Written by AbangNara | April 14th, 2013

Nampaknya status pembelajaran Emma Maembong menjadi topik hangat baru-baru ini. Malah Emma sendiri mengakui terkejut yang media mengetahui dirinya hanya setakat belajar sehingga ke tingkatan 2 sahaja. Emma juga tidak pernah menduduki peperiksaan SPM.

emma maembong

Berkata kepada BiPop hari ini, Emma Maembong menjelaskan yang dia tidak pergi ke sekolah dan belajar hanya di rumah. Kata Emma:-

Saya tak ke sekolah, sebaliknya hanya menghadiri home school, belajar di rumah. Saya mempunyai seorang adik lelaki yang tak boleh berjalan, jadi cikgu datang rumah, pada masa sama, boleh jaga adik. Tapi, saya mengaku, memang tak ambil SPM. Saya belajar melukis dengan ayah, jadi saya memang tak belajar tinggi. Saya nak jadi pelukis sama seperti ayah. Nak ikut jejak ayah.

emma maembong
Namun begitu, Emma berkata sekiranya ingin menyambung pelajaran, dia akan mengambil bidang lukisan untuk menyambung legasi ayahnya. Kata Emma:-

Saya juga tak menafikan saya hanya bersekolah sehingga di Tingkatan Dua sahaja. Sekarang saya dah ceburi bidang lakonan, tapi legasi ayah perlu diteruskan. Sekiranya saya nak sambung belajar ke peringkat tinggi, saya nak ambil bidang lukisan.

Mungkin Emma memang tidak dilahirkan untuk belajar tinggi tetapi itu bukannya satu penghalang untuk berjaya di dalam kehidupan. Kalau Emma fokus dengan apa yang dilakukan, mana tahu satu hari nanti akan betul-betul berjaya. Abang Nara tengok bakat Emma dalam bidang lukisan pun boleh tahan. Semoga satu hari nanti bakat tersebut dapat dikembangkan.

Baca Yang Ini Pulak:-

247 responses to Emma Maembong Akui Belajar Sehingga Tingkatan 2 Sahaja

  1. abang obes says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 41 Thumb down 204
    • Joyah says:

      Knpa biadap sgt bhsa mu?? kalo kmu belajar tinggi2,tp mulut biadap,apa guna?? Mu ada dip,dgree,master kalo x taw hntar bnda tue,tarakkk guna gak kwn..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 201 Thumb down 23
      • Dalton Bibiana Layola Al Juburia says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 54 Thumb down 161
        • Melah says:

          BEAUTY without BRAIN is pretty useless :)

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 320 Thumb down 58
        • Mak Bedah says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 58 Thumb down 78
        • Mak Jemah says:

          biarlah..sekurang-kurangnya dia jujur..mengaku & tak hipokrit.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 273 Thumb down 22
        • CNN says:

          jgn la judge dia mcm 2..may b ada sbb dia blajar smpi takat tingkatan 2…korang yg blajar tggi2 amik degree, master n PHD ni kira dah bijaksana la ea? tgok dr segi bahasa pon dah tau…xguna blajar tggi tp xtau nk berbahasa dgn betul…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 232 Thumb down 12
        • Anonymous says:

          mcm mana pulak pic yg dia kata umur 14 tu…??? jaga adik sakit smbil date dgn BF ker emma, aku kalau family aku sakit..tak ada masa nk bersuka ria dgn BF mcm tu, skrg dh jd artis mesti nk coverina lifestyle yg dulu kan

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 155 Thumb down 21
        • missa says:

          Ilmu itu adalah ibarat mutiara. Sebagaimana mutiara ia tidak timbul sendiri dari laut, maka ilmu juga adalah sama. Untuk mendapatkan mutiara, kita perlu selami lautan, mengutip tiram dan dapatkan mutiaranya. Begitu juga ilmu, ia perlu didapatkan dengan bersusah payah. Perlu bangun di awal pagi ke sekolah, mendengar pengajaran guru dengan teliti, konsisten buat ulangkaji serta mengorbankan masa untuk berseronok. Jika begitu susah sekali untuk mendapatkan ilmu, mengapa masih ramai yang terus bergelumang dengan ilmu? Jawapannya mudah sahaja ilmu itu adalah suatu keperluan, bukan sekadar kehendak…. tanpa ilmu… kita akan mudah diperdayakan orang….

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 116 Thumb down 8
        • i'm not a monster says:

          ada kawan aku tanya emma dia study kt mana, emma jawab dh lama habis study, tak tahu pulak cm gini, relax lah emma..kau blh jer jual hasil lukisan kau tu, pernah tgk lukisan dia..cantik, kt japan klau jual lukisan blh dpt beribu2 tau

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 163 Thumb down 2
        • Anonymous says:

          Tak baik cakap macam tu, menghina namanya. Tak semua orang yang berpelajaran tinggi tu boleh dianggap berjaya tau! Ada banyak individu2 yang berjaya dalam hidup tanpa ijazah/diploma!

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 126 Thumb down 1
        • sandrianasiska says:

          How highly educated u r is not a yardstick of one’s intelligence…it’s about how well u carry yrself as a human being…..Kudos EM..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 96 Thumb down 4
        • Anonymous says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 68
        • Maembong Kembong Bengong says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 101
        • Anonymous says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 37
        • Betik says:

          bukan bodoh.. tp kurang pandai.. hehehe sebab kurang ilmu nk dibanding dgn budak2 sebaya dia.. rugi sgt.. apa salah nyer abis kan je SPM.. pastuh sambung la amek lukisan/arts …

          xkan nk jadi artis smpai bercucu cicit…

          nk smbung study mana2 kan kene at least ada SPM (if im not mistaken) ..

          aduhaiii.. naseb baik la muka dia cantik.. maybe ada kelebihan kat situ senang dpt kerja kerana paras rupa…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 48 Thumb down 1
        • to ugly without brain says:

          takpe Emma…asalkan tak hipokrit mcm sesetgah pengomen bn ni…tu pun pelajaran blum tau tggi ke tak…emma ada kelebihan ..cantik….mostly pengomen bn ni tak cantik rasanya…sbb tu mereka ada hasat dengki….ilmu bleh d cari dan d pelajari….tp kecantikan adalah anugrah ciptaan Allah…plastik surgery pun tak bleh….org kutuk,Emma dpt pahala,org dpt dosa …..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 54 Thumb down 3
        • kembong says:

          Aku just nak share pendapat dengan korang.
          Aku belajar sampai master, dan aku ada seorang kawan yang aku kenal masa sekolah rendah. dia belajar sampai SPM. Keputusan pun tak seberapa. tapi dia suka melukis. Sekarang ni dia antara pelapis pelukis tanah air. Sekeping lukisan dia yang dia buat dalam masa satu hari, beribu2 harga sedangkan aku kerja satu hari pun tak dibayar seribu per hari. Dah aku pernah beli lukisan kawan aku sendiri yang tahap pendidikan dia jauh kebelakang dari aku dengan harga 3ribu. So soal pendidikan bukan pengukur seseorang itu untuk berjaya. Sama semasa aku buat research master aku, seorang pengukir kayu ni belajar sampai SPM, tapi sbb minat dia merantau belajar sendiri mengukir (sama dengan konsep ema belajar melukis dengan bapa dia). Pengukir ni menjadi satu pengukir tersohor dan sangat dalam falsafahnya dalam ukirannya sampai aku tak tercapai mentafsir karya2 beliau. Dan beberapa karya beliau dipamerkan di muzium barat, kajian persendirian beliau menjadi rujukan di British Library. Yang aku tahu salah satu ukiran (maaf aku tak boleh memberikan maklumat sebegitu deskriptif) benilai jutaan ringgit. Semasa aku buat data collection ukiran dia, aku anggarkan semua ukiran beliau mencecah puluhan juta ringgit. Dan korang tau tak pernah satu karya ema terjual ribuan ringgit semasa umur dia tak sampai 15 tahun lagi? aku bukan sesiapu sekadar berkongsi maklumat mengenai orang2 seni yang sering dipandang rendah.Buku hati, buka minda dan jangan duduk dalam ruang yang sempit. k, bye.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 191 Thumb down 4
        • bella says:

          kan dia cakap dia belajar di rumah… tak semestinya pergi sekolah tu pandai.keluar sekolah jd samseng pun ada

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 65 Thumb down 0
        • anun says:

          dulu ak miskin, miskin giler..dinding rmh gn atap rmh org yg dh buang.ad lubng2, aku tmpal dgn kain buruk xnk bg org luar npk. rmh aku kck sgt. mcm reban aym.situ la tmpt tdo, situ la ruang tamu, ctu la dapur.adk bradik 9 org.kecik2 lg time tu.duit sek aku bwk 30 sen time kwn2 ak bwk beringit.satu ari, ak terliur nk minum air laici, hayat ak sek xpnh nk berangan mkn sedp2, tp ari tu ak tringin sgt2 air laici..jd ak ambik duit blnja sek adik2 n abg2 ak, jd ak dpt minum air laici ari tu..sronok sgt..tapi lepas aku minum aku menyesal sebb adk bradik aku pegi sek lgsg xmkn sbb duit ak kebas sdgkan ak sdp2 dpt minum laici..lps tu ak tekad nk bljr sunguh2 nk senangkan mak ak,mk ak keje siang ikan, ayh ak xkeje sbb xsihat..stat ari tu, ak keje smbil sek, pg sek ptg ak pegi siang ikan, jemur belacan, pilih bilis jemur sb ak nk mkn sdp2 hasil keringat ak sndri.smpai thp kulit ak hitam bila ambik gmbr sek just npk tdg jer.. xtergambr peritnya hidup ak dulu..skrg ni semua adik bradik aku lepasan u. keje bagus2.. dpt mkn ape sj yg tringin..mak ayh ak duk rmh goyang kaki tgu duit masuk dr ank2..rumah pun dh besar.. terima kasih ya Allah beri aku ujian, sebb tanpa ujian mana mungkin hati aku mampu seteguh karang…

          ni aku cite nk tunjuk betapa pentingnya pelajaran untuk mase depan…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 117 Thumb down 0
        • apapelah says:

          sedap je cakap org bodoh..ko pandai sgt ke???bepa byk degree,master,phd ko ade???

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
        • Judge-Mental says:

          Pendekatan Ilmu itu bukan dari segi Theory sahaja tapi jugak practical. She chose arts which is more towards practical..itu bererti dia menuntut ilmu dalam bidang lukisan..lukisan itu seni, kreativiti & imaginasi. She’s still using her BRAIN. Sapa yg ckp “Beauty without Brain”tu please ur brain before you judge anyone.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 43 Thumb down 1
        • sekurang2nya dia cantik dan jujur. aku boleh jadikan dia isteri daripada macam korang anak dara tak laku, bermulut becok, berbodi tong dram dan berhati puaka. BAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHA

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 5
        • Anonymous says:

          org yg belajar tinggi menangkan pelajaran penting, org yg x belajar tinggi akan menangkan org yg x bpelajaran.. mcm ni la kehidupan.. semua nak menang.. tapi cuba lihat diri sendiri, di kelompok manakah anda berada dan in reality dimanakah anda berada sekarang…

          Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 4
        • to Dalton pondan says:

          tahniah,… anda telah mendapat tiket ke neraka permanently kerana suka berjubur… lagi bodoh dari segala lembuh bodoh sedunia…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 7
        • wan says:

          Tu lah orang melayu…pantang tgk kekurangan orang. Belum tentu dia bodoh dari kau tu. And ada emma mintak duit belanja dari kau ke? Budak degree zaman skrg ni pun mintak duit belanja mak bapak lagi…

          Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
        • princess apple says:

          Mana pulak ko dpt ajaran sesat tu,”beauty without brain is useless”,setahu aq statement tu dari org2 barat atau org2 hodoh.Mana ko tahu dia xde brain ni?Brain ko tu ‘ada’ sgt ke?Ko bukn albert einstein atau bill gates?Ape ko invest utk negara ni xpun utk kemudahan manusia?Xde?Ko x wujud pon xpe kn.So,ko xyah nk brain2 sgt kalo ko blom prnah invest pon prkara2 brguna utk sekelian manusia.Prempuan2 mcm ni lebih baik nasihat,cantik rupa biarlah cantik akhlak utk kebaikan di akhirat.

          Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
      • Mira says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 107
        • nano says:

          ni lagu satu bodoh…apa kaitan ngan politik2 ni??? otak letak kat kepala lutut betul….orang citer bab lain yg ko g melalut ke lain tu hape kejadah??

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 72 Thumb down 14
        • norazwan87@yahoo.com says:

          Eleh..mat sabu tu elok sgt ke?dh la kena tgkap basah ngan bini org..bini kwn PAS sendiri gak..haha..ni ke yg korg nk angkat jd pemimpin… Haha…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 94 Thumb down 38
        • Dalton Bibiyana Jubria Londoh says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 68
        • You Go Girl !!!!!!!! says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 64
      • miss pineapple says:

        emma ni artis tak pe lah, kalau org biasa mcm kami tak abis sekolah nk kerja apa? semua kelulusan termasuk kerani, tukang kebun sekolah nk sijil SPM, nk berniaga sendiri pun kena ada modal sendiri, sijil SPM tu penting.. x kira dpt result brape pun, lain lah mak bapak kaya tu lain citer

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 140 Thumb down 4
        • Anonymous says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 43
        • ckp jer says:

          kihkih. .
          bf aku xde spm, tp aku bgga je ngn dia.
          dia kerja sndiri,aku kagum ngn dia psl tiap hari dia fikir cne dia nk jd senang cm org lain.
          dan dia usaha ke arah itu.
          aku ad je spm,tp kalo nk bndingkan pmikiran,pndptn aku ngn dia.mmg beza sgguh.
          pmikiran dia mmg matang,dia ad kemahiran.
          dan semua tu bkn dia dpt mllui spm,tp mllui khidupan dia.
          dia blaja mllui khidupan dan pnglmn.
          so, blaja tggi atau tidak, itu trpulg pd kita brjya atau x kite ni. :p

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 40 Thumb down 6
        • Sepp says:

          Yg penting dia x de untangling ptptn….

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 46 Thumb down 0
        • NANA says:

          Kalo mak n ayah miskin and x mampu nk anta skola tu lain la citer, cube tgk stacy dh berjaya ckit terus amik spm…..emak selalu pesan…..ilmu tu la penyelamat kte…..sbb kalo besok ALLAH tarik blik kecantikan atau tubuh badan kter….ilmu kter jer la jamin masa kter susah.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 1
      • Bakal Doktor says:

        alaa kalau ambik SPM dapat seteret A’s tapi dok selalu tayang aset je ke sana ke mari , baju ketat , skirt pendek baik takyah kan ? Hahaha .

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 181 Thumb down 19
        • wee says:

          haha…neelofa!

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 106 Thumb down 7
        • lalalala says:

          emma pun pkai bju seksi, bju ketat, seluar ketat, bju nmpk ketiak jugak kan

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 71 Thumb down 10
        • missa says:

          Neelofa tu takyahlah.. die dah memang camtu… ramai je straight A…. tapi tak pakai camtu…yang g bandingkan sesama artis kenapa…memanglah…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 3
    • Anonymous says:

      bodo itu hak saya!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 71 Thumb down 8
      • Joyah says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 37
    • ngok la kau says:

      engkau pun SPM entah pangkat berapa… xamik SPM xjatuh kafir la ngok.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 41 Thumb down 5
      • macammacam says:

        xyah kutuk-kutuk dia, rezeki Allah dah atur masing-masing. Sepatutnya, kita ni bersyukur, ada pendidikan, ada keluarga, ada sahabat, yang penting ada AGAMA yang tunjuk jalan kita.

        Kalo dia tak berpendidikan, kalau dia kurang didikan agama, kita yang cukup ni tolong dia, bukan kutuk-kutuk bagai .Kasihan dia. Bersyukur la kita Allah tempatkan kita dalam biah yang baik =)

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 84 Thumb down 3
        • haha says:

          kihkih. .
          knp kejayaan perlu diukur dgn tggi mne tahap pendidikannye.
          adkh ilmu itu hnya bole didapati dari skolah, matrik dan universiti shj?
          khidupn kite ni pnuh dgn ilmu,tiap hari kite blaja.
          jgn jd tipikal sgt,kalo xde spm tu xpndai. .
          lawak la korg ni nk kate dia bodo,korg tu pndai sgt ke?
          ok,ad degree ek,pndai la tu blaja tp miskin peribadi. :p

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 1
    • fazura kena buang sekolah says:

      ok la tu. emma pilih nak berhenti sekolah formal tapi amik home school. bukan mcm si plastic face fazura. kena buang sekolah masa tingkatan 3 sbb jadi bohsia pekan pastu dah tua jadi gundik.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 63 Thumb down 38
      • Joyah says:

        betuii kha fazura kna buang skolahh??

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 3
        • fazura kena buang sekolah says:

          betul la, org pekan tau fazura kena buang sekolah masa tingkatan 3. masa sekolah pun asyik dpt no belakang2 je. sekarang dia dah tak balik pekan dah. kalau balik pun sbb nak ziarah kubur arwah bapak dia je.

          emma ni lain, dia ada bakat besar dlm bidang seni. fazura cuma ada bakat jd pisau cukur. dah kena buang ke longkang dek TMJ dan kena pelempang sedas sbb kurang ajar ngan sedara TMJ, skrg gigih nak menempel kat shaheizy sam.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 55 Thumb down 31
      • loli says:

        bio ngaku blaja smpai tgkatan 2.dari mcm fakezura ni mnipu.kata blajo fashion designer katenye!!!! pdhal sekolah pon xhabis.brangan nk jadi high class.otak pon kosong..ptt la kna humban dgn tmj.kahkah.xsesuai nk jd bini permaisuri tp background education hampeh prangai mcm sampah.hati pon busok!!

        Hot debate. What do you think? Thumb up 27 Thumb down 32
        • Joyah says:

          “fazura kna buang skolah”mak oii….tp muke fazura nmpk mcm educated…terkabur mta sbb nmpk keayuan muke dia…tp yg heran,dia digelar wanita cntik lh apalah,ikon fashion lh…ngam btol lh dia blakon pisau cukur tu..alahhh,TMJ main2 je ngan dia,mana mungkin mak tmj tue stuju org luar jd pemaisuri.kalo tak sedarah,sepangkat dgn dorg,kn??

          Hot debate. What do you think? Thumb up 30 Thumb down 21
        • lolo says:

          loli,

          sedap mengata “background education hampeh prangai mcm sampah. hati pon busok!!” Kau sekarang ni bukan hati busuk jugak ke? haha mengata orang tak sedar diri sendiri. sabar eh

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 51 Thumb down 12
        • Nurul says:

          loli ni mmg mulut cm sampah..dah lah sampah muke buruk xtau mcm mane plak 2 yg dengki xhbis2 kt org lain..dah tau muka 2 buruk jge la sikit perangai 2 jgn lg tambah keburukan yg ada kt dalam diri ko 2 loli oii…hahahahahaha…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 2
    • lulu says:

      Beauty without brain

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 20
      • princess apple says:

        Mana pulak ko dpt ajaran sesat tu,”beauty without brain is useless”,setahu aq statement tu dari org2 barat atau org2 hodoh.Mana ko tahu dia xde brain ni?Brain ko tu ‘ada’ sgt ke?Ko bukn albert einstein atau bill gates.Ape ko invest utk negara ni xpun utk kemudahan manusia?Xde?Ko x wujud pon xpe kn.So,ko xyah nk brain2 sgt kalo ko blom prnah invest pon prkara2 brguna utk sekelian manusia.Prempuan2 mcm ni lebih baik kita nasihatkan,cantik rupa biarlah cantik akhlak demi kebaikan di akhirat.

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • aepii says:

      hang tu belajaq pandai sangat kaa……….nak buat mcm mna……dah Allah tentukan dia………..
      hang tu yg bodo……………..senang2 je kata orang bodo……….

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 3
    • Anonymous says:

      Belajar tinggi tak semestinya bole berjaya..yang ramai tak kerja tu sebab ape? sebab belajar tinggi la,memilih konon hebat sgt. Dia berduit,setakat SPM,bila2 masa bole amikla.. Korang yg kononnya belajar tinggi bulan2 dapat riban mcm Emma? Celah mana tah..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 5
      • Anonymous says:

        halal ker yg dia dpt dr hasil berlakon pegang2, model posing tonggek2…??

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 60 Thumb down 6
        • missa says:

          sokong Anonymous ke-2..huhu

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 2
        • Anonymous says:

          Opss saya xnk tegur bab “halal haram” hukum Allah SWT ni. :) Sorry ye.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 3
        • Nurul says:

          sokong anon yg ke-1..hahaha,..betul ckp abg nara mungkin die dilahirkan bukan untuk belajar tinggi..tp die ade bakat yg xsemua org ade..so xpyh nk judge org bodoh ke ape ke..halal haram hanya allah yg boleh menghukum..kita xpyh nk pandang rendah sgt kt org lain..dah die xmampu..kita yg mampu nie senang la ckp ilmu ibarat mutiara la,kene korek dulu la,susah payah la,ape la,.kite xde kt tempat die xkn bleh phm situasi die..jgnlah hukum org sb kita xlayak untuk itu..

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
        • sumi says:

          tak nk masuk cmpur bab hukum Allah konon, dh memang sah2 pegang tangan dgn bukan mahram tu HARAM, kau masih nk sebelah artis fav kau lagi ker, agak2 lah

          Hot debate. What do you think? Thumb up 9 Thumb down 1
    • abang obes says:

      hak kebodohan hak artis malaysia semua tak leh pakai ini semua poyo

      Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 4
    • kawanabgobes says:

      hak kebodohan hak artis malaysia semua tak leh pakai ini semua poyo ayoyoyyoyo

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
    • alongs says:

      skrg byk cara nk amik spm, jgn la buat statement mcm kita duk kt zaman batu, mcm org yg takde duit.. org yg tak berduit pun, dh ramai org bantu, nk bg belajar juga2. ni kamu ada kudrat, ada wang ringgit, pegi lah sambung belajar. kalau kt sekolah swasta tu, umur 28 tahun pun baru nk amik spm pun ada, apa nk malu, kita nk tuntut ilmu.. sekiranya tak tahu cara, zed zaidi sila la bantu, ini unt masa depan.. jangan sampai ada anak2 nanti, yang blh dibanggakan pd mereka hanya rupa paras dan bakat kamu shj, jdlah org yg berilmu emma, sy tahu kamu bijak dan kamu mampu…

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      alah belajo tinggi pun belum tentu jd orang.. org jadi ustaz pun belum tentu masuk syurga la.. ko tu yg bodo.. kui3.. esok anak ko pun lg bodo dr ko..

      Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 8
      • Anonymous says:

        Belajar tinggi belum tentu jadi orang, jadi ustaz pun belum tentu masuk syurga. Sekurang2nya kita sbg manusia dah berusaha utk menjadi insan yg baik w/pun bukan yg terbaik. Menuntut ilmu itu kan tuntutan agama kita. Dlm Al-Quran, para alim ulama pun dah sampaikan apakah perlakuan yg melayakkan seseorg insan masuk ke syurga atau neraka. Jadi soal jadi ustaz belum tentu masuk syurga pd akhirnya Allah jugalah yg menilai hambaNya.

        Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
    • hade haku hesah says:

      bazir masa ja emma ni p sekolah..dia duk umah belajar melukis tu lagi bagus..lagipun semua org g sekolah bukan nak pandai semata2..tp g sekolah sbb nak dapat result hebat untuk mudah dapat keja..dah kalo dia ada bakat boleh cari duit masa depan..baik dia tumpukan belajat lukisan dengan ayah dia.. jgn jahil sgt ingat belajar tu kat sekolah sahaja..belaja tu kat mana2 pun boleh….

      Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
    • ir ahmad says:

      Aku yg ada phd sanggup je nak jaga dia walaupun sekolah x habis tp kalau hati dia baik. Silap2 seni lukisan dia lagi mahal dari gaji bini korang. Hahaha

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
    • Allah telah mencipta kamu menjadi Manusia, iaitu makhluk yang sempurna sekian alam, tetapi syg, perangai kamu lebih jijik dari bangkai binatang, jikalau kamu dah pandai dan bekerja bagus, tak perlu riak, tak perlu bangga dgn kepandaian kamu itu, kerana semua itu milik Allah, Allah anytime saja rampas kepandaian kamu jika kamu jadi manusia yang tidak berguna..jadi tak perlukan ko membodohkan orang lain, untuk pengetahuan Abang Obes, Bapak angkat aku, sekolah sampai darjah 1, tapi sekrang dia pesara kerajaan bahagian kesihatan..Alhalmdullilah anak2 dia ke menara gading, ade yg jadi lecturer..dan doktor..Ingat, kepandaian tu bukan terletak di nombor sekolah kamu abgn obes,..belajar la ker UUM sekali pun, tapi jika tidak pandai membawa diri, tidak pandai berdikari, maka makan buah anggur jugak lah kamu..berbeza dgn orang yg menggunakan kepandaian pada landasan yg betul..jd abg obes, dah la obes, nampak benor kamu ni dok umah makan tido makan tido..itu la kerja ko..pastu internet, makan tido makan tido..cam ner badan tak naik..Allah dh bagi akal, gunalah sebijak yang mungkin..bukan MALAS ambik ko kena ceramah saje2!

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
    • apapelah says:

      kat neg org putih..byk yg home school..dia belajar jugak cam org lain yg pg sek..mgkin kt kat msia ni x biasa dgr “home school” kot..tu yg sume tkejut beruk tu…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
    • lee dong wook says:

      suke hati je ckp org bodo

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      alaaaa……kalu nak tgok org bodoh banyak lagi yg bodoh… ce tgok org berpolitik… konpem ko rase diri ko pandai~

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • K.A.A says:

      berani dia jujur cmtu.. tp rezeki ada dmana2.. blaja takat mana pon kalo jujur pasti ada rezeki yg halal dtg kat dia.. tp bukan malaysia mementingkan spm ke??

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • aiman says:

      ilmu dunia mesti manusia nak banggakan sangat….yg penting ilmu akhirat,..kalau spm dapat 70a skalipun kalau perangai macam hampeh xde guna nye…jadi emma maembong cubala slow2 brubah.xambik spm xpe.yg penting ambik ktibar dr setiap kesalahan yg kita lakukan

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  2. Joyah says:

    Tak pe…x smestinya xdpt berjaya walaupun skolah x tinggi…kalo ada usaha,kta pasti akn berjaya..Insya Allah…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 58 Thumb down 1
  3. ayam says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 28
  4. xyz says:

    xpela..artis lain belajar tinggi2 pon bodoh jugak..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 47 Thumb down 3
  5. Rilex sudey says:

    Think positive.. smua org ada masa susah & silam yg dilalui. Mungkin tu bukan pilihan dia siapa tahu kan? dalam hidup ney siapa yg tak mahu berjaya. Semua nak berjaya.

    Dan tak bermakna takder SPM tu penamat kehidupan. Sekali Tuhan nak tunjuk sape tahu..Rezeki org lain2 bidang. Just positive.Hoho

    p/s: ramai je yg bersepah SPM dalam genggaman tp still minta danadari PA&MA. caner?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 62 Thumb down 1
    • Joyah says:

      Betul3x….sy stju! Org yg hti busuk je fkir lain2…Byk lagi yg mcm nie,cume kte je yg xtaww..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 0
    • Nurul says:

      saya pun setuju…dorang nie pndai ckp jer..bile ade yg x ambil spm mula la nk tnjuk pandai masing2…meluat pun ade..siap ade yg berpuisi bagai ilmu ibarat mutiara la ape la..bek nyanyi je teros..semua org pun tahu ilmu 2 penting..

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  6. mizahazli says:

    sebenarnya pelajaran bukan kayu ukur sebenar kejayaan seseorang….sebaliknya usaha gigih dan percaya pada kelebihan dan potensi diri….cuba tgk cth Konosuke Matsushita belajar formal sampai umur 9 tahun je tp berjaya jd founder Panasonic….siap dpt gelaran “the god of management” lagi…..Tan Sri Loh Boon Siew lagi la….x amik pendidikan formal pun tp tgk la legasi Honda die kat Malaysia skrg…..jadi Emma xperlu sedih2 lau ade org kata awak ni hapeke sbb what goes around will comes around…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 98 Thumb down 12
    • Anonymous says:

      Ni baru contoh comment yg positive. Thumbs up! :)))) Ramai orang yang berjaya tanpa pendidikan tinggi kat dunia ni.Orang yg suka mengutuk tu sebenarnya yg kurang pandai sbb fikir cetek sgt. :)

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 49 Thumb down 8
    • Anonymous says:

      Bill Gates pernah berkata yang dia pernah failed beberapa kertas di universiti dan rakannya lulus dengan cemerlang. Sekarang dia pemilik Microsoft dan rakannya tadi bekerja untuknya. then think!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 62 Thumb down 8
      • cik kiah says:

        study di uni dgn skolah lain, Bill gates study kat university harvard, bukan calang2 org blh masuk sana, emma membong awal2 lagi kena reject klau nk masuk sana

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 52 Thumb down 9
        • hape hape hajela says:

          tp kalo dia nak belajar art lebih dari layak kot dengan bakat dia…jgn fikir kiri dan kanan saja..banyak kita boleh tuju..depan belakang, atas bawah semua..

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  7. GURL says:

    X baik ckp org ‘bodoh’..Peduli hal sendiri dah ler..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 1
  8. teah cun says:

    Begitulah kehidupan manusia,, ada kelebihan dan kekurangan masing2,,,walau tak belajar tinggi anugerah tuhan untuknya kecantikan dan bakat. Kita harus bersyukur apa yang kita ada.. Jangan memandangkan rendah orang lain.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 25 Thumb down 0
  9. Ryxal says:

    siapa yang ada galeri lukisan, ni la peluang buat duit, pamerkan lukisan emma sementara dia sedang top, orang nya cantik, berbakat dalam lukisan dan lakonan, pasti lukisan nya juga sangat cantik kan..?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 25 Thumb down 0
  10. Rigazzi says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 36 Thumb down 58
    • cliche says:

      err..setau aku yg name2 besar tu bkn school dropout..diorg masuk u tp tk habiskan pengajian

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 54 Thumb down 1
      • Ahmad Khai says:

        aduyaii, pls do some research..pengasas IT tu semua abis sekolah, dorang masuk U tapi tak habis atas sebab tertentu, tolong jgn compare dgn emma maembong, bagai langit dgn bumi

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 65 Thumb down 2
        • Anonymous says:

          Bill Gates tu kn masuk University Harvard, org yg straight A SPM pun belum tentu layak nk masuk Harvard tu, kertas exam dia paling susah di dunia, jauh sgt perbandingan kau ni

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
    • loli says:

      pndai2 je ko ni org tak habis sekolah!!! pndai ko mereka cite.diaorng masuk u tapi xhabis dek krana diaorg tu ade bnda yg nk buat n kaye raye.tgk la kolej mn yg diaorg pegi.yale,harvard.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 40 Thumb down 1
      • Anonymous says:

        Rigazzi teruja nak guna bahasa omputih sgt jadinya fakta ke laut.

        Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  11. Rilex sudey says:

    hehe.. bagus laa.. ramai jugak yg postive.. at least dia tahu cari duit sendiri. tak mcm sesetengah org yg tahu lepak , senang lenang..menadah tgn minta org tua bg duit :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      halal ke noks kerja berlakon peluk2, pegang tangan..?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 5
      • Anonymous says:

        ko suh mak ko jadi pelacur la kalo mak ko laku.. sibuk tentukan halal haram org.. biar Tuhan je tentukan.. ko sape.. ko ingat kalo keje gov pun kmpem halal ke? besepah org gov makan RASUAH.. halal ke???????? kui2.. kira ko lg bodo dr lembong ni

        Hot debate. What do you think? Thumb up 12 Thumb down 21
        • Anonymous says:

          Org skrg ni bahasa dah tak menunjukkan nilai bangsa. Ayat pertama anon 7:18 tu paling aku x berkenan. Memang lah Tuhan yg tentukan tapi halal haram tu dah digariskan dlm agama Islam.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 1
        • suzlye says:

          ko ingat bersepah pejawat awam makan rasuah….guru2, nurse..ko ingat mereka makan rasuah..pui….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
        • Anonymous says:

          KAH KAH KAH.. ko nak tau meh sini ak cerita KEBURUKAN PENJAWAT AWAM YG SANGAT CELAKA..
          1. nurse memg x mkn rasuah TAPI dgn pesakit KURANG AJAR.. berapa ramai pesakit yg salah suntik, salah bagi ubat, mati???
          2. cikgu x makan rasuah tp berapa ramai yg rogol murid, pukul murid sampai separuh mati..
          3. pegawai kastam berapa ramai yg makan hasil rompakan tp hasil yg dilaporkan separuh je??
          4. polis x payah ckp lah..
          5. penguatkuasa majlis.. ada rasuah baru lesen lulus beb..
          6.kerani2, semua sambil kerja main FACEBOOK.. halal sgt le tu..
          HALAL KE??jgn nilai org la.. nurse muka buruk jubor besar dah keje syif stress kena tinggal laki.. kah3

          Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 7
  12. Cik Lisa says:

    standard manusia bukan terletak pada tahap belajar kita tapi maruah & bakat tersendiri ;). Chayoook Emma ! you are the best ~

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 2
  13. Anonymous says:

    tp emma sementara muda ni elok la cepat cepat sambung belajar balik takut menyesal kemudian hari..kita tak tahu masa depan..

    banyak kelebihan melanjutkan pelajaran ni..tambah pulak kamu ni memang ada bakat..

    semoga sukses selalu ye dik..

    insyaallah..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 1
  14. lala says:

    dia jaga adik dia yang tak boleh berjalan, dan sekolah dirumah. Biarlah lah dia adik aku pun oku juga dari kecil sampai umur dia besar bukan setakat tak boleh jalan malah jadi baby seumur hidup, dr kata otak dia kecil dan takkan membesar jadi dia remain baby sampai ke tua adik aku tu lelaki. semua head to toe aku dengan family yang uruskan ayah aku sanggup tak pergi australia dan jadi driver taxi kat sini je sebab tak nak bagi orang lain jaga adik aku, hanya family sahaja. Dan aku pulak kena sekolah sesi petang sebab kakak aku sesi pagi so aku akan jaga adik aku balik kakak aku pulak. sekolah tu 2,5 km dari rumah aku. Meman sedap 7 tahun aku jalan kaki ambil form 6 sekali sebab kakak aku dapat masuk universiti dulu. Aku dapat tapi malas nak pergi sebab adik aku tiada siapa nak jaga, mak aku kerja kilang. Elok je kakak aku grad aku pulak masuk U sampaila nak final year ni ha.
    Jadi setiap orang Allah swt ada bagi jalan, tak payah nak kutuk ke caci maki orang tu. Jaga oku ni murah rezeki. Aku ni bukan pandai sangat so so aku anggap apa yang aku capai ni sebab keberkatan adik aku.
    Baru- baru ni kawan aku anak orang kaya cakap pada aku, sesungguhnya dia sungguh cemburu pada aku, katanya aku ada ahli syurga yang boleh tarik aku sekali kot2 aku ni masuk neraka ke, orang itu ialah adik aku yang OKU ni la. Sedih touching plak aku.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 106 Thumb down 3
    • Joyah says:

      so proud of you..betul,murah rezeki sbb kta sgup korbankn dri jga adk yg istimewa..jgn lh touching2,sbb sy pun pnah mcm wak,mak sy sakit smpai koma time sy pra stpm 2009 plak tue..sy ada 2 pilihan,jga mak ataupun sy hdir exm,fkirn celaru..tp at last,sy fkir jga mak tngh kritikal,kat skolah,sy plg last sbb pointer xsmpai 1.00 pun,tp sy kuarkn smgt,tym tue kwn2 plak x care kt sy sbb dorg fkir sy x care ngan study,ble result stpm kuar,sy dpt 3.08. mmg x sgka sgt2. conclusion is,kta bkorban utk yg tersyg,x mustahil,1 hri nnti kta akn dpt blsn yg lg berganda n now,sy tgh stdy dgree berkat doa mak sy…luf my mumm…**touching**

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 42 Thumb down 2
      • lala says:

        ye kesusahan orang lain-lain kan. Tapi mesti ada jalan. Jangan risaula, aku pun bangga juga pada kau, tapi kesusahan akan membuat kita tabah dan sentiasa berusaha

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
    • alin says:

      sedih gak crita dgr crita korang yg bekorban untk org lain..mcm aku juga, aku jaga mak aku yg tengah sakit, kerja rumah smua aku kena buat,waktu tu aku tengah menganggur, sesetengah adik bradik aku buat tak tau jer sampai siap kutuk2 aku ni org gaji dkt rumah kami..aku sabar jer,yg penting aku nak jaga mak aku smpi sihat..memang doa seorang ibu ni tiada hijab..akhirnya aku dapat keja kerajaan n skg tgh bt pjj untuk smbg degree aku yg tegendala dulu,tu semua berkat doa ibu aku, n pastinya keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa…

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • Aku says:

      Memang betul pun. Rasanya Emma dah keluar statement yg dia memang tak pergi sekolah sebelum ni. And memang dia belajar dekat rumah je.
      Alah cousin aku pun bukannya sekolah habis. Sekolah sampai darjah tiga je.
      Lain semua belajar dari internet. BI dia lg tip top kalah BI orang sekolah…
      Sukses je aku tengok.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  15. ayam mati says:

    orang yang komen mengutuk tu bukan pandai sgt pun.. cakap BI pun tunggang langgang, ada hati mau mgutuk org..piraaaaaaa..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 1
  16. saya says:

    So da terbukti skrg knapa dia bg alasan yg mcm org pendek akal masa kontroversi dia berpelukan dgn pakwe dia masa umo 15 tahun..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 4
  17. HuHu says:

    Biarlah apa orang nak cakap . Rezeki itu datang dari Allah SWT bukan dari “sijil / paper tu” , yang penting USAHA ! macam budak2 sekarang ni, ada degree tapi tak ada kerja .. nak jadi apa ? buat sup je lah degree tu , lagi bagus. bukan tu saja , mentang2 ada degree , nak “demand” gaji lebih , tapi satu apa pun tak pandai buat. isk..isk..sedih. tapi dik , if you can , please do continue your studies , menyesal tu .. memang akan ada .. buat je part-time course /sijil2 untuk tambah pengetahuan .. tak salah kan ? :)

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 10
    • doris says:

      mmg la yg degree tu demand keje lebih, ko ni mesti level spm je kan? kau tau x mcm mane rasenye kelas on weekends, exam, final exam sume? bukan senang tau nak dapat scroll degree tu, tu pasai nak apply PTD pun atleast degree, ok??

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  18. Anonymous says:

    Kadang2 kalau terus terang mcmni bahaya jugak. takut bnyk yg ambik kesempatan.. baik cakap ‘no comment’ je.

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  19. Anonymous says:

    x per jgn risau klu ad usaha msti blh brjaye.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  20. peace says:

    arwah ayah aku dulu tak sekolah langsung, wlapun tak sekolah tulisan jawi ayah aku memang cantik gila..aku yang sekolah pun xleh wt secantik dia…mak aku sekolah darjah satu je….
    boleh je dorang jaga aku adik beradik sampai besar ni haa…

    point nye kt sini….
    kalau dah rezeki tu tak kemana….yang penting ianya halal….:)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 39 Thumb down 2
    • Anonymous says:

      Memang le, itu dulu. Arwah bapa sy pun sekolah sampai tkt 2 je tp speaking berabuk, slang British lg. Zaman skrg ni pelajaran tu penting. Ditambah dgn didikan agama yg cukup lagi lah baik.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 29 Thumb down 1
  21. Burberry says:

    kalau jadi artis yang ada kelayakan akademik kan ke bagus… double bonus laa.. kalau educated, orang akan lebih more respect to you emma… dah dah..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      aku sokong….kalau kat hollywood, raami artis yg dtg dari harvard, IQ tinggi….boleh juga berjaya…org respek lagi….

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 1
      • Nana says:

        yep…betul tue….byk artis hollywood ada dgree….dari Ivy league lagi….dah la pandai….byk pula award oscar & grammy….dorg mmg berbakat selain dari pendidikan….moga artis kita pun mcm tue la….at least kita berbangga malaysia juga ada artis yang berintelektual….

        Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 3
    • Anonymous says:

      perlu ke org respect??

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. x baek ngate org.. says:

    xpe, biar blajar x habis, asalkan pndai hidup dan baik hati.. steve job x lulus exam, bill gate ngaji x habis, boon siew smp drjah 5 je,tp boleh je brjaya.. nak sribu daya, xnk sribu dalih..selamat berjaya adik emma..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 9
    • Anonymous says:

      hello, kenapa jauh sgt kau compare, emma meambong tu berlakon pun kayu..setakat muka jer berlambak artis Malaysia mcm tu

      Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 7
  23. Anonymous says:

    patutlah artis nie digelar MINAH BLURRR (wartawan tnya lain, awak bagi jawapan lain….dah terang2 bodoh bertingkat-tingkat)…..jangankan spm…pmr pun takde…..mmg btol la kdg2 tak perlu belajar tinggi…at least awak mestilah ada kelulusan sikit…..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 18 Thumb down 11
    • Anonymous says:

      ko pun ckp bahasa melayu campur bahasa inggeris ada hati nk ajar org.. x payah sibuk kutuk2 org.. merendahkan martabat org lain sesungguhnya martabat ko lg rendah.. belum tentu lg anak keturunan ko nnt x de cacat.. dah tu bahagian dia, kurang2 dia mengaku x bohong2 mcm artis lain. sanggup tipu ad ijazah padahal beli..

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2
  24. Anonymous says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 20
    • Anonymous says:

      Hasil lukisan dia memang cantik walaupun x setaraf Pablo picaso tp yg pasti bukan biaso2. Pernah tgk kat surat khabar metro, kalo x silap sy.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
      • hoi says:

        nara dah pernah post la pasal lukisan dia.apa la sangat spm/pmr tu.korg yg ambik spm/pmr tu berjaya sgt ke skrg?meh tunjuk sikit bukti.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  25. CIKGU AIN says:

    BAGUSNYA EMMA NIE.. Sy TABIK dgn SIKAP dia yang btl2 jujur.. Kalau artis lain, mesti x nak mengaku..

    * BUAT EMMA – JGN LUPA UTK TERUSKAN BELAJAR KERANA ILMU AKAN MENJAMIN MASA DEPAN ANDA. INSYAALLAH.. :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 1
  26. jay ai says:

    jgn pandang hina orang……syukur je nasib kita lebih baik dari dia….. bangga 2 diri degree, phd bagai pun buat pe… mati nanti pakai kain putih sropa je… bukan nak tanya sijil apa kita ada nanti….ada degree bukan tiket masuk syurga….. nak senang kat dunia ja….tu pun tak semua……

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  27. kalis peluru says:

    da la tu..setiap org ade kekurangan dan kelebihan…tak payah nak kutuk org sgt…nilai diri tu dulu..kdg2 ade je yg belajar tinggi, tak kerja..asyik dok menganggur…kadg2 yg belajar takat sekolah rendah lebih berjaya..tgk pada rezeki masing2….dan kita sbg manusia biase tak terlepas melakukan dosa dan kita tak berhak nak hakimi org lain sedangkan diri kita pon ade melakukan dosa….

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  28. suka memehati says:

    Ya..emma mmg pandai melukis..lukisannya btul2 cantik, halus & berseni…stuju emma melanjutkn pelajaran dlm senilukis..fokus, mantapkn & kuasai bidang itu dik…sya percaya, lukisan emma blh cecah ratusan ribu ringgit nilainya nnt…insyaallah…emma msih muda, byk peluang lg utknya…..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
  29. Bukan sekadar ALASAN says:

    Biarlah tak pi sekolah ke tak amik PMR ke SPM asal pandai cri makan
    menipu le klo tak hipokrit..
    elok ko jujur je lah emma yang ko tak nk pgi sekolah alasan ko pasal adek kau tu sgt dumb!
    zaman skg ni byk pendidikan utk OKU..
    mintak simpati je minah ni.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 8
    • Anonymous says:

      tu zaman sekarang. bukan zaman masa dia tengah susah.. ko tu lg bodo dr lembu..

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  30. Anonymous says:

    ooo belajar smpi tingkatan 2 je…. patut la tak boleh beza mana rezeki halal dan mana rezeki haram…. ilmu pelajaran dah la xde, ilmu akhirat pun sama sbb basic menutup aurat pun tak buat… kesian kat ko dik….

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 12
    • Anonymous says:

      baik ko doa anak ko esok x de lg teruk dr lembong ni.. kalo anak ko cacat, PADAN MUKA.. hahahaha

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 7
  31. Meera says:

    xpe la da itu nasib dia, benda da lepas jgn dihina. btw, lepasni harap ada usaha utk majukan diri spy xdipandang rendah. ye diakui, dlm Islam kemuliaan seseorang diukur pd ketinggian ilmu & ilmu pula tidak semestinya dpt dr proses prsekolahan je. kehidupan adalah universiti terbaik, mendidik & mengajar ttg bnyk pengalaman, tinggal bgantung kpd kita je nk jdkan kehidupan mcmna, bguna atau tidak. rebut stiap peluang yang baik utk jadikan hidup ni seindahnya :) mg dunia tak keciciran, akhirat pn dapat. insya Allah:)

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  32. Anonymous says:

    aku penah tengok lukisan dia…mmg cantik….warna pun cantik….cube try google kat internet………aku pun mmg minat ART…..tp lukisan dia jenis straight to the point…tak artistik….kalau nak diikutkan org lain pun bole buat lukisan mcm dia……kalau bole cube la lukis gambar mona lisa….mesti gempak…..try your best dik….at least emma maembong ada bakat lain selain berlakon….tak mcm artis lain….selain berlakon&menyanyi…ada jugak “bakat terpendam” pegi disko, rampas kekasih org, seks, dll…….

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  33. hoi says:

    dah kenapa orang malaysia nih?hanya sebab dia belajar sampai tingkatan dua,dah cop dia sbg bodoh?pandai sangat ke korang2 ni?at least dia tau mana haluan cita2 dia.nak jadi pelukis.kalau dah minat dia kat situ,biarla dia belajar sampai tingkatan dua pun,asalkan bakat dia dlm melukis tu terasah. and skrg dh jadi pelakon. Belajar takat tingkatan dua,tapi gaji lg tinggi dari korg yg belajar sampai master blablabla.kau hade?komen mcm pandai sangat.padahal kat uni pointer bawah 3.hahahahahahaha.so lame.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 15 Thumb down 7
  34. Anonymous says:

    kami ada master dan guna master tu untuk cari rezeki halal… dia? duit berlakon tu halal ke?… itu beza orang ada ilmu dengan orang xde ilmu…. To hoi : lu guna otak la klu nak komen…

    Hot debate. What do you think? Thumb up 16 Thumb down 12
    • Anonymous says:

      ko pun komen guna kepala tp kepala butuh la kan.. ko kmpem ke duit ko halal???? ko keje 100% komitmen ke? ko xde ngular.. BERSEPAH PEGAWAI KERAJAAN MAKAN DUIT RASUAH.. terang2 dah haram kan.. ko ni mesti x dengar ceramah ustaz azhar idrus kan.. master phd x menjamin ke syurga.. ko ak lembong pun sume belum tau nasib kat akhirat mcm mana.. x payah nak bangga.. kalo ko cerdik ko tau, nikmat Tuhan bagi bila2 boleh tarik.. baik ko tengok cerita antara garisan.. sbb ko ni lg bodo dr lembu cuma lembu x de degree je..

      Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 6
    • mieoww says:

      poyo..nk ckp ko ada master..ni ke tahap pemikiran seorang yg berpendidkan??

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • hape dah says:

      org ada master ni patut ada skill critical thinking..fikir dari bnyk arah..bukan kiri kanan ja.. dia belajar smpi ting 2 sbb nak belajar melukis..bukan sbb dia nak berlakon..tp dah rezeki dia ada pakej..muka pun cantik..org panggil berlakon…org ada bakat ni boleh hidup lempar kat mana2 pun..pegi mana2 pun…sbb tu dia belajar lukisan..bukan belajar kat sekolah..

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • princess apple says:

      Aku ingat dgn pelajaran master,degree tu,ko dapat invent perkara baru utk kemudahan manusia sejagat.Tak de gak.Makan gaji mcm kebykkn org gak.Abg ipar aq spm je,tpi jdi big boss dkt sbuah syarikat gas dan petrol.Oi,rezeki tu dimana2 je.Yg penting usaha.Org skrg jer hipokrit nk ikut sgt sistem barat konon ada ijazah je bole brjaya.Sbnrnya ijazah tu jalan pintas utk dpt gaji buta.Org jual pasar malam pon byk jer jdi jutawan senyap,hasil lgi suci dn halal.Nabi Muhammad x pernah ckp msuk universiti amik bidang itu ini adalh ilmu bermanfaat dn satu2nya kerjaya yg brjaya.Tpi perniagaan ada disebut dalam hadith nabi “Sembilan dari sepuluh pintu rezeki ada dalam peniagaan.“1 lgi tu yg mkn gaji buta.Emma jual lukisan itu antara salah 1 perniagaan.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. :) says:

    pada pendapat aku, sebagai artis kita kena jadi role model utk para belia yang masih bersekolah. aku takdelah mintak semua artis kena educated tapi at least biarlah habis sekolah. ye memang tak semestinya tiada pendidikan kita tak boleh berjaya, tapi pendidikan formal amat penting dalam membentuk masyarakat. jadi sekurang-kurangnya nak jadi artis ni kenalah habis sekolah supaya mampu menjadi contoh yang baik pada para belia.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 6
    • Ilmu Penting says:

      Ilmu itu adalah ilmu agama,ilmu agama tu penyelamat di dunia dan akhirat.Ilmu agama masih luas dn kita x hbis kaji pon,dh sibuk nk ikut “ilmu” barat.Betul ke sekolah formal tu bagi kejayaan?Itu pada pandangan sape?Org2 yg mengejar dunia dan pekerjaan style barat kan?Ilmu bermanfaat tu mksudnya ilmu2 dari sudut agama,bermanfaat sehingga akhirat.Cth mcm pelajaran matematik,biologi,tu tak bawa ke mati pon,yg kita bawa ke mati ialah ilmu2 bermanfaat yg menyelamatkn kita dari azab Allah.

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  36. wowo says:

    Time free schooling in Malaysia, ada jugak yang sekolah sampai Form2. Takpe la, she has talent. Boleh melukis and she’s still young. She has lots to learn. Cuma kalau nak paper qualification, kena la sit for your SPM. Emma ni ala2 geng artis Ogy Ahmad Dauh, Melisa Saila, Raja Ema… sekolah habis tinggi form 3 je kot. Janji tau membaca menulis mengira ye.

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
  37. missw says:

    wah..bagus betul emma maembong ni..serius aku respek die walaupon takat tgktn 2 je..tp itu pon sebb nk jaga adik dia yg kurg sempurna..emma, i respect u!

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  38. Emo says:

    Yg dok sindir2 ema ni yg bodo.aku nk tya mak bapak korang confirm ker abis sekolah?mak ayah aku skola smpai tingkatan 3 jer tp bjaya jer jd org..xpulak jd bodoh…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      Mak bpk aku skola sampai tingkatan 3 gak. Dari segi hidup x berjaya, susah, hutang sana sini, nk mkn pun susah. Sbb tu kami adik beradik blaja sampi U. Skang jd engineer, accountant, cikgu, architect, saintis, admin. Pelajaran ni pntg utk ubah nasib org jd lebih baik.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 2
      • mieoww says:

        mmg benar pelajaran boleh mengubah ms depan kiter lebih2 lagi dalam zaman serba nk guna duit ni..tapi dalam case emma ni..dia lain..dia belajar sampai form 2 tapi dia ada bakat..cer ko tgk interview artis budaya ada x dorank letak nk degree @ master..just “bakat”..dia xde mintak duit orang so kira berjaya la jugak dia ni..jgn buat contoh emma seorang utk refer pada semua orang..lain pdg lain belalang..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  39. Anonymous says:

    kalau pelakon 0r orang ade duit mak ayah kaya… tak ada spm pun boleh sambung blajar.. kn.. ? tapi orang yg ade spm belum tntu dpt smbung…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  40. apple says:

    bia la die nk blaja stakat mane pon .. janji die hidup x de nyusahkan sape2 .. klu die x amek spm pon blum tentu die xle brjaya .. dOakan jelah yg trbaek utk die .. tak usah dOk maki sane maki sini sampai babitkan fazura bagai ..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  41. ketum says:

    Buat yg ada degree n master,
    Korg rasa rezeki korg halal x klu ko bekerja semata2 kerana riak dgn kehebatan dan kepandaian korg? Ikhlas x keje korg tu? Pernah ponteng keje atau mengelat keje x? Klu gaji yg korg dapat x berpadanan dgn keje yg korg sepatutnya korg buat, tp korg x buat, rasa halal x duit tu?

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 2
  42. nabilah says:

    buat kata sir saya , manusia ni ada yang dilahirkan untuk belajar dan ada dilahirkan untuk berkerja . senang cerita , kita tak payah la nak judge orang , kita ni bukan perfect pun , even dia setakat study sampai form 2 tapi sekarang she can make money by her own . tak myusah kan parents , should be proud .

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  43. Zain Sardin says:

    Open minded laa skit korang, tak habis sekolah tak semestinya tak pandai, academic tu just paper trail jekkk unless kejer gomen dorang tengoklaa, bidang lain tak semestinya kene abis spm mak nenek sijil berderet2. Dia ada bakat dlm lukisan atau lakonan baik dia tumpukan kat situ jekkk takyah susah2 saing org lain carik kejer opis.

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  44. Dalton Bibiyana Layola Al Komunis says:

    Useless donkey !!!!!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 5
  45. Nazra says:

    Mmg education sgt penting, tpi x semestinya kita berjaya till the end..ada gak jln2 mencabar..i just dpt my masters thun lepas, but skrg masih jobless sbb susah nk cari krja wlaupun ada masters..so yng lain2 tu walaupun kita educated setinggi gunung manapun, x baik nak merendahkn org yg x tinggi plajarannya..yng penting cara kita bawa diri, cara khidupan & how we were brought up. Macam org kaya jugak, ada duit bnyk pun masih x happy gak kn? So kita x pyah nak compare2 dgn org lain, x payah nak bangga sgt..semua manusia sama je..so x payah nak bangga sgt.. Kesian dgn emma, at leadt shes honest..awak jdi lawyer ker, doctor ker, engineer ker..itu hak awak sbb awak krja keras utk jdi successful..tpi bila org educated merendah rndahkn org lain, adakah kelakuan itu ‘educated’? Please people, open minded skit

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  46. miss dombol says:

    korang kecoh2 sgt yg die tak belajar tinggi2 asal?????
    walaupun aku tak minat die at least die ngaku gak die tu xabis skola..byk artis belajar tinggi2 pun xkemana pun akhirnye ramai gak jual body kat datuk2 kaya,.byk perempuan belajar tinggi2 keja opis tapi muke da la buruk,kurang ajar byk biadap terutama yg pakai tudung!!
    By tHe WAy —walupun die tak abis skola muke die cantik,pandai omputih!! korang muet dpt bpE??????? cube cErrr???????

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  47. Saerah says:

    Kenapa ramai yg nak mencaci dia? Just because she didn’t finish her high school, doesn’t mean she can’t be a successful person…haters, you guys are pathetic……

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 13 Thumb down 0
  48. Anonymous says:

    manusia memg ramai yg sakit ati apabila tgok org cantik.. emma jgn risau kita wanita cantik memg selalu jd bahan kutukan dan umpatan walaupun kita x ganggu hidup wanita hodoh.. x perlu puaskan hati semua org.. kalo kita buruk org kutuk, kalo kita xde kelulusan org kutuk, kalo kita ada kelulusan tp x keje bagus pun org kutuk jgak.. biarlah org nk kutuk apa pun.. yg penting hargai diri sendiri k emma.. akak faham, sbb muka akak pun iras2 emma gak.. tp x jd artis la.. akak keje gov.. tp dr zaman sekolah smpai dah ada anak 2 ni org suka tau menjaga hal akak.. smpai hantar santau2 lg jeles dgn apa kita ada.. hihihihi al maklum lah dlm dunia ramai pendengki.. yg betina nk hancurkan rumah tangga akak pun x payah citelah.. sbb laki akak hensem mcm orlando bloom tu.. org jeles dgn apa kita ada.. tp yg penting kita x dengki ngn org, cuma perbaiki diri setiap hari.. kesilapan lampau bukan pengukur masa depan kita.. kejayaan masa lalu pun bukan jaminan kebahagiaan masa depan..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  49. Najid Zamri says:

    Aku rasa die lagi bijakk larr weii…, daripada yg pegi skola, tapi xdpt straight A…, ape kejadahnya…, its better xde belajar tinggi, daripada blaja tinggi2 pastu fail, pastu bunting, pastu sosial x hengat syurga neraka….
    lebey baek die kenal tau erti susah paras kehidupan dia, daripada kita x sedar2kan diri lagi…
    wakakakaka

    #bukan backup emma, tapi meluat tgk org suka dok caci org laen…
    :D

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • ddd says:

      yes…

      mula2 aku mcm pelik..tp lelame..aku salute gak arh die ni..transparent..and xde sbb pun nk ckp die bodoh..korang duk komen : at least ade spm… dia ade aim.. dia nak jadi artist(pelukis) bkn actress pun.. so ok lah die amek home school drp buang mase pegi skolah mengggelejat time rehat kt tepi2 tangga (budak skolah sgt suke ni sbb aku penah jadi guru ganti) bergaduh berebut jantan…abes spm dapat result…settle… pas abes spm dapat takat2 idung yg konon2 hebat sgt tu sbb da abes skolah keje kilang..n datang komen kt blog nara ckp hebatnye dah habis skolah…emma yg x abes skolah ni bodoh..

      hellooo…mane add math sains akaun sejarah literature yg korang blajar tu? apply ke? bangga dengan gaji 900 kerja kilang? bkn hina pekerja kilang…tp ape yg kita dapat hasil apa yg kita usaha…mase korang tgah sibuk belajar sejarah parameswara die dah boleh buat bisnes ribuan ringgit dengan lukisan die.. yg bangga sangat jadi akauntan cikgu whatsoever tu…korang, kita ni tetap kuli… die kerja sendiri…bkn hina k..tp nk bgtahu jgn hina org kita pun bkn elok mana..

      jadi pelakon pegang2 haram…semua org tahu tu…abes pelakon yg ade spm ade degree xharam ke?? back to topic la…ni cerita pasal skolah ko nak cerita pasal halal haram…baik ko wat satu entry n listkan je name artis yg wat mende2 haram ni mcm ko xde dosa kn..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  50. Maembong gelembong says:

    Ke dia kena buang sekolah sebenarnya? Cer korek sikit citer tu

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  51. Ju'ON says:

    Xpe lah Emma… Akak pun dulu masa blajar semua dok pandang kesian. Ye lah, Asyik sakit2 je. Fail X yah kata lah. SPM cukup2 makan, STPM fail. Semua kawan masuk U. Akak je dok melangguk kat rumah, jaga mak bapak (wpun mak bapak sihat walafiat bagi aku makan hari2). Bertabah dan usaha je lah… Alhamdullilah, hari nie dpt baca Blog Nara pagi2 kat office, rezeki Allah turunkan kepada saya lambat tapi, nikmat. Emma nie cantik dan berbakat (melukis). Esok lusa, da x laku berlakon, bley cari makan dgn melukis. Akak x nmpk masalah dgn kelulusan takat form 2 Emma tu. Cuma, ye lah. sekarang org rasa pelik sikit xda SPM.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  52. I luv u pani ! says:

    ape lg da tau tak ckup ilmu di dada, duit berlakon mesti lagi byk dari si kaki mel****p tu kan? da bole da ambik kelas ke ape2 lah, yg bole tingkatkan education level diri tu, u masi muda ape duit byk, study tak habis rugi kan… don’t be pretty without brain :)

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  53. mieoww says:

    wahhh netizen di malaysia dah makin teruk & biadab..ape mslh nye klu dia xabis belajar??adakah orang yg x belajar tinggi tu berdosa hingga boleh di maki dan dikatan bodoh sesuka ati..jgn la suka menghina..ramai yg kuar universiti tapi masih menganggur so adakah graduan2 ini low class dan bodoh juga???

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  54. lofa x menang abpbh says:

    x berpelajaran tp budi bahasa tinggi itu laa keperibadian yg sebenar..belajar tinggi pon cam lofa tu tp hdp berlagak..dengki..x guna gak.. smlm tgk nona muke lofa semacam x ikhlas di sebelah fafau..ahakz..ralat la tu x menang abpbh..hahaha by the way emma lbh cntik dari lofa yg perasan tu…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
  55. ismail harun says:

    its ok my dear..even u tak pegi sekolah pun i will always love u..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  56. AKU says:

    lorrr…tak dak masalah besar pun kalau dia sekolah sampai tingkatan 2..ada masalah ke dengan korang yang dok kutuk2 ni? dia tak sekolah minta makan dengan korang ke..apa la…korang belajar tinggi sangatlah tu sampai adan n akhlak out dok maki orang yang sekolah tingkatan 2…busuk punya orang!

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  57. Mirai Suenaga says:

    Tinggalkan dunia hiburan. Kerja keras pada lukisan. In shaa Allah, Emma bakal jutawan dan boleh jadi legend dalam lukisan.

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  58. paukaya says:

    tp die pndai lukis..ade org beli ape lukisan die puluh2 ribu gak hrga die..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  59. starshine says:

    sapa kata kalau habis sek tu pandai…??
    sapa kata kalau x sekolah tu bodoH..??
    rezeki, jodoh, ajal dan maut itu semua Allah yg tentukan…
    Allah dah merancang perjalanan hidup kita terlebih dahulu…maka Allah juga yang tentukan
    kita ni sebagai hamba..x de kuasa pun nk rancang2..kita ni HAMBA sahaja…berdoa lah..mintak lah pada ALLAH yg maha segalanya..jgn lupa siapa kita didunia ni..kita ni HAMBA ALLAH…jadi jgn nk berlagak jadi tuan pulak..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  60. jemah says:

    dia tak sekolah sbb jaga adik. jgn lah suka menghina org. kau tu amek spm ada gaji 30k sekarang?tak kan.. ALLAH bg rezeki kat dia utk berlakon yg gaji lebih mahal dr org yg amek spm. kau hina org haini,kau taktau lagi anak cucu adek2 kau punya nasib, tah2 kene buang sekolah kot nanti. ingat what u give,u get back! ALLAH itu adil.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  61. kembang says:

    mentaliti orang malaysia. asal nak belajar je kena pegi sekolah.
    kawan aku adik beradik dia 11 orang. semua belajar kat rumah. tak pergi sekolah. keje dorang semua hebat2 belaka. salah sorang dari adik beradik tu pernah jadi juri rancangan imam muda.

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  62. semek says:

    sibuk je mung mung semua ni..dia bodo tp dia comey..tarik skirt sket berebut2 datok tan sri datang kerumunn

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  63. me says:

    No matter how pretty one is or what the person wants to become, an education is the best thing you can ever give yourself. People like Gates, Zuckerberg, they got lucky in life. You cant rely on your looks forever. Looks will fade but education stays.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 13 Thumb down 6
    • Gates says:

      Err,did Bill Gates or Zuckerberg handsome?If they handsome maybe they will becoming an actor,who know?Hey,we all malaysian jauh sgt kalau nk dibezakn dgn Bill Gates,Zuckerberg,Einstein o whatever ok,jauh bumi dgn langit.Malaysian belajar tinggi2 takde pun inventing perkara2 baru untuk kemudahan umat manusia?Teknologi pun hmpir semua diimport.Xyah citer jauh2,kt malaysia ni bnyak jer para usahawan yg jdi jutawan.We cant rely only on education.Banyak lagi bnda lain yg boleh buat seseorg manusia tu berjaya.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  64. lalu saja says:

    la.. kat US pun orang homeschool tapi ambil exam SAT. manada homeschool x ambik exam.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  65. inisemuaslahPRU13 says:

    jutawan MLM tak perlu SPM..yeah..hahaha

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  66. dony says:

    klu belajar tak berapa pandai better berhenti…dan belajar sesuatu kemahiran.. pada umo 24thun sudah jd bos…tp kt baru kuar u tukar2 kerja..dan mintak kerja dgn dia..siapa tau…itu yg berlaku pd ex bos sy..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  67. SAYA FATIMAH @ EMMA YG BODOH says:

    KORANG YG COMPARE AKU DGN BILL GATES TU MEMANG BODOH LA. CUKUP LA AKU SORANG JE YG BODOH. KORANG JGN JD BODO MACAM AKU PLAK. AKU NI MEMANG BERENTI SEKOLAH MASA FORM 2. BILL GATES TU TAK ABISKAN STUDY KAT HARVARD. MEMANG TAK LAYAK COMPAREKAN AKU YG BODOH NI DGN BILL GATES. KALO KORANG SURUH AKU AMIK PMR PN BELUM TENTU AKU LEH JAWAB. SEDIHNYA DGN KEBODOHAN AKU NI.. SOBS3

    Hot debate. What do you think? Thumb up 6 Thumb down 4
    • TAPI AKU PANDAI BAB LUKIS, KO BODOH LUKIS. LUKISAN AKU MASUK BALAI SENI NEGARA ORG BELI RIBU RIBAN, KO HADO? TAKDO KAN? HADOKEN

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • Dia masih menimba ilmu walaupun dari bapanya (mungkin dari pelukis2 di sekelilingnya juga). janganlah kita hadkan pelajaran tu setakat ambik SPM je. lagipun aku tak risau sangat sebab dia perempuan. Lainlah kalau lelaki, tanggungjawab tu lagi besar beb. memang kena ilmu yg bukan sedikit utk berjaya dalam hidup

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        hai si bodoh :) kau memang hebat :) terhebat sampai aku rasa kau paling bodoh :D thank you

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • me says:

      bukan bandingkan dgn Gates saja. bandingkan dgn sape2 yg tak abiskan sekolah tapi tetap berjaya. jutawan mlm ke atau sape2 dalam kategori yang sama. kalau minat arts, ambikla course arts. betol, ilmu x semestinya sekeping kertas, tapi kan bagus gak kalau ada kertas tu. dua2 ada. kelulusan ada, bakat pon ada. Lagipon zaman belajar kat uni ialah zaman yg memang seronok.Rugi tak merasa zaman tu. But then this is just my 2 cents. to each their own.

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  68. emma mengelembong says:

    lex la, walau saya xde spm, tp saya hot & jelita. ko ade?

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 4
  69. cahaya kebahagiaan says:

    xpe la emma.. rezki orang kita tak tahu kan? sementara emma da masa & muda lagi ni, g la cari ilmu ART yg emma nak tu.. ilmu itu penting, perkara yg lalu jgn disedihkan.. jgn risaukan adik lelaki tu, just doakan semoga dia sentiasa mendapat jagaan yg sempurna dariNYA ketika emma sibuk stdy..

    *saya doakan yg terbaik buat emma k~~

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  70. LESONG says:

    DULU MINAH NI LIAR BUKAN MAIN LG..SBB TU BLAJAR SMPI TINGKATAN 2.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 3
  71. PUTRI says:

    ape la korg ni. suke je wat dose kering. benda kecik je. sekurang2nye dia dah jd pelakon. drpd menganggur mcm segelintir budak2 kat luar sane tuh. sekurang2nya dia dah ade bakat n kerjaya. so watpe nak hina dia??? pelik la kowg nih. rezeki masing2 ar..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  72. adi says:

    sistem pendidikan kat Malaysia ni bukannya bagus sangat pun. Kalau bagus ramai yang konon2 dah berjaya sampai SPM org degree senang dapat kerja boleh menyumbang sesuatu pada negara. Ini tak ramai belia lagi menyusahkan adalah.

    Ilmu tu luas ibarat lautan. Bukan sekadar pelajaran akademik di sekolah sahaja, Betapa jumudnya pemikiran orang-orang yang reti mengutuk sahaja ni. Setakat tau add math, fizik, kimia, leo\pas tu tak reti berdikari buat apa.

    anda bezakan sendiri book smart dengan street smart. Selalaunya org yang pandai akademik kurang pandai bekerja berbanding org yang start it the hard way dari bawah,

    respek sesiapa sahaja, jangan terus mencemuh.

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  73. Reena says:

    At least dia ada bakat lain yg boleh diasah selain drpd berlakon. Mmg lah pelajaran tu penting tp kalau setakat belajar nak pass exam dapat paper qualification jer tak guna. Berapa byk yg grad dr uni dgn degree yg meletop tp bila suh introduce diri in english time interview..tu diaa.. tak padan dgn degree. Itu yg client aku bagtau. Dia GM fmcg. Dr situ leh nampak yg paper qualification saje tak cukup..kena ada soft skill..yg penting communication skill. As for EM, kalau nak jadi pelukis cam ayah dia, belajar bebtul dgn ayah tu. Bila dah ada nama, takat nk jual art piece seketul RM5K & above takde hal walaupun balajar takat form 2. Cam Yusof Gajah..tak silap aku art piece dia starting jer RM25K. Baru satu..kalau dia wat series..sendiri mau ingat la kan.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  74. yohoho says:

    biar x belajar tinggi..tapi budi bahasa tinggi dah memadai

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  75. Cik Melur says:

    JUJUR……AKAK JADI SEDIH & SIMPATI DENGAN PENGAKUAN EMMA.
    PENGAKUAN YANG PALING JUJUR DAN BERANI. JGN LA KUTUK2 DIA. NASIB ORG TAK SAMA.

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  76. Anonymous says:

    home school biasanya bagi yg berduit jer …

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  77. Darsiya says:

    Kepada Emma Maembong, jangan rasa rendah hati, mcm2 lagi cara nak berjaya dalam dunia ni.

    kepada rakan pembaca, tak perlu kutuk or judge dia. rezeki n nasib manusia tak sama. bersyukurla yang korang lebih baik drp dia kalau korang belajar lebih tinggi dr dia walaupun korang habis even smpai tingkatan 3. means lebih baik drp die.

    tapi undang2 dunia mmg mcm tu, nak berjaya kne belajar tinggi n bagus. tapi undang2 Allah mudah, nak berjaya, mesti usaha. dan rasenye ramai yg lupa, kebanyakan org2 yg berjaya n bijak pandai pun tak semua dtg dr latarbelakang pendidikan yg tinggi.

    just a freindly reminder. jgn marah ye ^____^

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  78. NaYA says:

    ntah2 yang yer2 back up emma nie pasal seangkatan xda sijil pe2 kot….ckp cm owg xda ilmu jer gayenye.. hehe

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  79. Darsiya says:

    Kepada Emma Maembong, semoga berjaya dalam ape yg awak buat.

    Kepada kawan2 pembaca, jangan la dihina org2 yg tak abes sekolah or tak belajar tinggi ni. rezeki kan lelain. bersyukurla kalau korang belajar lebih tinggi. even abes tingkatan 3 pun, still lebih baik drp emma maembong ni.

    memang undang2 dunia, nak berjaya, belajar tetinggi. tapi undang2 Allah lebih mudah. sape usaha, pasti berjaya. lambat atau cepat je. mungkin korang lupe yg kebanyakan org yg berjaya kat luar sane pun ade jugak yg tak abes sekolah / tak belajar tinggi. :)
    sekadar ingat mengingati :D

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  80. rynaku says:

    oh hallo… aku yg hanya belajar tahap SPM pon bleh dpt income 10k.. sebulan ditambah lepas kawin rezeki Allah bg now aku jutawan berubah 360 darjah hidup aku.. ko rasa aku bodoh ke tak belajar tinggi? yg aku tau aku lg kaya dari org ada master bagai.. dan paling penting bahasa jugak melambangkan cerdik atau tidak seseorang itu.. pengalaman hidup jgk jd bekalan.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 5
    • sally says:

      Good on you! But turning 360 means back to the same place you start, so it should be ‘perubahan 180 darjah..”. Moral of the story – Kaya memang penting tapi ilmu pun kena ada gak…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  81. si kucing meowmeow says:

    tak payah nak belajar tinggi2 kalau adab xde . atleast emma ni home school walaupun xde SPM .. bangge sangat ke Master ko tu ?

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  82. sentap mak says:

    isu ni pun nak kecoh. kalau dia tak sekolah ada effect korang ke. terang-terang dah dia cakap dia sekolah kat rumah. cuma dia x ambil spm je lah.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  83. Pelangi razzaq says:

    Husband aku selalu rasa rendah diri sebab dia belajar tak hbs. Macam emma jugak lah. Dia segan sebab aku ada master. Tapi, pada aku, wpun dia tak ada qualification tp dia belajar daripada kehidupan. Dia matang. Dia profesional. Dia realistik. Aku selalu bagi tahu dia, kelayakan bukan tak penting TAPI kelayakan bukan segala2nya. Kelayakan juga bukan kayu pengukur kepada sebuah kebahagiaan dan kejayaan hidup. Lagi pun dia tak hbs belajar sebab tuntutan adik beradik yang ramai. Jadi, dia bukan seorang lelaki malas, bodoh atau tak guna. Aku tetap respect siapa dia wpun dia cuma seorang lelaki biasa….

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  84. truji says:

    setiap orang telah dilahirkan dengan izin allah… diberi sifat sifat , minat ,kecenderungan , bakat , takdir , ujian , latihan hidup masing2… emma jangan risau … belajar dan memahami diri sendiri automatik insyallah perkara yang baik baik akan datang .. emma percaya dgn diri emma dlm lukisan , lihat…dek krn itu emma pun usaha untuk belajar dari ayah emma..sebenarnye apa jua yang berlaku dlm hidup emma ,emma akan belajar dan terus belajar.. jatuh bangun semula…n jatuh lagi dan bangun semula.. dihina anggap juga sebagai pembelajaran juga untuk emma menempuh hidup didunia.. x salah kalau kita kurang dlm akedemik tapi kita tahu diri kita kat mana… drpd sibuk belajar tapi x faham faham apa yang dimaksudkan.. maybe takdir emma belajar dengan cara merasa dahulu.. slalunye pelajaran yang macamni lebih membawa kejayaan sbb seseorang itu akan lebih kuat ,cekal dan yakin dengan keputusan n kehidupan mereka..x perlu risau rasa ketinggalan dlm akedemik ,..tapi x salah juga kalau emma nak sambung belajar sbb ilmu x rugi di pelajari…tips rajinkan baca buku ilmiah utk dibuat rujukan sedikit sebanyak ianye membantu ..yang paling penting sentiasa bersyukur…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  85. Anonymous says:

    Beauty without brain??? Knp sampai mcm tu sekali nk malukan org…rasanya semua org yg lahir mmg dikurniakan dgn “brain ‘ kot…tak semestinya tak ambil spm bermaksud seseorg tu tak berpelajaran dh…dia masih muda if dia nk dia blh Sambung belajar lg…if tak itu suka hati dia…skrg dia tak ambil spm n dia bergelar seorg artis…yg dpt 10 a Dlm spm pun jd artis juga so apa yg memalukan sgt…yg dh belajar pandai2 Ada byk pilihan pekerjaan di luar sana tapi pilih jd artis juga…pakai seksi tak cukup kain tergedik2 so apa beza yg berpelajaran dgn yg tdk??? Byk juga kes gadis2 yg belajar sampai U tapi jd GRO n perempuan simpanan…so belajar or tak yg penting pandai bw diri n jaga Maruah diri n keluarga

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  86. Anonymous says:

    Kepandaian tu x semestinya di ukur melalui brape tinggi seseorang tu blaja. Mgkin Allah anugerahkan bakat melukis n berlakon pada die yang xde pd orang lain n mgkin klebihan n kepandaian die tu adalah terletak pada bakat die.. Jgn hukum org disebabkan die x blaja tinggi.. Fikir positif sudah..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  87. rabak says:

    janganlah jumud. ilmu allah itu kan luas. kita ni yang terikat dengan sistem pendidikan negara. kebolehan manusia kan berbeza. ada yang pandai mengira, menghafal, melukis. tak semua orang sama kan? kalau dia rasa dia mampu berjaya dengan bakat melukis, berikan dia peluang kembangkan bakat tu. bukan dengan memaksa individu tu untuk ikut acuan yang sama macam orang lain.

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      tau xpe.. ilmu tu luas.. bukan yg blajar kat sekolah tu je.. ilmu masak, ilmu menjahit, ilmu mengandam, ilmu perubatan islam.. jd yg berani kutuk2 kat sini nmpak sangat la korang sendiri pun x cukup ilmu.. ILMU ADAP SOPAN DAN TATA SUSILA.. sila lah belajar ye.. huhuhuhu

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  88. someone says:

    x semestinya org yg x habis belajar atau x pernah pergi sekolah dan sebagainya tu adalah orang bodoh dan sewaktu dengannya. Dan tak semua orang yang pergi sekolah, tamat SPM, masuk u semuanya orang yang bijak pandai.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  89. Anonymous says:

    belajr sampai u belum tentu ada kerja

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
    • ........ says:

      dapat pointer 2.5 memang la tak laku. cuba usaha lebih sikit. dapat 3.8 ke. berebut org nk hire.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 2
  90. yaya says:

    xsemestinya xde spm xpndai..yg pnting usaha nak berjaya wlaupn xblajar tggi2..

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  91. fanie says:

    bangga ke dpt duit byk hasil jd perempuan murahan? pelakon ni lebih kurang pelacur je. jadi boneka untuk dapatkan duit. kalau yg dah kaya macam neelofa tu x de la rasa cam pelacur sgt, coz kita tahu dia berlakon kerana minat.

    kerana duit, sanggup rendahkan maruah diri depan tv

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 4
    • Anonymous says:

      cubalah beradab sikit bila berkomen tue…BUDI BAHASA MELAMBANGKAN BUDAYA KITA

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      biarlah. ko ckp je lebih. kalo gitu ko bagi la dia duit.. jenis betina anjing mcm ko ni memg jeles tgok pompuan cantik mcm emma dan jenis2 mcm ak ni.. kui3.. sbb betina sundal mcm ko kalo bogel tgah jalan pun xde sapa nk rogol.. kalo kawen kmpem kena cerai kan…. sbb muka buruk, perangai buruk, body buruk semua buruk

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  92. F says:

    Bijak pandai ataupun kurang cerdik seseorang tu bukan terletak kpd sekeping kertas.Sudah jelas, matlamat hdp die ingin jd pelukis. Knp nk penat2 blja apa yg die mmg tknk blja?

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  93. ........ says:

    belajar sampai U mmg la xde keje kalau pointer 2.5 je. cuba dpt 3.8. berebut org nk hire.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  94. nondy says:

    ala kta patt sedar rezeki 2 ad kt mna2……………………….yg pntng usaha…………

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  95. Endang Sis says:

    Nape nak gaduh2.. Rezeki kita semua lain2 kan.. Betul ckp adik aku..belajar tinggi2 pun tak guna kalau kurang cerdiknya berdentum dentum.. Haish.. Tang kita yg belajar tinggi tapi dok mkn gaji ja kan… By the way, tak pyh nak ckp rezeki x halal ka…berkat atau tidak.. Kita sapa nak nilai semua tu..

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  96. Sang Pencinta Baiduri says:

    korang yang keje nak kritik orang je, memang poyo. tak payah lah nak sibuk hal orang. hal haram ke tak haram ke bukan urusan kita. urusan dia dengan Tuhan lah. apa masalahnya kalau dia cantik tapi tak sambung belajar? tak payah nak judge orang lah kalau tak tau apa situasi sebenar dia. dia terus terang salah, tak terus terang salah. jadi apa yg betulnya? manusia yang keje nak kritik orang, memang manusia yang paling teruk. bagi aku lah. ok bai.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  97. lulu says:

    urr…stop showing your stupidity…dkt ngra mat salleh, home school is common. bukn mcm ngra kita…bak kata fynn jamal, jgn ukur kejayaan mengikut kamus manusia…sedp2 ckp die bimbo…bodo…korg cerdik sgt ker?????? pelajaran tggi, IQ, EQ, n SQ lemah, xde nilai okes! sb tu blaja tgi2 menganggur,,,shame on you! yg komen positif ni memg hti baik…at least die ad kelebihan lain…yg kje mkn gji belum tntu berjya…silap ariblan, die dh ckup duit, smbung study…kita xtau ape yg berlku lam hdup when she was 14. yg cerdik pndai blaja tgi zmn skrg kebanyakkannye CERDIK ATS PAPER, tp bodo bb kehidupn…hti busuk….aku pon dgree..aku pon pegawai…tp xde aku prnh pndh rndh pd org yg spm xde ke, rndh ke…in fact kita boleh bljr mengenai certain2 aspek dr mreka…buang la pemikrn di tkuk lme—-ad spm bru bjya (tu pon klau ad A..hahahahha)

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      PEGAWAI mcm ni patut dihormati.. kalo sume jadi pegawai ko ingat x hancur negara.. kalo xde org kutip smpah boleh lingkup negara tau.. tp disebabkan ada golongan2 yg hati busuk walaupun ada kelulusan atas paper dah riak.. rasa best dgn apa yg ada. patut bersyukur.. kalo xde makcik2 yg jual goreng pisang tepi jalan nak beli pd sapa? xkan semua org akan jd pegawai.. pastu pegawai kebulur.. xde org berniaga, xde org yg keje kat kedai makan, pastu pegawai g keje bogel, sebb xde org jahit baju.. APA PUNYA STATEMENT BODOH LA ORG CERDIK ATAS PAPER NI.. lawak pun ada..

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  98. wawa says:

    SPM ni takde apa sangat pun. Anyway, the fact is SPM bukannya bagus sangat. Habis sekolah ke tak apa masalahnya.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  99. ape larr says:

    Ape larr korang nie…aku pernah tgok luksian die dan adik beradik die kt women of art…setiap lukisan die berharga 4 smpai ke 7k..korng berckp die bodo ada cm tue..??
    die x g sekolah pun sebb adik sakit,klau die keluar ngn boyfriend die pun apa masalah??? korang pun pernah gedik cm tue gak zaman2 sekolah, pernah gak bercintan monyet…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  100. kakmira says:

    emma.. saya cdangkan anda ambil peluang untuk belajar selagi masih muda.. mase ini la kamu ingin mencari siapa kamu, minat kamu, bakat kamu dan macm2 lagi… lagi penting untuk kenal orang supaya kamu belajar dan tidak akan ditipu untuk kali ke2.. saya tidak katakan anda tidak akan berjaya kalau xder sijil tetapi ia sebagai ‘tiket’ untuk kamu pergi ke bidang yang kamu minat.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  101. lagubestbest says:

    Kepada yang mengata emma odo, adakah hidup anda lebih baik dari emma sekarang? Dulu masa CT Nurhaliza memula jadi penyanyi pun ramai kutuk siti odo la BI xreti ape la, tp skrg jauh dah CT tinggalkan semua orang yang mengata (dari segi pencapaian).

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  102. zai says:

    Ala tk kesah la berapa ramai yg artis tk ambik spm. ?.cuba tnya melissa saila, raja emma, fauziah ahmad daud dan rase ramai lgi berjaya dan berbuih buih skeping london dorang setakat ada sijil, degree ckp ingris pun tk tahu, …baik tk yh ckp byk,,,seni memerlukan bakat. ?.academic perlu utk masa dpn tapi apabila dah berjaya rase nk bawak mana sijil tu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  103. Anonymous says:

    yg kata halal haram tu biar tuhan tentukan, baik ko pergi belajar agama balik….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  104. Anonymous says:

    apsal bongkak sangat org yang kutuk ema nie…pandai sangat ke dorang nie sampai kata org bodo…banyak sangat ke ilmu yg dorang dpt..nie aku nak bagitau nie..beza korang yang kata dier bodo..ada la..korang tue tak pandai melukis cam ema..TANGAN AJAIB..orang yang pandai melukis nie…die lebih bijak..dari yang kita sangka…korang tak tau..disebalik..kelebihan mereka yang pandai melukis nie..tersimpan seribu..ilmu…jadi orang yg kata ema nie bodoh..sebab tak pandai sekolah…orang tue la..yang bodoh…aku nak tanya..org yg kutuk ema nie…DIER PANDAI MELUKIS KE??????????/korg tue kalu keja.dapat ke kumpul duit beribu-ribu…paling tidak pun harap makan gaji….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  105. Anonymous says:

    di antara kita disini..rasanya…boleh belajar sampai masuk u…tapi yang pandai melukis cam ema…rasanya….takder kot…jadi takyah la buang masa kata ema bodo..dier tak bodo..dier lebih bijak dari kita semua…tak semua org dianugerahkan bakat pandai melukis…jadi ema adalah salah satu bakat pandai melukis…mulut jahanam tue la yang bodo..bangang…jahil…dah takder keja lain..org kutuk ema tue..memang tak pandai buat keja lain…selain kutuk org…pastue..entah2 buat keja tak senonoh…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  106. emma kembong says:

    kesian emma kene kutuk2 dgn org2 kat sini… biar la ape korang nak kutuk pun. yang penting emma cantik dan popular. belajar tinggi2 tapi last2 kene kikis dengan zul ariffin pun tak guna kan? *oooopss… so lebih baik jadi emma maembong yg cantik walaupun takde sijil spm, hujung2 bole cari laki kaya *tetiba….

    go emma go… kau memang cantik nok… pompuan2 yg kutuk2 kau tu mesti jeles sebab muka diorang mcm selipar jepun…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  107. rose says:

    Nasib baik Allah SWT kurniakan wajah dan kulit cantik. Harus bersyukur dgn pemberian Allah SWT tu. Sebab, wlupun xbelajar tinggi, at least boleh gunakan aset yg ada untuk mencari rezeki. Tuah ayam nampak di kaki, tuah emma maembong terletak pada wajahnya.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  108. When some one searches for his vital thing, thus he/she needs to be
    available that in detail, so that thing is maintained over here.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  109. man says:

    Tuhan itu Maha Adil…jika ada yang kurang pasti Tuhan lebihkan dalam hal yang lain, Emma perlukan seorang suami yang baik.InsyaAllah…saya doakan kamu dapat suami yang soleh.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  110. My partner and I stumbled over here by a different page and thought I
    might as well check things out. I like what I see so
    now i am following you. Look forward to exploring your web page repeatedly.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  111. I will right away grab your rss feed as I can not to find your
    e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any?
    Please let me understand in order that I may just subscribe.
    Thanks.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  112. betul ke emma cam tu….tak pe lah yang penting kite minat die…..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  113. JB says:

    kat depan media boleh lah dia temberang…klau dh mls skolah tu…nak buat macamana kan
    kalau perempuan apa susah mintak bagi makan laki jer

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  114. Kyko Ra says:

    Korang yg mgutuk orang lain tk abis belajar ikut suka hati mak bapak korang jer…kena ingat balasan Allah SWT tu kadang2 blh dpat CASH kt dunia ni. Anak dn keturunan korang pun belum tentu lg masa depan dia org so jgn la takbur sgt nk mengata orang lain…jaga tepi kain korang yg koyak tu dulu…nk bgosip pun jgn la smpai lupa kelemahan sendiri…renung2kn…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  115. jessilena says:

    emma nie org nyer cntik….w’laupn dye sklh smpai tngktan 2 je tpie dye ade klbhan…tngk skrng dye dh jdi pelakon…btl x….

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  116. lovely moshi says:

    Sebagai seorang Islam kita wajib menuntut ilmu..ni bukan soal belajar tinggi atau tidak atau sekadar hendak mencari pekerjaan.. tetapi kita hruslarh menuntut Ilmu sepanjang hidup kita utk kta berjaya didunia dan akhirat..dan ilmu yg kita dapat hruslarh diamalkan sebaik mungkin..ilmu didada xpnh cukup..ttpi usaha mencari ilmu itu pnting..klu xde ilmu bagaimana nak beramal ???

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0