Written by AbangNara | May 26th, 2011

ending mantera anjasmoro

Abang Nara tadi beria benar menunggu episod terakhir drama seram Mantera Anjasmoro. Nak tahu jugak macam mana kekalahan Kak Ramona di tangan Ustaz Kalam. Tapi ending drama ini memang sangat-sangat boleh menyesatkan penonton apabila akhirnya syaitan yang menang. Apa motif ending sebegini rupa?

Mana boleh ending yang menunjukkan bahawa Ustaz Kalam pun seolah-olah tak mampu berbuat apa-apa untuk menghentikan kejahatan Kak Ramona (syaitan). Ini nampak sangat sesat lagi menyesatkan. Harap pihak TV3 lebih sensitif dengan isu sebegini. Jangan sekadar tangkap muat untuk buat ending sehingga mengelirukan orang ramai.

Kepada penulis skrip, pengarah dan penerbit drama Anjasmoro, Abang Nara harapkan korang lebih prihatin apabila membuat cerita yang berkaitan dengan Islam. Serious Abang Nara tengah bengang sebab ending sangat-sangat tak logik dan menampakkan kelemahan pihak yang benar. Takut-takut ada yang fikir syaitan itu lebih berkuasa kerana ending sebegini.

[jetpack-related-posts]
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

87 responses to Ending Mantera Anjasmoro Sesat Lagi Menyesatkan @TV3Malaysia

  1. topo says:

    penat je tengok cerita ni.. ending dia fail giler =.=”

    0

    0
    • johano says:

      Open minded sikit please. :) Manaa pengajarannya kalau dalam setiap cerita ilmu hitam, kalau ada ustaz datang, selesai masalah? Ini bukan cerita superhero, ini cerita ilmu hitam.

      Bang Nara jangan keliru. Kita pun tahu hanya Allah yang betul betul berkuasa mampu mengalahkan setiap makhluk ciptaan-Nya. Hanya kerana dalam cerita ni syaitan ni menang berlawan dengan manusia, tak bermakna syaitan yang paling berkuasa di dunia. Allah masih lebih berkuasa dan cerita ini takde pun menidakkan kuasa Allah. Cerita ini cuma menunjukkan kelemahan manusia.

      Ustaz Kalam tu cumalah salah seorang je banyak banyak hamba Allah yang cuba melawan kejahatan Ramona sejak duluu. Kalau Ramona begitu senang dikalahkan, takdelah dia berjaya menyesatkan manusia sampai sekarang. Mungkin lepas ni akan ada orang yang sambung usaha untuk mengalahkan Ramona, jadi bolehlah dorang buat musim kedua.

      0

      0
      • rockstar says:

        aku rase die kalah sbb x panggil bomoh “pelawok..pelawok..pelawok” dtg tolong la…x pon wak dr indonesia..”aku ni org indonesia..kalau tak penuh ilmu didada..tidak smpai ke gunung everest”..tok tolong kalah kan setan tu..hehehehee..

        0

        0
      • tariktali says:

        ntah la abg nara ni.. keje nk hentam org je… mata dan telingan je buka, hati dan jiwa kelamm! sian!

        0

        0
      • menate gapo nih??! says:

        baru nak berjinak2 tengok citer melayu berepisod tapi kecewa tul ngn ending tapi tak de la rase sesat pun.. lebih2 la lu nara…

        0

        0
      • JauhDuniaAkuHilangkan says:

        Abang Nara..Banyak ilmu akhirat yg perlu dipelajari.Kita berada di dalam Land of god. Ade 4 Putera Syaitan Yang amat susah Dikalahkan.. Hanya yang benar2 Kealimannya Yang dapat menundukkan syaitan semacam ni.. So X semestinye Ustaz tu akan menang. Kerana Syaitan yang hebat akan Menunjukkan kelemahan Ustaz tersebut sampai tertewas..
        So belajar la ilmu agama yang terbentang luas dari ilmu kepuraan dunia. .

        0

        0
    • hiemanz says:

      tu la…aku bukan main tunggu lagi citer nie…tp last2 hampeh….tu jer..ending yang paling tak best aku tgk dlam drama melayu…sial punya penerbit….

      0

      0
    • !S!WCRTESTTEXTAREA000003!E!

      0

      0
  2. nsjvhsn says:

    Lol, TV3 and this drama. Epic Fail

    0

    0
  3. nabrgt says:

    Lol, tv3 and this drama, epic fail. Nasib baik tak tengok. Tahu sangat benda2 ni mengarut ;

    0

    0
  4. tak pernah langsung tengok siri ni.. nasib baik la tak ikut.. kalau tak sure AcHiKz pun bengang sama macam abg Nara..

    0

    0
  5. kipas says:

    ate tgk cerite mcm ni buat ape ==’

    0

    0
  6. yeah! Bang nara update gak entry psl ni
    2 la…kalu bagi kita yg dh besar panjang
    still boleh pikir

    tp mcm mana untuk budak2?
    kang tak pasal2 diorang terpengaruh

    Entry Terkini:
    Tonton Siaran TV & ASTRO Secara Online dan PERCUMA di Facebook TV : Raacuun

    0

    0
  7. Sitipah says:

    alah..propa je lebih buat ending camtu.bagi penonton tak puas hati.dok maki2.pasni ada lah pulak mentera anjasmoro 2.tengoklah nanti.taktik lapok semua ni!LOL

    0

    0
  8. amin says:

    aku tgk dari mula… mmg la sentap abis……….argg bodoh nyer citer

    0

    0
  9. mantera anjas-Bengong says:

    penat jek tgk citer ni slama ni…last2 bila part ending dia sanagt2 FAIL!!! ape kes nih….penulis skrip n pengarah smer da abis idea ke? bg la ending yg bagus skit…n bak kata Abg Nara tu…ending yg bagus… supaya dpt bg pengajaran kat penonton, segala amalan yg bertentangan dgn Islam akan memakan diri n di laknati Yang Maha Esa….hmmphhh keciwa tul la!

    0

    0
    • daniela says:

      ending macam ni la yg bagi “pengajaran kat penonton, segala amalan yg bertentangan dgn Islam akan memakan diri n di laknati Yang Maha Esa”

      kalau setakat ending lepas bomoh jampi2 semua pulih mcm biasa, tu macam…”ala, kalau buat pun nanti setan kalah jugak”. ending mcm ni mmg ultimate punye penyesalan. tak bleh berpatah balik.

      mcm mana la cte seram malysia nak maju. kalau adegan bomoh byk2 pun, org ckp cliche. bila mcm ni, sesat dan menyesatkan.

      0

      0
      • Izz Latif says:

        ~yessss~
        saya setuju!!
        its so KLISE la asyik ending benda sama
        lagi pun ada twist di situ…
        menunjukkan manusia even ustaz paling handal sekalipun bukanlah penentu utama utk kalahkan syaitan
        sbb semua datang dari Allah jgk….
        dah sedap2 jadi hamba syaitan lepas tu engat senang2 lah jgk nak sihat??

        fikir sikit.,…
        mngkin diorg nak penonton fikir
        JANGAN ikut kesalahan sama….

        0

        0
        • Erin says:

          Klu realiti pun, manusia mengambil masa yg lama utk menyembuh dr tarungan dgn syaitan. Allah beri ujian sampai b’tahun2 baru seseorg itu mampu menewaskan syaitan.

          0

          0
  10. daniela says:

    BEST JE PUN ENDING DIA…mana penah ade ending setan menang lg. memang ade dlm realiti pun orang mati kena ilmu hitam. open minded la sikit abg nara. mmg berlaku dalam realiti.

    takkan nak ending stereotype asyik2 semua selesai dan kembali mcm sedia kala…asyik2 bomoh jampi serapah dan setan tebakar…

    tu lagi LAME n bosan!

    0

    0
  11. syaza says:

    memang ntah ape2 lar cite nie..penat je every week follow cite nie… at last ending yang ntah ape2…. wat org sakit ati je tgk….

    0

    0
  12. east_murray says:

    mmg sangat bengang…aisy..ade ke camtuu??ape kes ni??ke kite penonton yg x paham sebenarnye?ah..konpius..konpius..btw i’m new here.. :D

    0

    0
  13. Danola says:

    melihatkan komen si daniela ni…aku rase dia ni kot si Ratu Anjasmoro….smer org x bape sker ending setan menang..alih2 dia sekor jek yg sker…..wei macha, open minded pala hotak bejambul ko! walau cliche mcm mana pun, x blh la nak bg influnce burok kat penonton ngok…cam na klu budk kecik tgk n ckp ..”ehh klu wat ‘deal’ ngan setan nnti mesti setan akan tlg kan”…ko nak jd cam tu ke…bodoh bangang gila si Danielapkaki ni

    0

    0
    • ek...??? says:

      danola, aku rasa di danielapkaki ni antara slh sorang pengamal ilmu2 yg mcm ni kot? sbb tu dia suke tgk ending cite mengarut ni. bkn main menyokong lagi plak dia. hmmm…

      0

      0
  14. anjabisul says:

    ah ni semua market nak suruh wat anjamoro2, baek takpayah…….dah macam cite indon semua ending tergantung……tah apa2

    0

    0
  15. budak cute says:

    mmg rasa bengang bila dh tiap2 mggu tgk cte ni tp ending dia hampeh..pnye lh smgt aku tgk..last2 hlang smgt aku tgk ending dia mcm 2..failed lh org yg wt cte ni..letak jwtan jelh..hampeh sgt aku rasa ending dia..mcm bangang je.

    0

    0
  16. ust kalam says:

    betul2..setuju sgt2 dgn a.nara….punya la follow citer ni sampai hujung..last2 ending dia mcm tu…mcm t;gantung pun ada gak..sebab xkan mak bpk dia n ust kalam xde ikhtiar nk kembalikan atau cr ank dia..agaknyer penulis skrip tu dh hbs idea kot…(positive2..) tp ending dia memg xpatut mcm tu..tgu Mantera Anjasmoro 2 plak..:)

    0

    0
  17. sokong sgt ap yg abg nara ckp..frust tgk ending mcm tu..and harap2 pihak2 yg berkaitan agk sensitif la bab islam ni kn..isu sensitif tu..

    0

    0
  18. noname says:

    penah tak tngok cite yang bile mangsa kena rasuk or mmg dah bersatu ngan jiwa syaitan, dia akan hilang..kalo dia hidup pun..roh dia dah takde, juz tinggal jasad..kalau ade ustaz or bomoh pun, mesti dia cakap orang tu dah mati..

    0

    0
  19. Piston Pecah says:

    kalau ending tak logik, aku lagilah…
    dari awal tak pernah tengok! serius!

    0

    0
  20. Syarih says:

    aku tak berapa nak minat cite nih. dah la kurafat tak ade yang boleh di banggakan . ye la tujuan di buatnya drama ni nak tunjuk akan keburukan sihir nih tapi penonton bukan nak amik akan kesan keburukan tu tapi mereka menjadi ikutan nak buat semua sihir tu sebab terikut-ikut akan ideo logi superhero la. nak jadi hero magic la…huh aku tak setuju tak suka-tak suka….

    0

    0
  21. sekadar hiburan jadilah..anggaplah cuma ntuk sekadar hibur hati yg tengah keboringan..jgnlah terbawak2 sudah..hahahaha

    Jom Tengok :
    SAMBUNGAN ISU MAKCIK HAJJAH SITT ALWUZARA HINA ISLAM!!
    LADY GAGA PAKAI……KONDOM??
    JUSTIN BIEBER NAMPAK TUT~~ ??

    0

    0
  22. akuhensem says:

    Aku x tengok citer ni… Tapi kalaulah ending seperti yang dikata, aku x kisah nak cliche ke twisties ke ape ke yang penting sume orang kena faham aqidah yang betul… jangan sampai ade yang kata “eh, best jugak kalau syaitan yang menang” sebab dalam al-quran dah sebut yang syaitan tu musuh yang nyata… lepas ni mungkin akan bertambah ramai hamba Allah yang dok pegi buat menda syirik ni sebab fikir “bole tahan gak kalo amik bomoh yang power sket”… naudzubillah… ditambah lagi dengan kefahaman agama yang sangatlah sedikit di kalangan masyarakat kita… yang dah tua bangka pon boleh terpesong anak2 kecik apetah lagi… lagi satu, x payah la nak buat citer2 mengarut macam ni… memang betul ianya realiti tapi lebih baik sumbat kepala otak msyarakat kiita ni dengan unsur2 yang lebih membuatkan masyarakat kita ni faham islam yang sebenar2nya… ini x, dok sumbat kepala otak manusia ni dengan hantu la ape la… last2 orang lagi takut kat hantu syaitan ni daripada takutkan Allah… astaghfirullah al azim… wallahua’lam..

    0

    0
    • BumbleBee says:

      pelakon watak ustaz nyer main tangkap muat jer…mcmaner nk menang? :)
      lepas2 ni pelakon2 yg ade hati nk amik watak “ustaz” tu buat homework sket laa lancarkan pembacaan surah al-quran… ini amik watak ustaz tapi mcm kekok nk baca ayat2 suci al-quran… “allahuakbar” jer kuat…pastu baca ayat2 terkumat kamit jer mulut…

      p/s: rindu lakonan arwah M.Rajoli sebagai ustaz, tok imam…

      0

      0
  23. cekodak says:

    secara positifnya :ending ni memberi pengajaran bahawa perjanjian dgn syaitan bukan membawa kebaikan tapi mengundang seribu bencana.. (org yg buat perjanjian dgn syaitan syirik, dosa x terampun adalah syirik) so jgn lah terpengaruh dgn janji setan

    negatifnya: lebih bnyk yg menangkan watak setan.. patutnya watak ustaz yg menang.. ini ada g yg sebelom2 ni ustaznya mati lwn setan.. x patoott.. patut scene jmpa hantu kak mona jmpa ustaz at least hantu tu cedera parah sehingga berundur (sebab setan ni pn xkan mati tanpa izin Allah)

    penulis skrip n jln cerita patut buat bnyk literiture review buku2 agama.. jgn dok sedap ja bt cerita.. hihi :)) peace

    0

    0
  24. i hate nara says:

    tak faham la nara ni…come on la, kalau semua bnda baik menang nampak cliche gila kat drama ni…jangan samakan drama ni dengan yang lain…tiba masanya kita yakin mentaliti orang kita berubah, sekurang-kurangnya penulis skrip ni berani…tahu komen je support la….

    0

    0
    • i hate u says:

      mentaliti brubah?mksodnye ko nk kate setan 2 mmg ptot mng laa?benda baik biar kalah? cmtu? biar la cliche ke ape,asalkan x terpesong dr ajaran Islam kte. mental ko yang kne check balik ni..

      0

      0
  25. M.A. says:

    Kenapa ending macam tu? Jawapannya adalah – SEASON 2 COMING SOON!!! :D

    0

    0
  26. Arankilep says:

    Ntah nara ni… Pengajaran nya jgn lah kt amalkn benda2 yg x elok… Yg dpt patahkn iblis ni Allah.. Ustaz perantara je.. Teror bebeno ustaz leh sure lawan iblis… Kadang dlm reality ustaz sendiri leh tewas ngan hasutan iblis. Btw nara cam myka ‘man belon punya’.. Korang adik beradik ke? Huahuahua

    0

    0
  27. wanisha says:

    tp apa jd kt adi putra tu ek? mcm tergantung jek.

    0

    0
  28. Cullen says:

    sakit hati aku citer ni..klu sekali pn nk buat ending tu buat la betul².. ni..ape² je la..wujud kn watak ustaz kalam utk ape?mcm x bt pape pn..ayo~aku rasa klu dia bt ending last tu ustaz kalam vs ramona..then dua² parah dlm perlawanan tu lg ok kot..then c ramona tu bersumpah yg dia akan balas dendam..watak eja tu klu nk matikn pn x pe..buat mcm ustaz kalam menang then ramona kalah tp dia tpp dpt waris pertama anak pompuan keluarga eja sbb itu perjanjian yg d bt oleh moyang c eja tu….so fair la..ini..bikin aku hanginnnn je!

    0

    0
  29. Sharipah Astaga says:

    Syaitan tak mahu kalah sampailah Hari Kiamat.

    0

    0
  30. nur says:

    wooooooo…..saya follow from episod 1 -13 …ending punya haprakkkk……. or should I say # yaaahhhh the devil has won… keciwa tahap Gaban. Baik tak yah ada watak Ustaz Kalam tuh!! :(

    0

    0
    • fifi says:

      memang penonton patut rasa kecewa bila dah follow sesuatu cite, tapi akhirnya ending tak best.

      tapi, baca ayat cik nur ni mcm agak bahaya…cuba bayangkan, dalam keadaan real, org sakit yang dah berubat dengan ramai perawat (cthnya ustaz2 yg menggunakan rawatan islam) tapi masih x sembuh2, akhirnya putus asa dan berkata spt cik nur ckp…’baik tak yah ada ustaz’……

      0

      0
  31. hantu kak limah says:

    apa lah ceta mlayu ni…ending pun hancur habis…
    myasal tgk smlm..rsa tak puas hati syaitan plak mnang…
    ep.awl & ptghan ok..last2 ending..apa ceta..mcm tgantung palk..ingat ada smbungan lagi..rupanya dah tamat….mcm tak logik sngat lah..

    0

    0
  32. memang dari awal lagi dah tahu cerita ni memang mengarut..benda khurafat..

    0

    0
  33. bob says:

    salam nara, maybe cerita ni ada siri ke-2? sebab tu dibiarkan ending macamtu. jangan la cepat melatah.

    0

    0
  34. tak kuasa says:

    maleh nak nengok citer antu … mengarut ..!!!

    0

    0
  35. achik says:

    drama ka flm ka ceta melayu ni mmg ending fail..
    abis2 ceta p.ramlee ja paling best forever

    0

    0
  36. aslann says:

    HAHAHAHA.padanmuka. sapa suruh tengok.

    0

    0
  37. isman says:

    setuju abg nara..tah apa2 jer ending macam tu..nk kata selesai tapi tergantung..
    pandai gak ayah aku bg komen masa tgk dua episod last yg lepas…org tua2 ni tau kut…sebelum ni dia tk follow sgt citer antu ni ..tetiba dia tgk plk ajas ni..then dia kata ni citer ustaz bn..hahahha..ustaz dok kut jauh jer..tkleh wat apa2..muahahaha

    0

    0
  38. pendapatan says:

    pada pendapatan saya, perempuan yang pakai selendang dihujung cerita itu bukan sabrina. tapi moyang sabrina yang buat pact dgn devil tu. kiranya flashback lah kan.

    0

    0
  39. Jismi says:

    aku setuju ngn mereka yang setuju ngn ending sebenar..dah banyak sangat cite melayu yang kesudahannya,jumpa bomoh straight menang..tu yang mnjadikan orang melayu lagi bersujud kepada bomoh daripada Allah yang Satu..kite kna ingat,dalam dunia ini kalau kita nak jauhi dari kekufuran,kite sendiri yang kna rajin berdoa untuk mendapatkan berkat dari Allah.skang ni aku tengok mane2 Melayu(yang iman tak kuat la) asyik2 ada masalah nak jumpe bomoh.tu masalahnya..

    0

    0
  40. rafidah says:

    ee….x baik tau kutuk2 cite ni.akak suka tgk cite ni..cite ni satu pengajarn bt para2 suami n para2 isteri…renung2kn..slmt beramal…

    0

    0
  41. kenari says:

    setuju sgt2 dgn abg nara……cerite tuh hampeh….ending syaitan mng….papetah….x best lnsg ending…because of the ending..cerite nih saya rase lansuung xbest!..hahahha…penulis skrip tuh saya x paham ap lam minda dy sampai buleh tulis skrip y sebigini rupa…

    0

    0
  42. retak seribu says:

    Maybe pengarah filem ni nk buat mentera anjasmoro episod 2 kot…..sbb 2 ending buat mcm org tertanya…….
    tp kalu ad drama2 cmni hope pengarah atau bg la ending yg menarik n ad mesej yg baik untuk semua penonton…..

    0

    0
  43. wawawawa says:

    tak pernah tengok dan tak hingin nak tengok.. tengok forum perdana ehwal islam dapat jugak pahala…

    0

    0
  44. Shiha VS Iqa says:

    ape bangang la nara ne…..dalam realiti kdg2 ada mcm ne…tk semestinya ssrg ustaz tu boleh lenyapkan syaitan….ustaz hanya perantara…Allah la yg lebih berkuasa……statement nara mcm ne lagi la menyesatkan…bahlol punya nara…

    0

    0
  45. dark28angel@gmail.com says:

    aku nak taw ape sbnrnyer yg terjadi kat org gaji dia tuh???? and kan ke hp org gaji dia tercampak kat bawah katil si eja tuh..takkan sorang pon tak jumpa….isshhh

    0

    0
  46. ikanpedas says:

    saya takde komen -ve atau +ve psl cita ini. cuma kdg2 kta takleh nak jangkakn smua cerita berkesudahan dgn baik. kalau tgk realiti pun msh ada jgk kehidupan org lain yg kena buatan org tak berkesudahan dgn baik wlpn sdh jumpa dgn pakar mana2 pun. tak boleh jugak nak mengharapkan sesuatu yg berkesudahan dgn yg baik-baik aje. =) saya bukan nak menyokong pulak cite nie menyesatkan. dlm kehidupan realiti,mmg ada penghujungnye mcm tue.

    0

    0
  47. tikah rahman says:

    abg nara..sorry la..i x stuju ngan comment u :)
    dah terang2 cite nih sejarah dulu..zaman 1930 -an..zaman tuh islam masih tidak kuat dan mase tuh indonesia kuat agama hindu ( kalu x silap saye)
    diorng bukan nk gtau yg setan berkuasa tp diorng nak gtau sejarah dan apekah yg sebenarnya berlaku pada sejarah ratu anjasmoro tuh…kite kene tgok dr perspektif laen :)
    semestinya kita tahu syaitan x kan brenti menyesatkan kaum adam dr muka bumi ini…disitu die menceritakan semua kelemahan dan kelalaian manusia..dan akibatnyer jika kite menyekutukan Allah.
    so bg ending die ok,sbb mungkin sejarah anjasmoro nya begitu :) .kalu die ubah,nnti timbul lak komen pasal diorng ubah sejarah yg sudah ader :)
    tq
    piece :)

    0

    0
  48. minamie says:

    betul tu ape yg abg nara bg pendapat…klu kita yg da dewasa ni, dpt la buat perbandingan mane yg baik @ yg buruk…takut anak2 yg bru nak meningkat remaja @ kanak2 akan terpengaruh, mereka blum pandai menilai baik & buruk…dah bertambah la tanggung jawab kita utk memberi pengetahuan kpd mereka agar mereka tidak sesat… Ingatlah kita da nk akhir zaman nie, terlalu byk kemungkaran yg berlaku….mudah2an semua muslimin & muslimat sentiasa dalam perlindungan & rahmat Allah…..Amin……

    0

    0
  49. faisal says:

    adakah semua org tahu siapa yg sebenar benarnya Anjasmoro. ????? adakah pengarah membuat kajian tentang Anjasmoro. Siapa dia….tanyalah org yg arif tentang kehidupan zaman dahulu……..

    0

    0
  50. Narnia says:

    Saya tengok CSI.

    0

    0
  51. topaz says:

    tk respect langsung ending ye cm tu…igat ustaz kalam boleh tewaskn si ratu anjasmoro tu….ni 1st tgk cite hantu cmni yg mana ustaz kalah…haha

    0

    0
  52. Abg nara, cerita tu habis lagu mana sekalipun tak penting.. Yg penting cerita2 seram yg ada di Malaysia itu wajib di tentang kerana sesat lagi menyesatkan.. Ko dok buat alim tentang ending cerita ni pasal apa? Orang kalo ikhlas nak tegur, bukan tegur cerita ni.. Tapi semua cerita tahyul dan khurafat yg tumbuh bak cendawan di malaysia ni.. Pak mufti dan kata cerita begini adalah menyesatkan dan haram di tayangkan.. Tapi tetap jugak masuk ke pasaran dan di luluskan FINAS… Apa daaa.. Ko pun dua kali lima.. Sesat lagi menyesatkan sebab marah tang ending cerita ni sahaja tidak kpd keseluruhan kesesatan yg di bawa dalam filem2, drama2 seram di Malaysia.. Abg nara sesat…!!

    0

    0
  53. elya says:

    cite ni bkn nk menyestkn….tp nk merperingtkn kita sbg umt islam supaya setiap perbuatan syirik akan memudaratkan diri…akhrnye mati dalam kekufuran…tgk cite len kali pkr la positif….. bkn masalah menang atau kalah si syaitan… bkn dlm kehidupan realiti tak pernah dengar manusia mati kerana ilmu hitam….kan???
    jd renung2 kan lah….. tQ

    0

    0
  54. aqma says:

    maybe akan ada sequence..

    0

    0
  55. Reez says:

    pengajaran memanglah ada pengajaran..tapi cite ni slow, storyline haprak and editing lemah………ada ke nurse2 yg mati kat dalam bilik “zahid” tu mcm lenyap mcm tu je…..takke kalau cite2 yg “ketat” jalan cerita ada polis datang, ada cameraman ke…tunjuk la sikit….pastu apa jadi kat zahid..kena culik and in “limbo” situation sama mcm “sabrina”? pastu apa jadi kat “Rukiah”? hilang mcm tu je? nak buang org mati tapi tak tunjuk mayat mana

    memang buang masa tgk cite ni

    “Kekasihku Seru” lah yg paling mantap sekali dalam sejarah!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Agree. Kekasihku Seru mmg best!!! Tp, ending pun 2x lima je. Tp, lg skt hati tgk Mantera Anjasmoro nie. Ada ke patut Ustaz Kalam bgtau mak bapak Zahid last min? Tak leh jd nie. Kena ganti ngan Ustaz Amirul a.k.a. Ashraf Muslim. Haha..

      TV3, org dah x larat ngan ending cam nie. Benci tahap gaban dah nie! Ending tu biarlah sdp sikit. Tak mau dah tgk setan je menang.

      Lg satu, apasal mcm byk parts kena censored? Or it is just my imagination?!?

      0

      0
  56. Eja says:

    DRAMA YANG PALING BODOH PERNAH SAYA TENGOK!! TYPICAL Msia Movie… TAK TENTU ARAH!! Semua drama sama jer.. Kalau tak tiru tak sah.. Yang original tak tentu arah… Wat penat jer tengok BODOH!!!

    0

    0
  57. minah tepat says:

    abg nara rasernya sebab dier nak wat anjasmoro2 kot

    0

    0
  58. adequate says:

    setuju dengan abg nara….. sepatutnya ending tak macam tu…

    0

    0
  59. natrah sandha says:

    thas is why the series classified as 13pg coz only mature mind could understand the whole stories..its tellin people to think and improve our weakness frm our jahil ancestors so to NARA i suggest kamu guna otak tu betul2 sebelum kritik macam org bodoh..budak umo 7 yg cerdik pun tahu nak beza setan dgn malaikat..bila saya baca blog ni..saya rasa NARA ni memang low-minded macam budak darjah 5 selalu fail maths!! BODOH!!

    0

    0
  60. kucin cummel says:

    kebanyakan citer melayu ni, orng yang baik2 akhirnye mati atau menderita..orng yg jahat takde di balas ape2 pun..mcm mane nak mendidik masyarakat melalui tv?boring tgk citer melayu

    0

    0
  61. mizanputera says:

    NARA NI DIA DIA INGAT DIA POPULAR LA SGT KOT….. MENCAPUB JE LBH… KDG2 AKU TERGELAK JE…. BIAR LA DIA NK ENDING MCM MANA PUN.. CITER DIA….. KOT2 DIA NK WAT SEKUEL KE.. MANA KITA TAU…. NK SAMBUNG THE MOVIE LAK KOT….. NOTICE: AKU MMG XSUKE NARA NI MENCAPUB N PERASAN ENSEM……..

    0

    0
  62. citobon says:

    tah pape la nara nie….tengok drama pun boleh sesat ker???lemah nya iman kau nara….inilah melayu punya hati…..sendiri mau ingat la ye…kau tengok lisa surihani pakai seksi tak sesat lak kau yek?

    0

    0
  63. mak bedah says:

    mmg ending die cam fail skit.pada mata abg nara dia ble menyesatkan…ustaz kalah di tgn setan…(masalahnye tgk muka ustaz pon jambu)..cuba fikir dari perspektif lain….moral of the story jgn sekali2 wat perjanjian or mintak tolong ngn setan…ustaz pon xle tolong dek…(nak2 plak ustaz jambu)..huhuhu….

    0

    0
  64. Nur says:

    Sebenarnya…yang ajak tengok citer ni setan gak..cerita nih tak berfaedah langsung ..moralnya malam jumaat banyakkan buat buat amal jangan nak layan citer2 cam ni…selamat beramal.

    0

    0
  65. mangek says:

    tgk news je kt tv3, other than that, better tgk kt astro je…

    0

    0
  66. aku sukeee…tengok ..tak suke tengok cerite tu tutup le tv. kan itu cerite antuuuuu.

    0

    0
  67. ketiak hapak says:

    Dah x ada idea tu,buatla cerita lain pulak..cerita yg. membina minda.dan motivasi,takkan tak bolih fikir kot.cuba tengok drama dan film indonesia classsss gitu.pelakun cantik bangatttt.

    0

    0
  68. ain says:

    Bila tengok episod last tu saya pun terfikir macam byk org lain fikir. Macam syaitan yang menang dan ustaz pun kalah. Tapi kalau benar ada lagi sambungannya harap penulis skrip buat sesuatu untuk menyingkir tanggapan tu sbb apa2 pun syaitan tak pernah menang sbb dia makhlus Allah yang paling hina. Sepaptutnya ada org yang boleh mengalahkan hantu tu. Mungkin ending macam tu kita paling yang kita tengok, tapi itu yg sepaptutnya dan penulis skrip boleh cuba oleh spy ending tak nampak macam hambar kalau org yang berpihak kepada Allah yang menang. Tentu ada caranya kan. Satu lagi. dlm citer tu org2 baik semuanya lembab termasuklah ustaz

    0

    0