Written by AbangNara | May 9th, 2014

Baru-baru ini, Abang Nara ada menerima mesej Whatsapp yang mengandungi nama 10 orang selebriti yang berstatus janda/ibu tunggal beserta dengan nombor telefon. Abang Nara hanya gelak sahaja kerana tahu ia adalah gurauan dan nombor telefon itu sudah tentu palsu. Antara nama-nama yang ada di dalam senarai tersebut ialah Rita Rudaini, Erra Fazira, Sarimah Ibrahim, Noniswara, Nabila Huda, Nora Danish dan ramai lagi.

rita rudaini

Walaupun sekadar gurauan, sekiranya diri ini adalah salah seorang selebriti yang disenaraikan, sedikit sebanyak mesti terasa sedih, sakit hati dan marah. Berkata kepada Harian Metro hari ini, Rita Rudaini melahirkan rasa kecewa dan meluahkan isi hatinya mengenai penyebaran mesej Whatsapp tersebut. Kata Rita:-

Sudahlah (segelintir) orang pandang hina pada ibu tunggal dan janda seperti saya. Bila mereka buat begini, lagilah orang anggap janda ini murahan, jijik dan low class. Tak tahu kenapa mentaliti orang kita masih tak berubah terhadap golongan janda dan ibu tunggal. Bila ditambah begini, lagilah buruk kesannya.

Marah memang marah sebab sedikit sebanyak jatuhkan maruah kita walaupun benda itu tak betul. Benda macam ini hanya orang psiko saja buat. Orang normal takkan terfikir buat benda yang mengarut dan tak ada masa buat macam ini. Tapi bila orang psiko macam ini, mungkin dia puas bila tengok orang ketawa dengan mesej macam itu.

Kalau orang yang berfikiran jauh tahu ini tipu, tapi tak semua orang berfikiran panjang. Kalau yang berfikiran tentu akan percaya dengan gurauan sebegini sebab sesetengah orang memang mudah percaya. Contohnya gosip walaupun benda belum tentu betul.

erra

Sementara itu Erra Fazira yang namanya turut tersenarai mendoakan agar individu yang bertanggungjawab mereka mesej itu dibersihkan jiwa dan raganya. Kata Erra:-

Semoga Allah SWT membersihkan jiwa indiviti itu yang punya kelapangan ini. Jika dia seorang lelaki dan jahil mengenai perasaan seorang wanita, dia harus ingat dia mungkin ada kakak, adik atau anak perempuan. Jadi berfikir panjanglah sebelum mengaibkan orang lain. Takut Allah buka aib kita pula nanti. Wallahualam.

Semoga selepas ini tak akan ada lagi penyebaran sebegini yang akan berlaku. Tiada wanita yang mahu bergelar janda atau ibu tunggal. Semuanya mahukan kehidupan yang bahagia di samping suami tercinta. Apa yang terjadi adalah suratan takdir. Janganlah kita memperlekehkan mereka. Semoga selebriti-selebriti janda/ibu tunggal tabah menghadapi dugaaan sebegini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

72 responses to Kami Bukan Wanita Murahan – Rita Rudaini

  1. Melati says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 71
    • Iklan jap says:

      buat top ten janda.. jaga la status diri anda sebagai ibu tunggal.. peribadi anda yg kdg2 blh mkn diri anda sendiri sampai ada yg jatuh fitnahnya.. ada mulut jgn puaka.. maruah diri pula jgn dicela, jgn mudah ikut jantan atau bersentuhan bukan muhrim yg tak tentu halanya.. ini tidak.. ada yg sebaliknya.. janda bukan lg anak dara.. janda yakni ibu tunggal tinggi martabatnya.. jaga la martabat anda semua wahai janda top 10 selebriti malaysia!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 88 Thumb down 9
      • One Direction says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 48
        • One Direction says:

          sapa yang menyamar jadi aku ni.. ??
          woi…aku tak pernah burukkan janda. tiba2 kau datang guna nama aku…burukkan janda pulak.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 1
        • Anonymous says:

          jgn risau..avatar berwarna tu tak sama bermakna pengomen tu orang lain

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • Kenapa harus jadi janda? says:

        Ada yang dah double janda, tu la pasal melenting…macam biasa, Nara adalah batu api, pengadu domba dan macam tak faham perasaan orang lain. Sila Bertaubat wahai Nara -Ahmad Nazuwan, apa akan jadi kepada anak anda kelak.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 42 Thumb down 16
        • gurauan paling bangang... says:

          Kak sy tak faham kenaper akak mara sngt dngn nara… kan entry tu dia simpati … bkn dia nak tambah caw bini pun @ ambik kesempatan … akak blh bg tau knper akak mara … sejujurnya sy tak faham … Jngn pulak akak mara sy pulak sbb nak bertanya … klu betul2 nara ni salah … kita2 sama mara dia… sy sngt confius .. sampai akak mention nama dia ni…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 2
        • Luv u mom... says:

          Slamat Hari Ibu… Stiap hari .. HARI IBU … SYURGA DI BWH TAPAK KAKI IBU… utk smua kaum Ibu tak kira lah status apa yg di pegang … suri umah @ bekerjaya @ Ibu tunggal @ bukan… itu smua tak penting … krn Kaum Ibu tetap seorng IBU yg patut kita SAYANGI & SANJUNGI … JNGN MENDERHAKA kpd Ibu wlpn MRK TIDAK SEMPURNA mnjd Parent spt yg kita kehendaki. ALLAH SWT takkan memberkati & merahmati hidup mrk yg derhaka kpd kedua ibu bapa.

          Sy bkn nak buka aib ibu sy. Wal iya zubillah. Kat sini pun org tak kenal sy. Tp ambil lah teladan. Ramai anak yg derhaka kpd parents dngn alasan ibu mrk pilih kasih @ beri layanan yg buruk spt terlalu garang, sy sndiri pena lihat perkara ini berlaku dpn mata sy. Anak yg di sayangi tak pulak di pukul wlpn perangai azab mcm minah rempit tp ank ppuan yg kurang cantek yg baik di pandang sepi.. Ibu sy melebihkn ank lelaki tp sy tetap sayangkan ibu sy wlpn terpaksa berganti nyawa. Wlpn dia tak sempurna di mata org lain … Ibu sy satu Anugerah Allah swt yg tak ternilai harganya.

          Sbg anak tugas kita taat kpd Parents krn atas perintah Allah swt. InsyaAllah Allah swt akn tenangkn hati kita. Perkara yg susah dpt dlm dunia ini adalah hati yg sejahtera & tenang. Sedih lihat remaja skrang tak dpt smrtphn@games pun boleh kurang ajar dngn Parents. Pdhal parents dorang keje biasa2 jer bkn org senang. Wal iya zubillah..

          Luv u mom wiv all my heart n soul… Smoga Allah swt beri Kesihatan yg Baik & Murah rezki Serta Hidup & Pengakhiran Hidupmu dlm NIKMAT IMAN & ISLAM … Aameen. Sy doakan utk Smua Parents di luar sana . Aameen. To Rita & Era serta smua Ibu2 tunggal spy tabah dlm menghadapi sgala fitnah yg mendatang sbg ujian hidup dngn penuh hikmah. May Allah Swt alwiz be wiv u all …. InsyaAllah.. Allah swt sentiasa bersama sama org yg sabar. Aameen.

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • gurauan paling bangang... says:

        Naper rita ni suk pot pet pot pet…. Bg sttmnt yg Bernas n Simple sudah lahhh.. mcm Era tu… smuanya guna facts… Nampak Era dngn kematangan dan bijaknya… umur Rita dngn Era pun bkn jauh sngt beza pun.. Kita faham memang la sakit hati… Pening kpala klu dengar ppuan suka bercakap bnyak… Aper2 pun Smoga Ibu2 tunggal di msia Tabah menghadapi Smua Ujian Hidup . Aameen. Siapa yg Bingai buat Gurauan yg Tahap Kene Laknat ni.. Smoga di beri Hidayah … Cepat2 lah bertaubat kpd Allah Swt…. Klu Suka kene Laknat sila Teruskan dngn Jayanya… Azab Pedih Menunggu kamu Dunia & Akhrt. Sekian terkmakasih.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 27 Thumb down 21
        • gurauan paling bangang... says:

          To rita… sorry wiv my harsh words kat atas tu… sy rasa sttmnt awak yg mengatakan org pandang Tiltle Janda@Ibu tunggal sbg Murahan, Jijik Low clss. Tdk bertepatan. Bila kita bercakap … ayat yg di keluarkan oleh kita… itulah yg bermain di minda kita. Jngn bersangka buruk terhdp masyrkt sehingga menampakkan seolah2 awk tak redha atas perkara yg berlaku kpd anda. Itu smua ujian bg smua Ibu tunggal.

          Tdk perlu meminta minta masyrkt berubah krn itu adalh lumrah realiti dlm masyrkt seluruh dunia bkn di msia shj & sehingga lah mungkin nak kiamat pun masih begitu. Kita yg kena kuat semangat & berubah bkn menyuruh org lain berubah. Anjing menyalak bukit, bukit takkan runtuh.

          Sy lihat awk dr dulu semasa ada konflik dulu. Wlpn betul awk terinaya tp perkataan awk , sampaikan org kata mulut awk mcm larva gunung berapi. Sy tak suruh awk diam tp gunakan cara lbh manis. Menampakkan kita ni ada “KELAS” WLPN KITA NI IBU TUNGGAL.

          Bersabarlah nescaya ALLAH SWT akn meningkatkn DARJAT AWK di akhrt kelak. . 1 DARJAT 500 tahun jaraknya. Dulu smsa Awk bergaduh dngn x ayah mertua awk, sampai hilang rasa hormat kpd org tua wlpn mmg betul dia salah. Tp tetap bapa mertua awk. Klu kita gaduh dngn parents kita. Adakah kita boleh berlaku kurang ajr dngn mrk?. Jawapannya kita ini ank derhaka wlpn dia hnya ayah mertua awk. Dia masih org tua. Tegur cara baik @ diam dan bersabar. Memaafkan org lain nescaya ALAH SWT akn memaafkn dosa awk di akhrt kelak.

          Adakah anda rasa Ibu tunggal itu JIJIK ? …. Perkataan JIJIK sungguh tak sesuai… Sy terpaksa menahan sabar bila awk kluarkn perkataan JIJIK tu. Sy tak rasa org memandang ibu tunggal sampai sedemikian rupa spt “PPUAN LORONG”. Jdlah seorg yg BERJIWA BESAR. Org takkan dpt menjatuhkan kita, klu kita sndiri tdk jatuhkn diri kita sndiri. Wlu apa pun org kata. Bila sy kata awk ” PPUAN BERCAKAP BNYAK ” BERMAKNA PPUAN YG SUKA CKP MEREPEK & MERAPU. Itu adalah metaphora. Spt org biasa2 maksudkan. Bila awk berckp begini seolah2 Ibu tunggal ini berjiwa kecil.

          Sy faham awk sbg ppuan tp sy tak boleh membenarkan kata2 awk yg salah. Sy pun spt awk bnyak kata2 yg nak diluahkan. Jngn down grade kan TITLE yg tlh ALLAH SWT TAKDIRKAN UTK ANDA WLPN AWK KATA ORG LAIN YG BERPANDANGAN SPT ITU. Kita adalah spt yg di niatkan dlm hati kita wlpn kita kata org yg kata pd kita. Tdk perlu ambil pusing.

          Rita carilah kawan yg sentiasa menyokong kita sbg Ibu Tunggal. Bukan Kwn yg sentiasa mengiyakan kata2 kita shj. Tp kwn yg menegur kita bila kita tersasar dr landasan kebenaran. Terutama menegur kita dr tutur kata kita, setiap kali patah perkataan yg terkeluar semasa emosi kurang stabil. Kwn yg Meredakan emosi yg kurang stabil , meluruskan akal kita dan memberi ubat kpd hati kita dngn Iman.

          Sy dibesarkan sekeliling sy adalah Ibu tunggal. Nenek, myaunty, sis in law dulu smua ibu tunggal. Samada bercerai @ balu. Tak ada seorng dr mrk regards diri mrk as low clss, murahan malah jauh sekali “JIJIK”. Wlpn sy tak kawin lg .. sy perjuangkn nasib ibu tunggal malah sy menghadiri persatuan ibu tunggal. Tak ada seorng ibu tunggal pun, pena sy dengar berkata org lain memandang mrk JIJIK. Mempersendakan title itu seolah2 mrk tiada perasaan…. ya dan itulah yg slalu mrk sedihkan.

          Di sebab mulut awk, kdg2 ada segelintir masyarakat menyatakan Ibu tunggal kene tinggal kerana mulut mrk “BERCAKAP BNYK” aka “TAK SAYANG MULUT” aka ” CARA BERCAKAP DAH TAU MULUT CELUPAR”.. Fyi ramai kat luar sana tu kata ” Awk Bnyk Mulut”. Bersederhanalah jika berkata2. Ramai ibu tunggal kene lg teruk dr anda tp mrk bersabar dr mengeluarkn kata2 tak perlu.

          Sy faham keadaan awk masih lg belum stabil dan seeloknya awk bercakap lebih berhati2. Cuba muhasabah diri & dekatkan diri dngan ALLAH SWT. Spy hati jd tenang. Klu tiada apa yg kita perlu cakapkan @ cakap yg tak perlu seeloknya berdiam diri. Itu lah di anjurkn agama kita.

          Mungkin awk akan kata sy tak kawin lg, tp apa yg akan awk katakn kpd ibu2 tunggal yg mempunyai pendapat yg sama dngn sy. Mrk disekeliling sy. Sy di besarkn bersama mrk. Sy lihat mrk menangis krn di hina tp tetap tabah menghadapi ujian hidup. Tanpa perlu respon tak tentu hala krn sakit hati & mrk berserah diri kpd ALLAH. Allah swt sebaik2 tmpt kita mengadu.

          Aunty sy tak pernah berkahwin kembali selepas bercerai membesarkan ank tunggal ppuan. Seorg guru agama. Subhanallah… Allah beri kelebihan rupa paras yg sngt cantek tanpa secalit make up. Bibir smulajd merah & pipi tak perlu blusher serta kening yg terukir alisnya. Tp dia tdk pernah melontarkan kata2 yg tdk patut malah tidak dan jauh sekali dia BERPERASANGKA BURUK KPD MASYRKT walaupun kdg kalanya msyrkt beranggapan buruk hnya di sebabkn kelebihan rupanya. Dia bg sy cantek luar dan dalam. Muslimah yg sejati. Lepas balik mengajar , dia mengajar budak mengaji pula.

          Jagalah peribadi … isi lah diri dngn Iman & Takwa. Redhalah ketentuan Allah swt. Allah takkan uij kita pd perkara yg kita tak mampu. Berdiam diri adalh lebih baik dr berkata2 perkara yg lagha. Maksud sy awk ada Point bila bercakap tp guna perkataan yg lebih cantek. Golongan Ibu tunggal golongan yg Rasul jaga kebajikan mrk. Insyaallah… Allah akan jaga awk dan anak2. Aameen

          Kaum lelaki jngn lah kamu persendakan Golongan berkenaan begitu juga istri2 yg masih bertitle isteri org. Kita tak tau nasib kita bgimana di masa akn dtg. Mungkin anak, cucu, adk beradik ppuan kita mengalami nasib begini. Begitu juga mungkin berlaku pd diri sy. Kita tau apa yg akn terjd d masa depan. Wallahu a’lam.

          Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 2
    • Cina = Penceroboh says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 56 Thumb down 84
      • Melati says:

        Saya nak tanya Hina sangat kah Org Kafir?…saya pernah mendapat kemalangan yg teruk pada satu ketika dulu..ader org Melayu nak tumpang kan Kereta….kawan saya kater dgn darah yg berlumuran org cina gak yg tumpang kan…Kalau Negara kita semua nya org Melayu ..berjalan ker Ekonomi kita? takan awak tak tahu org Melayu ni kebanyakan nak senang cepat dan malas nak berusaha macam org Cina..so Kenyataan awak ni ibarat awak malas berusaha dan salah kan org….jenis2 org camni selalu org yg baling batu sembunyi tangan..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 58 Thumb down 6
      • malay says:

        @ Cina = Penceroboh
        fitnah lah kau ni….aku dulu sekolah cina…bahasa utama di sekolah cina ialah bahasa melayu, mostly cikgu yg mengajar tu melayu, perhimpunan speech bahasa melayu, nama kelas pun bahasa melayu. Subject sejarah sama lah macam sekolah melayu…mana boleh ubah. Subject bahasa cina dorang mcm kita belajar bahasa melayu, ada karangan…ada objektif..lepas tu ada lukisan tulisan cina guna dakwat, aku dulu sekolah cina aku ambik bahasa cina. Kadang2 ada gak aku ckp chinese dgn dorang…kadang2 ckp melayu. Kau tu jer yg racist sgt..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 39 Thumb down 7
        • cikgusekolahcine says:

          Sekolah cina mane kau pegi ni dik…akak mengajor kat sekolah cina, meeting, perhimpunan, hari anugerah, hatta petjumpaan pibg pun guna bahasa cine. Sekolah cine kat kelantan mungkin.cikgu cine ajor bm pun guna cine 60%.

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        nabi pun suh blaja sampai ke cina…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 3
    • Olga says:

      HODOHNYE ERRA DLM GMBAR TU PAKAI RAMBUT PALSU

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 7
    • puan beltinsik says:

      dulu mase akak pgang title janda mmg teruk kena balun..kene lahar dgn mak2 yg mulut mcm bontot ayam..kini akak dah kawen..selamat tinggal title janda meletopss.. *syg abg herman :)

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 3
    • Ritu vs Aya says:

      Mcm biasa, Rita Rudaini jer melahar lebih2. Tapi Nora Danish ngan Erra kena jaga batas pergaulan tu sebab terang lg nyata diorang berdua ni agak over. Sorang lg ngan Nedim si kaya-raya, sorang lg over naw-naw ngan abg Awie yg msh suami orang.

      Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 9
    • havsvzvz

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  2. alonso says:

    3×8=24 lol

    Btw, rita kalau dpt komen mmg panjang lebar. hahah. papepon, suka erra faziera punya respon.. matang dan steady. siap mendoakan lagi. nice erra!!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 44 Thumb down 3
  3. Malu Dong Ahhhh!!!! says:

    Mohon Kak Rita n the janda or ibu tunggal geng ini sabar banyak2 ye..mohon jgn dilayan benda2 X dak pekdah mcm nie…Ingat Allah SWT sentiasa menguji hambanya yang sabar…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 0
  4. Anonymous says:

    sbr la whai kakak2,org yg bt snarai tu org yg xda otak tu

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 1
  5. sir says:

    Byk nye msa lpang gnggu retis ni.tu lh..
    Kcik2 xnk mmpus,dh bsar mnysahkn org.
    Nk kcau..kt lorong hj taib byk .

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
  6. Anonymous says:

    zaman skrg, lelaki bujang ske janda..bnyak pngalam..janda skrg dh tak mcm janda dlu woii…dh melebihi anak dara..tgk che ta..ditaja berjuta2 lagi nyah..tak gituu..pasni jgn malu2 ye..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 1
  7. pak cik bedah says:

    kami wanita mahal

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  8. paukaya says:

    sian..meh la abg msuk meminang..hilang la janda tu..hahhahahahahahha

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 5
  9. ina says:

    xpe la.. yg bckp hal2 dan menjatuhkn maruah org tu mmg tgh tersengeh2 tergelak2 ble artikel dorg kuar.. kira puas ati sgt la.. tpi dorg jgk lupa dorg tgh kumpul SAHAM kat SANA nun.. xpe la… bg ibu2 tunggal.. selagi pndai jga diri.. jga maruah.. tau batas2.. x kaco kehidupan org lain.. tu kira bgus lg MAHAL dari ank dara yg kdg2 x malu dok tunjuk aset mcm t**** s**** sini sana…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
  10. Suara TV says:

    […] Semoga selepas ini tak akan ada lagi penyebaran sebegini yang akan berlaku. Tiada wanita yang mahu bergelar janda atau ibu tunggal. Semuanya mahukan kehidupan yang bahagia di samping suami tercinta. Apa yang terjadi adalah suratan takdir. Janganlah kita memperlekehkan mereka. Semoga selebriti-selebriti janda/ibu tunggal tabah menghadapi dugaaan sebegini.Nara […]

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • PagiPetangSiangMalam says:

      Kau kenapa eh, kena post mcm gini? Kau repost kker hapa nih? Mcm xpaham bila org post mcm gini. Motiffffffff? Ada plak sengal yg like. Apa ntah.

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  11. cupcakes says:

    org yang buat semua tu sedang mengumpul saham ke neraka…btambah ler penduduk di neraka nnti….larat ke nak berlari kat padang masyar cari dorg nanti utk minta maaf???jgn lupa ALLAH akan bagi cash pd mereka yang suka mengaibkan org…

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  12. sentap says:

    tu diaa.. komen rita paling panjang. erra rilek je. rita xpayah bg statement pon xpe. org taw anda cmaner. xdk sebuk g kelabing cm ND.. yg penting jage dri, maruah. mjur ade 2 hero.. bole jage mak dye

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 1
  13. zzzzzzzz says:

    jangan lupa ya korg yg suka mengaibkan org telah mengumpul saham ke neraka..berlari ler korg sampai putus kaki kat padang masyar nanti cari mereka yg telah korg aibkn tu…jgn lupa gak Allah pasti bagi korg cash byk nanti….

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  14. nok gebuzzz says:

    biasa la,lumrah kehidupan even yg bukan artis pon mcm2 org cite bukan2…so,utk mengelakkan dari bahan @ fitnah kena la pandai menjaga diri terutama dari segi pergaulan dgn lelaki dan kalau boleh kurangkan mengambil gambar yg boleh mencetuskan kontroversi….di samping itu aurat pun harus dijaga…..Inn sha Allah

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  15. Mimi lovangiska says:

    Sapa yg cakap murahan tu ?
    Da mmg perangai korang yg jahanam mesti la publik kutuk murahan !!!
    Bebal betul la

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 3
  16. Abang Jebat Derhaka says:

    Takpe, Abang Jebat masih ada lagi 4 kekosongan, takat Rita dan Erra tu masih boleh lagi dalam kuata Abang Jebat ni.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
  17. Muhasabah diri wahai wanita says:

    Siapa makan cili, dia yang terasa pedasnya. Semak dan kaji semula diri masing masing, jika dah tahu kesilapan, berusahalah untuk memperbaikinya. InsyaAllah.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  18. Darhs says:

    selebriti yang berstatus janda/ibu tunggal yang paling cun FIZA elite

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 6
  19. Lady says:

    Pelbagai barangan dijual-barangan kecantikan, barangan kesihatan, gadget, pakaian, barangan dapur, perhiasan dan sebagainya. For more details please like my page https://www.facebook.com/pages/Online_Shop/534926879949186

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  20. shaz says:

    Bagi saya, ada 1 saja jalan untuk elakkan semua fitnah ni….tutuplah aurat dengan sempurna, yang sebenar2nya aurat, bukan sekadar tutup kepala sahaja…dekatkan diri dengan ALLAH SWT dan jauhilah perkara2 yang boleh mengundang fitnah, InsyaALLAH, akan selamat…Wallahu’alam……

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  21. PeningLalat says:

    alahai kenapasi cina=penceroboh komen benda yg takde kena mengena nie…..kalau nak komen isu perkauman tu blajar sejarah balik dulu ok…..semua manusia nie pendatang jak dekat bumi nie…dunia ni sekadar pinjaman jak so jgn le suka2 hati nak cop org penceroboh….kuang3….and to all janda meletup malaysia….sabar je la…tu semua keje org yg tak de kejala tue….kuang5x

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  22. Mya zara kengkang says:

    Aku td de komen kt insta ND psl dia sentap pic dia pkai bikini n short pants tp dia kaburkan.dia da remove pic tu n update pic lain dgn caption “kepoh”.

    Lpastu aku tgk ramai comment hentam aku blik and puji2 ND..mcm biasa ayat “klau xsuka xpyh follow”aku perati da lama ND tu upload pic mtk di puji.

    Kalau takot org kritik xpyhla upload even kau sensored cmne pun pic tu.bila org tgur mlenting kaki bodek dia tu.ND anak sorg tp mcm lpas tgn ke family tuk jg.kerap sgt aku tgk dia mengulor ngn bf dia tu.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 9
  23. ppuan2 sewel says:

    masalah sakit jiwa giler attention retis2 Melayu !! Belakunnya tak seberapa ,rupa pon tak bole nak kata gorgeous siut nanti menipu – bole harap heboh beraksi konon diri hebat jer sebuk menonjol diri online, tu dia pass 10/10…..MUAHAHAHAA

    Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
  24. be wise says:

    jaga lah perangai- jgan lah sebuk menGEDIK tk kira janda ke anak dara = bukan attract gossip aje malah attract bende2 yg lagi tak guna = lelaki keparat /duda kaki kelengtong yg mengatalkan pepet aje kerja dia di KL ni belambak. Lepas dah kena jgan meroyan pulak.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  25. hukhuk says:

    huarghhhh…ngantok

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  26. Kak Long says:

    WHATEVER! HAPPY MOTHER’S DAY TO ALL OF YOU WONDERFUL AND BEAUTIFUL MOTHERS. Takyah layan orang bodoh dan gila. Takut nanti terikut-ikut. Have a nice day with your loved-ones.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  27. fishball says:

    Tapi aku kesian betol ngan nasib Rita Rudaini. Actually kenapa dorang bercerai?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  28. nino says:

    Sebenarnya janda berhias adalah wanita yang kahwin tetapi tiada anak dan tidak disentuh oleh suami langsung..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. whatever says:

    kebanyakan org melayu ni memang suka mengutuk,mengumpat dan menjatuhkan maruah kaum wanita melayu sendiri..tengok komen2 dorg dlm ruangn gosip ni..berapa kerat jer yg bagi tegurn membina..rata2 lebih suka memberi komen yang menjatuhkan maruah org lain..lepas tu kata org kafir sedang diri sendiri tu masih jahil!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  30. KAK ESAH says:

    …….silent is better…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. incik jejol says:

    bekas suami tak puas hati, sebab tu kena cerai kekeke. amboi nak komen kena jawab soalan matematik. lepas ni bleh upgrade jadi soalan calculus pulak

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. acairoli says:

    Acai acai berry dark chocolate Ultra Cleanse amazingly
    eliminates those wstes and enhance weight loss.
    This partticular will be identical. 1 food in the flood plains of the
    most well-known fruits with occasional protein from
    meat. What has to havce the better. Getting enough restful sleep The
    moniunsaturated Omega 9 and monounsaturated fat, it doesn’t really smush around.

    Of that have come up which claims to be acai berry dark chocolate this way.
    Acai berry pulp extract combined with the Acai berry products.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  33. Muhammad says:

    What’s up, I log on to your blog daily. Your humoristic
    style is awesome, keep doing what you’re doing!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. Right now it seems like WordPress is the top blogging platform out there right now.
    (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did
    you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
    Plz respond as I’m looking to create my own blog and
    would like to know where u got this from. appreciate it

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. Great info. Lucky me I came across your site by accident (stumbleupon).
    I have saved as a favorite for later!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. It’s actually a nice and useful piece of info.
    I am satisfied that you simply shared this useful information with us.

    Please stay us up to date like this. Thank you
    for sharing.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. shrink film says:

    Once treatment is accomplished, a soothing cream or cool gel pack could also be applied to your skin. Cleansing and nourishing, and contains iodine, minerals,
    and vitamins. Heavy duty metal sheath infrared heaters are used in factories, warehouses, machine shops and maintenance
    areas.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. I’m really loving the theme/design of your
    website. Do you ever run into any web browser compatibility issues?
    A couple of my blog audience have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.
    Do you have any advice to help fix this issue?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. ??????? says:

    Hi there, this weekend is good for me, for the reason that this time
    i am reading this wonderful educational paragraph here at my home.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  41. Wow, this post iss pleasant, myy younger sister is analyzing such things, thus I am going to let know her.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  42. Jeremy says:

    At this point, I am only teaching CIS105, a basic required computer class.
    Sydney can transform herself, like a cuttlefish, in a wink of an eye.

    I personally believe this is immoral behavior that only hurt the most vulnerable of
    American citizens and line the pockets of the the credit card issuers.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  43. Do you have any video of that? I’d care to find out some additional information.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. here says:

    Incredible points. Sound arguments. Keep up the good
    work.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. xxx says:

    I am in fact thankful to the owner of this web site who has shared this impressive post at here.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

Leave a Comment

Optional