Written by AbangNara | March 29th, 2011

12 pelajar af9

Akhirnya semalam bertempat di AEON2 Setiawangsa, 12 pelajar Akademi Fantasia 9 dan tenaga-tenaga pengajar telah pun diumumkan. Sekali pandang, kesemua pelajar nampak ada pakejnya yang tersendiri. Kita tunggu konsert Tirai AF9 yang bakal berlangsung 2 April ini jam 9 malam di Astro Ria 104 untuk tengok suara mereka pulak.

12 pelajar af9

Untuk makluman, pengetua AF9 hanya akan diumumkan semasa konsert tirai AF9. Dengar-dengar ceritanya Amy Search bakal dinobatkan sebagai pengetua AF9. Benar atau tidak, korang kena tercongok depan TV hari Sabtu ini. Untuk tenaga pengajar pulak, Syafizawati dan Ning Baizura dilantik sebagai guru vokal, Adlin Aman Ramlie sebagai guru seni persembahan, Fatimah Abu Bakar sebagai guru motivasi dan Aris sebagai guru tari.

Menariknya AF9 kali ini ialah sesi pembelajaran akan diadakan di dalam akuarium besar bertempat di AEON Setiawangsa. Jadi kalau sesiapa yang kebosanan tak tahu nak buat apa, boleh pergi ushar apa pelajar-pelajar AF9 nie buat kat sana.  Lagi gambar 12 pelajar Akademi Fantasia 9 dengan membaca entri ini sepenuhnya. Lawati laman web rasmi Akademi Fantasia atau follow Twitter Akademi Fantasia untuk update terkini.

12 pelajar af9

12 pelajar af9

12 pelajar af9

12 pelajar af9

12 pelajar af9

12 pelajar af9

12 pelajar af9

12 pelajar af9

12 pelajar af9

12 pelajar af9

12 pelajar af9

12 pelajar af9

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

137 responses to Inilah 12 Pelajar Akademi Fantasia 9

  1. Tiffany says:

    baguslah takde yang bertudung…tak berapa sesuai org pakai tudung terkinja-kinja atas pentas…bila masuk AF, nak taknak mesti kena menari punya…

    • zoragon says:

      budak2 AF ni dari musim yg dulu smpai musim skarang, sepesen je muke sume…

    • sally says:

      ad org tgk AF lagi ke… x penah rs reality show AF ni best

      • cik Azlin says:

        tak silap dengar kat suria fm pgi tadi4 org from this batch pernah masuk program realiti yg lain dulu siapakah mereka itu?

        • hothotheat says:

          TA BOLE BLAH R MUKE2 AF SUME..HUUUUUU

        • artis NERAKA says:

          artis GEMUK pon nak gak..

          alahai…buwuk2..

          ak kutuk je laa..klow da name tuk kburukan kan..
          ak kutuk je laa..haha…

          klow tuk kebekan…
          ak xkutuk pon artis..

          dunia2…
          kiter BAKO jer AF nie…wawa…

          YA ALLAH..
          tolong laa bagi petunjuk/bala/ kemudaratan tuk dowang sebelum dpanggil IZRAIL…

          (malu jdi mlayu..huhu..)

        • .benci artis. says:

          tayangan badut kembali.. tahap mane plak kebodohan bdk2 season nie erk?

        • flojerz says:

          gemuk bole kurus yerr. klau hati busuk, tu mmg xdpt ubah. apa2 pertandingn, bkn berdasarkn rupa, kaler warna, bngsa, agama etc …yg penting bakat. tgk sajalh american idol. yg berisi, african-american pun ada. janji bakat ada. wpun minat terhadap AF dh kurang sikit, tetap beri peluang utk tgk sbb nie season terakhir…

        • anyone says:

          afif&&azri:my stars LG

          erul pernah msok mentor,,jd protege kpd jac..tp dlm mentor dy partner dgn someone..

          sorg lg,,x pasti..

        • cherry says:

          yg aku tau azri 2 dr My star Lg.. tp x menang pasal x best.sore sepesen jek.

      • Smoga xde publisiti murahan selepas ini~~~ hehehe

        • mysara says:

          Awal2 lagi dah dengar kata org yg bebudak ni mengada2, perasan lebih..tambahan pula set/tempat latihan diorang tu dibuat di tengah2 orang ramai, kat shopping complex..agak2nya ade x supporter yg terjerit2 menyokong dr luar kotak tu? mesti ada kan..

        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          KALAU DIORANG TK JAMBU PN JANGAN LAH KUTOK !! memang ada yg gemok pn tapi maybe suara dia bagos !! cuba jangan kutok !!

        • kami says:

          makin hebat la lakonan diorang kalau tempat latihan kat shopping complex..yg dlam rumah ada kamera pn dh tekinja-kinja cm monyet nmpk pisang..semua plastik!

  2. k says:

    sorry to say. dah bosan dgn af. zaman zahid dgn mawi dulu yg paling best. tapi takpelah. maybe this time special skit. huhu

  3. nehi says:

    katanya diari AF dibuat kat rumah cermin kat jusco setiawangsa?demm..idea gila

    • bukankayaf says:

      betul..entah pape idea..gilak!!!cantiklah NERA…

    • cikaro says:

      betol..entah ape2 je idea..konon nak wat kelainan..
      xbest lgsung…

      • comei says:

        err..plek nye idea?x ke nanti, budak2 ni control macho o ayu? xpun, kalo ada gado2, sampai pecah cermin? hehe.. apa objektif AF wat macam ni?juz nak tunjuk kelainan?tapi yg bgs nye, xde la drama tangisan rindu lagi ek?org tsayang @ family blh tgk trs kat cermin kaca tu. ahaks…

        • kucingemok says:

          idea yg hanya akan melemahkan otak org2 melayu…makin ramai la yg akan menebeng kat setiawangsa ni tgk diorg tekinja2….pastu makin ramaila bdk2 remaja yg tepengaruh nak jd glamor…jd ‘tontonan umum’….

  4. jabun hensem says:

    bohsan..dowh!

    tpi lau ada yg mcm miera

    akn ku fikirkn..hehehe

  5. redbean says:

    AF – pembaziran mutlak. pelaburan peminat SMS tanpa keuntungan. BODOH!

  6. feyus says:

    sume cantik2. tapi takde ke pelajar-pelajar yg pakai tudung. MasyaAllah, dunia zaman sekarang..
    Cara permohonan kemasukan ke IPTA,TEVT dan ILKA

    • johano says:

      baguslah takde yang pakai tudung. menghina Islam je kalau pakaian melambangkan muslimah tapi buat benda benda macam ni.

  7. kaki_g0ssip! says:

    peserta sumer x best! tp ttp nk tgk jgk.. so cane tu? hehehe~

  8. Syima says:

    so bored ..dh tgk bakat mereka dkt rncgn tv lain ..tak fresh la mcm ni …

  9. moonijoe says:

    ..erul 2 bukan ke protege Jaclyn victOr??? mentOr musim bpe ntah…

    • windworrior says:

      patotla muke femilier giler.. betul3.. mesti bosan lagi2 kalo org yang kalah kat rancangan lain tp menang kat af.. hah!

      • moon says:

        haahlah..lain ckit sbb dh matang ckit kot..ms mentor dulu belasan lg…lg 1 azri 2 penah masuk mystarz lg dulu..muka dia mcm vokalis breakfast band jer…pelanduk dua serupa ke?

        • hola says:

          azri mmg vokalis breakfast banderangkap peserta mystar LG dulu.. napa die masuk af?? ermm band tu dah berkubur agak yer…

        • moon says:

          xkanlah dh berkubur..2 dah lagu diorg masuk muzik2 tahun ni…best jugak lagu diorg…mcm rich estranged lah kirenyer azri ni masuk af sbb nk popularkan band kot…

    • miss A says:

      si erul ni nnt mesti buat pasal! dia kn kat mentor buat2 best je dlu! yg jac bengang dlu..sbb dia ni la..nyanyi x seberapa! btw..hrap2 af kali ni xplastik la! bkn zaman da nk plastik2 ni! hahahaha..

      • dark angel says:

        kat mentor tu, dia buat2 suke je sebab yang sebenarnya dia tak nak berpartner2 bagai dengan si sani tu.. sebab dia kata kat jac dia nak solo, tapi jac tetap nak ambik sani cause jac tau sani pon bagus.. si polan (exmentor) ni gila glamour, now dah pon terbukti kan.. kesian, xpopular2 gak..

  10. MatDarts says:

    nama yg xbest:-

    lena = tidur
    kay = gay
    nera = air nira
    erul = xdak nama lain ke??

    bosan………………………..

  11. Kasih says:

    afif tu dl kn gan Mystar LG, pakwe nyer si salima tu kan… ermmm malas lah nk layan AF ni lg… bosan lah…

  12. Hikhok says:

    pffftttt bosannnnn

  13. alahai dunia says:

    minat lagi dak2 mentor5 berbanding af9

  14. TAURUS says:

    bosan dowh af nie….
    xde kebaikan langsung…
    tengoklah nanti bila dah jd artis, mula dedah sana sini
    kacau laki org bagai…supaya nama naik cpt….
    haaa…muka2 diorang la neh….

  15. gangsta princess says:

    bajet best.uhuk uhuk

  16. sukasuka says:

    eka tu satu kolej dengan aku , dia ni selalu ikut show artis jadi backup dancer , tak sangka dia dapat masuk. maybe sebab dia pandai menari , aku rasa dia boleh fight dengan stacy.. apa2 pun aku tengok je af ni.. :)

  17. ZARANISHA says:

    AFIF TU KAN MYSTAR LG & SPEAKER UTK ACMZAL KONSORTIUM..

    EH APSAL JOIN AF? BIZNES AC DAH LINGKUP KE SMPAI DEPSERATE NAK JOIN AF? KESIAN2..

  18. ad_pie says:

    ader aku kesah..?!

  19. zzz says:

    aida??fuh!!

  20. qasehraihan says:

    waaa….dh nk start ek..
    yg nama afif tu mcm leh jd juara je..haha
    tp AF2 tetap yg best stakat ni..

    http://qasehraihan.blogspot.com/2011/03/memek-muka-jelir-jelir-comel-ke.html

  21. axiedagreat says:

    sume muda remaja, maka makin ramai la artis muda dan makin banyak la feel yang bakal kita tengok di masa hadapan. ape leh buat, bersedia je la

  22. balkhis says:

    semangat tgk pun coz ada paknil..

  23. sakura says:

    hye kwn2 camat ptg

  24. sakura says:

    suker pak nil jd pngacara

  25. Jiji says:

    Aaaaaaaaaaarghhh sikit pon aku taknak amik tau pasal AF nih!

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
    Cari hadiah best untuk yang tersayang?

  26. khalis says:

    takde saringan awal ke..penyingkiran awal ke?hehe..terus umum 12 je.. takpela..walaupun kurang layan tapi kene la tue sikit2..nnt takdela mati idea ada orag nak berbual pasal nie..itupun tak tahu ada orang tak nak ajak bual pasal af.. tapi yg orang tunggu adalah kehadiran semula aznil. dato’ ac tak mo la..meluat.. pengetua kalau amy ok gak.. awiepun ok..lagi serba boleh, penyanyi terbaik, pelakon terbaik, pelakon komedi, rmntis, aksi.. kenapa tak amik awie ekk??

    Fakta mengenai seks yang anda tak mungkin perasan

    Diskusi lucu antara Bill Gates dan Steve Jobs

  27. petaibusuk says:

    whatever..

  28. IA1989 says:

    WOW! Ade lagi AF ni??

  29. queen says:

    AF?
    ikuti ms zaman stacy je dulu…
    pastu xde dah

  30. queen says:

    semakin bosan
    abis je AF sumenye tenggelam

  31. burgerkluang says:

    1- still crie penaja ke?Di sini burgerkluang ingin menaja budax2 af yg kebulur nak mkn free nie..mari2..haha

    2yang aku tak pwas ati ..knpa rancgan af ni tak mantop pon haaa?buatla rancangan makan burger paling kuatke.boleh aku join….aku practise makan burger aku je….burger aku sedap oo..sape tak pcye boleh dtg kluang try!!!!

    3-aku rasa cm nak sumbat je burger aku msuk lam bdax2 af nie wktu time dowang wat show..mcm best jer..bru xtreme..haha

    4- aku baru tgok muke 2budak af ..adoi..punyela tak cantik n tak ensem langsung ..tapi aku yakin lepas makan burger aku yang sedap ni pasti muke downg yang tak bape cun tu akan naik seri n suare dowang yang entah tak best tu makin mletop dari suare SALMA MENTOR5.siape sgka..burger aku penangannyee,,jOMM try!!!!!

  32. aspire5580 says:

    aku terbaca yg diorg ni mcm nak menunjuk nunjuk mcm nak jadi bakal artis popular dlm skit jo masa lagi..belom apa2 dh perasan..bosan AF

  33. AC MIZAL says:

    hmm…goodluck.

  34. gadis cumil says:

    huhuh sofea x tercalon pdhal suara mcm best, santek lak tu

  35. bawahlicin says:

    aida punya pakej bagus

  36. rimie says:

    Sya tgk konsert akhir je..Tu pun tym umum sapa juara.uhu..

  37. luvly lace says:

    laika=siti zulaikha zahari huhuh im not really know abt AF tp tgk2 muka dia rupanya my ex school mate yg berhenti time frm3 dlu….aper2 pun gud luck lah:p

  38. niniey says:

    x sabar nak tgk diary dyerunk ~
    go af9 .

  39. gula_melaka says:

    musim artis wannabes pakai leggings dah bermula.

  40. redbean says:

    muka erul macam villain rambut merah dlm filem kick ass

  41. hamizan says:

    salah seorang ada seorang budak yang bang dia penah masuk af4

  42. Myra Dolce says:

    klu tgk pe jadi…???
    klu xtgk pe jadi…????
    kuikui

  43. Tetamu says:

    itulah dia org islam sekarang masih dijajah otak dan minda sampai tinggalkan apa yg dilarang oleh agama, hanya mengejar kepuasan nafsu+maksiat semata, carilah keredhaan tuhan, byk lg hiburan lain yang boleh dicari….Ingatlah wahai umat akhir zaman jgn leka mahukah kita terikut dajal yang akan mengawal umat akhir zaman, artis kita x bawa kebaikan hanya mengalakan dan maksiat!!!

    • bubu says:

      ceramah lagi,ceramah lagi pakcik! saya sokong!! pasni kita ramai-ramailah singgah ke youjizz,ye?

  44. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    minah jambu tangok tkda yg jambu dn hensem pn!! muka yg agak ok lelaki KAY muka dia leh tahan….yg pompam pulak minah jambu tengok si AIDA muka dia leh tahan jambu……yg lain jngan marah ye HANCUR !!!

  45. suraya says:

    hai zulaika ni kak su,knl lg ke kita org ni….jgn marah,insyaallah kami semua akan support zulaika dr blkg……all the best zulaika……..

  46. Whadda F? says:

    Sorry to say…sume nampak cam poyo jek….ahaks!

  47. student bandung says:

    gedik nak femes je muka sorg2..lantak la korg~

  48. zairi says:

    sekor pun x lyk jd artis..muka mcm sampah..

  49. Bond says:

    Ni serba sedikit karekror dak2 pompuan af first impression aku la

    1.nera-down to earth,miss sabah,vocal very superb
    2.eka-pandai nari,sweet,friendly,vocal bley tahan
    3.aida-cun,mcm ada action skit tp vocal ok
    4.lena- suara rock,ckp besar,pandai tipu n suka cari gado
    5.laika-no comment,tak sure mcm mane ley dpt af
    6.miza-lg tak sure mcm mane ley dpt af,fizikally sakit mata memandang,vocally ok tp lirik sgt berterabur,susah nk hafal n menghayati,dan sgt2 action n macam bagus..org cantik pun tak berlagak taw..boooo for her..

    • miera says:

      Fakta yang agak-agak tepat. Btol ape mamat ni cakap. Kalau tak percaya, nanti korang tengok la sendiri dalam diary.

    • miera says:

      Fakta yang agak-agak tepat. Btol ape En.Bond ni cakap. Kalau tak percaya, nanti korang tengok la sendiri dalam diary.

  50. Clipkertas says:

    so so… sopan..
    hik hik.. tak der la seksi sgt dorg2 nie (girlss)
    kn bagus tak tayangkn peha ngan lurah2 tu,,,

    tp bakat tak tau larr… :P

  51. makencik says:

    macam akaurium?yeke>nak try tengoklah…anak akak memang suka tengok ikan dalam akuarium.dekat dgn rumah lak tu.

  52. pic says:

    aku meluat dng bdk af ni…laki ppuan tegedik2 kalu dlm diari…saje je…buat peel mnta perhatiaan…

    • nobody says:

      ntahny sekor2 perasan bagus!!

      nasib baik la keturunan aku tak der yg terkinja-kinja nak jadi artis segera cam gini…konon abes mantop ar tu dpt jadi artis??

      yang jantan perasan macho
      yg betina perasan cantik…
      walhal suma muka cam minta penampar!!

      yg gemooook tu pun ada hati nak pakai legging…betis dah la besar gajah???tak leh ke pakai baju yg elok2 sket??apahal suma anak melayu pakai baju cam JALANG jer nih????adooyaiii..

  53. lolyat gang says:

    yg pompuan xde yg cun pun

  54. kakiwayang says:

    hee…mental abes kene letak dalam akuarium…nanti dah nak dekat2 final ada la sekumpulan anak bangsa yang yang dok terpacak tepi rumah tu dok jerit2 kat pujaan die…haha..

  55. gadisJun says:

    dalam byk2 AF..AF2 paling best..time zahid,adam sume..dorg sume best..skg ni cm dah hambar..budak2 die pon mcm plastik..tp rase tahun ni better sikit kot..sbb aznil is comeback.plus budak2 AF9 ni suara ada..klau ada yg x suke dorg nnt..tepek je banner dekat luar ‘umah’ dorg tu~hehehe

  56. debunga cinta says:

    Seriously im not jelous at all wif laika=siti zulaikha n candy=chandra both of them are my ex school mate…nasib baek AF nie last skali…if not tak tau brp ramai lg yg akn jd artis suam2 kuku…for both of them specially ika=laika i think it’s better for u to have a gud education backgrnd like lisa,fahrin,fazley n dll or maybe a back-up future plan or kerja lain coz selalunya lah artis realiti program nie x semua btahan n kejap jerk famous pon…lain lah CT mmg rezeki dia dlm bidang nie…anyway ckp pjg pun xguna so gud luck lah yer ika a.k.a laika(nama glamour u)heheh

  57. stim men... says:

    af ni nk carik remaja yg hidup susah, rumah buruk, mak bapak miskin.. baru leh dpt masuk af… yg pandai dan tau nyanyi mmg payah ler nk dpt…!!!! hahahahha…

  58. aku kesian kat abg nara says:

    apela dak skolah aku nie g join af plak..azri dah2 lew tue..udoh jadi artis pown nk masuk af jgk ke..kn da ade band sendiri..adess..jgn jd cam “celik-celik” tue dah la ye..mggu ptama da tkeluar..hik3..kesian sungguh..all de best la azri..kalo menang af, suh mak ct bg diskaun cake 70% tmasuk pakej meminang anak dia skali..hek3.. :P

  59. lily says:

    korang semua bodoh

    • wanda says:

      meme dema bodus oarng skunk sibuk2 wat ngan imam muda dema dok terkinja2 cam beruk mat yeh.hampeh cam mung

  60. oh la la says:

    tujuan masuk AF sekadar nak femes jek…pstu ada peluang nak pakai seksi meksi…bukan nak belajar menyanyi sgt pun…setiap musim ada jer yg dok bercinta bagai…

    mmg hampes betul la rancangan ni…astro bodoh nak mampus…sekali ngan budak ni pun bodoh!!!!..ko ingat ko boleh kaya ke setakat jadi penyanyi segera ni???

    cth mawi…bodoh piang..kaya sekejap je…pstu tenggelam tak timbul2 lagi daa….

    …dari pada belajar melalak tak bertempat ni…baikla korang further study amik course yg lebh menjamin masa depan….setakat jadi penyanyi otak kosong…buat apa???

    blah ar….aku tak boleh blah betul la konon nak menyanyi nak sara keluarga!!!!bodoh piang…baik jantan baik betina sekor2 dlm AF ni aku meluat!!!

    • ciken cop says:

      betul tu. sy sokong! konon masuk reality show sbb nak sara keluarga yg susah.

      tapi bila dah kuar jadi artis terus lupa diri..

      gila glamor. rampas suami orang. pakai seksi gila. tergedik-gedik. walhal nyanyi tak der la ke mana pun..

      AF ni buat rosak orang jer kejanya…

      • hmm says:

        amboi sedapnya mengata orang bodoh macam diri tu tuhan ,tahu orang tu ini itulah, jangan malaikat pencatiti kategori tu sebagai fitnah sudah

  61. nobody says:

    …AF bodoh…budak2 AF pun bodoh!!!

    sape la yg nak tgk AF ni lagi..

    nila satu-satunya reality show yg paling bodoh pernah aku tengok…

  62. Me says:

    Apasal rakyat malaysia suka mengumpat..? Rezeki la dpt masuk AF drpd duk umah ngumpat org…Bsyukur la ada yg nak menghiburkan malaysia.. Weii kawan2, ubah diri anda!!! Jd la rakyat MALAYSIA yg SEBENAR!

  63. Bal says:

    Zaman kegedik-gedikkan bermula lagi untuk kali ke-9..Syabas para pelopor kelekaan dunia dan hiburan meluap-luap…!

  64. upnie says:

    gud luck for u all student AF 9…

  65. YY says:

    iskh! naper pakai legging itam, dahtu heel kilat2 lak…huhuhu..

  66. Julia says:

    Jom kita tambahkan demam Af9 2011 di facebook :p http://apps.facebook.com/afundiaf

  67. siroferisiaefatahanie says:

    semua smart2..suara pun ok2..kunun2..hehehe

  68. papan hitam says:

    erol tu jer yg ble laku…yg lain hampeh

  69. mas husnadif says:

    yang best semalam bg aku miza, afif, leena, amir n erul..

  70. sue says:

    raqib kna haircut la
    bru ad stail

  71. azzam says:

    wah sedap nya suara kak aida

  72. amylea says:

    erul..kitaorang gila ngan awk….

  73. din says:

    tgk af sekali sekala je..tp ok la kot…
    sekarang, tgh dmam mentor5…huhuhu….lagi syok.

  74. wilber cyryll says:

    af kali ini kurang menarik berbanding af8

  75. active_girl says:

    good luck 4 all student af 9..do de BesT, bEat dE reSt….

  76. fatitt says:

    awak pun nampak poyo je……

  77. hanisah says:

    comel eka ,erul,kay,azri dan raqib……..tapi setengah dari yg sya suka telah tersingkir…..kesian betullllll.