Written by Bella | May 18th, 2017

Gara-gara insiden David Teo ditampar oleh Mat Over pada majlis TN50 semalam, rata-rata netizen meluahkan rasa tidak puas hati terhadap Datuk Rosyam Nor selaku moderator yang dianggap gagal untuk mengawal keadaan dengan baik.

Datuk Rosyam dikritik apabila bersikap “bias” kerana menyatakan David sememangnya kurang ajar di hadapan Perdana Menteri Malaysia menerusi video yang tular di media sosial.

Namun, masih ada juga berpendapat bahawa netizen harus bertenang dan tidak menunding jari kepada sesiapa pun kerana tidak mengetahui apakah yang sudah terjadi sebenarnya.

Apa pula pendapat anda?

112 responses to Datuk Rosyam Nor Dikritik Netizen, Tidak Sesuai Jadi Moderator

  1. raden says:

    sedarlah bangsaku, ini jelas menunjukkan betapa kaya seseorang, walaupun berpangkat sekali pun, kalau x berilmu , maka sia-sia je. Biar kita kurang harta, tapi kaya ilmu. Wang ringgit x leh bawak kubur, ilmu yg bermanfaat boleh. fikir2kan lah bangsaku

    36

    2
    • ketirisan moral says:

      pengajaran kpd kita. kalau umno buat event jgn kamu mengkritik. silap2 akan ditampar dan dituduh jadi agen pembangkang dan yahudi. tapi bila najib ke usa settle masaalah negara kejatuhan ringgit..it is ok la pulak. inilah permainan umno yg mahu melayu2 jdi lembu2. david teoh menyuarakan pendapat yg melayu2 x berani bersuara. salah???

      44

      1
      • LOL says:

        mat over terlebih over. yg malu semua…termasuklah PM. dah mcm rancangan gusti.

        45

        -1
        • PAS says:

          ni semua geng2 dato ikan bakar tonggol jamal yg memalukan bangsa. umno won’t get my vote. time to change. takbir..

          41

          0
        • Sandy says:

          sandiwara macai umno. yg paling lawak…ada saranan nk wujudkan kementerian bagi artis2? hahahahah…puihh. dream on….tanpa filem2 korang malaysia boleh hidup la weyyyy!

          30

          0
        • dafi gayahrina says:

          aku sbg ahli umno pun malu dgn insiden ni. x patut sangat…kelemahan diphak moderator.

          23

          0
        • anti merah putih says:

          penagih dedak yg kronik dikesan….heheheheh

          19

          0
        • Anonymous says:

          cina malaysia..yawnzzz. bangla/indon 12 bulan je duduk sini boleh cakap elok. korang yg lahir beranak kat sini pun masih pelat.

          rasanya dia lempang tu bukan apa pun. sebenarnya dia nak bagi lembutkan lidah supaya cakap eloklah tu. tua2 pon bodoh ..

          4

          23
        • ika says:

          lepas ni mat over dpt gelaran dato ataupun menteri huhu

          30

          0
        • Anonymous says:

          mat ober….pemakan dedak of the year.

          22

          0
        • Anonymous says:

          Mat over nie terlampau over.. david teo xde cakap apa pun.. yg koe tibe2 nk g lempang dia apesal… ini kes kalu david teo saman malu kat koe kan..terus xjd mat over lg taw.. respect each other laaa… jgn nk racist sgt la..?

          30

          0
        • UMNO pakar buat video PORNO? says:

          2

          3
        • Karipap says:

          Say no to Umno & Pas…. negara akan mundur.

          15

          2
        • NONI says:

          MACAI BIASA LA WEI. NK TUNJUK HERO DEPAN PM!!!
          KELAKOR! JILAT JANGAN TAK JILAT…JILAT SAMPAI KERING.

          16

          0
        • Anonymous says:

          bila melayu tunjuk samseng…ada dlm quran ke?

          10

          0
        • xyz says:

          kalau sebab DT pelat bercakap BM menyebabkan bangla lagi bagus, abis tu orang melayu utara yang pelat dengan loghat utara, orang kelantan pelat dengan loghat kelantan, orang perak dengan loghat perak…. tak apa pulak???

          12

          0
      • Kiah says:

        rosyam nor dapat dato sri.. mat over dapat la Dato.. pasni… pGB… pingat gagah berani hahahaha?

        14

        0
        • Anonymous says:

          tapi persoalanya siapa mat over???? aku kenal pon idok..ko kiah??

          2

          2
        • Anonymous says:

          nk tunjuk berani pergi lawan israel….kan msia ni negara islam? islam hanya di IC…puih.

          8

          0
        • hajah samsiah hj baharom says:

          mat over perangai x bertamadun. sesedap dia aja tampar orang.

          11

          0
      • Anonymous says:

        WOI WOI WOIII…Walaupun ramai yg x suka cara si Najib ni ..PM paling teruk dlm sejarah lah, penabur dedak lah, takut bini lah… tapi at the end of the day dia masih PM kot ..yg dipilih melalui process demokrasi melalui undian. Mcm juga si Donald Trump kt US tu, ramai yg x suka dia tapi x memberikan hak kpd kita utk jadi biadap.

        7

        9
        • CocoCrunch says:

          Tindakan Mat Over yg datang meluru terus tampar David Teoh tu aku rasa was too much. Patutnya moderator yg kena kawal keadaan bukan audiens.

          27

          0
      • Akurakyatmalaysia says:

        Aku tengok, 1st yang salah tu rosyam nor.
        Ko bagi peluang satu side je untuk tanya soalan, ko ingat orang lain yang ramai datang sanggup tunggu lama2 tu semata2 nak jadi patung ke. Sah2 da banyak soalan n pandangan nak bagi tu. Jangan nak bias.
        Dan bila DT bangun nak tanya soalan, ko sibuk pula nak menyampuk, dah dia bengang ko tak adil tadi tu, ko pula tak bagi peluang dia cakap. Mesti la dia bengang, suruh ko diam. Bukan senang dia nak tanya face to face dengan PM. Yang mat over pulak tetiba macam kena rasuk dah aku tengok, datang2 terus bagi penampor. Orang tu baru buka pantun nak tanya soalan.
        Dalam kes ni, rosyam nor dengan mat over yang over n tak professional

        88

        0
        • Bila Kak Mah Berbicara says:

          rosyam noor…poyo. tengok cara dressing. hujung baju bulat..panjang tu sepatutnya masuk ke dalam seluar. mmg melayu2 poyo x layak jadi moderator. cara dressing pun cam rempit.

          20

          0
        • mr donald says:

          agree kak mah, melayu2 x paham konsep. kalau hujung baju lurus.. boleh lepas keluar. kalau ujung bujur tu,, harus ke dalam. ada sebab knp baju tu panjang. kak mah mmg x buta fashion. I loike u kak mah!!!

          18

          0
      • manusia says:

        mat over yg over

        8

        0
      • hmm says:

        xde kna mngena lgsung

        0

        0
    • Anonymous says:

      rosyam noor —> zed zaidi pt II. hilang respect waktu dia backup pengarah yg tumbuk pelakon dibawah syarikat dia. dia ni la sekam dlm api yg membantutkan perkembangan negara. melayu2 yg jenis tak open-minded.

      24

      0
      • Anonymous says:

        Inilah budaya UMNO!!!

        9

        0
        • NONI says:

          LAGI SUKA KALAU ZED ZAIDI YG KENA TAMPAR…MESTI ARTIS MSIA DAN SPORE DAPAT CUTI SEHARI.

          21

          0
      • Anonymous says:

        budaya umno- kaki ampun, kaki buat video porno, kaki cium buntut, kaki puji memuji dan terbaru kaki pelempang….

        9

        1
      • Anonymous says:

        macai….biasalah. x terkezut pon. mana boleh dengar kritikan, x boleh terima pendapat. sampai 2020 lah msia ni takkan jadi negara maju. slogan negara maju hanya angan2 mat jenin sedangkan mentaliti macai msih takuk 70an. semalam aku lintas kt tafik light, kereta2 x berhenti pun. negara maju?? your arse!!!

        9

        0
      • Anonymous says:

        alah..ni semua puak2 jamal pakai towel tu la…kaki telan dedak.

        6

        0
      • Anonymous says:

        mat over boleh join mat maslan …

        5

        0
    • Anonymous says:

      agenda perkauman umno dr zaman mahathir. skrg macai2 jadi gangster bila kena kritik terus panas jubur. itulah budaya umno yg pakar buat filem porno bila ada org mengkritik mereka!!!

      5

      0
    • Anonymous says:

      bila dedak ditabur….sanggup buat apa saja.
      bila manusia mengagungkan sesama manusia.

      ni lah akibatnya…najib tu para rasul ke???

      5

      3
      • ciknona says:

        mmg la bukan para rasul . Tapi agak-agak la weh dpn PM . Kita kalau nk jadi bodo pun jgn tunjuk sgt . Kau kalau x suka najib pon kau berani sgt ke nk hamun dia depan-depan ? podahh . Aku rase najib balek rumah mlm tadi berdekah gelak dgn kak semah

        5

        1
    • Kiah says:

      kena kritik sikit kasi penumbok..melenting.
      habis mcm mana malaysia nk maju?
      dgn apek tua pun tercabar ke???

      23

      0
    • NONI says:

      MACAI BIASA LA WEI. NK TUNJUK HERO DEPAN PM!!!
      KELAKOR!!!!

      19

      0
    • Pak becok says:

      Mat Over bukan level David Teo, cina ni jutawan filem yg pelakon satu ni sudah miskin bodoh pulak booooo nak tunjuk hero tp bangang abadi? …setaraf mak becok.

      10

      0
  2. anon says:

    sepatutnya sebagai hos mlm tu ko memainkan peranan yq TIDAK MEMANASKAN LAGI KEADAAN ! ntah apa2 lah …

    35

    0
    • Anonymous says:

      Sokong. Aku memang rasa RN failed as a moderator sebab mmg nampak bias dan tak cool especially bila dia sound DT depan Najib jangan kurang ajar. Najib pulak yang cool. Terserlah level IQ dia yang tak belajar tinggi. Sorry tapi itu kenyataan.

      40

      0
  3. Budin_82 says:

    rosyam patut buat permohonan maaf secara terbuka, ada pangkat bukan maknanya boleh hina org. Islam ajar kita hormat org….

    30

    0
  4. hehe says:

    bila ramai artis dpt datok,, cmtu la. poyo ja rosyam nor.. kta DT xleh komen bla bla kt PM.. klu nk ikut skrip baik pnggey bdk2 umno ja. mat over plak hrp pm bg dato .. bebal, ko pn xdk adab. tau la macai umno, back up bos.

    16

    0
    • jangankecamsaya says:

      Terserlah kebodohan artis artis bila da tua tua….da macam negeri cowboy la Malaysia ni, takot lain kali benda sama terjadi ada pulak orang keluarkan senapang api…ish

      7

      0
      • Anonymous says:

        tak payah tunggu dorang tua. artis muda-muda ni pun asyik bergaduh je sesama sendiri. Si Angelina Jolie siap rampas Brad Pitt dari Jennifer Aniston tapi takdelah sampai perang media social atau kena tampar depan public ke apa. Sungguh tak cool artis2 malaysia ni.

        11

        0
        • Anonymous says:

          artis hollywood lg berani hentam trump dan kritik kerajaan tp xde pulak artis lain g tampar y dok hentam tuh…malaysia je…bese lah negara samseng…pemimpin samseng pengikut pn samseng laa…

          8

          0
  5. Anonymous says:

    malu la wei..moderator kepala hanat ko!!!

    14

    0
  6. Annoying says:

    rosyam nor…
    maseh rasa dia hero malaya..
    maseh rasa macho…
    walhal….
    HE…ro Tua..
    memang aku 100% takkan tonton..
    kalau..
    DIA yg jadi moderator atau pengacara!
    mcm “iya iya”….
    harap dgn kejadian nie..
    KAU letak jawatan..
    dari industry gilamore nie…

    18

    0
  7. elle says:

    bajet hero lah tampar org depan PM? phuiii

    20

    0
  8. freedom of speech says:

    event macai….kena lah ampu. kalau kritik mereka x suka. sebab tu la umno makin berkubur. umno dah x relevan…parti utuk samseng2 membiak.

    11

    2
  9. Anonymous says:

    macai buat lawak…nak dapat dato express ke weiii???

    10

    0
  10. BABY says:

    aduhai hilang rspect lahhh kat Rosyam NOR

    12

    0
  11. Anonymous says:

    hilang respect…tapi persoalanya siapa mat over???? aku kenal pon idok..

    7

    0
  12. Minah Over says:

    Itu suara Mat Over la. Bukan Rosyam Nor.

    3

    0
  13. PODAHHHH says:

    BAGI MACAI…NAJIB TU PARA NABI…TAKSUB GILA. HAHAHAHA

    6

    1
  14. Anonymous says:

    Inilah budaya UMNO PELAHAP DEDAK!!!

    7

    0
  15. Anonymous says:

    pemakan dedak buat drama tu weiiii…alahai.

    4

    0
  16. Anonymous says:

    mat over bakal menerima gelaran dato…hihihiks.

    5

    0
  17. pak kay says:

    macai punya perangai..muka tau ke…muak!!!

    2

    0
  18. Anonymous says:

    moderator pun pelahap dedak. mana tak haru biru dikkk.

    5

    0
  19. Aku says:

    Moderator patut lebih neutral.. Tau meredakan keadaan bukan menghangatkan lagi keadaan. DT tu tone suara jer tinggi, bukan keluar perkataan menghina ker memaki ker..hinggakan moderator ckp ‘kurang ajar’ sambil pegang bahu PM. Lucu!

    17

    0
    • Brave Heart says:

      Setuju 100% dengan Aku…Siapa yang Nampak kurang ajar…nilaikan guna otak, bukan kepala lutut dan perasaan

      10

      0
  20. Anonymous says:

    MACAM DAN DEDAK..BERPISAH TIADA.

    1

    0
  21. Anonymous says:

    Semua poyoo…

    0

    0
  22. chong says:

    nampak sgt umno rasis..

    5

    0
  23. Anonymous says:

    DT sendiri yang kondem RN dulu depan PM.
    Ada ke dia pulak nak pandai2 persoalkan cara moderator.
    Dah cukup professional dah tu RN
    tiba2 DT ni yang meluru depan stage nak rampas mic depan PM dgn cara cakap kurang ajar macam tu.
    Kat set production boleh lah dia cakap macam tu…ni depan PM kut.
    PM xde masa lah nak dengar pantun2 dia tu….suara pun bingit.
    Gaya DT tu mmg nak komplen jer.
    Hellooooo nak TN50 ni cakap bahasa malaysia pun x betul lagi….asik pantun jerrrr.

    2

    22
  24. Anonymous says:

    macam biasa lah macaiiii..nk dengar puji-pujian aje. habis sampai bila negara nk maju…kritik sikit dianggap pengkhianat???

    4

    0
    • nenek tua says:

      bkn xblh kritik..ada caranya…p blajaq blik adab nk cakap dgn pemimpin…klu mak bapak wat salah, ni ka caranya kita nk kritik depa…??? xkn…kne ckp elok2 kn…

      1

      3
  25. bobbi arjuba says:

    harap2 cermin diri dulu, klu diri sendiri pun kurang a@&$ jugak….

    0

    0
  26. MENYAMPAHNYA... says:

    kecoh isu tampar dan omak..

    dalam diam minyak naik 0.07sen

    3

    0
  27. Anonymous says:

    Mat over pns baran…otak letak kat pala lutut…tambahn plak RN yg xpndi kawal keadaan mmg mjadi la

    8

    0
  28. antibingai says:

    moderator = belajar tak tinggi, iq rendah. duit banyak tu, pegilah belajar tambah ilmu.
    penerbit filem sampah = belajar tak tinggi, iq rendah, adab rendah. duit banyak tu, pegilah belajar bahasa melayu.

    2×5 = kaya tapi bingai…haktuihh

    13

    0
  29. syafikah says:

    alau betoi racist pun jangan kurang ajar dengan perdana menteri. lancauuu luu cina | apa2 pun syabas kpd yg memberi penampar. we need more people like you bro :) #slap that pig?

    1

    12
  30. Anonymous says:

    ahli2 umno mmg rasis…dlm facebook aku ramai.

    8

    0
  31. Anonymous says:

    hanyalah lakonan semata-mata

    0

    1
  32. Anonymous says:

    moderator bangang…penelan dedak abadi.

    6

    1
  33. RakyatMalaysia says:

    Malaysia oh Malaysia….
    Kalau kutuk ketua negara sendiri mmg juara. Kalau mencari kesilapan orang mmg mereka.
    Kalau menghentam orang membabi buta itu lah dia.
    Tapi semua hanya kata2 sahaja..tindakan tiada. Hanya menunggu kekhilafan orang semata-mata.
    Buka mata & buka telinga
    Bukan hanya membuka mulut menghambur kata nista.
    Malaysia oh Malaysia……
    Aku sedih menjadi rakyat malaysia…..

    0

    0
  34. loyalmalaysian says:

    org Melayu klu x sokong UMNO nak sokong sape? DAP ? ke nak Mat Sabun atau Sotong jadik PM…kelakar x terkata

    2

    6
    • hajah samsiah hj baharom says:

      org melayu berpecah jadi banyak parti…. cina satu parti jer iaitu DAP. kalau cina ambik alih Malaysia baru padan muka melayu.

      4

      0
  35. hahahaha says:

    syabas maaaa, nama umno yg busuk akhirnya.
    sebab tu makin ramai benci umno maaa.

    1

    0
  36. Anonymous says:

    standard la penjilat tegar ‘sultan najib’..malaysia kan dah jadi hak ‘sultan najib’ anak beranak ….melayu oh melayu bila lah nak bangun.. dok kena tindas dgn ‘melayu A1’ sampai mampus la rakyat kena kapak dgn petualang bangsat ni semua!

    1

    1
  37. Mat Cangkul says:

    Moderator blum ckp pngalaman jd moderator… X pandai kawal situasi tegang, membiarkan situasi tegang berlarutan sdgkan blh dikawal..blh blajar lagi.. Event2 spt ini memerlukan moderator yg cukup pengalaman n yg penting berilmu..

    7

    0
    • Anonymous says:

      setuju.. rosyam noor antara moderator yg failed dlm tugas..
      panggil naz ahmad ke mane2 tv3 yg dah biasa acara live lagi bagus.. suke tgk naz senyum jer, pandai communicate interaksi dgn penonton & pandai petik bahasa perkataan yg sesuai.. rosyam ni pandai bahasa menyakiti & provoke jer..

      7

      0
  38. Anonymous says:

    sukati tampar org, sib baik david teo tak saman sbb dia pun tiada pilihan klu melawan boss mau tak dpt buat filem d malaysia ni, dan ramailah org melayu yg hilang kerja…. lps tu rosyam perasan beriman tu pulak biased, da mmg pemakan dedak umno, nmpk perangai masing2. n then jibby, kau rasa apa ya sampai org berani bertampar2 menjerit2 sama kau? masih muka tembok ke nk jd PM paling d benci org?

    3

    0
  39. Anonymous says:

    rosyam bangga laa bole market diri ade pengalaman jd moderator padahal failed… sesuai jadik batu api… 1st & last lah pls lainkali cari org lain yg ade sifat neutral & pandai guna ilmu berkata2 utk jd moderator walaupun xde pangkat dato asalkan mulut tak berbisa batu api…

    4

    0
  40. Anonymous says:

    Melayu jatuhkan melayu biasalah, cina mana?

    1

    0
  41. kopikirkosiapa says:

    Malaysia Boleh!!! Nama jer bangsa Melayu Beragama Islam. Tengok jer retis kita, pakaian da macam hollywood, perangai pulak da cam gangster, mulut pulak puaka batu api….bila disanjung suka bila kena kritik pulak tak suka, siap nak bela diri…..yang pengikut pun fanatik. Tudung baju seluar kasut semua nak cam retis, beli brand retis….retis kaya korang yang gaduh sesama sendiri….cara Rasullullah tak nak ikut, retis ko ikut. Ni lah padahnyer….ni negeri da macam cowboy sesuka hati mak bapak korang pukul orang…tak perasan ker da banyak kejadian kat negeri ni…..korang ingat sikit ni tanah bukan UMNO/BN ker saper saper yang punya, korang nak gaduh cina melayu segala… satu kali Allah tarik nikmat seluruh rakyat Malaysia boley papa kedana…jangan nak ingat kuasa jer…jangan nak besar kepala…. ko pikir ko siapa?

    2

    0
  42. Pelempang Sakti says:

    DT mmg layak kene pelempang! elok sgt klo terus senget mulut tu. ngata org melayu. paksa uqaisha bukak tudung baru dpt job. kutuk p.ramlee lg. mmg layak kene lempang!! klo aku ade situ. tendangan ke muke die pon mungkin sampai. cina tak sedar diri. die igt klo die dok kat tanah besar china tu boleh jd kaya ke mcm dok mesia ni ke? tah2 jd macai pengangkat najis. tak sedar diri. kpd org2 melayu yg sebok sokong tak patut kene lempang ni pon golongan tak sedar diri. tak tau bangsa ko kene pijak. sebok lg nk sokong bangsa asing. bodoh. fikir lah skit knp dulu org cina takut ngan org melayu?

    0

    6
    • aku kacukan belanda says:

      apa pulak sumbangan saudara utk memastikan supaya anak melayu tak jadi kutu, tak ponteng sekolah, tak malas bekerja dan tak sentiasa mengharapkan dedak je? sembang kencang je tak cukup utk majukan bangsa ye saudara.

      1

      0
  43. orkid says:

    Astaghfirullah… zaman fitnah ini minta dijauhkan…

    0

    0
  44. Anonymous says:

    Nak dapat Dato free tu mat over…tahniah…

    0

    0
  45. sedarlah says:

    Bagus direction wayang David Teo kali ini..pelaon pon hebat hebat….termasuk dia

    Kesimpulannya – Rakyat sudah bijak so we don;t buy it or even care

    0

    0
  46. Aielana Sophie says:

    TIDAK SESUAI DAN TIDAK LAYAK!!!!!! PLEASE LAH LAIN KALI JANGAN BAGI DIA JADI MODERATER ATAU JURI. BAGI ORANG YANG BERPELAJARAN DAN BERKELAYAKAN. MAT OVER KONON NAK JADI HERO, TAK MALU MENYERANG ORANG YANG SEDANG BERPANTUN.

    2

    0
  47. datobeli says:

    sbab tu la dpt title dato”…penjilat tegar “U”..artis ni golongan penghuni neraka di akhirat nnt..insyaAllah..

    0

    0
  48. kau says:

    sememangnya ROSYAM NOR tidak bijak..harus pi belajar lagi……..jangan tambah bangang…..sapa yg kurang ajar sekarang ni……………..

    1

    0
  49. saiful azrif says:

    mudah2an dia belajar dari kesilapan…x salah tambah ilmu nk jd moderator, tanyalah org yg berexperience

    1

    0
  50. wekkkkkkk says:

    apa yg DT ckp tu..” DR hanya fokus pada audiance hadapan walhal platform merah kan bulat”…jadi btulah DT ckp…org cina kn dh terbiasa dgn meja bulat…contohnya makanan di pusing2 dlm satu meja yg sama, agar semua dpt merasa makanan tu, jdi dlm kes ini platform merah yg bulat haruslh di guna sama rata supaya semua org dpt melihat/mendengar cerita dari semua sudut. Lain kali DR cuba2 lh beli Meja Bulat ( mcm cina mkn tu ..bolh pusingkan makanan tu supaya semua dpt rasa)..ini contoh…jdi lain kali bila ada hal mcm ni , dptlh DR mempringatinya.
    Ala…biasanya org melayu byk guna meja “empat segi tepat”…nk amek makanan kt meja pun terpaksa bangun…fhm2kn lah ertinya…

    1

    0
  51. Anonymous says:

    sepatutnya Moderator kena ada pengalaman, moderator bukan berpihak kepada sapa2….Rosyam Nor langsung tak sesuai jadi moderator, buat malu tak boleh nak kawal keadaan semasa.

    1

    0
  52. Anonymous says:

    Rosyam Nor memang bangang.Menonjolkan ketololannya.Buek malu orang melayu jer.By the way mat over tu sapo?

    1

    0

Leave a Comment

Optional