Written by Bella | August 6th, 2015

Instagram ni boleh dikatakan platform yang baik untuk artis berkongsi apa sahaja yang mereka lakukan bersama peminat tapi pada masa yang sama inilah tempat untuk keyboard warrior mengkritik dan mencari kesalahan artis biarpun ia bukan satu isu yang besar.

Elfira Loy yang baru sahaja membuka kafe beliau sendiri iaitu lovemesevendayscafe telah dihentam peminat kerana corak kopi di kafe beliau tampak seperti babi.

Sebaik sahaja Elfira memuat naik foto tersebut, mula lah ramai yang menghentam beliau dan memberikan komen negatif. Sekejap je ramai yang tunjuk “alim”.

Ini pula respon daripada Elfira:-

Sebenarnya tak salah pun kalau ia hanya sekadar lukisan di atas kopi, tetapi biasalah rakyat Malaysia ni kalau hal-hal macam ni memang terlebih sensitifnya. Harapnya lepas ini Elfira Loy lebih berhati-hati agar benda yang sama tidak berulang lagi.  Banyak lagi corak gempak yang boleh dilakukan.

62 responses to Elfira Loy Dihentam Peminat Di Instagram Kerana Coffee Art Berbentuk Babi?

  1. melati says:

    Ni seko lagi retis yg bakal telan…siput babi!

    0

    0
    • ntah says:

      benda macam ni penah jadi kat ofis aku..sorang kawan aku ni (melayu) sketch gambo babi pastu tempek kat meja kwn sebelah aku – melayu jugak..pastu managers cina aku datang tanya “ni gamba babi kan ? u all tak makan kan ? haram kan ? i don’t understand y all boleh hadap sketch ni hari2 – macam xda common sense..”
      nampak x kat situ ? kwn2 bukan muslim kita respect agama kita, respect yg benda2 haram ni elok jgn letak dekat2 even just a sketch atau ‘art’ lah konon sebab diorg tau benda2 macam ni sensitif bila melibatkan agama. tp member sebelah aku yg melayu ni boleh plak dengan badaknya jawab – “it’s just a picture..not food..heheheee ” dan managers aku berlalu dgn muka kerut seribu sambil berckp dlm bahasa diorg yg aku pun xtau apa mksudnya.

      0

      0
      • Beba says:

        Itu yang kita silap, patutnya explain kat non muslim ni yang babi hanyalah haram dimakan atau disentuh, and that Islam is simple and beautiful. Babi pun makhluk Allah jugak lan.
        Actually bukan kat non muslim jer kena explain, kat Muslims sendiri pun kena buka minda bab ni, jangan nak gelabah sangat la.

        0

        0
        • Anonymous says:

          Mcm ni la, cuba kalau kt packaging makanan kt kedai supermarket ditampal gmba babi, korang nk beli tak?padahal dia just tampal kt tin sarding, plastik beras, etc.

          P/s: Elfira, kalau ak pegi kedai ko, mohon jgn lukis whipped cream ak gmba babi ye. Xlalu nak minum. Itu pn kalau ak nak pegi kedai ko la.

          0

          0
      • Anonymous says:

        ada beza antara haram dengan “tak lalu”.

        Haram itu berdosa.
        “Tak Lalu” itu tiada kaitan dengan agama.

        “Tak lalu” mkn ikan tak bermakna ikan tu haram.
        Ko yg tak lalu, so ko sorang la jgn mkn. org lain lalu biarla dia nk mkn.

        klau babi di bentukkan jd ayam dia ttp jd haram
        tp klau ayam dibentukkan jd babi ttp halal la.
        yg penting ingredient.

        1

        0
      • rianda says:

        gamba babi je pun. terjejas iman ke? teruk sgt tahap iman kalau mcm tu. tengok babi bukan haram pon.langsung x berdosa. tengok pempuan seksi ke apa logik la jugak.

        0

        0
      • Siti sifir says:

        agree. dlm kes ni, patut dihighlight perbuatan ni xberadab. lukis coffee art kat kopi di kafe milik org muslim? bila ditegur, EL defensif pulak, siap ckp xharam. Isunya perbuatan ni xberadab, lagi2 dibuat oleh orang yang mengaku agamanya Islam. kalau puak2 melayu liberal nk chill/ambil mudah sgt psl kesucian Islam, mesti korang rileks je dgn kes2 sedition mcm si Alvin Tan & Vivian ucap Selamat Berbuka Puasa sambil makan bak kut teh kan? tolong tepuk dada tanya iman byk2 seblm post IG ye..

        0

        0
      • Anon says:

        Bangsa lain yang mana kuat agama, bab sensitif agama ni diorang mmg strict dan serius.
        Bila isu mcm ni diorang akan jadi semakin konfius tentang agama kita. Mereka jadi pening dan ragu-ragu. Sebab tu mereka tak respek sebab kita ni mcm main-main.
        Sedangkan ulama pn kita langgar. Diorang, paderi pun diorang hormat.

        0

        0
  2. penonton says:

    Degilnya elfira ni xnk terima teguran org
    Cuba fikir pe perfektif org bukan islam klu nmpak corak lukisan babi dilukis pd minuman sesuka hati pdhal dh memang maklum yg babi adalah sgt sensitif/ haram pd org islam
    Kalau kte bayagkan ada babi dlm minuman tu pon dh boleh dikira haran utk minum
    Wallahualam

    0

    0
  3. sobena says:

    engkau pun 1 lah elfira..xder gbar binatang lain dh ke?
    cuba kalau engkau tu customer & tiba2 engkau dihidangkan dgn kopi yg ada gmbr pig, engkau melenting x? cubalah pk sikit psl sensitivity org islam..ke engkau saje nk bt gimik????

    0

    0
    • Anonymous says:

      ala art je pn..gelabah bewak betol memasing.
      ntah2 masa dorg buat tu tgh tergelak2 happy2..buat joke.
      sengal otak udang memasing yg bash tu..

      0

      0
      • Anonymous says:

        yg special pasal muslim sbab perkara2 yg membezakan kita dgn non-muslim..bila sikit2 non-muslim ajak kita melawak pasal babi wlupun gamba kecik molek atas coffee, aku takut lama2 diorg melawak ajak makan babi pula.masa tu baru lah kau nak mengamuk , nak riot 1 negara .. wlupun kita negara berbilang kaum, adab kena jaga, respek perlu ada..barulah muslim terjaga.

        0

        0
        • Beba says:

          Btw Yahudi pun tak makan babi tau, sangat pantang dengan kebabian macam Melayu kita.

          0

          0
        • Anonymous says:

          dah korg pn tak tau nak respek org tau nak bash je ape jadahnye..sebab tu elok cermin muka sendiri tu dulu..yg ini kecoh, yg haram pegang tangan peluk bagai bukan muhrim ape cer..lukis gambar je kot..sengal.

          buat lawak sesame member je kot (kalau ye la) bukan menghina pn

          0

          0
        • Anonymous says:

          lukis gambar babi je pn dh gelabah kaum2 yg suke carik kesalahan org neh..tak sedar betapa ramai yg sebut babi bila marah..yg tu kemaen suke pulak org dok sebut..nape tak marah, jadikan isu setelah sekian lama??

          0

          0
  4. Lovelyvic says:

    Astaghfirullah Al-Azim..
    Ape la poyo sgt.. kalau ada org cina datang cafe aku dan cakap..
    “I nak espresso i gambar piggy”
    Takkan aku nak cakap…. “Saya tak boleh create gambar piggy. HARAM!”
    Bodoh tul…. tolonglah jangan buat Islam ni nampak sangat susah dan menyusahkan.
    Islam tak mcm tu..

    0

    0
    • Anonymous says:

      klu cina mintak mcm tu baru lah buat..yg tetibe bg mcm tu ye terkejok mak limah…x lalu mak limah nak minum…

      0

      0
      • Lovelyvic says:

        Ala… itu attraction dia…
        Bila dia bukak cafe ni, dia punya aim not only to Muslim… tp universal.
        Dia attract non-muslim skali…
        Kowang pernah tgk kedai cupcake Muslim yang terkenal…
        aku pernah tgk dia jual cupcake gambar anak anjing comel..
        Customer dia mmg ramai… jepun, cina, korean…
        Dan budak2 ni akan minta parents dia belikan cupcake gambar puppy tu.
        Itu dia punya usaha untuk attract non-muslim.

        0

        0
      • Anonymous says:

        suruh mak limah pi dok dlm tanah la kalo dah semua nak tekejut..

        0

        0
    • Her Ladyship says:

      So Far belum ada org cina ke omputeh yg suruh buat mcm tu. yg ada So near Artis Ma lay sia….!!
      Endless issue if u alls gonna compare bet the “bad and worst”….. cause both r equal to the same answer…. So “Please Avoid” and we can…!!! Islam tak susah tapi bukan jugak di “senang2kan”

      0

      0
      • ntah says:

        sokong. benda2 macam ni memang setengah pandang lekeh2 tp yang terhegehnya ialah org melayu jugak. kalo pun yg lukis art tu org melayu, kenapa mesti nak lukis babi dalam banyak2 binatang lain ? ataupun kalo non-muslim yang lukis, boleh aje minta jangan lukis babi so that non-muslim ni ada awareness yg benda2 ni sensitif pada kita yg muslim..

        0

        0
  5. rianda says:

    instagram platform paling senang utk blogger mcm Bella yg malas carik cerita. scroll i.g artis, buat entry. heh. comeone bella.. work harder la. boring ok

    0

    0
  6. little sunshine says:

    siput babi dah kecoh.. tunjuk lukisan babi pun lagi la kecoh… letak gambar babi korang maki, marah, haram x sensitif.. semua mak nenek ayat keluar.. letak gambar maria farida telenggok tayang rambut mengerbang, makeup sebakul… tebuntang mata sorang2 scroll satu satu dok belek… x nak pulak pikir bab sensitiviti agama… aku nak tanya korang.. tgk gamba babi ke haram or tgk gamba perempuan x tutup aurat ke haram.. mana satu yg tuhan mintak korang lindungkan pandangan mata korang dari tgk..!!??…..aaa jawabb laa…. aku rasa dah tiba masa org malaysia ni kene byk berhijrah la…

    0

    0
  7. dida says:

    ALOH..APA ADAHAL….GAMBAR JER…KACAU HILANG…HABIS KALAU BUDAK /ORANG PAKAI BAJU GOOFY, PLUTO, HUSH PUPPIES, TAK DE PLAK ORANG KECOH

    0

    0
  8. Nana nini says:

    Tahniah kepada pengomen negatif. Komen anda terpapar dgn jayenye di blog blog hiburan. Tercapai sudah impian kalian tok glamor Tahniah!!!!!

    0

    0
  9. minah manis says:

    xde gambar lain ke. pelik betul lah artis skrg

    0

    0
    • Her Ladyship says:

      Artis2 malaysia ni suka binatang yang haram/khilaf dlm agama. Diorang nak pelihara tak boleh, nak makan “takut” …so Pegang Patung… Buat image dlm Makanan…. Selfie….. PON JADI lah…..

      0

      0
  10. min says:

    Adoyaiiii,,,cik dylladylla, ayat yg paling x boleh blah “pls don’t let this happen again”..tsenyum aku baca..dh lh typo sbb bsemangat sgt mnaip ayat2 tazkirah dia.. Speaking kemain tp otak ntah ke mana..tp satu je lh nk ckp kat elfira ni,,fikir masak2 dulu sblm nk upload apa2 gambar..sbg selebriti yg mmg sentiasa dmata org ni, dh mmg sah2 lh akan jd isu punya..lebih2 lg kat org yg ada fikiran mcm si dylladylla ni..lain lh klu ko org biasa,,mungkin xde hal lh..beringat itu lebih baik sebelum terkena..

    0

    0
  11. ratu says:

    slere plak kau minum pic babi… xde isu sje wt isu.. so sick artis malysia.. nk wt konterversi ngn bnde2 bodo.. aduhaiii!!!!! ko snap pic wt collection sndiri sudah!!!!!!

    0

    0
  12. aku tetap aku says:

    melayu malaysia mmg cepat sentap n paranoid. noktah.

    0

    0
  13. Bodohnya elfira nie,pigi sekolah dulu dik,tak baik lukis binatang haram,dlm minuman wlaupun skdar picture je.klau sya lah tak lalu nak minum,Engkorang berani tak pakai baju yg ada gmbar babi dan Anjing? wlaupun hnya skedar gambar,tak rasa semacam ke? tak rasa janggal?

    0

    0
    • anon bukan nama sebenar says:

      maaf cakap lah, sy slalu tgk org melayu pakai baju hush puppies yg terang2 anjing… pastu pulak ramai jer org pakai baju disney etc winnie the pooh yg ade piggi tu, goofie yg anjing.. kadang2 kita xperasan tp atau perasan dlm hati cakap xper kartun jer.. kita org malaysia terutama melayu ni cepat menghukum dan cepat melatah dan paling xboleh terima bila pantang sekerat jer.. babi xboleh mkn dan sentuh sbb najis berat.. yg bukan muhrim tu? sah2 da jatuh hukum haram.. slumber badak jer peluk2…

      0

      0
  14. Bodohnya elfira nie,pigi sekolah dulu dik,tak baik lukis binatang haram,dlm minuman wlaupun skdar picture je.klau sya lah tak lalu nak minum,Engkorang berani tak pakai baju yg ada gmbar babi dan Anjing? wlaupun hnya skedar gambar,tak rasa semacam ke? tak rasa janggal?

    0

    0
  15. Anon8 says:

    Malaysians need to chill

    0

    0
  16. ANon says:

    Orang Melayu yg x selera tgk gambo babi walaupon sketch dan terover sensitif ialah Melayu jibawok (kata diva AA) yang mengada2 dan bagi aku menghina ciptaan Allah..Binatang tu cuma haram dimakan je bukan ditengok BAHLOL!!! Babi tu xde salah ape pon..comel je aku tengok..ni bagi aku yg penyayang binatang lah..tak payah la mengade2 poyo x selera la..geli la..cam batak.. lagi satu yg korg terover sensitif cam jilake tu kenape?? Tipis sangat ye iman korang sampai ape je yg berkaitan dengan babi korang nak sensitip!! tu la..bangsa bodoh x bole diajar.. bab2 ni pandai sensitip..bab2 kemaruk celah kangkang kemain lagi menggedik!!

    0

    0
  17. Anonymous says:

    memg betul sekadr gmbr.. tp lebih baik x payh letak gmbr tu.
    benda2 yg boleh datng kn fitnah lebih elok di elak kn.
    kalu nak buat gak. simpan sebagi gmbr peribadi.
    awk tu artis tunjuk lah contk yg baik.
    kalu ye pun nak berlawak bnyk lg benda yg boleh di buat lawak.
    kalu awk orng bisa. mungkin orng buat x tau je..

    0

    0
  18. apakah says:

    habis tue dah kenapa ALLAH SWT cipta babi? aduhaiii dah isim sakan dah orang malaysia semua xboleh..tgk tv drama peluk2 boleh pulak yea..ada ke keluar hadis kata haram lukis gambar babi..haram di makan dan di pengang shj ..ALLAH ciptakan sesuatu mesti ada sebab bukan cipta hanya untuk suka2..tiada satu pun ALLAH cipta mahluk di dunia ini tanpa sebab..babikan mahluk ALLAH juga..kalau seksa binatang nie pun kamu tetap berdosa..aduhhhh pening arrr

    0

    0
  19. apakah lagi says:

    lukis babi marah..yang korang mencarut hari2 cakap babi apa tue xharam pulak yea…apakah apakah apakahhhhh

    0

    0
  20. Anonymous says:

    erkkk.. aku dah la tengah makan. sekali tengok gambar niii.. ohh trus x laluu -_-

    0

    0
  21. lia says:

    korang ni lah. benda tu haram makan dan sentuh. setakat lukis apa salahnya. aku tak nampak pun salah. yang laki korang duk tongang tongeng hisap rokok yang haram tu tak adalah pulak korang nak cakap apa. aduhai bingailah korang ni

    0

    0
  22. kening bsmbung says:

    kemon la nk gado sal artis.. please la bnyk bnde lg yg kite nk bincang kn.. lantak p la sal artis sendu nie! yg komen pn. xnk klh.. ade yg btu api.. btu neraka.. btu jahanam… rilekssss… kowg gado.. artis gelak.. die yg femes.. ko dpt ape!!…bye

    0

    0
  23. bellazai says:

    korang ni xbaca ke caption el tulis tu, dia ckp benda tu(lukisan babi kat air tu) happenned masa dia xde kat kdai, yg buat benda tu, org lain yg dia refers as ‘he’.dia just ambik gmbr, and post lam ig.yang ‘he’ tu buat lukisan tu buat main2 je..tak semestinya dia hidang air tu kat org, maybe untuk practice kat dapur, korang tu pikir jauh sangat..ni mcm kes kwn kite conteng muka babi kat buku nota kita, pastu kita ambik gmbar and post lam ig…camtu je kot situation dia..

    0

    0
  24. cik mek molek says:

    Mungkin air gmbr babi tu untk michael ang!! so?????
    dah kalau islam jgn laaaa mnum yg gmbr babi tu. mnum la gmbr bear!
    haizzzzz bnda simple pon kecoh.

    0

    0
  25. Anonymous says:

    kecoh gile..babi haram dimakan..bkn haram dipandang..blk muhasabah diri masing2..mende kecik nk terlompat2…masing2!nk tunjuk hebat..suke hentam sana sini..ade je yg xkene..sikit2 nak hentam..chill la korg..life x epi ke asyik crk salah org je

    0

    0
  26. anon says:

    Taulah babi cume haram dimakan, tapi dua binatang yg sensitif pd org islam ialah babi & anjing. Punyalah banyak lagi binatang lain, kenapa kene wat muka gambar babi??? Gambar gajah ke zirafah ke takleh buat ke. Kenapa kene dua binatang tu. Wlpn cume gambar, tapi menggeli & meloyakan tekak.

    0

    0
  27. Teddy Bear says:

    bukan jadi haram pun coffee tu

    0

    0
  28. minah jambu nice girl says:

    elehhh setakat muka babi aje kt coffee tu bukan nye kepala babi betol2 itu ponn nk di kecoh2 kan eeeee kampong betol orang2 ni semua huh mengarot !

    0

    0
  29. munir says:

    ntahlah menyampah gak aku ngan org melayu kite ni bende kecik pon nak besarkan…nampak je salah org padahal rukun islam same rukun iman pun belum tentu hafal nikan pulak nak buat,,,,melayu cepat sentap..

    0

    0
  30. zaza says:

    yg hentam2 dn marah2 elfira ni …tolongla..malulah . nmpk sgt blaja agama tk habis.
    apa yg kamu komen melambangkan tahap pemikiran kamu.

    0

    0
  31. frinses says:

    kalau camtu elfira mungkin xberkeberatan untuk pakai baju printed pic babi-well xharam..just a sketch maaaa…
    apa pn nasihat utk elfira…xrugi kita mengalah..awk tu meniaga..n lgpn siapa lagi yg nk tunjukkan keindahan islam kalau tak kita yg sejak azali beragama islam kpd penganut lain..
    SILA BERADAP

    0

    0
    • mikan says:

      knapa nk banding dgn lukisan kat bju..yg kat coffee tu, kacau ckit je trus serta merta ilang muka babi tu, gelabah la korang ni…small matter je kot..elfira tu entah2 tgh gelak ngn kwn2 artis dia lain tgok kesempitan fikiran korang..Allah tak haramkan babi tu untuk disebut, dipandang, korg je yg rasa loya lah tak lalu lah.yee mmg korang tak lalu sb babi tu hrm mkn, same gak ngan daging kucing pun xleh mkn, cuma kucing xharam pgg, babi haram..bear tu pun haram mkn, nape korang tak geli tgok muka bear kat coffee tu????kamonla pikiran tu buka sikit.asal babi je sensitip..pnah tgok lam tb kdai roti kat ngra arab, dorang boleh je jual cupcake muka babi…xde pape pun,,melayu ni je gelabah lebehhhh pdahal maksiat merate, ni smpai umo 11 tahun leh tberanak pe citee

      0

      0
      • frinses says:

        mmg Allah xharamkan kita lihat babi..(yg sebut babi tu bkn kata xbole tp cuba ko sebut bila melatah,agak bakal mak metua ko bekenan x)tp apa sy nk sarankan ialah kita sbg umat islam jgn gadaikan maruah agama kita…sekian

        0

        0
        • bellazai says:

          ye mmg btul mak mertua tak bkenan.sape2 pun x bekenan kalu anak dara sbut pkataan babi. skrg isu yg kita ckp ialah lukisan muka babi atas coffee tu..saya rasa lukisan tu takde isu kot..saya rasa dia tak bodoh sgt nk hidang dgn org muslim air lukisan muka babi tu..gelabah sgt trus nk cop org tu nk gadaikan agama…saya rasa lagi hina perempuan yg tak tutup aurat, walau sehelai rmbut nmpak, lagi menggadaikan agama..

          0

          0
  32. mikan says:

    geli tak ase nk mutah tak..
    korang ni mcm tak pnah tgok org gurau2 lukis muka babi…rilek suda

    0

    0
  33. fatwa artis peminat sk ikot says:

    aper jerk artis wat sumer jd halal

    neoolopa mkn siput babi jd halal

    cadbury hrm bila dah ckp halal still org ragu2 tp bila tok ti nyanyi terus jd halal

    now elfira loy lukis2 babi..mmglah bukan isi betul babi..tp mcm galakkan jer telan air babi pon jd halal

    Fan pon ikot alah gurau jer ..alah kita kn hormat babi melanjung tinggi babi hrm dipegang/dimakan jek…

    0

    0
  34. mojo says:

    Elfira comel macam babi..hehe..tak haram kan?boleh saya panggil elfira babi.saya suka sngat gambar babi kat minuman tu,ala buatla logo babi jadi logo kedai you.letaklah nama kedai tu BabiElfira..ala bolehla..babi hanya tak boleh dimakan dan disentuh je.gambar takpe.see you Elfirababi.

    0

    0
  35. ThisISMe says:

    Kesimpulannya kan, majoriti bangsa Melayu yg dkt Semenanjung makin cetek pemikiran die.plz la…Melayu di Borneo xkan bising pasal ni..makin lama makin menyampah tgk korg yg ada mind set mcm ni.plz berubah sebelum agama lain terus membenci anda.sekian terima kasih

    0

    0
  36. kakmona says:

    tgk la maslahat setempat. kalo cafe ni kat UK ke kat Aussie ke x kesah la.. ni kat Msia.. just jg sensitiviti bila tau bende tu mengundang ketidakselesaan ummat.. mmg x haram pandang x haram melukis.. tapi kalo x perlu, kenapa buat? renung2kan dan slamat beramal ;)

    0

    0
  37. Mat je says:

    Babi kalau dipegang, boleh samak. Tapi kalau ko pegang bukan muhrim, boleh samak ke cane? Kecoh la lu. Nak sensitip sangat apehal? Dah sah sah dalam Quran tulis tak boleh makan/sentuh binatang tu. Bukannya tak boleh lukis/pandang

    0

    0