Written by Bella | April 4th, 2016

Sudah bahagia dengan kehidupan beliau sekarang, Fasha Sandha juga memberitahu beliau sudah mendapat hak penjagaan penuh terhadap anak-anaknya. Bekas, suaminya Jejai masih boleh melawat Putra Rayfal dan Putri Raysha Jemyma pada bila-bila masa sahaja.

Namun, buat masa ini Jejai belum mendapat keizinan untuk membawa anak-anaknya bermalam bersamanya.

Sudah menegaskan tidak mahu merujuk semula bersama Jejai, Fasha akui mereka masih berhubungan melalui telefon tetapi beliau menganggap ia tidak lebih daripada urusan berkaitan anak-anak.

Kami berpisah bukan kerana kehendak masing-masing tetapi kerana keadaan. Jadi selepas berpisah, hidup saya kini lebih tenang.

Dia juga ada telefon tapi saya anggap itu lebih kepada atas urusan untuk anak-anak. Jadi bila dia beri ucapan hari lahir kepada saya, saya tak anggap apa-apa cuma mungkin sebagai penghargaan kepada saya sebagai ibu kepada anak-anaknya.

Selepas berpisah, pintu rezeki Fasha dan anak-anak terbuka lebih luas. Fasha kini sangat sibuk dengan pelbagai tawaran yang diberikan kepada beliau.

Itulah yang dikatakan rezeki anak-anak, mungkin apa yang berlaku antara Fasha dan Jejai ada hikmahnya buat mereka.

Sumber Berita : Media Hiburan

 

41 responses to Fasha Sandha Dapat Hak Penjagaan Anak Sepenuhnya

  1. minah jambu terlajak habis says:

    syukur pes jugak

    0

    0
    • misskepow says:

      kesian kan bila cerai bkn atas kerelaan hati. org2 yg terlibat krn meruntuhkan masjid, ada bahagian masing2 di akhirat. just saying

      0

      0
      • min says:

        fasha sendat ni pun home wrecker…hahaha..

        0

        0
        • Anonymous says:

          KAN..bla dh kna macam nie..ye ye beria kata org kacau rumahtangga dia.konon dia plg kesian..die hard fan dh kte gitu emmm..cuma sgt kesian kt anak2 dia.parent nk tunjuk ego msg2 jd lh gni

          0

          0
        • Anonymous says:

          homewrecker is a myth. kalau si jejai tak bukak pintu masakan pula si fasha boleh masuk. jejai ni pun tak reti jaga hati dia masa dengan nora.

          0

          0
        • Anonymous says:

          sbb fasha sendat ni dh goda jejai habis habisan…sbb tu jejai dh kelabu mata…tu yg sanggup ceraikan nora yg tgh mengandung utk bersama fasha sendat. hahahaha

          0

          0
        • kaknabcheroktokkun says:

          Sebenarnya, jejai tak mau pun kat nora. Kesianla laki dah tak mau …baik undur diri..jangan terhegeh2 dengan orang yang tak sudi. Lepas cerai dengan nora, jejai tak terhegeh2 pun nak kembali dengan nora. Tetapi tidak dengan fasha..sebab dia sayang. Itu bezanya. Semoga laki kita sayang kita bukan sebab ikatan perkahwinan sahaja. Kesian jadi perempuan yang tak disayangi ni. Mak jejai pun nampak mcm sejenis makhluk yang pandai manipulate…dalam kelembutan. Orang cenggini lagi bahaya daripada perempuan mulut becok.

          0

          0
      • Anonymous says:

        ya…..moga allah membalasnya dengan adil….selalunya family ibu bapa la yang selalu menjadi perosak rumahtangga ank mnantu sndiri…

        0

        0
  2. Fido Dido says:

    Cantik, tp skrg tgk walaupun muka senyum tp macam nmpk sedih. Semoga baik2 ye Fasha…

    0

    0
    • Ikhlas says:

      Lepas cerai jadi makin cantik yg cantik yg amat!!!!
      Ya Allah cantik sgt fashaaaa.
      Harap fasha akan bertemu dgn jodoh yg lebih baik!

      0

      0
      • Anonymous says:

        kalau jewjai xnak nora, dipakse kawin, nape nora beranak jugak???

        kikikikikikikiki

        0

        0
  3. minah jambu terlajak habis says:

    syukur fasha dapat hak penjagaan anak sepenuh Nye…berusaha dn berdikari sendiri untok anak2…lov u fasha sandhaaa…

    0

    0
    • min says:

      mmg lah dia dpt sepenuhnya…..sbb anak2 dia kecik lg…xpayah nk mention 1 dunia ko dpt…dh mmg tertakluk budak bwk 7 tahun mak yg jaga..pffftttt~nk tunjuk sgt ko yg hebat…tggu lah jejai kawin lg, berpindah hak lah lpas tu…meroyan 1 dunia ko berpisah anak..hahahaha

      0

      0
  4. Clever Girl Pulau Besar says:

    Abang nara seminggu brape kali nk kluar citer dia ni? Busan laa

    0

    0
  5. nok gebuzzz says:

    mmg confirm la bekas mertua dia punya hal,sbb fasha ckp pasal keadaan yg memaksa mereka berpisah…phm la maksud fasha tu,jaga anak n hidup solo lagi bagus dari duduk ngan jantan yg x mempertahan bini dia…esok lusa ada la jodoh yg baik utk fasha.

    0

    0
    • min says:

      sbb perangai diri sendiri yg busuk hati jg yg memaksa fasha sendat ni minta cerai..
      org lain bertahun2 bleh bertahan dgn perangai mak mertua..ok je…

      dia ni baru bape kerat tahun xbleh tahan….nmpk sgt fasha sendat ni yg bermasalah…hahahaha

      0

      0
      • cikyah says:

        yg ko ni sakit ati sgt ngan si fasha ni dh kenapa? geng ND erk? Dh dia nk cerai, biar la. dia rs lbh bahagia jd ibu tunggal. if trs kan perkahwinan ni, jd sakit ati..buat apa. dr hari2 gdh psl org luar, baik la angkt kaki. hrp fasha x jd gundik mcm org tu

        0

        0
        • superwomen kononnnnnn says:

          dulu, peduli apa dengan restu mentua, nak jugak kahwin, ikut hati
          sekarang lepas mengada ngada minta cerai, tak habis habis menyalahkan orang
          kenapa hati tak kuat memberontak mempertahankan rumahtangga macam masa dapat kawin cinta agung dulu??

          u are soooooo dramaaaaaaa!!

          0

          0
    • Biskut says:

      Btul tu…kdg mertua ni suka sgt sebok psal hal rumahtangga anak. anak dh kawen pun suka nk masuk cmpur. last2 rumahtangga anak berantakan. tak slh nk nasihat anak2 kalau ada yg tak berkenan tp jgn la smpai nk hasut anak buat ini itu. anak2 dh bsr, pndai2 dorg la nk atur idup dorg mcm mana.

      cth mak mertua aku…masa aku lahirkan baby first dulu, mcm2 la tips jg anak dia bg. masalahnya ada tips2 tu yg tak sesuai d guna pakai dh cth sperti bg baby mkn sblm umo 6 bln. n jd masalah juga bila org tua ni mmg memaksa giler slagi tak ikut ckp dia. kt dh bgtau apa nasihat doc, ada2 jer jwpn dia. bila dia tak dpt nk paksa aku…dia pg sound plak kat husband aku. husband aku ni plak jenis yg tak reti lwn ckp mak. main ikut jer. last2 kite laki bini yg gaduh.

      mak2 mertua yg ade dlm BN ni, pls la k….blaja la terima pndapat anak n menantu ko & jgn sebok sgt hal rumahtangga anak

      0

      0
    • Anonymous says:

      wallahualam salah sapa. tp yang pasti cara dia ckp ni mmg nak bgtau orang salah in laws dia yg buat dia cerai, which for me tak baik dia buat mcm tu. mcm saja nak suruh orang anggap tak baik dengan family jejai. dah dah la tu fasha.

      0

      0
  6. Anonymous says:

    takpa la fasha.. aku tau hang kuat. nak wat cmna ipaq duai tak suka. dari sakit hati makan hati, baikla kita blah.

    0

    0
  7. bercakap benar says:

    nasi dah jadi bubur.. patutnya fsha pikir dr awal lg sblm kawin dgn jejai. dr awal lg fil mmg x suka tp terhegeh nk jugak.. so x leh salahkan sape2 la.. restu org tua penting baru bahagia dunia akhirat

    0

    0
  8. Timberlake says:

    Pasah, kalo Jejai tu jenis ikut cakap mak dia, dia tak kawen ngan kau dari mula. Masa tu memang tiada restu pon. Bapak dia je yang datang saksi masa ko nikah di hotel kan? The thing is peel molot longkang dan kekampungan yang buat dia fed up. Henti la hidup dalam penafian. Lagipun itu la balasan meruntuhkan masjid orang.

    0

    0
  9. orgtua says:

    Fasha, bagi anak makan Appeton ye.

    0

    0
  10. cikyah says:

    bila dah menjanda ni, hope fasha pndai jg maruah diri. jgn lah berubah penampilan semata2 nk title janda hot. biar pakai sopan2 cm skang ni pn x pe. x yah nk seksi meksi sgt.

    yg pntg, jgn rendahkan martabat ibu tunggal duk ikut jantan pi sana sini. fasha dh byk berubah sejak kawen and hope kekalkan and menjadi seorg yg lbh baik

    0

    0
  11. melati says:

    aminnnn , jaga lah anak tu..seadanya untuk peneman di hari tua….jgn ikut cam Neelofa & Adik nya saya percaya mereka takan berkahwin sebab mrerka tunggu org2 cam David Beckham masuk meminang..!! lg 30 tahun saya jamin Neelofa & adik nya akan meroyan camgini ..Aku Kaya , aku ada RM50 juta……….hahahahahahahaaaahhahaaaaaa..

    0

    0
  12. amikk kauu says:

    klu betul ko bahagia dgn jejai patutnye ko xyah pikir pun pasal nora kemetot n fil ko tu .. abaikan je diorang .. nmpk sgt ko n jejai ni mmg masalah.. haha ..

    0

    0
  13. sara says:

    cerita sama…. cuma ayat jer tukar… dah seminggu dah… haihhhhhh….

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Sebab busuk hati dan tak boleh terima kenyataan IL baik dengan x daughter IL so makan hati lah. Pedengki, busuk hati, budget bail ehhhh damp hypocrite. Dulu kau robohkan masjid ND. ND is not gundek ok. Si sendat kampong mali, you deserved what you had done. Dont give stupid statement ler. ..Yeayyyyyy…..

    0

    0
    • Anonymous says:

      tak pe lah. yang penting fasha lagi cun daripada ND yang cantik di insta aje. Kat luar nape aku tengok tak gebu macam kat instaaaaaaaaa. Lengan pun gelap.

      0

      0
  15. Karma says:

    harap fasha dapat bertemu jodoh yang lebih baik. semoga dapat keluarga mentua yang jauh lebih baik, lebih menyayangi fasha mcm anak sendiri.

    0

    0
  16. ku says:

    Maaf kata..
    Seandainya perkahwinan tiada restu ibubapa ke2 belah pihak inilah jadinya…walaupun salah 1 pihak yg tdak merestuinya.
    Bukan kpd fasha shja..tetapi bnyak lgi contoh. Sampai bila org tua tdk mahu merestuinya. buruk baik,..anak atau cucu tetap ada pertalian darah yg mngalir dlm keluarga. Bnyk ajaran agama mengatakn ank2 bila sudah berumahtangga ibubapa jgn masuk cmpur dlm hal keluarga ank2,..melainkn jika hal2 yg trtentu shja.
    Sudh jelas dikatakn jgnlh sesiapa pun mnganggu gugat rumhtgga org lain, suatu hari kelak ianya akn berbalik kpd kita juga,..wlau tdak kpd kita sndri,..mngkin kpd ank, cucu, saudara mara. Memang dlm islam tiada hukum karma…tetapi kita bolh ambil ikhtibar bljar drpd pngalaman org lain.
    Tdak dinafikn juga, jika sudah berkali2 berumhtgga, kita tdak akn betah hidup sndri,..pasti keinginan utk mncari pasangan sntiasa ada…sekli pun bukn krna wang rggit atau pun batin. Teman utk berbual dan teman sakit pening ada tempat utk mngadu nasib.
    Ingatan pada Allah adalah utama dan ke2nya adalah keluarga…ibubapalah tempat yg paling selamat utk kita mngadu domba.
    Yang utama muhasabah diri, jgn diingat perkara yg lepas,..minta maaf kpd mereka yg pernah anda sakiti sama ada yg tersembunyi atau pun yg nyata. itulah yg sebaiknya.
    Hati akan tenang.

    0

    0
    • Anonymous says:

      ya..selalunya mmg faktor ibu bapalh yang sllu menjadi punca ank mnntu cerai berai..dorang tungang tbalik smbayang tpi dlam masa yg sma bdoa mrntuhkn msjid allah…dorang tk pkir pn jdoh ptemuan dtgn tuhan….

      0

      0
  17. lily says:

    stay strong, fasha :)

    0

    0
  18. azie says:

    Random

    -Setiap pasangan ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.
    -Baik buruk pasangan kita masih ada ruang untuk diperbetulkan jika diberi peluang.
    -Perkahwinan memang suatu proses pembelajaran yang sentiasa berkembang
    -Tetapi jika kita beri ruang pada pihak luar mencampuri urusan hal dalaman rumah tangga maka disitu konflik besar akan timbul satu persatu jika tidak ditangani segera.

    berkata hanya dari pengalaman ~

    0

    0
  19. Sotong kering says:

    Cèpat nah bahagia dgn kehidupan….ni lah manusia bile kawin kerana harta semate2. Agak2 perhubungan die dgn keluarga jejai rapat seperti nd dgn keluarga jejai tak??

    0

    0
  20. lola says:

    bagi aku restu ibu bapa mmg penting sbb kalau xrestu sepanjang idup rasa xtenang rsa mak mentua benci kite.. tp ade jugak kes kwn aku..kawen ikut pilihan keluarga tp last2 kena tinggai ms pregnant siap tinggalkan hutang piutang kepada kwn aku ni..
    so dekat sini.. mak ayah jgn la sibuk2 sgt hal kawen anak2. xsemestinya yg kite suka tu akan bahagiakan anak kite.

    0

    0
  21. coklat says:

    To Biskut

    Sama la macam kes aku..lepas bersalin anak first, aku berpantang kat rumah mak mertua..tak habis-habis nak tidorkan anak aku dalam buai..katanya senang nak jaga…aku plak taknak.sebab paling utama ialah sebab aku fikir safety..dan aku pernah baca pasal gegaran otak yang berlaku kalau guna buai..sebab kedua aku memang taknak ajar anak aku buai..cam biasalah dia sindir-sindir..katanya anak dia ramai ok je guna buai selama ni..memang banyak lagi la kalau nak ikut air mata aku ni gugur sebab kerenah mak mertua…tapi aku banyak pendam dan nangis sorang-sorang…

    Itu belum lagi kisah nak campur urusan beli perabot rumah, urusan bayar taska anak mahal…padahal duit aku…bukan duit husband aku…entahlah….

    Itulah kehidupan…aku berharap dan berdoa satu hari nanti bila aku jadi mak mertua, aku akan jadi mak mertua yang disenangi menantu…yang tak masuk campur urusan rumahtangga anak menantu…semoga mak mertua aku pun akan berubah satu hari nanti…amin…

    0

    0
    • Biskut says:

      coklat…psal tdo kan anak dlm buaian tu pun jd slh satu isu dulu. gitu juga la jwb mertua aku bila aku kata baby blom cukup bsr lagi nk d tido kan dlm buaian. byg kan la baby br jer sebulan 2. masa tu mmg baby aku ni ada masalah ckit nk tdo. cuma akan tdo kalo d pegang n letak kat atas dada. smpai kdg tak smpat nk mndi n mkn. mertua aku ckp, kalo tak guna buaian baby tak tdo lama, mcm mana nk buat kerja d rmh nnti? tiap hr dia bebel bnda yg sama. aku buat bodo jer. tp bila masuk ke bilik, gugur air mata aku. ye la, dh la kite br lahirkan anak first…tgh berpantang pula. masa tu la aku rindu sgt2 kat mak aku sbb mak aku bukan jenis memaksa. kalau kita bgtau apa nasihat doc, dia akan jwb…oh mcm tu, mak tak tau. kalo mertua aku plak mmg dia akan tepis jer apa yg kite ckp. kalo dia pndai sgt knapa tak jd doctor dulu kan.

      skrg baby aku punya la sng nk tdo sndiri. kdg tu smpai aku plak yg tertunggu2 bila lagi dia nk bgn. tak perlu buaian pun. tak sia2 dulu aku berpikir, biar la aku susah skrg. apa slh aku manjakan ckit baby aku.

      aku pun doa moga d kemudian hari bila giliran aku jd mertua aku akan berikan kebebasan utk anak2 bentuk rumahtangga mereka sendiri. kita jd advisor jer tp jgn smpai kt nk anak ikut cara kt. amennn…

      0

      0