Written by AbangNara | August 29th, 2013

Walaupun sudah 2 minggu gambar ini dikongsikan oleh Erma Fatima menerusi Instagramnya, baru hari ini Abang Nara perasan mengenainya. Memang agak kontroversi. Mana tidaknya, gaya Erma menyalakan rokok memang nampak pro sehingga menimbulkan persoalan di kalangan peminatnya.

erma fatima hisap rokok

Dengan caption “Feeling2 stylo”, ada sesetengah peminat yang melahirkan rasa tidak kisah mereka. Namun ada juga yang mempersoalkan sama ada Erma benar-benar menghisap rokok atau tidak. Ini kerana seperti yang kita ketahui hisap rokok dan bertudung memang tidak sepadan. Antara komen pembaca ialah:-

erma fatima hisap rokok

Bagi Abang Nara memang molek kalau Erma tidak menghisap rokok kerana Erma adalah selebriti ikutan ramai. Abang Nara percaya ada yang menjadikan Erma sebagai idola mereka. Apa pun, layankan beberapa keping lagi gambar Erma Fatima di Eropah dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

P.S: Toyota sambut ulangtahun ke 20 Toyota Supra

erma fatima hisap rokok
erma fatima hisap rokok
erma fatima hisap rokok
erma fatima hisap rokok
erma fatima hisap rokok
erma fatima hisap rokok
erma fatima hisap rokok
erma fatima hisap rokok
erma fatima hisap rokok

[jetpack-related-posts]
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

175 responses to Gambar Gaya Hisap Rokok Erma Fatima Timbulkan Kontroversi

  1. cicakiut says:

    Kan ada statement dia baru ni yang kata dia memang heavy smoker dan risaukan kesihatan dia… dia dah start dari zaman muda dia yang agak liar kan, sekarang walaupun dah bertudung, susah nak tinggalkan habit tu..

    0

    0
    • cicakiut says:

      Tak sangka aku first walaupun aku jawab soalan matematik abg nara dgn jawapan salah..

      0

      0
      • Rachel says:

        tak pelik pon…. ramai lagi lah artis2 yang heavy smoker tapi control ayu… menyampak mak nokss!
        – Erra fazira, ogy ahmad daud, sheila majid, ning baizura, Eliyana,

        0

        0
        • Papagemok says:

          alahai menggelabah la korang.
          open minded la sikit. dia juga manusia bukan malaikat. kalau dia malaikat…aku pun tak teringin nak komen.
          banyak lagi artis lebih teruk dari dia. apa pun, ada dia pernah mintak duit pencen mak bapak korang ke?
          busy body la pembaca BN ni.
          rimas!

          0

          0
        • Krayolan says:

          apapun saya hargai bakat mereka. bye.

          0

          0
        • Yulanda says:

          Nanti keluar TV3 Melodi “MEROKOK ADALAH SUATU EKPRESI SENI”…” Itu antara saya & Tuhan”…..Ko mampu nak bidas?

          0

          0
        • Olga says:

          So betul la Siti pun merokok!

          0

          0
        • Anonymous says:

          HOI USTAZ DON KATA, ANAK YANG LAHIR DR INDIVIDU YANG MEROKOK ADALAH DATANG DARI DARAH DAGING YANG HARAM AKA ANAK HARAM!!

          MEROKOK ADALAH HARAM!!

          MUAHAHAHA… mesti ramai yang terasa… aku sukaaaa hahaha

          0

          0
        • Meriam says:

          Korang bodoh la…uztaz pun ada kena tangkap basah dan merokok..inikan pulak artis….

          0

          0
      • Kak Cham Kuat Gosip & Tido says:

        kak Cham hisap rokok jugak.. tp rokok hidup la boleh bergerak2…
        x pe kan?

        0

        0
        • Usop Pons Universe says:

          Bestnya kak cham…. nak hisap jugak rokok hidup….. tapi tak jumpa pemilik2 rokok hidup yang hensemmm…. urghhhhh

          0

          0
      • Harian Metroll says:

        Tanpa perokok, negara akan rugi. Kenapa ?

        Bayangkan jika semua rakyat Malaysia tidak merokok dan syarikat2 rokok rugi dan tak mampu menyumbang kepada cukai dan pendapatan negara. Sebab tu la harga rokok asyik naik je. Harga rokok naik, lama2 orang tarik ganja dan rebus daum ketum. Rokok memudaratkan….begitu juga dengan gula, kolesterol, McDonalds, KFC, nasi biryani…itu semua penyumbang kenapa kencing manis dan sakit jantung.

        Tak gitu Senah?

        0

        0
        • Anonymous says:

          kerajaan kita ni, majlis fatwa dah kata rokok haram, tapi still halalkan penjualan rokok… mcm ni ke negara islam???

          0

          0
        • HM, u r plain dumb! says:

          bodoh gak kau ni..rokok tu sengaja dinaikkan harga supaya manusia2 perokok bangang mcm kau start gunakan otak untuk stop hisap rokok..apabila fatwa dah diguna tapi otak kau gagal fikir halal haram, makanya kerajaan gunakan tactic lain pulak i.e. thru economy..naikkan harga supaya manusia berfikir..pasal perkara2 lain yg kau sebut tu, tak pyh nak divert issue rokok kepada issue makanan..manusia yg bijak tahu nak control pengambilan makanan dan tahu nak cegah diri dari makan benda2 sampah mcm McD tu..tapi dah kau ni species bebal & benak (sebab terlalu byk sedut asap agaknya), perokok masih gagal guna otak..contoh terdekat, kau laa…sapa lagi ye tak..

          0

          0
        • Utusan Merapu says:

          Tolong jangan jadi hiporkrit dan bangang. Tak merokok pun boleh kena kanser, kencing manis dan kena langgar bas express.

          Akhirnya korang mampus juga…Kakkakakakakaah

          0

          0
        • MAZIDUL says:

          KENAIKAN HARGA ROKOK MENYEBABKAN KES2 PENYELUDUPAN ROKOK HARAM MENINGKAT DARI THAILAND & INDONESIA.
          TAK CAYA TANYA KASTAM DAN TV3 360 …..

          0

          0
        • Apalah Punya Tolol Otak Cow says:

          anti-perokok konon. asap bas, kereta dan lori kat jalan..korang sedut jugak secara halus. kereta korang drive tu pakai apa? minyak zaitun? korang pun penyumbang kepada pencemaran alam. bodoh betul rakyat Malaysia..

          0

          0
        • Anonymous says:

          si tolol dah mebandingkan asap bas dgn asap rokok! taik rokok sama mcm penagih dadah!

          0

          0
      • K.A.A says:

        kalo x pakai tudung pon isap rokok tu bukan la imej yg cantik….

        0

        0
    • :) says:

      rokok itu haram.
      bagi la alasan pape pun..
      kalau sedar bende tu boleh memudaratkan n bagi dosa.. tak kan ada masalah la nak tinggalkan. seronok betul bakar duit.. tak faham betul mentaliti perokok

      0

      0
      • Bibiyana Layola Dalton Abdullah says:

        ko pandai je buat dosa. hiburan juga haram disisi agama. begitu jugak dengan…..GOSSIP !

        0

        0
        • Anonymous says:

          ye semua haram, blog hiburan pun haram, jadi puppet di blog hiburan menggunakan nama buduh2 pun haram… jyeahhh!!

          0

          0
        • Bibiyana Layola Dalton Jubria says:

          eh eh….terasa ke? Dosa orang ko nampak ye, dosa ko bergossip, apa hukum.

          sila jawab beruk? :(

          0

          0
        • Anonymous says:

          senyap puppet!! bila nak insaf ni puppet??

          0

          0
    • KAK TIMAH says:

      KALAU ISAP ROKOK PON RASANYA XPERLU NK POST PIC MCM TU,AWK TU PUBLIC FIGURE ERMA OIII

      0

      0
      • temah tembaga says:

        Sokong kak timah dh tau public figure xyah la boh gambar hisap rokok nt kena kutuk kaw2..kalau nk hisap pn hisap la dh guna duit kau kan sbb makcik timah sekarang dah bertudung sbb 2la di pandang serong bila isap rokok pempuan pulak 2

        0

        0
    • insan biasa says:

      ohhh die bertudung eh? hrmm..

      0

      0
      • kipas siling dan kipas tangan says:

        i think. bukan bertudung kot
        berserkup..
        keh3..

        bosan2..
        stgh org judge tak tentu pasai.. nak nampak dia baik.
        setgh org bekap tak tentu pasai artis.. ponn. nak nampak dia baik. konon nak jaga hati retis..
        hahahahaha.. gtu lah retis2 .. konterbesi tak abis2.. kalau tk, tk artis nmanya,,. dn tkdenya lah blog naraa..
        lalalala~~
        (ngap ngap.. makan kuih yg bersemut )

        0

        0
    • joyah says:

      lantak kome lah nak isap rokok pun, bukan paru2 joyah yang lebam, paru2 ko jugak.. apa teman kesah…

      0

      0
    • ntahpapentah says:

      alah..siti muka baik pn merokok gak… cuma dia cover je..

      0

      0
    • ntahpapentah says:

      merokok bukannya perbuatan jahat.. bukan melacur pn.. tp org2 komen merokok tu mcm melacur je perbuatan dia… cuma merokok tak manis pada perempuan islam..bertudung plak tu.. tu je.. embah aku skrg umur dia 105 thn..masih idup..dan masih isap rokok walaupun dh tak boleh jalan.. tu dh habit dia.. nk buat mcmane kan…

      0

      0
      • huhuhu says:

        embah tua kerepot ko tu isap rokok dunhill ke nyah???

        ROKOK itu haram. Antara sbb utama ialah mbahayakn/memudaratkn kesihatan. Menyiksa diri sendiri itu kn bdosa. Wpn org kata..alah merokok je pn bukan melacur,bukan hisap dadah..mmgla ia nmpk mudah. Tp kesan akn datang!

        Tambah plk klu pompuan yg kte ketahui sudah berhijab.erma dh btudung penuh,kdg tu labuh lg. Bukannye btudung ikut fesyen mcm sstgh artis lain yg konon muslimah(btudung fesyen bagai nk rak,mekap tebal) Erma ni dh mcm makcik2 yg berhijab tp bile pegi oversea pakai serkup nmpk leher plk.. ape salahnye klu kekalkn tudung penuh tu wpn musim sejuk kt sana tu. Merokok plk tu dgn tunjuk pd umum…mesti la org ramai pertikaikn.

        Kalau erma dh sedar diri tu bertudung, kalau dh berubah lebih baik..dh cukup rukun islam tu..xkn la x bole pikir molek ke tidak merokok tu. Kalau org kata susah nk bhenti smoking, cuba la pelbagai cara. Semua ada penyelesaian tinggal lg kte ni kuat smgt nk usaha utk berubah atau x.

        CONTOH la ye Kalau irma hasmie tu yg dh berhijrah jd muslimah sejati msh smoking dan tak mahu stop smoking, korg msti marah kn. Sama la kes mcm erma fatima ni. Takde maknanye nk stylo ke cool ke vogue ke…

        Renung2kan la….slmt beramal…

        0

        0
        • juju says:

          prempuan brtudung mrokok korang hentam teruk2..tp ustaz mrokok pkai kopiah korang x kecoh pn..aduiiiii..aku x paam lar korang ni..dia mrokok itu hal dia lar..dia x kcau idup korang pn..x mnta duit korang pn nak bli rkok..dia skit nnti e2 hal dia juga ler…korang xpyah nak jd adviser dunia lar sgt..hal msing2..tegur menegur mmg amalan yg baik tp korang tegur dia mcm korang ni x de agama lansung….suka ati je nak ckp…hampee ada rakyat mlysia mcm korang ni…bodosombong!!

          0

          0
      • Anonymous says:

        merokok tu haram la bodo!!! kenapa bnyk pengkomen buta agama ni ha?? klu bab bertudung tu lajuu jeeeeee nak hentam!

        0

        0
    • Olga says:

      ISAP BATANG HUKUM DIA HARAM X?

      0

      0
    • mira says:

      memang dari muda dia merokok. sbb tu x dapat rezeki anak.

      0

      0
    • opah ko says:

      apa la korang nak heran sgt, cool apa erma fatima hisap rokok, dan pic ni aku betul2 nampak unik. wei opah isap rokok dan tembakau rilek ja…ekekekeke

      0

      0
    • david aremegum says:

      Be professional Erma!

      0

      0
  2. tanpa nama says:

    alah dia pengarah..mest ambik feel nk ambik gmbr tu,ap nk dheran lainla kalau asap rokok keluar kepul2 ikut hdung..think positif la

    0

    0
  3. amirnawawi says:

    Suka lakonan beliau..

    0

    0
  4. mL says:

    Boleh tahan makcik ni posing

    0

    0
  5. mamabosan says:

    i like rokok..tp kesihatan poket xmengizinkan aku menjadi perokok

    0

    0
  6. lala says:

    dia memg smoker la. benda da lame kot.maybe br skang orang tau. as i know dia memg leh kte heavy smoker jugak. dia sndri de ckp rsau ngan tabiat dia ni tapi what to do,dia xleh stop.jz doakan yg terbaik utk dia dan juga smoker2 yg lain juga.hehe

    0

    0
    • noriesz says:

      btul tu.. jgn kjenye nk m’gondem org jer..

      0

      0
    • Anonymous says:

      klu org x pakai tudung tu senang je korang nak hentam suh pakai tudung, hidayah dah turun berjuta tahun dulu lah bagai… kalau hisap rokok ni xde sape plak nak hentam walaupun ia haram… biasa laaa klu kena kat diri sendiri nak backing je!! refer ustaz don psl rokok, dgr apa dia kata!

      0

      0
  7. minah jambu tukar kaler merah biru says:

    elehhhh tk payah nk kecoh2 lah pasal dia isap rokok huh ! isap rokok ni kn biasaa minah jambu pon isap rokokkkkk….kalau isap dadah tu boleh lah nk di kecoh kan ! helo Ermaaaaaaa jangan isap rokok banyak2 okkkkk tk bagos untok kesehatannnnn cuba kurang kan ok lov uuuuuuuuuu…u ambek I berlakon boleh? ni no hp minah jambu 83365147 jangan malu2 kol minah jambu

    0

    0
  8. MizzBella says:

    abg nara….adik die pon smoker jgk (bukan umie aida…sorang lg adik die)…lebih krg mcm kak erma jgk yg tak sorokkn status smoker tu…ade pic die dkt instagram nabila huda

    0

    0
  9. minah jambu tukar kaler merah biru says:

    minah jambu tengah tengok forum perdana kt tv1 ustaz kazim hensem ! lov uuuuuuuuuu ustaz kazimmmmmmmmmm muah !

    0

    0
  10. Alia says:

    Ni kat Amsterdam…best..

    0

    0
  11. aku tunggu lori air says:

    org hisap rokok ni aku rasa alasan ja bila diaorg kata xboleh nak berhenti merokok.. ayah aku heavy smoker..hisap rokok dari muda sampai umur 60 tahun.. badan pun dah bau rokok.. tp 5/6 bulan lepas dia sakit, xboleh nak bangun.. jadi masa tu xde org nak belikan rokok.. boleh plak dia bertahan sbb dah tak ada pilihan.. sekarang ni dia dah sihat dah syukur rokok tu mmg dia dah tinggalkan terus.. dulu masa dia sakit mmgla rasa sedih sgt tgk dia sakit nak dia cepat2 sembuh, tp bila di renung2 dia sakit lama2 ada juga hikmahnya sbb terus dia berhenti merokok.. itula yg org kata Allah ni tak saja2 bagi keburukan/kesusahan kepada kita melainkan ia adalah kebaikan untuk kita. jadi aku harap perokok2 tegar ni janganla jadi alasan tak boleh nak berhenti merokok..harap diberi kekuatan untuk berhenti merokok..jangan sampai tuhan dah tarik kesihatan/kehilangan lain..baru boleh berhenti merokok..

    0

    0
  12. jujur says:

    nenek berserkup nak tiru gaye org putih xsedo diri dah tua hisap rokok konon stylo abess nenek kebayan islam moden hisap rokok dekat negara eropah

    0

    0
  13. tacacila says:

    lantak dia la nak isap rokok bukan dia mintak duit korang pon nak beli rokok.

    0

    0
  14. kasabian says:

    damn those optimists.

    @Cicakgendut
    tiap kali keluar benda kontroversi boleh tak jangan keluarkan kenyataan “orang bertudung pun perangai lebih teruk dari tak bertudung”???
    Ni kenyataan penafian abad jahiliah lagi..jangankn kau agungkan sesuatu, tapi nak dibandingkan dengan ‘tudung’. Bukan salah tudung lah..seperti kau salahkan apa yang termaktub dalam alquran dan agama Allah…

    biaq pi la dia nak merokok ka…

    just leave ‘tudung’ alone dude…

    0

    0
    • Anonymous says:

      how can u leave the tudung alone??? since bila plak kita boleh tutup satu dosa dibenarkan buat satu dosa lain??

      0

      0
      • kasabian says:

        aa assalamualaikum ya cik…anon

        aaa..kalau cik tak faham sila baca komen cik Nuri kat bawah ni cik..macam tu la yang gua maksudkan..gua cakap leave tudung alone…jangan salah faham pula ya

        Kenapa manusia bertudung?
        Adakah kerana fesyen…
        adakah sebab ia dituntut didalam agama islam?
        Niwaitu itu asasnnya.
        Kalau semata-mata kerana berfesyen…bukan sebab nak tutup aurat seperti dituntut agama islam…kerana itu lah sesetengah orang tak dapat menjaga akhlak dia yang lain..maka terjadilah orang bertudung pun minum arak. Jika difahami dan dihayati islam itu indah. Selayaknya apabila bertudung, not a chance in the hell…someone will put up a smoke. Kalau anda gabung merokok dengan agama islam dan bertudung..nampak indah tak?

        Tak.

        so thats it.

        semua pasal iman didada dude…bukan pasal tudung.

        have a nice day…chill mate ;)

        0

        0
    • nuri says:

      api neraka x kenal org bertudung ke x la wei, xpayah nak leave tudung alone sangat..

      pakai tudung + buat dosa lain = masuk neraka
      tak pakai tudung + tak buat dosa lain = masuk neraka

      hakikat, pakai tudung wajib, berkhlak baik = wajib.. kau tak boleh nak pilih salah satu baiii..

      dan jugak takda istilah baik x pakai tudung, atau jgn kaitkan pakai tudung dgn benda lain sebab dua2 golongan ni sama dengan jee… yang membezakan manusia iman, bukan tudung!

      0

      0
      • Wind says:

        tutup aurat yang wajib :)
        insyaAllah…bila faham betul2 apa yang dimaksudkan dengan tutup aurat tu..xkan timbul isu2 macam2 nie..InsyaAllah,dia akan jaga akhlak dia juga dgan semprna..

        Lagipun zaman sekarang nie,ramai antara kita y pakai tudung tu hanya sbg trend,so..no wonderlah bila prempuan pakai tudung tp x jaga akhlak,xde adab….cuba perhatikan,zaman sekarang nie pun rmai orang bukan islam y dah pakai tudung,tapi…tengok pemakaian mereka pula? Hancur kan?

        y? Cos mereka dah nampak kebaikan dpd pemakain tudung tu,tapi dlam agama mereka xde konsep dimana wajibnya kepada seorang wanita untuk menutup aurat.itu ruginya mereka.

        Sayangnya sekarang…anak remaja kita,rmai y jadi macam tu.
        Kenapa?

        memang api neraka x kenal orang bertudung @ x..yang api neraka kenal orang y tutup aurat dgan orang y tutup aurat..:)

        So,pada sesiapa yang suka tyang aurat mereka..termasuklah y x menepati syarat2 y islam letakkan dlam garis panduan menutup aurat,tunggu sahajalah azab dpd Allah.Of course orang y tutup aurat tu akan dikenakan azab,jgan berckap pasal iman lagi kat sini sebab dah terang lagi bersuluh orang y beriman tu,dia xkan abaikan asas penting ini dlam kehidupan mereka.

        One more thing..
        manusia beriman insyaAllah,dia pelihara diri dia,maruah dia,keluarga dia dan agama dia..
        so,benda2 mcam nie dia xkan buat.
        Kalau dia buat juga..adalah y x kena tu smada hati dia..hidup dia..dsb.
        Okey?

        0

        0
        • Anonymous says:

          tutup aurat wajib
          btidak merokok wajib
          berakhlak mulia wajib..

          kau xboleh pilih nak buat mana satu tinggal mana satu.. semua kena buat! kalau dia pakai tudung tp akhlak ke laut, dia juga perlu dinasihat, dan x salah kalau dikatakan bertudung tapi tidak berakhlak. same goes klu wanita berakhlak tp tidak bertudung, dia juga kene terima kalau berkelakuan baik pun tapi tidak bertudung tak guna. dua2 pun betul sila terima hakikat yang kita xboleh pilih salah satu!

          0

          0
  15. Membunuh diri adalah perkara yang dilarang & berdosa besar.
    Macam mana dengan membunuh diri secara perlahan-lahan atau tanpa sedar?
    Contohnya merokok. Merokok memudaratkan & boleh membawa kematian juga kan?

    0

    0
  16. POCOYO says:

    die mmg hisap rokok pun… xyah nak tekezut sangat la,,,hehee

    0

    0
  17. Anonymous says:

    arwah nenek aku dulu pon merokok gak..
    tp kan, kalo merokok haram coz memudaratkan kesihatan.
    how bout mkn daging byk2? memudarat kan kesihatan jugak..
    explain plz.. aku conpius.. juz bertanya.. jgn la sentap pulak..

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko tanya la kat ustaz, org mcm ko ni dah benak hati! nak explain dgn ko pun x guna.

      0

      0
    • puiiiiii says:

      actually kalau makan pun bleh bwk mati, nape ko x tnya kenapa x haramkan makan je terus? soalan xde yg lebih bodoh dari ni?

      xpun ko tanya, bawak kereta boleh accident mati, napa x haramkan bawak kereta?

      xpun ko tanya, beranak boleh mati, kenapa x haramkan beranak terus, so that xde lagi generasi biol seperti ini dilahirkan?

      why why??

      0

      0
    • maria says:

      saya tolong jawab ye…

      1. merokok telah difatwakan haram. kenapa haram? sebab merokok boleh memudaratkan tubuh badan dan memudaratkan org lain disekeliling, boleh membawa kepada kematian baik kepada perokok mahupun kepada org lain yg menghidu asap rokok tersebut. Dalam Islam, perkara2 yg bersifat memudaratkan diri sendiri (menganiaya diri sendiri) adalah haram dilakukan..apatah lagi kalau asap rokok kamu dihidu oleh org lain dan org tersebut mendapat sakit atau kesukaran disebabkan org yg merokok..seperkara lagi adalah kita manusia yg dikurniakan akal sepatutnya bijak memilih untuk tidak merokok…bermaksud kita ada pilihan untuk tidak merokok pertamanya atas faktor agama (sebab ia haram) dan keduanya atas faktor kesihatan dan ketiganya atas faktor kesedaran bahaya asap rokok kepada masyarakat lainnya..Makanya sebilangan besar ulama muktabar memfatwakan MEROKOK ITU HARAM, dan ianya telah lama difatwakan di negara kita..

      2. Pasal daging, daging adalah sumber makanan yang dikurniakan Allah pada kita & binatang. Dalam Islam, kita disuruh berpada2 dalam semua keadaan..Islam merangkumi semua bidang dalam kehidupan kita, termasuklah bab makan dan makanan..terdapat tertib semasa makan contohnya..dan kita juga belajar dan melihat / mendengar tentang penyakit yg boleh disebabkan oleh pengambilan sesuatu jenis makanan secara terlampau..maka itulah kita kena berpatah balik kepada suruhan Allah iaitu BERSEDERHANALAH..makan daging boleh sebab daging sedap dan memberi tenaga..tapi jgn lah makan daging sampai sekilo seorang dalam masa sehari..maka itu sederhana dalam apa jua adalah lebih baik dari menurut nafsu..makanlah daging mengikut sukatan yg dibenarkan..sila jengah2 pyramid makanan untuk ketahui berapa byk daging kita boleh makan dalam tempoh tertentu..kalau di europe makan daging banyak sikit pun tak mengapa sebab memanaskan badan, tapi terlampau byk pun mudaratkan diri juga..inikan pulak kita di Malaysia ni..tak sesuai makan daging byk2..apapun, berbalik lah pada agama, maka insyaAllah kita selamat & diredhai olehNya.

      0

      0
    • me says:

      Tengok kepada kemudaratan dan manfaat dia sebenarnya,
      dua perkara nie jgaklah yang menjadi asas kepada ulama2 dalam menetapkan sesuatu masalah seperti rokok nie.
      Tp di Malaysia,masalah rokok nie masih menjadi perbezaan pendapat d kalngan ulama,ada y kata haram n ada yang kata makruh.kita boleh pilih mana2 dpd dua ni.x salah.Macam saya,saya lebih cenderung utk menggunakan pendpat ulama y mengatakan rokok nie haram,cos bukan shaja membahayakan kesihatan diri perokok itu tetapi juga orang disekelilingnya,serta membazirkan duit.
      secara ringkasnya.
      Awak kata,daging tu memudaratkan kesihakan jugak? TAPI..awak ada cakap jugak jika MAKAN DAGING BANYAK2 kan?
      Okey..bermakna fokus awak pada BANYAK2 tu?
      So jawapan dia…kurangkan jer lah.Dia takkan jadi haram sebab kemudaratan dia tak seteruk kemudaratan rokok?
      Rokok nie jadi haram bukan sebab memudaratkan kesihatan sahaja,tapi bazirkan duit..melemahkan akal dsbg.Satu hisapan pun dah bawak mudaratkan?
      Ingat 1 sahaja..Makanan apa pun..kalau kita makan banyak2..of course memudaratkan..hatta buah2 an.betul x?
      So..jawapan dia masih sama..kurangkan..:)
      dan..lebih baik..Amalkan sunnah Rasulullah nie..
      Makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang.Kan senang? :)

      0

      0
  18. Kretek says:

    Memang dari muda dia ni isap rokok.

    0

    0
  19. Anonymous says:

    Sekali tengok, macam opah aku. Tapi opah aku cun lagi sebab tak isap rokok…

    0

    0
  20. mokcik says:

    tak salah la merokok.. bertudung ke tak ke.. onyang aku, nenek aku semua isap rokok…rilek je… cool ape..

    0

    0
  21. Anonymous says:

    lantak ko le erma nk isap rokok ke ap…nti y cepat mampus pn ko…ko tu dh tua n dh tahu y mana buruk n y mana baik…heiii…geli le aku kalau tengok pompuan isap rokok…dh mcm x de ciri2 kewanitaan…mulut dia org ni mesti bau busukkkk…uwekkkk…pompuan y isap rokok ni mcm pompuan jalang…

    0

    0
  22. zulan says:

    mmmmm…..bagi saya tak salah cuma dia perempuan…orang dulu2 kat kampung2 pun …dah biasa saya tengok mereka merokok…mereka dah biasa….cuma bagi sesetengah orang yang begitu fanatik…tentang apa2lah …mereka rasa terkejut dan pelik….yang merokok itu tak semestinya jahat tapi mereka dah biasa…cuma untuk menampakkan kita ni beradat tak berapa eloklah perempuan merokok…..bukan nak sokong sapa2 tapi realitinya begitulah….dan siapalah kita yang nak menghukum orang lain…sedangkan diri kita pun tah apa2….nasihat boleh…wassalam

    0

    0
  23. Niyna says:

    Knp nk tgk yg -ve, +veny pic stylo dia ni, semua xnk tgk, tgklah berapa rmi org nk berbaju kurung di over sea, habaq mai

    0

    0
  24. Miss M says:

    i ada bace some comment, yang erma ni heavy smoker since dia muda2 remaja kan. IF dia stop terus sebab dia bertudung. dont you think, dia boleh terus sakit teruk. anyway, my friend ada experience mcm tu sebab dia stop mengejut,then sakit paru2 berair. but now da ok. tp dia still smoking cuma da kurang. stop smoking kena slow2 macam stop drugging. get it?

    0

    0
  25. Julia says:

    si bohsia tua

    0

    0
    • princess says:

      sape bohsia tua tu julia?
      mak kau ke?
      (budi bahasa budaya kita)

      0

      0
      • Julia says:

        Pandai cakap – (Budi Bahasa Budaya Kita) – (Pastu komen kat aku mak kau ke ?) . Kesian.

        0

        0
        • princess says:

          ni je bahasa yg paling sesuai utk org mcm kau. :)
          ke ada bahasa lg sopan?
          (suka suka je nak bahasakan org bohsia)

          0

          0
        • Julia says:

          suke ati kau la ek.. sekian. aku bukan nak cari gaduh kat sini. Tak suke, ko boleh dislike 1000000 kali. pastu blaja komen kat tanah sendiri. Tak suke komen aku, ko x yah bace. YOUR HIGHNESS PRINCESS. BWEKKK

          0

          0
  26. mee... says:

    tak kisah la die nak merokok. tapi fikirkan la side effectnya… rosak kulit, kulit cepat berkedut, rambut rosak, nampak tua, bau tak wangi… not to mention kesan dalaman…

    0

    0
    • entahlah erkkkk.... says:

      orang kalau dah ketagih dan terbiasa merokok..kebanyakkannya susah nak berherti pun…memang liat jugaklah…baik lelaki baik wanita…kau cakaplah pada diaorang tentang kesannya…memang susah diaorang nak terima dan berhenti…seperti mengigil satu badan kalau tak dapat rokok tu…macam separuh nak mati pun ada diaorang ni bila tak dapat rokok2 tu…bagi mereka biar lapar makan jangan lapar dari merokok…jadi gasaklah pada diaorang nak berhenti masa bila dan nak usaha cara bagaimanapun…buat penat mulut juga kalau nasihatkan….cuma jangan putus asa je berusaha erkk…

      0

      0
  27. kucing says:

    moyang kt dlu merokok n bertudung x kisah pun….

    0

    0
  28. haly says:

    Sabar semua….jangan la kita nak judge orang !! elok jaga tepi kain sendiri kann…

    0

    0
  29. Anonymous says:

    Alahai… ramailer artis pompuan smoker. Kalo pompuan kondem, tapi lelaki tak lak.. sh. Amani, nasha aziz, ning baizura semua tu smoker gak.. dah habit

    0

    0
  30. gincu says:

    Pada aku peminat dekat malaysia ni terlalu judgmental. Enuf said!

    0

    0
  31. adil dan saksama says:

    Yang komen2 ni semua bukan perokok or pernah merokok..Mane korang tau betapa susahnye nak benti rokok. Cakap good2 je. Abistu kalau nak tunggu benti rokok baru nak pakai tudung tu sampai bila..Tu sebab la bila kita berdakwah ajak orang2 berhijab ni dorang delay2. sebab ape?sebab alasannya nak tunggu quit smoking dulu. tapi bile? tell me…so klu umur 105 tahun still tak boleh quit, then 105 tahun la kita tak menutup aurat ye? Tapi erma fatima ni mungkin over sikit la sebab sampai letak kt IG. Klu tak bertudung pon, masih tak manis nak tunjuk2 macamtu..

    0

    0
    • lol says:

      merokok pun haram la gila! apa bezanya x bertudung ngan hisap rokok? dua2 pun berdosa! ckp jgn la good2 sgt! lol

      0

      0
  32. starshine says:

    adoiiii….mcm besar sgt kes dia!!…pening lah aku…nk hisap rokok pun salah ke?? Dia bukan hisap dadah..
    apa, kalau pompuan hisap rokok tu bukn perempuan ke??..makcik aku hisap rokok tapi anak2 dia seorang pun x hisap rokok…ok jew..
    aku pun smoking jugak..hubby aku tahu per..biasalah tu..rokok je pun..adoiii pening lah aku!!

    0

    0
  33. tweety28 says:

    kot iyer pon, cover2 lah!
    #susah kalo wanita hilang malunya….

    0

    0
  34. sara says:

    assalamualaikum….
    ramainya komen ala2 ustaz ngan ustazah….hehehe
    merokok haram tp ramai je yg merokok.
    ustaz pon ada yg merokok, alim ulamak pon ada yg merokok….
    kalau betul haram sperti yg dikatakan, mintak ustaz & ustazah kat sini tolong g hantar memorandum pada pihak berwajib, suruh haramkan rokok….ada brani? hahaha

    0

    0
  35. baik giler says:

    kalo merokok ape salahnye ade dia kata rokok tu haram ke? salah ker?
    ramai jer org kat dunia nie merokok ade dowg kisah,
    jaga diri sendiri sudah…..yg sibuk org merokok ape sal…jelous lar tu..
    kalo kak erma merokok pon dia beli rokok guna duit dia bkn guna duit kowg…..
    perrrrrrrrr.

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko ni darjah berapa yang tak tau merokok tu haram? ustazah kat sekolah x ajar? cuba ko google hukum merokok, google sekali majlis fatwa

      0

      0
  36. ms wanny says:

    xyah laaa merokok.. sesapa pun, tak baik untuk kesihatan..

    0

    0
  37. lahai says:

    kan fatwa MALAYSIA telah mengeluarkan kenyataan “MEROKOK HUKUMNYA HARAM” mesti x dengar berita nih.. ke mcm sedara-mara aku, dh tau masih buat2 x tau.. (rokok letrik konon skarang)..HARAMMM

    0

    0
  38. Anonymous says:

    lana nordin pon heavy smoker..ramai la pompuan skrg heavy smoker.takut aku.mak bapak dioarang tak marah ke..

    0

    0
  39. http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/merokok-dari-pandangan-islam
    MEROKOK HUKUMYA HARAM YE KAWAN-KAWAN..HISAP GULA2 SUDAHHH..memang susah nk berhrnti, tp demi agama kita boleh Insyaallah…..

    0

    0
  40. queena says:

    die merokok ke? no wonder la die mandul….hmmm…salahkan diri,jgn slhkan TAKDIR…

    0

    0
    • levis says:

      aik..dah berlagak Tuhan dah kau ni..cakap biar berlapik dik..dia mandul ke dia beranak sepuluh ke, bukan kau yg punya decision..Allah kalau nak bagi atau tidak, itu hanya Allah yg tahu kenapa..dan berlambak perempuan kat luar sana yg tak pernah pun merokok tapi kahwin takde anak juga, bermasalah juga..jadi kau nak kata apa pulak?? dan ada kawan sepejabat aku mmg hard core smoker dari sekolah katanya, anak dah 4 pun…itu kau nak kata apa pulak??? so, otak tu biar panjangggggggg sikit fikir..jgn sempit sgt ye..

      0

      0
      • saya says:

        aku ada 3 org kwn perempuan merokok yang sekarang tgh buat rawatan kesuburan sbb susah nak pregnant..

        0

        0
        • levis says:

          3 org kawan tak boleh la kau terus generalize statement kepada semua manusia..itu maksud aku..mmg ada kebenaran dari sudut perubatan kesan dan akibat merokok terhadap tahap kesuburan wanita & lelaki, namun demikian kita perlu ingat bahawa terdapat ramai wanita di luar sana yg heavy smoker namun tiada masalah mempunyai zuriat..jadi, tak boleh pukul rata laa..asal perempuan mandul je, dikatakan dia merokok..abis tu yg tak pernah hisap rokok tu nak diberi alasan apa pulak? ada banyak sebab kenapa wanita sukar dapat zuriat..kita kena baca, bertanya, ambil tahu dan yg penting sila berjumpa pakar yg berkenaan..tak perlu serkap jarang semata2 kerana si polan tu dulunya/masih merokok..

          **apapun, lelaki dan perempuan terutamanya org Islam, jauhkan lah diri dari merokok..dah lama rokok difatwa kan haram, tapi ramai yg ambil sambil lewa malah ramai yg menidakkan..kalau pun tak fikirkan diri sendiri, sebagai org Islam kita kena fikirkan manusia lain disekeliling kita juga..

          0

          0
        • jadung madu says:

          3 org kawan tu tak boleh nak dikuluhumkan kepada semua wanita perokok..maksudnya tak boleh pukul rata..ada byk lagi sebab lain kenapa wanita ada masalah mendapatkan anak.

          0

          0
        • Anonymous says:

          sy x summarizekan semua tapi mmg doctor diorg kata salah satu sbb diorg bermasalah sbb rokok.. nak buat mcm mana?

          mmglah ada sbb lain, tapi kalau kau pegi jmp doctor utk merawat kesuburan, 1st sekali dia akan tny psl rokok… dah bnyk sgt kajian mengatakan rokok ni menyebabkan kemandulan, kenapa nak deny lagi?? mmg la semua Allah yang tentukan, tp kita kene berusaha utk elak.. ulamak xkan suka2 haramkan rokok klu xde sebab wei!!

          0

          0
  41. WAKAKA says:

    ROKOK JE PON. MENCARUT BUKAN MAIN LAGI UOLLS NI.

    0

    0
  42. saya lalala.. says:

    tak pyh laa nak ckp rokok tu haram/dosa/dll berulang2.. rase nye sume pun tahu.. tahu pun buat jugak.. nak cakap macam mane lagi kan..kan.. kan

    terletak pd individu tu sndr.. nak atau tak pada meROKOK… perokok wanita tu pndi buat pndi laa cover tak pyh nk menunjuk macam tak beradab… yg lelaki org tak kesah pun kot.. cume pada perokok kalau nk mati/sakit sorang2 jela.. hormat sket org tak merokok jgn hembus sesuke hati..

    0

    0
    • nenoneno says:

      then x payah la nak berulang2 ckp pada org seksi xtutup aurat tu berdosa, bezina tu berdosa, terpulang la pada individu ye tak??? tahu pun buat jugak.. nak cakap macam mane lagi kan..kan.. kan

      0

      0
      • saya lalala.. says:

        mksdnye.. org yg ckp berulang2 kat dlm forum ni mende yg same.. kalau nak nasihat org perkara tu haram & berdosa cakap sekali pun cukup.. kalau dia buat jugak itu dosa dia dgn Allah.. tgjwb kita daa tlepas dgn 1 nasihat.. ckp banyak2 smpi menyakitkn hati org lain daa bertambah dosa kite pd individu tu plak.. dr nak nasihat daa jadi perkara yg menyakiti.. tak gitu?? nak nasihat secara bhemah la.. bukan ikut nafsu.. ahli agama pun nasihat org tak paksa kan.. knp yg cetek ilmu beriya2 sgt smpi sggp menyakiti..

        0

        0
        • broadbandBEROKband says:

          sorry, nak mencelah sikit je..tak pernah lagi saya bagi nasihat pada sapa2, tapi statement awak ni kedengaran silap pada saya..sebab website nara ni mcm2 jenis org yg buka, dan tak semestinya org2 sama buka hari2..mungkin ada org lain, org baru, dan sebagainya..kalau niat org yg menegur/menasihat tu adalah berdakwah (bukan yg jenis memaki hamun ye, itu saya pun benci nak baca) makanya dakwah dia tu akan sampai kepada org2 yg baru buka website nara..kalau yg dah pernah baca pun, tak salah kalau baca..benda yang baik apa salahnya ye tak..
          – tapi yg suka menghina, memaki hamun tu, diorang yg sepatutnya didakwahkan dulu..memalukan aje..

          0

          0
        • Anonymous says:

          xpayah nak in denial sgt la saya lala.. kalau kene kat btg hidung kau mmg la kau backing! cuba kalau x kena, kau la yang dtg sini duk bg nasihat pungpang2… blah la kau!!

          0

          0
        • saya lalala.. says:

          saya tak laa bagi nasihat.. saya cakap aje.. awak bacelaa semua komen2 dari atas sampai bawah dulu.. komen saya tu general aje.. yg saya mksdkan org2 yg beriya mberi nasihat smpi nak pertahankn pndpt masing smpi menyakiti pihak lain.. tak pulak saya menidakkn atau mengiyakan perkara yg salah.. kalau tak suke dislike laa banyak2 saya x kesah pun.. saya pun manusia bukan malaikat..

          0

          0
        • Anonymous says:

          saya tak laa bagi nasihat.. saya cakap aje.. awak bacelaa semua komen2 dari atas sampai bawah dulu.. komen saya tu general aje.. yg saya mksdkan org2 yg beriya mberi nasihat smpi nak pertahankn pndpt masing smpi menyakiti pihak lain.. tak pulak saya menidakkn atau mengiyakan perkara yg salah.. kalau tak suke dislike laa banyak2 saya x kesah pun.. saya pun manusia bukan malaikat..

          0

          0
        • Anonymous says:

          siap kata org cetek ilmu, kau tu tinggi sgt ke ilmu? mentang2 kau ade kene mengena ngan perokok, kau marah la kan? puiiiiiiii

          0

          0
  43. damai says:

    Its easy den done. mmg ada org itu susah nak buang rokok, dah cuba pun mrk akan rasa sakit. aku ada makcik dah berumur 72 masih berokok lagi, bila kita tanya “cik hisap rokok lagi” dia blh jwp alah tak semestinya hisap rokok mati tengok aku dah 72, hisap rokok dari muda masih hidup sampai skg, anak aku yg muda 2 baru umur 35 dah mati x hisap rokok pun tapi kena cancer so bukan pasal rokok kita kena cancer or mati” Itulah jawapan makcik ku…..So jgn hentam perokok… ini semua dari diri sendiri.. nak hisap x nak hisap

    0

    0
    • Anonymous says:

      dah haram tu haram laaaa nak argue ape lagi?? klu org hisap dadah x leh benti hisap dadah boleh ke? easier said than done jugak! ada je org hisap dadah hidup sampai 80thn! hisap dadah pun x semestinya mati muda.. amacam?

      0

      0
  44. Hush says:

    Tengok muka kak Erma ni pun dah tau yg dia heavy smoker. Pernah tengok dia kat tv without make-up, nampak lip & gusi dia gelap time dia kena interview. Dia nak merokok tu pilihan dia. Nenek2 tua kat kampung pun ramai gak yg merokok.. Fenomena biasalah ni, tak yah nak gempak..

    0

    0
  45. say NO to cigarette says:

    bukan nak komen pasal erma merokok..ramai lagi manusia yg merokok..tapi my concern is more to Muslim yg merokok..MEROKOK DAH LAMA DIFATWAKAN HARAM..tapi Muslim Malaysia ni banyak sgt alasan mereka, kononnya merokok tak mcm hisap dadah @ ganja, etc..cuba fikirkan logic saje laa..rokok tu bukan saja membahayakan si penghisap rokok, tetapi juga org lain disekitar mereka sebab asap rokok perlu dilepaskan..kalau perokok telan sendiri asap rokok, takde sapa kesah pun..jadinya perokok turut membuat dosa setiap kali mereka merokok sebab majority manusia lain yg tidak merokok tidak rela menghidu asap rokok..ini sesuatu yang seolah2 terpaksa untuk diterima manusia lain sedangkan rokok tu kalau tak hisap pun bukannya mati pun..tapi hisap rokok boleh membawa mati!! mati sorang2 lantak kau laaa…tapi nak heret org lain sama apa hal?? makanya tak keterlaluan kalau saya katakan PEROKOK BUKAN SAHAJA MENIDAKKAN AGAMA, MALAH BODOH DAN SELFISH.

    0

    0
  46. xxx says:

    please be inform, merokok dah difatwakan haram…

    0

    0
  47. rokok winston says:

    amboiiiiiiiiii queena….sedapnye mulot ko!!
    die xdpt anak bukan sbb merokok tu je..bnyk lagi factor lain….
    jodoh ajal maut rezeki tu kan rahsia ALLAH SWT….tak baik ko ckp camtu….nasib ko sendiri dh tau ke…!!!!

    0

    0
  48. say NO to cigarette says:

    PEROKOK = LAGI BODOH DARI LEMBU

    0

    0
  49. Ikan di Laut, Asam di Darat says:

    Patut le ramai umat manusia di dunia yang menghidap pelbagai jenis kanser, salah satu penyakit high profil abad ini.

    0

    0
  50. im a smoker says:

    aku pun salah seorg wanita yg hisap rokok, teman teman berhijab pun ada yang hisap rokok…and yess start dari zaman liar dulu….tapi mungkin saya teman teman dan erma fatima juga cuba utk berhenti merokok…doakan lah bukan menghentam :) terima kasih

    p/s: jangan nak buat buat terkejut…korg mmg nampak kat luar ada je yg hisap rokok

    0

    0
  51. Anonymous says:

    pernah kenal dengan orang berpurdah hisap rokok. kata nya tabiat. susah nak berhenti. tapi selalu nasihat pasal agama. dengar apa yang dinasihatkan bukan melihat pada siapa yang menasihat. :)

    0

    0
    • Anonymous says:

      ye ke? kwn aku berpurdah dan berzina, selalu gak nasihat psl agama, maka aku amik la nasihat ko. dengar apa yang dinasihatkan bukan melihat pada siapa yang menasihat.. kan kan…..

      0

      0
  52. Anonymous says:

    Merokok maybe x slh bg dorang, tp seorang wanita melayu, islam n bertudung merokok gaya mcm tu dpn khalayak ramai buat bangsa lain x hormat dgn org islam lain yg pakai tudung….

    0

    0
  53. Anonymous says:

    At least dari kehidupan dia yg liar dulu, dia berubah dan pakai tudung.. baju pun longgar aje, ambil ramai anak angkat lagi.. korang mampu… bab merokok tu memang susah ler, kena kuat semangat. Kawan aku pun pernah try berhenti smoke, tapi sakit sampai muntah darah. Tak boleh stop mengejut, kena slowly. Kalau pengomen kat sini rasa kau org ni ahli syurga. Takdanya korang baca blog nara ni.

    0

    0
    • nenoneo says:

      ye la, klu org hisap dadah berubah pakai tudung, baju longgar, amik ramai anak angkat, kira ok la dia hisap dadah ye x?? susah ko tau nak berenti hisap dadah, jgn kata muntah darah, berak pun darah, xleh stop mengejut kene slowly… xbleh la nak judge diorg kan? ape la diorg ni, dulu benjy kene tangkap sbb amik dadah kemain kutuk… teruk btul, ape beza hisap dadah dgn merokok kan kan kan??

      0

      0
  54. cik mek molek says:

    kenapa laaa korg nie bodoh sgt nk kutuk2 dia… baca caption gmbr tu pon dah tau laaaa yg dia acah2 je bgmbr mcm tu… haiiiihhhhh tu laaaa melayu mlas membaca.. tgk gmbr je pndai..

    0

    0
  55. Anonymous says:

    sampai sekarang still tak leh hadam, knp seseorang tu sampai perlu merokok?

    0

    0
  56. nurul says:

    Mcm mnelh org nak dngr nasihat and hormat kite klau bg nasihat tp cara x btul..menghina mengutuk jerr keje nye…..hbis semua keluar perktaan yg tk baik..

    0

    0
    • Anonymous says:

      kau ni anak perokok ke? atau laki ko merokok? atau kau sendiri yg merokok? biasa la klu kene kat diri sendiri mmg la rasa kasar la apa laa.. cuba kalau bab mengutuk artis seksi, beranak luar nikah kau la yang paling awal menghina org kannn… boooooooooo…. pape pun, ustaz don kata, anak perokok dtg dr darah daging haram aka anak harma la… bkn aku kata ye..

      0

      0
      • saya lalala.. says:

        baguslaa… kalau kau bukan dari anak haram.. nenek moyang kau tak pernah merokok.. tapi kau jangan lupa.. kalau kau anak haram (keturunan merokok) walaupun kau tak merokok.. kau ingat kau nak ke jadi macam tu??

        0

        0
        • Anonymous says:

          aku dah agakk dah! terasa lettewww… ape kata ko pegi berceramah kat entry lain, yg bnyk sgt kutukan hinaan psl aurat la, anak haram la, derhaka la, selain dr bab rokok.. kau jgn nak bias hanya sbb kau ni keturunan perokok.. lol

          0

          0
      • nurul says:

        Kau ni apehl.? sentap??

        0

        0
        • saya lalala.. says:

          anon kat atas ni memang suke cari silap org.. dia kan dr keturunan yg baik2.. x boleh nak di tegur… dia aje yg bole bagi nasihat ckp org macam2.. nak buktikan org lain tu berdosa la sgt.. apedehal..

          0

          0
        • Anonymous says:

          xlah, aku x sentap, kau yang sentap kot… ko keturunan x baik ke? hahaha

          0

          0
  57. kun fa yakun says:

    majlis fatwa ugama menjatuhkan yg merokok itu haram … klau dah haram bermakna siapa yg isap rokok berdosa .Tapi camner pulak pd yg menjualnya …??? adakah yg menjualnya dan menanam tembakau hukumnya haram jugak ……….

    0

    0
  58. ... says:

    adakah kalau betol erma ni heavy smoker..salah satu sebab dia tak boleh pregnant ?

    0

    0
  59. SOPHIE says:

    Ramai rupanya ustaz/ ustazah dalam ni..
    ok kita semua dah tau yg merokok tu difatwakan haram..
    tp ramai lg rakyat malaysia yg merokok.. cmne tu??
    cuma kt sini jadi isu disebabkan erma fatima ni pompuan..
    cuba klau artis tu lelaki, korang de hentam tak cmni??
    ada tak ckp, “merokok tu kan haram”
    haramjadah takde pn kn..
    ni smua disebabkan cara pemikiran org malaysia sendiri…
    renung2kan… peaceee…

    0

    0
    • poyo says:

      lelaki ke pompuan sama je!!! berzina tu haram, tp ramai gak rakyat malaysia berzina, nape ko x tanya camne?? dan2 la ko nak ustazahkan org kat sini.. ko pegi post komen kau kat entry rafidah tu haa…

      0

      0
      • SOPHIE says:

        ko ni bangang ke pe?? mmg typical pemikiran org malaysia…
        ko baca tak sampai abis pe yg aku nk ckp, ke ko angin sbb tgk tulis perbandingan lelaki ngan pompuan..puihhhh…
        tu la POYO sgt !!!!
        klau dh tau HARAM, tak kira la lelaki ke pompuan…
        tp skang ni org malaysia, kalau pompuan je smua nmpk..klau lelaki”oh takpela”
        klau dh tau HARAM, hentam jela artis tu tak kira lelaki ke pompuan..
        paham tak pe yg aku ckp ni, ke masih tak paham?????

        0

        0
        • Anonymous says:

          kalau lelaki pun kene gak hentam haram bodooooo………… ada plak ke yg x kutuk lelaki merokok! ade ke kat sini kutuk sbb dia pompuan je??? merokok haramm x kira la lelaki ke pompuan ke khunsa ke?????????

          kau yang x faham apa aku ckp! bodoh bertingket2

          0

          0
        • SOPHIE says:

          kepada manusia bodoh..
          aku tau la ko ni bodoh, pstu buta plak tu..kesian ko kn..
          ko ni tak nmpk ke kt atas ni hentam dia mrokok sbb dia pompuan..
          jgn la sbb kebangangan ko tak nampak diaorg komen pe..
          ish2 sedih la..
          dh la bodoh piang, bangang plak tu..
          * confirm ko ni lelaki kan, yg bengang sgt smpai cmni…sedihh aku tgk ko..puihhhh

          0

          0
  60. kak lang says:

    kesimpulannya merokok tu x salah tapi x manis la org pompuan merokok ………… burok no ghopanya ……

    0

    0
  61. amin says:

    Nara!!! Tolong!! Byk bebenor org bgaduh kat sini…alahai korang… Rilek ah… Menasihati cara baik,menegur cara bijak,brfikir cara matang…adeh…bawok bsabar kome…

    0

    0
  62. WAKAKA says:

    BIA LA DIA NAK WATPE PON JANGAN KEPOH BOLEH?

    0

    0
  63. kak dara says:

    Bila tengok pompuan hisap rokok dan2 rokok jadi haram hipokrit punya melayu areb wannabe.

    0

    0
    • SOPHIE says:

      betul tu, sokong 100%..
      dh HARAM tu tetap la HARAM..

      0

      0
      • Anonymous says:

        bodo! sape plak yg ckp sbb perempuan je haram???? bodo!

        0

        0
        • SOPHIE says:

          ko lg bodoh..
          dh haram tu haram la..
          jgn persoalkan npe pompuan tu, npe pompuan ni..
          takpe nnti suruh NARA masukkan gambar artis lelaki merokok plak..
          aku nk tgk org2 yg bodoh piang mcm korang ni de komen tak cakap merokok tu haram..
          kesian aku ngan org bodoh ni, pastu nk memperbodohkan org !!!

          0

          0
  64. Mia says:

    I pernah bace artikel baru-baru ni, yg dia kata dia memang merokok..i dah jumpe balik dah artikel tu ni link dia:-
    http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2013/8/16/mstar_hiburan/20130815162031

    so kiranya dia ni x hipokirt..dia memang sendiri mengaku dia hisap rokok..biarlah dia nak nak buat ape pon..yg memudaratkan tu kesihatan dia bukannye kite..nak bagi nasihat sebab masyarakat boleh, x salah..tp agak-agakla sikit..jgn nak mengutuk org je..nobody’s perfect..bgla nasihat secara org yg berhemah :)

    0

    0
  65. Makcik Rasional says:

    Makcik x nampak isu tudung dan rokok tu isu besar.Yang makcik nampak merokok merbahayakan kesihatan perokok dan orang sekunder yang berdekatan dengan si perokok.

    P/S : Pakai tudung..Pakai serkup dan menutup aurat…Ketiga2nya merupakan istilah yang berbeza

    0

    0
  66. dasar x tahu malu says:

    mencemar imej wanita aje la kau ni..dasar nenek tua x sedar diri..x payahla nak bajet vogue sgt la..bodoh punya org..laki kau lagi bodoh biar je bini mcm ni..puiii!!!!!

    0

    0
  67. Mmg susah says:

    Actually i baru setahun pakai hijab..
    N honestly i pun heavy smoker..
    Sampai sekarang kalau nak merokok kena carik tempat line clear..
    Mmg susah nk stop..
    Penah cuba tapi pastu aq yg pitam..
    Cuma doktor pesan try kurgkan quantity rokok..

    0

    0
  68. kesian says:

    alahai M’sia…kesian aku tgk..ISLAM ke Malaysia?MERDEKA ke Malaysia?adoyai…malu la wei!!merokok HARAM..tp sah2 menidakkan..kenapa tidak disekatkan saja kemasukan rokok ? dgn alasan mau naikkan harga rokok?huh…buang masa…even naikkan harga rokok, takkan lut dek perokok nk merokok…kalo nk merokok, merokok di luar MALAYSIA…itupn kalo boleh..banggang betol!hasil jualan merokok salur g ane?haaa..tu ha..g negara haram ISRAEL.. makin byk la hrta YAHUDI…mmmm…well,tak salahkan perokok..sbb apa yg kerajaan sediakan dorang ambil…itulah MALAYSIA yang baik hati…

    0

    0
  69. Anonymous says:

    Syurga itu Allah yang punya. Syurga itu kuncinya ialah rahmat Allah. Pernah dengar kisah seorang pelacur dengan anjing? Walaupun perempuan itu seorang pelacur, tetapi kebaikan budi perempuan itu memberi minum anjing menggunakan sepatu miliknya menjadi penyebab dia ke syurga. Jangan terlalu dipandang luaran seseorang. Hati manusia kita tak tahu. Allah sahaja yang tahu segala-gala yang tersirat dalam hati kita. Kadang luaran kita tak selari dengan apa yang ada dalam hati kita. Moga Allah bersihkan hati kita semua ya, moga-moga kita semua dirahmati Allah.

    0

    0
    • Anonymous says:

      ye lah..harap2 kau sempat la bg anjing minum sebelum mati, jgn x sempat sudah… org mati dlm iman, kau mati dalam asap rokok.

      0

      0
  70. hmm says:

    Yang penting aku tak suka asap rokok, bau rokok.. tolonglah nak merokok dok jauh2 dari orang.. jgn libatkan org lain kalau pun nak membunuh diri..

    Effect merokok pada perempuan lebih kuat berbanding pada lelaki sbb perempuan itu fitrah kejadiannya lemah..

    Sekian..

    0

    0
  71. oppa korea says:

    Gambar je tu. Kalau video, baru boleh tuduh.
    ngehehehe

    Amaran : Jauhi Rokok.

    0

    0
  72. Shahgombak says:

    erma ni dulu budak2 dok gombak..pastu pindah..jadi artis dah tak ingat kawan2 lama..buat2 tak kenal…

    0

    0
  73. hanari says:

    semoga bukan nyata

    0

    0
  74. Mala says:

    Double standard betul semua nye…kalau artis lelaki hisap rokok tak ade sape pun peduli! Pakai tudung dan hisap rokok tak ade kena mengena…tak ada salah nya. Ikut suka hati masing2 lah PokCok2 dan MokCik2 ye..?

    0

    0
  75. AGEMARU says:

    kecoh la korang semua nie..die nak merokok ke..tak merokok ke…lantak dorang..yg dpt penyakit dorang..bukan kite…tak yah pikir pasal org len…dorang tue nak mampus awal…

    0

    0
  76. […] Gambar Gaya Hisap Rokok Erma Fatima Timbulkan Kontroversi (172) […]

    0

    0
  77. Teropong Jauh says:

    Elehh…itu pun korang nak terkejut…korang ingat makcik Erma ni ke sorang yang hisap rokok?…banyak lagi artis perempuan yang hisap rokok…cuma mereka ni hisap sorok2…artis2 yang bertudung pun sama jugak…atau pun pergi ajelah kat kelab2 malam…jangankan rokok…air kuning tu pun diorang boleh teguk…wallahu’alam…

    0

    0
  78. Che Sue says:

    Waahhh….brani habes nie…..mmg EF dh isap orokok lame dah pun. harap2 die boleh lh brenti. Che dlu pun same sepesen. tp bile hati dh niat nk bertudung teros stop. and belive it or not tak pulak ade mengigil ke or masuk spital. Alhamdulillah… abah Che pun heavy smoker and dh pun brenti sejak die dapat tahu merokok tue haram. Alhamdulillah…tak pulak menggigil or masuk spital. Tp asben Che agak susah sikit. brenti seminggu trus demam. huhuhu sekarang die try sikit2. Alhamdulillah… (note: nak seribu daya, tak nak seribu dalih. kite tak tahu may b EF pun tgh berusaha nk stop smoking.) -Bye :-)

    0

    0