Written by AbangNara | September 10th, 2011

Abang Nara memang agak buta seni dan fesyen so no komen tentang design pakaian Amir Luqman untuk Deborah Henry. Di mata orang yang ada seni sudah tentu ini adalah pakaian yang awesome sebab berjaya membuatkan Deborah Henry mendapat tempat ketiga. Good job Amir Luqman dan Deborah Henry.

deborah henry

Untuk pengetahuan, Deborah Henry kini sedang mewakili Malaysia untuk pertandingan Miss Universe 2011. Anda boleh membantu kemenangan Deborah Henry dengan mengundi dia di laman web Miss Universe 2011. Inilah peluang anda untuk membantu seorang rakyat Malaysia bergelar Miss Universe.

Lagi 2 keping gambar Deborah Henry memakai pakaian tradisional berkonsepkan wau bulan dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kredit berita BlogSerius.

deborah henry

144 responses to Deborah Henry Menang Tempat Ketiga Untuk Pakaian Tradisional

  1. teq0ren says:

    x cntik lgsung,,seksi jer lbh…dr org yg buta fesyen

    0

    0
    • near says:

      takan cemburu kot..dia seksi suka hati dia la..

      0

      0
      • teq0ren says:

        bkn kes cmburu malah ckit pn x kisah..ikut suka dia la nk pkai apa pn tp bila tgk pereka dia org islam,,rsa t’kilan..;(

        0

        0
        • Regina says:

          mcmlah first time ko tgok org pakai camni kt malaysia….ko baru kuar dri gua ape???x pnah tgok org pakai seksi2 kt majlis ABP ker,anugerah skrin ker….tu sumer designernya islam

          0

          0
        • emel says:

          setuju sgt ngn ko ni Regina.. da tentu miss universe tu bukan islam..dn pertandingan tu plk mmg klu boleh semua bnda nk di tayang.. yg majlis2 kt malaysia ni pon masih x terbendung..yg seberang laut sana org sibuk dok bising2

          0

          0
        • neyna says:

          Regina, dah teqOren tu tak suka sbb seksi n tkilan coz designer Islam tu biar la tu pendapat dia.. Takyah sampai ckp org bru keluar dr gua. Bg aku design baju ni mmg ade konsep mcm baju tari traditional negeri tah mana x ingat, cuma terover modify jd seksi cam tu n menconfusekn foreigners /internationals.. Agak x kena la juga

          0

          0
        • moii says:

          hoi. kt anugerah ABP bagai tu ada ke pakai baju tayang perut cmni..? atau pakai baju ala2 bra je neh. nk compare pn agak2 la.

          0

          0
        • neutral says:

          Emo la kau Regina. Dia just ckp dia terkilan je pun. X salah kan ckp cmtu. Klu kau org islam yg bkn hya pd nama kau pun akan rs terkilan beb. Fikir la sblum menghamburkan komen emo~ peace.

          0

          0
      • ak x kesah...cume nyampah says:

        entah…x kuase nak ngundi…xchantek pon…..

        0

        0
    • moii says:

      eh eh, ni mlambangkan identiti bju tradisional msia ke..? haha stahu aku la, cina, india, melayu , kadazan, sigh bla bla bla, xde pakai baju cmni kt msia. kat dada tu selak sikit je temtu nampak tooottt…sedihnya.

      0

      0
      • koko unggu says:

        sape bole teka size tek?
        kalo betul dpt hadiah sentuh gigi nara

        0

        0
      • Bukan Miss Universe says:

        korang ni, xde keja lain nak kutuk jeeee..

        cuba lah tgk elok2, itu ada iras2 WAU BULAN..

        kalo nk traditional, kang pakai salah satu kang nk gaduh jugak..

        kejadah lah korang ni!

        0

        0
        • moii says:

          yeeeeeeeeeeeeeeeeee mmg la WAU BULAN…tp PERLU KE TAYANG C,TU..KALAU WAU BULAN BERGERAK NI PAKAI SOPAN< X KE LEBIH MANIS DAN LBH BERCIRIKAN MSIA..????? isu skrg ni bkn wau bulan ke ape. dia nk pakai wau marikh ke, wau pluto ke, dia ounye pasal la, tp dia pegi sana mwakili msia kan..? so kene la bertepatan dgn ciri2 msia..ni xde mlambangkan msia lgsung dh aku tgk..finalists mat saleh dr negara lain ada yg lagi sopan dr dia, cover toottt dorg, so msia, adakaha anda semua x malu..???

          0

          0
      • antiMOII XD says:

        ade otak ke tak yang komen ni??..bole tak korg fikir mcm mne hentam pulas kepaleotak fesyen designer ni nk wat baju..korg pulak bukan geti menghargai malah mengutuk lebih2 hasil rekaan dorang…kalau dah rase diri tu pandai buatkan citerase korg kan senang..huh! bukannye geti nk support..pidahh moii!

        0

        0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      baju ape ni yg dia n i pakai? macm fashion trdional thailnd je…………depan pulak seksi n seksa nasib baik muka jambu …kira2 ok laaaaaaaaaaaaaaaa

      0

      0
    • amella says:

      hmm walaupun xmcm baju kebangsaan mcm kurung, kebaya, cheongsam n sari.. tapi ni baju ni kontemporari sket.. semua elemen ade dalam baju ni seperti songket, sari dan ala2 siam sikit.. ape kate korg undi sahaja die neh.. tolong naek kan nama malaysia…

      0

      0
      • bantah menbantah says:

        undi ape nye….buat tambah dosa je menggalakkan ratu cantik,even dia bukan islam pon tp sebaiknya xyah undi lee

        0

        0
        • miss.pembetulan says:

          open minded la skit. die dh bwk name Msia smpai final, patutnye bangga la, sblm ni ade ke????

          0

          0
        • pening says:

          aik? yg lina teoh menang tempat ke-3 dulu tu apenye? arianna teoh pun dpt masuk top 10 kalau x silap. ni baru masuk final je. belum menang lagi. so kita tunggguuuu…….

          0

          0
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          hey miss kau jangan tk tau si bantah ni otak kolot dia tk tau ape2 tentang fashion n ratu cantek soooooooo buat bodohhhhhhhh sudah !!!!!!!!!!!!!!!!

          0

          0
        • amella says:

          islam xpernak mengajar membeza2kan antara 1 sama lain… bah kan islam mengajar agar kite bersatu padu.,. kenapa agama seseorg itu di jadikan alasan utk menentang.. sedangkan zaman Rasulullah SWT dulu pun hidup harmoni antara org islam, yahudi dan nasrani…

          0

          0
    • weehoo says:

      x payah la nk gaduh2 pun.si debby ni pakai baju seksi die bukan islam pun.aku doubt la kalau semua2 yg komen ni pakai tudung litup smpi dada,xpakai baju ketat.same goes to lelaki.awek ,bini,kakak adik pompuan korg mcm mane?yg aku pnah tau,debby ni ade buat contribution to society,die ajar anak2 org miskin(immigrants skali) dan most of the kids kalau x silap aku ISLAM.korg ade buat cmtu?aku xde sbb tu aku x boleh kutuk die.die x menang pun miss universe tu.btw,pakaian ni x cukup seksi nk lawan contestants lain pun.korg pnah dgr name angola?

      0

      0
    • Aila says:

      Bodohlah Abg Nara bagi info tak betul. Dia tak dapat top 10 pun. Baru lepas tengok show tu a few days ago. Nak pembohong pun agak-agak la.
      NOMBOR 3 Thailand la ngong.

      0

      0
  2. kairo says:

    i like ur chest…nyum2!

    0

    0
  3. putry sarah adlyana says:

    cntik ka nie?..

    0

    0
  4. ayu says:

    lucah!

    memalukan bangsa malaysia je

    x sopan langsung!!

    sadly, perekanya adalah islam.

    xdenya aku nak cemburu pada bende maksiat macam ni ni….

    0

    0
    • sara says:

      sokong jugak.. tapi lagi bagus kalau ayu jgn tengok k.. kalau dah komen, makna nya, ayu tengok.. esok2 ayu bukak website ni lagi.. baca komen org lain lagi.. rasa tak perlu la k.. :)

      0

      0
  5. emen says:

    Global Beauties Top 15 choices to Miss Universe crown until now: (score= interview + evening gown):

    1.Malaysia 19,65

    2.France 19,45

    3.Philippines 19,22

    4.Greece 19,18

    5.USA 19,16

    6.Australia 19,10

    7.Costa Rica 18,90

    8.Nicaragua 18,85

    9.Aruba 18,77

    10.Ukraine 18,70

    11.Paraguay 18,65

    12.Spain 18,59
    Trinidad 18,59

    14.Angola 18,55

    15.Mexico 18,54

    *make malaysian proud debbie

    0

    0
    • zaia says:

      woah~ :D

      0

      0
    • bonjilan di dada says:

      DAH TEBONJOL MCM TU MANA X MENANG…XPAYAH NAK BANGGA SGTT LA..
      AWAT???MALU KA NAK TUNJUK KAT DUNIA YG KITA NI SOPAN SANTUN???MESTI NAK KENE TUNJUK TETKS KE BARU RASA SETANDING!!!THIS IS DEFINITELY NOT TRADITIONAL ATTIRE!!!OK!

      0

      0
    • sape2 je la says:

      AAK?? xmenang lagi bagus.byk benda lagi bole dibuat dari msuk benda2 mcmni.x menang miss universe x bermakna wanita2 malaysia xcantik..”cantik” sgt ke org yg menang miss universe slama ni..cantik tu harus cantik luar dan dlm..

      0

      0
  6. ayu says:

    lucah!

    memalukan bangsa malaysia je

    x sopan langsung!!

    sadly, perekanya adalah islam.

    xdenya aku nak cemburu pada bende maksiat cam ni ni…cuma kesian je…
    pereka menyumbang kepada dosa penglihatan pada manusia lain

    0

    0
  7. hape pn xbley says:

    mcm hiasan dinding jer.. ambik lekat2 jew…

    0

    0
  8. atieku says:

    xcntik pon… xde ciri2 tradisional… ciri2 x cukop kain ade la…lalallala

    0

    0
  9. siti Raja says:

    ak mmg buta seni..but not buta hukum agama…
    so sad…terdedah sana sini yg dibanggakan.=(

    0

    0
    • siti Raja says:

      wlpn dia bukan islam..tapi dia mewakili malaysia yg “agung” dgn jolokan negara islam…

      0

      0
    • siti Raja says:

      wlpn dia bukan islam..tapi dia mewakili malaysia yg “agung” dgn jolokan negara islam…~~~

      pape pun ni kan miss universe..

      0

      0
  10. keranda bergerak says:

    pakaian traditional natang ape cm nie…
    memalukan malaysia jew…..
    wtf~

    0

    0
  11. xfaham says:

    pakaian tradisional x semestinye pakai kebaya or bju kurung,sari or cheongsam, costume yg dia pakai ni klau x slah berkonsepkan wau bulan. ape yg memalukan? klau COSTUME tu memalukan,kenape leh dpt no.3??? apa2pun semoga deborah mng miss universe and mengangkat kecantikan wanita MALAYSIA,bukan melayu eh,MALAYSIA,di mata dunia…-sekian-

    0

    0
    • syasya says:

      da seksi n lawa layak la dpt no 3.. =)

      0

      0
    • rakyatMalaysia says:

      mengangkat nama MALAYSIA di mata dunia? dengan berbaju seksi n berbikini? hmm. camtu boleh laa pasni sume artis seksi yg dok wat pin-up kat majalah mangga tu berbaris masuk miss universe. since cara tu menjunjung nama negara. kot la pasni dpt anugerah datuk ke kalau menang. sapa tanak kn? patriotik la katakan. sedangkan org putih di US sana pun ada yg mengecam pertandingan ni sbb mengeksploit wanita, kita yg kononnye negara Islam ni jugak yg sibuk2 nk beri support. beauty with brain? peh. how can u prove it by parading around in 2-piece swimsuit? impress me pls…well at least we know donald trump is..

      p/s – kalau nama MALAYSIA gah di mata dunia sbb rakyatnya menang hadiah nobel ke, numpang bangga ler jugak…ni? seorang memakai baju seksi n seorang mencipta baju seksi. bravo2. andalah bakal pemimpin negara di masa hadapan. contoh ikutan anak2 kami. nauzubillah

      0

      0
    • moiii says:

      XPAHAM. aku xpaham dgn ko ni lah. siap lh tnya ape yg memalukan. msti ko suke pmpuan pakai cmni kan.

      0

      0
      • justmy2cents says:

        alahai…sporting la sikit… jgn la berpemikiran ortodoks..msia negara islam..tp berbilang bangsa… kalau yang bukan muslim tu dia nak pakai ape pun sukati dia la…tiada paksaan pun dalam islam…. kot x suka jgn tengok..abis cite.. industri fesyen pun salah satu penyumbang ekonomi negara…

        0

        0
  12. ewwww says:

    habislah org luar ingat inilah pakaian tradisional sebuah negara yg Islam adalah agama rasmi dan pernah jadi pengerusi OIC.. cantek tak semesti seksi.. cantek adalah subjektif =)

    0

    0
    • Denise Chua Kim Sae says:

      Heheh, ada kebenaran juga apa yg kau kata. Agak memalukan. Tapi Egypt tu relax je. Majoriti muslim gak rakyatnya. Tapi yg pasti. Bagi aku, tak baik menghalalkan apa yg haram.

      0

      0
  13. fareth says:

    Cantiknya Miss Thailand ni.. Oppss Miss Malaysia ekk?

    0

    0
  14. lalaland says:

    apemende la dok bebel pasal Islam itu. Islam ini. Memalukan Islam. Kaedahnya pemimpin kita punya bini tu mencerminkan Islam ke?tutup kepala ke? pakai tudung sangat? eh bukan ke tudung tu wajib bagi seorang ISLAM. sudah2 la nak main agama dkt sini. btw, deborah is not muslim. so, bfore kita nk ckp deborah bwk nama malaysia and negara islama (kononnya), kita tgklah dulu pemimpin kita punya isteri tu macam mana. okbai =D

    0

    0
    • leha says:

      stuju dgn lalaland. eh entahlah. rimas dengan orang yang cakap tapi taknak ‘pandang’ sekeliling.

      0

      0
    • n says:

      alaaaaa…xpayah jauh2 susah2 nak tgk pemimpin negara,…boleh tengok keluarga sendiri dulu…adik beradik, sepupu, anak sedara, cucu2….haaa semuanyaa practice islam dengan baik tak dalam kehidupan diorang..nahh pemimpin dalam keluarga sendiri yang kita kena tengok dulu..bukan senang nak jadi pemimpin..sedangkan bapa sendiri pun belum tentu tahu apa yang anak dia buat kat luar…jangan la nak politikkan semua benda…semua rakyat malaysia memang bawak nama negara bukan pemimpin jer..

      0

      0
  15. pinky x jambu says:

    rilek laaa da nama pun miss universe bkn rancangan ustazah pilihan ok..of coz laa baju mcm nie..blom part swim suit…

    0

    0
  16. surihoney says:

    lek la..klu x pkai bju xckup kain mne nk glamer n dpt tmpt ketiga je pn kn..

    0

    0
  17. kakmimah says:

    cekeding sgt la…da tgok wakil indon? hawttt giles.

    0

    0
  18. maya says:

    mmg la pmpn nie non-muslim tp perekanya seorang islam. bp byk saham dia dpt.

    0

    0
    • mastura says:

      Alaa, kau kondem si Deborah punya designer baju. Tapi si Dynaz Mokhtar punya desginer and Tok ti punya designer tak condem pula ? still dorg design baju yg membuka aurat.

      0

      0
      • maya says:

        aku bukan nk condemn kt pereka ni sorang je. kt suma pereka islam yg design fashion yg dedah aurat lah kak. xkn nk sebut nama satu2 kot. pffffttttt

        0

        0
  19. jane says:

    kalau kita bercakap pasal fesyen…memang cantik…. tapi its more like baju tradisional thailand than malaysia…

    0

    0
  20. blacktie says:

    haiyoooo.. dadamu tak baper kencang.. tapi bolehlah buat santapan mata..kahkahkah

    0

    0
    • pizza says:

      Standard international, mana mau yg montokz2. Saiz2 cm ni kira ok ler, karang x muat nak fit in size 4 plak (TU PUN DH KIRA BESAR TU).

      0

      0
  21. man lambong says:

    rasa cm nk nenen ja..

    0

    0
  22. PINOGRAPHY says:

    UNTUK PENGETAHUAN KORANG.. BAJU NI 100% BUAT GUNA SONGKET TENUNAN MALAYSIA…. DAN BERINSPIRASIKAN WAU BULAN

    0

    0
  23. aku yg tgk bkn kau says:

    aku xphm npe rmai yg dislike komen2 kt ats..dh btul baju ni blh some people “noticed” yg baju ni mmg seksi..dh la pereka tu islam..

    ni lah baju majmuk..majmuk sgt..sexy je lebih..kalau xsexy asal??

    papetah

    0

    0
    • aliya says:

      betul2…aku pn pelik knp ramai yg dislike komen2 yg menegur pakaian mcm ni..kte kn negara ISLAM..kn lbh elok pkaian yg sopan n tutup aurat.

      0

      0
  24. HoNeY bEe says:

    bg aq la, mmg banggala kalo ada anak malaysia msuk tanding2 global cani, cuma x brapa nk suka dgn pereka fesyen dia seorg Islam…buat bju seksi2 cani, pastu mata dia dan mata ramai lg tgok blah2 yg terdedah…

    apa hukum dia, korang jwbla…

    sedih tul kan…aduhaiii…

    0

    0
  25. puteri says:

    apa dah…ni bukan miss fesyen tradisional…tapi miss tubuh badan yang tak berapa nak menggoda…biasalah..itulah tanda nak kiamat…yang cantik corak bunga jer..

    0

    0
  26. dengar cakap aku..!! says:

    laa..kn da ckp ikot wau..
    kan mcm wau tu..urm korg ni../
    dia nk sexy pun dia tu bukan islam..
    kalu korg xminat miss universe ni mmg korg xmik port,
    tp korg still amik port..menandakn korg amik tau..=))

    0

    0
  27. Regina says:

    very disaapointed with some malaysian here…..shes representing our country competing in beauty pageant….whylah if u as malaysian cannot be more supportive??? lgpown kalo nk kater pakaian tradisional malaysia xder yg seksi2 adalah x benar sama sekali….even kebaya pown seksi dan menunjukkan potongan bentok badan…belom lg kostum2 pribumi sabah dan sarawak…..pakaian tradisi malaysia BUKANNYER JUBAH OK!!!

    1

    0
  28. kalau dia melayu muslim kompem dia kena bambu dah,hehehehe..

    0

    0
  29. PeahPayungmerah says:

    kate pkaian tradisional.. asal tak letak bju kurung ke kebaya ke… kang orang luar malaysia ingat baju yg deborah pkai nih bju tradisional negara kite…ish3…
    baju kebaya ke kadazan ke ape ke lagik lawa dri bju deborah nih…

    0

    0
  30. khairana88 says:

    rasa klu dia pki bju tradisional melayu lg chantekkk…bru melambangkan MALAYSIA..btw gud luck ye miss debie.. ^__^.

    0

    0
  31. ayin says:

    BODOH la pengkomen ni. abg nara just nak update sebab Debbie ni dah banggakan malaysia. wakil Miss Universe Malaysia mmg tak pernah menyerlah mcm Debbie so sokong lah. bab islam ke hape ke, lebeh bek kome tengok dulu artis2 melayu kite yg berpakaian mcm haram pegi majlis dlm MALAYSIA. Debbie ni bukan muslim, so lntak p kat die lah. sokong la sket, at least dunia knal kite. tade lah dorg dok pkir kite ni TINGGAL ATAS POKOK lagi. okay?

    0

    0
  32. Sky says:

    Amir Luqman tu, pompuan ke laki? Or shemale? Dari dulu lagi aku ragu-ragu dgn jantina dia.

    0

    0
  33. chi says:

    sbb tula kita dilarangmenyertai ratu2 ni………..

    0

    0
  34. Dida says:

    Korang kutuk-kutuk pun berdosa apa, tak suka jangan tengok…

    0

    0
  35. lattalilattamplom says:

    mmm….cer crite skit part mana baju nie melambangkan baju tradisional Malaysia? Bukan aku nk kutuk tp bagi aku byak lagi baju2 tradisional kat Malaysia nie yg boleh diketengahkan. Boleh di adjustkan sikit utk menepati citarasa selagi tak merosakkan identiti baju tradisional itu sendiri. Sekalipon utk pertandingan luar negara yg kebyakkan nyer bukan Islam TETAPI Deborah nie mewakili Malaysia yg penduduknya majoriti beragama Islam.

    0

    0
  36. lattalilattamplom says:

    “UNTUK PENGETAHUAN KORANG.. BAJU NI 100% BUAT GUNA SONGKET TENUNAN MALAYSIA…. DAN BERINSPIRASIKAN WAU BULAN ”

    Penggunaan 100% songket tenunan Malaysia berinspirasikan wau bulan mmg aku sokong tp byk lagi fesyen yg lebih sesuai di rekakan . Tak payah rekaan mendedahkan mcm gini. Agaknyer pereka fesyen ingat klu tak mendedah tak menang ker???

    0

    0
  37. BACALAHKOMENAKUNIWAHAIORANGYANGBUDIMAN says:

    aku tengok macam baju bodoh je.haha

    0

    0
  38. saje nak komen says:

    aku bosan la bace komen2 korang2 sumer..
    boleh tak kalau tgk gambar ke ape tak yah nak komen2..
    kadang2 ade komen yg terlampau cerdik..kadang2 ade yang terlampau bodoh..
    tengok je ler gambor tu…kalau tak perlu komen jgn komen..
    komen aje bile perlu…

    0

    0
  39. jko says:

    dalam islam takde miss universe miss world ni sume.. so tk payah komen lebih2 klau nk bangkitkan isu islam kat sini.

    0

    0
  40. zaharah says:

    bila ternampak atau tertengok sesuatu benda yg x elok dari sudut pandangan mata, istighfar banyak2 dalam hati suapaya benda2 yg macam tu xjd pada diri kita in the future. dan dalam masa yg sama, doakan yg terbaik utk org2 yg jahil ini supaya Allah bukakan pintu hati mereka dan tunjukkan mereka jalan yg benar. bukan hentam-menghentam tanpa usul periksa. dan bila kita rasa kita sudah cukup layak utk berkata2 seperti kita cukup sempurna dalam mentaati agama Allah, then barulah bersuara dengan penuh sabar tanpa mengeluarkan kata2 yg kesat kerana itu juga tidak melambangkan ciri2 Islam yg betul. sekian =)

    0

    0
  41. I says:

    jko…….sokong!!

    0

    0
  42. ape jadahnye pakaian tradisional mcm tu..haishhhh

    0

    0
  43. rakyatMalaysia says:

    islam tu mudah…tapi bukan utk dipermudahkan

    fakta A
    1. deborah bukan org islam
    2. malaysia negara yg agama rasminya adalah islam
    3. deborah wakil malaysia

    makanya, deborah walaupun bukan beragama islam=wakil negara islam (oooopppsss….xtau la kalau pasni ada yg nk bangkang kata negara ni agama rasmi diye kristian pulak ke)

    okla, kalau pun kita xnk debate on religion ground (since apparently ramai benar yg sensitif bila ckp psl agama ni kan..) cuba kita try fakta ni pula

    fakta B
    1. deborah mewakili negara malaysia
    2. sopan santun berbudi bahasa budaya rakyat malaysia
    3. berpakaian sopan bermaksud yg sederhana dan tidak menjolok mata (ni islam ke x islam ke, kat sekolah cikgu ada ajar kan?)

    makanya, wakil malaysia berpakaian sopan x menjolok mata=lambang budaya rakyat malaysia (ooppppsss….pasni code of conduct kt sekolah boleh tuka dah la ye, kalau nk tengok contoh berpakaian sopan>>sila tiru mcm diaa…lalalala)

    alaaa…rileks aa sume org. okla fine. kalau pun dia menang pertandingan ni, congrats aa kat dia. memang la org akan bukak mata psl malaysia. tapi kalau blh biar la kerana perkara yg mmg patut dibanggakan. baju tu kalau tutup sket pun, x salahkan? luak ke? ni sekali pandang gambar tu, terang2 mata semua org akan pandang kat situ. macam saje dibuat2 kasik nk tarik perhatian kn?

    pandangan sy psl ade komen sinis drpd sesetengah pembaca

    1. isteri menteri ramai je yg islam x tutup aurat, apsal x tegur?
    A – sape kata x tegur. cumanya diorg masih lagi sopan pakai baju kurung (at least la wpun sy tidaklah menyokong pbuatan tu). ada ke si rosmah (wpun i x bape suka dia) pakai skirt ketat baju jarang masa g function bwk nama malaysia?

    2. habis tu artis2 yg pegi anugerah tu?
    A – eh, x ingat kes miera liyana kene attack psl terlebih seksi dulu? psl tok ti pakai baju jarang? teruk je kene attack…takyah ckp artis la, kalau korg pakai baju yg si deborah ni pakai g annual dinner ofis korg, rasa2 x terbeliak mata CEO korg? gerenti besok ari ofismate sebelah dok bisik2 kutuk. kalau function kerajaan, lagila. korg sendiri mintak berenti kottt

    3. ala, kalau x lawa xde la dia menang. org buta fesyen je xtau menilai.
    A – org putih tu kan mata diye agak x betul sket. lady gaga yg pakai baju serupa badut sarkis pun diorg kata fesyen. (fashion forward la kononnye. fashion downward to hell aku tgk ader). lagi plak si deborah pakai yg tunjuk2 dada. mana x terbeliak mata mika..

    Persolannya di sini:

    1. bape ramai bekas miss universe/world ni yg membawa significant impact kepada kebajikan agama, bangsa, negara dan dunia/cakerawala (except aishwarya psl diye glamerkn industri bollywood…tapi ikutkan negara diye still miskin gak…hmmm)

    2. bagaimana dgn bertanding pakaian renang boleh membantu seseorang itu menjadi wakil/role model negara malah dunia?

    3. mengapa perlu kita mencari siapakah yg paling cantik di dunia sedangkan ramai lagi wanita yg berjaya di luar sana, yg membantu menggerakkan dunia, wajah mereka biasa2 je?

    conclusionnye, pertandingan ni patut dh lama tutup. xpun malaysia xyah nk wat sibuk la nk antar2 wakit. buek perabeh boreh yo…lu pikir la sendiri….

    0

    0
    • pizza says:

      Argument mantap! Like 1000 kali!

      0

      0
    • openminded says:

      kalau dia menang…saya berharap encik yang (konon nya rakyat malaysia)jangan cuba merasa bangga…sebab org berfikiran cetek macam en ni la yang menyebabkan negara kita Malaysia akan sentiasa berada di golongan negra klas ke-3…cik debbie ni mewakilli negara secara tak langsung memperkenalkan malaysia di mata dunia…mempromosikan Malaysia..supaya para pelancong dtang ke Malaysia dan secara tidak langsung menjana ekonomi negara…cuba la berfikiran positif sikit oiii…tak semua org eropah tauk ada wujud nya malaysia…dengan ada nya pertandingan Miss Universe ni yang ditonton oleh semua negara didunia..maka mereka akan mengetahui kewujudan negara kita…dan satu lagi korang persoalkan seksi….macamla tak pernah tengok prompuan seksi malah lebih seksi lagi and the most menyedihkn org yang lebih berpakaian seksi adalah org yang beragama islam..so dont blaim debbie…she not muslim…nak mengharumkan nama negara pun salah..habis apa yang betul kat negara ni…so stupid mentallity…totally 3rd class…

      1

      0
  44. auw says:

    dah ghopa pondan .. mata mak menengok ..

    0

    0
  45. kirana says:

    moral of the story…msia xyah la msk contest mcm ni…xmendatangkan hasil pn…

    0

    0
  46. jaymieila says:

    ini pandangan saya sahaja…bagus sbb guna kain songket..yg sememang jadi kebanggaan Msia..konsep pakaian mahu mengketengahkan wau bulan…juga warisan melayu di msia..namun fesyen itu adakah melambangkan identiti bangsa Msia..ciri kesopanan langsung tiada..tp sedia maklumlah pertandingan itu miss universe..namun janganlah perekanya terlalu ghairah sehingga ade yg tersinggung sehingga menutup mata tidak mahu menatap fesyen tersebut

    0

    0
  47. zaia says:

    tngok sekali mcm tk cantik,tngok 3 4 kali cantik lak esp pic yg last tu,cantik je dn mcm wau..

    0

    0
  48. rara says:

    Typical malay shallow minded!

    0

    0
  49. Maria says:

    Tak phm ag..ape2 pun tak leh trima semua nak konsep islam la ,ape la.. kalau pakai baju jubah bleh menang ke??? tak phm

    0

    0
  50. anonymous says:

    apaker bende nyerr???? nampak yang bukan2… tolonglah!!!

    0

    0
  51. Baby Blur says:

    Kurus Kedengking!
    huduh banga baju tu. layak ke panggil baju?

    0

    0
  52. Berbuih2 Mulut Bergosip says:

    1st…mmg bangga la if M’sia boley menang top 3 dlm MU ni…bkn senang,kan. X kisah sgt coz calon non muslim. Debbie pon xde kontroversi porno pic/vid ke haper mcm some MUSLIM artists kt Mesia….kira dia professional dlm promote/bwk nama M’sia.

    2nd…ye, stuju if nk sangkut paut seksi meksi ni…biarlah next time pilih designer non muslim jer. So that muslims designer kita x dpt involve dlm benda2 mcm ni…byk lg cara & peluang utk outshine-kan hasil/kerjaya anda di mata dunia. Bab2 gini…give way la kt non muslim designer…sesuwai.

    0

    0
  53. lolok says:

    wah epic gile baju die…

    0

    0
  54. nadine says:

    kita dok berdebat kt sini. padahal sekali tengok yg si pereka dan si pemakai baju tu sikit pon x bukak entry ni and baca comment2 kita ni and they will keep on continuing wat they are doing. last2, kita yg bergaduh sesama sendiri. haha. lawak betul

    0

    0
    • Kiah Propa says:

      Kann tau takpe!
      Semua beriya nak tegakkan benang basah kering semua ada..
      Chill!
      Don’t take it seroiusly, everyone have their own opinion.
      Be tolerate to others yang nak memberikan pendapat..
      Be positive..

      0

      0
  55. miss says:

    ckap semua pasal islam..ingat tinggal kat m’sia semuanya islam..klau x suka x yah nak baca or tengok..bodoh betul la…

    0

    0
  56. sara says:

    hahaha.. dah la.. bukan nye deborah tu kakak korang pun.. designer pun bukan nyer abang korang pun.. biar lantak la dorang nak buat ape.. DOSA MASING2 TANGGUNG!! HABIS CERITA..

    Kalau nak tegur sangat designer melayu islam tu, p la balai polis.. buat report.. xde pun cari designer ni kt facebook ke complaint, mengadu kat surat khabar ke, “cakap designer memalukan nama baik malaysia dengan pakaian menjolok mata” hmm.. ape2 je la.. janji korang puas hati..

    Deborah.. hmm.. dah nama pun model.. lantak dia la nak pakai ape ke, buat ape ke.. model kan? korang ade hak ke nak marah dia? baik korang suruh dia jgn jadi model.. boleh? ala.. jgn ckp la pasal model.. model2 melayu kat malaysia ni melambak.. cuma tak involve dalam miss world ni jer.. kalau x, dah lama kena hentam kaw2.. yg model2 melayu kt malaysia ni, buat catwalk, fashion show sana sini, pakai seksi2 tu, korang xnk complaint ke? aku tgk terdedah sana, terdedah sini.. ape lagi? p la report.. masuk dalam parlimen terus.. boleh ke dorang haramkan melayu jadi model? korang pikir la sendiri.. janji kaum keluarga kite xde yg jadi model.. habis cerita.. pikir la.. masing2 ade keluarga, adik beradik.. esok dah ade anak… ntah2 lagi teruk agaknya.. hahhahhaa.. lu pikir la sendiri… **mmg betul kalau nak tegur, tapi ade cara nya.. jgn esok, kata2 sendiri, kena kt batang hidung sendiri baru tau…

    0

    0
  57. not fashion oriented says:

    Kenape mcm seksi melampau jek…. tp sib bek non-muslim….

    0

    0
  58. mummy says:

    baju tradisional ke? nape perlu tampilkan keseksian dgn cara mendedahkan separuh dr bah tubuh.. kecantikan dan keseksian bkn dgn cara ni, banyak lg diambil kira contohnya jeniskain, warna dll.. tp nak kata miss universe tu cantik pun.. entah le. mgkkn akakpun buta seni

    0

    0
  59. julia says:

    pelik betul baju ni…. bahagian mana yg melambangkan ciri2 malaysia? macam ciri2 thailand & india adalah.

    0

    0
  60. Cube says:

    Ni fesyen tradisional negara mana ni!!!? Oppppssss….negara Setan. Yg tukang pakai tu lantaklah dah tentu bukan Islam, yg tukang cipta tu…adussss! Memalukan org Islam betoilah

    0

    0
  61. deborahforthewinner says:

    Baju Lawa~~ Deborah super sexy n gorgeous!
    korg yg buta seni x habis2 nak hentam pasal dedah sana sini tu … bugger off ! Miss Universe is all about beauty and intelligence inside n out.. give your full support to deborah ! and stop all the whining..duhhh!

    0

    0
  62. Cube says:

    Kalau costume bikini, lantak kaulah. Ni costume tradisional beb! Tradisional amende macam tu! Memalukan negara aku tau tak!!!

    0

    0
  63. mimi qisitna says:

    amir luqman tu sbnarnya pondan islam tak guna org islam sndiri yg merosakkan islam tak boleh kater aper dah sblm2 ni sumer baju2 kontroversi sumer dia yg buat sooo baik rejam amir luqman jer nama dah bermaksud baik tp orgnyer yg hancur

    0

    0
  64. gilameroyan says:

    ni miss universe takan korang nak dia pakai baju kebaya biase kena la pakai yg Haute couture lg pun Deb ni bkn muslim.bising jer x suka x pyh tgk la!

    0

    0
  65. miss.pembetulan says:

    heran aku, mcm mne la Msia y staraf dgn negara len klu mcm ni, rakyat lsg x supportive. Debbie dh buat y tbaik n stakat ni juri bg die ranking no1 tu.. xbangga ke, klu mcm ni la smpai ble2 pn nma Msia ssh nak naik, cbe tgk negara lain, rakyat rela bhabis duit support negara kita, kita ada???? bkn miss universe je la, aku ckp scara mnyeluruh, tgk la filem ke, muzik ke, y support nye ciput je y mngata tu byk plak, sebok duk agungkan negara org. klu iktkn pjg je aku nk bebelkan, tp malas la nk ckp ngn org xreti bahasa mcm ni

    Note: Good luck Debbie, hope u will be the winner!!

    0

    0
  66. miss.pembetulan says:

    heran aku, mcm mne la Msia nk staraf dgn negara len klu mcm ni, rakyat lsg x supportive. Debbie dh buat y tbaik n stakat ni juri bg die ranking no1 tu.. xbangga ke, klu mcm ni la smpai ble2 pn nma Msia ssh nak naik, cbe tgk negara lain, rakyat rela bhabis duit support negara dieorg, kita ada???? bkn miss universe je la, aku ckp scara mnyeluruh, tgk la filem ke, muzik ke, y support nye ciput je y mngata tu byk plak, sebok duk agungkan negara org. klu iktkn pjg je aku nk bebelkan, tp malas la nk ckp ngn org xreti bahasa mcm ni

    Note: Good luck Debbie, hope u will be the winner!!

    0

    0
  67. noor says:

    FYI,
    Deborah not a 1st person enter this competision, years ago YASMIN YUSOFF & LINA TEOH and etc.,YAsmin alson get third places on traditional dress but FYI YASMIN wearing kebaya and not sexy like this atleast she know how to bring MALAYSIA name without wearing sexy

    0

    0
    • Beyon Sehh says:

      dah nama masuk miss universe, mesti kena pakai bikini….kalo setakat kebaya tu kalo kena pakai bikin jugak sama je bohong….

      0

      0
    • Pengomen says:

      For ur info, zaman yasmin tu bila? Taun berapa? Ini zaman 2011. Bukan 1990. Kalau dulu pakai kebaya bolehla. Ini deborah pakai kebaya masa dinner kat Sao Poalo, orang indon dah marah. Pikirla guna otak sikit wahai si mangkok. And lina teoh is miss world okay. Aku rasa ko pakai lagi seksi. Bongok

      0

      0
      • macam2 says:

        rileks la nk tegur pun. xyah sampai nk keluar perkataan kesat. kalau org indon nk marah pun, lantak pi la kt diorg. xde effect pun kt ekonomi negara, ye tak?

        nway, kebaya cantik wat? x lapuk dek zaman. apsal?zaman dulu kene pakai sopan, skrg makin jauh masuk zaman milenium kene pakai yg seksi2 x cukup kain ke? so kalau lg 10 thn 20 thn akan dtg, baju yg up to date tu jenis yg pki tutup nipple dgn crotch je la eh? oh ye xye. makin maju manusia ni, makin kembali ke zaman sebelum tamadun rupenye. pakai celana suma. back to basic. lol

        0

        0
  68. Aku lah... says:

    Idea macam pakaian tradisional kelantan zaman Puteri Saadong. Hmm…saya tak rasa bangga pun pada rekaan “se kreatif” ini…

    0

    0
  69. fadz says:

    pendapat aku lah kan:

    1. deborah ni bukannya islam pun. yg korang kecoh-kecoh kenapa?

    2. kena la fhm, ni fesyen kontemporari. takkanlah nak stick to pakaian kaum asas mcm biasa. mestilah ada sentuhan baru kan? takkan nak letak benda yang tak istimewa utk ptandingan mcm ni.

    3. why not we show some support? we are malaysian ;)

    ni pendapat aku je la. taknak terima, takpe.
    chill korang ;)

    1

    0
  70. Beyon Sehh says:

    Orang yang banyak memaki , mengomplen , mencaci tu baik korang cermin dulu sebelum berkata, sepuluh yg korang tuduh, 9 tu myb ada kat korang,…buka minda tu luas-luas, lagi pon dia bukan Islam, lagipun baju yg korang ckp tayang dada tu adalah baju yg berwarna kulit….ckp berlebih lebih, tp balok di mata sendiri tak perasan…

    0

    0
  71. yazidy says:

    Tersedak bila baca komen2 kat sini.. Kebanyakan komen langsung tak menjaga sensitiviti orang lain, dan aku bukan maksudkan Islam sahaja.. Memang bagus untuk mengetengahkan pendapat sendiri, tapi jangan sampai ianya mencetuskan rasa dizalimi oleh si minoriti terhadap si majoriti.. Aku rasa semua agama dan kepercayaan dalam Malaysia tercinta ni tidak menggalakkan manusia untuk menghina dan menjatuhkan martabat manusia lain.. Jika terpandang maksiat, alihkan pandangan.. Jika ilmu di dada masih secetek lopak, janganlah menongkah kata-kata sedalam lautan..

    0

    0
  72. debbiefans says:

    cantik…jom support deborah….this kind of fashion is very fusion,modern+tradition…support u deborah..pada yg bengap2 buta fashion,,g blah…sopan tu pada pandangan aku xsemestinya tutup aurat(utk org bukan islam)..deborah ni ok ape,cakap lembut,ayu. buat aku bangga dgn kecantikan org2 malaysia,tapi kalau dia islam mmg aku tentang jgak..jomlah pakat undi..

    0

    0
  73. Pengomen says:

    Wei, kalau x da benda baik nak comment, x yah comment. Ini tau kerjanya mengutk je. Mmg la seksi tapi xdala se seksi artis2 melayu yg pakai gown nampak tetek masa red carpet. At least dia bukan islam, dia x tau hukum hakam. Yang melayu tu, lagi islam pakai gak. Dia pergi ni pon sebab nak haru,kan nama negara. Cuba korang p belah2 america latin. Sebut nama Malaysia, tercengang diaorang. Ada yang ingat orNg Malaysia ni still dok atas pokok. Kalau nak harapkan korNg? Sampai kiamat pon nama Malaysia x harum. She’s better than u all. Ambil berat pasal kebJikan masyarakat Somalia n bawak anak2 somalia ke sini untuk belajar. Yang korang ada buat? Nak bagi duit kat masjid pon payah. Cakap lebih la wei. Habuk pon xda. Sebab tu melayu mundur. Nampak orang senang skit, dah kutuk.

    0

    0
    • pening says:

      x faham kenapa mentaliti org mcm cik pengomen ni dangkal sgt. tegur menegur kan ke arah kebaikan. kalau everytime tegur pun nk compare ngan yg teruk, sampai bila2 yg teruk selamanya jadi teruk. “artis melayu islam lagi seksi” ntah hape ntah. yg baik dijadikn teladan, yg buruk jadikan sempadan. kan cikgu dh ajar time skolah dulu? cuba igt balik?

      lgpun sy rasa komen2 kat atas tu bukanlah berniat utk personally attack deborah msk pertandingan ni. xdepun kata diye lg teruk dr suma org ke hape. bagusla kalau dia byk wat amal kenajikan. cuma
      baju yg direka tu agak menjolok mata dn direka org islam. jadi telah menyentuh sensitiviti masyarakat. pastu pertandingan ni sendiri menyampaikan mesej yg slh. tu aje. xperlu nk melenting bagai. yg baik wajar dicontohi, yg x elok patut diperbaiki ye tak?

      oh ye, utk pengetahuan cik pengomen, alhamdulillah sy diberi peluang belajar kat uk. pernah kami kt sana siap diminta khas buat persembahan kuda kepang, silat cekak n main kompang utk perkenalkan budaya Msia (mereka yg specifically came out with the choices, lgsg bukan cadangan kami). in fact bila sy describe psl Msia kt coursemates, yg cuba ditekankan lebih kepada rakyat berbilang bangsa, struktur ekonomi. pembangunan infrastruktur. siap diorg boleh ckp diorg teringin nk g Msia tengok KLCC n Sepang track pastu nk mkn nasi lemak n sate. tu diorg yg kata. bukan sy yg kata. padahal time tu Lina Teoh msuk Miss World menang tempat ke-3 kot. langsung x terpikir n terkeluar topik tu. n sy x rasa pun diorg berminat nk tau.

      psl org kt negara amerika latin xtau psl Msia n igt kita msh tinggal atas pokok, tu x benar sama skali. i have a lot of friends from there.pls get your facts right.

      moral of the story, kalau org negara lain nk kenal negara kita, yg boleh buatkan mereka berminat adalah identiti asli negara tu sendiri. bukannya dgn bape ramai beauty queens yg dtg dr Malaysia. sekian

      p/s-sy xtau cik pengomen org islam x. sy sbg org islam kalau sebut psl kiamat, cuma igt psl mati n whether dh cukup ke ibadat sy nk jumpe Yg Pencipta. xde nk kesah dah ada org knal Msia ke x. maaf ye kalau terasa ke hape. just my two cents..

      0

      0
  74. juice says:

    yup..setuju ngan pening…dress ni walau terdedah kat dada tapi kat bawah tu mmg real cam wau bulan..pandai tul pereka ni buat…ni kan miss universe..kalau baju tertutup sgt para2 juri x pandang…lagipun ape nk kesah dia pakai camtu, time pakai bikini lagi seksi tau..yg tu xle tunjuk kat sini..bahaya…

    0

    0
  75. Lina says:

    Daripada korang semua nak mengutuk, mengkritik semua. Lebih baik korang semua berdoa supaya diorang dapat petunjuk dari Allah, kan lebih mulia macam tu. Korang nak kata diorang ni pakai sexy sexy salah dari islam, tapi islam ada ajar korang mengutuk orang ke? Tak kan? Tak ada makhluk yang sempurna dalam dunia ni. Berdoa je lah untuk diri masing-masing supaya sentiasa di jalan yang benar dan doa untuk mereka untuk kembali ke jalan yang benar :)

    0

    0
  76. basshunter says:

    sekali pandang mcm ratu mak nyah jer..hohohoho

    0

    0
  77. kaklimahlemau says:

    kalau baju tradisional tu, buat la sopan2 sikit dan bercirikan malaysia..dah namanya tradisionalkan..kat semua negara pun, baju tradisional diorg mana ada dedah2. x payah kemaruk sgt nak buat dedah2 n fesyen ntahapa2..x payah nak seksi2,(psl dah tentu lps tu diorg pakai bikini).. pastu ada segmen baju mandi, haa,tangtu nak tengok body flawless ke x, pastu segmen dress, segmen tu nak tengok sama ada si ratu ni nampak anggun dan lemah lembut dan berkarisma dlm pakaian tu..judges x menilai kecantikan baju n keseksian baju,tp yg penting si ratu sesuai dgn baju tu..kata pengacara majlis tadi..baru pg td aku tgk kat tv..tahniah miss angola..mmg cantik..

    0

    0
  78. tears says:

    deborah xmeng pon mss universe……..

    0

    0
  79. sebal says:

    Kalau korang semua kecoh2 sgt sbb yg join miss universe tu guna pakaian yg seksi, alang2 malaysia x payah jer hantar wakil kan senang. sikit2 pun nak jd isu…mcmana nak maju…..

    0

    0
    • macam2 says:

      memang tu la motif utama argument2 kat atas tu. mpersoalkan mengapa perlu support pertandingan seumpama ni. tapi apa boleh buat. kami ni hanya rakyat biasa. nk tegah x mampu sbb xde kuasa. dh bising2 pun org wat x kesah. last2 org tu dh selamat pergi n selamat kalah pun. pengajarannya di sini? tepuk dahi, g tido lagi baik…

      0

      0
  80. tingtong says:

    mmg die bukan org islam ..tp masalah nyer org islam yg cipta baju ni ..so memalukan aje ..dh lah seksi bhgian dada tu …huhuuhhu…

    0

    0
  81. nana says:

    cantik tp seksi sgt..kn bagus kalu fesyen yg berkonsepkn tradisional bajunya agak sopan ckit..barulah lg menawan…

    0

    0
  82. redgurlcraft says:

    hemm unik but sexy… unik tu saya suka.. tp seksi sgt… hemm tak berapa suka sgt…

    tp mata2 masing.. so pendapat myb lain.. :)

    0

    0