Written by Bella | September 30th, 2016

Isu mengenai status sebenar ijazah doktor falsafah (PhD) yang dimiliki oleh pakar motivasi Azizan Osman terus menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia apabila semalam pihak Universiti Malaya telah mengeluarkan kenyataan bahawa merek tidak pernah memberikan sebarang ijazah kedoktoron kepada Azizan.

Hari ini, dua lagi universiti tempatan telah tampil membuat penafian menganugerahkan PhD kepada Azizan.

Pusat Siswazah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menerusi jurucakapnya berkata, nama Azizan Osman tidak tersenarai dalam penerima dianugerahkan PhD oleh universiti berkenaan.  Menurut beliau, berdasarkan semakan teliti oleh pihak UKM mereka  mendapati tiada individu dengan nama sedemikian memiliki PhD dalam jurusan psikologi seperti didakwa.

Sebaik isu ini diperkatakan, pihak Pusat Siswazah terus membuat semakan dan tiada individu dengan nama Azizan Osman memiliki ijazah PhD dari UKM.

Selain daripada UKM, Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (IUKL) juga mengesahkan mereka tidak pernah menganugerahkan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dan PhD kepada Azizan.

Pihak IUKL mengesahkan tidak pernah menganugerahkan kedua-dua ijazah itu kepada Azizan Osman.

Sehingga kini Azizan Osman tidak tampil membuat sebarang komen  lanjut mengenai kontroversi hangat yang melanda dirinya.

Sumber Berita : BH ONLINE

41 responses to Dua Lagi Universiti Tempatan Nafi Beri PhD Kepada Azizan Osman

  1. Yeoz says:

    Saya pernah reg n bayar full tuk seminar En Azizan ni.. Nak rasa la sikit semangat org2 yg berjaya nih hehhehe (kenkonon)… Malangnye nasib tidak menyebelahi saya, ada musibah yg saya hadapi dlm masa 2 ke 3 minggu sblm seminar jadi saya putuskan utk menarik diri dari seminar tersebut.. Bila call n email diaorg n bagi semua bukti yg amat kukuh tentng kejadian musibah tersebut tapi malangnya diaorg tetap berkeras utk tidak memulangkan duit saya (rm1799) dan katanya mmg prosedure tidak akan pulangkan duit tetapi hanya gantikan utk seminar yg lain.. Bila dah begaduh, hati dah panas, siapa nak attend lagi seminar mcm tu, dah tawar hati dah dgn layanan yg diberikan.. Bukti yg cukup kukuh dah bagi, pun tak boleh consider!!!!.. Giler!!! Kaya sbb mengaut keuntungan dari org yg teraniaya..aku haramkan duit aku tuk comp dia dunia akhirat!!..

    3

    0
  2. Anonymous says:

    nak kursus motivasi kuruskan badan boleh tak bang…?

    2

    0
    • Kamariah says:

      akak pernah dengar ceramah dia. mmg best..cara dan bahasa dia guna tu masuk terserap ke naluri. tapi tu lah..x bertauliah pulak. susah nk komen pasal kes ni. tapi pasal menipu phd.. tu mmg x patutlah.

      3

      4
      • Takziah says:

        Pergi kedai beli santan
        Santan dipegang terus bawa lari
        Perangai sebenar mcm setan
        Pergi duduk dan kunci dalam almari.

        1

        0
        • Odah de oditer says:

          Wakakakakaaaaaa aku tergelak
          Lawak sungguh pantun ini
          Wakakakakakakaa aku tergelak
          Sampai org sebelah bangun lari

          2

          0
      • Cuit says:

        Standard arrr org2 di KL. Berebut2 nk jdi somebody padahal..nobody. Berlagak je lebih padahal hidup semak dgn hutang mortagage bank sana sini. Hidup berkiblatkan status dan kedudukan. Sanggup jadi ular. Tapi bisa ular ada penawar..kaki kelentong apa penawarnya?

        3

        0
    • Anonymous says:

      Betul !!!!

      1

      0
  3. melati says:

    nanti ada la beruk2 internet ckp..melayu suka dengki… jeles. kan?

    1

    0
  4. Anonymous says:

    kalu ahli politikus pon kaki putar kelentong, mcmana rakyat x jdi pnipu?

    0

    0
  5. Hello says:

    Mungkin nama sebenar dia bukan azizan osman ke….? Tu sebab Uni x dapat cari nama azizan osman… Nak bersangka baik ni….

    4

    0
  6. Mindanao says:

    Betul la agaknya dia dpt Dr. dri sini….
    UM = Universiti of Madagascar ( i like to move it…move it ) kut….
    UKM = Universiti of Kencing Mengiring habis la bersepah
    IUKL= International Universiti of Kepala Lutut mak kau!!!
    #xnkburuksangkak

    7

    0
  7. miss positip says:

    Rasanya dia memang berilmu.. kalau x xkan ramai amik dia jadik mentor….tapi dia silap sebab tipu PHD… kalau dia tak letak orng x percaya.. mungkin tektik promosi mula2 dulu.. tapi bila dah femes xleh mengundur… nak kata xda dr… orang femes cepat la rahsia terbongkar… takper la… cuba la apply phd balik.. orang macm azizan osman ni… comfirm lpas phd kalau buat betul2…

    3

    2
    • Peria says:

      Ramai org cerdik di Msia ni. Cerdik kelentong, pakar sembang dan kaki kencing lagi ramai. Macam juga salesmen kereta second-hand. Kelebihan mereka disitu. Ada yg genius tapi berat mulut. Kelebihan masing2.
      Apapun kes ni berat. Ni melibatkan kepercayaan awam, maruah, prinsip dan reputasi dia. Tapi Melayu2 kita cepat memaafkan. Biasa lah..Besok ko pakai jubah berjanggut berjambang segala..org2 kita pakat2 cium la bontot ko balik brader!

      4

      0
  8. Anonymous says:

    setahu saya die ada diploma Uitm. yg lain2 tak sure.

    0

    0
    • Bidin @ James says:

      Dah kompirm..PhD tu hanya rekaan dia. Taktik tarik perhatian. Mcm gelaran Dato la. Padahal poket..kosong! Poyo je lebih.

      0

      0
    • Rata says:

      Aah dia just diploma je. Degree pun takde.dia dulu salesman kereta lepas dah senang dengar2 dia tinggalkn wife dia..yg susah sng sesama.. lepastu khwin dgn pompuan lain

      0

      0
  9. Saper2 je la says:

    Zaman sekarang ramai org yg pandai cakap yg bijak bg speech….tp yg membezakan mereka tu hot x hot, gah x gah ialah gelaran yg mereka ada kan? Kalau org biasa2 yg pandai cakap pandai bg motivate tp tak ada gelaran mcm ni, sape nk layan sape pandang…betul tak? Org kita, usahkan kelulusan dan pangkat, pakaian aje dh buat kagum taksub kemain..tu sb bila pakai jubah serban aje, terus2 dpt gelaran ustaz…walhalnya? Jadi itu lah pentingnya gelaran phD n Dr itu…utk bina tahap keyakinan org terhadap dia. Dia baik dia share ilmu itu cerita lain…dia dh dikira menipu. Dia menipu utk sharing ilmu. Mcm mn tu? Mentang2 kita bayar dia kita ada duit…then dia menipu pn kita bela dia? Mcm cikgu tusyen yg tah sape2 la jgk..even ajar tah ape2 tak gi kursus x gi taklimat…tp mentang u bayar dia ajar anak u n dia puji2 anak u walopn anak u sebenarnya tak sebagus mane…tp sb u bayar dia u puji dia u cover dia n kondem plk cikgu sekolah yg terang2 itu cikgu terlatih yg berpengalaman. Ok lah kalo ko phm mksd aku ni, phm la…kalo tak paham pun..tak pe la…bukan hal kita sgt pn..bior la en azizan osman yg menjawabnya..
    *Jangan amalkan sikap suka bash komen org sb semua org ada hak…dan bukan ko pn hebat sgt dgn bash2 komen org. Kalo ko nk komen nk bg pendapat silakan ^_^

    0

    0
  10. kucing says:

    Tahniah. Alhamdulillah MELAYU sudah sedar. Jangan senang2 percaya sangat dengan gelaran2 Doctor dan Professor bagai. Siasat dulu latar belakang mereka. Sanggup menipu hanya ingin mendapat reputasi dan kepercayaan ramai hingga .

    Kerajaan Malaysia juga senang2 memberi lesen tanpa pemantauan sedangkan sudah bertahun2 golongan spt ini beroperasi.

    2

    0
  11. celik mata says:

    MELAYU juga perlu juga siasat nama-nama ni:

    1. Emeritus Prof. Sir Hj. Amir Hamzah (Air ECPI)
    2. Profesor Datuk Dr. Ibrahim Ahmad (Aura Seri)
    3. Rahmat Mega – pengikut “Prof Datuk Dr” Ibrahim Ahmad Aura seri ni pun katanya ada PhD dalam bidang pengurusan perniagaan daripada University Of New Age Kuala Lumpur.

    University of New Age??? Ke Ice Age?? Adoi laa hai… Celik laa wahai MELAYU. Jangan mudah terpedaya.

    1

    0
  12. hyo says:

    lets be real. kalau dia tak guna gelaran Dr. tu ada ke orang nak dengar ceramah motivasi dia walau hebat mana pun cara dia sampaikan. sebab dia guna gelaran Dr. tu la orang berduyun duyun dengar ceramah dia.
    apa yg dia buat memang salah tapi tu la realiti sekarang. gelaran tu penting.

    0

    1
    • Anonymous says:

      So itu membolehkan dia menipu? Niat tak menghalalkan cara… Kalau betul bagus, jadi la diri sendiri. Orang boleh terima atau tak itu nasib ko la. Kalau betul nak diterima sebab bertauliah jd kenapa tak pergi sambung belajar betul2 untuk phd? Sanggup menipu? Ini dah mcm mkn makanan dari sumber haram… penipuan. Yg aku herannya, ada yg sokong azizan ni hanya kerana menurut mereka azizan beri ilmu yg baik selama ini. Sebenarnya ini hanya menggalakkan lagi penipuan berlaku selepas ini.

      2

      0
  13. bvv says:

    ni sama spesis dengan si fazley tu lah…beli title DR …..ini baru boleh tulis SHAME ON YOU

    0

    0
  14. kakramram says:

    ok la tu. jibby pun takde phd boleh jadi pm

    0

    0
  15. Anonymous says:

    pedulikan …dia pandai ckp tak perlh yang ada gelaran title Dr. x pandai ckp pun tara guna beb…x de nk sokong mana2 its reality zaman ini..

    0

    1
  16. Anonymous says:

    sklip mata ALLAH boleh tarik nikmat

    1

    0
  17. Pemerhati says:

    Such a disgrace….shameful. You probably come from the university of hipocracy. So halal ke duit yg amik mahal2 dr participants? Pls hide ur face in ur underwear if u want to make a public appearance.

    1

    0
  18. Anonymous says:

    4 tahun lepas dengar ceramah die rasa mcm kena torture sebab kejap2 suruh bangun, dah lah gaya mcm gangster dgn muka ganas lagi. dulu pergi ceramah die free sbb universiti yg bayar..just my opinion.skrg xtaulah style macam mana.

    0

    0
  19. Anonymous says:

    sebab dia penipu la dia jadi kaya..tak kate ilmu yang disampaikan..tapi sebab dia akademik dia wow la orang percaya nak melabur duit g dengar dia membebel..tu kire strategi gak eh…

    1

    0
  20. ira says:

    pernah pegi ceramah dia dulu…yg x bestnya bila nk tumpang solat kt tingkat atas yg khas utk peserta2 yg bayar yuran lebih tak diberi walaupun dah bg tau alasan di tingkat bawah(peserta “biasa”) penuh..sampai mcm tu “kuasa wang” yg diajar oleh azizan ni..sampaikn ibadag pn kena bisnes2..:(

    0

    1
  21. Anonymous says:

    Sorry lah aku mmang tak berkenan dan so gemuk ni. Sbb satu dia gemuk, nak motivate org bandana sendiri tak jaga. Mmang tak pernah overview seminar dia. Betul jer crow kawan yg dah pergi seminar dia 3tahun lepas merapu entah apa2. Tapi skrg dah pandai si Azizan ni bercakap…kau ingat kau pandai…penipu tetap penipu. Allah dah bagi cash

    0

    0
  22. Anonymous says:

    bila Allah bayar cash … semoga manusia2 yg mengejar kekayaan dunia sedar

    0

    0
  23. lynn says:

    it disturbed me to see ramai yang sokong sebab dia berjaya. Allahu.. sejak bila kita ni berkiblatkan wang dan kejayaan dunia?
    Hanya sebab dia dikatakan dan mengatakan telah berjaya memajukan org ramai, maka penipuan itu ‘dihalalkan’?
    Kalau itulah pegangan kita, senang sungguh dajjal bekerja nanti.
    Patutlah Nabi Muhammad sangat bimbangkan umatnya yang akan bersemuka Dajjal.
    Sedih betul.

    0

    0
  24. I am now not positive where you’re getting your information, but
    good topic. I must spend some time studying much more or understanding more.

    Thank you for wonderful information I used
    to be searching for this info for my mission.

    0

    0

Leave a Comment

Optional