Written by AbangNara | September 30th, 2011

Jika tiada aral melintang, hari ini Nabil dan Zira akan bergelar suami isteri. Mari kita sama-sama doakan agar tiada apa-apa masalah yang berlaku. Kepada Nabil, good luck bro.

nabil

Lagi beberapa keping gambar pra perkahwinan Nabil dan Zira dengan membaca entri ini sepenuhnya. Gambar ehsan OhBulan dan team Feel.

nabil

nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil

nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil
nabil

214 responses to Gambar Pra Perkahwinan Nabil Dan Zira, Comel Sangat ~~

  1. kimhanim says:

    ramainye artis kawin taun ni

    • miss j says:

      dialog

      mak: ni gamba mak n ayah masa kitorang sebelum kawin dulu. gambar pre wedding tau..

      anak( yang baru nak masuk darjah 2): eh cantiknya mak! eh mak, tp kalau belum kahwin ustazah cakap lelaki dgn perempuan tak boleh pegang tangan.. (dengan muka confuse)

      mak: ______________ (fill in the blank)

    • aleya says:

      lebih manis dan indah jika gambar ini diambil selepas ijab dan kabul………

    • pensilwarna says:

      zira lawa, tp irma lagi sejuk mata memandang…

      • mys abby says:

        ntah pape la sume nak wat pre wedding bagai…nikah jelaaa…nak pre wedding watpe..buang mase..

        • contohi aku says:

          amik gambar bersama sblm kawen siap macam org dah kawen – ini adalah perkara biasa bg rakyat malaysia. kalau bercakap tentang org barat, org yg bukan muslim, semua yg tak elok kita lemparkan pada mereka,betul tak?? tetapi bila sampai kat diri sendiri??

      • JJ says:

        Aku tatau kenapa tp muka Zira ni mcm muka yg permanently nmpk sombong.

    • eden says:

      aku tak nampak kat mana perlunya amek gambo pre-wedding padahal gambar waktu wedding lagi cantik. sesiapa tolong buat aku paham fungsi gmbo pre-wedding ni..waktu nikah tok kadi mintak ek?????

    • ualalalal says:

      kenapa perlu ada gamba pre wedding ye? kalau tak ade mmg tak blh ek? atau nak menyemarakkan mood perkahwinan tu? nnt time kawin pun amik gmba jgk.

      • NY says:

        hm..entah la..mgkin utk banner kot..
        sy pn xphm np ad gmbr pre wedding ni..
        post wedding kn bgs..

        • analiaa says:

          ini kan belog gossip ARTIS. kalau nak post warak2 kome buley bukak iluvislam.com apa -_-

          asik2 harap artis jd baik tahap malaikat. tak tahan betui la.

        • hunny bunny says:

          apa salah nya menegur ? tak salah kan. kalau tak boleh kena tegur, jgn duk kat bumi. duk kat planet lain.

      • Jeff says:

        Sumer orang ada cara tersendiri nk merakamkan hari bahagia mereka, termasukla wat pre-wedding photo ops. Klu ada kemampuan, sesapa pon boleh wat. So kepada korang semua yg suka mempertikaikan itu dan ini, please la STOP. korang ni tak habis2! ITU TAK BOLEH INI TAK BOLEH!. klu boleh korang nak semua bende kat mesia ni berlaku ikut citarasa korang je kan? cuba la bagi komen neutral sket. bila bende2 camni berlaku, sumer orang nak berlagak jadi good samaritan. yg tu perlu ditegur, pegang tangan tak boleh, maghrib kat mana (xkan gmbar smayang mgrib pon nak masukkan), gambar post-wedding lagi cantik yada yada yada. and interestingly, golongan pompuan yg suka cakap psl2 bende camni adalah golongan bertudung. does your tudung give you right utk condemn org lain? cermin2 la diri dahulu…

    • MYRA says:

      CNTIK LAGI IRMA :)

  2. mamaaish says:

    suka sgt tgk pra perkahwinan nabil ni simple and sweet je,xlah sarat sgt..aku nak ucapkan”SELAMAT PENGANTIN BARU DAN BERKEKALAN HINGGA KEAKHIR HAYAT”AMIN…

  3. wendy says:

    trend org skrg ker belom nikah dah gambar pegang2? konpius plak ni..

    • missglamor says:

      kau tu xpegang2 ke…hipokrit

      • hantubonceng xde motor says:

        tahanla dari memey tu terus peluk2

      • missgoogle says:

        hahhaa…betol ckap ko missglamor…yg len byk hepokrit chit

      • rooney macaroni says:

        kau ingat semua orang pegang2 ke sebelum kawen?? sempit betol fikiran kau ni…

      • wendy says:

        aku non-muslim..bknlh aku nk kater or ape..tp yg aku tau tu b4 nikah,xleh cmni..tp naper plak skrg dh mcm biase jer.. n its not bcz im hipokrit or not..its about im confius wif dis thing..cth cm nanu pgang anjing..pgang2 b4 nikah..so cn u explain memandangkn u lbh arif..*b open minded..im writing dis comment for my knowledge to know bout islam..not for argument..*

        • urukhai says:

          iye ke ko ni non-muslim ni wendy? ragu2 pulak aku ni jadinya. hmmm….

        • wendy says:

          terpulanglah nk percaye or tak..yg pentingnyer aku tak menipu..kpda yg sudi tu,tlg jelaskan..dn kpada yg xsudi tu,xperlu nk bdebat n omong kosong..

        • smiley says:

          Wendy…mmg dlm Islam, adalah haram berpegang tgn mcm ni sebelum nikah. Tetapi berbalik pada soal hati dan iman, kalau kita betul2 ikut perintah Allah, ikut apa yang disuruh tinggal apa yang dilarang, perkara mcm ni takkan terjadi. Pokok pangkalnye, tepuk dada tanya iman :)

        • wendy says:

          tq smiley.. dats the explaination dat i want..to make i know the real..

        • Amim says:

          Good effort for using English, wendy. Lepas ni kita sama2 perbaiki BI kita. :)

        • wendy says:

          sori kalau English kiter xbtl..tp kalau ada yg slh,tlg tegur n pbetulkan..

        • Dr. Feelgood says:

          Wendy >Secara rengkasnya.. Dlm hukum islam pegang anjing dan babi tu x haram tapi haram utk dimakan. Cukup dgn cuci 7x (samak) tapi yg haram kekal dan tak boleh disamak bila lelaki dan pompuan yg bkn muhrim berpegangan tangan atau bersentuh kulit dgn sengaja.

        • areleea says:

          btol 2…Islam tu dah lgkap dgn sume peratuannya,,, hanya manusia je yg tentukan mereka nk ikot ke x peraturan 2… contohya mcm traffic light yg tengah merah… ada yg langgar kalau xda org kiri kanan, tp hakikatya undang2 tue mmg dah ad..mcm tu lah dgn hukum tuhan..
          wallahhu’alam…

        • seamaster says:

          i will trying my best to answer your question. First, lelaki dan perempuan yang xde pertalian darah mmg haram berpegang tgn dan halal dipegang selepas nikah shj..second, pegang anjing dgn niat saje2 pon haram jgk..lain la klu kite TERsentuh anjing or tu, klu tgn kite kering dan jgk anjing tu kering, maka x perlu samak..tp klu tgn kite basah or anjing tu basah mmg wajib samak..tp utk saje2 pegang dan bermain dgn anjing tu is a big NO!

          mengenai beberapa org Islam yg kadang2 melanggar larangan agama, sifir nya mudah je, “untuk memahami Islam, lihatlah pada intipati agama nya dan bukan penganut nya”

          same goes to other religion, i think sume religion termasuk Islam x bg penganut nye minum arak tp masih ade penganut agama tersebut yg minum arak kan?

        • wendy says:

          dats rite..thank you cz shring ur knowledge wif me.. skrg2nya sy faham dan xmenyalah ertikan agama islam.. dat sy i wnna ask ur opinion so dat if there are some other non muslim frens of mine talking bad bout it,i can explain to them too..

        • Dr. Feelgood says:

          seamaster >First, lelaki dan perempuan yang xde pertalian darah mmg haram berpegang tgn dan halal dipegang selepas nikah shj.

          **Biar jelas geng klu bleh jgn guna ayat pertalian darah.. Sbb sepupu pun ada pertalian darah tp bkn mahram dan halal nikah. Haram gak klu sentuh dgn sengaja. Sepupu pun bleh jd menantu

          seamaster >second, pegang anjing dgn niat saje2 pon haram jgk.

          ** Pnh terbaca hadis dan pdpt ulama..Setahu aq x salah dan x berdosa klu setakat nk pegang malah org islam dibenarkan pilihara anjing kecuali bkn utk tujuan sebagai binatang piliharaan (Pet)

        • cik wiwin says:

          “lelaki dan perempuan yang xde pertalian darah mmg haram berpegang tgn dan halal dipegang selepas nikah shj.”

          cik wiwin rase this ayat will make people confuse.. habes dah kalu sepupu tu pn ade pertalian darah tp masih bukan mahram ye.

          wanita muslim tidak boleh bersentuhan kulit secara sengaja dgn lelaki yg bukan mahram nye.

          mahram ni maksudnye..lelaki yang diharamkan berkahwin dengannya. Samada haram sementara atau buat selama-lamanya.

          mahram ade dua sebab samada mahram disebabkn perkahwinan dan nasab.. boleh google psl ni nk tgk pasal mahram..

          so kalu dlm kes nabil ng zira ni.. sebalum kahwin nabil bukan mahram zira lg jadi haram la bersentuhan2 mcm tu.. tp.. wat to say..tepuk dada tanye iman..

          **sory pjg lak entry..juz nk sharing…….

        • Wan Azmie says:

          Sy ingin komen tentang pegang anjing sebenarnya tidak haram walau apa alasannya. Yang sebenarnya ia hanya kena samak dengan air dan tanah jika tersentuh jika basah.

        • nora says:

          sorry 2 say..as u cn see the situation of our malaysian people esp Muslim tend to have this kind of ‘need to do/have’ syndrome..if holding hands,kissing among unmarried pairs are not that embarssing act nowadays….what else left for Muslim people to be proud of as a Muslim in malaysia..It looks like the same to me…hopefully Muslim people wake up from ur fantsy.. be the most respectd muslim by ur non muslim fren …

      • layP says:

        haram ttp haram… sengal…

        • Leo says:

          sekarang trend ramai yang ada buat album untuk pre wedding. tapi macam ni la, berpegang tangan, berpelukan… (konon2 romantik)
          Kalau Islam tahu halal dan haram, tak perlu la pre wedding begini… tunggu bergambar lepas kawen la baru nak buat gaya sweet & romantik…

      • kak noii says:

        mungkinkah awak tu dah takde dara.. maka selamba bertanya sebegitu?

        • wendy says:

          bertanye kerna ingin mengetahui..bk kate org,malu btnye,sesat jln..tmbh pula kakak kiter dulu xde cmni..btunang,nikah dan bsanding jer..bgambar pun slpas nikah..sbb tu kiter tnyer dgn baik adakah cara pre weds ni xslh pd agama islam? tu jer..kalu nk terangkan,boleh berikan pdgan bg yg bragama islam..tp kalu xnak trangkan or xnk share pendapat, xyah nak tabur fitnah..mgkin sy lbh muda dari awk..dan sy rs sikit pun sy xtrase dgn kate2 awk sbb sy xmlakukan maksiat..cume agk tkilan bila btanya dgn baik dgn niat nk keterangan psl agama korang,tp diberi respon yg memalukan..

        • wendy says:

          bertanya kerna ingin mengetahui..malu btanya,sesat jln.. kiter btnya sbb dulu kakak kiter btunang,nikah and bsanding.. xder bgambar pre weds..ade pun selepas mlm bernikah tu br kiterorg bgambar sakan..sbb tu kiter btnya smada bgmbr pre weds ni boleh ker tak kt agame islam.. as i said,bg yg sudi share ur knowledge,u can share..tp bg yg xsudi,jgn tabur fitnah..mgkin sy msh muda,tp xsmua perempuan nk buat maksiat..bkn mrh,tp tkilan bila seseorang btnya ttg agama islam tp diberi respon yg memalukan..

        • wendy says:

          tq for sharing wif me..its ok klu comment pnjg2 skalipun,i still read it..tq cz ada jga yg TIDAK BERFIKIRAN SEMPIT ats pertanyaan sy thdp ur religion..TERLALU berprasangka bruk thdp seseorg yg ingin mgetahui sebahagian drpda kita hanya akn memalukan diri shja..so,kongsilh ilmu tu kerna cmua itu milik Tuhan.. klu xarif psl sesuatu,bdiam diri lbh elok dari berprasangka bruk thdp org yg btnya..TQ..

    • kekure says:

      cr tls cm bdk2 melayu je ko nih wendy..haha…ko konpius??aku lg konpius jgk ..huhu

      • wendy says:

        dr feelgood n areleea: tq sbb berikan penjelasan..skrg2nya sy faham ckit ttg agama korang.. sy ada kuarge ipar yg islam..tp meka xcam ni..sbb tu sy kata sy konfius..
        kekure: kalu dinilai dari cara penulisan,ko boleh kate aku ni org melayu..yerlah..dah kiri kanan kwn aku org mlyu sememnanjung yg banyk,aku pun reti gak nk ckp semenanjung..tp ko reti ker kalu aku tulis bhsa iban,kayan,cine ngan ko?even if u understand pun,aku pkir ga org len yg xreti..so aku gune lah bhasa majoriti gune

        • Dr. Feelgood says:

          ** Sori Pembetulan.. Mahram bkn Muhrim

          Mahram ialah org2 yg tak halal nikah
          Muhrim ialah org2 yg sdg melakukan ihram haji atau umrah

        • gudgirl says:

          mmg betul ape yg wendy ckp tu..sy pon kat tmpat keje majority chinese n indian..tp mmg diorng fasih ckp bhsa mlyu..klu sms pon mmg same je guna shortform mcm org mlyu..klu tnjuk sms tu kat org mlyu tnpa bgtau tu bukan org malayu yg yg tulis mmg xsngka tu bukan org mlyu yg tulis..

      • melayu says:

        tak semestinye org melayu je fasih bhs melayu.. org melayu je ke duduk malaysia ni? dalam ramai2 org cina atau india yg pelat ckp melayu ade jugak yg fasih berbahasa melayu n bertutur sama mcm cara org melayu.. even bersms pun cara kite jugak.. ramai je org sabah sarawak yg duduk kt semenanjung dan bergaul dgn org melayu..

        • wendy says:

          melayu: aku sokong..kite dulu pn salu bgaul dgn ckgu2 smenanjung,skrg plak kt u bgaul dgn ramai kwn smenanjung.. kuarge ipar pn org smemnanjung.. xkanlah xgune pluang yg ade untuk blajar bhse org ..

        • juju says:

          wendy, u ni betol ke NON-MUSLIM? u pnya ayt melayu punya shortform, mcm MELAYU ooo..hakktuiiiii…

        • Dr. Feelgood says:

          Hadoiyai.. Bila rakyat Msia yg bkn melayu x fasih berbahasa melayu dorg akan kata dah duduk Msia puluh tahun tp masih x fasih berbahasa melayu. Bila yg bkn melayu menguasi bahasa melayu dgn baik lak x kan dorg masih nak mengata2 lagi.

          * Isteri aku org Sabah tapi sgt fasih berbahasa melayu semenanjung.. Ahaks

        • wendy says:

          juju: herm..nk pcye tak,TERPULANG..yg pnting,aku mmg non-muslim..ko “haktui” aku,sma mcm ko ludah diri ko cz aku tak menipu sape2 pon..aku reti bbhasa malayu,sbb aku beljar bhase org..?????,??????,??????
          dr.feelgood: biarkan jer lah org mgate..asl kite tau kiter xtipu org..rasenyer kalu kiter ckp bhsa len slain mlayu,dia reti ke fhm..p yerlah,mmdgkan kat sini rmai yg gune bhasa smenanjung,sbb tu kite guner bhsa smenanjung..

      • babycomel says:

        kekure..kat sekolah kan ajar BM..tak semesti nye orang melayu je fasih BM..nie kalau melayu fasih cina..ko nak ragu2 ke bangsa dia ape?

        ni ade non muslim bertanya..elok la kite jawab baik2 soalan dia mengenai islam..tak perlu la nak tuduh dia bebukan..

        • rooney macaroni says:

          dari cara wendy tulis tu pun aku dah tau bukan orang melayu..sebab ayat dia x berapa betul sangat..btw, ada je kawan2 non muslim aku fasih bahasa melayu..siap dapat A1 lagi subjek BM..so no wonder la wendy ni pandai berbahasa melayu..=)

        • wendy says:

          rooney: yup..dari awl lg kter ckp yg kter ni non-muslim..tp kalu org len xcyer,nk wat cmner..:)

      • lolz says:

        ape nak peliknya? aku pon ramai kawan non malay fasih ckp malay

        • wendy says:

          tu yg kiter heran..sempit sgt fikiran mreke tu.. mcmlh org mlyu jer reti bhsa mlyu..hbs aku reti bhsa cina,kyan ni mcm mane?sdgkn aku bkn cina or kyan pun..kot2 diaorg tu msh xfhm erti 1 Malaysia..

    • lintut says:

      haha..tiba2 smua org secara teori nya tahu pa yg haram dan halal…siap bg explanation bagai lagi dgn c wendy…dan adaka anda mem’practikal kn nya…?? anda jwb la sndiri…
      pastu, tetiba pla xpcya yg c wendy ni non muslim..siap ada tanda soal xpcya…tolongla..bila sesorg ckp dia non muslim, xsmestinya dia x fasih berbhasa melayu..ntah2 BM dia lg hebat dr BM ko tak… haha…cian btul la..

      • wendy says:

        sy still xfasih dlm bhasa melayu semenanjung..tp sy try mberi komen dlm bhsa semenanjung so dat everyone understand..and sy mmg non-muslim tp bknlah berbangsa cina cuma nma sj cina tp bangsa dayak..so,kalau sy bercakap bhsa ibunda sy,majoriti akn xfhm..dats the reason why i use BM.. tp mun tak org pandei klakar melayu srwak tek,boleh jak tak org klakar ngan kmk..mun pandei iban,cina n kayan pn boleh jak..:)

  4. aku la says:

    pra-perkahwinan. kata pra. xpk halal haram nk pegang. dh la pegang, tnjuk dgn bangga plak tu kt org yg dia dok pgg2. haish.. aku ckup x stuju dgn pra2 nih. pra sekolah xpe la

    • peace says:

      sokong x setuju gambo2 pra2 kawen ni..mcm malu je aku sebagai mak kalau tgk anak aku posing2 cmni T_T didoakan anak aku nnt mendapat jodoh yg beriman

      • muahaha says:

        zira ni org tmn aku, bapak dia org surau lak tu…msti bapak dia segan ngan org2 surau klu tgk gmbr ni

        • kesian says:

          kesian….bapaknye yg dipersalah’n…ank yg wt hal,nk wt cmne….huhu

        • Dr. Feelgood says:

          Kesian > 4 golongan lelaki yg akan diheret masuk ke neraka bersama oleh pompuan. Ayah, Suami, Adik beradik lelaki dan Anak lelakinya.

          Mmg ayahnya yg akan tanggung dari sekecil hgga sebesar dosa apa jua yg anak pompuan nya lakukan selagi anak pompuan nya blom berkawen.. Selepas dia berkawen baru jd tanggungan suami dia lak dan seterusnya adik beradik lelaki dan anaknya..

          ** Sbb 2 kot org pompuan ni x amik kesah sgt sbb tahu dosa dia bleh share dgn 4 golongan lelaki 2.. =)

    • miss laser says:

      kalo sesi gambar ni…amik laa lepas nikah…dah x kisah nak pegang2 ni…x paham betul…kalo kekal hingga ke akhir hayat x per gaks…

    • kiki pemalu says:

      new trend start sudaa… lepas n tanpa segan silu not only artis, orang bese2 pun akan buat.. bukan lama pun nak tunggu ijab n qabul..
      hmmmphh… keciwa rasanyaa…

  5. selamat pengantin baru…semoga berbahagia dalam rahmah, sakinah dan mawaddah dari Allah SWT…jadikan pengalaman lalu sebagai iktibar dalam melayari hidup berumah tangga…semoga berbahagia hingga ke akhir hayat.

  6. Dato M says:

    canteek nya zira ni…simpe jer diorang nie…class ko Nabilll

  7. jejaka says:

    cantik sgt…. lbh baik tgok gmbar couple ni dr memek dgn nomen 2….

  8. farrafarisy says:

    this is what we call less is more, simple and sweet!

  9. ain says:

    pasangan yg cocok ..

  10. niat nk kawin dah elok tp niat pegang2 mcm ni sebelum kawin haram….matlamat tidak akan menghalalkan cara.kalau kite nk bahagia dan kekal dlm rumahtangga, jgn wat sesuatu yg haram sebelum kawin….tolongla hormat ckit hukum hakam islam….nk bahagia, ikut la cara yg halal.

    • julia julie says:

      eleh koe pown lebey kurg je kn…so xpayah la nk hipokrit no body perfect in da wold oke….bia lntak la dowg jnji dowg top…koe top ke???x kn so xpayah nk action lebey konon2 koe baek sgt..hahaha

      • SAYA SOKONG JULIA JULIE KERANA STATEMENT BELIAU MACAM PILIH MASUK KE NERAKA.. TOP GITU!

        XOXO

        • tingtong says:

          julajulimatejuling gn yg skong dietuh,kang ak ckp ko BODOH kang,komrh. haih.tp kn mmg ko BODOH r sal agama ni. nk ikt agm ani, xikt top kexla. sume sme. bdh tul.klu dh bdoh,bdoh la jugek.

        • lintut says:

          alaaa…biarla c julie ni nak ckp mcm 2…kalo btul korang nak menegur pa yg salah, pegila ckp face 2 face kat c nabil 2, ataupun hentam je kat fb nabil ke twiter ke..ko ingat kalo ko post kat cni c nabil 2 akn baca ke…ni nak emo2 pla kat cni…dr niat ko nak menegur da jd x puas hati sbb ada org bangkang opnion ko…

      • awatif says:

        btl..mmg nobody x perfect.. oleh itu, xkn sampai mati berada d tahap xperfect je… mksudny kna la berubah… bkn hipokrit!!! da terang2 larangan ALLAH… xkn kita nk langgar… statement anda menunjukkan anda cetek agama dan tolak hukum ALLAH. sorry to say…

        • anti budak prasan top mcm julia says:

          kan? julia tu bukan islam la.. sbb tu tak thu lrangn Allah ape yg halal ape yg haram.

      • Julia julie bodoh says:

        kalau setakat top tp ape pun takde tak gune la beb! at least si budak humairah tu tak jahil agama macm ko!! muahahahahahah.. nmpk sgt ko mmg jenes jahanam punye budak!! muahhahahaha. n lagi 1, nmpk beno yg ko lebey mgutamakan yg top mengetop ni kan? kecoh la lu minah prasan nak jadi top! ko ni mcm sangap nk keja glamour je erk! hahahaha.. ko tak top tapi jahanam! muahahah.. amek kaw!!

      • natasya says:

        Ko tahu mne julia yg humaira nie pegang2..ko nengok ke?? kalo xbetul ko ftnh tue…..sekurg2nye dy tegur benda yg betol..ko xnk trima lantak ko laa..xder org kisah pon…..ko kira top2…..nnti kt akhirat ko yg meletop..org buat benda dosa ko pegi backup…org tgur benda betul ko hina…mmg sah2 xder agama….org tgur benda baek pon ko kata camtue..agak2 ko nie baek ke lagi truk? ek ko pkior ler sendiri….

      • isz says:

        jangan kerana kata-kata, kita free jer dapat pangkat munafik. benda dah sah2 haram… tak kiralah yang tegur tu macam mana… kalau yang tegur tu seorang banduan yang dihukum kerana membunuh dia tetap layak untuk menasihatkan orang berkaitan halal haram…

      • qaseh humaira' says:

        Inilah pengikut HINDUN iaitu wanita terawal masuk NERAKA!!!Nauzubillah.

  11. ada aku kesah says:

    ni lagi sorang artis tk sedar diri, blom kawen dh pegang2… tk tau ke hukum halal haram, kawen bukan sehari dua dik, nk kekal sampai akhir hayat. jgn jdi mangsa kutukan mcm memey n norman dah ler…

    • julia julie says:

      xpayah nk kutok owg len…diri awk tu pown lom tentu terjamin kbhgiaan dye ok…mcm awk xpena wt lak kn…so jgn jd HIPOKRIT

      • KakLong says:

        Bukan hipokrit..tak sume org bercinta pegang2, peluk2..
        Sape2 yg dapat pertahankan tu masih tebal imannyer sbb takut dgn hukum dan balasan Allah..
        ko yg terang2 kata org hipokrit mmg konfirm pegang2 sbb tu dok backup jer..so jgn nak deny lak..

        “Bergomolan dengan babi (khinzir) itu adalah lebih baik berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram” – (Riwayat Ibnu Majah)

      • Sakura says:

        Ms Julia , marahnye awk pd org yg mnegur.. tegur menegur , ingat mengingati kan kewajipan bersama .. xkisahla yg menegur tu pun bukannye baik sgt or etc , tp xsalah ambil teguran yg baik utk diikuti , yg buruk jgn dicontohi… klu sesiapa xblh dgr or terima teguran yg baik just abaikan je yea , tp jgn dipertikaikan samada org itu pun baik atau sebaliknye….

        • julia julie says:

          ooppppsss ase nyer u ollls pown jenis hipokrit kowt…mslhnyer dye dok brckp psl owg len n kutok setiap ape die wt tp die perfect sgt ke u olls..bio le lntak owg tu…kenal koe pown x yg nk komen2 n sound owg tu kn…so xyah nk bajett la weeii…jahit kaen koe dlu bwu jahit kAEN owg len kn????winnkk

        • mia says:

          buat malu je dengan komen ko ni. mmg belambak org pegang2 sblm kawen, tp ko kena igt, BELAMBAK bukan bermaksud SEMUA. betul ape mane bley pgg2 sblm kawen, haram. kalau ko islam n ko buat bende tu patutnye ko rase malu bkn nak pertahan kn bnd yang haram.

        • Sakura says:

          Thats it Ms Julia ” nobody perfect”.. Jom kita jahit kain kita sendiri sama2…

        • KakLong says:

          Bila masa lak akak mangutuk..just tegur n share ilmu yg sikit ni je kot…sekurg2nye dah lepas tanggungjawab akak sesama Islam and terpulang pd masing2 nak terima atau tidak..

          why so defensive?? as i said, u’re such in denial…

        • farahana says:

          Julia: Kamu ni anak beranak nabil ke? backup dia nampak….saya nak cakap satu je agak2 depan Allah boleh tak julia cakap cmtu…? sepatutnya berterima kasih ada orang menegur…bukan dibalas dgn racun…..Julia baca x quran? dalam quran dah sebut “amar makruf nahi mungkar” so jaga tepi kain sendiri tu ada setegah perkara je…yg laen kita kena jaga gak kain org laen utk menyelamatkan mereka…..xkan nak msuk syurga sorg2….tapi kalau cik julia xnak msuk syurga pon xpew…:)

        • anti budak prasan top mcm julia says:

          aku da cakap da.. budak julia ni bukan islam la woy.. sbb tu tak tahu,, tu bajet je lebeh.. julia tu da biase kene pegang ngn jantan2 sbb die ni perempuan murah.. sbb tu bagi die ‘ape ade hal’

      • lalalala says:

        cik julia jule.. komen kaklong tu da ckup konkrit da. klau xsentap gak, aku xtau laa nak kata apa.

        • julia julie says:

          hahahahah ape dehal aq nk sentap…hahahaha law aq kne maen ngn jntan pown bdn aq sbb aq xske jge tepi kaen owg coz diri aq xperfect…bile da tao diri tu xperfect xpyah nk sebol hal owg laen…come on la….nk ckp psl dosa yg kowg dok ngate artis2 ney kowg xDOSA Plak…adoii APA POWN XBOLEY LA KAWAN…..pls dont judge book by its cover ok…ade akal pakai pkir la weeii

        • klazz kau jah says:

          ape benda yg ko merepek ni julia julie….. org tegur utk kebaikan bukan nye kutuk…. sekolah x abis kot ko ni… sian…

        • weehoo says:

          cik julia ni satu je nk bgtau:

          Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Tidak akan memasuki syurga bagi orang yang tidak memelihara jirannya dari kejahatannya. (HR Muslim)

          as a fellow muslim (kalau cik julia muslim) kita perlu saling igt mengingatkan ye.so jgn marah kalau org tegur.lain la kalau org suruh buat benda jht.

        • julia julie says:

          huhu xpyh nk bukak hadis sgt weiiii…geli la ntah2 kowg pny agme pon ntah kmne ade aty nk nsht owg…tego diri tu dlu bwu tego owg len ok??

  12. terrarossa says:

    kdg2 tgk muka bakal isteri nabil ni mcm muka noniswara pon ada…

    nway…congrats nabil & pasangan

  13. icha says:

    Hakkk elehhhh..

  14. terrarossa says:

    kdg2 tgk muka bakal isteri nabil ni..mukanya nk iras2 muka noniswara…cantik…hehe

    nway…congrats to nabil&pasangan

  15. Pro-NAbil :P says:

    Zira sangat cantik :) InsyaAllah, ddoakn jodoh mereka akan berkekalan, Ameen :)

  16. me says:

    dah mcm gaya p’kahwinan org bkn islam la pulak dah ada gambo pre wedding

  17. ip4 says:

    napelah skrg trend nak kena amik gambar pre-wedding?

    zira ni mcm muka x- bini lan a to z pun ada

  18. lis says:

    apsal xnak tukar..gambar pra nikah..

  19. 1st time komen di BN says:

    gmbr pre wedding aku xde pun pegang2…alhamdulillah..tetap cantik w/o pegang2..

  20. Kacang Soya says:

    gambar pre-wedding ni simpan dlm album sampai tua. pastu tunjuk kat anak-anak. anak-anak pon akan kata “waaah…daring jugak mak bapak aku ye? belum kawin dah pegang, berpelok bagai. kalau aku buat lagi daring dr ni, mesti bapak aku OK punyeeee…”
    hehehehe….

  21. student bandung says:

    skuter tu skuter idaman aku..

  22. cik jijah kiut says:

    alahai zaman skrg nie…dunia dihujung2 pon xsedar lg…ape la nk jadi…org masing2 berebut nk buat amal…

  23. luvlavender says:

    better gamba2 mcm ni ambk selepas kawin.. bkn ape..bg mengelakkan fitnah org.. kite kawin biarlah orang mendoakan kebahagian..ni nnti org akn ckp “eley belum kawin dh pegang2” “apelah bini ko xpkai tudung” and bla2…bese la artis..jd bahan org bercerita..
    orang lau xnampak x jdi isu..ble dh expose mcm ni..mcm2 la komen nye..

  24. no name says:

    pre-weeding ???? perlu kew??? pegang2.. ish donia… donia ~~~~~~~~

    • Fairytopia says:

      tu la, erm mak bapak diorg x marah ke? siap publish lg bg org tgk..

      • hujanlebat says:

        Weh!! Kau ingat mak pak dia ada ke masa dia baut pre wedding ni..kalau ada, tak lah terhasil gambo mcm ni..segan la bebbb!!! hahaha

  25. nthape2nth says:

    huhuhu..org zaman skng..pra wedding memg cam gini la..bkn nye nabil je ..aku tgk x de la skt mata..biasa2 je..nk dibandingkn ngn si memey tue..jgn kate artis pra wedding cam gini..org biasa pun..aku tgk pra wedding dorang ade pegang2 tangan..ape la korang ni..asyik nk cr slh je…yg tggung dosa pun dorang..bknnya korang..yg korang tok kutuk2 tue xdosa ke???adoiiii…ade mata tgk..ade telinga dgr..ade akal lu pikirla sendiri… :)

    • kak noii says:

      sebab ada akal fikir le orang dok pelik kenapa zaman sekarang ni wanita semakin rendah nilai harga dirinya.

  26. kasutumit says:

    tak payah la ikut2kan sangat trend gambar pra-perkahwinan ni…tak perlu ada pn takpe….pndai2la pilih mana yg baik dan mana yg buruk..xperlu org lain nak kena ajar lagi sekali..peace~~

  27. aku la says:

    perlu ke brgmbr pra perkahwinan ni?macam da acara wajib selebriti skang ni.

  28. irma yasmi says:

    terlentok lentok bakal bini yang ex….
    fuh……
    sentap tengoks….

  29. za says:

    selamat pengantin baru….semoga berkekalan ke akhir hayat…..amin….

  30. deeamy2008 says:

    diorg berani buat per..ker..pra..ker..sebab diorg akan kata ‘pergi la mampus..kubur masing2, pedulik aper aku ngan dosa’…hah so buat penat jer kita tulis..x di ambil kesah pun diorg tuhh….

  31. kiki pemalu says:

    hmmm… para artis suda start new trend.. pre wedding n slalu nye non muslim je yang buat.. based on my experience la.. lepaih2 n, rasa nyer baik artis atau org2 bukan artis pun akan buat…
    kan ke lebih manis sumenye d buat after ijab n qabul? bonus, leh posing lebih maut ag.. tade sape nak halang.. yang haram dah jadi halal…
    keciwa laaa rasaaa… haihhh…

  32. fyza comel says:

    tahniah ! =)

  33. siti solehah says:

    Astafirullah,kenapa lah nak kata hipokrit bagai jg hal masing 2 lah..dlm islam dik oii xdo dlm hadis ayat kamu tu,kita sekadar mengingatkan sesama islam,lg artis ni contoh nnt ramai plk menGikut dh jd mcm bangsa kafir,tak sume org pegang2 sebelum kawen lgkan nak menayang,tak sume org buruk mcm kamu sangka,yg xhalal ttp tidak halal ,,sekadar teguran dn renungan utk kita

  34. misshotsentap says:

    bhahahaha..pelik aku..tak kawin lagi dah pegang2 peluk bagai..hurm…trend artizz..pape pown selamat pengantin baru nabil..

  35. irma says:

    dh kena celup. apa brg.pantat dh lunyai kena sengat.

  36. rose says:

    ini bukan soal hipokrit ke tidak ke…soal halal haram…kalau dh haram tetap haram ok..jgn nak memandai mandai menghalalkan sesuatu yg haram..dlm soal pre wedding photography ni byk pihak kena main peranan…pasangan yg nak berkahwin,keluarga,sahabat handai dan photographer itu sendiri…

  37. mia says:

    ape benda pre-wedding ni eh?

    bukan nak cakap nabil je or artis je, yg bukan artis pun same, in trend sesangat la skrg..salunye pre wedding ni dlm sbln dua sebelum nikah, da xbley tgu nikah nak pgg2? yg pelik mak apak tak tegur ke eh.

    ee makin tak paham dgn zaman skrg, sng sgt terpengaruh dgn barat.

  38. ema says:

    hahaa muka nabil cam bebudak je..muka zira la cam kakak c nabil je..haishh….

  39. Melugeh yo says:

    Perluker??

  40. bebe says:

    ape ler pra2 nie..xabih2 pre-weddng dak artis ni..lenklai wat la post-wedding lak…lg nmpk kemanisan d hari bglr suami istri….yeeehhaa

  41. Kesha says:

    Comey…cute jer..hehek..pre wedding yg x keterlaluan mcm sememeyh..

  42. insan says:

    selamat pgtin baru semoga beekekalan ke akhir hayat nabil n isteri…

  43. anti artis says:

    SUKA SGT NAK PRE WEDDING. POST WEDDING AMIK PIC SNDRI CUKUP LA

  44. Abang KAcak says:

    gambar pre-wedding pun dah peluk2…apa nak jadi la…

  45. mak jah jiran nabil says:

    ala..klu xwat gmbr pre-wed pn couple2 zaman skang ni pgg2 gak..pelok2..lbh dr laki bini.ada tu siap buang baby bagai.dh mcm xde ape suma tu..bl dh nk kawen ni lg la nk pgg2.bkn artis je..org bese pn dh ramai yg wat suma ni.bj lg seksi pn ada.siap sgp g jauh2 lg semata2 utk dptkan shoot yg cantik.

  46. Sassy girl says:

    Apa nak hairan sangat zaman ni,kebnyakan muslim dh tk macam muslim,setakat pegang2 cm tu dh biasa bagi diaorng.kat ipta tpt sya menuntut cth nya pegang2 cmni dh biasa bagi mereka wlaupun bertudung tk semua tp kebanyakan dari nya,ada tu tanpa segan silu boleh bermanja n berperlukan depan orang wlupun tanpa ikatan dan paling memalukan n menyedihkan kebanyakkan mereka ini bertudung.bila ditegur perbuatan itu atau dijeling org sekeliling mereka akan menipu kata dh kwin..kebanyakkan pelajar yg dduk luar membawa bf/gf masuk bilik mmg dh biasa.mmg menyedihkan bila melihat segelintir kawan2 yang begitu.

  47. saja saja je says:

    alahai..
    style kawin bila dah jadi artis macam gini rupanya, kalau masih mat despatch camna agaknya ya?

  48. arma says:

    gediknyer pompuan nih…sgt padan ngn nabil…
    klau ngn irma mcm xbrape nk seswei…
    Beruntung irma…insyaAllah ada jodoh yang lebih baekkkkk!!!

  49. benci says:

    ni lagi satu spesis normiang. duk serumah ngan org lain,kawen ngan org lain. ok fine pompuan tu yg salah sape suh jual maruah, abis laki punya salah x nampak! ingat x sedih ko buat perempuan mcm tu. doa la supaya anak ko x terima nasib yg sama. btw congrats!

  50. pari-pari says:

    mcm gamba biase je

  51. JEJARI KONTOT says:

    Kalau gi mall tu ramai jer aku tgk couple pegang2 tgn.apa kata ko org pi tegur depa depan2,dpt pahala dari ko tegur dlm ni,dia bkn baca ko punya comment pun.

    • kak noii says:

      yang seluk bukit ngtan batang pun aku pernah tegur. yang laki segan yang perempuan maki aku balik. memang rendah tul harga diri perempuan sekarang ni ye

  52. OMG says:

    alangkah bagus nya kalu pompuan tu irma… tp tulah kan… lelaki baik untuk pompuan baik… lelaki jahat untuk pompuan jahat… hang pikiaq la sendiri…. tp i x kata bakal isteri nabil jahat k….

  53. Iz J says:

    Congrats nabil & zira..semoga mendapat keberkatan & kebahagiaan di dunia & akhirat..pasal gmbar pre wedding tu mmg dah jd trend baik artis or org biasa..terpulang la kt diri kita sndri, mana yg baik kita ikut..mana yg xbaik n diharamkn agama, kita jauhkn..:)

    http://izza-j.blogspot.com

  54. natasya says:

    Bila kita dah bergambar cmnie sbelum kawen..nnti bila kawen xnampak seri la…sbb dh pegang2…artis yg nampak berseri bila kawen isteri fedtri ngn farah af2…both of them sgt2 berseri bila berkahwin…..Pelik la manusia nie dah nk dkt kawen pon nak pegang2…nnti dah kawen pegang la puas2….tapi mslh skg bila dh kawen pegang pon xnak….dunia oh dunia…

  55. has says:

    pakaian nabil tak kemas , mcm nak masuk raja lawak ja, aku tgk zira mcm gedik

  56. Heart says:

    tak salah buat Pre-Wed…tapi tak boleh ke kalau tak pegang tangan? pffttt…..

  57. ezerin says:

    klo nabil kwin ngn irma.. pre wedding tak dpt la nak pegang2. tp itu lgi mnis .aku pun heran.. npe la nk pre wedding sgt..baik akad nikah trus, kan senag..nk peluk sakn pun tk pe dah..

  58. Sharmen says:

    Sma cntik & sepadan…….tahniah ye…….

  59. pizzaz says:

    oooo…. sekrg mmg dah trend la gmbr2 pre-wed berpeluk2 mcm dh wed… sedar tak setakat pre-wed jer… takdela lawa gmbr2 tu …. still prefer gmbr2 pre-wed dr SMS

  60. pelik... says:

    PELIK BENAR AKU DGN ORG YG BISING CAKAP PASAL HALAL HARAM….EXCUSE ME, MASUK BLOG GOSIP, ARTIS NI TAK JARAM LA YE…..NI NAMANYA BALING NAJIS KE LANGIT, JATUH KAT MUKA SENDIRIK….CITT MEMALUKAN..

  61. pelik says:

    Rasanya x salah buat pre wedding…asal MAMPU. Kalau ambik gambar post wedding, x menarik dah la….lagipun kebanyakkan kahwin sbb bercinta….apa? Masa bercinta x ada berjumpa muka ke, kalau ada pun….bukan haram jugak ke tu…?

    • amalin says:

      maaf bertanya…pra-wedding nie dibenarkan ke dlm Islam? Sebab tu Islam ajar bercinta selepas berkahwin….sbb tkut jadi kot laen la….menghampiri zina…nak jumpa boleh bawak la mak ayah or adik beradik….saya cakap sebab saya pon berkahwin tanpa mengenal dgn betul orang yg saya kahwini….org tlong kira….Alhamdulillah xde masalah…kalau kita jaga Agama Allah..Allah akan jaga kita….janganlah perkahwinan kita dimurkai Allah….

  62. ahkak puaka says:

    MAJORITY AHKAK TGK SUME YG PRA2 NI SUMER B’SENTUHAN.. SO DH XBLH NK KATE APELA SBB YG MERELAKN B’SENTUHAN NI PSGAN BAKAL PENGANTIN TU SNDR.

    SEKIAN KOMEN AHKAK. KANG KOMEN LBH2, RAMAI PULOK YG SENTAP!

  63. miss winchester says:

    congratulation 2 both of them..moga bahgia smp bile2..
    tpi rase nye xperlu kot nk wat bende2 yg dilarang cmni..tgu je le lps kawin pon klo nk gmbr pegang2 cmni..
    ok2 msti ade yg hentam ckp ak hipokrit..ade ak kisah..yg ak kisah sgt2 2 knpe msti ade org yg perasan bagus nk hentam org2 yg menegur bende yg sepatutnye ditegur..mmg le org yg dlm gmbr kt ats 2 xbce pon entry ni but at least bleh jgk bg ilmu pada org2 yg bace komen2 ni semua, xke org yg bgi pndgn yg baik 2 pon bleh dpt phla tnpa kita sedari..so pda sape2 yg back up isu pegang2 ni, plis le insaf dan muhasabah kn diri anda cepat2 selagi masih sempat..yg korang nk sokong sgt diorg2 pegang2 ni apehal, dh x takut dosa ke..(ak nk assume yg korg2 yg back up ni bkn islam, so at least ak x b’prasangka buruk..)..tp in case klo yg marah tukang komen yg bgi nasihat/tegur psl pegang2 ni org islam, ak sgt sedey wei, knpe ade org islam yg xtaw lgsung psl hukum hakam ni yg ak bleh kategori kn sbg basic knowledge..btol le kn sesetengah dri kita islam hnya pada nama jek..(sesetengah ye bukan semua..)

  64. mulot pondan says:

    aku sokong JULIA julia ***no body perfect lol**

  65. hmmm says:

    hmmm…alahai nabil alangkah bagusnya kalo engko kawin ngan irma…TAPI sayangnyerr nabil ..ko tak layak utk irma..irma ko layak ngan org yg jauh lbh baik~

  66. PSM says:

    lawanya bini dia

  67. beLLa says:

    tgh musim amek gambo prewedding agknye kan. baguihla cte pasal nabil lak. da muak tgk gambo memek n noman je. hihihihi

  68. enaz says:

    nape kne ade pre wedding ni?blom nikah da pegang2..hmmm

  69. hawt choc says:

    ntah nape aku tgk cm xsesuai jer diowg neh…hmm

  70. aku tetap aku says:

    perlu ke tak perlu gmba pre wedding nie.. nabil aje yg tau.. haram atau tak.. nabil jugak tau… sebelum kita mengata org.. cuba nilai diri sendiri dulu.. masa kita2 nie sakan bercinta.. haram kan berpengangan tngn… haram kan berpelukan..?? tp tu jugak yg kita buat.. sebab ape yg NABIL buat ni dan dia ni bergelar artis.. ape yg di buat semua jdk bahan mulut.. cuba kita nie org tak knl.. msti org akan ckp.. cantik nye ko amek gmba pre wedding nie.. kat mane..? mane halal haram nye..? fikir2 kan laa yea..

    • julia julie says:

      sokong awk la…kite xley nk ckp owg tu mcmtu mcm ni coz diri kite pown xperfect kn so msing2 ade life ade mata tgk ade tlinga dgr…mak ayh dye ade so yg kite ney nk sebok npe..nk bg nsht pown law dye kenal kite xpe,ney dye pown xknl kite soi xyah nk ckp lebey

  71. LailaManjeee says:

    buatla resepsi lepas nikah. nk peluk cium pun tak menyalahi agama!

  72. lantak ko la says:

    la biasa la peluk masa belom kawin?dia terpeluk kot macam dia terpeluk irma masa ambik hadiah

  73. tuti says:

    amboi, menggeletiknya bini si nabil ni. terangsang aku tengok.

  74. bedah5star says:

    yg korang nampak pegang tangan..bukan benda2 lain pun da pegang ke? cuber nasib2 dia baik jer x kene mcm si memek ngan norman hanjing tue…muahahahah

  75. lia3003 says:

    bangganya mereka membuat dosa.. tahniah uolsss!

    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      ape punye komen bodoh si lia 3003 ni…….orang komen pasal nabil ni nk kawin ngan bini dia …ni tk komen pasal dosa orang pundek ar lu !!!!! dosa sendiri tknak pikir ! dia sebok pikir orang nye dosa ! apeeeeeeeeeeeee punye manusia bongok nk mamposssssss haprak habis !!!!

  76. Nana Lawyer says:

    Photoshoot pra perkahwinan ni berasal dari budaya Barat yang menggunakan hasil gambar pra perkahwinan untuk menjadi hiasan dalam dewan semasa ‘reception’ atau kenduri. Awal 90-an, konsep ini tiba di Malaysia dan didekati masyarakat Cina. Lantas konsep ini telah menyelubungi masyarakat melayu setelah jurukamera2 melayu makin ramai dan berkemahiran dalam photography. Jurukamera2 ini ada yang meng-include-kan (haha..sengal) sesi fotografi pra-perkahwinan di dalam pakej mereka. Namun, ramai jurukamera yang akan berbincang dgn pasangan pengantin tentang apa yang dimahukan mereka terlebih dahulu. Di sini, pengantin berpeluang untuk memilih lokasi, konsep, dan jalan cerita pengambaran tersebut.

    Maka, pengantin mempunyai pilihan untuk menentukan segalanya bersesuaian dgn pakej yg dipilih. Nak pre wed boleh, nak after wed pon boleh. Kalu nak pre wed, bagi yang bernama umat Muhammad s.a.w, lokasi yang bersesuaian adalah lokasi tidak tersorok, pakaian yang memenuhi kehendak syarak, dan jarak pengantin lelaki dan perempuan sekurang2nya 1 meter dan lebih.

    Bagi pengambaran after wed, disyorkan masih menjaga tatasusila dan adab terutama di dalam rumah Allah. Peluk dan cium boleh diterima akal dan diingatkan agar tidak berlebihan sehingga menimbulkan rasa tidak senang orang lain terutamanya mereka kaum ibu dan ayah yang sangat menjaga adab.

    Hasil dari gambar2 pre wed disyorkan untuk ‘keepsake’ atau simpanan sendiri para pengantin dan bukan untuk diedarkan, takut kalau2 hilang seri. Di hari kenduri, gambar2 pre wed harus diteliti dan dipilih sebelum dijadikan hiasan dewan. Pilih hanya yang mempunyai nilai artistik dan posing sopan.

    Sekian dari saya, yang telah juga mengambil gambar pre wed dan dijadikan hiasan di laluan masuk ke dewan jamuan perkahwinan, berlokasikan masjid, berpakaian baju kurung cotton biasa, dan berjarak dgn suami hampir 2-3meter.

    Islam itu indah wa cakap lu…

  77. qaseh says:

    Nara….Oh Bulan da kuarkan gambar nikah dia!!!!

  78. Alaa… Takyah nk hipokrit sgt la. Memandai nak komen takleh pgg tgn bagai. Habis yg korang upload dlm fb gambar ngan gepren boipren tuh apa siap laga2 pp, bersentuh bahu, tgn sume. Aku sure yg kt sini mesti penah pgg tgn ngan kekaseh memasing tp kt sini jd ustaz ustazah lak. Apa nk heran gmbr pre wed cmni? Habih tu yg dlm majalah tuh apa. Bukan takat bergambo pgg tgn malah ada yg berdukung beriba bagai. Yg tu korang tak mention lak? DASAR MANUSIA HIPOKRIT. Kalau betul baik, takyah layan website artis, p la website Jakim ke apa. Mmg bagus bg nasihat, tp aku benci yg jenis hipokrit ni. Takyah nk tipu diri sendiri.

  79. Anonymous says:

    this is why malaysian are still classified under 3rd class mentality. how ironic. following this kind of blog, bagi comment macam ilmu agama tu tinggi sgt, tapi at the same time, buat fitnah. dah mmg sedia maklum dunia artis mmg camtu, if tak suka, takpayah bukak. mmg pegang2 tu haram. tak suka, tak payah bukak blog2 camni. please la. ada comment contoh kata tgk muka pun dah tau zira tu sombong. kau kenal ke dia nak buat buat fitnah ni? kalau tinggi sgt ilmu agama tu, pergi menfitnah org kenapa? be mature.

  80. anastasyea says:

    Tahniah buat Nabil dan Zira (“,)

  81. pada aku says:

    mana asalnya dan apa sebabnya buat pre-wedding tu korang masing2 pk lah. tp pada aku, baik jgn buatla pre-wedding ni. sbbnya nanti bila time wedding, dah tak surprise lagi dah. klu ikut adat timur, pengantin perempuan kene “disorok” dulu. so bila dh time wedding, barulah surprise bila tgk pengantin perempuan. kira cam klu birthday, ada pre-birthday pulak lagi… mestila dah tak surprise. klu yg laki tu aku tak kisahla, nak tunjuk byk kali sebelum ke selepas kawin ke… tp klu pompuan, aku rasa better save her pretty face for the special day itself lah. klu nk ambik gambar byk2 lps dh wedding takpe. jgn before wedding.

  82. pada aku says:

    eii bosannya bila komen asik tak kuar!

    anyway, pada akula, tak kisahla dr mana atau apa sbb org buat pre-wedding ni. tp pada aku baik jangan buatla. sbb nanti dah tak surprise. klu ikut adat timur, highlight of the wedding ialah melihat muka pengantin perempuan lah. tp klu sblm wedding pun dh asyik tatap muka bakal pengantin, mana surprise lagi dah. ibarat nak birthday, tp ada buat pre-birthday lagi. dh tak surprise lah. klu lps kawin tu tak kisahla nk ambik gambar byk2. jgn ambik sblm wedding. nanti dh tak surprise. takde seri katenye.

  83. pada aku says:

    bilala komen nak tubik ni hoiii

    anyway, pada akula, tak kisahla dr mana atau apa sbb org buat pre-wedding ni. tp pada aku baik jangan buatla. sbb nanti dah tak surprise. klu ikut adat timur, highlight of the wedding ialah melihat muka pengantin perempuan lah. tp klu sblm wedding pun dh asyik tatap muka bakal pengantin, mana surprise lagi dah. ibarat nak birthday, tp ada buat pre-birthday lagi. dh tak surprise lah. klu lps kawin tu tak kisahla nk ambik gambar byk2. jgn ambik sblm wedding. nanti dh tak surprise. takde seri katenye.

  84. NN says:

    Apa benda la korang ni.. dah jadi tabiat korang kan?? asal tgk org lebih sikit terus nk jadi hipokrit…. konon awk baik sgt. klu korang semua org kaya ada duit.. betul ke tak teringin nk buat pre-wed ni?? klu ada org nk sponser betul korang tak nk buat benda ni?? (ada je org buat pre-wed xde pegang2 tangan)

    bab pegang tangan tu..takpayah gebang la.. berlmbak lagi couple kat luar tu yg belum tentu nk kawen dah pegang2.. bukan tangan je, benda lain pun pegang!

    siap ada yg tanya solat maghrib kat mana? hai…bahagian solat awak dah perfect ker? mmg tak salah nk tegur-menegur, tapi biar la kita cermin diri kita dulu…. tak suka tak payah tgk!

    sokong anonymous (6.48pm) & Anti Hipokrit !

  85. fiza says:

    nabil makeup tebal la..hehe

  86. pada aku says:

    ok ini dh cubaan yg tak ke berapa puluh kali dah. komen asik tak kuar!

    pada akula.. apa asal atau sebab pun buat prewedding ni.. tp pada aku baik jangan buat la. nanti bila kawin dah tak surprise bila tgk muka pengantin. org skrng semua nk cepat je. cubala blajar balik konsep sabar dan surprise. klu dh pre-wedding bagai, nanti bila wedding yg sebenar rasa mcm anniversary je

  87. aku lagi says:

    ok ini dh cubaan yg tak ke berapa puluh kali dah. komen asik tak kuar!

    pada akula.. apa asal atau sebab pun buat prewedding ni.. tp pada aku baik jangan buat la. nanti bila kawin dah tak surprise bila tgk muka pengantin. org skrng semua nk cepat je. cubala blajar balik konsep sabar dan surprise. klu dh pre-wedding bagai, nanti bila wedding yg sebenar rasa mcm anniversary je

  88. meow says:

    alaaa xkawen pon dah pgg2.bukan artis ker artis ker same jer..ape tah lagi yg dah nak kawen…

  89. ana farhana says:

    loll…..nikah lgi pon da pegang2 ke??cm tu xya nikah la…..sbb da ley pgg…jimat duet….^__^..

  90. syezza says:

    xcantik pun gambo…..mate trtutup la…xjelas…

  91. lissy says:

    btul tue…klu sakit hati xpyh duk menegurkat sini…memg tak salah menegur, tp nabil ngn zira tue baca ker…yg baca balik pembaca BN nie…aiyoooo…..nak senang,pergi berdepan nabil then tegur…kan senang lagi bermanfaat lagi…tak salah menegur,tp biarla berdepan..kan lg bermanfaat….nie klu berdepan,alik2 mintak tandatgn jek…ehem nabillllll nak sign!haihhhh…

  92. lissy says:

    btul tue…klu sakit hati xpyh duk menegur kat sini…memg tak salah menegur, tp nabil ngn zira tue baca ker…yg baca balik pembaca BN nie…aiyoooo…..nak senang,pergi berdepan nabil then tegur…kan senang lagi bermanfaat lagi…tak salah menegur,tp biarla berdepan..kan lg bermanfaat….nie klu berdepan,alik2 mintak tandatgn jek…ehem nabillllll nak sign!haihhhh…

  93. SPM grade 3 says:

    aku rasa yg mengomen kat sini bukannya alim ulamak sangat. yg alim ulamak tak masuk website ni.

    depa komen aku rasa bab agama tu memang betul 100% betul, wapun tak sealim ulamak pun kita tahu halal haram.

    atau depa komen ikut budaya melayu kut, budaya melayu kut.sebab budaya melayu anak dara tak elok berpegang2 dgn jantan2 belum nikah.

    Dulu mak andam kata kalau bergambar sebelum jadi pengantin hilang seri. aku rasa hilang seri tu sebab org dah tgk banyak kali.so tak adala kelainan.yg seri tu bila hari nikah pakai vogue2 mekap lain dr hari2 lain baru la nampak seri.

    Tapi apa2 pun nara tetap dapat saham terbanyak sebab memberi ruang org menyumpah seranah.walau apa niat sekalipun nara pemegang saham terbesar.
    So nara kalau kat akhirat nanti tuhan tanya ko, ko jawab la ya.

    sorry nara cow cin cow

  94. lala says:

    buat photoshoot after-wedding kan lg manis

  95. rahmak says:

    ni lah akibat gune nk buat jgk pre-wed photos tp gune photographer murah2 saje. gmba mcm adek ak aku 2 taun amek gune kodak gulong

  96. akira says:

    pre wedding ni pe faedahnye ek?nk mengeratkn silaturahim ke?klo ade faedahnye nok jugak aku buat..aku xpasti la zaman mak bapak aku kawin dulu2 ade x pre wedding ni

  97. ntahler says:

    ok…aku rasa pre wedding ni tak perlu..kalo nak tangkap gambar byk2 pon bior la lepas nikah…kan lagi best nak peluk2…heee btw, aku setuju je kita tak patot la sentuh2 pegang2 sebelum kawen kan… tapi…masing2 kubur masing2 jaga…kadang2 diri kita pon tak perfect..tak payah nak judge org sgt..perbetul diri kita dulu,solat ckup ke tak, baru judge org len..kita dah tahu benda tu salah, kita hindar dari berlaku kat kita..sebagai umat islam kita berdoa la untuk umat2 kita semoga mereka menuju ke jalan Allah. bagi nabil dan zira i wish u happily ever after.. dah kawen kan,,pegang la puas2 nabil…hehe

  98. mie says:

    baik punyer bini……………………..

  99. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    jambu bini nabil minah jambu suka tengok muka dia very sweet semoga bahgia n semoga di anugerahkn anak kembar yg comel n hensem n the jambu…………

  100. adik propa says:

    lawa giler….tp npe juru kamera tk ambik gmbr penuh untuk bju diorg…ak ase bju diorg lg lawa dr bju memek….bju rm500.000 konon…

  101. just me says:

    ni ape yg kita nmpak dan ditunjukkan kpd umum..yg xnmpak..urm..wallahua’lam

  102. Mdm CT says:

    I ambik gambar after wedding…kalau pre wedding tu mcm tak berapa elok lah kot…yelah..kawin dulu br penting…

  103. hafisvr4 says:

    banyaknye yang comment,huhu. tahniah

  104. boboy says:

    awesomeeee..!!

  105. nida says:

    macam kurang perasaan je dorang bedua nih. macam belakon pon ade. belom cukup cinta kot.

  106. lolz says:

    alahaii comelnyaa diaorg nii ! tgk gaya mcm dah bernikah jea
    (:

  107. macam pernah tengok tempat ni, di mana ya..