Written by AbangNara | November 6th, 2013

Setelah berdiam diri sejak Ahad lalu, Aeril Zafrel tampil menerusi Mstar Online untuk menafikan dakwaan perkahwinannya dengan Ummi Nazeera. Sama seperti penjelasan Ummi, Aeril menjelaskan bahawa mereka berdua tidak pernah bertemu dan hanya berhubung menerusi media sosial sahaja
aeril zafrel ummiJelas Aeril Zafrel:-

Saya sedar diri saya bukanlah popular pun, namun fitnah seperti ini seperti cubaan mahu mencemarkan dan menjatuhkan peribadi agar orang lain turut bertanggapan buruk pada saya.

Secara jujurnyanya saya dengan Ummi hanya bertegur sapa di laman sosial sahaja dan kami tidak pernah berjumpa secara peribadi dengannya.

aerilAeril juga turut memberitahu yang kehidupannya kini lebih bahagia di samping isteri dan anak tercinta selepas kontroversi yang melanda dirinya:-

Alhamdulillah kehidupan kami kini bahagia dan tenang, Wawa tinggal dengan saya di sini dan anak kami semakin membesar dan sihat.

Kalau boleh biarlah masyarakat mengenali kami sahaja dan saya mahu dia membesar dalam dunia dia sendiri tanpa melibatkan sebarang publisiti.

Setiap yang berlaku ada hikmahnya, selepas isu ini apa yang saya lihat lebih ramai yang memberi sokongan kepada kami.

Secara jujur, Abang Nara kurang sikit percaya dengan kata-kata Aeril selepas penafian perkahwinannya dengan Wawa Zainal sebelum ini. Namun Ummi Nazeera turut sama memberikan kenyataan yang serupa. Jadi memang benar rasanya ini satu dakwaan yang salah dan hanya serkap jarang sahaja. Semoga semua pihak berpuas hati dengan penjelasan ini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

98 responses to Fitnah Ini Cubaan Untuk Cemar & Jatuhkan Peribadi Saya – Aeril Zafrel

  1. Safiyyah Hanzalah says:

    pelik…pelik..

    betul atau tidak rasanya tak perlu la diheboh2… tak rasa bersalah ke membawa masalah kpd kehidupan orang dgn myebarkan berita2 begini?

    Jangan pasal nak untung banyak & popular semua sanggup dibuat tmasuk membuka rahsia org.. untung sgt la nnt bila disoal di akhirat.. just my opinion..

    9-9 = 0

    goodluck spm students!

    0

    0
    • zue eiran says:

      saya rasa tak payah la abg nara pun nak judge lebih2. sampai rasa xpercaya semua. pada saya itu hak peribadi dia. terpulang pada dia nak menceritakan atau tak. pada saya dia ada sebab sendiri tuk merahsiakan perkawinan dia. saya bukan peminat aeril pun. tapi saya rasa mereka perlu ada privasi sendiri. mereka pun ada maruah diri. So janganla maruah mereka senang2 nak diperkotak katik atau dipijak2… xde manusia yg sempurna dan xpernah xlakukan kesalahan. jadi jangan nak hukum lebih2. serahkan pada Allah sahaja. sesungguhnya kita ni hambaNya. kenapa asyik nak cari kesalahan orang. sedangkan orang yg mengeluarkan gosip tu pun belum tentu betul dan apa yg disebarkan pun belum tentu perkara betul. bagi lah ruang dan peluang.
      Pada saya dia dah kahwin hubungan dah sah buat apa nak dipertikaikan lagi???? pada saya dunia artis ni… bila cerita pun salah… xcerita lagilah salah ekkkk???? teruk sangatla

      0

      0
    • Wawi says:

      Bagi saya klu si aeril tu mmg susah la nak percaya skrg ni.. Tp utk ummi pls guys dia betul2 dah berubah ke arah yg lebih baik dr anda semua termasuk kamu gak nara.. Klu tak percaya pergi ke instagram dia @umminazeera and saya terkejut dia dah buang semua picture2 seksi dia before ni.. So proud of u ummi.. she’s so different dr yg dulu saya kenal dia..

      0

      0
      • mak mentua says:

        kesian dah masuk lubong lif terjunam smpi bawah pastu tu kena hempap simen dah siap bancuhh last2 keras ko aril hahahaaaa

        0

        0
      • jadung madu says:

        alaa..sekali buat salah takkan setiapkali salah..kita sendiri pun berjuta berbillion kali buat salah dalam hidup, tapi mak bapak kita tetap juga sayang kita sebagai anak..mcm tu jugak dlm keadaan dia ni..dia buat salah dan akui..susah sgt ke nak terima? now dia difitnah (katanya) so, susah sgt ke nak terima? bukan setiap masa kita buat salah, adakalanya kita bercakap yg benar..berbaik sangka sudahlahh..

        0

        0
      • Aaron Aziz says:

        macam comel jer, macam comel jer umii ni..
        klik me umi..argh..

        0

        0
    • dena says:

      zubir ni makin org kata makin menjadi2 perangai die.. aku nk die buat satu entry ‘respon kepada Adam af x redha pasal cerita kisah rumahtangga die di akhbar’. kalau time die kemain lajuuuu lagi… tp bile org tu ckp x redha die buat bodoh je mcm xde ape2 jadi..xpernah nk say sorry aku rase die ni..

      mmg die nk menjatuhkan aeril pasal x puashati kes sidang media ari tu… tu pasal lepas satu2 nk dikoreknya…

      pada aku aeril sorok n tipu pasal kahwin die,mmg salah.. tp org2 yg komen yg g interview g terjah mcm tnye pelik2..komen bukan2..siap ade tuduhan berzina n so on tu pun lagi bersalah… die mungkin xsedar kenapa perkahwina tu perlu dihebahkan..kita yg sedar ni kenapa nk ditambah dosa mengata org itu ini plak..

      just baca n diam. terima. kalau tipu pun tu antara die n Allah.. kenapa nk marah sgt kena tipu? kita semua pun pernah menipu. antara isu besar n isu kecik je. so perbaiki diri kita dulu..

      0

      0
    • Anonymous says:

      ABG NARA SAMA SPESIS MACAM ZUBIR.. WARTAWAN N BLOGGER .. KEJENYE MENJAHANAMKAN KEHIDUPAN ORG LAIN.. TAK BERKAT HIDUPNYA..

      0

      0
      • akutidakbodoh says:

        Apa nak salahkan Abg Nara pulak,dah itu kerja dia,kerja awak komen. Kalau tak ada ruangan ni,macam mana awak nak komen ?

        0

        0
      • whatever says:

        btol la..si nara ni x tkut ke org menyumpah dia n famili dia..sudah2 la cr dt ngan cara bergosipp ni..hmm..

        0

        0
  2. kawan abang nara says:

    saya pun kurang percaya kata2 aeril tu abang nara.. dulu bukanmain lagi sangkal tu sangkal ni.. tup tup show bukti baru gelabah.. buat lagi cerita dongeng… udeh2 le tu aeril n wawa.. kalau nak anak hidup macam org biasa, act macam org biasa.. jadi lah low profile… sedar pun engko tak popular… hak tuiii…

    yg ikhlas,
    kawan abg nara

    0

    0
    • Anonymous says:

      Aku bukan nak backup Ummi ke Aeril ke. Mmg da cukup low profile dah diorg tu. Zubir tu yang sibuk korek sane sini. Takkan nak tunggu diorang pindah hujung dunia kot baru kira low profile.

      Aeril memang selenge. Tapi jangan la kacau Ummi tu. Sian budak tu nak final exam kena dengan benda2 camni. Zubir tu takde timing lain ke nak kacau emosi orang?

      0

      0
      • MOMOK says:

        Orang yang suka fitnah kan makhluk Allah.. Tempat nya.. ZaaaaAAAAaaaap.. Ke NERAKA JAHANAM!!!!!!!

        0

        0
        • Liliana says:

          Semoga nara dan zubir masuk ke golongan ini.keja nak menjahanamkan idup orang saje

          0

          0
        • Norezan says:

          Betul tu cukup-cukuplah buat fitnah…rezeki yg wartawan cari tu halal tapi bila dah macam ni…yang halal dah jadi haram…baiklah pergi merompak ke menyamun ke banyak duit dapat. alang2 nk yg haram…

          0

          0
  3. Sri Menanti says:

    Kita tunggu je nanti kesudahannya. Si Aeril ni dulu bermatian bersumpah bagai kata berita dia kahwin dengan Wawa satu fitnah. Kemudian mengaku betul…NIKAH DUA KALI LAGI!!! Tak tau dah aku nak percaya siapa…surat khabar, blog dan artis sendiri pun kerja berbohong aja!

    0

    0
  4. arrogant says:

    doakan yang terbaik buat mereka……sudah2lah dgn cite nie….

    0

    0
  5. jubir says:

    pukimak punya zubir yusup . satu hari nanti kau kena bala jugak

    0

    0
  6. zuanzuan says:

    bercakap bohong lama-lama jadi pencuri, peribahasa orang melayu yek, so lu (ariel) pikir sendiri.

    0

    0
  7. Miss J says:

    abang nara xpayah nak percaya xpercaya sangatlah…. xde manusia yg xpernah buat salah. yang penting dia dah kahwin. saya rasa dia ada sbb sendiri kenapa dia merahsiakan. pelikla wartawan ngan blogger ni. Bila artis bercerita ckp mcm2 jugak kalo xcerita lagi mcm2 hal la yekkkKKK….. saya rasa buat cerita fitnah tu lagi teruk dari dia tipu sorokkan perkahwinan…. muhasabah dirila abg nara dan org yg sependapat ngan abg nara yekkkk

    0

    0
  8. .................... says:

    mgkn semua ni memg btl2 fitnah…cuma org sekarang kurang percya sikit kt wawa ngan airel ni sb dulu dia dh pernah berbohong…sekali kita berbohong..org nk percaya lagi kt kita memg susah….dlm hal ni aku no komen….

    0

    0
  9. Pelik says:

    bang nara ni pn satu…kalau kurang percaya diam2 sudah le..nmpk sgt bang nara ni x suka kt dia org…kalau le benda ni fitnah..dosa besar kita…dlm hal ni tu antara dia ngan ALLAH…

    0

    0
    • Miss J says:

      abang nara ni macam lalang….. kejap suka kejap tak…. ntahlaaaaa susah kalo org xtetap pendirian ni. Kalau Neelofa tu abg nara suka la. buat ape pun semua OKKKK kalo pakai karung pun ok sbb dah suka kan

      0

      0
  10. Anti-Zubir says:

    sekali buat silap tak semestinya jahat semuanya. dia orang buat silap sebab hilang percaturan. Mana ada orang perfect. Artis pun buat silap. sapa kita nak menghukum mereka? Kalau mereka tak salah dari hukum agama kenapa kita nak memanjangkan isu ni. Biarlah mereka bertiga jalani hidup berkeluarga dengan aman. Hubungan halal kenapa nak bising? besar sangat ke silap mereka sebab menipu peminat (konon peminat)? Artis lain pun sorok title dah kahwin takde pulak Zubir nak selongkar. Kalau cerita zubir ni (kahwin dengan Ummi Nazeera) fitnah semata-mata, baik saman je..bagi pengajaran sikit kat Zubir tu. Zubir ni macam besungguh-sungguh nak jatuhkan Aeril dengan Wawa. Nape yer?

    0

    0
    • anti-zubir-jgk says:

      aku pun pelik jgk nape zubir ni nak sgt menjatuhkan dua org ni..walau ape pun salah diorg…ape pun sbb musabab diorg..yg die nak sibuk sgt apesal? die pun x kesah klau org korek hal dlm kain die kot…

      0

      0
    • cik pah says:

      betul la ko kata..
      yg retis ada skandal dgn dato sana-sini, xde lak si zubir ni nak letak kat headline dia tu.. pandai lak nak jaga air muka org besor2..
      yg baru jadik retis mcm aeril n wawa tu jugak la yg kena..’
      kalau aku la, suh je si ummi tu saman zubir bi.. bg sedar diri sikit

      0

      0
  11. kasabian says:

    the boy who cried wolf…

    0

    0
  12. jj says:

    aeril oh aeril…kesian pulak aku kt kau..tapi tu lah, sekali dah menipu, mmg susah la org nak percaya kat kau balik..itulah dulu2 dah elok2 org suka, kau bodohkan semua org, skrg dah makin bertimpa-timpa pulak. all the best aeril!

    0

    0
    • apeponxblh says:

      Manusia ni x smpurna n xkn penah lari dr kesilapan..sbb 2 ad ayat manusia blja jd lg baik dr kesilapan..xsemsti nye sekali menipu selama nye menipu,msti ad yg berubh kecuali da mmg hobi menipu sokmo kn..tipu la klu ad owg ckp yg dowg x penah menipu or berbohong…beza tipu kes kecik or kes bsr je…xkn la dr kck xpenah wt…jd jgn la jugde owg sesuka aty…diri sndri pon blm tntu perfect..tq :D

      0

      0
  13. orang biasa says:

    bagi lah peluang pada mereka untuk hidup bahagia,soal mereka pernah menipu tu semua kita serah pada ALLAH.siapa kita untuk menilai mereka dan menjatuhkn hukuman pada mereka.Pada wartawan2 malaysia kot ya pun nk lariskn ‘surat kabar’ korang x yah smpi buat2 cerita,ingat la bile kita jaga aib org,insha ALLAH org akan jaga aib kita..pada abg nara x yah la keluar statement x nk percaya apa yang aeril ckp,sbb kita nie pun bukan sempurna pun sebagai seorang “INSAN”,ingat la dunia hanya pinjaman sementara sahaja..

    0

    0
  14. lesung batu says:

    ala bang nara..ko nye statement kemain kan….memg la ko tak percaya kat dieorang sebab percaya dan suka abg nara hanya pada neelopah sorang je kan…kan..kan….

    0

    0
  15. lulu says:

    sudah2 la 2….asyk nk cri kslhn org je.semua manusia dlm dunia ni x sempurna.fitnah 2 dosany lebih besar dr membunuh.insaf la..

    0

    0
    • Kamariah MY says:

      Pembetulan. Tak pernah lagi ada dicatit dimana2 samada dalam Al-Quran atau pun Hadith bahawa fitnah itu dosanya lagi besar dari membunuh. Saya ulang, TIADA. Saya harap jgn kita ikut saja kata2 org tanpa mengetahui kebenaran kata2 tersebut. Isu ini pernah dihujahkan oleh ustaz2 di TV satu masa dulu, namun dilupakan kerana kita ni banyak sgt terikut2 org lain tanpa mendalami kebenaran sesuatu. Harap maklum.

      0

      0
      • ddd says:

        bkn nk tunjuk pandai nk tunjuk alim nak tunjuk ape2… saje nk share kalau masih ade keraguan

        Firman Allah:
        ?? ????????????? ???????? ???? ???????????
        Ertinya:
        “… fitnah itu besar (dasyat) dari melakukan pembunuhan……” (al-Baqarah:217)

        0

        0
        • jejaka yakin says:

          kamariah, lu selenge…aku dah cari sumber segala, yg ko ckp betol..tp ayat kitorang ni bukan ayat potong2.ayat dia terang lagi bersuluh yg fitnah tu lebih besar dosa dr membunuh okeyy…so skrg ko yg pusing cerita.bukan kitorang. plus, ko jgn ingat ko komen panjang berjela tu, ko sorang pandai agama smpai ko nak menidakkan benda betol.ramai je yg komen kt sini pandai ilmu agama cuma penambahan, kami saje bace beutifulnara je…hahahaha…adios kamariah. (actually byk lg aku nak ckp, tp sbb nama ko sama dgn opah aku, aku respek le sikit..ekekeke)

          0

          0
      • azman says:

        … ? ????????????? ??????? ???? ???????? ? … [Surat Al-Baqara : 191]
        “…..Dan fitnah itu lebih sangat (dosanya) daripada pembunuhan..”. [Surah All Baqarah; Ayat 191]

        sla baca quran sebelum buat statement palsu.

        0

        0
        • Kamariah MY says:

          saya bukan buat statement palsu. diharap en azman dapat mendalami maksud sebenar ayat 119 dan 217 surah Al-Baqarah. apakah perkataan “fitnah” yg dinyatakan tersebut merujuk kepada perlakuan fitnah sepertimana yg kita fahami atau merujuk kepada ‘perbuatan mensyirikkan Allah’ yakni masalah tunjang pada waktu ayat tersebut diturunkan Allah.

          Surah Al-Baqarah Ayat 191:
          Dan bunuhlah mereka (musuh yang memerangi kamu) di mana sahaja kamu dapati mereka, dan usirlah mereka dari tempat yang mereka telah mengusir kamu; dan (ingatlah bahawa angkara) fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhan dan janganlah kamu memerangi mereka di sekitar masjid Al-Haraam sehingga mereka memerangi kamu di situ. Oleh itu kalau mereka memerangi kamu (di situ), maka bunuhlah mereka. Demikianlah balasan bagi orang-orang yang kafir.

          Ayat 192:
          Kemudian jika mereka berhenti memerangi kamu (maka berhentilah kamu); kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

          Ayat 193:
          Dan perangilah mereka sehingga tidak ada lagi fitnah, dan (sehingga) menjadilah agama itu semata-mata kerana Allah. Kemudian jika mereka berhenti maka tidaklah ada permusuhan lagi melainkan terhadap orang-orang yang zalim.

          Saranan saya adalah membaca Al-Quran kenalah mengambil keseluruhan ayat dalam surah tersebut, jgn dipotong2 maksudnya.

          Apa yg dimaksudkan dalam ayat 191 berkait rapat dengan perbuatan mensyirikkan Allah, dimana kaum musyrik Makkah pada waktu itu menyembah patung2 berhala dan memberi kesukaran yg amat dahsyat buat Rasulullah SAW. Allah mengutuskan Baginda utk menyedarkan kaum musyrik untuk mengesakan Allah dan Baginda diarahkan memecahkan patung2 berhala di Makkah. Namun Allah melarang pembunuhan di kawasan masjidil haram, melainkan kaum Muslimin diserang di dalam kaw masjidil haram maka dihalalkan darah mereka.

          Dan fahami ayat seterusnya di ayat 192 yang lebih menjelaskan tentang perbuatan membunuh tadi dimana Allah mengarahkan kaum Muslimin berhenti membunuh sekiranya tidak diserang oleh kaum Musyrik lagi.

          Kemudian sila fahamkan ayat 193 pula. “Dan perangilah mereka sehingga tidak ada lagi fitnah, dan (sehingga) menjadilah agama itu semata-mata kerana Allah”..Ini yg disebutkan dalam ayat 193 surah Al-Baqarah. Apa yg dimaksudkan disini? Bukankah fitnah yg dimaksudkan itu merujuk kepada perbuatan mensyirikkan Allah? Sila fahami ayat ini dengan sebaik2 pemahaman. Ini bukan saya yg kata..tapi para alim ulama yg kata..Imam Ibnu Katsir menjelaskan, bahwa Imam Abul ‘Aliyah, Mujahid, Said bin Jubair, Ikrimah, Al Hasan, Qotadah, Ad Dhohak, dan Rabi’ ibn Anas mengertikan “Fitnah” ini dengan makna “Syirik”. Makanya perkataan fitnah itu dimaksudkan dengan ‘syirik’ yg bertepatan dengan kejadian pada waktu tersebut, selain dari sudut bahasa & istilah fitnah boleh memberi maksud yg berbeza mengikut keadaan dan kejadian. Jadi dalam ayat 191 ini, fitnah itu bermaksud Syirik itu lebih besar dosanya daripada membunuh.

          Ayat 216:
          Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

          ayat 217:-
          Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) berperang dalam bulan yang dihormati; katakanlah: “Peperangan dalam bulan itu adalah berdosa besar, tetapi perbuatan menghalangi (orang-orang Islam) dari jalan Allah dan perbuatan kufur kepadaNya, dan juga perbuatan menyekat (orang-orang Islam) ke Masjid Al-Haraam (di Makkah), serta mengusir penduduknya dari situ, (semuanya itu) adalah lebih besar lagi dosanya di sisi Allah. Dan (ingatlah), angkara fitnah itu lebih besar (dosanya) daripada pembunuhan (semasa perang dalam bulan yang dihormati). Dan mereka (orang-orang kafir itu) sentiasa memerangi kamu hingga mereka (mahu) memalingkan kamu dari agama kamu kalau mereka sanggup (melakukan yang demikian); dan sesiapa di antara kamu yang murtad (berpaling tadah) dari agamanya (agama Islam), lalu ia mati sedang ia tetap kafir, maka orang-orang yang demikian, rosak binasalah amal usahanya (yang baik) di dunia dan di akhirat, dan mereka itulah ahli neraka, kekal mereka di dalamnya (selama-lamanya).

          Sila fahami keseluruhan ayat 217..apakah dimaksudkan fitnah itu fitnah sebagaimana yg kita faham? Atau fitnah itu merujuk kepada syirik? Jelas Allah memberi larangan membunuh kaum musyrik di bulan-bulan haram (Rejab, Zulkaedah, Zulhijah dan Muharam). Namun, perbuatan org2 musyrik yg mensyirikkan Allah dan menghalang org2 Muslimin mengesakan Allah dan beribadat kepada Allah adalah lebih besar dosanya. Makanya, perkataan ‘fitnah’ yg dinyatakan di dalam ayat ini menjurus kepada perbuatan mensyirikkan Allah.

          Sekali lagi saya sarankan supaya kamu berjumpa / bertanya alim ulama tentang hal ini..kita terlalu banyak mengikut2 tanpa memahami dan terlalu banyak mengambil ayat2 tertentu untuk tujuan peribadi..Contohnya tentang kahwin 1, 2, 3, 4…terdapat ramai manusia yg cukup suka ambil mudah dengan memotong2 ayat Al-Quran utk kepentingan diri, yakni utk berkahwin lebih dari satu tanpa memahami apa yg disampaikan di keseluruhan ayat tersebut.

          0

          0
      • antu says:

        Fitnah itu lebih besar dosanya daripada dosa membunuh (manusia yang tak bersalah), Allah S.W.T. berfirman yang maksudnya: “Berbuat fitnah lebih besar dosanya daripada membunuh. (Q.S. al-Baqarah: 217)

        smg Allah mgampunkan kita kerana lidah (kata2) kita.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Tu ah Kamariah kau ni betul tak baca Quran action pandai.

        Kau belajar kat London ke Australia, ke USA….Ke Johor Gelang Patah.

        Jangan komen sembarang kalau tak tau nak….Kau nak beullkan apa ayat
        Allah??? DEEER

        0

        0
        • Kamariah MY says:

          saya harap pembetulan dan explanation yg saya berikan dapat memberi manfaat buat semua yg beri komen. bukan saya suka2 beri komen kat sini, tapi penggunaan ayat2 ini disalahertikan sudah agak lama, sehinggakan ada alim ulama yg membuat pembetulan dan teguran di dalam program TV tak berapa lama dulu, namun manusia masih suka memotong2 ayat utk kegunaan peribadi. dan diharap dapat juga jaga bahasa dan adab sopan, tiada ruginya bercakap dengan nada yg baik dan berbudi bahasa sebab itu saranan agama kita.

          0

          0
        • ssandara says:

          Kamariah, kalau boleh mohon share mane sumber awak dpt ayat nih telah disalahertikan. Sedangkan telah jelas maksud qalam Allah tersebut. Sbb sy xnak judge awak sebelom dpt bukti sohih. ^^

          0

          0
        • mangkuk ayun says:

          ahh Kamariah. Sudah salah mau belit2 pula.

          0

          0
        • Kamariah MY says:

          ssandara, saya ada post explanation panjang lebar ayat2 191, 192, 193, 216 dan 217 surah Al-Baqarah tapi tak keluar2 lagi..saya repost kalau2 mmg tak keluar2..(ini saya explain utk en. azman dan en. ddd), harap maklum.

          saya bukan buat statement palsu. diharap en azman dapat mendalami maksud sebenar ayat 119 dan 217 surah Al-Baqarah. apakah perkataan “fitnah” yg dinyatakan tersebut merujuk kepada perlakuan fitnah sepertimana yg kita fahami atau merujuk kepada ‘perbuatan mensyirikkan Allah’ yakni masalah tunjang pada waktu ayat tersebut diturunkan Allah.

          Surah Al-Baqarah Ayat 191:
          Dan bunuhlah mereka (musuh yang memerangi kamu) di mana sahaja kamu dapati mereka, dan usirlah mereka dari tempat yang mereka telah mengusir kamu; dan (ingatlah bahawa angkara) fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhan dan janganlah kamu memerangi mereka di sekitar masjid Al-Haraam sehingga mereka memerangi kamu di situ. Oleh itu kalau mereka memerangi kamu (di situ), maka bunuhlah mereka. Demikianlah balasan bagi orang-orang yang kafir.

          Ayat 192:
          Kemudian jika mereka berhenti memerangi kamu (maka berhentilah kamu); kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

          Ayat 193:
          Dan perangilah mereka sehingga tidak ada lagi fitnah, dan (sehingga) menjadilah agama itu semata-mata kerana Allah. Kemudian jika mereka berhenti maka tidaklah ada permusuhan lagi melainkan terhadap orang-orang yang zalim.

          Saranan saya adalah membaca Al-Quran kenalah mengambil keseluruhan ayat dalam surah tersebut, jgn dipotong2 maksudnya.

          Apa yg dimaksudkan dalam ayat 191 berkait rapat dengan perbuatan mensyirikkan Allah, dimana kaum musyrik Makkah pada waktu itu menyembah patung2 berhala dan memberi kesukaran yg amat dahsyat buat Rasulullah SAW. Allah mengutuskan Baginda utk menyedarkan kaum musyrik untuk mengesakan Allah dan Baginda diarahkan memecahkan patung2 berhala di Makkah. Namun Allah melarang pembunuhan di kawasan masjidil haram, melainkan kaum Muslimin diserang di dalam kaw masjidil haram maka dihalalkan darah mereka.

          Dan fahami ayat seterusnya di ayat 192 yang lebih menjelaskan tentang perbuatan membunuh tadi dimana Allah mengarahkan kaum Muslimin berhenti membunuh sekiranya tidak diserang oleh kaum Musyrik lagi.

          Kemudian sila fahamkan ayat 193 pula. “Dan perangilah mereka sehingga tidak ada lagi fitnah, dan (sehingga) menjadilah agama itu semata-mata kerana Allah”..Ini yg disebutkan dalam ayat 193 surah Al-Baqarah. Apa yg dimaksudkan disini? Bukankah fitnah yg dimaksudkan itu merujuk kepada perbuatan mensyirikkan Allah? Sila fahami ayat ini dengan sebaik2 pemahaman. Ini bukan saya yg kata..tapi para alim ulama yg kata..Imam Ibnu Katsir menjelaskan, bahwa Imam Abul ‘Aliyah, Mujahid, Said bin Jubair, Ikrimah, Al Hasan, Qotadah, Ad Dhohak, dan Rabi’ ibn Anas mengertikan “Fitnah” ini dengan makna “Syirik”. Makanya perkataan fitnah itu dimaksudkan dengan ‘syirik’ yg bertepatan dengan kejadian pada waktu tersebut, selain dari sudut bahasa & istilah fitnah boleh memberi maksud yg berbeza mengikut keadaan dan kejadian. Jadi dalam ayat 191 ini, fitnah itu bermaksud Syirik itu lebih besar dosanya daripada membunuh.

          Ayat 216:
          Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

          ayat 217:-
          Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) berperang dalam bulan yang dihormati; katakanlah: “Peperangan dalam bulan itu adalah berdosa besar, tetapi perbuatan menghalangi (orang-orang Islam) dari jalan Allah dan perbuatan kufur kepadaNya, dan juga perbuatan menyekat (orang-orang Islam) ke Masjid Al-Haraam (di Makkah), serta mengusir penduduknya dari situ, (semuanya itu) adalah lebih besar lagi dosanya di sisi Allah. Dan (ingatlah), angkara fitnah itu lebih besar (dosanya) daripada pembunuhan (semasa perang dalam bulan yang dihormati). Dan mereka (orang-orang kafir itu) sentiasa memerangi kamu hingga mereka (mahu) memalingkan kamu dari agama kamu kalau mereka sanggup (melakukan yang demikian); dan sesiapa di antara kamu yang murtad (berpaling tadah) dari agamanya (agama Islam), lalu ia mati sedang ia tetap kafir, maka orang-orang yang demikian, rosak binasalah amal usahanya (yang baik) di dunia dan di akhirat, dan mereka itulah ahli neraka, kekal mereka di dalamnya (selama-lamanya).

          Sila fahami keseluruhan ayat 217..apakah dimaksudkan fitnah itu fitnah sebagaimana yg kita faham? Atau fitnah itu merujuk kepada syirik? Jelas Allah memberi larangan membunuh kaum musyrik di bulan-bulan haram (Rejab, Zulkaedah, Zulhijah dan Muharam). Namun, perbuatan org2 musyrik yg mensyirikkan Allah dan menghalang org2 Muslimin mengesakan Allah dan beribadat kepada Allah adalah lebih besar dosanya. Makanya, perkataan ‘fitnah’ yg dinyatakan di dalam ayat ini menjurus kepada perbuatan mensyirikkan Allah.

          Sekali lagi saya sarankan supaya kamu berjumpa / bertanya alim ulama tentang hal ini..kita terlalu banyak mengikut2 tanpa memahami dan terlalu banyak mengambil ayat2 tertentu untuk tujuan peribadi..Contohnya tentang kahwin 1, 2, 3, 4…terdapat ramai manusia yg cukup suka ambil mudah dengan memotong2 ayat Al-Quran utk kepentingan diri, yakni utk berkahwin lebih dari satu tanpa memahami apa yg disampaikan di keseluruhan ayat tersebut.

          0

          0
        • buah ciku says:

          Ahh Kamariah. Sudah silap, mau belit2 lagik.

          0

          0
        • Kamariah MY says:

          salam ssandara,
          saya dah post 3-4 kali ayat2 yg dikatakan serta ulasan yg saya fahami dari apa yg saya belajar. tapi tak jugak keluar..mungkin panjang sgt lalu ditapis nara dan teamnya..wallahualam. Tapi saya sarankan untuk melihat ayat2 191, 192, 193, 216 dan 217 secara keseluruhan, bukan potong2 mcm yg diberikan di atas. kerana setiap ayat itu turun ada ceritanya. Kenalah kaji apa ceritanya. Dan kajian dibuat oleh para ulama, bukan saya..saya cuma belajar saja. Yg saya tulis berjela2 tadi nara tak kasi lepas pulak..melainkan saudara nak saya email kan penjelasan saya, sila nyatakan email add..insyaAllah saya emailkan..

          0

          0
        • minah jambu merah biru says:

          semua ni nk eksen alim aje cakap banyak2 tapi habok pon tkdak huh !!

          0

          0
        • shut the f*** up says:

          kamariah ni mesti jenis perempuan yg bajet2 alim..pmpuan jenis ni la, yg org salah ckp ke, ape ke, kelam kabut nak betulkan.ko ni sbnrnya kelam+poyo.kalau baik sgt ko x pyh bukak beutifulnara.ternyata hipokrit.hakkk tuih

          0

          0
      • Anonymous says:

        musykil tol le ap y si kamariah MY komen ni…aku ni dlm bab agama x de la pandai mane tpi ad tahu le y mana dosa n mane y x berdosa..agak kalau mefitnah tu x berdosa ke.???????????? itu hnya dosa kecil ke…x fhm..x fhm…

        0

        0
      • Anonymous says:

        Ko nie pentafsir Alquran ke Kamariot? Klu x phm, jgn pandai2 nak bg penjelasan. Nanti org yg cetek ilmu mcm si Jubirot tu bc memang lagi die suke buat fitnah. Padahal dlm Alquran ayat dah terang2. Byklah m’bca.

        0

        0
        • Anonymous says:

          Kamariah, kamariah….dah salah sudah tak yah pusiang pusiang.

          Asek2 kat TV…yang awal2 kau ckap tak pernah dengar tu apsal…da dah tak tau baca Quran…pergi belajar senang cakap.

          Kan da kena kutokkan hehhhehee

          0

          0
        • Kamariah MY says:

          anonymous November 6, 2013 at 5:32 pm, jgn cepat sgt kata org salah..sila fahamkan apa yg dimaksudkan dgn perkataan fitnah dalam ayat2 tu..mcm yg saya kata, kena baca ayat2 ini in full, bukan dikerat2/dipotong2 begitu..kalaupun bunyinya begitu, namun maksudnya lain..cuba check dulu ayat2 tu sebelum membalas di sini..apa yg dikhuatiri adalah pemahaman yg salah..sama macam perkataan Muhrim dan Mahram yg selama ni ramai umat Islam salah sebut/guna padahal maksud keduanya dan penggunaannya adalah jauh berbeza.

          0

          0
        • EDDY says:

          nt klau de lg program ustazah pilihan kamariah try g audition ek,klau terpilih bru ak terima pndgn kamariah ekkk

          0

          0
      • Kak Pah says:

        assalamualaikum pn kamariah yg dihormati..

        boleh x tlg jelaskan dgn lebih terperinci apa yg dimksudkn dgn ayat potong2 tu?
        adakah dimaksudkn klu dosa memfitnah itu bergantung kepada jln crita seseorang @pun kedudukan seseorg??
        sekian, terima kasih…

        0

        0
        • Kamariah MY says:

          W/salam Kak Pah. Saya pun bukan bijak pandai agama, tapi apa yg saya katakan di atas pernah dibicarakan oleh beberapa org ustaz/org alim di Malaysia kerana salah fahaman (termasuk juga saya satu ketika dulu). Salah seorang ahli panel kalau saya tak silap adalah bekas Mufti Perlis, Prof Dato Dr Asri Zainol Abidin (yang lain saya tak ingat, maaf). Then dalam radio IKIM pun Ustaz Dr. Zahazan pun ada bercakap tentang ini..kata Ustaz Zahazan, ‘fitnah’ dalam surat Surah Al-Baqarah ayat 191 & 217 tak sama maksudnya dengan fitnah yg kita faham dalam bahasa melayu. Beliau ada berikan huraian panjang lebar dan memebrikan beberapa contoh juga. Untuk mendapatkan butiran lebih terperinci sila bertanya pada para Ustaz tersebut dimana mereka boleh memberikan huraian panjang lebar.

          Sebagai menjawab solan Kak Pah, saya tak mampu nak memberikan jawapan terperinci namun secara ringkasnya saya mohon Kak Pah baca keseluruhan ayat 191 (saya ambil contoh ayat 191 saja la ye) yang berbunyi : “Dan bunuhlah mereka (musuh yang memerangi kamu) di mana sahaja kamu dapati mereka, dan usirlah mereka dari tempat yang mereka telah mengusir kamu; dan (ingatlah bahawa angkara) fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhan dan janganlah kamu memerangi mereka di sekitar masjid Al-Haraam sehingga mereka memerangi kamu di situ. Oleh itu kalau mereka memerangi kamu (di situ), maka bunuhlah mereka. Demikianlah balasan bagi orang-orang yang kafir.” Soal fitnah yg disebut2 tu hanyalah sebahagian daripada ayat 191. Kenapa kita tak baca keseluruhan ayat untuk memahamkan apa yg dimaksudkan dengan ayat ini? kenapa mesti mengambil sebahagian kecil / sepotong ayat dan berikan judgment? Kita kena ingat bahawa ayat2 Al-Quran diturunkan bukan sekaligus..setiap ayat yang diturunkan Allah itu ada maksud dan cerita disebaliknya. Itu yang dilakukan oleh ulama yg mentafsir Al-Quran.

          ** adakah dimaksudkn klu dosa memfitnah itu bergantung kepada jln crita seseorang @pun kedudukan seseorg??
          Ini salah sama sekali. Ini bukan maksud saya. Sekiranya Kak Pah faham apa yg saya maksudkan dalam penerangan di atas, maka soalan ini tak akan timbul. Fitnah yg dimaksudkan dalam ayat2 tersebut bermaksud syirik /mensyirikkan Allah..Allah menyuruh Rasulullah dan umat Islam pada waktu tersebut supaya memerangi org kafir yg telah menyekutukan / mensyirikkan Allah (menyembah berhala). Itu saja. tiada kaitan langsung dengan soalan Kak Pah tu.
          Harap Kak Pah faham. Atau kalau masih tidak faham, ada baiknya bertanya pada Ustaz2 (terutamanya yg belajar tafsir) yang boleh menjawab lebih terperinci.
          Salam.

          0

          0
        • Kamariah MY says:

          Salam Kak Pah. saya dah reply tadi, masih tak keluar lagi. Kak Pah tunggu mungkin lambat sikit keluarnya (mcm komen saya semalam yg pendek2 keluarnya cepat, yg panjang lebar tu lambat benar approval dari Nara’s team). Takut jadi mcm semalam pulak keluar komen yg sama berkali2. Salam.

          0

          0
  16. anonynony says:

    jadi manusia x perlu terlby sngat jaga tpi kain org..smpai porak perandak org tue..
    baik jaga tepi kain sndiri je…amik pngajaran ..bukan hentam je x abez2x.. wat tmbah dosa jekan..hehe

    0

    0
  17. Nov 6th, 2013 says:

    Kedua-dua mereka sudah menafikan, terima saja dengan baik..Tidak perlu lah nak berburuk sangka pada mereka, tambahan pula Ummi seorang wanita berstatus bujang yang harus dihormati dan dilindungi manakala Aeril pula sudah beristeri & berkeluarga..Juga sebagai pengajaran buat Zubir. Begitu banyak kebaikan seseorang buat, kenapa hanya nampak satu keburukan yang dilakukan? Kalau iya pun kedua mereka pernah berkahwin, apa perlunya membuka aib mereka? Sedangkan Allah memberi kelonggaran pada seseorang yg pernah melakukan dosa besar namun telah bertaubat nasuha daripada memberitahu pasangannya / bakal pasangannya tentang perlakuan dosa tersebut, maka kenapa pula orang lain seperti Zubir, pembaca, peminat, masyarakat dll pula hendak mewar-warkan suatu cerita yang belum dipastikan kesahihannya serta amat mengaibkan Ummi, keluarga Ummi, Aeril & keluarga Aeril? Kita kena ingat bahawa sesungguhnya Allah akan menutup aib hambanya yang menjaga/menutup aib hambanya yang lain. Sekiranya ini satu rekaan Zubir, maka fitnah lah ia dan Zubir bertanggungan terhadap setiap susur galur perjalanan ayat-ayat fitnah yang disebarkan seumpama di lautan luas, nauzubillahminzalik.

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Salah satu drpd dugaan. Sblm nie yg dah halal pun diorg ckp fitnah lah, org sakit hati la.. Dah dpt fitnah betul2 mcm mane rasanya? Lain kali jgn ckp bohong. Munafik. Tp si Jubir nie memang berani matikan? Belum ada bukti cukup, terus kuar paper. Kes Adam ari 2 pun belum settle lg, dah cari fitnah lain.

    0

    0
  19. aku yang dulu.. says:

    kata2 hikmah kan ada menyebut.. berkata benarlah sekalipun ianya pahit.. sekali dah menipu memang susah nak kembalikan kepercayaan orang..
    semoga Aeril dan Wawa bahagia..

    0

    0
  20. aku says:

    ko nara sama je ngan zubir…nak korek sgt peribadi orng…

    0

    0
  21. sarahlee says:

    Kisah ariel ni mcm cite gembala kambing dan harimau. Patutlh masa kecik2 ade cite mcm tu.. Nk bg pengajaran supaya jgn menipu. Tipu sekali mungkin silap, tapi kalau tipu berkali2 tentang perkara yg sama itu bkn silap tapi segaja carik penyakit…

    0

    0
  22. BUNGA says:

    ha,,finally aeril tunjuk bukti juberrr pernah try wawa tp x dilayan! tgk insta aeril.

    0

    0
    • dedaun says:

      mcm phsyco je jubir ni…ishhhh aeril xrepot polis ke ek pasal benda ni? seramm tgk ayat dia nak ngorat wawa…

      geliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

      0

      0
  23. iniOlangTadaTakutMatiPunyeee! says:

    ..mcm betul jekk..kan da kaitan..sebab airil ni cover2 konon tak kawen lgi..dlm diam die menyemai cinta ngn wawa tp sebenanya die pun konar kan c ummi ni..i think one of the reason y airil dpt tawaran blakon kat hollywood tu mesti dari ummi ni yg tlg die..kira cinta jarakjauh ler..memadu asmara kat alam maya dgn ummi, berasmaradana di alam nyata dgn wawa..kann? Tuhan nk tunjuk..last2 wawa terpregnant..hah! mana mau larii..tu la die kawin sembunyi2 taknak ummi tau..mengelabah monyet 2 ekor ni, sorang nak sembunyi dr buah hati, sorang plak sembunyi dr tunang..last2 aib tbuka 1Malaysia tau! beb..klu fitnah kahwin ko cakp fitnah, seriusly..aku memg tak cayerr, sebab ko ni atasbawah dpn blakang ko nak konar rempit habis2an..sudah2la bawak btaubat! klu xsuka komen aku korang takyah la nk jadi ustaz/ustazah jadian..namanya blog gosip..haruslahhhh sensasi gitewwwwwww

    0

    0
  24. Anti-Zubir says:

    “Sudahlah gemuk pendek, mahu disanjungi pula” – Hattan
    “Personally, I think we should not entertain this one bodoh Sunday reporter “Z”. Saya dah kenal dia bertahun. And he is not a good person” – Hans Isaac
    :) well said!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Pasal dia Anzalna gadoh dengan lopakan, Hans…

      Makanya kau tak suka. Dah dudok diam2 pergi belajar tentang Islam nak kahwin
      senang….I pun dah tak minat you lah Hans, because of Lopalah

      0

      0
  25. narasayangzubir says:

    SALAM MAAL HIJRAH untuk Nara, Zubir, Wawa, Aeril, Ummi, dan semua tukang komen..sila buka buku baru..takde guna bermusuh2an..mohon yg berhati negatif tu renungkan betul2 pengertian Maal Hijrah ye…

    from,
    Insan yang juga banyak dosa terhadapNya..

    0

    0
  26. kek cokelat kesukaan aku says:

    Sejujurnya xrasa mcm susah nak percaya mcm abg nara ckp sbb bagi aku manusia xlari dr buat silap. Ariel tipu mungkin dia ada sebab tersendiri. Yg kita nk sibuk ungkit sgt slh depa awat?mcm kita ni dah sempurna sgt. Biaq p kat depa. Kita doa yg baik saja ni dak dok skit2 jd hakim tentu kesalahan org. Dan ummi pun mmg dh btoi2 berubah.. jd biaqla depa hidup tenang skit. Kita hidup dunia ni nk cri keredhaan Allah bkn penghargaan manusia. Sekian

    0

    0
  27. Anonymous says:

    cukup2 la fitnah itu..betul atau tidak biarlah Tuhan yg lebih tahu ,..bukan kita ..
    kepada wartawan semalaysia ..tak takut sering mencari dan mempaparkan kesalahan org ..ingat kita bukan nya Nabi yang maksum…kitani manusia yg sering buat salah dan termasuk pak wartawan itu juga. Ingat2 lah MATI juga.

    0

    0
  28. ZUBIR jugak nama aku says:

    pelik jugak zubir ni..motip menjatuhkan / merudumkan artist ke? jgn ada niat jahat ye zubir..kena ingat, aeril tu ada beberapa mulut nak suap makan..walaupun Allah menjanjikan rezeki setiap umatnya, namun perbuatan memfitnah itu besar dosanya..

    0

    0
  29. Kamariah MY says:

    saya komen di atas tadi sebagai reply kepada en Azman tentang ayat 191 dan 217 yang dibangkitkan, namun tak juga keluar..padahal reply saya pada Anonymous keluar pula..ni saya cuba copy paste sekali lagi..insyaAllah saya mohon dipermudahkan. Cuba fahami ayat2 tersebut secara keseluruhan..dan saya ulang, ini bukan saya yg memandai2 kata, tapi para alim ulama yg kata..saya cuma menyampaikan supaya kita boleh berfikir dan memahami kerana kita suka memotong2 ayat utk tujuan peribadi.

    saya bukan buat statement palsu. diharap en azman dapat mendalami maksud sebenar ayat 119 dan 217 surah Al-Baqarah. apakah perkataan “fitnah” yg dinyatakan tersebut merujuk kepada perlakuan fitnah sepertimana yg kita fahami atau merujuk kepada ‘perbuatan mensyirikkan Allah’ yakni masalah tunjang pada waktu ayat tersebut diturunkan Allah.

    Surah Al-Baqarah Ayat 191:
    Dan bunuhlah mereka (musuh yang memerangi kamu) di mana sahaja kamu dapati mereka, dan usirlah mereka dari tempat yang mereka telah mengusir kamu; dan (ingatlah bahawa angkara) fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhan dan janganlah kamu memerangi mereka di sekitar masjid Al-Haraam sehingga mereka memerangi kamu di situ. Oleh itu kalau mereka memerangi kamu (di situ), maka bunuhlah mereka. Demikianlah balasan bagi orang-orang yang kafir.

    Ayat 192:
    Kemudian jika mereka berhenti memerangi kamu (maka berhentilah kamu); kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

    Ayat 193:
    Dan perangilah mereka sehingga tidak ada lagi fitnah, dan (sehingga) menjadilah agama itu semata-mata kerana Allah. Kemudian jika mereka berhenti maka tidaklah ada permusuhan lagi melainkan terhadap orang-orang yang zalim.

    Saranan saya adalah membaca Al-Quran kenalah mengambil keseluruhan ayat dalam surah tersebut, jgn dipotong2 maksudnya.

    Apa yg dimaksudkan dalam ayat 191 berkait rapat dengan perbuatan mensyirikkan Allah, dimana kaum musyrik Makkah pada waktu itu menyembah patung2 berhala dan memberi kesukaran yg amat dahsyat buat Rasulullah SAW. Allah mengutuskan Baginda utk menyedarkan kaum musyrik untuk mengesakan Allah dan Baginda diarahkan memecahkan patung2 berhala di Makkah. Namun Allah melarang pembunuhan di kawasan masjidil haram, melainkan kaum Muslimin diserang di dalam kaw masjidil haram maka dihalalkan darah mereka.

    Dan fahami ayat seterusnya di ayat 192 yang lebih menjelaskan tentang perbuatan membunuh tadi dimana Allah mengarahkan kaum Muslimin berhenti membunuh sekiranya tidak diserang oleh kaum Musyrik lagi.

    Kemudian sila fahamkan ayat 193 pula. “Dan perangilah mereka sehingga tidak ada lagi fitnah, dan (sehingga) menjadilah agama itu semata-mata kerana Allah”..Ini yg disebutkan dalam ayat 193 surah Al-Baqarah. Apa yg dimaksudkan disini? Bukankah fitnah yg dimaksudkan itu merujuk kepada perbuatan mensyirikkan Allah? Sila fahami ayat ini dengan sebaik2 pemahaman. Ini bukan saya yg kata..tapi para alim ulama yg kata..Imam Ibnu Katsir menjelaskan, bahwa Imam Abul ‘Aliyah, Mujahid, Said bin Jubair, Ikrimah, Al Hasan, Qotadah, Ad Dhohak, dan Rabi’ ibn Anas mengertikan “Fitnah” ini dengan makna “Syirik”. Makanya perkataan fitnah itu dimaksudkan dengan ‘syirik’ yg bertepatan dengan kejadian pada waktu tersebut, selain dari sudut bahasa & istilah fitnah boleh memberi maksud yg berbeza mengikut keadaan dan kejadian. Jadi dalam ayat 191 ini, fitnah itu bermaksud Syirik itu lebih besar dosanya daripada membunuh.

    Ayat 216:
    Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

    ayat 217:-
    Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) berperang dalam bulan yang dihormati; katakanlah: “Peperangan dalam bulan itu adalah berdosa besar, tetapi perbuatan menghalangi (orang-orang Islam) dari jalan Allah dan perbuatan kufur kepadaNya, dan juga perbuatan menyekat (orang-orang Islam) ke Masjid Al-Haraam (di Makkah), serta mengusir penduduknya dari situ, (semuanya itu) adalah lebih besar lagi dosanya di sisi Allah. Dan (ingatlah), angkara fitnah itu lebih besar (dosanya) daripada pembunuhan (semasa perang dalam bulan yang dihormati). Dan mereka (orang-orang kafir itu) sentiasa memerangi kamu hingga mereka (mahu) memalingkan kamu dari agama kamu kalau mereka sanggup (melakukan yang demikian); dan sesiapa di antara kamu yang murtad (berpaling tadah) dari agamanya (agama Islam), lalu ia mati sedang ia tetap kafir, maka orang-orang yang demikian, rosak binasalah amal usahanya (yang baik) di dunia dan di akhirat, dan mereka itulah ahli neraka, kekal mereka di dalamnya (selama-lamanya).

    Sila fahami keseluruhan ayat 217..apakah dimaksudkan fitnah itu fitnah sebagaimana yg kita faham? Atau fitnah itu merujuk kepada syirik? Jelas Allah memberi larangan membunuh kaum musyrik di bulan-bulan haram (Rejab, Zulkaedah, Zulhijah dan Muharam). Namun, perbuatan org2 musyrik yg mensyirikkan Allah dan menghalang org2 Muslimin mengesakan Allah dan beribadat kepada Allah adalah lebih besar dosanya. Makanya, perkataan ‘fitnah’ yg dinyatakan di dalam ayat ini menjurus kepada perbuatan mensyirikkan Allah.

    Sekali lagi saya sarankan supaya kamu berjumpa / bertanya alim ulama tentang hal ini..kita terlalu banyak mengikut2 tanpa memahami dan terlalu banyak mengambil ayat2 tertentu untuk tujuan peribadi..Contohnya tentang kahwin 1, 2, 3, 4…terdapat ramai manusia yg cukup suka ambil mudah dengan memotong2 ayat Al-Quran utk kepentingan diri, yakni utk berkahwin lebih dari satu tanpa memahami apa yg disampaikan di keseluruhan ayat tersebut.

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      helo ! yg kau ni cakap asek asek nk repeat repeat ni dh kenape ! dh bagos sangat ke ! kau nk kasi ceramah bukan kt sini eh tempat Nye ok ! kau gi kt tempat blog lain ok !!

      0

      0
      • Olga says:

        oi minah bongok! kau ni meroyan tak sudah la minah!! asyik2 kau je meroyan kat nara ni hari2..pondan mmg suka meroyan ek..tak faham aku!! kan ke si kamariah tu cakap dia post jawapan pada si azman tu tak keluar2..tu pasal dia cuba re-post bongok!! kot ye pun nak kondem org, sekurang2nya baca la dulu baghal! baghal tak sudah punya org..

        0

        0
        • minah jambu merah biru says:

          diam dah ! huh ! kau pon sma aje ngan si kamariah tu MACAM BAGOS !! kamariah ni mesti PONDAN ALIM hahahahahahahahahaha….

          0

          0
    • kemek says:

      kamariah..kalau setakat copy paste potongan ayat al-Quran budak umur 6 tahun pun boleh buat weii..xpayah copy paste panjang2..aku nak kau sendiri huraikan maksud “fitnah” dlm ayat al-Baqarah tu kalau kau betul sangat!

      0

      0
      • Olga says:

        bebal ke apa kau ni? mana boleh Al-Quran dihuraikan ikut sedap tekak sendiri?! kau ingat ni bible ke boleh suka2 buat tafsiran? tu pasal Al Quran takde beza sejak dulu sampai sekarang, tak macam bible tu..apa punya soalan laaa..bengap! patut lah nick name kau kemek..sama kemek dgn otak kau..

        0

        0
  30. Noni says:

    Sama ada dia nikah atau tidak dengan Ummi, kenapa lah sibuk sangat. Dah macam takde cerita lain nak jadi kan issue. One word, “NONSENSE”. Yg lelaki tu kan dah nikah, sudah2 lah tu. Sumtimes aku pun tak faham dengan media, nak laku kan product pun agak2 lah.

    0

    0
  31. Akoo says:

    Nara is covering some facts about this article. Pls refer to ohbulan.

    0

    0
  32. anon says:

    Kenapa ade yg emo sangat sampai maki2 Zubir ni???? Kamu tau ke sape yg betol and sape salah???? Kalau tengok drp rekod si Aeril ni pon bukan blh kira, hari tu deny habis2 yg dia dah kawin dgn si Wawa. Last2 bende tu mmg betol pun. Siap dah ade anak pulak tu. Maybe lying is in his blood. He is a habitual liar??? Once a liar is always a liar……trust me, l know this species… l was married to one. Neway, sape2 yg duk ngutuk zubir or Nara tu, sedar2lah yg kamu semua baca blog gossip, bukan blog agama pun. So sape2 yg rase diri tu baik sngt, takyah baca blog ni. Baik gih mengaji je kat rumah….

    0

    0
  33. kapit says:

    masuk blog gossip(dah memang sah2 salah satu bentuk mengumpat keji halus=bedusa) pastu gigih mengutuk blogger..last2 ckp demi Islam…..sunnguh lucu kamu mulayu moslem sunni:P

    0

    0
    • jadung madu says:

      kalau dia mengutuk, maknanya dia pun tak berbeza dari mereka..sebaiknya menegur dgn baik supaya sedar bahawa mengumpat, memfitnah dan sebagainya itu adalah perkara yg dilarang dalam Islam..dan saya juga nak menyeru kamu supaya tak mencampuri hal yg bukan hal kamu kerana ternyata kamu bukan Islam. Tidak elok dipandang dan kamu seakan2 mengadu domba sahaja disini.

      0

      0
  34. Liany says:

    Tp bukan ke awk yang mula2 telah cemarkan nama baik sendiri?

    0

    0
  35. Wawa dah bersalin ke?tiba2 je airiel kata anak kami membesar dan sihat..hmm pelik ni..huhu
    ke sy xtau cter…

    0

    0
  36. slurp says:

    ala…sape kite nak jugde org..sumeorg wt slh…ko abg nara..x yah la nak x percaye sgt..ko bkn nye bek sgt..pnh wt slh gak…jgn la kutuk diorg ni lagi..sian la.bia la dy dok aman ..korang tu jge diri sendiri. takut2 adek ke,akak ke,abang ke,atok ke,nenek ke wt mcm aeril ni bru korang tau..lalalalal

    0

    0
  37. linda says:

    Salam Nara, tengok apa explanation from both parties baru nak judge people. Sudah2lah perangai busuk mcm ni…. kesian dekat Aeril tu. Biarlah dia hidup tenang dengan family dia. Nara ni dah terikut2 perangai bangkai zubir tu… samalah busuknya…. tengok…sapa yang malu… tak pasal2 dapat dosa kering…. cuba google kalau fitnah ni apa balasannya….

    0

    0
  38. tak abis2…encik nara carila cerita yg best sikit…

    0

    0
  39. saya says:

    saya ucap tahniah kepada aeril zafril yang dah perpunye yang soleha dan sopan.saya doa kan aeril zafril akan bahgia sampai hujung nyawa .sekian terima kasih.sampai sini sahaja yang saya nak comment

    0

    0
  40. intan layan jerr.. says:

    mmg patut ummi ni pki tudung.. thn lps jmpe kt great eastern mall rambut mngerbang mcm lon.. mcm nk tlg ikat je.. x cantik

    0

    0
  41. zubir says:

    abag nara ni bebal debal bebal

    0

    0
  42. cantik says:

    pasai pa pjg sgt komen pn.kamariah tu? cik xdan nk bc

    0

    0
  43. zaza says:

    Bosan lah asyik cerita dia ni je. sudah-sudahlah tuu.

    0

    0
  44. […] Fitnah Ini Cubaan Untuk Cemar & Jatuhkan Peribadi Saya – Aeril Zafrel (97) […]

    0

    0