Written by Bella | February 3rd, 2016

Sejak Erin Malek memuat naik beberapa foto beliau berhijab di akaun Instagram, cetus persoalan dikalangan pengikutnya adakah benar Erin kini sudah menutup aurat.

Tidak mahu ia terus menjadi tanda tanya, Erin mengesahkan beliau kini sudah berhijab sepenuhnya. Jelas Erin, beliau sudah lama menyimpan hasrat untuk menjadi seorang muslimah dan akhirnya ia terlaksana pada bulan Januari lepas.

Malah, keputusan beliau untuk berhijrah juga mendapat sokongan daripada suami tercinta  Farriz Fauzy.

Nak pakai tudung sudah lama rasanya, kadang-kadang di rumah pernah juga bertanyakan kepada adik saya, mengenai tudung ini kerana ialah saya takut tidak bersedia. Alhamdulillah kini saya sudah pun bertudung.

Suami saya gembira dengan perubahan ini, kerana katanya kurang sedikit dosa yang perlu ditanggungnya kelak.

Alhamdulillah, semoga perubahan Erin ini kekal sehingga akhir hayat. InshaAllah.

Sumber Berita: Rotikaya

41 responses to Erin Malek Sahkan Sudah Berhijab Sepenuhnya

  1. luqlu says:

    Alhamdulillah…
    but u kalau make up nipis or natural lg comey!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      bagus lah..harap perangai hodoh menyombong kat luar tu buang la. nyampah tengok ko.

      0

      0
      • ahkak tak ustazah says:

        zaman sekarang asal bertudung je makeup kena tebal, satu pakej contact lense color n bulu mate pelsu.tetek yang comel pun nak show off. so motif bertudung hanya tutup rambut .sekian

        0

        0
        • dilwale kadawalek! says:

          Bulu mata pelesu, kening dilukis dengan crayon sampai separuh batang tu habis, contact lens besar dan warna warni acah2 barbie doll, eyeliner sampai separuh botol habis, lipstick kena merah makngah. Tu ciri-ciri hijabista/hijabstuuur yang kita boleh lihat. MELUAT.

          Konon hot? Mekap neutral sudahlah. Perempuan akan nampak cantik manis jugak.

          0

          0
        • Anonymous says:

          kening tu cabut kiah. haram tak????

          0

          0
      • Haiyaaa says:

        Hang bengang sgt pi la buat aduan peminat teraniaya..dok melalak kat sini hang ingat erin malek banyak masa macam hang nak scroll and baca komen-komen yang menjatuhkan dia. Tak puas hati cakap depan-depan brader..cakap belakang-belakang tu namanya….

        Pengecut.

        0

        0
        • Anonymous says:

          cukup la..dah byk hijabster. naik muak akak babe. make up mcm nk ke disco.

          0

          0
        • PAPE SAHAJA says:

          hhhoooooverrrrnnya kau ni … mgkin hang eri malek .. kikiki
          retis kalau org da bcerita pasal dia .. opkos dia akn scroll komen2 ..
          untuk tengok kata2 pujian dari peminat … heh

          0

          0
      • Plastik sangat! says:

        Aku rasa mostly komen negative sebab masing2 da penat dgn lakonan artis skrg yg sgtlah plastik. Mula2 berhijab tudung labuh hitam announced dekat 1 malaysia yg dia da berhijab. Nangis2 dpn wartawan la apelah. Lama2 tetek makin terjojol tiba2 jual tudung tiba2 pakaian makin ketat sendat. So orang dah taknak tertipu

        Contoh : Nealofa, hanis zalikha, syatilla melvin

        Mana tudung labuh & baju jubah longgar korang masa dulu2 announce yg korang da bertudung?

        0

        0
  2. pemerhati says:

    Alhamdulillah, tapi maaf banyak2 ye. sebab:
    1. kita kena faham apa maksud sebenar tutup aurat. maaf, ini masih lagi belum boleh dikira sebagai menutup aurat. kita boleh katakan sudah berhijab. contoh yang tutup aurat – diana amir., irma hasmie, dll.
    2. bagus kalau dah bertudung. mungkin lepas ni slow2 akan betul2 tutup aurat.

    0

    0
    • dilwale kadawalek! says:

      Macam kelakar pulak suami dia kata camtu. Sebab dulu suaminya pernah bawa dia pergi club malam, tersebar gambar dia pakai tight dress minum wain.

      0

      0
      • Dilwale la sangat says:

        Nama pun DULU…Pe yang kelakarnya? Manusia boleh berubah..x tau la if ko memang da confirm masuk syurga..belagak macam ko x pernah buat dosa pulak..

        0

        0
  3. ena says:

    antara artis yg sangatttt manis bila bertudung…lg 1 suka ngn die ni..serba sederhana..

    0

    0
  4. Suka!! says:

    Alhamdulillah..cantik. Tk apa..slow2 berubah..tk perlu berubah secara drastik terus nak tutup pakai purdah semua nanti boleh jadi tak istiqamah pula..besok-besok bila tengok orang pakai tudung elok tutup lengan, tutup dada..automatik akan ada rasa malu sendiri dan terasa hendak buat benda yang sama..InsyaAllah..yang penting EM istiqamah bertudung..semua bermula dengan merangkak dulu..baca buku pun start dari abc..Dah ada usaha ke arah tu pun dah cukup bagus..selebihnya Allah yang tentukan..

    0

    0
  5. Spice Girl says:

    Alhamdulillah

    0

    0
  6. gigi emas says:

    Pakai Tudung adalah ajaran agama Kristian dan dalam Bible terang2 menyuruh umatnya pakai tudung. Tetapi dalam quran langsung tidak ada pun menyuruh umat islam tutup kepala……Jika tiada dalam quran maka itu adalah kehendak dan perintah allah….sunnah hanya dikumpulkan antara 200 – 300 tahun selpeas wafat nabi muhammad…..kenapa sebelum tu tak pula disuruh pakai tudung……ya lagi satu martabatkaan bahasa malaysia “TUDUNG” bukan “HIJAB” iaitu bahasa ARAB…

    Sesat lagi umat Islam

    0

    0
    • Ko islam ke bukan? says:

      Dua kali aku baca statement ko..aku pening dan aku nak judge melalui cara penulisan ko.
      Dalam al Quran suruh tutup aurat. Rambut tu aurat. Betul jgk orang kata lebih baik lurus bendul daripada banyak sangat ilmu sampai memandai-mandai. Aku malas la nak jadi pro hadis copy and paste internet ni..ko kena baca balik alquran..dok sibuk fahamkan bible. Alquran tu tak nak pula fahamkan siap putarbelitkan lagi. Tak kisahlah tudung ke hijab ke, tudung saji sekalipun..apa pun gelaran asal benda tu buat ko tutup aurat dah ler.

      Aku confused gak sebenarnya statemant ko ni original ke kau copy and paste somewhere and kata orang tu sesat? Aku cuba bersangka baik je lah. Harap-harap bukan original daripada ko.

      0

      0
    • Anonymous says:

      Hai gigi emas boleh explain tak apa yang you cakap panjang2 ni

      0

      0
    • anon says:

      Memang tak suruh pakai “tudung”, suruh tutup aurat je

      0

      0
    • Confused girl says:

      Aku confused sebenarnya siapa yang sesat ni? “Jika tiada dalam al quran maka itu adalah kehendak dan perintah Allah”?Apa ni? Aku terlepas sesuatu ke? Ke kau typo gigi emas? Ustaz dan ustazah bertauliah berdaftar dengan BN tolong explain..

      Ada kenyataan mengatakan..lurus bendul itu adalah lebih baik daripada banyak sangat ilmu sampai memandai-mandai. Wallahualam.

      0

      0
    • kaklongkeypohchiiii says:

      ilusi lah

      0

      0
    • pungkoq comel says:

      ni tanda2 akhir zaman. manusia brrcakap tentang benda2 yg dia sendiri x tahu. oke lu pikior le seniri

      0

      0
    • Anonymous says:

      Chop..ak prasan this is not the 1st time gigi emas bg komen vangang mcm ni. Dan ramai dh bg komen utk betulkn otak ko..tp still ko masih jahil..

      0

      0
    • pening says:

      kalau kau wanita islam mcm mana pakaian kau masa bersolat? kau solat dgn rambut terdedah ke? ajaran islam wajib tutup aurat. aurat wanita islam adalah sama ketika sedang bersolat. seluru h tubuh kecuali muka & tapak tangan.

      alquran pun tak beritahu cara2 bersolat. maka hadis nabi terangkn bagaimana cara solat perlu dilaksanakan. so kalau kau tak percaya hadis mcm mana cara kau solat. mencangkung, melompat @ bagaimana ikut tasfiran individu ikut sesedap rasa sendiri? kalau dah jahil jgn berbangga beritahu org kita ni jahil

      0

      0
  7. Lolololololololololol says:

    Hngpa tkleh teguq cara baik ka . LOL sangat baca komen yg tak membina ni..aku perhati je daripada komen-komen yang tak membina ada kat sini, aku boleh simpulkan bahawa ini bukan masalah melayu menghina sesama melayu…ni masalah ISLAM menghina sesama ISLAM. Orang tu nak berubah bagilah sokongan padu..sebab perangai extremist korang ni la..boleh buat orang memberontak buka balik tudung+ sakit mental sebab tertekan.. Kalut cari salah orang tu.. mekap dia pun jadi isu..hngpa buka seluaq hngpa tgk dalam tu perfect ke tak perfect. Ok bai.

    0

    0
    • Lara says:

      perangai umat melayu dulu, kini dan selamanya. bukan nak bagi semangat, tapi ada jer nak condemn. kan… buatnya depa ni buka balik tudung and sosial macam dulu, haaa hambek la yang duk mengata ni, tak dosa ker buat orang putus semangat macam tu?

      0

      0
    • Anonymous says:

      nothing new. zzzzz.

      0

      0
  8. tudung says:

    artisss…mcm ni je la btudung dia…hmm..rosak!

    0

    0
  9. Anonymous says:

    kematian itu pasti

    0

    0
  10. kaklongkeypohchiiii says:

    puji lah orang yang ada usaha nk berubah bukan caci… makin dipuji makin suka.. makin dicaci makan down rasanya… apa pun alhamdulillah bertudung

    0

    0
  11. cik green says:

    la….mmg la islam x kata bertudung tapi menutup aurat. rambut itu salah satu aurat. hendaklah menutup hingga menutup dada sekali. Tudung tu salah satu cara menutup aurat. tapi kalo nk pakai tudung salji ke , baldi ke, plastik sampah ke apa ke pun boleh asalkan memenuhi syarat yang ditetapkan..tutup rambut dan dada. tapi soalnye nk ke gayakan tudung salji, baldi or plastik sampah tu. Bertudung x semestinya menutup aurat tapi yang menutup aurat semestinya bertudung. Kristian itu agama juga. Agama terdahulu diturunkan sebelum islam, tetapi hanya tertentu pada bangsa dan masa pada ketika itu. Islam agama penyudah, pelengkap, agama sepanjang zaman. Memangla ada suruhan dalam kitab injil (kitab asal) yang serupa di dalam Al-Quran. (Kitab injil sekarang byk tokok tambah, byk nafsu si penulis,x original, hihi)

    0

    0
  12. jeni says:

    Alhamdullilah, hidyaah tak kira umur. Adik2 dulu dah menutup aurat. Kak dah mula. Mak insyaallah bakal menyusul. Famili diorang cam happy je. Saya suke tengok.

    0

    0
  13. anon says:

    Bila bertudung nampak matang, hb dia baby face d

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Nk buat iklan berunsur nasihat ckit. Kepada kaum wanita..kalu beli produk kecantikkn utk muka, tiba2 kulit mengelupas n tumbuh jerwat, rs kering..pls lh berhenti serta merta ya. Tolg jgn tnya soalan budu spt perlu ke sy contd sbb dh beli mahal tkut mmbazir or sbb fkir lps tu kulit akn cantik lps fasa mengelupas n jerwat tu semua keluar. Theres no such thing..bnde yg kt pkai ptutnya gentle for the face. Pemakaian kali pertama ptutnya kulit xkn rs kering, mengelupas dan sbgainya. Fyi produk2 tempatan mostly rebranding aja ni..dorg mn ad buat research pn. Pling kurang, belilah produk dkt farmasi mcm watson dan guardian, jenama2 international yg lebih selamat. Jgn kata x sokong produk tempatan ke ap ya..but this is a fakta. Fyi produk tempatan yg ad buat research cuma stu je..xnk bgtaw kat cni sbb nnti kta ak jual pulak. Clue nya adlah produk berasaskn gamat..dia kluar mcm2 produk yg dipercayai dn terkenal, kajian drpd seorg professor. Ad iklan jg kat tv.
    Ak nk bgtaw ni psal ak pelik..still lg ad org kena tipu dgn produk2 tempatan yg mmbahayakn ksihatan, malah menerukkan lg keadaan muka. Tolg lh jd pengguna yg bijak ckit..rsnya kkm byk kali dh spread the message to public..tp mseh rmai yg kurg ilmu.

    0

    0
  15. klon ct says:

    aku tak sabar nak tgk sazzy falak berubah.. dh lama aku tunggu..terlalu seksi bg aku..laki bini sama naik..

    0

    0
  16. Anonymous says:

    cantik dia ni…
    tapi betul ke dia sombong kat luar?

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Penat2 taip kat bn ni. Tp ad je x kuar.

    0

    0
  18. manja dhia says:

    Khas utk ‘gigi emas’.. Dlm Islam suruh tutup aurat bukan pakai tudung mcm ajaran kristian yg awak cakap tu.. kalau tudung, silap2 fahaman boleh jadi tudung saji, tudung periuk dll tudung lagi.. ok bai..

    0

    0
  19. Kak Yong says:

    Alhamdulillah..harap niat dia betul untuk jadi lebih baik. tp kena ingat, menutup aurat bkn cuma pakai tudung je. and jangan pakai tudung semata2 nak jual tudung brand sendiri plak lepas nih..

    0

    0