Written by AbangNara | June 23rd, 2014

Ya isu budak OKU yang dibiarkan terabai sehingga kurus-kering nampak tulang dan diselaputi najis sememangnya menjadi isu paling hangat dibicarakan hujung minggu lalu. Menangis Abang Nara melihat nasib yang menimpa Mohd Firdaus Abdullah ini. Tak sangka boleh sampai ke tahap macam ini. Banyak pihak yang menyalahkan emak kepada Firdaus kerana sampai hati membiarkan anaknya sebegitu rupa. Abang Nara pun tak sangka ada emak yang sanggup buat darah daging jadi seteruk itu.

wardina

Tampil memberi komen mengenai isu ini, Wardina telah membuat perbandaingan mengenai sistem penjagaan OKU antara kerajaan Malaysia dan Australia. Agak menarik juga perbandingan yang dilakukan. Mungkin kerajaan Malaysia boleh pergi mempelajari sesuatu daripada Australia. Tulis Wardina:-

Ini berlaku salah satunya berpunca dari ibu bapa remaja OKU itu tidak diberikan bantuan. Saya (di sini mahu) bandingkan bagaimana kita masyarakat orang Islam melayan anak anak istimewa ini dengan negara yang kononnya kafir,”

Di Australia, ibu bapa kepada anak OKU akan diberi pelbagai keistimewaan seperti elaun bulanan yang tinggi. Malah kawan saya mempunyai anak OKU kedua dua suami dan isteri tidak perlu bekerja kerana disuruh kerajaan untuk fokus menjaga anaknya yang OKU”

Anak anak OKU dihantar ke terapi secara percuma. Dihantar ke sekolah OKU berkualiti dengan percuma dan ibu bapa diberi cuti percuma setiap tahun kerana kerajaan faham betapa tertekannya untuk menjaga kanak kanak istimewa ini”

Ya, itu negara kafir. Anak anak istimewa & OKU kita pula? Di mana nilai kita? Terpaksa ibu bapa memikul beban tanpa pertolongan dan sistem sokongan yang padu dari mereka yang sepatutnya. Saya cuma berkongsi realiti, terimalah.

wardina

Apa pendapat anda? Adakah wajar kerajaan kita dipersalahkan dalam hal ini? Mengikut pengalaman Abang Nara yang mempunyai adik OKU, memang perlu diperbaiki sistem penjagaan kanak-kanak istimewa ini. Banyak yang boleh dipertingkatkan. Kongsikan pendapat anda di ruangan komen.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

417 responses to Isu Budak OKU Terabai, Wardina Bandingkan Kerajaan Malaysia & Australia

  1. Jemah Jemahan says:

    dlm isu ni aku sokong wardina…200rm sebulan …..sangat sedikit utk OKU.

    0

    0
    • mira says:

      pernah jiran lama aku bapak dia cacat accident, tidak boleh memandu atau naik motor hanya boleh berjalan dlm rumah. minta loan nak berniaga lauk depan rumah tapi kena reject. mintak lagi bantuan baitulmal pun naik turun pejabat, asyik kena reject. dimanakah silap sistem kebajikan di malaysia. katanyer negara islam yg dicontohi tapi islam hanya pada nama. pelik aku.

      0

      0
      • Podahhhhhhh says:

        150 rm je lah kak. Petronas untung berbilion-bilion setahun…nak jaga OKU 2% di Msia pun x mampu bukan main susah nk keluar duit. Tu pun, kemain….pung pang pung pang melalak Wawasan 2020. Terjerit-jerit “Rakyat Diutamakan” konon.

        0

        0
        • Rooney says:

          perbandingan antara negara maju- australia dan negara dunia ke 3 mcm malaysia tak relevan la, tapi medical dan sekolah percuma aku setuju la. peace.

          0

          0
        • PKR says:

          Malaysia ni lebih suka bela Panda kat zoo dari kasi makan rakyat miskin dan cacat. Dah terbukti pun….

          0

          0
        • miss m says:

          nak wat cano,, petronas pun masih lagi berhutang ngan negara luar.. nak bayat tu haa klcc tu..

          0

          0
        • PAS says:

          politikus2 di malaysia neh, carik mh370 pun terhegeh-hegeh, sampai sekarang x jumpa2, nak tolong rakyat? lambat la lagi. isi temolok diaorang dulu kerjanya sampai semua perut buncit-buncit.

          0

          0
        • Baby Sokong says:

          Orang cacat WAJIB diberi bantuan. Tiada kompromi. No more excuses !!!

          0

          0
        • semah says:

          dorang bizi bela panda la…. sbb mesia nak jadi pengeluar buerger panda tak lama lagi

          0

          0
        • Bedah says:

          Did u know Petronas need to invest ber’billion2′ USD to develop a field??
          Sangkutkan dengan Petronas pulak.. habis, we all yg keje macam nak mati in oil & gas industry tak payah bonus lah every year semua nak salur bagi kerajaan?
          Issue lain boleh tak? Duit tax yg dok potong bulan2 tuh salur ke mana?

          0

          0
        • Bedah says:

          Miss M.. Petronas hutang berbillion2 sebab nak bayar KLCC?
          U are sooooo funny…. where’s the rumors u heard from? Kaunter Kerajaan yek?

          0

          0
        • Bedah says:

          Comment Rooney paling relevant….

          0

          0
        • Bedah says:

          Yg salah Mak si OKU tuh.. dia pon tak daftarkan OKU tu pon..
          In fact kalau government bagi 1k sebulan pon kat mak budak tuh, kalau mak dia taknak bela budak tuh, tetap dia biarkan anakk dia tuh macam tuh..
          helllooooo,.. a mother, susah macam mana akan cari jalan untuk bela anak2 taw…. ni lagi teruk dari binatang.

          0

          0
        • Tipah says:

          tak boleh laa compare dgn Australia..
          Sangup ke korang bayar tax macam diaorg; up to 44.9%
          Malaysia maximum tax pon baru 26%.. i believe majority kat sini bayar dalam 2 – 5% or tak bayar langsung..
          selalu yg menyalak kuat2 ni org tak bayar tax… dok tadah tangan mintak itu ini! kami yg bayar tax ni bengang taw tak.. apa bantuan pon tak leh terima, tersepit bayar itu ini lagi kot atas…

          0

          0
        • juju says:

          Setuju.. org yg malas jer salu salahkan org lain…. yg salu kene suap..dan yg xreti keje keras…..

          0

          0
        • bedah royan says:

          dlm kes ni nak salahkan kerajaan pun x boleh, aku yakin pompuan ni klu duk aus pun, lagi la teruk, xyah keje dpt duit sbb anak dia oku silap2 dia belanja duit tu beli mekap, anak dibiarkan kebulur jugak… manusia takde hati perut campak mana pun tetap cam celaka gak perangai…

          tp aku agree la aus nye facility, nursing homes semua tip top.. xyah la compare ngan malaysia sbb dah tau kerajaan kita mcm mana, ckp bnyk2 pun x guna…

          0

          0
        • lily says:

          tu la, time belanjawan tahun lepas PM approved program PERMATA dan bagi peruntukan bagi sampai berjuta2…padahal budak tadika je pon..budak2 xpyh nk bermewah2 sgt..hntr skolah tadika biase2 je sudah.. yg lebih memerlukan spt OKU ni yg ptt diberi peruntukan lebih..bg elaun pd sukarelawan yg sanggup habis tenaga bantu OKU ni

          0

          0
        • tipah tertipu says:

          tax rate tggi, gaji pun tggi, facility semua free n tiptop, kereta takde pun xde, rumah xsemahal malaysia as long jgn convert.. rsnye ok kot…

          0

          0
        • Fezi says:

          Malaysia ni sedeh….yg sibuk dok bagi visa2 kat negro2/PATI…pas tu merompak penduduk tempatan.

          0

          0
        • Hek Eleh UMNO says:

          Salah Sharizat Jalil…sibuk dok bela lembu2. Gigih membeli kondo2 untuk pengampu2 jubor nya.

          0

          0
        • Lily says:

          makamah syariah, jabatan kebajikan masyarakat….sama je.
          semua x buleh pakai. cam sial…
          kata nak tolong melayu. cam haram.
          keldai.

          0

          0
        • Fed Up says:

          kereta2 mahal, minyak mahal…cukai makin tinggi. guna lah duit cukai tu bantu rakyat susah OKU. itu pun x leh buat? umno memang bodoh.

          0

          0
        • K.A.A says:

          malaysia lebih penting kan panda daripada kehidupan rakyat.. dah masuk tv, suratkhabar baru semua sibuk terhegeh2 nak tunjuk baik p melawat budak OKU tu…

          0

          0
        • Gila Harta says:

          semua orang yg buat kerja sibuk makan gaji buta..sibuk nak bayar hutang mortagage kereta, rumah segala. mana ada masa nak peduli orang cacat.

          0

          0
        • Geram says:

          MANA PERGI PEMIMPIN2 ATASAN UMNO/BN YG KONONNYA MEMPERJUANGAKAN NASIB BANGSA ???

          SEKOR2 BUAT TAK TAHU. ASYIK SIBUK DOK LAYAN JUBUR PELABUR2 CHINA DAN PANDA2 TOLOL TU !!!

          0

          0
        • Bedah says:

          Lepas ni korang tengok la, sibuk la datin2 umno dan datuk2 pakai baju merah pakat menderma dan bagi hadiah dalam bakul tersengeh-sengeh dlm TV cam kerang busuk. Meluat aku lah.

          0

          0
        • Please Share says:

          Assalamualaikum. Alhamdulillah, Kerajaan Malaysia ada bagi bantuan untuk golongan OKU, terima kasih. However, it’s too basic yang mana saya yang mempunyai anak OKU BERSETUJU DENGAN WARDINA agar usaha-usaha membantu pihak OKU ditingkatkan lagi. Tak salah rasanya kalau perkara-perkara baik yang dilakukan di negara luar kita implement di Malaysia untuk membantu rakyat. Yang baik kita ikut, yang tak elok kita tak usah ikut. Saya percaya niat Wardina hanya untuk membantu golongan OKU yang kebanyakannya memerlukan bantuan/bergantung kepada orang lain untuk hidup sehingga akhir hayat mereka.

          I also believe most of the negative commentors tak ada anak OKU. Tak jaga & membesarkan anak OKU yang mana kebanyakannya memerlukan bantuan penjagaan sehinggalah akhir hayat diorang. Peratusan anak OKU untuk berdikari ni amat sedikit.

          Saya ada & sedang membesarkan anak OKU. Cabaran amat besar jika nak dibandingkan dengan raising normal kids. Anak OKU nak menyarap pun nak kena hantar ke hospital & kelas istimewa untuk physio & selain daripada ibu bapa kena praktis ajar di rumah which is time consuming plus extra cost. Bukan mengeluh. Tu fakta & kami happy dapat bersusah payah untuk anak OKU kami dengan harapan dia boleh rasa nikmat hidup macam orang lain yang bukan OKU & inshaAllah dia boleh survive sekiranya kami dah pergi nanti.

          Di Malaysia, benda simple macam nak lintas jalan pun lenguh saya & anak nak tunggu motorist bagi laluan, inikan pula bantuan-bantuan besar lain untuk bantu ibu bapa membesarkan anak OKU. Mudah-mudahan suara lantang Wardina boleh membuka mata pihak-pihak berkenaan untuk memberi bantuan sewajarnya kepada ibu bapa yang mempunyai anak OKU. Bantuan in kind & cash ini sudah semestinya dapat membantu meringankan sedikit cabaran kami serta inshaAllah dapat mengelakkan pengabaian anak OKU oleh golongan kurang mampu/berilmu.

          Yang baik tu daripada Allah, yang buruk daripada saya.

          #justmy2cents

          0

          0
        • Nina says:

          Komen siapa pun boleh komen la, berat mata memandang berat bahu memikul.

          Aku sokong Wardina apa pun. RM150 tu satu PENGHINAAN KEPADA GOLONGAN OKU DAN CACAT UPAYA. Korang rasa sedap lah menaip. Aku yg tengok diaorang pun x sanggup.

          Allah bless Wardina. I salute her and also parents of those “special” children!!!

          0

          0
        • camar says:

          I agree with every single words that Wardina said. Malaysia ni bab benda2 lain boleh aje nak compare dgn negara maju tapi kalau bab kelemahan pentadbiran terus cakap “kami lagi masih developing country”. dah relax wardina.. those have negative comment about you just ignore. Maybe diorang ni kurang exposure. Tak boleh bagi negative comment cepat aje nak melenting. Almost 57 yrs merdeka tapi mindset tak berubah.

          0

          0
      • Kak Jemah Ori says:

        1st time hakak sokong si wardina…150 rm sebulan…apa boleh buat zaman ini?

        0

        0
        • Sabahan Girl says:

          Malaysia…nak jaga Sabah pun x belh nak jaga OKU pula. Jangan mimpi la bah. Sempadan pun lobos…

          0

          0
        • Tipah says:

          tak boleh laa compare dgn Australia..
          Sangup ke korang bayar tax macam diaorg; up to 44.9%
          Malaysia maximum tax pon baru 26%.. i believe majority kat sini bayar dalam 2 – 5% or tak bayar langsung..
          selalu yg menyalak kuat2 ni org tak bayar tax… dok tadah tangan mintak itu ini! kami yg bayar tax ni bengang taw tak.. apa bantuan pon tak leh terima, tersepit bayar itu ini lagi kot atas…

          0

          0
        • Jawablah says:

          Okay, jgn compare sgn Australia. Turki…selevel Malaysia..kenapa Turki boleh kasi pendidikan percuma hingga ke tahap universiti?

          0

          0
        • Najib says:

          Alaun OKU tak naik…barang, rumah, tol, minyak..smua naik.
          Undilah BN- barang naik.

          0

          0
        • less fawning, more realist says:

          tp wardina ni mempolitikkan everything. jenis abby abadi gak, nyalak dulu research kendian. napa xleh ajak fans dia derma or volunteer dlm isu OKU? wardina kecoh begini, dera bdk2 masih jd lg kat msia hatta ostrolia pun. talking is cheap wardina, the least u could should get your context right.

          0

          0
        • Kongsi says:

          Assalamualaikum. Alhamdulillah, Kerajaan Malaysia ada bagi bantuan untuk golongan OKU, terima kasih. However, it’s too basic yang mana saya yang mempunyai anak OKU BERSETUJU DENGAN WARDINA agar usaha-usaha membantu pihak OKU ditingkatkan lagi. Tak salah rasanya kalau perkara-perkara baik yang dilakukan di negara luar kita implement di Malaysia untuk membantu rakyat. Yang baik kita ikut, yang tak elok kita tak usah ikut. Saya percaya niat Wardina hanya untuk membantu golongan OKU yang kebanyakannya memerlukan bantuan/bergantung kepada orang lain untuk hidup sehingga akhir hayat mereka.

          I also believe most of the negative commentors tak ada anak OKU. Tak jaga & membesarkan anak OKU yang mana kebanyakannya memerlukan bantuan penjagaan sehinggalah akhir hayat diorang. Peratusan anak OKU untuk berdikari ni amat sedikit.

          Saya ada & sedang membesarkan anak OKU. Cabaran amat besar jika nak dibandingkan dengan raising normal kids. Anak OKU nak menyarap pun nak kena hantar ke hospital & kelas istimewa untuk physio & selain daripada ibu bapa kena praktis ajar di rumah which is time consuming plus extra cost. Bukan mengeluh. Tu fakta & kami happy dapat bersusah payah untuk anak OKU kami dengan harapan dia boleh rasa nikmat hidup macam orang lain yang bukan OKU & inshaAllah dia boleh survive sekiranya kami dah pergi nanti.

          Di Malaysia, benda simple macam nak lintas jalan pun lenguh saya & anak nak tunggu motorist bagi laluan, inikan pula bantuan-bantuan besar lain untuk bantu ibu bapa membesarkan anak OKU. Mudah-mudahan suara lantang Wardina boleh membuka mata pihak-pihak berkenaan untuk memberi bantuan sewajarnya kepada ibu bapa yang mempunyai anak OKU. Bantuan in kind & cash ini sudah semestinya dapat membantu meringankan sedikit cabaran kami serta inshaAllah dapat mengelakkan pengabaian anak OKU oleh golongan kurang mampu/berilmu.

          Yang baik tu daripada Allah, yang buruk daripada saya.

          #justmy2cents

          0

          0
      • aku la.. says:

        betul mira… sgt setuju… mmg sbnrnye byk birokrasi dlm negara kite ni… pelik sgt…

        0

        0
        • Katak says:

          korang tahu x malaysia ni sebenarnya dah bangkup???? sila google. hutang berbilion-bilion.

          0

          0
        • sue says:

          katak,
          yup, the info tu dh mcm “open secret”. yg takleh terima mcm mana some of those in power boleh go around as if nothing serious is happening? & worse, I thought beliau yg memerintah is an economist? (betul ker ni? I dgr org cakap jer). & the most memorable speech (which will go down in history) is about kangkung?????? HEH?

          0

          0
      • Fasha Sendhat says:

        jom mari kita tanya nedim…boypren si nora danish. ahaks.

        0

        0
      • Bukan PRO BN, bukan juga ANTI PR says:

        Ade jiran makcik, OKU kumpulan yg org kerdil tu.. Dapat bantuan modal bukak gerai jual ice-blended depan umah, bantuan modal n perkakas untuk berniaga.. Alhamdulillah mungkin rezeki die, saluran minta bantuan pon betul.. Mungkin bukan semua org bernasib baik, tapi bukan semua OKU juga bernasib malang.. Yang betul harus lah dipuji, jangan highlight yang salah aje.. Yang betul kene juga tonjolkan.. Dan kalau x telus, kite yang sihat ni cuba lah luangkan masa.. bantu bawak kan g pejabat kerajaan ke, untuk tolong mudahkan permintaan bantuan.. yang ade kenal2 orang kuat sume, bantu mereka.. jangan hanya cakap sajek.. tapi x nak membantu.. Wallahu alam..

        0

        0
        • dayangku intan says:

          setuju makcik…kalau salah kemain nampak lg…kalau baik…mesti dipolittikkan jgk jd tak baik…

          0

          0
      • GURRLLZZ says:

        YES..SOKONG SANGAT..MCM AYAH MERTUA SAYA JUGA SEORANG OKU DAN WARGA EMAS..TAPI KENE TURUN NAIK MINTAK BANTUAN BAITULMAL.. KADANG2 TIBA2 BANTUAN DIHENTIKAN TANPA SEBARANG NOTIS DAN NK TURUN NAIK LAGI MINTA,RAYU DAN MOHON BALIK BANTUAN..AYAH MERTUA TUA DUDUK KEDALAM SEBUAH PERKAMPUNGAN YG AGAK TERPENCIL..NAK KENE TUNGGU ANAK2 BALIK KAMPUNG BARU DAPAT PEGI MOHON BALIK.. ALHAMDULILLAH SKANG AYAH NK DUDUK NGAN KAMI DAN TAK PERLU LAGI BANTUAN YG SEPATUTNYA AYAH PATUT DAPAT…MOHON DIKAJI LAGI.. SEKIAN

        0

        0
        • ms whateva says:

          yeke..tp ayah mertua i oku jgk..every month tk pernah missed dpt duit bantuan..update tu biasa la every year kene update sbb tkt penerima tu dh meninggal ke tp duit dpt pulak kat ank2 dia nti..setiap kali raya dpt bntuan..dapat duit zakat…

          0

          0
      • piyer says:

        salam… betul kata dia tu,tapi cuba bandingkan negara luar tu dengan negara kita….? banyak kekurangan dari aspek pengurusan sumber di negara kita,ditambah dengan birokrasi dan sikap pilih bulu sesetengah pihak yang berkenaan. sumber yang ada pula terhad dan ada pula dengan sengaja menyalahguna sumber tersebut untuk kepentingan sendiri. AMANAH yang di pertanggungjawabkan pada kita adalah wajib dilaksanakkan bagi mengelak kita tergolong dalam kalangan MUNAFIK.

        0

        0
    • NGO says:

      panda bodoh dari china tu boleh pulak gomen kasi makan, tempat tinggal dgn siap aircond dan doktor berjuta2 setahun….rakyat sendiri yg kurang upaya menderita. pikirlah. sedih dgn malaysia ni kekadang.

      0

      0
      • kurma says:

        panda tu tak bersalah…jangan panggil panda tu bodoh, panda tu makhluk Allah juga.

        0

        0
        • Zack says:

          komen ko fail kurma…mana lebih tinggi mertabat..hewan atau manusia?

          0

          0
        • Rooney says:

          Kalau aku cakap engkau BODOH?

          0

          0
        • Anonymous says:

          ya Rooney bodoh. so?

          0

          0
        • miss m says:

          memang panda tu tak salah pun.. yang salah gov malaysia.. anyway.. malaysia beli panda dari china sebab nak ada relation yang baik balik ngan china. since case mh370 tu..kalau malaysia kena serang ngan china.. gomen jugak di salah kan.. x caya cuba lah try..

          0

          0
        • Bedah says:

          Yg salah Mak si OKU tuh.. dia tak daftarkan OKU tu pon..
          In fact kalau government bagi 1k sebulan pon kat mak budak tuh, kalau mak dia taknak bela budak tuh, tetap dia biarkan anakk dia tuh macam tuh..
          helllooooo,.. a mother, susah macam mana akan cari jalan untuk bela anak2 taw…. ni lagi teruk dari binatang.

          0

          0
        • Tenuk Tua says:

          panda tu bawak balik la weh…x mendatangkan hasil. menyusahkan/merugikan lagi ada.

          0

          0
      • WOOITT.. says:

        come on YAB semua !..bukak mata!! dah lah Malaysia rating tertinggi dalam perdagangan manusia, PATI, pelacur , rakyat miskin, gaji rendah,..TOLONGGGG

        0

        0
      • Dubo says:

        setuju sangat…hantar balik la panda bahlul tu. x mendatangkan feadah.

        0

        0
        • bacalah says:

          Tujuan peminjaman panda adalah untuk R&D selain dari tujuan hubungan Malaysia-China. Malaysia bukan negara pertama yang membuat peminjaman sebegitu. Sila buat kajian. Panda bukan dibela saja-saja, tapi menggalakkan projek R&D berkaitan haiwan yang makin pupus itu. Lihat peruntukan kerajaan untuk R&D dalam bajet 2014, akan nampak kerajaan komited dalam memajukan industri R&D. Rasa panda tu lebih bermanfaat dari manusia yang tak mahu membaca dan membuat kajian tetapi bersifat selfish. Isu ini pula, Wardina bukan artis bodoh. Artis bijak. Tetapi kenapa gagal melihat kepada GDP kedua-dua negara? Kerajaan tidak melepaskan tangan, tetapi banyak program. Buka laporan tahunan KPWKM untuk lihat program-program untuk membantu golongan OKU. Lihat juga laporan kementerian pendidikan. Semuanya mempunyai program-program khas untuk anak kurang bernasib baik OKU ini. Untuk kerajaan memberi wang ringgit sama banyak, atau membiarkan ibu bapa makan duit anak OKU tanpa bekerja, itu bukan mudah. Kita kekurangan tenaga mahir dan buruh, dan tidak memungkinkan hal yg berlaku di Australia berlaku di negara sendiri.

          0

          0
        • Chinese says:

          Panda sial tu mmg patut hantar balik. Menyusahkan saja. Umno memang tolol. Duit tu bantu rakyat la beb.

          0

          0
        • pramugari air asia says:

          alehai…malaysia ni memang suka buang duit. lihat la nasik lemak dalam flight MAS tu joyah, kos sebenar tak sampai pun 5rm rasanya sebungkus hanya ikan bilis sejemput, kacang dan telur, tapi yg untung berlipat kali ganda saper yg dapat tender masak tu la. semuanya nak kaut hasil “tender”. melayu2..tak habis2 menipu rakyat. buat kerja x pernah islamik. bila orang lain untung…tahu pulak nk cemburu dan kutuk.

          0

          0
        • Anonymous says:

          R&D konon…kaji selidik dimana mh370 tu dulu la lembu.
          x payah nk sibuk selidik panda, tenuk, cipan dan monyet sangat lah.
          selidik mcm mana nak bayar hutang negara yg berbilion-bilion dan siapa curi hasil balak, minyak semua tu dan altantunya.
          bangang.

          0

          0
        • Nak Termuntohhhhh !!!! says:

          Lucu. Panda dijemput sbb nak kaji hewan pupus?
          Harimau2 kat hutan Msia dah lama pupus tak pulak korang sibuk nak R&D dan selidik segala.
          Please la…

          0

          0
      • Anonymous says:

        Tak habis2 alasan R&D. Jubur panda la wei. Bantu la rakyat kita dulu.

        0

        0
        • gary says:

          Panda isu diplomatik…kita negara kecik..kena minta perlindungan…panda as a symbol of it …
          cuba tengok bigger context la….
          takan nsk bayar direct cakap,abNg long tolong jaga negara jib yer…amerika dah aim tu..takper jib bayar 50 juta.

          0

          0
    • Olga says:

      aku rasa…sanggul akak Rosmah korang lebih drp rm200 sekali cuci kat salon. betul tak nok?

      0

      0
    • tahpape says:

      Hahaha…jgn mimpilah malaysia nak buat mcmtu…
      Mr.kangkung si najib tu lg nak suruh org bekerja sampai 60 tahun adalah…
      lantak la ada anak OKU ke, apa ke…dia pedulik apa??
      janji kerja dan dapat membangunkan negara…
      xde maknanya dia nak kasi elaun tinggi2…elaun menteri2 je yg dapat tinggi…

      0

      0
    • ntahpape says:

      betul kata wardina. sepatutnya ibu bapa yang mempunyai anak OKU, si ibu tidak perlu bekerja, kerajaan sepatutnya bagi elaun kepada si ibu. Coz jaga anak OKU bukan mudah. nak minta bantuan pn susah.. bila jadi mcm ni..masuk paper.. semua menunding jari kat si ibu..baru kerajaan berpusu-pusu nak membantu. Budak/org OKU bukan sorg dua kt malaysia ni..bilangannya ramai.. cuba kerajaan buka mata..buka minda.. Aswara dapat bantuan hingga berjuta2. tapi bantuan untk OKU amat terhad. bantuan hanya diberi rm150 sebulan. Anak sepupu sy sejak lahir OKU, sehingga si ibu terpaksa berenti kerja..sbb takde siapa nak jaga anak dia. bantuan yg diterima pn rm150-rm200 shaja.

      Mcm kes adik firdaus ni..semua menyalahkan si ibu..jujur sy katakan sy juga sedih nasib yang menimpa adik firdaus ni..tp kita tak tahu ape bebanan yg si ibu tanggung. kita hanya mampu menyalahkan dia. try kite dgr rintihan dia.. jgn hanya tahu menyalahkan saja. sbb kita tak berada di tempat dia..Hanya Allah yang tahu..

      0

      0
    • zuanzuan says:

      betul kata wardina, masa aku gi australia dulu pun mmg ada sistem sokongan yang baik macam wardina cakap, malah stp blok kejiranan sentiasa ambil tahu, sepatutnya bukan mak budak nie gi mintak bantuan kat jabatan kebajikan masyarakat, tapi pegawai kebajikan masyarakat yang turun padang, cari si anak2 OKU nie di dalam masyarakat, bukankah rekod pendaftaran ( kelahiran ) dan perubatan ( masa lahir) dah tahu budak nie OKU, so pegawai kebajikan masyarakat dah boleh kesan budak nie adalah OKU dan perlu bantuan, stp JKM ada pegawai penyiasat yg boleh siasat kat mana budak2 OKU, tapi smu duduk dalam ofis, tak kuar turun padang cari budak2 OKU yang kat luar tu….

      0

      0
      • Bedah says:

        TOlong check balik Austrailia berapa dia punya tax..
        sanggup nak bayar mcm tuh?

        0

        0
        • Anonymous says:

          sanggup klu facility yg kerajaan yg dia bagi sama mcm aus.. dah2 la bedah, negara kita pun byr tax tinggi jugak, jgn ingat tax kita rendah sgt.. utk negara yg x berapa kaya ni tax kita agak tggi.. mungkin bedah kena ade sikap agree to disagree sbb kalau tgk komen bedah semua mcm meroyan.. t

          bedah, translate komen aku dlm bahasa urdu pls… kahkahkah.. jgn marah ye makcik..

          0

          0
        • Bedah says:

          Jah, mak tak kisah kalau ko nak cakap I meroyan ke ape ke..
          kita punya maximum tax baru 26%.. diaorg 45-50%… nak bayar tax yg 5% ni pon rasa ralat.. sebab apa? Bagi Bedah 5% tuh banyak okay..tak tahu lah kalau u jenis bermurah hati 5% tuh u rasa sikit..
          sebab takde pembangunan org whatsoever lah.. so mana pegi duit tuh semua..?

          0

          0
        • zuanzuan says:

          to kak bedah, kalau tax kita TINGGI dengan gaji yang TINGGI + elaun yang TINGGI + SISTEM SOKONGAN KERAJAAN ( perubatan, komuniti, pendidikan, kesihatan) yang BAIK, dah tentulah sanggup. Cuba google story dr.ng yen yen( bekas menteri pelancongan) yang dapatkan PR daripada australia untuk anak2 dia dan dia ? sbb sistem sokongan kerajaan kat sana
          sangat bagus dan terbaik.

          0

          0
        • repost says:

          harap kan kerajaan spend duit rakyat utk rakyat pun salah ke??? malaysia negara tak kaya ke, tp mampu sara panda berjuta2 setahun? semua duit rakyat wajar disalurkan pada rakyat, tapi kenapa ada yg masih tak faham sampai anggap kata mintak simpati dari kerajaan? gov works for us, not vice versa… duit kerajaan tu duit kita, x faham lagi ke?

          0

          0
        • Bedah says:

          zuanzuan.. p lah apply pr sana.. mampu?
          berpijak dibumi yg nyata, berbalik pada reality..
          u bayar tax berapa sebulan? ke u tak bayar?
          sebab dah taw duit potongan tax yg kiteorg ni bayar tiap2 bulan dibazirkan ke panda, bayar anak2 ketua agama kita berparty sakan di luar negara, sebab tuh bedah tak sanggup nak bayar tax walaupon sepuluh sen! faham..

          0

          0
        • nida says:

          Bedah, aku tak tau australia tu ape hasil die.

          Tapi yg aku tau mesia ni banyak hasil bumi. Salah satunya minyak petrol. Sila jawab mane peginye hasil petrol ini? Dan majlis2 seperti belon udara panas, hari belia malaysia, floria dan sebagainya berapa untung rugi nya kalau katanya dapat tarik pelancong & menaikkan ekonomi mesia.

          0

          0
        • Bedah says:

          Nida.. Australia kaya dengan lombong berlian..
          Jap.. Asal soalan u macam lari tajuk jer? Hasil Malaysia?
          Bedah tgh bahaskan (cheewah bahaskan) pasal cukai pendapatan bulanan… Korang sanggupke bayar cukai pendapatan tinggi2 bagi membiayai panda2 dan anak2 ketua negara kita berpasty social..? Pembangunan tak nampak, cukai walau pon 5% je yg bedah bayar tp bagi bedah itu dah cukup banyak.. sangup ke idok bayar up to 45%???

          0

          0
        • ikan says:

          bedah ni pun bangang. tax diorag tinggi, tp facility lengkap. plus nilai duit tinggi, barang murah. $10 boleh dpt macam2, kat sini dapatla syampu pantene sebotol.
          sana gaji 2500 pun boleh hidup. kat sini? 2500 hujung bulan tepon mak bapak mintak tolong.

          0

          0
        • Jangan jadi bedah bodoh says:

          Hai bedah bodoh..hg penah check ke rate gaji kat sana?dioranv bayar tax tinggi pun gaji tingggi seiring dengan harga barang yg mahal.aku ni kerja professional..tiap2 bulan bayar tax..nk beli rumah pun tak mampu.diorang tax tinggi pun fasiliti bagus..bodoh kau ni..nak cerita sanggup bayar ke tak..kalau kerajaan bagi fasiliti bagus,gi kerja tak jem berjam2..bayar tax 60% pun aku sanggup tapi kenaikkan gaji mesti la naik sama mcm harga barang n kos hidup.tak payah kau nk persoalkan pasal tax..kau pun tak pernah bayar tax.bodoh apa nk persoalkan sanggup bayar tax ke tak?bebal nk mampus..kalau hg ada anak oku nanti,anak hg tak dpt layanan yg terbaik baru hg tau langit tinggi ke rendah..akal ada guna laa bodoh.ni nak main sedap cakap je.

          0

          0
        • Bedah says:

          Ko lg bangang ikan… Tax diaorg tinggi.. Taraf hidup diaorg tinggi taw..
          Memang lah facility tiptop tapi diaorg bayar tax 45%.. Ko mampu? Kira dgn gaji ko sekarang… Org yg cakap tak kisah nak bayar tax ni selalunya tak pernah bayar tax, sebab tuh cakap tak kisah.. Kite org belajar penat2 kerja susah2, dapat gaji kena bayar tax… Ko rase diaorg tak bising ke bayar tax 45% and some of the money goes to jobless people sebab sana kalau tak kerja pon dapat duit! Same here, ko rasa kiteorg yg bayar tax suke sangat ke kerajaan bazirkan duit untuk BR1M la, Panda la, whatever lah.. Spend wise la okay!!
          Ada sekali dekat Train Station dekat South Brisbane, ada org buta menyanyi tepi jalan.Mengemis. Dekat tabung dia tulis “Please help me blind guy going to be homeless..” Di mana2 pon ada kepincangan politik jugak!
          Yg lagi bangang kenapa mempolitikan yg sah-sah salah mak OKU yg tak berhati perut tuh!

          0

          0
        • Tipah says:

          Taraf hidup diaorg jugak tinggi..
          kamu mesti tak bayar cukai pendapatan kan ikan???

          0

          0
        • Bedah says:

          cakap pandai, dekat negara sendiri pon ko tak bayar tax..
          check balik taraf hidup diaorg macam mana? tinggi okay!!!
          Husband Bedah org Austria.. European! We lived there for 10 years.. Tax sana even more higher 50%!! Memang facility sana tip top, org tak kerja pon dapat duit. But because of that, rakyat diaorg bertambah malas, maka masalah baru mendatang iaitu masalah migrant.. Turkey, Slovakia, Affrican.. let say gaji u 5k, u only get 2.5k.. and org tak bekerja dapat duit.. puas hati? Ingat sana ada PPRT? RUmah sana mahal! Daging mahal! Kos sara hidup MAHAL! Jangan cakap besar lah 60% sanggup nak bayar! Ntah2 dok menyalak sekarang ni satu sen pon tak bayar! 5% tax yg bayar utk salurkan kepada BR1M pon rasa ralat! Sebab duit tuh dibazirkan untuk yg tak memerlukan!
          Pegi merantau dulu tempat org baru cakap pasal bayar cukai lah babe!

          0

          0
        • Tipah says:

          INI SEMUA BUKAN SOAL SIAPA PATUT DIPERSALAHKAN..INI BUKAN SOAL KERAJAAN SALAH ATAU BADAN INI DAN ITU SALAH..INI SOAL HATI PERUT INDIVIDU!!! SEKALIPUN BANTUAN PENUH KERAJAAN BERI TAPI JIKA EMAK/BAPA/PENJAGA ANAK OKU TIDAK BERPERIKEMANUSIAAN, SAMA AJE CERITANYA
          MAK OKU SENDIRI YG SALAH, KENAPA SALAHKAN KERAJAAN?

          0

          0
        • nida says:

          Bedah, ko tengah bahaskan pasal cukai kan? Maksud aku bile hasil petrol dah byk, hasil mende2 alah yg kate pamer panda boleh dpt income lebih, buat floria boleh untong tarik pelancong, bile dah ade hasil2 bumi hasil2 niaga ni xpayah la amik tax kt orang banyak2. Ko ni paham ke xpaham. bencila. malas nak cakap.

          0

          0
        • Bedah says:

          for those yg cakap besaq tak kisah nak bayar sampai 60% cukai pendapatan kononyer professional sangat tuh, sekarang u berapa percent cukai pendapatan yg kena potong tiap2 bulan?? Jgn berlagak shumul sgt lah kalau gaji besar tak kisah berapa percent pon nak potong.. confirm bising jugak!!
          Sebabnya, itu duit kita! kita yg penat berlajar tinggi2, kerja tunggang langgang, meeting dari pagi sampai ptg, stay back sampai lewat malam (opss kalau dah kena potongan gaji mana boleh claim OT unless gaji awak dibayar secara day rate)Jangan cakap besar lah kata tak kisah..
          Husband Kak Bed org Austria, cukai pendapatan 50% okay. Kiteorg tinggal sana 10 tahun. Memang kemudahan lain tiptop, medical, school fee semua free. Infact kalau buat gigi boleh claim balik 30% dari government. Penganggur dapat 1200 Euro sebulan. Sebabtu rakyat dia ramai malas.. Tapi still org2 dekat sana bising jugak. Sebab 50% tuh banyak okay! Dan taraf kehidupan dekat sana sangat tinggi. Daging Mahal! Ikan tersangat Mahal! Sewa rumah tersangat mahal.. dari bayar tax yg melambung, lebih baik gunakan untuk kegunaan peribadi.. ! Malaysia baru potong yg paling tinggi pon 26%. Rata2 kat sini 5% je pon ataw yg dok cakap besar ni tak kena potongan cukai pendapatan langsung! Itu main cakap tak guna otak!

          0

          0
        • Anonymous says:

          bedah berhenti meroyan kejap, aku x paham ape ko ckp, kita ckp sekarang klu gov sgt eifcient, facility semua lengkap, harga rumah selaras dgn kemampuan, baru la kita sanggupbayar tax 45%.. klu gov sekarang yg hampeh mmg la 5% tu rs mcm 100%..tak ikhlas je bayor… ko ni cuba faham ape org ckp sebelum meroyan… bedah bkn ko sorg je bayo tax beratus sebulan.. tlg jgn nak poyo..

          0

          0
      • CKP CAM APE HE says:

        SIAPA CAKAP KAMI TAK TURUN PADANG..MEH LA KEJE SEBAGAI PEGAWAI JKM..BKN KAMI X CARI TAPI KDG2 MASYARAKT YNG X BAGI FEED BACK BALIK..KAMI AKAN KE RUMAH UNTUK SIASAT.KLU NAK DIBANDINGKAN GAJI DAN RISIKO YG KAMI HADAPI MASA BERTUGAS..INGAT SIKIT..KAMI BKN KERJA GOYANG KAKI JE

        0

        0
        • sial korang says:

          keldai….makan gaji buta, kay.

          0

          0
        • SUSU says:

          yer ke keje keras? ni sempat jer ko masuk website gosip?
          dah lah makan gaji buta jer…

          0

          0
        • jgn sentap says:

          sentap da org jabatan kebajikan. bukan na kata la, korang mmg xbt kerja, balik2 meeting pastu makan meeting makan, tu ja…

          0

          0
        • huhu says:

          Halah..ingt ko ckp cmtu org nak caya?? Sudah2 la. Aku ni ha brpa tahun kene turun naik JKM. Setiap kali pegi feedback bapak ah mcm bangang. Tiap kali aku dtg tiap kali tu la tanya bila pegawai nk dtg rmh. Haram!!! Last2 aku dah maki baru nk dtg. Birokrasi teruk sgt. Nasib la aku ni msh boleh gagah pegi sana, kalau org yg dah tentu2 susah ko nk suruh diorg dtg slalu hadap muke ko pegawai2 ni tp feedback n progress macam cibai??? Kdg2 aku tgk JKM ni buat org yg susah nk mtk tlg mcm peminta sedekah kt diorg.

          0

          0
        • Tijah says:

          makcik2 gomen yg bertudung…mulut sekor2 sibuk bergossip..camner nk buat kerja????

          0

          0
        • anon says:

          Saya ada buat urusan dgn JKM dua tahun lepas kerana ada masalah dalam family yang memerlukan bantuan JKM. Saya disuruh kesana kemari sebab kononnya masalah saya tu kena refer dkt pejabat JKM yg dekat dengan tempat tinggal.

          Dah puas jumpa dgn org sepatutnya, pegawai tu minta no fon sebab dia akan call saya untuk bantuan. Sampai sekarang dia tak call. Kesian mak saya kat kampung sebab saya dah janji nak bantu selesaikan masalah ni tapi macam tak ada feedback. Last-last masalah family saya tu pun kami sekeluarga yang selesaikan sendiri. Penat je saya bazir tenaga, isi borang sana sini. Entah2 borang tu buat bungkus nasi lemak ke apa :(

          0

          0
    • wuwu says:

      Betul. End up OKU ni jual tisu or kerepek hmmm

      0

      0
    • Zac says:

      Panda di utamakan, rakyat dikurungkan …

      0

      0
    • Aaim says:

      Ni ade bbrape info aku dpt dr Google. Gov Australia beri pada disability ni maksimum dalam AU$766 @ Rm2323 setiap 2 minggu, bkn sebulan yer.
      Ni tak kira lagi klu dh ada keluarga. Klu tk dah dpt dlm AU$$1,154. Ni baru bantuan wang ringgit tak kira lagi 17 lg keistimewaan lain2.
      Klu Malaysia JKM beri Rm150 sebulan jer tu pun kene tapis2 dlu untuk dapatkn bantuan. Klu keluarga gaji atas PGK, Rm1k, mmg gerenti xdpt lah.
      Sama2 kte fikir2 kan lah.

      0

      0
    • Aaim says:

      Ni ade bbrape info aku dpt dr Google. Gov Australia beri pada disability ni maksimum dalam AU$766 @ Rm2323 setiap 2 minggu, bkn sebulan yer.
      Ni tak kira lagi klu dh ada keluarga. Klu tk dah dpt dlm AU$$1,154. Ni baru bantuan wang ringgit tak kira lagi 17 lg keistimewaan lain2.
      Klu Malaysia JKM beri Rm150 sebulan jer tu pun kene tapis2 dlu untuk dapatkn bantuan. Klu keluarga gaji atas PGK, Rm1k, mmg gerenti xdpt lah.
      Sama2 kte fikir2 kan lah.

      0

      0
      • Tipah says:

        Rajin google kan?? check balik berapa percent income tax diaorg kena bayar..
        Nak bayar banyak tuh?
        Let say lah, government bagi 1k kat mother OKU tuh every month, tapi the mother gunakan duit tu utk benda lain, tak jaga anak.. tetap terbiar jugak..
        Seorg Emak susah macam mana pon tetap akan cari jalan untuk bela anak tuh, bagi makan pakai.. bukan biarkan anak bergelumang dengan najis. At least mandikan, bersihkan kamar anak..

        0

        0
        • Rozie says:

          Betul, aku setuju! Dalam institusi keluarga, ibu bapa tu ketuanya, bukan kerajaan. Kalau kerajaan bayar mak budak tu beribu pun sebulan, tapi kalau mak dia mmg jenis tang bertanggungjawab mcm ni, budak tu tetap terbiar! Come on lahh nak kata kesempitan hidup, aku tengok mak dia ni baju sikit main cantik tudung lip lap lip lap lagi! Tapi anak? Baju reput seluar takde, bergelumang dengan najis sendiri, itu semua salah kerajaan? Main facebook reti, nak google pasal jkm tak reti pulak? Takkan tak terfikir nak bertanya kat rakan sekerja ke apa mcm mana nak buat? Mungkin gaji kau tak tinggi menggunung, tapi impossible kau tak boleh nak support anak kau, at least live in a decent house, provide decent food. Anak dia sorang lg tu yg umur 7 tahun tu ok pulak aku tengok, sihat je. Banyak je keluarga daif yang takde rumah tinggal bawah jambatan, kerja jual besi buruk etc tapi anak terbela sihat, siap ada yang mampu hantar pg sekolah lg. So sebelum kau nak menunding jari kat orang lain, tengok diri sendiri dulu kot. Dah laksanakan tanggungjawab sendiri tak? Ni dok memekak salahkan orang lain! Entah apa perangai.

          0

          0
        • aptb says:

          setuju..ak ad la jiran dlu2 (ni bkn nk ngumpat eh tp fkta) ad ank OKU dpt elaun bln2 tp xda pon bg ank OKU tu..di guna kn utk kepntingan sndri…ank tu mnx beli mknan ke ape2 yg di hajati di mrh2..kdg2 kesian tp mlas nk cmpur …dia mak pak ptut lbh kesian kn anak sndri dr mnx ehsan owg lain utk kesian kn ank dia…

          0

          0
        • Sallehaaaa says:

          Tolonglah faham kesempitan hidup kak loklak nii uolls. Walapun gaji die 1.5k tapi dia nak byr kereta, petrol, bulu mata palse, eyeliner, bedak, tudung manik ala2 fareeda lagi, tak cukup uollsss! Ingat kak loklak ni tak busy kewww uolls? Nak daftar dkt jkm tu bukannya sekejap ohhkayyy! Nak pakai bulu mata palsu dah 30minit, nak pakai tudung manik ala2 fareeda tu pun dah 30minit jugak. Hmmmm tu belum mekup lagi tau! Masa kak loklak ni nak update status fb pakai smartphone, main candycrush, selfie dalam kereta tu semuaaaaa makan masa! Tolong lah faham! Jangan mengata kak loklak lagi plishh!

          0

          0
      • f says:

        Check balik sewa rumah diorg berapa kat sana? Per week ok.
        Check balik AU$$1154 tu boleh bayar apa je kalau ikut cost of living sana.
        Thank you.

        0

        0
        • Tipah says:

          Jah.. Diaorg ingat kat OZ tu ada PPRT?

          0

          0
        • Anonymous says:

          aku sewa umah kat bne seminggu 100aud je.. lain la ko anak ongkaya gi duduk umah elite.. kat malaysia, rumah rm400 dpt pprt bodo je.. kbai

          0

          0
      • PR australia says:

        memang kalau nak dibandingkan duit tu bila dah convert besar giler… tapi harap maklum… kat sini duduk bilik satu minggu paling busuk pun $200. Bukan rumah yer bilik sahaja. Tak termasuk bil api air, dan barang keperluan… Jangn mimpi la $700 tu besar satu minggu…beli groceries kat sini $300 sama nilai dgn RM300 kat malaysia…. kami kat sini kerja mcm nak gila.. takda apa yang murah. Harap maaf… kalau nak tahu malaysia murah or not cuba dtng sini kerja…walaupun menetap di luar negara im still proud to be a malaysian.

        0

        0
        • Anonymous says:

          yg pelik kenapa ko x nak balik malaysia klu ko rs kerja kat sana tu x berbaloi dgn incom yg ko dpt? kenapa nak stay sana?? ko ni x bersyukur, klu ko duk malaysia, ko ingat ko bleh mewah?

          0

          0
    • Sahira Sazali says:

      Erm, saya setuju dgn cadangan Wardina. Kerajaan perlu meningatkan lagi dan memberi bantuan kepada OKU. Itu pendapat saya.

      0

      0
    • perkara pokok says:

      dah agak wardina akan buat kenyataan general berbaur menghasut membenci pihak2 xsebulu dgn dia. isu mak budak tu yg xjaga anak & xmohon bantuan, tp wardina ambik kesempatan wat sweeping statements, siap banding pemerintahan dua negara, membangun dgn dah maju. senangla ko ckp mcm tu, dh selamat duduk negara org.
      kalau ikhlas nk highlight masalah OKU, kenapa xkomen dr masa ko kat msia lagi? patut ko komplen juga psl mak budak tu, nama pun Islam, pakai tudung cantik2 tp bg alasan xde duit jaga anak. kalau xmampu, hantar jkm pun boleh. semua org lain ygsalah, dia je yg betul.
      nk sgt salahkan kerajaan for everything, meh aku tambah list org2 yang patut ko kritik. jgn berat sebelah utk naikkan saham ko yg jatuh dr kes ust don tu. org lain cari penyelesaian kat msia, ko pulak jdkan bahan puja negara barat tu.

      plis kutuk juga: sedara mara seagama ust/ustzh yg xcukup bg pendidikan agama kat pompuan ni, jiran seblh menyebelah, masykt jugak sbb pandang status, termasuk ko yg uplod gambar anak2 normal, hepi, berjaya n everything in between. bab nak cari salah org lain, sampai bila pun xabis wardina oii

      0

      0
    • minah jambu merah biru says:

      helo wdina ! mak budak oku tu sendiri tk mahu di bantu n tk mahu antar nama anak dia kt kebajikan masarakat cmana kerajaan nk tau !! berape banyak budak or manusia2 oku kt malaysia ni !!! kalau dh tau diri tu susah tk boleh nk piara anak ok u kenape tk hantar aje kt kebajikan masarakat ! sampai jiran dn orang2 sekeliling kasitau kt pehak imgration datang tolong anak dia ! kalau tkde duit skali pon tkan anak sampai jadi macm tu kurus kering sampai tinggal tulang aje ! mungkin mak budak oku tu sengaja tknk kasi makan biar kan anak dia mati ! mungkin jugak kan !! kalau satu mak sayangkn anak tk mungkin dia akan buat anak dia macm tu ! sayangkn anak dari laki kedua sampai bencikn anak dari laki pertama ape ni !!! sial punye pompan !! kau ingat pehak kerajaan nk kasi lepas orang macm gini tolong sikit eh ! kau tkan boleh terlepas dari undang2 ! kite di malaysia ada undang2 ! n kite semua ada pak najib ! idop umno ! idop pak najib ! hidop jalur gemilang ! lov u pak najibbbbbbbbb muah !

      0

      0
    • minah jambu merah biru says:

      kalau kerajaan tau ini perkara mesti kerajaan akan tolong punyeeeeee ! wardina tk boleh bandingkn kerajaan malaysian ngan kerajaan australia ! kalau dh gi stay kt australia tu dudok aje la diam2 mulot tu asek nk bercakapppppppppppp aje ! cakap banyak nk buat ape balek malaysia la tolong budak2 oku ! memang betol 200 tu memang sedikit untok orang2 oku tapi keluarga dlm rumah tu nk kena berusaha lah untok menambahkn pendapatan dengan bekerja ! jangan nk harap kn bantuan kerajaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn aje nanti orang2 ni jadi malas nk keja pasal kerajaan dh bantu tk gitu !! ape2 pon mak budak oku yg di dera oleh mak dia mesti di hukum !! kerana sengaja tk kasi anak dia makan n sengaja biarkn anak dia sendirian di rumah tampa pakaian n sengaja biarkn anak dia dlm bilek yg berbau busok n kotor !!! memang sedih sangat …..tuhan maha adil semoga mak budak oku tu dapat balasan dia nanti..

      0

      0
    • Nina says:

      Eh hello.Hospital, nursing home di Australia tu tip top sebab rakyat2 dia bayar medicare,medical insurance setiap tahun.Korang ingat hospital & klinik kerajaan kat Aust ni free ke?medicare supposedly untuk citizen & permanent resident patut free kan.beratus kena bayar every year la.Hasil kutipan ni la guna untuk orang tak bernasib baik.Nak suruh orang Msia bayar beratus untuk naikkan taraf gov hospital?heh jngn harapla.

      Mak budak tu yg macam haram jadah.Lagi mau blame kerajaan.Bodoh & tak bersyukur punya Msian.Korang mai la datang migrate sini.Bersiap sedia la bayar tax 40% tax pada Gov Ausie ye.

      0

      0
      • minah jambu merah biru pasti gerek says:

        memang betol ! mak budak tu memang haram jad sengaja buat anak macm tu ! tuhan nanti tk kasi dia anak lagi baru tau padan muka dia huh !! ada anak dia sia2 kan ! ape dulu masa beranak tk sakit ke ???????? dapat anak oku tu tuhan nk uji samada mak dia sangup tk jaga n mak dia sabar tak nk jaga anak oku dia ????? rupa2 nye eh eh tk kasi anak dia makannnnnnn ! tuhan kasi anak suroh jaga n belai2 sayang ngan anak ! ni tak lain pulak jadi Nye ! ini macm punye mak tk boleh masok syurga pasal hati tk bagos ! asek nk besar kan lakiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii aje huh !!

        0

        0
      • ikan says:

        ape masalahnye pun kalau bayar medicare. mcm insuran la jugak. xnak beli insuran sbb nak harap hospital kerajaan? boleh je. tapi kne waiting list panjang smpai separuh mati jangan la komplen.

        0

        0
        • Bedah says:

          Ikan.. ko gaji 2500 sebulan bleh la memekak, tax pon tak bayar lagi..
          mana2 pon same lah.. p merantau negara org dulu bukak mata, bukak minda!!!!
          Husband Bedah org Austria, tax 50%.. memang sana tiptop kemudahan.. org yg tak kerja pon government bagi duit.. tapi dia menggalakkan rakyat sana jadi malas sebab asyik harapkan ikhsan kerajaan.. so sana dah dipenuhi migrant mcm Turkey, Slovakia, Affrican.. Husband Bedah nak buat eye transplant kat sana, memang free tapi kena tunggu 6 bulan.. Walaupon sana dipenuhi kemudahan lengkap, kadar jenayah kurang, tapi husband bedah tetap sukakan Malaysia.. sebab apa, tax rendah…! We are talking about high tax pay.. The higher u get paid, the higher u have to paid.. dude, sana taraf hidup tinggi okay!! Mana kerajaan nak jana duit kalau bukan dari cukai? ni GST pon dah bising.. pffttttt

          0

          0
        • Anonymous says:

          bedah ni riak takburnya…. baru husband austria nak berlagak.. pls la bedahhhhh… ko ingat org nak pecaya segala cerita ko dlm blog gosip? mengaku org kaya semua.. kau mental ye bedah? berangan lebih!

          0

          0
      • Anonymous says:

        awk ni student ke atau PR kat sana? klu student mohon jgn ckp benda yg anda xtau… cuba check aus nye tax rebate apedia.. wardina ni ayah dia citizen aus, so sbb tu dia asik compare, dia bkn x bersyukur, aku yakin dia pun sygkan malaysia cuma dia nak malaysia jd lebih baik.. bg pendapat pun salah.. ni la dia malaysian, very the typical one… pegi la ko mana2 negara, rakyat dorg still akan pertikaikan gov dorg, xde yg pelik.. yg pelik org2 cam awk yg xleh nak agree to disagree… kesian..

        0

        0
  2. UMNGOK says:

    Setuju jugak dgn Wardina. Jabatan Kebajikan Masyarakat lembap. Banyak kerenah birokrasi dan kedekut. Kalau malaysia boleh bina airport canggih, bangunan berkilat-kilat dan padang2 golf, kenapa ibu-bapa OKU dapat wang sedikit. Malaysia negara maju 2020??? Your ass la.

    0

    0
    • khdyc says:

      Babi apa ko kutok jkm lembap.dah tentu mak budak tu xapply pape pon kat jkm.jangan nak tunding jari 100% kat orang lain je.sepatutnya sama2 bantu.

      0

      0
  3. akukawanPekjah says:

    Cakap banyak pulak Wardina ni…cakap boleh r…ingat negara ni kaya ka..sikit2 nak harap kerajaan.

    0

    0
    • dibo says:

      entah minah ni!! kepohh je lebih!!

      0

      0
    • Lisa says:

      Byk ckp? Sbb org mcm kamu lah negara ni x maju2. X ambik peduli. Ckp guna kepala lutut! Wardina ni melayu yg berpikiran jauh. Tak macam kamu. Kamu melayu bodoh. Mmg lah kena harap kat kerajaan. Rakyat dah bayar tax. Duit tax tu patut dgunakan utk bantu rakyat yg memerlukan.

      0

      0
    • aku la.. says:

      dh realiti nye cmtu… abis, ape gune ade kerajaan kalo bkn nk tolong rakyat… semestinya OKU tu mendapat perhatian dan tempat yg same di sisi masyarakat.. bkn terabai cmtu jek…kenape org bkn islam blh fhm keistimewaan org OKU dan kenape tak negara yg dh sah2 agama rasmi nye adalah Islam kan.. pk la wei.. sblm nk tempelak…

      0

      0
    • Sangkak Your Ass says:

      meh sini…aku bayar kau rm 150 sebulan…kau kan melalak ke tak?

      0

      0
    • ehh says:

      dah tu nak harapkan kau? dah nama kerajaan yg memerintah

      0

      0
    • Anonymous says:

      harap kan kerajaan spend duit rakyat utk rakyat pun salah ke??? malaysia negara tak kaya ke, tp mampu sara panda berjuta2 setahun? semua duit rakyat wajar disalurkan pada rakyat, tapi kenapa ada yg masih tak faham sampai anggap kata mintak simpati dari kerajaan? gov works for us, not vice versa… duit kerajaan tu duit kita, x faham lagi ke?

      0

      0
    • Biskut says:

      kalau tak kaya then buat ape pg beli panda juta2 dr china? buat ape sebok pegi tabor sana cni duit utk BR1M? kan bgs lagi kalau duit tu smua spend utk OKU gini. benda tak perlu sebok nk buat. panda juga d utamakan….

      0

      0
  4. Anonymous says:

    RM150 la…

    0

    0
  5. nana says:

    RM150 la…

    0

    0
  6. kak enon says:

    Tp skg ni isu dia bukan jkm x nak tlg. Mak dia sendiri yg x bawak or mohon. Alasan x tahu mcm mne. Selfie dlm fb pndai, google jkm x pndai. Lain la mak budak tu ckp bantuan jkm x ckup. Ni daftar pun x. Wardina g duk aceh sana

    0

    0
    • Anonymous says:

      Betul kata kak enon, mak budak tu ber fb pandai, nak daftar anak tak reti, nak je aku kasi penampo jepon….wardina plak macam kimak bercakap…kalau dah bagus sangat gi la tolong budak tu, anak2 kat aceh dulu ko bleh plak pergi menyusu tetek ko tu….ko pon cam haram jadah macam mak budak tu…kimak punya mulut….

      0

      0
    • meen says:

      ikut berita…penjaga dan mak dia penah apply dekat JKM…tp biasala jkm kan buat keje slow … adik aku OKU…daftar dekat JKM pun ambik masa berbulan2…selalu pegawai berkenaan dikatakn p cuti la..p khusus la..and orng lain tk bole bantu..hanya dia je ada form2 nye..lepas register..mintak bantuan masuk sekolah kemahiran khas utk budak OKU…katanya kena interview.. keputusan akan dpt dlm masa setahun…dah 2 tahun..tk da apa2 keputusan diterima…yg teruknya i email tanya pasal benda ni sampai ke ketua pengarah JKM , timbalan ketua pengarah…sorang pun tak jawab email i…bawa benda ni p ke kementerian wanita dan keluarga…sama jugak..tak balas..

      0

      0
    • abc says:

      True kak enon. I still dont get wardina and those yang sokong dia. Point now is lola tak report dengan jkm and thus dia abaikan adik firdaus. That is not the gov’s fault. Kenapa tiba tiba boleh lari tajuk terus salahkan kerajaan sebab tak bagi bantuan? Nak bagi bantuan cmna kalau wujudnya adik firdaus tu pun diorang taktau. Lol

      0

      0
  7. anoynomous says:

    mula dah betina ni bersuara. kejap lagi bila dah kena hentam, senyap la. buat la official announce kata nak senyap seketika. ingat lagi kes betina ni hentam ustaz don? bila dah terbukti dia salah, dan2 post dekat fb ckp nk stop sekejap. macam lah orang xtau, ko tu nak lari dari kontroversi. pls la wardina. ko ni lantang bersuara tapi zero. next time nak bercakap, tolong la buat research dulu. tak perlu la menggelabah nak voice out pendapat ko sangat

    0

    0
  8. Firdaus padillah says:

    Malaysia tidak kaya? Sewa panda juta2 tuuuu~~

    0

    0
    • humble says:

      Jgn ingat malaysia ni kaya sgt….skrg ni kos sara hidup dkt malaysia makin tgi pon sbb BRIM la….krjn manada duit smp nk belanja berbilion utk bgi BRIM…umpama kita dapat,then kita byr blk jer….
      Dan malaysia pon mmg xpandai uruskan duit…sibuk byr atlet sukan yg xberkualiti, xkonsisten…mcm chong wei dpt setengah juta dkt sukan olimpik sbb dpt perak jer pon..
      lagi 1, kalo bab pertolongan kemanusiaan ngr2 luar yg kena musibah, malaysia mmg antara negara terawal bgi bantuan, aku bangga….tpi rakyat sendiri? Mcm menagihkan bantuan yg sgt sedikit dan ntah dtg ntah x…
      kerajaan msia ni nampaknye terlalu megah dan suka menunjuk2 kelebihan pada negara luar…tpi rakyat sendiri tersepit…wallualam

      0

      0
  9. kiko says:

    JKM sometime byk prosedur..dh tau anak yg sah2 OKU pun stil nk mintak bukti dr doktor gak…dh tu, benefit die ntah apa2..pendek kate xde apa2pon..p spital, kne tggu lama gak..kate diberi keutamman..bagi spae2 yg ade anak OKU kan phm..p JKM nk wat kad OKU umpama mcm peminta sedekah lak..baik x yah buat…

    0

    0
  10. joey says:

    bodoh wandina ni…
    dah mak budak ni tak bgtau cmana kerajaan nk tahu…

    0

    0
  11. mamajun says:

    Saya sendri mempunyai ank n adik oku…iya sebaik nya kerajaan kita ikut cth negara barat..even x 100% ..ckupla sekadar beri elaun yg tinggi pd ibubapa yg ada ank oku…ni takat bgi 150 bgi oku yg xbekerja sbln &300 bgi oku yg berkerja

    0

    0
    • sue says:

      My heart goes to you, mamajun. In this case, pusat zakat ada tolong tak bersama jabatan kebajikan negeri?

      i rasa bab2 kebajikan masyarakat mcm ni, kena ada spokeperson yg kuat. Keluarga Yang Di-Pertua Negeri Sembilan ada anaknya yg OKU juga. Kalau 1 of the sons tampil jadi spokeperson to this matter for a long term, sekurang2nya nasib OKU2 di Malaysia terbela ler sikit. (I’ve seen the sons in National Geographic. They are highly educated and eloquent and I personally feel that royals such as them can make positive changes to the country). Moga2 Malaysia & rakyat bergerak ke arah kebaikan. Amiin.

      0

      0
      • minah jambu merah biru pasti gerek says:

        babtu mari kite ramai2 laongkn perkataan ini idop umno ! idop pak najib ! idop jalur gemilang ! rakyat mesti nk kena bersatu idop lebih aman dn damai …jaga kebersehan idop sehat dn hepening ! senyum sikit !

        0

        0
    • dina says:

      org OKU ni bukannye tak boleh bekerja. Ramai yg dah dapat latihan diberikan oleh agensi kerajaan mcm menjahit, berurut, bertukang dll. Bila diaorang dah ada skill..dgn usaha sendiri boleh saja mereka sara hidup mereka. Syarikat yg ambik mereka bekerja pun dapat tax incentive dr kerajaan. So apa lagi yang nak menyalak salahkan kerajaan? Otak korang ni letak kat lutut ke?

      0

      0
      • dina bodoh says:

        dina yang bodoh tolol, meh nak bagitau sikit, tu OKU yg dah besar. kau paham tak orang tengah cerita pasal budak OKU yg umurnya 15 tahun dan ada mak ? jangan sampai aku tampar muka kau ni sebab bengap sangat

        0

        0
        • Anonymous says:

          dina bodoh yang cerdik sebab tu laaa mak dia kene daftarkan diaa bukan kurungkan diaa.kalau dari awal mak dia daftarkan dia mana laa tahu rezeki dia dapat belajar menjahit berurut smua tu..ni mak dia sorok anak diaa.mcm mane anak dia nak belajar..?? sebelom tampar muke orang..tampar muke sendiri dulu.

          0

          0
  12. aku says:

    akukwnpekak,kepala otak ko kt malaysia xky!ky sgt2,klu xky xkn blh bg brim sampai byk edition???pdhl gn dt rakyat,berssh pyh byr income tax,tol etc…xhalal wehhh!!!!

    0

    0
    • Oh your spelling! says:

      Maybe kau patut pegi sekolah belajar tulis betul betul , boleh? Benci betul aku dengan rakyat marhaein menulis short forms ni.

      0

      0
  13. Anonymous says:

    MMM ni kita tak tahu PETRONAS nye project banyak membazir x ada yg meet the budget…

    0

    0
    • Bedah says:

      Membazir?
      Petronas need to invest ber’billion’ USD to develop a field.
      Jangan tabur fitnah kalau taktaw the facts.
      Salah Mak OKU tuh, apa kaitan dengan Petronas.?
      Baju budak tu mereput padahal mak pakai tudung blink2 pon salah Petronas jugak? What the fish….?

      0

      0
      • kami says:

        terpksa setuju mak pakai tudung bling-bling.baju anak smpai reput. blik tak cuci. ape pnya pemalas.

        0

        0
        • donthateme says:

          mmg mak budak tu layak diberi pengajaran, berselfie mcm muka taik jer tu boleh pulak? maksud aku dia ada masa utk buat itu semua termasuk update fb lagi mcm org takder masalah. Mmg tak padan ngan nasib anak ngan baju reput dirumah. Tinggalkan anak makanan dlm polisterin yg x pernah dibersihkan. Dah tau anak cacat tolonglah simpati sikit. Bersihkan anak tu, anjing pun reti bersihkan anak dia, kurang2nya jilat2 anak dia bila kena kotor. Ni mak jenis nak kena kimak jugak!

          sudah! xyah salahkan saper2 lagi. Mak budak tu yg bersalah sepenuhnya. Kalo keterampilan mak dia sendiri mcm tikus mondok tu lainlah, boleh la caya ckp2 dia. Ni mcm 7 petala langit dan 7 petala bumi!!!! Mmg aku tak kesian langsung ngan tina lagu tuh, mmg rasa nak bg dia makan penampor aku 6-7 bijik!!!

          0

          0
      • Nyampah says:

        Tak habis2 alasan R&D. Jubur la wei. Bantu la rakyat kita dulu.

        0

        0
  14. sue says:

    Well said, Wardina. The parent salah, the exisiting system yg tak seberapa pun add to the burden. Other than Australia, countries such as Norway, Sweeden & UK in fact have very strong social & financial support for such underpriviliged quarters ranging from OKU & single parents.

    It is high time Malaysia sit down and plan its economy, development, investment & expenditures well. By simply not planning & spending & introducing new taxes left, right & center will not solve the problem in the long run. Korek sini tampal sana.

    Haih, sorry for my ramblings. I love my country & sgt sedih tgk keadaan budak mcm ni, negara mcm tu. Apa nak jadi… We really need good, strong and capable leadership. Talkers everywhere,thinkers, doers & problem solvers boleh kira dgn jari.. so sad..

    0

    0
    • i see ur game & it stinks says:

      i beg to differ. xwell said, in fact she’s committing a fallacy, despite her sojourn in aus to further her studies. wardina might intend to open a debate abt OKU lack of financial assistance, but with a poor apple to oranges comparison, what is to be gained from this except to serve her politically motivated rants? no sense of research & context, she’s doing it to stroke her publicly bruised ego perhaps?

      0

      0
  15. Mummy77 says:

    Assalammmualaikum

    Mak OKU – Kata dah susah memelihara anak OKU kerana dan punyai masalah kewangan. Tak Tahu macam mana nak pohon. Masalahnya cuba korang tengok keadaan remaja tu… pakaian – macam dah bertahun tak tukar (Nampak sangat mmg tak jaga sebenarnya) Muka dan keadaan fizikal – Kurus kering (bak rakyat Somalia- kalau dia kata dia ambil tahu kenapa keadaan anak dia macam tu..siap kurung dalam bilik yang bukan selayaknya manusia tinggal) ke memang tunggu remaja tu mati jer kot??….. ketiga kalau dia ada ibu yang bertanggungjawab dia perlu utamakan anak dia … (cuba lihat gambar maknya… gebu dan sihat… anak2???) Dasar perempuan penipu nak elak dari di dakwa kerana mengabaikan hak kanak2.. ishh orang macam ni pun ada…. kalau dah salah ngaku jer la…

    dalam kes wardina, ada betul ada salahnya.. wallahualamm

    0

    0
  16. LESONG says:

    Sorry, aku x terima! Wardina, bila ada kes macam ni..jangan bezakan Malaysia dgn negara lain. Kenape baru sekarang nak bersuara? Kenape x bersuara dari dulu lagi seblm kes ni berlaku? Padahal seblm² ni, ade je mak bapak x hiraukan anak mereka OKU. Mcm mane nk dptkan bantuan kalau dah mak budak tu x pergi daftar ke JKM? sekarang ni salah mak budak tu. Jgn salahkan mereka (kerajaan) yg sepatutnya yg beri bantuan pd budak tu. Salahkan mak budak tu sbb x pergi mohon dan daftar! Kalau ibu bapa minta bantuan, dah tentu akan dpt. Cukup atau x, bersyukur sbb ada juga yg membantu. Tp ko kena ingat Wardina, dlm kes ni mak budak tu x minta bantuan. Malu mintak bantuan ke? Sekarang ni lagi malu bila 1 Malaysia dah tahu kes dia kurung anak sampai keadaan anak tu jd mayat hidup. Allahuakbar..! Sedih dan hiba aku tengok.

    0

    0
  17. saya says:

    Bantuan utk OKU mmg boleh diperbaiki di masa hadapan.
    Tapi soalnya skang.. mak budak tu? perlu kah salahkan kerajaan bile mak dia bangang tahap dewa??
    adoyai. kalu semua bende nak salahkan kerajaan – senangla orang buat salah.
    contohnya :
    A bunuh B – salah kerajaan sebab tak bagi A pendidikan yang cukup.

    0

    0
    • ella says:

      betul jugak tu ..

      mmg kerajaan kena kaji balik sistem bantuan dieorang ni
      tp x boleh lah semua nak salahkan kerajaan
      sendiri pon ade otak lol

      0

      0
      • sue says:

        betul. dua2 pihak (mak budak & kerajaan) ada x kenanya. antara strategi utk memperbaiki keadaan:
        1. kuatkan ekonomi negara
        2. semak semula perbelanjaan etc.
        3. war2kan betul2 sistem sosial yg boleh org susah rujuk utk dptkan bantuan. (kalau dah buat promosi dgn elok, jgn salahkan pihak berkuasa ler).

        p/s: kekadang terfikir juga BRIM BRUM BRAM ni.. ada ramai yg salah gunakan. budak dpt baucar buku tak semua yg beli buku. Esp. kat universiti, takde pulak aku tengok depa pi beli buku teks yg pensyarah suruh rujuk. Kalau salur sebahagian BRIM ni utk OKU pun bagus.

        0

        0
  18. Ran says:

    Ya, mmg betul di OZ, elaun byk diberikan utk ibubapa kanak2 OKU selain pelbagai kemudahan lain. Bukan itu saja, setiap kanak2 warganegara Oz juga mendpt elaun jika pendapatan keluarga rendah. Malah ibu2 tunggal & penganggur (warganegara oz saje) juga mendapat elaun (sbb tu kadar pengangguran tinggi disini, tak keje pun bole dpt duit). Tapi di mana kerajaan OZ mendpt duit utk segala kemudahan n elaun ni? Sudah tentu drpd tax yg sgt tinggi. Cukai pendapatan di sini 40%. Ya..40%!!!

    0

    0
  19. alo says:

    sokong wardina.. kerajaan msia membazir, sewa panda, brim bagai…
    oh, mana otak pemimpin kita? sudah2lah dgn brim & sewa panda tu..
    skrg lak gst. rasa malas nak kerja dah, gaji potong incometax pastu bli brg kena gst.. ddk rumah lagi bagus, biar x ada org byr tax.

    0

    0
    • nak byr 6% atau 16%???? says:

      tak nak keja dok diam2 kt rmh..tggu tgk sapa nk kasi bg makan kt ko..otak pemimpin yg disalahkan..dah tu kalau otak mcm ko berguna ke? tax xnk byr pastu nk harapkan yg hebat2 krajaan nk provide utk ko..kesian kalau ada rakyat IQ level lembu mcm ni

      0

      0
  20. Rj says:

    bdk ni jd mcm ni, akibat kelalain mak sendiri dia sendiri, x kan sorg ank pun x blh jg, org lain pun ibu tunggal jgk, dulu knpa blh tggl dgn pengasuh knpe skrg tidak??? dah th ada tanggungjawab, usaha lah sikit..cr rezeki utk ank2 ,

    Sy ada jumpa seorg ibu tunggal OKU yg hidup di kl , alhamdulilah ank2 dia ok, dia rajin usaha membesarkan anak2 dia …Negara malaysia ni x kejam lg.. klu x dpt bantuan k’jaan , bnyak lg syrkt swasta n individu dtg tlg, klu ada usaha insyallah…

    p/s : wardina, x pyh lh nk bising, br pg bljr di oversea dh pndai nk beza2 kn negara..
    klu semua nk bersuap x berusaha x guna jgk ……

    0

    0
    • Hanibbal says:

      stuju ngan statement ko RJ!!

      0

      0
      • mery says:

        Mmg pon mak die yg slh…isu nye skrang ni..yg ko p biar ank ko hidup keadaan mcm tu…ngan najis..baju xde…org miskin pon at least bg ank pki seluar laa…mmg aku x bleh terima org wat ank sendiri mcm tu…xde kena mengena ngan kerajaan x bg bantuan ke ape…mak bapak budak ni yg salah!! Aku yakin Allah pnjgkn umur firdaus ni supaya sume org tau dlm dunia ni ade mak sanggup wat ank sendiri mcm ni….

        0

        0
        • someone says:

          Masyarakat sekeliling pun salah jugak.. takkan la tak da satu org pun yg tau pasal budak tu kan selain mak dia? How abt husband, rakan sekerja, saudara mara, tuan rumah, jiran. Mustahil la jika sorg pun x yg tau kan? Lg satu klu masyarakat kita tunjukkan support system yg kukuh, mesti mak budak tu x teragak2 nak minta bantuan, pendapat etc.. ni asal ckp pasal anak oku, we treat it like a taboo. Klu parentsnya educated, untung la.. tp klu dpt mak mcm mak budak tu, Allahuwalam… anak oku ni bukan ujian tuhan utk mak bapa dia jer.. tp ujian tuhan utk masyarakat sekeliling.. apapun syukurla budak tu dah dslmtkan..

          0

          0
  21. Hanibbal says:

    skit2 slah kerajaan…..ptutnya mak bapak tu kna tahu mcam mna prosedur tuk mnta bantuan OKU….bukan main hentam tinggal mcam tu jer…..dlam kes ni slah IBU BAPA!!

    0

    0
    • Tipah says:

      btoi tuh..
      baju budak tuh reput, padahal mak boleh melawa pakai tudung blink2 salah kerajaan jugak ka?

      0

      0
  22. Anonymous says:

    Memang tak dinafikan banyak kekurangan dalam kebajikan OKU dan org miskin di Malaysia. Tapi tak adil la nak bandingkan dengan negara maju mcm Aussie. Kalau nak banding, kena la banding apple to apple. Dalam kata lain, banding la perlaksanaan dengan negara yg setaraf dengan kita. Kalau nak bandingkan dengan negara maju macam Aussie, Germany, UK….memang beratus tahun lagi la baru nak setaraf. Negara diorg dah lama kaya. Kita ni mcm org miskin baru nak berduit, semua benda tamak nak masuk poket sendiri. Orang negara maju gaji politician tak banyak, maka siapa yg jadi politician mmg ikhlas nak bekerja untuk rakyat. Semua negara goes through the same cycle. Sedih dgn Malaysian yg cuma tahu mengutuk negara sendiri tanpa buat kajian mendalam atau perbandingan sejarah negara lain.

    0

    0
  23. dian says:

    kecoh je wardina ni…dia banyak duit nape tak tolong buat la csr. jgn tau melalak je…gi tgk hospital pun tidak. at least org jkm yg dihina2 tu jugak yang pergi selamatkan budak tu. mmg la kalau nak dikira bantuan mmg tak pernah cukup…tapi rasanya kat malaysia ni betul cara tak lah sampai tak dpt bantuan pun…ramai yg dapat berbanding tak dpt.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    setuju ngan wardinah 100% saya ada anak saudara OKU sebulan cuma dapat bantuan RM150 untuk pmpas sebulan pun x cukup….. pas tu kakak tu pula x kerja suami pun x da Kebajikan Mesyarkt kata x bole bagi bantuan kat dia kerana anak dia OKU dah dapat ada pula ceta cam tu….bukan ka sesiapa yang berumur 55 ke atas layak mendapat bantuan warga emas… bengeng tul lah…… entah kerjaan ni apa2 dah…..

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Wardina ini tak popular, dengan cara ini jela nak cari publisiti murahan..hahaha sadis btol la minah ni..kepoh gile babi…semua nak harap kerajaan susahla bodoh..

    0

    0
  26. hana says:

    1) malaysia developing country bukan develop country. wajar ke nak bandingkan camtu?nak segala kemudahan camtu? boleh aje tapi mampu ke korang2 nk bayar cukai tinggi sket nnt?korang ni kerajaan nk buat GST pun da panas bontot ni plak pandaiiiiii kat sini nak ajar orang camne nk bagi2kan duet petronas tu

    2) ok sekarang ni korang sendiri tengok keadaan mak budak firdaus tu. bukan main lawa lagi berhias. ada keta, tudung bling2. kalo korang perasan la kucing dlm rumah tu lagi gemuk dari firdaus. salah kerajaan gak ke? mak firdaus tu pandai main facebook bai! kalau boleh main facebook nape dia tak google terus pasal kebajikan utk OKU?keje brahims catering tuuuuu.takkan takde mulut langsung nak tanya kawan2 pasal anak dia yang OKU tu.

    3) ye, mmg payah gila nk dapat bantuan dari kerajaan.tapi kalau senang sangat nnt tak pepasal yang tak layak dapat pun boleh pulun.tgk aje la brim. sebab screening yang tak telus org kawasan perumahan aku yang rumah sebesar alam boleh dapat rm650.00 salah kerajaan ke?bukan salah tukang screening borang??akarnya di sini nak seribu daya taknak seribu dalih.sepupu aku sorang OKU gak, penglihatan sangat terhad sejak lahir.Alhamdulillah aku tengok setiap bulan mak dia dapat bantuan. tu belum termasuk perbelanjaan ubatan di hospital kerajaan.sekarang da sekolah utk org cacat penglihatan kat JB. belajar teknik2 mengurut refleksologi. sebab apa?sebab mak dia tak berat mulut bertanya dan tak pernah putus asa nk majukan anak dia.

    4) so selain menyalahkan kerajaan apa lagi idea si wardina ni?dia ni boleh tahan gak bab2 nk cari salah orang.tapi kalau sendiri pnya salah melenting tinggi ke langit plak.

    kalau setakat nk cari salah orang terima kasih je la.mungkin sebab manusia2 macam ni la malaysia masih dalam category negara membangun

    0

    0
  27. Panda says:

    anak saya OKU, dah 6 tahun cikgu yg pegang buku akaun bank, (dari sekolah khas rendah hingga ke menengah) tak pernah tengok buku bank, apabila kita nak minta periksa jumlah duit dlm akaun, mcm2 alasan taknak tunjuk kat kita.. tapi itu hak anak OKU saya.. saya akan tuntut…

    0

    0
  28. Malaysia Boleh says:

    Hantar balik Panda bodoh tu la wei……duit kasi kat OKU.

    0

    0
    • GITULAH LA KAU says:

      betul tu kak wardina,kerajaan sekarang mmng x adil lnsung…..semua makan duit untk isi perut sendiri,mak bpa yg ada anak istimewa ni di abaikan..kepala otak dorg semua kat lutut…

      0

      0
  29. to wardina says:

    1. Sebagai insan yg melahirkan, adalah menjadi tgjwb ibu utk memastikan anak OKU berada dlm keadaan yang baik dan memuaskan.
    2. Utk tujuan itu, apa tindakan ibu tersebut?
    3. Ibu sendiri tgamak meninggalkan anak OKU dalam keadaan sedemikian tanpa berusaha yg tbaik untuk anak dia, adakah tindakan ibu itu kjaanyg patut disalahkan?
    4. Sekiranya peruntukan untuk OKU tidak cukup, sdh pasti ada cara utk menyelesaikannya tp adakah dgn tidak mendaftarkan anak OKU dgn badan2 yg sepatutnya, badan2 tersebut akan tau?
    5. Sebelum menghukum, siasat dulu. Siasat dari A hingga Z. Dah siasat baru boleh mhukum.
    6. Puan Wardina, sebelum bcakap, kawal emosi spy apa yg keluar dari mulut adalah rational…bkn hanya berbentuk tuduhan semata.
    7. Sebagai yg tpelajar, berilah komen yg tidak provoke keadaan…bukan itu cara Islam…

    0

    0
  30. aku says:

    aku pun bengang gak dgn kerajaan. semalam tgh tgk berita kua kat line bawah tu ‘perlaksaan gst membolehkan kerajaan pertimbang kenaikan elaun penjawat awam’. dok la bela dan kayakan golongan yg tu. padahal stail keje diorang ya ampun…sakit ati aku. abih pekerja swasta mcm aku ni bukan rakyat malaysia ke? kitorang keje elaun apa pun xde. dah la basic rm900 lum tolak kwsp. at least penjawat awam dah ada elaun cola, perumahan, claim sana sini,senang buat loan, bonus 2 kali setahun. golongan bawahan macam aku nak loan apa pun tak lepas. bonus lagi la tak nampak. nak amik kursus tingkatkan kemahiran pun berkira-kira nak bayar yuran. tak dinafikan malaysia ni pandai membazir dan banyak birokrasi.

    tapi di sini isunya adalah : kalau pun mak budak ni tak dapat bantuan, takkan sebagai mak ko takde naluri keibuan? budak ni ditemui tinggal rangka dan bergelumang najis. apa tak boleh ke mak dia mandikan dan kalo miskin sangat pun sekurang-kurang nya bagi makan bubur?

    ganti baju dia pun tak leh ke? sampai reput baju budak tu. kalo alasan budak tu meronta kalo nak dimandikan (katakan je la), takkan lap-lap muka dan suap bubur air sikit pun tak boleh? kucing aku pun rajin bersihkan anak dia.

    mana sifat perikemanusiaan dan naluri seorang ibu?

    0

    0
  31. Anonymous says:

    mak bapak budak ni yang harus di persalahkan..bukan kerajaan..mak bapak dia harus di ambil tindakan undang2..

    0

    0
  32. Saya sayang Malaysia says:

    Mana boleh banding Malaysia dgn Aussie. Kalau nak banding, kena la banding apple to apple. Dalam kata lain, banding dgn negara yg setaraf dgn kita. Ye, kita mmg negara minyak. Ye, kita mmg byk duit. Tapi mana pergi duit2 tuh? Kita kena ingat, negara yg dulunya miskin pastu jadi kaya, dgn negara yg mmg dah lama kaya lain. Politician kita sibuk nak kaut masuk poket sendiri. Politician kat negara maju gajinya tak besar, so sapa yg nak jadi politician mmg bekerja utk berbakti pd rakyat, to make a change. Kita ni macam org miskin baru nampak duit. Lagi satu, tax negara maju ni byk mana? Tax kita byk mana? Semua negara goes through the same cycle sebelum ‘mindanya’ betul2 maju. Sedih bila semua nak condemn. Dari kita mencemuh rasanya lebih baik kita tingkatkan kecemerlangan diri dan anak2, supaya generasi Malaysian akan dtg mampu buat mcm mana yg Aussie buat, bukan ke itu lebih elok? :)

    0

    0
  33. siti says:

    apasal nak salahkan kerajaan ????? kalo makbapak budak tu tak bagitau nakkan bantuan OKU dah boleh dapat bantuan sbenarnya …. habis kalo makbapak malu nak bagitau anak cacat nak salah siapa????………ni kerajaan patut dakwa makbapak tu sbab membiarkan anak OKU tu smpai cam tu skali

    0

    0
  34. ita says:

    bela panda boleh… bela rakyat yg jadi pembayar cukai tak bole…. apa punya konsep daaaa

    0

    0
    • juju says:

      Sape yg jwb boleh bela panda tu mmg xrelevan…ntah hapa2… Dah kalau Mak Bapak dia yg biarkan dia dlm bilik tu…nak salahkan Government buat apa… Najib ker, muhyidin ker, Lim guan Eng ker, ANWAR sendiri pun..bukannya tau…budak tu ada dlm bilik tu…. Comment biar bijak… baru la tau awak tu jenis yg cerdik ker…jenis yg mengherdik… Xpayah nak tunggu Government la… klu nampak OKU dlm train ke..nak melintas jalan ker… brapa kerat yg nak tolong????? tepuk dada tanya diri sendiri wahai keyboard warrior… Mulakan dari diri sendiri…komen ni utk aku jugak…moga aku istiqamah dlm menolong org yg kurang bernasib baik dari aku..SALAM

      0

      0
  35. Whatthefish says:

    Wardina ni kalau bercakap tak pakai otak..tax dekat OZ dah dekat 45%..tax kat sana memang tinggi..boleh lah kerajaan OZ nak buat macam tu..orang bekerja susah tax bayar punya lah tinggi..penganggur kat OZ pun dapat elaun..sanggup ke pendapatan kita di potong 45%..so before cakap kaji lah..negara kita ni tax tinggi lagu tu ka …tahu kondem je..

    0

    0
  36. anti UMNO says:

    salah kerajaan….malaysia x mentitik beratkan tatarakyat dan kelas moral. kelas agama hancur disekolah. dari kecik budak2 x didik. melayu2 banyak jadi rempit hisap syabu.

    0

    0
    • ., says:

      bodoh juga kau ni..perkara pertama ttg pendidikan datang dari rumah..jadi apa tanggungjawab mak bapak kalau semua benda kau nak salahkan govt..agak2lah bingai kau tu..jgn tunjuk sgt

      0

      0
      • PKR says:

        panggil aku bodoh sebab aku tak setuju pendapat kau? siapa yg bodoh. orang2 cam kau ni lah perosak bangsa. dah terang2 kerajaan malaysia ni lemah. islam la sangat.

        0

        0
        • Anti PKR says:

          mmg lembu laa nak salahkan kerajaan..
          kalau kerajaan bagi duit 5ribu sebulan pon, Mak budak tuh nak biarkan, tetap bergelumang najis jugak budak tuh bodohhh…
          Aku tak pernah tgk Mak yg zalim mengalahkan binatang macam ni. Pernah tgk ker org susah lain abaikankan anak diaorg?? Bodoh laa ko PKR. Menangkan Mak yg zalim yg lebih teruk dari cadbury… Lagi2 mau salahkan kerajaan…

          0

          0
    • LESONG says:

      bangang ke ape ko ni?
      tu bkn salah Malaysia.
      tp salah diri sendiri.
      nk jd nakal ka..nk jd baik ka..nk jd jahat ka..tu sume letak pada diri masing2.
      Allah bagi akal, pakai.
      otak letak kt tapak kaki ke dik?

      0

      0
  37. DANIA says:

    Maaf ya jika sy tersalah.ini yang terjd dikalangan keluarga sy sendiri..
    bagi sy sesusah mn pun ank OKU tdk ptt diabaikan seperti yg dilakukan oleh ibu adk malang ini..
    pakcik sy seorg nelayan, mempunyai 2 ank OKU yg perlu dijaga setelah kematian isteri,
    pakcik sy mendpt bantuan dr kerajaan untuk membesarkan ank-anknya.
    anaknya lebih teruk dr adk firdaus ni..tak blh makan,mandi sendiri..xblh berjln hanya mampu menangis.makan pulak hanya minum susu sahaja..tp ayahnya amat tabah sentiasa memastikan anknya terjg rapi,,alasan yg diguna pakai oleh ibu adk firdaus mmg sungguh xmunasabah..bergaya n mampu untuk berfacebook tp ank dibiarkan sedemikian..

    0

    0
    • juju says:

      I like your comments … bnyk contoh OKU yg terbela… tp biasalah…bau wangi lambat org nak cium…kalau busuk…jauh sebatu pun org nmpk…

      0

      0
    • vanilla says:

      betul tu….sy sndri pn de adik oku..alhamdulillah adik sy xterabai..dan adik sy dapat sume kelebihan dr medical smpi la education…bkn stkt jkm, bantuan zakat pn dpt..sbb adik sy dr lahir lg dh dftr sebagai oku kat jkm..parents sy lg la..bkn org berpelajaran tinggi..tp dorg usaha utk dptkan utk adik sy..kami lak time tu sekolah rendah lg…zero knowledge…tp parents sy jmp pihak hospital n pihak hospital keluarkan reference letter utk htr ke jkm…so xde alasan nak ckp xtau prosedur tp tau berfacebook..alasan xmasuk akal!!!

      0

      0
  38. nona says:

    Dulu ada sepupu saya OKU.. kaki tempang sebelah. Buka bengkel. Naik turun JKM di negeri selatan tanah air..dapatlah bantuan untuk bengkel dia..masa nk ambil duit bantuan tu.. boleh pulak staf JKM mintak bahagian.. duit dakwat katanye.. mcm ni pun ada..

    0

    0
  39. fikir-fikir says:

    tak salah nak bandingkan negara malaysia dan australia kalo isu kebajikan… betul ckp wardina, mohon bantuan dgn JKM terlalu banyak kerenah smpai kena berulang alik ke JKM banyak kali.. 150 je, bukan byk pun…

    0

    0
  40. Anonymous says:

    MENTALITI ORG MALAYSIA MMG STREOTYPE IS WOWWIEE…~~ JUNIOR JUICE…..~! KALAU DAH HATI MAK BUDAK TU MMG DAH TAK NAK JAGA ANAK OKU, MALU, BAGIK LAH DIA SEJUTA SBULAN PUN DEK NONN…. XDE SAPE BLH CONFIRM ANAK OKU TU DIA AKAN JAGA SEGAR BUGARRR.. NEGARA KITE X SEMAJU NEGARA KAFIR TU. XKISAH LA SAPE YG MEMERINTAH. EVEN KALO PEMBANGKANG MEMERINTAH TU BLM TENTU ISU MCM NI AKAN TERHAPUS BEGITU SAJE. SAYE CUMA BERKONGSI REALITI. TERIMALAH.

    0

    0
  41. SITI K says:

    MENTALITI ORG MALAYSIA MMG STREOTYPE IS WOWWIEE…~~ JUNIOR JUICE…..~! KALAU DAH HATI MAK BUDAK TU MMG DAH TAK NAK JAGA ANAK OKU, MALU, BAGIK LAH DIA SEJUTA SBULAN PUN DEK NONN…. XDE SAPE BLH CONFIRM ANAK OKU TU DIA AKAN JAGA SEGAR BUGARRR.. NEGARA KITE X SEMAJU NEGARA KAFIR TU. XKISAH LA SAPE YG MEMERINTAH. EVEN KALO PEMBANGKANG MEMERINTAH TU BLM TENTU ISU MCM NI AKAN TERHAPUS BEGITU SAJE. SAYE CUMA BERKONGSI REALITI. TERIMALAH.

    0

    0
  42. Anonymous says:

    kerajaan tak salah…yg salah pemimpin yg mentadbir kerajaan…jadi same2 la kite tukar pemimpin yg dahulukan PANDA dr RAKYAT!! ape salahnye memberi peluang pd pentadbiran baru…kalu rase x sesuai tukar lg sampai dpt yg sesuai dgn hati rakyat…berpuluh tahun bole tahan di gula2 kan ni setakat 4 tahun tak kan tak bole tunggu kalu x suke tukar…dh terang2 rakyat di gula2 kan…pls la sila buka mata hati sbb mata mmg dh celik tp masih x nmpk lg..

    0

    0
  43. moshi2 san says:

    agak tidak wajar dibandingkan australia dgn malaysia..kenapa tak bandingkan dengan negara2 yg lebih kurang sama taraf ekonominya? Bantuan dari kerajaan kepada OKU amat kita alu2kan..namun demikian, kita terlupa melihat negara2 lain yg langsung takde sekelumit bantuan pun pada OKU..apa yg kita nampak adalah Kerajaan Msia beri yg termampu buat masa ni..penambahbaikan sentiasa ada, cuma mungkin manusia2 yg mengendalikan tu kurang effisien..

    berkait soal Muhd Firdaus Dullah (bukan Abdullah ye Nara), ia bukan soal bantuan..tapi lebih kepada soal kemanusiaan..soal kasih sayang antara mak dan anak..

    emak jenis apa yg tinggalkan anak cacat akal duduk berseorangan di rumah lain sedangkan dia, suami dan anak baru duduk di rumah lain??

    emak jenis apa yg tinggalkan anak cacat akal yg tidak boleh bercakap, tidak boleh berdiri, tidak boleh bergerak, dan tidak boleh berfikir untuk makan sendiri kononnya atas alasan hendak anaknya berdikari??

    Emak jenis apa yang sanggup tak menghiraukan kebajikan anak hatta memandikan/membersihkan???

    Emak jenis apa yg kurung anak dalam bilik dan rumah yg berkunci penuh najis, tanah dan sampah sarap?? Hinggakan anak makan najis sendiri???

    Emak jenis apa yg masih sebok menyalahkan org lain kononnya tak faham penderitaan nya yg tidak berduit sedangkan issuenya berkait kemanusiaan???

    Emak jenis apa yg punya access to internet, punya akaun FB, punya kereta kancil, punya kerja, punya kawan2, telah berkahwin 2 kali, telah pindah dari sabah ke KL namun memberikan alasan tidak tahu contact JKM selama 15 tahun!!!???

    Emak jenis apa dia ni????

    INI SEMUA BUKAN SOAL SIAPA PATUT DIPERSALAHKAN..INI BUKAN SOAL KERAJAAN SALAH ATAU BADAN INI DAN ITU SALAH..INI SOAL HATI PERUT INDIVIDU!!! SEKALIPUN BANTUAN PENUH KERAJAAN BERI TAPI JIKA EMAK/BAPA/PENJAGA ANAK OKU TIDAK BERPERIKEMANUSIAAN, SAMA AJE CERITANYA..CONTOHNYA BANTUAN UTK HOMELESS DI USA SANA KORANG INGAT TELUS SGT KE??? SETIAP PERKARA YG DIBUAT TETAP ADA PROS DAN CONS..JADI WARDINA MGKIN SESEKALI PERLU BERHENTI MELIHAT SESUATU DARI SUDUT POLITIC YG HANYA CREATES DIVIDE..W/PUN TAK DINYATA SECARA JELAS, ORANG RAMAI YG DAH BIASA DGN FAHAMAN KAMU AKAN FAHAM APA MAKSUD KAMU..TAK SALAH UNTUK BERI PENDAPAT, TAPI PRIHATIN LAH SIKIT DGN KEADAAN..BUKAN SYOK SENDIRI SAJA.

    0

    0
    • Anonymous says:

      emak iblis.. sebab emak babi pun jaga anak babi dia… memang lebih hina dari pelacur yang sanggup melacur semata mata nak bagi anak makan.. tapi betina sundal ni adalah setan bertopengkan manusia yg paling dasyat pernah jumpa di malaysia setakat ni… dajjal betina dah muncul… dunia akhir zama

      0

      0
  44. Nurgayah says:

    salah Sharizat Jalil lembu..sbb sibuk membela lembu dan kasi kondo2 pada kuncu2 nya.

    0

    0
  45. Shasha says:

    Panda diutamakan….rakyat dilupakan !!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  46. naura7 says:

    klau pk psl bdk OKU br ni mak die kje… bapak tiri die buat apa? anak sorang lg 7thun tu elok je bela… dah tersepit celah mana sgt kerja mmpu bergaya bagai ank istimewa jd amanah terabai… kalau nk salahkn kerajaan, jkm, birokrasi mybe bg aku perkara no 4 5… selainnya waris keluarga budk tu.. love begin at home

    0

    0
  47. olga says:

    good example would be comparison with Brunei. OKU di Brunei mendapat assistance dari kerajaan BND250 (aproxx RM 600) pastu takde personal tax. education and medical facilities pun free. hanya bayar bnd1 saja tok ubat. hmmm sekrng ni kat sne Hudud lagi.. bestye

    0

    0
    • less fawning, more realist says:

      no olga. dis is a lousy comparison. brunei negara kaya minyak, boleh afford semua facilities tu dgn jumlah rakyat yg seciput, x sampai setgh juta banding dgn msia 29juta. but then brunei pun tgh recession & xsekaya dulu, so the sultan nak divert attention rakyatnya dgn wat undang2 hudud yg actually xdikecualikan dari kerabat. mana adil? say no tu hudud berat sebelah di brunei. kwn aku kat brunei pun xle semuanya stuju dgn hudud negara diorg, cuma takut nak voice out je.

      0

      0
  48. Aimm says:

    Ni ade bbrape info aku dpt dr Google. Gov Australia beri pada disability ni maksimum dalam AU$766 @ Rm2323 setiap 2 minggu, bkn sebulan yer.
    Ni tak kira lagi klu dh ada keluarga. Klu tk dah dpt dlm AU$$1,154. Ni baru bantuan wang ringgit tak kira lagi 17 lg keistimewaan lain2.
    Klu Malaysia JKM beri Rm150 sebulan jer tu pun kene tapis2 dlu untuk dapatkn bantuan. Klu keluarga gaji atas PGK, Rm1k, mmg gerenti xdpt lah.
    Sama2 kte fikir2 kan lah.

    0

    0
  49. wud wud wud wudd says:

    bangang tak boleh diajar sape yg prefer kondem govt dari mak bapak bdk tu sendirik.. pokoknye mak pak sendirik malu nk jage anak cacat nk salahkn org lain watper? wardina tahniah sebab timbulkn perbalahan antare melayu pro dgn pembangkang, isu ni mng makanan ko untuk dijadikn bahan perbalahan. ko mang mahir bab2 mcm ni..sebab AYAT org ‘bijak pandai berpandangan jauh’ mcm ko lah sume org dok tuding jari menyalahkan berbalah.. padahal mak budak tu sendirik tak tanggung jwb, ade akal berfesbuk tp xde akal nk jge anak apesal ko tak nmpk bnde tu dulu? blah la ko..dok la negara kapir tuh

    0

    0
  50. kakak olga says:

    tu la korang…sokong lagi BN tu….hahahahaha peace!

    0

    0
  51. Lu pkir lh sndri says:

    150 rnggit pe lh sgt.skrg brang kring ke mntah
    ke mhal nauzubillah.kdang2 tpkir bgaimna nsib
    org luar yg ssah?wrdina bkan nk compare kn,
    x byk pn..ckit jd lh mne yg leh ikut.zakat,kbjikan,
    whre the hell u guys??kite sndri akn d lnda
    kmiskinan x lma lg d sbb kn msia trlampau
    agung2 kn pendtang asing.ank ccu sndri akn jd kuli
    diorg x lma lg.prcaya lh.sbb tu kes jnayah skrg
    mningkat.brp rmai mnganggur skrg.bljr cm nk
    mmpus tp sthun duk umah.

    0

    0
  52. epic fail says:

    cincin Rosmah…berjuta2…OKU…150rm sebulan…

    0

    0
  53. sial UMNO says:

    mcm mana tak dpt 150k…peruntukkan semua kena songlap.

    0

    0
  54. Detactive Conan says:

    Silapnya kerajaan Msia ni…asyik dok tolong org susah kat negara luar tu…smpai beribu berbillion angkanya..tpi hakikatnya rakyat Msia msh ramai yang hidup susah dan daif..yang OKU tak yah cakap ler..tak salah tolong rakyat negara luar tpi tgok dulu ler rakyat negara sdiri..bila citer ni dah kuar tv kuar paper bru ler para pak menteri kita buka mata…aku rasa ler kan…kerajaan mmg bagi peruntukan tapi yang diberi amanah oleh kerajaan dok songlap duit yang diberi…emmm..mcm yg berlaku baru2 ni..pgawai2 kat TABUANG HAJI dok songlap duit….korang fikir ler sndiri…

    0

    0
  55. Gina Kuntoria says:

    Lain kali…undilah parti BN (bangkrup negara) !!! hahahaha

    0

    0
  56. ghadisk says:

    nape la sume isu nk di politikkn.. dh sah2 alasan ibu kpd adik tsebut tdk msok akal..seandainye ibu adik tsebut mmbuat pmohonan bantuan sya pcaye beliau akn di bntu..

    0

    0
  57. Panda Gemok says:

    jadi panda lebih baik daripada manusia di malaysia…. :D

    0

    0
  58. mizz says:

    masalahnya mmg mak dia x daftar kat jkm dgn alasan tak tahu…
    mmg point kat cni bila jadi mcmni salah kerajaan sbb x alert dgn kesusahan rakyat kan..
    tp klu rakyatnya sendiri x pandai berusaha dptkan bantuan pun salah diri sendiri jugak…
    mmglah proses dgn kerajaan lambat tp atleast klu dia ada usaha atleast xdelah nmpk salah kat ibu oku ni…
    kita ni klu dimanjakan dgn mcm2 bantuan lama2 jadi malas so jadilah rakyat yg cuma mengharapkan bantuan kerajaan…
    bagi ckit mmg x cukup bagi banyak pun lom tentu cukup…

    0

    0
  59. Tepisikit says:

    Kenapa semua orang nak salahkan kerajaan pulak? Yg mana nak bandingkan Australia; tau tak income tax and gst rate dorang berapa? Tulah, kerek. Cuba get facts straight dulu sebelum membodohkan diri. Kalau kau rasa Ostolia tu best, pegilah migrate sana. Takda sapa halang kot?

    It’s not about what the government can do for them but its about what YOU can do for them instead.

    Tak payah banyak, sorang seringgit-dua sebulan pun dah cukup. Jadi kan compulsory. Potong dari gaji tetiap bulan. Cukup dengan rakyat tampung untuk membantu golongan OKU.

    Time tu kau nak maki kerajaan, takda sapa halang. Tapi selagi kau sendiri tak keluar kan sesen pun untuk orang-orang ni, jangan bunyik lebih sangat.

    0

    0
  60. Ageha says:

    HAHAHA Ramai betol aku tengok yang kutuk malaysia yer. dan isu OKU ni di politik kan.
    xleh bayang kan kalau PKR yang pegang MALAYSIA ni and bende macam ni still jadi..
    ape plak org pembangkang cakap ek?
    sedih betol kutuk2 negara sendiri tapi still duduk lagi dalam MALAYSIA.
    kalau tak suka sila keluar laa mana pegi la sifat patriotik org malaysia skarang
    lebih kutuk dari membela.. semua nak free… kenapa tak beza kan malaysia gan indonesia? jauh beno ko gi ni wardina jgn cakap je negara keturunan ko pon lebih teruk dari MALAYSIA ni!

    0

    0
  61. Anonymous says:

    semua tuding sana tuding sini..last2 nasib OKU blom jgak terbela

    0

    0
  62. muuri says:

    harap krajaan bkk mte le naikkn bdget. semua org la kine bkk mata, jkm kena lebih krja keras, ibubapa n fmly org yg pnting spya gov dpt bertndak, dan kita semua jgn pndai komen sajo.. rkyat m’sia ni bantuan dh la sikit tp rmai plak yg amik kesempatan cth; org yg curi myk jual kat siam nk kaut untung. harap jg system zakat diperbaiki sepatutnya zakat jg pnting bg org islam, sptutnya bila setiap org melksanakn tuntutn ni xde org islam yg sush. ok, mari kira brpe byk bntuan kerajaan anda dpt vs cukai anda byr vs zakat n sedekah yg anda penh bg… jgn nk slhkn org saje..

    0

    0
  63. anon says:

    Tak usah nak tunjuk pandai lah wardina ooi….kita ni 3rd world punya country, mana blh nak compare dgn dia org. Kenapa tak compare je dgn negeri2 yg 3rd world jugak?? Or lndia ke, pakistan ke….Berlagak minah ni, kau tu gihlah migrate sana. Menyampah. Hari tu lama mendiamkan diri bila timbul isu ustaz Don, ni nak tunjuk pandai lagi ke??? sekolah tinggi mana??? tak masuk uni pun… Tapi mmglah….org pandai suka wat bodoh, tapi org2 yg mmg bodoh suka sngt tunjuk pandai….
    Satu lagi seblm nak komen or nak compare dgn negeri maju, just get yr facts right psl budak ni….

    0

    0
  64. sya says:

    setuju dgn wardina….negara kita masih lg ketinggalan kebelakang….ada peruntukan disalurkan pada perkara yg x byk dtgkan faedah….perkara yg patut dilihat lebih teliti x diambil peduli….org kaya makin kaya…org miskin tetap miskin….

    0

    0
  65. prihatin says:

    pendapat aku lak… x kira la kerajaan bagi atau tidak tp anak tu amanah ALLAH kenapa ko persiakan? ko boleh lak make up cantik2 pakai baju cantik2..lain la ko pun pakai baju yang dah reput… aku pelik la.. mcm mana anak yg ko kandung 9 bulan dalam perut ko.. tergamak ko buat mcm tu? mana hati budi ko? lain la ko susah merempat.. ni x de pun…

    0

    0
  66. periuk belanga says:

    bodoh ape wardina nih sikit2 nak dipolitikkan? mak nye tu yg bangang. kalau mak die tu takde duit apsal gmbar die tu boleh pakai tudung cantik2 baju elok je.. takkan gaji sebulan nk bg makan anak sikit pon tak boleh.. puuihhhh sampah punye artis!

    0

    0
  67. Anonymous says:

    msalahnya berpunca dr mak sendri..sbuk mcm mn pun ko..xler ker ko nk jenguk ank ko lau kjap..sbb ape? ko malu ko ada ank ccat?sbb tu bukan ank ngn laki bru ko ker?eii..sakit ati aku bila tgk & baca cerita ni..mn la akal & fikiran ko..ko ckp ko syg ank ko..tp syg ker mcm tu?lau aku jd hakim jth jek hukuman setimpal nya..sbb..mmg sedih..lbh zlim dr firaun..kt fb bkn main lg melawa

    0

    0
  68. kelkatu says:

    Aikk….minah gedik ni muncul lagi ke…. Tak serik2 ke….dah habis kutuk ustaz Don?? Takyah nak compare dgn negeri lain, kalau tak suka duk malaysia, berambus je. Kita org tak perlu pun org berlagak pandai & duk ngutuk2 negeri sendiri mcm kamu ni..
    Sekolah pun tak tinggi mana, ade hati pulak nak keluarkan pendapat bodoh dia tu. Ni sama species dgn Abby tu, dua2 bodoh tapi nak tunjuk pandai. Get lost…

    0

    0
  69. wardonat says:

    1) Kalau tak dapat bantuan pun takkan lah nak kena kurung anak bergelumang najis
    macam tuh

    2) Takkan lah tak mampu nak tukar baju anak sampai reput kat badan. Aku tengok
    gambar selfie mak dia bukan main cantik lagi tudung merlip merelap

    0

    0
  70. akaq pot pet says:

    Sepatutnye bila budak tu lahir je mesti hospital tau yg budak tu OKU, sepatutnya dia kene ada arrangement house visit atau Kementerian kesihatan kene follow up dgn mak dia tanya keadaan OKU tu. Kalau nak compare Malaysia dengan negara2 maju mcm Australia and Europe memang a far cry.. Yes, tax memang tinggi sebab tu service/facility bagus. Dekat Malaysia pun bukan nya tax free country macam UAE or Qatar ke, at least govt kutip jugak tax, sepatutnya duit tax tu digunakan dengan baik. Agaknya apa yang gov buat dgn duit tax tu ye?Nak kata contribute utk hospital govt, tengoklah keadaannye, yg I dgr sepital govt sekarang penuh dengan PATI, local sendiri pegi baya kat sepital Private. Nak kata govt buat jalan, jalan semua kene bayar tol berpuluh hinggit, nak kata contribute to public transport, adoi sedeylar tengok public transport system kat Msia. Nak kata duit tu digunakan utk cegah jenayah, penyeludup dadah, penipu, perompok , penyamun, pembunuh, pencolek & segala macam musibat bermaharaja lela kat Malaysia ni. Nak kata contribute untuk welfare – tengoklah ape dah jadi pada budak ni. And berapa ramai lagi budak2 yg kene bunuh sbb mak2 dia tak layak untuk bela anak2 and welfare dept buat tak peduli aje. Pemimpin2 Malaysia tu bukan tak tau system yg patut dicontohi, am sure they are more than aware, tapi dia org tak nak buat, don’t care, and berfikiran- lantak ko lah rakyat ooii…

    0

    0
    • mak c kina says:

      mmg la pihak hospital akn bg surat utk rujuk ke jkm,zakat,baitulmat dan pihak2 yg berkaitan..tp klu dah mak nye sengal,surat campak tong sampah,pihak jkm nk refer kt mne?..
      lg pun budak tu elok je dia jg sblm ni..sihat,bersih,cntk je aku tgk..nape dlm 2 thn ni dia biar budak tu xmkn?

      0

      0
  71. chiara says:

    ada pro n kontra…. 1st kalau mak dia ikut saluran yg betul maybe at least adalah dapat manampung..xbyk skit pun ada….(so xleh la nk salahkan kerajaan sepenuhnya sbb tgk kes ni mak dia xkan lah xleh tnya org2 yg ada anak OKU or tanya kwn sekerja…) but dalam masa yg sama… kerajaan perlu tgk adakan saluran permohonan bantuan tu sukar@leceh sampai org xtau/rasa leceh kena borang itu borang ini…atau kurang pendedahan cara mendapatkan saluran…. byk yg leh diperbaiki….dari terus tgk komen dan balas yg xberkaitan… xpun dari korang ckp merapu baik share maklumat camne nk wat permohonan ke etc…. kan lebih elok…dapat pahala…xbyk sket pun ada….=)

    0

    0
  72. bilakakjemahmenulis says:

    Kalau kerajaan bagi bantuan yang secukupnya mungkin kes mcm ni dpt dikurangkan. Tapi sebenarnya berapa banyakkah bantuan yang akan cukup untuk setiap individu OKU? Dan kalaupun kerajaan bagi RM2323 seminggu (macam Australia) confirm ke kurang kes macam ni? Ke ada mak bapak yang amik je duit tp anak tetap kena kurung.

    Sedih betul bila isu ni dipolitikkan. Ada betulnya Wardina tu cakap. Bantuan tu tak disalurkan dengan cara yang betul. Tapi bukan semua individu OKU pihak kerajaan tahu. Awk sebagai waris waris ni kena la keep on cari. Bukan JKM je beri bantuan. Usahala sikit. Jangan bagi alasan tak tahu. Zaman canggih ni bukan takat internet, tanya la kawan ofis, tanya jiran, tanya bos. Diorang pun mesti boleh tlg google kan kalau dah awak mmg tak tahu cara google. Dan yes mentaliti rakyat harus berubah. Jika mak ayah nya dah tak sanggup jaga anak atau mak ayah yang OKU jgn la kutuk kalau diorang hantar ke JKM ke rumah org2 tua ke. Its way better than tinggalkan tinggal tulang macam ni je.

    Kita takde kat tempat mak budak ni. Memang la melampau. Memangla sampai hati dia buat macam tu pada anak sendiri. Memangla kita yang patut jaga anak / mak ayah kita. Tapi kita mana tahu life dia? Kita sapa nak judge dia? Tanya kat diri sendiri pulak. Berapa banyak korang peruntukan wang belanja bagi mak ayah korang? Even dah kahwin. Berapa banyak kasih sayang & perhatian korang bg kat mak ayah / anak korang. Sama banyak tak macam diorang bagi kat korang dulu? (In case mak ayah)

    sorry. kakjemah sensitip bab ni. sebab kakjemah dah lalui menjaga orang kurang upaya.

    0

    0
    • kak jem says:

      mak budak ni yg buruk perangai..dia yg tak mahu cari bantuan..selama 15 tahun dia buat tak reti aje..apa susah sgt nak type JKM kat HP dia tu?? kalau FB dia boleh..upload gambar dia boleh..bergoodnite waktu malam sebelum tidor dia boleh (meaning dia ada internet access), takkan type JKM pun takleh??? ada kereta kancil tu pi ke JKM atau mana2 pej kerajaan tanya pasal bantuan JKM tak boleh ke??? eh orang kampung buta huruf pun pandai la bertanya sana sini bila anaknya OKU, sbb nak dptkan bantuan..INI ALASAN BODOH MAK DIA SEMATA2..NAK LEPASKAN DIRI SEBAB TINGGALKAN ANAK SURUH MATI SENYAP2 DALAM RUMAH TU..PADAHAL DIA DUDUK RUMAH LAIN..

      0

      0
  73. sinis says:

    Majulah Panda…untuk negara :(

    0

    0
  74. loyalmalaysian says:

    Minta PM berikan pendapat dalam hal ini ….jgn diam sahaja…

    0

    0
    • ngeeehehh says:

      dia sibuk bela panda. bagi panda tu berak dan makan….xde masa untuk rakyat.

      0

      0
    • Mak Bedah says:

      eleh najib…asyik2 bab ekonomi…rakyat meraung…bukan peduli pun.
      mh370 pun senyap. macam ni ke pemimpin? isu tu pun x selesai.

      0

      0
  75. wardina bajet says:

    Wardina lagi bingai….dah kn lantik dgn najib aper ke benda perpaduan punya jabatan …kepoh jer lebeh….mcm concern sgt hal ehwal org…minah gedik …attention seeker..
    kerjaan Australia dgn US pi bomb org tu pekebenda?

    0

    0
  76. Kan???? says:

    Malaysia- Truly Panda of Asia….

    0

    0
  77. donthateme says:

    mmg tk boleh nk compare la.
    bg aku mmg mak budak tu salah, confirm. sikit punya melawa ngan tudung bling2 mustahil tk reti cari jalan nak contact jab kebajikan masyarakat. Kalo kerja kat KLIA (?), takkan xder kawan utk kongsi masalah. Dia kata dia tk abaikan anak dia. Tk abaikan mende? Anak yg terbela mustahil pakai baju sampai reput. Nampak sgt dh bertahun tk pernah dimandikan, cuci berak kencing lagi, pastu bekas makanan bersepah dan lantai dah mcm penuh tanah (ikut berita yg aku baca lah).

    Bg aku secara peribadi ialah mak budak tu yg bersalah. Takyah nak citer sedey2, mmg dia brsalah, main buat anak jer pandai tapiiiiii…..isyyy mcm nak makan penampor jer rasanya!

    0

    0
    • orang says:

      Kan? Siap ckp nak suh anak dia bljr berdikari lagik. Alasan hidup susah lgsg x boleh pakai. Klu dulu budak tu ada pengasuh takkan lepas tu lgsg x bleh terfikir nak cari alternatif lain. Tiada hukuman d dunia yg lyk utk ko, lola. Berdoa la byk2 agar adik firdaus maafkan kau d akhirat nnti.

      0

      0
  78. tenuk says:

    panda sialan tu patut hantar balik…menyusahkan. merugikan. geli aku. tak comel langsung. buang masa. takde faedah pun.

    0

    0
  79. cik omei says:

    sb tue dorg byk kes yg dah mati pon tak bagitau kerajaan dorg sb ble declare mati bantuan da tak dapat n ada gak yg membunuh sb nk bantuan untuk diri sendiri…

    0

    0
  80. Fakka says:

    Tipikal pempimpin2 UMNO/BN- tahi panda cina dicium-cium….dijilat-jilat.
    Kesian OKU dan dan warga kurang upaya.
    Mana orang UMNO yg kononya memperjuangakan nasib rakyat?
    Bila PRU baru nampak muka. Semuanya hipokrit nak tolong rakyat.
    Cam sial…

    0

    0
  81. Pro OKU says:

    KIMAK PUNYA PANDA…ALAUN OKU RM 150 JE. BALIK LA.

    0

    0
  82. paulsotongajaib says:

    dear wardina,

    bandingkan mana yang malaysia lemah dengan australia..tak nak bandingkan mana malaysia kuat dan australia lemah ke?

    kalau hidup sekadar atas ihsan manusia sahaja dalam ajaran agama pun ada menyatakan, usaha,kan..tak kan nak menadah tangan sahaja,kalau tengok gambo mak si adik malang tu,kemain pakai tudung 2 layer cam fareeda tu mampu pulak. ini soal mak dia taknak laksanakan tanggungjawab,hendak selamatkan diri mcm2 alasan.

    kita ada fikiran dan akal yang mampu untuk fikir.jika seorang manusia gamak melakukan begitu kepada anaknya jika berilah bantuan sejuta sebulan pun ttp tidak mengubah perangai dan akal.

    aku rasa wardina ni fikiran sempit, tak salah nak bandingkan untuk kebaikan, tetapi cara bandingkan itu seolah2 menyalahkan kerajaan malaysia, walhal baru berapa kerat duduk disana, belum masuk lagi ceruk-ceruk yang terbiar, yang dimana yang diceritakan yang dibantu yang tidak di bantu..mungkin masalah terpencil.

    0

    0
    • Gaga says:

      Kalau kerajaan punya sistem kebajikan bagus…takkan sampai terbiar begini SiFirdaus ni. Elaun kewangan sahaja tidak mencukupi untuk menjamin keadaan hidup OKU…mesti ada sistem perancangan untuk memastikan supaya mereka tidak di abaikan. Malaysia boleh belajar dari negara yang sudah membangun mengenai cara penjagaan dan pemantauan OKU.

      0

      0
  83. aku says:

    Xboleh jgak nk comparekn Sgt Negara kita ngan Australia tu…tp sy rasa duit bulanan utk OKU perlu dinaikkn selaras dgn kenaikn taraf hidup Kat malaysia ni..kos Sara hidup meningkat tp Kalu duit utk OKU tu takat tu jugak mmg xleh idup la..
    Satu ag…wlaupon x berkemampuan Mak die ptot jga anak die..xkn xde mse lgsg kot KO nk jge anak sendiri…sanggup bia anak berada di Tmpt Kotor…spe2 yg percaye PDA Mak budak tu x tau la…aku x cye

    #pnh je jumps keluarga miskin Ade and oku tp anak dia bersih Dan sehat SBB dia jga dgn penuh kasih syg..

    0

    0
  84. hurmmm... says:

    Wardina ni belajar je tinggi tapi akal pendek…nak banding dgn ausie..agak2 la wei..kalau dah suke sgt ambik je PR sane..tak payah balik malaysia ni lagi…jgn lupe yang jumpe adik firdaus ni orang keje kerajaan juge…mak bdk ni imashima lola yg patut dipersalahkan…kalau la pergi buat permohonan dekat jkm tu dengan cara yg betul ikut saluran yg betul insyaAllah dpt…dan byk lagi bdn2 ngo yg boleh membantu…update status kt fb tau..nk bukak laman web jkm tak tau pulak..hurmm…

    0

    0
  85. Roy Rohaya says:

    Sistem kebajikan di Malaysia belum setaraf dgn sistem negara yg telah membangun. Di sini (UK) setiap OKU akan di daftar semenjak lahir dan di beri perhatian oleh doktor atau pegawai kesihatan kawasan sepanjang hidup mereka. Banyak bantuan kewangan, hospital, nasihat, therapi dan yang keadaan serius macam Adik Firdaus bantuan mengubah suaikan rumah untuk kesenangan hidup OKU dan juga ibu bapa serta keluarga. Mereka tidak akan diabaikan dan orang ramai lebih prihatin dengan keadaan mereka. Ada kalanya ahli keluarga akan di siasat oleh polis jika mereka menerima sebarang aduan walau sekecil mana pun dari mana2 pihak yang risau mengenai cara penjagaan seseorang OKU itu.
    Memang tiada bandingan antara Malaysia dgn setengah2 negara maju dan membangun. Banyak lagi yang boleh di lakukan di Malaysia untuk menolong orang OKU. Mungkin keluarga / orang OKU takut kalau Kerajaan tanya “apa lagi yang OKU mau..?” jika mereka meminta pertolongan lebih sedikit…jadi bersyukur sahajalah dgn apa yg di beri.

    0

    0
  86. semua bodoh says:

    EH PE HAL MENTALITY ORG MALAYSIA BODOH SANGAT AH??? MALU AKU TAU…KORANG XDE BACA KES TU KE?
    MAK BODOH TU X DAFTAR PUN NAMA ANAK DIA DLAM KEBAJIKAN….KALAU ADA SAH2 LAH KENA TLONG…MAK TU CKP DIA TAK TAU MCM MANA NAK DAFTAR…BODOH AMAT MAK TU BER’FB’ BUKAN MAIN SELFIE…DENGAN MEKAP N BULU MATA RM3.90…KLU SUSAH SANGAT NAPA X GOOGLE JE CARA NAK DAFTAR ANAK DIA G KEBAJIKAN..HUHU…

    0

    0
    • ape hal ko 'semua bodoh' says:

      mana ko tau bulu mata rege RM3.90? Ni mesti ko pun sama dok buat collection bulu mata RM3.90… Nak kutuk org pun cermin2 la bulu mata sendiri tu skettt….puiiiii..

      0

      0
  87. chcha says:

    masalah nyer sekarang mak dia yg bodoh dan tolol..tawu buat anak jek..tapi x pandai nak jaga..bila dah kantoi mcm2 alasan kasik..buat fb pandai lk..pakai tudung 2 tingkt bagai tp nak jaga seorang anak oku x mampu alsan paling bodoh sekali aq penh dengar..aku rasa macam nak penampor jek perempuan mcm ni taw x bertanggungjawab langsung..

    0

    0
  88. Wardina Sopeah says:

    kita xpatut compare tapi kita patut belajar dari negara2 maju. peace la. bergaduh x guna.

    0

    0
  89. Terlalu bnyak berfikiran negatif terhadap kerajaan ginila jadinya…

    0

    0
  90. Langsir baru says:

    Buruk2 malaysia pun masih duduk kat sini. Pegilah duk kat negara yg kononnya kebih baik dari malaysia. Klu korang pernah melancong ke negara luar korang akan rasa bersyukur jadi rakyat negara ni tau

    0

    0
  91. groboc says:

    Memang setuju sangat dengan cadangan Wardina tu.

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    kami menjual pakaian kanak-kanak dan bayi. Banyak pilihan, pijama, baby shoe, stokin, set boy or girl. Dan yg paling hangat ialah kami ada dress #frozen, lebih dari 15 design. Boleh lawat website kami http://www.groboc.com.my atau page kami dunia fashion(one stop shop), kalau minat boleh wassup kami di 016-9988-745.

    0

    0
  92. Langsir baru says:

    Suruh je wardina jaga budak tu…dia kan pandai semua benda

    0

    0
  93. ALI says:

    Susah r Si WARDINA ni kalau asyik tengok salah kerajaan je, cuba OPEN MINDA dan tengok apa bantuan kerajaan terhadap OKU, jangan kerana NILA setitik habis rosak susu sebelanga. Survey la dulu pro and cons sebelum nak up status..

    0

    0
  94. Neraca Hidup Kau says:

    biasalah penyokong lembu pro UMNGOK….bila kritik sikit suruh org keluar Msia lah, suruh jaga sendiri la…pantang kena tegur…melalak. sampai bila malaysia nak maju? cukai rakyat nak kebulur ambil…bila kena kritik…semua menggelupur cam monyet.

    0

    0
  95. mon yaakub says:

    Saya ada anak down syndrome< tak ada stress menjaganya as long yakin Allah telah pilih kita untuk menjadi ibu bapa kpd mereka.,anak yg akan masuk syurga, memang kami org susah ,tapi rezeki tak pernah putus, memang negara maju mcm England , US or Australia ada byk keistimewaan kpd org OKU , tapi klu kita org Islam yakin nikmat Allah di akhirat nanti , semua perkara jadi mudah , Allah permudahkan di dunia dan akhirat, Saya sgt bahagia akan nikmat Allah.

    0

    0
    • felicity says:

      terharu dgn komen puan mon. saya doakan Allah murahkan rezeki puan dan anak2. u r such a good parent!

      0

      0
  96. Nisha says:

    Pada saya, wardina kelihatan terlalu lantang bersuara. Wardina seolah olah merasakan dirinya hebat dan acap kali dia mengeluarkan pendapatnya tanpa mengambil kira keadaan sekeliling. Wardina selalu rasa dirinya betul dan menindas pihak lain. Dalam isu ini, kerajaan tidak boleh dipersalahkan 100% memandangkan ibunya sendiri memang tidak mengambil berat atau cuba untuk mendapatkan bantuan. Sedangkan Malaysia menyediakan perkhidmatan dan bantuan untuk orang kelainan upaya ini. Jangan la jadi seperti kacang lupakan kulit, kita asal Malaysia juga tapi hanya kerna duduk Australia kita membandingkan kemampuan negara kita dengan mereka. Kita kena faham, bukan semua negara mempunyai kos yang besar dan jgn letakkan tanggungjawab sepenuhnya kepada kerajaan. Kalau kita rasa diri kita terlalu hebat dan rasa terlalu baik hingga sering menuding jari kepada kerajaan, mari buktikan dengan menolong orang kelainan upaya ini. Jangan hanya bercakap kosong, nak cakap semua orang pun boleh, tapi hanya sesetengah yang mampu bertindak. Saya tak nampak usaha Wardina dalam membantu soal ini, malah dia merumitkan keadaan. Cukuplah kita bersyukur dengan negara yg aman dan kerajaan yg telah banyak membantu kita.

    0

    0
  97. sutun kurita says:

    ape-ape pon aku salahkan mak dia dlu…tgk sndiri la mcm mana dia bela bdk tu…baju smpai reput. .korang bley bayangkan x brp lama baju tu amik mase untuk reput…ank dia yg lg sorang tu, elok plak dibelanya..dia pun bkn main hebat lg berlipstik bagai..tudung bermanik bling blinggg…x nmpk pon susahnye mak firdaus tu..tanggungjawab sebagai ibu yang ada anak oku tu berat kut dia nak pikul..harap gomen dpt membantu walaupun aku mmg tahu kerenah gomen ni mcm aljebaukkk…sekian…

    0

    0
    • minah jambu merah biru pasti gerek says:

      ye laaaaaa mak budak oku tu dh kawin lagi satu jadi nk jaga hati laki dia kurong la anak dia dari laki pertama tuuuuuuuu….konon jangan menyusahkn dia nk bersantai2 ngan laki baru ngan anak baru diaaaaaaaa kau ni macm tk tau la pulakkk huh ! takot kena tinggal ngan laki baru ha sangup biarkn anak kebulur tk makan….laki baru dia suka ke bini dia buat cngitu ? kenape laki baru dia tk tolong n kasi makan budak tu ? n kenape dia sangup tengok bini dia buat anak tiri dia cngitu ? n kenape dia tk nasehatkn bini dia supaya jaga n urus anak tiri tu dengan baik ? laki dia buat ape ? tkan tengok n biar kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn je !!

      0

      0
  98. eja says:

    Xkisahlah malaysia ke england ke.. autralia ke.. but in this case.. 100% parent dia.yg salah.. ada problem duit.. blh usaha byk cara.. bkn dengan cara kurung dia mcm dia bkn manusia.. ngan bj.dah reput..subhanallah.. astarfirullah..ni cam nak bg anak mati.. naper tak bunuh jer budak tu lau btl2 ko xnak dia susahkan ko..

    0

    0
  99. linda says:

    nak compare dgn negara luar..baru nk buat gst 6% dah melalak..kitorang keje kat uk tax almost 40% ..mcm2 jenis taxes..cool je..kalo income 100k setaun..40k bagi goverment je..huh…syukur la

    0

    0
  100. Umairah says:

    Saya cuma nak share pendapat shj……klu pendapat wardina mcm tu blh jamin ke klu kerajaan hulur bantuan seribu sekali pun ibu tersebut blh menjaga anak OKU tu dgn baik….sbb saya rasa isu yg timbul sebenarnya adalah rasa kemanusiaan sesama insan apatah lg hubungan ibu dan anak……lagi satu cukai di Australia 40% dari gaji pekerja….klu anda rasa bersedia dan rela hati bayar cukai mcm mereka…….mungkin msia lama da jd negara maju

    0

    0
  101. lucifer says:

    bila si bodoh berkata2…..

    0

    0
  102. Jijah says:

    Suka betul bandingkan kita dengan negara luar, apa kerajaan buat semua salah. Cuba jangan negatif sangat , yang negatif di highlight yang positif buat tutup mata je. Why u guys being so black hat. Kalau kita rasa tak mampu utarakan fakta yang betul jangan kita bersuara , fitnah tu sebesar2 dosa.

    Dalam kisah OKU ni, memang wajar kerajaan improve system kebajikan. Tapi kalau kita tengok dari sudut kekeluargaan tu sendiri, mak dia yang tak rujuk JKM macam mana JKM nak hulurkan bantuan.

    Lagi satu jangan nak harapkan kerajaan je kalau tax pun susah nak bayar. Well.

    0

    0
  103. melayan jer says:

    bukan nak bangkang tp klu secara logic citizen Australia 23,344,735M , Malaysia 28M dan Aud currency 1 aus eq 0.94 US Dollar , Myr rm1 eq 0.31 US Dollar… betapa jauh nyer perbezaan Aussie gan Malaysia… do not compare other country with malaysia, malukan negara jer…

    0

    0
  104. Anonymous says:

    aku komen ni dari pandangan yang ringkas la. apa punya org la sanggup buat anak smpi tinggal tulang mcm tu?
    korang tgk gmbr mak dia tu. ada nampak mcm kebulur ke apa? x kan?
    dengan alasan xbleh blah mcm tu.
    astaghfirullahalazim.
    xboleh aku byg kalu tua tua nanti pompuan tu terima nasib yg sama.
    bnda ni bukan masalah kebajikan malaysia ni xberapa nak berkebajikan ka apa sgt.
    more tu masalah moral seorang mak yg mengaku muslim.

    0

    0
  105. Anonymous says:

    aku harap benda pertama yg wardina pikir bila tau psl kes oku ni bukanlah bab bantuan suma tu.
    aku heran sebenarnya knapa wardina as if xckp apa apa pun psl apa yg mak tu buat kat anak dia.
    tapi duk compare itu ini.
    come on la wardina.

    0

    0
  106. hohuniya says:

    Aku x baca semua komen sbb byk sgt. Komen mcm2 hal no….. angkara statement wardina. La ni sapa yg sokong australia…pi duduk di sana. Tak sokong kerajaan…masuk DAP. Nk kalut apa bab panda tu kalau kita hanya rakyat yg tau nganga mulut tunggu org suap sj. Lps telan…kutuk pulak org yg suap td. Ni lah hakikat org kita. Muka tak malu.

    0

    0
  107. pisa says:

    Kehadapan Ustazah Wardina.

    Bila hati busuk, minda penuh kebencian memang nampak semua yang salah sahaja di Kerajaan.

    Sebesar-besar Masjid yang Ustazah Wardina berhenti solat dibina Kerajaan, pun tak nak nampak kan? Jalan raya lapang, highway selesa mana nak nampak?

    Anak-anak belajar agama di sekolah agama kerajaan mana nak nampak? Wujudnya lambakan sekolah agama kerajaan, wardina butakan mata & hati nak nampak semua tu. Sebab hati terlalu penuh benci pada kerajaan.

    Saya tak anti golongan tudung labuh litup macam ustazah wardina, jauh lagi saya nak mengeji golongan yang baru mendekati agama tapi suka riak dengan ilmu sedikit. Setiap nafas penuh sifat holier-than-thou.

    Alhamdulillah, anak-anak ustazah Wardina semua sempurna sihat. Suami ada, berlakun iklan pun banyak, duit banyak. Maka mudahlah ustazah wardina lantas mengutuk kekurangan orang lain.

    Ustazah Wardina mungkin kurang buat lawatan di Rumah-rumah Kebajikan. Sebab tu ustazah wardina nampak satu kes je terus nak hentam kerajaan. Yelah, wardina kan perfect, ilmu agama lengkap, baru bertudung, dah kalah semua ustazah-ustazah tauliah lain. Kerajaan memang semua salah wardina. Yang beribu OKU dah dibantu tu apa la sangat, nak dibandingkan dengan seorang yang kerajaan terlepas, sebab kekhilafan si ibu yang tak berdaftar dengan JKM.

    Diselamatkan budak itu, dihantar juga ke hospital kerajaan. Tapi yelah kerajaan tetap salah dan lemah. Apalah sangat nak dibandingkan negara kita dengan Acheh tempat Wardina tu? Maju kan Acheh tu, mana ada orang susah, sebab itu wardina cari makan di negara yang kerajaannya teruk ini kan.

    Ibubapa ada anak OKU memang tertekan Wardina, tapi bila ada iman, semua tu boleh diatasi. Selama ini, tidak pernah saya dengar ibu bapa OKU salahkan kerajaan. Hanya Wardina seorang. Yela, Wardina kan sempurna, mana salah pandangannya.

    Kita manusia baru belajar agama, baru tutup aurat ini memang suka tunjuk agama, sampai kita terlupa berapa pula dosa kita tambah atas nama agama kan? Kadang-kadang saya terfikir kenapa gadis rambut merah, pakaian menjolok mata lebih baik tutur kata, berlapang dada, bersangka baik terhadap yg lain berbanding yang bertudung litup. Tapi akhirnya saya tersedar, hanya kerana Wardina dan Ustazah segera seorang lagi tak baiklah saya nak judge semua begitu.

    Sama macam kes, hanya sebab seorang budak tidak berdaftar dengan JKM, terus kita nak lupakan ribuan lain yg dibantu kerajaan selama ini?? Tidak adil bukan?

    Cukup-cukuplah itu Wardina, bukan sekali, terlalu lantang bersuara, riak dengan ilmu tak seberapa. Semoga terbuka hati, kurang rasa benci. Semoga terus hidup dalam kesempurnaan di bumi Malaysia.

    Jawapan dr FB …

    0

    0
  108. pisa says:

    Kehadapan Ustazah Wardina.

    Bila hati busuk, minda penuh kebencian memang nampak semua yang salah sahaja di Kerajaan.

    Sebesar-besar Masjid yang Ustazah Wardina berhenti solat dibina Kerajaan, pun tak nak nampak kan? Jalan raya lapang, highway selesa mana nak nampak?

    Anak-anak belajar agama di sekolah agama kerajaan mana nak nampak? Wujudnya lambakan sekolah agama kerajaan, wardina butakan mata & hati nak nampak semua tu. Sebab hati terlalu penuh benci pada kerajaan.

    Saya tak anti golongan tudung labuh litup macam ustazah wardina, jauh lagi saya nak mengeji golongan yang baru mendekati agama tapi suka riak dengan ilmu sedikit. Setiap nafas penuh sifat holier-than-thou.

    Alhamdulillah, anak-anak ustazah Wardina semua sempurna sihat. Suami ada, berlakun iklan pun banyak, duit banyak. Maka mudahlah ustazah wardina lantas mengutuk kekurangan orang lain.

    Ustazah Wardina mungkin kurang buat lawatan di Rumah-rumah Kebajikan. Sebab tu ustazah wardina nampak satu kes je terus nak hentam kerajaan. Yelah, wardina kan perfect, ilmu agama lengkap, baru bertudung, dah kalah semua ustazah-ustazah tauliah lain. Kerajaan memang semua salah wardina. Yang beribu OKU dah dibantu tu apa la sangat, nak dibandingkan dengan seorang yang kerajaan terlepas, sebab kekhilafan si ibu yang tak berdaftar dengan JKM.

    Diselamatkan budak itu, dihantar juga ke hospital kerajaan. Tapi yelah kerajaan tetap salah dan lemah. Apalah sangat nak dibandingkan negara kita dengan Acheh tempat Wardina tu? Maju kan Acheh tu, mana ada orang susah, sebab itu wardina cari makan di negara yang kerajaannya teruk ini kan.

    Ibubapa ada anak OKU memang tertekan Wardina, tapi bila ada iman, semua tu boleh diatasi. Selama ini, tidak pernah saya dengar ibu bapa OKU salahkan kerajaan. Hanya Wardina seorang. Yela, Wardina kan sempurna, mana salah pandangannya.

    Kita manusia baru belajar agama, baru tutup aurat ini memang suka tunjuk agama, sampai kita terlupa berapa pula dosa kita tambah atas nama agama kan? Kadang-kadang saya terfikir kenapa gadis rambut merah, pakaian menjolok mata lebih baik tutur kata, berlapang dada, bersangka baik terhadap yg lain berbanding yang bertudung litup. Tapi akhirnya saya tersedar, hanya kerana Wardina dan Ustazah segera seorang lagi tak baiklah saya nak judge semua begitu.

    Sama macam kes, hanya sebab seorang budak tidak berdaftar dengan JKM, terus kita nak lupakan ribuan lain yg dibantu kerajaan selama ini?? Tidak adil bukan?

    Cukup-cukuplah itu Wardina, bukan sekali, terlalu lantang bersuara, riak dengan ilmu tak seberapa. Semoga terbuka hati, kurang rasa benci. Semoga terus hidup dalam kesempurnaan di bumi Malaysia.

    0

    0
  109. dina says:

    wardina biasa lah….asik nak hentam kerajaan jer…dia rasa dia jer yang betul….urban lah konon. kerajaan dah sedia kan macam2 untuk rakyat tapi masih ada yang tau nak komplen jer. apalah salah sama2 bantu memperbaiki lagi keadaan sosial and ekonomi kat negara sendiri dari asik nak hentam jer. hebat sangat australia tu duduk jer lah situ forever jgn balik lagi.

    0

    0
  110. Tijah Keli says:

    Apapun hakak lola tu tetapp salah!!! aperhair di bio budak tu kering gitu…nak kata susah elok tembam aku nengok! kucing dlm rumah elok di bio kt luo….anak dikurung…aperkehairrr!!

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      bukan mak budak oku ni yg jaga dia..sebalek nye kucing yg jaga budak tu ..gemok pulak kucing tu..

      0

      0
  111. OpenUrMind says:

    xde pn dia salah kn kerajaan m’sia, dia just nk share dia nyer xperience in which i agree it would open our mind to other side of world … be positive la guys!!

    0

    0
    • i see ur game & it stinks says:

      i find ur comment ironic. why shud i take her status as positive when she’s obviously spinning it into a political agenda. no mention at all bout d mom’s sickening neglect, when dat unfit mother shud be duly shamed. attitude like wardina is creating subversive divide, instead of awareness. talk abt terlajak kata.

      0

      0
  112. ikan says:

    PERMATA tu pun tah2 peruntukan guna beli permata makcik je,,

    0

    0
  113. Leo says:

    Pd aku org yg ptt dipersalahkan ialah mak @ family remaja tu. Susah sgt ke nk buka mulut tanya org sekeliling mcm mn nk dpt kn pertolongan dari JKM? Ko bkn duk dlm gua @ tggal kt hutan tak pn duk kt pulau xde org smpai ssh sgt nk buka mulut b’tnya. Kawan sekerja pn bole tlg kalo kita ade inisiatif nk tnya. Alasan mak remaja OKU mmg nonsense bg aku. Tak payah nk slh kn JKM @ kerajaan kalo mak sendiri tiada hati & perasaan nk jaga anak dia. Pokok pangkalnye, kalo semua nk dihidangkan dpn mata & tak berusaha, baik la menetap kt aussie cm wardina ckp tu. Bg la banyak mana pn kalo takde perikemanusiaan, remaja tu masih lg dlm keadaan begitu.

    0

    0
  114. man no man says:

    jgn tuding jari salhkan org….mase sedap buat anak seronok,bela anak tak reti,pas 2 salahkan org,artis suam suku bajet ustazah

    0

    0
  115. DonLufias says:

    Yg dipersoalkan adalah keperimanusian esp seorang ibu. Mmg senang nk condemn mother big time fr what we saw. If think again, kiter x tinggal sekali dan x mungkin tahu keperitan yg dilaluinya. Hanya tuhan yg tahu. Kita doa kan lah yg terbaek. Bab Bantuan utk golongan Oku tu mmg rendah kalau dibanding ngan Ostolia n other negara maju. Msia belum sampai tahap tu lagi sebelum masyarakat berubah. Tax kiter rendah tapi hanya 50 peratus yg bayar tax. X cukup nk sediakan facilities canggih mcm negara luar. Fikir fikirlah

    0

    0
  116. emmaa says:

    Jom tengok marion caunter kene satu kosong kat ig.

    0

    0
  117. kpt says:

    Ckp minah mroyan ni xde ikhlas. Dia butakn hati dia n hati kita mmbawa kita trpesong dr kbnaran yg hakiki, iaitu sbelum mnunding jari, lihat diri kita sendiri. Dlm diri minah mroyan ni x pernah habis dgn amarah trhdp krjaan, sgala apa yg brlaku smua salah krajaan.
    1) banyak tmpat boleh hntar kalau x mampu jaga anak oku.
    2) banyak saluran bantuan bulanan atau one off dr krajaan n ngo, yg pnting msrkt kena bantu tunjukn jalannya, tnggungjwab brsama.
    3) KENA INGAT, jiran aku lagi sedih anak okunya.. Tp x buat anak camtu, tu ckp td, diri sendiri.
    4) Kpd wardina meroyan x abis abis benci kerajaan, jgn tnjuk bodoh diri walau muka nampak cerdik. Pendapatan perkapita rakyat Australia banyak, mereka pun hampir semua mampu bayar cukai yg kebnyknya tinggi nisbah kemampuan rakyat Malaysia.
    5) tu pasal kerajaan Australia mampu brkebajikan begitu. Kat Malaysia smua citer petronas banyak duit, kerajaan kaya raya.. Bodoh punya pemikiran. Segala benda nak pakok petronas. Apasal korang x citer petronas wajib subsidi spendar korang? Ada tulang, ada kudrat..
    6) satu lagi bodoh wardiana meroyan ni yg selalu akal kancil, pasal kau duduk ostolia kau puji kebajikn ostolia, kau tak prgi lagi negara scandanavia, laaagiiiii kelas kebajikan serba serbi dr ostolia. Baru duduk ostolia je…
    7) weii minah sengal, cuba kau google kes mak bapak dera anak oku kat ostolia sikit, mai habaq berapa banyak citer kluar..

    0

    0
  118. Anonymous says:

    Wardina ni orang Malaysia ke. Mak dia orang Indon dan bapak dia orang Australia. Bila dah duduk Malaysia kawin la dengan orang Malaysia. Tapi hati dia tak ada pada Malaysia . Hati dia ada di Indon dan Australia.

    0

    0
  119. Karipap panas berputar says:

    Wahai Kak Wardina, aku bukan nak kondem apa ko cakap.Memang 220% betul sebab ko memang aje betoi sentiasa.Cuma kat sini aku nak tanya, yang ko pergi kondem KERAJAAN MALAYSIA beriya iya sangat ni apsal?Lepas tu ko cakap insiden adik Firdaus ni terjadi sebab ‘salah satunya berpunca ibu bapa OKU itu tidak diberi bantuan…’.Ko ni betul2 baca ceritanya daripada mula dan follow up balik ke tak?Sebab apa, aku rasa ko patutnya ulas atau pun bagi idea seperti contoh ‘BAGAIMANA INGIN MEMBERI PENDEDAHAN KEPADA IBU2 TUNGGAL DI MALAYSIA LAGI2 YANG MEMPUNYAI ANAK OKU SUPAYA PERGI MENDAPATKAN BANTUAN KERAJAAN DAN LAIN2..’ itu baru betul daripada ko asyik kondem kerajaan je baik ko menyumbang peranan ko sebagai seorang WANITA MUSLIM untuk IBU2 TUNGGAL ni dulu.Lagipun wanita berilmiah dan berpendidikan tinggi macam ko ni patutnya sedar yang ibu2 tunggal di Malaysia ni terutamanya yang susah dan miskin sangatlah kurang pendedahnya terhadap kemudahan2 yang diberi.TOLONGLAH KAK WARDINA, LAIN KALI BE REASONABLE SIKIT DALAM MEMBERI PENDAPAT TU. Jangan main hentam keromo je.

    0

    0
  120. Anonymous says:

    KURUNG ANAK SENDIRI..PUN SILAP KERAJAAN KER.

    WAKE UP LA…IBU BAPA YG BERTANGGUNGJAWAB TAKKAN BUAT ANAK YG MEREKA SYG SPT ITU….

    0

    0
  121. terung says:

    orang yg tak penah kesempitan wang jangan la kata ade banyak cara. ape cara yang ada? mintak pinjam kawan? pinjam sedara? pinjam ahlong? rompak bank? scam orang? pecah rumah? mintak bantuan? jual brg kemas? kalau ade.
    semua makan masa, and atas persetujuan satu pihak lagi. nak pinjam kawan or sedara, kalau ada kawan sedara yg nak or boleh tolong. last2 mntak sedekah.
    aku penah xde duit langsung. nak isi minyak nak pegi keje pun xbleh. phone pun xleh nak call out, xde org yg aku boleh contact, dan org2 yg ada pun cnfirm x dpt tolong. aku nak buat ape time tu? klu aku boleh cari 20 pun time tu at least boleh isi minyak, hidup lagi sehari tapi kalau dah takde tu tak tercari. lastnye aku awol sehari. next2 day, alhamdulillah ada rezeki lain. kalau x penah kena sendiri jangan la pandai cakap.

    0

    0
  122. Kumbang rimba says:

    Aslmkum Akak wardina tahniah Saya Nak ucapkan Kerana Berjaya generate meter dosa hari nie membuatkan semua yg Kat sini bergaduh dan membenci kerajaan Islam yang Ada 2.8 juta kakitangan kerajaan . Pergh….penat Nak mikir mcmn 1 statement can generate so much income. Memuliakan kerajaan kafir menghina kerajaan Islam. Beribu-ribu tahniah.! Selfie skit Kak…Dah lama x tgk .?

    0

    0
  123. Tahniah says:

    sokong wardina…bukan saja dlm kes budak OKu terabai…malah kes2 yg lain. syabas…anda berani.

    0

    0
  124. Joko says:

    x sokong Wardina tapi sokong alaun OKU dinaikkan lebih.
    150rm sebulan x cukup la beb.
    kesian mereka.
    semoga allah memberkati wardina.

    0

    0
  125. Panda says:

    aku jugak yg untung…!!!!!

    0

    0
  126. Merepek says:

    Halah..ingt ko ckp cmtu org nak caya?? Sudah2 la. Aku ni ha brpa tahun kene turun naik JKM. Setiap kali pegi feedback bapak ah mcm bangang. Tiap kali aku dtg tiap kali tu la tanya bila pegawai nk dtg rmh. Haram!!! Last2 aku dah maki baru nk dtg. Birokrasi teruk sgt. Nasib la aku ni msh boleh gagah pegi sana, kalau org yg dah tentu2 susah ko nk suruh diorg dtg slalu hadap muke ko pegawai2 ni tp feedback n progress macam cibai??? Kdg2 aku tgk JKM ni buat org yg susah nk mtk tlg mcm peminta sedekah kt diorg.

    0

    0
  127. Zie says:

    Malaysia ni Kaya sebenarnya.. org atasan yg mewah2 atas duit cukai rakyat.. tengok sendiri beg tangan hermes birkin rosmah tu pon dah tahu lah.. anaknya riza aziz labur berbilion2 kt filem di hollywood.. aku mmg sokong ape wardina cakap tu… first place mmg mak die salah sgt2, tp JKM aka kerAJAAN PON x patot layan org mcam pengemis!!!

    0

    0
  128. kerajaan bengap says:

    Panda…R&D konon…kaji selidik dimana mh370 tu dulu la lembu.
    X payah nk sibuk selidik panda, tenuk, cipan dan monyet sangat lah.
    Selidik mcm mana nak bayar hutang negara yg berbilion-bilion dan siapa curi hasil balak, minyak semua tu dan Altantunya.
    Bangang……

    0

    0
  129. Please Share says:

    Assalamualaikum. Alhamdulillah, Kerajaan Malaysia ada bagi bantuan untuk golongan OKU, terima kasih. However, it’s too basic yang mana saya yang mempunyai anak OKU BERSETUJU DENGAN WARDINA agar usaha-usaha membantu pihak OKU ditingkatkan lagi. Tak salah rasanya kalau perkara-perkara baik yang dilakukan di negara luar kita implement di Malaysia untuk membantu rakyat. Yang baik kita ikut, yang tak elok kita tak usah ikut. Saya percaya niat Wardina hanya untuk membantu golongan OKU yang kebanyakannya memerlukan bantuan/bergantung kepada orang lain untuk hidup sehingga akhir hayat mereka.

    I also believe most of the negative commentors tak ada anak OKU. Tak jaga & membesarkan anak OKU yang mana kebanyakannya memerlukan bantuan penjagaan sehinggalah akhir hayat diorang. Peratusan anak OKU untuk berdikari ni amat sedikit.

    Saya ada & sedang membesarkan anak OKU. Cabaran amat besar jika nak dibandingkan dengan raising normal kids. Anak OKU nak menyarap pun nak kena hantar ke hospital & kelas istimewa untuk physio & selain daripada ibu bapa kena praktis ajar di rumah which is time consuming plus extra cost. Bukan mengeluh. Tu fakta & kami happy dapat bersusah payah untuk anak OKU kami dengan harapan dia boleh rasa nikmat hidup macam orang lain yang bukan OKU & inshaAllah dia boleh survive sekiranya kami dah pergi nanti.

    Di Malaysia, benda simple macam nak lintas jalan pun lenguh saya & anak nak tunggu motorist bagi laluan, inikan pula bantuan-bantuan besar lain untuk bantu ibu bapa membesarkan anak OKU. Mudah-mudahan suara lantang Wardina boleh membuka mata pihak-pihak berkenaan untuk memberi bantuan sewajarnya kepada ibu bapa yang mempunyai anak OKU. Bantuan in kind & cash ini sudah semestinya dapat membantu meringankan sedikit cabaran kami serta inshaAllah dapat mengelakkan pengabaian anak OKU oleh golongan kurang mampu/berilmu.

    Yang baik tu daripada Allah, yang buruk daripada saya.

    #justmy2cents

    0

    0
  130. Joyah23 says:

    Kenapa lah korang ni tidak menggunakan akal ketika mengomen…. Nak salah kan Kerajaan buat apa… Yang salah kakitangan Kerajaan ni.. Kebanyakkan nya makan Gaji buta.. Menteri kita memang dah bagi peruntukkan pada yang layak tapi kakitangan Kerajaan ni banyak sangat songehnya. Ade je yang nak.. Benda mudah tapi merumitkan orang.. Lagi 1, x kan lah Kerajaan nak pgi cek 1 per satu Rumah org nak tengok ade budak oku ke x.. Bangang jugak yang komen ni.. Nak salah kan orang x bertempat…

    0

    0
  131. ambil perhatian la kerbau semua says:

    JKM- kerajaan…rm150 sebulan memang tak terkejut la. Minta bantuan mcm kita pula nak mengemis. Padahal wang rakyat tu. Buat la kerja cara Islam. Semuanya mcm lepaskan batuk kat tangga semuanya.

    JKM- jabatan kemusnahan masyarakat ! :(

    0

    0
  132. Liman says:

    Wakil rakyat mana? AJK kampung buat per? Tengok bola? Jiran2 pun kerbau jugak. Habis camner Msia x hancur.

    0

    0
  133. cermin ajaib says:

    Buat la kerja cara Islam JKM hoi. Rajin la sikit tengok2 file/ laporan awan tu. Lawati la OKU. Ni asyik duduk dlm bilik aircond je. Macamana masyarakat OKU x punah semuanya buat kerja cam keldai ?

    0

    0
  134. Ibu OKU says:

    JKM memang pun. selagi x buat report..semuanya nk kena pakai borang…memang x jalan la kes. sign sana, naik turun pejabat itu ini…pelik. nk kena pergi menyembah baru nk keluar bantuan. nk kena cium peluk, rayu, puji itu ini. sudah…dah penat aku naik JKM. memang ke laut la service cam haram je. belah la…kebajikan konon. muka masing macam karipap malas. dah malas, fed up berurusan dgn tunggul kayu kat JKM ni.

    0

    0
  135. nenek says:

    KLIA2 boleh buat gah wau sangat kan. OKU dapat rm150 sebulan. Apa nak jadi Msia nehhhhh????????

    0

    0
  136. Anonymous says:

    Tak habis2 alasan R&D. Jubur la panda wei. Bantu la rakyat kita dulu. Panda tu harao2 mati la.

    0

    0
  137. Grow Up says:

    come on YAB dan penyokong2 UMNGOK semua !..bukak mata!! dah lah Malaysia rating tertinggi dalam perdagangan manusia, PATI, pelacur , rakyat miskin, gaji rendah….

    tak malu ke?

    0

    0
  138. Dubo says:

    biasalah penyokong lembu pro UMNGOK….bila kritik sikit suruh org keluar Msia lah, suruh jaga sendiri la…pantang kena tegur…melalak. sampai bila malaysia nak maju? cukai rakyat nak kebulur ambil…bila kena kritik…semua menggelupur cam monyet.

    0

    0
  139. Nadia Burit says:

    Panda dilayan…OKU dilupakan.

    0

    0
  140. lily says:

    BN dan Najib layan panda kalah dipertuan agong.

    0

    0
  141. blakedexter says:

    Wardina,

    Please, by all means, keep your stupid comments to yourself. X perlu menegakkan benang yang basah. As for me, I xde teringin nak blame mak budak oku. but ape pun, is her responsibility. mmg dh salah die meninggalkan apatah lagi mengabaikan budak mcm tu. so deal with it. Dh tu kenapa kerajaan plak salah? Perlu ke u nak membandingkan plak dgn negara lain, sedangkan skrg kerajaan berusaha sehabis baik membantu budak itu. Kalo dh rs aussie yg sume brg doe serba mahal tu lg better, maka mohon lah kerakyatan sana.

    0

    0
    • Rayyan says:

      Agreed with you. Takyah nak salahkan Kerajaan je bila mentality orang kita masih di tahap rendah.

      Cuba tengok la kalau masuk public transportation, nampak orang tua or pregnant lady, sanggup bangun untuk bagi duduk ke tak? tu belum OKU lagi. so kalau facilities bagus mana pun untuk OKU tapi mentality masyarakat masih di tahap rendah, silap2 OKU facilities disalahguna oleh orang yang sihat sempurna. Masa tu nanti salahkan jugak la Kerajaan.

      0

      0
  142. mak jemah says:

    AKu setuju pendapat wardina ni,
    tapi walaupun tanpa bantuan..
    si mak budak cacat ni, tak patut biarkan anak dia dalam
    keadaan yang kotor, baju tak rupa baju dah.
    tak mampu lain cite, tapi bab letakkan anak dia dalam bilik kotor tu,
    badan anak kotor yang melampau2, memang tak patut.
    budak cacat tu macam tak dibersihkan berbulan-bulan lamanya.
    macam nak budak tu mati jek.

    0

    0
  143. hizan89@gmail.com says:

    aku sutuju dengan kenyataan ni..
    “Malaysia ni lebih suka bela Panda kat zoo dari kasi makan rakyat miskin dan cacat. Dah terbukti pun….”
    apa ke jadah abiskan duit apa yang xde mendatangkan hasil kepada negara….

    0

    0
  144. 2 sen opinion says:

    Setiap anak istimewa haruslah di daftarkan di JKM. JKM akan peruntukkan RM300 per anak istimewa. Kalau tak nak jaga, JKM boleh urus kan dengan secara free.. Boleh jumpa anak bila bila masa. Jgn kata kerajaan tak sedia kan.. semua ada cuma kita tak pernah nak bertanya. NGO pun banyak yang membantu. Jgn harap NGO to look for you, you kena cari initiative sendiri. Kalo kerja kita boleh cari, kenapa kebajikan anak kita tak boleh cari?

    Terlalu byk source di dlm negara kita ni tetapi kalo kita sendiri tak tengok T&C pastu main redah saja.. bila mintak itu ini kelam kabut cari.. pastu malas nak follow up.. pastu salah kan kerajaan? salah kerajaan sebab byk sangat birokrasi?

    orang kalau nak menipu.. guna anak cacat pun boleh.. so what’s is so new abt the T&C?

    0

    0
  145. olgila says:

    Bagi aku plak….pertama yg salah mak budak oku yg kuang hajar biar anak kebulur so anak boley mati. Dia siap hari2 main fesbuk…ada keta lagi. Susah ke?…huh. kedua, kejadian ini indirectly bukak mata kerajaan supaya bagi perhatian pada golongan oku….dah lama kot terabai…bila lagi kerjaan nak revise bantuan yg tak setara dgn peningkatan kos sara hidup?. And btw….aku tau kerajaan ada jugak salahnya….tapi i doubt pembangkang kalau memerintah berkebajikan la sgt. Diorg ni lagi jahat…nak2 cina2 dap yg mmg tamak haloba perangai mcm babi yg gelojoh. Juga ostat2 pas yg berkepiah tapi gatal dan bodoh. Sekian.

    0

    0
  146. Asiah says:

    Assalamualaikum.Sebagai usaha seterusnya kita mesti peka dengan persekitaran .Semangat. Kejiranan berhemah perlu setiap waktu .Membantu sesame sendiri,caring.Jika Ada penderaan laporkan.Jika perlu. Sedekah ape yang patut.Insya Allah tiada yang di aniayai.Renungkanlah.

    0

    0
  147. bersyukur je lah says:

    RM150 pun bersyukur lah dari takde.. bg aku, kalau kerajaan bagi beribu ringgit pun untuk penjagaan OKU pada parents, percayalah, dengan manusia2 yg hdup di malaysia ni, bantuan tu akan disalahguna.. anak2 akan terabai pun..
    dari membazir beribu2, baik bagi ala kadar.
    tanggungjawab selebihnya pada ibu bapa.
    kalau mak bapak sendiri tak hingin nak jaga anak2 OKU, bg berjuta ringgit pun, duit nanti habis, anak terabai juga.
    Percayalah.

    0

    0
  148. kg aku,,, says:

    Kt kg aku JKM ade lantik sukarelawan utk pantau hal ehwal OKU dan warga emas,, sukarelawan ni akn mlawat dn memantau utk mmastikan kperluan diorang tjaga,, bg yg duk sorang sukarelawan akn dtg bersihkan umah diorg sekali,,, sorang sukarelawan akn jg 2 atau 3 org oku tau warga emas,,, sukarelwwan dpt elaun,,, aku rase kt tmpt lain pn sama kot,,, xkn polisi jkm bbeza ikut negri plak,, adk firdaus ni kes yg x direport,,, xadil sgt u compare msia dn aus,,,

    0

    0
  149. Melati says:

    Bodo lah Wardina ni….sapa kater kerajaan Malaysia tak jaga OKU…kan counter OKU ader Parking OKUader Hospital kalau OKU free sedap2 jer kater Malaysia abaikan OKU….yg mak kuang ajag tu yg tak mahu jaga anak OKU tu …dia punya hal lah…sebab dia malu anak dia OKU …tapi jgn lah tuduh2 Malaysia abaikan org OKU…WARDINA ni saya nak ckp …hang kutuk Negara sendiri ibarat hang hina Ibu hang tau tak, kecuali hang memang tak hormat kat ibu hang…Wardina saya tahu lah hang ader darah Aus,,tapi jgn lah kutuk Negara sendiri dan banding2 kan…saya Rasa kalau org macam Wardina ni pi Negara maner pun org tak terima..sebab suka menghina dan suka banding2kan Negara luar..sedaq lah Wardina ..kalau ko hina Negara sendiri Ibarat ko hina ibu ko…bodoooooohnyaaaaaaaa….Wardina yg berlagak pandai.

    0

    0
  150. Melati says:

    lagi 1 Wardina pun OKU juga…(OTAK KURANG UPAYA) sedap jer tuduh Malaysia abaikan org OKU…bodoh punya Wardina tapi berlagak pandai.

    0

    0
  151. mak c kina says:

    ada yg btl kte wardina ni tp byk benda yg kite perlu kaji utk merialisasikan pe yg wardina katakan tu..ni psl tggjwb sorg emak terhadap ank nye..aku klu dia btl2 susah aku blh time,tp ni terang2 menipu!..dia blh plak pakai cntk2..tau main facebook..tp xtau mne nk carik jkm..org yg btl2 susah tu blh je jg ank oku,kekdg tu lbh dr sorg ank oku..ad yg sampai xleh bgn..kne ada org uruskan..elok je jaga..ni mak sihat,gebu pun xleh nk mandi dia?kurang2 pun skali sehari..budak tu pun blh gerak,pe salahnye bg dia bebas dok lam rmh tu (konon kte nk suruh budak tu berdikari)..at least dia blh g toilet sndr..klu xpandai pegi toilet,susah ke nk pakaikan dia diapers?

    0

    0
  152. suka ati aku la says:

    tak payah lah nak bandingkan dgn negara luar. dah kalau mak bapak sendiri tak ada inisiatif nk membesarkan anak-anak. semua benda nk disuap payahlah mcm ni..manja jadinya kang. semua nk salahkan orang lain je.. dah kalau awak tu byk duit sgt pergilah tolong dr memekak kat media ckp orang ni salah orang ni tak betul. tanya dlu diri sendiri dah banyak ke awak sumbangkan untuk agama bangsa dan negara??

    0

    0
  153. Anak Melayu says:

    Ini bukan kerana Islam dan Kafir, ini kerana MELAYU.. Melayu sendiri yang cari pasal.

    Melayu mudah lupa
    Melayu mudah lupa
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya dipijak
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya retak
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya teriak
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya haprak
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya kelas dua
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya hina
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya sengketa
    MELAYU MUDAH LUPA
    DULU BANGSANYA DERITA
    MELAYU MUDAH LUPA
    Dulu bangsanya kerdil
    Melayu mudah lupa
    Dulu bangsanya terpencil
    Melayu mudah lupa
    Tiada daulat
    Tiada maruah
    Tiada bebas
    Melayu mudah lupa
    Melayu mudah lupa
    Melayu mudah lupa
    Sejarah bangsanya yang lena
    Tanah lahirnya yang merekah berdarah
    Ingatlah
    Ingatlah
    Ingatlah
    Wahai bangsaku
    Jangan mudah lupa lagi

    Kerana perjuanganmu belum selesai…
    (Nukilan: Tun Dr Mahathir Mohammad 2001)

    Faham kan yee..
    Melayu bila dapat anak, jaga anak dengan penuh kasih sayang..
    Melayu bila memberi kasih sayang kpd anak, sehingga lupa anak telah menjadi ibu dan ibu menjadi anak..
    Melayu bila anak telah membesar dan dewasa, juga disuap makan..
    Melayu bila kerja, ayah dan emak yang sudah tua bekerja dan anak yang telah dewasa masih dirumah tidak bekerja dan senang-lenang..
    Melayu bila diberi kesenangan, mahu kesenangan selamanya tanpa mahu usaha..
    Melayu bila diberi bantuan kewangan, lupa untuk apa dengan bantuan itu..
    Melayu bila ditegur, tidak endah, tidak peduli, pura-pura tidak tahu..

    0

    0
  154. ally says:

    Pn Wardina, adakah wajar kesalahan ini di letakkan kpd kerajaan 100%?? Pn, budak itu di selamatkan oleh org kerajaan.. Di bawa ke hospital kerajaan, dan akan di jaga oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat , oleh kerajaan… Silap di sini adalah dari si penjaga, jiran, kwn2 ibunya.. Adakah anda mengharapkan kerajaan mengetuk pintu setiap rumah di malaysia utk memastikan mereka ada ank OKU?? Mengapa jiran2, kwn2 si ibu x bantu si ibu utk mendaftarkan ank mereka di JKM?? Birokrasi kah?? ada cara lain…. kLu susah sgt, wat report di TV3, nescaya akan berderet2 bantuan dtg…. Pn, membandingkan kelebihan lain2 negara adalah kurg cerdik.. Kte ada cara kte… Negara kte juga ada kelebihan..cuma rakyat malaysia lebih gemar menunggu utk di suap di mulut… sekian..

    0

    0
  155. Melati says:

    Wardina kalau nak menipu pun agak2 lah….aku dah tgk google maner ader Negara yg bayar gaji kat Ibu Bapa untuk jaga anak OKU…kecuali Ibu Bapa tu OKU ader lah…siapa kater Malaysia tk bagi bantuan kat OKU…Wardina ..awak hina Malaysia ibarat awak hina ibu sendiri….Wardina jgn lah berlakon baik tapi perangai kotor….dulu ingat kan kawin Arkitek kaya lah tapi hampeh…..hehehe…gi mapos sama ini Wardina..

    0

    0
  156. Adik Wardina says:

    Saya sokong bulat2 cadangan/pendapat/komen yang kak Wardina luahkan ini. Memang patut kerajaan perlu mengambil berat hal sebegini, bantulah orang yang tidak mampu.

    0

    0
  157. Liza says:

    Org x reti bersyukur mmg sentiasa cari kelemahan pihak lain. Tak kisahlah kita sokong kerajaan atau pembangkang, erti kemanusiaan tu tetap kena ada. si Wardina ni mmg nak tembak org jelah..dulu Ustaz Don , ni kes adik Firdaus pulak.. pilah balik aussie dok sana,, u might be happier …(memetik dari sumber FB)

    0

    0
  158. sue says:

    Saya ada abang OKU. sama mcm Mohd Firdaus ni. Dari kecik saya lihat mak ayah saya bertungkus lumus membesarkan, menjaga abang saya sehinggalah dia menghembuskan nafas terakhir pada usia 35tahun! Tiada bantuan kerajaan satu sen pun. Turun naik hospital. last2 ayah buat keputusan jaga kat rumah. Yang herannya, selama beberapa tahun, ada sorang Mat Salleh dengan kawan dia, datang setiap minggu ke rumah untuk buat rawatan secara percuma. Bukan kerajaan yang hantar ok. Dia yang bagi wheelchair etc. Bab macam ni saya memang sokong Wardina. Kerajaan patut pandang ke luar, kalau tak boleh ikut semua sekurang-kurangnya pertimbangkan elaun yang sesuai so bolehlah ibubapa hantar anak OKU ke sekolah khas. Al-fatihah untuk Abang saya Arwah Ismardi. :(

    0

    0
  159. Anonymous says:

    bengong punya wardina.. mmg lah kerajaan boleh bagi bantuan TETAPI if ibu bapa tak melapurkan yang dia orang ada anak OKU macam mane kerajaan nak tahu… kalau dah rasa Australia tu lebih baik dari Malaysia.. tukar je kerakyatan … boleh dapat banyak keistimewaan..

    0

    0
  160. Anonymous says:

    saya pun ada anak oku…. betapa berbezanya nasib firdaus tu dgn anak oku yang sangat sya sayangi…. insyaallah nasib malang firdaus telah berakhir.

    0

    0
  161. fuat says:

    bile jadi camni..semue slahkan org len..cube tanye diri sendir..korang tu OKU ke??miskin sngat ke??xde kaki??xde tangan??kerajaan je ke manusia??kerajaan je ke ade perasaa??kerajaan je ke yang dipertanggungjawapkan lam dunia ni tuk jage org len??kite smue dah diamanahkan untuk saling bantu membantu..nape x buat??nape x bantu??cakap pandai kerajaan tak tolong..kerajaan x buat keje..diri sendiri tolong apa??tolon bising..tolong provoke org bia gaduh benci kerajaan..bagi la cdangan nak tambah baik sistem..ni bising je keje..bantuan sikit.ape la tu laa..Rezeki Allah tu..kecik manepun hargai..KALAU KORANG PUN TAK TOLONG APA2 JANGAN BISING CAM KORANG YANG TOLONG ADIK TU..

    0

    0
  162. lis says:

    saya punyai seorang adik oku.ya..mmg susah nak dapatkan bantuan dari jkm..mak ayah saya hanyalah penoreh getah yang perlu menyara 8 orang anak. tak dapat bantuan dari KERAJAAN tak bermakna mak ayah saya terpaksa berhenti menyayangi adik istimewa kami. anak adalah AMANAH dari Allah SWT tanggungjawab ibu dan bapanya. takkan lah amanah dan tanggungjawab tu boleh nak disua2kan pada org lain.
    tambahan anak2 istimewa ini TIKET IBUBAPA KE SYURGA.. tak sayang ke? ke nak bagi tiket tu ke orang lain atau dah dapat tiket lain?ada ke?

    0

    0
  163. Anonymous says:

    Mak dia dtg dr acheh duk kt malaysia kawin plak dgn bapak dia yg dtg dr australia..dh kawin mak bpk duk malaysia dpt la anak2 termasuk wardina..dh puas guna semua hak bumiputra kt malaysia ni termasuk sekolah kt kerajaan..ada adik dia masuk uitm..so dh puas guna kemudahan kerajaan malaysia..dh jadi kaya..blah migrate ke australia plak konon malaysia tk bagus..bukan negara islam bla222… so siapa dia nak kondem atau burukkan kerajaab malaysia????? Dia cuma lahir di malaysia sbb mak bpk dia migrate n menetap kt malaysia!!! Bli umh..buat umh cantik2 kt malaysia plak..tk tau maluuuu…. Klu rasa Malaysia x bagus so u can just migrate to Aussie!

    0

    0
  164. milah sirus says:

    takyah lah ikut Australia sgt…tp rm150 memang x cukup tau..makcik sblh rumah sy dpt bantuan rm150 jugak sbb bantuan ibu tunggal + anak yatim ..tp selepas makcik tu dpt kerja cleaner gaji dlm 600++ sebulan (sabah)..terus bantuan tu di batalkan…sian dia..huhu..
    up lah sikit bantuan tu

    0

    0
  165. ostajah says:

    Laaaa…..
    X habis2x lagi merepek si Ostajah Wardina neh?
    Kalau dah maknya pown tak pergi register bdk tu, tak mohon bantuan….
    Macam mana bantuan nk disalurkan?
    Ko ckp banyak….apa yg ko dah buat?
    aku rasa laaa…..si ostajah Wardina ni dah takde jobs….
    so, parti yg satu lg tu *upah* la dia buat cerita kondem kerajaan….
    Ada ke kerajaan senyap je bila kes ni dilaporkan?

    Apa ke mengarut statement ko??
    Yg ko asyik tak habis2 nk kondem org tu…org ni…
    Kondem kerajaan….ko rakyat Australia ke? Nk puji2 Australia?
    Ko tau ke bukan senang jugak rakyat Australia nk dpt bantuan OKU kat sana?
    Ramai rakyat depa yg mohon pun kena reject & hidup susah?
    Sampai terpaksa masuk TV & mintak bantaun lawyer?
    Ada ko tau?
    Mesti laa ko tak tau….sb ko kan Ostajah serkap jarang….

    Eh!…bukan ke…
    Ko dah canang satu Malaysia kononnya nk sambung degree pastu lompat Master kat Australia…pehal ko tak pegi2 lg? Kena reject kah?
    Ko ingat org respect ko ke dgn statement karut ko?
    Oh! Pleaseeeeee……

    Ko dah derma? Ko dah buat apa tolong budak tu?
    * sick people* *low mentality* ~uneducated citizen~

    0

    0
  166. maria says:

    sick n tired of u wardina..u complaint a lot..nothing is good enaf huh..btw, wrong points on wrong issue?

    0

    0
  167. azni says:

    eh wardina hari tu ko sibok nak pindah ausi kan.. haa cepat la pindah.. myemak jek kat sini.. ko pun asal indon kan.. cepat merambus la

    0

    0
  168. rakyat marhaen says:

    saya ada makcik OKU dan baru2 ni abah saya pula OKU sebab kne potong kaki kerana kanser.lepas daftar ok je dapat semua bantuan..
    Dalam kes ni mak dia sepatutnya yg kena alert. Saya pun bukan golongan berada..tp kita kena usaha sendiri menggunakan saluran yang betul, insyaallah bantuan tu ada.
    peace!

    0

    0
  169. Anonymous says:

    Sokong Wardina…Malaysian tolong buka minda anda….jgn sempitkan pemikiran…
    yg baik dari negara luar kita contohi…apply pada rakyat malaysia….takkan GST jek kita nak contohi….S’pore start GST with 4% KITA start GST 7%…..Singapore x ada minyak mentah….x ada hasil bumi….mmglah patut apply GST…education system so much better than M’sia…..rasanyer kat M’sia ni kalu bayar tax setinggi Australia + GST…..education + medical takkan mungkin sebagus/setaraf mereka…..sbb slogan pentadbiran M’sia “KRONI DI DAHULUKAN RAKYAT DIANAKTIRIKAN”

    0

    0
    • joeco says:

      Kalau anda fikir S’pork lebih baik, ok mohon jadi w/negara sana. Kamu nampak aspek tu saja. Kebajikan lain? B…h payah diajar.

      0

      0
  170. Anonymous says:

    xyah nk compare…. kalu sendiri byr tax ciput pon kot2 xpenah byr langsung… ade hati nk bantuan ribu reban ayam mcm AU…. mak budak OKU tuh elok jer selfie2 byk mase main game facebook.. hp canggih xhengat… time beli baju anak OKU nyer tu jer trus xmampu.. xmampu kasi mkn minum…. anak yg lain cukup sifatnye elok jer ber tukar baju… dh ready tempah pong baju raya… utk si OKU jer selai pong xmampu katenyer

    0

    0
  171. Xooy says:

    Another crash boom bang statement made by smart ass Wardina. The only thing I agree with her is artists cant be idols. That includes you. Bila nikmar semua Allah dah beri, terasa diri above the rest. Kalau rasa diri susah, org lain lebih susah… Kalau rasa diri pandai, ramai org jauh lebih pandai. Mohon Allah jauhkan dari sifat bongkak n bangga diri,

    0

    0
  172. Don says:

    Wardina buat cerite merepek.. Sape duk aussie sile sahkan perkara ni. Dpt info aussie lagi terok dari malaysia. Damn.. Sedarlah beb. Jgn nk fitnah je nti muflis akhirat x guna buat amal banyk mana pon.

    0

    0
  173. weng weng says:

    memang salah ibu mengandung…

    0

    0
  174. azreen says:

    Apa kata puan wardina ambik adik firdaus sebagai anak angkat puan. Mungkin nasib beliau akan berubah, dan mungkin juga nasib puan akan berubah…boleh dapat bantuan dari kerajaan. Fikir-fikirkan

    0

    0
  175. Anonymous says:

    Hot aku hari ni baca statement paling bangang hari from Menteri Pembangunan Wanita tentang OKU di Malaysia….

    Prihatin pala hotak kalo jumpa tgh budak tu macam tu……

    0

    0
  176. Anonymous says:

    Maksud saya jumpa dalam keadaan macam tu…

    eee sabor je dgn org Malaysia bodoh canmni

    0

    0
  177. insan pilu says:

    rasanya kita faham sgt dgn masalah kesempitan hidup yg dialami mak budak tu…
    sbb saya pon bukan org senang..tapiiiiiii
    tapi yang saya x faham kenapa budak tu diabaikan sebegitu rupa..
    kenapa x basuh berak dia?
    kenapa tak mandikan dia?(tengok mak dia mekap bukan main)
    kenapa baju dia sampai reput?
    sedihnya ya Allah…:'(

    0

    0
  178. Anonymous says:

    wardina jangan nak perasan good sangat lah.. sume ko nak kondem.. ari tu ko kondem ustaz don.. ni kondem lagi.. ko ingat ko bagus sangat..

    0

    0
  179. duadunia says:

    tah faham betul kenapa mesti melenting bila orang komen sikit. Bukan ke apa yang elok tu patut dicontohi? Rakyat Malaysia dapat RM1800 SETAHUN untuk OKU melangit memuji kerajaan, padahal negara2 lain tanggung OKU seumur hidup perkara biasa je. Wake up please and please know your right as a rakyat. Janganlah mudah diperbodoh2kan dek orang, sampai sanggup bermati2 matian pertahankan orang tu. And tak perlu nak memaki hamun, melenting tak tentu pasal bile orang komen. Minda tu perlu bukak sikit and cuba terima apa yang baik.
    Rasanya tak perlulah nak komen berlebih2 kalau tak pernah duduk negara lain and acces to their welfare systems setakat dapat info dari ONE source je tentang keburukkan sistem negara lain. Kalau setakat jadi tourist atau student yang tak berapa tahun dok oversea tu pun tak payah nak komen berlebey2. Reason being, students would not be able to access to the privilege ..and YES, its a privilege..
    Walaupun negara kafir, tax tinggi, tapi tax itu digunakan untuk equalise the income distribution between the rich and the less fortunate jadi jurang pemisah between org kaya dan miskin dapat dikurangkan. Islam memang menuntut untuk diagih2kan kekayaan untuk thats why zakat adalah rukun Islam. Semua ni ada dalam Islam and yang negara barat buat adalah sistem pengagihan untuk membela OKU dan orang2 susah. Memang jelas Malaysia pun mempunyai sistem pengagihan tapi soalnya, mudahke nak dapatkannya? cukup ke kalau RM140 SEBULAN untuk menampung OKU padahal negara lain bagi €190 SEMINGGU + rumah+carer ( tukang jaga) + medical bill+ theraphy+ sekolah+ transport +wheelchair/special buggy. ( I hanya generalise, sbb sistem sesebuah negara berbeza dengan negara yang lain)
    Kalau family golongan OKU dari orang berpelajaran memang mereka akan usahakan untuk apply bantuan sana sini, , tapi macamana kalau family OKU orang yang tak berpelajaran, gelandangan(homeless), drug addicts, atau ada mental illness ??? Tahuke atau heran ke dia orang nak mintak bantuan pada saluran yang betul? Negara maju selalunya ada rekod baby2 OKU, and dia orang akan keep track and follow up dengan mak bapak baby tu. Kalau didapati mak/bapak dia tak sesuai menjaga anak dia, baby itu akan diletak under ‘state care’ yang akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan sehingga akhir hayat.
    Banyak yang perlu diperbaiki dalam welfare sistem di Malaysia. Rasanya tak salah menceduk apa yang baik untuk dicontohi untuk kepentingan kita sebagai rakyat.

    0

    0
  180. Putra Selatan says:

    Yang salah tetap salah…..Mak si budak OKU ni memang tak berhati perut….aku ni 5 beradik dibesarkan oleh seorang ibu tunggal..kerja kilang pagi petang siang malam…..Tapi kami cukup juga makan..takde pulak yang kebuluran tak cukup makan…..daripada 5 beradik ni 2 masuk Universiti buat degree dan 3 lagi berkorban lepas sekolah kerja untuk sara adik2 yang hujung2 ni….come onlah…..kalau dah hati bangsat..duduk kat negara maju pun tetap hati dan perangai bangsat.

    0

    0
  181. Syukur says:

    Saya ada kakak OKU dan sakit jantung berlubang. Ayah saya petani. Mak saya pun bertani sama sebab nak cari duit bagi anak-anak sekolah dan makan. walaupun mak saya takde internet, takde fb, x boleh membaca dan menulis lagi, tapi dia usaha naik turun pergi JKM mintak bantuan ringankan beban, alhamdulillah dapat bantuan walaupun mcm2 dugaan, kakak saya sekarang dah kerja selepas kerajaan bagi dia sekolah di sekolah khas, gaji RM600 dan dapat lagi bantuan RM300. rezeki takkan datang kalau kita tak cari. jangan tunggu bantuan datang bergolek, CARI. jangan salahkan kerajaan 100%. kita sama sama manusia tolong la sama, kita ada tak derma at least RM1 sebulan dkt org buta dekat pasar malam? takde. kita pandai tuding jari dekat orang lain je. anak OKU sebenarnya menambahkan dan murahkan lagi rezeki keluarga. alhamdulillah.

    0

    0
    • meen says:

      mungkin kakak u tu bernasib baik…tp ramai lg yg tkdpt bantuan dari JKM…JKM ni ikut branch dia..ada yg bagus..ada yg tak…nak jumpa depa pun susah..selalu cuti dan mcm2…try google tengok..ramai yg penah apply JKM utk anak2 mereka…tk dpt pun..yg kaya tu mampulah hantar kat swasta..yg tak mampu hanya kurung dekat rumah

      0

      0
  182. pootie tang says:

    Kalau benda yang baik, tak salah kita pertimbangkan. Pasal wardina dengan ustaz don tu, ala cerita lama la.

    0

    0
  183. nadia says:

    Di Australia, kadar income tax ialah antara 9.7% – 44.9% , di Malaysia ialah 2% – 26%.On top of that di Australia dikenakan Medicare Levy (utk menikmati healthcare). Di Australia, keuntungan modal (capital gain) dikenakan cukai, di Malaysia ia tak kena cukai. Kalau baca cerita Australia ni sikit kita boleh tau kebajikan yg dinikmati oleh rakyat Australia dibiayai oleh sebhgn besarnya oleh income tax yg dikutip oleh kerajaan.Sebab tu kadar cukai cukup tinggi. Rakyat pulak 23 juta (rakyat Malaysia 30 juta). Bersedia kah kita nk bayar cukai yg tinggi. Puan Wardina dan suami banyak kah menyumbang kepada Malaysia?

    0

    0
    • Dahtahu says:

      Sebenarnya dah terlalu banyak kemudahan dan bantuan yang kerajaan sediakan untuk fakir miskin melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Agama (asnaf). Tapi kalau penjaga x proaktif dan melaporkannya kepada pihak tersebut bagaimana mereka nak tahu? Jiran sebelah rumah sendiri pun x tahu. Jadi penjagalah yang salah bukan kerajaan. Janganlah tuduh sembarangan berdosa tau.

      0

      0
      • Lapuk says:

        Sepatutnya Pejabat Kesihatan Malaysia awal2 lagi sudah ada rekod atau sistem dimana kita wajib mendaftar anak2 yg ada kecacatan…Ini nak kena lapor dulu baru, sign borang baru nak kasi alaun itu gini. Dah terlambat lah. Itu pun berangan nak jadi negara maju. Lawak la sistem di Malaysia.

        0

        0
      • Tak Perlu Alasan says:

        Sistem kebajikan di Malaysia belum setaraf dgn sistem negara yg telah membangun. Di sini (UK) setiap OKU akan di daftar semenjak lahir dan di beri perhatian oleh doktor atau pegawai kesihatan kawasan sepanjang hidup mereka. Banyak bantuan kewangan, hospital, nasihat, therapi dan yang keadaan serius macam Adik Firdaus bantuan mengubah suaikan rumah untuk kesenangan hidup OKU dan juga ibu bapa serta keluarga. Mereka tidak akan diabaikan dan orang ramai lebih prihatin dengan keadaan mereka. Ada kalanya ahli keluarga akan di siasat oleh polis jika mereka menerima sebarang aduan walau sekecil mana pun dari mana2 pihak yang risau mengenai cara penjagaan seseorang OKU itu.
        Memang tiada bandingan antara Malaysia dgn setengah2 negara maju dan membangun. Banyak lagi yang boleh di lakukan di Malaysia untuk menolong orang OKU.

        0

        0
    • mak c kina says:

      ye..OZ blh bg sume free sbb tax dorg tggi..dr duit tu la dorg blh bg mcm2 kt OKU..sape nk masuk hospital, dorg mesti de insuran..kt msia byr singgit je..klu nk msia buat mcm tu,blh..sila la byr income tax sampai 50%..nk byr tax 10% pun byk ckp,nk mcm2 plak..kes gst pun dh bising2..so,tlg la rasional skit..

      0

      0
  184. bersyukurlah... says:

    Salam…kepada wardina…anda sebagai org yg terpelajar dan beragama islam seharusnya bercakap dan tampilkan isu ini kepada yg berkenaan dan bukan saling tuduh menuduh tentang menyalahkan sesiapa. Secara tidak sedar anda telah menanamkan perasaan benci pada kerajaan sekarang terhadp pengikut anda sedangkan anda sendiri adalah warganegara Malaysia. Jadi..kenapa tidak kita memberi peluang kepada kerajaan memperbetulkan kesilapan mereka ? setiap manusia melakukan kesilapan dan tentunya anda sendiri pernah melakukan kesilapan. Jadi..sebagai org yg mempunyai pengetahuan luas..kita betulkan apa yg salah…kita perbaiki apa yang kurang tetapi dengan cara yg betul dan berhemah. Jgn kita sesekali mendahulukan emosi berbanding akal….

    0

    0
  185. pemerhati says:

    cuba baca kat link ni. sy rasa dakwaan wardina x adil. sedap mulut je ckp

    http://jkkk-kotasarangsemut.blogspot.com/2014/06/ustazah-kena-payung.html

    0

    0
  186. UMNO BODOH says:

    I agree with every single words that Wardina said. Malaysia ni bab benda2 lain boleh aje nak compare dgn negara maju tapi kalau bab kelemahan pentadbiran terus cakap “kami lagi masih developing country”. dah relax wardina.. those have negative comment about you just ignore. Maybe diorang ni kurang exposure. Tak boleh bagi negative comment cepat aje nak melenting. Almost 57 yrs merdeka tapi mindset tak berubah.

    0

    0
  187. UMNO CIBAI says:

    “KRONI DI DAHULUKAN; RAKYAT DI ANAKTIRIKAN”

    :(

    0

    0
  188. Habaq Mai Sat says:

    Malaysia negara maju 2020? Kah kah kah

    Lambatlah lagi. Cari MH370 pun terhegeh-hegeh…camner nak jaga rakyat OKU ???

    Lawak la slogan UMNO/BN tu. Indah kabar dari rupa.

    0

    0
  189. Semak says:

    Hantar balik la Panda tu…naikkan alaun gologan OKU la.
    Menyemak je…dah lah bodoh plak tu.
    Tak mendatangkan hasil.
    Go home…

    0

    0
  190. Aura White Bahaya Utk Darah says:

    Our hobbies include getting screwed by the government!

    0

    0
  191. kwang kwang kwang says:

    Orang UMNO…sibuk dok cuci berak Panda kat zoo…terlupa pada OKU.

    0

    0
  192. ms whateva says:

    hurm..pelikla..sepatutnya org terpelajar mcm wardina ni bwk nama malaysia ke sana dgn berita-berita yg bagus pasal malaysia..tp sebaliknya nk puji negara org dan bnding2kan pula..klu mcmtu u better jadi rakyat sana kut coz we dont need a celebrity like u yg nk lagakan rakyat2 kat sini…and one more thing guys,klu u all tktau apa2 sbb panda di bawa ke sini better jgn ckp apa2 sbb at the end u sdri akn malu blk.sibuk mncari kelemahan negara sdri tp terlupa apa yg negara ni dh buat utk awk…yg baik korg lupa..yg buruk igt sampai bila2..samala mcm perangai wardina dl..even dh jd alim ulamak pun..tp perangai zaman dl masih terkesan hingga skrg :) ..terlalu mengagungkan negara luar tu yg smpi terikut2 perangai dl tu

    0

    0
  193. islam itu indah says:

    serius sedih tgk budak OKU tu… Why we need to blame or point a finger at other people.. please Wardina just voice out ape yang die rase.. but i believe the point is to make things better.. that is what we should seek… Bersihkan hati.. sama2 kite bantu.. Kite pun ade tanggung jawab cthnye.. bayar zakat. which is wajib…

    0

    0
    • masalah negara says:

      betul aper ko ckp tu der

      kt sendiri ni ader ker melawat ceruk2 kampung.pi umah org tua..pi umah anak yatim…bkn nya kondem jer…

      masalah org2 susah especially oku sbb masyarakat yg suka menghina…

      kalu ikut tarbiyah PAS semua slah govt..

      dlm govt pon mmg byk tak betul..

      tp orang2 kt mmg pentingkan diri sendiri…suka menunding ..

      0

      0
  194. wardina kn replace dgn model len says:

    orang kurang ajar dgn Ustaz don ni bakal jd mak janda..sm mcm arbayah ..
    fav pengikut syiah dlm PAS
    esok cerai salahkan kerjaan

    tahniah kepada pegawai2 yg jumpa bdk tu…
    bkn mcm minah gedik sk tayang badan merata…pki tudng labuh pun ikut time

    0

    0
  195. Anonymous says:

    Memang cara org kita kerja gamak nye , mengadu baru nak bertindak bantu , kalo tak makan gaji buta..
    tu buat banci tiap tahun buat apa… buat simpan rekod je…..
    Third world le sampai bila2

    0

    0
  196. stejay says:

    Dekat australia semua orang byr tax tak kra lah gaji kecik or besar. Yang bekerja kena tanggung yang tak bekerja. Tax pun tinggi, janganlah nak bandingkan kaca dengan permata. Cuba tinggal dulu kat luar negara baru tahu betapa syukurnya jadi orang malaysia. Nenek dan pak cik saya oku, tapi tiap2 bulan dpt bantuan, ambil dr rumah ke hospital untuk buat check-up. Bantuan tu ada , google sahaja. Kalau dah sampai baju koyak rabak takkan baju pun tak boleh cuci, jemur, pakaikan balik? ni dah kira menganiaya. Takkan nak salahkan malaysia? Banyak jabatan dr kerajaan dan bukan kerajaan ada buat charity. Kalau tahu main facebook takkan tak tahu google. Hendak seribu daya tak nak seribu dalih. Dan wardina ni jangan lah komen bukan2… kami yg duduk lama menetap dan bekerja kat sini pun tak ckp yg bukan2… Jangan malukan negara sendiri… nanti orng lain fikir semua orng malaysia berfikiran cetek kerana pandangan anda yang tak henti mengkritik.

    0

    0
  197. Anonymous says:

    Yang jumpa budak tu jabatan imigresen , apa kena mengena imigresen dgn OKU???

    0

    0
  198. domo says:

    JKM memang pun x boleh pakai..kawan mak aku lumpuh lps kena SALAH cucuk kat OSPITAL KERAJAAN..disebabkan dia ni ibu tunggal dan susah x ada org pedulikan dia..dia pun mintak la bantuan JKM..korang tau apa JKM ckp??? oh x layak terima bantuan SEBAB rumah ada PETI SEJUK!!!!!! PETI SEJUK??? FOR GOD SAKE!!!! JKM?? orang skrang nak simpan makanan kat mana??? dalam tanah??? BODOH!!!!

    0

    0
  199. Joyanh Bandar says:

    Anatara pemikiran orang dunia ketiga. Sentiasa menyalahkan orang lain. Manja dan sentiasa mengharapkan bantuan.

    0

    0
  200. tahap gaban da... says:

    Mak firdaus tu gaji 2ribu…. wardina x nak ckp apa ke?
    Kalu mak dia daftar anak tu, kurang2 dapat rm400 mcm anak buah aku.
    Kalu bagus sgt wardina… apa kata kau tolong bulan2 sara mereka… jgn tahu
    menghentam je

    0

    0
  201. Tokiooo says:

    Kehadapan Ustazah Wardina.

    Bila hati busuk, minda penuh kebencian memang nampak semua yang salah sahaja di Kerajaan.

    Sebesar-besar Masjid yang Ustazah Wardina berhenti solat dibina Kerajaan, pun tak nak nampak kan? Jalan raya lapang, highway selesa mana nak nampak?

    Anak-anak belajar agama di sekolah agama kerajaan mana nak nampak? Wujudnya lambakan sekolah agama kerajaan, wardina butakan mata & hati nak nampak semua tu. Sebab hati terlalu penuh benci pada kerajaan.

    Saya tak anti golongan tudung labuh litup macam ustazah wardina, jauh lagi saya nak mengeji golongan yang baru mendekati agama tapi suka riak dengan ilmu sedikit. Setiap nafas penuh sifat holier-than-thou.

    Alhamdulillah, anak-anak ustazah Wardina semua sempurna sihat. Suami ada, berlakon iklan pun banyak, duit banyak. Maka mudahlah ustazah wardina lantas mengutuk kekurangan orang lain.

    Ustazah Wardina mungkin kurang buat lawatan di Rumah-rumah Kebajikan. Sebab tu ustazah wardina nampak satu kes je terus nak hentam kerajaan. Yelah, wardina kan perfect, ilmu agama lengkap, baru bertudung, dah kalah semua ustazah-ustazah tauliah lain. Kerajaan memang semua salah wardina. Yang beribu OKU dah dibantu tu apa la sangat, nak dibandingkan dengan seorang yang kerajaan terlepas, sebab kekhilafan si ibu yang tak berdaftar dengan JKM.

    Diselamatkan budak itu, dihantar juga ke hospital kerajaan. Tapi yelah kerajaan tetap salah dan lemah. Apalah sangat nak dibandingkan negara kita dengan Acheh tempat Wardina tu? Maju kan Acheh tu, mana ada orang susah, sebab itu wardina cari makan di negara yang kerajaannya teruk ini kan.

    Ibubapa ada anak OKU memang tertekan Wardina, tapi bila ada iman, semua tu boleh diatasi. Selama ini, tidak pernah saya dengar ibu bapa OKU salahkan kerajaan. Hanya Wardina seorang. Yela, Wardina kan sempurna, mana salah pandangannya.

    Kita manusia baru belajar agama, baru tutup aurat ini memang suka tunjuk agama, sampai kita terlupa berapa pula dosa kita tambah atas nama agama kan? Kadang-kadang saya terfikir kenapa gadis rambut merah, pakaian menjolok mata lebih baik tutur kata, berlapang dada, bersangka baik terhadap yg lain berbanding yang bertudung litup. Tapi akhirnya saya tersedar, hanya kerana Wardina dan Ustazah segera seorang lagi tak baiklah saya nak judge semua begitu.

    Sama macam kes, hanya sebab seorang budak tidak berdaftar dengan JKM, terus kita nak lupakan ribuan lain yg dibantu kerajaan selama ini?? Tidak adil bukan?

    Cukup-cukuplah itu Wardina, bukan sekali, terlalu lantang bersuara, riak dengan ilmu tak seberapa. Semoga terbuka hati, kurang rasa benci. Semoga terus hidup dalam kesempurnaan di bumi Malaysia – SUMBER

    0

    0
  202. rakyat says:

    sy tak tahu berapa JKM bagi utk kanak2 OKU, utk keluarge OKU tapi yg pasti kwn baik sy sendiri kurang 2 jari sejak lahir dan daftar sebagai OKU. skrg amek degree di universiti tempatan n JKM bagi elaun Rm1200 ke Rm1500 setiap sem.

    0

    0
  203. wangbipuhhanhu says:

    aku sokong wardina..kerajaan msia x telus mintak undi rakyat jelata benefit bg kat krajaan jer,

    0

    0
  204. SHAJITRE says:

    DAH jangan bising harap2 kita dapat bantu firdaus dan oku lain kerajaan kita boleh bawa berbincang boleh ambil yang baik dari AUST TAPI TENGOKLAH budget Malaysia

    0

    0
  205. ntahpape says:

    You just can’t compare developed countries with developing one..nuff said

    0

    0
    • iammyself says:

      yup.. it is just irrelevant to compare our country with any other developed countries.. they are stable countries.. just look at their GDP.. they can afford to give so many allowances and incentives to their citizens.. it’s not only to the OKU, but also their normal citizen enjoy many benefits given by their government.. for example, in Scotland, their local people enjoy free public transportation ride.. can we do this in Malaysia? of course not.. our country is still developing.. we are considered as third-world country.. even slower than Singapore, sadly..
      I want to ask again, is it true Malaysia is a Islamic country? Just because there are Muslim living there, the country is regarded as Islamic country.. Just because our official religion is Islam, we are Islamic country.. We’re not even practiced the Islamic law.. the simplest example is, the alcohol is not banned in Malaysia as Brunei did..
      But, we can change for good.. instead of condemning the government, the NGOs should play their role in this case.. or even any private people, like ourselves.. in UK, their Islamic Relief is really, I mean, really good at taking care of the Muslim community not only in the Uk, but also all around the world.. they know, as the immigrant, they are not entitled for all the incentives.. thus, they make their own fund to help their own people.. I can see this can be done in Malaysia too, insyaAllah..

      0

      0
  206. handi says:

    Diperlukan peran dari berbagai pihak untuk mengatasi masalah tersebut

    0

    0
  207. redha says:

    ermm… kalo korang yg komen nie sume ade hati (prasaan) n otak (berfikir).. ape kate cube letakkan diri korang kt tmpat korang nk tuding jari tu dlu….. ta kesah laa kt sape2 pon….. panda?malaysia?umno?bn?pkr?pas?wardina?australia? islam?kafir? … sume nye da ditentukan Allah.. kekadang trpkir gak… hilang MH370, pengabaian firdaus… sume ade hikmah .. patotlah Allah tunjukkan sume nie… rupenye nk tgok mcm mne hati setiap mnusia yg bersih / kotor / penuh keraguan… just turn to Allah :) in sha Allah .. its gonna be okay… wallahu’alam .. wassalaam..

    0

    0
  208. groboc says:

    kami menjual pakaian kanak-kanak dan bayi. Banyak ada, boleh lawat website kami (www.groboc.com.my) #frozen pun ada.

    0

    0
  209. Anon says:

    Mohon Wardina pindah Aussie. Dari dulu dok bangga2 sangat dgn negara orang. Kaji dulu satu2 baru boleh meroyan ye kak

    0

    0
  210. johnyjohn says:

    Untuk makluman, cukai individu kat australia 40%. Siap dengan VAT@GST.
    Kat malaysia ni pulak ramai tak bayar cukai, kerajaan pulak harapkan duit petronas aje.. Nak kerajaan lebih memberi, kenala kerajaan lebih memungut..

    0

    0
  211. lalola says:

    Apa yang wardina utarakan pendapat tu mungkin ade betulnya. Tapi sekang isunya org bukan berckp pasal kekurangan bantuan yg diberikan kerajaan kpd golongan oku. Sekang ni isunya knp mak budak oku ni tak jaga anknya sampai nk beli baju rm5 pon tak mampu. Minta wardina beri komen yg len kali lebih relevan dgn topik dan bukan menyimpang dari topik. Sorry ye wardina

    0

    0
  212. MIss Syd says:

    Bedah aku setuju dgn ko. Im living as a PR in Sydney right now, married an Australian. Alhamdulillah mmg bagus medicare bagai but TAX, FUEL, RENT, GROCERIES EVEN FURNITURE IKEA more expensive here! Dentist visit takat nak check gigi je kena bayar $200 ok! tu belum masuk cabot! Even my hubby complain Sydney is super expensive and he is an Australian citizen. Its the 2nd most expensive city in the world! Wardina has a point but I think she is comparing chocolates to apples. Tak baca ke articles by overseas media stating how Malaysia has the best most affordable healthcare systems in the world?? Don’t be ignorant!

    And Malaysians, if you WHINE when the govt RIGHTFULLY gets rid of fuel subsidies, then don’t even dream of comparing Malaysia to Australia.

    And if you hate Najib so much, read about Tony Abbot and what HE is doing to the OKU, pensioners, and the current medicare system. You think they are still privileged under the Abbot govt? And look at what kind of tax he is imposing. Who is receiving the tax money? Not the needy, but the rich. How’s that for a reality check, Wardina!

    0

    0
  213. Azjooney says:

    Korg jgn marah kt Kak Wardina… 2 pendapat dia… kalau korg rasa ada idea kongsi la elok2… bukan maki hamun… setiap org ada sebb knapa dia ckp cm 2… sama la kerajaan kita… ingat senang ke nak urus rakyat yg semakin berjuta2 org? masing2 trpaksa fikir cmna nk tmpung jumlah penduduk yg semakin ramai skrg ni. Bagi keluarga yg ada anak OKU ni sepatutnya bersyukur sbb Allah nak bagi pahala dgn cara mudah, iaitu bersabar n bertanggungjwb… bukan ambik kesempatan. Ingat, apa yg dibuat kt dunia ni ttp ada balasan dia di Akhirat nnti. Fikir2 kan la…

    0

    0
  214. Alhamdulillah rakyat Malaysia begitu perihatin tentang isu-isu kemanusiaan sebegini. kepada tuan-puan samaada menyokong atau tidak pandangan Kak Wardina, saya pasti itu adalah isu. Tetapi apa yang kita semua salak dan sarankan ini harap didengar dan diambil perhatian dan tindakan oleh mereka yang berwajib. Pada mula saya naik marah juga mendengar isu sebegini, tetapi saya dah naik lali sebab berbelas tahun saya menguruskan hal-hal anak OKU di negeri saya. berbagai harapan ibubapa saya dengar. berbagai rintihan….itulah hari itu JKM anjurkan pula kempen buat kat OKU. orng tanya untk apa. saya kata untuk pengurusan bantuan. malangnya bila kad dah siap ada tapisan lagi. berbagai kerenah. marilah kita gunakan saluran yang betul…harap menteri bapak menteri kebajikan mai turun padang….kesian saya lihat murid di kelas saya satu hari tukar lampin 3 kali……..kesian lihat pendapatan ibubapa…saya cuba mohon elaun RM 150 utk mereka tak dapat layanan…….moga allah membuka pintu kesedaran untuk semua yang terlibat.

    0

    0
  215. joeco says:

    Kebanyakan yg menyokong tulisan Wardina ni, tak buat kajian teliti apa yg kerajaan dah buat dan mampu buat. Kebanyakannya mcm Wardina, semua kerajaan buat tak betul, dia saja yg betul. Apa yg kamu semua dah lakukan, keyboard warrior je. Cuba pergi ke sekolah2 pendidikan khas seluruh negara. Berapa banyak peruntukan diberi kepada pendidikan khas, berapa mewah pelajar2nya siap dapat wang saku bulanan dan pelbagai aktiviti yg menarik berbanding pelajar2 teras (biasa). Nak tuduh selidik dulu. Dasar pembangkang, semua orang buat tak betul. Cuba tengok apa berlaku pada satu parti pembangkang, pemilihan tak habis2, lepas itu duk menipu, blackoutlah, jumlah mengundi terlebihlah, bersih ke tu. Cakap tak serupa bikin.

    0

    0
  216. mas says:

    pembahagian kekayaan yang tidak saksama…
    sebenarnya itulah yang berlaku di Malaysia kita ni…
    kadangkala..fungsi pembangkang perlu ada untuk memastikan tiada satu pihak yang sewenang-wenangnya menjalankan pemerintahan mengikut kepentingan mereka sendiri…
    Janganlah tutup mata kita…susah anak2 kita nanti…

    0

    0
  217. inakkawen says:

    walau apapun yng kak war ckp….dn keyboard warrior ckp….still kite warganegara malaysia.perbandingan di sini x merubah ape2pon…

    0

    0
  218. Nik says:

    yup memang betul . kawan anak aku pun duduk australia mak bapak tak keja sebab semua kerajaan tanggung sbb dia ada anak OKU. Hampir semuanya kerajaan sponsor.

    0

    0