Written by AbangNara | January 31st, 2013

Agak menarik kesedaran yang ditunjukkan oleh orang ramai yang beragama Islam mengenai drama Sahara yang bakal (sudah) ditayangkan di Astro Prima. Ramai yang tidak berpuas hati dengan imej wanita berniqab yang ditunjukkan menerusi promo drama tersebut.

drama sahara

Malah menerusi Facebook Zaharuddin.net, Ustaz Zaharuddin turut sama mengecam tindakan pengarah drama ini yang mempamerkan imej wanita berhijab dengan gambaran yang salah. Kata beliau:-

Drama ini patut diKRITIK dan dihentikan siarannya kerana merosakkan imej wanita berhijab. Wanita berhijab TIDAKLAH sedemikian murah untuk berdating, berpegangan tangan, berpelukan dengan lelaki bukan mahram. Kalau kita marah-marah non muslim menghina dan memberi gambaran salah terhadap kalimah Allah dan Nabi serta ajaran Islam, kini ia dilakukan oleh manusia yang beragama Islam sendiri.

Video promo drama Sahara untuk tatapan anda di bawah:-

Facebook Hentikan Drama Sahara kini telah mendapat kira-kira 7,000 LIKES dan angka tersebut terus meningkat setiap masa. Bagi Abang Nara seharusnya pihak yang terbabit dengan drama ini lebih peka serta memahami sensitivi umat Islam di Malaysia dan tidak hanya mementingkan keuntungan semata-mata.

P.S: Trip ke Korea promosi utk bulan 3 ni ada tinggal BEBERAPA seat sahaja! .LIKE Facebook Pelangibonda! untuk info lanjut.

travel korea jom

 

Baca Yang Ini Pulak:-

132 responses to Drama Sahara Di Astro Prima Dikecam Oleh Orang Ramai

  1. doremon says:

    pengarah dan pelakon yang cetek agama sekian -_-

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 118 Thumb down 2
    • Blake Lovely says:

      siapa2 erk pengarah drama nie
      tak tgklh citer nie….

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 42 Thumb down 1
      • amoi says:

        buat citer x kene gaya..nak rating tinggi jenye pasal smpkan agama diketepikan..cegini lah jdnye…pentingkan hal dunia x amik kesah hal akhirat…!!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 40 Thumb down 0
        • suka Sabree Abu says:

          nak tanya, ni cite melayu ke cite indon?

          mcm indon je..sorry la, kt umh xde astro.

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 51 Thumb down 0
        • missa says:

          saya sokong pandangan ustaz zaharudin…

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 1
        • Juliana Banoss says:

          tu la aku pon ingat citer Indon

          kukukata.blogspot.com/2013/01/18sx-taman-tema-seks-di-korea.html

          Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
      • keledek says:

        alo, yg berpurdah tu pun cukur kening. dari awal iklan cerita ni aku dah tak berkenan. jalan cerita tah apa2. berkisarkan cinta jugak. mentang2 sekarang kalau cerita2 agama, rating akan melonjak. korang pun main buat je cerita tanpa rujuk ustaz mana2

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 66 Thumb down 1
        • saje nak bagitau says:

          korang ni cerita melayu oke.
          bukan indon.
          haha,sangat memalukan cerita ni.
          masa aku first time tengok,kan ada intro mula2 kan,time tu dah ada babak pompuan pakai purdah main pegang tangan ,main mata.
          seriously,aku terus alih sebab rasa macam segan je.
          yelah,kalau imej tak berjubah purdah macam boleh blah lagi kan

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
    • eika says:

      apa point citer ni, berpurdah tapi pegang2 dgn bukan mahram…HARAM..!!! pengarah xpikir ker halal haram sebelum buat citer, ni mesti tangkap muat buat citer nak untung jer ni

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 44 Thumb down 0
      • bananaz says:

        Nara…drama ni dh keluar kt prima ler… akan di tayangkan ape plak.
        Pastu yg berlakon berniqab jd sahara tu si Reen Rahim(x tau bleh google)…org yg sedia seksi di luar.. so pengarah suruh dia pegang2, die pun pegang2 laa tanpa rasa bersalah mencemarkan gambaran org yg betul2 berniqab. Cuba kalo yg betul2 muslimah(x semestinyer yg berniqab, cukup sekadar berhijab, mesti dia tau mana halal haram dan mesti pengarah pun tak bleh nk shoot scene tersebut).. Ape2pun, citer ni tak best LANGSUNG. Seronok lg citer Qalesya tu walaupun mostly kanak2 yg berlakon(time elfira loy masih budak skolah)..so elok sangatlah dihentikan siarannya. Astro, pls take note~

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 68 Thumb down 0
        • suka Sabree Abu says:

          ouhh..reen rahim pmpuan yang jd gro dlm dram runtun kalbu tu ekk..
          drama melayu rupanya, malu je..huh

          jangan nak ikut trend sangat buat drama berbentuk islamik..
          drama ni seperti mempermainkan agama Islam dan menjatuhkan maruah wanita islam yang berhijab dan berniqab..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 35 Thumb down 1
      • nafies says:

        aku rasa benda mcam ni memang dah lama berlaku la.. banyak dah kot.
        bermodalkan ”islamik” tapi scene kelab malam pasti ada yer, tunggang2 pun wajib, yg watak jahat tetap jahat tak hengat skirt paras lutut tapi last2 baik la. hahaha. yg hero watak jahat plak terjatuh cinta dgan perempuan bertudung cantik tapi make up opera cina kening tirus. dan2 lah kamera fokus muka masing2 konon2 cinta pndang pertama. alahai malas nak taip pepanjang plak….

        p/s; just my opinion only. no offence~ peace~

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 63 Thumb down 0
      • kak timah says:

        sape berlakon cter sahara ni?????????yg akak taw drama sahara samarinda yg tasha shilla tiang jamban tu je

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 4
    • hanna says:

      pengarahnya bukan islam..tp org2 islam yg ade kt situ xde otak ke? produsernye islam ke tidak yg nk buat cerita Islamik sgt tu..xalert ke benda2 mcm ni?fikir duit je? xleh ckp ke kalau bangsa lain agama lain kita pandai sgt nk jaga sensitiviti org..tp bab agama sendiri? kau nk berlakon pegang2 mcm tu bukak niqab tu,bukak tudung tu.. ingat sket, org2 berniqab x buat mcm tu antara sengaja atau tak..diorang rela jatuh drp dipegang bukan mahram…aku bukan wanita berniqab,tp aku wanita bertudung, kita tersentuh tgn mase bayar tol pun rase geli ni kan pulak sampai mcm ni..kalau dorang mcm mmg mcm tu lantak lah tp jangan bawak imej yg memperlekehkan wanita berniqab dan bertudung

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 2
    • niki says:

      bukankah pengarahnya non muslim..?
      yg tentunya xkenal apa itu wuduk.. apa itu solat…
      jauh skali nak kenal apa itu Islam.. !!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
      • Ratu minah jambu merah / biru says:

        tapi kenape pelakon mlayu sanggup nk ambek peranan tu ? sepatut nye pelakon islam lebih mengetahui nye pon kan ? kite tk boleh salah kn pengarah nyeeeee dh tentu dia tk tau ape2…..yg pelakon islam ni ikotttttttttttttttttttttttttttt kan aje kate pengarah nk buat ape !!!!! mengarottttt !!

        Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
    • Mira says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 101
      • Anonymous says:

        ANWAR PENIPU BESAR.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 79 Thumb down 42
        • nenas says:

          waallahualam lah kan, kawan baik dia dulu pun tak tahan dengan perangai anwar ni. tak fikirkan kenapa Saiful Bukhari sanggup naik turun mahkamah sbb nk pertahan kan diri dia di pihak yg benar ? walhal dulu saiful ni rapat jugak dgn anwar. dia memang ada AGENDA sendiri. bukalah mata.
          pilihla pemimpin yang pandai MENTADBIR. bukan bagi ceramah mengata, dan mendoakan keburukan org lain. fitnah or facts hanya Allah je tahu. semoga Anwar berubah. insyaALLAH

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 11
        • Anonymous says:

          apahal pulak politik ni? bengong ek

          Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        org ni nk jadi PM jagan nak berangan la…….
        memang tak layak tengok muka pun da tau propa semuanya

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 66 Thumb down 35
      • Jembalang Bukit says:

        Bakal Perdana Menteri??? hahahah!!! pppuuuiih……….!!!!

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 68 Thumb down 32
        • Anonymous says:

          hahahahahahahahahah sokong wei sokonggg puuiiuiihhhhhhhhhhhhhhhhh

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 47 Thumb down 23
        • said by mira says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 46
      • Anonymous says:

        Tiada kejernihan di muka beliau.kenapa ek? ke mata aku ni rosak?

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 62 Thumb down 23
        • LOL says:

          kalau hati bersih insyaalaah terserlah la kesucian muka tu tapi ni dah asyik menyondol menipu sana sini je kerje kahkahkahkahkah SORRYYYYYYYYYYY jahatnya mulut i kan nokssss

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 51 Thumb down 23
        • Anonymous says:

          memang takde kejernihan pon….muka cam hantu

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 49 Thumb down 21
        • Anonymous says:

          Muka dia sebijik muka dlm video porno tu…deiii..jam omega mana??

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 6
      • Anonymous says:

        Wow ramainya pembaca BN yg menyokong Be End.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 23 Thumb down 20
      • Kiko says:

        Hello, ini blog hiburan, bukan politik…

        Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
      • anzalnyah says:

        sah2 ko nih mira dah kene air kangkang berdebu mamat al jubori nih……

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • kak timah says:

      sape berlakon cter sahara ni?????????yg akak taw drama sahara samarinda yg tasha shilla tiang jamban tu je

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
      • noh says:

        ape yg x betulnye citer ni:
        1) berniqab/berhijab tapi BERSENTUHAN dgn lelaki.. *haramlahhh
        2) berniqab tp nmpk batang hidung.. *setahu aku, kena nmpkkan mata je..
        3) sekolah agama tp pergaulan lelaki & perempuan spt tiada batas.. boleh plak jln same2, dating.. *adoilahh
        4) reen rahim x sesuai jd watak ni.. *sorry..tp pengarah harus bg pelakon yg mmg berhijab diluar..lagi elok & sesuai rasenye..
        5) pengisian drama ni agak longgar… plot x dpt menarik perhatian.. x nmpk mcm sekolah agama.. termasuklah pelakon2 yg bwk watak ustaz, etc…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
        • imani says:

          pendapat sy, ada je sebenarnya drama2 or movie yg sebenarnya btl2 mencerminkan islam yang best yg boley dpt rating tinggi tanpa perlu buat adengan bersentuhan, pakai seksi2..berdating2..ada je..macam cerita warkah cinta berbau syurga (heliza helmi dan IM nazrul)..tak de pegang2 takde seksi..2 pn dh wat air mata meleleh..touching yang amat..ketika cinta bertasbih (oki setiana dewi n kholidi asadil alam) pn sarat dgn ilmu..
          yg mempersendakan agama..jgn mempersendakan wanita berhijab..kami wanita muslim mahal untuk dijatuhkan maruah mcm yg berlaku dlm drama sahara!

          astro! please stop the drama.,

          Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
    • kak timah says:

      penerbit n pengarah org india???????zed zaidi sila ambik tindakan . .ini membabitkan agama islam

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
  2. Anonymous says:

    inilah bila bikin drama tak fikir panjang…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
    • sgt kecewa says:

      aku dah rasa bhw drama ni akan di kritik sbb seolah2 pelakon/pengarah/kew terlibat mcm langsung tak menjaga maruah agama Islam.. ramai pengarah skrg suka2 hati je buat drama sedangkan sgt menyimpang daripada ajaran Islam yg sbenar. jika org Islam sendiri yg buat drama/filem jenis camni.. maka tak hairan jika org2 kafir bermaharajalela menghina Islam melalui karya mereka smd drama/filem/lukisan dll……… FIKIR2KANLAH SBLM ANDA MENGHINA AGAMA ANDA SENDIRI WAHAI MANUSIA YG BERGELAR “MUSLIM”

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
    • sila hormati kesucian Islam says:

      drama ini menjatuhkan maruah org2 Islam lain yg baik dan menjaga agama mereka. inilah bila PENGARAH, PELAKON DAN KREW TERBABIT yg buta agama yg bebal kepala otak taknak buat research atau rujuk pakar agama sblm berkarya. kesannya maruah Islam tercemar dan umat Islam sendiri yg malu..

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  3. bkn sahara says:

    bakal ditayangkn? SUDAH DITAYANGKAN la.. haish

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
  4. tupai berjanggut says:

    macam2 je…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. Joyah Joren says:

    setuju sangat. Kalau berniqab tu bukan saja macam extra untuk tudung as expansion rumah ye. Selalu org berniqab ni juga pakai baju yang gelap dan tak menarik perhatian. Ni apa yang digambarkan seolah-olah niqab tu saja je nak menambah tudung yang ada. haih. dengan kaler terangnya, make-up tak masuk lagi. geram joyah !

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 0
  6. berhentikan ! says:

    tak setuju dengan cita ni . pihak astro tolong la berhenti kn . saya yang sek agama ni malu tengok . menjatuhkan sek agama . lelaki perempuan duduk dekat-2 . bercampur . purdah sekejap pakai sekejap buka . astagfirullah

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 25 Thumb down 0
  7. Anonymous says:

    Zed zaidi mana?tanak buat report polis ke?Ni lg teruk dr kes Patrick tuh.Patrick tu kuar statement mcm tu sbb adanya org islam mcm ni lah.Bagi gambaran yg salah pada agama!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 40 Thumb down 0
    • Anonymous says:

      Zed Zaidi kerja kat ‘Imigresen’ la… bukan kat ‘Jabatan Agama’…… dia tengah siasat Shah Iskandar

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  8. LALALA says:

    macam ni la bila sensitiviti mengenai agama semakin berkurangan..

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  9. nana says:

    drama ni penerbit india
    Pengarh india sama sorang melayu

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  10. anonymous says:

    Abg. Nara…tolong buat research ye bfore publish ape2…dah lama ditayangkan la kat astro prima…huh (-_-)

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
  11. apa-apa je la says:

    setuju dgn Ustaz Zaharuddin
    Drama ini patut diKRITIK dan dihentikan siarannya kerana merosakkan imej wanita berhijab. Wanita berhijab TIDAKLAH sedemikian murah untuk berdating, berpegangan tangan, berpelukan dengan lelaki bukan mahram. Kalau kita marah-marah non muslim menghina dan memberi gambaran salah terhadap kalimah Allah dan Nabi serta ajaran Islam, kini ia dilakukan oleh manusia yang beragama Islam sendiri.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  12. Hotmama says:

    mmg banyak adegan yg pelik dlm cite ni

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  13. LILI says:

    da tayangla abg NARA…. :p

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  14. Ehem says:

    Hentikan drama yg memalukan ini! nmpk murahan sgt.xde sensiviti lnsung.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 0
  15. The Sury says:

    ermmmm….pengarah ni desparate nak dating dgn minah berhijab kot…tp dengan membayangi situasi yg melanggar syariat islam.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  16. Bila Dah Jahil says:

    terlalu ramai pengarah2 drama/filem sekarang yg tak cukup pengetahuan agama yg menghina Islam melalui karya mereka….kpd pengarah2, janganlah bebal sgt dan ego untuk merujuk mereka yg tinggi ilmu agamanya dlm berkarya sekiranya ianya menyentuh ttg Islam.. disbbkan pengarah2 mcm kamu inilah yang merosakkan maruah/imej Islam sbb membuat adegan2 haram yg sememangnya berlawanan dgn ajaran Islam. bila pengarah syok sendiri dan tak fikir hukum agama camnilah jadinya

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  17. zarazoro says:

    1. Berniqab namun berpegangan sesama bukan muhrim.
    2. Berniqab namun bersolek berlebihan.
    3. Berniqab namun mencukur kening.
    4. Berniqab namun memberikan pandangan yang menggoda kepada bukan muhrim.
    *ape bende ni wey pengarah? ikut suke ko je, asal bole janji masyukkk..pakaila otak nak arah, bukan pakai pungkok..heduiiiii

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 30 Thumb down 0
  18. rasa sedih bila Islam tercalar says:

    LPF pun macam tak berfungsi.. kalau dulu ada jugak diaorg tapis drama/filem jika ada unsur2 yg boleh memesongkan aqidah umat Islam.. skrg semcm LPF ni pun dah terlalu longgar…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  19. The Sury says:

    vomit,mcm terdesak jer percintaan ni,kpd skrip/pengarah etc…cubalah imaginasi mengarut yg ditonjolkan dalam scene utk percintaan wanita berhijab ni simpan dalam hati u olls jer,takyah nak buatkan cerita…!okeh…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  20. Anonymous says:

    DRAMA BODOH…..

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  21. Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 21
    • salah kena tegur dan perbaiki says:

      yg kau tengok tu sbb di luar kawalan kita sbb maksiat ada di mana2… ni yg nak didramakan/difilemkan kenalah jaga imej atau maruah Islam sbb bila seseorg berkarya, pengkarya tu nak didik masyarakat ttg kesucian dan kelebihan Islam yang sempurna. jika elok mesej filem kau automatik ianya menjadi dakwah dan dapat pahala TETAPI jika sebaliknya dosalah yg kau tanggung…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 0
      • xnak mjlis grand says:

        amboi tgok org rase malu.tgok diri sndiri rase ape pulak..hadoilah..

        Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
    • Kak Dara says:

      mana nak tau ntah2 tu suami dia tak baik ko tuduh.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 4
    • rainbow says:

      ntah2 diorg long distance husband n wife ke??sbb slalu je dgr dak2 yg alim kawen muda, then jumpe tym blek cuti je..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 2
    • Anonymous says:

      jgn mudah besangka buruk…mungkin mereka da sah suami isteri….

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • ohoo says:

      kamu yakin ke budak perempuan berpurdah yang kamu lihat berpengang tangan itu belum berkahwin dengan pasangannya? mungkin mereka suami isteri dan mereka bernikah pada umur yang masih muda? dan menyebabkan ramai orang melihat memandang serong dan membuat fitnah.. :)

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  22. boikot drama/filem yg terpesong says:

    pelakon yang pakai purdah bagai tu pun takkanlah takleh fikir bhw adegan mcm tu HARAM.. nampak sgt pelakon ni kebanyakannya jahil, pengarah bertambah2lah jahilnya. krew2 yg terlibat jugak jahil. budak sekolah rendah pun boleh bezakan yg halal dan haram.. pelakon/pengarah. krew2 filem ni walaupun dah tua bangka semua tapi masih lagi jahil dan enggan belajar serta bertanya pakar agama dlm berkarya. hasilnya karya mereka mencemarkan MARUAH ISLAM disbbkan mereka buta agama.

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  23. nana says:

    Siapa cakap non-muslim hina Kalimah Allah? Cakap jangan sebarang cakap!

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0
  24. mak jemah says:

    mak jemah tengok eklan pun mak jemah xrase nak tengok..memalukan je..baik la mak jemah tengok doremon..

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  25. MYOB says:

    hentikan jerla drama2 bengong camni. Berniqab ni bukan budaya kita ni budaya orang arab tak payahla org melayu nak terikut sangat budaya org arab ni. Bukannya tuntutan agama pun.

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 7
    • hanna says:

      berniqab bukan budaya mane2…bukan tuntutan pun….org yg pakai pun selama ni bknnye kalau tibe2 die x pakai jadi berdosa,,,tujuan berniqab sebenarnya utk elakkan pandangan ajnabi…kita xboleh nk halang org2 kt luar sana utk berniqab..walaupun kita x seperti mereka hormati mereka..sekurang2nya mereka mungkin jauh lebih baik drp kita..apa2 pun hentikan drama yg lekehkan pemakaian org2 berhijab

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
  26. Adam says:

    mana zed zaidi…kamon!!!

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  27. namzaman says:

    assalammualaikum.. salam ukhuwah.. i m new blogger.. harap dapat beri tunjuk ajar utk menjadi blogger yg boleh membangunkan ummah..

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  28. cikikaka says:

    nak buat cerita macam ni perempuan tu kena betol2 tutup aurat + jaga adab.. Ni kat luar x pakai tudung + seksi..berlakon je bajet alim.. ingat Islam boleh main2 kan ke…

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1
  29. si kucing meowmeow says:

    pelakon ni sape wey. kesian…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  30. Anonymous says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 12
    • Anonymous says:

      kadang org2 yg berhijab pegang2 tu laki die.. cth mcm yg aku kene sndiri. Nak2 plak bila tanpa kehadiran anak2, Bila jalan pegang2 tangan dgn laki sndiri, kadang2 tangan dia di atas bahu aku….then ade je mata2 yg melihat seperti memandang serong…

      ramai je zaman skang yg kahwin muda especially yg bertudung labuh + berniqab..so yg melihat jgn terus memfitnah atau jump into conclusion terus..kene bersangka baik dulu..

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        kalau mcm tu, xde la isu maksiat dlm dunia ni…jd semua org kena bersangka baik…sbb semua yg pegang2 kat luar tu mungkin dah kahwin…hahaha

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • bukan nak tunjuk pandai says:

          harus bersangka baik utk mengelakkan tohmah serta fitnah, tetapi sekiranya kita pasti pasangan yg berpegangan tangan itu atau yg buat maksiat itu mmg bukan pasangan yg sah perlu menegur dan ambil tindakan supaya org islam lain tidak membuat perkara maksiat spt itu. haram tetap haram, halal tetap halal

          Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
        • Anonymous says:

          mesti anda seorang yg sentiasa berprasangka baik dan sentiasa rajin untuk menilik dan menegur pasangan di luar sana samada sah ke x sah…hebat! – (bukan nak tunjuk pandai) – xde lg maksiat dlm dunia…ha3

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  31. Lagubestbest says:

    Nahh.. drama kita pun nampaknya dah follow cara indonesia wat keje..

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  32. tudong saji says:

    Sahara mmg terang terangan jdlan hal berniqab satu menda yg remeh temeh. Maruah muslimah mmg tercalar. Lg satu sila lihat program elak- elak kt astro apa ntah. Tlglah ada rasa malu pd ustaz hassan mahmud al hafiz dgn lakonan bodoj slapstik apek, rahim yg pakai pakaina peremouan dgn mekap yg hodoh, dan jihan yg sngt memalukan x menjaga batas susila siap ckp jerit2 tepuk tampar dgn pelakob lelaki. Hormatlah ustaz yg bergelar al hafiz itu. Matlamat untuk memberi nasihat dan pedoman dah betul, tp tlg sampaikan dgn cara yg berhemah dan berlakon dgn rasa hormat pada ustaz hassan. Astro, kami tidak membayar mahal setiap bulan untuk disajikan dgn program2 sampah!

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 0
    • elak-elak program mengarut. says:

      aku pun menyampah program elak2 tu.
      yg si jihan pakai pakaian tak sopan, mekup tebal.
      and pelakon lelaki ada kena pakai mekup.
      cth siri pasal si tanggang.
      apek jadi perempuan. dengan mekup yg tebal.
      ustaz kat depan tu je!
      diorang ni takde rasa bersalah ke??mmg takde respect!!
      ustaz hassan tu maybe join sbb niat nak berdakwah je.

      another stupid tv show!!
      astro, just stop all the Stupid tv show!!
      btul2 marah ni.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      haaaa hamik kau!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
    • aku lagi menyampah dengan program elak-elak, citer apek tu!
      memang tak respek langsung ustaz yang dok tengok!
      ada siri yg si tanggang, apek jadi pompuan mekup tebal gila!
      diorang selamba badak pegang2 depan ustaz!
      ustaz hassan join tu pun niat nak berdakwah je.
      aku tengok riak muka ustaz pun semacam.

      another stupid tv show!!
      astro, just stop ALL THE STUPID TV SHOW!!!!!
      btul2 marah ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      haaa hamik kauuu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • aku lagi menyampah dengan program elak-elak, citer apek tu!
      memang tak respek langsung ustaz yang dok tengok!
      ada siri yg si tanggang, apek jadi pompuan mekup tebal gila!
      diorang selamba badak pegang2 depan ustaz!
      ustaz hassan join tu pun niat nak berdakwah je.
      aku tengok riak muka ustaz pun semacam.

      another stupid tv show!!
      astro, just stop ALL THE STUPID TV SHOW!!!!!
      btul2 marah ni!!!!!!!!!!!!!!!!!
      haaa hamik kauuu !!!!!!!!!!!!!!

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • aku lagi menyampah dengan program elak-elak, citer apek tu!
      memang tak respek langsung ustaz yang dok tengok!
      ada siri yg si tanggang, apek jadi pompuan mekup tebal gila!
      diorang selamba badak pegang2 depan ustaz!
      ustaz hassan join tu pun niat nak berdakwah je.
      aku tengok riak muka ustaz pun semacam.

      another stupid tv show!!
      astro, just stop ALL THE STUPID TV SHOW!!!
      btul2 marah ni!!!!
      haaa hamik kauuu !!!

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  33. kembar zed zaidi says:

    saya akan mengambil tindakan yang sewajarmya terhadap pengarah,pelakon dan semua yang terlibat menjayakan drama ini.Sebagai pengerusi seniman saya akan menjalankan tugas saya dan melakukan siasatan secepat mungkin.

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  34. Sembilu Cinta says:

    Sekarang nie ada golongan wanita yg pakai niqab sebab nak tonjolkan kecantikan mata untuk menarik perhatian lelaki ajnabi…

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  35. kembar zed zaidi says:

    saya akan mengambil tindakan yang sewajarmya terhadap pengarah,pelakon dan semua yang terlibat menjayakan drama ini.Sebagai pengerusi seniman saya akan menjalankan tugas saya dan melakukan siasatan secepat mungkin.Jangan risau

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 1
  36. yin says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 10
    • gatal tengkok mu says:

      Maksud diorang, scene lakonan berpegang akibat terpelecok kaki patut takde sebab INI LAKONAN..
      Kan bagus kalau gantikan scene yang tak bersentuhan..paham tak oiii..
      iniiiii semua POYOO!!!! RETI?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  37. MUSLIM says:

    MEMANG TERUK DRAMA SAHARA NI, MEMBURUKKAN IMEJ AGAMA ISLAM, SAYA HARAP PIHAK BERKUASA PATUT AMBIL TINDAKAN YANG SEWAJARNYA

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  38. sukeatiakula says:

    en zed zaidi sila tampilkan diri anda.. xblh dibiarkan benda2 camni beleluasa

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  39. sengal says:

    korang ni kn nara dh buat bakal(sudah) di tayangkan di astro prima..len kli bce sapa hbis dlu..jgn maen taip je

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • Anonymous says:

      tu laa..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • super sengal says:

      ko yg super sengal.. bukak lambat. (sudah) tu yg telah Nara edit(tambah) kemudian.. masa memula upload entry yg ade BAKAL sahaja..that’s why ramai yg bising..stupido *facepalm*!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  40. mak jah says:

    nak buat macam ayat-ayat cinta tapi tak menjaga tatasusila. camne nak maju kalau pengarah sendiri tak buat research and pelakon pulak main belasah je. sabo jela.

    ngucap panjang tgk promo, pompuan berniqab tapi pegang tangan bukan muhrim.
    mmg cliche aku tulis.
    tapi serious,

    drama tempatan makin ke laut!

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  41. wanji says:

    Pengarah bukan peduli sensitiviti orang Islam..yang penting rating naik..puihhhh…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  42. In says:

    Ak ada tgk sekali cte ni.ingatkan best.tp mmg hampeh,bkn je menghina tp scene2 byk mengarut.trus x tgok dah.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  43. muslimahs says:

    wanita muslimah sgt tnggi ilai & darjatnye d sisi Allah agme.apetah lg filim ni mnujukkan wanita yg brniqab. nmpk sgt wanita dlm cite ni trlalu murah.boleh dipegang sesuke hati. pe pndgn bg non muslim yg tgk cite ni? msti drg igt muslimah brtdg sng2 dipegang sne sini. TOLONG HENTIKAN DRAMA NI. LAKI PONPUAN DLM CITE NI LGSG XTNJUK NILAI2 ISLAM YG SPTTNYE DIAMALKAN.KLO XHENTIKAN PENGARAH AKAN DPT HABUAN MAHA DASYAT DR ALLAH.& TLG JGN MALUKAN WANITA BRTUDUNG TRUTAME YG BERNIQAB SEKIAN!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  44. nora says:

    spatutnya pihak berwajib kena pastikan, kalau nak buat cerita tema islamik, TOLONGLAH pastikan pengarahnya MUSLIM. tengok apa dah jadi. nak suruh pelakon kang, bukan semua nak ikut ‘islamik’ tapi nak ikut pengarah. keluarlah ayat klise “saya hanya nak menghidupkan watak”, “saya mengikut kehendak pengarah/skrip”.
    Ini benar-benar satu penghinaan. Kesal dengan sikap orang-orang begini.

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  45. manusia says:

    Wow seriously aku ingat aku sorang xsuke ceriteni.langsung xmelmbangkan how sekolah agama should be.instead of belaja agama dieorg sibuk bercinta,ngorat sane sini,becampur xtentu hala.aku pernahla melwat sek agama sepupu aku pergi,mmg semuanye asing.
    Mmg mengarut,to anak sedare aku giler Sgt cite I.ntah pa pe
    Aku sokong stop in cite ni

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  46. maria elina says:

    siapa la pengarah, penulis skrip dan lain2 ye..malu pulak tgk clip video ni tak menggambarkan org Islam/wanita Islam yg dipotraykan dlam cerita ni..hmmm…harap2nya biarlah cerita ni di ban dan ditarik dari siaran..merosakkan org Islam..menggambarkan perilaku yg salah..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  47. prihatin says:

    patut la.. penerbitnye raam punjabi. raam punjabi & adik die dhamoo punjabi nih jutawan filem & sinetron kt indon. byk filem box office & drama islamik yg rosak macam sahara nih diorg dh terbitkan kat indon. kalau xpercaya, korang google.. nak lg sahih korang tanyer saper2 yg penah pegi indon.. niat punjabi nih 1 jer.. nk brainwash org islam malaysia. kat indon diorg dh berjaya dah…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  48. perihatin says:

    patut la.. penerbitnye raam punjabi. raam punjabi & adik die dhamoo punjabi nih jutawan filem & sinetron kt indon. byk filem box office & drama islamik yg rosak macam sahara nih diorg dh terbitkan kat indon. kalau xpercaya, korang google.. nak lg sahih korang tanyer saper2 yg penah pegi indon.. niat punjabi nih 1 jer.. nk brainwash org islam malaysia. kat indon diorg dh berjaya dah……

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  49. Anonymous says:

    Melanggan astro tp x pernah tau pun akan kewujudan drama ni.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  50. hipokritnya awak.. says:

    ala..perempuan berpurdah tak pegang tangan?tak cium-cium lelaki?tak peluk peluk lelaki? yang kat genting highland tu ape?perempuan berpurdah juga..yang dok peluk-peluk sana sini..hipokritnye..jangan bagi alasan dia orang suami isteri..memang nampak sangat belum berkahwin..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 2 Thumb down 10
  51. Ntahla says:

    Bukan ke memg betul mcm tu umat isle skrg! Btudung bhijb hnya pesen semata2, majoriti yg kes moral budak2 yg studi agama n kuat pegangan agama nya, xmustahil gitulah gmbrn sebena isle skrg, nauzubillah!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  52. Nan hado says:

    Drama tu dah episod last hari ni..tak tayang lg..mmg meluat tgk..citernye cinta jer..tp sekolah agama..huishh

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  53. Amier says:

    Tak payah sampai nak berniqap lah..berjilbab menampakan muka dibenarkan dalam Islam, cuma wanita yang berfahaman wahabi dan cabang dari fahaman ini saja terikut-ikut tanpa memahami status sebenar berpakaian dalam islam.
    Di Saudi Arabia dan puak puak yg bersangkutan dengan fahaman ini Taliban,Al Qaeda,Takfiri,Sepah e Sahaba,Laskar Janghavi,Tabligh,Al Arqam menetapkan wanita supaya berniqap.Wanita juga diharamkan memandu kenderaan di Saudi Arabia.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  54. Salam says:

    Salam. Sy salah seorg pelakon dlm drama ini yg memegang watak ustaz. Sy wakil drp pelakon lain memohon maaf..teguran anda mnjadi teladan buat kami.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  55. Salam says:

    Salam. Sy salah seorg pelakon dlm drama ini yg memegang watak ustaz. Sy wakil drp pelakon lain memohon maaf..teguran anda mnjadi teladan buat kami. Sekali lagi mohon maaf.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  56. JHudd says:

    nampaknyer makin semarak industri kiter ngan pengarah2 India, mana Zed Zaidi nih patut pantau dorang nih

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  57. Anonymous says:

    wpun xtengok citer ni..tgok gmbar je dh pelik, wpun x play lg video promo kat ats tu.. org yg btul2 bniqab ni tjuan dia nk elak perhatian lelaki bkn mahram.. xde nya nk pkai niqab color terang benderang gtu..haishhh.. nmpak sgt cincai2 je ngarah..xbuat rsearch btul2 psal golongan ni..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  58. jim says:

    Dah la bertudung berpurdah bagai, tapi ade plak adegan tak serupa bikin. Lepas tu tgk watak lelaki tu plak, asyik dok tergila2 kan perempuan tu. Apa kejadah lelaki tu nak berperangai camtu. Terus terang aku ckp, aku hormat perempuan yg bertudung berpurdah mcm yg dlm drama tu dan takkan sesekali aku terpekik2 I LOVE YOU dekat perempuan yg mcm tu!

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  59. Versace under my burqa says:

    So? Tak semestinya seme yang pakai burqa/tudung hati baik. And tak semestinya yang tak pakai tudung jahat sokmo. Don’t judge a book by its cover. Drama melayu cliche sentiasa.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
  60. Julia perez kutuk drama ni kot says:

    Drama ni sebijik ikut style indon nyer drama..kalau jahat..jahat bukan main lagi..memang mengarut giler…ni agaknye drama yang si julia perez tu kutuk…zed zaidi..apa lagi..dah tgk lum drama ni…?

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • zed zaidi says:

      zed tak sempat tengokla sbb zed sibuk nak mandi lulur dan cantikkan diri ni….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  61. yaya says:

    Jahil punya pengarah. .pelakon pon bodo. .dunia artis memang sial

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  62. datin atiqah says:

    ohhh , Drama ni dikritik habis-habisan . so , i nak tanya lah , drama yg ada perempuan free hair berpegang2 tangan , bercium2 dibenarkan ea ???

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • Ratu minah jambu merah/ biru says:

      itu dh tentu dia free hairrrrrrrrrrrrr skarang yg bertudong selubong yg berpegang tangannnnnnnn kau tk nampak ke yg kt atas tu ????? eeeeeee mengarot betol lah !!! kenape pulak buat drama nk kena pakai tudong selubong ni ! drama biasa2 aje tk boleh ke !!! konon nk buat drama baik2 tros jadi drama jahat hamlau betol !!!!! tk, payah lahhhhh nk buat drama surohpelakon pakai tudong ni semuaaaaaaa mengarot kan !!!! kenape tk pakai topeng sekali kan bagos !!!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  63. lihat says:

    harap media tak payah tayang cter ni. buat malu islam aje

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  64. farid wari says:

    Sy salah seorang pelakon memohon kemaafan..terima kasih yg mngritik,nasihat,coment yg intelektual..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  65. jane says:

    drama ni tak ptt disiarkan…ade kerr org berhijab peluk lelaki bukan mahram??? klu non- muslim xpe la…memalukan orang islam jerr..wat drama enta ape2..please stop dis drama…yerrrkkkkk!!!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  66. No name says:

    Scene atas tu bukan la pegang tgn suka suka je…aku trtengok drama ni masa first day aritu….scene tu masa minah tu terjatuh and so happen that lelaki tu kt situ and nak selamatkan…tp maybe si director ni nak buat lagi more dramatic..the scene was directed in such a way…ape pun citer ni mmg merepek …tak tahu hujung pangkal..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  67. ingin tahu says:

    nak tanye….
    sape name pelakon wanita yang berniqab tue?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  68. CONFUSED says:

    AKU TAK MENYEBELAHI SESAPA TP KAT LUAR SANA RAMAI WANITA BERTUDUNG YG ROSAK AKIDAH…KENAPA NAK SOROK DISEBALIK SEHELAI KAIN…TP ADA JUGAK YG BERTUDUNG DAN BERAKHLAK MULIA,, BEGITULAH SEBALIKNYA..APA YG DISAMPAIKAN PENGARAH PADA AKU YALAH WANITA BERTUDUNG PUN MANUSIA BIASA YANG ADA NAFSU…BOHONGLAH KALAU X BUAT DOSA

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  69. mojo says:

    pengarah hindu tu tahu apa pasal islamik,yang pelakon pon jahil,tak sikit pun tak tahu pasal islam,mesti penah baca kat mana2 pasal islam nie,kat sekolah ke dulu,hah?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  70. Anonymous says:

    malu..malu..malu kt org bukan islam…mcm ni ke org islam gaknye,diorg pk.heerrrmmm… -.-”

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  71. riri says:

    Saya orang Indonesia dan saya tak suka sinetron2 sampah terbitan Ram Punjabi dan keluarganya.Tidak semua sinetron Indonesia jelek,tapi memang Ram Punjabi ini lebih banyak menghasilkan sinetron sampah,lebih suka mengangkat cerita tahayul dan tak jelas yang bukan budaya Indonesia.Ironis memang,sinetron2 sampah di jual di negara luar sedangkan sinetron2 berkualitas tidak di hargai.nama indonesia pun ikut jelek karena hal ini.Ram Punjabi oh Ram Punjabi….teganya kau jual sinetron2 sampahmu ke luar negeri…kau yang jual tapi seluruh rakyat Indonesia yang malu.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  72. noura says:

    kelakar la korang ni..tgk ke x cite ni?ni bkn cite bdk sekolah agama tahfiz, ni mcm sekolah agama utk bdk2 da besar tp jahil agama, so mak bapak anta sini, aku layan cte ni, xde pun scene si sahara pegang tgn, kecuali part dia tjatuh tu..yg cite2 lainyg korang agungkan tu, perempuan Islam pakai seksi meksi, itu boleh la ye?tak menghina Islam?menari berpelukan minum arak?eh..xslh kan sbb diorang x berpurdah?kamon la, guna akal yg ada agama sket, xyah guna yg akal yg cetek, nafsu nk mengkomen je lebih, kelakar la..haha

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1