jarang2 kite laongkn kt BN ni ..satuuuuuu duaaaa tigaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa idop umno ! idop pak najib ! idop barisan national ! idop jalur gemilang ! lov u pak najibbbbbbbbbb muah !! thank uuuu…

      0

      0
    • Man Ipoh says:

      Wow…ramainya polis nahu(grammar) dan polis ugama bagi komen….

      0

      0
  66. SAKIT MATA says:

    Alahai dikkk…tulis bahasa melayu jelah..english ko ke laut dik non..grammar ko adusss…jgn tunjuk kekurangan diri sendiri dik…kan dah malu…guna la bahasa kebangsaan kita ya….

    0

    0
  67. Aida233 says:

    I was born and bred in Perlis. My English is much better than yours.

    0

    0
  68. Lolipop says:

    Do you need to compromised your religious beliefs just to be seen “open minded”? Being open minded means you are able to look at points from all side of the argument, being “liberal” does not mean you are open minded if you can’t respect more conservatives point of view. Where you live does not determined that too, it is all up to the individual? broaden your horizons, read more, and if you can’t take the heat, maybe you’re not cut out to be an artist? You can’t please everyone but at the end of the day it is important for us to please Allah :)

    0

    0
  69. Ohhplease says:

    Ohh please ! Jangan nak malukan KDU dengan grammar kau yang berterabur. Ni bukan masalah narrow minded ke apa. Masalah nya sekarang kitorang bercakap tentang hukum. Sudah lagikan bersuluh warnakan rambut tak boleh dalam islam. Nak solat pon tak boleh apatah lagi nak mandi wajib. Esok lusa kalau kau buat anak dengan cara tu perghhh anak haram doh. Seriously kau yang kena buka minda tu sikit. Agak agak lah kalau duduk subang jaya sekalipun. Jangan show off sangat bangang tu. Oh please !

    0

    0
  70. dudu says:

    aku rasa english dia okay je……. ke korang yang tak reti baca? hahahaha

    0

    0
  71. Lolipop says:

    Do you need to compromised your religious beliefs just to be seen “open minded”? Being open minded means you are able to look at points from all side of the argument, being “liberal” does not mean you are open minded if you can’t respect more conservatives point of view.

    Where you live does not determined that too, it is all up to the individual, tak kisah la you duduk kat kampung or city? broaden your horizons, read more, and if you can’t take the heat, maybe you’re not cut out to be an artist?

    0

    0
  72. naaaaa says:

    First, nak puji. Congrats atas cubaan anda berbahasa Inggeris. Walaupun ada salah grammar, xap, mistake is part of learning. Second, pasal narrow minded. My dear, org bukan narrow minded. And if narrow minded pun rasanya xsalah. Sebab no matter how modern we are, most of us Malaysian are Muslims. And it is a part of our responsibilities to advice others. Mungkin cara nasihat itu kasar dan xsesuai. Third, if you think you are not strong enough to face such challenges, to accept advice from others, rasanya xpayah jadi artist kot.

    yes, we are not perfect. tp xsalah nak cuba jadi lebih baik

    0

    0
  73. Anonymous says:

    I feeling so sad…

    0

    0
  74. ah paint says:

    First of all, I did not stop her from practicing, but in my opinion there are other better ways for her to do that, maybe she should write this email and ask someone trustworthy to improve it? Sending an email in this form of grammar will only invite unscrupulous comments, whether she likes it or not,

    I too live in a kampung, and I learnt english the hard way, so please don’t go around saying that only ‘urban people’ can speak english. And if I can fo it, you can to :)

    0

    0
  75. azazs says:

    so???u duduk subang..so what…double standard sgt ke? make me sick….bluekkkk

    0

    0
  76. teacher says:

    English pun tonggang tebalik..what the heck??? please la nara, no need to publish la this kinda shit..kita orang melayu la…nak standard and recognized by the world apa benda?? ko tu melayu islam…miss nina ok aje..anak org kaya pakai tudung islamik..takyah nk up sgtla org subang jaya..poyo…g balik belajar grammar balik la dik…the way you write doesnt portrait that you are educated enough ok..we dont need another open minded artist here in malaysia. buzz off!

    0

    0
  77. hehe says:

    Ok, i is feeling super duper menyampah dgn minah ni. Mengaku budak subang jaya mcm budget2 hot, ak pn bdk subang jaya oi tp ak malu nk ngaku sbb kebanyakan bdk subang camni lah perangainye. Aku rasa open minded atau tidak, kebanyakan apa yg dikatakan oleh para pengomen kita mmg betul. Tak pakai tudung mmg salah, salah kah diorg menegur? Pasal color rambut tu ak tak tahu nak komen ap sgt lah sbb setahu aku klu bleach rambut mmg x sah air sembahyang. Klu setakat dye pakai inai blh lah kot.

    Oh yeah, and u said.. “How can I enter the Malaysian entertainment industry when all the fans are these way? How can I survived with these type of people? I feeling so sad”. My advice, don’t enter the entertainment industry if you don’t have the guts. And if you put Allah inside your heart, you can survive anywhere with anyone. So, good luck on that.

    0

    0
  78. kesian says:

    Kesian ni. I think she’s just being honest and kata-kata mmg dari hati ni. Dia bukan type yang dua muka ni. Senang hidup jadi dia, terus terang je. Kita ni takut nak ckp english, nanti org kutuk sbb kite melayu,kutuk poyo la..walaupun ada grammar issues here and there,whats wrong with that? korang penah tgk omputih punye tulisan tak? diorg punye grammar lg teruk dari kita.walaupun tu bahasa diorg.kenapa kita ni tak jadi bangsa yang saling support each other? ckp benda2 positif? teruk betul seseorang tu punya komen.i really wonder what kind of life you’re living in.aku tidaklah berkenan cara pemikiran dia,but fahamla ape perasaan dia sebagai seorg yg ada cita2 nak jd artis.tapi yg aku setuju, most of comment byk konon2 advice benda2 religious ni. Diorg ni artis,paham x? mmgla dosa and so on.Itu hal dia dengan Tuhan la.doa je la diam2 dlm hati moga dpt hidayah. bukan doa kt sini konon nk tunjuk kite ni bagus sgt.dan ini blog gossip artis..what do u expect? bukan blog hentam artis beramai2.kalau ade blog artis2 nasyid nak ke korang masuk?

    0

    0
  79. ctfza says:

    kesian artis wannabe.. memang lah kesian jugak kat tiz zakiyah kena kutuk camgitu.. patut semua artis lain yg warna rambut even bukan warna merah patut kena kutuk yang sama..
    cuma artis wannabe kena la sedar diri sikit.. sebagai orang melayu beragama islam, segala tindak tanduk kita kena berlandaskan syariat islam.. bukan orang suka2 nak kutuk ke apa ke.. dengan title artis lagilah kita yang lain2 seagama ni tak suka artis buat perangai bukan2 sebab camera wartawan semua hala ke artis.. anak2 kt yang kecik dok tengok ..sikit2 takut kena tempias..saham dosa dapat dekat artis jugak..salah ke jadi artis macam irma, heliza etc yang ada kesedaran diri..bawak sedar dirilah artis wannabe kdu college..

    0

    0
  80. Anonymous says:

    mungkin dia nak uji ketahanan mental dia sblm jadi artis, so dia send email ni.
    kalau dia kental dgn bashful comment2 disini, dia boleh menjadi retis

    0

    0
  81. Amar Othman says:

    Grammatical error everywhere. Structure of most sentences are fragile and as an English teacher, this hurts my eyes to read. Plus, her points and views stated are not legit and valid enough; definitely a writing of someone with lack of maturity.

    But again, dia nak jadi artis kan? No wonder. Another brainless child who long on glamour and famous all the way. Suddenly yg jaga batas and jaga adat is “narrow minded”. I lost my faith in younger generation…

    0

    0
    • cikgi says:

      kok ye pon, xde la brainless. kurang bijak je.

      btw, i think it should be long *for glamour and *fame.
      correct me if i’m wrong. mari belajar sama2.

      0

      0
    • Wak Doyol English Hazab says:

      You can’t start a sentence with ‘plus’. It becomes a fragment.

      ‘valid enough’ – this phrase does not make sense. it’s either valid or not.

      cikgu ajar sekolah mana? i’ll be sure not to send my kids there…

      0

      0
      • LOL says:

        LOL. So this becomes another section which is I can write using better English than you do.

        0

        0
      • hah says:

        it becomes a fragment. Pronoun it refer kat noun mana? tak fragment?

        pot, meet kettle pfft. ko jadi anak buah aku aku baling paper tu kat muka ko sambil jerit biar satu ofis dengar.

        0

        0
  82. lala says:

    oh your grammar! :O

    0

    0
  83. Opsss sorryyyy says:

    bang nara sayang…len kali x yah keluarkn email dari pengomen kat BN ni…buang karern jer…wat gaduh jer…enth2 org y hantar email tu pn x sebagus mane…lantak dia org la nk komen teruk ke..ap ke…kalau x leh terima diam2…kalau x suka plk jgn baca blog BN ni…abis cite…kalau nk alim plk g blog agama…betul x….

    0

    0
  84. gabb says:

    LOL kat si penghantar luahan hati dan LOL jugak kat tukang2 komen yang gayanya sangat warak. Lalalalala…. Aku ingat aku ni tak leh pakai, rupanya semua pun tak leh pakai. Pi duduk masjid jer lah semua ooi! Yang artis wannabe tuh, dah tahu so-called peminat tempatan industri hiburang tanahair tempatan macam ni, apa kata jangan jadi artis kat Malaysia, pi lah keluar negara pastu bila orang tanya dari mana, jangan sebut Malaysia nanti ramai ahli2 masjid bertabiah tetiba. LOL.. calo beti!!!

    0

    0
  85. i don't like Nara's Blog either :) says:

    Dear SAD READER OF YOUR BLOG,

    I have not much comment about your passion to become an artist, etc.. It’s want you want, so clearly its none of my business.. What ever reasons you said, I have no comment. But as I read your open letter, you did mention that you are a student of KDU College, taking Diploma in Entertainment Arts.. So, it’s a bit sickening to read a letter with grammatical error here and there.. Perhaps, you should first learn how to improve your English language (written and spoken) because English is second language to most Malaysian.. That’s much more important to learn compared to become an artist. With good English command, it’s always a bonus during an interview. You wouldn’t know what you will become..you may learn Entertainment Arts now, but you may not ended as entertainer..this is life..lots of twist and turn..** jika tidak berapa mahir berbahasa Inggeris, tulis sahaja dalam Bahasa Melayu..kan lebih mudah..atau apakah kamu terjebak dalam syndrom kebanyakan rakyat Malaysia –> “komunikasi dalam Bahasa Inggeris nampak lebih bijak dan urban”? Sekiranya benar, harap berdiri di bumi nyata.

    0

    0
  86. Anonymous says:

    Sy berasal dari kampung, skrg belajar medicine di Australia. Setiap hari saya tgk manusia2 yg berpakaian seksi, rambut warna macam2. Sy tak kesah sbb sy berada di Australia yang most of them bukan beragama Islam. Tapi bila sy balik malaysia, sy tengok Muslims yg berpenampilan spt bukan Islam, sy kesahh. Sbb mereka saudara seagama saya.

    Walaupun sy asal kampung, sy berfikiran terbuka tapi masih mengamalkan gaya hidup orang Islam.

    0

    0
    • Leave A Comment says:

      saya setuju. saya melayu, asal dari kampung. saya belajar undang2 di UK dan bekerja di sana selama beberapa tahun, sebelum balik ke malaysia pada 2001. saya dah 11++ tahun bekerja sebagai peguam di malaysia dan mempunyai firma guaman sendiri. dan saya bangga sebagai anak kampung. saya boleh berbahasa inggeris dengan baik, insyaAllah dan semestinya saya boleh berbahasa melayu dengan baik kerana bahasa melayu adalah bahasa ibunda saya. malah saya juga boleh berbahasa mandarin dan perancis. saya juga melayu yang sedar diri, tahu asal usul dan masih berpegang pada agama Islam. saya bertudung, tidak memakai pakaian seksi, tidak minum arak, tidak merokok, tidak berhibur di kelab-kelab malam, atau apa sahaja yang penulis anggap sebagai definasi masayarakat bandar. apa yang dapat saya simpulkan dari membaca luahan hati penulis ini adalah dia sebenarnya seorang yg ‘narrow minded’ tetapi melabelkan org lain yang tidak sehaluan dengannya sebagai narrow minded..open minded bermaksud lebih besar dari apa yang penulsi fahami. ada baiknya penulis belajar dahulu, belajar juga tentang kehidupan sebelum menulis luahan yang hanya menjadi bahan jenaka kepada kebanyakan kami disini. Mengenai grammar penu;is, saya rasa bukanlah isu besar kerana masih boleh difahami..namun demikian, adalah lebih bagus sekiranya penulis belajar lebih lanjut ttg grammar kerana ‘belajar’ apa sekalipun (bukan belajar perkara-perkara yang tak baik) takkan pernah mengecewakan sesiapa pun.

      0

      0
    • Anonymous says:

      anon, belajar aus ye? tp kenapa awk ckp blaja medicine, medicine tu ubat, suppose medical (perubatan), or yg medical student. jgn malukan student aus dik. ke adik berangan je?

      0

      0
      • nad says:

        Anonymous, orang yang belajar jadi doktor memang dikatakan “study medicine”. Sekian

        0

        0
      • rasputin says:

        family saya ramai doctors, parent juga doctor..saya sorang saja yang tukar haluan..takde masalah pun bila pelajar Medic sebut Medicine..ini sebutan biasa dikalangan Medic student atau dikalangan doctors, dan saya bersetuju dengan adik Nad di atas ni..non issue la perkara ni..

        0

        0
  87. Usin lempoyang says:

    Yelah walaupon grammer BI dia berterabur tapi aku paham jer… lantaklah org cina tu lg teruk BI dorg tp sbb dorg berani bercakap bkn mcm Melayu tau ngutukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk jer memanjang!!! Btw aku tetap tak setuju 100% dgn email budak ni… Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai… mcm tu ler klu nk jadi retis dik nonnnn… klu rasa2 x kuat semangat, baik lupakan jer utk ko join industri hiburan ni… bab Tiz Zaqyah color rambut merah tu! konon up to date ler… n ngutuk plak pembaca2 blog abg nara ni… mmg dh tentu2 ler salah warnakan rambut dlm Islam pon ditegah… urban sgt ke klu stakat dok Subang Jaya tu aku tak heran lah… seksa baca email ko dik non! hurghhhhh

    0

    0
  88. inggar says:

    aku nang paling inggar la bila part orang rasa diriknya tek nang keBANDARan gilak tek nakkk?!ne ndak mala mention nya mpun MALAY, nang la org camtok xda agama.dah xda agama camya la bunyi nya klaka kohhh….nak nganok orang dctok narrow minded kunun….xperlu la kau nak jadi retis d malaysia tok nang kompem kau glamer kontroversi jak klak.ada ati nak ngajar orang cara berfikir.plz la!inggar ok?!

    0

    0
  89. broken english says:

    erkk hello, jgn nak membangga sgt omputih tu.. cer nengok negara jepun, dorang tak reti speaking tapi ekonomi maju je sampaikan seluruh negara nak pergi negara dia.. lol hang tu yg typical malay.. sat g kt padang masyar hang p nah back up artis malaysia yg duk tayang aurat mcm tak dak maruah tu :)

    0

    0
  90. saya says:

    kepada adik yang hantar email.. ini negara Malaysia.. Negara islam.. tak salah rasanya tak open minded.. sebab kita ada tatasusila kita.. Sekurang-kurangnya.. kita mampu untuk menegur antara satu sama lain.. ada effort dari kite sebagai pemerhati untuk melihat sesuatu yang lebih baik/sopan..

    kepada abang/kakak/adik/makcik/pakcik yang komen.. tak salah untuk kita komen tapi gunakanlah bahasa yang lebih enak dibaca.. bukan komen yang menyakitkan hati orang.. bukan komen yang menjadi punca pergaduhan.. kita kan ada adab.. gunakanlah budi bahasa dan adab kita sebagai panduan dalam penulisan atau percakapan..

    sekadar renungan bersama..

    0

    0
  91. pondan bisa says:

    hakak rasa dia ni neelofa la…kalau x pun si tiz zaqyah..

    0

    0
  92. mia says:

    budak ‘subang jaya’ ni mesti hasil dri didikan mk bapak yg urban sngt smpai halal haram pon x tau..

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      jangan salahkn mak bapakkkkkkk ! kenape suka suka nk salahkn mak bapak ni !! kadang ada mak bapak ajar anak dorang perkara yg baik punye tapi si anak ni buat bende2 yg tk baik kt luar nk salahkn mak bapak jugak !!!!!!!!!!

      0

      0
  93. tijah says:

    very the poyo and the bajet. noks,dah nama retis memang kau kena terima la semua ni. eh. kalau kau tak nak kena kutuk, kau belajar jadi doktor. Jangan jadi retis.

    0

    0
  94. ntahapapa says:

    1.belajar tinggi2 masuk kolej tp citer2 nk jadi artis. apa cer??
    2. kau mengaku ko orang melayu tapi respek seh pemikiran ko mmg cam org barat.apa kata ko jd artis kat barat jerk. lg best. jalan kt red carpet kai spender pon tarak hal punya der. mesti ko tak sad lg dah pasni.
    3. NARROW MINDED?? yes we are sbb kitorg MALAY + MUSLIM yg tau batas agama.yg menegur bila ada tak kena wpun cita2 nk jd statz atau stazah tak kesampaian. tp nk dpat gak pahala skit bila menegur sesama islam ni kan.untung2 kitorg yg pangai cam setan ni pun TERTEGUR jgk diri kitorg sendiri. ne tau leh jd baik ke pastu.haaaa mampu!??
    4. kenapa ktorg masih wujud kt blog nara ni wpun kitorg macam benci retis2 ala2 mat saleh ni??? sebab kitorg sukakan entertainment.manusia bebbb..msti nk hiburan gak. cm aku ckp tadi la..kitorg kat sini pun BUKANNNNLA BAIK SGTTTT….tp ntahla..tangan ni cam gatalll jerk nk menegur apa yg tak kena. tp aku rasa takde kot smpai nk suh ARTIS POMPAN MESIA SUME SUPAYA BERTUDUNG.seriusllyyy??? ada ker yg suruh wat cmtu?? hahah tu mmg lawak la tu kan. aku sokong tu lawak.hahaha
    5. JANGANLA SEBAB KO TU STUDY KDU JER KO RASA KO DAH BOLEH PERLEKEHKAN ORG AS NARROW MINDED BRO. tu jer yg mampu aku ckp. yg lain2 ayat ko tu aku wat2 tak paham jerlah ek. hahahah lawak2

    0

    0
  95. tokti says:

    klu tokti suruh tokti translate, pasti lagi stress bahahahaha

    0

    0
  96. happyreader says:

    to the SAD READER……..
    ni nak habaq..hang kalau nk jd entertainment artiste, toksah dok sad sad tacing2 sgt la..p duduk hutan sorang2 kalau nk tacing2 d cni..pity on u sad reader! please dont close ur mind!! hang la yg kne OPEN MINDED..tok sah dok wat feeling2 hang tu urban sgt lah..bear in your mind dat dunia is sementara and akhirat kekal abadi..peace no war bebeyh!!

    0

    0
  97. idiot bila idup senang says:

    alahai..budak beringus baru habis sekolah punya kepala otak ….MUAHAHAHA

    0

    0
  98. Myra says:

    JUDGEMENTAL or judgmental ?

    0

    0
  99. Melayu Kerrr says:

    Py lah pjg lebar dia tulis sampai aku pun malas nak baca….tp yg last2 tu “as a Malay”…..laaaa rupanya dia ni Melayu lah…tapi Melayu agama apa?? Bkn Islam eiikk…sbb aku bc yg atas pasal Tiz kan….rambut merah org kutuk kan…ptt lah kena kutuk, free hair tu kan berdosa, auratkan…klau dia Islam aku rasa dia tahulah..sbb ank aku yg darjah 1 pun pakai tudung, baju lengan pnjg lagi ttp aurat lah ssh2 sgt tahu lah psl jg aurat….sah2 bukn Islam lh dia ni….awak bukan ISLAM eiikk…. -_-

    0

    0
    • not perfectbut trying says:

      bwk mengucap @melayu kerr..awak dah mengkafirkan org pun berdosa besar ni. kita bkn tuhan utk tuduh girl ni keluar Islam

      0

      0
  100. cik yah says:

    Kesian kau dik,
    Nasib kau dah umpama artis sebenar. Email luahan hati kau yang sepatutnyahanya dibaca oleh Abang Nara kesayangan, telah dikongsi, dikomen dan dibash secara berjemaah.
    Bahasa Inggeris kau diberi perhatian yang sangat tinggi oleh kebanyakan komentar berbanding isi yang kau nak sampaikan.
    Bagus dik, inilah realiti yg kau akan hadapi bila kau bercadang nak jadi artis. Dah nampak?
    Akak pun ada yang tak berapa nak setuju dengan apa yang kau tulis terutama narrow minded people tu, tapi ada juga point kau yang masuk akal.
    Tak pelah dik, anggap ni sebagai permulaan karier kau. Dunia hiburan memang macam ni.

    0

    0
    • cik ni tak logik la... says:

      Salam cik yah …… Cik yah kene la kongsi bersama sbb dia kata sedih dngn tukang komen … klu setakat nara baca .. apa yg nara blh buat… dah tukang komen yg punyer keje , komen adek tu di tujukan kpd tukang komen jd biar tukang komen yg cakap .. cume org tersilap sasar apa yg adek tu cuba nak sampaikn mesej tp org ckp bnyak pasal tatabhs inggeris dia plak. Tp ada yg komen isi kandungan open letter adek tu..

      0

      0
  101. jemah jantan says:

    euwwww seriously luahan perasaan ni POYO….kalo ye ko nak luah kan perasaan x puas hati tak perlu la nk mention yg ko tinggal Subang and bergaul dgn budak Ampang, Hartamas and Damansara je…DERRRRR…..who cares????….kate Malay tp care sembang and luah mcm Malay murtad je…UPssssss….btw, ni blog hiburan sape2 pun blh komen ape dorg nak….hak komen hak masing2….sape kutuk dpt dosa sape puji bende yg betul dpt pahala…SIMPLE….***maaf bahasa I mix Malay & English…sbb i Malay Murtad…upsss skali lagi…..

    ***jenis yg mcm ni kalo masuk kampung mmg kene gelak dgn budak kampung…trust me….#justmy2cents #noheartfeeling

    0

    0
  102. Chilllllling says:

    Ni direct translation from bahasa. Tu yg grammar haywire.
    Apapun, biasalah…we re not native speakers of english, opkos errors tu inevitable.
    But we re here not to judge other people’s language proficiency, this is a gossip blog.
    So, i dont mind those grammatical mistakes, we re not grammarians ourselves. Chill, ya….
    What i do mind is the level of maturity of this person’s writing and thinking. Be careful with your word choice as some words are too strong and harsh eg: minded, racist and i can sense anger and resentment there. Instead of using ‘stupid ‘, i think ‘unwise’ is a better word to use. You young fella should learn to be more tactful when expressing your opinions…inilah masalah budak2 muda zaman ni.ingat ye adik2, bahasa jiwa bangsa.

    0

    0
  103. zioe says:

    Dear SAD READER…tak bolah nak salahkan sesiapa pun baik artis,wartawan,pembaca,dan yang tulis komen…ini soal KETERBUKAAN..jika benar andaian anda yang anda tulis tu maknanya anda juga sama dengan readers yang lain…bagi zioe anda tak ada beza pun dengan pembaca2 dalam blog ni…you tetap kena kutuk jgk kerana ketidakterbukaan anda…KITA BUKAN MALAIKAT YANG AKAN SENTIASA BAIK..ADA DISISI HIDUP KITA NI SATU SUDUT YANG AMAT JAHAT SEKALI..walaupun anda tok imam sekalipun…zioe suka readers2 dalam blog ni (bukan nak mengampu eh..heheh) because melalui mereka zioe nampak diri zioe…TANYA BALIK PADA DIRI KITA SENDIRI..keputusan ditangan kita sendiri…if you berani then you mestilah sanggup terima..if not..better dont..

    0

    0
  104. alizul says:

    xpayah laa dik oii jd artis.. kami pon xhingin, blom jd artis dh menggelabah bagai.. kalo dh jd artis camner laa agaknya kan..

    0

    0
  105. jemah jantan says:

    euwwww seriously luahan perasaan ni POYO….kalo ye ko nak luah kan perasaan x puas hati tak perlu la nk mention yg ko tinggal Subang and bergaul dgn budak Ampang, Hartamas and Damansara je…DERRRRR…..who cares????….kate Malay tp care sembang and luah mcm Malay murtad je…UPssssss….btw, ni blog hiburan sape2 pun blh komen ape dorg nak….hak komen hak masing2….sape kutuk dpt dosa sape puji bende yg betul dpt pahala…SIMPLE….***maaf bahasa I mix Malay & English…sbb i Malay Murtad…upsss skali lagi…..

    0

    0
    • ntahapapa says:

      budak subang jaya mmg ada gaya mcm hari2 hariii rayaaa.hahahahhaha choiii!!

      0

      0
  106. KDU JERRRRR says:

    eh eh eh eh suka2 hati kau ckp org talam dua muka n bodoh. Kau pandai sgt ke? Hello rambut merah tu up to date? Then org yg komen kau cakap mcm org duduk dalam hutan? Amboi bahasa kau! Baik duduk dalam hutan dari duduk dalam neraka jahanam!
    Eh malas lah nk komen lg lanjut emel kau ni.
    Nara xyah beriye puji sgt budak ni. Mentang2 dia puji blog kau!

    0

    0
  107. Anonymous says:

    Dia ni ada ciri2 celebrity BIMBO….

    0

    0
  108. watevahhh says:

    duduk subang blok ppr yg mane eh…

    0

    0
  109. weng weng says:

    melayu kutuk melayu pakai ckp org putih?? cakaplah arab..baru paham..

    0

    0
  110. retis sangat says:

    kau ni jah, ntah dapt masuk industri k ntah tidak kau ni. ntah2 kau pon slalu j kutuk retis itu ini. kesian kau ni dik. klau jadi retis pon, mcm top sbb kontroversi j kau ni dik

    0

    0
  111. mondayandme says:

    abg nara mesti baca komen2 ni sambil makan asam kan?

    0

    0
  112. katak says:

    wow..komen dah panjang lebih dari 200 komen..hebat!

    0

    0
  113. BUDAK KLANG says:

    BUDAK SUBANG JAYA MEMANG ADA GAYA!! LOL.

    0

    0
  114. Pemerhati says:

    1) his/her english was terrible.
    2) She is blogging a Malay entertainment website which mainly about Malay artiste. Mostly read by Malay and of course the person commented also mostly Malays. So you cannot simply equate Malay as two-faced. Come on. Be nice. Remember 1 Malaysia??. You find it worst in Hollywood’s tabloid. Don’t judge. People can be sort of kinds.
    3) If you want to enter into entertainment business, you must be bold an sometimes blunt. So face it. Don’t go whining all the time because in any business you will find this kind of nasty people.
    4) True, most of the comments in Beautifulnara came out with bitter and nasty words. People judge. Its a norm. The obvious example of this norm is in yourself when you called Malay as two faced. Oh, you are worst because you are nasty, bitter and RACIST.

    0

    0
  115. Pembaca says:

    Macam mana orang melayu nak berjaya kalau salah cara penggunaan bahasa inggeris nya yang dititik beratkan. Lihat apa yang nak disampaikan. Itu lebih penting.

    0

    0
    • Posey says:

      Penyampaian sesuatu message tu memang penting tapi penggunaan grammar atau tatabahasa juga kena betul. Maybe cara org2 menegur kesalahan tatabahasa dia nie x beberapa betul tapi kalau kita tak betulkan cara penggunaan tatabahasa tak kisahlah Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu, macam mana orang tu nk berjaya. Selamanya lah dia akan buat kesalahan yang sama.

      0

      0
  116. Nak Muntah says:

    Dik, Ustaz/Ustazah pun dipertikaikan, ni pulak artis…tahap dewa sangat ke artis tu?

    0

    0
  117. zaia says:

    Test.
    kenapa…………
    komen………….
    korang………….
    keluar………….
    pulak………..

    benciii lahhh aku dengan ketahiannn mcm ni adoiii!!!!bahahahaa

    0

    0
  118. Cik mah says:

    Jap Aq x paham laaa,,,,,,,
    Bajet korang punye bahase melayu tu betol Sgt laaa
    Tatabahasa pon tunggang langgang x payah ckp ar
    Betulkan grammer bukan main lagi mcm bahase tu die yg cipta
    Kalau bahasa melayu xdek pulak
    Macam hampeh,,,,
    Bg Aq x kire laa die byk slh grammar ke ape kee,,,,,,asalkn org paham….
    X payah Nk bajet Sgt la kan.

    0

    0
  119. liyana says:

    Isi kandungan dah cukup okay tapi bahasa tu, kenapa banyak sangat stupid?

    0

    0
  120. nara mata juling says:

    elleh…entah2 si nara yang buat…..

    cer tunjuk email yang sebenar….

    emmm……

    0

    0
  121. Anonymous says:

    I’m currently doing a Diploma in Entertainment Arts at KDU College because I got a big passion to becoming an entertainment artiste in Malaysia. Since the local entertainment scene will be my career in the future, I just started reading local entertainment blogs to gain a knowlegde about the local entertainment industry and how the artiste do to pursue their career.
    English memang hancur. Saya baca BN ni kadang2 jer, kdg2 boleh release tension baca komen2, dan kadang2 boleh tension jgk baca komen. To adik KDU, kesian, sudah2 lah tunjuk kebodohan Melayu tu. Buat reserach pasal apa yg nak dikritik lbh baik dr buat research psl artis2 malaysia ni. Saya kesian sgt dgn adik ni, tak berada dijalan yg betul….content essay adik ni sgt2 tak relevan. Wake up la dik, jgn tunjukkan kebodohan kita. Silence is better than bullshit!! To BN, please wake up also, for what reason you have to post this “luahan” and it is not interesting at all. Use your brain Nara, I heard you have a degree from Korean Uni, please please please don’t create these unnecessaries environment to your commenter. Lead them to be a commentator.

    0

    0
  122. NANA says:

    study kt KDU je ke…ingat kan study kt USM…kesian budak ni..my advice for you: better you pack you stuff and travel outside that small region…at least the furthest ‘gombak’ to widen your view about people. kesian sesgt. BUDAK K.D.U PON NK BANGGA SGT! Puiiih!

    0

    0
  123. ustazah sesangat.. says:

    Assalammualaikum..
    utk adik yg hantar komen dan pandangan ttg perasaan yg tak begitu puas hati terhadap tukang komen di blog2 hiburan ..
    sebenarnya pada ustazah..x salah bagi nasihat..bagi komen..bagi pandangan ..janji berhikmah.. lg satu.. kita berbalik pada asal kita .. asal dilahirkan Islam.. open minded mcmana pun..x bolehlah segala bagai nak diterima dan langsung tak boleh ditegur..boleh..klu x de yang nak menegur…dan tak suka ditegur.. nanti kalau nak meninggal dunia… gali lubang kubur sendiri ye…
    # hehehehe ustazah terhangat#

    0

    0
  124. Stromae says:

    Present tense dengan future tense berterabur, nak tulis essay pjg dlm english gak. As a Malay jugak, aku kesian dengan kau. Hantar dkt blog ni yang mmg 100% dalam bahasa melayu tapi nak tulis dalam bahasa inggeris yang tunggang langgang dah kenapa

    0

    0
  125. Anonymous says:

    HAHAHAHAAAA..Pengkomen BN mmg xde keje laen..asyik cr kesalahan org jerk..

    0

    0
  126. lala says:

    Oh well, if you don’t want to be scrutinised then don’t be an artiste.
    Even if you do want to be one, think before you act on anything. Implications may rise.
    Hidup di bumi yg nyata dik. Klw tk bleh terima kritikan dan kutukan, bleh blah.

    0

    0
  127. urass says:

    First of all, y bother diknon?

    “How can I enter the Malaysian entertainment industry when all the fans are these way?”

    Well, hello? Who asking you to? Clearly its not us.

    FU

    0

    0
  128. fuckyou says:

    LAUGHING MY FUCKING ASS OFF….!!!!

    0

    0
  129. GoogleTranslate says:

    Hi BeautifulNara blogger hiburan Malaysia ,
    Saya sedang melakukan Diploma Seni Hiburan di Kolej KDU kerana saya mendapat semangat yang besar untuk menjadi seorang artis hiburan di Malaysia. Sejak kejadian hiburan tempatan akan menjadi kerjaya saya pada masa akan datang , saya hanya mula membaca blog hiburan tempatan untuk mendapatkan pengetahuan dan pengalaman dalam mengenai industri hiburan tempatan dan bagaimana artis lakukan untuk meneruskan kerjaya mereka.
    Selepas sebulan penyelidikan, saya mendapati bahawa blog BeautifulNara adalah salah satu hiburan yang paling popular dibaca di Malaysia. Saya suka tulisan anda tentang gosip selebriti tetapi PEMBACA DAN komentator TOTALLY menghisap. Ia membuat saya takut untuk memasuki tempat kejadian hiburan tempatan sejak peminat mereka begitu pertimbangan dan berfikiran sempit.
    Mengapa mereka perlu membaca blog anda apabila minda mereka tidak boleh membuka untuk diterima sesuatu dipercayai untuk pekerjaan hiburan seperti fesyen terkini dan eksploitasi bandar? Ia benar-benar menyedihkan saya sangat banyak kerana saya benar-benar mahu berada dalam industri ini tetapi apabila masyarakat adalah dengan cara ini , bagaimana saya boleh terselamat?
    Sebagai contoh, berita terkini mengenai Tiz Zaqyah mati rambutnya merah , saya rasa gaya rambut beliau sangat bagus dan terkini seperti yang saya dilihat merah sebagai warna yang sangat trend sekarang dan saya mengambil ia sebagai biasa kerana saya melihat ramai orang mati mereka rambut tetapi READER ANDA ! Adakah mereka yang hidup di hutan dan tidak pernah melihat orang mati rambut bagaimana mereka menilai tentang rambut Tiz Zaqyah adalah benar-benar bodoh dan tidak matang. Mengapa mereka apa-apa yang selebriti lakukan agama mesti berkaitan?
    Adakah mereka manusia sempurna untuk Tuhan? Kebanyakan pembaca anda adalah orang Melayu , saya seorang Melayu tetapi semua orang Melayu aku mengetahui tidak seperti semua orang-orang yang commentating dan menghakimi selebriti Malaysia (Mungkin kerana saya tinggal di Subang Jaya dan hanya tahu orang-orang yang tinggal di sekitar Kuala Lumpur seperti di Damansara, Hartamas dan Ampang) .
    Adakah semua orang Melayu di luar dari bandar adalah seperti ini? ! Mengapa mereka begitu sempit berfikiran dan pertimbangan ? Mereka seolah-olah seperti KIPAS TERBESAR di industri tempatan, tetapi mengapa ia begitu sukar bagi mereka untuk menjadi berfikiran terbuka dan diterima baik dalam apa-apa yang selebriti lakukan? Mengapa mereka mahu segala-galanya dengan cara mereka sendiri ?
    Dan perkara yang paling bodoh , mengapa mereka mahu mengharapkan semua selebriti wanita memakai Tudung apabila kotak Google mencari menunjukkan bahawa Malaysia adalah jumlah yg sesat ke arah selebriti wanita , sebagai contoh , seperti yang saya cuba untuk mencari nama Neelofa atau selebriti perempuan lain, perkara yang muncul keluar adalah sebagai contoh: seksi Neelofa , Neelofa seluar dalam, Neelofa bogel, dan lain-lain
    Ia tidak berlaku hanya pada Neelofa tetapi juga kepada selebriti wanita lain! Sebagai wanita, dan rakyat Malaysia, saya berasa sedih ke arah ini kerana yang menunjukkan bagaimana orang-orang sesat dan bodoh Malaysia ( Melayu terutamanya ) adalah. Tetapi ironinya, mereka juga mahu semua selebriti wanita memakai Tudung dan berada dalam cara yang mereka mahu tetapi itu adalah satu orang-orang munafik , sebab bodoh dan belum matang kerana mereka juga mempunyai imaginasi seks yang besar ke arah selebriti wanita Malaysia.
    Oh Tuhan, adalah orang Melayu sebenar adalah benar-benar ini talam dua muka dan bodoh ? ? ! Bagaimana saya boleh memasuki industri hiburan Malaysia apabila semua peminat adalah cara ini? Bagaimana saya boleh terselamat dengan jenis ini orang? Saya rasa begitu sedih … Saya membesar di sekitar orang berfikiran terbuka tetapi jika satu hari , saya perlu menghadapi rakyat peringkat rendah Malaysia, saya ingin saya boleh mengajar mereka untuk belajar lebih lanjut mengenai dunia , dan untuk orang Melayu , saya mahu mereka berhenti yang bersifat perkauman, agamawan , berfikiran sempit dan jugdemental .
    Sebagai seorang Melayu , saya berasa sedih apabila beberapa orang saya mempunyai jenis ini gaya hidup, sikap dan tingkah laku. Saya harap anda , BeautifulNara , adalah orang yang berfikiran terbuka dan yang berfikir dan tidak LIKE PEMBACA ANDA. Berharap satu hari, industri hiburan Malaysia akan perubahan kerana jika perkara seperti ini terus berlaku , artis Malaysia tidak boleh juga standard dan diiktiraf oleh dunia.
    Yang ikhlas,
    READER SAD DARI BLOG ANDA.

    P/S : Kesan dr Google Translate..

    0

    0
    • lawak giler G T says:

      @ google translate … komen yg paling senang tp aku boleh ketawa pagi2 buta nii.. hahahahahahaha….smart work bkn hard work …. Sy tak pena lak cuba G T ni…

      0

      0
    • Dark Angle says:

      hahahahahhaaa.. aku gigih xmo komen ape2 tapi yang ni buat aku rasa kena komen gak.. well done google translate.. ko berjaya buat aku gelak besar smpai orang pandang.. hahahahaahahahahahahahahahaa… :D

      0

      0
  130. bobcat says:

    DEAR SAD READER FROM KDU,
    YOU SUCK AT ENGLISH!! WAKAKAKA

    0

    0
  131. stupid society says:

    sorry lah aku memang suka gossip. kalo ko cakap ko tak suka ko tipu ok. konon buat research …haha. Tapi aku memang tak minat artis2 Melayu pon. Poyo lebeh jer. Kontroversi ntah apa2 ntah. Barang tarak. Sebuk mengedik ke ulu ke hilir tayang apa really honestly??? Yg lawa sikit perasan lebeh. Lawa ke pon?? lepeh kembang penyek ketot aje aku tengok. harapkan putih jer melayu punya fetish. Besuk lusa tau2 dah jadi gundek datuk duda beruk tua kaki pil konek sama poyo. Filem melayu dan drama di TV memang tak tengok langsung. Buang masa jer. Maybe in another 25 yrs time or so…HAHAHAHA .

    0

    0
  132. Cik Peanut says:

    First, your english sucks. so used malay instead. lagipun rasenya kami semua faham bahasa malay, x de yang x faham.

    and then, why at the first place you take diploma in Entertainment Arts? Entertainment Arts ? Like seriously? dah tahu x bidang ni x de future,. habiskan duit mak ayah ptptn sebagainya buat ape. lagi baik amik masscom . banyk keje. x pun. study pandai2 wat medic. but sure, your english pun sucks, so i believe the other subjects as well.

    Then, yes, that artis u mention above, the past, current and future singer/actor/actress serious x kisah pun mase depan entertainment arts ko ni. serius ke ko bergantung rezeki kan manusia2 diatas. total loser. x penh jumpa,

    some points ko utarakan tu betul. just your statement is like a biatch sikit. How do u know the commentators are from outside of the city? please lah, setakat dok subang jaya and mention damansara or hartamas, doesnt mean ur life style have one stage higher than others. Perlu ker nak mention. Serius, this letter doesnt show your professionalism. Titik. sempat lagi nk tukar course. tak grad lagi kan.

    0

    0
  133. aku says:

    grammar tunggang langgang
    malu aku bace,macam taik lol

    0

    0
  134. Reen says:

    Your english sucks my dear. Oh, the commentators are judgemental. So what are you? Are you so not judging by assuming they are of out city, malay, and pervert?
    Girl, grow up!

    0

    0
  135. BBBNU says:

    budak-budak baru nak up ni.
    open minded konon, ingt syurga neraka tu bole pilih ke?
    ape ke bangang nye komen anda.
    Semoga anda mendapat hidayah secepat mungkin. Aminn.

    0

    0
  136. lompat says:

    nie mesti pakai google translate nie. nth2 tulis lam bm pastu pki google trnslate.. hahahaha dik oit tkpyh nak eksenla hanya ada kawan2 dr sri hartamas sgala bagai… =.=

    0

    0
  137. blerghh says:

    sian dik non kawan dia ciput jaa dr area hartamas, damansara ..kak dok kg dik non tapi akak ada kawan dr sarawak, johor, kedah, perlis smua ada… kesian kat akak dengan dik

    0

    0
  138. Modjo says:

    Aku sokong apa budak tu cakap dan tersenyum membaca feedback bodoh manusia2 dlm beautifulnara ….seperti kebiasaannya…….masih bodoh.

    ..

    0

    0
  139. malayren says:

    Waktu nak antar thesis master dulu, supervisor suruh proof read kat Lecturer English dulu, baru bley submit draft pertama. Alahai2, city lah sangat subang jaya tu.

    0

    0
  140. budak subang jaya kunun says:

    Tahi sungguh komen dan luahan hati anda ni. Mengaku melayu konon. Mohon adik gi mendalami ilmu agama ya. Peminat bukan judgmental, tapi peminat menegur. Mungkin adik yang hidup dalam hutan dan gua. Tika ini, ramai dah orang dapat hidayah dik, tapi adik belum lagi. Mungkin adik lebih sesuai hidup di zaman tarzan. Kalau adik hidup pada zaman tarzan, adik pakai bikini pon orang tak kisah. Kbye

    0

    0
    • Man Ipoh says:

      Ramainya polis nahu(grammar) dan polis ugama dalam ni….macam bagus aje….menghentam budak memberi pandangan…

      9

      0

      0
      • so what says:

        Sape yg mcm bagus? Budak tu ke? Budak tu pny luahan mmg mcm bagus pun. Buta agaknye ko ni. Ke ko la budak tu? Hahaha. Xpyh tgu jd ustaz la nk tego. Dh terang2 budak tu salah so whattt ko nk back up dia. Haha ntah2 ko la bdk KDU yg duduk subang jaya n kwn ng bdk damansara n hartamas so blahhh3 whatever haha

        0

        0
  141. SAD READER says:

    hi everyone. I have read all the comments. Fyi.. I hv quited my studies n im going for usuluddin n english as a foreign language in one of the private university. Thank you for all of ur concernity, supporting n lots of love. It really helps me a lot in understanding myself. Thank you again for having ur time reading my email n throw some brilliant ideas that i never had thought of. I am regretting for what ive done n now i m changing towards a better life.

    I m crying a river for what i have said. :'(

    0

    0
  142. miss c says:

    Haish.. ingatkan apa tadi. Kepada si pengirim, sekarang kamu pula dikomen atau lebih tepat dikutuk oleh masyarakat yg kamu anggap suka memberi komen yg negatif. Sekarang, kamu pula sendiri terkena oleh kerana sikap kamu sendiri. So, bagaimana rasanya? Saya biasa je tengok keadaan kutuk mengutuk atau komen mengomen. Sebab apa? Manusia ini suka bercakap.. tak bercakap tak sah! Tapi apabila bercakap kdg2 ada unsur positif dan ada juga negatifnya.
    Kepada pengomen disini…jgn terlalu salahkan dia. Jgn terlalu memberi kata2 ‘hebat’ kmu org. Kmu org hebat…bangsa sendiri pun dikutuk, apatah lagi bangsa org lain.

    0

    0
  143. MIss Syd says:

    Dik, kenapa awak ni perasan sungguh? ‘Kampung’ is not WHERE YOU COME FROM but YOUR STATE OF MIND. I can come from Damansara, Hartamas, Subang Jaya, Bangsar blablabla and attend CBN/BBGS and STILL have kampung mentality. No offense to people from kampung ok, kita orang Ulu (read: Ulu Kelang!). Mcmni la dik, kalau awak tu budak baru naik perasan awak tu bandar, panggil orang lain kampung sebab awak rasa org Damansara, Hartamas, Subang Jaya, Bangsar blablabla are so ‘modern’ because they dye their hair red, speak english, go clubbing, are ‘fashion forward’ ‘trendsetters/followers’ then I think you are kampung. I’d rather be someone from kampung who is humble, follows the Quran & Sunnah and has a peaceful life full of BARAKAH than be a budak bandar yang hidup tak tentu arah. And btw in case you think i’m not ‘bandar’ enough for you, I am born and bred KL. Aku orang melayu yg kawin org australia and we live in Sydney, and aku sentiasa bangga aku orang Malaysia so takyah nak mengada2 kutuk sangat org pure melayu!

    I wonder what BENEFIT there is to be an ‘artiste’. Orang gila glamour, gila duit je declare nak jadi artis. For the minutes of useless fame that a so called ‘artiste’ gets, they have to sacrifice their privacy and this includes comments from the public about their behaviour, their demeanour. So if awak sibuk sangat nak jadi artist bagai, kena la muka tebal pekakkan telinga. For as long as Malaysia HAS MUSLIMS living in it who care about each other, they will keep reminding these ‘artists’ if they feel any need to. Benda yang salah akan tetap salah, tak kira yg buat tu artis atau orang hulu.

    Sudahla dik, tinggalkan niat awak nak jadi artis. Hidup sebagai artis ni nampak je macam glemer byk duit, tapi bape ramai yg jadi artis ni bercerai berai, bankrupt, nobody remembers them after the next best thing comes out? Orang gila je cita2 nak jadi artis. Aku memang tak suka artis tak kira la tudung ke tak tudung. A muslim woman’s place is NOT in the entertainment industry because its an industry FULL OF FITNA. If you pick this path, you might have regrets later in life when you are no longer young and no one wants to hire you.

    I won’t comment on your English though I believe its horrible its easy to improve with hard work. I’m more concerned about your way of thinking. Very the kampung lah.

    0

    0
    • Z says:

      Kpg is a state of mind. Ok suka statement kau.nak quote kat fb.tenkiu!

      0

      0
      • hai kak z & miss syd says:

        Sy pun suka akak ni punyer komen dngn rendah hati …. sayang akakkkkkk.. tak yah kutuk english dia sngt … sekurang2nya dia nak blajar… sian kat dia… cume pemikiran tersasar jauh dr landasan beragama .. sy ada uncle dia imam di sana dia caucasion.. revert to islam … melayu da terbalik plk… sy slalu kene buli teruk dngn budak2 ppuan mcm ni lah, yg rasa diri urban ntah apa2… tak suka sy sbb parents mix lps tu mara kita…. kata budget cun tp otak kampung sbb kita lbh islamic… kg sy ada dua, 1 msia satu 1 luarng.. kelakarnya tp dia yg terlebih perasan duduk kat negra barat … org kg jgk la sy ni … suka aper jd org kampung … boleh naik kapal terbang 7 @ 8 jam…

        0

        0
        • MIss Syd says:

          takde ape nak malu jadi orang kampung. Org australia kawan2 akak semua suka org msia yang KAMPUNG tau, jenis yg live simple je takde bukak aurat, kaki clubbing ni semua. Diorg ckp org jenis mcmtu yg beradab, rendah diri takde bajet diri dia WESTERN. Kalau depa dtg sini depa tak heran la dgn org bandar, kat sini Sydney lagi byk org lagi bandar la. Dtg nak tgk the true Malays not the mat salleh celop. Org kat bandar KL ni bongkak perasan diri tu urban. Kadang2 aku malu nak mengaku aku orang KL sebab perangai org kl yg mcm kampung!

          0

          0
    • bilakakjemahmenulis says:

      WELL SAID!

      kalau nak compare dengan orang duk kutuk english dia, takpala. tu kan belajar namanya. nanti sesama kita belajar grammar dari entry ni. tapi point disini nak betulkan cara fikiran dia. Konsep Islam pada dia.

      0

      0
  144. SAD READER says:

    dear all. I would like to express my apology for what i have said. Fyi i have quited my studies n im going for usuludiin n english as a foreign language.. I couldnt agree more n feels very honoured to see ur responds towards me. I never had a peoples who care for me much as like u guys. Therefore..i would like to say my biggest thanks for u guys as for ur supportness..loves and concernity. I will now move to Kg Chubadak to learn more about malays living. I m so regretful n sorry for what i have said n done. However..deepest thanks for ur time reading my email n throw some ideas that has broaden my mind into this level. Many thanks. I love u guys. Please pray for me.

    Quitting KDU as KDU fails to taught me a better english n person. In BN i found myself. :'(

    0

    0
    • Din Mount Kiara says:

      satu sindiran yang pedih pada polis nahu (grammar) dan polis moral(ugama)

      0

      0
  145. maria abdulah says:

    Assalamualaikum my dear sad blogger: Since you’re Malay so i guess you must be a MUSLIM, therefore, as a MUSLIM, a reminder for me and all MUSLIM WOMEN covering head is compulsory/wajib(hope u understand). It is in the Quran, and period, we should not question about it if you want to go to JANNAH……Feel sorry for you….you should study more about QURAN……people who commented are not narrow minded might be you are….Just to let you know i worked and studied in USA for 8 years but i’m glad till today QURAN and HADIS is my priority…Alhamdulilah !!!!!

    0

    0
  146. caca_cici says:

    Grammatical error…eg..to becoming? No..no..why does they???? No..no…why do they ..n I just read 2 patagraph n I found a lot of grammatical error..

    0

    0
  147. hitam says:

    hahaha!!sakit perut aku gelak baca komen korang semua!
    tgh taip ni pon senyum tak lekang lagi..kepada adik KDU yg english sgt ni, nasihat aku..ko kuburkan jelah niat ko nak jadi artis, baru baca komen dalam blog gossip, dah histeria ko bercerita.
    semua ada pendapat masing2. ko pon ada pendapat kan. guna lah otak yg ada tu utk terima atau sebaliknyer. menilai. berpikir. ada baik dan buruk setiap komen. kalau ko pandang negatif, negatif lah. kalau ko pandang positif, positif lah.
    aku ni blajar tak tinggi, tp mcm2 perangai manusia ni aku blajar. tak kiralah dtg dr hutan ke..kmpung ke..bandar ke..sama je.
    ni negara bebas. ko tak suka ko jgn baca. nara tak display pon komen2 ni kat front page kan. kalau ko nak komen atau baca komen ko kene klik link kan. so pilihan ada kat tgn sndr. kalau ko nak komen positif je, ko try buka blog gosip sndr. then ko akan jumpa org komen “bagus nealofa, lakonan sgt berkesan sehingga tiada org sanggup datang ke panggung”. << kalau semua komen mcm ni aku tak rasa neelofa pegi oversea balajar blakon. dan sampai bila2 dia tak improve…ini contoohhhh, peminat nealofa jgn kecam aku ye

    0

    0
  148. jejari_lencong says:

    kesian..

    0

    0
  149. jejari_lencong says:

    masih ada makhluk yg ngaku melayu islam yg mcm ni rupanya kat bumi ni..ketinggalan zaman rupanya..

    0

    0
  150. riri says:

    eleh budak ni, kalo nak baca gosip.Baca gosip jelah,sebuk sampai baca comment pahal?orang bagitau yang betul. Bukan semua orang suka apa yang kau buat dekat dunia ni.Macam mana lah kau nak jadi artis?kalau benda macam ni pun kau tak tau.

    0

    0
  151. we says:

    well, it is our responsibility to be religious,awak ni Malay kan, of coz awak Islam…Islam kan menggalakkan kite menegor bile saudara kita buat kesilapan atas dasar kasih sayang.

    0

    0
  152. kimi says:

    alahai, kau ni tak tengok dunia ni dik, xde langsung ilmu masyarakat…banyak jeh org kampung jadi professional and betol2 faham what they have to faham..x payahla kutuk org kampong sgt…Perdana Menteri kita banyak dari kampung2 ye ( nak ngatekan org kampong tu not narrow-minded as you are)

    0

    0
  153. Anonymous says:

    See? Memang betul apa yang budak ni cakap. Aku masa mula2 buka beautifulnara aku terkejut baca komen2 yg ada. And sejak dari haritu aku dah tak baca komen2 mengarut korang kat sini. Dan masa aku tengah menulis ni pun aku tak baca semua komen ni. Tapi aku rasa terpanggil nak tulis kat sini. Bercakap macam takde adab takde etika takde intelektual dalam diri masing-masing. Atau memang hobi bergaduh kat alam maya aku tak tahulah. Tapi macam abangnara cakap korang semua dah besar panjang dah tahu mana betul mana salah mana hitam mana putih. So bottomline, aku setuju apa yang budak ni cakap. And aku yakin, lepas komen nih akan ada follow up comments yang negatif dan macam biasalah, menggunakan bahasa yang yang tidak senonoh. Itu saja. Assalamualaikum.

    0

    0
    • cik yah says:

      kan! akak pun fikir macam manakau fikir dik. Komen-komen kat sini kalau betul di tulis oleh orang yang matang seperti yg dikatakan Nara, pengsan akak dik.
      Takut akak nak berjumpa mereka di dunia luar.

      0

      0
  154. cakap melayu boleh kan? says:

    gosh. your english : sucks!!!!

    0

    0
  155. mek anon says:

    It is not happened? It is not happened??? It is not happened to Neelofa?

    Oh my English.. it should have been: It did not happen, dearie..

    Tulis berdebuish debuish ingatkan terer sangat English.. fail..

    ‘Are they A perfect human..’??? First word is plural, and it is followed by singular?!?

    Beb.. ko tulis Bahasa Melayu je bleh tak.. aku nyampah tgk org poyo2 cam terer English tapi grammar cam hampehh.. geli tau takkk.. geli!!!

    0

    0
  156. kunakuni says:

    Oh My English!

    I almost laugh on every sentences. Come on konah, bahasa malaysia bahasa kebangsaan kita. hehehe

    0

    0
  157. miot says:

    woi, hukum warna rambut tu haram, kau ni mesti lari masa kelas agama Islam dulu kan?
    cantik macam mana pon tetap haram.
    xyah nak bajet urban sangat laaa dengan tinggal dekat subang jaya tu.
    nak komen lain kali pakai otak. biar sel2 otak tu berhubung dengan betol baru komen.

    0

    0
  158. Anonymous says:

    nara yang tulis

    0

    0
  159. nadia says:

    Your english is so terrible. Your grammar duduk kat longkang lah layaknya. Kalau tak pandai berbahasa Inggeris, daripada memalukan diri sendiri lebih elok gunakan Bahasa Melayu kita. Rasa diri ‘low class’ ke kalau guna bahasa kita.Orang lain tak faham apa yang awak nak sampaikan bukan sebab orang lain tak pandai berbahasa Inggeris tetapi your English is so terrible…..

    0

    0
  160. kerang biru says:

    cat sekali lah bulu yg kat bawah tu . Ambik gambar tampal kat instagram + Falsebook baru GAH!! Lain dari yg lain. Ko punya England pon org tak kesah nanti.

    0

    0
  161. dila says:

    Hazab nye grammar ko dik..lagi hazab aku yg membacanye..

    0

    0
  162. ice says:

    adalah sesungguhnya jari jemari ku gatal nak menggariskan kesalahan struktur bahasa dan membulatkan kesalahan ejaan, juga grammar nye lintang pukang. pensan.
    bajet post yang sangat ilmiah dah heducated… pengsan lagi

    0

    0
  163. mangkuk says:

    bowl swing u girl. i feeling so bad. #sarcasm

    0

    0
  164. Girl says:

    Wow 314 comments! Good job abg nara.

    0

    0
  165. hmmm says:

    Kepada budak kdu yang hantar email ni,

    Daripada hang dok meroyan pasal mentality pengomen2 kat bn ni. Baik hang pi buat assigment ke, study ke. Lebih baik. Mana tahu tup2 dapat dean list kan. Belajar leklok dulu. Masih panjang lagi perjalanan hidup kau. InsyaAllah la kalau kau panjang umur.

    0

    0
  166. Eun Sang says:

    OMG too many grammatical errors! hahaha. jangan nak poyo sangat lah konon2 live in Subang Jaya tu dah bagus sangat. nak muntah hijau aku bila orang Subang cakap mcmni woi!

    0

    0
  167. gustaf says:

    Dik sad reader of nara’s blog

    kau tak perlu nak sedih sangat sbb baca blog hiburan…

    baik lg kau sedih sbb tak mampu nak belek al-quran walau sehelai sehari..baik lg kau sedih sbb tak mampu nak tunaikan solat wajib 5 waktu kpd Allah tiap2 hari…

    akak sedih….sbb kau sedih perihal duniawi begini…

    0

    0
  168. entahla says:

    yang hantar surat ni islam ke?
    dalam banyak2 bidang mengapa bidang lagha ni jugak menjadi pilihan?
    jadi disini awak nak kata ok la rambut merah menyala gitu ? bery beutipul la?
    stupidity aint for display

    0

    0
  169. Apa^nama says:

    Camno la org x google pelik2 pasal neelofa.. Da pakaian pon mcm tuutttt bukak dedah sana sini mmg jd fitnah la. Cuba kalo neelofa tu tutup aurat ada ka ‘pervert’ nk p google cr gambo dia yg bukan2.. Ko x yah la jd artis kl x tahan kena kutuk!! Km bkn narrow minded tp sedey tgk korang golongan artis ni yg terlalu open minded sampai semua nk open!

    0

    0
  170. Anak Abang Nara says:

    Ni aku umo 4 tahun la bole je komen kat sini.

    0

    0
  171. ex-KDU says:

    Sebagai bekas pelajar A-Level di KDU yang kemudiannya melanjutkan pelajaran di bumi UK selama 4 tahun selepas belajar dan berpesta di KDU selama 1 1/2 tahun, reaksi saya terhadap Sad Reader adalah double facepalm. Tak faham kenapalah dia nak sangat jadi retis di Malaysia ni kalau dah tahun ramai ‘alim ulama’ tak bertauliah yang sangat prihatin terhadap retis-retis. Kenapalah buang masa belajar kalau setakat cita-cita tu nak jadi retis? Kalau tengah belajar tu kena sambar jadi retis tu lain lah cerita. Ini belajar sebab nak jadi retis. Mak tak paham kau noks… Hah, korang yang rajin sangat mengomen dalam blog-blog hiburan pun satu, suka sangat jaga tepi kain retis, bajet ahli surga (masjid belum tentu pergi selalu, subuh pun entah2 selalu skip). Pe kata korang pun sama-sama cermin diri sebelum gunakan agama nak tunjuk bagus? Janganlah nak bekap diri “kitorang pun bukan baik tapi dengan menasihati semasa saudara seagama tu mana tahu boleh perbaiki diri sendiri”. Waklu!!!!

    0

    0
  172. Linzy Longkang says:

    Aduyaiiiii dear SAD READER of this Blog, kot yer pon dik nak prektis tulis english buat essay ini bukan tempatnya dikkk, nak nangis baca english tonggang langgang tuh nak gugel translate pon berpada2 laa bukan seme gugel translate making sense! Kalo dik sedeh sbb org komen sini takyah laa baca, org2 komen pon suka2 bukan seme peduli pon kat retis mesia lantak laa apa dorang nak buat ada aku kesah, janji dapat melahar tuh yg best tuh dik oiiii…

    0

    0
  173. Dear Sad Reader of this Blog.. says:

    As an English with Communication student, seriously sedih tengok Grammar, vocab and spelling dia -.- Itu satu. Tapi tk kisah sangatlah pasal tu, as practice makes perfect. Yang aku kisahkan, kenapa nak permainkan soal agama? Kau sendiri mengaku kau orang Melayu, which means kau orang Islam, and obviously kau tahu lah kan hukum hakam tentang aurat? For instance Tiz Zaqyah thingy, dah tentu tentu lah tunjuk rambut tu haram, pi merah kan pulak, memang wajib lah kena bahan pun, adoyai.. Ni dah macam unleash your stupidness. Come on, it’s you who should open your mind -.-

    0

    0
  174. Puiii says:

    I just gave a short glance and I saw u lived in Subang Jaya n know people fm ampang hartamas and what was d other one? Ok poyo la sgt bebudak subang mcm ko ni kot? Aku membesar kt kelana jaya dan skang tinggal di shah alam.tmpt plg hampir gn ko x knl plak nak kenal yg urban aje..ade hati nak kutuk org2 luar narrow minded. Even though me myself live in klang valley xdela aku pn nak kawan gn ko.

    Pelik haku bebudak kolej skarang mmg x ckp assignment ek,ada masa nak karang surat panjang lebor psl readers BN ni?banyak lg isu semasa yg pntg ptt ko tgk dik..ko tau senario politik kt malaysia dlm few days back ni?ko tau takrif elektrik naik LAGI?Ni la rupenye bakal2 pengundi @ sudah mengundi? Yg bakal melingkupkn negara.pffft

    Dah2la tu dik aku x baca pn surat layang2 ko sbb rs x berfaedah walau mgkin berguna.tp dr apa aku tnampak cara ko tulis pn cm good good je.puiii

    0

    0
  175. WOOITT.. says:

    alaa.kome sekadar nak tau hal2 artis je..tapi kalau artis lebih2 kena hentamlah..dunia hiburan kan..yg ko bebel knape?

    0

    0
  176. didi drogba says:

    kahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkah….narrow minded la uolls ni…apa salah nya kaler2 rambut ni…sembahyang sah tau, uolls xtau ker??? PPPUUUIIIIII… ko sekolah agama tak dulu dik? eh sorry, maybe u don understand malay languange…where you schooling sis? you never learning Pendidikan Islam meh? BODOH!

    0

    0
  177. tak kuasa says:

    Dik, ustaz/ustazah pun kena hentam/dipertikai, ni kan pulak artis, tahap dewa sangat ke artis tu?

    0

    0
  178. Melati says:

    Saya berani Geranti org yg tulis skrip ni mesti muka macam ..:GETAH PEMADAM”..sebab org2 suka meroyan ni yg muka2 cam EMPAT SEGI….cam getah pemadam,,hehehe saya sanggup di panah petir kalau tf tulis skrip ni cantik…..hehehe..

    0

    0
  179. POPCAKE says:

    I don’t give a damn if you are gonna preach on this blog but please as a KDU college student majoring in Entertainment Arts, you gotta polish those ENGLISH yo! The first thing that ticks me is your grammar and your sentence structure. The least you could do is to get someone to proof read the essay. Your comments will not move other commentators any inch alright? Now you are just making yourself looking like a fool here on Beautifulnara.com! :) :)

    0

    0
  180. Anonymous says:

    macam ni la contoh budak Melayu tak sedar diri! kuang3x

    0

    0
  181. Melati says:

    Kalau yg luahkan perasaan kepada pengomen2 sedang baca .komen saya ni saya nak bagi komen…ANDA MEROYAN SEBAB MUKA ANDA MACAM GETAH PEMADAM…TIADA SIAPA NAK MELAYAN ANDA DAN KAWAN@ JAUH KAN DIRI…sebab MUKA ANDA CAM GETAH PEMADAM….saya sanggup dipanah petir kalau anda ni seorang yg menarik..

    0

    0
  182. perak man says:

    melayu rupanya yang tulis….ingatkan omputih…p sokong plak rambut kaler merah ? kesian punya pemikiran..

    0

    0
  183. Melati says:

    Kalau kita tu dah lawa tak yah nak mengeluh2 …macamaner kalau nk terjun dlm bidang ni bidang tu…..Pengarah2 Filem akan dtg cari kita..tu yg sebetul nya..

    0

    0
  184. M says:

    nak komen ckit kat adik/akak/abg or apa jer gelaran yg dia ada…

    seperti yg u nak agar kami menghormati pandangan u (yg u percaya betul tanpa pengecualian), u jugak harus belajar utk menerima/menghormati pandangan kami. mungkin M yg ‘norrow minded’ (berpegang pada Islam) dan u yg ‘open minded’ (melayu tapi mungkin mempunyai kefahaman agama yg berbeza..cuma tertanya mana yer u belajar yg kalau jd artis wlupun islam, hanya kerana nk ikut trend boleh ada pengecualian tuk melanggar hukum islam ) harus gak menghormati kepercayaan yg kami ada.

    apa yg M fhm dari luahan hati u yg telus tu, u harapkn agar dunia bleh menghormati u or konsep artis yg u akn perjuangkan nanti. zaman sekolah M dulu, cikgu selalu pesan, kalau kita nk org hormatkn kita, kita kenalah hormatkn org dulu. mungkin kita sama sama bleh amalkan ni. (Sebab M rasa ayat-ayat yg u guna tu, lebih kepada menghina )

    M suka kn niat u yg nak membanggakan Malaysia. tapi, M rasa malu gak nk ngaku u adalah artis/ bakal artis yg akn menjadi wajah Malaysia kerana u akan jd artis Melayu Malaysia yg mungkin Islam tapi xmelambangkan semua tu. takut-takut u dh sampaikan mesej yg xsepatutnya kpd dunia. sekaligus, u jugak mungkin mencemarkan imej Melayu n paling penting agama Islam sekali (apsal u xbgtau agama sekali…susah btul nk pertimbangkan luahan hati u nie…)

    M ada sedikit cadangan, sementara u wat reseach pasal artis Malaysia nie, mungkin u bleh wat kajian untuk membangunkan budaya artis melaysia agar seiring dengan kehendak dan budaya Malaysia tersendri. (mungkin konsep , Artis Malaysia yg beridentitikan Malaysia )

    0

    0
  185. popo says:

    I’m sorry… I know you are still learning.. I’ve been in your shoes..Sorry for what I wrote

    0

    0
  186. lucifer says:

    hahaha….
    gler laa.. melayu ni kalau dok hentam org.. mmg ngam.. mmg kaw2 dia bagi.. siap betulkan english minah ni… korang pun sama gak.. siap gugel, panggil member tepi ajak baca sama2 tibai grammar dia…. senang gini la.. korang mmg loser.. apa yg dia ckp tu betul.. cuma korang aje perangai musibat dan tak ada can nak buat mcm tu…. such a bunch of losers.!!

    p/s: stupid is as stupid does…..

    0

    0
    • nurul says:

      patut aa nama pun lucifer..komen pun ala2 lucifer..banggakn jd lucifer.klau x muslim lantakla.tp klau muslim please la taubat keyh!!

      0

      0
      • lucifer says:

        aku melayu muslim…. so ? yg ko nak sentap tetiba kenapa ? ko ke loser tu ? hahahaa…..

        0

        0
        • didi says:

          ooo melayu muslim.ingat kapiaq tadi.bukn apa bangga sgt guna nama lucifer tu.x sentap tp heran beribu2 lemon banyak nama dlm dunia lucifer tu jugak nak gunakan.ke awk x paham apa makna nama awk.klau x paham sila google ye.n utk pengetahuan x kudis pun awk pggil sy loser.jadi ape2 ker??skit pun x berbekas.sekian

          0

          0
        • lucifer says:

          hahahahaa… ko mesti tunggu org respon komen ko kan… ?
          ceh.. x jd kudis kunun.. tapi yg ko respon komen aku ni apehal ? kira sentap jugak la tu nok….. satu lagi.. ko ni xder prinsip ke ? nama asik bertukar ganti… nurul pastu didi… lps ni ko nak reply pakai nama ? dudu ?

          p/s : x berbekas kunuunnn….

          0

          0
  187. embok says:

    TERUK BETUL ENGLISH PENULIS TU!!!!!!!!! OH MY GOD!!! LEVEL VOCAB BUDAK SEKOLAH RENDAH!!
    PENGGUNAAN AYAT YANG TIDAK MENUNJUKKAN KEMATANGAN DAN KEPANDAIAN.

    MASUK KELAS ENGLISH DULU OK.

    – SAYA BEKAS GRADUAN UNIVERSITI TAPI SAYA TAK PERLU MENULIS DALAM ENGLISH SEBAB SAYA TAHU BLOG NI DALAM BAHASA MELAYU.. TAK PERLU NAK MENUNJUK LAGAK MESTI TULIS DALAM ENGLISH BAGAI.. –

    0

    0
  188. Melayu Utara says:

    Dari tatabahasa dah terserlah budibahasa. kalau nak jadi entertainer pun mungkin tak lama kat Malaysia ni sebab rakyat Malaysia terutama orang Melayu ni tak tinggi budi bahasa macam adik non. Akak cadangkan adik pergi cuba nasib kat USA ke…UK ke..Singapura ke..atau Rusia. Mana2 lah yang tak banyak orang melayu. Jangan lah disebabkan orang melayu cita-cita adik nak jadi penghibur terkenal tak tercapai. Good Luck!

    0

    0
  189. dolah says:

    i’m a malay tp nape ckp omputih..bangga lh sikit ngn bahasa sendiri..ni tentu peminat tiz zaqyah kn..sbb benda pertama dia sebut psl rambut tiz…masing2 ada hak nk beri pendapat so terpulang lh nk kata apa kn..x yh lh nk kata org duduk kat hutan bagai..klu kat hutan tu,ada gak warna hampir sama ngn rambut tiz tu..org utan..peminat tegur tu bsbb..mne yg rasa dpt terima,terima n mne yg rasa x boleh terima,abaikn..tu je..tq

    0

    0
  190. Joyah Bandar says:

    Hamboih adek ni. bandar la sangat. selalunya orang bandar ni pandai berbahasa inggeris macam joyah ni. tapi joyah takder la poyo sangat nak cakap orang putih carca merba. joyah lebih rela cakap kedah. maki orang pun puas. keras sikit. hehehe. adek, kalau dah english adik ke laut. lebih baik adik guna bahasa kebangsaan je. adik pun orang melayu. mungkin mak bapak adik orang kampung yang berhijrah ke bandar. lahirkan adik kat hospital kerajaan di bandar. jadi, adik jadi la orang bandar. maaplah la yer joyah terleser sikit. joyah geram dengan budak tak matang ni. and by the way, joyah cikgu bahasa inggeris dulu. bila tengok karangan adik ni. joyah takkan bagi satu bintang pun. joyah bagi taik bintang je.

    0

    0
    • kelazzz koo says:

      betul kak joyah…sokong kak joyah..lega mak dengarr org sound budak nie.huhuhu..

      0

      0
    • komet says:

      @ Joyah bandar .. aku suka taik bintang ko tu.. tak ada leser sngt pun .. lembut gila ayat marah ko tu … tp menusuk kalbu … mmg la ko tu cikgu .. nak mara pun budi bahasa …

      0

      0
  191. Tak Kuasa Mak Jahhh says:

    Sejujur nya adik nie bercakap macam orang bandar sangat..ye la tak biasa kan org2 biasa macam kita ni gosip2 sana sni..x rasa ke semua comment tu bole menaikkan artis malaysia kita..xkan la nak cakap things baik saja dik oiii…ko baik sangat ke..bahasa ko tu mengambarkan ko siapa K…x kelassss nak judgemental orang k..as entertaiment pon ko kena tahu the way malaysia culture..kat luar negara pon camgitu …MALAY = MELAYU la lambangkan la bahasa kita…ke ko berangan nak jadi retis tu yang ko tulis camgini..nak media sosial siasat ko n keluar melodi kannn…

    0

    0
  192. kilafairy says:

    Sejujur nya adik nie bercakap macam orang bandar sangat..ye la tak biasa kan org2 biasa macam kita ni gosip2 sana sni..x rasa ke semua comment tu bole menaikkan artis malaysia kita..xkan la nak cakap things baik saja dik oiii…ko baik sangat ke..bahasa ko tu mengambarkan ko siapa K…x kelassss nak judgemental orang k..as entertaiment pon ko kena tahu the way malaysia culture..kat luar negara pon camgitu …MALAY = MELAYU la lambangkan la bahasa kita…ke ko berangan nak jadi retis tu yang ko tulis camgini..nak media sosial siasat ko n keluar melodi kannn…

    0

    0
  193. ibugamat says:

    belum terjun dlm bidang ni lg ko dh takut..baru baca bloq ko dh peleceh org melayu mcm2..camner ko nak bersaing nnt.Sepatutnya kalau ko betul2 minat dalam bidang entertaiment ..nak jadi artiss ko kena tahan la dengan semua ni..dah ko pilih nak jadi artis ko kena bersedia mental dan fizikal la…kalu tidak jgn pilih jadi artis..baik jadi cikgu..takde la kena komen or gosip.

    0

    0
  194. diva says:

    TAHNIAH! ANDA SEBENARNYA NAK MASUK RUANGAN “PALING POPULAR TAHUN INI” DENGAN COMMENT SEBANYAK 370 YANG ANDA DAPAT SETAKAT NI ANDA TELAH MEMENANGI TIKET PERGI BALIK KELAS INGGERIS

    0

    0
  195. Anonymous says:

    ko da ngape?? cam good2 je nak ckp org narrow minded. ko tu open minded sgt la tu pasal ko blagak smpi cucuk2 langit. gile blagak eh mention ko dok subang jaye. bangga sgt ko eh dok subang jaya tu. kawan ngan bdk hartamas ampang sume. wtf betoi ang ni. oii. mane ade artis x kene kutuk wehhh. ko agak2 lah. kalo takot kene kutuk xyah arr jadi retis. baru blaja KDU nak blagak. xyah poyo sgt. ko tahu x. bile ko komen camni. kasi plak kat bang nara. ko x pk ke kalo bang nara ni post kat blog kompem kene bash.
    sebnarnye boleh je paham ape ko kate tu tp an sebab ko ni cam good2. tu sebab org bengang. dah la english ko x berape nak good. pastu kemain ko bahasa kan pengkomen BN ni. setahu aku la an kengkawan aku dok area subang hartamas tu inggeris tip ke top. ko ni sedey btol tau. bg aku btol la. some komen kat BN ni mmg boleh buat org gelak. kdg2 aku bace heading je. mane yg agak cam bakal kene tiaw. mmg teros bace komen. haihhhh. dah la dek. xyah jd retis. ko jd retis ko la retis paling worsttttt. babaiiii

    0

    0
  196. milah sirus says:

    wow…
    tak yah lah nak menghina pembaca sangat
    kalau takut d lambung ombak jangan berumah di tepi pantai…takyah jadi artislah kalau takut sangat..
    ingat manusia ni semua baik?…semua open minded ke?…manusia ni macam2 perangai ada..x yah nak salahkan Malaysian readers..semua orang kat dunia ni memang judgemental..pegi lah kat mana2 punn….
    ustaz/ustazah..alim ulamak pun kena pun kadang2 kena hentam
    inikan pula artis yg kerjanya bergelumang dosa….

    0

    0
  197. Diva says:

    Goshh. Ur English kinda of sucks yawls !
    Just use Malay Languange since this is a Malay blog baby,. There’s no need for you to speak in English unless u r somewhere in a middle of community that couldn’t understand ur Malay.
    *I really hope U read my text ! Improved ur English if you ever wish to write a long essay like such you’ve done.

    0

    0
    • sir alex says:

      u pun tulis grammar pun tunggang terbalik “Improved ur english”. wtf.

      0

      0
    • lucifer says:

      hahaha… fak yu la Diva… lg broken dari budak KDU tu.. konon bajet stylo la respon dlm english…

      p/s: languange ? speak ? paler bana ko…. lg tak faham aku baca ayat ko….

      0

      0
  198. Jiwa Kacau says:

    Perkahwinan jarak jauh boleh bertahan lama x?? ape pendapat anda?? off topic..k bye..

    0

    0
  199. fishball says:

    Amboi! Banyak nye comments??!! Makan tahun lah aku nak baca semua comments kat sini.. Takpe aku pelan2 baca. Doakan aku abis baca okay. SOOO FUNNYYYY!!

    0

    0
    • Doa utkmu says:

      HAHAHAHAHA…. Marilah Membaca … Adek adek.. Perlahan2 habiskan bacaan tu…. tp mesti habiskan buku tu baru baru faham…. Ayat motivasi Cikgu aku masa sek ren dulu …

      0

      0
  200. Whatevs says:

    Kelakar. Die tulis ape isi hati die dekat commentators BN.. Baca aje lah, tak yah munafik kate tak faham english die.. faham sebenarnya cuma tak bise terima critics ke? Alhasil commentators BN hentam dia pasal english die bukan poin yg dia tulis. Ke tak membuktikan sememangnya commentators BN memang sesuai dengan apa yg dia tulis tu :)

    Jangan marah, samelah kite pun cuma bagi comment aje..
    Peace!

    0

    0
  201. nananininunu says:

    lain kali kalo nak luah hati ke perasaan ke, guna bahasa yg sume pembaca blog ni faham. bahasa MELAYU baru ramai nak baca. majoriti pembaca blog abg nara ni guna bahasa melayu so xyah la poyo sgt nak guna english bagai. org tgk bahasa inggeris pun dh spoil mood nak baca.

    0

    0
  202. cokodok says:

    Honestly.. Aku pg sini bab nak bc komen2 pembc…haha…x heran pun ngan life retis tu sume….lantak diorg lh.. Nak kawin ke..nak cerai ke..rambut merah ke,hijau ke,kuning ke..

    0

    0
    • bilakakjemahmenulis says:

      sama la dgn kakjem. sebab kat komen komen ni la gossip lagi panas dari entry abg nara kan. haha pastu tgk org duk komen up atau down kan retis.

      btw, budget budak Subang Jaya ada gaya?

      0

      0
  203. kak mah says:

    Pfttt..dear Sad Reader, first and foremost I want to tell you that your grammar is atrocious. If you want to be more intellectual, I suggest you go and read some other blogs or websites that will help to improve your knowledge as well as to improve your English. Secondly, this blog is for entertainment purposes only and I believe that the commentors only express their thoughts in this section and they never be carried away with their comments in real life. If you don’t want to be associated with us whom you think are close minded, so feel free to go to other blogs or you can just read the gossips here without reading the comments. One more thing, I think the celebrities are well-understood that when they join this industry, their life will be underscrutiny, be it from the paparazzis or from the public. Therefore, whatever they do will not be missed from being judged by people. That is the price that they have to pay. You are annoying and buzz off from here! We people want to resume to judging, gossiping , and being close-minded people.

    Sincerely,
    An annoyed reader.

    0

    0
  204. Peah_Focus says:

    meh sini aku nak memfokus! ape ke tenuk budak budget stylo ni. koya moden terlajak. dah nama artis..tumpuan ramai, of kos lah segala tindak tanduk di teliti dan di kaji dan di rungkai. Kena tanggung lah tuan punya badan. Yang budak subang jaya tenuk ni budget nak meluahkan isi hati perut bagai apa kes? seolah olah nak mengiyakan segala tindak tanduk artis. ko kena sedar, bahawasanya banyak jugak komentar komentar yang menjadikan artis tu sebagai icon, contoh yang berperketi. Tak semua datang mengutuk. Dah sah sah kalau tindakan tak bermoral tu di pampangkan…of kos lah kena hentam. ko kena ingat, Artis membawa impak yang besar dalam kehidupan masa kini. Teladan yang baik boleh membawa kepada keharmonian. Kalau ko koya bagus and very the tenuk urban, ko gi je hijrah kat negara omputih tu. Tak payah nyibuk duduk kat malaysia ni. Dasar Makhluk tak memartabatkan bangsa. Sombong! podahhhhhhhhhhhhh

    0

    0
  205. damai says:

    Bak kata ucop wilcha, itu lah penting english education, kita bako kita bako

    0

    0
  206. idontcare says:

    Dear SAD READER OF YOUR BLOG,

    I really think it’s rubbish that having the dream of entering the entertainment world yet to keep yourself NOT-EXPOSED is IMPOSSIBLE. People are made to criticize, which could be a good critic or a bad one. It doesn’t only happen in Malaysia (PLEASE OPEN YOURSELF TO HOLLYWOOD GOSSIPS). I recon they are worst then Malaysia gossips.

    You have to understand that we live in such a society (nothing to do with being racist).
    Since your education level is up to par, please rewind yourself back to primary school:
    >>”Masuk ke dalam kandang kambing mengembik, masuk ke dalam kandang kerbau menguak.”<<
    I guess being in college, you would have enough common sense to understand what the 'peribahasa' above means. This very much explains why people react in such ways (not all, but the society do).

    It's not about being OPEN-MINDED, it's remembering your ROOTS! We are not Aremica! We are a society with CULTURE. Are you talking on behalf of people from "Subang Jaya, KL such as in Damansara, Hartamas and Ampang"? I highly doubt it that majority of people in those areas have the same school of thought like you do.

    A country doesn't not grow according to the gossip mentality. It's how matured they are in handling problems related to the country's economy, WHICH DOES NOT INCLUDE GOSSIPS!

    Good publicity is publicity and bad publicity is still publicity!

    p/s: PLEASE BRUSH UP ON YOUR GRAMMAR! I bet KDU can do better.

    Rgds,
    idontcare

    0

    0
  207. Anna says:

    Inilah pentingnya inglish edukesyen….(buat gaya tangan Usop)..lalala

    0

    0
  208. Anonymous says:

    budak poyo…bajet high class..kn dh kena kutuk secara berjemaah kt sini..

    0

    0
  209. Alamak!! says:

    dik english ko…amboii..hakak pn xterer english dik tp simple grammar pn out ni susah lerr…tulis melayu ja cukup dik..sonang kami2 ni nk paham luahan hati dik non..xde la susah pyh nk google translate ayt ko nih..(ntah2 pakcik google pn xleh translate) sabo je lah..

    **fivetimesnineequalto???**(sila jawab je dik) huhu

    0

    0
  210. Sha says:

    Paragraph ke 5 baris ke 4 & paragraph ke 6 menyinggung perasaan masyarakat luar bandar seperti saya.

    0

    0
  211. baby serra says:

    Hey Sad Readers,

    kitorg lagi sedih tengok engko. Pegi sana abeskan belajar dulu. Jangan sibuk nak jadi artis sgt!

    0

    0
  212. peace striver says:

    the world would be a better place if everyone was simply more open minded and less judgemental.

    “When you see a female dressed in a manner that is unacceptable islamically, do not for a moment think that she is lower than you spiritually. If you do that, you are lower than her. Believe me, that is the teaching of your religion. She might have a link with her creator that you do not know about. She might have a heart that is tons better than yours. She might have one weakness that is outward, and you have 50 weaknesses that are hidden.”
    – Mufti Ismail Menk

    just sayin’.

    0

    0
    • peace striver says:

      ^ what I concluded from her email. You have some good points, however,calling people narrow-minded doesn’t make you any less judgemental.

      0

      0
    • Grammar nazi says:

      This quote wins the internet!
      Wish akak abg ustaz ustazah jadian Abby wannabe would get this but unfortunately, most are busy convincing themselves that they are better (and holier) than everyone else. It is their way or the “hell” way.

      0

      0
  213. Malayklate says:

    Demo meme brehi perkatae Towards ko guano? Mu ni supo katok bowoh ppurong. Meme malaysia apatah lagi melayu meme gini. Kito meme brehi komplen, komen, kritik. Tidok key mu buak bendo samo? denge menulih emey ko admin nara. mu kritik jugok ore hok mengkritik. ore klate kato baso nusio po mu ni KOYA. Aku pong dok suko jugok pranga demo ni brehi bena kecek sedak, ngato, ngutuk. tp bilo kito dok suko, kito remind dri kito jnge jadi supo demo ni! buke jadi supo demo! spekin magerih pulok

    0

    0
  214. myra shabudin says:

    YANG KONONNYA TULIS EMAIL TU = ATTENTION SEEKER
    BN PULAK, BIASALAH BLOGGER = RATING SEEKER

    PEACE

    0

    0
  215. sya says:

    akhirnya komen pasal email tu meningkat naik..setakat ni dah 400 pengkomen.. hihii tahniah both of u nara n penulis email.. nara, nnt dah kaya bahagi2 la sikit eh.

    0

    0
  216. sir umar says:

    Bad grammars. Had she been to UiTM, it will reflect bad on UiTM. Is this the product of a private college?

    0

    0
  217. dell says:

    Yes yes yes.. eh wrong , no no no.. oppsss sorry , yes yes .. so no no … orait orait.

    0

    0
  218. za says:

    Oh your English!!!!! Stop writing in English dear…. your English is very very very BAD. I’m surprise such person like you who claimed yourself as city people and so forward in fashion and lifestyle has so BAD English. Please do not be so snobbish and arrogant by assuming all in here are low level Malays. You will not last long in the industry if you were to enter it now or later…SORRY!!

    0

    0
    • lucifer says:

      hahaha… paler bana ko dlm english ada ‘very very very’… and some more singular plak tu ?

      p/s: nak komen english org.. english sendiri pun stended bibik kedai halfcut…!

      0

      0
  219. Horror says:

    Macam TAK LOGIK je budak Subang, belajar KDU tapi ENGLISH teruk sangat sangat. Macam benda ni buat buat je, untuk dapat perhatian. Macam guna Google Translate.

    ????????????????

    But then again, despite the fact that her/his grammar is EXTREMLY TERRIBLE AND HORRIBLE, the message was delivered kinda well.

    So is it right or wrong? Go figure.

    0

    0
  220. whatdidyoujustsay says:

    I’m sorry hun but before writing such a long letter expressing your frustration, please fix your English first. Better yet, write in BM.

    0

    0
  221. kon says:

    Pondan la tu sensitif jer…hormon tak balance. sorry dik grammar ko hancur. teruk english ko. and sorry to say…ko yang dok kat hutan pemikiran tak up to date. org yg kaki baca blog…kaki baca gosip…orang2 yg duduk city…org yg dok kg tak heran la gosip2 ni. fakta ko sangat hanjing. sebagai mass comm degree holder…aku malu dengan fakta ko…patut la setakat kolej private berbayar je ko boleh jejak.

    0

    0
  222. sarina says:

    semua pengkomen dalam beautifulnara ni kompom masuk syurga

    0

    0
    • zarkashi says:

      sarina: ameen..mmg semua org impi nk masuk syurga.sapa nk masuk neraka beb! tp kompem budak KDU yg nk jd retis ni hala tuju dia neraka beb!!hahaha

      0

      0
    • Nok-Nok-Nok says:

      Astaga,

      tak elok cakap macam tu. jangan yakin benda yang tak pasti.

      Syurga neraka tu hak mutlak milik Allah. Yang jahat sekarang tak beerti jahat selamanya, dan yang baik sekarang mungkin tertutup hati berubah arah.

      kalau mizz.nina boleh berubah Insyallah orang pun ada harapan untuk mendapat hidayah..

      daaaaaaaaaaaaa..

      0

      0
    • Man Ipoh says:

      Satu sindiran pedih…..kepada mereka-mereka ini …get a life…

      0

      0
  223. nurul says:

    dear adik artist wannabe,
    sedih membaca isi kandungan e-mail adik ini apatah ianya dihantar oleh orang muda berpelajaran dan tggal di bandar seperti adik.Sepatutnya sebagai orang muda dan tggal di bandar pasti adik terdedah dengan pelbagai maklumat dan ilmu.di zaman serba moden dan canggih ni orang melayu terutama beragama islam sudah semakin terbuka pemikirannya dan semakin mencintai agamanya.Ramai masyarakat islam di malaysia hari ini mempunyai satu visi dan misi tidak kira iaitu tidak kira apa sahaja bidang pekerjaan yang anda ceburi seharusnya didasari dengan agama.sebagai contoh seandainya anda menjadi seorang artis masyarakat di luar sana mahukan seorang artis yang menjaga tatasusila dan peradaban berdasarkan adat dan agama.Kerana apa?kerana anda adalah public figure.Setiap tingkahlaku anda adalah menjadi ikutan.Mereka tidak mahu seperti justin bieber,miley cyrus n etc. Bertudung atau tidak saya tidak rasa mereka emphasize ttg itu dah nama pun artis kan.tp sekurangnya anda(sekiranya muslim) tahu batas adik.Jika adik katakan mewarnakan rambut itu adalah moden dan open minded.maaf mengecewakan adik kerana perkara itu telah lama dilakukan dahulu dan ianya bukanlah satu perkara baru.You know why? sbb bab mengaler rambut ni dah dilakukan dr zaman mkcik sy muda lagi 20 years ago.masa tu adik pun x lahir lagi.Saya berpendapat di zaman sekarang sesiapa yang x nak kejar ilmu atau tidak berusaha belajar ilmu yg berfaedah tidak kira dia berasal dari mana (big city ke,felda ke,solok ke) pada saya orang tu lah yang sangat narrow minded.Sekiranya adik mengatakan yang orang yang suka menegur artis ini adalah judgemntal bagaimana pula golongan artist atau artis wannabe sprti adik apabila menganggap kami adalah narrow minded without knowing us? bukankah you are also being judgemental.so pada saya orang muda macam adik ni carik ilmu banyak2 n banyakkan berjalan x yah pergi jauh2 pun pegi la dlm malaysia ni dulu kenali org2 luar dr ruang lingkup adik.jangan selesa berada di zon adik sendiri without knowing what happen to other side of the world.

    0

    0
  224. OK says:

    minta maaf semua, sy tak berpihak pade mane2 pihak kt sini. But, ape pun yg dickp oleh seseorang itu, ade pendapat masing2. it same goes with all of you yg comment dkt sini. masing2 ade pendapat masing2. jgn la kite judge org tu dr; “hey ur grammar sucks!’ nobody can even write or speak fluent english (sy bagi contoh english disini disebabkan ‘English’ consider World Language. Even org2 yg bahasa ibunda mereka berckp dlm english pun boleh gagal dlm ‘peperiksaan’ diorang. Ini kan pula kite yg, english hanye la 2nd language kt negara kite. kepada adik yg menghantar email mengenai “ceteknye pemikiran org2 comment di sini” tidak sepatutnye merendah-rendahkan org yg comment di sini. where you are living doesn’t show how great your mentality is. so chill k everybody…

    0

    0
  225. boring... says:

    biasalah kat dunia ni ada pro n kontra..
    kalau semua komen baik-baik, tak menarik blok nara ni…
    mesti orang pun boring nak baca…

    0

    0
  226. Q says:

    First of all, this person should not write in English. Malu pulak ada malay si konon open minded ni. Your english is OMG !!! Teghuuukkk… And u call ur self a KDU student? Deal with ur English first, and then try to understand how the Entertaiment industry in Malaysia yerrrrr…. So called open minded but u r not pun. Tak boleh accept critics and baca komen org pun tak boleh terima. Open minded apa nya ! Puii ! :p tak boleh terima kritikan, lupa kan lah niat nk idop dalam industry entertainment ni. Let see if u can accept all of the above comments towards u. That is a start ! Good luck ! Hahaha

    0

    0
  227. SayurlemakPedas says:

    Dengar lah sini semua pembaca BEAUTIFULNARA. Website ini adalah website berupa hiburan. Anda semua alim alim sana sini rasa berdosa yang datang jenguk sini buat apa? Salah tempat nya. Bersubahat hukum nya. Kalau hiburan ini semua salah dimata anda semua, jangan jadi talibarut dengan menyokong denga membaca dan melihat nya. Aktiviti melawat blog, dan sesawang hiburan adalah adik beradik ‘shubahat’. Sekian terima kasih.

    0

    0
  228. HukAloh says:

    Lebih baik type malay kalau dah cenggini gayanya bi die. Bukan aku tak faham, aku faham. Tapi most part, aku gelak sensorang.

    0

    0
  229. dina says:

    hehe…best baca posting n komen2 kat sini…errrr….creative…:)

    0

    0
  230. diva says:

    Aduh serious pening kepala baca komen2 uolss. Nk tidur la.

    0

    0
  231. Kak Mala says:

    For somebody who claims to live in Subang Jaya and to ” have friends in only Damasara, Hartamas and Ampang” ( a load of bollocks if I may say so) ..you have so many grammatical error in that statement of yours which bring shame to people who lives in Subang Jaya. In other words, your English is absolutely atrocious ( sila pakai translation kalau tak paham ) and a word of advice, sweetheart…with that attitude ( oh I am so high and mighty because I am an ‘open-minded’ Malay ) you won’t survive long in the Entertainment industry. Get off your high horse, darling!

    0

    0
  232. ams says:

    alaa…ni tactic abg nara je nk naekkn popularity blog die ni…isu cmni kalo pndg sblh mate, buat dek bley je sbnrnye…lg byk org komen…lg la abg nara suke…meletopp blog die

    0

    0
  233. SYT says:

    Alahai budak ni baru blaja kat KDU dah nak poyo buat luahan perasaan dengan grammar berterabur bagai. Jangan ko kutuk pengomen-pengomen BN dik oi. Aku blaja kat UK pon bace gak blog ni. Buat lek buat chill. Yang penting tulisan BM aku masih street masih ghetto. Ok? Subang? Ape tu?? Negara??? Puiiii…….!

    0

    0
  234. Anonymous says:

    Bukan ke kita bole check grammar or spelling in MICROSOFT?

    0

    0
  235. melayu clan says:

    Kebanyakan anak2x muda melayu yg baca blog gosip atau hiburan ni memang ada yg nak jadi moral polis..terima sajalah..bagi dorang berdosa kalau tak komen benci2x artis ni..di tambah juga dgn pendidikan anak2x melayu zaman skrg…kenapa pendidikan kita skrg?..terlalu berprasangaka buruk lebih2x golongan ustad dan ustazah..sampai ada yg kata jijik dgn anak bnbangsa ni bangsa tu..masalah sepatutnya beri contoh baik.kalau yg bergaul dgn melayu saja sekolah sk saja kurang bergaul dgn anak2x bangsa lain…memang judgemental…pengalaman aku sendiri ada 4 org waktu kerja dulu duduk serumah seorg member tu roman catholic dr sabah yg lain org melayu kita..tapi disebabkan aku ni dr bandar melaka dan mungkin byk bergaul dgn bangsa lain kot..aku boleh terimalah member sabah ni…tpi dua org tu yg dtg dr pahang seorg dr maran seorg dr temerloh…dorang ni mcm pelik sikit..bukan anti budak sabah tu cuma kalau bab makan sampi tak nk kongsi pinggan mangkok takut tak halal..maklumlah kitaorg nak berjimat jadi cadang nak berkongsi collection beli barang dapur..tapi tulah masalhnya ada pula tak nak kongsi..dia makan ape yg kawan2x melayu ni beli..dia paham sensetiviti org melayu tak makan babi semua tu..tpi tulah kadang2x aku pelik…membr sabah tu makan bende yg sama dgn dorang juga..mcm mana boleh jadi tak halal..pelik aku mungkin tak diajar pasal pergaulan dgn bangsa lain..selalu berprasangka buruk.

    0

    0
  236. Anonymous says:

    aku pun perasan majority bg komen mentaliti tahap sekolah rendah. spttnya mreka tak pyh msk pun blog ni.

    0

    0
  237. makjemah says:

    GET A LIFE, BITCH

    0

    0
  238. Sedih says:

    “Tak pandai grammar, takyah cakap / write in english”,
    So if kita tak pandai tajwid, then we shouldn’t be reading al-quran at all la?

    Tatabahasa BM most of you guys pun tak perfect, does that mean that we should be speaking / writing in Bahasa as well?

    I’m with this kid on his point about BN readers being “narrow-minded”. Not on his argument about Tiz’s hair, even bab english pun kecoh. We’re all learning, its people like you that makes meleis so afraid of leaving their comfort zone.

    0

    0
  239. Kakpeah Sendu says:

    aku sokong komen dena yg di atas itu..

    0

    0
  240. Anonymouse says:

    Abang Nara tak kisah, asalkan banyak hits/likes…

    0

    0
  241. hamba Allah says:

    Nak gelak je baca komen2 uols and luahan hati SAD READER OF YOUR BLOG. Dah ramai manusia skrg yg suke amik kerja Allah dlm menentukan/menghukum baik buruk seseorang. xpelah, hak individu kan. tp yg paling akak tertarik dgn 1 comment ni from Dena ;
    “when it comes tu hukum hakam, suka atau tak..itu lah hakikat. ko tak leh menafikan”
    memang btul ape die cakap sbb kite ada agama dan agama kita adalah Islam.

    to penulis SAD READER OF YOUR BLOG, if ko jwb mcm ni kt akhirat nnt, terus humban je ko dlm neraka dik. So beringat la kita menganut agama ape before awk nak kate org melayu ni narrow minded.

    0

    0
  242. Melayu Kampung says:

    Maaf nak cakap…abang Nara sama sengal sebab upload e-mail yang sebegitu rupa kurang bijaknya. Belajar diploma belum habis dah bongkak. Belajar agama, adat dan budaya dulu adik oi.

    0

    0
  243. huh says:

    Are they a perfect human for God? Most of your readers are Malays, I’m a Malay but all the Malays I known is not like all those people that commentating and judging the Malaysian celebrities (Maybe because I lived in Subang Jaya and only knows people that lived around KL such as in Damansara, Hartamas and Ampang). As quote from the above.

    Kami yang komen komen ni semua mmg x duk Subang pun, lol. Cik, there could be 50% possibilities that BN readers came from those cities mention. So, saya rase, awak mungkin maksudkan saudara mara terdekat awak yang tinggal di kawasan tersebut? suka hati la. open minded macamane yang cik mahu? Geleng kepala la nanti.. dari gaya tulis surat macam nak jadi artis…yelah, entertainment industri ni besar cik, bukan nak jadi artis jer..pengarah, producer, ad designer, ntah mende lagi jawatan yg ade..sukahati kamu la..

    0

    0
  244. Denialost says:

    wahai adik,kalau nak jadi retis kt msia ni mmg kne tahan.mmg ko akn kne hentam,maki,kritik,perli dan sebagainya.kalau x tahan,jgn jd retis.and please,kalau nk jd retis pn,jadilah retis yg ade akal,bkn sekadar ade otak.jgn sesekali main dgn hukum hakam.retis skang ni kalau bab hukum hakam mmg main bg statement je.aku meluat plg meluat org mcm ni.satu lagi,u should have a backup plan.msia ni dh rmai sgt retis.pndai2 la survive.dont expect everything gonna be rosey in life.

    0

    0
  245. Cik Meow says:

    Is she really college student? Macam bukan student aja. Sebab ape;
    1. English die memang tak memberansangkan
    2. Duk complaint pasal Malay narrow minded yang asyik duk kutuk artis Melayu. Tapi die pun bukannye open minded sangat. By right die pun tergolong dalam Malay yang asyik kondem orang.
    3. Membezakan melayu urban dengan melayu lain. Macam budak yang kena culture shock aje.

    Yang pasti budak ni macam budak tak abis sekolah. Mane pegi mak bapak die ye?

    0

    0
    • lucifer says:

      hahaha… nak kondem orang… tp english dgn bahasa melayu ko sendiri tunggang langgang.. kelam kabut…. tak caya… ? meh aku senaraikan kat bawah ni.. ko pikio la kat mana silapnya….

      1. ‘is she really college student?’
      2. ‘memberansangkan’

      p/s: yg ko tetiba nak babitkan mak bapak dia awat nya nok ?

      0

      0
  246. theGirl says:

    bru baca sikit, tgn ni gatallll je nak komen: grammar besepah oi!!
    buat malu jelah..write in malay je kalo dah x berapa nak yakin tulis tu betul ke x. ni mesti level of confident ko tahap 999999.99 ni kan ? haha..pfft~ R.I.P English!

    0

    0
  247. better try than never says:

    at least dia lebih pandai dr uolss….cakap grammar org salah konon. diri sendiri ponnn komen dlm bm. i sokong budak tu. berani mencuba.

    0

    0
  248. meh says:

    nobody asked you to be in celebrity world adik. if being a public figure is something you want to do but not wanting to deal with all the judgmental person and expect everybody is comfortable with your life, be it bad life or good life, then you’re just a kid. please learn that without judgmental, takdelah orang nak judge adik ni sebenarnya selebriti boleh pakai ke or selebriti nak popular semata. if you ready to live in a world where everybody will know you and judge you, then welcome. if otherwise, teruskan menelaah buku sampai degree, masters, or phd if ada rezeki and lecture your student how judgmental people can be and there’s nothing you can actually do about it. tak semua orang honest macam adik, but bear in mind that also tak semua orang nak artis macam adik wujud dalam industry.

    thanks.

    0

    0
  249. ell says:

    Lets make it 500!

    0

    0
  250. papa panda says:

    She wz right.. u guys hopeless and suck.. wakakakaka

    0

    0
  251. jom berhibur.................... says:

    sajer je nk bykkn komen.
    jom lyn lagu.chill

    0

    0
  252. Malaysian says:

    Semua suka judge..ckp BI pn salah..normal la silap sket dlm penulisan BI ni.. yg dok komen tu dapat A+ kah?? bab menghentam mmg no 1.. so typical malay la.. tiap org ad pendapat berbeza.. knp x respect je opinion org lain? dunia dunia..

    0

    0
  253. boring says:

    Artis sendiri dah ckp… ‘kalau tak boleh terima teguran, nak sentap2..
    tak payah masuk dunia hiburan.’ Kalu x paham juga bguru dengAN Sharnaaz Ahmad

    0

    0
  254. ahmad says:

    dia belum jumpa lagi artis jadi skandal org, kaki creet, kaki syabu, kaki ganja, kaki mesin, gay, les….hahaha

    0

    0
  255. OhMyGrammar says:

    Kenapa nak buat karangan dalam English, bila dia sendiri Malay dan seharusnya boleh berbahasa Melayu? Kalu tulis English tu ok, takpe la jugak. Sedih dengan orang camni, nak kritik orang, tp x asah diri sendiri utk jd baik/bagus dulu. No wonder belajar kat KDU je pun…hihuhihu

    0

    0
  256. THE KEYBOARD SRIKANDI says:

    Ya Allah dik…berangan tahap apa dah kau ni. Motif nak mention duduk Subang and bergaul dengan orang-orang Damansara, Hartamas bagai? Feeling urban lagi hidup serba mewah apa hal? And siapa kau nak cakap orang (Melayau) lain lebih rendah dari kau? Hello…belajar tu bagi habis dulu. Bidang yang kau belajar tu pun taklah payah mana sangat.

    Lagi satu, tak payahlah trying too hard nak tunjuk kau pandai English Language sebab aku tau kau karang surat ni in English Language sebab kau nak tunjuk yang kau urban and high-class. Walhal hadoo lagi ke laut.

    ABANG NARA pun….takde story sangat dah ke komen bodoh, insulting macam ni pun kau nak post kat blog ni!!

    0

    0
  257. lalilu says:

    So you are sad huh? Now it is my turn to be super extra hyper sad that you have just indicated that you are not alert with your religion.

    0

    0
  258. grumpydrive says:

    Stopped reading at “YOUR READERS AND COMMENTATORS ARE TOTALLY SUCKS. ”
    Proofread dulu boleh tak? Buat pening jer.

    0

    0
  259. Tak pandai english says:

    Baru buat diploma dah tunjuk pandai…komen orang lain dia condemn semacam..komen dia macam lah berilmiah sangat..still young to judge others..you dont like to read other people comments you may leave the page..thats all..

    0

    0
  260. serbuk cuci daia says:

    dafuq.
    #ohmyenglish

    0

    0
  261. Lynn says:

    Dear, it doesn’t just happen in Malaysia. It happens everywhere, even in Hollywood. That’s how the entertainment industry is. If you really want to be in the industry, then please take the comments with a pinch of salt and do what you feel is right.

    0

    0
  262. LOL says:

    Stress nak exam kot budak ni.

    0

    0
  263. :-) says:

    typical malay :-)

    0

    0
  264. HAVOC says:

    Maybe because I lived in Subang Jaya and only knows people that lived around KL such as in Damansara, Hartamas and Ampang —- BUT FIRST LEMME TAKE A SELFIE!!!

    0

    0
  265. komenn says:

    komen dari melayu yg kurang didikan agama..baik komen dlm bahasa melayula..grammar sgt2 teruk..

    0

    0
  266. Deen says:

    Sama ada dia ni budak baru kena “culture shock” sebab baru terdedah dunia realiti atau budak yang memang berfikiran dunia dia sahaja yang betul………

    berfikiran positif: budak ni MELAYU tapi bukan ISLAM kot…….. itu yang marah sangat kes rambut kaler2 tu…

    0

    0
  267. Anonymous says:

    my oh my! you have not entered the industry yet, but you yourself got this judgemental issue, wake up n do it 1st! dont talk rubbish around here! u are nothing with out gossip! hahaahahah

    0

    0
  268. a says:

    belum jadi retis dah nak perasan..menyampah lah..kalau jadi retis esok dia tak tau la macam mana..

    0

    0
  269. Fervent says:

    gramatical errors everywhere!..
    well I am not blaming you for the English comment..
    but based on your comment, it will reflect your attitude, dear…
    “Everything in life is temporary, if things are going good, enjoy it as it wont last forever, and if things are going bad, DONT WORRY it cant be forever either.”
    Allah is there… all will be fine!

    0

    0
  270. Very sad says:

    KEPADA PEMBACA YANG SEDIH,

    KAU KATA KAU MELAYU…ADAKAH KAU ISLAM? KALAU KAU BUKAN ISLAM, JANGAN NAK PAKSA2 ORG ISLAM IKUT CARA HIDUP KAU. TAPI KALAU KAU ISLAM, BAIK PERGI BELAJAR AGAMA BETUL2 DULU DIK…YOUR PARENTS TAK AJAR KE AJARAN ISLAM CAMNE? SEDIH AKU BACA KOMEN KAU YANG KONON2 DAH JADI WESTERN SGT…KAU BANGGA KE TGK TIZ RAMBUT MERAH? AKU TGK MCM ORG SAKIT X CUKUP VITAMIN JE RAMBUT TU.

    TAK PAYAH NAK IKUT SGT LA KAU PUNYA KEHIDUPAN YANG KONON2 HIGH AND UP TO DATE PADAHAL MENYIMPANG DARI AGAMA. TIADA GUNANYA NAK VOGUE SUPERSTAR SGT KALAU KAU FHM DUNIA NI HANYA PERSINGGAHAN. MATI NANTI KAU NAK JAWAB APA KAT TUHAN KALAU TAK IKUT SURUHANNYA? KAU NAK JAWAB TUHAN PLAK YG NARROW MINDED KE???? JAWAB LA..BYK LAGI SOKLAN AKU TAPI AKU MALAS NAK BUAT KARANGAN MACAM KAU.

    0

    0
  271. parachute says:

    ye ye je abang nara. betul ke orang yang komen. ke diri sendiri yang tulis. apelah, masuk bakul angkat sendiri. kalau betul ada org komen hmmm bkn mcm ni cara nak share kat reader BN lain. sedihlah. dah cukup femes, tak kan nak jd lg femes nak kna buat troll macam nih heheh

    0

    0
  272. penganalisis says:

    baru buat diploma tu blum lagi kalo ijazah PHD master bagai …. nk tergelak aku
    yg aku pelik kan apasal nk introduce yg dia tu study kat mana dan bidang apa …..apa dia ingat bidang “arts” tu popular sesangat ke ???? English dh bertarabur entah mana tah …baik tulih bahasa pasar lagi bagus …. eh, hello senang hidup tk payah le dok sebok tengoh dunia seni ….toleh je kat kiri kanan sendiri boleh buat karangan terus buat novel terus …

    0

    0
  273. Js says:

    rasenye….. komentar komentar…..memang Pedas….tapi….pasal agama, pasal kepercayaan jgn d selit kan dlm komentar jika anda tidak ada hasrat utk memperisiterikan atau hendak menjadikan para artis itu suami kalian……….sape lah kita nak judge org… Ustaz Ustazah pun tak judge…kite sendiri pun terkongkang kangkang nak hidup, nak cukup kan lima kali waktu solat ini kan pulak nak komen pasal org lain…….. yg berkopiah tak semestinye terror bab bab agama, imam tak semestinye kehidupan perfect, yg bertudung tak semestinye cukup lima kali solat……….biar die org nak buat ape pun itu periuk nasik die org…..ade artis bagi duit kat kite ke? kite pun ada salah nye jugak dlm mengerjakan kerja kite……lidah memang tajam berkata yg boleh mengundang fitnah………..

    0

    0
  274. cocolina says:

    Salam Semua,

    Hanya sekadar perkongsian.. setelah meneliti dan membaca surat luahan tersebut.. saya rasa yg penting d sini adalah si luahan itu patut faham antara melayu (malays) dan ISLAM.. Walaupun se open-minded mana pun pemikiran kita.. undang undang agama HARUSLA di ikut sebagai seorg ISLAM.. Walaupun si luahan itu adalah MALAY (open-minded) tapi hakikatnya dia tetap seorg BERAGAMA ISLAM.. jadi.. sila la.. meneliti ape si luahan mahu bertulis atau lontarkan luahan hatinya kerna takut nanti dengan tersilap kata si luahan boleh d jatuhkan seorg yg berdosa atau murtad.. kata kata kite harusla d jaga.. walauapa pun kite semua d sini org ISLAM!! dan kepada semua pengomen.. kite boleh komen x salah.. tapi sebagai nasihat bukan caci maki.. kerna agama ISLAM itu agama yang paling indah bkn utk menghina org malah menasihat semoga kite semua dapat merasakan nikmat syurga..inshaa Allah.. ameen.. Maafkan saya jika ade tersalah or terkasar bahasa.. Salam :-)

    0

    0
  275. SAD READER OF YOUR LETTER says:

    Terkesima mak deknon bce surat ko ni…pening mak…ko blajo skolah mane ni…

    0

    0
  276. HSG says:

    Hahhahaha kelakar lah bukan artikel jek yang kat bahagian komen pun sama XD
    Aku mcm sampai macam nak termuntah.. (serius aku nak muntah)

    Org yg tulis luahan tue kalo takut nak face realiti dunia hiburan and keyakinan,ketabahan dan keberanian tada tak payah lah jadi artis buang niat tue jauh2 selagi tada semua tu.

    Tapi sepanjang hari ni aku asyik scroll komen jek.. hahaha serius kelakar XD
    best dok baca komen korang aku suka baca orang bagi komen XD

    Sekian, XD

    0

    0
  277. HSG says:

    Aku paling salute org yg komen pasal agama :D

    0

    0
  278. Faten Alina says:

    Apa salahnya dia meluahkan pendapat kan ? Sekurang-kurangnya kita tahu apa yang sedang bermain di minda pelapis artis pada masa kini. Masih ada masa untuk lakukan perubahan kan…..

    0

    0
  279. Anonymous says:

    Masing2 ada hak sendiri tapi bg sy setiap perbuatan ko 2 pasti akn org nmpk. Stiap drpd kita sbnrnya contoh kpd org lain secara x lngsung. Ni yg org slh pndng. Ramai org klo ditegur masing2 buat x tau. Sy stuju dgn sbhgian komen yg mnyatakan se open minded mana pun akhlak n agama yg smpurna kena la ikut jika ko br agama. Klo rasa x bagus duk Malaysia sila la jadi citizen Australia ke, German ke, Portugal ke mana2 sukati ko la. Jgn cemarkan n tambah dosa lagi org2 Islam kt Malaysia ni. Sy pun bukan la baik sgt tp sy x mau brtmbah dosa. Mati bnda yg sbnrnya paling irg takut klo silap langkah nnt mnyesal selama2nya kt akhirat. Mintak maaf jika ko ada baca komen sy ni. Apepun thaks atas luahan ko. Fikir2 la apa yg sy komen ni. Klo x betul terpulang la…wslm.

    0

    0
  280. turkeyday says:

    im not a muslim but im not trying to be rude to all the muslims. but i’d read some of the comments which mentioned about “babii”, “sial”, “anjing”. atm confessed that he/she is muslim. those things are “haram” to eat and have aren’t? but to be said, jadi “tak haram” ke??? hmm. and about Tiz new hair, again im not trying to be rude, but as a men with religion we should already know that there are many ways to advice people, what I’ve learned in my religion is advice your friend personally not in public ways. think about it there is a way for every problem, and God understand, God forgive. thats what I learned, dont jugde.

    0

    0
  281. SAM says:

    English dia, direct translation betul. Hahaha. Kbai.

    0

    0
  282. SAM says:

    Confident je jadi retis! HAHAHAHAHA. Grammar n English tu kasi mantap sikit. Berterabur.

    0

    0
  283. Anonymous says:

    hahaha

    0

    0
  284. Mami Blur says:

    Mami pun nak minta maaf zahir dan batin… cakap malay boleh?

    0

    0
  285. AKU says:

    Assalamualaikum kepada komentar dan pengirim emel. Saya sendiri tak tahu macam mana boleh terbaca artikel ini dan agak lewat untuk komen. Saya budak mentah yg masih belajar. Maaf andai tersilap. Tapi tujuan komen ini untuk pengirim yang saya rasa sebaya saya sahaja. Awak, saya macam awak belajar dalam bidang yang sama tapi kursus saya Diploma Teater (tempat pengajian dirahsakan). Saya tinggal di kawasan ceruk KL digelar Sg. Besi. Saya nak awak tahu yang bidang yang bakal awak terjun ini banyak onak diri. Cuma saya berharap. Awak jangan riak. Biarlah komentar nak cakap apa. Cuma perlu ingat dosa mengutuk saudara sendiri, allah takkan ampun kecuali kita minta maaf orang terbabit. Biarlah dia orang semua. Dia orang tak kacau hidup awak pun kan? Awak yang buat dia orang kacau ketenangan yang awak cari ini. Maaf bukan niat saya nak kutuk. Tapi sebagai rakan sebaya saya perlu tegur cara awak.

    0

    0
  286. Cleepz says:

    Artis = public figure. Stiap kelakuan mesti akan jadi tarikan orang untuk baca/dengar/lihat. So kalau kelakuan dah lari daripada landasan lebih2 lagi jika dia itu muslim, confirm la kena bash. Kalau orang biasa tak ada orang nak kisah sangat. Sebab ramai orang tak kenal, cuma rakan2/saudara terdekat je. So, nak masuk industri hiburan.. paham2 la situasi. Taknak kena bash, baik kerja industri lain. Jadi ustaz pun kena bash, ini kan artis.

    0

    0
  287. agogo says:

    saya sokong SAD READER OF YOUR BLOG. 200%
    saya minat nabila huda, dia tak hipokrit.

    0

    0
  288. phoodie says:

    I do trust all the ideas you have presented to your post.
    They are very convincing and can definitely work.
    Nonetheless, the posts are too quick for novices. May
    just you please extend them a little from next
    time? Thank you for the post.

    0

    0
  289. Siti says:

    Sebenarnya, tagline website abang BN ni… Bergosip secara Berhemah…tapi sorry to say, komen moment yang ditinggalkan kat sini, kebanyakan tak berhemah langsung.

    0

    0
  290. joyah says:

    aku rasa kalau aku send essay ni ke kawan England aku.. confirm putus urat tekak dia .. lebih baik tulis bahasa melayu.. bukan ke selama ni yg duk komen BN tu semua cakap Melayu??

    0

    0