Written by Bella | May 17th, 2017

Fattah Amin yang baru sahaja bergelar Bintang Paling Popular mengakui segala kritikan terhadap lakonan, nyanyian bahkan pelancaran bukunya sedikit sebanyak menjana populariti beliau. Menurut Fattah, setiap kritikan itu menjadi semangat untuk beliau terus berusaha  memberikan yang terbaik dalam setiap bidang yang beliau ceburi.

Pertama kali berlakon kena kutuk, menyanyi pun kena kutuk, keluarkan buku pun kena kutuk, hingga saya sampai ke tahap ini. Saya baca komen orang kritik saya malah di luar pun orang kata saya berlakon kayu. Untuk sampai ke tahap ini bukan senang.

Kritikan itu membantu sangat. Kalau saya mula masuk industri orang puji, saya tidak sampai tahap ini. Kritikan dan kutukan lagi memotivasikan saya. Itu yang membantu.

Bermula daripada menjuarai pertandingan Hero Remaja dan menjadi kru penggambaran, Fattah memberitahu bukan mudah untukbeliau terus popular seperti sekarang.

Sebelum saya berlakon kayu, saya bekerja di belakang tabir. Saya bermula sebagai kru, saya tahu susah kerja macam mana. Kepuasan saya dapat hari ini ialah hasil kerja keras dan kritikan membina sampai orang kutuk saya, saya mahu lagi berusaha hingga saya dapat hari ini.

Saya mahu bergelar pelakon versatil sesuai idola saya Datuk Rosyam Nor. Walaupun 50-an beliau sudah dikenali sebagai pelakon hero Malaya.

Baguslah Fattah tidak cepat melatah apabila menerima kritikan negatif dan menjadikan setiap komen yang diterima sebagai semangat untuk beliau membuktikan kemampuan beliau dalam setiap bidang yang diceburi. Akhirnya, beliau dinobatkan sebagai artis paling popular dan inshaAllah selepas ini rezeki beliau bertambah.

Sumber Berita : THE MALAY MAIL ONLINE

47 responses to Kritikan “Kayu” Buat Saya Popular – Fattah Amin

  1. Anonymous says:

    bagus…anda pandai mengambil hati fans anda.

    20

    0
    • Aunty Jijah says:

      Ok so fattah is tryin to say by being KAYU & selalu kena kecam & kutuk adalah jalan terbaik utk kecap popularity la nih?
      Which i think its true, zmn skrg artis berbakat yg betul2 tak naik sbb kontroversi & dikutuk mmg dah susah nak jumpa. Termasuk la coco crunch yg dah jadi kaya buat ig review just because she’s being a retard low class b*tch.

      24

      4
      • Anonymous says:

        salah tu aunty…zaman skrg artis2 harus tahu cara memasarkan diri. zaman skrg zaman tenet..instagram..media social. tengok je lah lara, ecah..budak2 kecik ada ke bakat? bakat jatuh no2.

        13

        0
        • Zack says:

          sorry to say… nk lawan standard beto, bon palare, aron aziz …mmg ko tercampak lah. sekian…perlu kerja lebih keras!

          52

          0
        • minah jambu suka sahara yaakop says:

          kerja keras sampai jadi plakon terbaik n berbakat macm sufi jikan…minah jambu tau fatah boleh !

          3

          0
        • minah jambu suka sahara yaakop says:

          kenape jadi macm gini kaler minah jambu ni ?? minah jambu selalau tersalah picit hehe…

          0

          0
      • minah latoya vazz mulot longkang says:

        aku tgok si patah ni sejak menang abpbh makin poyo. tu baru 2 hari menang. tgokla dalam sebulan lagi sifat kepoyoaan sebenar dia akan kluar

        8

        0
    • Anonymous says:

      masaalah mamat ni lakonan kureng…lontaran dialog x natural ala menghafal.

      17

      0
      • kak ros says:

        Lakonan Fattah lebih baik dari neelofa… harap maklum. semakin baik mutu lakonan fattah, terima la hakikat, jgn dengki dgn org

        4

        20
        • Anonymous says:

          mengkritik x semestinya dengki. teguran mesti diambil dr sudut positif. kalau mcm ni punya mentaliti..mcm mana nk maju. kt situ je lah level ko…

          24

          0
      • mahacheta says:

        Dia dah maju dah pun.. engko je dengki

        1

        8
        • fasha gondol says:

          maju sebab musibat anjing mcm ko la dok gigih tekan undi untuk dia.
          org pandg bakat.stkt popular bakat suam suku mmg xla cita dia.

          just take a look hollwd la wehh. rupa mengiringi bakat,bukan popular sbb gosip langau,semak je.

          fattah dah bertahun dlm industri kot.
          lakonn dia still kayu.
          tngk sharul redwn dgn shfiq kyle.
          batch dia kot.tpi lakonn dia org ok cool je.pattah dri zaman playboy tiu suami ak lgi dia da kayu kertu.dgn kurus nya jijik siaa,then besotkn bdn skit sdo2 skit.meleh la air puki pemint mcm ko tngk kn.

          fattah ni pames sbb gesel ng lofa je ari tu.kalu x xdk mkne mye la nk pames.
          nk ckp laknn dia dlm pilot tu mantap celh mane mantap nya? cite tu naik pun sbb org nk tngk lofa sbb da lama lofa xkluR drama. lol

          4

          0
  2. bosan says:

    popular & berkualiti adalah dua perkara yang sangat berbeza…

    31

    0
  3. Anonymous says:

    alah…menang anugerah abpbh x menjamin apa2 dik.
    tengok je lah zizan, fasha sandha, shaheizy sam, mana2 artis yg pernah menang yg nama besar suatu ketika dulu. kini….???

    12

    1
  4. Anonymous says:

    Dia ni kan lepas dah menang anugerah bukan main ayat berlagak. Hellooo sedar diri sikit awak tu menang anugerah based on undian peminat (mungkin sebab dia hensem) kalau anugerah berdasarkan markah dari jur jangan mimpi nak menang. top 5 pun tak layak

    28

    3
  5. Anonymous says:

    bgslah klu btl begitu. jd lps ni tingkatkan lagi lah ye kualiti tu. sbb bkn sorg 2 yg ckp kau kayu…ramai kot. jd mmg betul kayu. hrp sdr diri, jgn lupa diri.sekian.

    12

    0
  6. Anonymous says:

    yg diatas akan tetap ke bawah..enjoy lah masa tengah popular ni. nanti dah suam….krik x3

    5

    0
  7. lopak says:

    kau ingat kau menang anugerah bintang popular kau pandai berlakon? kau berbakat dlam bidang lakonan?
    kau ingat kau menang anugerah bermakna kau dah x kayu? kau ingat pengundi yang undi kau tu berdasarkan bkat dan kualiti yang kau ade ke??
    my god pattah amin..bukak mata tu skit.

    27

    1
  8. Anonymous says:

    Tahniah Tahniah Fattah Amin! Teruskan perjuangan Mu..

    4

    8
  9. ciknona says:

    rase nye kalau fattah menang pelakon lelaki terbaik kt anugerah skrin boleh la kita fengsan . ni ok la sebab fofulerr kekdahnya ni .. dah undi pon sapo dek non ..

    7

    0
  10. I Lop Sabah says:

    Encik Fattah, serius saya perasaan anda melalui drama SHMP (itu pun time limpas2 ruang tamu, mami sdg tingu tu drama). Tapi paling saya mula membaca tentang anda time anda keluarkan buku, (parking valet). Hehe.. but I just wanna wish you, all the best in everything you do.

    ps: bukan peminat fattah tapi harus bagi positive vibes. ?

    11

    1
  11. mama says:

    tul lah tu popular kerana undian jgn lah berlagak sangat dik….x kekal… esok2 jgn plak dah x job langsung hilang dari screen….

    5

    0
  12. 66668965 says:

    amik class lakonan… x bermakna amik class lakonan bermksud kita x reti belakon…
    tapi lebih kepada mngasah bakat…bg lakonan lebih berkualiti….
    bg lakonan kena mantap dulu…
    baru la pengarah filem akan offer watak yang lebih mencabar….
    jgn watak tngkap muat ja…terkenal dgn gosip ja lebih…
    biar org kenang…dulu kayu skrg terbaik….

    7

    0
  13. wekkkkkkk says:

    …mulh nk kipas, kata DRN idola dia…pas ni DRN akan amek dia blakon…cayalah..pandai FA ni bodek ya…knapa tidak pada ” allahyarham mcm T. Sri P.Ramlee jadikan idola”..kalau puji A.T.S.P.Ramlee pun bukan ada habuan…baik puji yg masih hidup….dh tentu nnti masuk filem lak..

    2

    0
  14. peminatpatahsayaplopakair123 says:

    bagus la org kritik “kayu”.. kayu banyak kegunaan.. kalo dkritik “mangkuk jamban”.. satu je kegunaan je cik abg yg kaki rambut (sideburn) yang menjengkelkan oiii..

    4

    0
  15. Ara says:

    Patah kena paham maksud ANUGERAH BINTANG ”POPULAR” BERITA HARIAN…Nampak tak ayat ‘popular’ kat situ…tak dinafikan tahun lepas bawak ke tahun ni kamu memang popular Patah start dri berlakon dari director cina Michael Ang Suri Hati MR.Pelaq..lepas tu gossip murahan sampai fan cipta #Lopatah…lepas tu terbit buku selpie & kejayaan yg tah apa2(aku dah baca tapi x da pengajaran langsung) so memang ko pegang title kepada popular sahaja…tapi kalau ANUGERAH BINTANG BERBAKAT BERITA HARIAN…jgn cakap top 20,top 5 pun belum tentu kau tercalon…so belajaq balik maksud Popular & Bakat….setakat menang ABPBH3.0…Tak payah nk eksyen dengan statement di atas…KAYU TETAP KAYU….aku suggest duit yg ada masuk kelas lakonan,,,,belajaq dgn dato rosyam…

    5

    0
  16. Anonymous says:

    aku nengok ok ape lakonan dia…yg masa dia berlakon dgn fathia latiff tu ntah cerita apa lupa…ok laa bg dia peluang…yg komen kutuk2 kat sini mcm dengki je kat fatah…jgn laa banding dgn beto, bon palare, aaron aziz sume tu dh senior…dia ni kira pelapis laa…

    8

    3
    • Abam says:

      Citer plan tak jadi kan? Ramona zam zam pon ada berlakon. Selamba je tgk fattah berlakon masa tu. Xpulak kayu. Watak tauke bengkel. X de pulak control2 macho. Dlm SHMP, mungkin perlu control n nmpk segak utk disesuaikan dgn watak pilot.

      6

      1
  17. sakit mata says:

    Laaa..tak habis2 lagi ke kepoyoan mamat ni..udah le tu..terima la hakikat yg memang ko undi sendiri….kalau betul ko tu bagus tgk anugerah festival filem ke skrin ke ko boleh menang tak kalau guna juri professional…ramai je pelakon baru skrg tapi tk de le mcm ko masa mula2 berlakon dulu “kayu”

    3

    0
  18. fans lofa & Fattah says:

    i love you fattah amin. merendah diri. please people, Allah bagi nikmat tu kat dia. Jangan dengki.

    4

    2
  19. ouch! says:

    kau masih kayu la mat..masa bila pulak ada peningkatan? pompuan gedik aje naikkn nama kau sbb muka..
    bakat? mimpi laa..

    5

    0
  20. Ben says:

    All the best fattah. Apa yg poyo nye statement dia kat atas tu. At least dia x give up bila org kata dia berlakon kayu. Suka dia cakap masa menang bintang paling popular tu “siapa kita nak menidakkan rezeki dari Allah” kan…
    Ala dato ct masa di awal kemunculan ramai gak org pertikaikan kemenangan dia. Rasanya lagi tough dari fattah.
    Mungkin Fattah belum dapat skrip yg betul2 kuat utk menguji kemampuan lakonan. InsyaAllah one day.. Keep humble fattah.

    4

    5
  21. Skynet says:

    Fattah i like your attitude yg tak cepat melatah. Dia redah je apa org ckp. Come on la people dia ckp dia akan lebih berusaha kan stop la kecam instead bg peluang. Dulu tak minat fattah tp lepas apa lofa dump dia sbb rms and apa abg ipar dia nenas and adik dia little miss khan tu post “look at his life, look at our lives” sumpah aku terus side fattah. Family bongkak tahu la korang family berada tp jgn pandang hina sgt kat org. Allah Maha Adil

    11

    4
    • Anonymous says:

      ko mne tau…die menangis tiap2 mlm kat tepi bucu katil wei…penat ktorg team management nk pujuk….fatah ni hati tisu…dia x reti nk melatah,meroyan kat media sosial..y dia tau nangis je..

      0

      1
  22. tokey kayu says:

    tak cepat melatah konon…mgapa sebut ttg lakonan kayu masa menang anugerah..sentap le tu….boring nya kisah ttg kayu kayu ni. harap2 jadi tokey kayu balak hahaha…

    4

    0
    • Slgirl says:

      Kesian ko. Tu maksud nya dia self appreciation. Klu nak sentap time org ckp dulu dia melatah tp dia cool je. Sbb tu aku suka dia.

      1

      3
  23. Anonymous says:

    Fatah ko lupakan lopak dan pajura,dua pompan ni ego terlalu tinggi takde lelaki bole handle..cari pompan cantik tapi humble…layan kau ngn baik.peace yo

    6

    -1
  24. wekkkkkkk says:

    ” Kritikan itu membantu sangat. Kalau saya mula masuk industri orang puji, saya tidak sampai tahap ini. Kritikan dan kutukan lagi memotivasikan saya. Itu yang membantu.”

    Itu kata2 FA…so kutuk je la natizen…nnti dia lagi akan brtmbah popular.
    Dia suka…bkn x suka…jgn takut kutuk la.

    2

    1
  25. Melati says:

    Yg taja Rancangan TV3suku , yg undi dia pun tiga suku kah … Astro tk pandang lah anugerah Bodoh ni ..! Tgk yg menang sebelom ni semua jadi sampah Astro .. contoh Zizan & Samzy Sam bukan kah mereka ni dampah Astro .. hmmm

    1

    0
  26. wekkkkkkk says:

    yg beli “astro pun bodoh”…citer sama je…mcm aku dn pembeli semua…

    0

    0
  27. uuuuu says:

    kau menang sbb kau kayu dan popular dgn skandal and kisah dongeng kau. paham tak??? menang kerana populariti tu tak sama dgn menang kerana bakat….

    3

    0
  28. betotetaphero says:

    apa yang poyo kata2 dia ni?aku tgk ok je.betol la dia cakap.kalau orang tak kutuk dia..kritik kekayuan jatian dia tu.smpai bila la dia tak kan ubah mutu lakonan dia.aku rasa yg dia belakon dengan fathia tu,dia ok sangat.dalam shmp tu memang hauk la kann.

    ada pelakon memang lahir semulajadi berbakat.macam beto.bront.ada tu yang kena polish baru la menajdi.dia ni kategori tu.jangan dok hentam je uols.

    ko kena belajar banyak lagi fattah.kena sentiasa belajar.semoga cita-cita ko tercapai okei.

    2

    3
  29. Gelang emas says:

    Aku memang tak minat si fatah nie, kalau bagi free pun tak hingin, tapi yang aku respek bila dia cakap semua kejayaan saya hasil doa ibu bapa saya, yang nie sgt rare, susah cari artis baru yang akan ckp macam nie. Artis lama selalu dengar lah macam tok ti, tok syam , sam ckp gitu. Artis baru sikit citer bakat dia, rasa tak yah doa ibu bapa dah boleh naik tinggi sgt ler dengan bakat dia.

    Aku rasa si fatah nie popular datang dulu nanti baru kualiti pulak. Sebab ada artis bakat datang dulu , popular datang kemudian macam tok syam, dulu org sebut faizal hussien aja, walaupun tok syam bakat tip top , mana ada dia dalam senarai hero fofular 90 an, dia naik masa era milenium tahun 2000.

    Boleh bagi masa 5 tahun lagi dekat fatah, kalau fail marilah berjemaah kita gelarkan dia kayu sampai abg jamil mampos.

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Popular sebab kritikan kayu…apakah?Anugerah yg dia dapat sebab ramai orang kata dia kayu.anugerah kayulah namanya.

    1

    0
  31. Anonymous says:

    fattah amin kayu kayu kayu kayu kayu kayu….100x
    jangan kecam saya, saya cuma nak popularkan fattah kerana kritikan kayu boleh buat dia popular…..

    2

    0
  32. Anonymous says:

    dah tahu kayu, pergilah berlatih lagi. masuk acting class ke, belajar dalam kelas penyampaian ke. takkan nak terus jadi kayu?

    1

    0

Leave a Comment

Optional