Written by AbangNara | February 6th, 2014

Ya lawak Nabil Ahmad terhadap Luna Maya di dalam Maharaja Lawak Mega 2013 minggu lalu memang penuh dengan kontroversi. Banyak pihak menganggap lawak sebegitu tidak wajar dibuat kerana menjatuhkan air muka Luna Maya. Malah ada yang mendesak agar Nabil meminta maaf kepada Luna Maya kerana lawak tersebut dilihat menyinggung perasaan si cantik itu.

nabil luna maya

Namun menerusi portal Astro Gempak, Nabil memberitahu yang dia tidak berhasrat untuk meminta maaf dan kecewa dengan pemikiran sempit para penonton. Kata Nabil:-

Saya tidak berhasrat untuk meminta maaf kerana saya tidak melakukan sebarang kesalahan atau mempunyai isu peribadi dengan Luna Maya. Saya tidak sangka pula lawak saya itu dlihat sebagai satu unsur penghinaan atau cuba mengaibkan Luna Maya.

Saya rasa kesal dengan segelintir peminat atau penonton yang berfikiran sempit sehingga cuba mahu perbesarkan hal-hal seperti ini. Sedangkan ianya sebuah lawak semata-mata dan tidak langsung cuba mahu menjatuhkan maruah individu yang terbabit

nabil

Mungkin juga sebenarnya Luna Maya tidak terasa hati kerana setakat hari ini, tiada sebarang kenyataan dikeluarkan daripada pelakon Indonesia ini. Atau mungkin Luna Maya tidak memahami lawak yang disampaikan oleh Nabil minggu lalu? Apa pun, esok adalah “final” Maharaja Lawak Mega 2013. Sama-samalah kita nantikan siapa yang bakal dinobatkan sebagai juara dan sekaligus membawa pulang RM500,000.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

78 responses to Isu Lawak Keterlaluan Terhadap Luna Maya, Nabil Tak Berhasrat Minta Maaf

  1. Olga says:

    Lawak satu expressi seni…x perlu mohon maap.

    0

    0
    • Gyna says:

      Mana hilangnya Anita Sarawak?

      0

      0
      • dah laa x lawak…sombong bongkak plak tuu…
        no 5 laa kau final ni nabil…huh

        0

        0
        • Anonymous says:

          ko igt nabil.. ko tu punya anak perempuan.. jgn suka nak aibkan kisah lampau org.. ko pun punya masa lampau yg tak elok juga.. keep silent dan buat lawak cara sendiri.. jgn kaitkan kisah lampau org lain utk dilawakkan..

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          hek elehhh..nak tegak benang basah lak mamat ni…bapak poyo..dah salah tu terima jer laa…nak buat lawak biar laa kena tempat..citer buruk minah tu kot ko buat lawak…dan paling penting..TAK LAWAK PONNNNN!!!!! so sebenarnya ko buat lawak ker, ko aibkan orang????serius aku harap esok ko dapat no 5!!!!!

          0

          0
        • Luni Mayat says:

          Nabil dasar Anjing Malingsia

          0

          0
        • minah jambu merah biru says:

          kalau anak pompan nabil buat prangai macm luna maya di masa2 akan datang nanti pelawak masa depan akan aibkn anak nabil pulakkkkkkkkkkkbuat macmana nabil buat kelakar aibkn lunaaaaaaa !

          0

          0
        • karipap sardin says:

          next time tak payah lah ambik juri indon, kalau nak ambik jugak ambik yg clean imej punyer, Luna ni memberi pengaruh buruk kat budak teenager, imagine budak teenager yg baru nak kenal dunia tu GOOGLE sape Luna..tetiba nmpk kes Luna dulu, tak ke memberi pengaruh negatif, yg produksi pun satu..ambik lah juri yg elok skit, yg boleh memberi pengaruh baik utk budak teenager kita.

          0

          0
        • alice says:

          masin mulut u,hahaha.tu pun buat lawak simpati.ntah ape2

          0

          0
      • minah jambu merah biru says:

        mungkin kak nita stress pasal dh bertaon2 menghiburkn peminat2 di serata Malaysia n Singapore tkde yg nk kasi Award ngan dia cian kan….babtu dia merajok gak nyeeeeee bila dia menghilang ada pulak yg nk cariiiiii pikir la sendiri kenape dia menghilangkn diriiiiiiiiiiii lov u kak nitaaaaaaa…

        0

        0
      • malingsia itu maling israel asia says:

        ayuh maling minta maaf sama Luna, dasar maling ngak tahu diri. apa kamu fikir malingsia itu maju ya, lucu deh..negara yg punya KLCC aja di bilang maju, Indo lebih besar dan keren dari malayshit tolol, ngak punya juri berbakat ya maling..di jemputnya Luna, jemput aja lah juri malingshit, sinetron juga sama…guna aja lagu malayshit..kok guna lagu indo utk sinetron malay, dasar maling israel asia.

        0

        0
        • student indo di malaysia says:

          kalau udah ngak punya lagu bagus utk sinetron malay, guna ajalah lagu malay di jaman 90 an dulu, lagunya keren deh. Amy Search gue suka bangat lagu Isabella nya keren tu. tapi sayang ya lagu Malay di jaman skarang udah ngak enak didengar, gua nonton sinetron malay jadi aneh..kok guna lagu indo sich ? mana deh komposer malay yg berbakat, udah stop kerja semua ya.

          0

          0
        • MIMI OLGA says:

          OI KAMU . SEDAP KO JE KUTUK MALAYSIA. SINETRON INDONESIALAN. BUKAN SEDAP PON. BANYAK PUTAR BELIT.PELAWAK INDO YG SAYWOO TU BUKAN BEST PON. SEBAB TU TERSINGKIR AWAL.TK BEST PON LAGU INDON, NK MUNTAH AKU DENGAR.

          0

          0
        • Maria Mersadis says:

          ngomong nya biar pake otak jgn pake dengkul . Indonesia ngak penah modern , di Jakarta aja penuh gembel dan jembelan . Sinetron Indo itu harapkan yg mix dutch or Europe karna kalo org indo asli itu paras kayak ketek !! Aku suka bangat sama maya , tapi aku benci bangat sama indon kampungan kayak kamu .

          0

          0
        • hah says:

          ni org gaji mana terlepas ni? woi jgn main tenet je la..gi siapkan kondo aku tu…lembab je construction nye

          0

          0
    • guli says:

      aku rasa la kan pelwak2 ni kna ada satu guidelines yg mn xboley lawak yg keterlaluan..mmgla org semua kata lawak je kot tapi tolongla lawak yg aibkan org, double meaning ni sgtla low class..bak kata nabil org yg xboley trima lawak tu otak sempit..aku rasa org yg bt lawak mcm tu lg otak sempit sbb yg dia tau perlekeh org je..igt ye kita ada adab dan budaya yg kita kna jaga..kalu org perlekeh keluarga kau sendiri mcm mn? kau xrasa apa2?

      0

      0
  2. mamania says:

    nabil poyo..hg wat lawak apa pon aku x gelak..mcm ne la undian tinggi..

    0

    0
    • . says:

      Rasa macam nak terbalikkan je tv bile minggu lepas takde penyingkiran. puiiiii. bukan best sangat pon nabil ni. tak payah kesian sgt lah bila die peserta solo. lawak kelautttttt. die memang tak layak masuk final lah. tak layak pon kalau die dapat no 5

      0

      0
    • gegirl says:

      memang xlawak pun + yoyo + bgs jew… Aku pon rasa heran bin ajaib kan, awat undian dia tggi???
      Hmmmmm

      0

      0
  3. Mamak says:

    Malaysia ni semua x boleh…makan kangkung je boleh. :)

    0

    0
  4. Kakak Kakak says:

    ye ker nabil? tgk ni :

    0

    0
  5. Anonymous says:

    lawak nabil low class.. suka jatuhkan org.. asyik membahan je keje.. its basi dah nabil!

    0

    0
  6. Apasaja says:

    Tak payah nak sentap sgtlah rakyat negeri ni. Negeri seberang tu asyik kutuk kita tak tau ke buat2 taktau. Agungkan sgtlah negeri seberang tu. huh.

    0

    0
    • Anonymous says:

      jgn nak jadi bodo, tetiba nak kaitkan negeri2 pulak… puii

      0

      0
    • . says:

      artis malaysia buat taik pon kita kena support lah ea? dungu kau ni simpan sikit ehh. manusia ni ada hati dgn perasaan. aku bukannya nak bekap luna, tapi piker lah sume orang sakit hati bila aib kita dibuka

      0

      0
  7. nana says:

    Semalam kat meletop Nabil dah mintak maaf secara live..
    Kesian Nabil…
    Vote for Bocey

    0

    0
    • peanut says:

      nana, x semua org tgk meletop. aku pun x tgk meletop. yg penting aku mmg x suka ngan nabil. x ada klas langsung jadi retis. lawak bodoh yg x menggelikan hati…

      0

      0
  8. Apasaja says:

    Takyah sentap sgtlah rakyat negeri ni. Negeri seberang tu lagila asyik kutuk kita, tau ke buat2 taktau? Agungkan sgtla negeri seberang tu. huh.

    0

    0
    • Adoiyai says:

      adoyai..nie mesti tak paham apa yg sedang diperkatakan….ade ke orang kata pasal soal negara??ini soal moral..dah lawak mengaibkan orang tu tak elok..

      0

      0
  9. tipah sempot says:

    alaa nabil.hari tu mintak maap dekat meletop skrg cakap lain pulak

    0

    0
  10. Benda Betul says:

    Aku pelik betul la kenapa la malaysia ni suka sangat amik/jemput artis2 indonesia jadi judge la, jadi tetamu undangan la.

    Bukan nak racist ke apa, tapi Indonesia sikit pun tak pernah nak jemput artis2 malaysia, apa lagi ramai yg tak kenal pun artis2 Malaysia.

    C’mon la, we better than this!

    0

    0
    • Strider says:

      Sebab maharajalawak mega ini ade peserta indonesia..

      0

      0
      • Anonymous says:

        so perlu ke jemput juri dari indon sebab ada peserta dari indon.
        orang Malaysia di indon tu ada ker indon hidang drama melayu kat sana…tak ada kan..

        0

        0
  11. kalendar2014 says:

    mmg niat ko takde nak aibkan si luna tu, tp cite lama takyah la jadikan joke dowww…

    luna tu pon ade perasaan gak….coooiiii

    0

    0
  12. kak timah says:

    Eleh nabil, dia tu masa gambar leak lg maha lucah dgn bercium tepi dinding tu kemain dia ckp superimpose. Eleh yg tang tu dia x sedor diri.

    Puih laaa.. Jgn nak selindung, kalau dah ckp mcm tu, hampir 97% org yg google luna maya tahu laa scandal seks dia. Xkan ko buat lawak mcm xde intention nk bangkitkan isu lucah dia tu.

    Ko xsedar diri nabil. Ko tu mentang2 dh jd pengacara meletop, ko bukak pekong org, pekong sendiri x terbau ke. Even let by gone be bygone. Tp ko ingt. Sket hr anak ko yg comel tu dh besar, dia goggle bapak dia, haaa ternganga molot ngk bapak dia cium pompuan lain. Haaa, bukan nk doa laa, silap hr bulan ntah2 anak dia pon pael mcm dia.

    Puih laa lawak x brapa, komen org lebih. Apa pon xboleh.

    0

    0
  13. sal?xpuas hati?? says:

    harap2 la mlm esk ko kne booooooooo……

    0

    0
  14. amy says:

    klu org gugel nama nabil agak2 keluar ape ye.. cium pon blh.. kuang ajar nabil nih skrg…

    0

    0
  15. ... says:

    lawak nabil mmg tak patut.. back up si pelaku *orno pon tak patut..

    malainkan dia betul sudah insaf/bertaubat ..

    0

    0
  16. nice says:

    tak kisah la pasal negara ke ape ke,tapi lawak dia tu macam baru masuk industri seni plak,dah lama kut dalam industri, buat la research sikit kasi mantap itu lawak..
    Nak bandingkan penonton dkt Malaysia dgn luar negara. Bandingkan diri sendiri dgn pelawak luar negara dulu. Sekian.

    0

    0
  17. manusia says:

    mmg la luna artis seberang tp dia pn manusia kna jgak jga aib dia..kita buka aib org bganda allah buka aib dia..bkn masalh sokong luna ke apa tp nabil nk mngata org dia kna tgk diri dia jgk..dulu pn dia byk kontroversi..nk wt lawak wt jerla tp jgn jdkn org len utk bahan lawak dia..

    0

    0
  18. luna kangkong says:

    xpyh nak sentap sgt la si luna tu..da tau awak tu artis kenapa buat maksiat? 1 malaysia donlod video ko dgn aril peterpon tu..mesti la sume org igt smpi bile2..sesal dulu pendapatan sesal kemudian dpt kemaluan..coii!! kt opis ni bdk2 laki tgk ramai2 siap gelak2 lg..buat malu pompuan je!! puii!!

    0

    0
  19. sakit pulak hati kite ni... says:

    a ah nabil..pemikiran peminat sempit…ko nye pemikiran je la yg luas…choyyyy….
    kot ye pun xde idea sgt dh, xyh buat lawak smpi nk aibkan org..wlupun luna x berape elok prangai ke ape, perlu ke ko nk malukan die smpi cmtu skali?care ko jwb pun gile blagak…ni namenye x sedar diri…peminat yg ko kate pemikiran sempit tu la yg dok undi ko agaknye…tp dorg tetibe jadik nyampah sbb keceluparan mulut ko…phuiii…
    apepun..tahniah..ko dh berjaye jadik artis yg dibenci thn ni…hahahaha

    0

    0
  20. Transporter says:

    Malu ler kalau masuk final dengan cara ini…kalau gua dah tarik diri tapi ini orang tarak malu memang cam ni ler…tak ngaku salah sama jer ngan JDT…kah kah kah!!

    0

    0
  21. kangkung sejati says:

    whatever….

    0

    0
  22. nenek says:

    aku pun x suka nabil. jom kita boikot nabil…booooo

    0

    0
  23. Pedasss says:

    Sepatutnya nabil yg tersingkir masa semi final .. doakan nabil dapat tempat last final nanti .. macam desperate sangat dia tu nak menang wang ..

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      kenape astro takot nk keluarkn nabil ar? dh tentu dia kureng ejer pasal dia aibkn luna maseh lagi astro nk simpan si nabil ! ni mesti ada ape2 ni..

      0

      0
  24. chi chi says:

    Lawak dia ni suka kondem org..mungkin ini identiti dia kut..bila jadi pengacara dulu pun sama gak..mujur paknil cover dia..sepatutnya sebagai pelawak solo la katakn contohi harith iskandar..isu semasa n pengalaman hidup jadi bahan lawak..kn bagus…

    0

    0
  25. MULUTJAHATGILER says:

    AKU PALING TAK SUKA KALAU DIA BUAT PASAL GEMUK !!

    BOLEH BUAT LAWAK GEMUK TAPI JANGAN KAITKAN ADIBAH NOOR or SHANEY !!

    MACAM HARAM JEE… LAWAK NO EDUCATION !!
    NABIL !! U SHOULD TAKE SERIOUS BOUT SENSITIVE ISSUE !!

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      ASTRO kn sayang kn nabil n seport nabil n masokn nabil ke final n kesian nk keluarkn nabil walau pon nabil tk berape bagos aib kn luna maya lagi masehhhhhhhh ASTRO nk simpan nabil …eh masokn nabil ke final pulak tu !!! eeeeeeeeeee ape punye MENGAROT ASTRO NI EEEEEEEEE !!! kalau nabil menang pon ASTRO yg kasi menang bukan Nye undi SMS …emmmmmm mungkin jugak eh sape tau kan…emmmmmm…

      0

      0
      • Melati says:

        org ketawa bukan lawak nya ,tapi org ketawa speaking nya yg aku sendiri tak paham..kan malu diri sendiri Nabil, tu pun tak sedor diri ker Nabil

        0

        0
    • Melati says:

      Dia bukan npaham pun English tapi cuba nak speaking ,,dia tak sedar yg sebenarnya org bukan ketawa dia buat lawak tapi org ketawa dia punya broken English.

      0

      0
    • chubby says:

      ko doa je bini die jd gemok..kannnn?

      0

      0
  26. liban says:

    1. Nabil perlu minta maaf atas dasar rendah diri, isu snsitif keperibadian individu bukan 1jenaka.
    2. Xperlu back up sgt pesalah s*ks, bila didedahkn program ‘mega’ cmni lbih byk kburukan pd generasi muda.
    3. Klu lawak dan sopan undi la nabil, klu lawak tp xsopan..audience, keep silent ignore his performance

    0

    0
  27. nyampah dgn nabil skg says:

    ape ni? haritu kat meletop bukan main ckp ikhlas mintak maaf? ikhlas ke, terpaksa?

    sudah la nabil… ko buat lawak pasal gambar luna, ko tu pon ada gambar jgk!

    0

    0
  28. […] Isu Lawak Keterlaluan Terhadap Luna Maya, Nabil Tak Berhasrat Minta Maaf (50) […]

    0

    0
  29. anonymous says:

    boleh gak kalo jgn ada fitnah d antara satu sm lain ttg negeri2 atau apa2 pun..gara2 perkara yg teramat bodoh..kita ini manusia ..sesama umat..masa sih berantam melulu..hmm mmg udah akhir zaman..siapa kita mau bicara ttg hukum dan aib seseorang jika kita aja sendiri gak sempurna.

    0

    0
  30. Linzy Longkang says:

    naper laa lawak nabil skang begitu tasteless, mcm nih ker definasi lawak bagi dorang guna stage sbg platform nak mengutuk peribadi org? Mcm nih pun asteruk bole buat pertandingan kasi hadiah beribu2? Sepatutnya ada garis panduan berlawak tak menyentuh hal peribadi seseorang atau pun double meaning.

    0

    0
  31. […] Isu Lawak Keterlaluan Terhadap Luna Maya, Nabil Tak Berhasrat Minta Maaf (55) […]

    0

    0
  32. Habibah Jaffar says:

    Salam semua.
    Nabil ni seorang yang takde tau malu dan tak professional langsong! Lain kali kalau nak buat lawak buat ke atas diri sendiri, tak membabit orang lain. Banyakla buat research tentang macam mane nak dapat idea untuk berlawak. Ikut comedian2 yang popular di US, mereka cerita tentang diri mereka atau soal kehidupan ….something yang very general. itu yang sebenarnya audience nak dengar, bukan memburuk2kan orang lain!!!! Lama2 orang menyampah!

    0

    0
    • .. says:

      people says MYOB. Nabil didn’t talk about us and he says he didn’t mean to do such thing to Luna. Its just a joke. if those thing happen to us while were in a same situation with nabil, what will we do ? well, everybody has their own opinion right?. so, keep calm. Fyi, fans are fans, never be more than that ! ;)

      0

      0
  33. Mommy says:

    Tapi sepanjang tgk Maha Raja Lawak Mega nie Nabil nie slalu x cover ckp…”Lu Pikir La Nabil”

    0

    0
  34. melati says:

    Memang dasar Astro pilih kasih SYJ yg lawak paling aku tak dapat lupa semasa Jehan jadi nyonya tua jaga Karaoke camni bunyi nya MISTI CIUM HAaaaa…tapi sayang Astro pilih kasih masih simpan si Nabil ni sebab Solo…Astro pastu aku malas nak tgk ko punya Awani..semua berita Awani berita kesian jer…org tgk.

    0

    0
  35. Lawak La Sangat says:

    Masa mula2 dulu aku mmg ska kt nabil ni, tp sejak jd pengacara ni aku tgk dia ni dh over sgt2…bt lawak tp kena kan org, dlm lawak dia mesti nk kena kan org, lawak ke tu? xde modal dah…ptut la boboi x ambk dia dlm group…sdh la nabil, jgn aibkan org…klo nk mlawak biar asli…lawak ko tu dh BASI !!!

    0

    0
  36. […] Isu Lawak Keterlaluan Terhadap Luna Maya, Nabil Tak Berhasrat … […]

    0

    0
  37. kepelikan says:

    yg org lain over kritik gile dekat nabil nie kenape,, dia da mintak maafkan.. dia da sedar salah dia, luna pon da maafkan so yg lain tak paya la over.. jgn besar2kan benda yg da setel,, aku bukan fans nabil, bukan jugak haters nabil so aku tak sebelahkan sape2..ape yg nabil buat tu salah tapi kejian dan makian korang pd nabil kat sini lg salahh,,cukup2 la carik salah orang

    0

    0
  38. misszie says:

    Adoi apa ni?? Pasal ni pon indo dgn malay nak gaduh ke?? Untuk warga indo kalau anda tak kasi kami amik lagu sana , anda ckp dengan produser2 lagu sana jangan sebarkan lagu itu ke mana2 web site … biar lagu anda tu x smpai ke laman2 web yg lain baru negara mana2 x kan amik laagu anda tu…
    Ape ar pasal lagu pon nak kecoh sngat… jngan ar hine negara org… penyayi lagu tu sendiri pon x keco lagi die kene kebas …
    Untuk nabil pulak , jngan buat lagi … harga diri org tu penting…
    Sape2 yang ckp pasl luna maya dgn ex die tu , biar la itu die punye dosa.. yng korang pon ikut dosa die tgk vid die tu buat apa.. citer dia dosa die , die punye pasal kite tak yah nk jaga tepi kain org…

    0

    0
  39. awe kelate says:

    Setiap manusia pasti x terlepas dari kesilapan.
    yang penting mereka sedar kesilapan itu insaf dan kembali ke jalan yg benar.
    semoga kita semua di beri kesedaran dan hidayah oleh Allah swt

    0

    0
  40. Anonymous says:

    I SOKONG SEPAHTU… shiro jadi naib layak laa .shahrol gatal dalam betol ke bohong ..ubah laa attitude tu sikit. miang betol.tengok JEP .DIA X MIANG PON.SHUKOR DIA JUARA MLM 2013.I NI PENSYARAH OK .JANGAN KOMEN I OK.

    0

    0
  41. Peace Indonesia Malaysia says:

    Indonesia and malaysia Peace kita satu rumpun jangan bawa isu perkauman

    0

    0
  42. stranger says:

    people says MYOB. Nabil didn’t talk about us and he says he didn’t mean to do such thing to Luna. Its just a joke. if those thing happen to us while were in a same situation with nabil, what will we do ? well, everybody has their own opinion right?. so, keep calm. Fyi, fans are fans, never be more than that ! ;)

    0

    0
  43. .... says:

    who the hell yg ckp nak aibkan anak nabil tu ??! if u had child, kau nak ke orang kenakan dia atas kesalahan kau ?

    0

    0