Written by Bella | November 30th, 2016

Insiden telefon bimbit Ayda Jebat dirampas oleh seorang pengawal peribadi ketika ingin selfie bersama bintang rancangan popular Running Man, Lee Kwang Soo  mendapat perhatian ramai. Malah, video detik-detik telefon Ayda dirampas sudah viral.

Ayda dan peminat beliau tidak berpuas hati dengan apa yang berlaku dan pelbagai komen serta spekulasi berhubung isu berkenaan hangat diperkatakan sehingga hari ini.

Namun, seorang individu dengan nama Abdullah Aziri Pauzi menerusi akaun Facebooknya telah menjelaskan perkara sebenar mengapa telefon bimbit Ayda dirampas.

Difahamkan, kesemua selebriti yang terlibat didalam acara Running Man Challenge Malaysia, termasuk Ayda Jebat telah dilarang untuk mengambil gambar ataupun selfie bersama Lee Kwang Soo seperti yang termaktub di dalam kontrak yang ditandatangani oleh pihak penganjur iaitu 100 Plus dan Sony. Hanya jurugambar rasmi sahaja yang dibenarkan untuk mengambil foto ataupun video Lee Kwang Soo.

Penjelasan Mejah:-

Dalam kontrak yang ditanda tangani oleh pihak penganjur ( 100 Plus dan SONY), kontrak itu secara jelass menyebut bahawa hanya official photographer dan videographer sahaja yang dibenarkan untuk merakan gambar/video.

Even, before the event itself, kesemua selebriti-termasuk Ayda Jebat, Ajak Shiro, Shahrul Ridzuan, Hafiz Syahrin Pescao55 dan suami Hanis Zalikha (aku tak ingat nama dia apa) dan di brief oleh pihak penganjur bahawa selfie atau gambar tak boleh diambil.

Tindakan Ayda Jebat sebenarnya selfish, dan sebenarnya dia dan pihak penganjur berkemungkinan boleh disaman atau didenda oleh kompeni yang menguruskan Lee Kwang Soo akibat tindakan mahu selfie tersebut.

Mungkin ada yang mempertikaikan mengapa Ajak Shiro sempat selfie. Hi ini mungkin kerana, dia bernasib baik dan mendapat rezeki kerana terlepas dari pandangan body guard yang menjaga Lee Kwang Soo.

Kesimpulannya, jangan marah penganjur. Jangan marah body guard.

 

Nampaknya perkara ini sudah dijelaskan. Harapnya selepas ini tiada lagi spekulasi lain yang timbul. Mungkin Ayda Jebat boleh memberikan komen mengenai penjelasan ini.

Sumber Berita : Facebook Abdullah Aziri Pauzi

95 responses to Isu Telefon Bimbit Ayda Jebat Dirampas : Individu Ini Tampil Jelaskan Perkara Sebenar

  1. geng says:

    ate xde org ke yg bgitau dulu xbole selfie??cmne plak si saharul xde kerusi tu?kalo aku jdi sharul aku minx je kerusi time tu

    18

    0
    • sleepyhead says:

      Mengikut pada apa yang ditulis oleh brother tu, memang dah di’brief’. In fact, dia ada kata yang supposedly handphone pun tak boleh bawak atas stage. He said that sepanjang event tu, boleh je Ayda tu kasi hp dia dekat orang lain suruh pegang. Tapi, dan2 bila naik stage untuk sesi bergambar, dia bantai bawak phone. The contract yang dipersetujui dengan management Kwangsoo is only 8 group photos and 40 autographs to the fans since diorang nak maintain Kwangsoo punya exclusivity. Nak banyak lagi, kena bayar lebihlah kan? Kwangsoo tu pun kerja kot, bukan datang shopping kat mall tu.

      104

      0
      • aku says:

        contoh la..kalau dh d brief..aku pelik..apsal ms ayda kluar hp nak selfie.. 3 org artis lain (yg konon korang assume paham xbole selfie..ayda je yg konon xpaham org da brief kan) bole sama nak join selfie..plus xde sorg pun yg mcm halang ckp..eh..jgn selfie..n pelik gak..tiga2 org tu pun terkujat bila hp kena rampas…huhuhu..

        5

        5
        • Anonymous says:

          dh nme pun artis…buat2 laa terkejut..ntah2 sume x fhm ape y terkandung dlm contract tu..xpun time brief sibuk berselfie…dh phm sgt daa perangai sekor2 artis malaysia ni…dh beritahu bl timbul isu konon2 nk viral cam diorg tu baik sgt…padahal dh dberitahu sblm tuh….slhkn org lain je..diri sndri y slh xnk mengaku…

          52

          0
        • kuku says:

          aku sbnrnye marah sbb nmpk sgt management kwang soo ni amik kesempatan kat international fans kwang soo.. konon nk jaga exclusivity artist..tp sbnrnye kt korea kwang soo ni x exclusive pn.. dia hanya famous krn berkwn rapat dgn jo in sung, joong ki n jong kook..

          kalo kt korea, bersepah rakyat dia selamber je selfie dgn artis2 besar termasuk la yoo jae suk.. kalo kat malaysia, singapore, indoesia, thailand, china n vietnam, punya la payah nk dekat dgn artist dia..

          aku antara peminat kwang soo.. tiap2 minggu google psl dia.. skrg ni kwang soo tgh berlakon drama Entourage.. drama tu flop kt korea.. rating 0.7% je.. tp yg klakarnya, China sanggup beli drama tu jutaan USD sbb kwang soo jd pelakon utama.. haa, nmpk x cmne dorg wat duit.. kalo bukan krn international fans, dorg x laku pn taw

          1

          3
        • Anonymous says:

          semua bodoh… artis korea je pun.

          23

          1
        • KUIS SIKIT says:

          BILA MANUSIA MEMUJA MANUSIA BUKAN ALLAH. KESIAN ORG2 CAMNI.

          16

          0
        • sleepyhead says:

          Sebab sebelum si ayda ni keluarkan phone, memang ada photographer tengah amek gambar kat bawah tu. Sebab tu semua dah standby posing bagai. Then, si ayda kelaurkan fon, terus nak selfie. Kau rasa diorang nak ke malukan minah tu dekat khalayak ramai dengan tak pose for the selfie?

          4

          3
      • Smapahkoni says:

        Kelakar tgk retis mesia ni, dulu bila org duk kutuk kpop retis mesia pon join sekaki, ajak shiro tu x habis2 perli kpop kt maharaja lawak..last2 bila jumpa die yg terkinja2 cam beruk haha

        4

        0
    • Lahahahahai says:

      padan muka. akhirnya semua terpancar kebodohan sendiri. x kemana pun selfie dgn selebriti. apa ko dpt ngok?

      22

      0
    • Anonymous says:

      kebanyakan org msia ataupun asian.. memang jenis takda etika dan suka langgar rules. Saya ckp kebanyakan ya.. bukan semua. Many try nak berubah.. alhamdulillah, moga kita sama2 berubah menjadi warga yg lebih beretika dan tahu menghormati rules.

      6

      0
  2. tuan says:

    selfie nie benda yang natural between artis & peminat.
    kpd penganjur sila pastikan tetamu (lee kwang soo & team) ikut peraturan & cara tuan rumah (malaysian fans).
    then penganjur jangan nak pentingkan diri sendiri. cuba bayangkan event tanpa fans? lesu & sunyi je kann.

    1

    32
    • sleepyhead says:

      Errr, tapi yang selfie tu artis yang dah sah2 di’brief’ tentang peraturan ni. And, aku tak rasa apa yang payahnya untuk diorang minta je gambar from the official photographer. Apa susah? Lagi clear gambar tu. Tak payah sakit2 tangan nak berselfie bagai. Bukan takat sekeping, beratus2 keping organizer tu boleh bagi kat diorang. Dah dapat, upload jelah kat instagram ke, facebook ke, apa2lah.

      70

      0
    • U says:

      Bukan masalah event tanpa peminat sendu ke apa. Masalah dia breach of contract. Dah organizer jemput dia ke sini and organizer pun dh setuju dengan syarat dia bagi, tak boleh la buat ikut suka. Kau ingat senang2 boleh langgar contract atas dasar siapa tuan rumah and ikut benda yg kau rasa natural ke? Memang dia tetamu tapi dia tetamu yang tengah in demand and ramai nak tengok, mestila company akan deal macam2 sebab nak bawak dia datang sini.

      51

      0
      • kukukakikucagu says:

        Nk jaga exclusivity konon..bajet2 hot la mamat ni..aku pn xpaham away sume pakat nk selfie ngan mamat ni…muka cm penyapu je…hahaha…..hemsem lg artist mesia..shaharul rizuan..ajak n hairul..hmmm…

        1

        17
        • tgok bakat says:

          kukukakikucagu nie mesti jnis minat ikut rupa… eeee… sian.. org minat sebb bakat die yg menghibur… kalo setakat ang nk layan rupa utk minat
          ang layan pergai artis malaysia nie smpai muntah.. xberkembang lnsung.. tu la terlalu sgat hadap drama malaysia

          9

          0
        • Sojo says:

          Org minat die sbb die berbakat, majoriti artis korea berbakat kalu dicompare dgn retis mesia ni, tp sesuai la dgn peminat die yg hnya tgk rupa, contohnya engko haha

          1

          0
    • Anonymous says:

      bila budaya selfie menular. tuhan ko tak nk sanjung. artis korea tak basuh berak ko puja. lepas tu meroyan handset kena rampas. lol

      6

      2
  3. abang bot says:

    Tolongla, cheap gila tajuk beautifulnara. Perkara sebenar apa? Apa yang sebenarnya?

    Ni je ke standard korang ade? Atau korang memang cheap. Being famously known as cheap is a bad thing bro.

    0

    31
  4. sleepyhead says:

    See, I knew it. Sebab sangat jarang events macam ni ada yang selfie atas stage.

    29

    1
  5. Anonymous says:

    Nampk sgt pakai sgn je Tk baca syarat kontrak.. Patut dia diam rupanya dh buat salah haha

    65

    0
    • ikutakulah says:

      Lagi penting, orang kasi briefing, tak fokus, tu yang tak tau.

      54

      0
    • Anonymous says:

      bkn main sign je this problem adalah ARTIS MALAYSIA TAK FHM BAHASA INGGERIS…sure laa contract tu dlm bhs inggeris kannn???kann dh kantoi…hahahahaa…..pdn muke artis malaysia..berlagak cam diva dan sombong nk mampus…

      32

      1
  6. Aku says:

    Jadi kita dah tahu perkara sebenar. Takyah nak marah marah sangat. Tapi yang aku kelakar ayat “Suami Hanis Zalikha (Aku tak ingat nama dia apa)”. Hahahahaha. Kau tak femes, bajet lebih je Hairul hahaha.

    76

    0
    • aku says:

      gedik betul kan..hanis zalikha kau kenal.. hairul azreen yg juara fear factor malaysia tak kenal…so fake!

      0

      46
      • Anonymous says:

        ape y fake nye…si hairul tu pn bkn femes..ko igt sume org layan ke fear factor tuh….setakat juara fear factor je pun tp berlagak mcm ape…pastu terus label diri kapten…tlg laaa….xde sape y iktiraf pgkt kapten kat si hairul tuh…die je y perasan lbh…len laa ko amik lesen penerbangan lulus ujian blh laa nk cop diri tu kapten…setakat fear factor…program y x mendatangkan hasil pd ngra…hahahaha…ape sumbangan diorg ni lps mng fear factor??nothing !!!

        90

        0
        • aku says:

          jap..so, ape sumbangan hanis zalikha pada negara? haha..aku ckp fake kang ko marah..

          24

          0
        • jemah jem jem says:

          ohhh setepek!!!! correct correct correct

          11

          0
        • Pedop says:

          Betolllll aku pon x tau name laki haniz zalika tu..

          11

          0
        • Anonymous says:

          aku : ape motif ko nk ckp org fake bl diorg x knl @ xtau nme hairul tuh??ko expect sume org kat malaysia ni knl sgt ke dgn artis kesayangan ko tuh…mungkin si penulis atas tu igt2 lupe nme si hairul tu..tp die tau y laki tu laki si hanis zalikha…kire baik laa die tls ayat “si laki hanis zalikha”….its normal laa klu ade di antara mrk2 kat luar tu x kenal hairul..bkn femes mne pun..muke pn jarang kuar kat tv..lain laa klu aaron aziz org xtau..tu yee mmg fake..ko tu ttb nk sentap ckp org fake bl org x knl hairul…puiii…ntah2 ko ni hairul…hanis tu sblm jd artis die sorg blogger..mne tau mamat tu knl hanis melalui blog…sng cite sume artis kat malaysia ni x de satu pun y menyumbang ekonomi ngra….menjahanam lg ade laa..sume bnde nk sponsor..beranak pn sponsor…org y sopnsor pun banggang…pastu berlagak cam kaya sgt,..padahal sponsor..

          2

          0
      • hanum bazuka says:

        ntah2 yang tulis ni si hairul…wuhahahaha

        1

        0
  7. saksi tempat kejadian says:

    Bagi yang takde di tempat kejadian, meh aku habaq mai. Aku teman bini dari awal event tu sampai la habis. Dan memang jelas berkali2 Emcee event tu Zoey (DJ radio), da kata jangan amek gambar and post kat mane2 kepada fans yang dapat masuk ke stage. sebab ada official photographer yang akan ambilkan gambar dorang.

    And even masa meet and greet session pun, penganjur da warning kata jangan bawak phone naik pentas. Simpan dalam poket. No selfies allowed.

    Ayda nie degil. Da kata jangan, buat jugak. Nampak sangat dia tau xboleh sebab dia bawak phone naik stage pun da macam sorok2. Then try cepat2 nak selfie. So either dia tau tapi degil or sign kontrak xbaca, or mase briefing, xnak dengar. so xpayah la nak berlagak victim sangat.

    and mamat xda kerusi tu..alaaa bro..gi mintak je la kerusi kalau xda kerusi..payah sangat? nak merajuk xda kerusi nak duduk..tah pape la bro..be a man and suck it up la..

    7

    0
    • Not korean bias says:

      Ermm entah bila la artis2 malaysia ni nak matang, bijak dan berubah kan…mentaliti artis malaysia yg bajet2 seleberiti sngttt…nk bajet2 diva…sbb tu artis kita xramai yg berkembang…

      0

      0
  8. Yekeni says:

    Yup. That’s how you jaga artists’ exclusivity. Bukan mcm artis2 malaysia yg dok selfie duckface everyday. Even artis yg sort of top pun nak berselfie duckface, gedik2.

    Nak makan, selfie.
    Nak make up, selfie.
    Nak tidur, selfie.
    Bangun tidur, selfie.
    Nak exercise, selfie.
    Naik kereta, selfie.
    Nak manja ngan anak, selfie.
    Nak manja ngan laki, selfie.
    Nak cium, selfie.
    Nak peluk, selfie.
    Suami baring atas peha, selfie.
    Shopping, selfie.
    Nak doa, selfie.
    Segala galanya lah selfie.

    No class.

    110

    0
    • nerofbb says:

      betul. artis malaysia mmg cheap. tak ada exclusivity…

      13

      0
    • brunes says:

      true saya ni org brunei, nak ambil sorg artist ni jadi duta produk saya pun dak tak jadi cos tak pandai jaga exclusivity. kita tegur dia marah pulak, bukan tak bayar cek ooiiii… but its okay we have reendorsed an artist from indo, alhamdulillah tak tunjuk diva and kalau tegur dia faham.. just sharing ye artis2 malaysia sekalian, dont act like being an artist makes u feel priviliged and boleh exempted kalau buat salah. esp ayda punya statement lepas insident ni mak oi bukan main play victim lagi, obviously you didnt read the contract *rolls eyes* #jangankecamsaya

      15

      1
    • mm says:

      ha kan lagi2 bile nak promote drama or filem kadang selfie mcm over pulak, bile da byk sgt selfie wefie pastu kuar gosip pastu nafi pastu tup2 eh btol plak bercinta bagai pastu bile gaduh abes sume selfie wefie kena delete..ewwww mmg xde exclusivity langsung

      4

      0
  9. semak says:

    alah aq ada kat sana masa tu . org brief sibuk tergedik2 tersengih2..sbb dpt turut sama joint event dgn artist international. org lain sibuk bersoal jawab dia berlagak diva. org lain sibuk baca kontrak dia buat dono. ko X paham bhs English pun…ikut lah mcm hairul azreen n ajak shiro tanya minta explain in detail. hah..skg ko hadaplah kesannya.

    94

    -1
    • Lol says:

      That soooo low of her. Before dis explanation, i wonder if d organizer give a briefing on whats do n whats dont during d event. It turned out begini pulak kejadian retis geletis sekor ni.
      To her die hard fans la, please2 nasihat dis copycat artist of urs kay. Show some profesionalism.
      Such a shame tho.

      48

      0
    • Anonymous says:

      Konklusinya dik da, its not always about you.

      4

      0
  10. jongjonginai says:

    lagi 1,die hard fans ayda tolong bagitau dia tak payah lah nak berAdik Adik bila bercakap dengan orang.menyampah aku.tunjuk sikit profesional tu.bahasakan jelah diri kau tu ayda atau saya,tak boleh ke??tak payah nak gedikkkkkkkkk..errrggghhhh

    86

    0
  11. artis K-pop muka plastik says:

    Hadap sgt dgn artis Korea…nah…kan dah kena. Artis Korea ni tak pandai mati, tak pandai tua ke tu yg jaga sangat standard dia tu? Sumpah…semua artis dlm dunia ni hidup & mati dgn belas ehsan peminat. Kalau takde peminat…mereka is nothing & just be a normal people. So… tak payah nak demand sangat bila popular… bodoh punya peminat peminat K-pop yg minat nak mampus kat artis muka fake plastic tu.

    1

    40
    • joey says:

      kalau ko suka makan petai. tak payah la nak mempertikaikan orang suka makan asparagus~

      kalau ko tak minat kpop, tak payah la nak kutuk fans kpop. kalau nak cerita pasal artist dgn fan, rasanya kpop artist n fan lagi tahu kut betapa artist kpop sangat dependant pada fans. nak kawen pun fikir banyak kali sebab tak nak betray fan. dan sebab tu la dorang ada exclusive contract. nak kata artist tu berlagak pun tak. kwang soo datang first dulu leklu je ajak fan selfie kat parking. cuma kalau event camni, kalau sorang dah terlepas selfie, agak2 mau berejam nak kasi fan sume pus ati dapat selfie.

      54

      0
    • nana says:

      kwangsoo bukan kpop artist la.. kpop is a music genre.. kwangsoo cannot even sing.. he is known as one of the running man member.. running man tu variety show.. yg buat org gelak2 tu.. nothing to do with kpop.. jangan double standard sgt dik..

      32

      0
  12. RESPEK says:

    Ok if btul dh brief then mmg btul ade kesalahan di pihak ayda…just nk tau dlm kontrak ada mention yg boleh memalukn atau mngaibkn org sbegitu rupe ke?.rampas hp secara kasar? Mcm ada cara yg lbih sopan je kn..selfie was not the main point…the issue is manners…jgn samekn level bodyguard dgn samseng…

    0

    66
    • madhuri dxt says:

      rule is rule dude. taknak ikut rule, takyah join in the first place.

      67

      0
      • kobetz says:

        Uish.. madhuri dixit ke ni? Aku minat gila ngn ko. Sori ckp melayu. Takut xphm..????

        19

        0
      • makjemah says:

        tu la pasal. rule simple camtu pun tak boleh nak follow. xkisahlah artis ke x. rule tu xsusah mana pun nak ikut (-,-) respect each other agreed tnc sudah…

        30

        0
    • roy says:

      kiranya kalau polis tahan dan saman ko tengah jalan yang sesak,polis tu takde manners la kan sebab konon memalukan dan mengaibkan ko depan orang ramai….

      ko buat salah tu citer lain….tak gitu?

      13

      0
  13. Anonymous says:

    Faham sangattttt dah perangai orang sekarang. Bila orang explain bukan nak pay attention betul2. Sebab tu, ikut terjah buat sesuka hati. He’s just doing his job.

    38

    0
  14. Yana says:

    Alaa..si ayda jebat ni dia amik phone dia masa dia kalah main game tu(mintak kt manager dia).. dia bosan dok main phone je kt tepi tu(aku kt blakang dia masa tu).. time nk berselfie dia g kuar kn phone dia lg wtpe.. dia yg slh.. yg ajak tu nasib baik bodyguard tu xnmpk.. alaa dh mmg slh xyh la post rude la ape la..

    23

    0
  15. Tasah Sillah says:

    Tapi perlukah merampas mcm tu? Aku tak suka la Ayda tapi aku rasa agak kurang ajar la bodyguard tu. Sampai LKS pun tergamam waktu tu. Buat malu je.

    0

    24
  16. anon says:

    NAMPAK SANGAT SEPARUH ARTIS MALAYSIA NI JENIS TAK PAHAM BAHASA ..
    DAH ADA AGREEMENT PUN TAK PAHAM BAHASA LAGI . LAGI NAK ACAH2 UP STATUS ” RUDE ” BAGAI . SENDIRI YANG RUDE TAK SEDAR PULAK ..

    33

    1
    • aku says:

      bukan rude..tapi tak paham bahasa.. mmg rakyat malaysia mostly mcm tu kan..lagi kita kata tak bole..lagi tu la dia buat..sama la mcm drive kat laluan kecemasan…parking kat tmpt oku.. dlm train duduk kat tmpt org tua/ wanita mengandung..buang sampah kluar tingkap kereta.. benda2 cmni la..so terbukti la..ayda jebat tu rakyat malaysia …kih3

      38

      0
  17. tuti says:

    Haha..pdn muka..u r so damn rude konon…to aida u r so damn stupid!

    25

    1
  18. Pink Nemo says:

    Bg Kak Nemo la kan.. AJ salah sbb buat2 xpaham agreement. Penganjur salah sebab xbg kusi kt celebrities Malaysia.. pak guard salah sbb rampas hp dgn cara unprofessional. Yg betul cume LKS.. sbb xde org kutuk die dalm kes2 berkenaan. Hidup zirafah!!

    42

    0
  19. Anonymous says:

    skrg dh terbukti sape y benar sape y slh…kpd ayda sila mohon maaf ats kesilapan anda sndri…ngaku je y anda TAK BACA CONTRACT tu dan xfhm bhs inggeris….hahahha…kannn dh malu sndri…..nk tutup slh sndri ckp org rude…cheap artis…

    21

    0
  20. anono says:

    boleh ja kot mintak ayda jebat delete gambar tu bila dah turun stage. tak payah rampas macam tu. ???????? kan dah jadi isu.

    1

    16
    • lynn says:

      Bila kontrak kata TAK BOLEH SELFIE, org yang kerja mcm bodyguard tu dalam risiko dipecat dan sebagainya kalau dilihat gagal menjalankan tugas diamanahkan.
      So, cara dia yg kasar tu mgkin sbb geram bila ada org bg risiko mcm tu kat dia.
      Or nak tunjuk dia buat kerja.
      Salah siapa? Bodyguard? Nope.
      Salah yang tak reti bahasa, tak baca kontrak.
      Learn to follow the rules

      44

      0
      • bukanfansayda says:

        kes kerusi SR
        kes selfie Ayda
        rasanya lepasni kalau dapat offer pagi diorang dah taknak kot. hahahahah
        ye tau ayda langgar contract tapi kau boleh hormat sikit kot artis yang dah promote berbulan bulan kau punya event ni. ada terfikir tak depan ramai peminat yang tengah tengok tu apa diorang rasa. kalau fans yang buat kau boleh lagi rampas depan orang ramai. ni artis yg jayakan event tu sendiri saya rasa memang tak patut jadi macam ni

        #sayabukanpeminatayda

        1

        14
        • Me says:

          Dlm banyak2 komen aku nak reply yg satu ni..ko rasa fans ramai kat mall tu sbb artis m’sia promote ke?diorg datang sbb lee kwang soo la..ko tengok je la,ji hyo dtg sini xde promosi kat tv pun mall still penuh..running man dah popular 1 dunia..tak perlu harap artis tempatan promote pun

          45

          0
        • silameninggal says:

          Ni nak bg info kat ko sbb nmpak sgt nye close minded x tau apa jadik kat luar.. Artis korea ni die femes bukan kt korea shj, bukan kat mesia shj, bukan kat asia shj, tp serata dunia, ko ckp dorg perlukan retis mesia utk promote dorg? aku rs baik ko lari laju2 pastu langgar tiang letrik sbb bodoh sgt statement. Bukan peminat korean artist tp aku xsebodoh tu nk ckp dorg ni perlukan retis mesia utk promote haha

          1

          0
  21. FC says:

    Maybe the briefing was done in English so she tak faham lol.. anyway definitely AJ’s fault for breaking the rules first …

    24

    0
  22. zzzzzz says:

    kenapa anda di saman..kerana sy berselfie dgn retis korea…so funny

    1

    7
    • Makcik Kau says:

      Tak cerdik.
      Bukan sebab dia berselfie isunya
      Dia breach contract la sbb dah tulis kata takleh bergambar

      Makcik yg duk ceruk dapur pun paham cerita ni

      Slow!

      13

      3
  23. kk says:

    Breach of contract jgn main2 okay, boleh kena denda..hihi..lg satu aku rase mcm x proper bila event cmtu pastu ko trus kuarkan hp berselfie wefie bagai. sbb sangat jarang international artist if ada event trus mcm x nyempat2 nak selfie cmtu. cakap org lain rude tapi diri AJ sendiri hanye org yg ade kat situ je tau..oopsss

    22

    0
  24. melati says:

    saya heran…kenapa org minat kt Artis K.Pop..ni…!!! semua Palsu : Muka palsu , tgk ler Samsung dh tk boleh naik pesawat tk lama lagi Artis2 Korea pun tak boleh naik pesawat ..nanti takut Meletop…!!!hihihiiii

    2

    9
  25. baik hormat diri sendiri says:

    SKADARRRR…..FAN MALAYSIA BODO2 SEMUA….PUJA LH SHABIS HATI KORANG…..ARTIS KAYA RAYA…KORANG TETAP PAPA KEDANA….BOOODOOOH

    4

    1
  26. artisbodo says:

    sudahlh magungkn artis nie….tengok tv dengar lagu dia pon dh cukup….dia kaya kita tetap papa…..bpeluh ketiak brasak mnungu dia tetap sombong bodoh.

    0

    0
  27. Tuty says:

    Apalagi yg minat sgt lelaki Korea ni mna hndsomenya? So Jambu x macho. Lelaki melayu jauh lbih macho n hndsome.definitely bukan citarasa Ku.

    1

    6
  28. dd says:

    lepas ni ketatkan syarat nak jd artis.Budak skrg semua nk ikut artis.jadi lepas ni nak jadi artis jangan main tangkap muat je, bukan takat habis spm pastu gedik sana sini.Cari yg berpelajaran dan perangai elok.Baru jd role model baik.Baru paham bahasa.Ini masing2 pandai bergaya tapi otak tak de

    9

    0
  29. akak akak sangat says:

    Isu sama kebanyakan artis malaysia tak baca dan tak faham kontrak. Masa briefing tak fokus. Moga ini jadi pengajaran kepada semua org. Baca, Faham, Tak Faham Tanya dan Tak Pasti juga Kena Tanya.#jgnkecamsaya.#readcontract#caritranslatorkalautakfaham

    1

    0
  30. Mat dan says:

    Biasalah tu..dlm contract n aggreement selalu mmg ade clause xblh selfie or bergambar dgn artis popular tu kecuali menggunakan official photographer. Dulu pernah bw artis indon, pun sama jugak.siap mintak byr denda kalau ade yg curi2 amik gambar.sbb setiap gambar tu adalah royalti artis tu.kalau gambar dorg kuar mesti akan dikenakan bayaran.artis malaysia sekadar ikut sedap je. Bukan nk mengagung kan artis luar tp cuba bayangkan kalau artis kite buat mcmtu.mesti dh ckp diva xpun kekwat. Padahal si artis tu bekerja.bukan pergi bersuka ria

    3

    0
  31. EMMM says:

    kalau minat bukan bererti puja… jgn bawa Lee Kwang Soo kalau tak boleh bergambar..peraturan apa entah

    0

    10
  32. Mumia says:

    Mula2 terbaca rungutan ayda jebat aku dah tau budak ni setakat nk cari salah org lain ja. Nasihat aku jgn suka acah2 …nanti lemau kena kritik.

    3

    0
  33. Lorat says:

    I knew it. Dah buat salah lagi nak bising, duk diam2 kan bagus. Even retis2 yang lain tu pun senyap jer tak der bunyik komena apa. Now lagi malu sendiri muahahha.

    Kes kerusi tu pulak, kenapa tak minta dari penganjur? Rela lagi ambik video and perli2 orang tu, ada mulut kan minta la masa tu, depa tak bagi, minta lagi. Btw u dia sorang jer ker yang kena berdiri? Artis lain? That korean guy himself?

    8

    0
    • aku says:

      ok, bab kes kerusi tu..nampak no ko x baca betul2 kan apa yg SR tulis..next time baca btol2 b4 komen..jgn nak main hentam je..terang2 dia tulis situ..mamat event organizer tu ckp dh sediakan kerusi…cuma kerusinya je yg halimunan..paham? kang kalau dia mintak lg..ade plak mulut puaka kata dia diva..duhh

      0

      3
  34. Zikry haikal says:

    Haaa kan dah cakap haritu, msti organizer dah bg brief awal2 xleh selfie on stage…

    2

    0
  35. Anonymous says:

    tak apa..nnto pkai tepon abg ye…tepon abg panjang

    0

    0
  36. Anonymous says:

    Dah tu asal mat korea tu slamba ja selfi klau dia pwon tau belah pihak dia blh sman pihak cney…????? Ah semua bodoh lah…selfi ja asalkan 2 2 stuju nak selfi x kta apa2 buat pa penganjur nak kecoh plak..hummm x tau la..peraturan apa ke jenis..

    2

    0
  37. bz body says:

    Hah……engkorang x prnh tgok bodyguard ngra luar ke? lg strict from them…
    bcoz it’s their job to ensure the safety..
    1 more, u all bz bout the incident, korang x rse ke msti ada fan yg x puas hati bout that taking “SELFIE” issue..msti ada yg fikir mntg2 dorang artis then u can take photos with other celebrities even though the rule wasn’t allowed u to do that..Aku bkn anti tp aku juz nk korang fikir bfore judging

    1

    0
  38. hangjebat says:

    regardless siapa pun artis nya , contract ada ikut la .
    setahu aku , korean music industry ni mmg take seriously semua perkara . tngk je la mcm mana KPOP industry diaorg (aku x kata LKS ni KPOP)
    cuma point aku , korean mmg take music industry seriously untk buat duit .
    so x boleh la nk sama kan dngn industry kita , lawak siak korang
    semestinya LKS tu international artis yg dah biasa dngn contract2 mcm ni , artis malaysia yg tak pernah ke-international standard je yg lembab buat acah acah ‘BUDAYAAA SELFIE’

    4

    1
  39. fpeahkokan says:

    kahkahahkahkah…hadap sgt lg ngn retis kpop dan running man tu. sila mampppp

    2

    0
  40. Si PANDAI says:

    BODOH JUGA YANG KOMEN DALAM NI, HAISH MELAYU NI BODOH NYE

    0

    0
  41. Anonymous says:

    Siapa eh nama suami Hanis Zalikha? Serius lupa.

    0

    0
  42. Kaki kuis says:

    Batak korea..phuii

    0

    0
  43. sya says:

    nama suami Hanis tu ,Hairul .. alaa..jgn serius sgt.. prkara da terjadi.. kan situasi masa tu tengah happy dah begambar.. kak AJ x sengaja.. bukan dia sorang seja teruja mau selfie.. setiap kita wlaupun artis skali pun bahkan bukan artis, pun sama jugak.. x dapat lari dari buat kesilapan.. dah..dah.. yg penting skrg kita dah tau apa yg patut n x patut, so kita bljar dari ksilapan yerr.. peace! :)

    0

    0