Written by AbangNara | November 12th, 2011

Sebentar tadi telah berlangsung dengan jayanya Anugerah Industri Muzik 18 (AIM18). Berikut Abang Nara sertakan keputusan penuh AIM18 untuk tatapan anda. Dan untuk pengetahuan anda, kecoh sebentar di dunia Twitter apabila Yuna dengan lagu Penakut dipilih menjadi Lagu Terbaik sedangkan lagu tersebut kalah dengan lagu Anuar Zain Sedetik Lebih untuk kategori Lagu Pop Terbaik. Memang agak misteri di situ.

PEMENANG KATEGORI ARTIS BARU TERBAIK – Najwa

PEMENANG KATEGORI LAGU POP TERBAIK – Sedetik Lebih (Anuar Zain)

PEMENANG KATEGORI LAGU NASYID TERBAIK – Pedoman (Nora Feat V.O.U)

PEMENANG KATEGORI LAGU POP ETNIK TERBAIK – Joget Tak Senag Hati (Adibah Nor)

PEMENANG KATEGORI LAGU INGGERIS TERBAIK – Got To Go (Najwa)

PEMENANG KATEGORI PERSEMBAHAN VOKAL B’KUMPULAN TERBAIK – Beribu Sesalan (Jac,Ning,Shila Hamzah)

PEMENANG KATEGORI LAGU ROCK TERBAIK – Pelita (A.P.I)

PEMENANG KATEGORI VIDEO MUZIK TERBAIK – Susun Silang Kata (Aizat)

PEMENANG KATEGORI LAGU BAHASA MELAYU TERBAIK YG DIPERSEMBAHKAN OLEH ARTIS LUAR NEGARA – Ku Menunggu (Rossa)

PEMENANG KATEGORI KHAS ARTIS MOBILE CELCOM TERBAIK – 6ixth Sense

PEMENANG KEMBARA – Yuna

ANUGERAH SRI WIRAMA – Beh Suat Pheng

PEMENANG PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DI DALAM LAGU (LELAKI) – Sedetik Lebih (Anuar Zain)

PEMENANG PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK DI DALAM LAGU (WANITA) – Penakut (Yuna)

PEMENANG LAGU TERBAIK AIM 18 – Penakut (Yuna)

PEMENANG KATEGORI ALBUM TERBAIK AIM 18 – The Malaysian Philharmonic Orchestra Celebrate 25 Years of Sheila Majid (Sheila Majid)

Apa pun tahniah untuk semua pemenang. Diharap pihak AIM dapat menjelaskan kontroversi tentang pemilihan lagu terbaik AIM18. Nantikan update untuk gambar sekitar AIM18 tidak lama lagi.

133 responses to Keputusan Penuh Anugerah Industri Muzik 18 (AIM18)

  1. fmalique88 says:

    yups..harap AIM 18 dapat beri penjelasan lagu penakut sedangkan Lagu sedetik lebih menang lagu pop terbaik…

    0

    0
    • Kiah Jual Tempoyak says:

      YUNA MEMANG SEBAB DIA NAIKKAN RATING. NAK KATA SUARA HEBAT..TAK ADER LA SANGAT…SEBAB DIA PANDAI MAIN ALAT MUZIK JER.

      0

      0
      • Keropka says:

        Persembahan nyanyi best2..suke najwa latif..tp bju dia td mcm pengawas pusat sumber sekolah menengah

        0

        0
        • Yuna Lebih Urban Tak Mengada-ngada says:

          Lebih baik Yuna dari tak habis-habis Siti Nurhaliza!

          0

          0
        • Lawak La says:

          YUNA VOKAL TERBAEK ???????????

          LAGU MACAM BERAK SEMBELIT DAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

          0

          0
        • Ex-fans says:

          Sekurang-kurangnya Yuna tutup aurat gak. CT Nurhaliza penipu & hipokrit.janji nk bertudung..mana ?

          0

          0
        • Terasa Macam Tengok Show Budak Sekolah says:

          AIM makin lama makin merepek. Apa motif:-

          1) Lagu2 lama tercalon
          2) Yuna vocal terbaik.apahei????Anita Sarawakpun tercalon gak?
          3) Kenapa Stacy tak tercalon?
          4) Kenapa artis2 rock kapak buat persembahaN? Zaman diaorang dah berlalu.
          5) Apa alasan jemput artis INDONesia..?????

          0

          0
        • ntahapeapentah! says:

          siti nurhaliza pun x tercalon ape plak nak sbok asyik die mnang…klau die menang dah tentu2 tak pernah smpai jd cam kes si yuna ni, tak menang memane kategori best song tp leh mnang best song of the year? …hebat betul juri malaysia, kalah jury anugerah grammy!

          0

          0
        • podaaahhhh says:

          aku nampak macam AC Mizak membuli Zizan..padahal lawak Zizan lagi best.

          next year tak nak AC…Raja Gelang Kaki Kelentong!

          0

          0
        • Selitone Cold says:

          *Maap sebab komen aku tersasar sket.

          Anak aku yang berusia 2 tahun setengah dah hampir-hampir nak tido tadi. Bleh plak cergas berjoget bila dengar “Sahabat” dari Padi tadi. Tambah gembira bila dia nampak Upin Ipin.

          Dulu waktu aku kecik, haram sapa pun tak bawak Ultraman, fire sesaper atas pentas. Tak per lah… Aku tak kesah… Untung bebudak sekarang. Rancangan kartun dari Malaysia dah banyak. Tak banyak pengaruh luar macam zaman aku bebudak… Banyak luka sebab terjun pokok nak jadi Superman @ Spiderman.

          *Syabas produk Malaysia!

          0

          0
        • Anak sedara ak pon girang dgr lgu upin n ipin..tp indon yg nyanyi..surola jafar onn yg nyanyi.ceria sikit

          0

          0
        • yg paling tak berkenan AIM bawak penyanyi Indon…macam Sixth Sense sedangkan Indon2 pandang rendah pada Malaysia.,,maki hamun.

          Cuba klik …AIM patut berubah.

          0

          0
        • Tu r x fhm npe nk suport sgt indon tu…bg la artis mlysia yg perform
          .malaysia mmg baik hati..indon blg tahi
          .kite hulur wanG

          0

          0
        • entah ape orang dengki sangatlah. says:

          Sixth Sense tu bukan Malaysian band ke? Penyanyi dia je yg dari Indon kan.

          0

          0
        • haris says:

          untuk yang suruh klik link tu, aku tengok orang2 malaysia sama je mengkritik indon teruk2.. so, we are not any better than them.. right?

          0

          0
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          minah jambu suka tengok kartun astro boy dia leh terbang

          0

          0
        • ehem...ehem... says:

          sixth sense artis msia juz vokaliz jer indon yg laen sumer warganegara msia…

          0

          0
      • transformer says:

        sebodoh2 aku dlm muzik ni, bagi aku Yuna talented dia ‘so so’ je. sekampung2 Siti Nurhaliza, aku puji sbb dia mmg talented, and semua org kenal and lagu dia bole di terima. tapi sebaliknye utk Yuna segelintir aje yg bole terima muzik dia, and lagu2 dia tak berapa ‘universal’. maksud nye, tak semua lagu2 dia bole di terima. aku dh try dgr byk kali, and mungkin bukan taste aku. and mungkin sekampung2 Siti nurhaliza yg kte duk kutuk2 ni juga yg aku boleh terima. tapi ye lah, lain org lain ler taste nye tak gitu. tapi kat sini aku just nk ckp pasal genre and penyanyi tu aje, bukan personal. soal attitude and lain2 terpulang lah pada diorg. aku just sentuh bab nyanyian diorg je. and kte kena tau siti tu dah mmg semulajadi bole nyanyi suara tinggi ke rendah ke semua lagu dia bole. ni aku just puji nyanyian dia lah, tu je yg aku leh puji.

        0

        0
        • xbetchayx says:

          Bg aku Yuna lg talented sbb dia buat lagu sendiri sedangkan Siti guna composer luar. dan music Yuna ni walaupun Malaysia tak dpt terima tp ianya lebih global & international. org luar boleh relate. Lagu2 Siti mmg utk org Malaysia jer la. Nak sket pasaran Indonesia, Singapore dan Brunei.

          Tp kalau dr segi teknik nyanyi, dua2 ader kelebihan tersendiri. Mcm Mariah Carey kat Amerika tu, suara mmg lg mantap dr Britney tp Britney lg jual byk CD dr Mariah.

          0

          0
        • Fed Up says:

          Siti hempeh…dehh dekat 20 tahun…. asyik nyanyi lagu orang je ha, main muzik tak tahu, baca nota muzik tak reti, tulis lirik…entah le, nak gubah lagu..lagi la, berlakon tak reti dan bahasa Inggeris pun to sah cakaplah…hancurzzzzzzz!

          Diva negara yg paling memalukan!

          0

          0
        • anti diana says:

          bengang kat Diana danielle kat karpet biru tak kenal Hazama, dia kata nashrin, kalaupun tgk skrip, tapi dah ada dpn mata tu org lain, kenalah prihatin! Studylah dulu, kenal artis2, buat malu jer… merah padam muka hazama dimalukan depan hafiz dan berjuta peminat yang tengok live. Tak layak langsung jadi host carpet merah, hancus!!!!

          0

          0
        • aku kalau jadi Hazaman, aku pun kata tak kenal Diana danielle sebab apa kena mengena orang filem menyelit kat majlis pasal muzik?

          or better, masa karpet biru tu tanya semua pelakon ni apa pendapat diorang pasal muzik malaysia. aku nak dengar jawapan jujur dan ikhlas. terutama sekali Awal Ashaari. adakah jawapan dia “muzik malaysia macam gospel cajun”?

          0

          0
        • Liza says:

          Helo Fed Up?
          Mana ko tau Siti Nurhaliza tak pernah cipta lagu?
          Heh dia pernah cipta lagu dan lirik sendiri…
          Maybe ko kena dengar album Transkripsi dulu and find out…
          Janganla komen without fakta beb… memalukan….

          0

          0
        • merah says:

          betul.. aku pun tak minat sgt si yuna.. lagu dia tak masuk dgn jiwa aku. terlampau slow buat aku bosan. hanya segelintir saja yg boleh terima muzik dia. even adik lelaki aku pun tak suka muzik yuna. tapi yelah terpulang pada minat masing2.

          0

          0
      • well, bila bercakap pasal AIM, kita akan bercakap pasal muzik dulu. never mind the baju pengawas. itu semua isu lapok melayu jahiliyah. Najwa doing great live.

        0

        0
      • AMIRA says:

        suara yuna mmg hebat. i penah pegi konsert dia di phimharminic mmg powerrrrrr dari ct nurhaliza

        0

        0
      • frety says:

        anuar zain pulak suara je sedap tapi tak pandai main alat muzik..pastu harapkan org cipta lagu dia :)..okla tu yuna..kita patut bangga ada bakat mcm dia..satu dlm sejuta..org malaysia tu..kawan kolej saya org cina dan india pun suka dan recognize dia

        0

        0
    • Sudah2 la tu says:

      Sudah2 la tu..dah rezeki Yuna..Penakut best kot kenape plak nak pelik menang lagu terbaik?

      0

      0
      • hagu says:

        pelik sebab sebelum tu lagu penakut dah kalah dengan lagu sedetik lebih..tu yg menjadi tanda tanya..kalau aim dulu dia akan umumkan calon2 pemenang kategori lagu..yuna menang kategori vokal…memangla lagu penakut tu best..i pun suka dengar..tapi x adil untuk lagu sedetik lebih sebab awal2 lagi dia dah menang lagu pop terbaik kalahkan lagu penakut..so,pihak aim memang patut jelaskan misteri ni..rasanya yuna pun x sangka dia akan dpt award ni..

        0

        0
        • arnamee says:

          Betul. yuna memang tak sangka. tapi tu dah rezeki dia. dia dapat juga something. kita, dapat apa?

          *aim 18 paling banyak dikritik dalam banyak2 aim. dari host sampai ke semuanya..

          0

          0
      • kak jah says:

        kenapelah still x paham2 lagi.. lagu terbaik slalunya dipilih antara lagu2 yg menang kategori2 pop, pop etnik, nasyid sume tu.. kalau dah kalah ngan lagu sedetik lebih utk kategori pop, mcm mana boleh menang lagu terbaik.. skrg bukan isu tak suka yuna ke, rezeki yuna ke, yuna berbakat ke, lagu tu mmg best ke hape..x nmpak lg ke isunya..

        0

        0
    • nina says:

      best song penakut??lirik biase je…kalau kira ikut suara banyak je calon2 tadi yg best,,,

      0

      0
      • sarah_nina says:

        yuna ni aku suka jugak….tapi lagu penakut ni.. tolong2 lah.. sungguh nya lah aku tak suka….

        Ini tidak adil… tidak adil ….bagiku.. kalau bagi orang lain lantak lah..hahaha..:P

        0

        0
    • nina says:

      ape2 pun zizan my buah hati sangat handsome tadi hazama pon same ngeeee…….cuma zizan mcm lebih selesa kalau brganding dgn johan,,lagi nampak konfiden…….tp malam ni nak mimpi zizan dgn hazama :))) awwwwww

      0

      0
    • aku pun dengar lagu sedetik lebih tu. but im sorry to say bro, style lagu macam tu dah lapuk sangat. for years, orang melayu asyik dengar lagu stail macam tu je. ni bukan soal suara je, it’s about the songcrafting, it’s about making good music, giving something refreshing instead of playing the same old same old….. itu baru namanya pengkarya.

      again, im sorry to say kalau for years ko asyik melayan lagu macam sedetik lebih tu. that’s like 10 years ago w/o evolution. so yes, yuna deserved it. she wrote her own song and she know it.

      0

      0
      • do your homework says:

        you do have a point there bout the music evolution and what not. and i think we all know, best song isn’t just about the voice but it’s about the overall quality of the song. but kalau nak kasi mana-mana lagu menang sekalipun, biarlah dengan cara dan landasan yang betul. as far as i’m concerned, lagu yuna -penakut ni tak dicalonkan untuk mana-mana kategori lagu terbaik pun (pop, rock, ethnic, etc)….so macam mana lagu tu boleh dinobatkan lagu terbaik? i think org tak kecoh sgt kalau lagu tu menang lagu pop terbaik and end up being lagu terbaik in the end coz that does make sense. Ini tetiber je jadi lagu terbaik without winning best in its category. It’s like dapat no 5 dalam kelas sendiri tapi bila kedudukan keseluruhan dapat no 1 plak….i think this is the point of the kekecohan….

        0

        0
        • perhaps yang menjuri tu keliru ‘lagu terbaik’ itu ialah satu genre. like ‘ouh, lagu pop terbaik lain, lagu terbaik terbaik’ tu lain.” blame Dewa 19 for the term.

          or maybe, penjuri penting lagu pop terbaik tu bila masuk judge lagu terbaik, he/she got something else better to do.

          or better, someone just got a short term loss….

          0

          0
    • no_rain says:

      btol..btol.. bru je lps dngr lagu yuna n x fhm cmne lagu tu leh menang. Mybe sbb aku ni x taw pape pn psl muzik..reti dengr je tp sbg pndngr yg cuma dengar je ni, halwa telinga aku x brapa nk kata “nk dngr lg..nk dngr lg” utk lagu penakut tu. Tp takut la nk komen lebey sbb aku ni mmg “penakuuttt.” =))

      0

      0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      minah jambu tk minat ngan yuna sarban sori………………..

      0

      0
    • aku laa stalker says:

      yuna xlayak menang k..suara ke laut…..geli ar dgr sume lagu2 dye k!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      0

      0
  2. maktom says:

    Terbaik….. Thanks nara update cepat

    0

    0
  3. Alahai says:

    Kenapa penonton2 malas nak tepuk…cam karipap malas..

    Sebab Yuna memang kot…overrated la..!

    0

    0
    • AIM says:

      lorhh..kaw tgk tb ye laa…aq kat stadium tuhh bingit kaw tau x..aporaa…lain kali dtg sendiri..kau bwa gong,kompang ..kau hempok la kuat2..ok?

      0

      0
  4. amy says:

    ya la masa tengok tadi pun ingatkan lagu sedetik lebih yang menang lagi sekali tapi rupanya tak…huhuuu kemusykilan telah berlaku di situ..sure pihak aim jawab kami memilih berdasarkan keseluruhan pembikinan lagu waaaaaa……

    0

    0
  5. =( says:

    nape pilih lagu lady gaga ha greyson chance??adoyai

    0

    0
  6. AdeAkuKesah says:

    sebenarnye aku heran pon.mmg penganjur sengaja nk wat kontroversi sbb dah tau AIM nie takde org nk tgk.so,sengaja la tu supaya nxt year org baget gi tgk,kot2 dah kontroversi.sume nie dirancang ler sbb nk naik ranting program.takde apa2 pon.

    0

    0
  7. blacktie says:

    abg angkat aku tak menang..eh eh..

    0

    0
  8. yaya says:

    patutnya dapat kat anuar zain ni T_T

    0

    0
  9. aku hantooo says:

    sakit mata la tgk kat tb td….penuh ngan cahya biru…kelam jek…dah mcm rakaman dr camera infrared hehhee…tau arr main sponsor Celcom…keee tb aku sorang je yg rosak….soryy…

    0

    0
  10. jongos says:

    lagu penakot tak bes wo anuar zain lagi bes…

    0

    0
  11. bulanituaku says:

    byknyer yuna menang…klu camni la penjuriannyer.,konpom die menang plak AJL26 nnti…gigit jari ler alyah…hafiz..3 suara…eemm..result….result…ade jugak nak bg org saket atii…

    0

    0
    • nooriesz says:

      klu ajl26 ni yuna menang,mmg aku hempok juri tu sorg2… mmg la nk cr kelainan tp jgn la cari yg carca mamba punye..

      0

      0
  12. Tutu says:

    Geramla ngan bulu ketiak ak ni..panjang mls nk cukur..rse panas je..help

    0

    0
  13. vocalist says:

    vokal terbaik (wanita)- Yuna??…
    lagu terbaik- penakut (Yuna)??…maybe lagu terbaik ok la jg tapi untuk vocal terbaik ni mcm tak brpa kena la…..emmm..anyway..Congratulation

    0

    0
  14. hagu says:

    huhu..betol tu…memang penuh misteri la lagu penakut tu boleh menang sedangkan sebelun tu kalah dgn sedetik lebih..rasanya yuna pun memang terkejut dengan kemenangan dia 2..n dia x salah,yg salah aim la..dulu aim ade juga tunjuk pencalonan lagu terbaik,kali ni takde..terus announce pemenang dia..memang penuh misteri…

    0

    0
  15. LadyDea says:

    Kalah kat pncal0nan kateg0ri,menang kat pncal0nan v0kal then bleh menang lagu trbaik.kalau v0kal trbaik tulah dijadikan alasan utk AIM bgtau knapa Yuna brhak,baik mansuhkn je pncal0nan kateg0ri tu.setahu aku yg jahil bab muzik ni,v0kal tu tang suara,snikata & lirik utk lagu.jdi skarang ni atas sbb ape Penakut tu blh jdi lagu terbaik.AIM,cercakap.cakap je…jgn takut2 smpai jadi Penakut ye.

    0

    0
  16. Keropka says:

    Mgkin dr segi pop..lgu anuar zain lebih pop pop..lgu yuna ngntuk je..sbbtu abg zain mng pop pop..cube abg nuar kentut..pop pop pop bunyinyee

    0

    0
  17. Lagubestbest says:

    Macam separuh dari list tu semua lagu agak lama kan?

    0

    0
  18. cambestkot says:

    nak performances skali la abg nara!

    0

    0
  19. yayayaya says:

    mereka yg menjadi judge lebih arif pasal musik. memang kadang2 pendapat kita yg ini dan itu akan bercanggah tetapi sebagai juri mereka tahu apa yg terbaik. melihat daripada pencalonan lagu2, aku rasa tidak adil lagu2 lama yag disegarkan dan layak ke calon akhir kerana lagu tersebut sudah tak relevan utk dipertandingkan di AIM.

    0

    0
  20. Gorgon says:

    Lan & mesin taip poyo.. tak seberapa.. lompat, dress up jer lebey! cittttt!!!! hakkkkk tuiiiihhhhhh!!!!!

    0

    0
  21. Ketiakbulu says:

    Ziana zain cantikkkkkkkkkk..bakal akak ipar kuuu

    0

    0
  22. you says:

    AIM18 mlm td kee….kt channel mn neh…apsal aku xtau pa2 punn…

    0

    0
  23. youuu says:

    AIM18 malam td ke?? kt channel mn neh…apsal aku xtau pun….

    0

    0
  24. no air says:

    bg aku mungkin klau masuk kategori pop lagu nuar lebih sesuai tuk menang tpi klau utk lgu terbaik kan dia akan nilai keseluruhan lagu xkira genre mybe PENAKUT lebih sesuai tuk menang…. dan tang vokal plak bg aku xsmestinya klau sore leh jerit2 tuh sore bgus…. anywy YUNA desrve it…..

    0

    0
    • Keropka says:

      Tula..zamn skrg da bkn trend lgu jeritjerit urat terkeluar terkencit strugle menyanyi jeritt ..yg pnting gemersik merdu itu

      0

      0
      • juju_88 says:

        betul tu.kalo vokal xbagus,sume xbagus xdalah boleh pergi peringkat antarabangsa.kalo boleh pun mungkin taja diri sendiri :)..kdg2 org ngat vokal je..mesti boleh nyanyi tegang urat,terjerit2.dulu2 boleh lah.org yg nyanyi tegang urat tu pun belum tentu boleh ke peringkat antarabangsa.

        kalo nak salahkan juri aim sbb pilih yuna,mcm kelakar je.baik salahkan juga org2 luar yg mengiktiraf bakat yuna.sbb dia org xpandai nilai.xmcm anda yg lain.;)

        0

        0
  25. comel says:

    cadangan :
    1. Ulang tayang AIM bole.. xpe, jap g try usha tonton mn tau ade. (sgt mengharap)
    2. len x klu ade event, klu berat sgt tgn nk tepuk. penganjur try alternatif back up sound tepukan gemuruh. bru la penerima rasa di hargai.
    last… PEACE NO WAR =)

    0

    0
  26. tipah tertipu says:

    whatever..not important

    0

    0
  27. entah apa orang dengki sangatlah says:

    So far, tengok pemenang, masing-masing ada kelebihan sendiri. Dah tercalon pun dah kira bagus. Mungkin, ada kriteria lain kot yang juri tu tengok masa nak pilih pemenang. Overall, tak menghampakan.

    Tapi, tengok gaya orang lain. Macam tak boleh terima je. Kalau tak suka, tak perlu lah kutuk. Masing-masing ada taste sendiri. Bak kata orang putih ‘if you have nothing nice to say, keep quiet”

    Renung-renungkan, dan selamat beramal!

    Btw, Congrats untuk semua pemenang. =)

    0

    0
    • penyupport says:

      yea btol..stju 100% . dorang ni mmg xleh duk diam.ade je yg hndak dkritik .
      *senyum tak perlu kata apa2

      0

      0
  28. super makan2 says:

    aku ok ja yuna menang.aku tak rugi pa pon

    0

    0
  29. haris says:

    sejujurnya, aku tahu yang Yuna tu berbakat, tapi untuk vokal, dia tidak sehebat mana. sedih la tengok juri2 buat keputusan macam ni.. macam tah apa2 je..

    0

    0
  30. handpon rosak says:

    yuna bayar pngadil kot tu psl mnang…haha..

    0

    0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      dia menang pasal dia pakai tudong…artis yg tk pakai tudong untok menang agak tipis thank Q lu pikir lah sendiri lah ye….lov u nabilllll ( raja lawak ). jadi sape2 artis pompan kalau nk menang terpaksa lah pakai tudong yeeeeeeeeeeee jangan seksi2 tau nanti tk menang

      0

      0
  31. Ahm Naz says:

    Zizan best jadi pengacara…….ada ke kata hidung dia mcm citer jaws…tergelak sakan aku…:)

    0

    0
  32. Dr. Fazeley says:

    bagi aku vokal si AZ lg power dari YZ tuh… tapi kalo dh pilihan juri nk wat cmne kan… ehh aku terasa ada org yg bias dlm isu nih… ceciter ceciter…

    0

    0
  33. cikyuz says:

    dah rezeki yuna nak dapat…congrats je la kat dier….sekurang-kurangnya dier ade menyumbangkan sesuatu untuk industri muzik negara. ni cakap berapi, tapi habuk pun tarak…….

    ape pun, najwa memang the best, mantap vokal dier….Got To Go :)

    *bukan siti dah lama tarik diri dalam AIM ke?so, kenape nak bandingkan siti dengan artis yang tercalon dalam AIM?

    0

    0
  34. […] Here : Beautiful Nara AIM18, Anugerah, Industri, Keputusan, Muzik, Penuh Share Tweet Previous post10 […]

    0

    0
  35. jess says:

    hairan juga ya,kenapa yuna boleh menang anugerah kembara sedangkan albumnya di terbitkan di luar negara dan Zee Avi tak layak????ni mesti kes pilih kasih!!kalau tahunlepas bermcm alasan di beri kenapa zee avi tak layak,kenapa yuna layak pulak??fyi belum tentu lagi album yuna tu laris kat US..she has difficulty in pentrating the market there…sedangkan artis dari UK lagi susah nak jual kat US inikan pulak si YUnan tu!industri musik msia is so vain!

    0

    0
    • tinkerbell says:

      but at least she tried, ok? it is not vain when someone’s trying hard to pursue her dreams globally. Inilah tipikal rakyat Malaysia, bila orang buat lain dr yg lain sket, cakap vain lah, blagak la, x sedar diri lah..

      why don’t you go and try sell your talents out there, just like she did. Belum tentu rezeki tu berpihak kat kamu.

      Refresh your subconscious mind so that your conscious mind can think properly, ya?

      oh, and I’m not talking about whether she deserves or not to win, it’s just that some people senang2 je nak kondem org lain, tp x pikir the reasons behind that.

      Thanks.

      0

      0
      • avatar says:

        baca betul2,dia tak cakap yuna tu vain!dia ckp industri musik msia ni..penyanyi indon boleh tercalon,mcm mana penyanyi msia tak boleh????

        0

        0
    • Mustafa Husain says:

      Ni lah org melayu.first,mendoakan orang supaya tak berjaya sebab dengki.second,sebab bende macam penetrate u.s. Pny market Susah nak buat,so mustahil untuk tuna nak berjaya kat us.org macam kau la org ckp typical Malay mentality.kalau ade 10 org mcm kau kat Malaysia,dah lame dah bankrupt negara.

      0

      0
    • sant cari says:

      Kau duduk kat Uganda kah? Lagu Yuna diterima di US hokeh.

      0

      0
  36. sabo je lar says:

    fuhhh……industri seni negara kita kan mmg begitu. Dah mati mcm si Faizal baru nak bagi n hargai bakat yg mmg dh terserlah, baru nak bagi anugerah. Kalau x mninggal, xde nya nak pandang..org yg xde bakat n harapkan muka je yg diberi anugerah. Tgk mcm AIM nie, bukan nak mgutuk cuma mengata jew…he3, si Yuna nie sora xbest pon boleh dpt anugerah vokal terbaik sdgkan ramai btul artis lain yg ada vokal lagi terbaik mcm Shila, Stacy, Najwa, Siti Nurhaliza dsbg. Dalam pemilihan anugerah nie x semestinya kita lihat ciri2org tu jahat, x alim….tp suara. Saya x setuju bila ada yg mengata ttg SIti Nurhaliza. Penampilan dia xde kena mengena dgn kriteria anugerah..mmg xdpt disangkal, suara dia mmg unik. Tp….mungkin nak bagi peluang dgn artis lain agaknya. Namun, x setuju lar mngatakan lagu Yuna tu lagu terbaik n vokal terbaik. Banyak lagu lain yg ada kriteria tersebut. Ape pon tahniah kepada pemenang.

    0

    0
  37. handpon rosak says:

    eh minah jambu ni,pa kaitan pki tudong gan tak ni,kesitu plak minah ni…haha…

    0

    0
  38. A4x says:

    ORANG MELAYU SUSAH NAK MAJU SEBAB MELAYU SENDIRI YANG MENJATUHKAN MELAYU…..DISEBABKAN PERANGAI2 MCM NI YANG MEMBAWA KEMURKAAN ALLAH SWT… MELAYU2…

    0

    0
  39. aku xsalahkan Yuna.. tu semua pilihan juri.
    tengok AJL.
    Cinta Sempurna, satu lagu dengan lirik yang penuh puitis pun boleh kalah ngan Ana Rafali. Masa tu semua orang marah jugak kan?
    So now.. AIM. Mungkin di pihak juri.. kategori pop tu sedetik lebih memang patut menang. Tapi untuk keseluruhan… xsemestinya lagu tu terbaik. Mungkin ada benda lain lagi yang juri pandang tapi kita xnampak. Sapa tahu kan?
    Aku sendiri.. walaupun minat Yuna~ aku lagi suka lagu Gelora Jiwa tu ataupun Cinta Sempurna yang dibawak bertanding instead of penakut yang aku rasa lambat sikit nak tangkap bab sedapnya tu~ So peace no war! Mwahaha!!!

    0

    0
  40. mak jintan says:

    ermmm AIM skrg x segah dlu, mcm AJL, semua pilhn jui mnjdi kritikan, adakh, juri seakin hilg bisa dlm pnjurian @org malaysia semakin pndai dlm penilaian??? apapun cgrat pd semua pmnang ye.

    0

    0
  41. minah says:

    pelik kanpemenang kategori lagu terbaik bukan dipilih di kalangan lagu2 terbaik yang dimenangi sebelum itu…tau-tau je lirik lagu ‘Penakut’ tu..Oh ini tidak adil tidak adil baginya ….ini tidak adil tidak adil bagiku hehe

    0

    0
  42. Crriticizer says:

    heh biasalah kalo pertandingan berasaskan juri… same jek dgn undi sms…. cuma juri ni professional sket la… tapi senang citer, kalo korg nk seseorang artis tuh menang, mmg susah… lainlah kalo die dh mati… tgk faizal yusop… industri skrg ni, kalo org dh mati baru dorg bg awards… duh….

    0

    0
  43. noknokgorgeous says:

    Well , semua bagus :)
    Aizat the best among the best :)

    0

    0
  44. suke2 says:

    aku bajet 3 suara menang bnyk…huhuhu.., best sngt2 >beribu sesalan<…. tp, its ok la dpt 1 award dr xde lngsung =) overall, AIM 18 mantoooppppp….

    0

    0
  45. Anon69 says:

    Yuna menang sebab dia layak. Kalau suara dia tak merdu,lagu dia tak best,takkanlah dia tercalon mtv iggy’s best new band in the world ? Dia siap top 5 lagi.Entahlah orang Malaysia ni,dah rezeki orng terima jelah,Yg nak kutuk cakap suara tak sedap,lagu buruk semua tuh kenapa? Korang punya suara merdu ke?Lunak?Dah ada album?

    0

    0
  46. kak jah says:

    kenapelah still x paham2 lagi.. lagu terbaik dipilih antara lagu2 yg menang kategori2 pop, pop etnik, nasyid sume tu.. kalau dah kalah ngan lagu sedetik lebih utk kategori pop, mcm mana boleh menang lagu terbaik.. skrg bukan isu tak suka yuna ke, rezeki yuna ke, yuna berbakat ke, lagu tu mmg best ke, yuna pegi US ke hape..x nmpak lg ke isunya..

    0

    0
  47. FT's fan says:

    ok. read the news la. jgn dok gaduh n x puas hati. lagu terbaik AIM kali ni bukan dipilih antara lagu pop, nasyid, pop etnik yg menang sume tu..lagu terbaik ada kategorinya sendiri..so xde kaitan dgn sume lagu2 yg menang. itu kata org kuat penganjur. full stop.

    0

    0
  48. zuzun says:

    pls la..zizan jd pengacara?lawak kampung!!! dari segi lawak best lagi si johan..terbukti die menggunakan muka kg2 die tu tuk raih populariti…..kalau tgk kat sitkom tb2 johan lagi laku dari zizan tu.plsssssssssssssss

    0

    0
  49. BicarabBulan says:

    korang tak rase ke yang lagu Anuar Zain tu yang paling top dalam 2 tahun ni?asyik lagu tu je aku dgr kat radio berbanding ngan lagu penakut. but anyway.. talented tak talented, AIM ni untuk semua musician termasuk manusia-manusia belakang tabir yg kerja keras tu. kalau aku tak silap laa..

    0

    0
  50. aCuN says:

    korg xhbis2 ckp sal yuna jew.dh mmg yuna tu xdelar bgus mne pon stkt pndai main muzik.skrg anugerah lbih pd bkt nyayian n kompos lgu ok.

    0

    0
  51. pencinta muzik says:

    sebagai pensyarah dalam bidang muzik, sebenarnya lagu penakut sangat2 unik, cuba kamu tanya orang2 yang pro dlm bidang muzik mesti dia bersetuju dgn lagu penakut diangkat dan dijulang kerana keunikan lirik dan melodinya.. penakut melambangkan satu muzik indie yang melambangkan ciptaan asli utk diluahkan kepada audien…. inilah muzik tq

    0

    0
    • saya punya pendapat yg sama. satu lagi, lagu Penakut tu kalau dilihat pada konteks muzik kat Malaysia, merit dan kelebihannya ialah ia tak mengulang pekara yang sama yg ada dalam muzik Malaysia, katalah kalau dibandingkan dengan lagu Sedetik Lebih yang pada saya agak ketinggalan bas.

      0

      0
  52. aku tak takut says:

    yuna memang terbaik….. kreatif & inovatif

    0

    0