Written by AbangNara | November 17th, 2014

Wow. Pertikaian lidah antara Ezuwan Ismail, Chacha Maembong dan Emma Maembong akhirnya mencapai tahap tertinggi. Rasanya semua orang sudah tahu tentang baju rekaan Ezuwan Ismail yang tidak dipakai oleh Chacha Maembong untuk Anugerah Skrin 2014. Ezuwan sendiri telah melahirkan rasa bengang dan kecewanya atas tindakan Chacha yang menyebabkan penat lelahnya menyiapkan baju tersebut tidak berbaloi. Di bawah ialah luahan pereka fesyen ini yang menjadi punca tercetusnya perbalahan ini.

chacha maembong

Tidak lama selepas gambar di atas dimuatnaik, Chacha Maembong tampil memaklumkan yang dia mempunyai sebab-sebab tertentu untuk tidak memakai pakaian tersebut. Sebab tersebut tidaklah dinyatakan secara khusus untuk menjaga reputasi Ezuwan Ismail. Namun tidak lama kemudian, Ezuwan terus menerus mempertikaikan tindakan Chacha yang tidak memakai bajunya. Bengang melihat adiknya diperlakukan sedemikian rupa, Emma Maembong tampil menjelaskan apa yang sebenarnya terjadi di Instagramnya.

chacha maembong

Memuatnaik gambar di atas, Emma Maembong menasihati Ezuwan Ismail agar tidak hanya mencari kesalahan orang lain. Panjang lebar penjelasan yang dilakukan. Setelah membaca penjelasan Emma Maembong, memang boleh diterima akal kenapa Chacha Maembong tidak memakai baju tersebut. Tulis Emma:-

Selama ni sy diam sbb sy hormat designer itu dan nk jaga nama dia. Sbb tu sy malas nk cerita benda sebenar atau masuk campur. Tapi bila asyik nk tuduh adik sy je salah melampau la takkan salah sendiri tak nampak kot? Sy ada dgn chacha time dia nak pakai baju designer tersebut.

And ukuran badan pada baju tersebut lari. Ada gelembung belakang dan ukuran ketiak pon lari. Masa fitting chacha ada bagitahu bahu ni senget tapi dia ckp “you jgn tgk skrg, belum siap lagi ni” so she didn’t expect la on the event day baju dapat mcm tu sbb dia dah ambik pin cucuk kt mana kena alter masa fitting.

Sbb bila dapat baju dua2 belah tangan lari tak sama. Pelik jgk baju artis lain dia buat perfect gila pulak. Jangan sbb adik sy artis baru awk boleh nk buat sesuka hati saja. And event pun akan start lg setengah jam waktu tu. Just imagine keadaan sgt kelam kabut sbb baju tak muat, so chacha terpaksa pinjam baju designer lain. Bila dah dekat event faham2 saja lah kan, dah nama pun event..

Nak kena interview lagi, ambik gambar dan layan org semua. Mmg masa tu mana sempat nk bg tahu yg baju tak dapat nk pakai malam tu. Bukan sengaja taknak bg tahu. Lepas habis event semua, saya sendiri whatsapp dia minta maaf dan jelaskan keadaan sebenar kenapa baju dia tak dapat dipakai.

Tapi dia yg tak boleh terima hakikat. Ingatkan dah settle tapi masih nk besar kan cerita. Sebenarnya kalau baju tu tak sempat pakai masa event tu, event lain masih boleh pakai. Kadang2 ada jugak terjadi dekat emma sendiri and usually designer lain faham and amat professional, siap event lain pakai baju yg tak jadi dipakai tu. Tapi ni mcm over sgt. Jgn nk ckp time nk sponsor “okay” je.

Tapi dah kalau salah designer tu sendiri ukuran tak sama dan tak dpt seperti yang dijanjikan, oh kita tak boleh bersuara plk? Its fair and square lah, designer buat baju kita tlg mereka promote, sama2 untung. Chacha dah pun mintak maaf dekat public psl issue ni, awk nk dia buat apa lg?

Perkara ni boleh settle cara baik and privately, tapi awk nk sgt post bg satu dunia baca so saya pon terpaksa post jgk to clear things out. Maaf kalau saya ada salah ckp dan maaf juga kalau terasa. Cuma jgnlah asyik nk cari salah org saja.? #gilafamous

chacha maembong

Sungguh panjang penjelasan Emma Maembong kan? Berdasarkan pemerhatian Abang Nara, Ezuwan Ismail tidak lagi membalas apa yang ditulis oleh Emma. Mungkin enggan mengeruhkan lagi keadaan. Semoga mereka yang terlibat dalam hal ini tidak bermasam muka lama-lama. Pereka fesyen dan artis saling memerlukan antara satu sama lain. Kalau bergaduh, diri masing-msing yang rugi. Tak gitu?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

72 responses to Jangan Asyik Cari Salah Orang Lain, Pesan Emma Maembong Kepada Ezuwan Ismail

  1. Abg Nara says:

    Sape sayang abang nara? muah cikett kat abang ni

    0

    0
    • Datin K says:

      bagus juga tak pakai.. nampak tali bra.. baju londeh sana-sini. + kelihatan agak gemok..

      0

      0
      • Bedah says:

        tak payah laaa hadap sangat baju2 sponsor ni..
        maaf la ye, Kak Bed tak pandai sgt bab2 fesyen ni.. tapi baju tu buruk bebenor haaa…

        0

        0
        • nah ambik..skali emma maembong awek aku bersuara senyap terus..tak payah bergaduhla..pasal baju je pun..tu pn nak bergaduh..industri bukan besar sgt pun..malaysia je..lainla kt hollywood ke bollywood ke..lagi pun baju ni nampak kulit belakang lagi..langsung x tutup aurat..napela org perempuan suke pakai baju mcm ni skrg..buang karen je

          0

          0
        • Yahudi says:

          Astaghfirullah ..

          0

          0
        • datin gayah semanggol. says:

          Plz laaaaa Butik pengantin biasa pun tak ada yg nak ehh baju huduh tu. Ada yg buat part time kat umah pun mak andam tak nak lah bg pengantin pakai … tahap HUDUHHHHH confrm org kutuk tahap langit ke 7. Nak bg kat budak kecik pun .. tak hadap nak bg pakai. Dah elok gal tu cute terus dia nampak tak cute lg. Apa kebenda yg bulat2 tu lilit kat badan tu? buruk benor. Lulusan mana lah punyer designer. Klu pilih bulu skali pun fshn designer slalunya jaga kualiti design mrk wlpn nak bg budak kecik pakai. Be creative le klu nak design yg hodoh pun atleast mcm costume prde ke.

          0

          0
      • Aliff says:

        baju burit kaler pink

        0

        0
        • Aliff says:

          pehal avatar aku kaler pink pulak ?
          pink2 ni kaler burit lah… burit memang suka kaler pink.
          macam siak aja avatar aku kaler pink, puiihh!

          0

          0
        • Rooney says:

          Ezuwan Ismail ni adik adik cover lah.

          Seangkatan dengan Azwan Ali, Chef Wan, Jaafar Onn, Roslan Shah, Pian Fazly Zainal, Azizi AF 1, Aznil, M Daud Kilau, Juwie, Huzz, dll.

          0

          0
    • Anonymous says:

      baju pink ni ke?? buruk nak mamposs…

      0

      0
    • minah jambu sentiasa merah biru says:

      helo emma tkan last minit baru nk tempah baju tu kannnnn n kenape last minitttt mengarot kan ! tkan u tk tau baju tu muat atau pon takkkk kenape tk kasitau siang2 yg baju tu tk boileh di pakai ?????? sengaja kan !! sengaja u nk sabo ezuwan ismail ! jangan kasi banyak2 alasan lah ! mengaku aje la kalu u ngan adek u tu dh salah huh ! cakap macm orang tk bersalah pulak huh !!

      0

      0
  2. kuku says:

    emma x nk explain panjang lebar ke ttg zizan nk kne saman 500k..?

    0

    0
    • lea rose says:

      yg kna saman tu zizan… bukan dia… dia br taraf gf je… bkn bini…
      lps ni jgn marah org orang cap nko bongok…
      sila bertabah ok!

      0

      0
      • Mummy77 says:

        Ntah.. nape la di sabitkan si emma pulak??? bini dia ke? ape laaa… lari topic.. tak tahu ke hape?? ish2.. buat dosa je…

        0

        0
      • 4 Mbps says:

        kan…yg ni libatkan adik emma sendiri. kena la dia backing. buat ape plak emma tetiba nk masuk cmpur hal zizan. tunang pun belom….nnti percuma jer org kata emma di kepochi

        0

        0
    • moroq says:

      ko ni, tetiba je. kang dia explain pjg lebar org kata dia mengada menyibuk terhegeh2 nan zizan ni. bgs jgk dia x explain pjg lebar. org dah nyampah dgn dorg dua.nnt org lg nyampah dgn diorg dua

      0

      0
  3. HANANIA says:

    tak malulah ini designer. hahahaha….
    warna tu pun sangatlah euw. chacha nampak tua kalau pakai, yang macam kelambu tu, tukar dengan lace lagi cantik kut,,,
    tapi nasiblah chacha tak pakai, serius boleh kena keji di media sosial lah dress ni.
    euwww sangat2.

    0

    0
  4. Anony says:

    eh eh, bju mcm bukan org pro yg buat, duhh then expect org pkai ? hello aku insan biasa pun tak sanggup nk pkai klu gini rupa bajunya..wlupun aku bknnya suka sgt ngan adik bradik embong ni tp bab2 design baju ni jgn main2..apa la guna time try baju pastu dh jumpa yg xbtol tpi tak betolkan? aku klu baju tempah ofcoz la nak fitting ikut ukuran badan aku. pls la designer, org tu promote baju engkau, jgn la buat cikai aje, sndri juga yg malu.

    0

    0
  5. jlo says:

    nape designer2 mesia ni perlu buat baju sexy2 eh??? kata nak promote baju, buatlah yg elok skit…

    0

    0
    • Anonymous says:

      betul jugak..aku pun baru pasan. yang dorang duk promote baju seksi, dorang nak market kat hollywood ke? sbb kalo takat nak market dalam msia ni, bukan ramai orang nak pakai seksi2..kalo ko buat sopan kan, ramai yg berkenan, lantas nak beli ko punya baju.kalo ko buat seksi, ada la bape ketul makhluk seksi ni jek yang gila kan design n khidmat ko.

      0

      0
  6. jemah pkasam says:

    bagus la chacha x jadi mangsa fesyen..artis berhak nk tolak apa yg dia x bkenan..tngok fesyen neelofa anugerah mletop era,dia je sanggup pakai fesyen mcm tu..

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Ni mesti Ezuwan kasi pekerja dia suruh siapkan atau dia sendiri lupa nak betulkan. Tak kan la chacha nak pakai baju macam tu. Nampak bra, terlondeh. Artis2 kan suka pakai baju fit ikut bentuk badan. Ala…event pun dah lepas. Forgive and forget je la. Next time buat elok2 bila nak sponsor sesiapa. Lain kali artis kena buat last fitting awal sebelum gi event. So … masalah macam ni tak timbul lagi.

    Chacha pun bersalah juga. Tak kan la hantar sms kat Ezuan pun tak sempat. Tak sampai 2 saat pun. Atau suruh pengurus bagitau pada Ezuan. Mungkin perbalahan ni tak berlaku.

    0

    0
    • minah jambu sentiasa merah biru says:

      emma ngan adek dia pon sama bodoh nk mampos ! dh tau baju tu dia tk bekenan sms la siang2 sengaja nk malukn ezuan satu malaysia huh !! mentang2 la dh bertudong ape aje yg u dh cakap kn tentang ezuwan konon dh boleh menang huh !!

      0

      0
  8. shasha gojes says:

    aiyo buruknya baju ni. tu apasal tali bra tu macam dah nak tertanggal je ? aiyo. macam macam la gaduh pasal baju la itu la ini la

    0

    0
  9. Anggerik says:

    Aku rasa dia jahit betul jer, sbb gmbr tuh close up sbnrnya, cuba tgk gmbr blkg tuh, elok jer jahitan kat ketiak tuh, aku rasa leher luas baju tuh, sbb tuh dia boleh adjust utk bg nampak jahitan tuh xsama, lps tuh motif sgt pakai bra warna hitam?pakai warna kulit la woi, xpun pakai yg xde tali, daaaannn kenapa xpulang blk baju tuh kat designer smpi skrg?aku xsokong dedua, tp sbb aku rasa desinger xkan bodoh sgt nak buat baju sambil lewa, dan aku rasa artis tersebut sepatutnya inform sblm majlis mula, dia ada masa stgh jam utk amik keputusan utk xnak pakai baju designer, nak taip sms 5 minit pun xsmpi weh…

    0

    0
  10. mee kari says:

    This dress is hideous. no offence.

    0

    0
  11. Bab says:

    Its a fugly dress. I would do the same thing like her. Memalukan betoi!

    0

    0
  12. aku says:

    hoh.. kalu baju cmtu jual kat pasar mlm pun aku x hingin.. xde kelas lgsung.. nama je fashion designer.. duk heboh sgt mcm ko buat baju tu dah abis grand la konon..

    0

    0
  13. cik manis says:

    ..BURUKK GILOSSS..MAK SENAH BELAKANG UMAH AKU LG LAWA BUAT DRESS…BARU 80 HENGGET SEPASANG

    0

    0
  14. londeh + ape yg nk terbuka tu says:

    hagak la emma oi.. nk tunjukkan kebenaran.. tu ha tali bra adek awak nk tercabut tu haaaa.. #PublishBody

    0

    0
  15. kain langsir says:

    mmg patut pun x pakai… buat lain dri yg dicakap. baju mcm kain langsir. buat lap kaki jerr bju mcm ni. baju kelawar lgi ok.. sopan pun sopan.. ngeh3

    0

    0
  16. TT says:

    baju designer ke ni?? really?? btol?? jgn tipu x baik taw..bagi free pon aku taknak!!

    0

    0
  17. aihh says:

    baju apa ko buat ni.. tali bra semua Nampak….

    0

    0
  18. oyo sotto says:

    cha cha mmg ade hak xnak pakai kalau baju ni ade mslh. tapi cha ko kena la bgtau designer tu sendiri. jgn la suh PA ko yg jd org tgh. lagi manis la kalau ko ckp sendiri apa mslh baju ni dan kenapa x nak pakai. xla jd isu. ni ko mintak maap pon kat meletop. mintak maaf personally kt designer tu..habis cite.ko ingat ko diva sangat smpai nak mesej pun xleh. sume suh PA ko.

    0

    0
  19. Sha says:

    seb baik x pakai…x lawa pun…

    0

    0
  20. Betul ke dia designer? says:

    Hahahaha baju designer ke ni?
    Macam baju kat kedai sewa costume je, made in china.
    Menyalak mcm baju lawa nau. Sekali tgk, nan hadoooo

    0

    0
  21. MANLAMBONG says:

    jangan pulak mu kecek mu belajaq bt baju kat uitm yer
    uitm tak ajar buat baju macam nie…

    0

    0
  22. Biskut says:

    baju tu tak la cantek mana pon…yg designer ni meroyan ni kenapa….

    0

    0
  23. sue says:

    tak payahlah cari sponsor baju untuk event, lenkali pegi je kat butik Bangunan Mara KL tu. tempah satu. murah pun murah, bagi sokongan kepada usahawan bumiputra lain yang lebih berbakat. bukan yang gila glamour.

    0

    0
  24. Ninak says:

    YUCK!!!!!! Bagi free pon aku tak mau baju ni. Soooooo ugly.

    0

    0
  25. Mek Ti says:

    Cha, awat tali bra hang mcm nak tertanggal? O.o

    0

    0
  26. che nor says:

    yang ni kome bising2 baru la betoi, aurat tu dik aurat!!!!..ni tang zahiril azim p solat kat parking yang tu p kecoh satu alam org tu buat ibadat dpt pahala..

    0

    0
  27. lady banon tiruan says:

    hodoh nk mampuss…klu aku pun x pki ????

    0

    0
  28. sid says:

    The dress looks so cheap dgn manik2 gitu. Kalau i, i pun malu nak pakai. Kenapa designer dia hebohkan di internet. Dia sendiri tunjukkan ketidakmampuannya sebagai designer. Jatuhkan nama sendiri.

    0

    0
  29. mak mah naik angin says:

    dah nama ade embong2, designer jahit la ade gelembung2 cikit. tak gitew?

    0

    0
  30. Anonymous says:

    haha..betul tu..si pemaikai pon nmpk berisi ler pki baju ni

    0

    0
  31. baju gelombong says:

    errk,

    aku cuma nak bagi pandangan ‘first impression’ aku kat baju yang aku tengok tu. memang tak cantik. mcm baju standard butik pengantin biasa.

    0

    0
  32. Jamal Pak Tongkol says:

    Nama pun fitting dik oi, memangla tak kena dgn badan.
    Dalam session fitting la orang alter celah mana yang tak cantek.
    Dalam isu tali bra tu rasanya xdela keterlaluan sangat.
    Kalau x selesa, boleh guna bra yang xde tali atas tu, x pun pakai korset.
    Lis atas tu boleh guna yg tak transparent sgt.
    Semua pun berpunca dari communication.
    Kalau x nak pakai, ckpla elok2.

    0

    0
  33. zaza says:

    erm.pelik. kenapa dia pasang manik2 mcm tu ek? sebb manik2 tu nmpak murah. mcm beli kt jalan TAR jek. dgn beso2 gelmbong2 mcm tu. pastu lengan dia sapa2 pon yg pakai walaupun kurus mesti nmpak gemok. ni ezuwan ismail yg selalu masok tb tu ke? xlayak lgsung adi designer terkenal. akak keje kedai jahit kt Medan Mara tu lagi bagus kowt.

    0

    0
  34. wanAzizahdiliwatAnuar says:

    Nama pun pondan!!..perangai pun pondan lah…kalau Gay tu lain skit kejantanan tetap tip top….#perekafesyenPONDaN #taknaklahakuuu…

    0

    0
  35. kiah kokdiang says:

    cntik lg bju2 pengantin kat kokdiang ni..opssss~~~ jgn mare nnti kna hashtag #gilafamous..hahaha

    0

    0
  36. why bother says:

    bukan baju tu lah yang buat chacha nampak gemok, chacha tu memang gemok sebenarnye. Pereka fesyen beragama islam mohon tetapkan pendirian reka baju yg menutup aurat sahaja sebab bila artis pakai tayang body sume korang dpt share jugak kan sebab korang menyumbang tenaga untuk artis itu mendedahkan aurat! And emma please, awak kadang2 terlalu berusaha untuk speaking londonnnnn

    0

    0
  37. bukanChacha says:

    Biasalah ponen sentap! macam tak biasa plak kwkwkwkw

    0

    0
  38. Org biasa says:

    Bru fitting je kot.. Nmpk sgt baju tu x dipakai btul2… Ezuwan tu selalu buat baju utk ct nurhaliza lagi..semua pon ada slh.. Ptt bncg baik2.. Ni saje bikin panas..

    0

    0
  39. hoho says:

    VURUKnye VAJUUU!

    0

    0
  40. lembupolkadot says:

    rasenya baju2 dalam projek runaway tu lagi cantik….contohi lah artis2 indon, walaupun dieorg mcm tu , at least baju dieorg cantik2. artis malaysia ni x habis2 dgn labuci2, manik2, kilat2…..designer, cuba la jadi creative sket.

    0

    0
  41. Linzy Longkang says:

    pereka nih dari dulu aku dengar citer tak elok bab2 baju nih, dah laa design pon tak semengah mana lah chacha nak selera pakai baju ala2 birthday party budak2 tadika tuh, alahai nak meroyan pon tak kenetempat sedarlah ko ezuwan ismail ko bukan tahap radzuan radziwill seme2

    0

    0
  42. elok lah cha cha xpakai.. memang x elok pn dgn dia…

    0

    0
  43. lalalla says:

    baju ni designer tu buat ke or beli kat online boutique yg pre order dari china?? gila takde quality. nampak murah. modify ckit pastu jual kat artis beribu2… serious nampak mcm baju china yang harga RM59.90.

    0

    0
  44. MANLAMBONG says:

    untuk anak2 em maembong
    pakai baju kurung masa raya dah la..
    nie jenuh minta sponser sana sini
    bila buat tak ok
    nak marah pulak
    nama pun FREE kan…
    hambik ajer la….nak demand benda yang free..aparaaa
    untuk designer plak
    ko tu buat ar baju elok2,,,ikut saiz yang nak..nie kalau org tempah kat ko n ko buat macam nie jangan harap ar nak bayar….
    kak peah buat baju kurung kat kampung aku pun kalau dia salah potong kain,dia bayaq harga kain tu tau
    buat malu persatuan tukang jahit n designer sedunia ajer
    harap2 bukan ex student uitm la kan kan
    #gilaglamour
    #artis suam2 kuku

    0

    0
  45. yana says:

    baju buruk cmtu terdedah sane sini nk sponsor mmg org xnak lah.xyah nk kecik ati sgt..mmg baju nyer hodoh.

    0

    0
  46. singgahsebentar says:

    Lorrr…buruknyer baju tu…mak aku buat baju lagi lawa..patutlah chacha tanak pakai…aku yg bukan retis pun takkan pakai punya…color combination, those manik2 aiyooo…wrong combination from head to toe..

    0

    0
  47. chalie22 says:

    buruk gila kot baju…eeewwwwww….

    0

    0
  48. Hanez Suraya says:

    Ezuwan ni kan pondan. Pondan kan memang gini.

    0

    0
  49. Juli says:

    Pakai baju kebaya lagi cantik….

    0

    0