Written by serenity | October 4th, 2013

Di alam maya, ada manusia yang memakai identiti orang lain. Jangan sangka avatar yang digunakan di media sosial itu ialah wajah sebenar, kemungkinan gambar yang dipaparkan dicuri dari orang lain.

Sebelum ini, sekitar tahun 2008, penulis blog yang menamakan dirinya Maya Darina Dahlan Hain yang menulis di madarina.blogdrive.com, pernah kantoi apabila dia sebenarnya tidak wujud, walaupun telah menjalin hubungan dengan pelakon Pierre Andre dan Maya Darina juga mendakwa menjalin hubungan dengan SM Nasaruddin SM Nasimuddin, yang pada masa itu ialah teman lelaki Marion Caunter.

Sebelum ini juga, kecoh apabila penulis blog kisah cinta yang dikatakan kisah realiti, iaitu Bvlgarigirl yang menulis di bvlgarigirl.blogspot.com juga telah kantoi. Beliau dikatakan tidak wujud, sebaliknya hanyalah satu identiti yang dicipta oleh seseorang untuk melakukan blog jualan yang juga milik individu yang sama.

Apabila penipuan diketahui, kedua individu ini berusaha untuk memadamkan semua bukti mengenai kisah fantasi mereka dari alam maya dan menghilangkan diri.

Apakah kaitan dua kisah ini dengan kisah yang hendak kami sampaikan? Untuk makluman anda, baru-baru ini pemain bolasepak tempatan terkenal, Mohd Asraruddin Putra Omar (juga pemain bolasepak negeri Selangor dan kebangsaan) telah memberi mesej secara terbuka didakwa sebagai ‘my love’ kepada seorang wanita yang dikatakan kekasihnya, yang bernama Lela Jamaluddin di Instagram.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Ramai yang menganggap Lela Jamaluddin menggunakan gaya bahasa yang terlalu kasar untuk seorang perempuan belia, namun secara defensif apabila perkara ini diajukan kepadanya, Lela Jamaluddin menafikannya. Lela banyak memuat naik gambar yang didakwa dirinya melakukan pelbagai aktiviti seharian, namun menyangkal habis-habisan yang dia sebenarnya seorang yang ‘palsu’.
Untuk itu pengguna Forum Cari yang terkenal dengan kebolehan penyiasatan online telah menyiasat milik siapa sebenarnya wajah di sebalik nama Lela Jamaluddin.
Siasatan mereka tidak mengecewakan. Lela Jamaluddin, atau siapa saja disebaliknya didapati menggunakan gambar-gambar seorang wanita yang tinggal di Kota Kinabalu, Sabah, yang hanya dikenali dengan nama Olivia. Olivia berasal dari Tanjung Aru dan sudah mempunyai teman lelaki. Nampaknya, Olivia juga tidak mengetahui tentang gambarnya yang dicuri dan digunakan oleh orang lain.

Mengikut siasatan awal, Lela Jamaluddin sebenarnya cuba untuk memikat Mohd Aidil Zafuan Mohd Radzak, pemain pertahanan pasukan bola sepak kebangsaan yang juga bekas suami Rita Rudaini, tetapi nampaknya Asraruddin yang tersangkut.

Apakah Asraruddin sebenarnya telah berjumpa dengan wanita ini sebelum memanggilnya ‘my love’? Atau ini satu lagi kisah mirip kisah cinta online Maya Darina Dahlan Hain? Hanya mereka dan tuhan yang tahu jawapannya.

Kredit kepada Team CSI Cari untuk kesemua maklumat ini.


Pas masuk percuma Inspitari 2013 diedarkan untuk hari terakhir iaitu hari ini. Cepat, dapatkan sebelum kehabisan!

123 responses to (GOSIP)Kekasih Maya Mohd Asraruddin Putra Omar Tidak Wujud Di Dunia Realiti?

  1. YAYUNK says:

    NO 1

    0

    0
    • ah, bebal. dan pemain bolasepak ni tak glamour.

      0

      0
      • Halimah says:

        hahahaha.. betul2.. aku skodeng twitter minah ni dah mcm syok sendiri.. takde sapa pun yg kenal dia.. sedih! nk gila glamour sgt.. yg paling kesian pemain bola itu lerr… nampak dahi licin di alam maya dah ketaq kepala lutut.. pdn la muka!

        0

        0
        • hani says:

          limah.. aku pun dah tgk pic dia kt twitter.. yg paling tak tahan pic kat melbourne dia berbunyi “i in Melbourne”.. patut soh langgan astro ceria ni tgk ohmyEnglish!

          0

          0
        • huhuhuhu says:

          kawan aku dia ada banyak followers kat Twiiter, tapi dia ni tak letak pun link FB dia kt Twitter sebab dia nak privasi, tiba2 ada mangkuk ni create satu FB palsu, letak nama dia, kira nak ambik kesempatan, kat fake FB tu..mangkuk tu update benda bukan2, kesian kat kawan aku…tak pasal2 kena tuduh menipu. kalau nampak FB yg pelik2 tu hati2..tu mungkin fake akaun bukannya owner yg sebenar.

          0

          0
        • Anonymous says:

          out topic jap…dalam ramai2 followers A, mesti ada sorang dua yg bangang pergi buat nama sama dengan dgn A, bukan setakat nama je sama. bila orang tanya ni A original ke…si clone tu akan cakap dia A, padahal A yg ori tak tahu apa2 pun. so kalau nampak acc tu tak update ker, ada sikit je gambar…memang confirm tu fake acc.

          0

          0
        • ingat ko boleh jadi jejariruncing ke? fakyu

          0

          0
        • Maria Mersadis says:

          ade aku kesah ? dah la gemuk . Bini matyo lg cantek .

          0

          0
        • bini matyo cantik ke? perangai serupa fakyu

          0

          0
        • Neeolgak says:

          Ya ya..saya percaya…

          0

          0
        • Aaron Aziz says:

          Cam bini aku,,
          klik me pliss…

          0

          0
      • lelajimak says:

        maaflah semua…..lela terpaksa gunekan fake picture sebab muke lela seiras benar dengan bini matyo…lela takut kalau lela berkeras tunjuk picture lela….lela kene bahan dan ugutan bunuh oleh masyarakat mlaysia..MAAFKAN LELA BANG!!!!!!

        0

        0
      • dena says:

        jangan senang2 nk bodohkan orang… sumer org pernah tersilap…mungkin kali ni turn asrarusin yg tersilap… kita tak kena boleh ckp mcm2.. mungkin da jatuh hati tengok comey si olivia ni..serius olivia ni comel…bukan die sorang yg jenis terus bekenan tgok org cantik…pemilik name lelajamaluddin tu mungkin jugak perempuan tp perwatakan die mungkin berbeza la aku rase..aku tak fikir die lelaki… kalau da panggil ‘my love’ takkan tak pernah call kot walaupun tak pernah jumpe,,,, tp pompuan tu cakap die org jb je…kenapalah tak ajak jumpe dulu…tak terfikir kot….kesian ko asrar…

        jadikan pengajaran….comel mcm mane pun kt gambar,suara sedap mcm mane pon kt fon..jumpe la… jangan tersilap lg… ramai jugak pompuan jadian yg comel ngalahkan pompuan, suara pun da mcm siti…

        0

        0
      • K.A.A says:

        sekarang ni zaman bahaya betol… lelaki ke pompuan kalo x hati2 akan mudah tertipu… kena jumpa dulu baru tahu kebenaran…

        0

        0
      • Cat Fish says:

        hurmm..kena call Nev from MTV cat fish punya show untuk selesaikan masalah ini..aheheh.
        ade jugak kan fakerssss perasan gini..yang jejantan pun satu…

        0

        0
    • papamok says:

      kau bodoh. pemain bola sepak ni pun bodoh. hahaha

      0

      0
      • buluh perindu says:

        bahana nak awek cantik
        rupanya2 sebaliknya nyah..auuwww
        siapa tau kan
        dun judge person by face
        lawa x semestinya baik..mcm bini matyoooo
        hambek kau..nk awek cumil putih dah orang lain rupanya

        0

        0
  2. mayo says:

    jangan malu kan diri sendri bole x?? kemaruk sangat nak bergirl friend padahal xpenah jumpa face to face… *facepalm

    0

    0
  3. kahkahkahkahkah says:

    cerita ni mmg legendddd!! akan dikenang sentiasa oleh footballer malaysia… ASRA, LAWAN PEDANGGGGGGGG la ko nnti 1st night!!! kahkahkah.. tu laaaa… berlagak sgt!!! nah habuannn… mohon bersara je la bola2 segala.. ko pegi sepak bola si pondan tu je laaaa lg bagusss…. pondan tu mulut mcm bugimaaaaaaaa… low classs!!!

    thanks nara creditkan kat forum sbb dorang susah payah siasat kes ni!!! TAHNIAH GENG CSI FORUM CARI….

    0

    0
    • hahaha semua spesis macam Olga, Natasha dan Fahrin Ahmad pengomen tegar dlm page Nara ni.

      0

      0
      • gatal tengkok mu says:

        banyak kes yang aku dengar, kena tipu lama jugak la..
        bila nak jumpa je, diorang cakap mak sakit la..
        mak mati la..kawan eksiden la..semata-mata nak
        elak dari jumpa..

        tu yang sampai kena tipu idup2..

        0

        0
  4. K says:

    Dah lah yg menyamar tu pondan..sedeh..

    0

    0
  5. nev says:

    catfish..

    0

    0
  6. berlari says:

    Kat fb berlambak guna muka org lain.. Takde keyakinan diri ke sampai nak kene guna gmbar org lain? Org zaman skrg desperado tak bertempat!

    0

    0
    • K says:

      Ini msalah tpaksa sbb yg myamar tu pondan!!

      0

      0
    • semah says:

      @berlari…kalau setakat guna saje tak pe kot, macam saya guna gambar Mila Kunis sbg avatar…so awk nak kata saya ni tak ada keyakinan diri.?? sebenarnya ada manusia tak suka letak gambar sendiri sebab tak nak kena kacau atau mungkin jenis yg tak suka attention bukannya desperate. jangan samakan kes Mohd Asraruddin ni dengan org lain.

      0

      0
      • berlari says:

        To semah..

        Tak ckp semua.. Skrg ni kan nara cerita pasal diorang ni.. So sy tujukan komen sy pada diorang je.. Kalau awk tak menipu org dgn guna gmbar org lain bagus lah.. ^_^

        0

        0
        • Anonymous says:

          “Kat fb berlambak guna muka org lain” <<<<<< statement kau tu macam tuju kat orang ramai je kan, hoi tak semua orang suka attention lah.

          0

          0
        • Anonymous says:

          hahaha…berlari lain kali cakap biar jelas, komen kau yg first tu macam kau tujukan kat semua orang, tu mereka salah paham

          0

          0
        • semah says:

          @berlari….opppssss sorry, mati2 saya ingat awk cakap kat org lain, jangan marah yer

          0

          0
      • Anonymous says:

        aku pun guna gambar brad pitt sebab aku minat brad pitt BUKANNYA tak ada keyakinan diri. kalau macam tu suruh FB setting semua orang wajib guna gambar sendiri….kalau guna gambar orang lain tu bermakna tak ada keyakinan diri, adoiiiii mati lah macam tuh

        0

        0
        • berlari says:

          Choiiii…. Kalau kau tak mengorat org guna gambar org lain tak kesah laa… Kes skrg ni bercinta tp guna pic org lain.. Kalau nak bercinta ke ape ke tnjuk gmbar sndiri.. Tak payah yo yo o nak mengaku gmbar cun/hensem tu gmbar korang.. Faham tak? Kau guna gmbar brad pitt tp kalau ade yg percaya tu gmbar kau mmg nokrom la org tu.. Maksud takde keyakinan tu, kau beria ckp gmbar cun/hensem tu gmbar kau utk bercinta.. Kalau kau takde motif, just for fun pakai pic org lain tak kesah laaa…

          0

          0
        • Meja says:

          Yang pnas bontot dgn statement berlari ni mesti tak faham maksud berlari……. Kahkahkah…..

          0

          0
      • one piece says:

        poyo lah berlari ni….abs tu aku guna gambar One Piece ni macam mana pulak ?? tak ada keyakinan diri jugak ke ????????????? kalau nak cakap orang tak ada keyakinan diri tu mention lah pasal kes ni jer BUKAN mention org zaman skrg

        0

        0
        • berlari says:

          To one piece:

          Alahai.. Apesal la kau tak fhm ape maksud aku tu.. Kes ni bdk pmpuan ni guna gmbar perempuan lain kan? N komen aku tdi pun ckp “Kat fb berlambak guna muka org lain” kan? Kau guna gmbar kartun pastu ade ke yg pcaya tu real pic kau? Maksud aku kt fb byk org guna pic org lain just utk kes2 mcm ni…

          0

          0
        • Salehudin says:

          berlari.. fitnah itu dosa.. mana ko tahu berlambak kat fb tu guna gambar org lain? ko ada 4 saksi yg adil ke? kalau salah dah jatuh fitnah namanya…

          0

          0
        • one piece says:

          ok…aku salah faham, maafkan aku yer, aku keliru sebab kau state….””Kat fb berlambak guna muka org lain.. Takde keyakinan diri ke sampai nak kene guna gmbar org lain?”””, hahahahahhaha, ayat tu yg buat aku salah faham

          0

          0
        • berlari says:

          Salehudin:

          Mane ade aku fitnah.. Kau tau page dragon force dgn rilekscrew kt fb? Byk org mntak tolong page tu hack mane2 fb yg ada guna pic diorang.. Kwn aku smpai buat report polis sbb ada org curi gmbar dia n duk menggatal kt fb.. Bila tanya elok2 masing2 mengaku tu pic diorang.. Bila dah kantoi diam seribu bahasa… Aku tak ckp semua yg ada fb guna pic org.. Aku ckp berlambak.. Lebih dri 10 tu kira byk la kan? Itu yg aku tau.. Yg tak tau entah la..

          0

          0
        • ckin says:

          Tak paham aku, kenapa nak terasa dgn statement @berlari..? Apa yg dia ckp ada betulnye kot sbb pengalaman dari kes kwn die. Nak buat apa terasa? Kan ltk gambar ats niat masing2..korang sendiri je yg tau tahap mana keyakinan diri sendiri..anyway, orang yg yakin diri sendiri takkan amek pusing kata2 org lain~so pikir2 la sendiri yek. Ramai org letak gmba sendiri pun ada jugak hakikatnye kat dunia realiti kurang keyakinan diri..

          p/s klu betul pun pakai avatar/gmbo org lain, xperlu nk marah berlari sbb die x mention pun nama korang2 yg terasa ni..die ckp berlambak je~ haihh

          0

          0
      • Anonymous says:

        akak pun letak gamba eva mendez
        tu tak kira menipu la kan sebab
        1. pnah dengar eva mendez cakap melayu ka?
        2. er tu ja la point dia

        0

        0
    • propa says:

      Org melayu nak kene suap masuk mulut sampai kenyang baru diorang faham cik berlari. Punca utama melayu mundur sbb suka putar belitkan kenyataan org. Sbb tu ramai reporter melayu. Ni kenyataan okay! Sape nak serang aku? Meh3!!

      0

      0
    • mart says:

      Y terase ngn komen belari 2 pkai pic org len jgk ke?

      0

      0
      • kuih bangkit says:

        kau tak nampak ke sorang2 tulis guna gambar mila kunis, brad pitt, one piece. ??? komen berlari tu buat org salah paham…kalau tak baca penerangan dia kat bawah…aku pun ingat dia mengata kat semua org.

        0

        0
  7. Shhh says:

    alahai keciannya…mcm ni pun da ker….

    0

    0
  8. CARI CSI TEAM says:

    TAHNIAH CARI CSI TEAM

    0

    0
  9. ehh says:

    vise versa..ini bkn kes kwn aku kne tipu..tp kwn aku yg menipu.dia guna pic org lain.laki tu dh siap syok giler kt kwn aku ni,skit je lg nk msuk meminang wlaupun xpnh jmpe..last2 kantoi..merana laki tu.

    apepun hati2 dgn media sosial.

    0

    0
    • gatal tengkok mu says:

      ini memang betol perangai tak boleh cerdik lagi..
      apa motif menipu orang?
      Tak ada life ke?
      Siap bangga lagi..

      0

      0
  10. ejen csi says:

    bangga aku terlibat dalam penyiasatan ni..

    big clapss
    team csi cari

    0

    0
    • A4 PAPER says:

      Tahniah CSI!!!
      Saya terpanggil untuk meminta bantuan team CSI untuk mencari penyelesaian indentiti kes yg sama seperti asraruddin. Kes mmg sama,cuma tak tahu sape yang disebaliknya. Tolong siasat facebook LIANA HANIM (gbr profile budak pakai telekung dan pegang al-quran)Saya akan baca blog ini untuk mengetahui respon yang lebih lanjut daripada TEAM CSI.

      Terima kasih.

      0

      0
  11. CARI CSI TEAM says:

    TAHNIAH CARI CSI TEAM ..FAKE SANGAT FONENNYA

    0

    0
  12. sila pakai PIC MUKA sendiri! says:

    ehhhh.. geram aku ngan budak ni.
    bukan main kat tweeter n insta dia!
    PAKAI PIC MUKA SENDIRI LAHHHHH. nak curi2 pic org plak.
    dh tu bukan main nk CONVINCE ORG yg dia tu yg ori. hakpuiiihhh!!
    and kesian sgt si Asraruddin.. nk couple sila lah confirm btul2 identiti manusia tu dulu hahaha
    video call ke..skype ke.. jumpe ke…pic je snang lah nak taruk setepek dua! hahaha
    main tgkap muat je nk ade makwe, asalkn ADE je kot hahahaha

    0

    0
  13. Nur Qaseh insyirah says:

    ciri ciri penyamar….xde sorg pun stated duk KL…mgkin takut senang diajak jumpa.

    bandar yg byk kali disasarkan JB…Kota Kinabalu.
    ajak jumpa beribu alasan..yg kadang2 alasan nya mengarut
    very emo – tu yg boleh buat sesorang laki tu terikat lagi dan lagi.

    0

    0
  14. abgbazaar says:

    ELOOOO I ADA BUAT BAZAAR FASHION,HOBBIES,CLOTHING AND CHARITY KAT RASTA TTDI PADA 2ND AND 3RD NOV 2013 , 10 AM TO 8PM. FOR MORE INFO UOLLS BLEH TGK INSTAGRAM SEARC – WEAREKLSTER .THANKS

    0

    0
  15. Mak Temah says:

    i live in sarawakian?? whattt?????? i live in sarawak and i am sarawakian laaa wey…hahaahhaa…. ohhhh ur english!!!!!

    patut tengok rancangan CATFISH di astro..program pasal penyiasatan ke atas orang2 yang guna avatar orang lain sedangkan dirinya adalah sooo sedihhhh…ahahaha

    eee menyampah betul dgn soalan matematik si nara nih….

    0

    0
  16. layann aje la.. says:

    mudah sgt tertipu.. tgk muka cun sket, trus nk feeling bagai.. hahahah.. mesti footballer ni dh feeling2 kisah die ngn awek cun die akan buatkan nama die meletops 1 ari nanti.. tp apakan daya bro, x sampai hajat ittew..shame shame shame.. kesian.

    0

    0
  17. SHA says:

    OMG…kenapa lah nak fake kan diri sendiri.. please lah… kurniaan tuhan pasti yang terbaik… well, to that guy “the football player”.. please take my advice: jangan lah percaya orang dalam internet selagi tak berjumpa… Takut2 that fake girl is actually a GUY..

    0

    0
    • Anonymous says:

      kalau sy tak bagi FB ke Twitter ke…kat org yg tak kenal, bahaya sebab sekarang ramai orang jahat, sy hanya bagi Fb kat orang yg saya kena in real life jer, lantak lah orang nak kata sombong ke tak

      0

      0
      • SHA says:

        so true… now days kan ada kes mcm2… tapi i sangat curious, how can u call someone stranger My Love??? kalau dengan friend or family or Declared actual girlfriend i can accept it.. but No to total stranger.. so kesian….

        0

        0
  18. Cinta Jenab says:

    Ape bengap juga si asrarudin… x penah video call ke pon kene tipu mati mati.. hahahhhhh

    0

    0
  19. BUNKFACE NO.1 says:

    sebut pasal ni..buat aku teringat kat diri sendiri, ada orang pernah buat fake twitter guna pic aku, guna nama aku….pendek kata klon aku. lepas tu dia pergi kacau orang. orang yg kena kacau tu tuduh aku buat benda jahat, aku pun pelik..sebab bila masa pulak aku pergi kacau org, last2 baru aku tahu aku ada fake acc. aku tak tahu apa point dia jadi klon aku then pergi kacau org….org macam ni serious tak ada life…get lost and please be yourself !!!!

    0

    0
  20. […] dicuri dari orang lain Sebelum ini sekitar tahun 2008 penulis blog yang menamakan dirinya Maya Read More This entry was posted in Entertainment and tagged Asraruddin, Dunia, GOSIPKekasih, MAYA, Mohd, […]

    0

    0
  21. MayankCaren says:

    mcm dh trend lak skrg..kt kolej tmpt sy pn de kes mcm ni..fake man ngorat students kitorg beria smpai dpt via fb & sms..siap ngongkong n mcm2 hal dia wt..kapel lebey dr sorg..siap gduh2 bdk2 pmpuan ni..lg haru ble disiasat rupanya yg wt tu peremuan jgk..menyamar jd lelaki…nasib la de mangsa dia sengaja bertahan sampai bertahun2 utk siasat spe org nye..sudah nye ke balai jgk..so be carefull smua :)

    0

    0
  22. macam2 kisah di dunia siber ni

    0

    0
  23. milah says:

    no comment

    0

    0
    • gatal tengkok mu says:

      kalo no komen,
      apsal tulis jugak..

      baik engko makan nasik dari buang
      masa jawab matematik nara tu..

      0

      0
  24. fyra says:

    Nowadays memang ramai kan yang suka guna gambar orang lain and create identiti palsu. My friend dekat matrik dulu pun pernah terkena. setahun jugak la berhubung. Faker tu macam caring gila. bagi hadiah bagai. Mesej setiap hari. tengok tengok Faker tu sebenarnya tak wujud. Gambar tu pulak dicilok gambar budak laki matrik aku jugak. So , one day , kawan aku terasa nak tegur laki tu (selalu terserempak tak penah tegur), terpinga laki tu tak kenal kawan aku. And sampai sekarang masih taktau siapa Faker tu. Tapi disyaki si Faker tu perempuan.

    0

    0
  25. ehh says:

    aku ada kisah vise versa…kwn aku (ppuan) guna pic org lain menyamar utk cri bf..serious ksian dgn laki tu.merana thp gaban lps dia tau citer btl,nyaris2 nk msuk meminang dh..nsb baik lah kwn aku skang ni dh insaf.byk kali jgk tu dia guna cara ni utk cri bf..

    0

    0
  26. sot says:

    judging by your english, i’m sure as hell you are not a sarawakian.. bitch..

    0

    0
  27. pinggan sumbing says:

    beware ah

    0

    0
  28. cik banaba fish says:

    si asra ni mmg suka tengok cite2 korean.tangkap lentuk ngn awek2 korea mata sepet..tup2 insta dia naik nama aweks dia muka ala2 jepun tu.bila aku tnya x jumpa awek ke dia ckp awek dia belajar kt melbourne.phuittt laa scrool insta pic lela tu ckp english pun nan hadoooo..yg pelik je rini kat jb esok kt melbourne..owh lupa jb ngn melbourne langkah satu longkang je..get a life la!

    0

    0
  29. haha says:

    menyamar pon bukan boleh dpt btul2 pon ….kelakar ..cetek sgt pikirannya ..

    0

    0
  30. KASI BOOOO SAMA DIA says:

    BOOOOOO kat budak faker pakai pic org tu!
    english mcm taik!!!!

    0

    0
  31. JGN TIPU says:

    Klu nak tahu, Asra ni slu tipu perempuan. Slu mainkan serta try goda girl sana sni. Dia jg byk bgi janji kosong pada sorang awek ni.. shingga dah story psl hal nak kawin. Mak Si Asra ni dah suke la.. nak pinang la.. padahal smua nya citer kosong.. eloklah sgt klu dia pun kena tipu sbb dia pun penipu besar..

    0

    0
  32. jhi yo says:

    kesian yg empunya muka sis olivia….tu la tlampau cantik hihihi lela? lelamanja? lelamajnun?? apa2 la cik klon….show ur face la!!!!

    0

    0
  33. kebenaran plz says:

    Nara,
    tlg siasat psl Asra ni pulak. dia ni byk kes tipu perempuan. Bagi harapan palsu & cinta palsu. Sehingga nak kawin dah dgn sorang girl ni.. dek percayakan janji si penipu ni..
    Jgn sbbkan ko populor, pemain bola sepak yg x seberapa tu. snggup nak tipu org & mainkan perasaan org plk.. kang skrg ko plak yg kena.. ambikk ko..

    0

    0
  34. Boy says:

    Baru baca tentang kat CARI semalam.
    Fuh, rupanya lela tu guna gambar gadis KK eh.
    Lawa gila okay gadis Sabah.

    0

    0
  35. luke pritchard says:

    you’ve been catfished!

    tgk la catfish show…you’ll learn

    0

    0
  36. ery says:

    sy ery

    0

    0
  37. hari jumaat says:

    nie mesti muka spesis maya darina. spesis tak tau malu!

    0

    0
  38. KAMALIA says:

    suruh mtv catfish dtg siasat pasal nier…sbb rancangan tuh mmg slalu siasat psl org2 yg couple online tapi x pernah jumpa…..

    0

    0
  39. Anonymous says:

    I live in sarawakian? Bodoh nye english ko.. padan muka jantan ni kena tipu hidup2. Selalu mainkan perasaan org.. mostly football player ni playboy. Macam bagus. Phuiii.. ntah2 yg kenakan dia ni nak balas dendam.

    0

    0
  40. Pembaca Senyap says:

    Siapa tahu kisah Bvalgigirl tu? Dulu aku baca jugak kisah2 dia, nampak half betul, half tipu. Tapi aku baca jelah, takde syak apa2. Tapi hidup dia mcm perfect sgt. Tapi aku tak heran, sebab ramai jugak anak2 org kaya hidup macam tu.

    Tapi itulah. Ada sesiapa tahu kisah dia? Interesting sgt macamana org boleh ada byk masa utk menipu details mcm tu. Depa takdak keja lain ka?

    0

    0
  41. Angie says:

    She is fake. I saw this women pic before in some others social network. The woman in the pic was not “Lela”.. The real woman in this pic is not Malaysian.

    0

    0
  42. mekkk says:

    benda sama pernah tjadi dekat kawan2 perempuan aku. lelaki tu myamar jadi 6 7 orang yang berbeza. kononnya mereka ni satu geng. ali, ahmad dan abu siap bercinta. dgn 3 org kawan perempuan aku. memang hebat la lelaki sorg ni bahagikan masa utk ketiga2 kawan perempuan aku. last2 dpt tau semua tu fake sbb ali pakai gmbr artis suam2 kuku dari sarawak. firdaus namanya kalau tak silap. kesian gilaaa kat kwn2 aku ni. buat pengajaran untuk kita semua. ada manusia sakit mental yang suka musnahkan perasaan org lain..

    0

    0
  43. zzz says:

    aku pun pernah ditipu….prempuan menyamar jadi anak yatim yg sakit luekimea n nak jadi adik angkat. di kongkong nya hidup aku n nyusahkan aku juga selama 4 thn aku ditipu. dia guna ilmu hitam perdaya aku supaya aku percaya ckp dia.

    0

    0
  44. jojos says:

    lesson learn yea hencik asraruddin.tertengok pic kat setagram yg dia perli2 geng csi cari.holooh.last delete semua terus.star tak semestinyaaaa pandai guna otak sgt.

    0

    0
  45. Anonymous says:

    orang macam ni duduk dalam alam depa sendiri.
    terer x terer boleh nilai la sampai orang lain pun boleh terbuai dalam alam khayalan depa tu.
    people outside the circle memang la nampak semua benda benda tak logik hasil khayalan depa tu.
    tapi orang yang dah terbelengu tu memang xboleh nampak apa apa yang tak kena.
    based on personal experience, aku rasa orang yang buat bebenda macam ni sebab attention yang diberikan so depa rasa disayangi macam tu la kot.
    depa rasa diri depa unlucky sebab xboleh nak dapat hidup yang diidamkan.
    maka penipuan la cara paling senang untuk depa.
    but truth will prevail anyway.

    0

    0
  46. minah jembu merah biru pasti gerek says:

    Mat Yo kalahhhhhhhhhhhh hahahahahahaha saya bukan bodoh saya bukan bodoh hahahahahahahah ! serawak menaggggggggggggggggggggggggggggggg lov uuuuuuuuuuuuuuuuuu………….

    0

    0
  47. Anak Muda says:

    asra ni org UMNO ni, tu pasal baghal n sng kene tipu, puihhhh

    0

    0
    • Mak Jemah says:

      sukati ko je ckp mcm tu, apa bukti ko asra ni org UMNO? ko ni aku perati la kan, xda bnda pape pun, mst nk kaitkn dgn politik..ko apsal? dh kemaruk sgt nk mng ke? hari tu dh kalah sudah la tggu la 5 thn lg paham?

      0

      0
  48. Kak ton says:

    semua pengomen d atas adalah bodoh2 belaka…k bai

    0

    0
  49. elle says:

    zaman sekarang bukan bole pcaya ngn org2 dunia maya ni.. gebang je lebih..
    pnah jadi kat sorg mmbe gak.. sanggup tolak tepi awek sendiri sebab in love ngn awek fake camni..tetipu dengan fb, blog.. tp xpnah jmpe.. last2 de org siasat rupa2nya faker tu guna pic org filipina.. hohoho.. nape dia tak guna pic negro? kan mantop!

    #yang aku tak paham.. rajin betol nak menyamar, berlakon, reka cerita, curik gambar orang, buat fake fb, buka fake blog, balas komen2 yang ada dengan menipu.. ishhhh… hebat tu coz diorang jadi pelakon, penerbit, pengarah, skrip, extra, semua lah.. kalah david teo buat filem.. huhuhu..

    0

    0
  50. SHARMIZA A.K.A AMER says:

    assalamualaikum .sorry menyampuk… aku ni nk share serba sikit benda yg aku tahu pasal ni .. aku nie org sarawak.. aku ni muda lagi … org yg guna fb LEE MIN YOUNG tu , kwn aku .. kami berdua brkawan sejak sekolah rendah lagi . dan aku knl sngat dgn perangai die..die tuh lelaki tapi lembut .. aku slalu tngok die guna fb tuh .. aku mula curiga kt die bila die update status kt fb lee min young tuh guna ayat guy … mane ade org pompuan guna ayat mcm tu kn ?? lagi satu , fb lee min young tu , memang die yg punya dulu .. tapi sbbkn nak batak HOT die ambik gmba olivia dan menyamar jadi budak tuh .. aku bukn nk jatohkn maruah kawan aku sendiri tapi , , kenyataan yg sebenar tak patut kita tutupkan .. so , itu je aku nk kongsi ..

    0

    0