Written by Bella | October 13th, 2016

Jutawan kosmetik terkenal, Datuk Seri Vida atau nama sebenarnya Hasmiza Othman didakwa di didakwa di Mahkamah Seksyen Ipoh hari ini di bawah Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) 2014.

Difahamkan Vida telah gagal mengemukakan penyata dan gagal membayar cukai barangan terbabit.

Menurut portal The Malay Mail Online, Vida akan didakwa dengan tiga kesalahan berkaitan bayaran cukai melibatkan jumlah keseluruhan hampir RM 4 Juta.

Sebelum ini Vida pernah dihimpit  kontroversi apabila dua produk kesihatan  beliau dibawah jenama Qu Puteh ditarik balik dari pasaran selepas Kementerian Kesihatan Malaysia dan Brunei mendapati ia mengandungi merkuri.

Sumber Berita : THE MALAY MAIL ONLINE

92 responses to Datuk Seri Vida Didakwa Kerana Gagal Bayar GST Sebanyak RM 4 Juta

  1. aku says:

    ayokkkkk

    8

    0
    • Pikir Sendiri Lah says:

      gagal la beb..sebab produk2 ko entah mana asal usul. kalau kena “declare”..pecah la rahsia..ye dak???

      10

      0
      • Kak Semah @Big Mama says:

        tahniahhh, ini bermakna tak kira status kewangan atau apa saja bentuk perniagaan, kerajaan amat mengambil berat tentang kebajikan rakyat. GST..menguntungkan rakyat. Oleh itu, marilah kita sama2 menyokong usaha kerajaan ini bagi memastikan negara makmur dan rakyat dapat tempias dari sistem cukai yang dilaksanakan suamiku yang bijak lagi genuis. pangkah bn tau..

        -1

        38
      • Anonymous says:

        Bayar jela dato vida. Kesian k.mah tu duit belanja da nk habis tu..mana lagi die nak cekau duit? Nak shopping handbag, baju, nak buat set rambut lg.

        42

        0
    • kak nam says:

      takper..batu2 permata harta karun dia byk. kalah kim kardashian. besok pun boleh bayar…
      huhuhuk

      21

      0
      • Abg Office Sado Dada Membuak says:

        kepada yg buat business, penyata kewangan mesti kena up- to -date. kalau x jadi mcm ni. jgn ambil mudah aka2 sume. sekarang semua computerized. nama anda dihujung jari. kejap je jabatan hasil dlm negeri boleh detect…

        23

        0
      • Anonymous says:

        neelofa bayar tak cukai sales 50 juta…????

        24

        0
      • Tumpang Lalu says:

        kak mah set rambut… kena cukai tak? ko gahser???

        8

        3
        • lynn says:

          apahal plak set rambut kena cukai? Sekolah ketak ni?
          Walaupun aku tak suka Najib and the gang, akutaklah membuta tuli sokong org yang langgar undang2.

          9

          3
        • ANNOYEDBYLYNN says:

          Kepada LYNN, Apa-apa bentuk perkhidmatan atau jualan perlu dikenakan GST. Soalan Tumpang Lalu tak salah pun. Kalau kak mah set rambut di kedai, orang kedai tersebut perlu caj GST atas perkhidmatannye menge’set’ rambut kak mah. harap maklum ye. jangan membuTa tuli je cop orang sekolah tak sekolah ni. awak tu pergi belajar lagi pasal GST.

          6

          1
    • melati says:

      kesian tok vida ye. dah la ritu taja kelantan prestasi pasukan negeri x kemana….corot lagi ada pasukan pink panther tu. hihihihik.

      21

      5
    • Kak Bedah says:

      jgn berangan lah. pangkah lah apepun, kalau pembangkang pegang malaysia, pun gst nescaya tetap jalan juga. kerajaan negara mana yg xnk cukai sis?

      34

      0
      • susher says:

        bukan kerajaan mana xsuka cukai, statement yg betul nak bayar balik hutang piutang la dulu Kak Bedah oooiii, segala saki baki busuk2 tu kena setel dulu, contoh mcm Kelantan bila Nik Aziz ambik alih ambik bertahun jugak la nk setel hutang2 yg kerajaan sebelum tu memerintah…nak xnak mmg pembangkang akan teruskan gak apa yg ada….

        7

        10
      • Pelik says:

        GST kena, harga rokok naik, harga minya naik, harga barang naik….tetap hutang Msia x habis2 dik.

        19

        1
      • Anonymous says:

        Sian ko bedah..da gi wat rambut

        2

        3
    • Kiah says:

      tak kaya pun x per lah kan wak? janji x pening kepala naik court pelbagai. semak la buat business mcm gini. tak millionaire pun akak bahagia. laki akak tetap sayang akak.

      9

      3
  2. Anonymous says:

    Dia terlalu bz la tu smpai x byr cukai.. hihiiii berdouble2… molek benar

    5

    1
    • damai says:

      mungkin dia terlepas pandang pasal cukai gst nie, tapi janji zakat harta dia tak lupa sudah. org tengok dia gitu tapi jujur nya dia banyak sedekah tanpa org mengetahui nya cos dia akan hantar org lain untuk sampaikan sedekahnya itu. Mcm mana sy tahu kerana sy sst kerabat dia

      50

      0
      • Pekerja Gomen says:

        Betul damai…
        tp kalau cukai pendapatan syarikat mmg boleh tolak dengan derma, zakat dan sumbangan2 kepada jabatan kebajikan yang diiktiraf.
        Malangnya GST tak boleh.. tak kira berapa banyak ko sedekah sekalipun… 6% dari keseluruhan jualan ko wajib bayar pada kerajaan.

        Jadi… pilihan di tangan kita. Masih masuh terus bayar GST? Kuasa pangkah di tangan anda.

        20

        3
        • kerani kewangan says:

          syarikat besar sis..bukan jual ulam kt pasar tani. pesal pulak terlepas pandang.

          13

          1
        • Oh Pleaseeeeeee says:

          Terlepas tangan lah, terlepas kandang lah, terlepas kentut lah…GST bukan bulan sudah dilaksankan. Takkan buat2 tak tahu kau kena submit kepada Income Tax????

          6

          1
        • nona says:

          Mmg la wajib bayar ke kerajaan tp nnt kerajaan byr blk input tax dia..
          company x rugi sgt pn kalo ada GST ni sbb blh claim blk ngn kerajaan..
          yg ruginya kita rakyat xblh claim

          5

          0
      • lol says:

        x logik, takkan la buat business xde account? katanya business puluhan berjuta….

        10

        0
        • peah loren says:

          Maybe accountant dia orang baru jadi x alert pasal benda ni ….. tapi memang x logik lah kan sebab GST ni semua orang tahu. Dapat untung bersih x tolak lagi GST x kan lah accountant x alert…. pelik betul

          5

          3
      • Tipah says:

        Nonsense!!! Member aku buka restauran pun ada org yg jaga akaun bab GST ni. Takkan lah Tok Vida takde accountant sendiri? Pleaseeee…

        12

        0
    • senyum kambeng says:

      apa korang bising2 nehh??? kalau x suka GST, next year pangkah la parti hijau atau biru muda dlm pru. korang tolol pangkah parti “bangkrap negara” tu siapa suruh? lepas tu lagi nk komplain…

      72

      2
  3. Anonymous says:

    Tak nampak puteh daaahhh kat balai

    7

    0
  4. quberakkeras says:

    sibuk punggah beg lv channel dia sampai lupa psl gst

    7

    0
  5. Corse 848 says:

    Musibah ni Allah nk tegur Dato..dulu amat pentingkan kebajikan kakitangan..setiap kakitangan ada rezeki diaorg yg membawa kejayaan kepada Dato..tetapi sekarang Dato kurang ambil berat hal2 kakitangan..diaorg umpama family di dalam syarikat..Setiap kakitangan tu pasti berdoa yg baik2 jika majikan sentiasa memberi keutamaan kepada mereka..

    5

    5
  6. Anonymous says:

    rasanya bukan dia x nak bayar.. tapi sebab account management dia x terurus dengan baik.. sampai tertunggak banyak tu.. klu gst 6% je da 4 juta, sale dia yg 94% tu 66++juta.. wow..

    11

    0
  7. melati says:

    Aduiii…terlampau menonjol kekayaan sgt tu..!!! .contohi Neelofa bayar Cukai tak pernah terlepas @ RM50 juta tu tak payah bayar GST kot….??? hahahahaahahahahahaaaaa..

    6

    1
    • sentap says:

      btol tu melati…menunjuk sgt..
      antara melayu yg terkejut jd kaya :

      NEK TA
      DATO VIDA
      DATO TERLAJAK LARIS

      masing2 menunjuk kemewahan..mgalahkan donald trump

      5

      3
  8. sentap says:

    GST wajib byr tau…ibarat zakat…berdosa besar tak byr….hahaha

    3

    6
  9. Mumia says:

    Masalah teknikal, salah faham, tiada notis akan dihadapkan ke makhamah hari…
    (rujukan surat khabar)

    Kadang2 lebih baik ckp no comment

    4

    0
  10. Anonymous says:

    terlepas pandang tu..xpe duit byk..lps ni bayar je…

    3

    0
  11. Anonymous says:

    berdosa tak bayar GST? eeee maner blajar? nampak sangat paloi

    4

    4
  12. isabel basha says:

    hilang kerdipan lampu bintang kat balai ya.. haha

    4

    0
  13. leha says:

    berdosa tak bayar GST? eeee maner blajar? nampak sangat paloi <— Bodoh !

    GST wajib byr tau…ibarat zakat…berdosa besar tak byr….hahaha

    DIA PERLI GOVERMENT KAU LAH BODOH.

    18

    0
  14. guling guling says:

    Mana crown dia tak pakai ke hari ni. Takde pakai lip lap lip lap pun. Tapi aku respect dia satu. Baju dia cover semua, tudung labuh & dia pakai stoking.

    11

    0
  15. Ibu says:

    jabatan kastam dari mcm2 division sedang giat melancarkan operasi audit dan siasatan dlm byk segi cukai termasuk gst, import export dll lagi, bukan company besar sahaja kena malahan yg kecil2 pun kena, sebenarnya ini proses normal dan pasti byk yg kena, ni semua agak baru bagi kebykkan company dan mungkin lepas2 ni semua akan lebih alert

    13

    0
  16. CNN says:

    semuanua najib punya angkara. gst sebab nak bayar bonus2 peneroka2 felda. sebab felda tu pengasasnya tun razak. jangan buat2 tak tahu…

    5

    5
  17. Kantoi says:

    Jgn jadi lembu. GST nak cover hutang lapok 1MDB la woi !!!

    12

    2
  18. Anonymous says:

    Minum lah jus pamoga..semoga anda x lupa bayar GST. Sedapppp!

    6

    1
  19. gigi emas says:

    ….lain kali pangkah lah lagi UMNGOK. GST memang bagus untuk rakyat katanya.

    11

    3
  20. Abam z says:

    Sedangkan 100juta punya duit terlepas inikan pula 4 juta…haha…2.6 bilion terlepas lagi sudah lama makan tahun baru dpt detect…

    10

    1
  21. Hahihu says:

    Klu dato’ vida terlepas pandang pon, mana pegi accountant utk co dia? Co sdn bhd kot. Management n Audited account kena buat. Dari situ blh tau jumlah sales brp, gross profit, net profit or loss n brp kena bayar tax.

    5

    0
  22. Anonymous says:

    da agak da, bila tmbul isu ni kemain lagi nk mnghentam..sesama bangsa sndiri pn nk hntam. klu sesama melayu x support each other sape lgi nk support ??
    ptutnye kita bangga ade ramai jutawan di kalangan melayu, ni x …pantang tmbul isu sket, trus hntam ketawa guling2,
    in future, bila dah x ramai jutawan melayu jgn nk bising plak….

    5

    3
  23. Pencacai says:

    Alaaaa.. Melayu dan lari cukai mmg tak dpt dipisahkan.. Hahahha.. Ak tak rasa akauntan dia silap utk x byr or isytihar cukai tu.. Mesti ade something.. Dah biasa la keje ngn org melayu ni.. Bab hidden2 ni mmg nmpk bagus.. Pastu akhirnya terbongkar.. Hahhaha.. Bongok

    4

    0
  24. Anonymous says:

    tu la..duk gok..gok..gok..sangat…lupa terus lupa nak byr GST. tapi tak logik…sbb company besar..sure ada financial controller nya. Ko obvious sgt tunjuk harta2 ko…kan dah kena siasat. Dato terlajak pun ntah2 tgh panas bontot tu. Aku suka anak dato sosilawati tu. Masa rancangan 3 org ni..yg aznil dtg umah diaorg…dia paling simple…malu2 dan merendah diri jer.

    4

    0
  25. Neldya says:

    org mengutuk sebab terlalu si vida menunjuk-nunjuk. tu la pasal…produk low class pulak tu. mcm mana melayu2 bijak educated nak support.

    6

    0
  26. Anonymous says:

    asyik taja rancangan bodoh je…mana nak untong…??????

    8

    0
  27. dealer qu puteh says:

    $ 2.6 biliion boleh masuk akaun peribadi….4 juta tu kira sikit la salahnya.

    11

    0
  28. Anonymous says:

    toilet pun dah 50 sen…buang najis pun kena bayar zaman skg. korang bising pemende???

    3

    0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      toilet 50 sen tkpe asal kan berseh ada bau detol ..toilet mesti mau kering sentiasa..pekerja nye mesti mau rajin..jangan bulan2 ambek gaji tapi toilet berkeladak belendir n make sure jangan ada bau hancing itu saje..bayar 1.00 pon tk ape..

      6

      0
    • Anonymous says:

      Mestilah kena bayar dik oi.. Habis tu sapa nk bersihkan kalo org awam da berak kencing pat toilet ?
      Kalau terus nk free pun ada .,apakata adik berak / kencing tepi semak aje..
      Pekerja pembersih tolong la ada kan tanggungjwb jgn makan gaji buta pemalas bersih kan toilet

      4

      0
  29. Najib says:

    X suka GST korang sila berambos..pergi duduk Brunei.

    5

    4
  30. Aku says:

    Steady ar Vida. Pegi court kena iring polis tapi gaya Qu Puteh jari di pipi tak pernah lekang.

    2

    1
  31. nonama says:

    Kdg kelemahan pekerja..percaya sepenuhnya..tokeh mngkin x tahu teknikal..Rasanya bkn x nk bayar or x mampu bayar..shopping kt paris pn dkt juta rm dh..peringatan dari Allah terlebih menunjuk kekayaan cm che ta..dato aliff shukri…x dengki pun…nk remind musuh ada dmana2…klu kita jatuh ramai yg bertepuk tgn cm skrg siap kata2 kesat lagi…hidup melayu..

    4

    0
  32. kakramram says:

    dapatla kakmah extra +rm4juta utk gi shopping kt paris nnti

    2

    2
  33. dia says:

    GST….najib dh xdo duit ker……abis semua duit org ko sakauuuuuu

    1

    2
  34. putih mata says:

    la ingatkan nak dedah dr palsu mokcik ni charles molnar universiti…next dr vida x byr gst sbb produk xder r&d..n xder r & d sbb dr pun beli…

    2

    0
  35. Tom says:

    Alaa..die ni bkn sb pe,die kn slalu tunjuk kekayaan die kt dlm tv..ko hengat org2 lhdn sume tu xpitam ke tgk crown dsv bjuta2,hdbag berjuta2,umah mewah..mmg dorg cri jela slh dsv ni sb nk dt punye psl..tup2 dsv xbyr gst n cukai pe lg tah,mmg bjogetla dorg nk saman dsv..tp stkt 4juta tu dsv xheran pn..dt die bli hdbag je tu..

    1

    1
    • aimie says:

      Senteng betul akal ko ni la. aku pun taksuka najib, tapi ni org dahbuat keje ko kutuk Kang tak dakwa ko kata bias.
      pelik betul.

      3

      1
  36. DATO VADI says:

    DATO’ VIDA BERSTOKIN LITUP. KAU ORANG? PAKAI TUDUNG NAMPAK BUAH DADA. KAKI BERKERAK.

    1

    1
  37. Anonymous says:

    amboi kalo dah 4 juta kena bayar. 66666666.67 Million lah die pnya untung sales tu.kaya2.bayar je la datuk.ni sama ada account tak buat kerja atau datuk tak nak sign cek??hehe.gurau je.

    0

    0
  38. Anonymous says:

    datuk bayar jelah. kalau datuk ada account department yang experience dan hebat. jgn takut nak bayar gst. kalau terlebih bayar boleh request claim semula. apa nak takut. asalkan bayar datuk.

    0

    0
    • Anonymous says:

      saya bukan lah menyokong gst. tapi nak buat mcm mna dah itu undang2 di malaysia. lagipun yang datuk kena bayar tu bukan duit datuk. duit gst yg customer datuk bayar.hehe

      1

      0
    • Anonymous says:

      datuk hantar staff2 akaun tu pergi kursus GST atau datuk sendiri yang pergi kursus tu. bukan mahal pun. untuk knowledge dan datuk pun akan percaya pengiraan GST tu betul atau salah..

      0

      0
      • Anonymous says:

        kalau pun datuk nak boikot GST/government/najib duit 4 juta tu still bukan milik datuk..itu duit customer..kalau datuk bagi semula duit 4 juta tu pada customer2 yang beli barang datuk ok lah.hehehe..still,rakyat malaysia dalam gawat2 ekonomi pun shopping beli produk qu puteh yg bkn mknn ruji/brg keperluan bukan main lagi.ni maksudnya rakyat malaysia still tak susah hidupnya.alhamdulillah.

        2

        0
  39. Farah Alina says:

    Support bisnes orang kita huhu

    1

    1
  40. hakak says:

    len kali, kalo kaya ke banyak duit ke, toksah lah dok heboh satu malaysia.. taja itu taja ini.. tunjuk dlm tv kekayaaan yang awak ada.. barang kemas berkepok2.. keta menjalar bagai… byk mata yang memandang.. kastam, lhdn semua peratikan awak.. kerajaan tgh sesak sekarang.. sampai lubang cacing dorang cari nanti….

    1

    0
  41. Malik says:

    Kalo aq jadi vida aq x kan berebut² menghabiskan duit dekat rancangan bodo yg x menguntungkan…cer lah jadi mcm Datin Almas tu…dye taja rancangan agama at least dapat lah pahala dye..
    Mungkin ko terlalu leka vida..

    0

    1