Written by AbangNara | September 1st, 2014

Pasti ramai yang tertanya-tanya sama ada keluarga Alyah mengetahui tentang pernikahan anak mereka dengan Ramli MS di Batam, Indonesia setahun yang lalu. Iyerlah, orang kalau selalu kahwin di ‘oversea’ nie sebab nak sorokkan daripada pengetahuan semua orang termasuk kaum keluarga. Namun Ramli MS ternyata ‘macho’ orangnya. Pernikahan tersebut telah berlangsung dengan restu dan dalam pengetahuan seluruh keluarga Alyah.

alyah

Menariknya Datuk Ramli MS sebenarnya telah merancang untuk membuat majlis resepsi perkahwinannya dengan Alyah pada bulan September ini, sekaligus membuat pengumuman mengenai status suami isteri mereka.. Namun disebabkan terbongkarnya rahsia perkahwinan mereka terlebih dahulu, majlis terebut akan ditunda dan hanya akan dihadiri oleh sahabat rapat sahaja. Kata Ramli MS:-

Saya tidak pernah berhasrat berbohong atau menafikan pernikahan kami, sebaliknya saya mengambil pendekatan tidak menjawab persalan itu apabila diajukan tentang isu peribadi kerana ia pendirian saya sejak dulu lagi.

Sebagai lelaki yang berusia, saya mahu mengumumkannya dalam keadaan yang jelas selepas kediaman saya siap dan kami rasmi berpindah masuk ke sini. Bagaimanapun ada pihak yang terlalu kepoh dan tidak sabar, maka majlis sederhana itu saya tunda dan hanya akan dihadiri sahabat rapat sahaja.

Seperti yang saya beritahu, ia terlalu peribadi. Saya tidak peduli pandangan orangan kerana saya melakukan (pernikahan) yang sah di sisi agama.

Kami bernikah pada bulan Mac tahun lalu di pejabat agama di Batam, Indonesia dengan restu dan pengetahuan seluruh keluarga Alyah. Hanya itu yang boleh saya kongskan.

Apabila terbongkarnya perkahwinan ini lebih awal daripada jangkaan, pasti sedikit sebanyak ia akan memberi tekanan kepada Ramli MS. Namun Ramli MS memaklumkan yang dia OK saja. Kata Ramli lagi:-

Saya okay, saya tidak tertekan atau berasa reputasi saya tercalar. Saya tidak buat salah. Kediaman ini juga bukan rumah maksia.

Saya juga tidak salahkan JAIS, mereka cuma buat kerja mereka. Cuma saya kasihan pada orang yang membuat aduan kepada JAIS yang barangkali berharap saya tidak mempunyai sijil pernikahan bersama Alyah.

Khalayak boleh melempar tohmahan dan fantasi liar yang mengatakan saya ada benda kurang baik yang saya hendak sembunyikan. Padahal tidak. Ini hak mutlak saya untuk tidak menghebahkan hal peribadi kepada umum.

Eh, kami nikah degan mas ringgit RM (Ringgit Malaysia) ya. Hantaran itu hak peribadi saya nak beri apa. Kenapa nak kepoh?

Macam yang saya cakap tadi, saya tak peduli apa orang cakap. Kami tak buat salah. Apa yang penting semuanya sah di sisi agama.

ramli ms

Nah panjang lebar penjelasan daripada Ramli MS kali ini. Diharap anda semua berpuas hati. Apa pun memang ada hikmah di sebalik kejadian ini. Sekurang-kurangnya tak perlu nak sorok-sorokkan lagi status anda berdua di khalayak ramai selepas ini. Lega sikit boleh jalan berpegang tangan dan sebagainya. Tak gitu? Apa pun, semoga kebahagiaan terus akan menjadi milik Ramli MS dan Alyah. Sama-samalah kita doakan.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

56 responses to Kami Bernikah Dengan Restu Seluruh Keluarga Alyah – Ramli MS

  1. lagunabad says:

    org kita mmg perangai mcm babi skit. semua benda orang nak sibuk nga kepoh. sedara sendiri kahwin tak amik port pulak

    0

    0
  2. kakmah says:

    Org yg buat aduan barangkali berharap mereka xde sijil kawin >>>> SALAHHHHHH TU DATUKKK..DORG X HERAN PUN DATUK NAK BUAT APE CUMA DORG TAK NAK TANGGUNG DOSA…TAK NAK BERSUBAHAT BILA DAH NAMPAK BINI DATUK ULANG ALIK DATANG RUMAH TU SBB BIMBANG MENDE TAK ELOK JADIK KAT KAWASAN KEJIRANAN TU…SEKURANG2NYA..BILA DORG BUAT ADUAN…TANGGUNGJWB DORANG DAH LEPAS..ESOK LUSA DORG LEPAS DARI SOALAN MUNGKAR DAN NAKIR. SEKURANG2NYA DORG JIRAN YG PRIHATIN..TAK NAK MAKSIAT BERLAKU KT SITU.. TAKKAN NAK PEJAM MATA KOT DATUK..LAGIPUN..BUKANNYA DORG HERAN PUN KAT LIFE DATUK… MAAF KALAU DATUK TERASA.

    SEBAB TU DLM ISLAM KENE HEBAHKAN PERKAHWINAN..SUPAYA X JADI MCM NI. KALAU X SBB JAIS DTG..AGAKNYA SAMPAI BILA2 ORG X TAU PUN DATUK DAH KAWIN DGN ALYAH TU.. DATUK….SAYA KAHWIN WLUPUN TAK MERIAH..CUMA ADE SAKSI..TOK KADI..WALI..TAPI KELUARGA SAYA JEMPUT JIRAN2 TERDEKAT SUPAYA MEREKA TAK TERKEJUT TGK TIBA2 ADE LELAKI KAT RUMAH SAYA KALAU TIME FAMILY TAK DE.. SEBAB NAK ELAK FITNAH, DATUK… SEKIAN..

    0

    0
  3. so yg dikecohkan kenapa? bodoh.

    0

    0
    • aku support Ramli MS. dia telah memberi jari tengah kepada mereka yg suka kepoh kaki mengumpat pengumpul dosa dan blog hiburan picisan.

      0

      0
      • Olga says:

        Bodoh betul la, kawin pun nk berahsia??? Korang ingat korang Brad Pitt & Angelina Jolie ke ha? Berangan!

        0

        0
        • Kiki Karuddin says:

          Nak save budget la tu xnk jemput ramai orang. Tua bakhil. Podahhhhh!!!

          0

          0
        • Tipah Kurma says:

          Entah2 dah mengandung tak? Jeng jeng jeng…

          0

          0
        • PKR kian ranap says:

          Padan la dua2 ekor ni… X berkenan dari dulu. Sorang muka masam serius mcm kondom terlekat celah jubor! Yang sorang pulak makeup mcm nak pergi disko? Apa2 je lah. Next?

          0

          0
        • Simplisenah says:

          JAIS mcm xde kerja lain. Pergi la tahan betina2 garit kat disko2 dan pusat hiburan. Dah mcm nk berbogel dressing theyols!

          0

          0
        • Olga, bodoh tu simpan sikit. dia berahsia pun, at least ahli keluarga tau dan direstu. bukan Rita janda tu masa kawin dulu. dia nak rahsia, takde hal, hak dia. tak salah pun. dgn Allah dia dah buat benda yg betul. ko je yg menggelupor.

          0

          0
        • Mr Alim says:

          Aku kawin nak rahsia.. so apa masalahnyer.. kalo aku nak heboh tapi ko yang bayar majlis kawen aku boleh?.. cakap banyak.. bodoh!!

          0

          0
        • buat Olga yg jahil agama dan yg sewaktu dgnnya: Lantak la dia tak nak hebohkan ke apa. Nanti banyak belanjanya. Lepas tu ada yang bergaduh berebut nak taja sana taja sini. Lepas tu TV pulak nak hak esklusif penyiaran. Semua tu makan masa. Sedangkan jadual mereka berdua padat. Lagi, malas nak layan soalan2 bodoh wartawan kat press conference. “Macam mana boleh kenal?” “Jumpa kat mana?””Hantaran berapa?” “Apakah sifat yang buat hati tu terpikat?” “Apakah kebaikan dia?” “Apa keburukan dia?” Bla bla bla…and all other nonsense. Ambil contoh perkahwinan Lisa Surihani, Awal Ashaari dan Rozita Che Wan. Ada yang puji, tak kurang yang mengutuk. So lebih baik dia dua orang ni buat senyap sudah. Janji family dan sanak saudara tahu. Lu orang sapa yang nak sibuk menentukan perlu sorok atau perlu hebah. Sekadar nak tahu tu namanya busybody. Pihak JAIS datang sebab ada orang lapor. Kononnya nak bongkar hal sebenar mereka berdua. So dah bongkar apa lagi nak? Ada si pembongkar jadi jutawan? Tak jugak kan. Hidup kita semua tetap berterusan macam biasa. Takde perubahan pun. Kesimpulannya…rileks la. Itu yang ustaz tu cuba sampaikan. Tak payah nak melatah atas perkara yang sikit pun tak menyusahkan hidup kita. Sekian.

          0

          0
        • azlan says:

          betul olga. lau xde budget pun, buat la doa selamat aje

          0

          0
      • Bedah says:

        Nampak sgt si Ramli MS malu nk tayang muka kampong kou tu Alyah hoiii. Kah kah kah…

        0

        0
      • Jenah says:

        Support konon. Kau tukang kebun dia ke? Berapa sebulan dia bayar gaji kau, Tipah? Nelehhhhhh…nyemak je lah.

        0

        0
  4. I got this web page from my pal who informed me on the topic of this website and now this time I am browsing this web site and reading very informative content at
    this time.

    0

    0
  5. Dee says:

    Apa yang peribadi sangat nikah tu?

    0

    0
  6. minah jambu idop umno ! merah biru says:

    hensem betol pembaca berita kt tv3 ni…lov u ….

    0

    0
    • minah jambu idop umno ! merah biru says:

      kalau u tk kasi alyah duit hantaran satu sen pon kite semua tk heran tapi kenape nk sembunuyikn perkahwinan ? u ngan alyah tu clberiti n kite2 ni bukan Nye kepoooooo sangat nk tau hal orang …pasal u clberiti la kite semua nk tau ! dh lepas ni kite2 dh tknk tau lagi hal u berdua….alyah pon dh berlaki tk payah la nk jadi artis lagi dudok rumah jaga laki lagi bagos lagi pon alyah dh bertudong tk payah la nk nyanyi nyanyi lagi buat amal ibadat aje sudaaaaa…..

      0

      0
      • Amy Singapore Girl says:

        Amy tengok ejaan “clberiti” tu macam cibaiburiti .
        Mungkin sebab dah lama sangat Amy tak memantat. Rindu sangat time high school dulu..balik sekolah jer terus memantat.

        0

        0
        • minah jambu idop umno ! merah biru says:

          bagos la Amy hepening kan time sekolah2 dulu…minah jambu pon sama balek sekolah aje teros gi jumpa mateair tapi tkde la sampai memantat minah jambu cuma cium cium mulot aje hepening jugakkkk…tkpe la spell macm cibaiburiti asalkn ada briti briti kt depan tu sudaaa laaaaa…minah jambu tk cerewetttttt hehe..

          0

          0
        • Lidsey says:

          ini cerita saya..
          my bf sangat sweet. Dia selalu tolong saya waktu saya dalam kesusahan. Untuk balas jasa baik my bf, saya bagi lah dia uli tetek saya.

          0

          0
        • Orkid Indah says:

          Ya Allah.. Smoga mrk yg bg komen ini di beri taufik & hidayah utk balik ke Pangkal Jalan yg Lurus. Mngaku Berzina & mendekati zina spt tidak takut KEMURKAAN ALLAH. Jngn esok Sakaratul Maut menjemput mrk dngn Malaikat yg berwajah paling dasyat dngn Kesakitan yg sngt keras yg tak mungkin manusia di alam dunia rasa. #Amat dasyat. @minah @amy @lindsy. Para nabi & malaikat maut pun yg merasa sakaratul maut pun tak tahan. Apatah lg kita. Tolong lah kesian kat diri sndri jngnlah komen mncarut korang akn jd saksi di Akhirat.Jomlah kita masuk syurga sama2

          0

          0
  7. Anonymous says:

    samada korang dah kawin ke belum takde kena mengena dengan saya pun. Tapi bila dah kawin , alhamdulillah… tu perkara baik. rahsia atau tak saya tanak komen. sbb saya tak tau apa yg anda lalui..

    tapi yg hairannya.. org2 yg rasa tersentap dan rasa tertipu ni, erm…. tak taulah.. agaknya mereka ni terlalu minat dgn alya ke ataupun terlalu minat dgn ramli ms.. mcm2 yg nak kutuk.. JAIS pun x mcm tu..

    0

    0
  8. eliz says:

    Rakyat malaysia kalau bg komen mmg byk yg ngative dr positive…smpai bl nak maju?

    0

    0
  9. toyol toncit satu says:

    Bagus lah kalau korang berdua dah bernikah. Samada sah ke tak sah ke, itu sendiri mau jawab.
    Tapi yg pelik nya, kenapa mesti nikah di Batam? Kenapa tak nikah di negeri sendiri, Malaysia? Apa, kedua2nya tak layak? Suami orang, isteri orang…?

    0

    0
    • Anonymous says:

      biar la dorang nak nikah kat mana pun.. dah mampu nak kawen obersi apa salahnya? ke ramli ms ada pinjam duit hang toyol? tu yang sentap.

      0

      0
  10. Mana butang baju aku?? says:

    Mmg btul c laki ade sbb wat gtu tp kne pkir ati
    side c istri sbb bla kerap ke umah c laki tnpa
    pngethuan ssepa,of cos lh org akn pkir bkan2.
    Skrg ni suma dh tau..kn snang,pminat of cos
    tmpang hepi.yg lbih2 dn bsar2 kn cite ni cme
    wrtawan je.tu yg sbnar nye rmli bngang cm
    diorg ni brkhlwat lak.

    0

    0
  11. emo says:

    mybe my mind can accept knape alyah dan dato ni nak rahsia sngt dngn perkahwinan mereka. eventho dato still nak rahsia sangatttttt psl mereka dh kahwin. tp what my mind still cant accept it, why dato ne kalo wartawan dh tanye boleh tak dato ne jwp dngn elok sikit????? ayatt yg dibg tu everytime jwp soalan wartawan fuhhhhhhhhhh kasarrrr! dah lerr namenya selebriti public figure kan mestilah org ramai nak sngt nak tau, nak melentingg sngt knape. bukan salah mereka pun nak tanye kan?? perkahwinan ne dah bg satu kejutan memang lah kluarr pelbagai soalan!!pisssseeddd off!!

    0

    0
  12. pemerhati says:

    dh nama dia celebrty, korg nk korek smpai ke dalam kain n salur darah la? bullshit smua nya. korg yg dok komen2 ni, jgn dok sebok sgt la. get a life. biar la ap diorg nk buat pon. alyah tu kerja da menyanyi, so korg dgr la lagu2 dia. kalau xnak dgr, off radio. rmli ms tu wat lagu, so lau x nk dgr lagu dia, tukar chanel lain. ak bkn nk bekap sape2 tp bila bca komen2 korg ni tmasukla la yg kononnnya peminat industri hiburan, rasanya tahap2 korg ni longkang n tgki najis jer.. sorry k~

    0

    0
  13. toyol toncit satu says:

    Kalau nk ckp mampu, nk sangat nikah kat overseas, takkan nikah kat Batam Dol… gi lah nikah kat London ke, kat States ke, kat Paris ke, ini kat Batam. Biasa2 nya, nikah kat Batam ni, ada muslihat. Nikah ni kan sesuatu perkara yg baik, nikah je lah kat Pejabat Nikah di Malaysia, di iktirafkan oleh Jabatan Agama.
    Sapa2 yg sokong nikah kat Batam, Golok, orang2 ni semua besar punya penipu, pembohong

    0

    0
  14. aku says:

    Maybe ada alasan kenapa dia orang kawen kat batam. Aku pun akan kawen kat thailand gak. Alasan aku? Bapak aku tak layak jadi wali. Keluarga semua support. Cuma terpaksa dibuat kat luar malaysia sebab nak elakkan masalah dek kisah wali. Yang penting sah..

    0

    0
  15. kelengtong express says:

    kalo aku gi cop surat nikah express kat shithole Batam tu pon aku malu nak cakap kat org ramai. Apalagi lah Sillybrity perasan …MUAHAHA

    0

    0
  16. anon says:

    Yg tersangat2 tak paham kenapa mesti sorok?? Y, Y, Y ??? Give us one gud reason. Nak berahsia2 lah sangat. Alah, bukan top celebrity pun…. Si Ramly ni yg lebih2 kepoh bila org dpt tau dia kawin. Kesian si Alyah dpt yg cerewet & tua, dahlah tak hensem…

    0

    0
    • Reban Viagra says:

      Fetish si mamat kerepot kot. Sembunyi2 mcam affair haram , dia makan senyap2.buat suspense member2 tgok bini muda hot. bikin teruja lagi kot. Nanti asik kena makan pill kuda utk kasi keras…susah!!

      0

      0
  17. the adams says:

    Sebab ramli MS bukn top selebriti lh dia tak nak heboh.. dia tau kalau war2 kan pun brita ni korg msti ckp ade aku kesah.. betul tak? Kluarga Alyah pun tak komen apa2. Korg pulak nak sentap.. ke kecewa tak dpt ramli ms?

    0

    0
  18. mimosa says:

    Betol ke kawin dgn restu keluarga??? Kalau dpt restu kenapa gih kawin kat Batam??? Ni yg buat aku tak paham. Mungkin mula2 keluarga si Alyah tak setuju kot memandang kan si Ramly ni dah tua, tapi bagi restu setelah dia org kawin. Yelah rase pelik sangat2, dgn restu pun kawin kat luar jgk. Pening….

    0

    0
  19. aku says:

    Pooodah! Sudag ka ramli ms.
    kalu semua restu pekehal ko ke batam???
    Kalu x kantoi xdenyer nak resepsi bagai sept.
    kaly kantoi sept..mesti ko bg statement rancang resepsi oct plak kan??
    Ntah2 alyah nak call jab agama…dia pon dah x tahan ko nak sorok bagai.bajet star konon. Pooodah! Cit!

    0

    0
  20. […] Kami Bernikah Dengan Restu Seluruh Keluarga Alyah – Ramli MS (37) […]

    0

    0
  21. Fifie says:

    Lega Alyah apabila statusnya sebagai isteri telah diketahui. Kesian bila mulutnya terpaksa dikunci dan kena berahsia diri sudah ada yang punya. Walau apa pun sebab hendak merahsiakan perkahwinan, sepatutnya RMS ni fikirkan juga perasaan Alyah sebagai wanita. Kesian dia bila suami sendiri tidak mengaku sudah berkahwin dengannya dan kesian dia terpaksa ‘berlakon’ sebagai anak dara lagi. Rasanya yang report tu bukan sbb busuk hati kat RMS tapi kesian kat Alyah @ sendiri tertanya-tanya kenapa Alyah yg masih dara keluar masuk rumah RMS. Ya lah, dia kan sudah bertudung. Kan menjatuhkan imej wanita bertudung keluar masuk rumah lelaki yg bukan muhrim. Sekarang dah tahu status sebenar, bersihlah nama Alyah

    0

    0
  22. last chan aku says:

    kawen ekonomi buat mamat2..Puki nak tapi kalo free lagi best. Biasa nya mas kawen pon. tarak di lobang2 taik cam Ulu Thailand dan Batam tu.. Kertas * I am a CHEAPSKATE* nikah dari Batam pon minah dah terkangkang rugi..Besuk jgan nangis kenangkan keBODOHan kamu. bila dah byak pakai muak di ganti . Dah jenoh tengok……BOOHOOHOO.

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Assalamualaikum wahai pembaca budiman.

    Sama-samalah kita berlapang dada dengan situasi ini.Mereka punyai alasan tersendiri. Maka hormatilah kedudukan mereka sekarang kerana yg penting adalah halal dan sah disisi agama. Alasan mereka tidak mendedahkan kpd umum adalah atas persetujuan bersama walaupun Alyah begitu diasak bagai nak rak dengan media. Hentikanlah carutan dan makian, sesungguhnya itu kata2 yg sia2 kerana yg bahagia adalah mereka. Soal kenduri atau tidak,soal tua,soal duit hantaran,mas kahwin,itu semua urusan mereka. Kita bukan siapa2,kita tak diundang pun malah tidak diminta utk menjadi pembahas tegar di ruangan ini,maka susahkan utk kita sama2 mendoakan kebaikan?

    Kepada Dato dan Datin, semoga berbahagia dan apa yg berlaku adalah kehendak Allah jua.

    0

    0
  24. AtAllCost says:

    Kesian Alyah dapat suami cenggini. Tak reti jaga maruah dan hak keluaga serta isteri.

    Kalau la mengandung Alyah, dah orang fitnah macam-macam. Orang boleh kata pakai hijab tapi buat maksiat. Kesian kat anak orang kata anak tu anak haram.

    Kata la Dato tetiba mati tak sempat daftar nikah dan update wasiat, tak pasal-pasal aniaya anak bini. Secara legal dato dan datin bukan suami isteri sebab tak daftar perkahwinan. Nganga je semua.

    Orang tegur tu bersebab, buka sesuka hati nak jaga tepi kain dato yang cantik sangat tu. Jangan sombong. Ape yang baik kita ambil sudah. Halahaiii… Berenti la menongkat langit tu. Tak kemana pun.

    0

    0
  25. mcqiee says:

    aku rase, Alyah yang kol JAIS, coz dia x tahan doh ramli masih x daftar2 lagi perkahwinan mereka kat mesia nie….ksiaaann Alyah

    0

    0
    • minah jambu idop umno ! merah biru says:

      eh bukan kah si ramli ni Singaporean kenape tk nikah kt Singapore aje..

      0

      0
  26. Anonymous says:

    Jiran kerna ambil tahu, Itu bab kawin, tapi kalau kau mampus sorang2 camne, busuk dan reput lah , belajar lah HUKUMHAKAM sikit bangannnnnng!!!!!!!!!

    0

    0
  27. gepeng says:

    Maybe ada alasan kenapa dia orang kawen kat batam. Kenyataan family restu pon dah tau. diorg berhsia pon atas persetujuan bersama. one of my friend aku kawen kat thailand gak. sbb?? kisah peribadi keluarga.. bapak dia xboleh jadik wali dan xnak mengaibkan mane2 pihak diorang nikah kat thailand dengan restu ahli keluarga. boleh melalui prosiding wali hakim..tp mereka cube tutup aib mak bapak diorg.. kire baguslah tu.. aku think positif je… lagi2 kan diorg dua orang ni artis..mestilah dia semua org nak tau.. biarlah kalau boleh simpan ye simpan. masing2 ade sbb.

    0

    0
  28. I every time spent my half an hour to read this blog’s
    articles or reviews everyday along with a mug of coffee.

    0

    0