Written by Bella | June 8th, 2017

Gara-gara memuat naik foto koleksi baju raya tanpa lengan dan kelihatan berkilat ala-ala KPOP, Datuk Aliff Syukri menerima kecaman daripada netizen. Datuk Aliff berkongsi foto tersebut di akaun Instagramnya dengan kapsyen “Baju koleksi raya saya tahun ni… smart tak??”

Rata-rata netizen merasakan pakaian sebegitu tidak sesuai untuk digayakan ketika Hari Raya Aidilfitri dan mendakwa Datuk Aliff merosakkan budaya Melayu.

Berikut antara komen netizen :-


Tidak dinafikan zaman sudah moden dan pelbagai idea baru yang tercetus. Namun, tidak bermakna kita harus melupakan ataupun mengubah ciri-ciri tradisional Melayu yang selama ini sudah menjadi amalan kita. Tidak semua benda kita harus modenkan. Apa pendapat korang?

53 responses to Fesyen Baju Raya Datuk Aliff Syukri Dikecam Netizen

  1. And1 says:

    Ni dikatakan makin kaya makin bodoh..attention seekers sangat la dato ni..mula2 dia lama-lama bini pun ikut dalam iklan bodoh dia tu d tv3

    25

    0
    • Anonymous says:

      kannn…..so sad. sedih la keluarga nie. xde duit salah, ada duit jd cenggini plak dah.

      9

      0
      • Anonymous says:

        masaalahnya designer2 millenials generasi baru skrg suka benor mengubah pattern baju2 melayu hingga hilang seni melayunya. konon nak kreatif tpi sebenarnya makin pelik design baju2 melayu dan jubah skrg dikkk. please la korang…jgn mempergunakkan baju2 melayu. rosak tradisi…

        10

        0
        • Kak Salasiah says:

          Pendapat akak..mmg x patut la. Dah mcm cheongsam la pulak.
          Lengan baju cheongsam lagi panjang Dato…

          9

          0
        • Anonymous says:

          Omg.. this SO wrong in many levels. Out of the line.
          Listen, listen..listen especially new designers in the fashion industry. Baju Melayu is just like Baju Kebaya. You can’t simply change it to modernized it according to your needs. Some things better left as the way it is: not to be modified or disturbed. Just leave it!

          13

          0
        • Anonymous says:

          Yes gurlll, listen!

          5

          1
        • siti kassem says:

          bagus dato, mengembalikkan kegemilang glbt. free msia from discrimination ….

          0

          1
      • Anonymous says:

        baju raya salikin sidek paling classss. respect dgn dia sbb masih mengekalkan identiti bangsa. ni mcm nak gi gym…

        7

        0
      • Nina Hagen says:

        ya allah, selamatkan lah jari jemari aku dri unsur2 carutan…
        next gossip please…eee.

        8

        0
      • Layola says:

        terserlah kegayahan ko nyahhh

        9

        0
      • Anonymous says:

        ini menunjukkan bhw kekayaan tidak dpt membeli gaya & kelas…. sekian bye

        6

        -1
    • Bila Kak Mah Berbicara says:

      gara2 GST ke ni? baju x cukup kain…

      5

      0
    • melati says:

      hidoppp GLBT..

      1

      0
    • minah jambu suka saahara yaakop says:

      itu kan pakaian dalam nye sajaaaaa mungkin ada baju untok luar nye huh ! bodoh ini orang2 huh ! datul alif dia suka buat gimik ajeee..

      0

      0
  2. kkk says:

    euw….please lah.

    2

    0
  3. Anonymous says:

    kesian nye…bukan dia budak tahfiz ke dulu. nape la jadi mcm ni. ada isteri pon…emmm sama2 ‘naik’..kejarkan glamer. ni la contoh terbaik org yg ada didikan agama, isteri pon elok bertudung tapi dua2 ke laut. ni la panahan duit…buat buat org lupa diri.

    1

    0
  4. Ex-Amnet Forumer says:

    Lengan pun tak cantik. Tak muscular. Takde lekuk.

    2

    0
  5. Anonymous says:

    gayah sangat…

    3

    0
  6. mamijarum says:

    Rumah boleh buat berjuta tapi baju kain tk cukup nk bt lengan…..duit tk cukup ke nak beli kain…….Bodoh sombong………Dah tua gayut dok perasan muda……hehhhh

    3

    0
  7. Harambe says:

    This is so gay. Pulangkan balik 5 saat aku nara.

    7

    0
  8. Anonymous says:

    rosak..rosak. ini lah jadinya bila designer2 banyak gay2 boy yg baru nk up. kononny nk cipta kelainan..padahal buruk. pergi belajar design lagi sekali nyahhhh…

    3

    0
  9. nok gebuzzz says:

    konon nak rare la tu….tapi jadi bodoh.baju traditional kite sgt cantik dan sopan…mcm mn nak terapkan budaya kite kalau ada perosak mcm ni….makin kaya makin mengarut…iklan kat tv semua low class..malu la……..

    1

    0
  10. hotterthan you says:

    dia ni kenapa? kau tau tak aku sbnarnya dah dpt agak dia ni ada masalah since kat insta dia buat perangai. Nak nak time dia layan kucing dia Dodi. Orang nak bela kucing mahal, dia pun nak. Tp bab jaga failed! Tarik mcm anjing, kau ni patut kena counselling tau dato. Letih netizen tgk gelagat kau yg dahagakan “famous” tu.

    9

    0
  11. Anonymous says:

    euww! pass me the bucket..
    nowww!

    4

    0
  12. Anonymous says:

    AUW!!!!!

    2

    0
  13. Anonymous says:

    bitch…take several seats. next???

    1

    0
  14. Anonymous says:

    jgn melacurkan baju2 melayu pleaseeee…..

    7

    1
  15. tapooo says:

    besfren Nursanjat..

    1

    0
  16. Anonymous says:

    kegayahan nya semakin menjadi-jadi.

    2

    0
  17. Anonymous says:

    TERLAJAK …GAYAH!!!

    4

    0
  18. meleis says:

    ni kalau dtg beraya rumah aku pakai cam ni aku tutup pintu

    4

    0
  19. tina fazlita says:

    alifah shukriyah……………..tobatlah..penat aku tengok hang..baju macam tarzan lak!!! duit banyak but no taste or class………….

    0

    0
  20. anti sotong says:

    Aliff mat sotong ni aku sarankan kau pakai skirt tennis aje la aliff..atas pakai bra aje,.sumbat la bola tennis dlm tu..mmg itu kehendak kau kan, nak menyotong..

    1

    0
  21. vvbbnn says:

    dah kenapa la jantan lembik ni..
    makin hari makin jahanam..

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Pakai kain irham je la senang
    Dah nak tayang sgt
    # remaja purba

    0

    0
  23. Anonymous says:

    ni laaa akibat nyer dato kawan dgn pondan sajat… elak laa org2 yg kuat membodek nii… baju tradisional lalaki melayu xde rupa lelaki sejati dah.. jadi design huru hara…

    0

    0
  24. Anonymous says:

    dherbs dah tak laku ke samapi nak publisiti camni

    0

    0
  25. setiausaha says:

    Dato., ada jual x, berape spsg, aku pompuan, rasa nye kena gak kalau aku pakai padankn dgn skirt pendek smpi lutut,..pakai kasut tumit tinggi..3 inci, masa keja nnti balik pej…terkedu boss aku tgok, nnti.

    0

    0
  26. anon says:

    ni lagi sorang
    tak habis2
    dah dah lah tu tunjuk benda2 yg membuat orang ktuk

    1

    0
  27. anon says:

    Baju mcm tu nak dibuat baju raya?? Kemana perginya otak mamat gedik ni?? Dia ni mmg attention seeker. Org dah naik meluat. Lagi satu, kalau pakai baju, pakailah ikut saiz ko, ni mcm pakai baju anak dia, sendat gile..

    0

    0
  28. Anonymous says:

    Kalau nak beraya dengan baju sleeveless bapak aku tanya “otak kamu tinggei kat dimana’. Lagi satu Klu lelaki nak bergaya dg pesyen sleeveless, body kna ada 6 pack mcm Sylvester Stallone

    1

    0
  29. Anonymous says:

    Still ok kot masih menutup aurat…

    0

    0
  30. sentap says:

    dia ni attention seeker..saja nk cari pahal bln2 puasa bg netizen kutuk..pastu suka menunjuk2 kemewahan konon sebagai sumber inspirasi pd org lain..yg kaki2 bodek dok mengomen yg suci murni…hahaha

    1

    0

Leave a Comment

Optional