Written by AbangNara | March 16th, 2011

Belum pun bermula Akademi Fantasia 9, sudah ada isu panas yang diketengahkan oleh peminat-peminat AF. Semalam Abang Nara terima lagi sepucuk email yang menyatakan kekesalan mereka terhadap admin Facebook Akademi Fantasia 9. Kata mereka, admin FB AF9 sangat tidak profesional. Berikut adalah email yang diterima.

[note]DEAR Abang Nara,

Ini adalah salah satu platform utk kami luahkan apa yg telah berlaku..mungkin pihak admin beautifulnara.com sudah dapat menghidu
atau sebaliknya…

Baru2 ini, pihak ASTRO Akademi fantasia 9 akhirnya telah memaparkan video 25calon yg telah terpilih dgn berdasarkan 50% undian juri dan 50% undian penonton .

Tapi, dukacitanya kami sebagai peminat setia rancangan realiti ini agak terkejut dgn keputusan yg dipaparkan..pelajar2 yg terpilih diantaranya adalah mendapat undian penonton yang paling terendah sekali, sbg contoh seperti NORA hanya 348undi dan MIZA 225undi . manakala calon yg telah mendapat undian yg kedua TERTINGGI langsung tidak mendapat tempat..membuat kami semua keliru, bagaimanakah sebenarnya pengiraan yg dibuat. bukankah kami sebagai penonton mmpunyai hak yg sama banyak dgn juri ??

Dan susulan itu, ada insan yg telah bertanya mengenai perkara ini kpd pihak admin af di ruangan wall facebook. sekali lagi kami telah dikejutkan dgn jawapan yg diberikan
oleh pihak mereka.

” ANDA YANG TIDAK UNDI, MENGAPA LEPAS KEPUTUSAN DIBUAT BARU NAK MENYALAK “

Mak aih, dimana tatasusila kalian. perkataan menyalak itu langsung sama sekali TIDAK patut, dah la kata mengapa tak undi, sdangkan undian yg paling rendah sekali telah berjaya top 25??? dan bermula dari saat itulah, ruangan FB akademi fantasia 9 menjadi sangat PANAZZ.
Ada seorang pembaca telah capture terlebih dahulu keputusan undian penonton sebelum dibuang oleh pihak mereka. TP admin telah menyoal ‘ketulenan’ gambar2 itu. Langsung tidak masuk akal . sedangkan ramai sekali wartawan2 dan blogger juga telah mmbuat ulasan sebelum ini, telah menyalin jumlah undian calon pada hari terakhir . Untuk apa ingin menipu ? Apabila seorang pembaca pinta pihak admin sndiri siarkan keputusan sebenar, mereka meletakkan seribu alasan yg langsung tidak munasabah.

Pembaca2 menjadi sangat geram dan tidak berpuas hati dengan jawapan2 sombong,biadap dan tuduhan melulu drpd pihak admin akademi fantasia 9 ini. menyebabkan banyak sekali persoalan peminat dibiarkan begitu shj, berbelit2 . sehinggalah akhirnya pihak admin telah mengeluarkan kenyataan meminta maaf dgn ayat2 kasar yg telah dkeluarkan.

Takut pihak atasan dapat tahu mungkin, sbb keadaan ketika itu mmg bertambah kecoh. dan mereka telah mmbuat kenyataan sekali lagi bahawa pemilihan pelajar top 25 sebenarnya telah dipilih berdasarkan kriteria seperti keyakinan, perangai dari awal2 lagi . what ??? jadi dimanakah hak kami yg 50% itu ???? bukankah hak kami sama banyak dengan juri iaitu 50% ???????? bukankah ini bermakna undian online hanyalah sekadar penipuan semata2 ????

apabila persoalan itu pula telah diutarakan, pihak admin telah terus DELETED DISSCUSION BOARD INI YG BERTAJUK ” ANDA LUPA BACA TTG TERMA DAN SYARAT”

http://www.facebook.com/topic.php?uid=180449741983494&topic=419

Dear beautifulnara.com…  Utk pengetahuan pihak tuan, kami tidaklah melatah apabila pilihan undian kami tidak mendapat tempat, tp kami SANGAT3x tidak berpuas hati dgn “penyelesaian” yg dilakukan oleh pihak mereka. mmglah undian ini free, tp kami banyak sacrifice habiskan masa utk membuat undian tersebut, iklanlan kpd kawan2 lain, sanggup ke hulu hilir, habiskan bil2 kami telefon kwn2 supaya pergi mendaftar di ruangan astro mengundi …

Tp ini yg kami dapat ? sampai hati sekali pihak Astro AF9 ini.. dan kami juga takkan kecoh seperti ini JIKA kami mndpat jawapan yg SANGAT TEPAT . mengapakah pihak af sangat susah utk menjawab persoalan kami ??

Dan kami berharap pihak beautifulnara.com bantu kami utk mendapatkan keadilan walaupon hanya 1% sekalipun at least ..

Terima kasih yg tak terhingga kpd pihak tuan, kerna sudi membaca luahan kami ini..kami juga telah sertakan bukti2 gambar {attachment} antara perbualan dan jumlah undi yg sempat kami capture sebelum pihak mereka telah delete discussion board itu..

sekian, terima kaseh. [/note]

Attachment boleh dilihat dengan membaca entri ini sepenuhnya. Harap pihak AF9 dapat memberikan jawapan atas persoalan ini. Agak tidak adil juga sebenarnya kalau perkara ini benar-benar berlaku.


astro af9

astro af9

astro af9

astro af9

astro af9

astro af9

astro af9

astro af9

astro af9

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

244 responses to (GOSIP)Admin Facebook Akademi Fantasia 9 Tidak Professional & Melakukan Tuduhan Melulu?

  1. sya says:

    first haha;)

    0
    0
    • Obefiend says:

      AF memang kaki kencing pun. Awat hangpa perabis masa dan uwang untuk depa

      they are not looking for TALENTS

      they are looking for CASH COWS TO MILK

      Macam mawi.. apa jadi? Sudah mampos. Faizal AF4? Same story

      0
      0
      • melon says:

        memang pun. artis2 bawah AF ni pun dah taksabar nak habiskan kontrak sbb taktahan

        0
        0
      • mynama says:

        mst yg antar emel ni peserta yg tak terpilih nih…tak pn family dia ke..klu tak, pehal dia nk marah sgt2..huhu sabar je la

        0
        0
      • akira says:

        bahasa lu kurang ajar sikit. lu melayu ke pendatang?

        0
        0
      • aishah says:

        baik p derma kat tsunami jepon tu~dpt pahala~

        0
        0
      • cik nurul says:

        seriously, i rasa AF ni makin lama makin mebosankan…
        mayb dgn kembalinya pak nil akan menaikkan populaririti af cam musim 2/3?i harap, this season AF akan ambil peserta2 yang mmg ada pure and original talent dan tak hipokrit & suka sgt berlakon di depan kamera

        0
        0
      • diandra says:

        daripada ko tu obe, study pun tak habis2, bila nak grad beb, kesian mak468 bapak tanggung, cakap org balik kat ko, karma sgt kan

        0
        0
        • minat af says:

          eleh minah ni sentap kot!

          0
          0
        • leolizza says:

          cik diandra… apakah kesalahan obe pd cik.. sehingga cik menempelak dia begitu… citer dia tak abis study tu tak ade kna mengena ngan citer admin af nih… cpat minta maaf… cpat minta maaf nnti nk kna cari kat akhirat lak… huhuhuhuhu….

          0
          0
        • LOLZ says:

          Macam mawi.. apa jadi? Sudah mampos. Faizal AF4? Same story – obe’s

          korang ni aih, ce baca komen si obe ni dulu, kalau obe pergh bukan main support, siap suh org mintak maaf bagai, si obe ni ko tak suruh, kalau nak suh diandra tu mintak maaf sekali kan ngan statement suruh obe tu mintak maaf gak, kalau cite pasal admin apa kaitan dgn mawi & faizal? agagagagaga

          0
          0
      • fit says:

        betol tue

        0
        0
      • ooo…yeke..kisah ni xde kene mengene ngn idup korang

        0
        0
      • leolizza says:

        hang pun ada kat sini obe… mmg sure serious shit kes admin af ni… huhuhu… sori obe… one of ur silent reader… ahaks..

        0
        0
      • linda says:

        hurm..betul..kalo korang perasan artis AF sekejap jek ngetop..x mcm artis2 yg lahir dr Bintang RTM masih hot smpai skang cth siti,jamal abdillah n amai g lah..suara n lagu2 mantap tu ..tp tak bermakna peserta AF tak berbakat ..cume entah mana silapnya.memula ak tngok AF ni okie la..pas 2-3 musim bosan lak,sbb da mcm drama lak…terpulang..selera masing2..

        0
        0
      • bawang bakong says:

        ahahhaha af???apa tuh x knl lah..next!!

        0
        0
    • kaki_g0ssip! says:

      TAKAT NK KOMEN KO 1ST BAIK XYH HOKAY! :)

      0
      0
      • [email protected] ulAr........ says:

        AHAHA….BEST PE JADI 1ST..BERIBU2..RATUS RIBU KOT PEMINAT BLOG BN NI..TAPI ANDA DPT 1ST…BANGGA .=)

        0
        0
    • Kambing Hitam says:

      ni nk ckp sket la ye…
      ada ag ye yg sibuk m’perjuang kan AF nie yer?
      da terang2 taw dia ni kaki kelentong org…
      tgk la bdk2 dia suma,apa yg jd?
      tak kemana pun..
      bek duit sms 2 g sedekah kat masjid..
      c’mon la AF ni bkn mcm american idol pun…
      yg kaya sapa??
      ASTRO juga…,
      Bodoh Punya AF…..
      Bullshit

      0
      0
      • nepomz says:

        aku ade tgk american idol ngn af..

        american idol tu mcm da kat tgkt 189, af plak baru tgkt 1..

        boring…

        american idol gak terbaek..

        0
        0
        • flojerz says:

          jum tgk American Idol ! Musim nieh mmg paling berbakat dr musim lepas. Sorry lah AF nak jadi mcm AI. Pooorahhhh!

          0
          0
        • fit says:

          betol wak,american idol mmg best,berbanding dgn af..af hrpkn muka ajer tp suara hancus..contoh paling terdekat dafi,aril,faizal,mawi, daus,adam n nubahan…..

          0
          0
      • Sofia says:

        setuju…astro mmg takde ati perut..pikir untung jer….umah aku mintak pasang astro,2minggu takleh on lagi..MACAM MACAM ADAAAAA masalahnya…pastu suruh tukar BEYONDngok palk…dah setuju nak tukar..dah lebig seminggu tak datang…till now takde siaran…..yang tersangat la best dalam tempoh aku hangin ni..datang la pulak bil astro mintak hutang….mmg macam S#*L kan……..patut la bila aku gi opis astro ramai jer maknusia dok maki hamun kat kaunter…terkebil2 mata diorang kena tahan maki……..

        0
        0
    • Eyefinity says:

      Buat pening kepala je… Lalai le korg dengan benda nih….

      0
      0
    • daku insap says:

      x sangka ade org yg tegar mengundi…

      aku ni tgk bole la..undi2 sayang kredit ooo….

      0
      0
      • heran says:

        yg undi2 ni bdk2 sklh….bdk2 yg xtau nk buat pe krdt dorg tu….bdk2 phmla…..tgk artis feeling lbih skit…tersangat minat la konon nye…..n then yg undi2 ni adik brdik,snak saudara yg msuk af tu….xdek dh org2 yg xbrkenaan nk undi2 program realiti skg….seme dah crdik pndai…..

        0
        0
    • Ehem ehem says:

      alah, tak payah undi kalo program tak hormat orang macam ni. dah lah byk lahirkan “sampah”. pastu ilang ntah kemana.

      0
      0
    • IKAN BUNCIT says:

      evybody noticed that u r the 1st one SYA. so x pyh nak kecoh2.give any comment but the word “first” tu big NO NO.
      BTW….mmang x suka af. audition mnyanyi…show pn mnyanyi,..tpi artis yg kuar jdi dj radio,..pelakon. drama n gimik jk lebih.

      0
      0
    • mak embun says:

      dh hbskan duit org, pastu mulot cam sial

      0
      0
  2. panas says:

    kalau nak tau bukan stakat admin af9 ni kuang hajoq tapi admin AFTALENT ( yg slu menyiarkan tntg dak AF NI) pun sama juga! bukannya pa, peminat yang bertanya tntg sesuatu perkara itu kena memberi habuan dulu kpd PAGE MEREKA. cthnya, sebelum MV Jahatnya cinta stacy&akim, shahir tu nak d kluarkan, admin page tu suruh tingkat jumlah yg like page dorg. barulah mv tu kononnya d keluarkan. apa hak kami sebgai fans yg tlh LIKE FANPAGE TU dulu? choi btul. kata platfom smpikan maklumat tp amik kesempatan nak raih LIKE yang banyak. bukan kes MV tu je, seblum ini dah byk. menyampah.

    p/s :: contohi admin CornettoLove n Kimcylovers Fanpage.

    0
    0
    • abel says:

      yeahh sokong cik panas ntah pape nk swuh org like bnyk2 FP tuh,y kita dah sah2 like bnda tuh rasa cam nk remove jerk,satu kejadian y xble ku lupa pasal caller ringtone LUAR BIASA dari shahir beriya2 suruh mmber like alih2 maxis saja y ble bli CR tuh

      0
      0
      • panas says:

        tu yang tak boleh bla.. lps tu bila d tegur siap bg alasan.. dorg dah bg kita info so kita kena bg dorg LIKE. choi! better xyah like tunggu je. sama je citer dia. vodoh!

        0
        0
    • fit says:

      pekeje nyer siapa plak,org melayu…..mentaliti dorg nie kne ubah

      0
      0
    • mila says:

      apa kena mengena dgn cornetto love dgn kimcy lovers fanpage tu..hahahaha

      0
      0
    • Limau Ais says:

      admin Machines pon bagus.. sentiasa reply.. jangan lupa ipad 2

      0
      0
  3. cik sal says:

    alah, benda ni pun nk kecoh2 , benda2 ni la semua yg akan bwk tsunami ke malaysia, jaga2 la wahai manusia yg x sedar2 lagi, jgn dikejar2 sgt hiburan di dunia ni….

    0
    0
    • hothotheat says:

      AF DA BASI LA NK TGOK..WAT LA RANCANGAN BERPIDATOR KA..DEBAT2TAN KA..BARU SYOK..

      KAYEKN ASTRO …CITE ASK ULANG AJE..SKNG ADE TAX CHARGE PLAK..KAYEKAN INDIA..HUHUUUU

      JERK!!..

      0
      0
      • marazwa says:

        Cerita ulang tayang tak per lagi. Ni cerita Indon pun dah masuk astro. Dulu aku pikir tv3 je yang suka dok tayang citer Indon,

        0
        0
  4. bumble bee says:

    kenapa aku xtw ade konsep undian gini..ke aku yg yesterday??huhu..

    0
    0
  5. abel says:

    ermmm xtaw nk kata apa admin kat sana mmng agak2 yang adooo jugek

    0
    0
  6. tadekeje says:

    yang penting aku x malas nk layan AF9 !!! LMAO

    0
    0
  7. ell swift says:

    huhu…pape pwn tgok je dulu kesedapan sore dyeorg nih..hmm

    0
    0
  8. moin says:

    Ahaha.
    menyalak itu biasa shaja wei
    aku xsokong admin af
    in fact sokong aaf
    tp mnyalak itu biasa lah weh

    0
    0
  9. jBUN hensem says:

    haram kejadah..program AF..

    menghabiskn boras je..

    0
    0
  10. PakLebaiMinatAF says:

    Ape la weiii…tu pn nk kecohh.. xgerek seyhh~ mnyalak tu kn bahase slumber.. ok la tuh.. jgn la tacing sgt.. lembik la MELAYU nih..

    0
    0
    • Anonymous says:

      Lu blah la

      0
      0
    • mamu ajim says:

      pak lebai oiii, mamu nak tanya ni.. hang ni bukan orang melayu jugak ka haa… malu skit aihh..

      0
      0
      • senyum says:

        budi bahasa 2 kan budaya kita..

        0
        0
      • PakLebaiMinatAF says:

        Aku org Melayu y sentiasa maju ke depan, xcpt melatah kalo ade bnda y sensitif.. lg2 soal bahasa.. sporting la beb! SEKIAN~

        0
        0
        • Kasih says:

          maaf pak lebai, nak tolong ingtkan balik…

          PakLebaiMinatAF says:
          March 16, 2011 at 5:08 pm

          pundek la ko, same je mcm Azwan Ali..elok ar tu..sekapal!!

          —–>> kata orang melayu yg maju ke dpn dan x cpt melatah, lg2 soal bahasa… ni nk gak tau bahasa apa yg pak lebai pakai ni? ni ke bahasa sporting yg pak lebai agung2 kan tu….

          0
          0
        • yanie hakim says:

          bhs apa y pk lbai gna tu siap maki2 lg tu.. mlu skit pk lbai krn bhs mennjk kn bngsa dn agama kta..

          0
          0
        • Lipstick Hijau says:

          mna da Azwan ek….

          0
          0
        • Larahati says:

          stuju dgn kak kasih…
          Apale pak lebai ni nak jdi AA jugak ke?

          0
          0
        • leolizza says:

          tukar nick aaa pak lebai… merosakkan gelaran utk pak lebai-pak lebai lain yang lebih mulia bahasanya dr hang…. boh la ‘akuminataf-korangpedulikhapa’ ke… baru sesuai dgn hang yang maju kehadapan n melayu yang sporting… kami ni tak sporting sbb tu cpat emo ngan perkataan menyalak tu… huhuhuhuhu…

          0
          0
        • heran says:

          PAKLEBAI MINAT AF………………..jgn kotorkan nama LEBAI klo nk becakap mcmtu…gune nama lain yg mnggmbrkn perwatakan ko……

          0
          0
        • PakLebaiMinatAFTUKARkpdDato'K-KudotBOIKOTamericanNextTopModel says:

          ade aku kesah ke kasih?

          0
          0
        • yanie hakim says:

          pk lbai mmg lh tk ksah sbb pk lbai tk ada mruah.. yg ksah ni smua mcm kasih tu tu fkirkn mruah agama dan bngsa kita pk lbai oiii, adoyaiiii…

          0
          0
      • PakLebaiMinatAFTUKARkpdDato'K-KudotBOIKOTamericanNextTopModel says:

        mamu…mamu dok utara baek2 no…kang takot2 umh mamu di sapu tsunami nt..toksah dok kalut sgt aiihhh…malu kat org no~…

        0
        0
    • unjeh says:

      pak lebai pun tarak budi bahasa. dah la lebai.

      0
      0
      • NenoNeno says:

        dia bukan lebai, dia tibai sja.. hahhaha

        0
        0
      • PakLebaiMinatAFTUKARkpdDato'K-KudotBOIKOTamericanNextTopModel says:

        pak lebai akan berbahase pd org y tau bezakan bahase..bkn y xreti bahase or xphm bahase~ hrp maklum n jgn cepat terase~ sekian.

        0
        0
    • kakchubby says:

      pak lebai bagi komen mcm ni? mental problem betul la…

      0
      0
      • PakLebaiMinatAF says:

        ko la MENTALL~ gemokk!

        0
        0
        • artis NERAKA says:

          xkisah la ngn perangai LEBAI nie..

          yang penting AF nie mang hancus !!!!
          tsunami la kt AF nie nnti..doa2 stage dowang roboh ke ape..haha..

          bkn jaat nk mndoakan tp nk mylmatkan umat yg len dr hanyut kna tsunami..

          0
          0
    • PakLebaiMinatAF says:

      Ayooo…org Melayu y sentiase layu…adoiii~ positive la beb! POSITIF!!!! appa daaa…

      0
      0
      • keroro says:

        kipas susah mati AF la kononnya ni…pegi matila…ahahahaha

        0
        0
        • yaya_yumi says:

          aku rse lebai nie best fren azwan laa..bhsa serupa jerk..mentaliti pown sma ja..

          0
          0
        • comei says:

          betul la yaya_yumi.aku rasa PakLebaiMinatAF ni adalah azwan ali.cume tukar nick name jew.kalo la sume org mcm admin AF ni,azwan n pak lebai, makin kurang ajo la anak2 muda nanti.rosak masa dpn

          0
          0
      • PakLebaiMinatAFTUKARkpdDato'K-KudotBOIKOTamericanNextTopModel says:

        chooyyyyy sgt korang ni.. mentaliti still di tahun 70an.. sedeyy~ wake up dear..wake up!! jgn jd ‘melayu lembik’!!

        0
        0
        • leolizza says:

          tak kisahla mentaliti tahun 70-an ke…apa ke… mentaliti 21-an ni bagus sgt ke… kau ni suka menganj**g kot… tu yg tak kisah ngan perkataan menyalak tu… huhuhu… ko ni sama la mcm azwan ali tu… aku rasa ko ni org yg sama… curious aku…

          0
          0
    • amad says:

      tp af ni kan family show.benda general kot.tak semu org rse tu bahase slumber dowh.aku ok kalau admin tu nk ckp ngan member die ke pe.tp ntahla.tak kena.yg ta thn tu boleyh ckp ‘psl isu lmbt reply,wah ni pun jd isu’.tak professional kot ckp cmtu.bodoh ke hape.they are talking bs to punci rezeki dorg kot.(fan yang tabur duit byr g vote nnt).bodoh sungguh.

      0
      0
      • comei says:

        aku pun plek.aku kalo nak reply emel custumer pun akan pikir byk kali guna short form ke x coz 1st,ia melibatkan urusan rasmi.2nd,kita mewakili syarikat. Admin ni bleh plak bls mcm tu?langsung xde adab.bia la org kata skema coz bahasa macam tu memang sgt la x sesuai coz ia boleh dipublish.mengong la AF ni.

        0
        0
        • Kurus says:

          ha.a
          boss aku dulu..aja aku law nk menyampaikan perkara negatif.. tu biar surat tu panjang dengan kata2 berlapik.. tk per.. jgan sama sekali mcm boss aku yg lagi satu..hahahhaha..dia jawab.. satu perenggan jerk..dukacita permohonan anda tidak dapat dipertimbangkan. Sekian terima kasih. lahabaw.. kekunun graduate usa la tu..muehehehe…abeh kena sekeh paler dier..

          0
          0
    • panas says:

      memang la BIASA! MASALAHNYA DIA TU ADMIN n kena lyan public bagus2x. bukan guna melalak. akal letak kat mna? choi !

      0
      0
  11. basshunter says:

    af not releven anymore…

    0
    0
  12. ChentaHati says:

    AF ni kalau setakat nak layan tgk kalau takde citer lain kat tv bolehlah… sejak dari AF1 sampai lah yg last ni, saya setakat tgk, tapi tak penah undi… bazir jek. so, sape pun calon akhirnya nanti… tak kesah lah…

    p/s : btw, kalau fanpage ni dikira platform yg formal… rasanya tak patut guna perkataan menyalak itu…

    0
    0
  13. kaki_g0ssip! says:

    LUCKILY I’M NOT OF AF FANS! X TGK PN XPELA.. BYK SGT MAINAN EMOSI KT AF.. BETTER LYN MENTOR.. LG +VE.

    0
    0
  14. zaia says:

    hehe.admin AF nie mcm tipu je..

    0
    0
  15. aspire5580 says:

    x ptut admin af gune ayat tu…mgkin dia tensen kena kejar anjing kot hahaha

    aku x sokong ada undian dr penonton.. sbb yg arif menilai org tu pandai nyanyi ke tidak ialah juri ..juri yg arif dalam bidang vokal dan apa bagai lagi yg sewaktu dgnnya..

    apa kes..jika diharap pada rupa..tp suara hancusss lebor kebabom hahaha.. klu aku komposer..x dela aku nak bt lagu utk dia…

    0
    0
  16. Lipstick Hijau says:

    msti admin tu frust sb gaji x naik2..tu la wat statement mcm tu..haha

    0
    0
  17. raja lawak says:

    dikencening dan terkencing..aku rasa depa ni sama2 kena kencing..haha..AF kaki kencing…yg emo2 ni pon kencing gak sbb k bagi lagi panas an..haha

    0
    0
  18. mamu ajim says:

    mesti bos depa kuang hajar pasai tu lah admin pun kuang hajar sama.. perangai tu lelok skit no, gaji hangpa pun dapat dari depa hat dok undi jugak.. tapi mamu memang tak layan lah aihh af ni, mengarut ja.. banyak mengundang maksiat ja hiburan af ni.. pelok sana sini.. skandal sandal lah.. tak paham mamu..

    0
    0
  19. Kasih says:

    AF?? huhuhu mmg xlayan lah… brapa kerat jer artis2 yg dilahirkan dr AF ni yg btl2 berbakat dan dihargai… yg lain2 btl2 macam mee maggi…

    0
    0
    • hazel jebon says:

      betul tu,tak ada kualiti langsung program ni dengan artis2 dia sekali..

      0
      0
    • guli pecah says:

      stuju dgn mu..kasih

      0
      0
    • yanie hakim says:

      btl3, stju sgt2 dgn kmen kasih..

      0
      0
    • lufthansa says:

      af bagi platform sahaja, what ever after the competition is up to that person, nak maju atau tidak, nak berjaya atau tidak, af takkan selamanya monitor setiap artis dia sampai mati, one must work their ass out, bukan nak harapkan af, just imagine peserta season 1 still nak mengharap pd af padahal af dah masuk musim ke 9, logic ke?

      0
      0
    • Kurus says:

      aku pernah jugak buat cadangan supaya setiap artis af ni yg dah ada lagu… dimuatkan dlm satu rncangan..yg mana menayangkan derang nyanyi lagu derang tu.. tk kira lah video klip klip ker..live ker.. tk lama.. setengah jam jerk..

      0
      0
    • Incik Moon-Tell says:

      aah,sokong kasih.brape kerat je yg berjaya,yg laen cam mee segera je,bila dah kembang,org nk mkn pon x slera dah.last2 tong sampah la jwbnyer…~

      0
      0
  20. dean says:

    lantakla..dah nama pon admin, sukati dia la dia nk tulis ape, jawab apa pon. kalau xpuas hati, xyahla tgk AF. senang je kan?
    kalau nk tgk jugak,diam2 dah la.

    kecoh sngt apasal..gi layan sngt AF sape suruh, xdapat faedah 1 sen dunia akhirat xdapat faedah langsung.

    0
    0
  21. arin nur says:

    TGK BLEH LER..UNDI NO WAY!

    0
    0
  22. one says:

    ape bnde la semue ni…mngarut jer…dri dlu lgi AF ni ngarut jer…lpas abis AF bukannyer femes pun diorg ni…mule2 jer pastu snyap….xbrkualiti mner pun…

    0
    0
  23. cunlah says:

    Confirm af kali ni rating turun. Calon terendah pun dapat top 25. Tak logik lansung. 50% undi 50% juri all bullshit. secara fizikally memang sangat sangat sangat sedih. dari undian pun dah terbukti dengan jelas rakyat malaysia dont like her. kalau lah budak ni betol-betol dapat masuk af, rosak lah industri hiburan kita. hancusss.

    0
    0
    • diandra says:

      tak logic ke ko yang sorang kata tak logic, its a fair game in which 50% voting and 50% judges, sebab tu ada yang vote tinggi tapi juri maybe tak berapa fancy so dia tak dapat, ada yang vote rendah tapi juri suka so dia dapat qualify for top 25 n for finalist

      it works that way la, simple je pun the way they choose their finalist, and bila u ckp dari undian pun jelas rakyat malaysia dont like her? haha so funny, i bet juri pun adalah proud malaysian, dont u think so?

      what actually happened back is just that u cant accept the reality that ur choice doesnt make it, i take it that way, u can judge people by seing their only raw audition tape

      in support of af finalist for the future of our entertaiment industry

      0
      0
      • panas says:

        sah kau ni admin af9.. hahaahhaaha…

        0
        0
        • diandra says:

          org biasa pun boleh tengok rationale behind their selection process, it doesnt take admin to come here and tell it to all of u, HAHA

          n true mmg aku support pun af, sebab apa? sebab tak semua output af adalah negatif, selama ni mmg mcm tu pun, dalam mana2 competition pun takmenjamin seseorang tu, dlm american idol pun bukan semua berjaya, true or not? sama lah jugak dgn af, masih ada yang positif, ive seen many talent yang berjaya, yang tak berjaya tu maybe takde luck, biasalah tak semua elok, pasti ada buruk, but i always support the good part of it, only good part, peace ;)

          0
          0
        • lagi panas says:

          hehe..klaka la korang ni.tp ape yang aku nampak dia bukan admin af9 tp salah seorang yang ada kena mengena ngan orang yang disebut-sebutkan.yela siapa makan cili dia yang rasa pedas. aku ni ikut la perkembangan af ni skit-skit.Mmg ada yang berjaya and banyak gak tak berjaya. logiknya lagi,seperti artis-artis yang lain gak,walau suara sedap macam mariah carey pun, tp takda peminat still takkan laku jugak kat pasaran yang demanding ni. face the fact the realitinya kat malaysia ni,rupa cantik tp suara biasa-biasa pun sangat-sangat laku.betol tak abg-abg and kakak-kakak wartawan sekalian? dan astro pun satu,sume orang pun dah tau undian online hanyalah bullshit semata-mata dan org kata saje nak survey market je. nak tengok boleh jual ke tak product yang dorang jual ni. kalau ye pun nak test market,bialah logik skit.manelah taknye orang-orang awam ni marah bukan main.bayangkan undian sebanyak 12427 pun tak terpilih sedangkan yang dapat undian tercorot 225 terpilih plak. WTF !!! di mana pergi 50% undian awam. Ape-ape pun sumua adalah keputusan muktamad oleh astro. so takyah la nak lawan-lawan takdir.maybe astro ada strateginya yang tersendiri.bisnes and money maa.saje je amik yang vote rendah-rendah tu supaya senang provoke org suh sms undi and last-last kena buang gak awal-awal lagi.hahahaha.all the best to you guys.jangan gado-gado.

          0
          0
        • Masih dara says:

          Tahniah well said lagi panas..to minah sentap,jgn sentap2..layan je..

          0
          0
        • Kilat petir says:

          Sorry diandra,i dislike your post cuz its stupid.i totally agree with lagi panas.

          0
          0
  24. alex says:

    PROGRAM MURAHAN

    0
    0
  25. Adekku Kesah says:

    ade aku kesah af9 ni???pg lantak laa same yg masuk,sape yg jadi pengacara& pengetua…aku btol2 x kesah…hahahaa

    0
    0
  26. kakchubby says:

    layan program adik-adikku kat tv1 lagi bagi pekdah. ini balik2 menyanyi, berjoget goyang2 bontot, aksi peluk2 bukan muhrim di akhir rancangan, drama peserta menangis sedu sedan, komen juri2 yg mcm ikhlas x ikhlas. buat mengabihkan boreh yo!! hampeh!

    0
    0
  27. Rooooney says:

    Dah hampa perangai macam binatang sangat, memang sesuaiii lah hampa kena TALA dengan Admin Facebook AF tu………………

    0
    0
  28. slumbercool says:

    Gua tak layan AF, program lagha

    0
    0
  29. chef says:

    sian kt budak2 tu kekadang bakat x seberapa..dek kerana nak glemer terus nak masuk af pastu berangan jadi artis..
    cuba lah g sambung belajar ke apa. wat apa sebuk nk
    masuk af..bila keluor af ntah ape-ape jadi. untung nasib sendiri tanggung…

    byk dh contoh yg kita tengok..apa dh jadi dgn pelajar
    yg lepas2..yg juara pon x mcm juara..kaya pun sekejap
    je.. yg dh kawen sangup nk tinggalkn keluarga/ anak2
    penting sggt ke glemer tu huhu.. alih 2 astrow jugak yg untung………

    0
    0
    • erlyn says:

      kesian siot ko ni chef, this what people said pakai cakap without knowing the fact behind it, anyway 1 of contestant in top 25 is my close friend, not that because she’s my good friend that im posting this,

      my friend she have finished her pre-law and have also finished her degree in english language, a proud graduate, both her cert from our very own public university

      mind ur word la, it seems when u wanna make other people look bad and stupid (in this case af students) ure the one who look fucking stupid, omg i kesiankan u sgt2, next time check first before u making a statement like this, u just make urself look and sound stupid in public like this

      anyway just so u know tak semua org yang pursue their interest in seni ni sekolah setakat spm (kalau spm pun takde salahnya cos with art u offer ur talents), art varies babe, sky is the limit for them, and people make it such a great profession these days, peace =)

      0
      0
      • aku gila af says:

        engko ni mesti si admin kaki kencing tu kan
        dari atas kebawah ko menyalak mcm anjing
        komen mcm bagus..peh!! hampeh yg lebeh..

        0
        0
      • minat af says:

        engko ne mesti admin kaki kencing..

        sian siott kat ko menyalak mcm anjing

        dri atas kebwh…asal org komen x suka af

        ko ada je jawab..gerrrrrrrr..

        0
        0
      • suka says:

        wei.. minah ko lau suka sggt ngan af boleh gi mamposs nya af tu. yg ko nk bising2 ne kenapa.sian juga kat engko
        asyik nak bela sangat af tu komen mcm bagus puiii!
        kerana Af ko sanggup marah org mcm x ada akal ayat bunyi mcm bijak tapi hampeh..

        0
        0
      • botol says:

        azwan ali lagi bijak/ mulia dari engko Erlyn..

        0
        0
        • Rooooney says:

          WEHH aku erlyn.

          Sometimes orang yang masuk AF ni memang sebab minat mereka dalam bidang ni. Dan juri juri pun dah memang pilih yang ter baik, takkan lah depa nak pilih SAMPAH MACAM KORANG masuk AF kan?

          Confirm lah bankrap ASTRO kan?

          0
          0
        • erlyn says:

          dan dan ko jadi erlyn kan roooney, haha, anyway to SUKA yang lain2 tu bising ko tak kira ke beb? kenapa point dekat aku je, aku rasa ramai yang tak suka dari suka n bising2 jugak, i was just telling u the truth from my last statement, ini bukan komen MACAM BAGUS, ini komen based on FACT, FAKTA, its better that way dari cakap TAKDE FAKTA, pakai boh menampakkan diri sendiri yang bodoh, betul tak, rationale la sikit bila bercakap tu

          lagi satu kan SUKA, i reply chef punya comment, cuba baca dia punya, baik sangat ke komen dia? cuba compare, so kalau ko nak kata i sanggup marah org sebab af, apa pulak yg chef tu buat?

          azwan ali lagi bijak dan mulia? up to you beb, i dont mind but surely not my level ;)

          0
          0
        • erlyn says:

          opss lupa la SUKA, siap PUIIII lagi tu, i take PUII as in mcm nak MELUDAH kat org, anyway penulisan boleh kata 40% melambangkan ur real attitude, haha, shame on u, peace no war ;)

          0
          0
  30. Dewi says:

    Apa la nak kecoh-kecoh ni..kalau dah tau depa tu penipu, boikot aja la rancangan tu. Tok sah tengok tok sah undi, tunjukkan kuasa anda sebagai penonton.
    Habis cerete.

    0
    0
    • leolizza says:

      betol… dah tak puas hati… boikot je lah… bio dpa rasa… kuasa pengundi ni… n kuasa penonton.. apolah…

      0
      0
  31. tazmanianDeVIL says:

    af1 smpi af yg skang nih, 1 pon ‘BO’ layan……alhamdulillah. tak rugi ponnnnn….
    aku kenal org2 yg betol2 talented jerkkk..contoh terdekat : Aizat….respect ngan bakat nyayian dia & kreatif cipta lagu….

    0
    0
    • wekk!! says:

      BOO SAMA AF…….
      JOM SOKONG RAJA LAWAK N MAHARAJA LAWAK… LAGI BEST!!!

      0
      0
    • larina says:

      kata BO layan, tetiber aizat? wtf? wakakakakakaka apa ko cakap ni tak sync ah beb, tak selari org kata, kesian tu la terbodohkan diri sendiri, LOL, apa pun org yang ko respect and bangga to came from akademi fantasia jugak, u cant just erase the history

      i am proud of aizat too, but i accept the reality that he was once akademi fantasia’s finalist, i believe he would also thank af for giving him the platform directly or indirectly

      0
      0
  32. i am xoxo says:

    AF bkn melahirkan bakat baru but only melahirkan artis hurahura n nk buat duit je.nyampah cek. mentor lagi ok.

    0
    0
  33. hmm says:

    dh tau pon AF ni menipu lg mau undi..pastu sebok2 kecoh2 tulis email ngarut sane sini..diri sendiri yg x cerdik,nk marah org..stupidos

    0
    0
  34. suri says:

    adoi, gigih sguh layan af…kesian depa, tp x patut jgak admin bg diaorg harapan, sguh2 depa undi tgk2 x dpt msuk…

    0
    0
    • larina says:

      read the t&c la, kata fair method of voting between judges and public, 50-50 ratio, everyone have an equal share each of them to be in the competition regardless what u think of ;)

      0
      0
  35. budakbaik says:

    hahaha…aku rasa tu family/kawan/related person yang tak puas hati dengan kwan/anak/saudara dia tak cukup undi untuk masuk AF.

    Sebab aku rasa ramai dah meluat tengok AF. Contohnya pun dah ramai kat sini. Ada lagi ka yang pegi mengundi???

    Kalau baca komen, rasa-rasanya macam hampir SEMUA dah meluat.

    0
    0
    • pwincess says:

      aku rase yg hntr bnde nie g BN mst sdare mare org yg x terpilih msuk af..sb tu dia xpuas hti sgt.. x kn la org biasa smpai hbiskn duit,bil tepon sume sb nk undi,x msuk akal lew, dr undi af nie baik lew derma kt tbung mesjid,dpt gak pahala

      0
      0
  36. mila says:

    KORANG XYAH LAH SUSAH2 NAK VOTE SUMER BAGAI AF NI, YG KAYA ANANDA TU, INGATLAH DUNIA NAK AKHIR ZAMAN NI

    0
    0
  37. chelsea says:

    x perlu la kot nk beria2 sangat mrah2 admin psal undian sgala bgai..sdar la sket,kita msih bnyak lgi bnda nk wat..stkat AF SENGAL tu,wat hapa…ak heran org2 seusia aku yg pg join af tu,x pkir ke,bidg nyanyian ni bkan selama2nya boleh jamin msa dpan dorg..klau la dorng fham yg AF tu buang masa je,AF pun trus pupus la..ni mslh org2 yg x faham la..aku kesian sgt..terkinja2,melalak ats pents..mcm boleh jamin hari tua dorg..sabo je la..bako je AF tu!!!

    0
    0
  38. [email protected] ulAr........ says:

    TILAWAH AL-QURAN JE AK LAYAN…=)

    0
    0
  39. MisstauruS...MisspocO says:

    majoriti dr sabah…so…malas nak nonton…

    0
    0
  40. Danial says:

    hey dude !

    this is just a fucking singing competition……why u people r so serious to talk about this.

    there r so many important matters that we can discuss lor….

    and..to ASTRO….ur just did a great job.

    0
    0
  41. wekk!! says:

    ish.. lantak la ngn AF nie baik ramai2 pakat sokong RAJA LAWAK n MAHARAJA LAWAK … lagi best.. klu btul tak lawak trus kluar… tak simpan lagi dah…

    VOTE FOR JOZAN AND JIHANNNNN

    0
    0
  42. don take serius sgt le hal2 remeh cenggini.. drama. klu tak, xde le plak org tgk.. .. wateverlah..

    0
    0
  43. mogobja says:

    dah2 la support AF.. duit tu wat bg makan org susah lagi baek

    0
    0
  44. sinchan says:

    menyampah aku ngan AF nih…nnt tgkla smua peserta2 dia gedik2…bapak kuang ajo kowt admin AF nih…
    Mase dah start AF nnt mulalaa diorg plak menyalak mintak penonton mengundi…merayu rayu…

    Astro nih byk membohong..tgk rncgn kt astro pon dah taw…byr mahal2 pastu dok ulang citer yg sama jer..

    0
    0
  45. adeakukesah says:

    aku rase layan citer dora the explorer ngan wonder pet lg best kot dr AF neh..

    0
    0
  46. juice says:

    sye start menyampah ngan af ni bile tgk Deqna menangis mcm ada org mati..mase tu astro wat surprise kat umah dia..sekali bile konsert suara hampeh..wat malu jek nangis beria2…

    0
    0
  47. tokay sms says:

    Dah lama tak follow sgt af ni, myb dah 4 season,…ingatkan af yg terakhir ni adalah yg terbaik , tp hampeh….org dah penat2 undi, last2 yg dapat undi yg paling rendah, mana yg no2 terbanyak tak masuk….hmmm lps ni mmg tak layan af ni , nanti nak g like “we hate akademi fantasia” kat facebook plk…jom ramai2 g klik like….

    0
    0
    • poppies says:

      undi yang ko nampak tu, yang ko kata terendah tu cuma mewakili 50% sahaja, lagi 50% ada dekat juri, kalau 100 peratus voting boleh la ko menyalak, get the fact right la beb, sorry to say ko ni takat menyalak bukit je, fakta takde, LOL

      1 lagi u sound fishy ah, kata tak layan, tetiba expert lak tau mana no2 terbanyak tak dpt masuk, yg rendah dpt masuk, oh mesti ko nak jawab ko baca kat atas kan, HAHA that means ko follow la af, just admit lah

      0
      0
      • panas says:

        hah! ni pun admin af9 gak! semua vangang.. diam sudah laa.

        0
        0
        • poppies says:

          wtf admin af? diam sudah la? anyway to me u tu yang vangang as per ur statement, org biasa pun boleh bagi komen, nak cakap admin af apsal, i bukan admin af, kesian, lagipun i cakap benda yang betul, pun nak kata admin, so sad la bila tgk mentaliti u nih

          0
          0
        • minat af says:

          lu diam lah bising lah ko..poppies.

          0
          0
      • tokay sms says:

        ohh poppies ni mesti suku sakat anjing ni sbb pandai menyalak, ….hmm cari la kengkawan ko yg pandai menyalak tu, baru seswai,….aku tak ckp aku langsung tak follow, tp nak like fan page just not my style, tp bila kelihatan yg af ni mcm x telus so, apa salahnya kiteorg suarakan…yg ko ‘menyalak’ melolong lolong ni pesal hahah…g cari tulang

        0
        0
  48. shark says:

    alahai apa marah2 ni da sah memang semua ni tipula suara yg baik pn takan menang kalau da pilih kasih..vince kristian,adira org sabah 2 ni ja ok i rase tp entahla jarang je kuar..cakap 1 malaysia mn 1 malaysia takut adalah haha..

    0
    0
  49. mysara says:

    Ntah apaper laa…awal2 lagi dh bikin kecoh nih..

    0
    0
  50. Piston Pecah says:

    iyekan aje lah…

    0
    0
  51. cahayachenta says:

    actually admin page sejak dlu lg tak berapa nk beradap.. tak tahu la org yg sama ke org lain.. tp pesen yang sama..

    ala xyah la buang masa korang dok undi2 af bagai ni… buang masa setakat nk kayakan astro… tah apa la relevan lg af tu… muak dh tgk…

    0
    0
  52. patung says:

    aku ingat kita biokot je AF tahun ni…nuat satu akaun FB biokot trus bnd alah ni

    0
    0
  53. lolyat gang says:

    org bodo je tgk AF n ambik kisah psl AF ni
    i dont give a fucuk

    aku nk baca entry ni pun malas

    aku masuk utk bg komen ni je
    haha

    0
    0
  54. alifbatrisya says:

    jum kita tgu kemunculan rancangan imam muda 2….lg best pd lyn af ni….bila tersingkir jer menangis mcm dh x jumpa lg kwn2 af eh…apa daaa….

    0
    0
  55. hay says:

    Ada orang. nak tengok lagi ke AF ni? Dah basi lah.

    0
    0
  56. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    tk payah lah tengok AF ! boring ! tengok citer hindustan lagi bagos or tengok tree stoogers pn cantek ar……layannnnnnnnnnnnnnnn

    0
    0
  57. zaqyah says:

    hm.xyah la membzir duit sms ke af tu semua.. ntah2, yg emel tu peserta yg tersingkir..hehehe apa2pn, kesian la dilyan cmtu..diaorg letih kot buat semua tuh..mgkin sbb pihak juri rsa yg undi tnggi tu xberkelyakan tnggi berbanding yg undi rendh kot…

    p/s- xmsuk af pn boleh jadi arts cra lain…

    0
    0
  58. callMeToT says:

    Af lg…. lagha semua ni..

    0
    0
  59. Reena says:

    Ada lagi ke peminat tegar AF ni? Gigihnya..setelah kita semua tahu it’s all staged and penuh dgn drama yg tak berapa drama. Don’t waste ur time and money..yg kaya astro & telco gak..AF is sooooo yesterday..mmg elok pun ni yg last season..finally!

    0
    0
  60. yoyo says:

    alahai pasal AF pun nak amek kesahhhh…..hahahahhahahahahahahahahahahhaahhahahahahahahahahahahahahahahaha kelakar laaaahhh!!!!

    0
    0
  61. miera says:

    dari af1 smpai af8,aku x pnah undi pun,p aku thibur gak tgok realiti sh0w ni sbb de yg aku mnt. tp skrg yg pastinya af9 pn aku x kn undi n x kan tg0k kot, lbh2 lg bla dh tgok video pilihan astro tue.
    better tgok majalah3 dr af!!!!!! lg ada faedahnya…
    peace (‘ ‘,)

    0
    0
  62. sumone says:

    lepas jer af2 aku dah tak tgk sbb derang nyer pangai cam dibuat2..yela dah tau diri masuk tv n sume org tgk ape derang buat..menyampah kot…siyezly aku mmg anti af dah skrg nie..tyme konsert af jer kat tv aku lebih ske layan cite hindi kat channel len..pihak astro better crik program baru la..

    0
    0
  63. BhudopNotty says:

    Admin af9 boloksss…penakot…sedap2 jer taip MENYALAK tue…nnt korang lak MENYALAK sebab xdpt gaji…sebab kiteowg xbyar bil n rating af9 menurun..ahakzzz…

    0
    0
  64. aku kah says:

    ala…senang je..x pyh undi x pyh tengok af tu…biar je..aku tengok af1 je dulu..pas aku tngok af2 mcm hampeh trs aku x nk tengok

    0
    0
  65. dilakochan says:

    dah musim2 akhir pun nk bikin panas lagi AF ni.
    Dulu2 lagi pun al undi mengundi ni pun.. ntah ye ke dok mekaaa ni amik kira undian sms penonton tu…
    hmmmpp…

    0
    0
  66. watchaa says:

    katanya bumiputra hidup melarat….memang la melarat, yang ‘melabur’ undi juta2 kat program2 realiti tu orang mana…haha…serius bazir….dah tahap leh bukak company dah….

    melekakan melayu je…cam mawi tu, xbagi pulangan pun, jangan kata world, asia tenggara pun sepiiiii je skang..

    0
    0
  67. zue says:

    Buang mase betul tengok AF nie.. baik layan rancangan adik-adikku kat tv1 tue.. lagi bermanfaat walaupun rncangn kanak-kanak..

    0
    0
    • aspire5580 says:

      yup aku setuju 100%..x de pekdahnya..aku mgkin tgk AF if pemilihan dan penyingkiran dibuat 100% oleh Juri..

      0
      0
  68. sally says:

    baik tgk AQ lg bagus dari AF..pahale pun dpt..

    0
    0
  69. zurie says:

    Baik layan Tanyalah ustaz….tambah ilmu n tingkatkan ilmu agama…bekal ke akhirat tu….AF apa ada?????

    0
    0
  70. alahai dunia says:

    drpd af9 baik mentor musim nie..ak tgk dak2 mentor kali nie lebih berbakat..

    0
    0
  71. y me?? says:

    ada aku kesah?
    korang x tau lagi ke af ni mmg da susun budak2 tu ikut kehendak tekak admin diorang??
    x yah la buang masa dok vote2 ni…

    ;-p

    0
    0
  72. amat says:

    aku btul2 tak paham kenapa ada lagi manusia yg minat AF ni…dah masuk no. 9 dah korang x sedar2 lagi ke yg AF tu penipu…cuba korang pikir dalam2 apa faedah korang dpt kalau korang undi diorg…tengok AF pun dah dikira lagha ni kan pulak kalau korang peghabihkan duit hantar SMS..lagi baik kalau korang sedekah duit tu kt org miskin..dpt gak pahala…ni la masalahnya kalau masyarakat dh disogok dgn hedonisme terlampau-lampau…perkara2 yg penting dah jadik remeh benda yg x de pekdah satu sen mcm AF ni pulak yg korang risaukan

    0
    0
  73. Tiffany says:

    Only idiots will waste their money for this stupid show.

    0
    0
  74. Masih dara says:

    nnt af start,vote yg korang rasa boleh meceriakan industri hiburan malaysia aje..contoh mcm yg cantik,cun,comel,perangai elok,handsome, n muka comercial je.yg buruk2 mcm yg dpt undian terendah tu xyah lah vote.bazir duet korang ke.xkde maknenye.

    0
    0
    • aku pun dara gak says:

      aku 100% sokong ko. Gemok n sweet tu ok. contoh macam saari,idayu,aizat yang dulu. tp kalau gemok hitam hodoh mmg aku takkan votenya. mencalar imej Malaysia.Malu kat negara jiran taw !!!

      0
      0
      • tak dara dah says:

        btol btol btol bak kata upin upin..tak sedar diri btol, vote terendah = no peminat.

        0
        0
        • Joe kacak says:

          Btol ckp korang..kalau aku,aku sgt suka yang hot n cun cun saje msuk af..baru la semangat skit nk tengok.pastu ley setanding dengan negara jiran.ada kelas.Contoh terbaik mcm artis-artis korea..

          0
          0
        • suparman says:

          Artis korea suara bukanlah sedap sangat tp sangat-sangat famous. Sebab majoriti yang jadi artis mesti cantik-cantik. sama gak macam indonesia and thailand. so malaysia pun mesti lah macam tu gak. baru setaraf. so astro please dont choose the fat one. nak muntah tengok dia.

          0
          0
        • Suparman says:

          Ada org dislike gak.hahaha.gamak hodoh orgnye.jgn mare, terima je hakikat.demi kemajuan industri hiburan malaysia.

          0
          0
  75. aien says:

    erm….x tau ape yg af perjuangkan?mutu suare?sikap?personaliti?atau tangkap muat jer….mcm ade lg yg layak utk msuk top 25….rase mcm diperbdhkan jer….jgn lahirkan artis yg ade rupe jer…tp vokal hancur….da byk cth jdk..x tau mana arah tujuan die org….apepon artis2 dlu vokal lg mantap n best walau rupe kurang….

    0
    0
    • Masih dara says:

      Vocal yg sgt power dan sedap tp muka hodoh macam tapir pun tak kemane-mane. Byk dah contoh2 kat malaysia ni.yang kurang rupa tu duk umh diam-diam. Tak pun nyanyi dalam karoake jamban je.

      0
      0
  76. bublegum says:

    semua realiti tv kat mesia ni xtelus..
    semua da ade fixed winner dr awl lg..
    temasuklah mentor n ajl

    0
    0
  77. ck slmh says:

    ada lagi ke yg tgk rancangan ni?
    hak tuihh!

    0
    0
  78. ck slmh says:

    oh, btw.
    utk anak2 muda Muslim, baik masuk audition Imam Muda.
    banyak pekdahnya.
    ADA BERANI?
    hehh..

    0
    0
  79. minah ronggeng says:

    x penah seumo idop vote apa2 rancangan yg pelukan voting…baik aku perabeh duit sms ngn skandal2 aku..huahuahua

    0
    0
  80. GaGA says:

    hahahaa….. ad gak peminat smpi mcm nie…

    hiburan………….hahahaa..

    lawak la….adoiyai…..

    xkemana ngan af ko tu……….

    waste time only…..
    nood

    0
    0
  81. ann says:

    bt hbs duit je duk undi astro ni… nsb baik ayah aku xlanggan astro… best tgk yg dh sdia ada ni…

    0
    0
  82. kuntum says:

    af sucks!!!…

    0
    0
  83. heran bin hairan says:

    Yang kauorang bisingx2 apa hal??? Dah nama pun pgram bodoh tentu lah admin diorang pun bodoh jugek. Pegi tengok imam muda ke adikadikku lagi ada faedah lah.

    0
    0
  84. saje sibuk says:

    jauh beza AF ngn American idol…dr awl aku tgk AI dah leh agak sape leh p jauh sbb diorg lebih telus…kl tgk AF dr awal dah tau kl ade suara tp xde rupe jgn harap la leh p jauh…korg yg dtg audition pon kl dah rase x good looking baik letak vid korg kat utube…lg berpekdah…

    jgn buang duit utk vote diorg sbb keuntungan kat astro yg dah kaya tu…baik p sedekah kat budak2 lg dpt pahala…

    kl korg tgk ms audition biasa juri akan ckp ‘awak ni blh nyanyi tp takde pakej yg lengkap utk jd artis…’ …thats mean u r not cantik or hensem utk msk tv…

    0
    0
    • Sebok gak says:

      Mmg tu realiti kehidupan. Pakej fizikal mmg penting. Cantik dan handsome senang ada peminat.bile peminat ramai =$$$ so tu sbabnya yg buruk2 tu tak patut masuk tv. Sakit mata dan geli tgk lemak lemak bergoyang goyang sana ni.pastu perangai pun buruk.

      0
      0
  85. missyqaldina says:

    AF SUCKSSS!!PROGRAME PLING PLASTIC!!!

    0
    0
  86. ANTI ASTRO says:

    KORANG BODOH SANGAT KENAPA?..JANGAN LANGGAN ASTRO & MAXIS, DUIT BIL KORANG SEMUA AKAN KAYAKAN INDIA-ANANDA KRISNAN. SEKARANG PON DIA NOMBOR 2 TERKAYA DI MALAYSIA.. BOIKOT ASTRO & MAXIS SEKARANG!!!!!

    0
    0
  87. apa2jer ler.... says:

    kalu nak tggok af…tggok aje ler tapi jgn undi sms…buang duit je….klau boikot ramai2 astro lg ler setuju sgt2……hahahaha……

    0
    0
  88. zura says:

    A’ah..ananda krisnan pun duduk australia, dia pun tak hingin tengok astro..korang je suka langgan & tengok astro.. buat hapa?..janji dia billionair..korang ado?..

    0
    0
  89. aku says:

    owhh…sgt x mengambil kisah psl AF9… :P

    0
    0
  90. mak minah says:

    kalau duit ada lebih pi lah bersedekah kepada yg memerlukan, perabih tak de faedah sesen pun ….
    nama calon2 AF pun hafal … nama para sahabat Rasullulah tak hafal pulak …..

    kita bako …. kita bako …

    0
    0
  91. wsb says:

    booooo!!!rancangan tk berkualiti dan tk membina minda..
    buang masa..peserta smua pun kuat berpura2 dpn kamera..

    0
    0
  92. No one says:

    Astro patut contohi american idol. Kesemua peserta cantik cantik and handsome handsome. Walaupun gemok tp still muka comercial.

    0
    0
    • Linda says:

      Yeah.. Sokong sangat2.. I like. X suke tgk artis yg tebal make up means tutup hodoh. Suke yg natural beauty.. Agak2 la la kalau nak jd public figure kene sempurna upa paras dan prangai yg elok, br budak2, remaja dan makcik2 suke.. Kalau hodoh, buat yg tgk stress jer.. Lumrahnye manusia kan suke yg indah dan cantik ;)

      0
      0
  93. Neo Jane says:

    dah tak minat AF…American Idols lagi best…

    0
    0
  94. havockerz says:

    ade lagik orang yang sibukkan nak tengok AF nie eh

    0
    0
  95. adw says:

    af??pemende tuh??leh tulun kite masa nak jawab oral test dlm kubur ker??
    huhuhuhu….vote imam muda la weyy

    0
    0
  96. Kilat petir says:

    Yang korang ni kecoh2 ngn admin fb watpe? Kite tunggu n lihat je ape jadi kang. Mesti ada kejutan yang sgt bodoh and tak masuk akal. Time tu la bikin kontraversi lagi panazzz taw.

    0
    0
  97. sushi nova says:

    dh klu undi free mcm ni pn blh main tipi, inikan lg undi guna sms. baik lg guna kredit korg tuk hal masing2 je drpd p undi2 peserta af ni…membazir je…

    0
    0
  98. akula says:

    BOIKOT AF!!

    jom layan adik-adikku katyoutube/ rtm

    0
    0
  99. amy.. says:

    ALAL KORG..TU BARU CIKIT JE PROPA ASTRO..KALAU KORANG NAK TAU…LAGI TERUK DR TU JADI KAT BUDAK2 AF YG LEPAS…X DE JOB…IDUP SUSAH.PAYMENT KENA BAGI 30%/70% NGN ASTRO..
    KALAU BDK2 TU JENIS KAKI LAWAN MEMANG KENA BANNED LA SHOW2 DIORG.DA BUDAK2 AF NI ASTRO X NAK CARIKAN SHOW,DIORG AMIKLAH SHOW HARAM..KALAU TAU ASTRO MAMPOS DIORG KENA DENDA RIBU RIBAN.PAYMENT BULANAN KDG2 DELAY SAMPAI 2-3 BULAN.DIORG NAK MAKAN APE?KORG FIKIRLAH SNIRIK.UNDI2 MASE KONSERT AF PON BUKAN TELUS SANGAT.KORG JGN CAYE SEMUA TU..DIORG SUKE NAK NAIKKAN SAPE N KUARKAN SAPE.KUARGE PELAJAR BERABIS DUIT NGUNDI ANAK MSG2..LAST2 UNDIAN X MASUK…

    0
    0
  100. ssshhh...! says:

    2 psl la aku x ingin nk tgk AF ni.dr musim lps lg n musim yg ke 9 ni pun x ingin nk tgk….X EXCITED LGSUNG!!! nk2 lg si pak nil yg jd pengacaranye blik….lg 18x aku MELUAT….sumenye 2 buang ms buang duit…

    0
    0
  101. ANNNNNeeeeeee says:

    dr tahun lps aku tgk mcm ader tak kena lps kes shahir masuk balik tu…sejak tu baru aku paham…penonton nyata diperbodohkan dgn drama buatan astro semata-mata kerana RATING & WANG….so thn ni aku malas nak tgk sbb dr awal lg drama2 ngarut dah ada..dgn student yg compen tak leh pegi jauh…buang masa…lps ni dah tak der lagi AF…baguslah. kembalilah cari bakat dgn cara yg betul barulah boleh bertahan lama…bukan dgn cara kotor..tgklah hasilnya…setakat setahun 2 jer..itupun sesak nafas.

    0
    0
  102. Pretty Dania says:

    tadi tgk konsert AF9, hanya 2-3 org je ok. yg laen semua suara ke laut. tapi takpe, may be diorg nervous. paling ketara, nera. hurmm…all the best la adek2 AF9 oiii… :) …tapi masa diorg nyanyi lagu tema pon mcm mencungap2 je…

    0
    0