Written by AbangNara | November 10th, 2010

ijazah dr fazley palsu

Kami tak berapa faham sangat bahasa Inggeris disebabkan terlalu lama duduk di Korea. Apa yang dapat kami fahami daripada petikan di atas ialah ijazah kedoktoran Fazley Yaakob selama ini adalah ijazah palsu. Dan dengan menggunakan ijazah palsu tersebut, Fazley Yaakob telah pun menguruskan Fazley International College(FICO) yang menawarkan kursus ijazah daripada University of Wales.

Sedikit petikan daripada sumber berita BBC.

[note]

A Malaysian pop star with a bogus doctorate has been running a college offering University of Wales degree courses, a BBC investigation shows. A Bangkok college that Thai authorities say has been operating illegally, is also offering courses leading to degrees from the Welsh institution. Week in Week Out examined the way in which the University of Wales validated courses in overseas institutions. The university said it was dealing “thoroughly” with the issues raised.

The programme revealed that Fazley Yaakob, who runs the Fazley International College (FICO) in the Malaysian capital Kuala Lumpur, was claiming to have both a masters and a doctorate in business administration. But both came from a bogus university.The pop star, who has four hit albums to his name, claimed the qualifications from the European Business School (Cambridge), an offshoot of the Irish International University, which was exposed as a sham by the BBC in 2008.

[/note]

Sedikit translation, BBC telah pun meng”expose” master dan doktor yang diterima oleh Dr Fazley dari European Business School Cambridge adalah qualification yang tidak diiktiraf. Buat masa ini, disebabkan penyiasatan sedang berlangsung, University of Wales tidak akan menerima mana-mana pelajar daripada Fazley International College. Kami harapkan agar Dr Fazley akan tampil ke hadapan dan membuat penerangan mengenai pendakwaan oleh BBC ini.

Lebih info di BBC News dan kalau nak tahu lebih lanjut boleh tanya direct kepada Twitter Dr. Fazley.

P.S: Harap semua dapat bersabar dan bertenang mendengar berita ini. Mungkin akan ada penjelasan dari Dr. Fazley sendiri nanti. Sila jangan mempercayai apa yang BBC tulis 100% lagi ye. Tunggu dengar dari mulut Dr. Fazley sendiri.

Maksud perkataan penting:-

1. Bogus – not genuine; counterfeit; spurious; sham.

2. Sham – something that is not what it purports to be; a spuriousimitation; fraud or hoax.

130 responses to Ijazah Kedoktoran Dr. Fazley Yaakob Adalah Palsu – BBC News

  1. cida says:

    yakaaa????

  2. cida says:

    mesti ada sebab kan..

  3. cida says:

    eh 1st la..kekkee.

  4. […] Panas, Ijazah Kedoktoran Dr. Fazley Yaakob Adalah Palsu – BBC News Submitted by selebriti on November 9, 2010 […]

  5. miah says:

    alamakk…yeke..

  6. tomi says:

    sangat kasihan terhadap pelajar2 fico … aiyeyeee

  7. Shasha says:

    seriously??? OMG. malunya! ishhh

  8. romeo says:

    biar betik papaya!!!!!!!!

  9. romeo says:

    aikk!! asal lak?

  10. kaca mata says:

    hahhaha betul mungkin juga

  11. AbangNara says:

    sila jangan komen politik kat sini

    • haha says:

      mana ada politik nara, kalau tak kisah artis cerai berai….kes menipu pulak…lepas satu , satu ish ish..ish

      tapi kalau nara boleh bagi satu entri pasal politik pasti gempak …hmm

  12. farah says:

    adusss…ader lak gmbr agong kat blakang tuh…ampun tuanku..

  13. Puyu says:

    xkan benda penting cmni pown leh tipu2..dier nk bukak FICO pown xkan la xde ape2 siasatan dlu atas empunya badan? mcm x caye jer..mcm ade konspirasi pihak ke-3 .. =)

  14. sabotaj kot…wallahualam…

  15. tukang panchung says:

    aku masa kat skolah lagi dah tau daaa……..

  16. python says:

    Nak betulkan, kalau ikut petikan akhbar tu, Fazley tu bukan dapat ijazah dari universiti yang tak diiktiraf. Tapi sebenarnya ijazah masters dan PhD dia tu semua adalah dari universiti PALSU. Ijazah2nya yang tipu tu telah dibongkar oleh BBC pada 2008 lagi.

  17. btoi ka ni? kene tunggu jawapan yang empunya badan la..

  18. Hajimaru says:

    rasa cam fazley yg jd mangsa penipuan university x diiktiraf…tp xkan dia bengap blajar punya lama sampai x tau U tmpat dia blajar x diiktiraf kjaan malaysia..musykil gak ni…TIPAH TERTIPU BANG…

  19. akukate says:

    bende ni dah lame..
    rasenyer ramai dah tau..
    cume fazley ni xpenah kuar statement ape2 pon pasal ijazah palsu die tu~

  20. Kak Anie says:

    Baca dari berita tu… DR. Fazley pun tertipu..

  21. Hajimaru says:

    tu la fazley pn dah tertipu..pernah tengok gmbar dia konvo phd..macam grand je..tp apakan daya..yang ado..

  22. Aku dari dulu lagi tak percaya macam mana dia boleh dapat master dengan PhD cepat sangat!?
    Aku nak dapatkan Master dulupun ambik masa bertahun tahun baru siap tulis thesis. Sekarang ni tengah pulun buat PhD pun tak pasti bila boleh siap.

    Orang Malaysia ni cepat benar percaya kalau ada yang mengaku ada PhD. Cuba siasat betul betul dulu!

    • tun ti says:

      a’ah..aku ni pon sama..tp tgh buat master lah..hampeh betul baik2 aku patutnya 4 sem jd..6 sem kot rasa nya pasal writing thesis aku…wawawa..aku nak nangis!!!

    • jane says:

      betul tu dari dulu aku musykil tentang phd dia tetiba masuk tv dah kata ada phd. Tapi dlm paper dia kata dia bukan ambik phd tapi dia ambik master of business apetah yg boleh bawa gelaran dr jugak. Yg aku tahu phd saja yg boleh bawa gelaran dr. Betul tak phD candidates

      • tsk...tsk says:

        aku pon baru 1st time dengar ‘doctor of business admin’….ade ke such thing???…ape2 jelah

      • datuk datin says:

        saya PhD candidate .. untuk pengajian selepas master (bagi business school) ada 2 pilihan untuk sambung ke peringkat lebih tinggi iaitu:

        1. PhD – Philosophy of Doctorate
        2. DBA – Doctor of Business Administration

        Bezanya:

        1. PhD lebih fokus kepada penyelidikan dan lebih akademik dan kebiasaanya diambil oleh pensyarah2 univerisiti.
        2. DBA kebiasaannya diambil oleh business professional.

        PhD/DBA kedua2 ni membawa gelaran Dr.

  23. Bunga says:

    My sister dlu study sama university dgn fadzley ni if im not mistaken, lincoln uni. Or maybe she said she knew him because they were both studying in NZ and back then there were not that many malaysian oversea students so she knew him. He was her junior. They were doing the same course. But only a year after she graduated, this fake person announced to public and start saying his has received a doctorate qualification and started giving motivational talk all over the country, let alone opening a college to accumulate a fortune. So those who pity him, open your eyes.. This guy studied at a well known uni (lincoln or otago) when thousands of malaysians have graduated from. It’s well recognised by all over the world, let alone malaysia. So it’s not his uni’s fault. This guy is a faker, liar and a huge shame to the country.

  24. fikir says:

    cari la kat google “lincoln university fake”. baca semua. universiti tu wujud. kisah sebenar empunya badan je tau…..

    • bunga says:

      fikir, uni tu mmg lah wujud. kakak saya pun grad dr sana. beratus2 student malaysia dah grad dr sana. yg menipu tu si fadzley ni. mcm saya ckp kat atas ni, dia ni blajar sama course dgn kakak saya, junior setahun. tapi setahun je lepas kakak saya grad, dia bgtau public dia da dpt doctor. gile ke apa? dah la blajar uni sama, course sama. org lain grad with degree, dia ada plus doctor plak. dia ni menipu. terima lah hakikat. saya ni dah lihat ramai betul org yg genius yg blajar oversea sbb dapat tajaan sbb layak. tade pun diorang ni sibuk g buat motivasi seluruh malaysia atau sbok2 bgtau smua org dpt dr, dapat ir ke apa ke. ni sbb nk duit dan popular lah jd mcm ni.

  25. bunga says:

    cadbury015 November 10, 2010, 12:09 am

    “Saya buat DBA dahulu, dengan sebuah private institution. Namun selepas saya cek kembali dgn kementerian 2 tahun lebih dahulu ianya dikatakan tidak diiktiraf walau pun mereka ada surat JPA pada awalnya. Jadi saya bersama rakan2 peguam sedang buat investigation terhadap institusi berkenaan :) Atas dasar itu saya tak lagi menggunakan Title ‘Dr’ sekarang ni hingga tamat PhD saya kalau tiada aral. Doakan ya! RT @ShaharuddinSams: @FazleyYaakob PhD pertama Dr dr mana? and apa tajuk dia? ”

    salah satu tweet dari fazleyYaakob.. huhu…
    Respon kepada cadbury015

    *
    bunga November 10, 2010, 6:02 am

    he responded like this? seriously?
    eee.. tgk. nampak sgt pembohong. 1.) tak bgtau nama uni. bgtau la nama uni tu kalau btul wujud. it’s not like they are going to sue him if he indeed was a student there. 2.) uni tak diiktiraf JPA? so he is basically talking about malaysia not recognised the uni (like few oversea uni) tp dia sedar tak CBC tu international news? and they cant be stupid enough to say that his doctorate was a scam instead of not recognised by the MALAYSIA government, if what he saying was true. 3.) this was revealed 2 years back n if he was truly looking for justice with what so called ‘peguam2 dia’, it should have been proven by now.

    • bunga says:

      saya copy-pasted dr ohbulan

      • mai says:

        what does he mean by ‘sehingga tamat pengajian PhD saya kalau tiada aral’???? belum tamat PhD macam mana dapat title Dr??? .. kompius kejap

        • syurga itu indah says:

          wah………………..hot..hot!! mule2 mmg aku kagum la ngn fazley yaacob ni..aku igt lg mase aku study kt uitm pahang dulu, ade la budak course lain wat program motivasi bersama “DR” fazley..berebut org beli tiket ni…siap lecturer aku pn join jugak…betapa nk gempak kedatangan die ni, smpai seminggu jadi bualan budak2 kampus….

          tp aku pn pelik plak at first place cane die cpt habis n dpt doctor…aku pk myb die ni mmg dtg dr wealth family, so mmg xde aral bab segi financial utk study non stop…tp kan kementerian pelajaran x kan xleh kesan kot?? aaaa aku tau, mgkn die ni menantu org politik yg sgt terkenal tu yg die senang nk tipu org?? (kalu btl la die tipu kn?)

  26. AKU says:

    pegi jahanam sama PHD dia .. BBC dah kata bogus betul la tuh ..BBC tue .. bukan TV3 .. tesis aku berlambak lg nk taip .. maleh taip pnjang2

  27. pelik says:

    pelik gak..tapi klu nk tau kbnrnnya en.fazley kene lh tampil utk bg pnjelasan…smaada perkara ni btul or x..nnt org rmai bt spikulasi ttg diri anda..igtlh keluarga yg tersyg..:)

  28. fadah says:

    ada duit semua boleh buat….
    betul x kawan-kawan?

  29. aku seruis says:

    malas nak buat komen lebe2… tapi mcm ni lah fadzley, aku siyes nak kasi can supayo ko bljr lagi, tp kali ni make sure uni tu iktiraf..dah dpt master /phd..baruler ko ule idup baru… k.

  30. duniaku says:

    HAHAHAHA!!

  31. juli says:

    1 je nasihat saya, kalu nk study kt IPTS tu sila check sama ada program t’sebut diiktiraf dan m’dpt akreditasi. leh check di http://www.mqa.gov.my. penting tu bg elakkan dr usaha dan duit kita sia2 camtu jer…kalau ada p’tanyaan, leh tanye saya

    • syurga itu indah says:

      betul2…skg IPTS mmg cendawan tumbuh…sian kt student…kadang2 student ni dtg dr org susah…mak bapak kt kg sggup jual lembu, tanah nk bg anak belajar…

      sian wey…

  32. Mak Minah says:

    Kiro menantu org bosa gak tu. Aihhh Malu muko den ado warihhh camni. Apo nak dikato. Dah berapo orang pi blajo kat College dio? Dah bape ribu orang pi boli Dictionary dio.?. Fuhhh kayo pakcik oii. Lamo dah kayo!

  33. hmmm ni le sbb klu nk smbg blaja kena cari kolej atau U yg reputable, bkn nk eksen tp sbb nk secured supaya tak tertipu…
    Fazley ni bdk pandai, mase SPM ari tu pun 8A. SPM wook takan menipu kot, tp pesal plak le further study kat U ntah apa2. big question mark nih… klu dia pun SPM cukup2 mkn atau fail, pahtu tetiba ble blaja smpi dpt doc falsafah leh gak trima dek akal..hmm..

  34. bunga says:

    Malu weh malu, gelar diri sendiri DR sedangkan entah ade ke tak phd tue. tgk2 master pun xder. malu weh!

  35. Gegeh says:

    Ceh patotler Semah tak suke mamat nih kawen dgn anak dia.. dah penipu rupenye

  36. ikha says:

    bende ni aku dh lame taw
    kawan aku punya kakak sedara keje dkat pjbat guaman
    so kawan2 dye sume kate dye ni dr,palsu
    mle2 aku x percaya jgak
    ble dh keluar mcm ni mknenye btllah

  37. nurelle says:

    haaaaaaaa…malu mehhhh….
    better fazley explain psl bnd ni..
    haishhhhhhh…if btol die tipu..
    bek mntk maaf cpt…..

  38. aries_april says:

    ni yg kwn i cment dkt FB i

    penah dulu attennd bengkel yg dr sherkawi AF tu..dia ckp ” i buat PHD 4 years tp ada artis tu buat PHD only a few months”…hahahha

  39. eyriqazz says:

    biar betik?kes ac mizal pula camne?arini dah kuar harian metro..

  40. anyss says:

    hishhh….jgn wt spekulasi klu xde bukti…bg pluang kt fazley explain bnda nih…

  41. ntahhapehape says:

    kena dgr kedua2 belah pihak…xtau sape mangsa kat cni..yg kesian stdnt2 kolej die yg dtg dri kg, yg bergolok bergadai sume..adik2, klu nk msuk ipts sila cek dulu btol2 ye..

    • sekadar menambah says:

      another link from BBC says:
      The executive director of a Malaysian college offering University of Wales degree courses has resigned after questions about his own qualifications.

      Fazley Yaakob, a pop star who runs the Fazley International College (FIC) in Kuala Lumpur, has two degrees from a bogus university.

      maksudnya, ‘dr’ fazley baru berhenti dari jadi direktor dan tidak langsung berikan fakta untuk mempertahankan ‘ijazah’ yang konon dimilikinya. takut nak jawab, kononnya berhenti. nampak sangat bersalah.

      read on… http://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-south-east-wales-11720878

      abg nara, pembetulan ya… bogus university bukan maksudnya ijazah tak diiktiraf tapi uni tu tak wujud langsung. kalau betul dia memang terima ijazah tu, kenapa kena resign?

  42. sakura says:

    aiiiii korang..lm tol xmnjenguk BN ni..em nk tnye korang la..sakura der bc 1 gosip ni kat aper.my
    Agak2 btol ke????huhuhu

    http://www.aper.my/group/articles/show/22?article_id=991
    RABECCA BAKAL KAHWINI DUDA

  43. jane says:

    ..baik dlm belajar atau pun berniaga ataupun ape2 perkara yg kita lakukan dlm hidup ini …jgn sekali2 kita menipu ….sebab bila allah tunjukkan kebenaran ….kita akan tanggung keaibannya…..

  44. SWEET says:

    Betul ke Fazley ni menipu?
    Kenapa Fazley buat begitu
    mmmm Entah ler para artis nih
    Macam2 kes

    • sour says:

      Mau kaya..tipu sana,tipu sini..buat kursus sana, buat kursus sini..kalau xdak Dr. depan nama tu..sapa nak datang.
      Jadi pengacara bicara siswa konon, habis stu malaysia tertipu

  45. silentgirl says:

    ahahaha…silap besar sape yg masuk FICO college ni..nape rmai sgt org keje nk mnipu je eh..aishhh~

  46. putri86 says:

    fake ke Doktor dia tu?? alahai….

    • sex and the city says:

      tu la…belajar pandai-pandai tak nak…nak main2…spm tak bagus..baru menyesal..tak dpt IPTA yang diikhtiraf kerajaan masuk IPTS fake….kesian…kesian…

      Fazley…nama je pandai…takkan tak tengok list university di dunia….and tak siasat….wujud ke tak….kalau dah pandai sangat…napa tak masuk harvard or oxford? or university yang memang famous untuk org pandai….kat malaysia pun byk university yg bagus..UM,UITM,UTM,UKM dan sewaktu dengannya..tak nak masuk…

  47. bunga says:

    org NZ November 10, 2010, 12:32 pm
    Dr Fazley belajar di Otago Uni, Wellington. Pernah bertemu di Bersatu Games 1999 dibuat di Wellington.

    Respon kepada org NZ
    bunga November 10, 2010, 12:58 pm
    haa… ade pun batch dia. sorry la my previous comment x igt lincoln or otago. thank you btulkan. tulah. dia mmg otago uni kan? sbb my sis pun jumpe time bersatu game gak

    (ini copy-pasted from ohbulan. before ni saya ckp fadzley ni blajar dkt lincoln/otago uni dkt new zealand. tak berapa nk igt uni mane satu. ni dah ada org sahkan dia otago uni. so dia ni junior my sister dlu. tapi my sister lincoln uni. buat course sama. my sister grad 1999 if im not mistaken. so he should be graduated in 2000. so if he ever been to that CAMBRIDGE UNIVERSITY for his doctorate, it means that he got that in approximately a year? or less? tapi kalau betullah kan… i bet tak senonoh gila la kalau ada uni bg ijazah kedoktoran in few months?? tp tatau la fadzley tgh pusing2 ni. jgn sampai jatuh tergolek2 dah la. tak baik tipu. x berkat)

  48. kalau dia dh tahu Phd tu tipu punya nape dia still buat ceramah motivation sinisana dgn bayaran memahal lagi tu..
    mcm dah terlambat dia mengaku benda tu semua palsu….nape tidak awal2lagi..seolah2 dia cuba mengambil kesempatan pulak…kan dia dh tergunapakai gelaran DR tu.sebelum ni..

    • jane says:

      betul tu…my cousin kerja dgn insurance company pernah jemput dia utk buat ceramah motivasi…. dia org complain tak faham ceramah dia… tak qualified kot tu org takleh faham…

  49. alang says:

    Universiti Multimedia is the best in malaysia..

  50. balkis says:

    tah2 ni bkn slh dia…dia x tau kot yg U dia 2 x diiktiraf mse mula2 tuh…

    • sekadar menambah says:

      balkis, takkan dia begitu bodoh. bapak dia orang ternama di malaysia. he’s filthy rich, boleh buat apa saja. kalau dah bapak pun somebody, takkan taknak hantar anak yang pandai (SPM dulu 8A kan?) pergi harvard atau cambridge atau paling tidak pun, London School of Economics. itu baru betul degree susah nak dapat sebab semua kat situ pandai2 + from family berada.

      sekarang berani cakap kat kosmo yang orang ramai je assume dia dapat PHD sedangkan dia hanya ambik doctorate business admin. oi hello.. kalo ko tak pernah perbetulkan andaian semua orang sebelum ni, dan ambik kesempatan pulak tu bagi ceramah sana-sini, takkan ko nak salahkan orang sebab buat assumption like that? kenapa hari ni baru nak jelaskan?

      lepas tu, pandai pulak cakap kolej tu bukan dia punya pun tapi bapak dia punya. apa ke jadah punya statement nak cover line. ko cakap je la ko beli. kenapa sebelum ni tak pernah bagi press statement kat seluruh press malaysia ni supaya jangan letak gelaran ‘dr’ dah lepas ni kat nama dia? kenapa dia biar je orang still letak gelaran tu kat nama dia sehinggalah keluar berita ni?

  51. nak komen jgaklah says:

    mmng xptutlah lau btul Fazley pakai glaran DR palsu…
    sya dri kecik g kgum ngn dia bab jdi artis yang educated….
    Fazley tlong bgi penjelsan supaya sumer orng thu ksah sbnar n xde g yang buat komen mcm2 pasal kamu…….

  52. lavender78 says:

    sy sendiri baru habis PhD di Victoria University melbourne australia setelah hampir 4 thn menyiapkannya full time. ikut pengalaman umum, scr purata 3-4 thn diperlukan utk menyiapkan PhD. nak siap lebih awal dari tu amat jarang berlaku. even kalu completed before time yg sepatutnyer pun perlu kelulusan senat sbb PhD miminum 3 thn. nak dpt doctorate tak mudah. dah hantar tesis kena tunggu examiners comments tuk lulus or gagal. lepas dah buat corrections (jika lulus with minor or major corrections) and disahkan oleh comittee then baru gelaran doktor tu dpat. so its not easy.

    cuma dulu agak terkezut gak bila dgr fazley dpt phd dia dlm ms yg singkat. it just i bersangka baik – maybe he’s simply genius thats why he can complete his phd nie early than expected. lagi pun dia mmg budak cemerlang dlm pelajaran dulukan.

    i dont want to judge him. biar siasatan dijalankan dulu. tapi..it seems that he needs to explain alot. nie melibatkan reputasi. bila dilabel liar, ni serius thing. once proved…it takes years to gain people trust again – itu pun if you fortunate enough

    • mawar berdiri says:

      So where’s the beef?

      The beef, to me, is in the way he has failed to clarify that his PhD was not obtained via traditional means, and has had no shame in using the prefix Dr in front of his name. Many people really thought he had a bog-standard PhD, and that he was an academic in that sense. I haven’t seen proof of him ever clarifying this.

      Fazley is seen as an idol for many young people, not just because he is a pop star, but because he is an “educated” young man and a resourceful entrepreneur. He is considered a motivational expert, drawing upon his experience to inspire people to succeed. But he hasn’t quite done the time, has he? There’s the swindle there, there’s the beef. Because the tragedy of this is two-fold.

      First, all he’s proven to the people he has inspired is, if you got money, anything goes in this world.

      And second, Fazley Yaakob is a smart guy. Intelligent. He scored 8As in his SPM during a time when 10As were a rarity. He was awarded a scholarship by Renong — a prestigious award for only the best — to study in New Zealand. If he wanted to do a Masters and obtain a PhD/DBA the normal way, I’d have little hesitation in saying I am pretty damn sure he would have been able to succeed. But he chose a different way.

      So, in sum

      This has got nothing to do with his college. It’s about him, and his own personal integrity.

      And as for anyone wanting to run the “ini usaha menjatuhkan usahawan Bumiputera” line — think about it: Siapa tipu siapa sebenarnya? Siapa yang jatuhkan siapa?

      “Kaum lain sedang bertepuk tangan gelakkan kita”? Memang kena gelak, sebab kita kena tipu. Jangan marah orang yang marah sebab kena tipu. Marahlah orang yang cuba menipu.

      Reflect on this: Lebih sanggupkah melihat orang ramai terus ditipu demi menjaga “maruah bangsa”? The media will spin this story a million ways to Sunday — they are already saying the BBC are out to get him. Really? The BBC? Yes I know he has four hit albums but no, he’s not that big.

      Tak perlulah keluarkan statement, Melayu nak jatuhkan Melayu. The truth is? Dia menjatuhkan diri sendiri dengan menggunakan gelaran Dr. when he had no right to it.

      Recourse

      Fazley, in his resignation statement, said nothing about denying the degrees were bogus. I take that as a tacit admission that they are. So what can he do now? Maybe do a proper Masters and PhD. Like I said, he’s smart enough. And when he’s gone through the process of doing a PhD like others have, he can finally chalk this bogus degree episode as “life experience”.

      ini semua diambil dari http://www.themalaysianinsider.com/mobile/breakingviews/article/in-defence-of-fazley-yaakob-idlan-zakaria/

  53. mamat says:

    takkan lah dia tak tau. Atau adakah dia cover line?

  54. dr sharingan says:

    i spend 7 years to get that title…….thru pain and suffering…. blood and tears……and it is all worth it….. but some guy claim ada phd in a short time and di panggil dr sepanjang masa…….dr fazley if you are true to your self be a gentleman and don`t hide behind your father`s cloak……like they berani kerana benar . takut kerana salah……….and resigning and doesn`t say a word is not a clever move……………

  55. gee_poziah says:

    hurm..tunggu jerla dia buat statement…

  56. thats really happenned..??
    we waiting…

  57. Ujang says:

    hek elehh..eden ni haa pun Dr….Dari Rombau!

  58. Peminat Dr. Fazley says:

    :) hehehehe.

    As a PhD candidate myself (student phd) i know how hard it is to get ur phd, n then kena buat VIVA presentation lagi depan all of my profs, but this fazley senang2 sj boleh dpt Dr :) hehehehe, lucu :)

    To be honest, i was surprise yg dia balik2 malaysia sj terus dpt PhD :) coz buat masters pun usually take one year and a half, and minimum phd is 2 years plus itu pun kalau org tu betul2 pandai :p but fazley dpt buat dlm masa singkat, i was like so kagum hehehehe :)

    how much isit actually Phd and Master beli ni? i know he is from a rich family, keluarga tan sri Yaakob (org kanan Dr M) bekas pengerusi PWTC ni memang berduit.

    how can someone ruined maruah their family just for a fake glory, semata2 nak org panggil dia Dr Fazley. not worth it at all.

    what buat me geram sikit ni is, ada hati Dr Fazley kata “dia sudah lama meragui institut berkenaan kerana berdasarkan maklumat yang diterima, institut itu tidak diiktiraf.” hehehehe thats BS.

    let me tell u guys something, when we choose a university for PhD, we will sit down, take a month or two see our options and discuss with someone we trust samada its a good university to enroll. we just dont masuk mana2 university and not check its credibility :)

    Just admit ur wrong la Dr Fazley, and be a man !!!!! people will respect u more if u just admit ur wrongs, rather than blaming it on the university yg u ambil that fake PhD :)

    p/s: i luve ur songs :)

    kind regards,
    Peminat No 1, Dr Fazley :)

  59. anonymous says:

    actually dh lame dgr psl bnda ni… my friend ad bgtau most of students m’sia yg study kat uk tau uni 2 x wujud.. tp mls nk ckp bnyak..
    then skarang citer ni kuar balik.. it is only the matter of time bile kite tipu bnda akn terbongkar..
    tp ksian la kan org yg admire die n pi dgr die pnyer motivational talk what so ever..
    kecewa sangat.. sbb sy slalu dngar yg die ni antara penyanyi terawal yg ade education tinggi..
    anyway, just let him explain whatever he want to explain… :)

  60. pilot darat says:

    actually dh lame dgr psl bnda ni… my friend ad bgtau few years back, most of students m’sia yg study kat uk tau uni 2 x wujud.. tp mls nk ckp bnyak..
    then skarang citer ni kuar balik.. it is only the matter of time bile kite tipu bnda akn terbongkar..
    tp ksian la kan org yg admire die n pi dgr die pnyer motivational talk what so ever..
    kecewa sangat.. sbb sy slalu dngar yg die ni antara penyanyi terawal yg ade education tinggi..
    anyway, just let him explain whatever he want to explain… :)

  61. Datuk K says:

    Hahahahahahaha….. nasib baik la Datuk Siti Nurhaliza tak kawin dgn dia dulu….. BRAVO!!! Wise move Datuk Siti!!!!

  62. […] daripada Fazley International College ni. Untuk lebih lanjut, korang boleh baca di Ohbulan dan BeautifulNara […]

  63. dr sharingan says:

    btui tu fazley, ko ngaku je lah, macam nilah, kita orang melayu, ko pun melayu, kami bangga ko pandai, tapi kami akan benci kalo ditipu orang seperti ko..mcmnilah kami lagi benci ditipu oleh bangsa sendiri..buatlah press conference, bgtau hal sebenar, come onlah, be professionla man!be gentleman!

    p/s:nyanyi lagu SERIBU KEMAAFAN waktu buat press conference..

  64. What a waste of time. You’re poor english made this article hard to read. Learn to write.

  65. Wow, this was a really quality post. In theory I’d like to write like this too – taking time and real effort to make a good article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get something done.

  66. mimi says:

    peminat Dr Fazley: i knew abt all this scam thingy frm the very beginning also..and when he came back and claimed to have received masters & doctorate in abt 2 years, i was like ‘yeahhh right!’.. to fazley yaakob & bapaknya sekali yg terlibat dari awal (yeah we know abt it datuk), makcik2 kampung yg tak bersekolah & budak2 sekolah yg masih berhingus boleh la ko tipu fazley & datuk oii..kami yg ada masters and phd ni korang nak tipu jugak ke? stock gelak aje la korang ni..dah lama aku gelakkan korang sebelum cerita ni terbongkar lagi..:-)