Written by AbangNara | July 27th, 2009

jenazah yasmin ahmad

Sememangnya pemergian Yasmin Ahmad, pengarah yang bagi kami sangat berbakat dan kreatif telah memberikan satu impak yang kuat kepada dunia hiburan tanah air. Ramai artis-artis yang melahirkan rasa kesedihan, terkejut dan kehilangan sebutir permata dalam bidang perfileman Malaysia.

Lepas ini tak adalah lagi iklan-iklan raya Petronas yang best, sedih dan mencuit hati. Terutamanya iklan time Hari Raya nanti. Tak ada lagi filem-filem yang agak luar biasa. Tidak tipikal seperti filem pengarah-pengarah Malaysia yang lain. Sikit-sikit cerita seram yang tak menyeramkan, cerita cinta bodoh dan cerita-cerita tak masuk akal macam seorang Prof tue.

Ramai sungguh manusia yang turut serta dalam pengkebumian jenazah Yasmin Ahmad di Subang Jaya semalam. Dari gambar yang kami tengok, rasanya beratus-ratus peminat, rakan artis dan kaum keluarga yang menghadirkan diri. Mungkin semua ingin mengambil peluang terakhir untuk bersama beliau.

Dengar ceritanya TV3 pun akan mengadakan satu program tribute untuk Allahyarhamah Yasmin Ahmad. Bagus la gitu. Rasanya lepas nie mungkin ada negeri-negeri yang berebut-rebut nak bagi gelaran Dato’ kepada beliau. Bukan niat nak menunding jari atau menyalahkan sesiapa. Sememangnya lumrah manusia, sesuatu yang dah tiada baru nak dikenang dan dihargai.

Sebab itu hari nie kami pun nak mengambil kesempatan membuat tribute kepada beliau. Jadi kalau tak ada gosip-gosip artis lain, harap anda semua dapat memahami. Ini saja cara  yang kami termampu untuk menunjukkan perhargaan terhadap beliau.

Lagi gambar sekitar pengkebumian jenazah Yasmin Ahmad dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

jenazah yasmin ahmad

75 responses to (GAMBAR)Sekitar Pengkebumian Jenazah Yasmin Ahmad

  1. purple says:

    Semoga roh dicucuri rahmat

    0
    0
    • Penari Poco2 says:

      mereka2 yg byk baktinya kpd negara, yg tlh pergi tlebih dahulu…baru nak dianugerahkan gelaran Tan Sri, Datuk, Dato’…apalah ertinyer buat yg tlh tiada…gelaran tue dah xbermakna dah…

      sebaiknyer, semasa hayat dikandung bdn, barulah ader maknanyer…mereke berkesempatan memegang gelaran-gelaran tersebut…

      0
      0
    • ustaz azhar says:

      moga diangkat darjadnya…

      0
      0
    • ustaz azhar says:

      Ana mau jumpa semua semua orang yg masih hidup…tolonglah….

      0
      0
  2. purple says:

    eh kite org baru…jd 1st…hehehe

    0
    0
  3. aku says:

    al-fatihah

    0
    0
  4. pinkymama says:

    Rase macam tak percaya. Tak dapat laa tgk filem2 arahan dia lg dah pasnih. Sangat sedih! Tatau laa ade lg tak pengarah2 lain yg mampu buat filem macam dia. Moga Allah cucuri rahmat ke atas roh Yasmin… Al-Fatihah.

    0
    0
  5. ojokoyongono says:

    al fatihah..

    0
    0
  6. miss suka+suki says:

    sedih gileee :(

    0
    0
  7. imanzul says:

    tuhan mengetahui segalanya… menyayanginya… melengkapkan qada` dan kadar nya…emmm.. ynag pasti aku mengkagumi hasil kerja arwah..

    0
    0
  8. aries_april says:

    tiap orng pnya cara untk mrtapi prmrgian beliau…
    tpi kta d sni, sma2x la sdkhkan al-fatihah untk arwah…

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      a-a..ada yg ketawa hik hik

      ada yg sedih giler

      dan ada yg merasa begitu selesa…

      peapapun, hidup ni akan TAMAT jua….SELAMAT BERAMALLLLL

      0
      0
  9. Lina Hj Zainal says:

    Boleh nampak wajah berbagai kaum datang untuk memberi hormat terhadap arwah. Hasil karya beliau menyatukan pelbagai kaum.

    Semoga arwah aman di persemadian.

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      aku satu jerk yg aku perasan ttg karya2 arwah…MELETUPPPP yg macam persepsi…..

      bg aku yg mcm2 tu hanya kerana boleh dikeluarkan selepas org MELIHAT…maksudnya semua MENGAMATI hasil karya arwah……walaupun pelbagai tomahan dikeluarkan

      0
      0
  10. manjalara says:

    al-fatihah

    dah adat dah tak ade kat muka bumi baru la nak bagi segala gelaran, memang pun malaysia ni byk pengarah buat citer yang membosankan ….kalau citer seram semuanya pakat buat citer seram….masing2 dah tak ade edial, i setuju apatah lagi arahan prof memang aku tak tgk nak muntah dibuatnya

    0
    0
  11. purple says:

    poco2 nape pulak kesian?

    0
    0
  12. azura says:

    eh..heloo sume?…alfatihah utk arwah yasmin ahmad..semoga rohnya dicucuri rahmat..amin.

    0
    0
  13. x-not-x says:

    semoga rohnya ditempatkan bersama2 org yg beriman…amin…

    0
    0
  14. adreanna says:

    x de lg iklan raye yg best…alfatihah

    0
    0
  15. beth says:

    i thought malays know better that it is not advisable to wear black when attending a muslim’s funeral.

    0
    0
    • jed hijau says:

      diaorang tahu pergi kekubur tu lebih baik berpakaian putih tau kehijauan….

      tapi…..diaorang degil……tak nak dengar cakap orang tua….

      0
      0
      • Zaza Muhammad says:

        Tol… lagipun berpakaian serba hitam ni budaya org Kristian semasa funeral. SO org2 Islam jgn le ikut budaya org lain, wpun xde dalil ke apa ke, kan ke bile kapan tu kain putih, so betterlah kite yg g melawat org meninggal muslim berpakaian putih …atau at least mak aku yg ajar kitaorg dr kecik, pakai tudung putih pun ok dah. Smpi mak aku kate, kena ade tudung putih wpun satu, klu ade org meninggal kang senang nk g melawat. bkn setakat hitam, mak aku pun x bg pakai baju yg fancy2, klu ble yg dull je… tu mak aku aa yg ajar… tp aku nmpk ade rasionalnye….
        Paling best tgk gegambo di atas, i can see 1Malaysia… PM kite baru nk apply tp yg pasti Allahyarhamah dah laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaama praktik kan menda ni…. spatutnye PM kena bg kredit kat arwah ni…

        0
        0
        • Akak Leen says:

          setahu aku… x kisah warna apa pun asalkan sopan & menutup aurat serta tidak memakai pakaian yg menunjukkan kegembiraan (warna terang, bunga2, fancy mcm ko ckp tu la, zaza)… sbb nk menjaga perasaan keluarga si mati. tp haram hukumnya klu memakai warna hitam itu dgn niat nk menyamai cara agama lain. jd, dlm hal ni xde mslh, cuma warna putih itu lagi elok sbb menunjukkan bersih & suci….

          0
          0
  16. jed hijau says:

    ramai sungguh orang yang menziarahi pengkebumian beliau…..

    Insya-Allah dia ditempatkan dikalangan orang yang baik seperti kata ibunya….”dia anak yang baik”

    0
    0
  17. Rabia Sensei says:

    Yasmin Ahmad will always be remembered in each every one of us. Her films, her TV commercials have always touched our hearts, inspired us and at the same time teaching us in its own magical ways.

    Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk Allahyarhamah Yasmin Ahmad. Moga rohnya dicucuri rahmat. Al-Fatihah…

    0
    0
  18. pinkypanthers says:

    ramainya org yg dtg….
    murah sungguh rezeki arwah….
    nilah manusia bila seseorang 2 dh x de baru ar sibuk nk mnghargainya..

    0
    0
  19. nha says:

    mukhsin and talentime will be always be the best!

    0
    0
  20. kita says:

    mula sedih tapi rami pulak yg suka kutuk
    mcm kat malaysia dia je yg bagus
    p.ramli lagi bagus la
    cite dia sampai sekarang org tengok

    0
    0
  21. adikacu says:

    al fatihah

    0
    0
  22. Shasha says:

    Ramai nye. Alhamdulilah

    0
    0
  23. aries_april says:

    salam…
    pg smua…
    kak nara…
    xda citer baru ker?

    0
    0
  24. Mat Kepoh says:

    tak berkesempatan nak hadir

    0
    0
  25. Richie says:

    tak berkesempatan nak hadir juga

    0
    0
  26. aries_april says:

    xper…
    knduri arwah nnti korang hadir2x kan diri lah ya?

    0
    0
  27. insan says:

    biasalah tu dah lumrah alam.apa yang ada jarang dihargai.bila dah tiada baru tehegeh2 nak kenang.contohnya dah ada.masa meninggal dulu tiada lnsung tiada pangkat apa2 alih2 sekarang dah dpt gelaran tan sri doktor lagi.waktu mana amik PHD pun tak tahu

    0
    0
  28. insan says:

    kepada seluruh famly arwah takziah di ucapkan….

    0
    0
  29. jernih says:

    al fatihah..

    0
    0
  30. jernih says:

    al fatihah…

    0
    0
  31. aries_april says:

    jerneh….
    mn p?
    rndu nya kat jerneh…

    0
    0
  32. jernih says:

    bz banget… lagi pun line dh x berapa clear..huhu
    rindu gak ka AA..

    0
    0
  33. aries_april says:

    smua orng pn bz skrng jerneh…
    bhlu pn sma…
    xmeriah cam dlu g…

    wah…
    lma xmsuk sni…
    nma pn dh tkar ya?
    skrng da mn?

    0
    0
  34. insan says:

    antara iklan yang insan paling suka dan buat insan menangis adalah iklan yang anak tak guna jaga ayah sakit.
    “ayah tak pakai lampin ker”

    0
    0
  35. aries_april says:

    aries lak ska iklan petronas tu…
    yg adibah nooor ngan mamat cina..
    time bln pose…
    yg lakon kat stesen keretapi kuala kangsar tu….
    best…
    :-)

    0
    0
  36. sue_adrianz says:

    semoga Allah mencucuri rahmat allahyarhamah Yasmin Ahmad.Memang sedih bila kita kehilangan insan yg kita sayangi…
    Amin..

    0
    0
  37. tOrn says:

    alfatihah buat allahyarham Yasmin..semoga arwah aman di sana…amin

    0
    0
  38. FaRLisCom says:

    Al fatihah…

    0
    0
  39. maly girl says:

    kalau orang seni meninggal begini ramai yang datang, aku harap kiranya orang agama atau alim ulamak meninggal, jumlah yang datang lebih ramai lagi…aku taktau nak cakap apa nanti kiranya benar2 terjadi artis diutamakan dari orang agama…tanda kiamat dah dekat la sangat…
    anyway, al fatihah untuk arwah, she’s a good person

    0
    0
  40. Faridah says:

    Al-fatihah dah menjadi ketentuan Ilahi.Kita semuapun akan menerima nasib yang sama.Hanya Allah saja yang mengetahui bila kita akan meninggalkan dunia yang fana ini.

    0
    0
  41. ISLAM DALAM HATI says:

    suami cina ia islam macam nak jawab?

    0
    0
  42. LiBeRAteD says:

    Die ni allahyarham Zulkifli Ahmad la..terkejut baca paper semalam..huhuhu..
    rupenye..lelaki…bkn pempuan..

    0
    0
  43. polu says:

    wat cammana dia dah jd camtu.dah filem cam pa lg .nyah pah den.apa la nk jd dunya dh nak kiamat

    0
    0
    • kadang says:

      mungkin sbb itu dia pergi dulu, mungkin dia dlm perancangan nk buat filem yg lebih merosakkan…

      0
      0
  44. goldcandle says:

    Al-fatiha..Semoga rohnya dicucuri rahmat..n ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..

    0
    0
  45. ima fatimah says:

    ima terkejut dgr berita ni….semoga allh mencucuri rahmat ke atas roh nya

    0
    0
  46. Noor Sham says:

    setiap apa yang berlaku sebenarnya ada rahmat disebaliknya. semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh nya dan kita yang hidup ini kenalah mengambil iktibar di atas segala kejadian. Al-Fatihah.

    0
    0
  47. Arin says:

    MasyaAllah . . .sudah2 la tuh. Muhasabah Diri . . .Moga2 arwah dirahmati Allah. Alfatihah.

    Kepada Keluarga arwah, redha kerana hanya Allah jua tempat kita semua hambaNya kembali . . .

    0
    0
  48. vios_vaio says:

    terkejut bile dapat tahu arwah dah tak de..frankly saying..aku tak minat filem2 dia..mungkin sebab aku manusia kolot susah aku terime ape yg arwah cube ketengahkan…Tapi aku hormat karya seni arwah especially iklan2 arwah dgn Petronas. Yasmin Ahmad such a talented and gifted person tapi perjanjian dia dgn Allah sampai takat sini jek..semoga roh arwah dicucuri rahmat dan diletakkan di kalangan org yg beriman.

    0
    0
  49. shin says:

    selalu nangis ble tgok iklan2 die sblum ni.. lpas ni dah x best nk raye ke, mrdeka ke sbb iklan die yg slalu dituggu2..hmm plig suke yg iklan tebuan tu.. al fatihah for her..

    0
    0
  50. BUNGA says:

    you all semua sedih ke……

    0
    0
  51. BUNGA says:

    shin,lepas ni saya yg buat iklan.ok

    0
    0
  52. kadang says:

    al-fatihah for him

    0
    0
  53. putra says:

    jadi takdelah iklan petronas lagi.yasmin ahmad memang best kalau dia buat iklan petronas.ada mesej didalamnya.

    0
    0
  54. farra says:

    biar la siapa pn dy yg penting dy clazzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    0
    0