Written by AbangNara | February 16th, 2012

Abang Nara dah lama rasa tidak senang dengan program Jangan Tidur Lagi yang menggunakan kanak-kanak sebagai pengacara jemputan. Mula-mula Abang Nara ingat Abang Nara sorang je yang meluat. Namun semalam, ada sepucuk email yang Abang Nara terima yang menyatakan ketidaksenangannya juga terhadap program ini.

jangan tidur lagi

Berikut ialah email yang dikirim oleh pembaca tersebut:-

Assalamualaikum wrt wbt.

Dear Abang Nara,

Saya baru sahaja pulang ke tanah air untuk bercuti dari pengajian saya di Australia. Kelmarin saya berpeluang menonton program Jangan Tidur Lagi di TV3. Saya sangat terkejut apabila dua orang kanak-kanak bawah umur telah ditampilkan di dalam program tersebut sebagai pengacara bersama Adlin Aman Ramli. Saya mengakui kanak-kanak tersebut sangat berbakat dan petah ketika berbicara. Tetapi pada pendapat saya kanak-kanak tersebut sangat kurang sesuai dijadikan pengacara bersama dalam program tersebut.

 

Kanak-kanak tersebut telah menjalankan sesi temubual kepada artis jemputan dengan bergaya seperti orang dewasa, menggunakan bahasa orang dewasa,

membincangkan tajuk perbualan orang dewasa malahan terdapat soalan-soalan berunsur gossip dan hiburan yang tidak membangunkan minda kanak-kanak terbabit.

 

Menjadi kegusaran adalah kanak-kanak lain akan cenderung untuk menonton rancangan tersebut dan meniru pengacara kanak-kanak tadi. Ibu bapa yang perihatin tentu gusar dengan keadaan ini.

 

Rancangan itu juga bersiaran setiap hari Ahad pada pukul 11.00 malam dan keesokkan harinya adalah hari bersekolah. Jika ada kanak-kanak yang sudah takjub dengan pengacara cilik itu tadi tentu tidak melepaskan peluang untuk menonton rancangan tersebut dan mereka akan tidur lewat.

 

Benar ibubapa bertanggungjawab untuk mengawal tingkah laku dan aktiviti anak-anak. Tetapi pihak stesen televisyen juga ada tanggungjawab sosial yang perlu mereka patuhi dan menjadi anggota masyarakat yang prihatin.

 

Kita telah terbeban dengan pelbagai cabaran dan masalah sosial. Hiburan berlebihan, gaya fesyen yang keterlaluan dan perlakuan sesetengah artis yang melampaui batas, jadi tidak perlulah stesyen televisyen menambah lagi cabaran-cabaran tersebut dengan membabitkan kanak-kanak pula dalam rancangan hiburan orang dewasa. Secara rasionalnya apakah keperluan pengacara kanak-kanak terbabit dalam rancangan tersebut?

 

Apakah kebaikkan dan faedahnya untuk pengacara kanak-kanak tersebut atau kanak-kanak yang menonton? Kanak-kanak ini umpama “sponge” menyerap segala apa dipersekitarannya. Jika hiburan dan dunia artis yang kita suapkan dalam minda mereka maka hiburan dan dunia artislah yang menjadi keutamaan mereka.

 

Kalau saya katakan kita terlalu mencontohi barat melebihkan hiburan dan artis, rasanya sangat tidak adil bagi negara barat kerana seteruk-teruk mereka saya tidak pernah menonton kanak-kanak Australia khususnya menjadi pengacara rancangan hiburan orang dewasa! Jangan kita membiarkan kanak-kanak ini terus menjadi orang dewasa sebelum waktunya.

 

Mereka masih belum kenal baik dan buruk maka kita yang perlu membimbing mereka. Jangan exploitasi kanak-kanak Malaysia. They are our future!

 

Saya prihatin. Anda bagaimana?

 

p/s: Abang Nara my email address is private. Please do not attach my email address if you are interested to publish my email to your blog. I hope we are care enough about our future generation. Thank you.

Abang Nara pasti ramai lagi yang tidak berpuas hati dengan penggunaan pengacara kanak-kanak dalam program Jangan Tidur Lagi ini. Sila luahkan pendapat anda. Mana tahu ada orang TV3 yang baca blog ini dan ada tindakan yang boleh diambil oleh mereka untuk membetulkan keadaan.

P.S: 13 seni mangkuk tandas yang kreatif

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

233 responses to Jangan Tidur Lagi Ekploitasi Kanak-Kanak

  1. kin says:

    setuju sangat2….!!!!

    0

    0
    • kecoh siak says:

      betul betul. aku dah meluat tgok JTL..sbb kanak2 tu la.
      diorang ni nak jadi pelapis pengacara melodi ke?

      p/s: nape dah xde pengkomen tegar yg muka thumbnail dia pakai tudung merah tu? lama menyepi :P

      0

      0
      • kecoh siak says:

        lain lah kalau soalan budak2 tu soalan membina..contoh la kan, tnya soklan anak2 buat ape kat rumah smntara diorg g berlakon ke, nyanyi ke. cmna bagi masa antara family dan kerjaya. ni dak, soklan gosip.
        budak2 tu dgn memek muka yg annoying gila, rasa nak tampar lagi2 yg lelaki tu. KEMENTERIAN yg berkaitan xreti nak buat tugas ke? kata nak bina pelapis masyarakat yg berakhlak baik. ape guna PLKN kalau dlm tv pun dah mcm ni? tolong la.
        xkan nk tggu tun mahathir tegur baru nak jalan?

        pape pun, mak ayah budak2 ni xde mulut ke?suka tgok anak2 mcm tu?

        0

        0
      • kecoh siak says:

        lagi baik bg budak2 ni pergi baca berita kanak2 kat tv9. xpun pengacara astro upsr tu. lg bagus dik oiiiii

        0

        0
      • Selitone says:

        Ibarat kain putih… apa warna dan coraknya, kitalah yang dewasa ini tentukan.

        Aku setuju dengan pengirim tersebut. Banyak sebenarnya rancangan yang telah mengeksplotasi kanak-kanak ni. Bukan hanya dalam TV, malahan dalam acara lain juga.

        Sebenarnya, yang kita perlukan penguatkuasaan undang-undang kanak-kanak yang lebih tegas. Orang-orang ‘di atas’ sana perlu menterjemah dan mengemas kini undang-undang berkaitan kanak-kanak dari masa ke semasa.

        Kita sering terlepas pandang isu ini kerana kurang prihatin. Masalah ini berlaku di depan mata kita, tetapi kita tidak menyedarinya.

        P/S: Salah satu alasan yang pasti dan wajib diberi…. “SEBENARNYA DENGAN ADANYA RANCANGAN INI, SECARA TIDAK LANGSUNG KAMI TELAH MELATIH MEREKA SUPAYA LEBIH PETAH BERUCAP DAN BERCAKAP. INI PASTI AKAN MENINGKATKAN KEUPAYAAN INTERAKSI DAN ‘SELF-ESTEEM’ KANAK-KANAK INI DAN BLABLABLABLABLABLA…… hahaha… tauuu dahhh~

        0

        0
      • you know what im gonna saying here right? bukan sebab budak kecik ke budak besar tapi program tu sampah dan tak membina kehipster-trashan. oh malaysiaku….

        0

        0
      • aku says:

        aku lebih suka azwan ali dari budak2 tuuuu

        0

        0
      • ikisy says:

        nth..bdk due eko tu..yg laki tu meluat aku tgk..lebih dri azuan amboi2..yg pompuan tu okie la ckit..yg laki tu.. bile aku nk mkn meggi teringat muke dye tros tak jadi,…hihiih.. SINGKIRKAN BUDAK LAKI TU O DUE2 SEKALI… blaja dlu yg penting!!

        0

        0
      • langit says:

        setuju ngn kecoh siak. one thing aku perasan, mmg obvious aku rase, benda2 yg x elok berkaitan hiburan@ industri hiburan xde menteri atau pihak berwajib pernah bersuara. dorang mcm x ksah, biar je artis nk wat pape pun. artis seksi ke, tunjuk contoh x elok ke, buat hal ke, nothing. cuma yg dadah je di ‘ambil berat’. nak kata xmo tegur sbb industri hiburan menjana berbillion pendapatan negara x jugak….bukanlah besar mane pun industri hiburan Malaysia. whats wrong with the authority esp kementerian berkaitan.terlepas pandang..??

        0

        0
      • tumpang lalu-lalang says:

        org KEMENTERIAN suke tido awal kot..
        sbb tue JANGAN TIDO LAGI!!!

        0

        0
      • pinat says:

        mmg betul sgt2…..tak sesuai kanak2 sebagai hos dlm rancangan sebegini..

        0

        0
    • ayu says:

      Setuju sgt….memang mengeksploitasikan kanak2..dah lama perasan dan meluat…

      I am wondering bila besar nanti budak lelaki tu jadi camne?
      Wartawan yang mulut laser macam N*** A?

      I care for his future…mak ayah dia tak rasa apa2 ke?
      Wake up lah!

      0

      0
    • redcarpet says:

      xtau sok dh besar mlut budak laki tu msti mcm Azwan Ali yg bdk pmpuan tu plk msti mlut mcm Kiah propa . . mk bpk bdk2 tu nmpk benor nk glemer xpkir utk jgka pjg psl anak2 dorg nnti . . bek bdk2 tu fokus pd pelajaran jer mse umr dorang msih mentah lagi . .

      0

      0
      • Anonymous says:

        aku tidak akan bg ank aku berkawan dgn budak2 yg mulut celupar mcm tu.. gila btu rancangan tu boleh menghancurkan budi bahasa. tak guna kempen budi bahasa klau rancgan mcm ni bleh di luluskan penayangan nya..
        pendek kata mmg prog kurang ajar. klau aku ada bdk2 yg over mcm tu brcakap ngan aku mmg aku bg penampor..
        menteri2 sila pantau yer. rncgan tu spttnye krna gam. memalukan!

        0

        0
    • hijau says:

      soalan budak2 sibuk jaga tepi kain orang yang mintak kene penampor~
      skrip ke xskrip ke stesen tv x fikir dulu ke pasal bnda ni..

      0

      0
    • Selena Gemas says:

      Nama tajuk program pun cam bodo “JANGAN TIDUR LAGI” esknya bebudak skolah terhangguk-hangguk dlm kelas sbb TV3 x bg tido sampai abis siaran..

      0

      0
    • hahaha says:

      setuju dgn pendapat pengirim email di atas. especially budak lelaki tu over the top.

      btw, ”I hope we are care enough about our future generation”.. ada sedikit kesalahan grammar. it shud be ”i hope we care enough….”

      =)

      0

      0
    • UstazahRock Belasah MatRempit says:

      Bebudak ne nak tolng mak bpa cri duit kot.. Ye la idup kat kl kan payah…duit punya pasal, anak2 jd mangsa..

      Nway Abg Nara yg seksi gitu, boleh x edit semula alert ‘perhatian’ 2.. Mcm x best pla ustazahrock tgk pkataan bertanggungjawap 2.. Sila tukar bertanggungjawab k..

      0

      0
    • ct says:

      sy pn setuju gak. ditambah lak dgn slot poco-poco. tak sensitif langsung dgn isu skrg. wp diorg tu xikut step.

      0

      0
    • marion kaunter says:

      ape? tv3? oh man, oh man i tak menyesal pun boikot tv3

      0

      0
    • Anonymous says:

      saya baru pulang dari Indonesia dan saya terkejut dengan apa yang berlaku. Di sana kanak-kanak tidak mengacara program gosip hiburan dewasa. sekian

      0

      0
    • i am me says:

      sangat lah setuju…dlu suka jgk tgk JTL ni…tp semenjak ade pengacara kanak2 rasa meluat pulak nk tgk…xkena dgn usia diorg…tnye psl hal peribadi artis dn sebagainya…pihak yg brkenaan tlg ambil serius hal ni…

      0

      0
  2. hamba allah says:

    betul tu. setuju sangat. saya pun terfikir hal yang sama. sangat annoying.

    0

    0
    • awan says:

      dah pengacaranya pun sama-sama tak dewasa, nak wat camne lagi.

      0

      0
    • darsuci says:

      kan? setakat tengok iklan je pun dah menyampah.aku rasa si adlin tu saja je nak melaser artis tapi pakai budak2…nak tanya sendiri takut kena saman

      0

      0
      • Nano Cloud says:

        adlin tue klu dia melaser x pe.. pabila terkena penangan chef wan aritu melenting x sudah…

        0

        0
      • budak gemok says:

        btul2…tengok iklan JTL je msti ada muka budak laki tuh..annoying sgt..mulut cam bapok dah..dah ada ciri2…kesian kat budak tu jgak..

        0

        0
  3. awien says:

    memang pon . sian lah program talkshow kat malaysia ni . sampai tak dak idea . budak2 jugak dorang gunakan . orang kuat media prima tak buat apa2 kajian ke dulu ? takkan makan duet buta ja ? sian bebudak tu .

    0

    0
  4. pororo says:

    sy stuju!!

    0

    0
  5. saya says:

    ye setuju. budak laki tu poyo sangat!

    0

    0
    • Kak Bedah Ulam Raja says:

      betui3..budak laki tu memang poyo habih…naik menyampah plak tgk..gelak terlebih2…tak sopan langsung!

      0

      0
  6. putery says:

    sangat² setuju~.. lebih² lg kanak² tersebut diajar bercakap ttg isu² personal..

    0

    0
  7. saya la says:

    mmg sangat sangat setuju..mengajar budak2 menjadi agak kurang ajar terutama bila bercakap dengan orang lebih tua

    0

    0
  8. zaza says:

    SETUJU!!! Takkan sesekali bagi anak aku tgk jgn tidur lagi nie..dah la budak tue kuarkan ayat yg sgtlah dewasa dan x sesuai bagi umur dia..maybe parents diorg open minded & x kisah tp aku kisah klau anak aku dok pandai ckp cmtue..

    0

    0
  9. saya prihatin says:

    betul2..sgt setuju ngn statement d atas..klu nk backup pengacara die yg x berape nk best 2, pggil la awal ashari ke,or lain2 pengacara as co-host..and one more thing,boleh tak tukar pengacara terus? saya tak layan show 2 sbb adlin aman ramli..sekian

    0

    0
  10. eiyda says:

    saya pon setuju. tak suka lah bila tgk budak2 kemain lg mulut dorang bila soal artis… cam xelok jek kekecik da ajar macam tu..huhuhu tapayah la kot amek kanak2 tu xsesuai langsung…

    0

    0
    • Rin says:

      btul pon.. aku mluat gile. baru tgk iklan blum tgk show nya lg.
      bg aku budak tu mcm biadap, x elok masuk cmpur hal org dewasa lbih2 lg soal hiburan/gossip/isu -isu sosial yg pnas dan pkra yg negatif yang xde kaitan lgsung dgn kmahiran pbelajaran, atau kmahiran bfikir scara kreatif dan kritis… eeeeeeeeeeeee jgkel gile la aku dgr suara bdk tu..
      kcik2 dah d ajar cmtu. tu la dia..
      salah masyarakat kah? salah ibubapa kah? salah media massa kah?

      0

      0
  11. GG says:

    betul sgt, walaupun skrip, budak tanya soalan yang agak kurang ajar bagi saya.. kalau zaman kita budak2 dulu tanya soalan mcm tu dah kena lepuk kat mak ayah.. x reti hormat orang lain..

    0

    0
  12. RooneyMalaya.blogspot.com says:

    Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh

    0

    0
    • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

      Rooney, tu nickname aku tuh… hehehe kan kita pernah discuss pasal budak tu sebelum ni? :)

      0

      0
      • RooneyMalaya.blogspot.com says:

        Tu lah, credits kat ko nih.

        0

        0
      • soraiya says:

        aku pon perhati dari jauh gak nick name yang unik tu , “Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh” . sekali betol keluar pasal isu budak gemok . haha

        0

        0
  13. janda muda says:

    saya 100% stuju dengan pngirim surat ni,rasanya dh rmai pnonton tdak senang dgn khadiran 2 knak2 cilik tu,harap tv3 dpt amik tindakan yg bjak,x pyah la nk libatkan knak2 dlm program spt ini..

    0

    0
  14. nak tido dah! says:

    sy pun setuju sgt2..tak penah tgk pn cite 2 since dia wat pmbharuan, tp tgk iklan je dah tau ia sgt x sesuai !!

    0

    0
  15. 'Mizz Umie' says:

    setuju!!! sangat la tak sesuweiiii kanak-kanak jadi jemputan dalam sesbuah rancangan apa kes??? mengalahkan negara barat lak,ee buat malu jew..

    0

    0
  16. gegirlz says:

    setuju…sangat tidak sesuai utk kanak2 seperti mereka…kecik2 da terdedah dengn gosip2 dunia hiburan..TV3 kene kaji balik…jgn nk untung lebih…kalo cam rancangan Adik dan Al-Quran TV9 tu aku sokong sangat2..kecik da pandai mengaji..aku yg da dewasa ni pun malu ngn diorang…hehe..

    0

    0
  17. ija says:

    kalau aku mase kecik2 dulu,pandai sgt cakap kene cubit takpun kene tampor..maybe parent skang lain skit kut…

    0

    0
  18. prihatin says:

    rentikan je le rancangan tu…bosan.

    0

    0
  19. zang says:

    apahal watermark nisa menaip yang gedik ada kat ctu..pompuan gedik tu nak promot blog die yg cam tah pape tu ke..
    boring~

    0

    0
  20. Aya Ariel says:

    betul sgt dah tu..

    menyampah tgk cara budak2 tu..macam org dewasa..mulut kemain lagi laser..nak ikut AA ke dik? tak usah laa..

    baik korang masuk Tom Tom Bak..ada jugak pekdahnye

    0

    0
  21. nana rina says:

    mmg tak suka tgk rancangan nie dr awal mula bersiaran..tp lpas tgk ada kanak2 yg cuba jd host lg tak suka nak tgk..tgk commercial dia jek dah rasa annoying ngn cara budak2 tu berhosting..sibuk tnya pasal hal2 kain dlm artis..bermimik muka kang main lg..ntah mcm mana mak bapak diaorg boleh suka anak2 host pasal hal artis..bkn tak kasi bdak2 jd pengacara..bgos sebenar yer..diaorg belajar berdikari dan tahu kelebihan sendiri tp pergi la saluran yang sepatut yer..rancangan tv9 tu punya la bnyak program utk kanak2 yg seangkatan..kenapa tak nak pergi kearah situ..

    0

    0
  22. gee halil says:

    saya pun setuju jugak..sepatutnya talkshow mcm tu x boleh libatkan budak2 bawah umur…dgn cara pertanyaan seperti ingin menjatuhkan seseorg punya personal…bila kite didik budak2 mcm tu dgn cara yg sebegini rupa…no wonder la…budak2 skrg boleh perangai pelik…sampai tahap kurang ajar….mmg tak patut…naik menyampah tngk…host nya…

    0

    0
  23. lolita says:

    yee sy pun dh lama terpikir benda ni.. tak sesuai kanak2 ni di ajar mengacara begitu.. bakat mereka disalah gunakan..
    rasanya ada byk lg rancangan lain yg lebih sesuai utk anak2 ni jd pengacara.
    nmpak mcm kurang ajar bila budak2 mengajukan soalan2 yg agak celupar kepada org tua..

    kita nk bentuk pelapis yg lebih intelek bkn yg lebih celupar.. risau dgn generasi akan dtg… kita yg bertanggungjwb utk membentuk mereka..

    klau sy jd ibu bapa budak2 tu sy tidak akan sama sekali membenarkan anak2 sy menjadi pengacara sebegitu. nmpak tidak sopan.

    mn kesopanan dan kesusilaan?

    0

    0
  24. mak mail says:

    betul gak 2..da org smpai ckp “ak rs mcm nk lempang je budak 2”..c..budak 2 y kene sdgkan org len y brtanggjwb..alahai..apa pun xbleh..

    0

    0
    • papejelah says:

      bukan ape ni………kes mak bapak bebudak 2 org tu mengaut untung yg bebudak tu buat jadi host rancangan low class ni!!! sbb tu la mak bapak bebudak 2 org tu biarkan saja anak2 dorang tu diekploitasikan. kira mcm ni la dialog mak bapak bebudak 2 org tu …”anak aku buat kerja, dorang punye income boleh cover expenses aku laki bini….”

      0

      0
  25. yatie says:

    Saya sebagai ibu kepada 4 orang anak yang telah dewasa. Saya amat-amat tidak bersetuju dengan gaya percakapan yang diajar kepada 2 orang budak2 yang mengendalikan program tersebut terutama kepada budak lelaki dengan bahasa yang tidak sopan, tidak menghormati orang lebih tua, tidak cerdik, digunakan semasa bercakap dengan orang yang lebih dewasa amatlah mendukacitakan. Program ini sangatlah tidak elok untuk dikendalikan oleh budak-budak bersama orang dewasa.

    0

    0
    • cun says:

      btoi2….klu di rancangan tv pun mcm tu, kt luaq mcm mna plak tu…bdk2 n kan senang trikut2, nti jgn dia kurang ajar dgan smua org2 x kira usia…

      0

      0
  26. KiahJolok Lobang kambing gurun says:

    2 la. Bongoks la producer 2… Nape x panggil jer nenek2 buat soalan2 bodoh pd retis2 smpah 2…. Rosak la akhlak anak2 if mcm 2. Yg mak bpa budak 2 pun ntah perangai mcm mana. Boleh jer benarkn ank dorg buat keje yg kat mata Kiah x senonoh 2…

    Oya Abg Nara.. I komen ne pun sb bru pulang bercuti dari Uganda.. I pegi cri awang hitam dowh!! Ape kelas ostrolia.

    0

    0
    • mart says:

      ko pehal kiah?jauh nau smpai uganda smate2 nk crk awang itam..kat mesia ney p0n belambak kut..mcm2 ader..hewhewhew..

      0

      0
    • Viz says:

      Oi Kiah Propa! Nape jauh benor sampai ke Uganda tu? Malaysia ni berterabur ada! Pilihjelah. Duit pun mesti ada.

      0

      0
  27. rozi says:

    Memang satu usaha yg sangat BODOH!

    0

    0
  28. sengal.. says:

    aku sendiri x pernh tgk citer nih…..x mendtgkan faedah langsung……x kan aku nk bg anak aku tgk ko………erm…..korang pikirlah sendiri…………..FAEDAH NYER XDO……..

    0

    0
  29. non says:

    ermmm..entah laaa..aku pun sependapat gak ..cian budak2 tu ..

    0

    0
  30. ‘I hope we are care enough about our future generation.’ The hell? Studying abroad you say? And I recognize a trend in BN where AN will bash/condemn anything related to Adlin Aman Ramli. You and your wife are expecting a baby, isn’t it? Why don’t you stop gossiping and pray that one day, the baby you carry won’t make to front page of any papers for doing the same thing celebs did as BN reports/reported. And don’t tell me you’re doing dakwah in your own way because as you didn’t believe Johan As’ari’s way of dakwah, so is my opinion on yours.

    0

    0
    • kk says:

      dont read then..mcm good2 ajala ko ni lahai.

      0

      0
    • lovemint says:

      Mesti “LeaveTheBullshitBehind” nie ARTIS yg pernah digosipkan dlm BN nie kan?hahah nampak sgt ok!!!klu kau baik sgt nak suruh org berdoa knp letak name siap Bullshit bagai?kau tue kena cermin n ukur bj kat bdn sendiri sebelum betulkan org…jgn kaitkan ANAK bro nara or sape2 jer yg baru lahir ok…bdk tue tak ade dosa n suci…terpulang pada ibu bapa mereka yg mendidik n Allah S.W.T yg menilai…bkn kau!!!sok2 klu kau ade ank n baru lahit 2-3 ari org ckp bnd same ape ko rase?

      0

      0
    • serkap says:

      ni Adlin ek yg marah2 ni…

      0

      0
    • kesah pulak aku? says:

      bodoh la kau ni. kalau dah tak suka gosip tak payah buka BN ni. cakap macam sampah. dah nama pun blog hiburan. kalau taknak gosip pi bukak blog ilmiah la. loser. soooo pathetic la kau ni!

      0

      0
  31. Anastasia says:

    Agree!!! Apa yang bebudak tu dapat blaja dari jadi host event macam tu? public speaking? rasanya banyak cara lain lagi.. sedih dgn Malaysia suke ekploitasi kids… sudah2 la ajar hiburan pada kanak2… ajarla sesuatu yg lebih membina….

    0

    0
  32. ahkak puaka says:

    yang pntg aku x suke budak lelaki tu. muke dah la tua. x sepadan ngn umo. bile tanya soklan dh mcm org tua umor 5-thn. very the kepoh..

    0

    0
  33. redhot says:

    pas ni mesti adlin akan marah…dia tu pantang dikritik, kalau dia kritik org bkn main lagi…btw, setuju sgt ngan email itu…budak2 tu bawah umur, laser la plak…sepatutnya TV3 sedar akan tanggung jawab sosial dia sbg salah satu stese penyiaran yang terbaik di negara ini.

    0

    0
  34. Nano Cloud says:

    ak memang x suka rancangan nie… ak tgk 2,3 kali jer..x best.. lbih2 si adlin tue.. haish.. kesian ngan bebudak tue .. stesen tv patut prihatin dgn benda2 macam nie.. ni asalkan naik rating .. org tgk…. buat segala benda.. tp x tgk implikasi buruk sebaliknya.. ak mmg setuju sgt2 ngan si penghantar email nie..

    0

    0
  35. virgo73 says:

    may be… nak tiru sikit mcm rancangan “mcm mcm aznil” dulu saya rasa…
    tapi tak kena pada tempatnyer…
    lg pun saya tak berapa minat adlin tu jadi pengacara mcm tak kena jer…

    0

    0
  36. RooneyMalaya.blogspot.com says:

    Aku lagi tak suka tengok cerita GEMERSIH KASIH sebab ada AYU RAUDHAH

    #win

    0

    0
  37. Granite says:

    At last.. ada gak org membangkitkan isu ni. Aku dari awal mmg terkejut sebab ada pengacara budak2 yang boleh bertanyakan hal peribadi artis2. Kalau iya pun nak gilap bakat.. aku rasa rancangan macam Tom Tom Bak lebih sesuai. JTL ni cuma dpt menonjolkan bakat utk jadi Kurang ***R je

    0

    0
  38. lady says:

    seriously dah lame perasan n tak suka rancangan nie ambil host bdk2 walaupun xsampai 10mnt coz mmg tak sesuai coz dia org bdk under age lagi!tgk ape jadinya…cara 2org bdk tue berckp n berfkr dah tak mcm kanak2 seusia mereka dah mcm org tua2 dah pandai tny soalan peribadi, gosip dll…contoh baru2 nie masa interview rosham soalan dia lbh krg mcm nie “isteri kat rmh tak cemburu ke berlakon dgn perempuan lain tak malu ke kat ank2” bdk lelaki kepoh tue ckp…tak kire lah skrip ke ape tp mmg tak wajar bdk seusia dia bertny soalan mcm tue!sape lah penerbit rancangan nie agaknya…sok masukkan ank dia sekali jd host tgk dia nak ke tak ank dia jd mulut laser dr kecik mcm tue?

    0

    0
  39. :) says:

    rancangan tu tak slh..nama pun rancangan utk gossip artis.so, mcm yg lain, etc melodi,hiptv..semua tanya mcm2 soalan dkt artis.so,utk yg nak tahu pasal artis, rancangan ni okay je. yang tak okaynya, pengacara budak kecik dua orang tu.spttnye pengacara yg dewasa je tanye:)end of story..

    0

    0
  40. sally says:

    setuju..kanak-kanak 2 org tu sepatutnya tak terlibat dlm program tu..tanya plak soalan pd artis yg tak sesuai dgn umur mereka..kecik2 lg dah dedahkan dgn dunia hiburan mcm ni..mmg tak sesuaiiii..

    0

    0
  41. sedara seIslam says:

    mmg x patut langsung..seolah2 nk mengeksploitasikan kanak2 dlm dunia yg x sesuai dgn usia mereka..jika mengeksploitasikan mereka kpd perkara2 yg baik, contohnya tntg akademik ke, x pe jugak..ni pd isu2 yg belum masanya bg kedua2nya..sepatutnya penerbit rancangan prlulah lbh alert akan perkara ni…& kpd ibubapa..prlulah kita perihatin & satu perkara yg prlu kita akui..’kitalah yg akan mencorakkan kehidupan ank2 kita, jika nk melentur biarlah ketika msh lembut, jika da mnjadi buluh..mmg sukarlah jdnya nnt..’maaf jika teguran ni mnyinggung hati…

    0

    0
  42. hehehe says:

    byk pihak yg slh sebenrnye dlm jtl nie…rancangan kat m’sia nie byk yg tak mendatangkan ilmu…kalo ye pun nak bg bdk2 jd pengacara btlah rancangan yg sesuai n mencerdikkan budak2 yg menjadi pengacara n yg menonton…sbgai conth kat singapore ada satu chanel “octo” kalo tak silp khas tuk kanak2…karton,pengacaraan,movie n drama dari pg sampai ke mlm sesuai gan kanak2…bkn nak membanggakan negara luar cm kita kn ambik kebaikan n hindari keburukan….kanak2 membesar dlm dunia kecoh n gosip mcm tu dah bsr nanti tak tau lar mcm mn…nauzubillah

    0

    0
  43. Laling says:

    aku cukup tak suka part budak tu. kita tgk JTL utk suka2, tapi bila ada budak kurang ajor tu, terus tutup tv. dah la tgk tv dgn anak2. spoil je …

    0

    0
  44. feyus says:

    Program ni ada sehebat program adik-adikku tak?
    Sebesar ni Buaya Mau Ditelannya 6 Orang Sekaligus

    0

    0
  45. lynn says:

    Bravo kpd penulis surat nih!
    Aku pun meluat tgk budak2 jadi pengacara jemputan tuk JTL tuh …Menyampah! Jgn terlalu dedahkan budak2 kepada dunia hiburan. Nnt tknk belajar. Tgklah anak2 muda kita, jadi artis tp study tk pandai. segelintir jer yg masuk u & berjaya.. Yg lain setakat SPM. Sebab diaorg tkde masa dan terlampau obses dgn dunia hiburan.

    Mak bapak diaorg nih tolonglah buat sesuatu. Yg stesen tv nih pulak dah tentu2lah tk pk sbb nk kaut untung jer diaorg pk.

    Hopefully, they can do something about this.

    0

    0
  46. zana says:

    setuju sangat..1st time tgk terus tak kenan..terus dah tak minat nak tengok..mmg amat tak sesuai..soalan2 plak soalan2 gossipp…mmg amat melampau..apa motif?????????…kesan negative lebih dari positive…..

    0

    0
  47. akudoe says:

    Agaknye penulis surat ni lupa gaknye. Blog yg die kirim surat ni pon 2×5 gak. Tak sedar ke blog ni kanak2 bleh senang masuk, pastu masuk baca gosip, baca maki hamun, baca fitnah org, pastu nnt blajar cara nak mengosip, cara maki hamun, cara fitnah org. Pastu kanak2 senang2 bleh tgk gambar2 artis sparuh bogel. Aku rase klu nak kira teruk, blog ni lagi teruk drpd JTL tu.

    0

    0
    • dadu says:

      Then it’s your duty as a parent to prevent them from going to these kind of sites. Your argument doesn’t even make sense to begin with. Those parents who sent their kids on that show, in a way, are encouraging their kids to be gossip show hosts. As for Beautifulnara, you can always try block this website if you find it distasteful for your kids.

      0

      0
      • akudoe says:

        Wow! Asking parents to block sites? Sure, I would be very happy to do that once my kids are allowed to go on the Internet. Now what about parents who allow their kids to surf the net freely? And what about those who spend their afternoons at cyber cafes? Thousands or even millions out there who don’t care, mate. Of course you could say that’s not Nara’s problem, but since what he does is gossiping EVERYDAY, then he has no right at all to condemn those who gossip. It’s people like you & Nara that attract people like us to keep coming back here. At least those advice will balance things up. I SALUTE you people who keep on posting your advice despite the hates and ‘thumbdowns’.

        0

        0
      • Ayu Rhaudah kerja KFC i-City skang

        0

        0
    • Selitaebanks says:

      cam bodo je komen ko ni…….xde mknenye bdak2 nk wat sakit kpl bace blog ni uolz…..mek suker jer blog ni…..tmpt release tension…..kelassss abg nara….

      0

      0
  48. Ezi says:

    agree dgn penghantar email. Enough said, children should belong to where they should be i.e children. Full stop.

    Maybe TV3 should do something about this.

    0

    0
  49. Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

    Hahahaha….. Tengok!! Tengok…!! aku la orang pertama yang cetuskan permasalahan ni kat dalam blog Nara ni dalam post-post lain sebelum ni… Akhirnya ia diangkat menjadi satu topik hangat!!! Caya lah… Tabik spring kat diri sendiri!!! Kalau korang nak dislike pon aku tak kisah lah…. :P

    0

    0
  50. dadu says:

    Let’s write to TV3 about this. No point writing on a gossip site.

    0

    0
  51. Cik Nad says:

    Budak laki tu over sikit. Asek dia je nak menanya dan potong cakap budak pompan tu..

    Rasa, guna budak-budak sebab sapa akan marah budak-budak tanya soklan macam tu.. Lagi-lagi live kaaannn…

    Nak tanak, terpaksa laa jawab saje..

    Tapi memang tak setuju laa bebudak di latih mengacara program berunsurkan gosip-gosip ni..

    Petah tu memang la petah. Tapi tak kena tempat lah..

    Pernah gak terpikir, bebudak ni tak skolah ke besok hari.. Tido lewat-lewat. Tak bagus untuk pperkembangan minda dan tubuh badan ni..

    0

    0
    • ctfza says:

      laaa.. live ke? serious tak pernah tengok rancangan tu.. terkejut beruk lagi bila tengok kat iklan budak2 jadi host.. lagi tak sudi nak tengok jadinye.. gunakan budak2 .. molek beno la tu

      0

      0
  52. Teruterubozu says:

    teringat aku time tetamu jemputan ady putra, fauzi nawawi and rosyam noor… time budak laki tu soal adi putra dgn memek2 muka, intonasi suara mcm azwan ali…si adi pandang mcm tak berapa berkenan jer..pastu dier jawab rileks jer. Same goes with rosyam..dier kenekan balik budak laki tu…time tu aku rasa…arghh release nyer walaupun rasanya pada hakikat budak tu tak salah..maybe kehendak skrip and penerbit yg nak macam tu…

    0

    0
  53. Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

    Ni aku copy paste dari posting aku sebelum ni yang aku letak bawah tajuk “rita rudaini dihentam teruk oleh bob azwan”

    “Takder la.. mak bapak budak tembun tu tak leh pikir ke masa depan anak diorang? Sanggup diorang biarkan anak jadi ‘ponen’ asalkan diorang beroleh laba sementara. Sanggup diorang biar anak diorang baca, hafal skrip untuk untuk memprovok, bertanyakan soalan-soalan panas kat artis. Sapa artis tu? Artis2 tu orang-orang dewasa yg jauh lebih tua dari budak tu. Kuang haja sunggoh! Aku dulu masa kecik2, jangankan nak menyampuk cakap orang tua, nak duduk tumpang dengar orang tua bersembang pon dah tentu kena piat telinga.
    Aku paling tak leh blah dgn budak tu masa episod bila ntah aku dah x ingat, Jangan Tidur Lagi jemput Lisa Surirumah. Budak tu buleh la pulak menguji keupayaan lidah si Lisa menutur perkataan2 yang ada huruf ‘R’..
    Huu…mak ai.. masa tu aku memang tak sanggup nak tengok… Kalau kita bariskan budak ponen tu sebaris dengan toyol hijau dlm filem Alamak! Toyol & pelakon utama filem God Must Be Crazy, korang rasa antara ketiga-tiga tu sapa yg korang rasa nak bagi penumbok?”

    0

    0
    • Cik Nad says:

      perasan jugak tentang komen ni kat page rita tu..
      semua sibuk komen tentang rita, ko komen tentang lain.. Sekali tup-tup, ada entri tentang program ni. Tup-tup bang nara dapat sepucuk emel kkaaannn.. Ko ke tulis emel tu? ke emel tu di reka?

      Tapi, bagus gak la ada emel menegur macam ni..

      0

      0
      • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

        Tak, sumpah dengan nama Allah tuhan seru sekelian alam, aku tak tulis email tu.. Aku pon syak email tu rekaan abang Nara. Maybe abang Nara dapati topik tu buleh jadi hangat, so dia dapat idea utk create kronologi yang boleh membawa kepada topik ni.. Wallahualam.. Tapi aku tak kisah lah apa abang Nara nak buat… janji aku puas.. Hahahahaha!!!!

        0

        0
    • :) says:

      menarik apa yg die suh Lisa Surirumah tu sebut “R”, sbb sebelum ni tatau pun die tak reti sebut “R”. ade juga masa time Shila Amzah pun, sape tah yg cakap pasal die tak reti sebut “S” kan?tujuan: main2 je kot..

      0

      0
      • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

        Dia bukan x reti sebut huruf “R”, dia pelat dengan perkataan2 yg ader huruf “R”. Misalnyer gini, ” Saya baghu aje pindah ke ghumah baghu di Taman Sghi Gombak”. Kalau rakan sebaya yang usik-usik Lisa gitu kita buleh la terima lagi.. ni bebudak buat gitu, takleh la… kuang haja sangat..

        Eh, biar betul… ko baru tau ke? Satu Malaya dah tau…

        0

        0
  54. huhuhu says:

    suruh tv3 buang terus rancangan tu..!!boringggg…

    0

    0
  55. kiki lala says:

    adik2 nie g belajar bg abis dlu..bljar mengaji smpai khatam dlu..

    0

    0
  56. Anonymous says:

    mmg x sesuaiii…dia org ni nama jer bijak pandaiii tp benda2 x mendatangkan
    faedah mcm ni pon blh terlepas siarannn..penonton skrg bkn nk tengok benda2 mcm ni lgg larr..program yg melemahkan minda dan menjatuhkan maruah bangsa…

    0

    0
  57. Hasnida MY says:

    SETUJU!!! Memang sangat tidak sesuai. Seolah-olah mengajar anak-anak menjadi “KURANG AJAR” dengan menanyakan soalan yang berbaur provokasi pada orang dewasa plak tu. Sepatutnya, anak-anak yang sedang membesar sebegitu hendaklah diterapkan nilai-nilai tata-susila islam khasnya dan melayu amnya.

    Dan yang peliknya, TV3 yang berprestij endorsed penerbit rancangan tersebut menyiarkan segmen ini. Pelik… Pelik….

    0

    0
  58. honey madu says:

    dah lama xtengok jangan tidur lagi sebab tak suka dengan gaya percakapan budak2 tu.. baik layan apa saja fbi :)

    0

    0
  59. ron says:

    aku takde mslh ngan budak2 tuh..lagipun rancangan pkul 11mlm and esoknya nk sekolah ibu bapa mana lah yg tak bertanggungjawab nk biar anak tonton tv time tuh..kita tak boleh nk kawal apa yg ditunjuk kat tv tpi kita yg sepatutnya kawal aktiviti anak2 kita..and kepada pengacara kanak2 tuh aku rsa takda masalah bagi dorang sbb itu adalah satu pendedahan dlm bidang pengacaraan..at least masa umor diorang masih muda diorang dh ada matlamat n cita2 nk jadi pengacara compare kebanyakan kanak2 skrg yg masih kabur ttg cita2 mereka..and kpd org dewasa yg menonton rncgan terbabit, penglibatan knk2 menyerikan lagi program yg suram itu..sometime kita tak boleh teralu strict..kena loose up skit..just my humble opinion =)

    0

    0
    • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

      Betul la jugak cakap sedara tu, stesen tv mendedahkan kanak-kanak dengan dunia pengacaraan, tang tu niat dah baguih… Tapi biar la pada segmen yang betul dan kena pada usia… Gosip-menggosip, provok memprovok ni keja orang tua macam AA, macam Zubir, macam Kiah Propa tu sedara… bukannya tugas bebudak tu.. Tak sheshuaiiiii……….. :P

      0

      0
  60. Epi says:

    TV3 pergunakan budak budak tu pasal kalau pengacara dewasa tanua soalan soalan pedas takut kene saman dengan artis tapi kononnya kalau guna kanak kanak nampak cute. Macam haramjadah ade lah. Baik korang tumpuan pada pelajaran lah. Stesen TV tolong tahu sikit tanggungjawab sosial anda. cukup cukuplah merosakkan minda anak bangsa.

    0

    0
  61. mrsmama says:

    dulu tengok juga bila adlin yang mengacara.time apek saya tak tengok sebab tak suka kes dia ngan dadah tu.tak tunjukkan role model as artis yang budak-budak minat.sekarang saya langsung tak tengok sebab ada budak-budak pulak yang jadi pengacara. tambah plk cara skrip tu dibaca dengan bersungguh-sungguh dan gelak yang dibuat-buat…tengok pulak penonton yang ntah ape-ape diperbodohkan.baik tengok berita dunia tv1..

    peace no war:)

    0

    0
  62. que says:

    aku tak rasa pun 2 org budak tu dieksploitasi tapi aku rasa diorang penyeri dalam show tu. lagipun program ni memang utk seisi keluarga. bukan nya ckp pasal gosip dan hiburan kosong semata mata. diorang ada topik yg nak dibincangkan. dan budak budak tu dtg utk bagi soalan yg agak ringan and tak rasa pun diorang tu kurang ajar. soalan diorang pun nampak kebudak budakannya. well, at least ni bukan program yg melibatkan semua kanak kanak macam show idola kecil tu yg ajar anak terkinja kinja, dress up mcm org dewasa siap kaler rambut lagi.

    0

    0
    • :) says:

      setuju..soalan merekalah yg debomb sebenarnya. sbb kite pun mmg nak tahu..kalau takde soalan cmtu,tak meriah kot rancangan tu.maybe,cara soalan ditanya tu,boleh ubah.contoh,cam suh org public yg tanya.just keluarkan video mereka tanya..budak kecik2 tu tayah..

      0

      0
  63. napi says:

    aku da lama tak tengok sebab bosan tengok pengacara dia yang poyo bajet bagus…pastu leh lak letak bebudak..lagi r tak tengok…baik tengok anak aku yang umur setahun tu membebel lagi best…

    0

    0
  64. Ana Lee says:

    sepatutnya dr dulu lagik isu ni kena dibangkitkan.. saya sangat setuju dgn abg nara n penulis surat ini…

    0

    0
  65. iskandar says:

    Mari kita tweet PM bagitau mengenai perkara ni. Kalau PM pun mesti tak suka tgk anak sendiri mcm tu kurang hajar kt national tv!!!

    0

    0
  66. Triple_j says:

    JTL ni live ke? sori tak pernah tgk cerita ni especially tak suka kat adlin aman ramli especially masa dia jadi juri AF dan jadi peserta MLM tu.

    tapi selain itu, memang artikel ni sangat tepat psl eksploitasi budak2 ni. n kesian kat budak2 yg jadi mangsa kerakusan mak bapak yg terhegeh2 nak mempopularkan anak2 mereka kat tv.

    0

    0
  67. abu says:

    Jangan Tidur Lagi=Jangan Tengok Lagi ntah hape2

    0

    0
  68. Budk nih ptut hbes bljr dlu.haha

    0

    0
  69. tukang ajar budak says:

    mak bapak budak tuh mmg nak kena diajar..tak ckup ajaran lg tuh..ron..loose up kate ko? hadoilah..byk lagi cara yg lebih baik, dan berhemah..

    0

    0
  70. bembo says:

    aku setuju bangat.. bukan stakat jtl je.. rancangan astro ceria tu pon macam hampeh..pnah tertgok monster kid.. ade ke hotel syaitan.. hantu tu hantu ni.. WTF.. rancangan sampah astro ambik.. rancangan si tom tom bodo tu lagi aaa…menari menyanyi.. pastu wat mende bodoh.. rancangan mat saleh ada gak nyanyi2 HI-5 contohnye..tapi selit gak ilmiah..ni bukan unsur ilmiah ..unsur jenayah kot.. si budak2 tu ngan mak dia hafal nama artis..pe pekdah dapat..mongoks tul

    0

    0
  71. zazizu says:

    mmg amat tak sesuai kanak2 dlm rcgn tu….biarlah mereka tlibat dlm program yg seusia mereka…
    saya amat menggalakan anak-anak sy menonton
    Rancangan Adik2ku di TV1 memaparkan kebolehan kanak-kanak dlm berpidato, mengaji dan aktiviti-aktiviti yg berfaedah….rancangan sperti ini yg patut kita sokong…memberi impak yg baik pada anak-anak….

    0

    0
  72. bukan nama sebenar says:

    money punya pasal lah kn?
    Ibubapa sanggup korbankn anak2..
    pihak media peduli apa pasal tanggungjawab sosial?
    Pmbangunan modal insan Pak Lah dah bkubur ke?

    0

    0
  73. bukan nama sebenar says:

    money punya pasal la kn?
    ibubapa sanggup korbankan anak2
    pihak media peduli apa dgn tanggungjwb sosial?

    0

    0
  74. Akus says:

    pd aku x slh pun..hppening pe ade bebudk tu..bnyk lg perkr lain kite liht dikaca tv yg lnsung x sesuai utk kank2 tgk serta pelajari..mcm ikln & filem..tiada tapisnye skrg ni…

    0

    0
  75. Nieda says:

    setuju sangat2…rancangan untuk orang dewasa tak perlu lah ada kanak2 sebagai pengacara… lagipun bukan zaman diorang nak bergosip pasal artis2 ni. kadang2 soalan yang ditanya tu, rasa macam nak cubit je mulut.

    0

    0
  76. kasut putih says:

    kalau kita perati budaya di Msia sekarang, sstgh parent beriya2 nak masukkan anak2 mereka ke pelbagai program TV. Alasan? tahlah.. saya tak nampak apa rasionalnya mereka memasukki pertandingan nyanyian sampai menangis2 sebab kena reject. Saya pun terkilan lagak dua anak kecil ini, sungguh cili padi, walaupun mungkin sekadar ikut skrip. Ermm.. mungkin tuntutan $$$ menyebabkan ibubapa memilih glamor daripada perkara ilmiah.

    0

    0
  77. lynn saleh says:

    Abang Nara, saya sokong apa yg reader ni tulis. saya mmg dah lama meluat dengan rancangan tu sejak2 zaman azwan ali lagik jadi pengacara. now mmg dah tgk langsung coz mmg agak menyampah bla tengok budak2 tu dok jadi pengacara. mmg betul mengeksploitasikan budak2 la. dengan bahasa yg agak tak sesuai bila bercakap plak tu. harap2nya tv3 ambil serius dengan pandangan yg diberikan ni.

    0

    0
  78. maniss2u says:

    TV3 kalo teruskan juga program yg tak mbina tu dgn kanak2..sbgai pengacara..memang la dasar explotasi !!!!!..BANNED TV3!!!!!

    0

    0
  79. adlin aman ramlah says:

    dari dulu aku memang x berkenan lansung ngan rancangan ni

    0

    0
  80. benci budak laki celupar JTL!! says:

    Macam mana nak m’bangun talk show kat Malaysia kalau semuanya murahan macam ni.So,jangan salahkan penonton kalau kami pilih rancangan luar.Bukan nak berat sebelah tapi cuba tengok rancangan-rancangan korea. Tak murahan tapi sangat2 menghiburkan!!!!

    0

    0
  81. mak cik minah says:

    memang tidak berkenan bila gunakan kanak untuk rancangan nie, soalan yang tidak sesuai dengan peringkat usia mereka
    ..kalau betul budak tu berbakat dalam bidang pengacaraan , terbitkan rancangan yang sesuai dengan usia mereka

    0

    0
  82. ADLIN JONGANG says:

    SI ADLIN BODOH 2 KAN XDE OTAK…ESOK ANAK DIE XYAH P SEKOLAH,DIDIK CARI GOSIP ARTIS DR KECIK…BAHLOL NYE JANTAN JONGANG!!!
    MAK BAPAK BUDAK 2 PN MCM SIAL GAK BG ANAK JD PENGACARA CM2 DR KECIK…AJO ANAK BDOSA XKENAL PAHALA CITE NGUMPAT…MANGKUK AYUN PUNYE MAK BAPAK…!!!
    SI KEMENTERIAN PENYIARAN N KEMENTERIAN KELUARGA DAN MASYARAKAT LG LA BODO…DORANG XPIKIR SUME 2…JANJI DUIT…!!!

    0

    0
  83. lantakpilah says:

    jgn kata tgk rancangan dia, kalo iklan JTL kuar pn mmg TAK sanggup tgk… cepat2 tuka channel. xsopan kot ayat2 yg kuar dr mulut budak skolah (errr… skolah lg kan?) kurang sopan & sgt xsesuai. mak bapak diorg dah kenapeeeee lepaskn anak2 jd pengacara salah kategori ni? pangggg!!! *pi tido!*

    0

    0
  84. dania says:

    betul tu..aku mmg x tngok JTL…sbb aku nak tido.,.tapi ape yg dikatakan tu btl..x sesuai la.

    0

    0
  85. alan says:

    saya setuju dgn email ini.
    jangan gunakan kanak2 untuk naikkan rating

    0

    0
  86. ERRR geli mak.. says:

    aku xtgk program tu sbb xsk adlin aman ramli..hahaha..budak2 tu??mmg semak leh tahan jugak..napelah tv3 suka sangat letak rancangan2 gosip..and the same artist yg dtg kat JTL…aku mmg xtdo lg..tp aku tgk citer lain…bukan citer tu…

    0

    0
  87. :) says:

    surat utk abg nara..abg nara tlg buat entry pasal masalah campo2 bahasa kt tv3 dan tv9 ni boleh?huhu…cth cam “leadership Rasullullah”..hurm..

    0

    0
  88. kojak says:

    Tak payah JTL..rancangan hiburan lain macam Idola Kecil dan seumpamanya juga menjahanamkan dan eksplotasi kanak-kanak.

    0

    0
    • miss comet says:

      sokong! rancangan mcm Idola Kecil tu pun sama mengeksploitasi dan merosakkan kanak2. siap galakkan budak2 berkapel dan bercinta monyet bagai…yg pompuan gedik abis..juri dok puji bagi harapan pelesu, pastu yg sora besa2 plak menang…plizla..

      0

      0
  89. jojo says:

    baru je mggu ni tengok rancangan tu…mcm sampah…kanak2 tu tya soalan tah ape2 yang xmerangsang minda sungguh..gaya mcm mamat kepoh bdk lelaki tu…please la do something!!

    aku mmg xsuke rancangan ni…terutama adlin si poyo tu…

    0

    0
  90. Ayin says:

    mase first time tgk bdk2 2 dlm JTL, ak rse bdk 2 mmg biadap. ekspresi artis jemputan pn len mcm. rsenye mengenangkn diorg 2 bdk, artis2 2 senyum je, tp klu org bsr ak rse da lme kne bantai kaw2 pnye. klu time iklan mesti nk tnjuk part bdk lelaki 2. dgr suare yg annoying 2 ngn mimik muke cm bapok 2 mmg ak rse nk lempang laju2 n b’kali2.

    0

    0
  91. unikorn says:

    setuju sangat2. apa yang diorang nak ajar kat budak2 tu sebnarnya? relevan sangat ke nak letak budak2 jadi pengacara kat rancangan orang dewasa? memangla diorang tu ada bakat, petah bercakap bla3 tapi tengok kesesuaian rancangan la. Kalau macam Tom Tom Bak tu boleh terima lagi…
    Yang mak ayah budak2 sekarang ni pun satu, suka sangat tengok anak2 masuk TV. Tapis la sikit… tak sayang anak ke.. masa depan diorang tu kena jaga.

    0

    0
  92. lee dong wook says:

    aku sumpah meluat gler dgn budak2 tu especially yang gemok tu naik menyampah tahap maksima!!!!!!!!!!

    0

    0
  93. kkk says:

    apa aku nak cakap tentang budak tu is. annoying as F la. memang annoying gila. tgk iklan pun tutup tv trus.

    0

    0
  94. Mem says:

    semua org nk tampor budak gemok tu.? mak bapak dia xrase ape ke? oh dunia~~

    0

    0
    • Anonymous says:

      Nak napalm sekarang lbh hiba bila anak x jadi retis, banding anak x lulus math!

      Cikgu add math!

      0

      0
  95. mencik says:

    semua org nk tampor budak gemok tu..? mak bapak dia xrase ape ke? oh dunia~~

    0

    0
  96. erk says:

    Korang semua NOOB !! Cetek !! Bukannya budak2 tu tanya soalan lucah .. biarla .. Yang korang tgk cite merepek kat tv xde plak nak bising .. slot akasha la .. xde plak korang nak bising …

    Janganla kolot sangat … Cite hari ahad … so? Apa guna ada mak bapak .. suh la dorang marah anak dorang … apa raa …

    Kemon la .. xpayah la nak cite pasal benda2 ni .. x best langsung ..

    :: Pada yang anta surat .. ko tensen kan dekat Australia xde JTL .. wakakaka!!

    0

    0
    • Wartawan Melodi si dahi jendol says:

      Ko ni tentu Adlin Aman Ramli kan? Tak pon ko pernah jadi penonton yg hadir kat lokasi siaran langsung tu..

      Memang ler bebudak tu x tanya soalan lucah, tapi bentuk soalan tu adakalanya terlalu sensitif, menyinggung perasaan artis.. Artis tu pulak org dewasa, yg bertanya pulak masih kanak-kanak…

      Tak patut pihak penerbit menyuruh budak-budak buat kelaku tak senonoh mcm tu.. Ibarat “melempar batu sembunyi tangan” Yang sebenarnya kepingin nak tahu hal dlm kain artis adalah si penerbit, tapi disuruhnyer bebudak tu yg gi tanyer… Artis tu tentu pikir, nak dimarah, anak orang…. Sapa nak marah bebudak tu? Artis tu? Sapa?

      Sapa lagi kalau bukan pengomen2 kat atas ni lah…

      0

      0
  97. senah says:

    kecik2 dah dilatih menjaga tepi kain orang. besar sok2 asik makan penampor org sekeliling la gamaknye…

    0

    0
    • Rin says:

      tringin plak aku nk tgk bdk tu kna tmpar sedas.. :p
      mmg ptut kna, kita msa kcik2 dulu ckp pkataan x elok, trus kna cubit ngan mak kita dan2 tu jgk… :)

      0

      0
  98. titotcygg says:

    Yesssss…akhirnya ada jugak insan yg sggup mnegur rancangan JTL yg menggunakan kanak-kanak sebagai medium untuk menghentam artis jemputannya…Truly and deeply aku mmg xske rancangan yg poyo sebegini. Lebih2 lg dengan si Adlin yg menjadi pengacara..Seriusly aku xpaham nape ada parents yg sanggup membenarkan anak-anak mereka menjadi pengacara dalam rancangan bodoh ini..Dulu ok jew rancangan ini..tp lama-lama tgk semakin membodohkan diri…Pelik dunio skrg ni..
    Kepada Adlin :-
    Ko mmg xpandai jd pengacara..Stop it K!

    Kepada budok2:-
    Belajor ngaji n blik titow lg besh..xpyh nk jd pengacara..Masa korg skrg belajo..PAHAM dopp??

    Sekian..Tq

    0

    0
  99. Jangan Tengok Lagi says:

    memang tak berkenan langsung dengan program tu sejak dulu lagi tapi penah gak tertengok masa episod ibu-ibu tunggal si Anne, Nana dengan isteri Achik Spin tu. Sedih jugak.

    Anyway, pengacara kanak-kanak tu patut duk kat channel Astro Ceria je kot (kalau dah nak sangat jadi pengacara)

    0

    0
    • Wartawan Melodi si dahi jendol says:

      Astro Ceria nak ambik budak tu? Mau ke dorang? Astro Broadcast tu pandang rupa tau..

      0

      0
  100. Anonymous says:

    bagusnya ada email ni. budak 2 orang tu memang tak sesuai dekat dalam rancangan tu. bahasa yang budak2 tu gunakan pun tak sesuai dengan umur diorang. tu kalau aku yang cakap macm budak 2 orang tu nak-nak yang lelaki dah lama mak aku cili mulut aku.

    0

    0
  101. tido jgn tak tido says:

    dah lama tak tengok rancangan tu sejak ada 2 budak yg over tu. tapi bila tertengok iklan kat tv pon da rasa meluat sangat2!!rasa nk tampar je budak laki tuhhh..haha.macam mna la agaknya budak2 tu kat sekolah dgn mulut kepochi camtuh

    0

    0
  102. kunangkunang says:

    aku pun meluat tgk bdk laki tu sbb masa bulan puasa dulu bukan main lg dia dalam rancangan anak soleh. baik je tgk. sejuk je hati tgk. skali bila tgk kat JTL. hmpphh…

    0

    0
  103. tok mudim says:

    aku sunat jugak budak gemok tu karang

    0

    0
  104. my opinion says:

    mulot budak lelaki gemok tu memang cm puaka.
    soklan, memek muka dan cm org tua2..sakit lak ati tgk die..
    p/s::adek gemok xyah la jd pengacara utk rancangan tu..
    xsesuweiii langsung…………

    0

    0
  105. @yumi says:

    setuju sgt2.. sy sbg seorg pendidik berasa sgt kecewa apabila kanak2 ni jd pengacara dlm rncgn JTL… bahasa yg digunakan tidak sesuai utk seorg kanak2 mengajukan soalan pd org yg lebih dewasa… mgkn pada awalnya kiter blh nmpk ia sekdar berbentuk hiburan untuk penonton, tp dr sudut lain ia memberi impak yg besar kpd kanak2 yg tak tau membezakan adab atau perkara yg blh @ tak blh bila bercakap dgn org dwsa… jgn salahkan kanak – kanak apabila mrk bercakap dengan menunjukkan kebiadapan mereka, sbb mereka tak tahu apa yg mereka sebutkan dan mereka hanya meniru apa yg dipaparkan di televisyen. ya mgkn pemikiran sy kolot.. tak moden, tapi sy terlalu risaukan masa depan kanak – kanak ini..
    pada erk.. kalu hang ada anak baru hang tau kesan baik buruk perkara ni pada hang atau x… pikir2kan la…

    0

    0
  106. hehhehe.. says:

    setuju…

    tak yah la mention,, “pengajian di australia”
    hahahahhahahahahhahahahhahahah

    0

    0
  107. keykey ajuma says:

    kalo betol nak membina suro anak2 masuk rancangan adik – adikku di tv1.baca alquran,pidato dan mcm kebolehan yg positif lg.
    “adik – adikku insyaAllah boleh!”

    0

    0
  108. aku kesah? says:

    Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh……ko ni spesis sengal yg bt aku gelak sorg2 je..hahhaha..kelakar la ko ni…btw..tahniah..ko 1st cetuskan kontroversi kt blog ni..aku ade bace gk ko nye post,aku pun pehal ko tetiba selitkan psl benda x berkaitan nga rita..hhaha..best r ko..sengal je.hahhahhah

    0

    0
    • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

      Hehehe… biasa la bro, tanggung jawab sosial… biar sengal, tapi kita peka & prihatin dgn masalah sekeliling drpd nampak bijak tp wat donno jerr.. :)

      Bukan nak cari nama, tapi mmg x tahan lah dgn rancangan JTL tu… :P

      0

      0
  109. tv3 tv sampah says:

    SAYA MMG TAK PERNAH TGK RANCANGAN SAMPAH MCM 2.RASA GELI SANGAT APATAH LAGI BILA TGK SEDUTAN RANCANGAN YANG ADA PENGACARA BUDAK2 2…LANGSUNG TAK RASA TERUJA SIKIT PUN. HUBBY SAYA PUN MEMBEBEL2 MASA TGK SEDUTAN RANCANGAN TUH….OWH TV3….NAMA JE GAH TP OTAK2 ORANG YG KERJA KT TV3 2 MAKIN LAMA MAKIN KECUT.
    TAPI YG PALING PELIKNYA,NAPE LA PARENTS BUDAK2 2 BLH BAGI ANAK2 D/ORG JOIN RANCANGAN 2 YER?
    APA PERASAAN PARENTS MASA TGK RANCANGAN 2 YER? KEMBANG KEMPIS IDUNG AGAKNYA…
    EEEE…..TOLONG LAH…JELIK TAU!! SAYA NIH KLU ANAK PPUAN SAYA TERIKUT2 GAYA GEDIK2 2 PUN SAYA DH TEGUR,APATAH LAGI TUNJUK PERANGAI GEDIK KAT TV!!

    MAK BAPAK BUDAK2 NIH….WAKE UP LA WOIIIIII!!!! NAK KENA KETUK KEPALA BAU SEDAR KER??????????

    0

    0
  110. mier says:

    sy merupakan salah seorg yg sgt tidak setuju dgn penampilan kedua kanak2 tersebut…terlalu melampau dan tidak sesuai dgn status mereka sbg kanak2…terlalu kepoh n bz body sgt…if nak kejar glamour pun cr lah rancangan lain…

    0

    0
  111. APEJE says:

    budak2 dok kepo kt org tua bgus sgt ka….

    0

    0
  112. lin says:

    aku pun meluat tgk budak gemok tu wat memek muke dgn mulut laser die tu!!!

    0

    0
  113. sedar says:

    APER KATA KITA BUANG JER TRUS RANCANGAN jtl TUH….. SELESAI MASAALAH…….HIHIHI………

    0

    0
  114. Nak komen tapi saya belajar dalam Malaysia je. says:

    Selama ni saya hanya lalu je di setiap entry Nara, tapi untuk isu kali ni saya terpanggil untuk memberikan komen. Dan tak sangka apa yang saya terfikir sebelum ini turut difikirkan oleh orang lain.

    Saya jarang juga dan memang tak suka tengok JTL, salah satu sebabnya saya tak suka kan pengacaranya. Tapi sejak-sejak ni bertambah sebab untuk pangkah rancangan ni sebab kehadiran dua kanak-kanak tu sebagai pengacara. Sebelum membaca email di atas ni pun, saya dah meluahkan rasa kesal pada ibu saya bila saya lihat kanak-kanak ni mengacara dengan cara yang sangat tidak sesuai pada usianya. Lebih-lebih yang kanak-kanak lelaki tu, mungkin sesetengah orang akan rasa macam ‘eh comelnye eh petahnya’ tapi saya langsung tak fikir macam tu. First time tengok terus saya kata pada ibu saya, ‘kesian budak2 ni, mesti dia fikir apa yang dia buat tu nampak comel sedangkan sebenarnya diorang kurang ajar dengan orang tua’.

    Kenapa perlu nak gunakan kanak-kanak untuk bertanyakan soalan yang panas dan sensitif. Macam ejek Lisa pelat R, itu sangat tidak sopan dan menghina Lisa. Bertanya Sarimah kenapa over bila mengacara, that’s is so rude bile ditanya oleh kanak-kanak yang siap dengan ekspresi muka n body language yang melampau. Audience memang akan gelak dan bertepuk tangan dan akibatnya kanak-kanak ni akan rasa apa yang dia buat itu adalah betul dan boleh diterima masyarakat. Dan akhirnya dia akan terus-menerus pegang prinsip tu dan membesar dengan apa yang dia buat itu betul dan cool.

    Saya betul-betul harap dengan ada email dan komen-komen mengenai isu ni akan buka mata dan memanggil pihak yang sepatutnya untuk kaji balik keperluan meletakkan budak itu sebagai pengacara. Tolonglah, kanak-kanak ni bertanyakan soalan yang terlalu dewasa untuk usia mereka. Tak sesuai. Kalau dia bertanya sesama kanak2 mungkin lain perspektifnye, tapi ini kanak-kanak bertanyakan dan memalukan air muka orang yang lebih berusia dari dia. For me this is what we called as biadap you know.

    Tanyalah pada diri sendiri, nak ke anak anda membesar dengan peribadi macam tu? Kalau saya memang lah tanak. Harap ibu bapa mereka buka mata buka minda. Jangan taksub mengejar glamer untuk anak. Mereka masih mentah, jadi tolong jangan eksploitasi mereka.

    note: mmg tak tahan tgk budak tu wat gaya lembut n nyanyi lagu alif satar baby baby tu.

    0

    0
    • Aku rasa mcm nak tampar jer budak gemuk dlm rancangan Jangan Tidur Lagi tuh says:

      Ni lah komen terbaik sepanjang zaman. Selaku Yang Di Pertua Gagasan Anti JTL, saya dengan sukacitanya mengumumkan bahawasanya, pemilik nama Nak komen tapi saya belajar dalam Malaysia je ini sebagai pengomen terbaik untuk entry kali ini.. Oh yeahh…!!! ( sambil buat mata juling )

      0

      0
  115. rara says:

    betul setuju…secare x langsung mengalakkan budak2 yg fikiran mentah ke arah benda yg x bagus… idola kecil pun same..kesian budak2 x pegi skola..mase tu aku bace ade satu budak ni kene pindah skola semata2 nk masuk idola kecil what a waste…

    0

    0
  116. apelahhhh says:

    kata detektip konan…yeeeeee sayaaaa setujuuuu…….JTL tu tak sesuai la p bawa budak2 tu masuk rcgn tanya soklan ala2 melodi….kecik2 da ade tabiat mulut takde lesen..walaupun kate ikut skrip…produser jtl..boleh fikir semula pendapat org2 ramai kat cni ni.

    0

    0
  117. razer says:

    ????????????????????
    ????????????????????
    ????????????????????
    ????????????????????
    ????????????????????
    ????????????????????

    0

    0
  118. sedih.. says:

    Bangsa sendiri yg rosakkan bangsanya.. bukan pihak lain. huhu..

    0

    0
  119. Budak yang muka annoying tu la says:

    Nak kutuk aku boleh, tapi jangan libatkan mak bapak, kang aku laser korang kanggg

    0

    0
  120. minum milo cecah roti di malam hari says:

    next week rancangan jtl tu confirm budak-budak 2 dah xde..you are fired! LOL

    0

    0
  121. lawak ar korang says:

    Haha…aku lyn gile komen korg kt sini…lawak ar…Tp serius beb..nympah gile Tgk budak2 tu…bongoknye producer n sape2 la yg terlibat

    0

    0
  122. Sakit Mata Tengok says:

    Saya memang meluat rancangan ni lebih-lebih lagi sekarang dengan adanya budak berdua tu…lagi la menyampah sampai anak saya yang umur 11 tahun tu kata apa tau…apa hal la pulak ada budak 2 orang ni..tak tahu malu ke? balik belajar lagi bagus dari duk tanya soalan merapu tu…

    0

    0
  123. creative tak bertempat says:

    tak logic dek akal.tak perlu laaa nak libatkan kanak2x.ish2x.:(

    0

    0
  124. tasya says:

    aku dh lama xtngk rancang tu ..sbb ada kanak2 tu…budak tu budak padang jawa, mmg pandai, aku ada kenal dng cikgu sek dia… ala budak sek ren seksyen 17, duk padang jawa

    0

    0
  125. Ejam says:

    Rasanya Jangan Tidur Lagi ni nak tiru cara Rancangan UK yg Ant & Dec tu yg gunakan kanak2 sbg pengacara. Tp cara yg dipraktikkan langsung xsama. Rasa meluat plak tngk versi JTL tu..

    0

    0
  126. Anonymous says:

    ADLIN DAH XDE IDEA. SIYES NYAMPAH NGAN JTL.
    XDE INTIPATI YG BERGUNE POOON

    0

    0
  127. watever says:

    b0ik0t terus jgn td0 lg tu! Dh x best cm dlu..pengacara dya p0wn bajet bgus! Bdk2 tu p0n dh mkn menjdi2 cluparnya..x respect 0rg tua!

    0

    0
  128. yush says:

    Aku memang tak minat tengok jangan tidur lagi ni walaupun memang waktu tu bukan waktu tidur aku. tak best langsung.

    out of topic.

    kenapalah penerbit2 rancangan atau stesen TV berlumba-lumba tiru rancangan nyanyian dari luar tapi tak nak tiru rancangan2 yang menguji minda macam ‘are you smarter than a 5th grader’ tu ke or games show yg menguji stamina?

    0

    0
  129. alia azwana says:

    budak laki tuh kalo dok mengacara dgn azwana alia gerenti berasap telinga dengar…azwana alia wanna be…

    0

    0
  130. Zura says:

    betul…dah lama meluat tgk…nk komen xth nk komen kat mana…hentikan teruslah segmen budak berdua tue…mcm mengajar plak budak berdua tue bergosip…sepatutnye di umur cm tue drg tue menambahkan ilmu…bkn buat gosip…dah tue…karekter budak berdua tue lg over dr org dewasa…meluat betul…mcm bagus je…xeloklah budak2 di jdkan bahan cm tue….xsuai…

    0

    0
  131. sue says:

    i totally agree..entah sapalah punya idea ni..kalau nak attract audience pun this is not the way ler…budak lelaki yang mengacara tu cakap pun dah ala-2 lembut gituw :)

    0

    0
  132. JTL says:

    JTL tidak sesuai dengan penampilan kanak-kanak,
    -bahasa yang tidak sopan bagi kanak-kanak
    -menggalakkan kanak-kanak tidur lewat, dan
    -tiada informasi berguna bagi kanak-kanak

    0

    0
    • katak pisang says:

      tv3 nak untung jer termasuk mak bapak bebudak tu. aper ko igt glamer sgt ank korang kalo dpt msk tibi,

      0

      0
  133. aku bukan pengomen tegar says:

    kiter bako ajer yop

    0

    0
  134. jimi jie says:

    budak2 tu cukup2 laa kat tom tom bak..JTL contain story untuk dewasa..!

    0

    0
  135. katak pisang says:

    mmg nak ngajo budak jd kureng ajo. producer , tv3 n sume yg terlibat x do otak sblm wat show. bodosssssssssss tahap gaban. aku igt aku sorang je x suke. rupe rupe ramai gak ek

    0

    0
  136. :) says:

    pengacara dia ada dua orang kan? selain adlin, ada lagi yg pendek2 tu..sapo tah nama die..tu pun sama gak..dah la cam lembut2..cakap pun tak bersifat kelakian..benci..

    0

    0
  137. hantu felda says:

    setuju sgt2..bdk2 tu dh actnye x supe bdk2..klu mai kg aku mau kene cili mulut depa ni…

    0

    0
  138. ntah la says:

    kdang2 bahasa yg bdk2 2 guna…kuang ajar pn ada,,yg ditanya 2..org dewasa, xptot tanya mcm 2…byk kli dh aku tgk..muka artis2 2 lain mcm jer…

    0

    0
  139. muna says:

    Suruh budak tu jadi pengacara bersama Ustaz Don dalam tv Alhijrah lagi bagus. Rancangan yang membina peribadi kanak2 untuk berkelakuan sopan

    0

    0
  140. fiza says:

    sedih tgk budak2 malaysia cm gitu rupenye.. kalo jd cm Junior Mastercef kan bagus..ni?! huhu.. mmg takde maruah

    0

    0
  141. zarith says:

    pertama kali memberi respon di website BN ni. Issue ini sgt menarik untuk di beri komen. Saya sudah beberapa kali tertengok rancangan “jangan tidur lagi” dan sngat2 rasa tidak tertarik dengan segmen budak2 menjadi pengacara. Sudahlah budak2 dieksploitasikan. Bahasa2 yg di gunakan tidak sesuai langsung dengan mereka. issue nya pula issue gosip yg tidak seharusnya budak2 ambil tahu. tidak ada baiknya disitu. kadang kala..sy juga perhatikan…budak2 ini semacam kurang ajar dalam berbicara dengan org yg lebih tua dari mereka. hari ini mungkin boleh saja mereka2 ini gelak2. tapi kalau sikap dan cara ini berterusan dan terus tertanam dalam minda dan perilaku budak2 ini…apabila sudah besar akan jadi meluat pula kita lihat. tidak tahu hormat org. bercakap tidak berpikir panjang. Jadi elok hentikan sajelah segmen yg bagi saya segmen yg tidak mendatangkan apa2 faedah baik utk penonto, artis yg datang, pengacara dan terutama sekali budak2 tersebut. malah segmen tersebut silap2 boleh mmberi kesan buruk kepada kanak2 yg terlibat. pihak TV3 sepatutnya sedar akan kesilapan besar semacam ini. walaupun ia cuma sebuah rancangan gosip artis, jangan pula di calar dengan segmen yg ntah ape2 semcm itu. sudahlah tidak mendidik ape2…tambah pula dgn segmen yg tak berguna dan rata2 penonton meluat melihatnya. huh! mmg meluat tgk gaya dan bahasa kanak2 itu.

    0

    0
  142. lady diana says:

    tau xpe.. aku pn ckup mnyirap tgk bdk 2 org nie.. da la kecik lg, tp mulut mcm owg tua.. rase mcm nk lempang jek.. mmg x bkenan lgsg… kesian la ko adli.. ape yg ko wat sume x mjadi.. makin org mnyampah ada r..

    0

    0
  143. Tina turner says:

    Maka…. Betollah apa yang dang suria ckp ari tu. X hensem n x cantik xley jd pengacara. Sudah terbukti di atas rata2 komen x suka budak2 dua ekor tu walaupun x disebut pada rupa fizikal diorg. Rata2 ckp diorg mulut laser n x sesuai dgn umur la etc.. Aku rase if letak mia jd pengacara ramai yg suke giler kot.. Tahniah la dang suria walaupon ko poyo perasan bagus tp ko telah buktikan kebanyakan rakyat malaysia mmg pandang fizikal 1st..

    0

    0
  144. mushi says:

    lg lg bdak kecik laki tu, cakap macam joyahh, padahal yg tua yang mengajarr!

    0

    0
  145. NOOR IZWAN NASIR says:

    Askum,
    Sebelum apa2, sy nak komen mengenai Adlin Aman Ramli. Apa sumbangan beliau kepada industri seni Malaysia ni? Saya tak nampak apa-apa yang membina pon. Semuannya lawak2 bodoh je. Patutnya artis macam adlin ni tak wujud kat Malaysia, die ni macam artis tempelan je, takde kualiti Setakat berlakon teater dan pelakon tambahan dalam puteri gunung ledang je, tak payah la nak berlagak.
    Mengenai bab pengeksploitasian kanak-kanak itu memang idea Adlin Aman Ramli, sebb soalan semua pelik2 dan memerlukan orang dewasa menjawab nya. Itu pemikiran Adlin yang merupakan penduduk dunia kelas ketiga seperti Afrika tu.

    0

    0
  146. ada x dang suria kat sini says:

    kalo komen puan dang pasal nak kalih tb bila tgk pengacara tu..ha yg ni sesuaila utk komen tu..tgk iklan pon rasa cam nak baling kasut ja kat muka budak gumuk tu..x sesuai sgt!! choiiii

    0

    0
  147. yuyu says:

    tak pernah tengok rancangan sampah ni. tapi ada jugak tertengok iklan dia. macam selenger dan rempit la bahasa dan perangai budak-budak tu.. especially yang budak laki tu. sorry, bukan saja nak kutuk dia. takut besar nanti jadi selenger.

    0

    0
  148. lol says:

    study australia tp basic english pon salah

    0

    0
  149. awanie says:

    ak masa kecik2 dulu pun,ayah aku x kasi tgok melodi n rncgn gosip yg lain..kalo nk kena pnampor,tgok la..ak sumpah kecut..mmg x la..tp ni cm dh biasa plk..siap knak2 ag djadikan pngcra utk rncgn gosip sebegini..sedih ak tgok ngan 2 org knak2 tu..mulut dh macam org tua dh..

    0

    0
  150. Mya says:

    aku ingat aku sorang je yang meluat dengan budak pengacara 2 ketul tu.
    rupanya ramai yer.
    harap2 ada la sedara mara dia baca komen komen korang ni semua, biar bukak mata sikit.

    0

    0
  151. Anonymous says:

    memang tak wajar kanak-kanak dipergunakan sedemikian rupa….saya tengok dah meluat pulak tengok budak tu….tv ni nak ajar budak tu jadi kurang ajar ke….tak pandai nak hormat orang tua langsung….

    0

    0
  152. pion says:

    block ja program tu bukannya best pun….. adlin dah tak ada modal dah….

    0

    0
  153. mia says:

    i’m just wonder..mcm mana pulak perasaan artist2 yg dijemput tu pulak. lagi diaorg meluat kot dgn budak laki tu. over betol!

    0

    0
  154. Farra says:

    Yup…bdk2 tk sesuai jd pengacara hiburan yg mcm tu…1st tyme tgk da terus ckp kesiannya bdk tu sbb mybe die akan mmbesar sbg bdk yg tk tau nk hormat org tua…jd rasenya media prima tk perlu ambl bdk2 jd pengacara tok rncgn mcm tu…sian katbdk tu…die tk tau pape…sory la..tp kalo ak yg jd tetamu kat sana n ditanya mcm tu mmg kena bdk tu…huhu

    0

    0