Written by AbangNara | February 21st, 2013

Terngiang-ngiang lagu nyanyian kumpulan Wings yang bertajuk “Hukum Karma” apabila mendengar kata-kata yang dikeluarkan oleh Almy Nadia ini. Satu nasihat yang sangat bagus buat semua pasangan kekasih yang sedang mabuk bercinta ketika ini.

almy nadia

Berkata kepada Mstar Online, Almy Nadia menasihati pasangan kekasih agar tidak sesekali mengabaikan kekasih kerana ia akan memakan diri. Kata Almy:-

Pengajaran yang boleh saya simpulkan di sini, ianya adalah hukum karma iaitu seseorang itu akan mendapat balasan terhadap apa yang telah dilakukannya. Nasihat saya, hargailah orang yang kita sayang dan janganlah sesekali mengabaikannya. Jangan nanti apabila kita memerlukan orang itu, maka dah terlambat. Selebihnya saya tidak boleh komen dan enggan masuk campur

almy nadia

Sebenarnya Abang Nara pun tak faham mengapa daripada dulu Fizz Fairuz tak masuk meminang je si Almy Nadia ini. Cun pun dah cun. Putih pun putih. Memang cantiklah kesimpulannya. Sekarang ini tak pasal-pasal timbul kontroversi. Kalau dah kahwin dengan Almy dulu kan senang cerita. Mungkin ini yang dikatakan tiada jodoh kot.

P.S: Patung teddy bear versi zombie

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

78 responses to Ia Adalah Hukum Karma – Almy Nadia

  1. ProfHariz says:

    Dalam islam ia adalah “pembalasan” namun ia bukanlah pembalasan dendam, ia adalah berkaitan dengan keadilan.

    0

    0
    • ila says:

      tersenyum tatkala membaca komen sinis almy nadia nih… setiap yg berlaku ada hikmahnya… takdir yg baik utk almy,,, pengajaran yg jelas utk fizz & peringatan juga buat kita semua… #yg baik tetap dibalas baik… sebaliknya pasti akan dibalas yg sama… Allah itu Adil!… #

      0

      0
    • Tuihh says:

      khakk tuih

      0

      0
    • cik embun says:

      Terbaikkk dari almy!

      0

      0
    • n says:

      “Jangan nanti apabila kita memerlukan orang itu, maka dah terlambat. Selebihnya saya tidak boleh komen dan enggan masuk campur” – Sokong Almy. tak payah nak msuk campur or ambik tau dah pasal Fizz tu..U deserved someone better out there..

      0

      0
    • budak nak belajar says:

      kepada kak almy, harap tidak lg diguna istilah “hukum karma” itu kerana ianya tiada dalam ajaran islam. ia diguna pakai oleh penganut agama hindu dan budha di mana maksudnya adalah “kelahiran semula”. dalam islam tiada istilah kelahiran semula. jd bimbang jika mempercayai hukum karma, seolah kite mempercayai kelahiran semula. akidah boleh terpesong. sekadar berkgsi apa yg saya tahu. mf jika tersilap kefahaman. diharap kak almy tabah selalu..

      0

      0
  2. ProfHariz says:

    Firman Allah swt dalam Surah Az-Zalzalah ayat 99:7-8 maksudnya: Barang siapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarah pun, niscaya dia akan melihat (balasan) nya. Dan barang siapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarah pun, niscaya dia akan melihat (balasan) nya pula.

    Jelas !

    0

    0
    • Miamor says:

      what goes around comes back around.. :)
      dah la almy..teruskan hidup awk.biar la cinta tiga segi ni kekal antara ramly.azlyn.ff..
      biar je dorang memberi kenyataan bls antara satu sama lain.tak lama keluar pulak isteri tua ramly.. bersyukurlah Allah tunjukkan dia bukan yg terbaik utk awk..

      0

      0
    • Nora Cheese Danish says:

      Adoi…Definition karma pun korang nak debate. Pembalasan Allah ke, Karma ke… semua paham maksud dia. Relaxlah… It’s just SEMANTICS people!

      0

      0
  3. DOREmon says:

    ade hikmah apa yang berlaku .. berdoalah ape yang terbaik.. moge2 almy mendapat jodoh yang lebih baik :) amin dan berubah ke arah yang lebih baik..FF pn anggap la semua tu ujian dari-NYA agar kite akan jadi insan yang lebih baik..jadikan pengajaran.

    0

    0
  4. Aku la sape lagi says:

    Cayalah Almy Nadia!

    0

    0
  5. no komen tapi i komen says:

    asyik cakap taknak masuk campur..tapi masuk campur gak..bagi komen jugak..jangan sampai org naik benci..ke almy ni kena buatan orang jugak? heh

    0

    0
    • RINIE says:

      dah wrtawan pn ngok jgk , si almy ckap tak nak komen , yg g tanya lg tu nape? so almy jwb je la wlaupun ckit , lenkali tak usah tya bla org tak nak layan , huhu

      0

      0
    • komen la says:

      confirm2 la wartawan dok call2 dia tanya itu ini.. nak taknak terpaksa la kasi jawapan untuk dorg tulis kalau x mengamuk la si wartawan2 di malaysia ni..

      0

      0
    • juju says:

      pebende la ko ni, da name artis, mesti la wartawan still nk kacau die gak, kang kalo x respond, kate sombong plk.. ko mane tau, ko bukan artis. haha..

      0

      0
    • mak c kina says:

      ko xtau ke wartawan kat msia ni sume sengal2…dijawab kte la sibuk wat statement sne sni,xdijawab nanti ckp artis xbg kerjasama..lari dari wartawan…ble retis marah,tau plak sentap!..kuar paper tajuk ‘retis baling botol’ , ‘retis xjawab kol’…nmpk buruk je retis ni…tp wartawan sndr yg carik mslh…

      0

      0
  6. ~ saya ~ says:

    sebenarnya tak de istilah hukum karma kt dunia ni… sebaliknya, semua yg terjadi adalah ujian dari Allah untuk menguji sejauh mana kesabaran kita untuk menghadapi & menanganinya..

    FF sedang di uji.. AN pn sedang di uji.. berbaliklah pd agama. berhenti dari saling tuduh menuduh. Allah maha mengetahui segala yg nyata mahupun yg tersembunyi. pasti ada hikmah di sebalik semua ini..

    0

    0
  7. starshine says:

    Jodoh itukan ditangan tuhan…jgn di paksa jgn di tanya kenapa ke apa ke..itu semua kerja ALLAH…kerja kita didunia ni hanya untuk menyembah ALLAH…ingt ALLAH..takut pada ALLAH..cuma yg kita perlu buat tadah tangan dan berdoa padaNya sahaja..yg penting hati kita kena betul2 yakin kepada Allah..hati kena betul2 ikhlas..HATI kena betul2 percaya hanya ALLAH yng merancang dan penentu segalanya untuk kita…… :)

    0

    0
  8. ak la says:

    hukum karma ni bkn dlm agama hindu ke? dalam islam xde pon karma2 ni

    0

    0
    • kakroma says:

      yep~ I seriously hold grudge towards people who believe in karma. Haha. I thought I learned in Islamic Education we have Qada’ dan Qadar :)

      0

      0
  9. lalalila says:

    semoga segala masalah dapat ditangani dgn baek..ckp lebih2 pn xboleh jgk sb kite xtau ape2..hnye dpt bg semangat jer kt almy n fizz..moga ade jalan yg terbaik utk kalian berdua..aminn…

    0

    0
  10. ikan buntal says:

    BAGUS. TETAPKN PENDIRIAN.

    0

    0
  11. Zaza Muhammad says:

    Kite org Islam.. mana ade hukum karma dik, tu kepercayaan hindu. Qada’ dan Qadar yg sebetulnya. Sblm ni, rase simpati tol ngan Almy, dah lama sayang menyayangi, tetiba jadi camni. Tapi bila cara dia ckp mcm org tak percayakan Allah, lebih percayakan hukum karma drpd qada’ & qada, yg ble terjejas iman, no wonderlah Allah uji dia dgn cara begini & no wonderlah Allah tidak gerakkan hati Fizz supaya melamar dia dr dulu.. harap2 Almy turut muhasabah diri, nmpknye there’s something wrong somewhere with her too ….wallahualam…

    0

    0
    • Jiji says:

      Tak baiknya nak berprasangka buruk macam tu, cik kak.
      Awak dan saya, orang Islam kena percaya bahawa ketentuan Allah itu yang terbaik bagi hamba-Nya, itu semua ujian bagi hamba-Nya,
      Orang sedang ditimpa musibah, dan awak judge dia this and that berdasarkan sepotong ayat yang di quote kan, itu adalah kurang elok.
      Menjaga hati sesama muslim pun ada pahalanya :)

      0

      0
    • mizz says:

      lar cpt sgt melatah ko ni kak…akak aggp mcm dia tak percayakan Allah tu pun dah kira menuduh berdasarkan perkataan trsbt…muhasabah diri sndr dl ye kak…menegur tak salah..there something wrong somewhere with akk ni sbnryer…wallahualam…

      0

      0
    • akmal says:

      tapi kifarah tu ade….kalau kite buat jahat, mungkin Allah bls kat dunia sb sayang kat kite. Kalau Allah balas kat dunia kurang sket sakitnya bbanding kat akhirat….

      0

      0
    • zaza muhammad insan 2 alam says:

      zaza muhammad mesti ko suku kaum perempuan isteri org kn…rase ye ko yg kna munasabah diri ko…..

      0

      0
    • hoi says:

      laaaa.tak semestinya dia sebut hukum karma,maksudnya dia tak percayakan Allah.kadang2 orang just guna term karma tu je,sbb perkataan tu lebih general.ingatkan akak zaza muhammad ni byk ilmu,tp gaya komen tu mcm narrow minded je.

      0

      0
      • org melayu kita byk alasan says:

        sebab tu la kalimah Allah org suka2 buat main..sebab ramai orang macam kamu ni…jangan ko nak halalkan benda yang haram..kalau ko minum air kosong tapi ko cakap ko tengah minum arak pun jatuh berdosa. lagi baik narrow minded dari jahil

        0

        0
  12. kentut sikit says:

    almy diam2 je..menikuskan diri je..biokan si tiga org tu berperang mulut..almy xpyh komen2 lg kang almy plak terjebak dlm kancah kebusukan perangai mereka ber3

    0

    0
  13. Anonymous says:

    ALMY…pas ni jgn cakap apa2 ye…diam jer…cari orang lain jer dari si mamat y x berguna tu…aku rasa la..bekas tunang fizz sihir fizz n fizz plk sihir bekas tunang dia..tu la pasal dua2 jadi bengong……….

    0

    0
  14. Anonymous says:

    abg nara.. kenapa kadang2 bukak page ni pegi ke applikasi mobile? x bestla…

    0

    0
  15. mizz says:

    anggap jelah maksud almy tu ianya pembalasan pd fizz…yg penting kt tak taksub pd kepercayaan agama tersebut… harap almy berhati2 dgn ayat2 yg diutarakan sbb ada pembaca yg terlebih cerdik kat cni…mana yg salah kt betulkan ye dak…

    0

    0
  16. hoi says:

    amboii nara putih pn putih klu hitam xcun la ye…puiii….

    0

    0
  17. missdizzy says:

    So Abang Nara… obviously “Cun” dan “Putih” sajelah requirement Abang (pada belah perempuan shj) untuk berkahwin… ? :) Hahaha… (insert muka “B***h Please”)

    0

    0
  18. miss mong says:

    wartawan pn tk pyh pegi tnya si almy tu lg..biar la dia idup tenang.kn ntah apa2 plk cite kuar pasni

    0

    0
  19. Burberry says:

    almy, lepas ni tolong jangan bagi statement apa2..awak tu dah selamat..biar pi 3 orang tu yang menjawab….

    0

    0
    • mizz says:

      aku pun setuju…baik almy senyap je bagus…bg ‘no komen’ pun jadilah sbb skgni ada mata2 sdg mencari point kesilapan almy pulak…x pasal2 aku bg komen dlm mobile kejadah ni…haihh (nara tutp menatang ni bolee takkk…taulah org xde smart phone)

      0

      0
      • Sweet minah jambu merah biru says:

        betol tu mizz minah jambu stuju dudok diam diam one koner lagiiiii bagos !! ape2 pon biar si fiz yg urus masaalah dia sendiri pasal dia sendiri yg cari masaalah …..dh tau diri tu salah dia leh tudoh pulak yg pompan ni bini orangggggggg ! dia tau semua orang hentam dia gara gara isu bertunang yg di rahsia kn tu PADAN MUKA LU FIZ HUH !!

        0

        0
  20. miss anon says:

    no such thing as hukum karma ye dik..tapi takpelah, kami faham apa maksud kamu ..lepas ni, ada baiknya jika kamu berdiam saje..diam lebih baik :)

    0

    0
  21. saya lalala.. says:

    takde insan suci yg tak pernah punya mase lampau dan takde insan berdosa takde mase depan… mende daa jadi… harap yg salah tu perbetulkan laa… tak pyh tuduh menuduh.. fitnah sane sini… hukum karma bagai… yg buruk tu dr kite semua… ape yg Allah tunjukkan tu semua pun peringatan tuk kite… bertobat laa mereka yg tlibat… kite yg ikut perkembangan drama ni pon hampir2 tersesat memikirkn sape salah sape tak… astagfirullah…. huhu…

    0

    0
  22. Oprah Winfrey says:

    Seseorang lelaki/wanita tu memilih untuk hidup dengan seseorang tu secara sah bukan sebab cantik sahaja Bang Nara oi. Banyak faktor lain. Kalau semua cukup lengkap bab agama dan duniawi, tapi tak serasi pun susah juga…

    0

    0
  23. kakak says:

    alaaaa.. fizz tuh dh termalu camni tiba2 plk ckp kna bomoh bagai… nk jgak kasi bomoh glemer… almy ko jgn nk lmbut ati dh ngn dia.. carila yg lbh baik.. in shaa Allah

    0

    0
  24. . says:

    fizz kena sihir..
    ex tunang kena sihir..
    pas ni sape plk y kena sihir…..
    nti keluo cite datok y d perkatakan plk kena sihir n x ingat apa y dia cakap….
    lama tiga2 eko ni masuk tanjung rambutan…
    berakhir la episod cinta sihir…..

    0

    0
    • matabiru says:

      lawak gler bce komen ni…bkn tu je,nnt kite sume yg bce pn rasa mcm kene sihir n xingt ape yg kite type..last2 sume pakat rmai2 p tnjug rmbutan,dlm tu nnt leh la smbug gosip blek..ye dak…hehe…

      0

      0
      • ultrasurf says:

        aku pun suka dgn komen nih… ekekekke…
        yg bce yg komen smua msuk tnjung rmbutan… smua psl kes fizz dgn tunang dia…

        0

        0
  25. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    si almy ni tolonglah….hari tu bagi statement apa tah pastu ckp xnak komen lagi…tup2 hari nie komen lagi pulak pasal karma watever but still said xnak komen lagi (Selebihnya saya tidak boleh komen dan enggan masuk campur)

    jgn sampai org meluat dgn kau pulak sudahlah ye almy…watever…apa pun, padan muka kau kena dump dek si idong kembang telinga capang tuh….watever

    0

    0
  26. insan says:

    bukan hukum karma..tapi qada’ dan qadar..
    salam nara..tukar sikit..kurang2 kan post yg dedah2 nih..takpe rating turun sikit, asal kan lebih berkat..

    0

    0
  27. Fiz Fairuz hampeh bangangs says:

    Aku setuju giler dgn apa yg Almy cakap….cuma aku langsung x setuju dgn hukum karma, weiii dalam Islam mana ada karma2 ni sume… Karma tu kepercayaan Buddha lah…sekian terima kasih.

    0

    0
    • Sweet minah jambu merah biru says:

      daripada mana datang nye HUKOM KARMA NI ? boleh kasitau tk ? kt dalam Al Quraan ada sebot ? tolong terang kn kt minah jambu ni ….asek asek sebot HUKOM KARMA HUKOM KARMA nk tau jugak ape tu HUKOM KARMA al maklom lah minah jambu lom blaja lagi pasal hukom hukom karma ni ..

      0

      0
  28. ustajah laa sangat says:

    sentiasa bringat2 la sesama kita..Tuhan sntiasa byr CASH ats sgala pbuatan kita…jgn aniaya anak dara org…

    0

    0
  29. ditto says:

    wartawan – dh mmg job dia cari hot story.. mmg akan dok tyaaaaaaa almy la fizz la
    almy – mmg xnk masuk cmpur.. tp klu dh asik di tya2, terluah gak apa yg tbuku..
    fizz – lg xbley pakai, org klu dh kena buatan org kononnya,,wlu tau itu bini org.. apa heran..nak dia nak jugak.. ini ttba sedar ???? apa kesss
    xtunang fizz – agak2lah nak menderem.. carilah yg ontok2 sket.. kaya ke, hensem ke..ini fizz ????????
    korang ?????? — baca dan baca lah lagi… hehehe

    0

    0
  30. TopiPinkMakcikBedah says:

    Kadang2 kita hanya terbiasa guna ayat hukum karma tu.. tanpa niat ikut pegangan agama hindu.. bila sebut karma.. ramai orang tau quotes tentang what goes around comes around… jangan la ambik serius sangat…. menegur tu perlu biar cara yang bijak… dapat orang lebih pandai ni pun kadang2 macam… haihhhh jugak…

    0

    0
    • hoi says:

      betullllllllllllllllllll!ntah2 yang dok tegur2 tu baru je tau maksud hukum karma tu semua,dah sebok2 nk kondem orang.please la.

      0

      0
  31. Minahjalansenget says:

    Abgnara… Nk kawen ni tak semestinya kena cun + putih aja… Yg paling penting sahsiah diri… Yg tu kita kena utamakan sblm kawen…kalau harap cun aja…hmmmmm…

    0

    0
  32. mimi says:

    kulit melayu putih ek? oooo…..rabun rupenye kamu2 semua….haha.

    tapi kenape 70% tetamu allah di mekah berkulit gelap?

    putih tu suci ek? oooo baru tau….

    0

    0
  33. danial_love says:

    fizz…fizz..bini orang di seberang benua nampak..gadis cantik didepan mata tak nampak..mungkin jodohnya lps ni dengan alien dari planet Pluto yg matanya telah sempat merakamkan merentasi tujuh benua dan tujuh galaksi.

    0

    0
  34. lolulu says:

    india je percaya HUKUM KARMA.. DLM ISLAM xde.. tu sume DUGAAN.. bodoh btol statement pompuan ni

    0

    0
  35. cahaya says:

    almy, sy simpati dgn nsib awk.mmg sedih bila org kita syg xhargai & sakiti hati kita.
    ramai org simpati dkt awk.
    tapi saya rsa lepas ni klo wartawan mntk komen, better awk kta “no comment”.
    sbb kadg2 wartawan ni yg akan putar belit ayat awk & lama2 akan terslh tafsir bila masing2 pakat lawan statement.
    jgn jd mcm shila amzah & abby abadi..mula2 org simpati, lama2 geli.
    Kuat kn diri & biarkan kisah psl diorg salah diri sesama sdri .
    Semoga almy bertemu jodoh dgn org yg yg better & harga dri awk ^^

    0

    0
  36. Kak Sofa says:

    ” Cun pun dah cun. Putih pun putih.” Apa punya banganglah statement Nara ni, apa, kalau pompuan kulit gelap tu tak cun lah???

    0

    0
    • Anonymous says:

      ditto! i was about to say the same thing.. Nara, sometimes, the way you write reflects who you are~~

      0

      0
  37. Seseorang says:

    dalam Islam mana ada HUKUM KARMA cik kak Almy Nadia oi!
    dalam Islam ada Qada dan Qadar.
    kenapa percaya KARMA instead of QADA dan QADAR?
    HINDU yes HUKUM KARMA. BUT ISLAM NO!

    0

    0
  38. cincinsakti says:

    aiyoo..
    karma is just a figure of speech. mcm korang yg ckp ‘what goes around, comes around’.
    i am sure Almy Nadia bukan beragama Hindu atau Buddha, and she is just speaking on the thought of, ‘what Fizz Fairuz buat pada die, Fizz Fairuz dapat semula’.

    Mungkin si Almy ni tak tahu yang Karma adalah salah satu kepercayaan dalam agama Hindu dan Buddha. Yang mana dia mungkin pikir, karma adalah salah satu perkataan biasa dalam bahasa melayu/ bahasa inggeris yang bermaksud ‘kau buat kat aku ek, nah amek ni, tuhan bayar cash kat kau!’. Maafkan la Almy ni. janganla tros kau kata dia tu.

    jangan la too literal. Bersangka baikla.

    And I think, konsep ‘balasan Allah di dunia akibat dosa yang dilakukan oleh seorang hambanya’ adalah dipanggil Kifarah.

    Thank you and selamat hari Jumaat, boys and girls.

    0

    0
  39. SOO WIN CHEE says:

    wei…balasan tuhan…no sihir sihir…tuhan tunjukkan hati sebenar fizz fairuz…opportunist kan…gamaknya dia ingat Almy tu bodoh melopong nak tunggu dia…org pompuan takde maruah ke fizz?

    0

    0
  40. gigi emas says:

    Padan Muka Jantan Sudal tu…..hahahahhahhahhhahahhahha

    0

    0
  41. lis says:

    InsyaAllah..pasti akan bertemu dgn yg lebih baik..lupakan org yg tak tahu menghargai ikatan 7 thn tu..sesungguhnye mmg sukar kerana pernah melaluinye..kisah yg sama alasan yg sama..(kartun je alasan mcm tu)..skrg dah happy sbb bertemu yg insan yg sanggup terima diri ini seadanya..Alhamdulillah..jodoh

    0

    0
  42. jijah says:

    aku penah mengalami situasi yg same mcm ko almy…mmg pdn muke ex aku 2…n skrg aku dh nk kawen ngn org len…n aku dgr cte ex aku tu plak dh kne tggal ngn pompuan yg die dok gle mse ngh kapel ngn aku dl…ko jgn balik kt fizz tu almy…ko kawen je ngn org len..yg reti hrgai ko…

    0

    0
  43. Anonymous says:

    tiada karma dalam islam…harap betulkan ayat. karma itu dgunakan oleh agama lain…

    0

    0
  44. sheila says:

    hukum karma…. almy bercakap mcm 2 serupa mcm bercakap pada diri sendiri….

    0

    0
  45. ayu says:

    setuju sgt2 ngn kate2 almy..ni namanyer hukum karma..sb 2 la hdup kt dunia ni jgn sesekali wt jahat kt org..allah 2 maha adil:-) setiap ape y kite lakukan kt dunia ni pasti ade pembalasan xkire baik @jahat

    0

    0