Written by AbangNara | September 6th, 2011

Semalam Abang Nara pergi berdating dengan wife yang comel menonton filem Hantu Bonceng di Sunway Piramid. Memang kelakar gila cerita ini. Serius sepanjang cerita asyik gelak je. Dan untuk makluman anda, kutipan filem Hantu Bonceng sudah pun mencecah RM5 juta untuk tayangan selama 5 hari.

filem hantu bonceng

So lepas balik tue Abang Nara ushar-usharlah review orang lain tentang filem Hantu Bonceng. Tertarik dengan kata-kata seseorang tentang filem ini yang dikatakan mempersendakan agama Islam:-

citer ni banyak hina agama islam..wat lawak x beringat..main-main ngan azan..g masjid pakai baju death note yg ade lambang salib tu..ada scene mengucap xhabis..agak2 la wat lawak pown..aku terasa ngan citer ni..sal x sensitif ngan agama ISLAM,tambah2 lagi pelakon dan pengarah nya org ISLAM…ada ke bogel depan hantu kalu jumpe..ni tahyul ****w name nya..org baca la ayat kursi ke hape..nt jawab la esok2 kat akhirat…time tu baru tau lawak ke x..

Terhenti sejenak Abang Nara membaca kata-kata di atas. Ada betul jugak katanya. Mungkin lawak yang digunakan keterlaluan dan secara tak langsung mempersendakan hukum Islam. Apa pendapat anda yang sudah menonton filem ini?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

235 responses to Filem Hantu Bonceng Mempersendakan Agama Islam?

  1. Dayah says:

    Yang part masuk masjid pakai baju Death Note tu, mmg tak patut. Masa tu perasan gak. Kenapa nak pakai baju macam tu. Tak appropriate

    0

    0
    • sawariyya says:

      Ahmad Idham kalau buat filem
      pikir untung je,apa dia heran
      pasal benda sensetif nie…
      tgklh filem2 dia yang dulu
      entah apa2…

      0

      0
      • jangan.tau.na.kritik.je says:

        hak alah . ko tuh perfect ker . der dah ini kelemahan dy yg ko dok lg ukak kelemahan dy asal ! lau ko bek sgt kan nasihat kan lah suh wuat filem yg bek sikit d mate ko.
        jangan.tau.na.kritik.je

        0

        0
        • komen membina says:

          kritik bukan sekadar kritik tp sebagai teguran dan panduan spy benda2 mcm ni dititik beratkan

          0

          0
        • anje says:

          aahh.. btol2… aku pon x suke doe..

          0

          0
        • ahjumma says:

          jgn na kritik
          haa… ko ni…. kdg2 dri kritikn tu la owg leh sedar…. pa la…. tarak bca ke??

          0

          0
        • bolmae says:

          Ahjumma ? xD

          0

          0
        • hantubonceng xde motor says:

          bukan mengkritik..mengingatkan…isu agama ni bukan boleh dibuat main .. biarpun commercial film ke.. art film ke.. ia isu agama Islam.. penyampaian tu kene betul..contoh Jangan Pandang Belakang Congkak … dorang still kelakar.. tp nak selamat dorg xpakai pun ayat2 suci …

          0

          0
        • tukangtulis says:

          kitorang kritik bersebab bukan main serang je macam ko kritik kitorang!

          0

          0
        • imanezani says:

          bkn nk kritik ..cba kO fikir..klau org yg wat cam adlh org bkan islm..konfem kta maki hmun smpai nk sman dya..tp dsebbkn dya org islm.. dan ko pon org islm..takkan kaw x kish????

          0

          0
      • Lipas Kudung says:

        Filem lawak bodoh la..very for people with the IQ below 100 gitu.

        Jawab lah Ahmad Idham di dalam kubur nanti kao yer. Business..business jugak. Agama jangan dipersedakan.

        Menang sorak kampung tergadai nanti

        0

        0
    • hantu bogel says:

      Sebenarnya ade benarnya bogel depan hantu tu hantu lari, tapi bukan larila.. kalo hantu(jin) betina dia malu, so dia chow la. Kalo yang jantan plak dia tak kaco ko dah lepas tu sebab dia igt ko pon golongan dia jugak(jin). Kalo tak caya tanya lah perawat2 yang leh nampak jin. BTW ade jugak yang tak makan ssaman, so dia buat bodo je bile ko bogel

      0

      0
    • hantu bogel says:

      Sebenarnya ade benarnya bogel depan hantu tu hantu lari, tapi bukan larila.. kalo hantu(jin) betina dia malu, so dia chow la. Kalo yang jantan plak dia tak kaco ko dah lepas tu sebab dia igt ko pon golongan dia jugak(jin). Kalo tak caya tanya lah perawat2 yang leh nampak jin. BTW ade jugak yang tak makan ssaman, so dia buat bodo je bile ko bogel

      0

      0
    • Secret says:

      ASSALAMUALAIKUM

      huhu aku tak tengok lagi la… tunggu ari rabu. tiket murah. haha

      1- belum tengok lagi.
      2- takleh review cerita. tapi review komentar2 yang ada kat sini.
      3- aku manusia mendambakan kesaspenan dalam movie/novel/ jalan cerita. jadi aku tak suka baca review detail atau sinopsis cerita. nanti hilang teruja. teruja tu mahal dowh.hah
      4- apa yg ak faham jalan cerita kat ruang komen entri ni, erm… adalah seperti berikut :

      satu
      kalau part hina islam. ‘ish3……”

      kedua
      realiti. ak pernah tengok gmba candid orang tengah solat pkai t-shirt dengan tulisan “F*CK YOU” kt blakang bju time p solat jemaat. kat ohtidak.com kot. kalau xsilap la

      ketiga
      fahamkan ayat ni. “hal- hal ni jangan dibawa bergurau”. tapi “nak sound orang kadang2 kita kena bergurau”. “orang kita kan kaya bahasa, kita guna bahasa kiasan.kita bukan orang barat nak sound direct.mau kena parang on the spot.” . “kadang- kadang kalau kita bahasa sopan sangat, orang tak faham. tapi tak pe kita guna ayat makan dalam. dalaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmm………” dan insya- allah hasilnya akan menusuk kalbu dan kekal dalam tempoh waktu yang lama.

      fikir-fikirkan dan renung- renunglah.

      ok. bye. assalamualaikum

      p/s: klo lulus tapisan, kira ok la tu. aku tak stuju kalao guna istilah TABOO. tapi istilah tepat untuk orang Malaysia ialah SENSITIVITI.

      0

      0
      • matrock says:

        wa x tengok lagi la..by the way ader pro dan ada kontra. dari sudut pandang kehidupan harian..ini lah dia!..perkara2 yg remah2 x dititik beratkan..spt berbaju ‘death note’ ke masjid. so lepas nie kalau bawak pakwe ker makwe ker atau adik beradik pastikan berpakaian sopan bila masuk ke dlm masjid.

        0

        0
    • hpmurah2u says:

      dah tgk cite ni semalam…memang byk main2 kan agama..lagi2 dlm surau yang zizan n membe dia buat2 nangis..konon2 insaf dgr si cat farish bagi ceramah…jgn ulang lagi la filem2 akan dtg yg main2kan agama..byk bnda lain yg leh wat lawak..

      regards,
      masih mencari pembli hanpon tetap

      0

      0
      • neutral says:

        eh… tp dalam masjid tu, die bukan nye nangis tipu2….kalau ikut jalan crita tu, mmg die nangis betul…kita yg igt lawak sbb minda da set crita tu seram komedi n plakonnya mmg pelawak…so, ap pun yg die buat, kite akn gelak… yg itu rasenye x stuju, sbb jalan crita die nangis denga cramah tu bukan main2 sbb kat smpai tamat crita mmg dia insaf…kan….kite gelak, bukan bermakna benda tu main2…sekadar beri pandangan

        0

        0
      • ramli says:

        mana ko tahu dia main2x ko ada kat c2 ker?wey de jgn main hentam je…kalo x de kat c2…bodoh…

        0

        0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      minah jambu tk suka lah cite cite momok macm ni ishhhhhhhhhhhhh !!

      0

      0
    • dana says:

      saya pon sentap jugak part masuk masjid dgn tshirt death note tu..mengucap n tergamam seketika..fikirkan la yer wahai pengarah n pelakon yg berakal :)

      0

      0
  2. Rexxar says:

    1st….lalalalalala

    0

    0
  3. jijang says:

    mmg betul pun.. aku pun bengang bila dia mengucap x abis.. pastu bila g surau, dan dan panas.. time dgr azan, dok main2kan.. citer ni byk mengejek dr memberi pengajaran..

    0

    0
  4. MR_RIGHT says:

    mr right ta nonton lagi tapi ade la tengok iklannye.. memang agak kasar laa.. nak berlawak pon ade batasnye kann..

    0

    0
  5. bernama says:

    aku rasa biasa je. bkn tak sensitip. tp ade jer setengah golongan still pkai baju tengkorak or lmbang tah pape g masjid.

    0

    0
    • IsyaKhaisya says:

      tue la manusia zaman skang..bler menghadap Allah, pakai baju ikot dan jer… xsalah rasenyer bler menghadap Allah, kite berpakaian yg elok.. bukan pakai baju lambang terok2 nie…

      0

      0
    • sensitip kah anda?? says:

      mngaji x habis la nie kot…benda yg xelok kita tegur..jgn nti anak sendiri kena rogol baru nak ckp org kita x sensitip

      0

      0
    • tempelover89 says:

      Yes..entah apa-apa…but salib..???

      0

      0
  6. Kiki says:

    Tapi cite Hantu Bonceng MEMANG BEST!!!

    0

    0
  7. Biarlah rahsia says:

    Sengal lah… namanye pun cerita lawak.. yg ko nak amek serius tu apa hal. kalo ko jenis orang yg tak bleh nak bleh nak bergurau atau tgk2 cerite camne.. tak yahlah tgk… g dok umah tgk je cite 2 dlm tv tu.. cukup.

    0

    0
    • wan89 says:

      kau sanggup lawak yng mengejek agama kau sendiri???

      0

      0
      • tak rahsie mane says:

        wan89, jgn tnye cm2…mne tau si Biarlah rahsie 2 kapir…tgok cre die komen mcam kapir je…huhu…

        0

        0
    • inn says:

      ape da…bengong lah komen ko nie..nak wat lawak boley tp jgn lawak bodoh..mmglah kena siyes kalau dah libatkan bab-bab agama phm???kalau dibiarkan maka makin rosaklah akidah umat islam..same jugak kalau kes wat lawak jer rogol anak ko…saje wat lawak main rogol2..ko pun nak cakap lah nnt :sengal lah..dia saje wat lawak rogol anak aku..”..!!!!!kena rogol pun lawak kan…???apabila kes jadi menghina islam samelah kes islam kita telah dirogol..!!!!ape yg pelik owang islam jugak yang wat!!!!!malu…!!!!dunia akhir zaman….!!!!!

      0

      0
    • ko ni tak guna otak says:

      meh sini aku wat lawak pasal bapak ko meh. jgn amek serius k? ‘bergurau’ je kan? bodo

      0

      0
    • hantunongek says:

      mmg la tu citer lawak..tp klu kite sendiri sbg umat islam yg x sensitif sape lg nk back up agama kita ni??byk je citer lawak yg xde sentuh isu agama leh idup..berjuta2 gak kutipan..so plsss la cr idea lawak yg lebih SOPAN..

      0

      0
  8. huh says:

    pemikiran tipikal orang Malaysia. kau gelak x hengat dunia gak tgok cite tu kn ????

    0

    0
  9. huh says:

    pemikiran tipikal orang Malaysia. kau gelak x hengat dunia gak tgok cite tu kn ??? huh.

    0

    0
  10. Zack says:

    LPF ada buat apa…??? apa celOp.. gOyang kaki jelah kOt…. terbaik dari ladang…

    0

    0
  11. Zack says:

    LPF ada buat apa…??? apa celOp.. gOyang kaki jelah kOt…. terbaik dari ladang…

    0

    0
  12. suka ati laaa says:

    biarla rahsia…..
    nie bkn pasal boleh gurau ke tak…tp nk berlawak tue kena la berbatas skit….semua bnda pun ade limit….

    0

    0
  13. AbangNara says:

    tapi citer nie memang kelakar. 3.75 bintang dari abang nara

    0

    0
    • ROS says:

      kelakar ye?..hmmm…yang paling penting, matlamat TAK PERNAH menghalalkan cara yang kite buat…beringat laaa…

      0

      0
    • no name says:

      sumpah x sdap…aku nengok pn mghabiskn duit je.. apa yg klakar pn aku x tau..ada la satu dua babak yg ok tp x la best mna..rugi rm8 aku..

      0

      0
      • aku pown says:

        aku lg rugi weii..bayo sampai 48 hinggit utk 3 owg..ciss cite cam lahanat..zizan langsung x klakar..scene kunyit je aku banyak gelak..hampehh

        0

        0
  14. zukh says:

    asal ade filem melayu je korang kondem…yg filem mat saleh tu terang2 hina islam korang tgk sampai 3-4 kali….dunia2….

    0

    0
    • aliah says:

      cite apa yg hina agama islam? aku tk penah tgk lagi kluar kt wayang…

      aku tk tgk lag cite ni, rasanya mmg tkkan tgk pun. producer salu suruh kite support cite melayu, tapi bila kite tgk cite melayu tak penah ada yg serious, kalau cite lawak pun yg tak logik n menyakitkan hati.

      lenapa aku suka tgk cite mat salleh? sbb cite dorg berkualiti. logik. boleh diterima dek akal, and bagi kesan kt kite. cite melayu tak banyak yg buat camtu, kebanyakan semua macam sampah. kalau nak org support, buat la cite bebetul. tkyah pki byk duit pun klu nak buat cite yg bagus ni. aku rasa budak2 uni yang buat cite sendiri yg independent tu lagi bagus dari cite2 yg kluar kt wayang nih. walaupun budak uni ni cuma pakai equipment yg basic je, tapi still bleh bagi kesan yg mendalam n message yg baik.

      n bukan je cite mat salleh, cite hong kong, jepun, korea, n byk lagi negara asia lain still bleh buat cite yg bagus. tapi melayu?? klu tk cite seram, cite lawak, mmg tkde modal lain. kalau buat cite bagus tkyah suruh org support pun org akan tgk.

      0

      0
    • yume says:

      erm… sebab yang pelakon/pengarah/belakang tabir citer Melayu adalah Islam…

      filem mat saleh tu berapa ramai yang pelakon/pengarah/belakang tabir dorang yang Islam?

      0

      0
      • mia says:

        kite klau btol2 nak mmpertahankn islam dr dihina,kite xtgk la org yg hina 2 islam ke bkn islam…kite bako!!!!

        0

        0
    • bengap says:

      apela bangang statement ko ni… ko tgk nama pengarah n pelakon cite nie pastu ko banding dengan cite mat saleh. dorg agama ape? mat saleh nak hina agama kita, dah dia mmg penganut agama2 lain. bukan bole buat ape pn. org islam hina agama sendiri tu melampau. aku rasa nak lepuk je ko ni. huh

      0

      0
    • betul2 says:

      bangang lu… Sayur sayur… Org kafir buat citer hina islam sbb dia kafir… sayur 2 kilo… Org kite islam, buat citer hina islam… sayur nie kau mau jual ka…

      Lu sembang, lu tak nak Islam lu punya pasal la… Nie citer org islam buat tapi TERhina islam kena tegur la…

      Lu mau gua duduk diam, lu jangan hina islam baru gua duduk diam

      Melayu tak melayu sapa langgar pecah.

      Lu abg long ka… lu hantu bonceng ka… nie Islam jangan hina. Nie Ialam jangan hina!!!

      0

      0
      • hantubonceng xde motor says:

        yang ni aku setuju..org putih tu da mmg kbyakkannye bukan islam..kafir..yahudi..dorg persendakan presiden sendiri…tp untuk persendakan agama dorg susah sketla nak jumper…

        cuma ahmad idham ni dah sah2 islam..xnak nak buat main pasal islam..mmgla niat nak buat kelakar..tp x salahkan kalau cume cari baju lain yg sesuai…abiskan ucap shahadah…cume bab bogel tu aku no komen sket.,. sbb jelas nyata zizan(waktu scene tu) daif sket ilmu agama sblm jumpe cat(ustaz katenye)

        0

        0
        • renung2kan...& slamat beramah :) says:

          cerita tu sebenarnya mengisahkan realiti kehidupan yg sebenar. bermula dr zizan tu yg bukannya alim.. sebab dia x alim, sebab dia tu bukannya arif pasal agama la dia gunakan baju tu.. slepas tu barulah dia insaf kan. org lain faham agama tu tak dapat diperlekehkan, tp adakah semua yg komen di atas ni, mengikut ibadah dan amalan yg baik mengikut ajaran agama Islam? dan adakah kita sebagai umat islam ni digalakkan untuk menyebut perkataan yg kesat seperti bodo dll? kita memang digalakkan untuk memberi kritikan asalkan ia membina. kalau nak kata pasal cerita harry potter tu, ia bukannya pasal logik. pernah x dengar perkataan fiksyen? ia bermaksud cetusan imaginasi.. seperti kita berimaginasi ketika zaman budak kecik dulu tu. mcm transformer.. bukan soal logik atau x logik isunya, isunya ialah pemikiran kita dlm menilai sesebuah cerita org itu sendiri.

          0

          0
    • NBH says:

      Kalau org bkn islam hina agama islam tu mmg dr zaman nabi lg aku rasa… Tp masalah skrg yg org dok mrh nie sbb PENGARAH/PELAKON YANG MENGAKU ISLAM sendiri buat cerita xpakai otak.. Mcm api dlm sekam la..

      Skrg org sibuk dok perangi psl agama islam diperlekehkan oleh segelintir org2 yg nk jatuhkan islam, tp nampak gaya org2 melayu yg mengaku islam nie sendiri dok main2 kan agam islam.. Korang xpanas ati ke..

      Xde sapa nk marah kalau nk berhibur tp berpada2 jgn smpai agama pun diperlekehkan.. Korang tgk balik cara pelakon tu mengucap.. Weh korang ingt kalimah tauhid tu mcm korang angkat sumpah kt awek2/pakwe2 korang je ke.? Kalimah tu la yg bezakan korang yg mengaku islam tu dgn org bukan islam.. Masa hidup nie dah buat main dgn kalimah tu, minta2 nk mati esok Allah xtarikh nikmat nk sebut kalimah tauhid tu..

      Kalau korang nk buat lawak pakai otak lembu, KORANG JANGAN BUAT MAIN DENGAN AGAMA AKU. SAMPAI MATI AKU TAK MAAFKAN.. INGAT!!! Kalau berjuta ummat Islam yg xredha dengan perlakuan korang buat main agama nie, aku xtau pe jadi kt korang akhirat esok.. Nauzubillah minzalik.

      p/s : Apsal Finas xbanned filem2 yg terang2 mempersendakan agama/filem2 yg ekploitasi tubuh wanita/filem2 yg ada adegan2 yg tak patut dipertontonkan.. KENAPAAAAA???? Kecik dulu aku bangga bila cikgu ckp agama rasmi negara nie ISLAM, tp skrg Ya Allah..btl ke agama rasmi negara nie ISLAM???

      0

      0
  15. q'risma says:

    lg 1 psl yg jue aziz sebut BABI…nape dorg x mute kan ke or cut je scene tu…da la bdk2 pun dok tgk cite ni…agk t’kilan la wlpun cite dia mmg best n klakar…

    0

    0
  16. Qila says:

    Zizan pakai moto sebijik mcm moto aku…wuahaha, bezanya cuma no plat sje… Idup CT 110 !! ahahah, t nk cube try test sebijik yg dorg wat kt filem tuh…kikikiki

    0

    0
  17. didi says:

    aku pun rasa macam tu. ahmad idham memang suka buat cerita macam tu kot? ada cerita kat astro “kalisyah” ke ape entah tajuknya, sama jugak. persendakan agama. orang2 yg sokong cerita ni, agak2 la wei. mamat khalid boleh je buat cerita hantu kak limah kelakar tapi banyak pengajaran. hantu bonceng kalau tak persendakan agama, memang dah terbaik laa.. tapi tetiba mood aku nak layan macam dah hambar bila keterlaluan sangat perlekehkan agama. kalau yg dah buta hati tu, memang laaa cakap filem tu terbaik.. kan?

    0

    0
  18. ko la sengal says:

    ko la sengal!! hal2 agama mna leh memain.nak berlawak pun biar arr ada batasnya..sengal tol!

    0

    0
  19. rachaell says:

    Dah tau memang dunia hiburan camtu, so, ape2 buat pun same je, jgn la ckp cite2 camni nak sampaikan mesej, itu la yg paling last diorg akan pikir, yg penting untung je, so better kite pelihara diri je

    0

    0
  20. Anarm says:

    realiti memang ramai lagi yang pkai baju tak senonoh pegi masjid..

    0

    0
  21. normala says:

    kita janganla tengok cerita nie mempersendakan agama Islam.. kita pikir positif.. kiranya bagusla Ahmad Idham buat cerita macam nie.. sebab remaja zaman skang kehidupan dorang lebih kurang macam cerita Hantu Bonceng nie.. kiranya pengarah cerita nie bukan nk mempersendakan agama Islam tapi dye menunjukkan kehidupan anak remaja skang yang dah terlampau banyak sesat.. pape pon sama2 la kita amek mane yg baek dalam cerita nie..
    *mintak maaf kalo saya tersalah ckp.. (^_^)

    0

    0
    • mia says:

      btol2…2 realiti zaman skrg…xyah nak salahkn org wat filem,mnusia yg trlebih2 emo nak ckp filem ni hina islam 2 pon blom tntu btol…ntah2 diorg mrh sbb diorg pon wat camtu gak kut kt lua??well,almaklumlah…sape yg mkn cili,dia la yg kene cirit biritnye…

      0

      0
  22. normala says:

    kita janganla tengok cerita nie mempersendakan agama Islam.. kita pikir positif… kiranya cerita nie bukan nk mempersendakan agama Islam tapi dye menunjukkan kehidupan anak remaja skang yang dah terlampau banyak sesat..kadang2 ape yang dilakonkan nie nak menyedarkan masyarakat kita yang banyak melupakan ajaran Islam. pape pon sama2 la kita amek mane yg baek dalam cerita nie..
    *mintak maaf kalo saya tersalah ckp.. (^_^)

    0

    0
    • benda hok positi nyer says:

      apa yang positif kalu dah persendakan islam. Cuma nak cakap kat director nie la, buat citer tu tengok2 sikit kalau terhina islam. Hina islam kafir. Benda2 nie sangat besar sbb boleh merosakkan akidah.

      Critic tetap critic. Kalu orang islam buat citer terhina islam mmg kena tegur la. Jangan main setuju je macam org munafik. Kalu betu citer nie nok tuju kepada orang2 yang sesat, kat ending tu mesti dia tulis sesuatu. Masalahnya tak.

      0

      0
  23. shaz says:

    Dah tengok citer ni.. x de la best sangat. Certain2 part je yg betul2 kelakar.. x leh lawan hantu kak limah jugak.
    Lagi satu.. rasa x logik pula tgk 2 org tu gi masjid nak belajor agama, pas tu nangis gila2 lak dlm tu. X lawak dan nampak sgt dibuat2.
    Pas tu, terfikir gak, imam tu dok masjid ke 24 jam? Imam kat tempat aku x de la sokmo je ada kat masjid. Macam paderi lak dok dlm gereja. Tunggu org dtg buat confession..
    Itu pendapat aku la…

    0

    0
  24. Mr.Bintang says:

    tipikal rakyat malaysia mmg camni.. cepat melenting.. hohoho..

    0

    0
    • saje2.. says:

      itu namanye bile tgk cite sambil berpikir..xdela dok tgk pas2 gelak2 ajek..langsung x dpt input pape..

      0

      0
      • ilyas says:

        kalau dah rajin sgt berfikir apsal xleh pikir mesej disebalik semua tu??? apsal nak pikir benda yg nampak je… cuba gali skit… konon rajin pk tapi sebenarnya tin kosong… tau kritik je…

        0

        0
  25. anna92 says:

    cerita je kott aduhh…

    0

    0
  26. ilyas says:

    lawak la korg ni… itulah kritikan sosial dalam sesebuah filem… sebab realiti mmg ada pun org pegi masjid pakai baju tengkorak… so ni kira teguran la… kalau crita nak lurus bendul je semua baik buat dokumentari atau nengok je discovery channel… cuba amik mesej sebalik crita ni… maybe pengarah nak bgtau, ada antara kita yg bila azan makin kuat melalaknya, pegi masjid x bersopan, suka mencarut tu dah jadi budaya kita… so kalau dah nampak dalam filem yg benda tu tak baik, kuar dari panggung jgn la buat kat luar… :) susah sgt ke?? mat salleh2 CELUP dan KOREA2 celup mmg anti filem melayu… no wonder la… wat la apapun semua tak puas hati… korea terkinja2 nampak pusat layan plak sampai meleleh ayaq liuq…

    0

    0
    • anonymous says:

      setuju sesangat dengan ilyas. certain people asyik nampak yg salah. tapi hakikatnya itulah kehidupan kita. tengok apa yg dia nak sampaikan sebenarnya. marah filem ni bagai nak rak. dalam sedar atau tak, kita pun macam tu. bila dah buat filem macm ni semua sedar benda tu tak baik.tapi kadang2 buat jugaaakkk. itu namanya pengajaran. peaceee.

      0

      0
    • mia says:

      btol2,klau da rase bagus sgt soh krajaan haramkn smua 2…apsal xtrpekik trlolong cam org xbertamadun bile bab2 mcm 2??

      0

      0
  27. azira ahmad says:

    byk mcm LUCAH LUCAH jer…APAM la pastu scene amik gmbr part yg xsepatotnye..mcm dh xde modal lain nk wat..

    0

    0
  28. Aku setuju ngan statement tu….memang nampak seperti menghina Islam….

    0

    0
  29. c pemarah... says:

    yang korang nak marah2 sangat nie kenape??? korang sedar x??? ”bende ni” yang berlaku pada zaman sekarang nie,,,,…. korang ye ye je nak marah orang… tapi cube korang ask diri korang … korang nie betol2 islam 0 islam korang hanya pada i/c je???? orang kate b4 nak cakap pasal orang lain CERMIN diri korang 2 dulu….

    p/s : sory klu de yang terase,,,,

    0

    0
  30. Jejari Kontot says:

    SORRY YE LARI TAJUK…
    ABG NARA SAYA ADA REQUEST..BOLEH TAK ABG NARA CITER SKIT PSL ARTIS BARU SOPHIE HANA.ADA BERLAKON DALAM SITCOM YOU SAKA LARI JAUH2.DIA BAIK SGT.SETIAP MSG YG ORG HANTAR KAT FB DIA MESTI DIA REPLY.EVEN SEBELUM DIA ARTIS.NOW DAH ARTIS BUT STILL FRENLY..

    0

    0
  31. mizz mercedes says:

    besar harapan aku agar ahmad idham tidak menghina islam melalui karya beliau. segalanya bergantung dengan niat beliau. kalau baik insyallah takde ape2..kalau tak betol! rezeki RM30 juta pon serupa menang loteri..bahaya amat bahaya..lepas tu claim pulak rezeki dari allah. habis oiii..rezeki atas pagar dah jadi rezeki bawah pagar..jaga jaga..

    0

    0
  32. ujang9897 says:

    mcm biasa mesti akan nampak yg negetif…,

    motif mungkin utk pengajaran.., tapi sensetif org islam pun ada batas rasanya..=)

    http://azfar9897.blogspot.com/2011/09/kutipan-hantu-bonceng.html

    jwp la nanti

    0

    0
  33. penonton. says:

    kalau korang rase cite tu bagus korang ikot je la.kalau korang rase banyak tak bagus korang buat panduan sudah la.tak guna nk bertegang urat kat sini. cerita tu dah keluar pon. dah dapat 5juta dlm 5 hari.kalau korang tak puas hati.kenape tgk. mkn ketupat n rendang kat rumah diam-diam sudah lanh.

    0

    0
  34. HoNeY bEe says:

    blom tgok filem ni lg…

    0

    0
  35. sekadar pendapat says:

    aku lom lagi tengok muvie dier..baru tngok official trailer..mungkin pendekatan yang ahmad idham ambik nak tunjuk realiti kehidupan skarang nih..semua amik mudah apabila bab2 agama..so dier tunjuk lam filem diernih.. untuk pengajaran..n bab2 telanjang depan hantu kalo nak slamat tu mmg dari kecik lagi aku dengar…bukan maksud menyokong…apa yg jahat dier tunjuk adalah pengajaran untuk penonton..rasanya kalo elemen filem nih seimbang maksud aku disamping aksi negatif yang diorang tunjukkan dier tunjuk gak pengajaran di situ.. mungkin penonton boleh terima kot..ini lumrah dan realiti semasa kita kena accept..tapi alhamdulillah aku tgok komen di atas ramai yang masih lagi yg menegor ke arah kebaikan..~sekadar pendapt~

    0

    0
  36. weehoo says:

    org ckp asal cite melayu je org nk kutuk.jgn salahkan public@org yg kritik tu.org kritik pun ada sebab der.kalau takat terasa sdri lantak pi la depa,tp kalau dah kutuk agama Islam,kuajaq la tu namanya.scene pakai bju death note tu mmg x patut la.ade certain lawak tu boleh la terima.crite melayu,kalau nk maju,buat la idea bijak sikit.lawak pun lawak pandai,xde lah org nk marah.yg aku plg frust,org Melayu Islam yg buat movie ni.lg1 na,kate bende2 ni sume berlaku (ex:pakai bju tengkorak g masjid) yg nk marah apsal kan?movie ni kan bdk2 kecik pun tgk.nt depa igt ‘oh,xpelah pakai baju camtu g masjid,ok je”.aku percaya tujuan movie adalah untuk educate people.xtau la kalau ahmad idham buat nk untung je.peace no war.

    0

    0
    • tul2 says:

      betul2, bukan citer movie nie je… Semua citer yang orang melayu buat semua menghina islam. Kalau tak percaya, pakai tudung wajib ke tak? semua yang belakon tutup aurut lepas habis citer bukak tudung, menghina islam la, tak percaya tanya ulama la. Hina islam Kafir la. Dah berapa ramai orang malayu yang kafir tanpa sedar. Mereka nie tahu agama ke tak nie, tak tahu belajar la.

      0

      0
  37. JiwAMerdekA says:

    pd aku ler act apa pkra yg dbuat dlm cter HB ni nk myokong jln cter je.watak zizan n kwn dia 2 dlm cter ni dh sesat dr agama islam.so mestilah kena buat real,bru pnonton pcye.

    0

    0
  38. mim says:

    syukurlah masih ada yang pandang berat hal ni. ingatkan semua buat2 tak nampak.

    lawak yang mempersendakan agama KONON2 tak sengaja or tanpa niat ni dah bersepah and jadi kebiasaan terutama bila berlawak dgn kawan2. sebab tu rasa biasa je. tapi utk filem tak sesuai lgsung. cukupla kalau orang2 yg punya tulis skrip ke pengarah ke pelakon ke cetek agama, jangalah pengaruh orang pulak. budak2 lg la senang terpengaruh.

    tp cite ni bestla tp bila keluar lawak senda agama aku perasan org2 dlm wyg pun gelak mcm tersekat2 je..nak gelak tp takut2. . alhamdulillah..

    0

    0
  39. emypian says:

    senang crite tak payah tgok la movie ni .sape yang rase terhibur go on je laa k .

    0

    0
  40. hafiz says:

    mainkan agama dalam wayang marah plak..terang2 dok pakai baju sendat, merendek tepi tasik, berpeluk tengah2 bandar takde plak nak marah..lagi tengok ade la

    0

    0
    • marah says:

      siapa yang tiada sifat marah terhadap maksiat. Selemah2 iman dalam hati sbb org awam tiada kuasa mcm kau cakap nie. Tapi cara kau bercakap nie terang munafik. Kalu kau tak nak islam bahkan menyokong org yang persendakan islam tanpa menegurnya dan bersetuju, aku jamin kau nie mmg kafir. siapa yang bersetuju terhadap persendaan terhadap isalm, jatuh kafir. Betul ke??? Betul la bodo, kalu tak tahu pergi belajar.

      0

      0
  41. Badri says:

    pelakon, pengarah, movie, memang semuanya melalaikan,
    then dah tau cerita ni mempersendakan agama Islam, boleh pula orang pergi tengok!
    orang yang tengok tu pun sama turut mempersendakan agama secara tak langsung!

    0

    0
  42. ada betulnya juga apa yg dikatakan tuu..

    0

    0
  43. najwan says:

    salam, aku pernah dengar ceramah ustaz azhar, sesiapa yang bergurau menghina agama, automatik kafir kekal dalam neraka. wallahualam.

    0

    0
  44. chekgu ayu says:

    chekgu da pegi tgk smlm, tp chekgu nasihatkan anak murid chekgu xpyh la tgk citer ni…..

    0

    0
  45. aasha says:

    jwpn dr ahmad idham nnt…”sy gmbira dgn komen2 pnonton krn itu mknenye filem sy berjaya..”
    korg tgkla nnt…die asl org kritik filem die msti jwp cmtu..
    die dok kutuk edry la,shamsul yusoff la..filem die cm smpah die xtau..

    0

    0
    • AISBS(Ahmad Idham Slalu Bikin Sampah) says:

      dia ni tau amek kesempatan atas populariti pelakon je..cite cam taik..bleh plak kondem org lain..x sedor diri btol la

      0

      0
  46. adam says:

    assalammualaikum buat semua fans BN, Filem HB adalah satu tegoran cara sindiran buat kita semua, jika kita menonton sambil menggunakan akal kita akan tahu apa yang tersirat disebalik Filem HB,adakala kita tidak sedar apa yang dipaparkan didalam filem adalah realiti kehidupan kita sendiri,dan bila dibuat secara sindiran baru orang kita terasa sensitivitinya, renung2kanlah disebalik filem HB itu, credit patut diberi kepada AHMAD IDHAM coz dia telah membuat org melayu sedar apa itu ISLAM!!!!!!!

    0

    0
  47. IMA says:

    aku tgk cite ni jumaat lepas…pada pandangan aku cite x best…over acting…untuk pengetahuan korang..org tgk cite ni sebb zizan..time aku tgk tuh..lebih dari separuh penuntun x gelak sgt pun..dorang gelak biasa2 aje..sit memg penuh..tp hilai ketawa kurang..x mcm bila aku tgk HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH…MEMG GAMAT…

    0

    0
  48. HantuKuburanCina says:

    well2..korang semua ni..asyik2 sensitif….Kalau wayang tu bole keluar panggung..kira ok la..mana ada hal sensitif2 ni???wakakkaka…Bukala otak korang semua yang Masih dalam Tempurung Lutut tue…
    Kan sebelum wayang bole dikeluarkan..mesti melalui Kementerian Penapisan Filem Negara kan???…So buat pe lagi nak kecoh2…?sensitif la..apala…?WTH…
    Ape2 jela..Tue Wayang je la…Biarla jadi pengajaran buat korang2 smua…

    0

    0
  49. haha..siyes, aku pun belom tgk citer ni…usha trailer jee..tapi, bile baca komen angpa kat sini..haha nak tegelak pun ade…aku sokong komen yg positif thingking as above tu..Jangan la menilai sesuatu karya itu dari satu aspek je..Mungkin depa buat filem ni atas permintaan industri skrg yg lebih gemar menonton cite2 mcm ni.. membawa mesej2 yg ringan berunsur lawak. Dan ape yg angpa cite ttg cite ni, mmg ini realitinya di kalangan bdak2 zaman sekarang. Kekadang mengucap dua khalimah syahadah pun x reti, apatah lagi menghormati azan…Sorry to say. Pe2hal, aku nk usha gak cite ni nnti…~peace~!

    p/s Cuti sudah habiss broo!!

    0

    0
  50. Danial says:

    dunia hiburan malaysia ni sendiri dah persenda islam,so apa yg nak di heran kan? kecoh la meleis

    0

    0
  51. ALIN says:

    alahai korang ni semua pandai komen aje.. apa kat filem tu memang realiti.. ada juga orang masuk masjid pakai baju ntah apa2 lambang.. niat beribadat tapi lupa perkara lain.. cuba korang syak seseorang kena rasuk misalannya.. korang azan ler kat telinga dia.. SEMUA NI REALITI.. CUMA KITA TAK NAK TERIMA HAKIKAT DALAM MASYARAKAT KITA SEBENARNYA.. KALAU SALAH JANGAN IKUT.. JADIKAN PENGAJARAN..

    0

    0
  52. nenek tipah says:

    hmm…da tgk filem nie…mmg nmpk sgt mempersendakan agama Islam…….!!!!!!

    0

    0
  53. kita sekarang harus lebih sensitif..saling ingat mengingat.bnyak sgt kes dah skrg ni..kalo nk wat lawak pun kena la hormat pendirian org lain. x gitu korg?
    http://amoibeautiful.blogspot.com

    0

    0
  54. lina says:

    semua yang dipaparkan kat filem ni memang benar benar terjadiler… ada gak gi masjid tapi pakai baju ntah apa apa.. jumpa benda yang menakutkan, kita azan ler.. korang ni kecohlah.. ini memang hakikat yang terjadi dalam masyarakat kita.. yang baik kita ambil yg buruk jadikan pengajaran.. dolllllll

    0

    0
  55. ina elena says:

    orang duk sibuk heboh cari salah orang lain menghina Islam.. tapi yang dah sah sah artis kita semua duk dedah aurat.. duk pegang pegang yang dah sah sah haram tue tak nak pulak cakap ape..

    orang filem nie standard la.. dia nak tnjukkan apa yang betul2 terjadi dalam masyarakat kita sekarang supaya kita sendiri nilai diri sendiri.. bukan duk kutuk cakap itu cakap ini.. ntah pape..

    0

    0
  56. Pencinta Lawak says:

    Kpd saudara ahmad idham.. Kaji dlu sblum tayangkn filem.. Lembaga penapisan filem pun xkaji ke? Plikla.. Cite ni mmg bole pengaruh ank mude jd jht n mlakukan maksiat tetapi bab agama jgk tidak dilupakan.. Bole ke cmtu? Merompak, merogol n sbgny rutin harian tetapi solat lima waktu xtinggal.. Bole ke cmtu? Bole rosak akidah agama Islam suci kite.. Wallahualam…

    0

    0
    • mia says:

      mslhnye xpyah wat filem camni pon da mmg prngai bdk2 zaman skrg da mcm setan…..xpyah nak salahkn filem la…

      0

      0
  57. amad says:

    tak pakai tudung berdosa..so y bother tengok at the first place…tq….

    0

    0
  58. freethinker says:

    bila org puteh dok buat filem perang2 ngan org islam,org islam kne bunuh,tiap kali filem msti org islam jdi pengganas,yg 2 korg x sensitif ke?ad unsur lucah yg TAK KETERLALUAN korg x sensitip plak,citer org puteh byk gak dorg mncarut,npe xde org komplen plak??kesimpulanyer stiap mende yg terjadi msti ad pro n con,klu x,,,xsonok la idup ni..kn…xkn nk kne ad org baik je dlm dunia ni..nnti jdi xbalance la…hihi

    0

    0
  59. freethinker says:

    bila org puteh dok buat filem perang2 ngan org islam,org islam kne bunuh,tiap kali filem msti org islam jdi pengganas,yg 2 korg x sensitif ke?ad unsur lucah yg TAK KETERLALUAN korg x sensitip plak,citer org puteh byk gak dorg mncarut,npe xde org komplen plak??kesimpulanyer stiap mende yg terjadi msti ad pro n con,klu x,,,xsonok la idup ni..kn…xkn nk kne ad org baik je dlm dunia ni..nnti jdi xbalance la…

    0

    0
    • tul2 says:

      Bangan punya orang melayu… kalau nak sangat jadi orang kafir jadi la.. Orang islam mmg kena sensitive dengan apa yang orang islam buat, citer nie orang isalm yang buat mmg kena tegur la. Orang kafir sbb dia tu mmg kafir, mu tu orang kafir ke. Nantang sunggoh. Nok sangat jadi orang kafir. Benda pe gok cakak gitu, bodo supe lembu. Benda yang hang cakap nie sebijik macam orang munafik. Kalau bodo sangat agama tu gie belajor ar… jangan sampai boleh jadi org kafir. Nok jadi org kafir nie dok susoh. Cakap macam mu nie pun boleh diragui keislamannya. Dunia2 gok. Aku dunio gok tp dok sampai mcm mu nie. Suroh gie belojor agama lari, kabo ustaz dok betul la. Tapi tahu2 mu nie, dok tahu benda satu pasal agama. mana sensitive mano dok.

      0

      0
  60. kris dayonto wijowo says:

    akakkkkk nih paling tak boleh blah, bila part si zizi tu ckp, jgn lupa sembahyang………..ayoooooo..pengsan akak jap bila dialog dia cam gitu ghuper nya

    0

    0
  61. freethinker says:

    bila korg dok bebel2,maki hamun kt cni..maknenyer msg yg ahmad idham masuk kn dlm filem 2 smpai la kt korg…2 pon xleh pk,xbek dengki2 n menjatuhkn org,sbb 2 bangsa melayu bangsa yg lemah..sbb ad awk..awk..awk..dan awk 2…

    0

    0
  62. kondom masam says:

    ape ape pon tabik spring jap kat mak jah…..jumpa hantu, bogel..hahahahah..aku nk nambah sikit boleh? hua hua hua hua hua hua… kalau boleh pakai k****m sekali lagi smart..wakakakakakakakkaka

    0

    0
  63. Rooooooney says:

    Kolot betul siapa yang komen ni.

    Cara tulis pun tak perfect, macam mat rempit.

    Ada hati nak nasihatkan orang.

    Tah pape.

    Aku rasa OK je cerita ni. Kalau tak suka ko pergi duduk dalam hutan dalam tu filem apa pun takde. Hantu betul ada.

    Pttuih !

    0

    0
  64. hakaq comel says:

    AKU RASE KAN, KALAU KITER NAK TGK SATU2 FILEM TU HEBAT KE TIDAK, KITE TAK BLEH PAKAI LA BAPE BANYAK “KUTIPAN” MASE TAYANGAN TU.. SBB APE KAN, TAK SEMESTINYE RAMAI ORG YG TGK, RAMAI ORG YG PUAS HATI , BTUL TAK?? SPATUTNYE, LEPAS TGK, KENE ADE PENILAIAN PULAK… DR 1- 5 BINTANG, NAK BG BERAPA… HUHUHU TU BAGI AKULA… SBB DULU2 PUN, CITER SENARIO TU BYK GAK KUTIPAN, TP JALAN CITER HAMPEH….

    0

    0
  65. pandai cakap says:

    alaaa. banyak cerita la. semalam,. pestime aku tengok cerita mualaff. sharifah amani tu, konon alim sangat dalam cerita tu,. tapi mempermain kan “SELAWAT KEATAS NABI MUHAMMAD S.A.W” tapi kenapa orang takde pertikai kan pun???

    0

    0
  66. artic monkeys says:

    Melayu…bila ada filem yang tunjuk realiti kehidupan sebenar, melenting, kononnya menghina agama, ye aku setuju ada part yang agak tak patut, tapi itu lah realiti.

    Cermin sendiri kehidupan diri sendiri, kita hidup hari ini, ada tak buat sesuatu yang menghina atau bertentangan agama? ada tak kita sebut BABI? btw aku tak anggap perkataan babi tu sebagai carutan

    salah silap harap dimaafkan

    0

    0
  67. Crriticizer says:

    aiseh ape dah punye komen.. dh terang2 tertulis kt filem tuh “citer ni hanya rekaan semata2 dan xdek kena mengena dgn blah2….”. kalo stakat ni pon nk bising, bek xpyh tyg filem hantu bonceng…

    0

    0
  68. mia says:

    hek eleh…xyah nak poyo la pengkomen2 kt cni…cite2 barat yg terang2 mnghina islam 2 bleh plak korg sokong kn??adoi,cermin diri dulu la wei sblm nak kutuk org xsensitip bgai…pdhal bile cite2 barat msuk pawagam je muke2 korg la yg serbu dulu…da bnyk da filem2 barat yg mnghina islam,tp xde lak korg boikot??(bkn ke korg ngaku korg 2 sensitip bab2 hina islam nih??)ade je khilaf yg korg nmpk kt filem mlayu…xbaguslah,hina islam lah,bgitulah,bginilah…aq tringt kate2 kwn aq(dia mlayu la)”ORG MELAYU MANA BOLEH TGK BANGSA SNDIRI SENANG SIKIT,MULA LAH NAK BUSUK HATI!!!!trlebih Melayu sudah,smpai Islam nye ke laut…hm….

    0

    0
  69. no name says:

    soal agama bukannya soal tak suka orang melayu nak maju…c.ubalah berfikiran jernih dalam hal agama yang sememangnya tidak boleh dibuat sendagurau sekalipun dalam bentuk gurauan..bimbang akidah terpesong…agama adalah perkara yang mengajar kita tentang hal kebenaran.kenapa kita masih ingin kelabu asap lagi dalam hal yang benar….halal tetap halal namun bab haram ataupun yang ditegah….jangan kita permainkan lagi..renunglah dengan mata hati..jangan dijengah melalui tingkap hiburan semata mata.

    0

    0
    • mia says:

      aq pon xsuke islam dpersendakn….tp aq xkn pertikaikn org islam atau bkn islam yg wat filem sebegitu,baru aq nak boikot….jdi mksud korg mcm ni la ye,klau filem hina islam 2 org islam yg wat, korg akan boikot…jdi klau org bkn islam yg wat filem yg mghina islam ni,korg suke nak tgk la yea???begitu??ish3…

      0

      0
  70. hak alah korang !!!!!!!! macam da baek sanat jer na kritik jer .korang tuh bagus sangat ker pasal sebut B*abi tuh pun jadi isu . alamak ai . kecah lah… pikey korang tuh perfect sanat ker nak buka aib org . korang da tao filem ni kurang sivik ,mempersendakan agame kononlah . JANGAN TA0 NA KRITIK JER ! KALO KORANG SEDA KORANG TUH ISLAM YG SUCI bg lah advise bukan lagi na damn kan ! korang pon same lah!

    0

    0
  71. mia says:

    poyo…..xphm ke ape aq ckp??klau da bagus sgt n xsuke org persendakn islam,boikot la filem2 barat 2 skali…apsal xmelenting mcm ni bile filem2 barat yg mghina islam lpas msuk kt panggung???ha??DOUBLE STANDARD btol…

    0

    0
    • haizifauzana says:

      filem barat mane yang menghina islam lepas masuk panggung kat Malaysia ni??? ko cuba bagitahu aku…

      0

      0
      • pingu ijo says:

        huk aloh…byk daa..cthnye cite brotehrs lakonan hero spiderman..pastu cite ironman..sume nye psl org islam pengganas dan berlaku kejam…

        0

        0
  72. insan biasa says:

    ada maksud disebalik semua tu. .
    Lembaga Penapisan Filem dah lepaskan filem ni utk ditayangkan di khalayak umun. di panggung.
    setahu aku antara ahli2 penapisan filem ni, banyak golongan, majoritinya x terlibat secara langsung dengan dunia perfilemman. . mungkin si pengarah dpt menyakinkan ahli2 penilai. .
    yang penting, sesuatu filem terbitan dalam negara akan dilepaskan utk ditayangkan kerana ia mempunyai masej2 yang hendak di sampaikan kepada penonton. jadi, renung2kan. .
    antara yg dikomen kebanyakkan menghina . . . . . ni kan. so ambik tauladan la. jangan bt mcm 2. .

    0

    0
  73. emy teh says:

    Aku dh tgk dah citer ni smlm.mmg mcm memperlekehkan agama.masa part jue nanges then zizi fabulous cat tu pujuk smpai ckp jgn lupa solat tau.padahal diri sndri xbetul.first2 mmg gelak xhingat tp makin lama makin melampau pulak lawak dia.

    0

    0
  74. siti sara says:

    org barat dh mmg mcm tue….plus yg wat filem tue mmg bukan org islam,,,,tp yg org islam kat sini wat filem mcm rasa diri tue bukan islam ..ape kejadahnye…

    0

    0
    • mia says:

      mslhnye nk gak brtnye dcni,org2 yg kunun2 xsuke islam dpersendakan…klau btol korg xsuke islam dpersendakan,bkn ke korg patut mrh bile filem2 barat 2 hina islam??ni bkn psal islam atau bkn islam yg bikin filem trsebut…thank u..

      0

      0
      • mia says:

        nak mmperjuangkn agama bia la btol2…xpyah hangat2 taik ayam je….xpyah nak mmpertikaikn sape atau agama ape org yg wat filem trsebut…boikot skali ye filem2 barat yg karut marut 2??baru btol…mcm 2 baru org pcaye yg kalian ni mmg amek serius bab2 hina islam nih…

        0

        0
  75. heha says:

    a’a, aku pun terasa..
    ape celup cite ni?!

    0

    0
  76. farok khan says:

    mana minah jambu 24jam mengadap computer? sunyi pulak kalau dia xmasok kt page ni

    0

    0
  77. farok khan says:

    mana minah jambu 24jam mengadap computer? rasa sunyi pulak kalau dia xmasok kt page ni

    0

    0
  78. zizang says:

    hahaha klakar je lah baca komen orang meleis ni…ok isu baju deathnote, pendapat aku la…aku rasa semua orang buat silap tapi xsemestinya apa yang kita nak buat kita tidak merancang kan…

    aku rasa ahmad idham, sengaja letak scene pakai baju deathnote sebagai sinis action..come on la aku tgk ramai budak2 pakai baju ntah apa2 pgi masjid smbhyng jumaat..

    sebuah filem atau seni tak semestinya semua kena nampak baik..kalau kita tunjuk yg baik je lama2 kita tak sedar apa yg kita buat tu betul ke salah…

    baguslah ada orang alert mungkin itu pengarah ingin sampaikan…tapi mungkin cara penyampaian itu tidak kemas, manusia boleh fikir kan…

    tak boleh ke berfikir ‘kenapa pengarah itu buat scene itu ini’…mesti sebab, sbbnya pengarah nak tunjuk apa yg berlaku dlam dunia sebenar ni…

    yg isu tahyul plak..apa nenek2 korang tak cerita ke…come on la ini adalh filem dan seni…mana yang baik kita ikut…yg buruk kita jauhkan…amik isi yng baik dan berfikir secara kritis dan kretif bukan babi buta terus hukum orang tanpa sebab…kalau macam ni la cara berfikir tak maju la rakyat kita..buat itu ini semua xboleh…

    0

    0
    • mia says:

      btol2,sy stuju…ehem,org yg trlebih melenting 2…TERASA ke???klau kalian btol2 ikhlas nk mmperjuangkn agama,kalian xtgk la org yg wat filem tu islam ke bkn islam sblm melenting…jdi klau org bkn islam yg wat filem ni,ape yg korg akn wat??pejam mate saje ke….come on la,kate xsuke islam dpersendakn??xkan nak pejam mate saje kut…xkan hnye kerana org bkn islam yg wat filem sbegitu,maka korg akn biarkn saje…sekian…

      0

      0
  79. Orang Islam says:

    Bg pandangan sy, kalau bab agama kena berpada2 skit kut lawaknya.. agak2 la kan. sensitip kut.. orang2 Israel pon suka buat muvie lawak yg menghina Islam. takkan kita nak ikut? Yes.. ni tipikal Malaysian, suka kritik filem Melayu. dah nak buat mcm mana? buat filem main2 ngan agama. ntah apa2 .. buatla filem yg ada moral value skit. ada jugak impactnya. gelak2 jugak… malaikat tak penah tidur tau :)

    0

    0
  80. syg agama ku says:

    msg2 ada pendapat msg2..tp dh sentuh isu sensitif..sama jgk kalo kita melawak sebut nama mak bapak kita..msti marah kn..mcm tu jgk agama..persenda agama,msti la marah kn..kcuali org tu x syg agama..wat apa pun x marah..mmg org yg tego tu x smesti nya baik kn tp atleast dia tego ke arah kebaikan..psl filem omputih hina islam..dh nama pun kafir..kita marah pun dia kafir..ni org islam sndiri..kita idup ni,saling tego menego..kalo pk dri kte je,dh tntu apa kita wat sume btol kn.. :p..
    salam

    0

    0
  81. ditto says:

    alahai.. rilekla.. mmg idham ni buat citer mcm ni nak sentak kan org2 islam juga.. klu realiti sbnrnya, kaki rempit ni mmg gitu la hidupnya..pakaiiannya..ayat2nya.. so.. idham cuba menunjukkan sisi yg tanpa dibuat2 .. so.. ada ke mat rempit yg takat nak g surau/masjid tba beli jubah? ada ke mat rempit yg klu nmpk awek tak pandang? .. aiseh.. salute la gua kat u all sume yg marah idham.. krn ini menunjukkan yg u all peka n u all la pejuang islam dari lubuk hati yg dalam.. semoga Allah merahmati kita yg peka dengan kepincangan anak muda yg sebenarnya di luar sana…

    0

    0
    • anak melayu says:

      tp rasa2 nye kat luar sana xde pun anak2 muda yg sedar lepas tgk benda2@ citer ni? makin byk maslh sosial kot…jgn marah haa..

      0

      0
  82. matlamat tidak menghalalkan cara….

    kalau benarlah nak tunjuk realiti zaman sekarang, bukan begitu caranya
    kalau nak tunjuk isu remaja zaman skrg, banyak lagi alternatif lain

    tak perlu nak buat lawak2 yang sindir agama, tapi kesan nak didik orang pasal tu tak sampai.
    orang hanya anggap tu lawak dan xkisah kalau nak buat lawak psl 2 dlm kehidupan sharian…
    last2, kita jugak yang berdosa…

    0

    0
  83. student bandung says:

    ini komen yg jujur from hati nurani..

    kelakar mmg kelakar..aku pon gelak bila tgk cite tu..tapi tang2 scene yg disebut tu, hilang gak mood aku nk gelak..coz sguh2 mcm mempermainkan…sikit2 dah la or takde langsung lg bgus scene2 tu..ahmad idham is a very bright man..he can do much better than this..aku rasa yg buat kutipan ni tinggi pon sbb zizan..

    overall, this movie doesnt worth my 11rgt..i dont regret watching it, but if i knew the movie would be like that, i wouldnt watch it..

    0

    0
  84. Adam Roslan says:

    Saya punya pendapat yang sama dengan rakan-rakan. Ahmad Idham tidak mengambil berat sensitiviti agama dalam filemnya. Boleh diboikot kot.

    0

    0
  85. Medley says:

    Tu lah ni filem msia sekarang kan
    Dah nak ikut ikut style om putih
    Diorg memang dah tak heran lagi nak persendakan agama dorg sendiri..
    Dah tak ada modal lah tu komedi dah lapuk dan sekarang cari komedi murahan persendakan agama islam
    Ingat Tuhan bang oi..

    0

    0
  86. sawi says:

    sekarang ni xtau la sama atau dah ubah..tapi dulu aku ingat lagi..pendidikan agama islam tingkatan 2..ada bab “hukum mempermainkan agama”..tapi macam mana pun..aku tak tengok pn lagi cerita ni..hahaha..

    0

    0
  87. amran kangkang says:

    hahahahahahaha…bagus btol para penonton nie…sgt peka tentang agama..tambah2 lg dlm filem…rasanya better kalau soal2 agama ni, xperlu la nk kritik sgt..xperlu nk hina org sgt…tegur jer..selebihnya urusan dia dgn Maha Pencipta…
    kalau nk cerita pasal persendekan agama, aku rasa semua org penah buat…dari segi percakapan, pemakaian, tingkah laku n lain2….so, biarlah tegur secara berhemah…jangan nk kutuk mcm org terlampau hina…..
    x puas ht dgn komen aku…???aper celoppp…..

    0

    0
    • haizifauzana says:

      “aku rasa semua orang pernah buat”??? aku tak pernah hina agama aku okay! aku rasae fair la bagi org lain nak komen movie ni sebab kitorang bayar untuk tgk movie ni, alih-alih sampah yang kitorang tengok!
      kalau ko review balik movie Ahmad Idham, memang dia selalu buat jalan cerita yang menghina Islam.. kreatif? seni? aku rase movie dia bullshit!

      0

      0
      • amran kangkang says:

        haizifauzana …ko tau mempersendekan agama mcm mne..??aku rse…menampakkn aurat kpd bkn muhrim pn dh boleh di kira mempersendakan agama…x ikut hukum……x kire la ko laki ker pompuan ker..tapi aku ykin dgn ko..ko seorg yg sentiasa mnjga adab n batas pergaulan…

        0

        0
  88. amran kangkang says:

    tak sabar tunggu citer ‘Aku Bukan Tomboy”……
    dlm citer tu ader pompuan x pakai tudung…
    laki peluk dgn pompuan bkn muhrim…
    macam2 lg la….
    semua tu berkaitan dgn agama…
    nk tengok ckit apa plak para pengkritik nk ckp….

    0

    0
    • anak melayu says:

      en amran, kalo benda tu boleh mendatangkan pengaruh yg x baik tentulah jadi haram…saya ni bukan la baik sgt tp kalo perkara tu dh terang2 mempersendakan agama wat apa nk sokong…nama pun kritik, ada kritikan membina ada kritikan menghina@cemburu…bila kita kritik skit org kata cepat melatah la, abis tu org yg kata org lain cepat melatah tu x melatah ker…dia pun sama mengata org..

      0

      0
      • amran kangkang says:

        nk crite pasal pengaruh buruk….???
        filem melayu maner yg xder artis pompuan pkai ketat..??
        filem melayu maner yg xder laki peluk pompuan bkn muhrim..??(pegang tangan ker..)
        x lme lg klua pulak filem klip 3gp…
        harap2 yg tu bleh bwk pengaruh yg baik….

        0

        0
  89. selalu tersenyum says:

    gelak baca komen2 orang2 yang kat cni. orang buat filem/drama berdasarkan realiti. bukan mempersendakan agama. tapi menceritakan realiti orang zaman sekarang. bagi ktorg filem ni suruh korang berfikir. inilah remaja2 kita zaman sekarang. realiti. pengajaran. so, wat pe ikut.. xpayah sangat lah nk kondem kan pengarah n pelakon or babak2 dlm filem nie. realiti yang patut korang sume amek iktibar pantau anak2/adik2 korang. pengajaran da terang menderang dalam filem ni. ape susah, tengok je sebagai pengetahuan korang tentang remaja2 zaman sekarang. bagi korang yang kuat sgt agama, just doa2kan remaja2 kita yang beragama islam xkan terus hanyut mcm ni.. that all.

    0

    0
    • haizifauzana says:

      aku pon gelak baca komen ko.. nampak sangat ko tak sensitif bile org persendakan agama Islam.. or maybe ko nih bukan Islam.. aku nak tanye, ade ke lepas ko tgk movie tu ko pegi pesan kat adik-beradik ko, kawan-kawan ko supaya jgn merempit atau suruh diorang pergi blajar agama untuk kuatkan ilmu agam? takde kan? so, ape pengajaran yang ko dapat dari movie ni?
      TYPICAL MELEIS!

      0

      0
      • selalu tersenyum says:

        none of my business . filem/ drama just for fun. tengok/lihat/perhatikan and pikir. yg elok ikut yg xelok just leave. xperlu nak melatah sangat.

        0

        0
    • mangsa says:

      kesian kan.2 la..tnjuk la lagi bnyak realiti dlm dunia ni.tnjuk la realiti yg ank2 muda skrang kua mlm foya2 pg club.tnjuk la ank2 muda yg suka guna bhasa ksar dlm filem.tnjuk la realiti org melayu yg lemah.cte mcm ni xde bg pengajaran lngsong! hakikatnye lebih menggalakan.itula cte ahmad idham.

      0

      0
      • IZS says:

        hakikatnya… yg buat aku terlalu sakit hati bila kalimah syahadah yg membabitkan nama rasulullah dipersendakan… kalau mengucap tak lengkap tu.. lain hal laa… ini, bila mengucap siap selit nama syaitan. tak ke menghina kalimah syahadah dan menghina nabi Muhammad? mmg la konon nak nampak real tapi jgnlah sampai melampaui batas-batas keagamaan…

        0

        0
  90. haizifauzana says:

    first : aku nyesal tengok citer ni.. ingatkan citer lawak yang boleh buat aku gelak, release sket tension.. rupenye citer yang buat aku lagi bengang!! pada aku, banyak lagi cara nak bagi kesedaran tentang Islam pada public, tapi Ahmad Idham buat movie sinikal macam ni, aku rase lagi buat orang konfius..

    second : geli, meluat & nak termuntah dengar Zizan & Jue dok ber “baby-baby” “uchuk-uchuk”.. over acting sket la..

    third : kalau nak suruh aku bagi rating, aku bagi 3/10 je la.. boring la asyik cerita mat rempit..

    0

    0
  91. Yat says:

    Cakap pasal ni, aku masih ingat lawak tak tapis Zizan masa Maharaja Lawak yg agak sensitif pasal Islam, tapi bese la Ahmad Idham kan sokong Zizan & Zizan pun rasa dia moden & urban sangat, jadi xde hal la wat adegan macam tu dalam citer ni…nasib baik la tak tengok lagi, tapi nak tengok filem 1 lagi macam malas sangat, tunggu kat Astro First je…(kan lebih baik Johan yg berlakon citer ni, jadi Ah Chai pun boleh…) huhu

    0

    0
  92. kuniko says:

    lawak lawak jugak tapi jangan lupa hukum hakan umat islam…….klu dibiarkan nnti makin menjadi2……

    0

    0
  93. anak melayu says:

    stuju dgn beberapa komen viewer kat sini.. ada perkara x bleh dibuat lawak…nk wat lawak ada batasnya…kalau sume kita main bedal, langgar jer maknanya kita sama mcm org putih@barat…sampaikan gereja pun diorg letupkan, yg mana gereja tu tmpat suci bg diorg…esok2 silap2 hari bulan ada plak filem sampai masjid dibakar ke apa ke kalo benda2 mcmni terus di ambil ringan..

    stuju juga dengan pendapat seorg lgi view yg mana katanya org melayu ni kita ni susah nk terima teguran..kalo tegur elok2 xdenye der nk dgr, siap ejek2 lagi…so kene la bagi ayat yg “makan dalam” baru leh sedar…

    saya sendiri gemar layan citer lawak, x slah..bila gelak2 n ketawa2, hilang skit rasa tension..tp biar lah berpada-pada..jgn ikut mcm org putih a.k.a mat saleh…

    skadar pendapt jer,…kepada peminat yg fanatik tu jgn lah marah yer, kalo org tegur elok2 tu terima laa, xyah nak kutuk sana, maki sini…

    0

    0
  94. ward says:

    tp citer nie mmg kelako lar…****

    0

    0
  95. abdullah... says:

    Citer ni lawak…best…
    semua jokes nye mmg berasas….rasanya hanya org yg berada dlm dunia citer ni je paham…rasanya byk kebenaran… steady Bro Idham…gempak gila… org byk nk komplain ckp bukan2 tp bukan nyer dorang tu tau sgt ape yg dikritikan just sekadar ada skit ilmu agama dah pandai komen bukan2…gua sokong citer ni…

    0

    0
  96. ila says:

    apa pun sya nk mtk maaf dulu klu sya salah. apa pun yg kita pdng n lihat dlm filem tu terpulang pd cara kita melihatnya. klu kita pdg cara positif maka positiflh hasilnya. klu kita pdg cara nagetif maka nagetiflh hasilnya. cth: Allah menerima taubat semua hambanya. jd dlm cita tu utk menujukn yg mt rempit tu jahil tp niat baik mahu mencari jawapan pd masalah mereka. maka sya rasa tk salah selagi tk menunjukan aurat, nama pun meka ni jahil. tk kan lah kita nak taubat sempat gi shoping compleks li bju bru, baru leh taubat. klu mati tgh jln mcmana? itu contoh jd. terpulang pd pdangan masing2. sya mintak maaf bnyak2 klu sya salah.

    0

    0
  97. manja chomel says:

    first saya tgk saya dah agak akn ada kuar komen2 yang mcm ni ….tp mmg betul la dia orang main2 kan agam mcm tu jer ….tp x tau la kita pun bukan org kuat agama cuma sekadar memberi teguran skit2 jer ….mmg x patut la sensitivity islam kena jaga …lawak mcm mana pun still kena jaga batas2 agama

    0

    0
  98. hati luas says:

    .cite skang nak ikot cite zaman skang la..tyg sne sni..buat perkara2 yg bru..berani mempermainkn agama ISLAM..itu sume nak tarik penonton di klngan remaja yg bakal menjadi pemimpin.. APE CELOP…CELOP NERAKA BRO!

    0

    0
  99. eman says:

    aku xgelak pon dari mula sampai abes..ape yg lawak??

    0

    0
  100. rotiplusgula says:

    smpai si JUE tuh pown pkai pkataan yg x baik . . mcm B**I . . x prlulah nk kte cmtuh . .

    0

    0
  101. repotasi says:

    hah ! mmg stuju sgt lerr . . smue film ahmad idham nie smue cm ntah pape . . . .

    0

    0
  102. laras says:

    Hantu Bonceng filem bodoh untuk orang bodoh full stop……

    0

    0
  103. elyaelmo says:

    mmmg btol!!lawak mmg lawak…tapi bnyk sgt part2 yg lawak tak kene cara… bnyk sgt mempersendakan pasal agama….dua kali lima je dgn bangsa2 bukan melayu yg suke mempersendakan islam dalam muvie2 derang!

    0

    0
  104. KO! says:

    filem ni best sbnarnya…setiap filem ada mesej die nak bgtau…dalam setandan pisang x semua buruk…kite tgk, kite tapis dahlah…ntah2 pngarah tu mnyindir remaja skrg ni yg sesat tu…

    0

    0
  105. man says:

    assalamualaikum..errmm..ak bknlaa xskong pe yg korang ckp..ape yg korang ckp ade yg btolnye..tpi bg ak..ak xnk komen ape2,sbb diri ak xsmpurna..sbb wlwpon ape yg kite ckp 2 btol,tpi kalau pada dasarnye kite pon xbtol,ckp pasal agama taw je,tpi kite sndiri xbt,cntohnya solat 5 waktu..ckp bkn maen lg,tpi diri sndiri xbuat..org yg mcm 2 adalah org yg munafik..ak xnk trgolong dlm org munafik..2 je ak nk bgtaw..k..salam

    0

    0
  106. ila says:

    sya rasa org yg bg komen kt ruangan nie mesti org yg baik2 dan kuat imanya. dalam filem ni menceritakan kisah mat rempit yg kita tahu mereka jahil seiring dgn maksiat. apabila watak mat rempit dalam filem tu kerap beristifar dan mengucap serta membawa kesedaran bertaubat, saya yakin mat2 rempit yg menonton filem nie akan mengajuk2 perbuatan watak tu utk mereka jdkn lawak. tp tanpa kita dan mat rempit tu sedar, 1 hari apa yg mereka ajukkan tu akan menjd hidayah dlm hidup mereka. (siapa tahu?) Islam adalah agama utk semua tak kira bangsa, keturunan atau kaum. terpulang pd individu itu mahu mengamalkannya atau tidak. klu islam itu hanya utk org melayu, org yg baik2 tk mustahil 1 masa nanti islam ini akan jd kelumpuk kecil. jd jgn cpt melatah fikir secara luas. maaf klu kta2 sya ini salah dan menyingung perasaan.

    0

    0
    • abdullah... says:

      ila….saya setuju komen2 awk tu…. filem ini mmg direct translation keadaan hidup seorang remaja liar itu jer…semua kena la betul…klau filem nk kena ikut batas agama baik buat citer psal agama trus… ini realiti kehidupan… tp bab2 hantu2 ni aku tak percaya laa…tp sikap dorang tu mmg gitu kot… abg idham dah byk buat research…klau tak hasil dia tak mcm ni… bagi aku terbaekkk!!!

      0

      0
      • IZS says:

        hehehe… kena direct translation ye? oOoO.. apa yg diucap mat rempit semua kena sebut la ye? nak nampak real? kalau mcm tu, kenapa scene mati tu..tak mati bebetul? kan nak nampak real? hehehe…

        0

        0
  107. amoiamoi says:

    adoyai byk sungguh komen2 pro n cont…bende ni simple je..realiti hidup sebenar mmg la x semua follow dgn pe ajaran agama suruh.abdullah ckp tu betul.nak citer agama buat trus citer agama.ni citer lawak so mmg la lawak.so jgn persoalkan la how idham create this film..tu cr die ajar didik..didik x perlu semua direct didik secara sinis pun x salah.pe2 pun x kira la film ni ke pe ke depends kepada taraf pemikiran manusia tu mentafsir samada segi -ve or +tiv..dh otak jenis -ve so pe2 pun -ve je kat mata tu hahah

    0

    0
  108. ila says:

    leh tambah sikit.. kenapa kita sensetif bila sebut BABI. Sya pun tk sebut perkataan tu, sya suka sebut ia dgn pggilan cik bib (lebih manis). tp kan… Cik bib tu mahaluk ciptaan-Nya. Cik bib tk mintak lahir jd cik bib dan dibenci org. Klu cik bib tu tahu dia akan dibenci org, sya jamin awal2 dia tk nk jd cik bib. besyukurlah Allah jdikan kita yg bg komen ni manusia yg ada akal. klu Allah jadikan kita cik bib apa kita rasa? so jgn lah terasa terhina dgn perkataan tu. sorylh klu slah…

    0

    0
  109. Shaun786 says:

    nk mencelah bleh?? Rasanye ade sebab dia buat macam tuh…. dalam cter tuh watak zizan ngan mmbr dia tuh sbg sorang mat rempit yang dah tersimpang jauh daripada ajaran agama… orang yg dah tersesat nih bukan kate baju Death Note, baju2 band yang ade gamba syaitan terang2pown dorg selamba je bawak masuk masjid….

    pasal mengucap tak abih tuh kan dia tengah dalam keadaan panik, orang yang dalam keadaan panik nih xsedar ape yg dia ucapkan/lakukan kadang2 tuh… so kan nmpk lagi natural cenggitu, kang kalau buat yg nk logik sgt korg kate lakonan kayu lak.

    pasal azan tuh aku rasa xde masalah… mamat tu azan tepi telinga zizan sebab nk halau syaitan yang menggoda dia drpd melakukan maksiat… so aku x nmpk plak ade unsur hinaan, lagipon bukan ke salah satu cara kalau nak halau hantu/jin/syaitan orang memang Azan….

    Sory laa panjang lebar sket celoteh, tapi tolong laa jangan terlalu bersikap negative… korang kate korang Islamik sangat tapi kenapa korg suke buat andaian yang terburu2?? Andaian itu merupakan permulaan kepada fitnah…. Cube korang fikirkan dulu kenapa sesuatu filem itu dibuat sebegitu, ape motif dia buat camtuh? jangan laa main sergah jaaa… GUNAKANLAH AKAL YANG ALLAH BERI KAT KORANG!! Bukan nk sokong orang hina agama tp nk wujudkan sikap CRITICAL THINKING kat sini.

    Kalau karya luar negara yang terang2 maksiat, sembah syaitan, tahyul korang bleh plak terima bulat2… tapi kalau karya Malaysia ada je kesalahan yang nak dicari, yg xdepon dia ada2kan….. TOLONGLAH MALAYSIA ESPECIALLY MELAYU!!! NEGARA JE MERDEKA TAPI MINDA MASIH DIJAJAH!!!!!!!!

    0

    0
    • john labu says:

      Gua setuju ngan Lu bro…org kita ni cepat sgt melatah…

      0

      0
    • IZS says:

      tapi korang faham ke maksud kalimah syahadah yg zizan ucapkan tu? kan maknanya… “aku naik saksi bahawa nabi muhammad itu… syaitan… syaitan..!!!”. kalau ye pun tak sedar, bukannya bebetul tak sedar. cuma lakonan. so, jangan sampai lakonan nak nampak real hingga terpaksa gadaikan aqidah dan kesucian agama… fikirkan…

      0

      0
      • sam says:

        izs: apa lah .. cuba lah tengok adengan tu betul betul… suka lebih lebih kan cerita. blogger ni sekarang banyak buat buat dosa lah. sebelum tulis, sisat lah dulu. kalau betul takpe. kalau salah.. tanggung dosalah..

        0

        0
  110. bobo says:

    cte nh mcm gampang.jgn tgk!!!!!!!

    0

    0
  111. Nunun says:

    xrmai pgarah kt malaysia ni yg sggup kuarkan modal bt research utk filem. modal yg ada cuma lah lawak bodoh. pastu pung pang pung pang ckp org xsupport filem tempatan. Ohh pleeeeeaase.. We will only pay what worth for money ok Ahmad Idham. ada paham ka?

    0

    0
  112. s says:

    kalau orang kapir (yg jahat) hina islam org x hairan….kalau org islam yg hina islam……memang aku…x boleh..JAKIM/badan2 berkewajipan tolong pantau2 sama jalan cerita/pengarah2 yg buat filem kat malaysia ni….yg dok tengok/ketawa org mempermainkan ayat alquran/agama islam ni…dapat la saham sama

    0

    0
  113. aku says:

    aku dah tgk citer ni pada hari kedua ditayangkan.terasa frust sbb aku bawa family termasuk mak ayah aku,aku bukan kecewa sbb keluarkan duit utk mereka tp aku kecewa bila tgk citer yang aku harapkan tp indah khabar dari rupa..terasa malu pun ada gak bila isu agama dipersendakan bnyak kata2 yang tak sesuai utk budak2 menonton apatah lagi bila tgk bersama org tua.. nak buat filem boleh tapi study dulu bro..kaji kesesuaian cerita jgn main redah je…keberkatan duit untung yg ko dapat kena jaga…ni bila aku keluar duit 12 org tp ending dia mnyakitkan hati..apa pun tak guna bro.. perbaiki lagi la citer ko ni… aku bleh bagi pun 2 bintang je utk citer ni..sbb masih ada pngajaran…

    0

    0
  114. IZS says:

    paling tak boleh tahan… scene zizan mengucap tu. kalau mengucap tak lengkap tu… satu hal laa.. ini… bila mengucap ada sebut syaitan pulak. korang perasan tak? kan maknanya tu… aku naik saksi bahawa nabi muhammad itu… syaitan!!” Nauzubillahi Min Zalik… takkan scene itu tak boleh delete sebelum ditayangkan? mustahil kan?

    0

    0
  115. naily says:

    sgt setuju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  116. miesato says:

    standart org melayu skrg hanya pandai komen ja…2 hanya lah cerita,wayang,bkan reallity,plot2 dlm 2 dgan watak2 just nk sdapkn cerita…so kalau pndai sgt buat sndri lar,suma org manusia biasa…pkir2 kn la.

    0

    0
  117. misztomato says:

    pasal hina islam tu tak berani nak komen sebab tak beranilah nak tuduh orang murtad ke lari akidah ke, takut memfitnah lah pulak. masa tengok cerita ni ada juga tauladan yang saya ambil seperti:

    1) lumba haram tu banyak bawa keburukan
    2) Ingat Allah masa senang jangan masa susah je( part zizan teringat nenek dia pesan)-honestly masa ni terasa sangat
    3) jangan ingat semua orang yang bermulut manis tu baik
    4) nasi kangkang tu syirik tapi alhamdulillah Allah lebih kuat dari syaitan
    5) jangan curang. tak baik tau.. akhirnya zizan dapat balasan.
    6) yang jahat tu akan dibalas jahat.. (ayu anaiya maya so akhirnya kena balasan)
    7) jangan pandang orang luaran.selalu lihat orang macam mat rock mat rempit je dah pandang serong, maybe diorang dalam proses insaf jadi bagi dia peluang.

    hihi. pendapat saya sahaja. kadang kadang kita kena juga lihat hasil baiknya. yang buruk tu pula, jadikan tauladan . maybe pengarah tu tak perasan kot. takpelah tak tahu niat dia sebenarnya. selidik lah dulu kan. kadang kadang komen komen macam ni, pun boleh menimbulkan fitnah.

    0

    0
  118. aku says:

    memang org yang tak berpengetahuan tentang cara nak buat filem cuma pandai komen je.ko harus ingat apa tujuan filem ditayangkan selain daripada mengaut keuntungan..gunakan komen dan pandangan org yang menonton ke arah positif..ko agak filem tak bagus,perbaiki lagi walaupun ko dah untung berjuta ringgit tapi still perlu dibaiki mcm ko kata semua org manusia biasa. cuba citer kat aku apa yang tak realitinya zaman skrang nih? ko pun kena pikir juga tanpa komen pandangan org ko bleh rasa filem ko bagus ke?..pikir dulu bro sblum mnyampaikan apa2 pandangan…sori kalau ada yang kecik hati..ini apa yang aku nampak..

    0

    0
  119. ehem says:

    adoinyer pun……..
    jangan gado2……berdiskusla secara berhemah….huhu

    0

    0
  120. sensitif says:

    tu la akhir zaman…xyah kafir la…malah Islam sniri yg akan menghancur kan Islam

    0

    0
  121. kutakot says:

    kalau tengok akhir zaman ni memang kita sukakan sangat hiburan. Mengagung-agungkan artis itu yang terjadi. Kenapa sebab kita telah dikuasai oleh orang-orang yang nak menarik umat Nabi Muhammad SAW ke jalan yang dimurkai oleh ALLAH SWT. Kita tak pasti di mana juga dan apa keadaan kita di Masyhar nanti. Yang pasti hari pembalasan akan tiba. Sekarang kita xde rasa ape2 pun coz kita xnampak pun apa yang diperkatakan dalam Al-Quran. Kalau kita nampak apa yang telah dijanjikan/dikatakan oleh ALLAH SWT pasti manusia tidak akan melakukan kesilapan. Tapi kita sebagai manusia memang dijadikan oleh Allah SWT untuk menguji keimanan dan ketakwaan kita kepadaNya. Terfikir-fikir bagaimana saya di alam barzah dan masyhar nanti.

    0

    0
  122. BONCENG says:

    CERITA YANG BODOH…..X LAWAK PUN KU TENGOK….APE2 NTAH…..AKU STILL CAKAP HKLBR YANG PALING BEST…..NYESAL TENGOK…RUGI DUIT AKU….

    0

    0
  123. jay says:

    cerita ni genre lawak. Soal main2kan agama tu sepatutnya pada pandangan yg positif ialah untuk tunjuk kat orang2 islam jgn la buat mcm tu.sbb di kalangan org2 melayu kita sendiri saya percaya ada yg buat mcm tu. so filem ni sedikit sebanyak mengingatkan kita kadang2 kita pun sendiri x sedar. kalau bab pakai baju death note tu,mmg la x sesuai pakai ke surau.tapi tidak perlu fikir terlalu jauh sampaikan huruf “T” pun jadi fobia. kalau bajunya bersih tidak kotor dari najis bukankan ia sesuai untuk dibawa sembahyang? think positive. filem ni pun ada terapkan supaya “sampah masyarakat” insaf..dlm filem ni zizan bwk watak itu. message yg cuba disampaikan supaya org islam jangan la terikut2 budaya barat. sekian.

    0

    0
  124. teslamarin says:

    isu ni nak tambah jumlah penonton, semua video di you tube astro dah block. suruh tengok kat astro first. pastu kutipan rm 8 juta, kalau 1 rm= 1 dosa, a.i kau tanggonglah. untuk renungan… memang remaja sekarang tak hormat islam.. kalau kat masjid bukan tak hormat azan, masa khutbah pun masih borak kat belakang..tanda tanda kiamat makin hampir….

    0

    0
  125. nuramirah says:

    mmg betul apa yg dieorg buat tu sala. tapi kita sebagai penonton dan saudara sesama islam sepatutnya tegur dgn baik. nasihat. bukan kutuk2. kalau kutuk2 lagilah memburukkan keadaan. kan lebih baik nasihat menasihati. kita manusia tak pernah lepas dari membuat kesilapan.

    0

    0
  126. sani says:

    kenapa kita sebagai org islam tidak sensitif terhadap skrip2 yang menghina islam……saya berasa kecewa selepas menonton filem ini…bukan untung dunia sahaja yang kita cari kena ingat untung akhirat sama…sepatutnya seorg pengarah yang berpengalaman..menilai..skrip2 yang bermutu yang mementing kualiti…bukan main sapu jer…sama juga dengan pelakon tersebut…klu dah dapat skrip to..tlg nilai dulu…tgk mana yang tak patut..blh dibawa berbincang…bukan buat lawak..tak tentu pasal jer…jaga sama..adat budaya kita sebagai org islam….

    0

    0
  127. No NaMe says:

    bile tengok balik cerita tu.. kecewa.. sibuk dok mengucap gune name tuhan.. tapi pegang2 tangan berlainan jantina.. ini name nye gune name ISLAM untuk lariskan filem.. saye pon bukan lah para ulamak.. tp saye ade pegangan agama.

    0

    0
  128. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend a while learning more or working out more. Thanks for fantastic info I was searching for this info for my mission.

    0

    0