Written by serenity | August 17th, 2017

Kisah pergolakan rumahtangga Hafiz Hamidun dan Joy Revfa telah menjadi semakin hangat apabila Joy menulis satu karangan di Facebook yang memberi bayangan seolah-olah Hafiz Hamidun mempunyai masalah batin. Hafiz Hamidun bagaimanapun menafikan kenyataan itu, mendakwa Joy tahu apa sebenarnya yang menyebabkan pertikaian mereka tetapi cuba berselindung.
kakakrepah
Ramai Netizen mempersoalkan tindakan Joy yang dilihat gemar menghebahkan masalah dan meluahkan perasaan mengenai suaminya di Facebook. Netizen beranggapan seorang isteri yang baik seharusnya mengadu masalah rumahtangga kepada saluran yang betul, misalnya kaunselor atau pejabat agama.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.


Terbaru, kakak Joy Revfa yang bernama Dyana Sofia telah menulis status mempertanankan tindakan adiknya itu.

Dia mendakwa Joy menerima kecaman dari Netizen setiap hari dan memerlukan ‘outlet’ untuk meringankan masalah yang ditanggung dan orang ramai patut memahami keadaannya.

Dyana mendakwa adiknya dan Hafiz hanya duduk sebumbung selama enam hari dan masih belum sempat berkenalan dengan lanjut.
20819722_1543427219035142_8969238718666749168_o

Sebelum ini, Dyana pernah menulis status tentang rumahtangga yang dipercayai merujuk kepada adik iparnya itu.

Sebelum ini juga, Joy pernah meminta orang ramai mengabaikan kenyataan-kenyataan kakak dan bekas suaminya yang dianggap bersifat melindunginya dan meminta orang ramai menunggu kenyataan rasmi dari Hafiz Hamidun.

Bagaimanapun, dia selepas itu dlihat masih mengeluarkan status ‘meluah perasaan’ di akaun media sosial miliknya yang menyebabkan timbul spekulasi.-beautifulnara.com

82 responses to “Duduk Sebumbung Pun Enam Hari Je”-Kakak Joy Revfa Pertahan Tindakan Adik

  1. mamibee says:

    kakak lebih senduk dari kuah….just shut up lah mak temah ouiiiiiiiiiiiiiiiiiii shut up yr big mulut atas bawahhh shut up…hal dia orang laki bini hang pula lebihhhhhhhhhhhhhhhhhh lebihhhhhhhhhhhhhhhh cipap tak dak bulu lah hangggggggggggggggggg

    111

    1
    • wekkkkkkk says:

      kaklong atau abglong kena brtanggungjwb settle, sbb yg tua.lgi2 kalau si JR tu bisnesswomen….kaya…dh tntulah amek hal jugk…cer kalau adik merempat..lantoknyer le.

      37

      1
    • yoyoowww says:

      apesal kakak die hodoh?

      22

      1
    • Anonymous says:

      si dyana ni memang mulut jahat. dulu si ex bf (fizul nawi, suami si nadya syahera) dia ngorat kawan aku, since dia dgn dyana ni lagi. kwn aku tak tau si fizul tu ada awek, sekali si fizul ni kantoi dgn dyana. si dyana boleh plak sound kawan aku yg salah dlm hal percintaan diaorg! padahal bf ko yg miang!

      16

      2
    • Anonymous says:

      kaka dia lebih baik diam wpon kot adik dia tak salah. jgn campur umah tangga org k.

      7

      1
    • Anonymous says:

      6 hari je? o..baru tau. so kakak joy…story la nape 6 hari je diorang tu sebumbung?? lu kan banyak citer…

      23

      0
    • Anonymous says:

      Rasanya joy n kakak dia ni meronta nk bgtau yg hafiz ni minat kaum sejenis kot. Tp xleh nk bgtau direct, itu yg byk kiasan tu

      15

      0
    • Serabut ngn dunia artis says:

      Kakak si joy patut xpyh bersuara.kakak mn xsayangkn adik.even nk gunung berapi meletus pn ko letuskn kn kt hafiz tu…bkn guna media sosial sbg perantara.this is shameful.korg public figure…xde class langsung.jaga la sikit maruah.ni duk koyak abis cite bg tau seantero dunia.social media is not your damn diary.yes joy perlu luah mslh die tp bkn tu caranya.da luah kt fb berjela2…adakah dpt puaskn hati dia?lg byk mslh keluar ada la.

      1

      0
    • Anonymous says:

      mungkin aku ni kuno tapi nak tanya satu soalan…tak tahan dikecam?? setiap masa dikecam? sentiasa dpt komen negatif??

      dahtu sapa yg londehkan dulu hal dalam kain sampai org mengecam?

      ke bile jalan2 pi pasar ke supermarket ke gi bayar bil ke berselisih dgn netizen kene kecam baling telur busuk gak?? yang ni baru lah boleh marah kannn..

      duk diam2 setelkan masalah,xyah upload kat socmed..tutup ruangan komen, org pon xleh nak kecam..

      11

      0
  2. Joy Joyah says:

    Kalau tak mula post cerita2 peribadi, org pun tak komen. Ramai je artis/org terkenal yg bercerai tapi x update apa2 status di media sosial, netizan pun x sibuk nak komen apa2.

    82

    0
  3. Joy Joyah says:

    Kalau tak mula post cerita2 peribadi, org pun tak komen. Ramai je artis/org terkenal yg bercerai tapi x update apa2 status di media sosial, netizan pun x sibuk nak komen apa2.

    10

    0
  4. mok cute says:

    kakak lak masuk campur…klo x nak kena kecam jln terbaik jgn post kat IG mslh rumah tangga…gi jumpa kaunselor/jabatan agama mntk pandangan..klo x jln gak jln akhir tuntut je fasakh…

    ni tak…yg sorang meluah perasaan yg sorg lg dok tenang…sabar…tp sempat lagi perli isteri…alim ke benda..

    30

    0
  5. Netizen Normal says:

    Kak long, awak burukkan keadaan adik awak. Kalau awak sayang adik awak, stop giving others opportunity to speculate her. HH & JV, aku bukan fan korang nor a hater. Tp ikhlas, aku mmg berharap korang tak cerai berai. Kalau korang masih bersama lepas kontroversi ni, insyaaAllah jodoh korang kuat till jannah. Dah2 la netizen cari pasal with this couple. Life korang pun xtau mcm mana lg. Dpt suami or isteri mcm mana.

    51

    0
    • Anonymous says:

      ya setuju. manusia skang sikit2 semua update kat media sosial. sudah2 la tu. bila dah kahwin family member dua dua pihak x yah la masuk campur lebih2. doakan yg terbaik utk pasangan ni.

      1

      0
  6. anon says:

    suruh org diam ..
    ko pun sebuk nak menyemak dalam hal ni
    kalau tak nak di kecam
    jgn up apa2 kat laman sosiallll …hahah
    nak cerita ttg ” hilang kepercayaan dlm biz ” sbb tu up kat media sosialll??
    so bongokkkk alasan tu ..muahakaka
    mcam bodoh pun ada ..

    21

    0
  7. Pekerja Gomen says:

    Bukan adik ko sorang je yg ada masalah rumahtangga senah oiii…
    Dia dh dua kali bercerai…
    Anak pun dah ada sorang…
    Bukan budak 12 tahun….
    Nyampah aku ngan senah ni…
    Keep you support towards your sister behind scene la…
    Adik beradik kuat drama!

    31

    0
  8. ash says:

    Aik!!!! yg dok puji jadi Imam Solat aritu masa bila??
    ko ni kakak mengeruhkan keadaan ko tau x
    kalau tau laki tu bz 24 jam
    so ikut la mana dia p pn
    kalau korg nk hidup bebas kemana mcm zaman solo molo tu
    knp ko sibuk nak kawen bagai
    senget la
    bila sebut bab agama kang kata ustajah jadian
    apedaaaa
    so kiranya korg kawen ni nk femes semata2 jela ye
    nk amek kesempatan dan peluang antara satu sama lain ke apa

    11

    0
    • wekkkkkkk says:

      yayaya…ada, aku maish ingat…kata JR terpegun dgr bacaan AL-Quran HH, sebelum kawen gn HH, dh lamalah tu x dgr org baca Quran.

      1

      0
  9. hani says:

    Ada baiknya kakak pd joy ke family ke siapa pun even sebelah hafiz ni xpayah la nak keluarkan kenyataan lg merumitkan keadaan lg kecoh 1 malaysia ni. Hal rumah tangga settla sendiri, bukan up kat ig la fb la.. buang yang keruh amik yang jernih.

    13

    0
  10. Shhh says:

    adik beradik ni mmg attention seeker, mcm tk da jabatan agama nak settle semua ni…aku mmg follow dua beradik ni kt IG ngan FB, mmg arif dlm bidang kecantikan, termasuk mama dorg…tpi bila baca kenyataan si Kakak mcm lah dia lbh sudu dri kuah. masalahnya adik ko ckp jgn percaya kan segala kenyataan yg kuar, ko ingat kitaorg ni buta dan bodoh ke..sapa keluarkan kenyataan dulu, dh mmg adik ko yg mulakn dulu, bukan nak menang si Hafiz, tpi dia diam bukan tk berani, sbnr korg adik beradik mcm nak tgu Hafiz kuar kan kenyataan, lepas tu, mulalah nk kuar segala bukti bagai, nak tjuk diri tu acah3 suci..buat karangan pjg pun nk wat apa..aku bukan support Hafiz, Hafiz pun mgkin da silap dia..dia pun bkn malaikat…mesti ada sbb kenapa dia syp..kang kalo bukak mulut, mesti korg adik beradik kecam dia balik…biasalah org kaya mmg mcm ni…

    23

    0
  11. Anonymous says:

    kakak dia ni pun janda kan? nmpk mcm jenis tak hormat kat suami…

    16

    0
  12. nok gebuzzz says:

    dah gebang 1 Malaysia mmg la kecoh…nitizen mestila komen sbb dah masuk dlm news,ko kakak jgn nak lebey2…nnty tersalah ckp nak kena minta maaf pulak mcm kakak yg sebelum ni…rumahtangga dyorg biar jer la dyorg yg bersuara…ko pon sibok nak glamour…

    24

    0
  13. aku says:

    dah adik awak yg post macam2.. tu mintak kena kecam sbnrnyer..dh kena kecam..bising plak..eh..salah sape sbnrnyer ni? lebih baik la..mengadu pada ALLAH je..drpd mengadu dalam media sosial ni..kan da kena fitnah… xpaham aku dgn org zaman skrg ni.. sendiri cari pasal..sendiri yg timbulkan fitnah..

    17

    0
  14. anonymous says:

    enough is enough…hafiz org Islam, joy juga Islam…kita ada Quran utk dirujuk jika mempunyai masalah. kalau malas nak tgk Quran, hanya perlu pergi ke pejabat agama & dptkan kaunseling. as simple as that. bkn jadikan media sosial sbg perantaraan. ini berkaitan aib anda berdua. perkahwinan bkn permainan. it’s a promised that u make for the sake of ALLAH TAALA…letak rasa malu kalau masalah kecil tak mampu nak atasi…

    5

    0
  15. Anonymous says:

    respek lagi kat nabila huda…bercerai sikit pun tak burukkan bekas laki walaupun penampilan dia seksi…

    manusia ni macam2..kalau hal peribadi / malu sendiri pun tak reti cover jangan harap dia akan cover malu orang..kat ofis laki pun banyak cerita hal laki bini kat kawan sekerja…memang manusia dah tak reti rasa malu ker?

    32

    0
    • Yomama says:

      aku setuju part jangan share cerita personal kat FB. Tapi tak setuju tang banding artis seksi dengan tak. Joy dulu pun sama seksi je dengan nabila. ko google la gamba dia. dia skang tengah cuba bak baiki tutup aurat but that does not mean terus dia kena perangai macam ustazah. Tak.

      5

      0
    • anonymous says:

      setuju sgt dengan Anon 11:50am

      ramai yang dah tak tau malu….laki orang cerita buruk isteri kat bini orang….bini orang citer hal laki kat suami orang…pdhal korang sebenarnya yang JAHAT kalau baik takde korang nak burukkan pasangan kat laki orang bini orang baik ko settle dengan pasangan masing2..yg benawnya nak menyundal salahkan pasangan dah sah2 ko memburukkan pasangan tu berdosa besar apatah lagi kalau sampai mengfitnah sbb nak menyundal…melayu sakit !

      3

      0
    • Anonymous says:

      erra fazira pn same…dynas pn same

      0

      0
  16. wekkkkkkk says:

    ” korang yg x tau apa2, diam je okey”

    apalah lu ni Sofea ooooooi, dh di viralkan di MS…dh tntulah netizen ada hal nk citer. ..cuba kamu nasihat dedari awal si JR tu, jgn kasi tau sama kami netizen hal sepender JR tu.

    Niat nak cari yg beragama…ha skrg ni byk uztaz jadian kt luar yg pura2 alim kt luar…padahal dialh segala hantu bila di blkang…bkn tuju pada HH je…ada org mcm ni.

    5

    0
    • aku says:

      kan!…..kalu tak takde plak kita tau citer dok sebumbung 6 hari jer. dia yg ckp hokay. so…cerciter…aku pon xcited apasal ‘sebumbubng 6 hari je’ .

      1

      0
  17. Anonymous says:

    masa program romantika tu diaorang dah kahwin 15 hari….
    kesian joy…
    apa masalah hafiz ni sebenarnye….kata zahir batin sempurna….kalau sempurna xde nye kau tinggalkan bini yg halal itu…..

    2

    0
  18. Air kotak jenama Joy says:

    Semakk je kau menyalak.. spesis julia benguk la ni. Gi ikea la kak oiii hilang stresss… tgh sale ni. Aku baru balik shopping ni. Rasa kurus jap kat area peha sebab lenguh meround. Belinya tidak.

    https://youtu.be/pC4QDxHVka0

    13

    0
  19. Kaunselor Selebriti says:

    Mohon jangan jadi Anzalna number 2 ye Dyana. Awak pun mak jan. Tak ambil iktibar ke dengan penceraian yang lepas? Kita semua sayang adik beradik tapi perlu berpandukan agama juga apa yang patut dan tak patut dilakukan terutamanya bab urusan rumahtangga. Awak dan Anzalna ni memalukan kaum hawa, mengeruhkan lagi keadaan ada lah. Kalau sayang adik beradik belajar dengan keluarga Alip dan Bella. Tak mencampuri tetapi tidak juga lokek doa dan usahakan sama-sama agar perkahwinan mereka kekal. Kena lah faham jadi selebriti ni kalau terkehel sikit senang orang sebarkan lepas tu meroyan marah orang luar padahal awak yang merempan tak tentu pasal dulu.

    13

    0
  20. Jus minuman joy says:

    Bikin semak la lu kakak. Menyalak serupa julia beguk. Gi ikea la kasi hilang stress. Tgh sale tu. Tak pun meh layan iklan ni. Mesti kau suka kak

    https://youtu.be/pC4QDxHVka0

    2

    0
  21. Anonymous says:

    Soalan aku satu saja,

    1- Siapa yang mula dedahkan hal peribadi kat media sosial?

    Moral of the story, kalau tak mulakan, orang takkan kecam. Simple je kan.

    15

    0
    • wekkkkkkk says:

      rasanya JR….dia yg mulakan padan gmbr HH….jdi JR YG MULAKAN…Biasanya org lelaki fikir lama sikit utk sesuatu pkara…

      2

      0
  22. Mamu says:

    Wey ngok, orang kecam sbb adik hang start bukak ceqita pastu hg pi tambah lauk penyedap mmg la orang kutuk! Hang tau dak pasaipa perempuan ramai kat neraka? Salah satu penyebab ialah ada spesis mcm hang la! Mulut sekali dengan tangan puaka pi jaja masalah rumah tangga orang! Tolong sapa2 pi tampaq dia sat, geram aku…!!!

    8

    0
  23. Hitam nya hti ko says:

    Satu ari Allah jga akn buka aib ko..prcya la.syg..brtudung mslimah tp mlut mcm longkang.

    2

    0
  24. Anonymous says:

    adik beradik mental ke apa ni wey
    sendiri yang start post merintih meroyan pastu nak salahkan netizen…
    aku rasa netizen kecam pun sbb dia galak dok post meroyan tu jah…ke aku silap?
    kalau da saying sgt adik tu nasihatkan dia p ngadu pej agama bukan p ngadu kay socmed…adoyai…tu pun nak ajar ka? kawen buat anak pandai lak

    7

    1
  25. Rosmerah says:

    Lain kali kalau belum ready jangan kawin. Both husband and wife need to understand each other. Melainkan jika suami atau isteri melanggar hukum hukum agama harus rujuk kepada yg lebih arif. Kalau setakat masing2 nye kepala degil….tolong la matang sikit. Bukan budak baru naik pon…… No marriage is a smooth ride, but if you can pass thru the stormy waves. InsyaAllah jika kita berdoa kepada Allah, Allah akan bantu hambanya. Dlm hal ni nampak sangat dua dua EGO.

    3

    0
  26. haihhh says:

    zzzzzz…ngantuk arrghhh..

    0

    0
  27. joyah rongak says:

    kau yg membuka ruang dan peluang utk di kecam

    1

    0
  28. Kak Tonah Taik Lalat says:

    Pi lah jumpa bomoh. Buat apa yg patut, pas tu bgitau MS bo oh ni bagus dh berjayz
    A selesaikan hal rumahtangga. Nnti bomoh tu popular, bolehlah membantu ekonomi bomoh tu….

    0

    0
  29. udang rimau says:

    Dugaan utk ostad muda ni. Paling pyh nk didik bini lah n keluarga. Tambah2 lg yg ada harta sendiri, berdikari sendiri bebas. Kalau Ego tinggi payah la nak aman rumahtangga. Byk rumahtangga suram/separate sbb Ego samaada laki maupun bini. Jatuhkan la Ego kalau itu utk kebaikan bersama. Jgn Renguss 24jam. Okehh

    2

    1
  30. hantu air says:

    hafiz hamidun tu pon cepat la bagi statement…saja je…konon…mari kita dgr statement dia pulak…

    2

    0
  31. Anonymous says:

    6 hari jer sebumbung… ape masalah hafiz hamidun nii… org kafir kawin pun nak tido sebelah bini.. yg ustaz selfie nii aper jadi.. tang kasi motivasi berbuih2 talk suami itu tiang agama, tiang masjid, tiang umah, segala tiang lah..

    1

    0
    • akulahgayah says:

      tiang seri lahhh gamak nya……apa nak buat peliaq tak dah tiang nikah pulah ngan ngan joyah selfie cipap waxing habis….biji sure lunyai habis….satu family involved gila apa….. bila nak buat press conferance ni..pas tu saman menyaman pulak,.,,..gayah masa nak niakg nagn joyah hang tak buat istikharah kah…..tengok tengok hang jakwin ngan diktator yang ada kelentit nuklear bom…pom pom pommmm

      0

      2
  32. Anonymous says:

    Both HH dan JV tolong DIAM. Family ko pun jangan komen. Jaga maruah. JV you kna ingat you kawin dg HH pun you telah bercerai title janda. Jangan pulak nanti ex tu, ex ni, start komen. Klu yang baik tak pe. Klu jatuhkan air muka JV. Macam mana?

    3

    0
  33. Anonymous says:

    STOP. next!

    0

    0
  34. awekkk says:

    saya tengok lam rancangan romantika hafiz & joy..dia ckp msa tu perkahwinan mrk dah 15 hari…siap joy nangis minta maaf dgn hafiz klo ade buat salah…acaner leh ckp 6 hari je duk sma..lam rancangan tu elok je dorang..masih loving lg

    3

    1
    • wekkkkkkk says:

      saya rasa mereka bertekak/berbalah/bersengketa….mcm2 ber la…adalah selepas JR memuat naik gmbr seksi utk jualan produk…lalu di viralkan, lalu netizen komen, lalu di hentam oleh Mufti (tidak boleh berpakaian seksi utk jualan produk..dkt gmbr yg bsr tepi jln2 tu la)…dn HH beri nasihat, nasihat utk kebaikan isteri, isteri x leh terima, lalu terjadi pertengkran…smpai lah saat ni…nk bercerai…
      entahlah…entahla..

      4

      1
    • hhh says:

      betul..5 hari je ddk kat taiwan je

      0

      0
      • Rosmerah says:

        Handal….solat dengan make up. Eye shadow 3 inci, lipstick pon tak tanggal. Takot nah nk tunjuk muka takde make up. Menangis konon…..

        2

        0
  35. rosewood says:

    betul dah 15 hari… minus menses dapatlah dalam 6 kali. lepad tu kelisr cerita2 di fb hafiz pun dah tak de mood itu joy bilng terkapai….. kesian batin menjerit.

    kak long can you shut up n hh let go of her itu blm masaalah anak lagi. biar bapak budak tu handle.
    ypu find someone with less make up of course not neelofa.

    ex hubby also tahu perangtai joy….

    jangan gadoh2 cerai dgn baik.

    1

    0
  36. A says:

    Percayalah… hafiz hamidun tu xsebaik yang disangka… jangan menilai dari luaran ye… kesian joy revfa…

    p/s : saya xkenal joy revfa, tp pernah je terjumpa si HH yang ustaz katanya tu…

    5

    0
  37. sakit mata says:

    Tu dia nasi tambah dah mai dah…awat hang duk sebuk ngan hal laki bini ni..hang pi balik jaga laki hang sudah..kang kena cerai jgk kan padan muka..pi main jauh2..pi jaga laki hang tu…

    1

    0
  38. Anonymous says:

    jangan nak sibuk hal orang..jangan tepi kain sendiri..kak long awk jaga rumahtangga sendiri…adik ko punya case tau la dia urus.lagi pun dah ada pengalaman.Bukan mudanya dah ada anak.Sebelum nak mengata orang cermin diri sendiri dulu.Engkau sebagai kakak patutnya tenangkan keadaan aku tengok engkau pulak yang paling kecoh nak tumpang glamer..

    2

    0
  39. liya says:

    adoiii…no komen..semua pun ada mslh..aku pun tgh ada mslh berat ni..dihalau oleh saudara belah laki..ank bru 5 taun.tgh pregnant lak tu..huhu…pas ni kena tdo bawah jambatan la nmpknya..tpi aku xda la post2 dkt fb,ig segala..kita luah perasaan dkt Allah..semoga sesiapa yg tgh ada mslh tu tetap sabar dan kuat melaluinya..

    1

    0
    • Anonymous says:

      sewa lah umah sendiri… xyah ade line tenet2 ni sementara waktu asalkan dpt kumpul duit sewa umah sbb x rugi x baca blog fb ig etc.. anak dah 5thn x sesuai lah tumpang sana sini…sblm anak ke2 msuk 5thn mantap kan diri dgn hasil kewangan… jgn smpi 5thn lagi kene halau org saudara belah pompuan pulak..

      3

      1
  40. RatuPecut says:

    So yang kawin dgn HH ni kakak ker adik ker Joy sendiri #sacarsticsangat
    Lebih2 laa ko ni pompuan….baik jaga rumahtangga dgn tingkap kau sendiri

    0

    0

Leave a Comment

Optional