Written by AbangNara | March 30th, 2010

din beramboi kritikal

Terkejut kami mendengar berita terbaru tentang Din Beramboi yang dikejarkan ke Hospital Selayang dan terus dimasukkan ke dalam wad kecemasan. Khabarnya akibat terkena virus kencing tikus semasa sedang membuat penggambaran di sebuah Zoo.

Dari maklumat yang kami terima di Twitter, Din Beramboi memerlukan darah jenis O dengan segera. Jadi sekiranya anda adalah pemilik darah jenis O, sila jangan segan silu ke Hospital Selayang untuk menderma darah anda kepada Din Beramboi.

Berita terakhir yang kami dengar ialah keadaan Din Beramboi masih kritikal dan koma akibat pendarahan dalaman. Khabarnya lagi hati dan buah pinggang Din Beramboi sudah tidak mampu berfungsi disebabkan pendarahan tersebut.

Sama-samalah kita doakan yang terbaik buat Din Beramboi.

Baca Yang Ini Pulak:-

206 responses to Din Beramboi Kritikal Di ICU Hospital Selayang

  1. buu says:

    1st

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. hanie says:

    Semoga cpt sembuh ye abg Din….insya allah ramai yg akan menderma darah utk abg Din

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. kecik org says:

    2st..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. mimie_comel says:

    semoga din beramboi cepat sembuh…doakan yg terbaik tuk abg din beramboi…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. stann says:

    sama2 doa’n abg din..amin…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. Amber says:

    moga cepat sembuh abg din…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. Yatie says:

    mudah2an beliau cepat sempuh…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. lolcats says:

    sabar itu separuh daripada iman…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. hantupensil says:

    darah O positif ke negatif tuh?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • taktahu says:

      xtau pulak darah o ade -ve or +ve huhuhu
      me x tahu pon darah jenis ape..x penah cek..adeh adeh…
      tp slalu kalo nak g derma darah nurse tu kate “awk x cukup darah la” heheh

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • PruBSN@nic&pet says:

        makan banyak2 kerang n ati… tambah le darah 2

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • rosh says:

          aku darah O..
          tp aku duk ganu..
          nak gak derma nie..
          tp time kempen derma darah…
          aku lak “kuor darah”…hahahha

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Ryta says:

          rosh…kalau nak derma darah tak perlu tunggu ada kempen derma darah ler….
          Ko pegi je kat mana2 spital, direct to Unit Transfusi Darah, derma la….dgn syarat ko sihat, tak amik antibiotik b4 tu, bkn seorang yg suka bertukar2 psgn seks & berkongsi jarum suntikan, hemoglobin mesti atas dari 13. Ok?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. Puteh says:

    innalillahi wainna ilaihi rojiu’n……..doakan yg terbaek buang din beramboi.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. F I T says:

    erm memang rasa cam din beramboi tu sakit sebab perut dia besar semacam je..apapun harap dia selamat dan sihat.

    Supportlah Konsert Amal Kau Dihatiku

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. ViZard8 says:

    amin..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. Ryna says:

    Sy doakan pak cik din cpt sembuh.. amin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. alisya says:

    harap2 cepat sembuh klu x suram la abp ahad nie nnti..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. Zaaqyah says:

    erm..biarpun vrus kencing tikus sgt merbhya,harap abg din dpt sembuah seperti sedia kala…kuatkan semgt..doakan abg din sntiasa..insyaAllah..aminn

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. dewiseri says:

    dunia ini hanya pinjaman

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. zura says:

    teman sedih dengor pak din beramboi sakit… teman ni tak ade darah yg lebih…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. sayangbear says:

    kesian din beramboi……moga cepat sembuh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. semoga din akan sembuh dan ramai yang akan derma darah untuk din. kuatkan semangat din. kami sayang anda

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. Moga cepat sembuh dan buat ahli keluarga din beramboi harap bersabar dengan dugaan ini….ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. Leen says:

    Apa virus kencing tikus tu??Mcm mana tu?X faham..Moga2 cpt sembuh,wat ahli keluarga harap bersabar dgn dugaan ini.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • the sims says:

      ada beberapa jenis yg mungkin menjangkiti din beramboi……. plague/hawar atau leptospirosis. kalau tersentuh ngan air kencing tikus yg membawa bakteria ni, samada melalui sentuhan atau mknn yg tercemar ngan air kencing tikus tu…mmg dpt sakit la

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. suri says:

    xpnah dgr virus tu..mcmana smp kena ganti darah…hrp2 jgn la khabar angin je…org kata ada dua benda takbole buat lawak,sakit dan mati…klu btlsakit,hrp cpt sembuh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. leez says:

    Sedih nya…aku minat gak kat dia..karier dia baru nak berkembang…semoga dia lekas pulih and buat keluarga abang Din..berbanyak la bersabar dan berdoa…amin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. BeachGirl says:

    Semoga Abg Din pulih…

    Tapi kan… berkongsi cerita dan pengalaman sedih, ada kawan baik saya yang sakit (asalnya demam saja), meninggal 2 kemudian… Semasa dikejar ke ICU (bertahan 2 hari saja di ICU sebelum menghembus nafas terakhir), setelah dibuat ujian, didapati arwah kawan saya ni pun sakit akibat najis tikus… bermula dengan buah pinggang berhenti berfungsi, limpa, paru-paru dan seterusnya kembali menghadap illahi… Najis tikus buat masa ni kalau yang terkena memang tiada penawarnya. Sebab tu kalau minuman dalam tin, pakailah straw atau cuci dulu tin tu.. pinggan mangkuk segalanya.. nak makan kat gerai, tengok2 kebersihannya…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. selampit says:

    klu ikut Nabil, darah jenis O ni dari kalangan pemimpin…
    so, pemimpin politik tu, ramai2 gi derma kat bang din ni..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. emyda says:

    Ya ALLAH semoga Kau selamatkan Din beramboi…
    x silap saya penyakit tu leptospirosis….yep dr kencing tikus….boleh membawa maut dan byk kes kematian berkaitan dgnnya melibatkan tahanan PATI…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. hana says:

    dahsyat btl penangan kencing tikus ni. hrp sume akan kembali normal…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. deepbless says:

    leptospirosis..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. Gosipgurl_fea says:

    sesiapa yang ada darah jenis O silala derma…penyakit ni amat bahaya…
    untuk info :

    Subject: Be careful of Rats’ droppings.

    A stock clerk was sent to clean up a storeroom at their Maui location.

    Then he got back, he was complaining that the storeroom was really filthy, and that he had noticed dried mouse or rat droppings in some areas.

    A couple of days later, he started feeling like he was coming down with stomach flu, achy joints, headache, and he started throwing up. He went to bed and never really got up. Within two days he was so ill and weak. His blood sugar count was down to 66 and his face and eyeballs were yellow. He was rushed to the emergency at Pali Momi, where they said he was suffering from massive organ failure!

    The doctor, in ER, transferred him to St. Francis Hospital and notifies all his relatives as he didn’t had long to live. In ICU of St. Francis Hospital, a team of doctors were trying desperately to stabilize him. They said that even if by some miracle he pulled through, he would need a new liver, kidneys, pancreas and bladder. He died shortly before midnight.

    None of us would have ever made the connection between his job and his death, but the doctors specifically asked if he had been in a warehouse or exposed to dried rat or mouse droppings at any time.

    They said there is a virus (much like Hanta virus) that lives in dried rat and mouse droppings. Once dried, these droppings are like dust, and can easily be inhaled or ingested if a person is not careful to wash their hands and face thoroughly, or wear protective gear. An autopsy is being conducted to verify the doctors’ suspicions and tissue samples have been sent to the CDC in Atlanta.

    Please be extremely careful to always rinse off the tops of any canned sodas or foods, and wipe off pasta packaging, cereal boxes, etc. Almost everything you buy in a supermarket was stored in a warehouse at one time or another, and stores themselves often have rodents. I worked in grocery wholesaling long enough to know that even the cleanest store has mice or rats.

    Whenever you buy any canned soft drink, please make sure that you wash the top with running water and soap, or if not available, drink with a straw. A family friend’s friend died after drinking can of soda! Apparently, she did not clean the top before drinking from the can. The top was encrusted with dried rat’s urine, which is toxic and obviously lethal!!!! canned drinks and other foodstuffs are stored in warehouses and containers that are usually infested with rodents and then get transported to the retail outlets without being properly cleaned.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. budak baik says:

    moga2 cpt sembuh yerkkk…din beramboi…
    smoga dpnjgkan ag umo…amin..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. mimi says:

    macam nak april fool ajerrr.. ader ker virus tuh?? x pernah dengar pon..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • pencil says:

      april fool apa ke bendanya! KOMA, KRITIKAL takkan orang nak tulis benda macam tu kl tk betul..

      semoga kembali sembuh…buat family din beramboi, sabar dan banyak2kan doa…

      buat pembaca semua termasuk diri aku…sentiasa beringat…kita makhluk Allah yang sgt2 lemah..kl Dia nak amik nyawa kita, sekelip mata sahaja boleh berlaku…sama2 kita insaf dengan kelemahan kita sebagai hambaNYA…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • dila says:

        2 la xkanla kes2 cmni nak april fool..
        xpasal2 kang kene samam lak…
        aznil pun ade ckap yg din ni memg sakit,tp die xkecoh2 pun..smpan sndiri je..
        die msk wad ni baru org tau die skt…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • gosipgurl_fea says:

      kalau tak pernah dengar, belajarla membaca :D:D

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • standard la anon says:

        ntahnya, kalau ye pun april fool, takkan lah dia buat cerita on 30th March. Cik mimi, tak susah pun, nak type kat google lagi cepat dari post comment kat sini

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Ryta says:

      To mimi: lawak april fool untuk 1st April saja…ni masih bulan Mac…lgpun hal ni bukan boleh dibawa main, soal idup ngan mati org…..
      Virus tu ada le, namanya: leptospirosis….ko google jap pasal virus ni….sia2 jek ada internet kalau tak gunakan ke jalan yg berpekdah!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Sam says:

        lain kali nak komen tu pk panjang ckit….ni x pasal2 kena hentam…
        doakan semoga beliau cepat sembuh lagi baik dari ingat benda tu april fool atau entah ape2 bende lg…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. ada aku kisah says:

    ape ke bengongnye april fool? dah org tu sakit, masuk berita lagi. takkan laa april fool????

    kalau tak sure, google internet. jgn main redahhh je cakap.

    fool betul.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • hanie says:

      ntah cik mimi ni…ingat sakit2 punya hal beautiful nara nak buat joke ke….bongok betul

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ieka says:

      ooppss…hehehe..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • PruBSN@nic&pet says:

        pesal hagin semacam je minah@mamat ni……
        kalo cakap elok2 pun boleh kan

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Ryta says:

          Dia ter”emo” la tu…..biasalah…tak boleh sabor lagi bila perkara serius ada org anggap lawak April Fool! Nonsense betoila!

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  33. adlin alawi says:

    sesiapa ada darah O, jum join sy g derma ….hari ini,ari dia..esok lusa xtau sape lak..
    byk2 berdoa…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. fara says:

    sy peminat setia abg din…hope abg din sihat spt sediakala…ya Allah..selamatkanlah dia…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. anonymous says:

    salam…
    ape yg sy paham..pak cik din ni mengidapi HFRS (hemorrhagic disease with renal syndrome) disebabkan Hanta Virus. Bukanlah leptospirosis. Leptospirosis adalah disebabkan oleh spirochete (bukan di kalangan virus), walaupun kedua2 penyakit ini possible dijangkiti daripada najis rodents (tikus, etc) tetapi rawatan nyer berbeza. Semoga Din Beramboi cepat sembuh.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • dila says:

      hmmmm………….HFRS tu bkn ke weil syndrome???complication leptospirosis gak…………semoga cpt sembuh pakcikdin………….a-meen

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • agirl_9807 says:

        dia kene lepto la , da publish kat paper dah. maybe hospital dah buat urine test,or serological test ,pcr,elisa ke…huihuihui. yang penting, langkah pencegahan is tak mandi kat tempat yang bukan2…n rawat luka anda dengan baik supaya tubuh anda tidak dikorek spirochete ini.wengweng.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. mltgirl says:

    kalau sesapa yang involved dalam medical line,memang tahu ada virus tikus tu…tak ada yang peliknya,tak ada yang nak di herankan.virus tu memang berbahaya…pasal kumpulan darah…semua kumpulan darah ada rhesusnya..-negative ada +positive pun ada.yang rhesus -negative memang susah nak cari.selalunya dikalangan kaum cina atau india…kalau abg din beramboi ni kumpulan darah O-negative,susah sikitla nak cari pendermanya…harap2 sesapa yang kumpulan darah O -negative tampil menderma.mungkin doktor nak buat exchange transfusion kat abg din beramboi.keluarkan darah yang dijangkiti masuk darah yang baru.atau mungkin hemoglobin abg din beramboi kurang,tu sebab dia perlukan darah yang banyak.banyak sungguh kemungkinan sebab saya tak tahu keadaan yang betul2 jelas tentang diri abg din beramboi.semoga semuanya selamat.insya-ALLAH…ameennnn

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. wak kordi says:

    anak sedara wak ni ade bela hamster 2 ekor. hamster ni kira rodent jugak ke? kalau ya malam ni jugak wak sembelih hamster tu. bahaya kepada kesihatan ni. agaknya hamster sedap masak apa ek?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. langit biru says:

    oit wak kordi yg bangang..tolong le jgn wat lawak bodoh kat cni…kang ang gak aku sembelih..insyaallah…din beramboi sembuh semula..amin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. nana.. says:

    smoga cepat sembuh tuk Din Beramboi..takziah kepada keluarga beliu..sape2 drh O tu dermalah..same2 kite doa2 kan yg terbaik tuk beliu..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. Leptospirosis terjadi disebabkan oleh pendedahan kepada kuman yang terdapat di dalam air yang tercemar dengan kencing binatang. Biasanya terjadi di negara beriklim panas..
    info lanjut lawat website PMR.Penerangan.Gov.my
    Link:
    http://pmr.penerangan.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=3585:penyakit-leptospirosis-&catid=200:jenis-jenis-penyakit

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  41. nick name je ke? says:

    salam..takziah…moga din cepat sembuh..mmg bahaya tikus hutan nih…antara haiwan paling bercun di dunia..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  42. nothing 2 say says:

    teringat la mlm akhir raja lawak dulu… abg din ada cakap yang suruh Alex ambil alih tempat dia kat radio era… harap2 abg din dapat diselamatkan… rindu nak tgk citer spontan … memang best…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  43. princessbutterfly says:

    semoga abg din beramboi cepat smbh k…
    ini ujian dari Allah…. harap tabah hadapinya..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. sukor says:

    ya mmg tak sangka, terkedu bila dengar berita ni, cepat betul kalau Tuhan nak tarik kesihatan atau apa2 yang ada pada kita. yalah pekara ni pun boleh jadi pada kita. ni aku yang tanggoh2 nak buat baik, nak kembali pada fitrah, entah apa yg bakal terjadi esok lusa. pengajaran dari peristiwa ni, Allah swt tu maha berkuasa, apa2 pun yg kita buat , sentiasa ingat kesihatan dan lain2 tu sebenarnya pinjaman dari Allah swt. Moga pak Din semboh kembali.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Ryta says:

      Betol tu…sentiasalah rebutkan 5 perkara sblm dtg 5 perkara yg lain pulak….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. Geli Hati says:

    TERINGAT DIN BERAMBOI BUAT LAWAK KAT RAJA LAWAK MEMANG LAWAK. DOAKAN SEMOGA CEPAT SEMBUH. SESIAPA ADA DARAH O DERMA LAH KERANA DIA MEMERLUKAN DARAH O.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • PruBSN@nic&pet says:

      amin….
      aku darah B
      xleh nak derma
      semoga cepat semboh…
      ingat dia, ingat drama sebabak kat erra….modal banyak betoi nak kener kan orang

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Sis_Black00 says:

        samalah ngn akk, pet!!
        akk pun B+ hehehe
        sian kat din, moga2 cepat sembuh

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • PruBSN@nic&pet says:

          kita leh kawan le akak,,,,,
          nik sama lak gan kak dibah,,,,
          gan marah kak black… lama xgurau

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  46. chikayu says:

    Utk makluman

    Penyakit Kencing tikus

    Anda boleh tersenyum membaca judul di atas. Tapi, penyakit ini memang ada …. dan tanpa penanganan yang tepat dapat menimbulkan kematian.

    Dalam dunia medis, penyakit ini lazim disebut leptospirosis, sesuai dengan bakteri penyebabnya yaitu leptospira. Nama penyakit kencing tikus tampaknya diambil dari media penularannya, yaitu dominan melalui kencing tikus.

    Bakteri leptospira yang keluar bersama kencing tikus dapat bertahan hidup di air selama beberapa minggu sampai bulanan. Pada musim hujan dan banjir, penyebaran bakteri ini semakin luas dan mudah berkontak dengan manusia. Oleh karena itu, insiden penyakit ini umumnya meningkat pada musim hujan atau banjir. Walaupun demikian, bisa saja timbul kasus saat musim kemarau.

    Bakteri ini dapat menjangkiti manusia melalui berbagai macam rute. Misalnya, melalui luka kulit, selaput mukosa seperti mata dan hidung (saat mencuci muka), atau melalui air dan makanan.

    Gejala awal infeksi leptospirosis pada manusia antara lain adalah demam tinggi, menggigil, sakit kepala, letih lemah lesu, muntah, mata merah, nyeri otot, dll. Gejala ini tidak spesifik dan seringkali menyerupai gejala penyakit lain seperti infeksi saluran napas akut, demam berdarah, dll. Oleh karena itu kadangkala sulit untuk membedakannya dengan penyakit-penyakit tersebut.

    Seiring dengan perjalanan penyakit, akan timbul gejala-gejala khas leptospira seperti warna kuning pada mata dan kulit, nyeri tekan betis, serta perdarahan pada air kencing. Selain itu, dapat terjadi kerusakan pada organ tubuh seperti otak, ginjal, dan hati.

    Kunci keberhasilan penanganan penyakit kencing tikus adalah pengobatan dini sebelum penyakit menjadi parah. Obat yang dibutuhkan juga tidaklah khusus. Antibiotik spektrum luas yang banyak digunakan seperti amoksisilin, ampisilin, eritromisin, tetrasiklin, dll dapat membunuh bakteri ini.

    Karena itulah, seringkali penyakit ini sembuh sebelum diagnosis leptospirosis bisa ditegakkan akibat pemberian antibiotik lebih dini sebagai terapi adjuvan

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Amn says:

      Kerja Copy and Paste Dari Web Indon Jer

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • chikayu says:

        hehehe… just 4 infomation ape salahnya… :) yang penting ilmu pengetahuan… ye idak..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • kantan says:

          at least edit la skit ayt nyer…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Ryta says:

          Takpelah…bagi la pujian sket kat chikayu…. :-)
          Copy paste pun copy paste la…janji ada informasi berguna buat pembaca2 BN semua….
          Takdela pembaca yg sengal tertanya2…ada ke virus kencing tikus ni? Tak pernah dengar la…apalah….yg paling sengal, siap ckp lawak April Fool lagi! Adoyai…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  47. Puteh says:

    “BONDA,MANDIKAN AKU……….”

    Alifya, buah cinta Rani & suaminya.lahir ketika Rani dilantik sebagai staf diplomat, Ketika Alif, panggilan puteranya itu, berusia 6 bulan, kesibukan Rani semakin menggila. Bak garuda, hampir setiap hari ia terbang dari satu kota ke kota lain, dan dari satu negara ke negara lain.

    Meski kedua orangtuanya kerap pulang lewat, ia jarang sekali merungut.Bahkan, kata Rani, Alif selalu menyambut kedatangannya dengan penuh ceria. Maka, Rani menyapanya ”malaikat kecilku”.

    Suatu hari, entah mengapa Alif menolak dimandikan baby sitter. “Alif ingin Bonda mandikan”, ujarnya penuh harapan.Hal ini berlarutan selama seminggu.”Bonda, mandikan aku!” kian lama suara Alif penuh tekanan. Tapi tetaplah tidak juga ditunaikan oleh Rani.kerna baginya setiap saat waktu kerjanya sgt beharga.

    Pada satu petang, Rani dikejutkan oleh telefon, Alif demam dan kejang-kejang. Sekarang di Emergency.” Dengan pantas, Rani terus ke ICU. But it was too late. Allah swt sudah punya rencana lain. Alif, si malaikat kecil, telah dipanggil pulang oleh-Nya.

    Rani memang menyimpan komitmen untuk suatu masa memandikan anaknya sendiri.
    Dan siang itu, janji Rani terkabul, meskipun setelah tubuh si kecil terbaring kaku. ”Ini Bonda Lif, Bonda mandikan Alif,” ucapnya lemah.

    Ketika tanah merah telah menutup jasad si kecil, Berkali-kali Rani yg tegar itu, berkata, ”Ini sudah takdir, ya kan.dia cuba membujuk hatinya. Hening seketika. Angin senja meniupkan aroma bunga kamboja.

    Tiba-tiba Rani berlutut. “Aku ibunyaaa!” teriaknya seperti histeria, lalu meraung hebat “Bangunlah Lif, Bonda mau mandikan Alif. Beri kesempatan Bonda sekali saja Lif. Sekali saja, Aliiif..” Rani merintih merayu-hiba. Seketika kemudian, ia mencampakkan dirinya ke pusara dan tertelungkup di atasnya. Air matanya membanjiri tanah merah yang menaungi jasad Alif

    — Nasi sudah menjadi bubur, sesal tidak lagi dapat menolongnya. — Hal yang nampaknya mudah sering kali menimbulkan sesal dan kehilangan yang amat sangat. –

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  48. AnneDeSilva says:

    terkejot sgt dengar berita..
    pagi td dengar gak mak anne ckp pasal kencing tikus tp tak la tau sape yg kena..
    bukak BN ni barula taw din beramboii..
    anne darah Jenis O..
    tp – atau + tak taulakan..
    tp mesti ramai dh g derma kot..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • hantupensil says:

      positif kot..sbb xrmai yg negatif..huhuh

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • PruBSN@nic&pet says:

        mana2 le janji ader orang nak derma…
        xgitu antu

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • AnneDeSilva says:

          tula..
          tp kita smua kena ingat..
          jgn disebabkan hanya kerana dia seorg artis yg kita kenal so berpusu2 yg membantu kasik darah..
          ingat2la saudara seislam ke tak islam kita pon utk bantu derma darah kat dorg eh kawan2…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • hantupensil says:

          tapi aku xske derma darah..
          sbb kalo derma mesti dokter tu pow smpai 2 paket..fuh…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • PruBSN@nic&pet says:

          ok kalo yang p ramai2… banyak le hospital 2 dapat bekalan darah dapat bagi kat orang lain gak…

          aku penah derma 3 tau 4 kali jer

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Clipkertas says:

        tak pe la antu… dorang suh derma 2paket…
        klu pet dah tentu suh 1paket jer…

        huhu..
        ape2 pun yg penting ikhlas mnderma utk yg memerlukan nya….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  49. fizza says:

    jht tul la tikus ni..merbahaya betul…moga en din cepat2 sihat….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  50. hantupensil says:

    mcm mne la air kencing tikus tu leh ada kat dlm makanan dia..huhuh..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • AnneDeSilva says:

      maybe dia tak perasan kot tikos lalu kat situ….
      tp dia kompom ke darah O-?????
      sape yg bgtau???

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • PruBSN@nic&pet says:

        aku komen letih2 tp xkuar lak

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • hantupensil says:

        ntah.. xbg tau pun positif ke negatif..huhuh

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • PruBSN@nic&pet says:

          nant mintak orang p tanya… mcm le ko nak p derma

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • hantupensil says:

          smalam aku dah derma dah…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • PruBSN@nic&pet says:

          aku buku derma darah entah letak kat mana …. lupe le

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • AnneDeSilva says:

          ramai darah B ek..
          anne mang jenis O..
          mcmana nk g derma darah?
          biasa derma darah kat opis anne ni ada org hospital dtg utk sape2 sudi derma darah la..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • hantupensil says:

          pg kat hospital jek enne..
          kat sana slalu wat derma darah..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • AnneDeSilva says:

          oo yeke..
          insyAllah nanti anne g la kat mana2 hospital utk derma darah..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  51. princessbutterfly says:

    rama2 suka derma darah n klu bleh nak dermakan darah untk abg din beramboi…. tapi masalahnya darah rama2 jenis darah B.. x dapt nak tlg…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • PruBSN@nic&pet says:

      darah ko sama gan aku n kak black

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • princessbutterfly says:

        eh… tapi rama2 x tahu r B+ @ B- ..
        Ni pun baru je derma darah sekali.. tu pun tipu berat bdan…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • PruBSN@nic&pet says:

          huhuhu… mcm 2 lak….
          tp kalo deman tau ader penyakit lain gan le tipu…. kecian kat orang yang dapat darah 2

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • AnneDeSilva says:

          haah nanti darah tu bahaya utk org lain..

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • princessbutterfly says:

          time tu sihat walafiat xde pnyakit pun…… tipu sikit je 2 kilo je tipu…… yg pntg dpt lepas n dapat derma… skrg ni lau nak derma darah mmg dah lepaslah… sbb berat bdn pun dah lepas…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries april a.k.a amira (AAA) says:

          klau cam tu x per la..
          hhuuhuh
          ingt ada pnykt lain..bhya gak tu tuk orng yg nk pkai drh tu.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  52. AnneDeSilva says:

    tp baca Malay Mail dorg kata ramai dh derma darah..
    dh lebih dr cuukup pon…
    more than enough…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • PruBSN@nic&pet says:

      o yeker… dapat le bagi kat orang lain gak

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • hantupensil says:

      ye la dah rmai dah kot..
      tu yg dah lebeh dari ckup kot..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • AnneDeSilva says:

        tula..
        dia kata dh lebih dr ckuop..
        banyak rakan2 artis yg derma..
        time ni ramai lak..
        kalau tak hospital slalu ketandusan darah….
        apepon doakan yg terbaik…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • PruBSN@nic&pet says:

        janji artis ramai yang nak derma… tp dapat tolong orang lain gak

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • AnneDeSilva says:

          yelorr….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • princessbutterfly says:

          klu lebih xpe alhamdulilah…. bleh bagi org lain yg memerlukan darah….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries april a.k.a amira (AAA) says:

          kta drma ja..
          pda sapa dia orng slurkan drh tu….
          x ksh..
          jnji…krna stitik drh kta..
          kta dh tlong orng…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  53. cool guy says:

    derma je darah tu x rugi pun

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries april a.k.a amira (AAA) says:

      tu la…
      bkn dia org nk ambl smua drh kta…’
      xda beza pn klau kta nk derma skit…

      tp…tngh orng x thn bla drh d ambl..leh mdratkan kshtn…
      klau mcm tu..
      x drma pn xpa…
      xda pksaan.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • hantupensil says:

        mmg le..tp time dia nak cucuk tuh..
        perghh jarum dia..sebesar mata pen..
        ngeri gile..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries april a.k.a amira (AAA) says:

          ko ni..pnkut tul la antu..
          :-)
          bdn ja bsar..hihihihihihi
          mira yg kcl ni pn brni….

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • princessbutterfly says:

          nmpak je besar tapi x sakit sgt pun…
          tapi best tau… apa2 pun yg pntg niat kita nak derma tu ikhlas

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries april a.k.a amira (AAA) says:

          tau x pa..jnji ikhls…
          mula2x mira drma..pning gak la…
          bngun pn…jln pn kiri kanan..
          bla 2 3 kli drma…dh ok skit.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • hantupensil says:

          aku pun 2 3 kali gak derma..tapi tu sbb dipaksa..hahha

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries april a.k.a amira (AAA) says:

          sapa pksa ko antu?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  54. aries april a.k.a amira (AAA) says:

    pg all..
    bru klaur meeting…

    truk gak dia ya?
    aries ingt biasa2x ja time dia kna ari tu.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Clipkertas says:

      tu la mira…
      clip pun trkejut sgt2…pg2 nie pun dgr era sbb nak tau prkembangan Din beramboi…

      korang smue cite pasal darah, clip darah B+
      dpt tau pun sbb thn 2007 check up pregnancy..
      huhu

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • aries april a.k.a amira (AAA) says:

        CLIP…
        ko ni..pg2x dh bt lwak..drh mn leh tkr2x..huhuhuhu

        mmg b+ la tu…
        :-)

        tu la.mira pn dngr era ari ni time on the way keja..
        nk tau gak apa prkmbngan citer dia….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  55. haffiztf says:

    Salam..
    sy dpt tahu dia masuk icu smlm dr saudara dia keje kat tmpt keje sy..hopefully dia bg tf kat abg din nie…sgt2 membantu….hmmm…untk tingktkn imun dia…. untk langkah pencegahan…risiko jgk untk kita semua…reader leh bca kat blog sy..jemput semua..
    http://haffiztf.blogspot.com/

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  56. tenteraangin says:

    uishh siannya… kencing tikus ni da la bahaya… memang tikus ni benda kotor la… tu la pasal takut makan kat restoran kotor

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • aries april a.k.a amira (AAA) says:

      THU X PER…
      ARIES PN SMA..
      BKN MMLIH..
      TP TNGK GAK..
      KLAU TMPT TU MMG X BRSH…TKT NK MSUK..
      BIAR KTA BYR BNYK SKT..ASL KTA PUAS HATI.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  57. curvy_luff says:

    baru pg tadi tau yg din masuk sepital icu lagi…kesian…
    doakan din cepat sembuh & hadapi dugaan ini dgn sabar..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  58. princessbutterfly says:

    skrg mcm2 penyakit yg muncul n name pun pelik2…
    lepas satu penyakit.. stu penyakit baru pulak yg muncul…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  59. Sis_Black00 says:

    Alhamdulillah, berita terkini – Din kini stabil, beliau sudah boleh bernafas dgn baik tetapi masih belum sedarkan diri. Teruskan berdoa utk sahabat Pak Nil ini ya? Semoga Din Beramboi cepat sembuh. Amin.

    (status pak nil dlm FB)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  60. Sis_Black00 says:

    sorg artis sakit
    beribu peminat dtg nk bantu
    sorg peminat sakit
    artis2 buat tau ke tak tau..???

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • princessbutterfly says:

      ade yg prihatin ade yg x

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • aries april a.k.a amira (AAA) says:

        tul tu sis….
        :-)
        arts ni dia publish kat rkyt..
        tu yg rmai bntu..kta orng biasa x tau nk publish cam na.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • princessbutterfly says:

          btul3x…. klu pasal artis cepat je tersebar perlukan bantuan..
          tapi kita org biasa bkan main payah nak mintak bantuan…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • aries april a.k.a amira (AAA) says:

          pas ni..
          smua rkyt mesia kna jdi arts..
          bru sng orng nk bntu.hihihihihi

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • blue87 girlz klang says:

      ko ni knp lah dengki sgt, dah x nak tolong, dah lah ckp cam 2 plk, cume ko sakit, pas 2 ko ckp kat berite ke paper ke, aku cmfirm ade yg nak tlong punyer, kite kan 1 MALAYSIA…rakyat yg bantu-mbantu…x baik ko ckp cam 2, x nak tlong, doa jek dah lah….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • blue87 girlz klang says:

      ko ni memang mulut jahat hek, dah x nak tolong, tp banyak bunyi lak hek…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  61. aries april a.k.a amira (AAA) says:

    sis..y tkr nama?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. kechik_adios says:

    halo.. moge din beramboi sehat.!! hilang seri dye xde..
    lawak dye aku suke.. adoyai…

    penyakit nie mmg bahaye.. melumpuhkan organ dalaman

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  63. SuShi says:

    Den xleh dermo drh kek ekau cz den darah AB+ den cumo boleh doakan ekau selamat yo…tanpo ekau dunio seni lawak xkemano…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  64. dayah says:

    baru dengar berita kat radio sinar tak tau sahih ke dak. si abby fana tue cakap din beramboi dah meninggal dunia.al-fatihah untuk arwah.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  65. kechik_adios says:

    amin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  66. kechik_adios says:

    hape?? da meninggal T_T

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  67. Caldina says:

    Moga Allah beri kekuatan pada isteri dan anak2 beliau….. dan semoga Din Beramboi sihat seperti sediakala…….

    p/s: sakit tak mengenal masa dan waktu……. oleh itu jgn la kita alpa….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  68. puteriaquarius81 says:

    semoga cpt smbuh abg din.. amin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  69. dania says:

    kesian ngan din beramboi..wpun mulut dia lazer tp kdg2 lazer yg masuk akal juga..moga2 cepat2 sihat.. x happening la era xde din..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  70. hanagulz says:

    sian abg din…boring skjap kt era tnpa beliau..hrp abg din cpn smbuh….x sbr nk dngr lwk abg din..!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  71. insan says:

    semoga cpt smbuh abg din.. amin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  72. curvy_luff says:

    ye ke dia dah meninggal??? harap cerita ni tak betul….rindukan celoteh dia kat era…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  73. lolcats says:

    betul ker dah niggal?….innnalillah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  74. laily says:

    aku doakan yg terbaik buat din beramboi dan keluarga.amin.sekurang2nya din dah dapat peringatan pertama dari allah taala.jadi berbanyak2bertaubat.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  75. laily says:

    riuh pagi era tak ceria tanpa din beramboi.kasihan aznil ……pasti takada semangat tanpa din beramboi

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  76. harhar says:

    dah mamposs

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • blue87 girlz klang says:

      ko ni mulut jahat lah, x ske a. din pun x yah r ckp cam 2, dia gah sakit 2, skurang2nya tlis r yg mdoakan dia cepat chat…MULUT HANCING!!!!!!!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  77. cute t says:

    x baik la ckp mamposs..btul ker dia dah meninggal??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  78. dak_zul says:

    for emyda: salam emyda. nak tanya kalau kena penyakit mcm abg din beramboi tu, apa simptom2 dia and perubahan pada fizikal kita?

    psn: doa saya semoga abg din beramboi cepat sembuh and dapat menceriakan balik konti era….. pada mereka2 yang tak suka pada abg din, mungkin kerana kesilapan yang abg din penah buat, lupakan lah and maafkan la. kita sama2 berdoa semoga abg din cepat sembuh. berdoa atas rasa kasih sebagai sedara seislam.

    amin…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  79. kechik85 says:

    hai

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  80. kechik85 says:

    DIN DA STABIL LOL…
    sape yang pepandai uat cite nie…..

    try search : mstar.com.my/hiburan
    cni ade berita penOh pasal dye,terkini.. adoyai

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  81. ladybird says:

    semoga cpt sembuh….
    aq ada hamster, sama bahaya ke dgn tikus liar ni????
    takut gak, klu bahaya kena lah bg kat org len…tp dah lama bela ,,so far xde pe2..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  82. girl over flower says:

    nak derma mcm mane..
    darah sy jenis A+
    kalau boleh nak sangat tolong abang din
    tapi tak boleh..
    kiter sama2 doakan dia cepat sembuh dan kembali sihat..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  83. the sims says:

    ala…darah O tu dominan….maksudnya majoriti dlm masyarakat mempunyai darah O~ adalah yg menderma tu nnt

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  84. [...] info yang kami terima sebelum nie yang menyatakan Din Beramboi kritikal dan koma di Hospital Selayang kerana terkena virus kencing tikus adalah tidak tepat. Mungkin kita semua telah terkena April Fool sehari awal oleh khabar angin tak [...]

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  85. ina says:

    semoga cepat sembuh…. doakan la ye

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  86. gu says:

    harap bother din sihat kembali bagi menghangatkan sawan cara era….amin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  87. en.iman says:

    salam…saya peminat setia abg din..harap abg din cpt sembuh..insyaallah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  88. blue87 girlz klang says:

    semoge din beramboi cpt chat..kami peminat a.din terkejut gan berita ni….semoge allah cepat2 sembuhkan a.din….kpd yg mpunyai darah o…bantulah lah insan yang selalu wat kita happy ni….for family, sabar dalam mhadapi ujian allah ini…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  89. anna says:

    din beramboi telah kembali ke rahmatullah jam 12.30 am, 3 april 2010. al-Fatihah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  90. anna says:

    eh salah, 2 april. sorry.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  91. biey arbaiyah says:

    perhatian…..
    dukacita dimaklumkn din beramboi telah kembali kerhmatullah pukul 12.30 a.m pg…. al fatihah…… afdlin bgth….. kiter dh khlgan seorg pelawak n etc….. smoga rohnyer dicucuri rhmat…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  92. wani says:

    Innalillah…btul ke brite nie??
    meninggalnye din beramboi nie??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  93. useman says:

    alfatihah….kpd kuaga din, bnyk2 besbr…..
    Allah lbih sygkn dia drp kta sygkn beliau

    AL FATIHAH

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  94. Anis says:

    Saya pun ade darah O , tapi ayah sye xsuruh derma kerana sye masih kecil (Saye darjah 3)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  95. Anis says:

    Hmm.., Harap Din Beramboi dapat msok shurga

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  96. Anis lagi says:

    Sye nie Anis tu,,ok”?oklah tu ;\

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  97. Anis lagi says:

    ar////|||||

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  98. Anis lagi says:

    hafiz ya allah, Din beramboi dh mati dh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  99. PoOioiOIoIoioIO

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  100. cepat la !!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  101. tottttt says:

    al fatihah kepada din beramboi

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  102. gadget-pro says:

    apa2pun kencing tikus memang bahaya. elakkan penggunaan racun tikus kerana merbahaya kepada anak2 dan kucing kesayangan. lagi satu nnt perut dia terburai sana sini. kalau tak sempat lari mati celah peti ais. kalau sempat lari dapat bau bangkai ajer. nak cari bkn main susah. nak senang halau tikus guna ajer alat penghalau tikus ultrasonic yg jual kat mudah.my. tak perlu kutip bangkai tikus…eeeiiii!

    http://www.mudah.my/Penghalau+Tikus+Ultrasonic+Tanpa+racun-5870268.htm

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  103. porno izle says:

    Im happy I located this blog page, I couldnt obtain any knowledge on this subject before. I also operate a site and in case you are ever serious in doing some guest writing for me please feel free to let me know, im always look for people to check out my site. Please stop by and leave a comment sometime!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  104. saiful says:

    ALAT PENGHALAU TIKUS ULTRASONIK

    ULTRASONIC PEST REPELLER ADALAH ALAT ELEKTRONIK YANG DI REKA UNTUK MENGHALAU TIKUS MENGGUNAKAN GELOMBANG ULTRASONIK, HANYA PERLU PLUG IN DI SOKET ELEKTRIK DAN ON PADA WAKTU SIANG DAN MALAM , IANYA SERTA-MERTA BERTINDAK MENGHALAU TIKUS DI DAPUR, BILIK TIDUR & STOR.

    SESUAI DI GUNAKAN DI:

    * · RUMAH KEDIAMAN (SEMUA JENIS)
    * · KEDAI MAKAN / RESTAURANT / GUDANG MAKANAN / KANTIN
    * · SEKOLAH / ASRAMA / PUSAT PENGAJIAAN
    * · HOTEL / RUMAH PENGINAPAN
    * · PREMIS PERNIAGAN
    * · PEJABAT / GEDUNG PAKAIAN / SALON KECANTIKAN
    * · STOKIS PRODUK KESIHATAN / KLINIK / FARMASI

    KELEBIHAN MENGGUNAKAN ULTRASONIC RAT REPELLER INI

    * · BEBAS DARIPADA BAHAN BERACUN ( RACUN TIKUS)
    * · BEBAS DARI ASAP DAN BAU
    * · MENGGUNAKAN KUASA ELEKTRIK YANG RENDAH
    * · SELAMAT DI GUNAKAN DAN MESRA ALAM(TIDAK BERBUNYI)
    * · JARAK GELOMBANG 500 KAKI PERSEGI
    * ·TIDAK PERLU BERSUSAH PAYAH MEMBELI DAN MENUKAR UMPAN
    * · TIDAK PERLU MELETAK RACUN / PERANGKAP TIKUS, LALAT DAN LIPAS.
    * · KETAHANAN PRODUK MELEBIHI 5 TAHUN
    * · SEKALI BELI BOLEH GUNA DALAM JANGKA PANJANG.
    * · TEKNIK/TIPS PENGGUNAAN (SILA HUBUNGI SAYA)

    * . KELEBIHAN PRODUK INI BERBANDING DENGAN YANG LAIN ADALAH IANYA MEMPUNYAI 2 FREKUENSI YANG BOLEH DILARAS ( FIX & VARIABLE)

    ALAT CEGAH PENYAKIT LEPTOSPIROSIS

    KEPADA SESIAPA BERMINAT SILA CALL @ SMS SAIFUL

    NO HP : O19-222 8989

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  105. I found your posting to be insightful! Thank you.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  106. It’s hard to find knowledgeable people on this topic however you sound like you know what you’re talking about! Thanks

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  107. I must get across my admiration for your generosity in support of individuals that must have help on this particular area. Your real commitment to passing the message along appears to be surprisingly practical and has regularly empowered guys like me to attain their aims. Your personal insightful tutorial can mean a whole lot a person like me and especially to my mates. Warm regards; from each one of us.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0