Written by Bella | July 9th, 2015

Buat anda yang gemar menonton drama yang mempunyai adegan romantis yang acah-acah sweet nampaknya anda tidak akan dapat lagi menonton babak berkenaan kerana menerusi satu  pekeliling dari Lembaga Penapisan Filem (LPF) yang dikongsi di media sosial sejak semalam, badan tersebut telah menggariskan beberapa peraturan rasmi dan setiap stesen televisyen yang beroperasi di Malaysia wajib mematuhinya.

Peka dengan pendapat orang ramai apabila beberapa drama kebelakangan ini menampilkan unsur-unsur seksual dan keganasan secara berlebihan, ia adalah salah satu inisiatif daripada LPF  untuk membendung perkara berkenaan.

Selain adegan mengghairahkan dan berunsur seksual,LPF turut menetapkan bahawa adegan yang berunsurkan khurafat serta tahyul juga tidak dibenarkan.

Bukan itu sahaja, adegan yang turut berkaitan dengan politik serta memburukkan kerajaan juga tidak dibenarkan selain perkataan lucah dan kasar.

Nampaknya selepas ini drama-drama di Malaysia akan lebih bersih pembikinannya dan sekaligus seluruh keluarga boleh menonton tanpa merasa risau jika ia menjadi ikutan anak-anak muda.


86 responses to Kerajaan Arah Adegan Peluk Cium Dalam Drama TV Dipotong

  1. Anonymous says:

    dah berpuluh ratus ribu drama cmtu br ni nk potong bagai… LEMBABBBBB

    0

    0
    • Encik Sahdo says:

      bagus latu, it is about time la. jgn biarkan mereka menjadi pelakon “soft porn” part-time.

      0

      0
      • Tasha Sulah says:

        Suka saya nak tambah disini. Tajuk drama2 dan filem2 bleh tak kreatif sikit? Suami Ku Encik Sotong lah , Halimah Jonggang lah, Bini2 Ku Gangster lah , Hantu Kak Limah Balik Jamban lah…..korang pendukung2 seni ni semua barus lepas PMR yerk? Tajuk very the childish. Please…grow up!

        0

        0
        • Betty says:

          haish, bilalah kerajaan nk potong gst nehhh.
          potong2 adegan lucah apa guna?
          rakyat miskin makin miskin, yg kaya makin kaya.
          kan wak???

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ayda Jebat dan Zul pelakon semi lucah masa kini! Ameen…

          0

          0
        • suhaila says:

          pendekatan yg bagus dan bijak supaya otak rakyat lebih baik dan tak disuapkan dgn benda lucah, tahyul dan ganas..

          tapi ada satu yg perlu penambahan iaitu: “adegan yang turut berkaitan dengan politik serta memburukkan kerajaan juga tidak dibenarkan” sepatutnya ada penambahan kepada “adegan yang turut berkaitan dengan politik serta memburukkan kerajaan dan Pembangkang juga tidak dibenarkan”

          and klau boleh kena letakkan % kuota airtime utk rancangan intelek dan juga setiap drama/filem perlulah mempunyai moral of story yg terang dan jelas. setiap rancangan haruslah mempunyai knowledge kpd penonton.

          lepas ni penerbit and pengarah kena kerja keras skit lah tak lah buat adegan tangkap muat jer

          0

          0
      • Kiah Kongo La Kunte De Kunta says:

        drama porn terbaru = M.A.I.D !!!

        0

        0
        • Anonymous says:

          agree sgt. punya nk tunjuk romantik hingga aku naik nk termuntah.

          0

          0
        • mak c kina says:

          geli je tgk..dah pelakon xbes..ooppss..

          0

          0
        • Anonymous says:

          Nk tunjuk badan sado Zul yg mcm bangla kerja kilang besi. Tu la pesal…

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ayda muka papaya… Mcm Hanez Zulaika! :)

          0

          0
        • mojo says:

          M.A.I.D Drama kemaruk celah kangkang extreme.si tuan rumah membontot simaid sepanjang drama 34eps.apa nak diceritakan?bukak baju badan berbelang mcm zebra.berpeluk sakan sampai kat hlive.hancur generasi Malaysia.Arits pengalak pembuangan bayi.

          0

          0
        • EUWWWWW says:

          Taw xpe weih, smlm try tgk, terus rasa nk muntah, dh la berlakon ntah pape, dia la blakon dia lah yg nyanyi (tp suara ke laut) punya la nk romantik sgt, sampai aku max kan valume pown still xdengar gak apa yg dorg ckp.. ko rasa???? klu rasa nk berlakon berdua je, sila masuk kelambu, penonton nk tgk cerita yg berkualiti, bkn cerita sampah mcm ni.. maafla ckp, tp itulah hakikatnya, xtaw apa moral yg cuba nk dsampaikan.. yg pasti klu ada pelakon ni berlakon, mmg akn tkr chanel terus.. hohoooooOO

          0

          0
    • Kak Mah says:

      cerita MAID lakonan Zul “Poyo” Ariffin dok dukung2 si Ayda Jebat tu…eeeee geli ketiak Semah la. Semah dah la stress dgn skandal2 berbilion. Tengok drama ni makin naik stress tau…

      0

      0
      • Anonymous says:

        pelakon x rasmi porn masa kini- zul arippin dan ayda jebat setiap pkl 10 mlm kt tv3… geli nya.

        0

        0
    • adelah tu says:

      Biase lah Malaysia kan lambat.
      Malaysia boleh.

      0

      0
    • unknown says:

      never too late

      0

      0
    • Kisah_benar says:

      Sebenarnya benda ni gomen dulu dah buat dah .. 18sx tahyul kurafat takleh tayang .. tapi lepas tu bila orang lain ambikalih dimasuhkan .. So org dulu lebih nampak realistiknya sesuatu tindakan walaupun masa tu bukan zaman IT .. saya sokong apa saja yg membawa pada kebaikan .. kita perlukan hiburan bukan khayalan ..

      0

      0
  2. Mail dan sudin says:

    Bape lama je la bertahan arahan ni. Bukan dulu dh ada ke arahan camni.

    0

    0
  3. LINDA EVE says:

    Drama Teman Lelaki Upahan yg terbaik! clean & penuh pengajaran.

    0

    0
  4. cikfai says:

    kalu dah mcm ni, mmg melampau sangat….ko bukan ade sebarang ikatan pon…berpeluk2 bagai….lagi xtahan yang adegan atas katil…selamber badak je….dah mcm bukan org islam dah…

    0

    0
  5. msia boleh says:

    Negeri KUNO. Rakyat msia tak betul scandal, rasuah, cerai berai, pukul sana sini, mcm2 hal lagi… Drama act peluk, pegang sikit2 tu pun jdi issue… Lame country!! Tak maju lah gitu. Very narrow minded.

    0

    0
    • chillex says:

      Sikit ye?
      Cer test kulit tu kena api pelita sakit sikit ke byk.
      Kalau kebal, xdehallah nk kena api neraka yg berganda2 panas dr api kt dunia ni :)

      0

      0
      • Anonymous says:

        msia boleh, adakah dengan melakukan dadegan2 peluk dlm tv boleh dianggap negara maju? yg memaju jati diri anak bangsa adalah.. pendidikan.

        0

        0
    • Anonymous says:

      Ko kaki porno ape ko tau…mane la mak ko kutip ko ni

      0

      0
      • mojo says:

        Kutip baka sapa sebenarnya pun mak dia tak tahu.sama macam artis Malaysia.perosak generasi.pengalak pembuangan bayi.

        0

        0
  6. Dan says:

    Ada sesetengah setuju jga..tpi ad gk yg melampau potong tu,asal x tutup terus industri perfileman negara ni..xyah susah2 nk potong..

    0

    0
  7. Shirley says:

    Tahniah, Malaysia.
    Apa kata buang saja industri perfileman di Malaysia?
    Duduk rumah baca Quran. Tak perlu menatap TV.
    Tengok apa-apa pun bahaya, kotor dan membawa ke arah dosa.
    Kalau mahu membentuk dunia Muslim, daripada tutup sikit-sikit, apa kata terus buang semua? Industri macam ni bukan untuk Muslim.

    0

    0
    • Saya says:

      Dan lagi plis lah gi pantau org yg buang anak n bunuh anak sampai brp kerat tu… Saya pergy seberang tambak org seberang tambak tanye kenapa negeri kira nie byk sgt bunuh n buang baby…

      0

      0
  8. GigiKuning says:

    kalau bukan artis sibuk-sibuk Jabatan Agama nak pi tangkap khalwat, tapi artis-artis ni slumber peluk, tido sekatil, cium-cium depan semua penonton..tak de palak Jabatan Agama bertindak!! katanya adegan “berlakon”.. abes tue org bukan artis pon boleh lah “berlakon” jugak.. BIAS!

    0

    0
  9. norajew says:

    Alhamdulillah..good start at least..kalau boleh kurang2 lah citer cinta2 n manja2 gedik ni..ramai anak muda yg menonton dok buat eksperimen kat luar…

    0

    0
  10. Anonymous says:

    alhamdulillah..good step even baby steps.

    0

    0
  11. Anonymous says:

    wei hang paham tak maksud khalwat? berdua-duaan.. ni depa buat drama berbelas org dok tgk.

    0

    0
  12. Anonymous says:

    depa tak tgk drama kita tgk drama cina, tamil, omputeh, indon, thailand. bengong. dlm youtube. dlm internet siap boleh tgk drama dok “main”.

    0

    0
  13. haha says:

    baru je aku lipat kain tengok panggung sabtu adegan joget2 hindustan pakai baju sexay gile ala2 bra ada labuci pusat ngan perut terjojol xda lak ko nak potong.. nak potong biar sama rata.

    0

    0
  14. Orangbersyukur says:

    Kalau buat, marah, Kalau x buat pun marah. Kamu manusia nak apa sbenarnya?
    atleast, ucaplah Alhamdulillah.. ade inisiatif, usaha yang baik dari pihak yang berkuasa. Tahniah, LPF ! Majulah untuk negara Islam !

    0

    0
  15. sutun kurita says:

    alhamdulillah…

    0

    0
  16. min says:

    x yh je lg bhabis duit buat drama n filem..buat je dokumentari n program masak2..then buat citer kartun..klu dh potong2 mcm ni..Gerak Khas pun mmg sah lh x boleh gak sbb pegang senjata api n mcm2 lg..mroyan balik Datuk Haslam kang..susah bbenor ngn situasi di Msia la ni..x abis isu lain timbul plak isu lain..haiiiii la…

    0

    0
  17. bedak tong gas says:

    xdpt tgk yg drama melayu peluk2…ramai yg tgok om putih nye cerita ..bkn meluat yg peluk2 tu..nyampah yg drama syok sendiri kebanyakan lahai mesia…

    0

    0
  18. macammacam says:

    siyes drama maid,,aku mmg x leh tgok…tergedik2 terpeluk2…ape bende laaa x malu ke????????????????????????????????sbnrnya bnyk lg drama2 yg ntah pape,,,, kemon laaa…jaga laa maruah diiri tu.senang2 je leh dipeluk pegang sana sini..even berlakon…matlamat x mnghalalkn cara,,,..huh….

    0

    0
    • anon says:

      byk lagi la citer lain yg peluk2 bukan maid aje. Tak kira la director melayu atau bukan melayu…. disuruh berpeluk oleh director

      0

      0
      • macammacam says:

        ye laaa x nampak ke sy ckp tu..”bnyk lg drama yg ntah pape”…baca terang2 k…..director suruh ikut…yg atas suruh x nak ikut plak..oh pelisss..jgn nk kate aku ustaz/ustazah plak..huhuhuhuhuhuhuhuhuh..benda x elok x yah nk backup sgt la..k

        0

        0
    • mummymonster says:

      bergesel dari start cerita smpai la habis, yg zul ripin, x habis2 mengosok pinggang c eydajbat…emm mencanak confirm, aku tgk geli + malu…kalau terbukak channel tu ada ulangan, mmg aku tutup, tahap nak tgk ngan laki pun dah segan huhuh

      0

      0
  19. Anonymous says:

    sangat setuju

    0

    0
  20. unknown says:

    weyyyy mankok hayun pon kena padam?? hampa paham ka tak mangkok hayon tu apa.. hahahahahahadoiiiiii

    0

    0
  21. aihh says:

    hahahahaha.. baik tutup terus industry perfileman….. sebab tu ada garis dan panduan category umur… buat la apa saja pun.. kalau category umur pun x dapat nak ikut… ini kan pulak benda ni….

    0

    0
  22. anti ayda jebat says:

    alahhhhhhhhhhhh mcm mana lepas ni ayda nak gedik dgn abg zul, x blh peluk cium bagai, x blh peluk atas katil. x suke la mcm ni!!!!!

    0

    0
  23. Beras Nasional says:

    Jubur ayam. WAHAHAAHAHAHHAHAHAHA.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un…

    0

    0
  25. Ayda Muka Piring says:

    Berita malang bagi pelakon2 wanita yg merenyam! Lepas ni dh tak boleh bergesel buah dada dgn hero lahhh…

    0

    0
  26. Najob bodo says:

    Kalau perkataan2 sederhana tu dipadam, abeslah cite2 p.ramlee tu hilang bestnye..cite klu dialog sume mcm buku teks sapa nak tgk?

    0

    0
  27. Sqya punya suka lah says:

    Yes..agree..MAID cite terbaru yg acah2 sweet romantik..annoying dgn ayda jebat..mentang2 ramai duk puja si zul hero malaya wahhh makin sedap je peluk ye dlm drama tu..si zul plak dari suke dah jd nyampah sbb mcm poyo la plak asenye..drama tv3 baru by Sheila Rusly ????????????????????????????????????

    0

    0
  28. Sqya punya suka lah says:

    Yes..agree..MAID cite terbaru yg acah2 sweet romantik..annoying dgn ayda jebat..mentang2 ramai duk puja si zul hero malaya wahhh makin sedap je peluk ye dlm drama tu..si zul plak dari suke dah jd nyampah sbb mcm poyo la plak asenye..drama tv3 baru by Sheila Rusly ????????????????????????????????????

    0

    0
  29. Anonymous says:

    drama maid, geli….

    0

    0
  30. Anonymous says:

    ayda jubor…maid geli geliman.

    0

    0
  31. Zain Sardin says:

    abis seme nak potong baik tgk rancangan dari dapur jekkkkk

    0

    0
  32. Lagubestbest says:

    Ala.. kami lelaki bujang perlu babak2 gini.. :(

    0

    0
  33. mojo says:

    Tgngok gambar kat atas..tetekmu dikepala botakku.bagus sangatke bergambar cam tu.?acacah sweetla konon.

    0

    0
  34. Budak 90an says:

    Beruk Mak Yeh caught my attention. Teringat zaman sekolah. Lawan ejek semua pakai beruk makyeh. hahahahaha.

    0

    0
  35. oh me says:

    BILA NAK TOLAK GST PULAK???? AKU DAH NAIK PAPA KEDANA NI HARI2 TAK CUKUP DUIT!!!!!!! NAK RAYE TAHUN NI SEMUA BENDA MAHAL, GAJI AKU BARU 1500 NAK TANGGUNG 3 ANAK AGI. AKU KIRE DAH TOTAL GST YG AKU DAH BYR SEBULAN IS RM100 KALAU SETAHUN RM1200 DAMN U!! LEPAS BUAT SUSU ANAK AKU. AKU TAK HALALKAN KALAU BETUL GOV MKN DUIT RAKYAT :(

    0

    0
  36. aku says:

    LMBTTTTT SGTTTT

    0

    0
  37. winwin says:

    Alhamdulillah.

    0

    0
  38. mimi says:

    Bukan filem nan drama je patut pantau, iklan pun teruk terutama iklan nivea, nak tengok tv dgn keluarga pun rasa segan bila kuar iklan tu..

    0

    0
  39. huhu says:

    alhamdulillah.finally

    0

    0
  40. mojo says:

    kalaula perempuan yang kepit kepala botak tu bukan pelakon mesti dah banyak videonya isap batang laki.mmg sejenis tu.

    0

    0
  41. zalia says:

    haha yang paling tak tahan tu, gigih diorang compile senarai perkataan-perkataan carutan.

    0

    0