Written by Bella | November 16th, 2016

Kontroversi melanda lagu “Hidup Dalam Mati” nyanyian Syamel AF2015 selepas Ayai Illusi mendedahkan lagu itu adalah ciptaannya memberikan impak yang agak besar.

Selepas tidak dipertandingkan didalam peringkat Separuh Akhir Muzik-Muzik 31 pada hari Jumaat minggu lepas, kini lagu berkenaan turut digugurkan dalam pencalonan Anugerah Industri Muzik ( AIM 22).

Berita itu disahkan sendiri oleh Pengerusi Jawatankuasa Penganjur AIM22,  Rosmin Hashim. Menurut beliau keputusan itu dibuat selepas pihaknya menerima surat daripada  DD Music selaku penerbit lagu itu yang enggan mempertandingkan karya berkenaan.

Saya ingin memaklumkan bahawa pencalonan lagu Hidup Dalam Mati dalam kategori Lagu Pop Terbaik AIM22 telah ditarik balik oleh pihak pengurusan Syamel atas isu yang sama. Surat penarikan lagu tersebut dihantar hari ini (Selasa) oleh pihak pengurusan penyanyi tersebut.

Buat masa ini, kekosongan tersebut tidak digantikan dengan mana-mana lagu lain.

Walaubagaimanapun, kedudukan Syamel sebagai seorang penyanyi yang tercalon didalam kategori lain iaitu Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu (Lelaki) dan Artis Baru Terbaik tidak terjejas.

Mungkin bukan rezeki untuk lagu berkenaan bertanding didalam dua anugerah yang agak besar didalam industri muzik tanah air.

Sumber Berita : mStar Online

21 responses to Lagu “Hidup Dalam Mati” Nyanyian Syamel Digugurkan Daripada AIM 22

  1. saye numbur satuu says:

    pessss~!!!!!!!!!!!

    0

    1
  2. Pom pom otakko says:

    Dont worry shamel. Memandangkan gossip pom pom mencanak2 minggu ni, kontroversi ko ni bakal terlepas pandang je. Cuba lagi tahun depan ya shamel.

    14

    1
  3. gurlzz says:

    rugi kau syamel.. artis baru tapi tarik diri dari AJL dan seangkatan dgn nye.. Ini la peluang kau .. Ape kau ingat juri bagi markah melalui kontroversi kau?? Lain kali tak perlu nak tarik diri.. go on je

    10

    2
    • damai says:

      gurlzz yg tarik diri produksi dia, bukan dia, AJL kan untuk penggubah lagu danp engarah, penyanyai hanya menyampaikannya aja itu pun dlm Persembahaan Terbaik baru dpt hadiah, its ok as long Syamel tetap mcm ini, low profile dan makin meningkat suara dia, insyaallah ada rezeki dimana2

      6

      0
  4. minah jambu says:

    best ke lagu dia ?

    13

    -2
  5. pemerhati says:

    bakat ko besar syamel..aku yakin ko boleh berjaya satu hari nanti..mungkin rezeki ko takder hari ini..lain masa mana kita tahu..

    9

    0
  6. Anonymous says:

    Tajuk digugurkan, tapi sbnrnye pihak pengurusan syamel tu yg tarik diri.. apela bang nara ni..huhu

    10

    0
  7. HA..ha... says:

    FYI – Kru memang suka ciplak melodi orang.. contohnya lagu Boyz to men “water runs dry” = Apa saja…. If we hold on together = Ku ada kamu, Because I’m a girl = Perempuan..Profesor Klon punya lagu pun kau ciplak, Lagu Adam v/s dengan Lagu Korea, Something’s Gotten Hold Of My heart = Rak sanggup X-Factor, Purest of Paint = Vida, Bakso Bulat = Aspalella… #kru dah lah tak payah nak ciplak lagu orang lagi.. TAK MALU KE????? Kau fikir kita ni tak dengar radio dan kalau dengar lagu kat Malaysia aje ke????

    10

    1
  8. ssssssssssss says:

    HIDUP KENA JUJUR…TERUTAMA PADA DIRI SENDIRI.

    24

    0
  9. sepaun says:

    PENGAJARAN: jgn curi hasil karya org lain lepas tu ngaku tu hasil ciptaan sendiri :)
    #kureladikecam

    18

    0
  10. Anonymous says:

    moral of the story…hidup kena “JUJUR”…

    14

    0
  11. black rose says:

    jadikan ini sbgai pengajaran..move on..buktikan pd orng yng ko bleh berjaya satu hari nnti..

    2

    0
  12. orgtua says:

    KRU pun suka ambil barisan lirik lagu omputih dan translate jadi lirik melayu. Yang masih dlm ingatan:

    How can an angel break my heart (Tony Braxton) – Bagaimana terjadi apabila bidadari bisa meranapkan hati

    1

    0
  13. Anonymous says:

    TAK JUJUR PASTI KETAHUAN NANTI.

    0

    0
  14. Victoria becks says:

    Hmm..copycat & kru berpisah tiada. Sekian

    0

    1
  15. kata hati says:

    kesian syamel jadi mangsa keadaan..ni semua salah kru,korg ciplak lagu org lepastu suruh syamel ngaku dia yg cipta lagu tu..bile jadi kes camni,netizen hentam syamel kaw²..syamel bru nk BANGUN, kru buat dia camnii..kejam kejam

    0

    0