Written by Bella | May 3rd, 2016

Seperti yang anda semua tahu, Instagram bukan sahaja tempat untuk artis berkongsi aktiviti seharian mereka, tetapi menjadi tempat dimana sesetengah netizen cuba untuk mencari kesalahan artis dan memberikan komen yang agak melampau.

Foto ini yang menjadi teguran seorang remaja di Instagram Yuna

Terbaru, penyanyi Yuna telah memberikan pengajaran atau dalam erti kata lain telah “sekolahkan”seorang remaja yang menegur pakaian beliau dalam salah satu foto yang dimuat naik oleh Yuna di akaun Instagram miliknya.

Berikut komen remaja berkenaan :-

Menganggap komen itu agak kurang sopan dari segi budi bahasa dimana perkataan “kamu” digunakan untuk merujuk kepadanya, Yuna telah meninggalkan respon yang cukup mendalam dan padu di akaun Instagram remaja terbabit  @xxsjune.

Ini pula respon Yuna :-

Mungkin niat remaja itu untuk menegur ada baiknya cuma cara beliau itu agak salah. Lagipun, jangan pernah melihat budi pekerti dan sikap seseorang itu hanya daripada pakaian mereka. Ini kerana semuanya lahir daripada dalam hati. Kalau hati bersih, maka baiklah sikap seseorang itu dan sebaliknya.

Sumber Berita : Instagram Yuna

73 responses to Ini Respon Yuna Yang Sangat Padu Kepada Remaja Yang Tegur Cara Pemakaian Beliau

  1. Kemek Suhaiza says:

    Hambikkk ko dik XXJune, tu pon pakai IG fake, nasib Yuna tak maki kaw kaw kalo retis lain lagi balas lebeh terus, Yuna mmg terbaik ahhh

    0

    0
    • Opah Maheran says:

      Takpelah cu.. biarlah teguran cucu dipandang serong dan dihentam yuna dan peminatnya.. tapi opah yakin teguran cucu itu mulia di sisi allah.. sekurang-kurangnya cucu bukan peminat lurus yang hanya angguk dan mengiyakan segala kata-kata artis yang cucu suka, tapi cucu berani menegur kekhilafannya. Soal dia nak terima atau tak, itu terpulang pada yuna.
      Cuma opah tertanya-tanya klau budak yang tegur, yuna boleh debatkan umur. Tapi, kalau opah yang tegur, apa yang dia nak tegakkan pulak?

      Janganlah kita ralit sangat nak kejar impian sehingga kita tercicirkan jati diri kita. Sesungguhnya dunia ini amat mencabar.. dengar kata iman kita, jangan ikut sangat kata hati kita

      0

      0
    • Lembu Gemok says:

      dont be to defensive sgt laa yuna…nampak cara ko jawab tu lembut jer, but pointless…betol pon cara ko bertudung tu silap…salah ke org tegur?ko sbg artis terima jer laa…tak nak, balik kampung ko, dok umah. tunggu org pinang jer…senang….tau laa dah top, tp ingat…semua tu pinjaman…

      0

      0
  2. Cloe says:

    Orang yang suka komen macam tu ‘rasa’ dirinya dah confirm masuk syurga dan bagus. Padahal, menunjukkan kebodohan dan kedaifan diri sendiri dikhalayak ramai. Orang alim selalu berpesan ‘ merantaulah ke seluruh tempat diatas bumi ini’ untuk apa? Untuk buang sikap perejudis yang ada dalam diri dan dapat melihat dunia luar serta perbezaan pelbagai ragam manusia. Bukan duduk dalam kelompok melayu sahaja. Saya baca komen2 di ig tweeter yuna, sedih tengok cara melayu komen. Tak ada budi bahasa. Just comment about her music ok. Foreigner comment sgt bagus. They judge nothing but her music!

    0

    0
    • i am me says:

      foreigner dont comment on her outfit because they dont give a care about her but as muslim, we shd care for each other. thats why that girl komen cmtu. mmg cara dia salah,komen secara awam cmtu tp sekurg2 nya, dia bsuara bg pihak org islam yg lain. u got what i mean? just bcoz she sing internationally doesnt make an exemption for her for the way she dress. and her last sentence, saya masih baik, org baik, akn bpakaian baik, berbahasa baik2, menerima teguran dgn baik.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Tahu tak Yuna comment kat mana? Kat gambar budak tu yang kawan dia sorang free hair, sorang lagi lengan pendek walaupun pakai tuduung dan both nampak kaki tak pakai stoking. So… yeah maybe she should start with her friends first sebelum komen Yuna?

        0

        0
        • YunaEgoNow says:

          No, she should start with Yuna. Yuna is a well known artist now. She should accept and thankful to xxsjune for that positive reminder.

          0

          0
      • ome says:

        oh my english

        0

        0
  3. yuni says:

    i da agak dah this pic boleh jd hot issue.hmmm..ikut ko la yuna.pakai stokin la pasni ye

    0

    0
  4. Musafir says:

    Yang suka comment ni jenis yg tak pernah merantau ke negara org. Maknanya tinggal setahun dua, bukan melawat sehari dua. Visit/ tour boleh la rambu ramba tudong, cer tinggal dan bergaul…sangat susah ye especially negara yg anti muslim. So just be moderate ok. God knows better.
    Yuna ni jenis humble and nice je..
    “I didn’t put up a proper photo of myself — it was cropped, up until my nose. People didn’t know what I looked like until my first show. They were shocked in the beginning, but they accepted me.”
    Kepada yang suka komen ‘pakai la tudong, kan bagus rambut tutup, lagi cantik pakai tudong…bla..bla.. Awak lah yang perlu berjumpa dgn orang alim seperti habib ali zaenal abidin dan syeikh2 sebab mereka2 ini saya yakin 100% tidak pernah judge org melalui luaran. Kerana yang cantik itu bermula dari hati yang bersih dan tenang. Peace all..

    0

    0
    • Nobody says:

      Really? What about those who lived there for about 20 years yet still manage to cover up their aurah properly? The way you comment sounded like ouh since we live in other country where the majorities are non muslims, then it is okay not to cover our aurah. Or maybe it is me who interpret your comment wrongly. Mind to explain further?

      0

      0
    • bodopiang says:

      hati bersih tapi kalau xtutup aurat dengan sempuna setiap saat topup point masuk ke neraka tau … hu hu hu ..

      0

      0
    • Anonymous says:

      BAIK KO MENGUCAP..KO NI DAH SESAT..BAIK MENGUCAP SBLM TERLAMBAT..

      0

      0
    • Lidak says:

      aku tinggal di London hampir 13 tahun, elok je mak aku,kakak n adik2 aku pakai tudung siap labuh paras dada lg. takde pon sentimen mcm yg ko ckp ni..ke ko yg tak pernah ke luar negara?? org kat sana sama je hormatkan kami malah lebih lg bila time ramadhan..ckp mcm dah tinggal sana 40 tahun si Musafir ni..

      0

      0
  5. just my 2 cent says:

    apa yg adik tu tegur betul…cuma bahasa tu yg salah….yuna it’s true life is so challenging especially nak blend with non muslim in US dlm music industry pulak tu….yuna dah masuk international market plus sebagai seorang muslimah mesti la berpakaian elok (bertudung tapi nmpak leher & kaki) mmg tak sesuai sbb u bw imej ISLAM…remember that…. even me masa dok luar dulu…bila nk outing i’ll make sure aurat tu betul sbb omputih sgt suka bertanya sbb they all mmg interested nk tau detail pasal islam…tgk islam tapi mkn kfc tak halal…tgk islam tapi selamba badak org middle east mkn mc’d masa bulan puasa….it’s an individual responsibility sbb kita org islam…my 2 cent..peace no war :)

    0

    0
    • nanie says:

      Iman tak dapat diwarisi. Ia tiada di tepian pantai. Yuna ikut trend knon. Yelah duduk negara org kan mesti ikut cara berpakaian. InsyaAllah bila sy dah merantau negara org, sy akan cuba x ikut trend. Peduli la org kata asal aurah kena jaga. Susah nak tegur orang yang boleh bagi 1001 alasan. Biarlah mereka fikir sendiri. Good luck juga Yuna. Sebenarnya sy bangga dgn yuna cuma entah kenapa yuna ni mcm keras kepala bila org komen.

      0

      0
  6. Alyssa says:

    To Yuna,
    I’ve been through the same as you. Even your dressing mcm tu, dah kira sangat-sangat menutup kalau disana sebab disana siap ada parade lagi. Bogel2 lagi. Balik Malaysia, yang banyak bergaul dengan saya majority non muslim dan mereka selalu membezakan why i am different from other malay. Sebab kita dah faham ragam manusia….saya pernah berjumpa muslim scholar di overseas without hijab masa tu, and he said nothing to me about that. Just dia pesan suruh amalkan doa2 je. Smiling never fade on his face. What a nice muslim. I search your song just now, and ended to this website :))

    0

    0
    • Hamba Allah says:

      I’ve been studies overseas jgk. But kami semua still jaga aurat. Tudung tutup dada, cause we know, we travelled bukan utk study semata. But Allah dh pilih kite utk berdakwah, even d negeri org. No matter how ppl treat us, kita wajib jaga hati Allah. Tutup aurat dgn sempurna. Bukan utk manusia. Insha Allah kalau kita tolong agama Allah, Allah tolong kita.. niat x menghalalkn cara sis. org yg bminat nak masuk islan pun tgk the way kita berpakaian and how we handle certain circumstances.. Kalau sama je dgn diorang, they wont longer be interested.

      0

      0
  7. Anonymous says:

    Budak baru nak up… mereka ni cyber warrior je. Berani cakap kat dlm alam maya je. Cuba kalau depan2… kompom jadi anjing mencawat ekor.

    0

    0
  8. cikyah says:

    perbetulkan jika aku slh. tp kebanyakan tafsiran ayat2 Al Quran dlm bahasa melayu, semua guna ayat kamu. x de pn guna awak. begitu jgk ayat aku. x penah dgr ayat saya. bila org tegur, trs melenting. bagi aku kamu tu x de la x sopan pn sbb aku pn kdg2 ckp ngan sedara sebelah mak aku pn byk pakai ayat kamu. org indon pn byk pakai perkataan kamu, relaks je.

    cuba tgk apa yg ditegur. insyaallah, klu kita blh trime teguran org, lg tggi org pndg kita . lagi org hormat kita. insyaallah.

    0

    0
    • wawa says:

      setuju!

      0

      0
    • jah says:

      x payah mengajar masyarakat yg semakin kurang ajar ke biadap terus…budak2 muda tulis Allah pun nampak pakai allah jer…cuba lah pakai kamu tu dgn bos ko confirm ke fired terus cam bengong jer komen…

      0

      0
      • cikyah says:

        aku bila ckp dgn bos, aku pggl bahasakan diri dia Puan. contoh..Puan nak saya call en….. skrg? Puan, sy rs puan ptt bertolak awl. maklum le…aku ni PA. keje mgadap bos je la kt opis tu. x kan ko x tau pggln rasmi kt opis. x tau la kut ko ber awak2 dgn bos ko. mmg respek la. dan ko tgk btl2 bdk tu tls… ada perkataan kak kt hujung ayat dia. dia ckp elok kut ngan yuna. dh sopan dh tu. skang ni sape yg bengong?

        0

        0
        • tegur pun salah says:

          setuju 200% ngan awak cik yah..yuna ni memang perasan bagus je..dia ingat dia educated n talented sangat so tak boleh terima teguran orang..dah memang salah pun cara dia berpakaian tu.melampau sangat dia sekarang.aku pun tak nampak mana biadap nya komen budak tu.asyik2 bila org tegur nak salahkan cakap cara tak betul.nak cakap macam mana lagi entah nak tegur orang.tegur pun salah.people nowadays.

          0

          0
    • xyz says:

      I tak tau lah you gais ni memang dalam budaya tegur je sesapa kalau salah ke apa, sebab tak nampak macam tu pun. I tanya you kalau you nampak orang berpakaian macam ni depan depan you memang you gais akan sound setepek kat depan ke? Ke kat instag semua je berani?

      Ataupun you jenjalan suddenly ada orang tak dikenali tegur you, ‘cik kak, rasanya aurat dada awak terdedah ni, tolong labuhkan tudung ye.’ Cenggitu you gais memang terus beli tudung labuh lalu cakap “terima kasih atas teguran, dik.” Gitu ke?

      0

      0
      • yuenai says:

        Ya. Ini komen yang bijak. Persoalan yang ditimbulkan mantap. dalam social media berani tegur bagai, uba tegur depan2 tengok. Hati manusia dah jadi semakin busuk. Tau camne nak repair hati busuk tu? Stop living in your damn social media!!!!!!

        0

        0
        • win says:

          Hahaha adik tu nak tegur dpn2 tapi jauh sgt nak tegur. Smpai ke us adik tu nak tegur. Kesimpulannya, yg dekat kita tegur depan2 yg jauh kita gunakan cara lain.hahaha peace

          0

          0
      • Shushhh... says:

        Dia ni artis. Well known artist. Ko paham tak….

        0

        0
  9. Follower Blog says:

    ermmm payah laa klu da terlalu pandai ni …. tegur or nasihat sikit melenting … nak nak lagi yg mudooo …. wow lawa tengkuk … apa tu ??? RAMBUT LAA Yuna … nak pinjam leh ?? eh eh eh !! cantik leher .. nak sematkan rantai leh ? tapi siap ada duri baru nampak chomel …

    0

    0
  10. Makcik porah says:

    Yuna ni kat luar pakai tudung biasa je dik… dia ada cita cita dia kita xpayah mengutuk lebih lebih dik esok dia berubah dik juga yg jenuh cari dia minta maaf .. kamu kamu

    0

    0
  11. xsukahipokrit says:

    teguran bdk tu betul tapi mungkin xkena gaya..tu yg yuna sentap tu..lg2 bdk.. tp aku xsetuju pendapat org kalu duk oversea kena pkai fesyen nmpk leher, betis n etc mcm tu. sepupu aku duk oversea jgk, tp die pkai tudung labuh. boleh je..cantik je die aku tengok.. sorry xminat yuna..

    0

    0
  12. Natalie says:

    guna perkataan kamu tak salah. dah cukup sopan pun tu. dari dia guna perkataan kau?
    kamu, awak, kita adalah perkataan yang manja. mungkin sebab kita tak dengar tone suara bdk tu, jadi kita ingat dia berbual biadab tapi sebenarnya tak.
    “kamu da makan?” “tukar la baju kamu tu dulu?” takkan gunakan “kamu” dalam soalan tu biadab kan..
    sebab bdk tu stranger.. cuba kalau orang yg kita kenal guna perkataan kamu, confirm tk nampak biadab nye kan.
    well, mungkin adik tu bole belajar untuk panggil nama je la.. atau panggil aje kakak… senang.
    it is all in the mind…

    0

    0
  13. hm says:

    most of sabahan panggil mak bapa kakak uncle and org tua melainkan cikgu ‘kau’.contoh ‘mak, kau pegi mana?’..’daddy, jangan kau lupa ambil saya di sekolah jam 1.30ptg’..kalau non-sabahan dengar confirm kena cop kurang ajar. cuma, memang bgtu la tu…bukan semua sabahan ar..sesetengah sabahan. Pada pendapat saya, apa kata adik tu betul. mau berjaya ni bukan ikut cakap manusia..ikut perintah yang Maha Esa. kalau ikut kata Tuhan, semestinya kita berjaya dunia dan life after.

    0

    0
  14. Nur Ilahi says:

    As salam sahabat..Allah SWT sayang yuna, adik tu pun syg yuna..teguran itu InnshaAllah dariNya..jom usaha perbaiki cara pakaian kita saya, kalian semua yang komen dan yang membaca..Wanita yg sudah cukup umur, auratnya seluruh tubuh badan kecuali muka dan kedua tapak tangan..lengan kita aurat..kaki kita juga aurat..jom pakai stokin..InnshaAllah besar pandangannya disisi Allah..hakikat kehidupan yang sebenar adalah kematian..ni baru alam ke3, selepas ni ke alam barzakh..Alam akhirat waktunya panjang..jangan kerana aurat kita..suami, ayah..abg atau adik lelaki akan mengalir dosa mereka..Jom sama2 jadi Baik..ketahuilah saya pun sayang kalian..golongan wanita solehah InshaAllah!!

    0

    0
  15. kaknor says:

    aku dr dulu mmg x minat dia ni. elok2 pakai tudung tutup last2 suar pun singkat. cik yuna, kamu (aku lagi tua dr ko okay!) tu ikut sunnah nabi utk lelaki (seluar paras buku lali) bukan ikut sunnah utk perempuan. org tegur tu ckp jelah terima kasih.
    kamu tu bukan dr harlina pun nak tegur2 mcm ni. setakat menyanyi kat luar negara je. bukan nya selamatkan org2 islam di syria dan palestin.
    jangan menyombong sangat, Allah bila2 boleh tarik semua..skrg ni cash aje tau..
    beringatlah..jadilah mcm mizz nina tu..it’s about time..

    0

    0
    • Hayrin Matahir says:

      Sama la.. Bukan best lagu-lagu dia.. Lagu-lagu dia cuma sepesen saja..

      0

      0
  16. yuenai says:

    wow. ramainya hati perut busuk cover dengan ayat2 dakwah. Puih! Niat tak menghalalkan cara.

    0

    0
    • Lepat Pisang says:

      Sapa lah dok ajaq hang meludah nihhh???….puih sana, puih sini….gi puih Yuna nuhh, pakai bajy eloq2 nah…

      0

      0
  17. yuni says:

    member i ade study kt oversea tp master so duk setahun lebih camtu..duk sana still pakai tudung (singkat: nampak dada)cuma tgk dia pakai legging sometimes tuck in baju dlm seluar tu like modern style ..x berkenan cara member i tu pakai legging habis nampak shape walaupun dia dah kurus sebab x mkn nasik kt oversea tu..totally berubah habis..hmmmm

    0

    0
  18. Hamba Allah says:

    Hidup didunia sentiasa berpesan2 sesama manusia. Kalau betul salah tak perlu hendak pertahankan diri dan memanjangkan isu. Diam itu lebih baik.

    0

    0
  19. orang_penting says:

    ada org tk boleh ditegur…..tapi as a celebrity yg popular….post apa2 gambo kat social media, patutnya dlm kepala otak tu dh expect org akan komen mcm2….sah2 kat IG ke apa ke ada ruangan komen…takkan nk expect org memuji awakkkk je……..org2 yg tukang komen pon ada mcm2 kepala…..tak payah la nk defensive sgt…diam ajer and jgn le tgk saper yg komen n kasi advice…tgk apa yg dia advice…baru la hati tenang……ni bila menjawab, nmpak benor awak tu melenting…relax la…mmg cara pemakaian awak tu tak betul yuna oiiii…..

    0

    0
  20. Sabaqla says:

    Mula2 aku malas nak komen tapi tengok si Yuna reply kerek pulak … kena tegur melenting terus ! Apalah salahnya kalau kau HADAM juga apa dia cakap dari melenting . Kau tahu tak? Aku pun pernah juga duduk luar negara, berkawan dengan org tak kenal Islam langsung, tapi orang kata bila Allah dah pilih kita utk berdakwah, apalah salahnya kalau kita tunjuk ISLAM ITU APA? Dari kau kata kau baik, better muhasabah diri.

    0

    0
  21. khadeeja says:

    family makcik saya pernah bermastautin di london & boleh dikatakan kerap ke luar negara.(amerika,itali,perancis) tapi apa yang buat saya bangga,walaupun di negara orang,pakaian mereka masih berlandaskan syariat islam,humble & tak nampak langsung nak jadi mat salleh (walupun diorang ni well known educated)..anak2 pun masih bertudung labuh,masih cakap melayu,makan makanan melayu..anak2 sekolah di london pun bertudung litup..saya masih ingat,makcik call sy sbb suruh carikan baju renang muslimah kat malaysia untuk dipakai anaknya masa kelas berenang sbb dah cari merata di london tapi tak jumpa..begitu kuatnya hati mereka nak jaga syariat islam sampai baju renang pun sanggup cari kat malaysia..saya tak mahu tujukan pd siapa2,sekadar ingatan untuk diri saya sendri..kadang saya terfikir,saya ni baru pergi kL kadang2 dah dress up ikut budaya barat,tapi kenapa orang lain masih menutup aurat sedangkan mereka tinggal di negara barat..so,pokok pangkalnya,hati kita..bila kita islam,tak kira lah dimana kita berada,kita tetap islam..moga allah tetapkan hati-hati kita semua..allahumma aamiinn..

    0

    0
  22. Anonymous says:

    atleast she hve a point. whats the point of wearing pants when we cud clearly see your skin. whats the poin of using hijab when we still cud see your neck.

    0

    0
  23. gigih says:

    1. budak tu komen kat gambar yuna, yuna komen kat gambar dia.
    2. budak tu sayang yuna, yuna pun sayang dia.
    3. nak compare hidup kwn2 atau sedara kita kat obersi, dorang bukan dlm industri muzik mcm yuna
    4. kalau pemikiran aku teruk, aku mungkin akan bandingkan penyanyi melayu di malaysia dgn yuna di luar negara.

    0

    0
  24. enter my name says:

    she sings people.. she sells her voice, among other talents she has. ape di kisah sangat tentang aurat.. ramai betul org kerap lupa suara itu aurat.

    0

    0
  25. Kenangpengan says:

    Nak menegur tak kira usia kak yuna, kira ok la tu cara dia tegur. Patutnye rasa malu org muda tegur org yg 10 thn lg tua dr dia.

    0

    0
  26. DD says:

    EGO. That’s it. Ego may kill you. So beware. You have been there for years, and Malaysian especially the Muslims could see your changes in terms of how you dress up.

    0

    0
  27. Melissa says:

    To Yuna,

    I support you all the way! Just be you and i am being me. Love you! Wish you good luck!!!

    0

    0
  28. Natural says:

    Wowww!! Baca comment2 disini terasa aura marah kamu2 semua beb!!! Sabar sabar. Bawa bertenang. Islam itu kan tenang. Karang yuna tak de apa2…kamu2 semua yg marah ni yg kena strok darah tinggi hahaha..tariiiiiik nafaaaaaaaaasss……..hembussss ulang lagi

    0

    0
    • Natural View says:

      Eh, ada aura marah2 ke?…aku tengok elok je teguran dorg sume. Takde nada marah2 pun….kau yang baca tak btoi kuttt :)

      0

      0
  29. Heba says:

    Love you Yuna. Now SEA Asia also proud of you too!! Coz you represent them as well!! Stay cool Yuna!!! I want to be rich like you too……in my own way! Pray for me. ameen.

    0

    0
  30. Kodok mo says:

    Music knows no border. Kalau sedap semua agama bangsa akan layan! Layannzzz. Penyanyi yg bogel2 tunjuk poen berapa ramai pakai tudung yg taksub. Cer check handphone komputer dorang. Kalau nasyid pun jenis cintan cintun terkepit yg disimpan.

    Pakai tudong ngadap porno gambar lucah hari2.
    Pakai tudung pakai lawa2..dlm hati menunjuk ala malu2
    Pakai tudung mulut perit mcm puaka
    Pakai tudung sebok sebar cerita kain dlm orang
    Pakai tudung perasan bahagia, wal hal pura2 keruh air muka
    Pakai tudung tp hati tak pernah nak sebut nama Allah mengikut denyutan jantung
    Pakai Tudung, sebut nama Allah tak ada roh. Sekadar dimulut. Orang alim sebut nama Allah je menangis.
    Pakai tudung kebersihan public tak jaga
    Pakai tudung rambut sepah2 dalam surau masjid konon ada tukang cuci
    Masuk surau masjid rumah orang kasut bersepah tak reti susun
    Pakai tudung tp suka membazir

    Tapi sangat sedikit pakai tudung yang berhati luhur. Kebiasaan yang sedikit ini jarang untuk komen sebab sebok menjaga kain dalam sendiri. Kepada yang sedikit ini kuucapkan….rahmat tuhan berserta dgn mu…amin.

    0

    0
  31. talorin says:

    i prnh tye kbr die..cara baik…and yuna block me..sumpah xtau ape sbb..i mnt die sjk zmn myspace lg…i knl mak die..mak die pon knl i…ade la bbrapa insiden yg yuna da buat kat i…yg buat i xsuke die lg..only god..my sister..and i knows…if xbole kne tgur better dduk hutan..

    0

    0
  32. Mama m says:

    Aurat tu bukan semata2 rambut ye yuna ye, susah sgt nak terima teguran sebab apa? Sebab sendiri tahu memang cara berpakaian KAMU tu salah.

    0

    0
  33. Ms anoni says:

    Lol…nak nasihat sgtkan dia watpe…she’s a popstar. Watpe dia nak tudung litup pastu kinja2 atas stage. Lagi haru. Dah dia tu pilih nak jadi penyanyi…suara mendayu lemak mersik itu pun dah aurat. Tahpe hapa la korang….kalau betul nak nasihat..nasihat supaya dia berhenti menyanyi. Ni balik2 pakaian. By the way, kat neraka tu bukan dia sorang. Yang semua dok tudung litup, tp keje judge orang, holier than thou jer…tak cium gak syurga. Neraka lagi bawah lagi ada.

    0

    0
    • Opah Maheran says:

      Cu.. budak yang tegur tu tak judge pun yuna akan masuk neraka.. Yang kau ni dah kenapa? N xde sape pun kat sini yang kata die akan masuk neraka. Kau sorang je yang sibuk orang tu masuk neraka.. orang ni masuk neraka.. kita ni menegur sebab kita tahu sikit hukum hakam. Hal masuk syurga neraka tu kerja Allah. Cucu tak payah nak kelam kabut sangat nak backup yuna sampai benda yang cucu cakap ni opah tak nampak betulnya. Opah rasa lagu yuna banyaknya slow, xde pulak yang die kena terkinja-kinja menari atas pentas. Atau mungkin ade yang opah terlepas pandang. Tak taulah. Tapi,sesiapa saja yang buat silap, kita boleh tegur. Itu tanggungjawab kita. Andai kata apa yang opah tulis ni pun korang rasa ada yang silap, korang boleh tegur.
      Takde had umur untuk menegur opah. Ade plak tu kata tak payah tegur sebab dia artis. Mana kau belajar ni cu?? Takde plak dalam quran opah jumpa ayat yang kata tak payah tegur popstar. Mengarut je engkau ni. Kalau pelacur pakai seksi, wajiblah kita suruh berhenti melacur, takkanlah kita nak suruh die boleh melacur, tapi kenq tutup aurat ye kak. Ini YUNA, orang terkenal kerana perkara positif, kalau ade benda tak betul die buat, kita tegurlah sama-sama. Artis-artis lain jugak. Insya allah..

      Jangan tau dislike je. Bagitau mana bahagian yang opah salah sampai korang tak suke tu..

      0

      0
  34. Yekeni says:

    last time, if i remember correctly when she went for an audition, she pakai tudung dan pakaian minah kampung gitu. Tak malu kan? Walaupun gaya minah kampung, nama tetap naik kan? Pasal ada suara kan?

    So, sekarang dah ke negara barat kenapa mcm dah lupa asal usul eh? I rasa kalau tak tunjuk leher, kaki, pun boleh naik kan? Kalau lah ada bakat lah…

    Anyways…. Tak minat pun… Lagu kasi mengantuk dan resah terpikir bila Lagu ni nak habis….

    I dont know lah. For me, be yourself. Biar orang ikut you bukan you ikut orang. Anyways fesyen yg dia pakai amatlah tak trendy pun… Minah kampung jugak pun… That’s the only part yg canmot change i guess.

    0

    0
  35. kamalia says:

    cikgu kat sekolah pun berbahasakan dgn kita murid murid awak atau kamu…apa yg tak sopan nye dgn kamu…

    0

    0
  36. tecit says:

    xpyh layan lahh. they just wanna get famous

    0

    0
  37. Ayam jantan says:

    Yuna ni ciri2 akhir zaman abaikan dia sebagai tokokan dy/dx

    0

    0
  38. says says:

    Nampak beza orang terpelajar dan baru nak belajar..adik2 kurangkan kpop tu.

    0

    0
  39. anuuu says:

    bagitau saya 1 saja alasan yg mngatakan penampilan itu betul2 mnutup aurat.. tang mana?
    salute org yg tegur.
    yg ditegur terlalu bongkak utk mngakui.
    pelik aku aihh, org islam xtau tatacara berpakaian camne yg diwajibkan?
    hhmmm…

    0

    0
  40. Mata2Telinga2 says:

    Ini fashion akak yuna dik, rojak dan pasembor dari malaysia dik

    0

    0
  41. Mata2Telinga2 says:

    Apa apapun yuna dah dapat apa yang dia target dalam kerjaya dia, artis malaysia yang lain perasan tak habis habis di sini ja, nanti dia balik ke kesini nanti, upgrade le fashion dia tu, salute best in world yuna

    0

    0
  42. Anonymous says:

    Lupa asal usul..demi kejar gah dunia..

    0

    0
  43. Anonymous says:

    Problem dia kat mana
    Pangilan KAMU tu ka @Aurat dia ka…
    Klo dia melenting kes pangilan KAMU..pangil ja U and I dok oversea kan..
    Klo tang aurat di melenting ckp kat dia dlu blh pwon pkai ok smakin lama smakin terbukak n singkat..ke silap bli yg singkat dan kecil..alang dah ada pkai je lah..hehehe…

    0

    0
  44. Anonymous says:

    Laki lek j umo beza 10taun pgil aku ko..pmpn beza staun pn kecoh nk kne pgil kakak..ok la tu die pgil kamu..kalu pgil makcik baru pdan muke

    0

    0
  45. baju gamis says:

    lupa sama asal usul

    0

    0