Written by Bella | December 29th, 2015

Kes cerai antara pelakon Ezany Nizariff dan isterinya Lizda Nuryanti Abidin masih lagi belum selesai sehingga kini. Ezany sebelum ini mengeluarkan kenyataan bahawa isterinya itu curang sehingga rumah tangga mereka hancur berkecai.

Bertahun diaibkan dengan cerita beliau lari dengan lelaki lain, hari ini isteri Ezany iaitu Lizda Nuryanti Abidin mendedahkan sikap sebenar pelakon tersebut. Menurut Lizda, berita beliau curang itu cuma rekaan Ezany.

Jujur saya kata, kami hanya bahagia selama setahun sahaja. Selepas setahun perkahwinan barulah saya tahu siapa Ezany sebenarnya. Bayangkanlah, wang perkahwinan sebanyak RM30,000 digunakan Ezany adalah hasil duit simpanan saya. Dia berkahwin untuk mengambil kesempatan terhadap saya.

Dia juga telah menipu saya dalam urusan bisnes belacan. Akhirrnya dia tuduh saya curang lari rumah ikut lelaki lain tetapi dia tidak ceritakan kisah sebenar apa yang berlaku.

Lizda mengakui sejak malam pertama mereka berkahwin lagi, Ezany sudah menunjukkan perangai beliau yang sebenar. Malam tersebut, Lizda ada membaca mesej di telefon Ezany bersama wanita lain.

Malam pertama selepas majlis sanding kami di Perlis lagi dia sudah buat perangai. Malam tu saya terbaca mesej di telefonnya yang dikirimkan seseorang. Mesej yang kurang enak untuk saya dedahkan kepada umum tetapi saya tidak ambil hati perkara itu.

Namun selepas hal itu macam-macam lagi dia kantoi dengan saya sehinggalah saya pernah jumpa sesuatu dalam begnya serta mesej-mesej lain. Dari situ, mulalah kemelut rumah tangga kami.

Lizda juga memberitahu Ezany tidak pernah ambil tahu soal beliau dan anak-anak. Meskipun bekerja keras untuk membantu suaminya itu dalam perniagaan belacan, Ezany langsung tidak menghargai segala usaha Lizda dan lebih teruk lagi beliau tidak pernah membayar gaji Lizda seperti yang dijanjikan.

Sebelum buka syarikat, dia setuju untuk kongsi keuntungan 50-50 dengan saya. Tapi bila dah buka syarikat, dia hanya bagi saya 7 peratus saja keuntungan. 93 peratus lagi milik dia. Masa tu kami dah mula bertengkar sebab dia dah mula tak jujur tetapi saya masih bertahan.

Gaji saya yang dijanjikannya RM3,000 sebulan, satu sen pun tak dapat. Sampaikan tengah-tengah malam pun sanggup packing belacan dengan pekerja-pekerja. Kursus-kursus di Mardi juga saya yang hadir. Dia tak peduli. Duit minyak saya nak ke sana ke mari buat kerja promosi pun tak diberi kalau tak diminta.

Erm, sebelum ini kita hanya dengar cerita daripada satu pihak sahaja, sekarang barulah perkara sebenar terbongkar. Jadi apa pula kenyataan Ezany selepas ini?

Sumber Berita: mStar Online

66 responses to Isteri Dedah Sikap Sebenar Ezany Nizariff, Dakwa Pelakon Tersebut Penipu

  1. kak nam says:

    kesian akak ye, proses belacan teruk2…duit untung nya, beli spender pon x lepas. bertabahlah wahai wanita. lelaki sekarang memang dayus.

    0

    0
    • melati says:

      lerrr, dah tahu laki ko xde duit tetap ko nk kangkang sampai tkeluar anak 2 buatper? salah ko jugaklah. waktu tengah sedap x pikir psl untung belacan.
      huhuhu..belacan hangus hangit, baru ko terhidu ye?

      0

      0
      • Anonymous says:

        klu dr mlm pertama dh tau ade betina laen, klu haku ler, jgn harap nak sentuh haku..xkira la malam pertama ke hape

        0

        0
        • neraca hidup says:

          aku sokong melati wpun kasar sket komen tu. awak tuhan dah kasi petanda tu wak. kaki pompuan dan x berduit laki awak tu. so…why must you carry on? kenapa awak yg serah kan business/percaya kt laki awak bulat2. manusia dgn duit, mmg camtu lah ye dok. awak lah yg patut control book- keeping dan akaun bizness belacan awak. so…apa nk dikatakan lagi? too late lah….belacan dah jadi air asam.. air asam dah jadi bangkai..hancur!

          0

          0
        • minah jambu gerek says:

          takpe try dulu yg lain blakang kire ok….!

          0

          0
      • anonymous says:

        walaupun dapat banyak dislike tapi aku pun nak komen benda yang sama..dari dulu aku pelik orang pompuan ni..dah tahu suami tu macam2 tapi anak berderet2 juga

        0

        0
        • Ayooo says:

          masaalah perempuan2 melayu yg samdol. mereka ni sume ada “harapan palsu”- kononnya suami mereka akan berubah satu hari nanti. laki plak kaki main perempuan,, pun masih nk kangkang kasi nafkah kt laki. lepas tu laki makan luar sewa ayam china doll dan taiwan sejam 200 pastu balik rumah sumbat si bini pulak. bini pun kena HIV…ada byk. eeee…choy!

          0

          0
        • ju on says:

          Ko mungkin x pernah fall in love sekali. Org yg jiwa romantik ni umpama brjalan atas air. Kalo x mcm mne ade kes negro boleh bawa jutaan ringgit keluar dari mlysia?? Sume kerana “cinta” yg realitinya berlandaskan nafsu.

          0

          0
        • melayu x kaya xde lakunya kek cino says:

          sbb jd janda akan dihina masyarakat yg kebayakannya oleh pompan gak

          0

          0
        • what to do? says:

          kalau tak kangkang nnt dikeji dihina x patuh x masuk syurga x dan byk lagi hujah agama dari masyarakat.. kalau dah mufti pun kata isteri kena kangkang walau atas unta, so go figure lah… tak pun dituduh x pandai jaga laki, busuk, masam etc. so kangkang je lah walau menitis air mata. melawan kena cerai pulak, jadi janda kena gelar mak j lah, janda gersang lah, second grade woman lah, kelentit basah lah etc. hmmm dok berputar begitulah saja.. so kangkang dan terus mengangkang je lah. dah budaya nya begitu..

          0

          0
        • bingai says:

          perempuan, bila dah anu tusuk burit, tiada apa lagi yang dimahukan dalam dunia..

          0

          0
      • minah jambu gerek says:

        betol tu melati dh tau laki tu prangai macm muanas boleh pulak dia bla bla bla tol tak..nk bisnes ape pon kire ok tapi jujur la ngan bini tol tak …ni ngan bini pon lokek huh ! kalau minah jambu dh lama minah jambu tendang..ape guna simpan laki yg semacam ni kan !!

        0

        0
        • Silent reader says:

          Ko bukan duduk tempat dia boleh la ko byk bising… Esok tuhan nak duga bagi ken kt ko hah baru ada akal..

          0

          0
    • Anonymous says:

      camni lah, akak buat belacan 7 inci, lepas tu akak sumbat dlm jubur dia. kasi sedar sikit. jantan x guna.

      0

      0
  2. Hmmnnn says:

    sado= sasa dan bodoh.

    0

    0
  3. BUKAN KEPOH says:

    hello…anak dah 2 kau nak cakap laki kau buat hal dari malam pertama…stupid statement.

    0

    0
  4. Anonymous says:

    laki yg suka memperkudakan bini.
    cissss….humbankan saja.

    0

    0
  5. Anonymous says:

    sumbat mulut ezany dgn belacan nak?

    0

    0
  6. Jari jemari says:

    Ish ish ish x patut

    0

    0
  7. BELACAN says:

    BELANCAN OH BELACAN

    0

    0
  8. Anonymous says:

    kalau akak pun curang jugak. laki mcm ni….mcm biawak hidup. dah la x handsome mana. duit nak kerja malas. puiih…carik lain la. buang masa..

    0

    0
  9. belacan cap unta says:

    Tgk muka pun dah tahu muka penyamun tarbus. Dah ko pun kawin pun tgk muka aja kan, nak dapat laki ensem (ensem ka). Last2 ko kena makan belacan anak beranak2.ko hado?

    0

    0
  10. Anonymous says:

    kdg2 dh tau laki tu sengkek xde masa depan.. xde motivasi dlm diri dan nk maju kan diri sendiri pastu sggup pulak pkai duit kite buat hantaran kawin… kite nk jugakkk.. konon nnti dia berubah.. jdi matang.. xdenya..

    0

    0
    • LifeSong says:

      RM30k duit sendiri utk kawen dgn lelaki tu.Tu bukan sikit. So apa sumbangan dia? Patutnya lelaki jadi pemimpin keluarga. Kalau akak dah tau awal2 mcmni kenapa sanggup teruskan jg? Awal-awal dah tunjuk akak yg terpaksa bersusah..Lelaki mcmni tak layak dijadikan suami. Belum tau tanggungjawab. Mudahnya org nak dapat status berkahwin tu skg..ttp hujung pangkalnya tpksa bercerai..Nak kawen kan kena buat kptsan masak-masak.. Haihla….

      0

      0
      • jemilah says:

        aku ni belum kawin
        tapi aku rasa, dia stay on with the husband sbb mengharapkan laki tu berubah satu ari nanti, walau malam pertama lagi dah tau laki tu curang
        itu yang sampai dapat anak 2 tuh..
        sanggup kerja takdak gaji sbb sayang
        tapi bila dah tak tahan tu yang bercerai
        kawan aku kena kaki tangan dgn laki 10 tahun rilex je
        time geram maki2 time sayang, manusia akan berubah satu ari nanti kata die
        alih2 anak sampai tiga
        yang sedara aku sorang lagi kena tipu dgn laki 100k selama 20 taun
        kena tipu pon tapi dah sayang…nak wat camne
        pempuan kena bijak la
        tapi hati dan perasaan ni kita orang luar takkan faham
        btter jgn komen merapu

        0

        0
        • LifeSong says:

          Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai. Bukan komen merapu ttp semua tu terpulang dgn diri sendiri. Semua keputusan yg kita ambil, itulah hidup yg kita jalani. Tak fhm takpe. Just my 2sen opinion. Maaf kalau terguris. Peace

          0

          0
  11. anne says:

    bukan salah dia kangkang.isteri tak boleh tolak permintaan suami.berdosa.

    0

    0
    • cili says:

      dah kena cerai semua cerita keluar. awal2 kenapa x pikir tu semua? ni lah yg dikatakan terhantuk baru nk tergadah. jantan xde duit x pyh lah…pelakon lagipun, mana ada job sangat. lain la aron aziz ke..zizang ke…laki ni pun pelakon sendu je.

      0

      0
  12. kaki tabur says:

    belacan juga bersalah….

    0

    0
  13. akutetapaku says:

    aku dgr gak kisah si ezany nie…seangkatan lah perangai dgn si fizz fairuz & laki si lisdawati tu….player terhebat!

    0

    0
  14. pija says:

    ppuan klu dgn suami mmg cepat lembut hati n always maafkan suami n harapkan suami berubah… yg komen tuh elok2 ar…
    x kene batang hidup sendiri bole ar… jantan ni gak sial..
    lelaki ni mmg pandai bermain kata2 yg manis..
    Allah akan membalas nye…

    0

    0
    • anak sabah bahhh says:

      pompuan2 tipikal guna hati bukan akal.
      melayu2 teruyama…gitu lah.
      konon nk jadi wanita lindungan kaabah.
      akhirnya, belacan ciptaan ko jadi bangkai takde gunanya dah.

      0

      0
  15. Anonymous says:

    alhamdulillah akk berjaya lepas dari lelaki ini.

    taknak sentuh psl kenape boleh ade dua anak kenape tahan lama tp sy respect akk tahan lama dgn beliau ni walau tahu perangai syaitonnirojim dia,and bagus akk cerita dari pihak akk supaya lepas ni dia ade la akal sikit walaupun itu sukar,haha.

    dugaan yg Allah dah tetapkan utk akk,dan sy pasti dari dugaan ni akk dpt banyak pengajaran dan menjadi semakin bijak utk buat keputusan di masa akan datang.

    maybe Ezani x expect akk akan buka mulut tentang hal ini,tp kalau dah bercerai xde istilah buka aib or what so ever,lelaki skrg bukan semua tp mmg ade yg pemalas,kalau nmpk bini gaji lg tinggi,boleh support itu ini terus selesa xde usaha pun nak tambah pendapatan keluarga dgn ayat “alahhh dgn suami pun nak berkira..”

    please go die utk lelaki pemalas acah2 hebat di mata masyarakat tp hakikat nan hado.

    0

    0
  16. sukasukiku says:

    ish..ish..napela hakak ni bingung sngat smpai nak kawin pun pinjam wit bini apa kejadahnya nak wat laki. dr awai dah tunjuk belang masih lg nak berlakikan musang berjanggut tu. Kesian kan

    0

    0
  17. Anonymous says:

    SENIMAN harap take action kt artis2 yg menganiaya kelaurga mcm ni. Jgn sampai abah abdul rani kulup yg take action.

    0

    0
  18. nil says:

    rasa nk komen ..tapi malaslah…
    memang x minat langsung dgn dia ni…
    bila ada drama, ada muka dia terus tukar channel lain

    0

    0
  19. sue says:

    ni nasihat kpd kaum hawa di luar sana. nasihat ini diberikan oleh ayah saya kepada kami semua adik-beradik perempuan:
    1. sentiasa ada akaun bank sendiri – berasingan drpd suami. (no shared account please)
    2. akaun bank yg wajib ada: ASB, Tabung Haji – kerana % dividennya yg stabil setiap tahun. Nak buat duit x semestinya berniaga shj. Menabung duit sahaja pun dah boleh dapat faedah / untungnya drp ASB @ Tabung Haji. Do this while you are still young. The earlier you start, the more savings you have because the longer your money in these accounts can be rolled.
    3. langgan insurans: the best Prudential yg boleh cover medic + life insurance in 1 package. Ditakdirkan apa2 berlaku kepada kita (minta Allah jauhkan…) ada insurance untuk cover @ duit insurance diturunkan kepada waris kita iaitu anak2 kita. Gunakan duit tu untuk invest dlm pelajar anak2 pula @ masuk dlm ASB @ Tabung Haji pulak – to roll the money.
    4. beli rumah (tak kira flat, kondo, teres dsbg): you can have a roof over your head if anything happens to you @ your children (e.g. cerai @ ditinggalkan). Bab rumah ni special sikit. Pesan ayah: WAJIB Beli semasa masih single, sebelum kahwin. Suami (dayus) tiada hak untuk claim harta ini nanti andaikata bercerai. He can go someplace else while you and the kids stay put at the house. (make sense kan?)

    Tak semua ayah yg ada nasihat sebegini untuk anak perempuannya sebab mana ada ayah yg sanggup tengok anak gadisnya kahwin untuk diceraikan kelak, betul tak? Tapi ayah saya nasihatkan awal2 sebab takde sorang pun tahu nasib kita nanti macam mana. Saya doakan agar semua ini dipermudahkan untuk semua kaum Hawa di luar sana.

    0

    0
    • Detective Conan says:

      This one i totally agreed. Bcos i myself before married already bought one terrace house with my own money and having my own saving since i was start working at the age of 20..

      0

      0
      • sue says:

        Wah, tahniah!! simpanlah untuk diri sendiri & anak2 kelak. nak sewakan kelak takpe (ini pun income juga, betul tak?) tapi janganlah sekali2 jual. Kalau jual habis aset tu & kena carik pulak rumah lain sbg harta utk anak2 kelak. By then, harga rumah dah melambung tinggi & tak semestinya kita mampu membelinya. Tahniah sekali lagi!!

        0

        0
    • bena says:

      Totally agreed..betul tu..Tapi Alhamdulillah semua yang ko sebut tu bapak aku dah buatkan untuk aku and belikan rumah bagai.Sujud syukur..Tapi bile ko dah ade semua ni kan…and ko dah tengok banyak keruntuhan rumah tangga mcm gini, automatik hati aku ni rasa mcm x nak kawen r..even skrg ni pun aku ade boyfies..I dont think, boleh tahan la kalau dia curang….cant brain..sakit hati weiiii…cukuplah bela anak2 angkat..Akan ku didik sungguh2 diorang ni untuk dunia dan akhirat dan susukan depa

      0

      0
    • Anonymous says:

      well said nyehhh.. aku pun agree. bukannya apa zaman sekarang apa2 boleh terjadi. tapi ada beberapa kawan2 aku stock bodoh tahap lembu unta keldai boleh bash aku balik bila aku raise the issue. katanya aku ni over thinking and belumtentu benda tu terjadi lagi. dalamhati aku bodoh punya prempuan. so ko nak tggu benda tu jd baru nak take action? time tu body dh mcm ikan buntal muka dah kedut, anak pulak dh stock keluaran ikan masin setiap season ada, laki ko plak buat hal bergundik segala takde makna nya semua sudah terlambat. time tu biar aku makan popcorn enjoy the show nak gitu? aku penah diajak dating sorang jantan ni adter a while baru cakap dia tu laki org pastu cerita bini tak lawa la, tetek lanyut la , dia tak happy la tapi sbb anak dah tiga dia stuck i was like wtf? ko boleh kutuk bini ko yg mengandung kan anak ko sampai mcm tu sekali. siap cerita mcm mana dia ada gf n main dgn gf dlm kereta la omggg.. time tu jugak aku nak sepak muka dia. mana darjat bini kau yg kau patut letak di tahap tertinggi? jantan sekarang huh.. terus aku angkat kaki kengkonon nak try aku ler tuh salah org gamak nyaaa.. always dont put trust dgn jantan. atleast once dah kau kecewa kau takkan terus terjelopok bila dikecewakan.

      0

      0
    • Puteri Emalina says:

      Ayah saya pun nasihat benda yang sama ??????

      Ayah cakap bukan nak mendoakan yang tak baik untuk anak. Tapi mana depan kita tak boleh jangka. So sebelum apa2 terjadi at least kita ada jaminan untuk diri sendiri. Lagi2 kalau masa tu takda sape pun yg boleh tolong kita. So perkara2 kat atas ni sangatlah penting ?

      0

      0
  20. Belacan@gmail.com says:

    Kesian… Kes tak selesai lagi tapi ezany dengan bangga nya dah kata ada pengganti baru. Sekarang baru kita tahu hal sebenar. Kadang artis ni pikir apa yg diorg buat semua betul sebab glamer.

    0

    0
  21. lin says:

    lelaki sememangnya byk yang menyusah kan isteri..bukan lagi menyenangkan..apa la nasib perempuan…harapkan hidup semakin menyenang kan bila ada suami .tapi nan hadooooo..

    0

    0
  22. Anonymous says:

    awal2 tuhan dah tunjuk petanda…ko yg masih syok kt dia ko dah kenapa???

    0

    0
  23. Anonymous says:

    x handsome lah mamat ni. xde aura berlakon.

    0

    0
  24. KimK says:

    Pasal belacan pun maw gadoh ka?

    0

    0
  25. entahla says:

    memang ada lelaki yang pemalas…dah tengok depan mata adik ipar doktor tapi laki dia xkeje …duit gaji sume laki dia pegang atas nama taat pada suami.kadang terfikir pompuan yang bijak pun xleh nak buat apa dengan lelaki mcm ni.dahlah anak pun hantar taska, tanggung adik-adik laki dia belajar oversea, kene tanggung belanja family laki dia bercuti kat oversea 2 kali setahun..huhuhu walaupon doktor tapi still kene buli …laki dia duduk rumah je…gemukkan badan, happy2 keluar negeri konon nak buat keje amal…isteri je keje cari nafkah,laki dia ni harapkan tut… jela…ceh apa lah nasib pompuan…..hati pompuan lembut sangat biar kene buli dipergunakan tetap bertahan…keluarga tengok geram jer.

    0

    0
  26. pinklady says:

    takguna punye belacan!!!!

    0

    0
  27. ummi bonda dan papa says:

    Kepada istri2 yg teraniaya.. banyakkan berdoa kepada Allah minta pertolongan dari NYA. Solat jgn diabaikan. Muhasabah diri..semoga dosa kita diampunkan.

    0

    0
  28. cintaku syg says:

    ishh ishh isshh..burok nye jenis pangai si izany ni. Memang jenis tak boleh dibuat laki!
    Taubat wahai izani lah!

    0

    0
  29. fighter in the wind says:

    Kenapa lizda taknak cerita pasal dia dipukul ezani dan hubungan dengan datuk paduka tu sudah berlangsung sejak 2013 lagi??
    Sy aebagai wanita tahu penderitaan lizda sebab sy pernah berada di situasi sama. Bertahan kerana mengharapkan suami berubah menjadi baik dan lebih bertanggungjawab.. Apa yg kita dpt nilai disini.. Bukan salah lizda kerana dia terlalu lama bertahan dengan kecurangan suami dan tak bertanggungjawab!!! Pelakon sendu yg mengharap publisiti murahan !!! Dulu ugut bunuh cikgu kekasih adik dia tak mustahil dia ni perangai mcm syaiton!

    0

    0
  30. yuyu says:

    kdg2 pelik dgn dunia artis..sekali show bayaran sama dgn senbulan gaji ornag makan gaji…tp slalu dgr “ditanggung”..xde duit untuk kahwin..pihak isteri yang sara…macam2…tp respek dgn artis yang skrng yang bayak sedar…masa glamour..kumpul duit..buat bisnes untuk jaminan masa depan..sb dornag tahu bukan selamnya dorng akan glamour..macam mila af,heliza af..walau jarang kuar media skrng ..tp bisnes maju..

    0

    0
  31. nil says:

    sya setuju dgn apa yg di taipkan oleh sue.
    menyimpanlah…bila ada duit buatlh prkara yg betul2 mendtgkn faedah utk diri kita dan utk ank2 jika anda sudh berkeluargalh.
    ingat pesanan…apabila sudah berumahtangga sudh semestinya anda ingin berkongsi dgn suami atau isteri apa shja yg anda lakukn.
    jika rumah dibeli adalah atas nma suami semata2..jgn sekali2 si isteri membuta tuli byar rumh tersebut. kerana jika berlaku sesuatu perceraian..si suami layak menuntut rumh trsebut krna dia masih ada keluarga yg lain iaitu adik beradik atau ibubapa jika mereka masih adalah. ini penting. dan yg isteri pula,..jika berkemampuan belilah rumh sndri..tdk kira rumh apa..jgn trllu mnghrapkn suami. masa bujang kita beringat.
    kekadang kasihan sya melihat…org perempuan sellu mnjadi mngsa keadaan.

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Ini baru boleh dikatakan dugaan allah…….

    Tak lerr macam dia tu…org kata kawan dia macam kimK….dia pulak yg di duga allah tahun 2015…..kehkehkeh….

    Oh anyway….sorry terkeluar topik pulak….

    Fight for your right lizda….jgn kasi muka kat jantan macam nih…..saya doakan semoga allah melindungi awak dan anak2 dan memberi jalan utk mengatasi segala masalah ini….amin

    0

    0
  33. TABUAN says:

    SAJAK LER…
    EZANY PUAKA DAPAT DATUK PUAKA… SESUAI SANGAT TUUU…

    SELALUNYER YG BUAT HAL PERANGAI MUSIBAT HARAMJADAH DGN CEPAT DAPAT PENGANTI..
    MANA YG TERANIANYA TERKAPAI2 NAK MENERUSKAN HIDUPPPP..

    0

    0
  34. anonym says:

    mati la ko tercekik belacan aniaya anak orang,jantan dayus

    0

    0
  35. shisha girl says:

    Dia dengan datin paduka tu pun tumpang senang je… Dia ingat boleh kahwin dgn datin paduka tu dpt duit n harta. Tak guna punya jantan! Apa pun alasan ko lepas ni mmg sengaja nak lepaskan diri ko tu! Kesian kat Lizda harap kuat dan tabah…. Full of respect kat sis kerana berani untuk keluar dari cengkaman jantan tak guna ni! Jaga lah anak elok2.

    0

    0
  36. Mount kinabalu says:

    Kenapa lizda taknak cerita pasal dia dipukul ezani dan hubungan dengan datuk paduka tu sudah berlangsung sejak 2013 lagi??
    Sy aebagai wanita tahu penderitaan lizda sebab sy pernah berada di situasi sama. Bertahan kerana mengharapkan suami berubah menjadi baik dan lebih bertanggungjawab.. Apa yg kita dpt nilai disini.. Bukan salah lizda kerana dia terlalu lama bertahan dengan kecurangan suami dan tak bertanggungjawab!!! Pelakon sendu yg mengharap publisiti murahan !!! Dulu ugut bunuh cikgu kekasih adik dia tak mustahil dia ni perangai mcm syaiton!

    0

    0
  37. without name says:

    xyh komen merapu2 y lizda ni bthan smpi kangkang wat 2 org ank r..pegang pd tkdir Allah yg xbole diubah iaitu jodh,ajal,maut ank2 dh dttapkan,mlaikat da tulis sape lki kite,bile kite cerai,brapa org ank kite,ape keje kite sjk dr 4 bln kite dln perut..so jgn pertikai suke2 ati

    0

    0
  38. aku says:

    agama islam n budaya melayu, terlalu mengalakkan pempuan jadi submissive. as if lepas kahwin, perempuan ni hilang akalnya. sblm kahwin elok sj, lepas kahwin kene ikut telunjuk suami. kalu suami tu elok okla, tp kalau mcm ezany ni how? sebab tu byk kes ngok macamni, prepmpuan xde backbone, lembik. suami sehina2 manusia pun ditahan aje.
    move on muslims and malays, kita dah xhidup zaman padang pasir dah

    0

    0
  39. bongok pngai ko ezani says:

    same erk attitude ko mcm dlm drama ‘helah’!
    korg tgk die buat nana..
    sme kot ngn jln cite life..

    0

    0
  40. ayuni says:

    cerita sy
    sy faham perasaan dia sy pun alami situasi yg sama.sy xkaya tp ada byk brg kemas arwah mak sy yg merupakan org kelantan.ex-laki i ni org terengganu.i plk org johor tp kacukan pahang n kelantan.duduk je la kt johor.cerita aku kawan punyala lama 6tahun sbb aku belajar kat university masa tu.habiskan diploma n degree.ayah dah meninggal lama dah.tinggal mak je.tp lps aku hbs belajar mak aku plk meninggal.aku dapat keje tanggung adik2 setahun brla kawin.kiranya lps belajar keje setahun kawinla aku.bila kawin br la tau perangai laki aku mcm mana.tp aku sabar je n doa n tawakal bg dia berubah la.rupanya tak pun.ms aku ngndung anak pertama nmpk laki aku dah berubah.aku pun bersyukurla.ms bersalin aku blk kmpg mak saudara jaga.almaklumla aku yatim piatu.laki aku plk xada mak ada ayah je.lps 44 hari laku aku ambik aku blk umah kat kl la.nmpk laki aku lain mcm.rupanya2 laki aku ada ppuan lain.aku punyala sedih sbb sepanjang aku kt kampung berpantang,dia blh keluar dgn ppuan lain n mengaku diri bujang.klu xkerana ppuan tu tel aku sampai mati aku xtau.walaupun aku sedih n nk marah tp aku terima kasih kt ppuan tu sbb bgtau aku.bersambung

    0

    0
  41. Superwoman says:

    Lizda muda lagi , muka pun takde lah hodoh sangat.. Boleh cari yang lebih baik dari husband yg tak bertanggungjwb mcm ni… Tapi makesure cari yang btl2 berkualiti walaupun zaman sekarang susah nak cari lelaki yg berkualiti… Tunjukkan kat ezani yg ada lelaki boleh menghargai awak, jgn mengalah dengan jantan tak guna mcm ni.

    0

    0