Written by AbangNara | June 24th, 2013

Sebenarnya dalam hidup ini, memang kena buat silap. Barulah kita tahu mana yang boleh dibuat dan mana yang harus dielakkan. Apa pun Abang Nara respek dengan Yasmin Hani yang mengakui kesilapan berhubung isu tatu di lengan suaminya yang kecoh baru-baru ini.
tatu suami yasmin haniYasmin Hani telah berkongsi gambar suaminya mendapatkan tatu daripada inai ketika mereka berdua pergi bercuti ke Bali. Salah satu gambar ialah seperti di atas, iaitu saat ketika suaminya sedang dilukis tatu di lengan. Kata Yasmin:-

Jika ia satu kesilapan, saya mohon maaf dan saya juga belajar dari kesilapan. Saya harap tiada lagi pihak yang akan memperbesar-besarkan isu terbabit lagi. Selepas isu ini keluar, saya ada juga mencari maklumat tentang hukum melukis inai di tubuh. Saya juga kurang pasti dengan perkara ini dan setiap teguran yang diberikan, saya terima dengan hati terbuka.

tatu suami yasmin hani

Memang banyak teguran yang telah diterima oleh Yasmin dan suaminya berhubung kontroversi ini. Sayangnya ada beberapa orang yang menggunakan kata-kata kesat ketika membuat teguran. Abang Nara pun sedih kot kalau dicaci sebegitu. Tambah Yasmin lagi:-

Cuma saya agak kesal dengan teguran dengan kata-kata kesat. Bagi saya, kata-kata menggambarkan diri kita yang sebenar. Saya bukan tak solat dan tak tahu hukum hakam langsung. Lagipun lukisan itu telah pun hilang beberapa hari kemudian. Cukup-cukuplah bermain dengan isu ini. Ada banyak lagi isu besar yang perlu diberi perhatian

Semoga kejadian ini akan jadi pengajaran buat Yasmin dan suami. Tak perlulah nak tatu-tatu dan sebagainya. Suami anda memang kacak dan gagah perkasa walaupun tanpa tatu di lengannya. Tak gitu?

P.S: 2013 Chery Eastar XT dilancarkan pada harga RM94,040

103 responses to Isu Tatu Di Lengan Suami, Yasmin Hani Belajar Daripada Kesilapan

  1. tupai berjanggut says:

    memang xtau halal haram diorang ni..

    4

    0
    • tupai ke babi ko ni?? says:

      ko bajet serba tau..ko hanya tupai..puii

      0

      0
      • mutiara says:

        ala tu hanya inai..laen kali letak caption ‘melukis inai’ beramai2..jangan letak caption tattoo.
        ia sama jugak macam orang kwen tu, lukis inai kat tapak tangan lah, kaki lah..
        tak dosa pun inai tak halang wuduk.
        cuma yasmin, pakai elok2 sikit, awak islam, dan tengah preggy..nanti masuk angin baru tauuuuu…

        1

        0
        • Anonymous says:

          Pat inai tu tak serius sangat kot, tapi pat pakai baju ala2 berkemban tu yang lebih serius, kenapa sebahagian artis2 perempuan kat Malaysia ni galak sangat nak dedah2 sana sini, tak rasa malu ke???

          2

          0
        • zass says:

          pakai inai xsalah..
          tp yg salahnya bila kita lukis menyerupai tatu..

          1

          0
    • zidada says:

      Bagi aku org mcm kita pun kekadang tak tau inai di badan tu leh ke x pakai.. sbb ia nya akan hilang.. serupa gak inai india yg pengantin selalu guna sampai ke lengan n kaki.. so sama mcm isu yasmin ni.. so aku rasa yasmin ni bgus terima teguran org.. tak mcm retis2 lain

      1

      0
      • mutiara says:

        ala inai bukan tatto ink tu..
        boleh bawak solat.
        tapi yh tolong pakai elok2 sikit..islam..
        dan lagi satu tengah preggy kang masuk angin kang baru tauuuuu

        0

        0
      • Maria says:

        Hubby dia abg Qi Razali ek ? Patot muka pelik . Anyway berinai tu perhiasan perempuan . Tattoo pon nk kecoh , biar la dia . BODOH

        0

        0
    • tupai ke ape says:

      tupai lg tahu ke canne???

      0

      0
      • miss ynwa says:

        tak paham betul kadang2 bila di kritik kata kita menyebok busy body….memang la kita menyebuk sebab islam tu mengajar kite nasihat menasihati sesama saudara….nak ke tunggu bile lagi puluh tahun bile nasihat menasihati tu lenyap?? geram aku sape suke kata menyibuk ni

        0

        0
      • KIMJONGKOOK says:

        Hensem suami dia. Kenapa aku tak hensem macam dia hmmm

        0

        0
        • Kim Jong Kook Handsome says:

          kalau dorang dah sedar bagus lah kan, harap dorang tak buat lagi

          0

          0
        • kim jong kook girlfriend says:

          kita ni orang islam….sebaiknya tak payah lah buat tatu2 ni semua walaupun guna inai…tak manis

          0

          0
        • nenek Kim Jong Kook says:

          yasmin hani bagi tahu laki kau tak payah lah lukis tatu…buat apa ?? tgk kim jong kook body tough tapi mana ada tatu, yg islam pulak gatal nak bertatu..tak paham iols

          1

          0
        • Lembu Gemok says:

          orang dok sibuk pasal jerebu, hal syiah, problem di syria, ko dok bawak publisiti murahan…aku rasa benda macam tu basic kot..kalau ko solat, segala benda yang melarang air kena tubuh, tak sah laa solat ko..kata bodo kang marahhhh…!!!!

          0

          0
        • KIMJONGKOOK says:

          ramainya yang guna nickname cam aku ye.

          0

          0
        • sparta kim jong kook says:

          @KIMJONGKOOK…dorang minat Kim Jong Kook yg running man tu bukannya minat kau yg fake tu, so jangan perasan dorang guna nama kau…kau sendiri pun ambik nama Kim Jong Kook

          1

          0
    • bebibu says:

      seksi kau minah.takyah pakai baju pon takpe..eh ljgn komen lbih2, nti dia ckp” ade isu yg lg besar “

      0

      0
    • olga says:

      APASAL LAKI SI ASMIN NI NMPK HSEM????DULU XHSEM MNA PON,MEREMBES PLAK TGOK NI

      0

      1
    • olga says:

      APASAL LAKI SI YASMIN NI NMPK HSEM????DULU XHSEM MNA PON,MEREMBES PLAK TGOK NI

      0

      0
      • BUNKFACE NO.1 says:

        handsome ke mcm tu…selekeh jer aku tengok..body bukan tough pun ada hati bukak baju tayang kat orang, kesian

        0

        0
    • koko says:

      Cantik or handsome pun tak guna kalau jahil agama.

      0

      0
  2. Yasmon says:

    1st ke idok???

    0

    0
  3. zambri says:

    first

    0

    0
  4. gulahati says:

    seksi banget yaaa?????????? apakah??????????????

    0

    0
  5. Ada aku kisah says:

    1st… yeeehaaaaa… btw yasmin good laa coz amik teguran tuu.. sesetengah artis melenting kaw2 nye bila kena tegur..

    0

    0
  6. Anonymous says:

    hahaha testing2..sy yg kebrapa ae comment?

    0

    0
  7. Anonymous says:

    a;ah..ada lagi isu yg lagi besar..isu tutup aurat ^^,

    0

    0
  8. ace says:

    haram kalu x tutup aurat…kih3

    0

    0
    • mak tam says:

      lifestyle… lifestyle… lifestyle…. hai yasmin apesal pi negara org kena berkemban lepas tu post gambaq ? yg si laki pulak dok buat tatu walaupun jenis yg tak permanent… ini semua lifestyle org bukan islam, tak menjadi isu kalau depa buat macam tu… tapi engkau orang tak sedaq ke yg beragama islam tak patut pun ada “keinginan” nak buat tatu.. itu haram.. lepas tu kenape perlu buka aurat macam tu.. kalau kita beragama islam, bawalah cara hidup islam ke mana2 kita pegi

      0

      0
  9. yola says:

    hubby dia nie bukan bekas ida nerina ke??yang tinggalkan ida nerina yang dah lumpuh tu dulu

    0

    0
    • mak mentua says:

      ye bekas ida nerina ,tapi x pasti dia tgl kan ida nerina pasal lumpuh ke pasal lain x tau la…

      0

      0
  10. Anonymous says:

    seksi vs solat

    0

    0
  11. senah says:

    sekali kau jadi artis, forever kau akan dipuji dan dikutuk. just face it.

    0

    0
  12. anti neelopa says:

    Masya-Allah jahilnya retis ini…

    0

    0
  13. apa2 jer la says:

    inai yg dilukis juga haram utk bakal pengantin2 tu yer…
    kdg benda tu ada sekeliling kita, adik, kakak, sedapa sepupu sepapat kita yg lukis inai tu kita tak perasan.. dok cari salah org..
    APTB

    0

    0
    • propa lebih.. says:

      tu lar.. sokong awak… org lain nampak nor salahnye…sampai mcm tau neraka syurga seseorang tu… padahal kalau kawin berukir cantik2 kat tangan lain lak jadinye…eeee… cantiknye..buat kat mana… kene plak murah cajnye… siap promo kat kenkawan yg lain…tapi kalau org lain salah belako..teori yg sama cara berbeza.. hrmm …kalau nak pkir salah sangat , muka tu pun x leh make up jugak laa… penyet jadi mancung.. buah asam pipi up semacam..huhu..

      0

      0
    • Anonymous says:

      klau pkai inai di jari haram tak ???

      0

      0
      • olga says:

        Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah….wallahu,alam..

        0

        0
  14. EE says:

    selain daripada ambil tahu ttg hukum hakam pakai inai, jgn lupa ambil ringan ttg hukum hakam dalam menutup aurat. tu laaaaaaaggiii la haram dik non!

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Berperangsangka baik2 je la korang nie di hari nifsu syaaban..

    0

    0
  16. Lindan says:

    Bukan inai je ada halal haam..aurat pun sama..ingat ye

    0

    0
  17. kak ton comey says:

    kak ton harap lepas ni hani cari la pula maklumat ttg mendedahkan aurat pula ye.
    sebab hani pun da ckp xtaw sangat tentang hukum hakam ni..
    so dr pemerhatian kak ton, hani da wajib dptkan maklumat tentang hukum dedah aurat.

    sekian salam ikhlas kasih syg dari kak ton comey buat adik hani comey lotte

    0

    0
  18. apa2 jer la says:

    tajuk citer “tatu di lengan ….
    inai ni ramai yg x tau..psl aurat mmg semua dah tau.. mmg bodoh + bangang la kalau nk tmbh gak dosa..

    0

    0
  19. Betik says:

    yasmin hani kata “Cuma saya agak kesal dengan teguran dengan kata-kata kesat. Bagi saya, kata-kata menggambarkan diri kita yang sebenar. Saya bukan tak solat dan tak tahu hukum hakam langsung. Lagipun lukisan itu telah pun hilang beberapa hari kemudian. Cukup-cukuplah bermain dengan isu ini. Ada banyak lagi isu besar yang perlu diberi perhatian” .. wahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkhakahkhakhakhakhkahkahkahkahkahkahkahkahkahakhakhakhakhakhakhakhakhakhakhakhakhak…

    0

    0
  20. paukaya says:

    tutup aurat tu belajor la skali ye..

    0

    0
  21. hullahoop says:

    hmm.. Islam tu indah dan tegas. Sesama umat islam perlu menegur sekiranya ada yang membuat silap.. Tapi teguran itu perlu jelas dan mudah faham tanpa kata2 mengeji… Ok.. same x klu pakai inai kt tangan mase nk bersanding ngn pkai inai kt lengan. Dalam Islam x de pon pkai inai mse bsanding je ke ape ke.. Adat je sebenarnya.. May b Yasmin keliru sbb mse kawen boleh aje pkai inai lukis2.. so dye ase boleh la.. lpas da buat.. kena tegur.. then org mengeji.. baru la dye rujuk kepada hukum agama yang mengatakan haram sbb inai sebenarnya berfungsi untuk melancarkan aliran darah pada luka dan sebagainya (yg ni x haram).. apabila x kena pada tempatnya cam sekadar nak menunjuk atau jd tattoo.. jd la haram… konklusinya.. lukis inai corak2 kt tangan mase nk bersanding pon jadi haram sbb x de function pon pkai inai tu. tapi klu si pengantin berniat nk melancarkan aliran darah sebelum n selepas berkahwin x pe la.. tempek je kat kaki ngn tangan. ade fungsi gak tu. hoho

    0

    0
  22. firman says:

    korang yang banyak comment pasal artis ni….korang cukup ke amal ibadat, sembahyang 5 waktu belum tentu allah terima klu hati kiter tk ikhlas….pandang dan renung diri sendiri sebelum menunding jari pada org..

    Nak tegur pun biar la dengan bahasa yang elok2…klu pndi cakap keburukan org lain pun allah murka…

    0

    0
  23. akula says:

    lukis inai pn haram
    boring btol hidup

    0

    0
  24. SH says:

    Ustaz Hassan Din kata dalam ‘Pesan Atok’ berinai bukan budaya Islam tapi India tapi nak berinai masa kahwin boleh cuma tak boleh lebih dari tapak tangan cth berukir sampai ke siku ke, ke leher ka.kat pusat ka .(yang tu aku kata bukan Ustaz)

    0

    0
  25. walalala says:

    kat murai ada gosip shah jaszle pinjam duit neelofa haha btoi ke????

    0

    0
  26. afa says:

    bagus lah sbb mengaku kesilapan bila bg komen…

    0

    0
  27. alfa says:

    lain kali jgan duk buat tatu tu… kan cantik kalu x de tatu kat badan…

    0

    0
  28. Mirai Suenaga says:

    ok, tau batas agama kan? eh, apasal kau pakai baju nampak bahu ni? eh, kenapa rambut kau tak cover?

    0

    0
  29. Ronggeng says:

    Perghhh kat Malaysia ni mmg ramai melayu yang dasar meleissss…Tgk gambar macam tatu skit, terus hukum orang tu berdosa bagai… check la dulu kesahihan dia..betul ker benda tu tattoo mcm dalam LA Ink…

    Isu tatu inai ni khilaf, Ulama berbeza pendapat, ada yang kata boleh, ada yang kata tak boleh… so tak payah la ramai orang meleis nak mengistimbak hukum kat sini…

    Mmg kerja orang melayu, suka menyebar fitnah, mengumpat and menghukum orang .. bangang sial orang melayu.. buat malu jer… Pastu sket2 suruh tutup aurat la kunun… tak payah nak hipokrit bagai kat sini, kalau baik sangat, takkan korang masuk website beautifulnara yang penuh dgn perkara lagho, tunjuk aurat, tunjuk tetek and makan daging sesama manusia (utk meleis yg bodo n berlagak pandai ini figure of speech yer)… Gi mampus.. meluat and nak muntah aku bila tgk orang meleis komen kat sini…

    1

    0
  30. cik senah yang sopan santun says:

    semoga semua artis2 kat malaysia ni insaf dan lebih peka dalam soal halal haram. Jadi public figure memang la macam tu, setiap gerak geri di perhati, so artis2 sekalian perlulah lebih sensitif. Kalau anda rasa anda nak buat jugak (tanpa pikir status halal haram), buat la di tempat di mana orang tak nampak dan Allah pun tak nampak :)

    0

    0
  31. ...................... says:

    ala yasmin…husband u skg pn aku tengok dh nmpk ensem..x payah la nk letak tatu bagai…lagi x ensem nti…apa pn…ambil pengajaran dgn ap y berlaku ni…

    0

    0
  32. Anonymous says:

    pesal laki dia skg nampak ensem..dlu mcm serabai jer…

    0

    0
  33. Kak Dara says:

    tatu dilengan lukis guna inai basuh air boleh hilang, next gossip Nara . Gossip yg lebih hot artis bercuti pakai bikini ke, pergi shopping pakai skirt pendek ke ni gossip2 yg org suka.

    0

    0
  34. Its tat true says:

    Yasmin..
    Anda berpakaian pun mencerminkan keperibadian anda..
    Sejak bila solat? Jgn mainkan agama nak selamatkan ko..sbb dah sah2 tak solat.
    Dulu ngan ida nerina pun laki ko tu kaki clubbing…
    Ko pun kaki clubbing ngan don dedulu..berpeluk sakan berbikini…
    Kan??

    N tak hensem pun..kecik jerk..bukan lelaki tough…
    N maaf lah yerk..kalau solat tahu apa hukum tattoo walaupun inai…
    Jgn pandg remeh ya…
    Nakberinai sgt..pakai kt jari tu jerk..takyah ukir tattoo yg konon nampak urban…?

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko duk serumah dgn yasmin hani ngn laki die ke yg ko thu dorang sah2 x solat?nth2 ko seumur hidup ko x pernah solat!!

      0

      0
      • Kpd cik anon sewel says:

        Terpulang…aku tak rugi apa2…
        Cuma aku meluat giler bila dah buat salah nak kaitkan dgn agama..come onlah…
        Yasmin…stop mainkan solat..you better watch ur word…

        – jgn nak plastik sgt yerk.

        0

        0
        • Anonymous says:

          mmg la ko x rugi pe2 sbb dosa ko da brtmabh sbb memfitnah owg…mcm ko plak lahirkan si yasmin tu..

          0

          0
      • Lantak kolah says:

        Solat tp berbogel…
        N aku tak fitnah org ok..ini FAKTA bukan auta d persilakanlah ko memback up dia lagi n lagi yerk…

        0

        0
        • pergi mampus la ko says:

          ish2..bercakap mcm diri ko tu baik sgt..aku bkn nk mmback up die ke pe,tp kdg2 sikap manusia yg membabi bute suke2 je nk ltkkan hukum kat mnusia lain..sdrlah skit,kita nie pun x smpurna mana..jgn dok kate owg itu ini..assalamuallaikum..

          0

          0
  35. halimah j says:

    tak payah cari bab hukum btatu ke melukis inai kat badan la pompuan…yg dah terang ko pakai baju mcm telanjang tu ko tau kan ape hukumnya…gebang lebeyyyyy…pooodahhh

    0

    0
  36. sharingIScaring says:

    “When you see a female dressed in a manner that is unacceptable islamically, do not for a moment think that she is lower than you spiritually. if you do that, you are lower than her. believe me, that is the teaching of your religion. she might have a link with her creator that you do not know about. she might have a heart that is tons better than yours. she might have one weakness that is outward, and you have 50 weaknesses that are hidden” – Mufti Ismail Menk

    tp mesejnya di sini bukan nak kata ‘tak tutup aurat tu ok je’ ye…ni lebih kpd yg mengkeji. kan elok doa2 kn yg baik2 kpd org lain. bersangka baik aje. :)

    0

    0
  37. mamat jejehhhh yg muka batu bata says:

    Ntahnya..aku pelik la dgn bahasa yg melampau2 ni.cukup lar..sudah cukup2 sudaaa..ckup smpai disini sajaaa…haa, kan dah nyanyi.toksah lah kuta duk keji kat depa.hani kan dah mintak maaf..sdgkan nabi ampunkan ummatnya..siapalah kita nk keji dan terus mengeji.tak brkesudahan jgk.bmbing saudara islam kita ni dgn cara brhemah..cool..baru hati dia lmbut utk berubah nti.yg perlu kita kutuk kaw2 skrg adalah si shah jezelle tu.sbb mamat tu lgsg tak reti nk mntak mahap.dia makin brmain xgn api pulak..oh shah jazli jazel jejehhhh…kalo dgn cara kutukan pun nko buat buta tuli jgk..perlukah kami pi lempang kau 1000 kali? Nama nkau dah kami blacklistkan utk seribu thn dari skrg.nkau dgn doktor haiwan kau tu boleh blah!

    0

    0
  38. tacacila says:

    ramainye rembes kat shamrin ni, kat adik dia si qi takde orang nak rembes ke especially part dia berpeluh2 & makan utk rancangan jjcm?

    0

    0
  39. addicted olga says:

    huahhahhahhahhhhaa
    huahhahahhaa
    hehhehe..

    0

    0
  40. anis says:

    YANG TU DIA CARI HUKUM.. KENAPA BAB AURAT TAK NAK CARI HUKUM PULAK.

    0

    0
  41. ifa raziah ada kutu ke? says:

    Apa kata tutup aurat pulak..apa kata Yasmin check tentang hukum wanita Islam tutup aurat..cecepat check ye..

    0

    0
  42. student bandung says:

    ramai yg berangan orang putih retis2 msia ni..singkat fikiran..pastu nak slh kan ayat teguran konon kasar bagai..sian nengoknyeee

    0

    0
  43. d says:

    apa la sangat tatu di bahu..lebih lagi if inai banding berkemban di khalayak ramai and alam maya..dei…

    0

    0
  44. jibam says:

    kalau tahu hukum hakam tutup la aurat tu..baghal!

    0

    0
  45. yasmin hani madu says:

    yasmin ko tu dah xde duit nak beli baju yang tutup aurat ke ha?

    0

    0
  46. amy says:

    Dear yasmin hani,
    Bagus la terima teguran dan takkan buat lagi.
    Lgipun tak tahukan. ramai orang masih tak tahu pasal benda ni.
    so mintak ampun pada Allah. Easy.
    Ni lagi satu teguran dan memang isu besar yang perlu diberi perhatian. Harap diterima jugak seperti teguran di atas. Isu baju kamu. Tak payah explain panjang lebar. Kalo betul solat, gerenti da tahu. Yang tak solat pun tahu tapi buat2 tak tahu.
    Terimalah teguran ini seperti mana teguran2 yang lain dan janganlah buat lagi.

    Sekian. Fuh~

    0

    0
  47. […] Isu Tatu Di Lengan Suami, Yasmin Hani Belajar Daripada Kesilapan (102) […]

    0

    0