Written by serenity | September 10th, 2013

Siapa sangka fesyen Islamik juga mampu terpilih untuk diperagakan di pentas fesyen di New York. Bertuah sekali bekas personaliti televisyen, Norjuma Habib Mohamed apabila tudung-tudung rekaannya telah terpilih untuk diperagakan bersempena PLITZ New York Fashion week 8 September yang baru berlalu.




Rekaan yang menarik dan ceria oleh Norjuma nampaknya berjaya menaikkan kembali permintaan pasaran terhadap tudung bawal yang menurun populariti disebabkan kemunculan tudung ‘sarung’ yang memiliki awning. Tambahan pula harga tudungnya sangat berpatutan.

Kepada yang berminat, apa lagi, lepas ni boleh borong tudung bawal Norjuma banyak-banyak untuk dipakai ke mana saja. Kredit gambar, Facebook Aidijuma.


Makyung “Raja Besar Negeri Ho Gading” di Dewan Filhamonik Petronas @ KLCC pada 20 September 2013 jam 8.30 PM. Dapatkan tiket di Kaunter Box-Office DFP di KLCC atau layari http://www.mpo.com.my/

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

89 responses to (GAMBAR)Tudung Norjuma Diperaga Di Pentas Persada Fesyen New York

  1. Julia says:

    Dari dulu memang bekenan sangat tgk muka Norjuma..

    0

    0
    • kak jemah says:

      cantik ke? x nmpk pun… mcm tudung jat jalan tar je… rm5 satu….da[t kat die di brand kan..di jual mahal2…cekik darah..samala mcm biras n ipar die… mentedarah duit rakyat…

      0

      0
      • udang geragau says:

        erm….
        kenapa macam biasa sgt tp smpi ke NY pegi die
        cun lagi bini aku pakai tudung melinda looi,, berseni

        0

        0
        • K.A.A says:

          ini baru la dikatakan fesyen muslimah…

          0

          0
        • Olga says:

          Juma ni dh bercerai dgn laki dia kan?
          katanya Sultan B***** bayar kat laki dia supaya ceraikan Juma ni..
          so c Juma ni dh kahwin ke belum ye dgn Sultan B tu?
          anyone?

          0

          0
        • Bekas Bini says:

          Dah sekarang ade duit ade ade kabel kuat ade status..boleh lah menjual sampai ke Tibet sekali pun..ingat suka suki je cerai dgn suami lama dan kawen jadi permaisuri Sultan..walau jadi No.2..pe kesah!! Janji duit maasuuukk..layan suami sebulan 2-3 kali jek..selebihnye enjoyssssssss gile sakan..Dah dari dulu mata duitan tetap mata duitan!! Biz jual tudung yg lawak niiii..konon2 alim muslimin tapi hati…US$ je yg paham!

          0

          0
      • gudangpetaidahbangkrap says:

        jahat betul mulut. Nau’uzubillah lah.
        kuat betul perasaan hasad dengki.

        0

        0
      • monitor says:

        bahasa melambangkan peribadi. kesian tgk orang jenis macam awak ni.

        0

        0
    • adohai says:

      sebelah tu nelopak ke?

      0

      0
    • Abang Roti says:

      Apa nak heran naik pentas ke tak.. suami dia orang berpengaruh. Ada duit & petik jari je boleh naik pentas.

      0

      0
      • Guintoli says:

        Pengaruh, duit hanya 20%, yang selebihnya atas usaha dan inisiatif sendiri. Give credit where its due.

        0

        0
    • along says:

      aku suka tgk muka norjuma ni, cantik.. hmmm.. tp tudung dia tak gamak la nk beli, mahal tak padan dgn barangan.. dulu2 aku ingat, tudung dia mahal sebab mgkin kualiti bagus, mungkin lebih lembut berbanding tudung yg jual kt kedai tepi jalan.. rupanya sama je, kain keras.. hmm.. yg bawal lace kononnya tu, harga rm48, aku ingat memang dia buat sulam tampal lace kt luar tudung tu, rupanya corak printed je lace nya pun.. isk3.. kecewa ngan kualiti..

      0

      0
  2. ash says:

    tahniah datin..tudung datin cantik2..tp agak mahal jgk..huhu

    0

    0
    • norjuma suka brunei says:

      dah tak datin dah…lama dah bercerainyee.

      0

      0
    • izzlin says:

      mahal kalau mampu, berduit bole jek nak beli.
      kalau tak mampu mcm aku, aku beli jek yg sehelai rm7 tu.
      ok jek aku pakai, kainnya pun tahan lama, lagi bagus daripada ariani ariana arionot bagai tu….

      0

      0
  3. nurjumi says:

    saya tak nampak mana nyer cantik tudung dia ni pun…biasa2 ajer mcm kat pasar mlm

    0

    0
  4. EE says:

    Datin Norjuma Habib Muhammad.. Beauty with brain…. seriously… she’s very down to earth and humble…

    0

    0
  5. gugu gaga... says:

    cantik pemaisuri ni…:)

    0

    0
    • amore says:

      sarcasm level 1..kekekee
      permaisuri brunei baru eh..
      pandai juma..dari datin..ke permaisuri..
      hensem 10kali dr ex dia..

      0

      0
      • Anonymous says:

        apsal aku org brunei sndri tak tau hal ni?apakahhhhh?biar btol……dia prmaisurii brunei…tidakkkkk

        0

        0
  6. Anonymous says:

    ok la kot dr tudung fareeda? ooppssss

    0

    0
  7. hallo says:

    dia nih dh kawen ngan sultan brunei ke blom

    0

    0
  8. bertudung is always better says:

    yg penting adalah menutup rambut & menutup aurat. brand tudung tak menjadi issue. kalau rasa nak spend lebih, belilah yg berjenama. kalau org mcm saya yg tak begitu kesah brand tudung, beli je yg mana berkenan di hati..ada masa2 kalau dah berkenan yg kebetulannya mahal, kalau rasa ok saya beli jugak..kalau rasa tak berbaloi walaupun hati dah berkenan saya cari lain jugak..tudung sekarang ni dikomersialkan sampaikan ada yg harga tudung lebih mahal dari baju. saya suka melihat kawan saya sendiri yg membuat/menjahit dan berniaga tudung..dia niatkan sebahagian dari harga tudung tu sebagai sedekah..misal kata tudung A dijual pada harga RM35 di pasaran, dia cuma jual tudung A pada RM30 sahaja..RM5 tu dia niatkan sebagai sedekah. itu pun dia dah untung, sebab kos kain dan jahit tudung tudung tak mahal mana pun..yg mahal bila tudung dah ada brand..contohnya kos asas baru RM5 tapi dijual pada RM120 sebab dah ada nama & banyak yg ambil untung atas angin..dari sudut agama, ini dah menyimpang kerana mengambil untung berlebih2an adalah berdosa.

    0

    0
  9. Danella says:

    Aku rase lagi lawa tudung camni dari tudung yg ala-ala hijabista tu. Macam rasaksa je. Bukan main sarat. Simple lagi comel. Dah telebih gaya bertudung x cantik la. (PANDANGAN AKU JE LA. )

    0

    0
  10. foolishground says:

    dengar jugak..katanya dah cerai..dan katanya diintai kerabat brunei..cerita pasal masalah rumahtangga diorg ada keluar sebelum ni..

    0

    0
  11. Anonymous says:

    bukan nk mencaci..tpi aku tengok tudung dia ni mcm biasa2 j..mcm kt pasar mlm punya….hrganya pn mcm ad mahal skt…

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      memang betol ! minah jambu sokong ape yg kau dh cakap kn tu…mak cik mak cik potong getah pon banyak yg pakai tudong cangini…

      0

      0
    • Cauliflower says:

      Masalahnya, tudung kat pasar malam tu yg ciplak tudung rekaan dia..pastu jual dgn harga murah. Dari segi kualiti, memang tak sama

      0

      0
      • chipsmwr says:

        betul Cauliflower…tudung2 yg kt psr malam kt jln tar tu yg ciplak idea tudung aidijuma nih…tp dr segi kualiti materialnye tuh..aidijuma nye tudung lg bagus…lembut dan senang dibentuk…yg kt psr mlm and jln tar tuh kejong jer…warna pon x cntik…ade beza..maybe yg ckp tudung aidijuma mcm kt psr mlm tuh sbb x beli dn pakai tudung aidijuma nih…

        0

        0
  12. Daku says:

    Memang tudung Aidijuma mahal sikitla compare dngn tudung bawal biasa, tapi kalau sales, boleh je dapat RM3 selai. Senang cerita, beli & cuba pakai sendiri, anda akan puas hati… Saya pun bukan orang kaya, baru beli 2 helai, yang RM3 & RM40 sehelai untuk testing. Akhirnya… terasa nak stick to Aidijuma… Kalau tudung awning yang harga beratus tu korang boleh beli, kenapa nak bising pasal harga Aidijuma. Bawal Eksklusif tu jauh lebih mahal tau. Skinny jeans, legging, lain2 pakaian ketat, xde plak korang nak berkira dngn harga???

    0

    0
    • Anonymous says:

      Dear DAKU:: yg ko nk emo sgt pahal… dia org kt ats ni compare harga tudung dgn tudung bkn dgn skinny bagai… pesan aku x kisah la mahal atau murah beli termampu dan menutup aurat.. ada gak pakai tudung mahal tp cara x betul nampak xlawa ada beli tudung 3rgt je tp pakai ye elok dn kemas… g office masuk meeting tetap vogue nyah!!!

      0

      0
  13. lagubestbest says:

    Kat malaysia memang biasa. Tapi kat NY, tudung bawal macam ni luar biasa. Tengok Yuna elok2 tudung bawal g LA pakai turban je sbb xde orang pakai tudung bawal & faktor islamophobia kot. Sama macam buah pauh (mango), rare tau sana. Marc Jacobs gulp jus pauh macam minum espresso, cup kecil sikit sangat, minuman kesihatan katanya.

    0

    0
  14. Jiran Sebelah Rumah Kak Limah says:

    Ingatkan NY Fashion Week. PLITZS ni for upcoming designers yang nak showcase their work. Sendiri yang bayar kalau nak showcase. Walau ape pun, it’s a good start to share with the world about the scarves cuma kalau design tu lebih senonoh mungkin lagi class kot. I have to agree with some of the above yang cakap tudung dia overpriced and boleh dapat lagi murah kat TAR. All the best Datin!

    0

    0
  15. ashahidah says:

    kalu mahal tak yah la beli..

    0

    0
  16. naz says:

    dulu mmg rase tdg aidijuma ni biase2.. tp bile dah pakai best la.. sng nak pakai.. besar pun besar.. mmg la kat jln tar n psr mlm blh dapat yg lg murah.. tp tdg2 jual kat psr mlm tu kdg2, kain keras, kecik, design biase2..
    ok la tu harga die.. kalau time sale, bawal plain blh dpt 3 rgt.. kat pasar mlm pun jual plg murah 5-7 rgt..
    kalau tgk Bawal Exclusive lg gila2 mahal… ade ke manik2 batu atas kepala je sampai 4 ratus lbh… kalah tdg fareeda…

    0

    0
  17. gegel says:

    Seingat aku Aidijuma ni trendsetter dalam jualan tudung bawal.. Sebab sekian lama tudung bawal asyik plain je, skali Aidijuma stat jual yg lining polkadot, then terus dengan printed bawal, barulah start ada kat pasar malam banyak2 yang tiru style dia.. Suka tudung bawal for the modesty it promotes, takdelaaa over the top macam sesetengah tudung lain. Yang tak bes sikittt je, sebab jarang..

    0

    0
    • cik kelisa says:

      sekarang dah ada inner neck. blh tutup leher kalau tudung agak jarang.suka tudung bawal aidijuma. mahal tu tak lah sgt. mampu dibeli. warna ceria, corak cantik dan simple. kalau kat jln tar tu rasanya ciplak. tapi tetap tak sama dgn yg asli.

      0

      0
  18. hipokrinista says:

    hek eleh, sblm norjuma jual lg mmg dah ada jual printed bawal la..ketinggalan la ko ni gegel

    0

    0
    • chipsmwr says:

      mmg la ade..tapi tu bwl printed jnis lain..material kain die x sama..yg jenis bwl printed yg bersepah kt psr mlm tuh..ssh nak dibentuk..aku dah beli beberape helai..last2..lgsung x pakai..sbb ssh sgt nk dibentuk..lembik giler kain die..bazir duit beli..tp yg aidijuma nye material mmg best..skali try beli..trus tgkap cintan..sng dibntuk..lembut dan rase kelainannye..pendek kate best dan simple jer..

      0

      0
  19. NINA says:

    Meh sini nak cite kwn2, juma ni dari zaman uia lagi dia gila glam, dulu ad bf lps tu tibe2 tggl cos kejar adik najib…now? tinggal yg adik najib kejar brunei, tapi skrg dia malu la sebab mana pergi kabar angin konon nak naik istana? brunei dah x nak ke juma? looks can be deceiving….kalau korang gi cimb, satu bangunan tahu perangai mcam mana. Terpekik2 n suka marah staff ( tahap teruk)…kalau tak caye, gi stokis aidijuma curve tanya bos diorang perangai macam mana……..

    0

    0
    • alahai cik nina.. says:

      kau ni mesti species kaki jeles kan nina..huhu
      tak pyh la nak buruk2kan juma tu..aku pun kenal dia sejak zaman student dulu..aku selalu ke sana jumpa kawan2 dan kawan2 pun selalu jengah kat tempat aku..taklah seburuk yg kau cerita tu..aku kenal dia sebab dia mmg comel la kiranya dan ada 2 org member aku lelaki yg suka kat dia secara senyap..infact kawan baik aku dulu bercinta dan berkahwin dgn kawan juma..dah rezeki dia kawen dgn adik PM, dan ketentuan Allah juga dia bercerai..apa sebabnya tak payah la nak gossipkan..now dia bawak nama tudung dia ke NY pun jadi issue jugak? adat la org2 yg di atas ni mmg bnyk contact berbanding kita yg biasa2 ni..dia dulu adik ipar PM, laki CEO CIMB, kaya raya, dah tentu2 la dia kenal mcm2 org in biz line..so, takde masalah lah utk dia promote biz tudung dia..lawa tak lawa, itu masing2 punya pendapat..nak beli, belilah takde sapa halang..dan kalau tak suka, tak payah la beli tak sapa marah pun..so, tak payah lah nak bukak cerita burukkan juma atau sapa2..sebab yg nampak buruk perangai sekarang ni ialah kau sebab tak reti jaga mulut & nampak sgt hati busuk.

      0

      0
      • jangan nak propa sangat boleh tak? says:

        ni dua org yang komen kat atas ni lagi hampeh! jadahnya laki dia CEO CIMB.. itu nazir le ngok! kalu tak tau mohon duduk diam2.. jangan bagitau kebongokan bortingkek tingkek korang tu kat satu malaysia. choyyyyy!!

        0

        0
        • mona says:

          kahkahkah aku pon pelik gak bile masalaki dia CEO CIMB? sume bajet nak jadi KAWAN UIA juma sgttt..

          btw, dia mempunyai mata yg cantik :) laki aku pon dulu mase tyme bercinta dgn aku letak gmbr juma kat desktop.. xde hal lah tp kalo skrg ye ade hal :P

          0

          0
    • Anonymous says:

      tolonglh aku hrap itu skadar cite angin je dia kwin dgn our sultan…plsss not pisau ckur again…..

      0

      0
    • nidza 1P says:

      mohon diperbetulkan, Juma tak pernah pergi CIMB marah staff disana pasal ex husband dia tak pernah kerja kat situ..sekian harap maklum

      0

      0
      • juadah says:

        Laki dia bukan CEO CIMB la. (Nazir Razak)

        Laki dia yg adik PM sorang lagi. Kalu tak silap Ada firm Arkitek. NRY Architect. (Nazim Razak)

        0

        0
    • NAK TAHU says:

      ex-husband dia ade company architecture la.. mmg dia suke maki hamun staff2 ex-husband dia kalo dtg pergi opis pon..

      0

      0
    • mami says:

      Setuju dgn kau nina. Muka je baik ni, tapi suka pressure staff. Suka terpekik2 marah2 staff, pastu staff buat keje die dpt name.

      0

      0
  20. anon says:

    Gambar nombor 2 sebelah juma tu sape, canteklah, kalah juma

    0

    0
  21. minah jambu merah biru says:

    biasa biasa aje minah jambu tengok tudong dia ni ..lagi cangih sarban yuna lagiiii hepening huh !!

    0

    0
  22. ex uia says:

    Juma masa kt uia couple dgn fahrin ahmad.. fahrin ahmad selalu dtg uia jumpa juma.. bnyk kali jumpa diorang kt dating kat cafe… mmg cantik..

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Dia ni masa jadi pengacara dulu.. muka sombong susah nak senyum.. bila dpt tangkap vvip… senyum sampai telinga.. dengarnya dulu nazim ushar normala shamsudin, tapi dia sebagai org tengah yg caras.. dah cerai lah dia ni.. kejar kerabat brunei lak. Wartawan tak kecoh, kang kena saman.. skandal semua vvvvvvvip gitu

    0

    0
    • Anonymous says:

      tlong confirmkn,btol ke dia dh kwen dgn sultan Brunei?gileeeee arrrrrrrr…….hbislah kna caras nanti..

      0

      0
  24. Alia says:

    So disappointed with the comments left by you , judgemental Malays.
    How dare you say such things bout someone , in fact, of an unknown person’s marriage . Have you got not shame of bashing on her style of scarves selection, (referring to the comment on saying that she looks like the kampung-lady of the rubber estate) and on her marriage issue . It’s disgusting to see such attitude. Also , what has CIMB got to do with Norjuma? Clearly you do not know her well, as her husband owns an architect firm , it’s Nazir who’s the CEO of CIMB , not Nizam.
    Also, on the Brunei royalty, why would the king want to marry a divorcee, let a lone , someone with three lads.

    0

    0
    • alia no.2 says:

      it’s nazim not nizam

      0

      0
    • Nek Joan Rivers says:

      Why is it shameful to judge her fashion line? It SUCKS.. that’s the truth. Where is the design in her tudung? Sure we want to be proud.. but we want to be proud of something that is worth being proud off… the fact that ANYONE can apply and pay nominal registration fees to showcase their “line” through PLITZ speaks for itself. So call me a judgemental malay but I still say my judgement is correct. Ktxbai.

      PS/ Please don’t be naive… kings have married divorcees before (Sultanah Helen, Sultanah Kalsom, etc etc)… Pergi baca buku sejarah…

      0

      0
  25. piz says:

    sazzy falak punya design pun ada dlm fashion show ni kan?

    0

    0
    • adnan semput says:

      ade, tp fashion line dia pon mcm taik je. aku tgk gbr byk kosi2 kosong time models on runway. syok sendiri je dorang ni!

      0

      0
  26. jentayu says:

    byknya yg mulut longkang …… mandai2 wat citer ………

    0

    0
  27. akutengahwatesaimen says:

    aritu nmpk juma kat london…haram x pakai tudung,pasang cemin mata besar2… konon2 nk cover la tu…hipokrit

    0

    0
  28. Anonymous says:

    Design tudung dia x cantik lansung macam kampung…

    0

    0
  29. ouch says:

    mana ada mahal, cuba usha dekat butik adijuma, ok la murah,
    kalau fareeda ke, rohaida ke, ariani ke lagi mahal
    tudung over, tudung adijuma tak sarat, just nice :)

    0

    0
  30. suka suki says:

    korang ni semua komen macam2 kat sini betul ke tidak ni? kalau fitnah mmg free2 masuk neraka….beringatla..

    0

    0
  31. Linzy Longkang says:

    Nak jual tudong kat new york ker saper nak beli sangat? pompuan nigeria pun tak hingin dorang ada style balut dorang dah bole letak buah buahan atas kepala, kalo nak laku buat laa design mcm tuh

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Miss Anonymous, jgn hina “KAMPUNG”..janji ttp aurat..biarlah dia bertudung mcm mn sekalipun..jgn komen lebih2 wahai saudara Islamku..Depan mata Allah siapalah kita.

    0

    0
  33. aku ada..engkau ada keeee?? says:

    Mmg mahal tudung die tp corak mmg esklusif.bile pkai rmai yg tgur..mmg naik seri muka..tp nk beli sllu 2 mmg xmpu..rm 48..postge lg..so utk ari2 pkai yg ekspress yg hga rm 10 tu..juma, good luck n klu leh trunkn hga tdung tu kpd hga mpu milik..rm 18 ke rm25ke..tc

    0

    0
    • dhia says:

      beb, nmpk gaye xde harapan nak turun harga tudung..sume bende naik skrg..yg turun had laju kat jalan je..

      0

      0
  34. […] (GAMBAR)Tudung Norjuma Diperaga Di Pentas Persada Fesyen New York (85) […]

    0

    0