Written by Bella | October 27th, 2016

Gara-gara memuat naik foto sedang membelai anjing jenis Husky ketika berada di Paris, pelakon Ramona Zamzam telah dikritik dan menerima teguran daripada peminatnya di Instagram.

Ada antara peminat beliau  seakan “terperanjat” apabila melihat aksi Ramona memegang anjing berkenaan. Mula lah pelbagai komen yang diberikan.

Namun, ada juga yang menyebelahi Ramona dan menyatakan tidak salah untuk seorang Muslim memegang anjing jika bulu haiwan berkenaan kering.

Isu berkenaan membuatkan peminat Ramona bertelagah di Instagram.

Rasanya kalau foto yang boleh mengundang fitnah dan komen negatif lebih baik tidak dimuat naik ke akaun media soial. Apa pula pendapat anda?

84 responses to Gara-Gara Foto Membelai Anjing : Peminat Ramona Zamzam Bertelagah Di Instagram

  1. Anonymous says:

    BIARLAH. DIA KAN AMERICAN. PIKIR APA DIA HALAL HARAM.

    2

    8
    • Amir Rizal says:

      Ala ramai je artis yg mmg pegang anjing. Takyah artis la, org melayu kita yg biasa2 ni pun ramai.
      Ko pegi london, tgk siap ada yg bela, bwk jln2 acah2 mat saleh lagi! Haha.
      Mslahnya benda senang je kot. Dah pegang, samaklah. Apa gunanya Islam ajar cara samak? Noob.

      51

      0
      • Polis bukit aman says:

        Honestly, nara ke bella ke patut publish gmbar2 traveling ramona zamzam, cantik sgt2. Bukan selfie je k, mmg tempat2 dia pegi pemandangan cantik yg amat2..
        Brpa kali dah ramona ni pegi switzerland, dari time dia belakon Cinta jgn pergi lagi..

        8

        1
        • I is jealous says:

          Betul!! Itu iolls sokong!
          Pics traveling ramona alakazam ni mmg cantik yg amat sangat
          @_@
          Untung la dpt travel byk2 negara dlm satu masa..
          Kejap switzerland kejap paris kejap italy kejap germany pening oden

          15

          0
        • Anonymous says:

          pegang anjing pon kecoh. bukan berzina membunuh pon. adoi..benda ni pun nk jadi isu. seluar dalam korang made in china gak la hoi. udah..kerja lah. asyik main instagram je. lama2 pun otak x berkembang.

          22

          1
      • Anonymous says:

        banyak betul duit Ramona kejap kejap traveling overseas. laki dier keja aper eh??? dia orang ader business sendiri ker? sekarang drama pun dah tak nampak muka dier lagi. hebat artis artis sekarang ni job kurang tapi duit banyak ………… cam gini nak jadi artis jugak lah…

        13

        2
      • Anonymous says:

        dah tau benda senang, yg susahkan diri apsal?dah pegang nak samak pulak? ko tau ke cara nak samak tu? tak ke susahkan diri balek? cerdik sket boleh?

        6

        8
      • Wateverrr says:

        oii ckp tu pakai akal ke pakai kpala lutut? ko dgr ceramah DUKE pasal pegang anjing nie.. lps tu baru komen ok?! terpegang, pegang dgn sebab, pegang dgn sengaja… tu sume berbeza.. jgn pandai ckp je.. hukum tetap hukum!!! org blh sesat bila ikut ajaran ko nie!!!!

        13

        0
      • bunyi kentut kuat !!!! lepaskanlah says:

        bunyiiiiiii kentut aq kuatttttttt !!!!!
        korang tau ??????

        0

        3
    • sugar mommy says:

      anjing ialah haiwan untuk disayang. sama macam kucing. tak payah nak gelabah lah, nanti pandailah dia samak. malah anjing lebih suci dari pemimpin yang makan duit rakyat.

      35

      1
    • Anonymous says:

      banyak betul duit Ramona kejap gi sana kejap gi sini. laki dier keja aper eh??? sekarang drama pun dah tak Nampak muka dier lagi. hebat artis artis ni……..

      5

      2
      • josh says:

        ko suka komen banyak2 kan,,,,,anon, sugar mommy, bunyi k…… Ko takde keje ke?? buatlah sumthing yg berfaedah..

        0

        2
    • Pepsi coke says:

      Dia ni maybe ikut mazhab laki dia kot. Ada mahzab boleh pegang anjing……..ada jugak yang sembahyang x payah pakai telekung macam negara arab mana ntah sebab dorang mahzab lain. DAN yang paling surprised orang melayu dgn indon jer yg bersunat…….orang islam di negara lain x bersunat pun.

      3

      1
      • zeetajones says:

        sembahyang memang tak wajib pakai telekung..tak ada mana2 mazhab wajibkan telekung..cuma yg wajib tutup aurat je..

        24

        0
    • lily hepburn says:

      Auw husky..hes so cute

      3

      0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      anjing ke serigala ke kerbau ke itu kan maklok Allah jugak apeeee yg nak di kecoh kan eeeeeee tak paham minah jambu lah ! kite mana boleh hina anjing ! maklok macm anjing Allah yg jadi kan..tk betol ?????????

      6

      0
  2. inilah salah satu strategi ramona utk naikkan nama dia yg dah suam suam kuku…

    6

    7
    • Yg Ikhlas says:

      Aku prsan ramona ni bukan suka buat kontroversi pun. Kalau dia gila glamor dah mcm2 hal dia buat nak bagi nama dia naik dari dulu.
      Tapi org dlm industry mmg kenal dia for her personality & talent, thats why dia sntiasa ada job.. At least dia mmg boleh belakon. Knowing her, aku rasa ramona upload gmbo ni sbb minah ni mmg animal lover tahap apa aku taktau nak kabor.
      Sekian.

      23

      1
      • Sally Molly says:

        Ramona ni satu manusia yg plg tak pedulik psl apa org lain fikir. Dia dgn hidup dia sndri, and dia fikir psl family dia saja.
        Asalkan dia tak kacau org, org tak kacau dia, dia mmg tak involve apa2, buat hal dia sdri je..
        Utk org luar dia mmg dah tutup pintu ketat2 so mmg dia tak peduli pun org berbalah ke apa kat ig dia.
        Korg ni pun.. wasting time! Kahkahkah

        10

        2
      • Contest says:

        Yup. Muka dia je keluar RTM.
        Aku dgr RTM byr mahal, tak mcm tv3 yg byr ciput haha. Siap dah hosting lagi ramona ni skang.

        7

        0
        • Ustaz zul says:

          Alahai melayu.. kerjanya asyik mencari salah org. Kerjanya asyik kecam mengecam. Bila kita nak maju?
          Better la kita tgk manusia sygkan haiwan drpd manusia bersifat kejam terhadap haiwan..
          Nabil kena kecam, fafau kena kecam, ramona kena kecam, aeril kena kecam.
          Sudah2 lah tu..

          9

          1
    • lava says:

      aku rasa lisa surihani lagi suam2 kuku daro ramona

      5

      1
  3. loyalmalaysian says:

    jgn pegang langsung la…org putih tu confius je tgk org Islam pegang…apsal nak pegang2 anjing ni? saje carik publisiti murahan ke? nanti satu ari babi pon nak dipegangnya…JAKIM…JAIS….pls advise. …

    1

    4
  4. Acer cheta says:

    Aku tak dulik sgt psl gmba anjing tu sbnanya. Typical malays je yg over kelam psl dogs ni, lolz.
    Tapi apa yg aku perasan, ramona ni bila dia travel, gmbar2 dia jauh lagi cantik dari cheta & family. Dia focus pada scenery & scenic views, baru kita nmpak gmbar2 tu gmbar2 traveling!
    Bukannya anak branak pakai sedondon n beria posing memanjang yg KG.com nak mampus..!

    42

    0
    • Along sue says:

      Yup, setuju sngt! Kita nak tengok pemandangan indah,culture, prsekitaran org travelling jauh sbb kita hanya mampu tengok dr fotonya. Bukan mcm si beg 20 luggage tu…posing2,balik2 muka dia tayang baju! Bingai, travelling hapa gtu. Jakun!

      11

      0
    • ajaran wardinasiindon &syed Azmi says:

      inilah ajaran Wardina si indon dan teman akrabnya penganjur touch dog Syed Azmi yang berjaya menyesatkan orang Islam di Malaysia…baru ni terbongkar ada burger
      “p ramly” yg sememngnya nak mengenakan P Ramlee dan burger Ramlee yang menjadi simbol kebanggaan orang Melayu, wardina mcm biasa tak bunyi bila islam diperlekeh …tapi orang Islam masih tak nak sedar2 lagi agenda dorang ni..disibukkan dengan drama 7 ptg tak habis2

      2

      3
      • lynn says:

        Klau Wardina tu indonesian, kenapa? Tinggi sangat ke martabat melayu ni? Asal Indonesia gak. And program si syed azmi tu bukan utk org islam la sengal, tapi ramai org islam datang. Jangan sengal sangat kalau tak tahu apa-apa. And sementelah kau bercakap pasal ajaran agama islam, apa hukumnya menfitnah org?
        Cukup2 lah sifat holier-than-thou ni.
        Si Ramona pegang anjing takde kene mengena dengan wardina or syed azmi. Dah besar panjang, dah berlaki dah org tu. Dia buat semua tu ikut kepala dia. And kalau kau nak tahu, masa program pegang anjing tu, ada ustaz dtg dan bagitau, pengikut mazhab syafie tidak boleh memegang anjing tanpa sebab. Itu berdosa.
        Lain kali cek dulu sebelum menuduh sampai diri sendiri nampak jahil,

        0

        0
  5. Fidot says:

    If nak pegang better ko xyah la nk amik pic and post kt media sosial. nk kontroversi murahan btl…mmg la leh pgg if kering tp saje amik pic nk bg org komen masuk blog kan. Dulu ko persendakan kwn artis yng amik pic bertudung dlm ig. Sadis…

    1

    4
  6. Anonymous says:

    Omg you guys. She doesnt even care about people talking bout her touching the dogs. Only the freaking malays care about it so so much. To her its nothing but love & passion due to her being an animal lover.
    Pleaseeeee …..!

    7

    2
  7. anak pengerusi HeitechPadu Berhad says:

    “ala..biarlah..ramai ja pegang anjing..pgg tgan bkn muhrim xkira plak..?”
    klu guna logik camni..nnt jadi la..ala..biarlah rogol sorg ni..ada ja yg rogol 40 org..ala..biarlah romen dlm rumah dia..bkn dpan mak bapak dia..ala..minom arak skali tu ja..ada ja yg minom tiap2 hari..” bangang

    3

    4
  8. Zayn malik says:

    Omg guys! She doesnt even care about what people think on her touching the dog.
    Only you freaking MALAYS care about it so so much, keep making fuss about it.
    All she cares is just love & her compassionate towards animals !
    Puhleaseeeeee

    6

    6
  9. adelia says:

    saya cuma rasa Ramona up pic ni adalah utk dapat perhatian. sbb dia tau up pic mcm ni pasti jd perhatian ramai org & akan menjadi topic panas.
    #attentionseeker

    5

    4
    • Bam says:

      Dan kalau kau nak tau. Ramona lah salah sorg artis yg plg tak gila nak seek attention. Boleh je dia cipta gosip mcm2 dari dulu tapi dia selalu prefer to be quiet than seeking attention because…..
      ramona ni mmg tak pedulik psl apa org fikir kahkahkah.
      Sbb nya aku dulu penah nasihat dia utk jgn kawin dulu, n cipta kontroversi bagi nama naik dulu.
      Dia jwb : doesn’t matter about the glam, i am happy like this.
      Bam !

      9

      0
      • Anonymous says:

        paling takde kontroversi kau cakap? aku kenal ramona ni bukan sbb dr lakonan dia tapi dr kontroversi kowwwtttt.dah lupa ke psl Dahrin smua tu sampai putus tunang bagai? #rakyatmalaysiamudahlupa

        4

        4
  10. Anonymous says:

    minggu ni minggu kecam mengecam agaknye.. duk ukur iman orang.

    7

    0
  11. melati says:

    Aduiiii…..masalah nya dia pegang aper sekali pun..!!! Siapa dia ni ???? tak kenal pun…..hmmmmmmmmmm…!!!

    4

    2
  12. Anonymous says:

    dia tahu la..lepas dia pegang kalau kena samak, u will. Anyway, pegang anjing x salah…cuma tujuan pegang tu kena check. For fun, as a pet… mmg haram. Kalau utk guide ur property or use utk assist the blind, boleh. Meaning u can keep dogs as pets but must with purpose. For gomoi…kau gomoi jelah goofy tu..dah.

    8

    0
    • sabar je laaa says:

      guide amende nyer bro? mat salleh kat sblh tu dh tlg guide anjing tu pun. xyah la beria2 nak sokong.. hukum ttp hukum bro

      2

      4
      • Anonymous says:

        Kau ni reti baca ke tak… ada aku kata that is a guide dog? Aku kata kita org Islam ni..boleh bela anjing mesti ada purpose. Bukan utk manja2 macam kucing. Utk tujuan jaga property atau guide dog utk the blind. Ke kau yg perlu anjing utk bantu jelaskan bacaan. Nak kondem org pun…agak2 la. Hang sorang je tau hukum ke? Kalau bodoh, sorok2. Jangan tayang kat org.

        11

        0
  13. mak c kina says:

    aku xnk sebut psl dia sentuh anjing tu,tp korg igt x,fazura yg xpegang anjing tp ambil gmbr anjing pun dah kena kecam..ada buku baca,ada ustaz tny..

    12

    0
  14. Surihati says:

    Setau aku anjing ni boleh dibela dan disentuh apabila ada tujuan2 tertentu dan bukan utk saja2 dipegang. Lps pegang atas tujuan2 tertentu tersebut, mesti kena samak balik. Harap maklum.

    8

    0
  15. putri says:

    dulu ada stray dog ni slalu duduk luar gate rumah adik saya. kesian pulak adik saya tgk.sebab tgk dia mcm lapar.so adik saya beri la anjing tu makan.letak makanan kat luar gate aje.dan sampai hari ini anjing tu la yg hari hari jaga rumah adik saya.kalau ada orang yg dia tak kenal,dia akan gong gong tanda nak kasi tau adik saya yg ada org kat luar rumah..binatang pun pandai balas jasa manusia..Alhamdulillah.

    29

    0
    • ermmm says:

      bg mkn xpe tp dibelai2 x blh. lbih2 lg sengaja plk tu. anjing utk org kafir. kucing utk org Islam. Allah dh tetapkan.

      1

      6
  16. Anonymous says:

    LANTAK DIA LA NK PEGANG APA PON…. ADA ORG MELAYU BELA ANJING KORNG X SIBUK PLAK….

    3

    3
    • Haruslah says:

      Mcmna ko tau kitorg x sibuk psl org mlayu bela anjing?? Ko dh baca ke blog2 lain psl konen2 kitorg??

      0

      3
  17. Anonymous says:

    pegang anjing boleh samk.
    tp pegang lelaki bukan mukrim x boleh samk.
    seelok2 nye x payah la pegang. boleh jatuh kan fitnah.

    9

    1
  18. Lorat says:

    Apa la orang kita ni, semua benda nak sentap… hal remeh macam ni pun nak kecoh. Tu harga minyak masak dah naik, tak nak sentap ker?

    3

    1
    • Anonymous says:

      harga minyak naik tu tak haram. pegang anjing ni haram la dol.bagi perumpamaan yang bijak sikit boleh?

      3

      5
  19. Kenyataan Nya... says:

    pegang anjing ke pegang babi ke…
    issue yg dah basi timbul lagik…
    Manusia kalau bodoh bole di ajar…
    Manusia kalau pandai patut di puji..
    yg susah bila Manusia Memandai2
    di tambah pulak Jahil…
    Memang sesuai lah masuk Kelab..
    Abu Lahab, Abu Jahal dan yg sewaktu dgn nya…!!!

    2

    0
  20. Anonymous says:

    Memang laa boleh pegang anjing if dia kering, tapi bersebab.. bukan nak pegang2 je terus.. maksud nya bersebab tu, nak kutip die kat tengah jalan raya ke, nak tolong if die terkepit ke, apa ke.. hishh.. hukum agama sendiri pun tak tau, macamana ni.. itulah yg di katakan islam hanya pada nama..

    8

    2
  21. nurhanis says:

    komen yg kata attention seeker ni aku setuju laaa….sbb isu2 mcm ni dh salu sgt jd bahan bls membls. dia pun mesti tau. tapi nk gak pegang n masuk ig. kot anjing gebus gebas comel ke blh piker logic kot dia geram sesgt. takat anjing kat atas tu tak yah g jauh2…mesia berlambak.

    1

    5
  22. Kakak cool says:

    Banyak benda halal boleh pegang, anjing jugak jadi pilihan. Hal ni berkaitan agama so bukan hal remeh. Dah korang rasa pegang anjing tu hal remeh, dah tu kenapa nak suka-suka pegang? Susah sangat ke tahan diri tu dari pegang anjing just for fun? Memanglah pegang anjing tu tak murtad dan boleh samak tapi Islam tak benarkan kita pegang untuk tujuan suka-suka. Melainkan korang nampak anjing tu dalam kesusahan ke, kena selamatkan ke, baru boleh pegang. Benda mudah pun tak boleh ikut. Apetah lagi benda susah yang Islam suruh buat. Pastu bila dalam kesusahan atau doa lambat makbul, bising cakap Allah tak sayang lah, tak adil lah. *rolling eyes*

    7

    5
    • Ayana says:

      Wahai kakak cool.. sy nak betulkan sedikit ayat kakak nie… supaya orang lain yang membaca tidak keliru… Al-Quran tidak pernah mengatakan yang orang Islam tidak boleh pegang anjing. TAK PERNAH dan TIDAK ADA. Tiada satu nas sahih dan sarih menyatakan larangan menyentuh anjing. Jadi, ia tidak boleh dinyata sebagai haram. Inikan pula hukum sentuh anjing yang tiada satu nas sahih dan sarih.
      Dalam ISLAM ada 4 mazhab yang Utama. orang islam di malaysia ratanya mengikut ajaran dan amalan daripada mazhab shafiee.
      i) Mazhab al-Syafie: anjing ialah najis. Maka, apabila menyentuh anjing, wajar dibasuh tujuh kali dengan salah satunya air tanah
      ii) Mazhab Hanafi: air liur anjing najis. Abu Fadhal al-Hanafi menyatakan, maksudnya: “Adapun anjing, maka sesungguhnya Nabi saw menyuruh membasuh bekas dari jilatannya (anjing) sebanyak tiga kali. Dalam satu riwayat, tujuh kali”. mengikut pendapat ulama terkuat mazhab hanafi, badan anjing bukan najis.
      iii) Mazhab Maliki: menganggap badan dan air liur anjing bukan najis. Suruhan basuh dengan tujuh kali basuh dalam hadis, hanya sunat, bukan wajib.

      Sama juga dengan komen Manusiaurban_36… anjing tidak semestinya dicipta untuk dijadikan binatang kesayangan orang yang bukan islam. Sebab Islam mengajar untuk semua pengikutnya menyayangi semua binatang ciptaan Allah. Pada zaman nabi dulu anjing digunakan secara meluas untuk berburu dan menjaga tanaman.

      kekhilafan yg berlaku ini disebabkan masyarakat kita kurang berlajar ilmu fiqh. Tidak ramai yang ingin tahu bagaimana hukum sesuatu dikenakan untuk mazhab lain. Ya Islam itu mudah, tapi bila ramai pengikut salah paham dan tidak memahami hukum fiqh menjadikan Islam itu nampak susah dikalangan orang bukan Islam.

      6

      0
      • lynn says:

        Mazhab Syafie: pegang anjing tanpa sengaja tidak dibenarkan. Bukan setakat oh, itu najis mughalazah, p basuh ngan air and salah satunya campur tanah, nope.
        I love dogs, and i’ve been rescuing them. Tapi untuk pegang sesaja memang tak pernah. Kalau untuk hilangkan takut dia untuk kita bawa ke vet atau tujuan tertentu baru saya pegang anjing tu.

        1

        0
    • Anonymous says:

      oh ye ke?? habis tu macai2 semua yang bersalam siap cium jilat tangan jibby semah tu halal sangat lah yer. anjing pun lagi mulia tau tak. anjing tak curi duit rakyat pastu sembunyi dalam kabinet.

      2

      0
  23. loyalmalaysian says:

    x lama lagi babi pon nak dipegang….

    0

    3
  24. DE BORNE says:

    trend lah artis nak pegang anjing MACAM X BIASA….ARTIS MSIA BYK YG BENGONG MCM XDE AGAMA

    3

    2
    • Beanie says:

      sedapnya mengata orang. agama islam ada suruh mengata org ke? fikir dulu sebelum nak bagi comment.

      3

      1
  25. AKU says:

    biarla dia akak2 oiiiii

    3

    1
  26. miss kepah says:

    orang melayu yang dosa, yang haram, ANJING DAN BABI JE. buktinya gambar ramona ni, semua nampak anjing haram je. Ramona x tutup aurat, nobody cares. hahahaha

    2

    3
    • Wow says:

      Kau nak dia tutup aurat smpai mcm mana lagi? For a free hair girl, dah elok sgt la dia pakai tu. Drpd mcm sharifh sakinah/ tasha shila ? Hellooooo ?

      2

      2
      • miss kepah says:

        rambut tu bkn aurat ke?? sbb tu aku ckp, bab anjing dan babi lajuuuu nau2 nak komen haram, haram haram jadah kau. bab aurat org pandang sblh mata. kena tunggu menayang ketiak baru dicop x tutup aurat ke?? hahahaha

        0

        0
  27. Anonymous says:

    Mungkin mazhab Hanafi macam orang India dan Indonesia, boleh pegang anjing dengan bebas……….

    0

    0
  28. Anonymous says:

    Ramona kah juga tu……… bukan lah rambutnya macam orang eropah

    0

    0
  29. Syg UAI says:

    Bak kata UAI : 1) KALAU BODO DOK DIAM2!!!
    2) ORG SUH BLJR AGAMA TAK NAK.. DAH TU BODO SMPI KE MAMPOS!!!

    Kwn2 yg slalu dgr ceramah UAI tlg betulkn ye klu sy silap. Harap maklum. Tq.

    0

    3
    • Yusrina says:

      Ko ingt UAI sorang je ulama yang betul.??

      Bende ni khilaf. Banyak pendapat.
      Ko ni berguru sorang je ke???
      Pergi berguru byk sikit.
      Kalau boleh pergi berguru serata dunia.
      Baru otak mata kaw terbukak terima khilaf dari pelbagai mazhab.

      Malay memang macam tu.
      Tak habis2 taksub dengan mazhab dan ulama sendiri.
      Tak reti nak bertolak ansur. Agaknya ulama korang tak ajar bertolak ansur kot….

      2

      0
  30. apa-apa je laa says:

    artis dan pengkomen2 semua rajin2 la taip ceramah agama kat youtube tu ye. sume permasalahan dh diberi jwpn. so xyah gaduh2 kt cni. penat ustaz2 buat ceramah dlm cd, tv, youtube tp x diendahkan lbih2 lg artis yg seolah2 hidup kat planet lain xtau adab & hukum agama. peminat plk asik mengiakan prbuatan mrk wlupun dh jelas bertentang dgn hukum syarak.

    0

    0
  31. Mok De says:

    Sebaiknya elakkan memegang anjing tu…biarpun tangan yg kering tu blh memegang anjing yng kering tu

    3

    0
  32. PELIK DGN SIKAP ORG says:

    BOLEH PEGANG KEMUDIAN SAMAK.. SAMA GAK MCM AYAM, LEMBU, KAMBING, BOLEH DIMKN TP KENA SEMBELIH, TK SEMBELIH MATI CUCUK TK LEH MKN.. TK HALAL.. PEKARA SENANG KENAPA MESTI DISUKARKAN.

    2

    0
  33. seri melur says:

    aku ingatkan smua laki pakistan ni betul2 amalkan ajrn islam.. ramona kwin dgn laki pakistan..ingt ke tutup aurat la kau.. tak jgk rupanya.. pgang anjing pun budaya barat.. mleset sama skali tnggpn aku pada laki pkistan ni..

    6

    0
    • Pegang benda haram ajaran halus says:

      Pakistan byk jgk Syiah kawan aku pernah masuk puak ni ada anjing kat rumah dorg bela…kalau drg ajar xper saja2 pegang takpe oleh samak kemudian percayalah itu agenda halus dorg nak galakkan pegang anjing..jgn ingat org ngaku islam pakai ayat sunnah tu semua Islam ajaran Qaradawi pun cakap babi halal..check fatwa dia dgn pengikut taksub pasal istihalah..wahabi dan syiah sm2 perosak..

      0

      1
    • Anonymous says:

      selalu nyer kalau kawin org arab tak kira lah dari negeri maner sudah terang dier suruh tutup aurat tutup rambut tapi lain pulak si laki Ramona ni atau maybe isteri degil belum terbukak hati nak tutup aurat masih nak free hair. aku cakap gini sebab aku pun sama laki arab suruh aku tutup aurat tutup rambut tapi aku ungkal lazi…….

      4

      1
  34. Anonymous says:

    subhanallah Dunia akhir zaman. ramai yang sokong pegang anjing ni boleh dan nanti boleh samak. mengapa susah2 mahu samak lagi? sebaik2 nya jangan lah pegang. ini lagi saya nampak, yang comment pasal tak boleh pegang, kena downvote. subhanallah.. Malaysian, buka lah mata kamu, jgnlah terpengaruh dengan ajaran barat.

    9

    1
  35. Anonymous says:

    Korg sume ni pun jgn la pendek akal sgt. Kot dia ni mmg dah dari keluarga kaya, mne kita tau? Berlakon tu cume sampingan dia jer, so msti la dia mampu nak prgi mana pon…haisshh, cuba la positif thinking sikit…

    1

    3
  36. Yusrina says:

    Org org malay otak kuno ni yang buat aku nyampah tengok melayu sendiri.

    Ape kebende, kucing dicipta untuk islam, anjing untuk umat lain. Ko ingat tuhan tu pilih kasih ke natang?? Allah tu Maha Pengasih tau. Dh dicipta sebagai manusia atas muka bumi ni buat baik la dgn semua makhluk. Nak pegang. Ha sila pegang, nnt samak.

    Tak perlu nak timbul isu gelabah tetek netizen ni. Sikit sikit nak gelabah. Tetek sume 50sen je pon.

    Si ramona ni pon, dah tahu bnde ni isu sensitif netizen malay, lagi nak diupload.

    Masing2 bodoh.
    Hidop ni kene bijak. Tak perlu gelabah x tentu pasal..
    Yang dok komen tu sume set2 tengok drama melayu petang2 malam2. Mana x terbantut otak korang, otak di isi bende2 sampah???
    Bingai.

    0

    1
  37. Anonymous says:

    Suami dia org palestin, bukan pakistan…

    3

    0
  38. ajaran WardinasiIndon & Syed Azmi says:

    inilah ajaran Wardina si indon dan teman akrabnya penganjur touch dog Syed Azmi yang berjaya menyesatkan orang Islam di Malaysia…baru ni terbongkar ada burger
    “p ramly” yg sememngnya nak mengenakan P Ramlee dan burger Ramlee yang menjadi simbol kebanggaan orang Melayu, wardina mcm biasa tak bunyi bila islam diperlekeh …tapi orang Islam masih tak nak sedar2 lagi agenda dorang ni..disibukkan dengan drama 7 ptg tak habis2

    0

    1
  39. loyalmalaysian says:

    aku tgk kat cni ramai yg kata anjing ni haram sume dislike..knape hah? kan Islam ckp HARAM…jgn nak jadikkan HALAL pulak…semua pegi belajar agama la…jgn nak pesong2kan orang ISLAM lain…

    8

    0
  40. lynn says:

    Dalam mazhab as-Syafie, anjing itu tidak boleh dipegang tanpa ada keperluan. Haram hukumnya. Jangan silap bab ni.Pengecualian kalau darurat atau untuk rescue dan sebagainya.
    Tapi, janganlah dihina-hina org tu.
    Mungkin dia terkhilaf. Mungkin juga dia dah berpegang dengan mazhab lain. Mungkin juga dia ada dalilnya tersendiri. Wallahu a’lam.
    Tapi org kita sangat2 sensitif bab anjing. Pegang tak boleh, bukan bermakna menyakitinya boleh ye?

    1

    0
  41. usta'ah mee segera says:

    sejak zaman berteknologi tinggi ni… ramai dah ustaz n ustaz’ah masuk blog artis…menjatuhkan hukum…seronok baca…tp bila masuk wall org yg berkenaan tak lah elok mana pon sampai nak sekolahkan orang lain…

    0

    0
  42. Bob says:

    Kat negara UAE ramai Pak Arab yang bela anjing Saluki…okay je aku tengok diorang bawak jenjalan dan buat lumba…

    0

    1
  43. hehehe says:

    Heheheehehehehe

    0

    0