Written by AbangNara | August 6th, 2011

Sebelum ini Abang Nara tak sempat nak share surat pekeliling yang dikeluarkan oleh pihak Jabatan Agama Islam Negeri Pahang mengenai berus Simply Siti yang dikatakan mengunakan bulu babi. Abang Nara sharekan dulu surat tersebut di bawah dan sila pastikan anda baca sampai habis sebab ada kenyataan daripada Simply Siti berkaitan isu ini.

surat haram simply siti

Sebenarnya bukan berus Simply Siti tidak menggunakan bulu babi tetapi hanyalah berus yang terlibat di dalam kerja pembersihan di kawasan kilang. Namun anda tak perlu risau kerana proses penyamakan telah dilakukan dengan sempurna.

surat haram simply siti

Di bawah ini ialah kenyataan penuh daripada pihak Simply Siti berkaitan isu ini:-

Merujuk kepada sebaran lampiran yang terdapat di dalam blog, berikut adalah kenyataan daripada SimplySiti. Pihak kami terpaksa membuat kenyataan akhbar lebih awal memandangkan terlalu banyak pihak yang telah menyebarkan spekulasi mengenai hal ini. Kenyataan ini dibuat bagi mengelakkan salah faham orang ramai dan melindungi imej produk kami yang dituduh menggunakan berus babi.

Produk SimplySiti sentiasa mematuhi semua peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak JAKIM sebelum sebarang produk kami diberi sesuatu kelulusan Halal. Sebenarnya, produk-produk SimplySiti serta berus yang terdapat di dalamnya yang telah mendapat pengesahan Halal tidak terbabit dengan tuduhan yang dibangkitkan tersebut. Pihak kami selama ini berkerjasama rapat dengan pihak JAKIM dalam setiap proses yang harus dipatuhi sebelum sesuatu produk itu dihasilkan dan dipasarkan untuk kegunaan orang awam.

Sokongan dan bantuan yang kami terima daripada pihak JAKIM amat kami hargai dan kami banyak belajar daripada mereka kerana sebagai perniagaan yang berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk semua, pihak JAKIM adalah rakan dan pihak yang sangat komited dan paling berwibawa dalam menghulurkan khidmat nasihat dan bantuan kepada pengusaha-pengusaha seperti kami terutama sekali dalam proses penghasilan dan pengesahan kualiti sesuatu produk secara amnya, dan untuk piawaian Halal secara khususnya. Sebab itu proses penghasilan sesuatu produk yang ingin mendapat pengesahan Halal daripada Jakim perlu melalui proses pemeriksaan dan siasatan yang terperinci bukan hanya bagi setiap jenis bahan yang terbabit di dalam pembuatan produk, malahan premis, setiap prosesnya termasuk pengangkutan, simpanan, pengeluaran, para pekerja dan segala-galanya perlu mematuhi piawaian yang telah ditetapkan oleh pihak JAKIM.

Apa yang berlaku di dalam konteks seperti yang tertera di di dalam blog tersebut adalah tidak benar. Bulu yang dilaporkan di dalam lampiran tersebut

BUKANLAH bulu berus yang terdapat di dalam produk SimplySiti tetapi hanyalah berus yang terlibat di dalam kerja pembersihan di kawasan kilang dan kerja-kerja menyamak dan penyucian menurut syarak telahpun dilakukan bagi memastikan tidak ada apa-apa langsung yang tidak suci terdapat di dalam premis kilang tersebut lagi sebelum proses pembuatan produk dilakukan di kilang tersebut.

Oleh itu, kami dengan ini menjamin bahawa produk-produk SimplySiti yang telahpun mendapat pengesahan Halal JAKIM adalah benar & berus yang terdapat di dalam produk-produk kosmetik yang kini terdapat di pasaran juga adalah mematuhi syarat piawaian Halal daripada JAKIM. Bukan itu sahaja, kami juga rasa terharu kerana kerjasama dan follow up yang kami terima daripada pihak JAKIM juga adalah pantas dan efisyen untuk kami mudah membuat apa-apa tindakan susulan dengan efektif.

Memang sudah cita-cita dan niat Siti adalah untuk memastikan produk SimplySiti adalah halal, suci dan berkualiti. Hanya yang terbaik untuk semua para pengguna maka Siti sanggup buat apa sahaja dan akan terus berusaha memperbaiki mana-mana kekurangan walaupun proses atau usaha itu mengambil masa dan kos yang lebih sedikit daripada proses yang biasa. Sekiranya sesuatu produk itu diragui kesuciannya, kami tidak akan menjual malahan akan menarik balik dari pasaran.

SimplySiti akan turut mendapatkan kenyataan daripada JAKIM supaya hal ini tidak lagi dipanjangkan sehingga meragukan pengguna SimplySiti. Kami harap pihak JAKIM akan dapat menerangkan status halal SimplySiti dalam kenyataan akhbar mereka nanti. Dan memandangkan isu ini timbul secara mengejut dan kebetulan jatuh pada hujung minggu, pihak SimplySiti akan turut berjumpa dengan pihak JAKIM secepat mungkin untuk berbincang tentang hal ini. Kami mohon agar orang ramai tidak membuat spekulasi awal kerana kami sangat prihatin dan sentiasa menitikberatkan kualiti dan kesucian di dalam produk kami.

Sekian, terima kasih.

Dato’ Siti Nurhaliza Tarudin

Presiden
SimplySiti Sdn Bhd
6 Ogos 2011

So kepada pengguna-pengguna produk Simply Siti, don’t worry be happy sebab anda semua bebas daripada apa-apa produk berasaskan babi. Tahniah kepada Datuk Siti Nurhaliza yang pantas dan cekap membuat kenyataan rasmi berkaitan isu ini. Semoga di masa hadapan akan lebih berhati-hati.

Baca Yang Ini Pulak:-

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

98 responses to Kenyataan Rasmi Daripada Simply Siti Berkenaan Berus Yang Dikatakan Daripada Bulu Babi

  1. hpmurah2u says:

    ok la tu dah….selamat produk dia…

    regards,
    hpmurah2u ( jom tengok handphone)

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 4
    • comei says:

      tok ti…syabas kerana bertindak pantas cuma kurang satu jew… please, tunjuk sijil halal JAKIM tuh…sebagai bukti

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 2
      • Nina says:

        cuba korg bukak blog sazuya tu. mesti x boleh sbb blog tu has been removed!! hahaha!! tu lah, x baik pedajal org lain. tambah2 dlm bulan puasa ni.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 6
        • simplysitiforever says:

          hahaha.aku sbg pengguna simplysiti pun xcaya brita2 cmni. x ke bangang tibe2 kua cite cmni. nk fitnah org bulan2 puasa ni. dia yg kena balik.

          Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 3
  2. Blog Sensasi says:

    Baguslah kalau dah selamat.

    Cari kerja kosong ke?

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  3. Seiji says:

    xkan la name sebesar DCT ni nk aniaya peminat produk simplysiti ni. DCT xbodoh la. agk2 klu nk bt fitnah pn.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 4
  4. ahmad fares says:

    Google sedang membuat undian, sama ada ingin menamakan negara israel atau Palestin pada petanya. (Google Earth). Jom semua vote untuk negara PALESTINE !! |http://yes-it-is-vs-no-it-isnt?.free-opinion.com/PS/EN/vote

    Vote for Palestin !!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 4
    • kira_e says:

      salah 1 komen dibwh post utk vote tu.harap kita menilai semula sblm membuat keputusan>>>> tolong jgn vote this page. Berhenti sebarkan mesej \”Google sedang menjalankan vote sama ada ingin menamakan Israel ataupun Palestin dalam peta Google Earth. Israel kini mendahului……\” Ia adalah mesej berantai. Undi anda walaupun sebanyak mana disana tak akan membantu sedikit pun rakyat Palestine dalam kesengsaraan malah menambahkan beban bagi mereka. Untuk pengetahuan anda, setiap page view laman web tersebut, sebanyak RM0.01 akan dibayar kepada Israel untuk iklan Google Ads merek

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  5. lattalilattamplom says:

    aik blog sazuya has been removed????? hehehehehe tu lar nak naya org agak2 la…

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  6. angkarafitnah says:

    Angkara fitnah

    betul, cuba check blog http://www.sazuya.blogspot.com , dia dah removed dah blog dia, tu la ..

    lain kali kalu nak terjah, periksa dulu hujung pangkal. jgn buat fitnah macam tu , dah kena terpalit satu dosa.. bulan puasa pulak tu ..

    kalau pemilik sazuya blog baca, lebih baik mohon maaf kepada pihak pgurusan SIMPLYSITI, .. mungkin penulis blog sazuya tu pun tak tau pasal berus tu sebenarnya berus cuci kilang .. so

    win win situation, SITI bersih nama, SAZUYA pun bersih nama dan bleh teruskan menulis blog.

    kan lebih baik..

    adios.. jom kita sahurrrrrrrrrrrrrrrr

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  7. Setajam MInda says:

    ha!!! mane pegi org yg dok maki hamun tu!!! tak pasal2 bulan puasa ni dpt dosa..MENFITNAH pulak tu.. tu la lain kali selidik dulu sebelum wat kesimpulan.. skarang cmne nak bersihkan dosa menfitnah???

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  8. pemerhati says:

    emm..syukurla..tp hairan dgn sesetgah org tu,kalau pkai kosmetik brand clinique, mac, shiseido n byk lg produk yg world brand xde pulak kecoh2 nk tau sejauhmana kesucian pembuatannya..siap dgn bangganya lg bgtau pkai brand mahal….tp yg sedihnya kalu produk dr bangsa sdiri n lebih tepat dr pengusaha muslim sibuk nk kondem….nk ragu, nk was2, nak boikot…emm alahai (**,)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 49 Thumb down 0
  9. pengguna bijak says:

    go simply siti!i like,….xpe tok ti…i ttp akn guna produk HALAL drpd produk mahal yg xHALAL…hehe

    Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 5
  10. konkolot says:

    hehehe…lh pe susah2 glh saman jabatan agama islam pahang;p…klu bende tu benar;p…

    dlam bnyk2 brus…xknlh amik berus bulu babai?adoi yai…ko samak sekali cmner pn babi tu tetap haram maaaa dri a-z ;p…hehehe ish2…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 9
    • mata kail panjang 2 jengkal says:

      aku rase yg disamak tu bukan bulu berus tuh tp kilang tersebut…am i right?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 0
  11. mestilah Tok Ti kena pantas bertindak, kalau tak naya ler bisnes dia. bab halal haram jangan main2.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  12. malisa says:

    kenyataan balas dari pihak simplysiti tak logikla. tak kan jakim nak pergi kilang semua penyapu dia nak kena check termasuk penyapu bersih kilang.namapun kilang proses produk kecantikan, fokus utama mesti jaikim check bahan2 dlm produk. jgn main2 bab halal haramni..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 35 Thumb down 33
    • Lily says:

      tulah pasal..rujuk kat lapiran sebabnya “sampel berus”..
      statement siti plak “berus yang terlibat di dalam kerja pembersihan di kawasan kilang..”

      apa kes jakim nak amek sampel “berus utk besihkan kawasan kilang”..?

      fail

      Hot debate. What do you think? Thumb up 33 Thumb down 30
      • Mariam Lilian says:

        hey minah 2 ekor!! baek ko diam sebelom aku sumbat mulut korang 2 ni ngan P.U.K.I babi.. korang 2 ni lah makhluk paling jahanam kat 2 nie. lebih jahanam dari dajjal. ko tak puas ati g tepon jakim lah. taupon ko g korea check satu2 ade babi ke tak. ko ingat semudah tu orang nak apply sijil halal n semudah ni jakim nak bagi sijil halal??? tulah, kalau hati makan banyak sangat babi, pikiran pun jadi macam babi bunting!!!

        Hot debate. What do you think? Thumb up 30 Thumb down 39
        • Anti-Malisa says:

          tulah.. ni minah aku rase hati dah hitam lah.. sangat cetek ilmu nyer.. mesti kaki ngumpat or jaja cite orang ni.. urmm.. pompuan2.. kalo tak dengki tak sah!

          Hot debate. What do you think? Thumb up 25 Thumb down 18
        • mulut capoi says:

          Ish..ish….nanti dua2 aku baling masuk kandang babi…dan berlakikan babi jantan dalam kandang tu…

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 5
        • hoi says:

          yang ko nak back up sgt ni apsal? org diskas pasal halal, org yg nk menjual tu kena la kaji dulu apa barang yg depa nk jual, bukan main jual je, bile JAIP ckp haram, maka tunjuk la bukti barang ko dah halal, mcm mane? ada bukti ke?

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
      • teruknya minah dua atas ni says:

        Korang ni .. ish ish

        sebelum korang tuduh macam tu , korang tak tau selok belok hal ini kan ..

        nampak sgt korang jenis suka serkap ..

        yup. suka jaj citer tak baik orang

        nauzibillah …

        terbakar korang.

        kita tunggu respon balas dari JAKIM nnti , dan time tu korang akan malu sendiri . nganga sendiri, dan makan dosa sendiri

        mintak dijauhkan orang2 mcam korang ni ..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 4
    • Parvita Suri says:

      malisa oh malisa….
      aku pelik ngan ko ni lah, orang cakap kalau tak berilmu lebih baik diam dari berkata-kata dan memperbodohkan diri sendiri…

      Mulut ko pn dah macam “haram”, per lah nak di hairankan ngan perangai ko yang macam “haram” tu jgk kan kan??!!
      Busuk hati ker ko ni??!! PHD??!!

      ko mesti pemilik blog Sazuya tu kan??!!
      hahaha…LOSER!!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 15
    • Johan says:

      malisa, g mampos lah wey!!!! menyemak jew name ko kat sini!!!

      Hot debate. What do you think? Thumb up 20 Thumb down 15
      • malisa says:

        korangni nak kutuk aku pesal, nampak sgt korangni jahil..dah sah2 jakim istihar ada unsur bulu babi..korangni islam ke tak..skrgni dua je klu tak jakim yg jahil tok ti yg jahil termasul peminatnya..korangni klu dah fanatik benang yg basahpun nak d tegakkan..

        Hot debate. What do you think? Thumb up 26 Thumb down 27
        • Mariam Lilian says:

          so wut?? ko tu g mati lah minah… muke ko kat oh bulan ade, kat sini pon ade. sal siti jew ko lah makhluk paling sial neraka jahanam bagi komen. memang dasar anak dajjal. sampai usus perut ko tu lah berkulat ngn bulu babi!!!

          Hot debate. What do you think? Thumb up 18 Thumb down 16
        • sisi says:

          memang terukla peminat2 siti ni..suka2 hatije mencarut lg2 d bulan yg muliani..mmg betul ape kata malisa..aku pelik dgn peminat fanatik sitini, cuba korang pk, mana ada dlm islam pakai tudung mcm tudung saji d bolehkan..org mcmtupun korang nak agung2kan. dah sah2 kejahilan siti n peminatnya..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 36 Thumb down 16
        • Parvita Suri says:

          Dont you think people like “Sisi n Malisa” the most idiot people in the world, I am so shocked there are still people like him/her..I mean seriously…LOSER

          Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 11
        • anti malisa says:

          malisa nak publisiti murahan je kot

          ntah2 nak beli simplysiti tak mampoo,

          mampu tgk dari jauh je…. takpun, sibuk selak belak simplysiti, tonyoh kat muka, tapi tak mampu nak beli.

          heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

          dah dah ler, kita tunggu maklum balas dari JAKIM..

          malisa pun jgn la tuduh2 macam tuh.. hurm ..

          selamat berpuasa, sama2 la kita mjaga pahala puasa ye
          bukan setakat makan minum,

          tapi MULUT kena jaga juga…

          selamat beramal malisa

          Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 14
        • mulut capoi says:

          Ceh…..aku dah pegi tengok tadi ngan bini aku…
          xlah mahal mana pun harganya.
          Sederhana saja jenama tu…bini aku x pakai .
          Dia pakai yg. branded lagi…..mahal x ape tapi x huru- hara mcm. ni…..jika was2 haramm.
          Perpium pilihan haruman kasturi……..
          Aku beli susu segar…..dari pengedar.
          YANG KELAS TAPI ASLI…..
          aDA CARA lain untuk elak benda2 was2 ni.
          Nampaknya raya ni x berkek rumah kami.
          x ada pun x apa….

          Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 4
    • as says:

      malisa cuma suarakan pendapat mengikut akal logik yg dia fikir
      .yg korang nk kutuk dia balik smpai ‘membabi,mampus’ segala bagai kenapa?
      aku bkn nk sebelah mana2,ada akal fikir,klu nk protes jawapan org jgn smpai guna bhs yg xsedap didengar..
      bwk2 la mengucap saudara2ku..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 45 Thumb down 15
      • da princess says:

        setuju, bleh komen tp kena lah berhemah, barulah ade perbincangan

        Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 5
      • hoi says:

        yg korang anti malisa apsal? cuba korang tgk balik statement dia tu, ke hati korang dah gelap sgt?

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
    • Setajam Minda says:

      Amboi!! org kite ni kalo ckp HALAL dan HARAM mcm org masjid. Tp kelemahan org kite tak suke muhasabah diri. Tak cermin diri. Cuba ambil masa sejenak utk fikir:

      1) lelaki perempuan bukan muhrim berpegangan tgn BUKAN HARAM ke.
      2) menfitnah dan membawa mulut BUKAN HARAM ke.
      3)Menjatuhkan maruah sesama saudara islam BUKan haram KE

      DAN BYK LAGI PERBUATAN HARAM YG LAIN TP YG ITU YG BOLEH JD DOSA BESAR MCM DOSA SYIRIK. SEKECIL2 DOSA SYIRIK BOLEH MEMBAWA KPD SYIRIK YG BESAR.

      Pada Malisa sudah2 la ko benci dgn CT. Membenci org ni tak bawa kemana malah byk dosanye. Ak pun xde la minat sgt tp jgn sesekali hina org islam. kamu x sedar ke kamu sendiri menggunakan teknologi org YAHUDI.Kamu xsedar ke ekonomi kita dipegang org YAHUDI. Kenapa perlu berbalah sesama org ISLAM. Maka dari itu berhenti berkata2 kalo cik Malisa x berbuat ap2 utk agama. Soallah diri cik Malisa. apalah sumbangan cik malisa di dunia ni utk ISLAM. AD TAK?? MUHASABAHLAH DIRI BERSAMA.. CT ialah manusia biasa. Melakukan dosa juga adalah lumrah manusia. kerana itu kite ad solat 5 waktu. Cik Malisa sempurna tak 5 waktu itu?? Soal tudung antara ALLAH dan CT. Sedangkan seorang pelacur pd zaman nabi pernah masuk syurga kerana memberi minum pd seekor anjing. Maka siapalah Cik Malisa utk tentukan syurga neraka utk Hamba ALLAH?? Fikirlah Cik Malisa. Rezeki dibumi ini ALLAH dah susun utk semua manusia. Kita yg perlu cari. Cik Malisa ad sedar dr mane dtg semua ni?? Sekian..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 9
      • dd says:

        saya bukan la back up malisa
        tp malisa xtulis pun kat situ dia membenci ct.
        xbaik buruk sangka.dia juz bg menyuarakan apa yg dirasa sumthing wrong sumwhere kt kenyataan balas dr pihak ct tu.

        maaf la klu saya silap menilai

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 12
        • Mariam Lilian says:

          memang lah die cakap x benci siti. dah kat mane jew ade simply siti die jew nak lebeh2 cakap haram ni lah, bulu babi ni lah. bodoh ke ape buat statement camtu. if sah bende ni halal camner??? orang laen ok jew komen yg die mane2 page jew ade name malisa dok kate HARAM HARAM HARAm. aku yg x minat siti pon menyampah!!!! ni lah minah gila. produk laen yg ntah ade sijil halalnyer x pulak die cakap HARAM HARAM HARAm. Konklusinyer, baek diam dari omong bende xde bukti yg sah. kite tunggu jew lah JAKIM komen nanti. ingat seminit dua bole uat PC. tggu jew lah!!!

          Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 10
    • Farah says:

      dah2 le Malisa oi,kt ob pn kemain hang dok canang citer y same..kalo tak suka diam jek,jgn lagi tambahkan dosa bulan2 ramadhan ni.. aku bukan fanatik siti tp kita jgn lah sampai aibkan dia kalo betul produk siti ni halal kita yang tuduh produk dia tak halal kan dh dpt dosa..igt,fitnah tu dosanya lagi besar dr membunuh..saya tak marah awak malisa tp biarlah di bln mulia ini,kita insafi kesalahan sendiri dari mencari kesalahan orang lain..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 7
    • mulut capoi says:

      M alisa x yah gaduh2….ko x nk pakai /was2 ngan guna.
      Banyak jenama lain, jangan emo sangat BABI..BABI..
      bINATANG TU makhluk yg. dijadikan ALLAH ..
      Allah jadikannya ada tujuan dan kegunaannya
      - diharamkan kpd. org. Islam ..babi tu…nk. menduga sejauh mana taatnya kita dgn. larangannya.
      -Terdapat cacing pita dlm. dagingnya…
      -Habitatnya kotor–makan apa saja walau najisnya sendiri.
      bila masa free cuba tengok sendiri kandangnya.
      Ada sejenis suntikan yg. digunakan dari babi–iaitu suntikan anticoagulant bernama C………selalunya diberikan kpd. pesakit jantung untuk elak darah cepat beku, setengahnya pesakit x berkesan dengan suntikan heparin atau ubat warfarin.
      Tapi sebelum diberi Dr./nurse explain terlebih dulu tentang suntikan ini samaada setuju atau tidak.
      Jadi jika pesakit itu x ada jalan lain hanya itu yg. sesuai, sedangkan nyawanya terancam….tepuk kepala fikiaq…..pro n kontra.

      Kita ikhtiar berusaha nk. berubat supaya panjang hayat dan sihat.
      Pasrah Allah yg. menentukannya.
      Satu lagi…x ada makanan langsung dah , misalnya sesat dimana2 tempat , hanya ada kerbau pendek tu..dah kebuluran dah ni..hanya itu yg. ada x makan
      nanti mati….diharuskan….wallahualam.
      Dlm bidang perubatan mmg. ada digunakan dari bahan ini. Aku nampak itu yg. istimewa pun binatang ni….pendapat akulah yg. bongok ni.
      Ada tak org2 medik disini…..

      Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 2
    • jijik tgk orng bodoh says:

      ko ingat simply siti bodoh sgt ke nak guna bulu babi? dia pun guna gak produk dia. x ke bodoh dia sendiri guna bnde haram kat muka dia. ni lah orng melayu, sokonglah sikit pengusaha islam nak kuarkan barang halal. x yah la asyik nak kondem.

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 2
  13. nana says:

    hebatnya tok ti guna berus bersih kilang dari berus babi..tak bole aku bayangkan berustu hari2 guna utk bersih kilang.tak kan 24 jam nak kena samak.so dlm kilangtu dah bercampur halal haram..tapi aku rasa betulla kata malisa mcm tak logikje kenyataan dari pihak simplysiti..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 36 Thumb down 13
    • Baby Doll says:

      hebat nyer mulut longkang nana!!!
      awak tak paham bahasa melayu ker?!
      berus tu di gunakan masa sebelum product siti di lancarkan, masa pengambil-alihan kilang kat korea tu and kilang telah di SAMAK ngan sempurna….
      so, takda papa yang nak di pertikaikan…………….

      Nana, Malisa n lily adalah orang yang sama..pemilik Blog Sazuya…tambah kan “amal” di bulan Ramadhan ni yea korang..!!

      Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 10
      • stupidsiti says:

        disamak sblm pelancaran simplisiti ke? ogos 2009 ke? surat jakim tu tarikh 2 ogos 2011 kot? apa ko ckp ni? jgn emo bole tak.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 3
      • babidolah says:

        saba peminat ct.. aku tgk kat cni.. peminat2 ct asyik mencarut je n ckp org fitnah. org just bg pendapat kot.
        yg ko ni bebidol sesedap mulot je ckp SS ambil alih kilang kat korea tu…… sdgkan SS ni produk OEM je kot….. yg main tempek logo company je.
        kilang tu TAEIK CO. LTD mmg hasilkan produk2 kecantikan utk company2 d seluruh dunia. kalau SS amik alih kilang tu, mcmana dgn company2 lain yg menggunakan khidmat TAEIK CO. LTD?
        sesiapa pun bleh kuarkan produk kecantikan kalau ada duit…….. just tempek logo company je kot. org lain yg hasilkan.

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • senyum kambing says:

      untuk pengetahuan saudara, kita ni ade 4 mazhab.mazhab syafie yang kita guna kat malaysia sahaja yang kene samak babi guna air tanah. mazhab laen x yah pun. cukup dgn air yang suci sahaja dan kita boleh aplikasikan cara mazhab laen juga. mesti saudara x penah tahu kan? xpe, leh tambah pengetahuan.:P

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 4
  14. ragu ragu says:

    harap pihak jakim bg penerangan sejelas2nya sbb bnda dah melibatkan halal haram ni sgt2 serius…… penjelasan pihak ct belum cukup meyakinkan org ramai lg…… pd yg dah menggunakan produk ct lg le nak tau dgn lbh jelas…..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 2
  15. halim says:

    jakim adalah jabatan kemajuan islam malaysia, tak kan jakim nak senang2 buat keluar surat pekeliling tentang isu klu tak berasas dan ada bukti yg kukuh. jahil sgtke jakim nak main2 isu mcmni..kita sama2lah tunggu kenyataan dr pihak jakim. jgn krn fanatik siti kita nak terima je ape kenyataan dr simplysiti..sama2lah kita tunggu kenyataan dr jakim. jgn libatkn diri dgn perkara syubhah..lebih baik tinggalkan perkara2 yg was-was.tak kesahlah produk dlm @ luar negara. tgklah kesan ke atas masyarakat kita bila semua benda halal haram bercampur..bila kita libatkan diri dgn perkara haram, hidup kita tak tenang, amalan2 kita susah Allah nak terima dan kesannya pada hati dan sikap@diri kita..kenapa kita nak salahkan blog sazuya, dia hanya sebarkan risalah dari jakim utk menyedarkan ummat islam.di sebabkan salah satu senarai produk yg tak halal ada produk simplysiti. korang nak bantai dia..ambik iktibar dari semua syarikat2 yg d senaraikan haram.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 3
  16. SHAENS says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 19
  17. tips says:

    kenapa surat Jab Agama Islam PAHANG ye?

    *ada orang tak risau sebab tak mekap guna berus …. :-)

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  18. ss says:

    Salam.
    ttg isu Jakim nie, ade org bg taw aku.
    Sbenarnye nak mohon sijil halal nie senang je. Cume prosedure je yg susah. Ramai yg pelik kenapa smpai jakim nk check berus pembersih kilang la, itu la, ini la, tapi x hanya memfokuskan kat bahagian kosmetik tu je. Ini yg orang ramai perlu tahu. Sebenarnye Pihak jakim perlu check semuanya sekali termasuk pembekal2, jenis2 mesin yang digunakan, termasuk pekerja2 skali.
    Lets say, restoran A nak mohon sijil halal. So, lpas de mohon dari jakim, pihak jakim akan dtg ke restoran itu dan akan check semuanya. Dari segi bahan sehinggalah dari segi pembuatannya. Dan katakan restoran A ade 5 menu. lpas cek2, satu daripada 5 menu restoran A ambil ayam dari pembekal ayam peniaga cina. So, pihak jakim akan cek pembekal cina tu plak. Kmudian, katakan ayam tu disembelih ikot cara islam, tp pihak jakim masih x berpuas hati, mereka akan pergi ke tempat ayam2 itu diternak utk lihat makanan apa yg diberi kat ayam tu. Lpas tu, kalau ayam tu makan plak produk yg ade unsur babi, so produk makanan tu mcm ragu2 la kan. Then, pihak jakim akan keluarkan 4 je sijil halal utk 4 menu yg ok tu.
    so, dari segi kes simply siti, rase nye mcm tu jugak la. Kirenye lpas de gunakan berus pembersih berbulu babi, so semua produk de menjadi haram. Sbb tu dorang kene samak semua peralatan even pekerja sekali pon utk menjamin status halal. Sbb tu ramai hotel2, restoran2 malas nk mohon status halal, sbb remeh n leceh. Tetapi bagi kita, umat islam, semua prosedur tu perlu utk memastikan kita makan makanan yg betul2 halal tanpa was2. So, jgn la salahkan pihak jakim sbb itu mmg pekerja mereka. Cuma satu saya nk komplen, kalau boleh, saya nk pihak jakim tlg update ke, takpon buat lampiran khas kat surat2 khaba harian ttg produk2 yg baru mereka cek, tp x halal. So, pengguna akan lebih update. Sbb x semua yg ada internet utk cek kat website jakim kan. Then, kalau bolrh jugak, sediakan satu apps utk iphone ke, bb ke android ke wp7 ke yang bole scan barcode kat shopping mall, so kite boleh cek status produk makan tu. Lastly, kalau boleh edarkan senarai emulsifier atau apa2 produk kimia yang guna no eg. E471, so kami dpt tahu yg produk2 kimia tersbut ade unsur babi. Sbb kdg2, kalau tgk ingredients kat blakang sesuatu produk tu, hanya ada tulis code2 tu je. Itu je kut. Wallahualam.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 44 Thumb down 1
  19. bengong says:

    babi xbanyak bulu. sangat halus dan xdapat nak menampung apa2 spesimen hatta serbuk eye shadow sekalipun. dan sangat tak berkualiti.

    ikhlas drpada, org yg beploh taun keja mak andam ngan omputeh. pecayalaaahhhh~ (ala2 lagu tok siti)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 5
  20. Bulu Mata says:

    kalau pasal produk negara sendiri mesti was2 nak guna.. bulu babi la, bulu burung la.. lemak babi la.. tapi kalau produk luar bukan main.. belum beli dh try tepek kat muka..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  21. kebarakare says:

    haishh…menda ni memang xboleh dibuat main2x..tapi pikirlah wahai semua apa bila berkata-kata, d bulan baik dan bulan mulia ni, tak payah la nak gaduh2x. bagi pihak berwajib yang settlekan. malaysia ni bukan takat simplysiti jer nak kena check balik. yang korang makan segala menda yang ada kat malaysia nih. kalau korang ngutuk siti pun..malaysia ni still banyak kes orang islam dah termakan benda haram. bukan takat kes makan, korang yang kuat ber make up pun belum tentu tahu benda tu halal atau x? korang rajin ke nak g check satu2x? hohohohohohoho… ok la..berfikirlah sebelum bkata2x.. jangan yang suka wat huru hara ni, last2 tersentap produk korang pakai pun haram hehehehehe~ semoga Allah permudahkan segala Urusan. Amin. Minta maaf yer.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  22. eyriqazz says:

    hik3..Isteri eden baruje curang dengan simplysiti..tak pastila ada kaitan tak dengan isu ni…

    http://www.eyriqazz.com/2011/08/sayang-dah-curang-dengan-simplysiti.html

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. Anonymous says:

    Pelik, kalau benda haram ada kat kilang, nape leh dapat sijil halal plak? banyak2 bende yang leh guna buat bersih kilang, nape mesti ade gune bulu babi? haihhhhhh….

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 7
    • demi agama says:

      betul..aku setuju…selalunya bulu hogs dibuat sikat dan berus make up.. bukannya berus kilang…kenyataan malisa pun ada benarnya…bukannya nak condemn product sesama muslim tapi kena logik dan sensitive bab ni…melibatkan kesucian terutamanya bila nak beribadat..mcm product luar negara pun diorang mmg mengaku kalau ada unsur2 babi ni…tapi ramai yg dah amik pendekatan tidak menggunakan benda2 yg berasaskan haiwan kerana sensitivity mrk pada muslim, vegan dan vegetarian. Kalau ada timbulnya syubhah (ragu2) maka elok lah dijauhkan…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 9
  24. Tak Ustaz Pon says:

    aku rasa produk ni ada unsur2 babi berbulu..
    http://www.simplysiti.com.my/http___www.simplysiti.com.my/COSMETIC_files/droppedImage_18.png

    sebab import terus dari Korea…http://sscosmetic.en.ec21.com/Eyeshadow–5104084_5104103.html

    Kalau kita google perkataan ni…pig hair eyeshadow brush boleh buat bandingan

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  25. jena jen says:

    pakai bulu babi hutan ke? Knape x pakai bulu ekor kuda je. X paham ape keistimewaan bulu babi dari bulu hewan lain. Dalam masakan pn mcm tu. Sapu telur atas pastri pakai bulu babi juge. Bukan x tau pure bristal tu bulu babi. Hebat sungguh babi

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
    • kelebihan yg. Allah kurniakan terhadap makhluk yg. di ciptanya…jangan dipertikaikan

      Sebutlah khinzir…renung2 dan fikirkan kenapa ianya diharamkan terhadap org. Islam.

      Aku ni kadang2 nakal jugak….aku pernah tanya kawan bangsa cina macamana rasa bila makan daging babi…jawabnya: woii…manyak sedap lo..isi lembut halus…..hei…masa tu loya tekak aku.
      Tapi ada sejenis cacing dalam daging itu yang bolih hidup pula dalam badan sipemakannya……
      Ko org. clicklah sendiri kisah2 khinzir ni..mcm2. info kita akan dapat

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  26. setiap kali kuar rumah sy mesti pakai loose powder simplysiti..sayang dato ct forever :)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 6
  27. 1/2 tiang says:

    TAK PAYAH BUANG DUIT…AMBIK SAJA TEPUNG GANDUM TEPEK BUAT BEDAK.
    cELAK AMBIK KAYU ARANG
    gINCU AMBIK KERTAS BUNGA SAPU KAT
    BIBIR KALAH PUNGKOQ KERA MERAH.
    mASKARA AMBIK GETAH NANGKA ATAU LENDIR ALOVERA.
    Berus mu gi ambik sabut.
    sEnang2 x yxh cOntENG MUKA Yg. daH eLOk kUrnIAan TUHAN.
    Guna Herba atau bahan2 TradiSIOnal.
    BahaN KimiA KadANG2 rOSAKKAN LagI Muka.
    Sapu Susu kambing segar kat muka atau telur.
    Cuci ngan lemon atau serbuk teh.
    Masker ambik tepung pulut + kunyit.
    Lotion guna minyak nyioq…..nnt. dok qiuri aku ni 2 alam pulak, itulah yg. aku tau org. dulu2 pakai.
    Aku ni wlu pun lelaki tapi serba- bolih, masak , jahit
    kain koyak, mengemas……kadang2 lelaki zaman moden pandai lebih drp. wanita.
    Pokok pangkalnya nk. belajar dan rajin.

    kAlu SeLalu SOLAT sERi mUKa nampak,
    Make-up leBih2, kadang2 GeRUN tENGOK c

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  28. apanama says:

    SITI.. SITI…
    MANA BUKTI BERUS BULU DARI JAKIM? KAU XPERNAH TUNJUK PUN… TAKAT CAKAP KEDAI BAK KUT TEH PUN BOLEH..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 9
  29. apanama says:

    http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/direktori-halal-malaysia/126-direktori-halal-malaysia

    JAKIM HANYA KELUAR HALA UNTUK PRODUK LOTION.. JGN NAK PUTAR LEBIH LA SITI…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
  30. apanama says:

    http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/direktori-halal-malaysia/126-direktori-halal-malaysia

    Ini sahaja produk yg ada HALAL Cert.
    1.C-BRIGHT CLEANSING LOTION
    2. C-BRIGHT WHITE TONER
    3. NEW AGE HYDRATION TONER
    4. NEW AGE PURIFYING CLEANSER

    Berus bulu xdeeeepppuuunnnnn…..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
  31. pendapat je says:

    yang aku faham

    sbelum Simply Siti ambik alih kilang korea tu

    pekerja2 sana bersihkan kilang tu guna berus babi

    JAKIM SURUH samak kilang tu, Siti samak

    dan lepas tu ikut prosedur2 halal jakim.. tak guna dah bulu babi tu. Jakim kerap cek kilang kan

    kan siti dah cakap tak kesah berapa kos pun yg diambil. asalkan product suci.

    apa lagi yang meragukan.kalau tak percaya JAKIM. sape lagi ek. kalo ragu. tak yah guna. tapi sila bersikap adil. hang tak guna yg cop halal. tapi yakin je tepek yg halal.. itu tak asik. munafik namanya

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
    • Farah says:

      betul tu,aku kesian tengok siti orang buat dia nk2 bulan ramadhan..bangsa kita kan suka tengok orang len jatuh,bulan2 puasa ada gak orang busuk hati mungkin mmg hati dorang mmg dh busuk dan tak pernah bersyukur dengan nikmat Allah..ada mulut,pergi sebarkan citer tak betul,ad otak tapi pergi letak dalam almari..insaf2lah wahai bangsaku..

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
      • mulut capoi says:

        Tak usahlah gaduh kerana nk. pertahankan kosmetik dan ct, cuba pertahankan Al-quran kita yg. mana kita tahu direndah2kan martabatnya…dibakar, dikoyak2 dan entah apa2 lagi.
        Bangsa Melayu dan agama dipersendakan….itu yg. dituntut….jika mati kerana itu mati syahid.

        Ini hal2 macam itu remeh-temeh nk. pakai kome pakai tk nak sudah.
        Macamlah tuan punya tu wali sangat,malu wehhh….

        Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 4
  32. mizzmind says:

    no.59 saloma bistro pon x dpt status HALAL?….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  33. apanama says:

    SITI MANA BUKTI HALAL JAKIM YG KAU SEBUT TU? BUKTI PRODUK BULU MATA? MANA BUKTI SIJIL KE HAPE KE.. MANA? JGN KONAR JAUH SGT.. NANTI XJUMPA JALAN PULANG..

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 4
    • mulut capoi says:

      Aku takut nnt. bala yg. turun….ni dah ada klu dah…
      rezeki terhalang nampaknya….org. was2, menyalak cam na pun dah timbul was2…….
      Benda haram-halal ngan wat main2…tanggung sampai akhirat tau.
      Kita ni amalan pun kurang…jangan pulak ditambah dgn. hal2 macam ni.

      Cakap betul2 jangan konar itu ini…serahkan pada jakim.
      Jangan dok fikir untung, duit…duit…duit….
      Bersyukurlah dengan rezeki kurniaan Tuhan janganlah dok tamak.
      Tak takut mati ke?.
      Carilah bisnes yg. bolih bawa keberkatan.
      Jangan cari risiko, susah nanti……jika kurang tahu jangan kata tahu.

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
  34. bulu mata real punye..! says:

    dah start dah….
    anti siti & pro siti dok bergadoh. lantak korang la. Teruskan la bertekak. Allah jugak yang Maha Mengetahui. Kan Tok Ti kan?

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  35. Farah says:

    kepada sesiapa yang suka membuat cerita ingatlah:-

    FITNAH ITU LEBIH BERDOSA DARI MEMBUNUH…

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  36. korang jgn buat tomahan mcm2..insya-allah sume produk simplysiti halal..amin.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  37. asilatun says:

    Syubhah. tu saja yg boleh dikata.

    Daripada Abu Abdullah al-Nu’man ibn Basyer r.a. ??? ???? ????? beliau berkata:

    Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang halal itu terang / jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang / jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.

    Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.Ketahuilah ia adalah hati.

    (Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  38. mail lambok says:

    Soalan mudah…. berus apa yg digunakan dalam kerja2 pembersihan? penyapu? org yg pernah kerja kilang tolong bantu pemahaman saya? setau saya hanya dua je berus cat & lukisan. xkan penyapu cos x cukup panjang……..

    “BUKANLAH bulu berus yang terdapat di dalam produk SimplySiti tetapi hanyalah berus yang terlibat di dalam kerja pembersihan di kawasan kilang”

    TQ

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  39. xsukakomen says:

    susah sgt, klu concern sgt,xyah pakai mekap laaa..susah nak solat. kalau hati baik,muka pun bersih. aduaiii ni pun nak gaduh. klu waswas xyah la pakai.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. sajacaripasal says:

    korg sbnrnya xfaham.. bukan SS ambil alih kilang tu. SS tak mampu lg nak ada kilang sendiri, nak ada makmal sendiri, nak ada saintis sendiri.
    kilang tu mengeluarkan produk2 OEM. mksdnya, kilang tu ambik kontrak keluarkan produk kecantikan, then pek kan n tempek logo company yg byr dorg. kilang tu bkn keluarkan produk utk SS sahaja. tp mcm2 company d seluruh dunia. sukati mak bapak tirik dia je nak soh kilang tu samak…. xlogik… sungguh x logik……
    n bulu babi digunakan utk pembersihan? lg xlogik….. sgt2 x logik……
    sila google OEM, dan google TAEIK CO. LTD
    TAEIK CO. LTD adalah company (kilang) yg buat penyelidikan, analisis, dan hasilkan produk2 utk company2 kecantikan, spt simply siti.
    korang cata TAEIK CO. LTD nak samak kilang dia?

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  41. caricaripasal says:

    http://www.taeik.co.kr/
    sapa yg nak jd usahawan/ bisneswoman kecantikan bleh la kontek kilang d atas… tp agak susah la nak apply status halal =p

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
    • Heheheh says:

      Kilang nie kat Korea…so tak menjadi mustahil if ada unsur tidak halal termasuk dalam pemprosessan produk…

      Sijil Halal dikeluarkan di Malaysia…so takkan SS hantar berus pencuci kilang di Korea untuk mendapat pengesahan Halal…..Logiknya…mestilah SS hantar produk SS sahaja…….or takkan Jabatan Agama Islam Negeri Pahang nak gie Korea buat inspection??? I don’t know……

      Not saying that the product is not Halal…..but just saying to look at it logically…..

      Pada pendapat I sahaja…..nothing is 100% halal….. kita cuma bertawakkal and gunakan tanpa was was sahaja…Contoh macam minum di hotel yg kita sedia maklum serving alcohol…..how do we know that the glasses that are used to serve alcohol is not used to serve orange juice??kita tak tahu kan……tapi ramai jer yg pergi ke hotel hotel and minum orange juice or any drink without thinking of halal or haram dengan lebih mendalam……

      KArang berckp banyak laks…..okaylah…..byeeeeeeeeee!!!

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  42. hoi says:

    ini blog hiburan, tetiba je ramai pulak yg tau byk benda pasal agama, hahahaha. musykil, musykil… hati2 dgn statement anda, jgn back up org yg salah. korang takde bukti yg betul2 kukuh. cuma aku rasa statement siti tu pon ada kelemahannya, cuba korang amati betul2…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • hoibalik says:

      tu la pasal.. rupa2nya org2 alim dan pakar agama suka baca blog hiburan…. tp kutuk hiburan ni tu la ni la.. sungguh bertentangan

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  43. kokojambo says:

    Abg nara.. mintak la kat Siti… kalau ade sijil pengiktirafan halal puner gambo lagi bagus kan kengkawan… upload la kat sini….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  44. Sudah le tu fitnah, bertaubat le says:

    KUALA LUMPUR – Last week we were shocked by a claim that said that SimplySiti cosmetic products that is owned by Malaysia’s number one singer, Datuk Siti Nurhaliza had failed in getting approval on their application to get Malaysia’s Halal Certificate.

    The application was claimed to have been rejected as the result from a lab analysis from Malaysia Chemistry Department confirmed that the brush sample from SimplySiti product was made pig fur.

    In her quick reaction, Siti denied the claim by saying that all her products and brushes that are used had gotten HALAL approval from Malaysia Department of Islamic Development (Jakim) and inspection were made before every products were released to the market.

    Now, the following would be the official statement given from Halal Hub Department, JAKIM:

    1. Referring to the matter above, Halal Hub Department, Jakim is sad with the claims made as it was clear that it had confused Muslim consumers and it had torn the image of the owner. For information, the claim that was made was not entirely true and it’s not the latest information.

    2. Here, we would like to explain that the brush WASN’T USED IN SIMPLYSITI PRODUCTS but it was used for cleaning process. SIMPLYSITI had corrected their mistake by removing the brush out of the processing area and had done ‘samak’ as soon as the lab report from Malaysia Chemistry Department came to them.

    3. We have received reports of the ‘samak’ process that was done by Korean Muslim Federation (KMF) and it was confirmed by A. Rahman Lee, Ju Hwa (Seoul Mosque Imam)

    4. Here, we would like to confirm that SimplySiti products that had received Halal Certificate from JAKIM are all legitimate. The list of products is in Attachment A.

    5. In matters to that, we would like to advise the public to be more careful with any information they receive from social networking sites or any websites and for any Halal product inquiries, contact JAKIM’s Halal Hub Department.

    In conclusion, from this statement, given by JAKIM, it’s now clear that SimplySiti is halal and can be used by Muslim consumers.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • Heheheh says:

      Yeay…….at last kenyataan JAKIM which is great….

      Tapi….kalau diorang kata itu isu lama, sebelum keluar produk SS, kenapa tarikh surat is July 2011?? which is bulan lepas???

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  45. Kasih Suci says:

    yg pasti, Siti ni ibarat seorang bizneswoman yg tak blh disentuh lagaknya… cepat melenting… tapi dia guna kuasa dia or husband dia utk letak pressure pd JAKIM utk buat statement yg saya ada terbaca dlm suratkhabar… JAKIM terpaksa buat statement (rephrase) ” ………. hentikan spekulasi ini krn ia hanya akan MENYUSAH & MELETAKKAN PENIAGA SIMPLYSITI INI DALAM KERUGIAN…. ” begitulah lebih kurangnya.. boleh tgk dlm arkib media utama kalau rajin…
    tapi dalam temubual, terang2 on skrin tv, Siti tak blh nak hide air muka dia yg agak panik & menyampah dgn cerita2 ttg produk dia ni sbb nak taknak Siti buat juga kenyataan yg hal ada bulu B*B* ni sebnrnya mmg terjadi tapi dah lama hal ni & kononnya dah lama diambil tindakan tetapi mcm ramai di sini kata lah… knp baru skrg nak minta (atau lebih pada PAKSA) JAKIM buat statement / press conference pd media semua…??? saya lebih SIMPATI pd JAKIM…krn seseorg yg ada KUASA & NAMA, JAKIM mcm kerbau cucuk hidung!
    pada Siti, jadilah serog bizneswoman yg adil & profesional pd consumers…. ingatlah… org BELI produk anda dengan DUIT masing2… dengan DUIT CONSUMERS inilah juga yg beri INCOME pd anda, Dato’ Siti… BERSYUKUR LAH…. jangan EMO & EGO sangat… sekian, terima kasih.
    Salam Ramadan & Selamat Menyambut Hari raya Aidilfitri buat semua…. Elakkan Membazir krn Membazir itu seperti amalan syaitan…. ;-)

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  46. Only CT (In The World) says:

    Ini sume angkara sabotaj tauke2 kosmetik yg semakin lemas dgn prestasi simply siti di pasaran. Tahniah Dato’ Siti. Anda membuktikan apa sahaja yg anda sentuh akan menjadi emas…….pedulikan fitnah dan kata2 nista manusia yang busuk hati di luar sana…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  47. sjiehan says:

    klo was2 tinggalkan saja… jgn isu remeh ni korang pulak gado2, mencarut sana sini…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  48. Lily says:

    In conclusion, ramai sungguh penjilat B*&%0T siti kat sini..
    Selamat menjalani ibadah puasa pada 10 ramadhan yg terakhir nie..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  49. I simply could not leave your site before suggesting that I actually loved the standard information an individual supply to your visitors? Is going to be back steadily to check out new posts

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0